[ Milan_Ristic @ 10.03.2005. 08:57 ] @
Interesuje me kakva je procedura oko prenosenja CD-ova preko granice ?
U pitanju su piratski DivX filmovi (500.komada)
Kakva je procedura,da li cu imati bilo kakvih problema...ili mozda sme da se prenese deo po deo ili ??
Tacnije to interesuje mog prijatelja,on bi to preneo kombijem...preko Madjarske,Austrijske granice.
Ako znate neki sajt,mozete napisati.
Svaka informacija vise je dobrodosla...

Unapred Vam puno,puno hvala !
[ Ivan Dimkovic @ 10.03.2005. 09:06 ] @
Procedura je:

1. Stavis diskove u torbu
2. Predjes granicu

As simple as that, ako je to neka mala kolicina diskova (kao sto kazes 500 kom), stavis to u ranac bez omota, ni jednog normalnog carinika ne zanima sta se nalazi na diskovima (pretpostavljam da neces nositi lepe omote sa Jennom Jameson ili natpisom "Teeny Blow Job pt #4")

@Edit: bolje koristi avion :)

Inace, ako vec imas nameru da preneses eone ilegalnog sadrzaja preko granice, jesi li razmisljao o tome da koristis hard disk? Par komada od 120 GB ti resavaju sve probleme :)
[ pctel @ 10.03.2005. 10:55 ] @
Znam coveka koji je vise puta izneo po 100 diskova, ali bas 500...
Zvuci smesno, ali on kao izgovor ako mu nadju 100 diskova nosi diskmen (niko mu ne proverava da li su diskovi audio)

Inace u toku je ova akcija borbe protiv piraterije, pa ako te uhvate, nemas da brines, imas besplatan smestaj i hranu nekoliko meseci, e sad jedino sto domacini i drugi gosti nisu bas ljubazni...

Ja bih ti ipak preporucio da ides vozom, a diskove sakrijes negde unutra ili ispod vagona, pa i ako nadju, kad pitaju cije je ti se ne javljas...
[ srki @ 10.03.2005. 11:02 ] @
Ma kakvo bre sakrivanje diskova. Nosio sam uvek dosta diskova i kada sam odlazio iz Srbije i kada sam dolazio i niko mi nikada nista nije rekao. Takodje nosio sam i hard i mislim da je najlakse kupiti dva harda kao sto Ivan rece i nasnimiti sve na njih. To niko ne proverava.
[ Panos @ 10.03.2005. 13:23 ] @
sto ih ne recnes na DVD?
[ salec @ 10.03.2005. 14:07 ] @
Dobro, znaci kombi, preko Madjarske, uskoro, ... a koji je registarski broj kombija?
[ bkaradzic @ 10.03.2005. 18:30 ] @
Haha, ne mogu da verujem kakva tema...

'Ej, a što se cimaš sa prenošenjem ilegalnih piratskih diskova preko granice, ako već želiš da radiš nešto ilegalno onda prenosi heroin preko granice, isplativije je...</sarkazam>

Jedva čekam temu "ubio sam komšiju, gde da ga zakopam, a da ga niko ne nađe". :)

Branimir
[ pctel @ 10.03.2005. 18:45 ] @
Citat:
Dobro, znaci kombi, preko Madjarske, uskoro...

Ma znam ja sta on hoce kad ovo pise - da navuce inspektore da svi od reda cekaju na Madjarskoj granici i pretresaju svaki kombi, a on lepo odnese avionom
[ hecky @ 10.03.2005. 19:04 ] @
Haha, pa ja sam nosio Maromedia Studio MX 2004, 3d Studio Mx v7 i Corel v12, sa sve stampanim kolor omotima, pa kroz skener na aerodromu i niko me nista nije pitao :).

Snimi sve lepo na 2 x 250gb harda i briga te :).

Mada, najelegantnija varijanta, mada ne i najjeftinija, bi bila da upload te filmove na neki server, pa da taj lik iz austrije lepo download.
[ Miha365 @ 10.03.2005. 22:00 ] @
Citat:
hecky
Mada, najelegantnija varijanta, mada ne i najjeftinija, bi bila da upload te filmove na neki server, pa da taj lik iz austrije lepo download.

Samo ne znam tko je toliko lud da uploada 300 gb DivX-a!!!

Razmisli malo, koliko bi ti trebalo vremena da svaki cd samo ubaciš u cd-rom (računaj ako, recimo, za samo vađenje i stavljanje cd-a u rom treba 5 sec, to pomnoži sa 500, i približno ćeš dobiti...velik broj...), i dodaj još vrijeme uploadanja za svaki divx... pa i da imaš neki MegaTurboSuperMaxADSL (il' šta već...), brate, prije bi ih i pješice prenio preko granice nego da ih uploadaš!!!

updt11/03/05/22:59...
Moja preporuka je prebaciti sve na par hardova (barem zauzima manje mjesta) (fizički)!!!!!!!!

[Ovu poruku je menjao Miha365 dana 11.03.2005. u 23:00 GMT+1]
[ Beltrammi @ 11.03.2005. 11:49 ] @
ja nisam prenosio ilegalni softver zbog toga sto prelazim do Italije izuzetno kontrolisane granice HR, SLO i na kraju ITA. Ali sam preneo zato komp sa dual bootom i to linix je bio aktivan, a windows se nije video.

Strogo ne preporucujem nosenje piratskih diskova jer to se tretirao kao krivicno delo, jer to je kradja, dok rad na crno to nije !
[ Milan_Ristic @ 12.03.2005. 10:34 ] @
Svima Vama puno hvala na odgovorima.
Sad su mi neke stvari,svakako jasnije.
Ali opet mi nije sve jedno..
Prenosenje na Hd je ok, ali to mi ne odgovara iz vise razloga...to bi bila da kazem zadnja solucija.Jeste to naj sigurnija,kao sto kazete ali..

Prijatelj je preneo 50.komada i ama bas niko ga nista nije pitao i sl.
Ali ovako neka veca kolicina..ne znam ?

Zna li neko neki sajt i sl ?
Ko je nadlezan za to,gde mogu to da proverim,da to bude sve sigurno ?

btw: Svaka informacija vise je dobrodosla.

[ Fuzz @ 12.03.2005. 11:00 ] @
Pa ljudi su ti sve objasnili. Ne razumem pitanje, ko je nadlezan za sta? Ako te provale, krivicno ces odgovarati. To je to.
[ SPAVAC @ 12.03.2005. 17:13 ] @
jel iko ikada imao problema sa nosenjem recimo 10tak mp3 diskova na letovanje?
teoretski i za to bi moglo da se nadrlja...
[ NikolaVeber @ 12.03.2005. 22:48 ] @
Narezes to na DVD-ove i broj postaje visestruko manji :)
[ Chency G. @ 12.03.2005. 23:00 ] @
Pre jedno godinu dana je na SerbianCafe-u bila slična tama;čoveka je zanimalo kako da u Australiju donese gomilu Divx-a?Na kraju su mu ljudi iz Australije rekli da ima toga i ovde,bolje donesi rakiju!!!
[ euripyd @ 12.03.2005. 23:02 ] @
da kazem malo na tu temu. u svedskoj su poceli da 'apse zato sto su ljudi skidali mjuzu sa neta i filmove. A onda su ti isti ljudi podneli krivicnu prijavu za narusavanje privatnosti (jer ko sme da kontrolise koje podatke ti prenosis preko mreze) tako da su nadrljali i ovi drugi. a ispala je i jos jedna stvar. Secate se VHSa i obicnih kaseta na koje smo snimali mjuzu kad je cujemo na radiju ili filmove sa tva. E sada jednom tipu sude jer je imao ne znam koliko hiljada mp3 na kompu a on se brani da je SVE skidao sa radija pa na line in u komjuter. Tako da sada ispada da moraju SVAKOG gradjanina da osude jer ima sigurno neku kasetu sa nekim ilegalnim sadrzajem.

to je tako kada je zakon dosledan...

no, HDD je odlicno resenje!
[ crews_adder @ 12.03.2005. 23:13 ] @
I ja mislim da bi sve to trebalo prebaciti na HDD, a onda poslati postom, zasto da ne?

Naravno, HDD se moze i zastiti, ukoliko bi bilo potrebno. Mada, ne verujem ni da bi nekome palo na pamet da pregleda HDD. Mozda neki crtani film ili spot, kao zvaka, cisto radi reda?

Uostalom, kad malo bolje razmislim, cemu uopste tolika paraNoja?
[ Marko_L @ 12.03.2005. 23:27 ] @
Lično nikada nisam prenosio diskove preko grane, ali recimo jedan moj prijatelj iz Švedske već godinama prenosi diskove odavde (do sada je preneo verovatno blizu 500 komada, nekad 50, nekad 70...nekad više, nekad manje), uglavnom mp3 i igre (iako ima 10 Mbit link, mrzi ga da traži i skida, valjda mu je lakše da kad dođe ovde na letovanje ili zimovanje, lepo kupi 50+ diskova i završi pos'o) i ni jednom do sada nije imao problema.Jednostavno ga ništa ni ne pitaju.Doduše jednom su ga pitali šta prenosi, a on im je rekao da mu je drugar dao prazne diskove da mu nareže neke snimke iz kućne kolekcije (svadbu, ispraćaj, letovanja...), i to je prošlo bez problema.Ne znam kakva je situacija sad, ali u principu ne znam za slučaj da je neko imao problema sa prenošenjem diskova.E sad, isto tako ne znam nekoga ko je odjednom prenosio 500 diskova, mada ne bi trebalo da imaš problema, mislim šta će da rade ? Da pregledaju svih 500 diskova na granici, i zadržavaju ljude ? Ne verujem, a i ne bih rekao da nekog carinika uopšte i zanima šta ti imaš na diskovima, a to i nije njegov posao da proverava..Doduše, kako god okreneš verovatno bi najsigurnija varijanta bila prenošenje hard-diskovima, takozvana risk free varijanta (osim ukoliko tog dana nije hajka na nekog teroristu koji liči na tvog drugara :D).Takođe, i rezanje na DVD nije loša ideja, sve to može da stane na 80 i kusur diskova, a njih možeš praktično u džepove da staviš bez omota, što takođe ne verujem da bi neko i obratio pažnju, a ako neko nešto pita uvek možeš da kažeš da su audio diskovi za disk-men, a kako će to da provere ? Mislim, ja još nisam video da neki carinik drži mini liniju ili DVD player pored sebe i ubacuje diskove koje ljudi prenose da bi video šta je na njima.A uvek možeš da kažeš i da su diskovi snimci sa letovanja...blablabla.Mogućnosti su brojne.
[ yolja624 @ 13.03.2005. 00:38 ] @
Zanimljiva tema.
Znam za neke slucajeve kad su ljudi prenosili diskove iz Srbije u RS/BiH, pa dodju do Race ili Pavlovica mosta i onda istovare te diskove u jednu lijepu kucicu, a za taj posao dobiju papir na kom pise da im je roba zadrzana zbog carinskog prekrsaja.
A najvise sam volio kad ih neko posalje autobusom, pa onda padne i roba i vozac i firma... ;)
A nekad ih je znalo da bude i po 20.000 komada CD-ova, sto muzike, sto mp3, sto igara, sto ps, sto... i to u jednom autobusu!

Doduse, 10-20 komada "cd-ova raznih" nece niko ni zagledati, tako da vam je moj savjet da nikad ne predjete tu kolicinu. Carinici postanu sumnjicavi u slucaju da primjete... "neke stvari" ;)

@Marko_L
Vidi prijatelju, na svim granicnim prelazima, carina u BiH ima PC racunare, i nikakav problem nije da se eventualno nesto provjeri, recimo, sta je na CD/DVD disku. A samo radi informacije, 80% carinika u BiH ima PC kod kuce, a 100% carinika u BiH ga koristi na poslu, jer to posao zahtjeva. A i prosjek godina tih carinika je oko 35, sto znaci da su nesto i tehnicki obrazovani i da ih ne mrzi da dalje uce.
Samim tim, prica, ovo je prazno, a ovo je puno... pada u vodu, jer svi znaju kako izgleda prazan, a kako narezan cd. I niko te ne ganja zbog autorskih prava (a trebao bi), vec zato sto se i CD u vecim kolicinama smatra robom, ko da nosis karton cigareta. Eto!

Pozdrav
Yolja
[ marcony86 @ 13.03.2005. 09:00 ] @
Mali offtopic, da ne pokrecem posebnu temu:

Kakva je situacija u slucaju slanja diskova postom? Recimo, nekoliko komada da posaljem u USA.
[ crews_adder @ 13.03.2005. 17:34 ] @
Ubacis u koverat i odneses na postu. Ako je vise od jednog komada u pitanju, onda ce ti, kao meni jednom cak i za JEDAN JEDINI (kopirani audio CD), traziti da platis i carinski pregled. Mada, kod nas u Posti nema pravila... Probaj.
[ euripyd @ 14.03.2005. 11:36 ] @
E a sto ne bi ovako:

Kupis pakovanje verbatimovih diskova od 250 komada u onom okruglom pakovanju (bez kutije) ili ajde ako nemas to onda slim pakovanje. sve presnimis ali ne napises nista na njih i das nekome da ti sve cdove ponovo zapakuju u verbatimovo pakovanje, odnosno samo da plastificira pakovanje od 20 slim komada. Ispada da su CDovi potpuno novi. ako te neko pita sta imas, kazes: vidite ljudi u srbiji jeftini verbatimi, ja ih nosim da narezujem u inostranstvu....
[ yolja624 @ 14.03.2005. 14:56 ] @
@euripyd
E, ne bi! Znam kako izgleda fabricki zapakovan disk, a kako pakovan u "maloj privredi"... a ako nije fabricki zapakovan, mogu i da otvorim. Onda pogledam CD, i vidim "iz cuga" da li je narezan ili ne. A cim je narezan, pitam se sta je na cd-u, tj. pitam onog ko ga nosi. Ako taj ne zna, onda mogu da provjerim ;)

Pozdrav
Yolja
[ Marko_L @ 14.03.2005. 16:14 ] @
Citat:
E, ne bi! Znam kako izgleda fabricki zapakovan disk, a kako pakovan u "maloj privredi"...a ako nije fabricki zapakovan, mogu i da otvorim. Onda pogledam CD, i vidim "iz cuga" da li je narezan ili ne.

Jesi li ti carinik ? I ako jesi, koliko ima carinika koji to mogu da provale "iz cuga" ? Ili još bolje, koliko ima carinika koji uopšte imaju volje i vremena to da proveravaju.Mislim, još nisam čuo da su proveravali ni raspakovane, a kamoli zapakovane diskove, pa kako god da su zapakovani.To je što se tiče prenošenja, a što se tiče slanja poštom, to je nepouzdano iz nekih drugih razloga, jer ti tu niko ne garantuje da paket neće otići olakšan, kao što se dešavalo da stignu paketi sa tehničkom robom, a onda "kaliraju u transportu".Elem, verovatno najsigurnija metoda je preko DHL-a.Ja sam nekoliko puta tako slao paket u inostranstvo i svaki put je stiglo bez problema.
[ anon21796 @ 14.03.2005. 21:37 ] @
Znam da je moja drugarica odnela avionom 300 cd-ova za USA.

Sta znam, mozda si ti neki programer, mozda komponujes muziku ili sl.
ODekle ce da znaju sta muvas osim ako ih ne nosis sa sve omotima, preporucujem da imas 3-4 torbice za diskove i da ih preneses.
Verujem da nije frka, mene nebi bilo stra.
[ Nix @ 15.03.2005. 15:48 ] @
Zanimljiva tema...
Razne informacije,iskustva...

Mozda je pak najbolje to poslati uslogom DHL-a ? Ne znam sta drugi misle,ali po meni je to da kazem veoma sigurna varijanta..

Najbolje je kad bi postojao neki sajt i sl...gde bi mogli pitati nekog strucnog ?

Ima li ko jos neka nova iskustva,informacije,ideje ?
[ yolja624 @ 15.03.2005. 15:50 ] @
@Marko_L
Kakve veze ima da li sam carinik, govorim ti iz iskustva. A i to sto sam rekao itekako ima logike. Stoga nema veze sta sam ;)
Jesi li ikad cuo da se neko morao na granici skinuti "do gola"? E to se zove "licni pretres". A ako neko od carinika ima zivaca i vremena (sto mu je posao da "ima") da nekog skida do gola, sta mislis da nema zivaca da pregleda diskove.
Znam za slucajeve ( :) ) da je carinik covjeku razvrnuo kompletnu kabinu kamiona samo da bi mu nasao tkz "duple fakture". Za taj posao treba mnogo vise vremena nego za pregled diskova. A i daleko je prljaviji. A znam carinika kojem nije "bezveze" da se zavuce ispod autobusa, da bi pronasao "bunker".
I ne budi u zabludi, carinik ima radno vrijeme i on ne zuri. Ako ne stigne u tom periodu da zavrsi posao, to ostavi kolegi u sljedecoj smjeni. A jedino se strankama zuri, ali to carinika bas previse ne zanima! A stranka ne moze da nastavi put dok mu carinik ne zavrsi postupak... koji zna da potraje, krivicom stranke
I ako imas nesrecu da naidjes na carinika "kome je stalo..." onda si ugasio. A nikad se ne zna kad ces naici na takvog. Mozes 100 puta "proci na fintu" ali jednom kad "padnes", onda puknes i za sve unazad. Nadam se da ti je sad jasnije!

Ukratko, "zlocin se, ipak, ne isplati" ;)

@Budja
Uopste nije tako. Pitaju te sta je na diskovima... ti kazes da su prazni, ili da si "kompozitor". A onda carinik pogleda disk i kaze da ne govoris istinu... a tad dobijes strah. Strah se manifestuje "nevoljnom reakcijom" znojenja, mucanja, gledanja u stranu... itd, da ne odajem male tajne ;)
A tad, ode prica i diskovi, a kazna je "gore usi". A u USA, autorska prava su zasticenija nego prava medvjeda na Balkanu.
A "strah u ocima" je nesto sto carinici najvise vole! Rijetki su "super `ladni likovi" koji se ne boje bas nicega. A i takvi "super `ladni" se ponekad "nasankaju" jer je i ta `ladovina, jedan od pokazatelja ;)

Yolja
[ IvanR @ 19.03.2005. 14:06 ] @
Sto se HD-a tice,nije svakako lose ali ne znam da li je pametno to poslati.
Iz tog razloga,sto takvi diskovi ne kosataju malo,podataka na njima dosta i svakako je rizicno.

Ako bi vec slao bas CD-ove,mislim da je opet s neke strane najsigurnije putem usluge DHL-a...

Jos nesto,od mog prijatelja pa njegov drug...pokusao je preneti (kolima) cini mi se oko 30.kopija filma "Mi nismo andjeli 2" ako se ne varam,na granici su mu to nasli.
Dobice svakako kaznu,tacno koju to ne znam.
[ tdjokic @ 19.03.2005. 14:47 ] @
Ja sam prilicno zbunjen. Pricate li vi to o ilegalnom iznosenju ilegalno snimljenih programa ili bilo cega na legalnom i javnom forumu? Poznajem ja zivot prilicno, ali ipak postoje (ili bi trebalo da postoje) neka ogranicenja i moralne, a boga mi i pravne norme. To su price za privatni krug ljudi, pa kom obojci, kom opanci. Mi mozemo smatrati drzavu i vlast dobrom ili losom, nase je pravo, ali bilo kakva da je ta drzava mislim da nemamo pravo da je varamo pa da se o tome jos i javno dogovaramo.
[ Lazar-I @ 19.03.2005. 15:22 ] @
Najsigurnije je kriptovati podatke. Napravite disk-ključ i uradite XOR nad orginalnim podacima. Ključ ide nezavisno od ostalih diskova. Preko granice prelaze samo kriptovani podaci (za medijum je najbolje da se koristi HDD) a na odredištu uradite XOR sa ključ-diskom kako bi ste dobili original. Uz to možete da imate i program koji na osnovu kriptovanih fajlova iscrtava neke grafike, koji inače nemaju nikakvog smisla i koriste se samo ako Vas pitaju šta se nalazi u kriptovanim fajlovima. Možete reći da se koriste u nekoj nepoznatoj oblasti za koju se ne može ništa dokazati, recimo za dešifrovanje Nostardamusovih zapisa :). Ukoliko ste baš baš paranoični onda posebnu pažnju obratite na generisanje slučajnih brojeva pri kreiranju ključa. Ako imate ključ iste dužine kao cela poruka (svi diskovi zajedno) a ključ je dobijen na potpuno slučajan način, niko na svetu neće moći da sazna šta prenostite preko granice (osim ako Vas ne muče i priznate sami ili su predhodno došli do ključa ili su vidoviti). Ako su vidoviti onda pomoći nema, našli bi Vas u svakom slučaju.

Citat:
Mi mozemo smatrati drzavu i vlast dobrom ili losom, nase je pravo, ali bilo kakva da je ta drzava mislim da nemamo pravo da je varamo pa da se o tome jos i javno dogovaramo.

Zato bi trebalo da svi imamo teleekrane u svojim kućama gde će nas država nadgledati:) Šta ako neko hoće da prenese svoje privatne filmove, šta ima država (carinici) da ih gledaju. Ako moraju da suzbijaju pirateriju neka rade svoj posao, a mi svi ostali koji nismo carinici ćemo raditi svoj. Ova rasprava bi mogla da koristi i carinicima, mogli bi da otkriju nove metode borbe protiv piraterije (a ujedno i privatnosti)
[ yolja624 @ 20.03.2005. 19:33 ] @
Citat:
Lazar-I: Najsigurnije je kriptovati podatke. Napravite disk-ključ i uradite XOR nad orginalnim podacima. Ključ ide nezavisno od ostalih diskova. Preko granice prelaze samo kriptovani podaci (za medijum je najbolje da se koristi HDD) a na odredištu uradite XOR sa ključ-diskom kako bi ste dobili original. Uz to možete da imate i program koji na osnovu kriptovanih fajlova iscrtava neke grafike, koji inače nemaju nikakvog smisla i koriste se samo ako Vas pitaju šta se nalazi u kriptovanim fajlovima. Možete reći da se koriste u nekoj nepoznatoj oblasti za koju se ne može ništa dokazati, recimo za dešifrovanje Nostardamusovih zapisa :). Ukoliko ste baš baš paranoični onda posebnu pažnju obratite na generisanje slučajnih brojeva pri kreiranju ključa. Ako imate ključ iste dužine kao cela poruka (svi diskovi zajedno) a ključ je dobijen na potpuno slučajan način, niko na svetu neće moći da sazna šta prenostite preko granice (osim ako Vas ne muče i priznate sami ili su predhodno došli do ključa ili su vidoviti). Ako su vidoviti onda pomoći nema, našli bi Vas u svakom slučaju.

Mozes ti da ih kriptujes kako god hoces, to ti nista nece koristiti.
Ovlastena lica - carinici, mogu jednostavno da ti zabrane ulazak u zemlju i kvit. Time, tvoj hiper-ultra-kriptozasticen disk, ostaje u zemlji iz koje hoces da ga prokrijumcaris, sto ti ne zelis :)
Doduse, mozes da se zalis, ali te dovodi na Sud. A na Sudu ti moze biti naredjeno da otkrijes sadrzaj diska. I tad ces to morati da uradis, jer ce tuzilac da se poziva na zakon o zastiti autorskih prava, sto ce sudija sigurno prihvatiti kao dovoljno opravdanje za svoju naredbu.

Citat:
Zato bi trebalo da svi imamo teleekrane u svojim kućama gde će nas država nadgledati:) Šta ako neko hoće da prenese svoje privatne filmove, šta ima država (carinici) da ih gledaju. Ako moraju da suzbijaju pirateriju neka rade svoj posao, a mi svi ostali koji nismo carinici ćemo raditi svoj. Ova rasprava bi mogla da koristi i carinicima, mogli bi da otkriju nove metode borbe protiv piraterije (a ujedno i privatnosti)

Privatne filmove? Svadbe i ispracaje neces ni kriti niti sifrovati, jer ne podlijezu nikakvim zabranama. A ni tebi nece smetati da ih prikazes, jer nisu nikakva tajna. Bitno je samo da dokazes da podaci na HDD-u nisu protivzakoniti i nista drugo.

Ako se brines za zastitu tvoje privatnosti i da osporavas prava na pregled sadrzaja diskova, moram da ti objasnim ponesto.
Lica koja dolaze na granicu podlijezu legitimisanju i po potrebi pretresu vozila, prtljaga i u tacno odredjenom slucaju licnom pretresu, tacnije skidanju do gole koze.
Ako carinici sve to mogu, budi siguran da mogu da pregledaju i tvoje filmove.
Na granici je jedino mjesto gdje se istrazna radnja moze izvrsiti od strane drzavnih organa nad fizickim licima bez naredbe Suda, a na osnovu sumnje da se vrsi krijumcarenje, tj. krsenje zakona.
A zasto sve to mogu? Najbolje da ti objasnim primjerom.
Zamisili, na ulici prodajes cd-ove sa piratskim softverom, a policajcu kazes da su "privatni filmovi". I taj ti povjeruje i ode. Tesko. Nije placen da ti vjeruje "na rijec"!

I carinici u ovoj temi nece nista nauciti o sprecavanju piraterije i o privatnosti, jer o tome vec sve znaju! A znam da znaju, barem neki ;)
A drugi iz ove teme mogu da nauce da pravo na privatnost ne moze da sluzi kao paravan drugim krsenjima zakona, jer drzava ima propise koji tako nesto onemogucavaju. Pitaj nekog pravnika, pa ces isto cuti.
To sto se tebi ne svidja sto ne mozes da krijumcaris kojesta, to je vec druga prica.
Pravo na privatnost je u mnogim zemljama Ustavom zagarantovano pravo.
Ali pada u vodu ako se iza tog krije krsenje bilo kog zakona. Poznato ti je da Sud moze da odredi da ti se udje u stan ili slusaju razgovori, sto je krsenje privatnosti, ali je to potrebno da bi se sprecilo krsenje drugih zakona. Nije to scena iz Orvelove "1984", vec realnost, jer se ljudi bave i nezakonitim radnjama, a zakon se mora sprovoditi.

Ovo su sve ekstremne situacije, koje se uglavnom ne desavaju na granici, ali sta ako se desi da naidjete na carinika koji zna bar ono sto i mi ovdje znamo :))))))

Pozdrav
Yolja
[ Lazar-I @ 20.03.2005. 23:09 ] @
Citat:
Mozes ti da ih kriptujes kako god hoces, to ti nista nece koristiti.
Ovlastena lica - carinici, mogu jednostavno da ti zabrane ulazak u zemlju i kvit. Time, tvoj hiper-ultra-kriptozasticen disk, ostaje u zemlji iz koje hoces da ga prokrijumcaris, sto ti ne zelis :)
Doduse, mozes da se zalis, ali te dovodi na Sud. A na Sudu ti moze biti naredjeno da otkrijes sadrzaj diska. I tad ces to morati da uradis, jer ce tuzilac da se poziva na zakon o zastiti autorskih prava, sto ce sudija sigurno prihvatiti kao dovoljno opravdanje za svoju naredbu.

Pa zato sam i dodao onaj program koji iscrtava besmislene grafike na osnovu kriptovanih podataka - kako bi zavarao trag. Poenta je da carinik i ne pomisli da se tu nalazi nešto drugo osim besmislenih grafika. Ukoliko ti oduzmu diskove i tuže te, a ti na diskovima nemaš snimke svoje svadbe već piratski softver+ tajna uputstva za izgradnju mašine na vodeni pogon (mada se upuststva za pravljenje takve mašine mogu naći besplatno na netu :) samo bi inkvizicija uspela da dokaže da se tu stvarno to i nalazi. Ako besmisleni grafici nisu dovoljno uverljivi onda se program može malo naštelovati da u slučajnim podacima (kriptovanim podacima) prepoznaje određene šablone i generiše neke druge podatke koji naizgled imaju nekog smisla. Recimo da se generišu pesme (s tim da se sad javlja novi problem, šta ako vam carinik traži analizu tih pesama...:-).

Znači ovaj sistem vam ne garantuje da vam neće oduzeti diskove ali vam garantuje da protiv vas ništa ne može biti dokazano. Ako se cariniku dopadnu pesme opet može da vam oduzme disk.

Sad se setih još jednog problema, šta ako se slučajno dobijene pesme zameraju vladajućem režimu? Možda su oni "Satanski stihovi" nastali tako što je Ruždi krijumčario neki softver iz Irana?

Citat:
To sto se tebi ne svidja sto ne mozes da krijumcaris kojesta, to je vec druga prica.

Priznajem da neke stvari ne bih mogao da prokrijumčarim i da budem siguran da bih mogao da prođem nekažnjeno, ali ako bih želeo da prenesem softver ilegalno, to ne bi bio nikakav problem.

Naravoučenije:

Carinici, čuvajte se ljudi koji imaju pesme na CD-u, možda se tu krije neki subverzivni materijal!!!

Pirati, pažljivo birajte način kriptovanja i kamufliranja kriptovanih podataka da ne bi prošli još gore nego sa originalnim materijalom.
[ Marko_L @ 20.03.2005. 23:53 ] @
Au, al se ovo proširilo :)
Sad smo prešli i na enkripciju i na zavravanje carinika ultra-mega-giga hacking metodama.Dajte malo da pričamo realno, dakle, kako je u praksi.Ja još ne znam nekog ko je imao problema sa prenošenjem diskova preko grane, tj. da su nešto preterano proveravali šta je na njima, pogotovo ako nisu sumnjivi, tj. nalaze se u običnim kutijama bez omota ili sa običnim omotom (kad kažem običan mislim na onaj na kome nije odštampano "Jenna Jameson blowing job", sa sve slikom).Isto tako ne znam nikog ko je imao problema sa prenošenjem hard-diskova bili oni kriptovani ili ne.To što ja ne znam, naravno, ne znači da ne postoji, odnosno da niko neće proveravati diskove, ali budimo realni, ako neko posumnja da ste kakav terorista ili da nosite nešto što ne bi trebalo, pa neće carinik da se zajebava sa tobom, nego će da okrene interventnu, pa ćeš da propevaš šta je na diskova i ne vadeći ih iz torbe.Ako ćemo već da idemo iz krajnosti u krajnost, nijedna metoda onda nije sigurna, jer ako neko zaista sumnja da ćeš prebacivati nešto ilegalno preko grane i to u velikim količinama, tj. ako nekog to zanima uopšte, onda na bilo koj način mogu da dođu do tebe i nateraju te da propevaš.Znači nema tu mnogo filozofije, prebacivanje ilegalnog sadržaja preko grane je svakako rizik, pa ako hoćeš prihvati ga, a ako nećeš nemoj i to je to.Ako prihvatiš velika je verovatnoća da ćeš to preneti bez problema, a ako neko nešto posumnja, džaba ti onda i enkripcija i lažan sadržaj i sve, jer već rekoh, postoje metode kojima se čovek može naterati da propeva, osim ako neće da se igra...(kad kažem igra ne mislim na preskakanje lastiša :D).
E sad uvek ostaje mogućnost slanja preko DHL-a, mada ne znam da li oni proveravaju sadržaj onoga što šalješ preko njih, tj. možda ne bi prihvatili da prebacuju nešto ilegalno.Treba se raspitati i oko toga.
[ Beltrammi @ 21.03.2005. 01:05 ] @
Koliko sam ja primetio oni najvise i uglavnom traze drogu. Dosta je oni i pronalaze i onda udare na sva zvona, ali dosta se i ne otkrije. Koliko samo cujemo o narkomanima (nazalost!).

Mogu biti neprijatni i za druge stvari, ali uglavnom nisu. CD-ovi pogotovo manje kolicine ih uopste ne interesuju. Boze moj, diskmani i tako to. Pored toga vi verovatno znate da kad kupite original softveri vi ste savetovani (Microsoft) da napravite jednu kopiju za svaki slucaj i to je to. Sad ako dodjete na carinu sa 500 cd-ova to ce verovatno obratiti njihovu paznju.

Ja uglavnom nista ne nosim, ne svercujem, ali sam cuo i video da ljudi placaju kazne i to debele zato sto pokusavaju cak i legalno da unesu neku robu, tipa alkohol, lekovi... A kazne su bas...

Zapad zna biti j****.

Evo danas bas udjem u lift kad zakucana tabla sa sve pecatima: "Kaznice se od 27.5 do 275 evra ko pusi u liftu ! ili roditelj cije se dete mladje od 12 (!) godina vozi bez pratnje."

Opet kazem, piraterija ih posle droge najvise zanima, a rad i boravak bez dozvole su na zacelju. Prvo je kriminal, drugo kradja, a ovo trece obican prekrsaj. Kazna za trece je proterivanje, a kakva je to kazna nekome ko ionako nema papire ?
[ Beltrammi @ 21.03.2005. 01:11 ] @
Samo napomena.

Svaka posta upucena u inostranstvo podleze temeljnoj carini. Vi svaki paket mora te otvoriti pred sluzbenikom. I to je zato najgori moguci nacin da se salje jer je sansa da vas provale najveca.

[ _djevojka_ @ 21.03.2005. 02:58 ] @
Boze, genija...kakvi su to diskovi?

Svi isti//razliciti?

Ako su svi isti, uzmi jednu kopiju, a ostatak ponesi sve prazne i narezuj kad predjes granicu.

Ako su razliciti, otvori nekoliko yahoo mail accounts, prebaci podatke, ponesi prazne diskove, i rezi kad dodjes do destinacije.

Cudna mi choodna kako se ovo rjesava.

U svakom slucaju, da ih lakse preneses, izbaci plastiku, izvadi CD-e, i naredaj ih po stotku - ne moras da mislis sta je to krcnulo kad spustis torbu, a sve papire poredas na jedan slog i povezes zajedno. Kraj price.

Citava enciklopedija i fama oko diskova.

Uostalom, sta je tip na kraju uradio? :)

p.s. kad dodjes, kupi plastiku, sjedi i uzivaj...pakujuci.
[ yolja624 @ 21.03.2005. 17:24 ] @
@Lazar-I
Eh, kad bi ti naletio na nekog malo bistrijeg... onda bi te to gadno kostalo. I vrlo brzo bi shvatio da se krijumcarenje bilo cega ne moze odraditi bas bez ikakvih problema.
Do sad sam govorio samo o velikoj kolicini cd-ova (vise od 100) na jednom mjestu. Najveci broj cd-ova za koje znam da su pali je 40.000 komada.
A to, moracete priznati, tesko moze da prodje nezapazeno. Malo sam govorio o extreme situacijama kad stranka pocne "da filozofira" sta moze a sta ne moze. Onda ga stize ono sto sam opisao. Inace, rekao sam da se to u 99% slucajeva ne desava. A znam dosta o svercu i svercerima, a i o pravima stranaka i carinskih sluzbenika.

@Marko_L
Posiljke DHL-a ili bilo koje kurirske sluzbe takodje podlijezu carinskom nadzoru. I u tom slucaju, niko nece praviti problem za desetak cd-ova. Ali 100+ je vec podlozno problemima. Samo jedna vrsta posiljki NE PODLIJEZE CARINSKOM NADZORU!

@_djevojka_
E, a sad si ti genije! Ne smjeskaj se dzaba, nisi!
Covjek je u Srbiji ili Rumuniji kupio 3000 piratskih cd-a sa windowsom Xp za 1500 EUR. Na toj kolicini ima ogroman kolicinski popust. Sa tim popustom, ima racunicu koja je bolja nego da sam reze tolike diskove. Cak, ne moze da nabavi prazne cd medijume za tu lovu, a kamol da ih jos mora sam rezati.

Pozdrav!
Yolja
The Master of Smuggling!
[ _djevojka_ @ 21.03.2005. 23:59 ] @
yolja624, ja tebe ne vrijedjam, pa nemoj ni ti mene.

Upravo si rekao sta tip prenosi preko granice; a posto on to nije rekao na pocetku, znaci moj prijedlog ima smisla, dok ti nisi donio nove informacije.

Sto se tice smjeskanja, ne misli da mozes tako lako ljudima da unistavas raspolozenje.

A posto vidim da se predstavljas kao The Master of Smuggling, umjesto da skrabas po ES-u, mogao si mu konkretno 'pomoci', zar ne? :) Ti si Master, pa tebe ne bi ni uhvatili, i ova tema gdje mu 'pomazemo' da zaobidje zakon ne bi morala da se razvlaci k'o harmonika.

[ Milan_Ristic @ 22.03.2005. 09:53 ] @
Slozio bih se kao sto je rekla _djevojka_ .

@yolja624
Ne bi bilo lose,da odgovoris na na neka pitanja,da nam pomognes i das korisne informacije kako bi svima bilo lakse,a ne da se bezveze raspravljamo...

Ja da sam extra upucen mnogo vise bih pisao.
Ali ono sto mogu dodati to je da ovi iz DHL-a tvrde kako je moguce poslati vecu kolicinu diskova i nece biti nikakvih problema.

Takodje sam dobio informaciju od prijatelja,da kolima,kombijem preko granice (primer Madjarske,Austrijske) i nece biti bas nikakvih problema,jednostavno se ne pregleda.Samo pitaju jel imas nesto za carinjenje i dovidjenja.A ako ti kojim slucajem nadju...mozes imati i 500.komada(recimo DivX filmova) ako su svi razliciti ne moze ti nista,ako vec ima Istih recimo od jednog filma 10-ak komada (kopija) to je vec piraterija i smatra se kako nije za Kucnu upotrebu vec je to krsenje zakona.
Znaci,razlicite pa posle vec ako hoces samo pravis kopije.
Toliko od mene.
[ yolja624 @ 22.03.2005. 12:20 ] @
@_djevojka_
Nisam imao namjeru da uvrijedim bilo koga pa ni tebe. Iznosili smo samo ono sto se realno desava. O "genijima u negativnom smislu" si ti pocela prva
A ono o "The Master of Smuggling" je bilo zezanje, uopste se ne bavim svercovanjem... bar JA ne svercujem. Ali znam dosta o tome.

@Milan_Ristic
Na koja pitanja? Mislis, kako nesto prosvercovati? Pa vise puta sam rekao da se piratski softver trenutno najsigurnije moze naci na p2p mrezama.
Ti likovi iz DHL-a lupetaju gluposti, jer da je tako, ko bi mi branio da spakujem 1000 ili 20.000 CD-ova i da ih pustim DHL-u. A onda se stvara problem sto tih 20.000 CD predstavlja komercijalnu robu, po osnovu kolicine. A to ti ne mozes kao fizicko lice da primis, ni preko DHL, jer nisi firma, koje imaju ekskluzivno pravo na spoljnotrgovinsko poslovanje!
I taj sto kombijem prevozi do 500 DIVX filmova. Pa sad, ima ono sto pise na pocetku ili kraju svakog filma, a to su autorska prava. Ne postoji legalan nacin da izgrejbujes DVD sa holivudskim filmom u DIVX i da ga nosis okolo. Ako bi se ko od carinika uhvatio za to, to je problem. Da ne govorim o tome da 500 CD-ova takodje ukazuje da po kolicini to predstavlja robu komercijalne vrijednosti. I taj moze da ide tako... sve do jednom.
Ovo su neke informacije, zar ne? Cilj mi je da ljudima objasnim na strucan nacin kako "rade propisi" da bi se nasla rupa u njima koja bi nam svima omogucila da ponesto prenesemo. Ja sam govorio ono sto govore propisi, i ponesto sto se moze uraditi van propisa. Hajde da zajedno nesto smislimo.

@all
Svako fizicko prenosenje diskova preko granice moze biti problematicno. Do 25-30 CD-ova, razlicitih sadrzaja, nije problem. Ali preko te neke kolicine jeste problem

SAVJET
A ako bas hocete nesto da prosvercujete, iskreno savjetujem Vam svima da uvijek, ali bas uvijek, prijavljujete cariniku sta imate. Bez obzira sta je to, naravno, osim narkotika i oruzja, jer to ne spada u ovu pricu zato sto je sama roba predmet teskog krivicnog djela.
A carinik moze tad da uradi sljedece: da vas vrati nazad, da vas pusti da prodjete, ili da vam "nesto" naplati i to je sve.
U slucaju da ste robu prijavili po kolicini i vrsti, tad vam carinik niukom slucaju ne moze oduzeti robu jer bi time prekoracio ovlastenja. Samo neprijavljena roba se moze oduzeti.

Uglavnom, sve se zavrsava "nekom naplatom" ako se radi o manjoj kolicini neke robe. Ovo "nekom naplatom" treba shvatiti u najsirem mogucem obliku i moze biti i u formi "ajd, uzmi neki disk, ili moze li sta na kafu"
Ako se radi o vecoj kolicini robe, to je vec malo teze, ali za sve ima resenje.

Pozdrav
Yolja
(nisam svercer)
[ ilija666 @ 28.09.2006. 11:11 ] @
poslao bih 10ak DVDja u Hrvatsku,da li cu imati nekih problema,u pitanju su diskovi sa muzikom i koncertima
slao bih kao vrednosno pismo,gole verbatim diskove u belim papirnim kesicama,mislim,da li ce zezati carinici,nije velika kolicina,bar mi se cini...
[ Boki4u @ 28.09.2006. 11:43 ] @
Pa ne znam, ja sam slao 20-ak domacih filmova na DVD-ju ortaku u Australiju.
Carinica me samo pitala da li su svi filmovi legalni (bili su oni sa kioska), ja joj rekao "jesu", tako da nije ni pregledala sve, samo zapakovala i to je to.

Sad, moze mozda na tu foru, ali da u kutijicama nisu ti filmovi, nego neki skroz levi cd-ovi.
[ ilija666 @ 28.09.2006. 12:21 ] @
znaci kada se salje sve na uvid radniku u posti,
znaci moram da slozim dobru pricu >-)

[ pctel @ 28.09.2006. 15:03 ] @
U principu, zbog mogucnosti piraterije, ne tolerise se slanje snimanih CD/DVD-ova, vec samo original fabrickih....
...ali se moze desiti da radnik koji pregleda zazmuri na jedno oko.
[ Boki4u @ 28.09.2006. 18:20 ] @
Pa to ja kazem...
U postu kad nosis, posiljku za "preko grane", nosis je otvorenu, kako bi oni pregledali.

Ja sam diskove bio zapakovao u neku kutiju koju sam imao kuci, jer su stajali knap, u dva reda.
Pitao sam mogu li da posaljem 20-ak filmova, na sta me je "teta carinica" pitala da li su svi original, odnosno legalni CD-ovi, ja kazem jesu, i ona kaze moze. Nije ni pregledala.

Mozda ti je najbolje da posaljes po nekom, ili po vozacu autobusa.
Stavis ih sve u jednu onu torbicu za CD-ove, ko ce to da gleda.
Ja sam tako u Brazil slao isto 20 filmova, ali su bile kopije.
[ ypow @ 29.09.2006. 02:06 ] @
U principu, ako diskovi nisu označeni imenima, lupam Taxi I, II, III možeš da kažeš da su diskovi privatni (video snimci privatnig života) ili da su u profesionalne svrhe (arhitektonsli snimci gradilišta, arheološki snimci iskopina...), sve samo da izgleda logično. Označiš sa 1, 2, 3, 4... a preko neta pošelješ spisak koji je koji
[ ludak-np @ 29.09.2006. 07:26 ] @
Najbolji je nacin ako ti to nosis da nadjes vezu na carinu (to ti je lako ).

Ili da odes do vozaca i da mu kazes da sakrije paket i daj mu malo vise para.
A oni inace imaju bunkere (iz iskustva znam) koje nemogu da nadju ni proizvodjaci autobusa.
[ ilija666 @ 29.09.2006. 09:18 ] @
ono sto mene zanima je sledece>da li,i ko konkretno moze da pregleda sadrzaj diskova?
mislim,nije meni problem da na diskove nabacam neke slike sa letovanja,a ostali
sadrzaj da rarujem i roknem shifru,nego da znam da li da se mucim
dakle,da li neko konkretno diskove ubacuje u komp i pregleda,i ko sve pregleda sadrzaj
paketa,osim ovih u mojoj posti?
[ Darko Prelic @ 29.09.2006. 09:48 ] @
Šta ljudi prenose i snađu se,.. čovek krenuo hladne glave da piči punim šleperom sa eskobarovom korom hleba a vi se opterećujete sa 10 cda, da li je ovo moguće..

Koalu bi preneo a ne 20 cda..
[ pctel @ 29.09.2006. 12:37 ] @
Citat:
ilija666: ono sto mene zanima je sledece>da li,i ko konkretno moze da pregleda sadrzaj diskova?

Ne. Sadrzaj diskova se ne pregleda. Sve ono sto bi eventulano moglo imati protivzakonite sadrzaje se u startu eliminise. Znaci, kao sto sam gore rekao - nema slanja rezanih diskova, izuzev ako je kontroler tog dana dobro raspolozen pa ih propusti.
[ ypow @ 29.09.2006. 13:33 ] @
Citat:
ilija666: ono sto mene zanima je sledece>da li,i ko konkretno moze da pregleda sadrzaj diskova?
mislim,nije meni problem da na diskove nabacam neke slike sa letovanja,a ostali
sadrzaj da rarujem i roknem shifru,nego da znam da li da se mucim
dakle,da li neko konkretno diskove ubacuje u komp i pregleda,i ko sve pregleda sadrzaj
paketa,osim ovih u mojoj posti?

Ako baš ne podsećaš na nekog plaćenog ubicu, pimp-a ili narko bosa koji u slobodno vreme švercuje cd-ove, neće ti gledati
[ micapegica @ 29.09.2006. 14:54 ] @
Nema procedure ako planiras da ih svercujes.

Legalan nacin za to ne postoji posto se svaki legalan uvoz se prijavljuje Upravi carina - odeljenju za intelektualnu svojinu ili tako nesto u formi "Firma ta i ta odatle i odatle registrovana za proizvodnju i promet DVD CD ili sl zeli da izvrsi uvoz tih i tih naslova...." i u prilogu se dostavljaju ugovori o autorskim pravima. A to o cemu ti pricas je carinski prekrsaj
[ micapegica @ 29.09.2006. 14:59 ] @
na kolicinu od 500 komada ce sigurno gledati sta ima na diskovima.
Ja radim u firmi koja uvozi DVD-jeve i svaki put kad dodje uvoz nama uzmu po malo od svega i to na svakoj granici.
Sve kolicine vece od 30-40 komada uzorkuju veruj mi.
a bez problema na kompovima u carinarnici proveravaju sadrzaj.
[ Janmix @ 29.09.2006. 23:09 ] @
Ja sam bez problema slao u BiH i CG piratske dvd-ove...

Ovog lika koji pakuje u posti boli uvo da li je pirat ili ne, ali ce ti reci da na carini pregledaju svaki paket i da ti se moze vrlo lako desiti da ti sadrzaj vrate, jer nije originalni ... Meni nista nije vraceno, tj. sve je stiglo primaocu...

Eh sad, ja uvek slozim pricu da su u pitanju licne fotografije i snimci ( na sta me mlada radnica u posti uvek je**zovno pogleda :)

[ mizob @ 05.10.2006. 08:57 ] @
Poznanik je hteo da unese oko 500 dvd-ova.
I od holandije (cini mi se da je Holandija u pitanju) do nase granice nije imao nikakvih problema, ali onda mu nasi pametnjakovici (moraju da se razlikuju od ostatka sveta ) zaplene dvdove... Mozda nekom ovo bude od koristi,kad lepo dodje do nase granice,a ovi nasi,hajde sada daj te dvdove..
[ M-84 AB1 @ 05.10.2006. 21:04 ] @
Aj, da ne otvaram novu temu - Kako da posaljem 2 CD-a za Podgoricu?
Jel mogu da ih stavim u kovertu, i posaljem ih kao najobicnije pismo (zbog njihove tanke prirode) ili sta?

POZ
[ HoT_Steppa @ 05.10.2006. 23:02 ] @
Ovi koji su uspeli da posalju rezane diskove u CG i Hr su pravi srecnici, vise puta sam pokusao da posaljem 2-3 diska u CG i nijednom nisam uspeo. Na diskovima je bio piratski materijal. Nijedna mala posta nije htela da primi paket, pa sam morao da idem u 11 001 postu kod Z. Stanice na carinu. Carinici IMAJU na cemu da puste CD i DVD tako da im nije ni najmanji problem da vide sta je na diskovima. Iako sam ja rekao da su u pitanju snimci sa svadbe, ja nisam hteo da insistiram da oni utvrde da lazem, znaci posle par reci ubedjivanja, ja sam odustao. Jednostavno, nekad treba znati za sta rizikovati, a za sta ne.

Najbolji nacin da se posalje nesto u CG ili Hr je preko vozaca autobusa. Naravno, ne mislim na kolicine od 50 komada, nego do 5 komada, da ne bude sumljivo upakovano u normalan paket jer ni vozaci nece da prime ako im se ucini rizicno.

DHL paket do 500 gr za Hr kosta 5000 din, tek da se zna.
[ NickS @ 02.03.2007. 08:47 ] @
^^
Slično sam i ja prošao, pokušavajući da pošaljem prijateljima iz Portugala muziku narezanu na CD. Radnik u pošti mi je rekao da on ne može da primi pošiljku sa narezanim diskovima (samo originale) ali da mogu da nalepim marku na pismo i ubacim ga u sanduče. Kaže, postoji mogućnost da prođe carinu, ali i da ne prođe. Sve u svemu, prošlo je dve nedelje i u Portugal nije ništa stiglo. Moje primedbe da ja ne prodajem piratizovane diskove nisu imale nikakvog efekta.

Postoji li mogućnost da se diskovi pošalju nekim drugim vidom transporta?
[ ton_majstor @ 02.03.2007. 11:28 ] @
Offtopic, DHL se svejedno OTVARA kad-tad, zbog bezbednosti... to i piše u nalogu i na nalepnicama.

E sad, ako vide krekovan program a ne KREK za fiksanje, ne znam kako reaguju?!!

A da je skupo, SKUPO je... mame im ga...

Pozdrav!
[ caiser @ 02.03.2007. 12:27 ] @
Kada sam pre par godina slao neke diskove u Argentinu rekli su mi da mogu da posaljem samo po jedan disk u koverti jer to carina nece da gleda. Tako da sam ja poslao tri koverte i sve tri su stigle. :)
[ fade @ 17.06.2010. 14:58 ] @
Jel ima nekih novih iskustava?
Ja bih da prenesem 100-ak diskova, ali problem je sto su uporedo sa tim nositi i xbox, tako da ce znati za sta mi je.
Svi diskovi imaju nazive igara ispisane na sebi.
Jel ima mozda neka bezbedna kolicina koju bih mogao da prenesem uz xbox, ako je 100 previse rizicno?

Zaboravio sam da dodam,pravac putovanja je EU > Srbija

[Ovu poruku je menjao fade dana 17.06.2010. u 16:08 GMT+1]