|
[ Andrej Čvoro @ 30.03.2005. 19:28 ] @
| Evo malopre sam bio do grada i u jednoj palacinkari (pored palacinke) kupio neXt sok...Izadjem napolje,otvorim sok,popijem gutljaj,a ono ko da sam popio da ne kazem sta...Pokledam rok trajnja i ono pise DA JE ROK ISTEKAO 15.01.2005 !!!I naravno vratim se i pokazem im sta su mi prodali,a oni ostali bez texta...Izvinjavali mi se pola sata :)
Jel ima neko od vas neka slicna iskustva?
Pozdrav
[Ovu poruku je menjao secret dana 31.03.2005. u 13:02 GMT+1] |
[ zaraza @ 30.03.2005. 19:34 ] @
mislim da je svako doziveo nesto slicno i da to moze da se dedsu svuda. Glavno je da su se lepo izvinili, verovatno ti dali drugi sok...da nisu nego da su te oterali u # to bi onda bilo bezveze, ovako je ok...
[ hakinen @ 30.03.2005. 19:44 ] @
Meni se to vise puta desilo, jednom sam kupio fantu, otisao kuci sipao ok, i primetio da je istekao rok, vratim se ja, kad ce meni prodavacica, koja je radnica "sta ti si mogao da stavis drugi cep, sto nisi gledao odmah" ja je lepo spustim na zemlju ispickaram je, uzmem drugi sok, sutra dan je tuzim kod gazdarice koja me poznaje, i ona umalo nije dala otkaz ovoj radnici!!! Zad kad udjem u radnju ona samnom ko da sam ja bog!!!
[ Andrej Čvoro @ 30.03.2005. 20:06 ] @
Citat: zaraza: mislim da je svako doziveo nesto slicno i da to moze da se dedsu svuda. Glavno je da su se lepo izvinili, verovatno ti dali drugi sok...da nisu nego da su te oterali u # to bi onda bilo bezveze, ovako je ok...
Ma ok je to sto je rok istekao,ali ovde je istkao pre 3 meseca!
A sto je jos gore,ona kad je htela da mi zameni sok izvalila je da je svim neXt sokovima u frizideru istekao rok,tako da mi je vratila pare...Ko zna koliko su ljudi oni potrovali do sada...
Poz
[ Force @ 30.03.2005. 20:45 ] @
Ma to ima u svakoj prodavnici,zao im da bacaju staru robu pa prodaju pa kome prodje prodje :D Tako sam i ja jednom reklamirao neki sok samo sto nisu bili ljubazni nego mi rekli "Daj bre sta kenjas ovo valja" i onda je taj prodavac sam konzumirao i slozio facu i kao "Kako je super" ili u tom fazonu :) inace dali su mi novi sok ali ipak...
[ Andrej Čvoro @ 30.03.2005. 20:51 ] @
A ja sam mislio da postoji neki zakon koji se bavi time...Pa zar svaki debil sme da prodaje namirnice ciji je rok istekao pre pola godine?Smeju da truju narod kako ko hoce? Po meni bi trebalo sve takve radnje pozatvarati...Ili mozda preterujem?
Poz
[ Corey @ 30.03.2005. 21:28 ] @
Citat: hakinen: Meni se to vise puta desilo, jednom sam kupio fantu, otisao kuci sipao ok, i primetio da je istekao rok, vratim se ja, kad ce meni prodavacica, koja je radnica "sta ti si mogao da stavis drugi cep, sto nisi gledao odmah" ja je lepo spustim na zemlju ispickaram je, uzmem drugi sok, sutra dan je tuzim kod gazdarice koja me poznaje, i ona umalo nije dala otkaz ovoj radnici!!! Zad kad udjem u radnju ona samnom ko da sam ja bog!!! hehe:D
Citat: andrej: Evo malopre sam bio do grada i u jednoj palacinkari (pored palacinke) kupio neXt sok...Izadjem napolje,otvorim sok,popijem gutljaj,a ono ko da sam popio da ne kazem sta...Pokledam rok trajnja i ono pise DA JE ROK ISTEKAO 15.01.2005 !!!I naravno vratim se i pokazem im sta su mi prodali,a oni ostali bez texta...Izvinjavali mi se pola sata :)
Jel ima neko od vas neka slicna iskustva?
Pozdrav Najvažnije je da su ti uvažili to jer obično bih očekivao da bi me samo oterali u p.....m.....
[ pajaja @ 30.03.2005. 22:14 ] @
tako je to...
Moja keva SVAKI dan kad ode u prodavnicu naleti na pokvarena mleka...
Oni to tamo ostavljaju pa cekaju da se neko zezne.... ko ja...
Onda sam otiso i je*o im sunce kalaisano, bukvalno, zena se us*ala, zvali obezbedjenje... I td...
Od tada nema vise pokvarenih mleka...
[ Andrej Čvoro @ 30.03.2005. 22:25 ] @
Citat: pajaja:
Od tada nema vise pokvarenih mleka...
[ Beltrammi @ 30.03.2005. 22:44 ] @
Ne znam samo g. uobrazenkovicu sta ti je sad zemlja kriva ?! -:(
Pitanje je da li mi kakvi smo zasluzujemo i ovakvu zemlju kakvu imamo !
[ Mister Big Time @ 30.03.2005. 22:47 ] @
hahah sta je cudno? :)
Pa ja sam jednom uzeo Sprite (i to 3 flase 2L) kojima je rock bio istekao pre godinu dana. :)
ali znate sta je najgore... sa mlecnim proizvodima. Npr. ja sam zavistan od vocnog jogurta :) I onda mnogo puta mi se desilo da u budjavom C marketu uzmem pokvarene. One Imlekove. Par puta sam naleteo na slucaj da su namerno u jednoj radnji nalepili cenu preko datuma... 2 meseca bio rok istekao, ali mangupi se setili pa lupili cene bas na to mesto. Uzas i strahota, na zapadu bi debelu kaznu platili + zatvaranje radnje + otsteta zbog ugrozavanja zdravlja potrosaca. Ali... ovo je Srbija™
Takodje, javlja se problem po manjim radnjama gde nemaju mesta za skladistenje pa mlecne proizvode drze po spajzovima gde je temp sobna. I posle kada se ona prethodna serija rasproda, oni samo ubace one iz spajza. I onda lepo pise datum OK, nije istekao rok, ali sav se nabudzio hoce da eksplodira jer se pokvario. I ti ne mozes da dokazes da je pokvaren, jer - datum je OK. Tragedija.
[ Deep|Blue @ 30.03.2005. 22:51 ] @
pih ... samo tri meseca?!?? pa to nije nista
radnja se desava u ozloglasenoj prodavnici u komsiluku, gde radnice i gazda vole da brisu datume sa mlecnih proizvoda - valjda da se ne bi musterije zamarale citajuci neke gluposti
scena 1:
ulazim, gledam liptonov caj od borovnice, uzimam kutiju bacam u korpu, pa je opet pogledam - nesto mi mnogo bleda (ipak je to borovnica...), hmmm sta li se desilo kutiji, koliko se secam trebalo bi da bude dosta tamnija.
pogledam datum i gle - rok trajanja istekao pre svega godinu ipo. Nije mnogo.
scena 2:
nikako da se opametim.
avgust mesec
ulazim opet uzimam margarin - dobro jutro, odlazimj kuci, otvaram, kad ono malo sutra dobro jutro. margarin je bio toliko svez da se odvojila voda, malo pozutela i ubudjao se. O mirisu da i ne govorim. Onda se setim famoznog datuma. pogledam i gle pise (malo necitko ali ...): rok trajanja 45 dana, iskoristiti do 15.03. zanimljivo, ali ajde opet nije mnogo 4 meseca svega. odem da joj ljubazno vratim. kazem (i to ljubazno): malo va je pokvaren margarin. istekao mu rok trajanja pre 4 meseca.
ona pogleda i kaze, ne to pise do 15.08!!
malo nervozniji opet joj objasnim da je u pitanju 15.03
ona tu iznervirano kaze da vidim dobro jer tu pise da je rok trajanja do 15.8
ja malo vise nervozan pa skoro drekenem: pa otvori ga i probaj.
tu ona otvori cenjeni margarin, zatvori i izvadi pare iz kase
scena 3:
ajd proslo pola godine, pa rekoh da im pruzim jos jednu priliku
dobijem neki sat, odem do prodavnice uzmem AA baterije pakovanje 4kom. ubacim u neki sati on nece radi. ubacim druge baterije, opet oce - nece. taman mislim pih doobio pokvaren sat, kad setih se proslih iskustava i pogledam baterije
1 - skroz prazna
2 - moza 10% kapaciteta
3 - oko 30%
4 - oko 50%
prosetam jos jednom do prodavnice, a komentar prodavacice:
pih, tebi nista ne valja.
[ Milos niks @ 30.03.2005. 23:22 ] @
mazohista :)))
tek ce leti biti lepo na + 40 u c marketima na periferiji , znam samo da one njihove vitrine ( otvorene ) mogu kompletno da isprazne jer nista nevalja . ( setim se nekog toplog majoneza i prizora kako ga neka zena kupuje deci i govori "Ala cemo lepe sendvice da napravimo " uhhhhhh )
[ Miki88 @ 30.03.2005. 23:27 ] @
Otkad su se otvorili hipermarketi, u lokalnim prodavnicama ne kupujem vise nista osim hleba.
[ Deep|Blue @ 30.03.2005. 23:32 ] @
a sto mislis da su mega i hipermarketi bolji???
odem u jedan, i vidim nki vocni jogurt - grcki, pakovanje od 700-800gr
cena manje-vise ok
uzmemo neki, probamo ok
odem opet uzmem ubacim u friz i zaboravim na njega
odem posle par dana i vise ga nema u ponudi.
sutradan setim se onog u frizu, otvorim pogledam datum - istekao pre pet dana.
sto je bilo 2 dana nakon kupovine.
[ BytEfLUSh @ 31.03.2005. 05:25 ] @
Citat: Beltrammi: Ne znam samo g. uobrazenkovicu sta ti je sad zemlja kriva ?! -:(
"Uobraženkoviću"? Ne kontam čemu to... Inače, odgovor na tvoje pitanje se nalazi odmah ispod tvoje poruke:
Citat: Mister Big Time: Uzas i strahota, na zapadu bi debelu kaznu platili + zatvaranje radnje + otsteta zbog ugrozavanja zdravlja potrosaca. Ali... ovo je Srbija™
Drugim rečima, naravno da je zemlja kriva.
Citat: Pitanje je da li mi kakvi smo zasluzujemo i ovakvu zemlju kakvu imamo !
Neki ljudi zaslužuju bolje, a neki zaslužuju i mnogo gore od ovoga što imaju.
[ neo01 @ 31.03.2005. 08:27 ] @
Ne razumem, zasto niko sve ovo lepo ne iskulira, i kad mu se ovako nesto desi, pomene da ce zvati sanitarnu inspekciju, ako mu ne vrate ili pare, ili ne daju proizvod kome nije istekla deklaracija?
[ Slobodan Miskovic @ 31.03.2005. 08:50 ] @
Heh...
[ djdrale @ 31.03.2005. 09:06 ] @
Eh ne sam se nasmijao.
Pa sto nisi gledao rok trajanja?
[ Vladimir P. Filipovic @ 31.03.2005. 09:21 ] @
Citat: zaraza: mislim da je svako doziveo nesto slicno i da to moze da se dedsu svuda. Glavno je da su se lepo izvinili, verovatno ti dali drugi sok...da nisu nego da su te oterali u # to bi onda bilo bezveze, ovako je ok...
Brate, nije ok.
Jos je gore ako te oteraju gde vec, ali i ovo je daleko od ok. Pokusaju da te prevare, pa ako uspeju njima super, a ako ne uspeju nikom nista. Niti je ok kad se stvar sredila zato sto je musterija poznavala gazdu ili gazdaricu - sta da je bio neko drugi?
Postoji zakon protiv toga. Steta sto se tako malo primenjuje.
Meni se cini da je jedina razumna strategija lepo i ljubazno im skrenuti paznju prvi put, i ako nisu _extra_ brzi u tome da isprave situaciju i izvine se, spomenuti inspekciju. Ako se posle pretnje inspekcijom potpuno ne poprave, realizovati pretnju. Svakom moze da se desi da pogresi, ali ako neko namerno "gresi" da bi zaradio na nasem zdravlju, rukavice se skidaju. Greska je jedno, zlo je drugo. Sto bi ih stedeo?
Ako inspekcija nista ne uradi (jer stvarno nemaju vremena, ili ih ovi nekako prevare - ili ih potkupe) izgrafitiras im radnju.
[ Fuzz @ 31.03.2005. 09:59 ] @
Zastita potrosaca je stvarno na jadnom nivou kod nas. I to ne samo kada kupite zeleni tost i crvljivu cokoladu,sto se meni desavalo,vec i kod racunarske opreme,pa i svega ostalog. U zadnje vreme su se stvari malo promenile,pa se inspekcije ipak odazovu pozivu kada prijavite nekog zbog nepostivanja prava potrosaca. Osim ovakvih slucajeva prodaje defektnog proizvoda,dodao bi i primer velike kompanije kao sto je Coca Cola,koja recimo vec dve sezone za redom reklamira nagradnu igru srebrni izazov,a da na kraju nigde ne objavi rezultate. Na sajtu ih necete naci posto Cola.co.yu ne postoji. Pa onda likovi iz poste koji nabijaju racune na starim centralama,a vi im ne mozete nista. A tu su i...Ma mogao bih tako do ujutro.
[ __Marko__ @ 31.03.2005. 11:49 ] @
Shto se ove teme tiche mislim da nema opravdanja... Niko me ne mozhe ubediti da su Vladi i gradu, ko god da je nadlezhan, potrebni milioni evra da oforme inspekcije koje RADE SVOJ POSAO.
Ja sam jednom prilikom bio u Kikindi 2 dana... u hotelu. Pansion je koshtao preko 2 soma dindzi! EJ! Ruchak nije mogao da se jede nikako, na vecheru nisam ni ishao... Ujutru sam bio gladan kao vuk, nije bilo ili nisam video nishta u blizini hotela shto bi ponudilo neshto kvalitetno za jelo... tako da sam se iscimao na doruchak. Izabrao sam samo ono shto mi se chinilo da ne mozhe biti bajato.
Epilog je bio da sam se otrovao i to GADNO. Dva dana nisam znao za sebe od bolova. Zvao sam inspekciju u Kikindi... gospodja mi je rekla da moram doci, doneti papire od lekara, zatim da dam izjavu i josh sto k*raca da bi oni digli svoje dupe i otshetali tamo... verovatno sa namerom da se ogrebu za dzabe espreso.
U zemlji mojih snova se, posle obavljenog telefonskog, pojavljuju trojica ljudi u odelima sa sve kravatama... Uzimaju uzorak hrane ili gledaju datume. Iz torbe se vade papiri, na licu mesta pechatiraju... Gazdina deca ostaju gladna, zhuto i dalje trepce na semaforu... pravda...
[ :o) @ 31.03.2005. 12:12 ] @
Citat: Ujutru sam bio gladan kao vuk, nije bilo ili nisam video nishta u blizini hotela shto bi ponudilo neshto kvalitetno za jelo...
Nisi video...
Sto se tice trovanaj, NARVIK je jedini hotel u Kikindi, a kako je Kikinda mali grad, i kako se nalazi u Srbiji, sanse nema da ga provere (kamoli zatvore)zbog telefonskog poziva. Sta da ti kazem, prijatelju, sledeci put se meni javi, pa neces imati problema :)))
[ Andrej Čvoro @ 31.03.2005. 13:21 ] @
Citat: Beltrammi: Ne znam samo g. uobrazenkovicu sta ti je sad zemlja kriva ?! -:(
A nego ko je kriv,majke ti?
[ Dragan_v @ 31.03.2005. 14:47 ] @
Citat:
A nego ko je kriv,majke ti?
Pa nisu valjda krive one tete sto tako marljivo , čak acetonom, ribaju kese od mleka , posebno u najprljavijem donjem delu kese, gde su, o slučajnosti, štampali datum....
[ _djevojka_ @ 31.03.2005. 14:58 ] @
Citat: Pa zar svaki debil sme da prodaje namirnice ciji je rok istekao pre pola godine?Smeju da truju narod kako ko hoce? Po meni bi trebalo sve takve radnje pozatvarati...Ili mozda preterujem?
Da li si se ikad sjetio da pogledas rok namirnicama PRIJE nego sto ih kupis?
[ cozmo_im @ 31.03.2005. 15:10 ] @
Citat: _djevojka_: Da li si se ikad sjetio da pogledas rok namirnicama PRIJE nego sto ih kupis?
To nije poenta. Poenta je da je ZABRANJENO po zakonu prodavati namirnice kojima je istekao rok trajanja. Neko ima naviku da gleda (kao ja), neko nema. Ali sta to treba da interesuje potrosaca? Zakon postoji, trgovina NE SME da prodaje robu kojoj je istekao rok trajanja i tacka.
Postoji tu jos jedna stvar - suhomesnati proizvodi ili meso. C-Market je ubedljivo najgori po tom pitanju. Hvataju sve prljavim rukama, uvaljuju krajeve kobasica i sunki, ako ne pogledas sta rade, sve ti smuljaju (upropaste ti sunku ili kobasicu, a zamisli da si to kupio na vise zbog recimo nekih gostiju koji dolaze, kako im staviti izmuljanu, napola secenu pecenicu?). U Maxiju i Rodicu je malo bolja situacija. Vero je los, Merkator onako. O lokalnim prodavnicama da ne pricam - neispravni frizideri, suhomesnato i virsle IZVAN frizidera (isto kao i mlecni proizvodi). Jedino gde je sveze su neke proverene mesare koje su dugo u kraju i kojima je do ugleda medju kupcima. Mega Rodic isto ima svezu robu (pocevsi od koka-kole do pecenice) jer tamo se uvek trosi i kupuje na veliko, zalihe im krace stoje i uglavnom je roba tek na pocetku roka trajanja. Nikad tamo nisam kupio neispravni, pokvaren proizvod, niti sam video. U Super Veru i pored datuma, belo meso je bilo pokvareno (smrdelo katastrofa). Kakvo li je tek ostalo. Izgled suhomesnatih stvari u C-marketu je ocajan.
Nekoliko puta sam prisustvovao svadjama u lokalnom c-marketu, bas zbog tih stvari. I nikom nista. Mozda ako se neko, ne daj boze, debelo otruje pa zaglavi komu, mozda onda neko uradi nesto...
[ _djevojka_ @ 31.03.2005. 15:20 ] @
cozmo_im:
Ako ti se nesto ne svidja, izvoli, pa prijavi. As simple as that.
Citat: Mozda ako se neko, ne daj boze, debelo otruje pa zaglavi komu, mozda onda neko uradi nesto...
Pa ako ti je toliko stalo, i ako imas konkretan primjer, onda uradi nesto oko toga.
Ako se negdje prodaje pokvarena roba, onda je logicno da se tamo ne ide u kupovinu. C Market i sl. opstaju jer ljudi jos uvijek kod njih kupuju.
Citat: Neko ima naviku da gleda (kao ja), neko nema.
Upravo tako. Ko nema naviku, njihov problem.
Mnoge stvari su zabranjene, pa se opet desavaju. Are you going to change the world?
I u drugim zemljama se slicne stvari desavaju, a to sto je neko u Srbiji i misli da se se to samo dogadja 'kod nas', to je druga stvar. Drzava kriva. Prodavac kriv. Ma svi krivi.
[ Joker @ 31.03.2005. 15:41 ] @
Citat: Fuzz: ...........Osim ovakvih slucajeva prodaje defektnog proizvoda,dodao bi i primer velike kompanije kao sto je Coca Cola,koja recimo vec dve sezone za redom reklamira nagradnu igru srebrni izazov,a da na kraju nigde ne objavi rezultate. Na sajtu ih necete naci posto Cola.co.yu ne postoji. ...........
Danas u "Blic"-u objavljeni rezultati nagradne igre srebrni izazov.
[ Ivan Dimkovic @ 31.03.2005. 15:43 ] @
Hbt,
Tacno je da je zabranjeno zakonom prodavati namirnice koje nisu ispravne - ali ko to treba da primeti?
Algoritam:
1 - Ako vidis nesto sto je isteklo, upozori prodavca (moguce je da je u pitanju nenamerna greska) - ako se to nastavi, predji na #2
2 - Prijavi prodavca inspekciji
3 - Ako se stvar nastavi, obavesti prodavca i inspekciju da ces obavestiti javnost
4 - Ako se stvar nastavi, to lepo objavis u novinama (napises svim mogucim i nemogucim novinama pismo sa tacnim objasnjenjem, obavestis TV stanice) - "U prodavnici XYZ se valja kvarna roba, inspekcija ne radi svoj posao"
Ako bi se dovoljno veliki broj ljudi ovako ponasao, tesko da bi se nekom isplatilo da valja kvarnu robu.
[ _djevojka_ @ 31.03.2005. 15:47 ] @
Da se nadovezem na Ivanov algoritam: glasaj novcanikom, i gledaj kad se poslije nekog vremena standardi naglo pocnu popravljati.
[ misko2004 @ 31.03.2005. 17:38 ] @
Vracao se ja iz grada i svratim do radnje...
Uzmem iz frizidera Fantu (u frizideru nije bilo svetla....da prikriju sokove )
i popijem skoro do pola....
I osetim nesto mi cudno...i vidim rok trajanja 01.04.2004..........
Znaci uzas.....
[ Andrej Čvoro @ 31.03.2005. 17:56 ] @
Citat: _djevojka_ Upravo tako. Ko nema naviku, njihov problem.
I sad ispade da su kupci krivi jer ne gledaju rok upotrebe pre nego sto kupe nesto?
Kao sto cozmo_im nije u tome poenta...Pa valjda bi kupac trebalo da se oseca sigurno kada kupuje nesto,kada vec postoji zakon o tome.
Pozdrav
[ Marko_L @ 31.03.2005. 18:20 ] @
Citat: I sad ispade da su kupci krivi jer ne gledaju rok upotrebe pre nego sto kupe nesto?
Kupci su krivi zato što ne prijavljuju i ono što primete.Ok, prvi put ne mora, možeš kao što reče Ivan diskretno da skreneš pažnju prodavcu, jer propusti se svuda dešavaju, ali ako se ponovi to više nije propust, već namera, tako da bi bilo dobro prijaviti ih.Takođe mi je čudno da ljudi i kad nalete na nešto pokvareno, obično i dalje idu u tu prodavnicu.Pa kako onda misle da se nešto promeni ? Umesto da lepo bojkotuju tu prodavnicu ukoliko im se "propusti" ponavljaju, pa da lepo ta prodavnica propadne, oni je praktično održavaju u životu tako što idu u nju i ne prijavljuju "propuste" nadležnima.
Inače, slažem se da je najsigurnije kupovati u mega-marketima (recimo u Metro-u kupujem od kada je otvoren kod nas, onaj u Borči, i do sada nikad nisam naleteo na nešto čemu je istekao rok), a u lokalnim dućanima kupiti eventualno hleb, ili neku drugu sitnicu zbog koje se ne isplati cimati se do mega-marketa, ali prehrambene proizvode , nikako.
[ m4rk0 @ 31.03.2005. 19:02 ] @
Ne treba razmisljati ko je kriv. Krivi su "nadlezni ljudi" te prodavnice/marketa, ili sam prodavac ukoliko je on vlasnik. ( ....dobro, i drzava u globalu, ali to je opstepoznata stvar.). U konretnom slucaju prodavac je prodao robu kojoj je istekao rok trajanja i on je kriv i tu nema sta da se razgovara.
Sto se tice sanitarnih inspektora oni vrse redovnu kontrolu ispravnosti robe po prodavnicama ali ne mogu svakodnevno to raditi, i usled toga postoji verovatnoca da ce se u prodaji naci roba sumnjivog kvaliteta i tu na scenu stupa krivica prodavca: Zasto on takvu robu drzi u prometu, tj. zasto je ne ukloni ?-> to je njegova obaveza.
Sto se tice kupca moze slobodno da uradi sledece:
1. Da vrati kupljenu ( neispravnu) robu i trazi novac nazad ( -> prodavac je obavezan da vrati novac. )
2. Da vrati kupljenu (neispravnu) robu i trazi isti taj "artikal" ali sipravan.
3. Da prijavi taj ugostiteljski objekat zbog prodavanja neispravne robe.
4. Da precuti i da nastavi da se truje.
Najbitnije stvari u svemu ovome su cinjenice iz zakona:
1. Prodavac je obavezan da garantuje za ispravnost robe koju prodaje kupcu.
2. Zakonom je zabranjeno stavljati u promet namirnice sumnjivog kvaliteta i porekla kao i neispravne namirnice. Ukoliko se takve namirnice nadju u prodaji, prodavac je obavezan da istu ukloni.
[ Fuzz @ 31.03.2005. 19:04 ] @
Citat: Joker: Danas u "Blic"-u objavljeni rezultati nagradne igre srebrni izazov.
wooooooooow,hvala ti :)
[ __Marko__ @ 01.04.2005. 08:41 ] @
Nisi video...
Sto se tice trovanaj, NARVIK je jedini hotel u Kikindi, a kako je Kikinda mali grad, i kako se nalazi u Srbiji, sanse nema da ga provere (kamoli zatvore)zbog telefonskog poziva. Sta da ti kazem, prijatelju, sledeci put se meni javi, pa neces imati problema :)))
--------------
Nisam mislio da ih treba zatvoriti. Mislio sam da zaposleni treba da budu prebijeni, izvredjani, novchano kazhnjeni, suspendovani, izbacheni sa posla, etc...
[ dj011 @ 01.04.2005. 09:22 ] @
nije do zemlje..... ja sam i ovde u kanadi naleteo na jogurt, 20 dana istekao rok
[ sallle @ 01.04.2005. 09:49 ] @
C Market je 90-tih redovno prodavao nestle cokolade kojima je istekao rok trajanja (mesec-dva-tri) po nizoj ceni. I ja redovno kupovao - jer su bile po nizoj ceni :).
Sad kad vidim strane a jeftine cokolade, imam samo jednu asocijaciju... Sreca pa u zadnje vreme niza cena obicno znaci da je rok pri kraju, ali ne i istekao...
[ jms_uk_2001 @ 01.04.2005. 12:26 ] @
ma desava se to svuda...
evo bas juce u Marks & Spencer prodavnici, koji vaze kao za jedan od boljih supermarketa ovde u Engleskoj, naletim na gomilu artikala kojima je istekao datum [i onaj display before, i onaj use before]... inace u pitanju je battenberg cake...
ja kazem to jednom zaposlenom i oni to lepo sve sklone sa police...
Citat: Meni se cini da je jedina razumna strategija lepo i ljubazno im skrenuti paznju
[ dakipro @ 02.04.2005. 18:04 ] @
Citao sam ovu temu i dugo razmisljao kako (i da li uopste) da napisem ovo sto pisem:
Licno iskustvo! Radeo sam u mini dragstoru (naravno, na crno, bez sanitarne itd.). Mogu da vam kazem da mi (kupci) pojma nemamo sta sve kupujemo! Da ne tupim... Nekih mesec dana se od mene krilo kako se i sta radi, onda nije imalo gde, pa su i mene (mladog i neiskusnog) uvukli u "prljavu rabotu". To sto je kratkotrajnom mleku istekao rok, pa to ne da nema veze, nego nije ni bitno, samo se upakuje sa novom turom koja stize za 2 dana (i PO MOGUCSTVU) ne daje se poznanicima (najblizim komsijama i rodjacima), jogurt gazda dovozi u karavanu, ali je nezgodno sto prvo kupi jogurt, onda obidje s'njim pola grada, svrati u megamarket na kafu i posle 4-5 h, doveze mi jogurt koji samo sto ne explodira, a treba da "izdrzi" 3-4 dana (naravno da je uvece vec MNOGO kiseliji nego sto ga prave u beogradskoj mlekari). Izlog je ogledalo radnje, pa u izlogu nesme da stoji roba sa neispravnim datumom, a naravno, ne prodajemo robu iz izloga. Jogurt se cuva u magacinu (obicna soba, samo smrdi), pa se odatle pakuje u vitrinu koja je rucne izrade, a izolacija je resena tako sto se rupe gde izlazi 'ladno krpe lepljivom trakom (doduse, onom sirokom). Budjava kobasica se samo malo propere i sija. Kolaci (jafa, strudla...) kojima je isteko rok, otvaraju se i prodaju na komad (naravno skuplje nego ceo proizvod) tako da rok ode sa ambalazom. Sokovi sa losim roko su normalna stvar... Hleb koji uvece ostane pakuje se u [ironic] ciste [/ironic] dzakove, i ujutru se mesa sa svezim. O "svezim" jajima da ne pricam! Gazda ih kupuje na kutiju (mislim da ima 40 onih papirnatih pakovanja po 20-ak komada), kako bi mu bilo jeftinije, pa stoje po mesec dana. Kad uzmem ono jaje u ruke, a ono se tacno vidi da je na jednu stranu teze. nisam probao, ali mislim da bih uspeo da ga "izbalansiram" da stoji! Kad su dvojica komsije vratili zilet kojim nisu mogli da se obriju (jedan covek je doso sa sapunicom na licu), gazda se ljutio na mene sto sam im vratio po 7 din, uz napomenu da su se oni DOGOVORILI da bi me namerno zeznuli i vratili stari zilet u zamenu za novi! Kese sam smeo da dajem, samo ako kupe preko 200 dinara, i to ako je bas velika roba. Vaga pocinje na 30 grama, a kad stavim teg od 500g ona pokazuje 560! Jednom mi se gazda izdrao jer je nasao "CEO" keks (domacica, jedan kolac, ne pakovanje) u kanti za smece: Pa jel znas ti da ovo vredi DINAR, gde si video da neko baca DINAR u kantu???!! To bi ja prodao ovim ciganima! Bio sam u zescoj finansiskoj frci, pa sam morao da radim! Komsika je 2 puta zvala ispekciju (svi ih u komsiluku mrze, a ja sam se pitao zasto!), i oba puta su dosli (ne kod mene u smenu), usli kod gazde kuci, posle 1h izasli sa kesom bombonjera (sa ispravnim rokom [crni humor] ) i nista strasno.
Kulminacija je bila (sutra dan sam dao otkaz!) kada je ostalo 5 flasica hrane za bebe (naravno da je istekao rok) kojima je gazda spustio cenu CELA 3 dinara i stavio ih na sred tezge da ih prodam!!!!!!!!!!!! (naravno da ih je prodala njegova snajka a moja koleginica sutra ujutru).
Priznanje iz prve ruke! Verujte da mi je tesko samo kad se setim da sam ja u tome ucestvovao i znam da cete sada da me mrzite jer sa bio saucesnik u svemu ovome, ali vas molim na razumevanje, trebalo mi je novca, mada znam da to nije opravdanje
Eto... Otvorih dusu na ispovest, cisto da znate sta se sve radi u nekim radnjama, uglavnom u malim, porodicnim poslovnicama, pa ako se makar jednom opecete, izbegavajte ih MAXIMALNO!!! Znam da moze neka nepravilnost i u Maxiju da se desi, ali u 99.999 posto slucajeva nece! Greska je jedno, ali ovakva rabota je nesto drugo!!!
Molio bih na vase razumevanje, tj. da me ne izbacite iz ES zajednice ili me gledate (citate) popreko, svako moze da se z, inace sam dobar u dusi. Inace nebih voleo da ucestvujem niukakvom pravnom sporu, ako me neko bude cimao da svedocim ili sta vec, ne znam ko sve moze da procita ovo.
Aj u zdravlje!
[ Ivan Dimkovic @ 02.04.2005. 18:18 ] @
Eto, kako se SZR/STR/SUR "gazda" ponasa... na jednom drugom topicu na ES-u se ljudi bune sto se uvodi daljinsko kontrolisanje finansija preko GPRS uredjaja, a vrlo lepo se vidi kako prosecan mindset srpskog "domacina" funkcionise.
Ako ako, prvo GPRS, a onda i jos mnogo toga. To je jedino resenje da se zakon konacno postuje u Srbiji i zemlja prestane da lici na zooloski vrt.
[ caboom @ 02.04.2005. 18:28 ] @
kada pogledam kakva smo stoka, pretpostavljam da je represija jedini nacin da se dovedemo u red. postoji samo jedan problem, posto svaki vid kontrole na kraju zavisi od ljudskog faktora mislim da ce duze vreme organi inspekcije naprosto izlaziti samo sa malo vecim bombonjerama kada posete gazdu. sumnjam da ce i GPRS kontrola biti dizajnirana tako da bude imuna na korupciju, ali ako nista drugo - korupcija ce biti manje pristupacna prosecnom "gazdi".
[ vindic8or @ 02.04.2005. 18:32 ] @
Dalibore, hvala ti sto si sve ovo izneo. Ja sam samo par puta uspeo iz ljudi da izvucem slicne informacije. a mislim da je bitno da se javno znaju ovakve stvari, jer nas se svih ticu.
Tesko ce se bilo sta promeniti, ukoliko se sve radi sa strane i niko nije ni svestan da jede i pije smece iz prodavnice.
Tvom bivsem gazdi bi naravno trebalo zatvoriti radnju i kazniti ga sa velikom sumom, ako ne i zatvorom (ustvari samo zbog bebi hrane bi trebalo da ide u zatvor).
[ _djevojka_ @ 02.04.2005. 18:37 ] @
dakipro, primi moje saucheshce u vezi svog (vec bivsheg) poslodavca. Da ne komentarishem o njegovim postupcima, posto si detaljno opisao shta radi. Ocigledno je, da ako si se jedanput opekao, da bjezish shto dalje od takvih...s'tim shto se ne slazhem da je O.K. strpati sve maLJe posLJodavce u isti kosh, kao shto si to ti uradio nakon svog nesrecnog iskustva. Citiram:
Citat: pa ako se makar jednom opecete, izbegavajte ih MAXIMALNO!!!
Samo zato sto je MAXI veca kompanija, ili C Market, to ne znachi da oni nemaju specifichne probleme sa kojima mozhda ni ti ni ja nismo upoznati. Ako je takva korupcija na maLJom nivou, kakva li je na vishem?
Idemo liftom?
[ caboom @ 02.04.2005. 18:38 ] @
bojim se da bi zatvori bili previse tesni...
[ dakipro @ 02.04.2005. 18:43 ] @
U krugu od 100 metara ima 3 dragstora, jedan otpisujem zbog vec opisanih razloga, a u ova dva sam tacno provalio prodavce (u svakom po 2 puta), po nacinu na koji mi se izvinjavaju (i ja sam se ponasao isto) kad im pokazem fals robu, tako da kupujem samo u mega marketima, pa makar nemao sta da jedem (eventualno kupim tunjevinu, [i pogledam rok]). Ovde je to katastrofa!
[ zoran @ 02.04.2005. 19:34 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Eto, kako se SZR/STR/SUR "gazda" ponasa... na jednom drugom topicu na ES-u se ljudi bune sto se uvodi daljinsko kontrolisanje finansija preko GPRS uredjaja, a vrlo lepo se vidi kako prosecan mindset srpskog "domacina" funkcionise.
Ako ako, prvo GPRS, a onda i jos mnogo toga. To je jedino resenje da se zakon konacno postuje u Srbiji i zemlja prestane da lici na zooloski vrt.
Ivane , ovo što si ovde rekao nema nikakve veze sa kvarljivom robom . Zakon treba da se poštuje i slažem se , ali je poenta u tome , što nama tovare na vrat - trošak i GPRS , a osobe koje " posluju " na pijacama i drugim crnim tržištima , njih niko ni ne proverava , za njih niko nije nadležan , tako kažu .
Nije lepo da na ovakav način sve trpaš u istu korpu.
Mogao bi da nam i kažeš čime se baviš , jer vidim da iz tvoje perspektive to sve drugačije izgleda , nije sve tako jednostavno , zakoni tržišta nalažu da STR kupuju na kvantašima (bez poreza) ali ko je dopustio da se takva roba i pojavljuje tamo?
Nisu STR zaradile kupujući tamo , nego oni prodavci i isporučioci robe na takva crna tržišta , e oni nisu plaćali nikakve poreze. STR su morali zbog svog opstanka da se opredele na takva tržišta.
Spominješ SZR ( samostalna zanatska radnja ) radnje koje posluju na taj način da vrše pojedine USLUGE , što opet ne spada u ovu temu. Uslugu ne možeš da pojedeš i nije kvarljiva.
Što se kvarljivosti tiče , dešavalo mi se da kupim proizvode u MAXI i MEGA marketima kojima su prošli rokovi upotrebe. Naravno , to nije lepo sa njihove strane , a i sam sam pomalo kriv što nisam obratio pažnju , a lepo piše datum na proizvodu.
Neki proizvođači takve kvarljive robe ne žele da im se vraćaju takvi proizvodi od prodavaca na malo , pa se stoga i dešavaju takve stvari.
Lično poznajem jednog proizvođača mlečnih proizvoda , koji je veoma savestan i povlači iz prodaje svoje proizvode na kojima je rok trajanja over i ne vraća ih u ponovnu prodaju nego uništava.
Znam i za slučajeve DRUŠTVENIH firmi koji plesnjivu robu obrade i ponovo vrate u prodaju , tako da nisu samo mali domaćini takvi.
Treba pomalo biti i realan i sagledati činjenice sa više strana. Ima nas svakakvih.
Trebamo se i sami ponekad čuvati , znači pogledajmo na takvim proizvodima ( kvarljivim ) rok trajanja i ne kupujmo takve prizvode.
Ima jedna poslovica : "Tamo na onoj raskrsnici leži onaj što je bio u pravu "
Jedino izbegavajući takve prizvode , ćemo nešto i postići. Evo , ja već i dajem svoj doprinos , na pijace više ne idem , više od pola godine , tamo pazarim samo poljoprivredne proizvode , sveže naravno
Stoga , Ivane , predlažem da obrišeš svoj post i nakon toga i ovaj moj.
Pozdrav svima i budite obazriviji______________
[ Ivan Dimkovic @ 02.04.2005. 19:57 ] @
Zorane,
Ipak necu da brisem ni tvoj ni moj post - meni je jasno da ti govoris iz pozicije postene osobe koja se trudi da njen biznis funkcionise i hrani kako tebe tako i tvoju porodicu, i to je potpuno normalno i tvoj post je sasvim opravdan i korektan.
Ali cini mi se, da ti ipak preskaces cinjenicu da su - na veliku zalost, posle 15 godina apsolutnog bezakonja sasvim dovoljan broj biznisa i pojedinaca u Srbiji u nenormalnom stanju "po default-u" i da je neophodno bukvalno prisiliti uz pretnju teskim sankcijama ljude - kako bi samo: postovali zakon, inace nesto sasvim normalno kada je zemlja u OK stanju.
Mislim, ubacio sam i SZR kao "opste mesto", izvinjavam se sto je izazvalo konfuziju (jeste moja greska) - milion puta sam bio svedok "kvalitetnog" SZR rada pa i kad su stvari koje se ticu zdravlja u pitanju, a ovo sto je napisao decko gore - za prodaju bebi hrane - samo pokazuje kako ne samo da se zakon ne postuje, nego su pregazene i osnovne moralne norme.
Kako nekom coveku, kome nije problem da proda pokvarenu hranu za bebe, i time prekrsi bar nekoliko zakona moze biti problem da uradi nesto tako "benigno" kao sto je, utaja poreza, na primer?
Ja cvrsto stojim iza toga da, na nasu veliku zalost, prevelik broj firmi (kako privatnih tako i drzavnih) ima problem sa postovanjem zakona - i da je jedini nacin za poboljasnje statusa quo poostravanje kazni, povecanje kontrole i zaostravanje mera za one koji treba da sprovode zakon a to ne rade.
Znam i da ste vi, mali privrednici, ako radite posteno "kolateralna steta" - tj. morate i vi da placate rekvizite koje inace ne bi ste placali (GPRS) da je zemlja normalna - ali, razmisli, da li ima smisla da se decenijama nastavi status quo iz 1993 - gde se ne postuje zakon a pravdu zavode reketasi?
Citat: nije sve tako jednostavno , zakoni tržišta nalažu da STR kupuju na kvantašima (bez poreza) ali ko je dopustio da se takva roba i pojavljuje tamo?
U pravu si... mislim da se verovatno radi korak-po-korak, poceti od kvantasa mozda nema puno smisla ako ostale stvari nisu uredjene, siguran sam da ce i kvantasi doci na red cim se neke stvari viseg prioriteta. Ako gresim, onda nista... sve po starom.
[ zoran @ 02.04.2005. 20:10 ] @
SZR nema veze sa prodajom bebi hrane , to ti je STR
Naravno da "status quo" nije doneo ništa dobro, to sam i rekao.
Preostaje da još malo izdržimo i da vidimo kako će se stvari kretati dalje
OK
pozdrav________
[ byM4k5 @ 03.04.2005. 14:21 ] @
Koji sam ja lik! Procitam naslov teme i skontam da je zemlji istekao rok trajanja!
Inace, nisam imao oprilike da naletim na nesto cemu je rok istekao, jer ja nista ne kupujem -> sve stara kupuje. Obicno dok jedem ili buljim u TV ili buljim u ambalazu citajuci rokove i sastojke, ono koliko ima bjelancevina, masti i to. Stvarno se ne sjecam da je ista bilo isteklo, ali je bilo slucajeva da je pri kraju.
[ Zikka @ 03.04.2005. 15:56 ] @
Prijavi ga u inspekciju(sanitarnu,trzisnu...)
[ weB_KiLeR @ 03.04.2005. 22:21 ] @
Problem je u tome sto se inspekcija korumpirala dugi niz godina, najzad su se setili da naprave sistem da inspektori idu po drugim gradovima i rade svoj posao.
Oko te utaje poreza su se mnogi obogatili za onih 10 godina, i sam znam neke ljude koji su belezili svaku 10. prodatu kiflu. Bolje receno, nisu imali nikakvih troskova sa strane i nisu placali porez, pa zar su ovi sto rade za drzavnu firmu majmuni sto odvajaju 30% plate na razne poreze.
Sto se tice kvarnih proizvoda to je sasvim uobicajna stvar ovde, trebali su da uvedu lepo da se svakih nedelju dana proverava rok trajanja svakog proizvoda u radnji, pa kome nadju proizvod kome je istekao rok trajanja taj lepo plati kaznu i zatvore mu radnju na neko vreme, kad bi se to praktikovalo veoma bi se brzo sve dovelo u red.
[ hakinen @ 18.08.2007. 22:06 ] @
Aj da vadimo malo temu iz mrtvih!
Interesuje me sta zakonski moze da se uradi ako recimo u kaficu sluze pivo kome je istekao rok?
Evo primera, pre nekoliko dana sam bio na zlatiboru i sednem sa drugarom u kafic "mondo" ( nije reklama, vec anti reklama ) i narucimo pivo, ja niksicko a on jelen, i pijuckamo mi pricamo, i pocnemo da se zezamo kako moje pivo ima bolju boju od njegovog... i kad smo stigli vec pred kraj ispijanja kaze drugar meni: "ovo pivo ima cudan ukus, daj da vidimo datum", kad ono pise 5.8.07 znaci isteklo pre 10 dana, i ja kazem: "aj da se nasalimo malo da zovemo gazdu da vidimo sta cemo sad", i ja kazem: "konobaru da ocu da vidim gazdu" a on meni kao: "a sto", ja njemu: "zato sto je ovom pivu istekao rok" kad on: " i zbog toga oces da vidis gazdu"? Posalje on nekog mladog nadzornika, znaci nije gazda, ali nadgleda lokal, i pocne da se objasnjava sa nama kako u kaficu prodaju 300 piva na dan, kako je to stamparska greska, i donosi mi iz frizidera pivo da mi pokaze kako na njemu pise datum 25.08.07. znaci vazi jos 10 dana, i da je ta flasica isto iz tog paketa i da je to sigurno stamparaska greska, a to je elitni kao kafic....
E sad posto nisam bio dobro potkovan, sta mogu zakonski da uradim, sem da prijavim inspekciji, al od toga nema nista, ja pridjem konobaru i kazem daj da platim ovo pa da idem, a on ni 5 ni 6 kaze meni, "hteli ste da popijete pivo za dzabe", medjutim ja onako smiren samo precutim to, a trebao sam da da napusim....
[ Milan M. Radovic @ 19.08.2007. 11:18 ] @
Vidis,niko se nije setio da napravi masinu koja ce da zapisti u nekom trenutku kad istekne rok trajanja. End-of-memory :D
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|