[ aleksandaraleksandar @ 27.04.2005. 19:26 ] @
Citat:
SCG će još čekati na bezvizni režim

Beograd -- Mnogi su očekivali da će SCG na “belu šengensku listu” posle pozitivne ocene Studije o izvodljivosti, ali to se neće dogoditi.

Da bi građani Srbije i Crne Gore slobodno putovali u Evropu, država mora da ispuni nekoliko važnih uslova. Tanja Miščević, sekretar kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje EU, kaže da ne postoji dokument koji definiše uslove za dolazak SCG na "belu šengensku listu", ali da postoji jedan niz obaveza koje treba izvršiti.

To je ujednačavanje viznog režima unutar same državne zajednice, zatim uvođenje viza onim državama sa kojima SCG ima slobodnu viznu politiku, a EU nema, kao i pravljenje jasne veze između nekadašnje SFRJ i SCG zbog onih koji su u EU otišli sa pasošem bivše države.

Tu su takođe i izdavanje novih pasoša i prebacivanje kontrole na granici sa vojske na policiju. Ta dva uslova Miščevićeva naziva skupim investicijama: "Činjenica da je to skupo ne znači da je i neizvodljivo. To je samo argumentacija da je to za državu poprilično teško da se uradi. Ja se slažem, dolazak na "belu listu" znači relaksaciju za svakog od nas, ne morate da stojite u redu za vize, ali tu je jedan korak već napravljen."

Taj korak su olakšice za dobijanje viza koje su već dobili obrazovani stručnjaci i studenti, a sledeći na redu su biznismeni. Ali, kada će svi građani slobodno putovati u Evropu niko se ne usuđuje da prognozira, iako u vladinoj kancelariji za pridruživanje tvrde da se treba strpeti još samo malo.

U međuvremenu, ima i kategorija građana SCG kojima uopšte više ne treba viza za neke zemlje. Naime, državljani SCG sa diplomatskim i službenim pasošima u Austriju će ubuduće putovati bez viza. Ministar spoljnih poslova Vuk Drašković potpisao je sporazum sa šefom austrijske diplomatije Ursulom Plasnik. On je optimista da će se uskoro i sa običnim pasošima putovati slobodno: "Uskoro ćemo biti u prilici da ukinemo kompletno sve vize, jer ja sam siguran da će naš put ka Evropi biti ubrzan i da ćemo se veoma brzo kvalifikovati i za šengensku listu."

Međutim, njegova austrijska koleginica podseća na to kako stvari stoje u realnosti: "Taj put je dugačak i u velikoj meri zavisi od toga koliki je kapacitet vlasti da sprovete seriju potrebnih reformi".

Slovačka vlada, sa druge strane, namerava da uvede besplatne vize za građane Srbije i Crne Gore, najavili su u Bratislavi šef slovačke diplomatije Eduard Kukan i ministar unutrašnjih poslova Vladimir Palko. Vlada je odlučila da to omogući Ukrajincima u periodu od 1. maja do kraja avgusta.

Sličan asimetrični sistem kada Slovacima vize nisu potrebne, a Ukrajinci ih tokom turističke sezone dobijaju besplatno, trebalo bi da bude primenjen i na Srbiju i Crnu Goru, a možda i na Bosnu i Hercegovinu. "Intenzivno razmatramo tu mogućnost, posebno zato što u SCG imamo našu manjinu", rekao je Kukan i dodao da je za takvu izmenu potreban sporazum dve vlade, prenosi slovačka novinska agencija TASR.

Odluku da za državljane SCG ukine plaćanje viza donela je nedavno Češka.

http://www.b92.net/info/vesti/...04&dd=27&nav_id=167357
[ Stefano @ 27.04.2005. 21:00 ] @
Nazalost nas narod je poznat kao narod sa prevelikim ocekivanjima.Svi su 5.10.00 mislili kako ce plate biti 1000 DM odma'.Nema nista odma' tako ni bezvizni rezim.

Sto se tice drzava kojima mi moram uvesti vize,pretpostavljam da su medju njima Turska i Egipat,te zemlje imaju vizu za nase ljude,mislim vizu proforme koja se dobija za 10-tak eur na aerodromu.Verovatno ce tako nesto biti onda i za njih,mislim nemaju razloga oni nama da poostravaju vizni rezim,posto znatan broj turista u njihove krajeve dolazi bas iz nasih krajeva,a ukidanjem viza nasim ljudima ce postati "bliza" Italija,pa i Francuska i Spanija,ali mislim pre svega za Italiju posto je ona najbliza,a Turskoj i Egiptu se nece isplatiti da dobar deo ljudi koji bi otisao tamo recimo,zbog potencijalno jaceg viznog rezima,koji bi nastao kao kontra mera,ode u Italiju.

Ubedjen sam da ce Italija sledeca postati nova turisticka meka nasih turista cim dodjemo na belu shengen listu( u roku od godinu do dve),kao sto je Grcka bila meka 90-tih pa onda Turska i Egipat.

Mene interesuje jos dve stvari:
Sta su to sluzbeni pasosi i kako se dobijaju
i koja olaksanja trenutno imaju studenti pri dobijanju viza(posto sam i ja jos uvek student pa da iskoristim)
[ tomkeus @ 27.04.2005. 22:54 ] @
Da znaš što me zabole za to. Jedan lik na nekom sajtu je lepo napisao da sa SCG pasošem može relativno lako da se putuje po većem delu planete uz izuzetak manjeg broja fašističkih država koje sebe nazivaju slobodnim, demokratskim, razvijenim i šta ti ja znam. Nemam nikakvog posla u EU, a i sve najbolje turističke destinacije nisu u EU tako da što se mene tiče oni mogu da drže vizni režim još 1000 godina.
[ aleksandaraleksandar @ 27.04.2005. 23:15 ] @
kako je lepo ziveti zivotom gde se putuje samo tamo gde je turizam
cilj. posebno kada je samo suncanje u pitanju.

a odakle ti kinta?
[ axez @ 27.04.2005. 23:24 ] @
Citat:
tomkeus: Da znaš što me zabole za to. Jedan lik na nekom sajtu je lepo napisao da sa SCG pasošem može relativno lako da se putuje po većem delu planete uz izuzetak manjeg broja fašističkih država koje sebe nazivaju slobodnim, demokratskim, razvijenim i šta ti ja znam. Nemam nikakvog posla u EU, a i sve najbolje turističke destinacije nisu u EU tako da što se mene tiče oni mogu da drže vizni režim još 1000 godina.

Na svu srecu takvi kao ti su svoje odsvirali 90-tih pa se ne pitaju nista vise.
Sad se pita Havijer Solana i kad on kaze skoci ti ima da pitas koliko visoko.

Muka mi je od ovakvih pacijenata kao sto si ti.
[ Ivan Dimkovic @ 27.04.2005. 23:25 ] @
Citat:

Jedan lik na nekom sajtu je lepo napisao da sa SCG pasošem može relativno lako da se putuje po većem delu planete

Koliko znam, viza je neophodna za USA, EU, Indiju, Japan, Kinu, Kanadu, Meksiko, Brazil, Australiju, Saudi Arabiju, Iran, Pakistan, Juznu Koreju, Tajland, Maleziju, Banglades, Izrael, Juznoafricku Republiku, Tajvan... a to ti je vec preko 50% sveta :-)

Ima jos po neka.. ali i ovo gore pokazuje da sa pasosem zemlje koja ne postoji (SRJ) tesko da mozes slobodno da udjes u blizu 2/3 sveta. Nemoj samo da mi kazes da su svi oni fasisti :-)

Citat:

Nemam nikakvog posla u EU, a i sve najbolje turističke destinacije nisu u EU tako da što se mene tiče oni mogu da drže vizni režim još 1000 godina.

Da, od domaceg postenog rada bez kontakta sa mrskim strancima u onim zemljama gore mozes sigurno da ustedis za fin put na Maldive, Sri Lanku, Indoneziju, Tenerife, Egipat, Kubu, Tunis i Dominikanu... ne traze vize, al traze pare :-)
[ Stefano @ 27.04.2005. 23:58 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Da, od domaceg postenog rada bez kontakta sa mrskim strancima u onim zemljama gore mozes sigurno da ustedis za fin put na Maldive, Sri Lanku, Indoneziju, Tenerife, Egipat, Kubu, Tunis i Dominikanu... ne traze vize, al traze pare

Ja mislim da za Tenerife traze(to bi trebalo da pripada Spaniji)
[ StORM48 @ 28.04.2005. 01:25 ] @
Tenerife pripadaju Španiji, kao uostalom i cela Kanarska ostrva. I naravno, treba viza.

Pozdrav
[ bkaradzic @ 28.04.2005. 06:03 ] @
Citat:
tomkeus: sa SCG pasošem može relativno lako da se putuje po većem delu planete uz izuzetak manjeg broja fašističkih država koje sebe nazivaju slobodnim, demokratskim, razvijenim i šta ti ja znam

Upravo su sada zvali iz 1991. pozdravljaju te i poručuju ti da im mnogo nedostaješ i da se odmah teleportuješ nazad. Kažu baš im fali profil ljudi kao što si ti za dobrovoljce... ;)
[ Ivan Dimkovic @ 28.04.2005. 06:14 ] @
Citat:

Tenerife pripadaju Španiji, kao uostalom i cela Kanarska ostrva. I naravno, treba viza.

Pardon - totalno sam zaboravio, jer sam davno nesto proveravao za entry a meni ne treba sengen viza... sorry za dezinformaciju.

Za ove ostale zemlje sto sam naveo je sigurno visa-free rezim, ili se viza daje na aerodromu. Ali broj zemalja u koje gradjani SCG mogu uci slobodno je jako mali.
[ miki3 @ 28.04.2005. 07:13 ] @
A,sad...Na tri :"...Danke Deutchland,file danke...."
[ Miroslav Jeftić @ 28.04.2005. 07:20 ] @
Nije potrebna viza za Južnu Koreju.
[ superbaka @ 28.04.2005. 07:54 ] @
ima jos mnogo zemalja za koje je potrebna viza, neko je svojevremeno postovao link ka nekom nasem sajtu gde je to objavljeno... sad nemam vremena da trazim, pokusacu kasnije...
@Ivan D
sa Malezijom nemamo diplomatske odnose (oni ih jednostrano prekinuli za vreme rata u Bosni) pa ne znam kako se dobija viza za njih... mozda u drugoj zemlji?
[ tomkeus @ 28.04.2005. 08:17 ] @
Znate šta, ja sam zbog tih fašista odrastao bez svojih roditelja i možete da vi pričate šta hoćete, ali što se mene tiče oni mogu svi da crknu.
[ darko @ 28.04.2005. 08:57 ] @
Za to ti nisu krivi oni vec tata sloba. Ali nema veze, srbi bi ga opet birali da mogu...
[ deki77 @ 28.04.2005. 10:01 ] @
Mi težimo u EU sa pasošima,a oni uveliko putuju bez njih!!!!!
BRUKA
[ tomkeus @ 28.04.2005. 10:18 ] @
Citat:
darko: Za to ti nisu krivi oni vec tata sloba. Ali nema veze, srbi bi ga opet birali da mogu...

Kakve ja veze sa Slobom imam? Nisam imao pravo glasa dok je on bio na vlasti, tako da nikakvu odgovornost nisam snosio za pizdarije koje je on pravio, a opet iz nekog razloga ta EU gospoda su me tretirala kao stoku. E onaj ko me tretira kao stoku a da mu ništa nisam skrivio ne može da očekuje da ga volim, bio to službenik u ambasadi, bio to službenik u nekoj našoj insituciji (doduše na potonje mogu da se izderem ili u najboljem slučaju da im namestim disciplinske mere ukoliko imam dobru vezu).
[ darko @ 28.04.2005. 10:39 ] @
Pa nisi ga birao licno TI vec gomila tvojih istomisljenika koji su nazalost imali pravo glasa. Zanimljivo stvarno kako razmisljas. Fino, ti lepo idi u Strazbur i reci im ja nisam glasao za Slobu i necu da snosim odgovornost za ono sto je on radio i hocu da mi date EU pasos i hocu sve privilegije koje ima npr. jedan DE drzavljanin. Osvesti se covece...
[ hecky @ 28.04.2005. 10:48 ] @
Meni je jos u glavi onaj bilboard od pre godinu-dve: Plata 1000 eur mesecno, pisalo je naopcake :))

Mozda opet izbace neki tipa: Bez VIZA u evropu (samo nek opet pise naopacke, da se neko za zabuni, pa ne poveruje :))
[ Ivan Dimkovic @ 28.04.2005. 12:20 ] @
Citat:

sa Malezijom nemamo diplomatske odnose (oni ih jednostrano prekinuli za vreme rata u Bosni) pa ne znam kako se dobija viza za njih... mozda u drugoj zemlji?

Mozemo - ima u Genex Apartmanima ambasada Malezije - uspostavili smo odnose pre oko godinu dana.

Viza kosta 5 evra, ne znam koliko se lako dobija jer je meni trebala ranije, ali sam se zeznuo i nisam ih poslusao - i pokusao da istu dobijem u Nemackoj... gde jos nisu dobili "dopis" da SCG vise nije zemlja sa kojima nemaju diplomatske odnose.
[ superbaka @ 28.04.2005. 12:45 ] @
bez vize
jedino u Andoru mozemo da udjemo bez vize sa obicnim pasosem i da ostanemo koliko hocemo...
[ Stefano @ 28.04.2005. 14:16 ] @
a do andore mozemo doci iskljucivo helikopterom.Mislim to nam nazalost sada nista ne znaci,posto nam za Spaniju treba viza,a koliko znam u Andori nema aerodroma.
[ Ivan Dimkovic @ 28.04.2005. 18:36 ] @
Ovoj listi na SMIP sajtu nedostaje (bar) Indonezija - koja SCG drzavljanima daje 60-dana entry permit na aerodromu.

Drugo, nije mi najjasnije kako u Grckoj moze da se boravi sa sluzbenim pasosima "bez ogranicenja" (tako pise na sajtu) kada to nije EU pravilo... mislim, udjes u Grcku sa sluzbenim pasosem, i sednes na avion u Atini i odes u Pariz ili Berlin, recimo... ?!
[ Stefano @ 28.04.2005. 19:15 ] @
da mozes ali pretpostavljam da ako bi to uradio,postoji varijanta da sam sebi napravis medvedju uslugu prilikom bilo kakvog proveravanja identiteta,recimo u hotelu kad das pasos ili slicno.Posto nam za te drzave idalje treba viza.
Slican "problem" imaju i Hrvati,posto oni mogu u Italiju da udju samo sa licnom kartom,pa sam na njihovom forumu procitao slicnu temu,da li je bezbedno da iz Italije onda po EU setaju bez pasosa.Naravno-nije.

Inace mene interesuje na koji nacin se dobijaju sluzbeni pasosi,i sta su oni uopste
[ tomkeus @ 28.04.2005. 19:19 ] @
Citat:
darko: Pa nisi ga birao licno TI vec gomila tvojih istomisljenika koji su nazalost imali pravo glasa. Zanimljivo stvarno kako razmisljas. Fino, ti lepo idi u Strazbur i reci im ja nisam glasao za Slobu i necu da snosim odgovornost za ono sto je on radio i hocu da mi date EU pasos i hocu sve privilegije koje ima npr. jedan DE drzavljanin. Osvesti se covece...

Odakle znaš na osnovu toga što hejtujem po forumima ko su moji istomišljenici? Da se razumemo: ja mrzim svakoga bez obzira na versku, nacionalnu, rasnu ili političku pripadnost i to pogotovo onih dana kada naletim na neki zadatak koji me interesuje a ne mogu da ga rešim ili kada prethodno veče odgledam poslednju epizodu Robotecha i izbedačim se.
[ Ivan Dimkovic @ 28.04.2005. 19:21 ] @
Sluzbeni pasos je dokument koji se izdaje drzavnim radnicima u inostranstvu, a koji nemaju diplomatski imunitet - recimo, osoblje po ambasadama, ili drzavnim sluzbenicima koji putuju u inostranstvo radi obavljanja drzavnih poslova itd...
[ miki3 @ 28.04.2005. 20:24 ] @
Iz dana u dan ,sve vise i vise....napredujemo....iz dana u dan , sve vise i vise....
[ aleksandaraleksandar @ 05.05.2005. 16:37 ] @
Citat:
Jedan od ključnih uslova Evropske Unije da ukine vize građanima SCG je da državnu granicu umesto vojske obezbeđuje policija.

Kako sada stvari stoje, Srbiji će biti potrebno više do dve godine da ispuni ovaj zahtev. Evropska unija je jasna- granice se moraju prepustiti policiji. Vojska i MUP Srbije potpisali su sporazum o preuzimanju nadležnosti počekom godine, ali je taj posao, iako je započeo s mađarskom granicom, na tome stao.

http://www.b92.net/info/vesti/...05&dd=05&nav_id=167830
[ Beltrammi @ 05.05.2005. 16:50 ] @
Ja imam neku svoju teoriju da nasa Vlada NAMERNO i svesno zanemaruje ispunjavanje uslova za dolazak na belu Sengen listu sto znaci: slobodan boravak do 90 dana u okviru od 6 meseci u Sengenlendu za vise ulaza.

Razlog ovome je sto se verovatno VRS plasi masovnijeg egzodusa radno sposobnog stanovnistva na Zapad. Ovo se nije desilo u RO i BG ali treba znati da su to narodi koji nemaju bas razvijenu mrezu po EU, za razliku od Srba. Nema Srbina da nema nekog svog ili neku semu...

Mi smo zato najkriticnija zemlja, a da negovorim o tome da imamo i 1.5 milion Albanaca koji su isti slucaj kao i mi. EU i VRS su jednoglasne u igri "pravljenja engleza". Ko zeli da putuje bolje nek ne ceka...
[ hecky @ 05.05.2005. 17:38 ] @
Slazem se 90% sa gore navedenim!

Ne slazem se jedino sa tvrdnjom da se Bugari i Rumuni nisu razmileli po Evropi. U Londonu Rumuna ima kao pleve!
[ Beltrammi @ 05.05.2005. 20:51 ] @
neverovatno ! Samnom se svi slazu 90% kao i Mobtel na temi: http://www.elitesecurity.org/tema/109600/6 -lol !
[ neo01 @ 05.05.2005. 21:25 ] @
Naravno, da nece da nas puste bez viza u EU, sve dok ne budu bili spremni da prime makar jos pola miliona do milion radno sposobnog stanovnista SCG.
[ pctel @ 05.05.2005. 21:37 ] @
Citat:
Beltrammi: Razlog ovome je sto se verovatno VRS plasi masovnijeg egzodusa radno sposobnog stanovnistva na Zapad.

Prvi put nekom na forumu kazem "pricas gluposti!", nadam se da se ne ljutis, ali znas li ti uopste da Srbija ima MILION radno sposobnih nezaposlenih ljudi sa kojima ne zna sta ce? Kladim se da bi vlada bila puna srece da polovina od toga ode negde da radi...

[ neo01 @ 05.05.2005. 21:45 ] @
U igri je vise faktora... Neki od njih:

Sama Vlada RS s jedne strane, ipak ne zeli da ostane bez tog radno sposobnog stanovnistva. I ovo sto je za poslednjih 15 god. otislo iz zemlje je previse.

S druge strane, nije joj u interesu da se to dalje nastavi, jer i ovako vlada bela kuga, a s druge strane, sto manje postoji radne snage, to je vise mogucnosti za eksploataciju (tipa "ako ti neces, posto ima milion nezaposlenih, ima ko ce da radi za te iste (mizerne) pare"). Tako da i clanovi VRS bliski privrednicima (a neki od njih su i sami iz privrede) lobiraju da ne dodje do bezviznog rezima. Barem, ne tako brzo.

Postoji i treca opcija, da VRS, misli kako ce u buducnosti moci da uposli tih milion nezaposlenih.

Pazi, Vlada RS, bi beviznim rezimom, i posledicnim odlaskom kratkorocno resila svoj problem nezaposlenosti (makar do odredjene granice), ali dugorocno gledano, ovo nije najbolje resenje za nju, jer retko ko bi se u buducnosti vratio u zemlju, cime bi bila skoro bespovratno izgubljena radna snaga (jedna vrsta kapitala, koja se jako tesko formira i stice).

Uzmi u obzir, da ce i svako ko makar zna jedan od jezika koji se govori u EU (da ne govorim jos i o preostaloj (visoko)kvalifikovanoj radnoj snazi) otici odavde glavom bez obzira, jer smo ubedljivo najgori u Evropi. Vise nije fora samo da odes u zapadne delove EU, vec i u Madjarsku, Cesku, Poljsku... Svuda je bolje, nego u Srbiji. Znam neke koji su otisli u Budimpestu i Prag, i koji nemaju nameru da se vracaju. Sta tek da kazemo o ovima koji su otisli u jos bogatije zemlje?
[ aleksandaraleksandar @ 05.05.2005. 22:11 ] @
30 milijardi evra nije stvoreno odlaskom mladih do 2000-te.
plus direktan gubitak od 10 milijardi. (skolovanje, osiguranje i tako
dalje).

vest je sa b92, nemam trenutno link.
[ Beltrammi @ 05.05.2005. 22:22 ] @
pctel nisi svestan sta si izvalio !

U Srbiji vlada logika (koju i ja podrzavam): Bolje mi je badava lezati nego badava raditi. Zato su nam kafici puni mladih prepodne. Covek razmislja ovako: pa sta da radim za 100-120€ kad sa tom lovom mogu samo da prezivim. Bolje da kuliram, mozda cujem neku dobru ideju, malo da studiram da ulazem u sebe, ili da palim preko...

Nisu to lenstine. Ti ljudi bi jos kako radili kao sto i rade ali za pristojnu sumu. Njihov odlazak izmenio bi demografsku sliku Srbije i VRS to zna. Za par godina morali bi uvoziti bracu iz bratskih zemlja subsaharske afrike i afganistansko, iracke izbeglice.

Ovako, VRS zna da je tesko otici, jos teze srediti papire, pa ako neko i ode neka mu je srecan put. Mislim da bi EU lako i progutala tih MILION, ali Srbija bez njih hm...
[ pctel @ 05.05.2005. 22:32 ] @
Citat:
neo01: Pazi, Vlada RS, bi beviznim rezimom, i posledicnim odlaskom kratkorocno resila svoj problem nezaposlenosti (makar do odredjene granice), ali dugorocno gledano, ovo nije najbolje resenje za nju, jer retko ko bi se u buducnosti vratio u zemlju, cime bi bila skoro bespovratno izgubljena radna snaga (jedna vrsta kapitala, koja se jako tesko formira i stice).
Tesko?! Mozda ako se postavi uslov da u Srbiji MORA ziveti i raditi sto vise srba a sto manje ostalih, sto je valjda nacin razmisljanja prevazidjen krajem proslog veka. Sada nikom iole pametnom ne bi trebalo da padaju na pamet takve stvari. Kako je sada situacija takva da imamo visak radnika, u interesu nam je da ih "ustupimo" evropskoj uniji. Kad (citaj:AKO) budemo imali manjak radnika, tada samo "uvezemo" potreban broj kineza i problem resen! za drzavu je u principu totalno nebitno da ji je njen proizvoljan gradjanin Srbin ili Kinez, vazno je da postuje zakon i placa porez!
Drugim recima, migracija stanovnistva UVEK zavisi od toga da li drzava u koju idete zeli da vas primi, a ne da li drzava iz koje odlazite zeli da vas zadrzi! da smo mi tamo stvarno neophodni, za cas posla bi se zaboravili svi postavljeni uslovi, a posto nismo, onda, jelte, treba stvar sto vise zakomplikovati!
[ deki77 @ 06.05.2005. 00:08 ] @
Citat:
Za par godina morali bi uvoziti bracu iz bratskih zemlja subsaharske afrike i afganistansko, iracke izbeglice.

Šta misliš gde sada idu sva ta Braća!!! Mađarska,Češka,Slovačka,Slovenija,Poljska...itd....tako da nam to i negine za koju godinu...."Zakon o Azilu"!!!!
[ neo01 @ 06.05.2005. 00:13 ] @
Citat:
Tesko?! Mozda ako se postavi uslov da u Srbiji MORA ziveti i raditi sto vise srba a sto manje ostalih, sto je valjda nacin razmisljanja prevazidjen krajem proslog veka. Sada nikom iole pametnom ne bi trebalo da padaju na pamet takve stvari.Kako je sada situacija takva da imamo visak radnika, u interesu nam je da ih "ustupimo" evropskoj uniji. Kad (citaj:AKO) budemo imali manjak radnika, tada samo "uvezemo" potreban broj kineza i problem resen! za drzavu je u principu totalno nebitno da ji je njen proizvoljan gradjanin Srbin ili Kinez, vazno je da postuje zakon i placa porez!

Da ne bih odstupio od pravilnika es foruma, reci cu ti ovo na drugaciji nacin, ali znaces o kojoj se populaciji radi. Reci i (jos gore) objasni ti ovo jednom, ne tako malom broju glasaca desnicarskih opcija.

Ajmo da uzmemo i da ovo sve prodje kod nasih gradjana. Drugo, pitanje ko bi tim istim, Azijatima i Afrikancima, garantovao ljudska prava? Recimo na veroispovest? Zatim, na broj dece (oni imaju vecu stopu nataliteta u odnosu na Evropljane), i time promenu demografske strukture?

Ok, ti zagovaras, SAD model koji se i meni licno dopada, ali SCG je daleko od toga. Mada, videcemo sta ce i EU model da donese na ovom planu... I kod njih se i dalje vaga izmedju zakona trzista i interesa nacionalnih drzava. Sta ce da prevagne? Zakoni trzista ili ocuvanje nacionalnih (struktura) drzava (makar u nekoj meri, a opet u dovoljnoj da osnovne nacionalnosti drze glavne poluge sistema u maticnim drzavama)?

Citat:
Drugim recima, migracija stanovnistva UVEK zavisi od toga da li drzava u koju idete zeli da vas primi, a ne da li drzava iz koje odlazite zeli da vas zadrzi! da smo mi tamo stvarno neophodni, za cas posla bi se zaboravili svi postavljeni uslovi, a posto nismo, onda, jelte, treba stvar sto vise zakomplikovati!

Obe strane su u igri. I nasa drzava zeli da nas zadrzi, a EU zeli da uzima radnu snagu kad joj zafali (ciljano), i to uveliko rade uglavnom sa visokokvalifikovanom radnom snagom (koja je ujedno i najvredniji kapital jedne nacije) koja je njima u deficitu, mada rade i sa svim ostalim deficitarnim zanimanjima.

A sa trece strane, ti je i ova prica o povezanosti i mnostvu Srba u dijaspori. Svako od nas zna barem nekog ko je otisao (ili nekoga ko tamo vec zivi decenijama), i kad bi se uveo bezvizni rezim, mogao bi mnogo lakse, da ode, makar turisticki prvo, da izvidi situaciju, a time i mnogo lakse da ostane (tj. da sredi papire i za radnu vizu). Hint: Nisu bezveze na ceni hrvatski pasosi.

<hipoteticki>Pazi, zanimljivo bi bilo videti SCG, sa snizenom stopom nezaposlenosti. To bi mozda i islo u prilog celokupnom radnom stanovnistvu SCG. Morala bi logikom trzista da se povecava vrednost radne snage, pogotovo deficitarne. Drugim recima, odlazak (nezaposlenih) ljudi iz zemlje odgovara ali samo donekle i radno sposobnom stanovnistvu SCG.

S opet neke "pete strane", izrazeni manjak stanovnistva, bela kuga, i taj masovni odlazak radno sposobnog (i pretezno mladog stanovnistva) ne samo sto bi napravio demografsku rupu, vec bi se u sistemu odrazio, prvobitno na rasterecenje budzeta, a kasnije (dugorocno) na njegovu degradaciju. Znaci, VRS bi imala trenutno resen problem, ali bi se javili novi. VRS ne bi morala vise da placa lecenje nezaposlenih lica, ali bi broj penzosa lagano iz godine u godinu prevazilazio broj radno sposobnog stanovnistva, a kako su ti i ovi nezaposleni (mladi ljudi otisli), onda bi se to lose odrazilo recimo na penzije (a i na placanje lecenja) pa i na plate (i uopste standard) i opet bi drzava u cilju "Hleba i igara", morala da vrsi (dodatno) subvencionisanje gradjana (kako bi uopste mogli da prezive). A to subvencionisanje bi opet islo preko ledja onih (sada malobrojnih) koji rade / poreza.
I tako dodjosmo, sa kratkorocnog efekta (i rasterecenja) VRS, do ponovnog arcenja resursa. Naravno, ako bi uspeli da izvedu taj uvoz radne snage, onda bi VRS bolelo uvo, a ovako... Bojim se, tesko.</hipoteticki>

Tako, da VRS realno ipak vise odgovara da zadrzi stanovnistvo.

[Ovu poruku je menjao neo01 dana 06.05.2005. u 02:14 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 06.05.2005. 00:18 ] @
Zakon o azilu kazes, a - prema statistikama top #1 po trazenju azila su upravo drzavljani SCG, tako da price o Avganistancima i sl.. teze prolaze.

Na kraju krajeva, radi se o vrlo malom broju ljudi - a i ti sto idu, svakako biraju zemlje gde nesto i mogu da zarade. Srbija definitivno nije ta zemlja.

Poznato je da Iranci, Avganistanci idu najvise u UK - dok ovi iz Afrike obicno zavrse u NL ili Francuskoj - zaista ne vidim ni jedan razlog zasto bi neko od njih odlucio da ode u Srbiju.

Potpuno se slazem sa pctelom - moderna drzava je danas jedna velika "farma" radnika i "framework" za poslodavce... i to je to... nacional romanticari ce jednostavno izumrti jer su u sukobima sa zakonima biologije i zakonima trzista - gadno je kad si u sukobu i sa jednim od ova dva... a kad si u sukobu sa oba, onda propadas garant.

Koliko je pogresna ta strategija "zadrzavanja visokostrucnih kadrova" objasnicu na vrlo prostom primeru.

U Srbiji ne postoji moderni know-how za vecinu stvari, niti postoji inicijalni kapital za pocetak biznisa.... Umesto da kao Japan 70-tih i Indija i Kina 90-tih, nasa drzava bukvalno "posalje" strucnjake i studente napolje da pokupe know-how, a onda pametnom strategijom privlacenja investicija tim istim ljudima omoguci da rade za zapadne plate u Srbiji i donesu svo znanje koje su pokupili, Srbija radi sta... Srbija glupim merama drzi ljude zatvorene i tera ih da se bave banalnim poslovima i trunu.

Mislim, kakvi su bre to profesori koji nisu 15 godina presli granicu SCG... kakvi su to ljudi strucnjaci nemaju hands-on iskustvo sa najmodernijim tehnologijama... uzasava me taj socijalisticki stav "izgradicemo sami puteve" - wake up, ni ti socijalisticki putevi se nisu sami izgradili, vec su se izgradili od stranih kredita... i danas nam treba jedan veliki kredit u vidu znanja i skupljanja iskustva u uspesnim sredinama... viznim rezimom se ne postize ama bas nista dobro za Srbiju.

Ovako... 30% nezaposleno, 20% radi na crno... 50% radi posao za koji nisu skolovani da radi - a i ako su skolovani, rade po metodologiji i sa tehnologijom iz 70-tih godina XX veka... i ceka se da nesto padne sa neba i sve to resi :(
[ pctel @ 06.05.2005. 01:05 ] @
Citat:
neo01:
S opet neke "pete strane", izrazeni manjak stanovnistva, bela kuga, i taj masovni odlazak radno sposobnog (i pretezno mladog stanovnistva) ne samo sto bi napravio demografsku rupu, vec bi se u sistemu odrazio, prvobitno na rasterecenje budzeta, a kasnije (dugorocno) na njegovu degradaciju. Znaci, VRS bi imala trenutno resen problem, ali bi se javili novi. VRS ne bi morala vise da placa lecenje nezaposlenih lica, ali bi broj penzosa lagano iz godine u godinu prevazilazio broj radno sposobnog stanovnistva...

E, ovde je poenta, drzava nema nikakve koristi od radno sposobnog stanovnistva koje ne radi, ima samo troskove.

Nego, Dimkovicu, mogao bi da mi pomognes pri nalazenju podataka oko sledeceg:
Mislim da jedino drzava koja ostvaruje suficit (veci izvoz i ostali priliv novca od uvoza i odliva) moze imati manjak radne snage, zato sto njeni radnici rade za trziste drugih drzava. Kod drzava koje ostvaruju deficit (veci uvoz od izvoza) radnici prakticno rade samo za domace trziste i to za samo njegov deo, pa ne mogu imati toliko posla da uposle sve kapacitete. Zanima me postoji li makar jedan suprotan primer i zasto je to tako.
Imajuci u vidu ovo, Srbija ce imati manjak radno sposobnog stanovnistva kada bude ostvarivala trgovinski suficit, a sansa da se to dogodi u 21. veku je ravna nuli.

[Ovu poruku je menjao pctel dana 06.05.2005. u 02:20 GMT+1]
[ neo01 @ 06.05.2005. 01:13 ] @
Da, ali se drzava time odrice uopste mogucnosti uposljavanja tih nezaposlenih lica u nekoj skorijoj buducnosti...
[ pctel @ 06.05.2005. 01:25 ] @
Citat:
neo01: Da, ali se drzava time odrice uopste mogucnosti uposljavanja tih nezaposlenih lica u nekoj skorijoj buducnosti...

Odricala se, ne odricala, cini mi se da se broj nezaposlenih u skorijoj proslosti nije nesto smanjio a slican trend se ocekuje u buducnosti.
[ caboom @ 06.05.2005. 01:31 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Potpuno se slazem sa pctelom - moderna drzava je danas jedna velika "farma" radnika i "framework" za poslodavce... i to je to... nacional romanticari ce jednostavno izumrti jer su u sukobima sa zakonima biologije i zakonima trzista - gadno je kad si u sukobu i sa jednim od ova dva... a kad si u sukobu sa oba, onda propadas garant.

problem je sto je evolucija suvise spora...
[ neo01 @ 06.05.2005. 02:14 ] @
Citat:
pctel: :-) Odricala se, ne odricala, cini mi se da se broj nezaposlenih u skorijoj proslosti nije nesto smanjio a slican trend se ocekuje u buducnosti.

S obzirom, na belu kugu i kakvu-takvu (sadasnju bezaniju iz zemlje), imacemo manjak (mladog) stanovnistva kako god da se okrene. Mada, to su opet zakoni trzista u korelaciji sa zakonima prirode.

Jevrejke u nacistickim logorima II sv. rata nisu imale menstruaciju i time ni mogucnost za oplodnju, cime se priroda pobrinula da se u losim egzistencijalnim uslovima, bespotrebno "ne trose" prirodni resursi.

Kod nas, gde je svako trece dete anemicno, i gde smo svi izlozeni nevidjenom stresu, strahu i svim ostalim psiho-fizickim problemima, uslovljenim egzistencijom... ljudi i sami ne zele da imaju potomstvo u ovakvom besperspektivnom miljeu, cime se opet priroda u neku ruku brine da se ne ostvari produzetak vrste tamo gde nije dobro (mada cuo sam i da postoji visok stepen steriliteta - mozda je opet priroda umesala prste?).

A i sami zakoni trzista su veoma surovi. Ekonomski najjaci imaju privilegiju da imaju najbolju radnu snagu, ali to rade i zbog toga sto su i uslovljeni da odrzavaju svoju poziciju. Za slabe su samo otpaci, ili izumiranje. Sl. vlada i u prirodi...

Citat:
Ivan Dimkovic: U Srbiji ne postoji moderni know-how za vecinu stvari, niti postoji inicijalni kapital za pocetak biznisa.... Umesto da kao Japan 70-tih i Indija i Kina 90-tih, nasa drzava bukvalno "posalje" strucnjake i studente napolje da pokupe know-how, a onda pametnom strategijom privlacenja investicija tim istim ljudima omoguci da rade za zapadne plate u Srbiji i donesu svo znanje koje su pokupili, Srbija radi sta... Srbija glupim merama drzi ljude zatvorene i tera ih da se bave banalnim poslovima i trunu.

Sve ovo o cemu pricas (i u celoj poruci) stoji, ali cisto sumnjam da bi radili u Srbiji za zapadne plate. Tesko... Pazi, cist zakon trzista. Investitor takodje zeli profit. A ako je strani, on upravo dolazi kod tebe, da bi jos vise zaradio npr. na jeftinijoj proizvodnji uopste, a najvise na radnoj snazi, zar ne?
S druge strane, cisto sumnjam da bi bas svi u Srbiji ostali. Recimo, znam neke mlade ljude koji se ne zale ovde konkretno samo na standard, vec i na mentalitet, totalnu dezorganizovanost drustva, krajnje debilne ideale na koje se mediokriteti ugledaju, kulturu ili bolje reci, nekulturu...

Btw, moguc odgovor na pctelovo pitanje. Mozda, Nemacka? Rekordna nezaposlenost za jednu razvijenu zemlju (cini mi se oko 14-15%). Mada, opet oni imaju problem integracije bivse komunisticke Istocne Nemacke, tako da ne znam da li su time merodavan pokazatelj?
[ jablan @ 06.05.2005. 07:57 ] @
Citat:
caboom: problem je sto je evolucija suvise spora...

Ili smo mi suviše nestrpljivi.
[ Beltrammi @ 06.05.2005. 08:26 ] @
Dimkoviceva prica ima jednu rupu.

Znaci treba poslati sve sposobne i skolovane na Zapad po znanje i nou-hau, e a onda im omoguciti da se vrate u Srbiju i rade za Zapadne plate. Samo pitanje je ko ce im to stvoriti u Srbiji ako su svi skolovani, sposobni i pametni poslati preko da strebaju ? -:)

Ipak je cinjenica da ova, a i prethodna VRS ima tu isti strategiju NE CINJENJA nicega po pitanju ispunjavanja uslova ze bezvizni rezim. Ne znam da li su im isti motivi, ali nijedno drugo objasnjenje od ovog mog nije mi racionalno.

I opet se vracam na staru pricu. U Srbiji je trenutno u toku ono najiincijalnije kapitalisticko drustvo i formiranje pozicija nije jos zavrseno. Ti tajkuni drze citav narod u kandzama i oni su najveci kocnicari reformi. Njima odgovara haos.

Ajde pokrenite vi neki biznis u Srbiji ? A sa druge strane vidite kakav sve polusvet gradi citave blokove, kupuje preduzeca, mase salatama... Razmislite zasto je tako ?
[ Ivan Dimkovic @ 06.05.2005. 08:46 ] @
Citat:

Sve ovo o cemu pricas (i u celoj poruci) stoji, ali cisto sumnjam da bi radili u Srbiji za zapadne plate. Tesko... Pazi, cist zakon trzista. Investitor takodje zeli profit. A ako je strani, on upravo dolazi kod tebe, da bi jos vise zaradio npr. na jeftinijoj proizvodnji uopste, a najvise na radnoj snazi, zar ne?

Pricam o visoko kvalifikovanoj grupi ljudi - "think tank-u" jedne firme, a ne o obicnoj "radnoj snazi" :-) Uvek se isplati vodece inzenjere, istrazivace i projekt menadzere platiti jako dobro - inace na projekat mozes slobodno da zaboravis - a to zna i svaki strani "gazda" ;-)

Upravo su visoko kvalifikovani ljudi sa 10-tak godina radnog iskustva takva grupa - a drzava Srbija se trudi da ih zadrzi kako bi sedeli po ceo dan i pili kafu - ili se bavili nekim poslovima za koje im ne treba ni srednja skola.

Citat:

S druge strane, cisto sumnjam da bi bas svi u Srbiji ostali. Recimo, znam neke mlade ljude koji se ne zale ovde konkretno samo na standard, vec i na mentalitet, totalnu dezorganizovanost drustva, krajnje debilne ideale na koje se mediokriteti ugledaju, kulturu ili bolje reci, nekulturu...

Naravno da ne bi svi ostali - slazem se, ali znam dosta ljudi koji bi se vratili u Srbiju da rade za pare uporedive sa zapadnim standardom i da imaju pogodnosti bezviznog putovanja na sastanke / sajmove, itd... Opet, ima i ljudi kojima Srbija iskonski ne odgovara - ali vidis, zasto onda tim ljudima braniti da odu iz nje... mislim, nisu oni krivi sto su se tu rodili.

Citat:

Btw, moguc odgovor na pctelovo pitanje. Mozda, Nemacka? Rekordna nezaposlenost za jednu razvijenu zemlju (cini mi se oko 14-15%). Mada, opet oni imaju problem integracije bivse komunisticke Istocne Nemacke, tako da ne znam da li su time merodavan pokazatelj?

Btw, pctel - malo koja drzava ima suficit :) Osim onih naftaskih :-) Obicno se trudis da sve potrosis + da se jos malo zaduzis, kako bi imao cime da motivises sistem da radi.

Oko Nemacke... los primer - Istocna Nemacka je katastrofa i bukvalno urusava prosek DE - no i to je moralo da se uradi. Inace, istocni Nemci nisu imali ni 1 dan tranzicije - oni su se sledeceg jutra probudili u zapadnom sistemu... Ni posle 15 godina, triliona dolara ulozenih u njih... 70-80 milijardi eura godisnje pomoc, oni nisu na nivou zapadne DE - sto samo govori koliko je pogubno kad jedan sistem unisti zemlju i koliko treba da se promene navike ljudi koje je urusio jedan kretenski mindset!

Citat:

Dimkoviceva prica ima jednu rupu.

Znaci treba poslati sve sposobne i skolovane na Zapad po znanje i nou-hau, e a onda im omoguciti da se vrate u Srbiju i rade za Zapadne plate. Samo pitanje je ko ce im to stvoriti u Srbiji ako su svi skolovani, sposobni i pametni poslati preko da strebaju ? -:)

Veruj mi da takvih ljudi (sposobnih + adekvatno skolovanih) ima jako malo u odnosu na statisticku vecinu koji su na pozicijama koje nisu trazene na zapadu (jer i oni imaju svoj prosek) - mislim da se previse manipulise sa tim, u Srbiji ima tek nekoliko % visoko obrazovanih ljudi, ajd da kazemo i jos <1% onih koji nemaju visoko obrazovanje a otisli su preko i imaju visoke pozicije i know-how...

Jednostavno, da bi imao uspesnu firmu, tvoj executive-core, project management i glavni inzenjeri i istrazivaci moraju biti ljudi sa debelim i modernim iskustvom.. bez toga jednostavno nisi konkurentan na svetskom trzistu. Ako neko misli da ce da se probija sa "domacom pameti" u proizvodni, projekt menadzmentu i istrazivanju&razvoju - bolje da zaboravi. I oni silni Indusi, Kinezi pa i Japanci su prvo sa zapada pokupili sta valja, pa tek onda na tome krenuli da grade svoj uspeh.

Citat:

Ipak je cinjenica da ova, a i prethodna VRS ima tu isti strategiju NE CINJENJA nicega po pitanju ispunjavanja uslova ze bezvizni rezim. Ne znam da li su im isti motivi, ali nijedno drugo objasnjenje od ovog mog nije mi racionalno.

Mislim da nije to.. jednostavno NE CINJENJE nije motivisano nicim osim sopstvenim neradom - evo pogledaj ono selo u Banatu, dakle - Vlada je bila na "uskrsnjim praznicima" i nisu proglasili vanredno stanje u tom selu, alocirali budzet za takvu tragediju, hitno poslali pomoc itd... Kome to odgovara? Nikom... jednostavno je u pitanju cist nemar i nesposobnost i nevidjena aljkavost - ovo nije upereno samo na aktuelnu vladu, cisto da se poruka ne shvati kao politicka, vec na mnoge prosle vlade u Srbiji, i na ljude u drzavnoj sluzbi uopste.

Za bezvizni rezim bi jos morali, osim da potpisu papir i odrze sastanak, i da uloze silne pare u promenu granicne sluzbe (iako je to vec regulisano i planirano zakonom, a deadline vec prosao!!!) - a oni i ovako i onako mogu da neometano putuju sa sluzbenim i diplomatskim pasosima.... sto bi se neko nesposoban i nemaran onda uopste cimao oko toga?

Citat:

opet se vracam na staru pricu. U Srbiji je trenutno u toku ono najiincijalnije kapitalisticko drustvo i formiranje pozicija nije jos zavrseno. Ti tajkuni drze citav narod u kandzama i oni su najveci kocnicari reformi. Njima odgovara haos.

Slazem se - samo sto ... njima odgovara haos, a oni su statisticka manjina.. postavlja se pitanje zasto je vecina, kojoj haos ne odgovara, tako lose polarizovana i nije u stanju da artikulise konkretne politicke zahteve od stranaka, ali ovo je off topic :(

[ Slobodan Miskovic @ 06.05.2005. 09:20 ] @
I u narednoj godini stara, ali osavremenjena putna isprava

Pasosi dobijaju cip

Beograd - Od naredne godine, u pasosima gradjana Srbije ugradjivace se cipovi i dodatni elementi zastite. Postojece putne isprave, kako se predvidja, ipak ce zadrzati sadasnji oblik.
Srpska policija, kada se bude uveo novi informacioni sistem, pocece da ugradjuje cipove u pasose. Procenjuje se da ce proces ugradnje trajati od 7 do 10 godina.
cipovi ce biti sa biometrijskim podacima - fotografijom vlasnika pasosa, njegovim potpisom i otiskom prstiju. Veca elektronska zastita znacajno ce smanjiti i zloupotrebu putne isprave, koju ce naravno, moci da koristi jedino vlasnik.
Sa ovako izmenjenim dokumentima Srbija ce ispuniti sve postojece standarde EU. Predvidja se i da cemo sa novim pasosima biti blizi procesu ukudanja viza.

Sr. K.

Izvor: Novosti, 04.05.2005., 3. str.

[ neo01 @ 06.05.2005. 09:58 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Pricam o visoko kvalifikovanoj grupi ljudi - "think tank-u" jedne firme, a ne o obicnoj "radnoj snazi" :-) Uvek se isplati vodece inzenjere, istrazivace i projekt menadzere platiti jako dobro - inace na projekat mozes slobodno da zaboravis - a to zna i svaki strani "gazda" ;-)

Slazem se, ali tesko da je ovako nesto izvodljivo u praksi. Evo uzimam primer recimo mog oca. On je masinski inzenjer sa jednim jako sofisticiranim zanimanjem (CNC programer), a ujedno je dugo godina radio kao tehnolog, i opet i pored toga nasi glupavi kapitalisti, a i ovi strani, nisu u stanju ovde da mu ponude neku pristojniju lovu za taj posao (koji nekad ukljucuje i konstrukciju i odrzavanje alata / proizvodnog programa, nekoliko zanimanja u okviru iste profesije - tako je to rasclanjeno cak i na Zapadu u normalnim firmama - znaci usteda je visestruka - 1 covek radi vise poslova i za nekoliko puta manje pare) dok bi na Zapadu za taj posao imao ne samo kucu, nego svoj licni avion. Naravno, godine su te koje ga sprecavaju da ode preko, a ja ga lozim da preko Net-a radi outsourcing, jer ce tako sigurno raditi za nesto vecu kintu...

Citat:
Ivan Dimkovic: Upravo su visoko kvalifikovani ljudi sa 10-tak godina radnog iskustva takva grupa - a drzava Srbija se trudi da ih zadrzi kako bi sedeli po ceo dan i pili kafu - ili se bavili nekim poslovima za koje im ne treba ni srednja skola.

Svih ovih godina, i u doba Tita, i ovih Poslednjih_Apsolutistickog_Monarha_S_Kraja_XX_Veka, mog caleta su stalno prozivale njegove kolege, sto on ulaze i "baca pare" na svoje dodatno obrazovanje, na knjige, kompjutere, programe, i zasto to ne prepusti drzavi, a on ode i pije kafu? E sad, se tim istim lenjivcima to kao bumerang vraca, time sto iako neki imaju visegodisnji radni staz u struci, ne mogu da nadju posao, jer nisu dovoljno kvalifikovani... I onda kukaju, kako eto drzava mora da im pruzi neko dodatno skolovanje. Ma kakvo crno skolovanje? Treba odmah da im da posao (za konkurentne proizvode na svetskom trzistu), i da im jos organizuje i firmu, i da oni nista ne moraju sami da urade po tom pitanju...

Citat:
Ivan Dimkovic: Naravno da ne bi svi ostali - slazem se, ali znam dosta ljudi koji bi se vratili u Srbiju da rade za pare uporedive sa zapadnim standardom i da imaju pogodnosti bezviznog putovanja na sastanke / sajmove, itd... Opet, ima i ljudi kojima Srbija iskonski ne odgovara - ali vidis, zasto onda tim ljudima braniti da odu iz nje...mislim, nisu oni krivi sto su se tu rodili.

E ovo se i ja pitam... I meni recimo, Trubija ne odgovara zbog kulture, mentaliteta, pa opet to ne mogu da koristim kao argument za odlazak... :-(((

Mada, znam odgovor, barem sto se tice razvijenih zemalja. Stvar je vrlo jednostavna. Oni se ponasaju kao polu-propusna celijska membrana. Jednostavno, kad se gleda koliko ljudi iz siromasnih zemalja bi htelo da ode u neku razvijenu zemlju, i ako bi se to izvelo u praksi, nastupio bi kolaps na citavom Zapadu. Zato i Zapad (nevezano za ljudska prava) radi po principu "doci ce mi onaj ko mi treba". Znaci, samo deficitarna zanimanja, i eventualno neko ko ima srece da se prosvercuje preko rodbine / prijatelja, a sem toga, njihove vlasti ne zele da uruse sam sistem, praveci ga nepodnosljivim za njihove glasace.

EU ce doneti neke novine... Bice makar velika mogucnost za eksploataciju nove radne snage u novopridoslim clanicama, sto ce verovatno rezultovati, makar privremenim ili laganim gubljenjem posla, u bogatijim clanicama, ili radom (u istim) za manje pare, posto ce im poslodavci pretiti da ako to ne zele, ima da ih otpuste i premeste cele firme u npr. Poljsku ili Cesku, gde ce mu te iste poslove raditi za daleko manje pare i opet biti happy...

Citat:
Ivan Dimkovic: Btw, pctel - malo koja drzava ima suficit :) Osim onih naftaskih :-) Obicno se trudis da sve potrosis + da se jos malo zaduzis, kako bi imao cime da motivises sistem da radi.

Cak i SAD belezi neverovatan i cini mi se prosle godine rekordan deficit...
Citat:
Ivan Dimkovic: Oko Nemacke... los primer - Istocna Nemacka je katastrofa i bukvalno urusava prosek DE - no i to je moralo da se uradi. Inace, istocni Nemci nisu imali ni 1 dan tranzicije - oni su se sledeceg jutra probudili u zapadnom sistemu... Ni posle 15 godina, triliona dolara ulozenih u njih... 70-80 milijardi eura godisnje pomoc, oni nisu na nivou zapadne DE - sto samo govori koliko je pogubno kad jedan sistem unisti zemlju i koliko treba da se promene navike ljudi koje je urusio jedan kretenski mindset!

Na konto ovoga... Moj ortak je boraveci u EU, upoznao jednu Nemicu - psihologinicu, koja mu je pricala u vezi tog ujedinjenja Nemacke, i u detalje mu je opisivala kako se npr. ponasaju ti Istocni Nemci (prepoznao je nas u toj prici). Lenji su, neodgovorni, imali idiotska razmisljanja pod uticajem komunizma, i cini joj se da su samo glasali za vece plate i bolji standard, tj. da im je motiv bio iskljucivo materijalni. A zbog svega toga, ih je ona licno mrzela, i smatra da ce dugo vremena trebati da prodje da se oni konacno unormalizuju.

Isti narod, a eto sta ucinise razlike u sistemima za samo pola veka!

Citat:
Veruj mi da takvih ljudi (sposobnih + adekvatno skolovanih) ima jako malo u odnosu na statisticku vecinu koji su na pozicijama koje nisu trazene na zapadu (jer i oni imaju svoj prosek) - mislim da se previse manipulise sa tim, u Srbiji ima tek nekoliko % visoko obrazovanih ljudi, ajd da kazemo i jos <1% onih koji nemaju visoko obrazovanje a otisli su preko i imaju visoke pozicije i know-how...

Zvanicne statistike kazu da u Srbiji ima svega oko 5% visokokvalifikovane radne snage. Oduzmi tu nezaposlene plus one koji su samo formalno sa diplomom VII stepena, i dobices jako, jako mali broj trzisno kvalitetnih ljudi. U principu, skoro sve sto je kvalitetno je vec napustilo zemlju... :-(((

Citat:
Ivan Dimkovic: Jednostavno, da bi imao uspesnu firmu, tvoj executive-core, project management i glavni inzenjeri i istrazivaci moraju biti ljudi sa debelim i modernim iskustvom.. bez toga jednostavno nisi konkurentan na svetskom trzistu. Ako neko misli da ce da se probija sa "domacom pameti" u proizvodni, projekt menadzmentu i istrazivanju&razvoju - bolje da zaboravi. I oni silni Indusi, Kinezi pa i Japanci su prvo sa zapada pokupili sta valja, pa tek onda na tome krenuli da grade svoj uspeh.

I mnogi profesori pa nemaju kvalitetno radno iskustvo, a kamoli njihovi produkti - diplomci. Otac mi je pricao kako to izgleda lose u praksi kada radis sa tek svrsenim masinskim inzenjerima... A i on sam poznaje mnoge i dobre (kvalitetne) i lose profesore i asistente. Niz godina je bila na delu negativna selekcija kadrova, gde je primarno bila politicka pripadnost jednoj partiji (koja ima monopol), a i dalje se zaposljava onaj ko ima vezu, nevezano za kvalitet koji poseduje... :-(((

"Domaca pamet" je TM koji se koristi iskljucivo u dnevno-politicke svrhe. Realnost je takva da je pitanje da li smo mi uopste i sposobni da napravimo neki svetski konkurentan proizvod? Trziste je vec reklo, a i dalje govori svoje... Jako je mali broj firmi sa takvim proizvodom.

Ali posto narod voli te price, o Srbima genijalcima, Vlast to iskoriscava, za svoje potrebe, medjutim, time im daje losu sliku i nadu, jer im ne objasnjava zasto i pored toga, oni ne mogu da imaju prvo posao, a potom i bolji standard (vece plate)... pa se to onda na sledecim izborima vraca i toj Vladi koja je to iskoristila, a ljudi pogresno (usled lose slike) misle da posto su oni pripadnici najpametnijeg dela covecanstva, nemaju bolji standard, zato sto je Vlast nesposobna da im nadje posao, a ne zato sto su oni ti koji ne znaju da naprave konkurentan proizvod. Na zalost, malo je realizma u danasnjoj Srbiji. :-(((

Licno me ovo pogadja vise nego i mentalitet i kultura zajedno... :-(((
Prica se sada recimo (u medijima i od strane nekih politicara), da mi nemamo ni dovoljno kadrova za proceduru prikljucenja EU, a ovamo se laze narod, kako tamo neki M. T. ubrzava stare P200 da rade kao PIII i plus trosi pare za svoje skolovanje od poreskih obveznika... :-((( A da, i vratice se. Kako da ne...

Citat:
Ivan Dimkovic: Mislim da nije to.. jednostavno NE CINJENJE nije motivisano nicim osim sopstvenim neradom - evo pogledaj ono selo u Banatu, dakle - Vlada je bila na "uskrsnjim praznicima" i nisu proglasili vanredno stanje u tom selu, alocirali budzet za takvu tragediju, hitno poslali pomoc itd... Kome to odgovara? Nikom... jednostavno je u pitanju cist nemar i nesposobnost i nevidjena aljkavost - ovo nije upereno samo na aktuelnu vladu, cisto da se poruka ne shvati kao politicka, vec na mnoge prosle vlade u Srbiji, i na ljude u drzavnoj sluzbi uopste.

Politika_u_Srbiji = gasenje_pozara, a cak ih mrzi i da mole Boga, da se ti isti pozari ne pojave, a kamoli da nesto ucine po tom pitanju...

Citat:
Ivan Dimkovic: Slazem se - samo sto ... njima odgovara haos, a oni su statisticka manjina.. postavlja se pitanje zasto je vecina, kojoj haos ne odgovara, tako lose polarizovana i nije u stanju da artikulise konkretne politicke zahteve od stranaka, ali ovo je off topic :(

Kad smo vec krenuli u OT, da kazemo nesto o ovome...

1) Cista konstatacija. Tacno, je da smo mi u ubrzanom procesu prvobitne akumulacije kapitala, i sa selektivnim prelaskom (delimicnim ili totalnim - kako u kojoj sferi trzista) u liberalni kapitalizam...

2) Jedan od razloga je i to sto niti oni (glasacka vecina) nema jasnu sliku sta su reforme, i kako sve to treba da izgleda, da bi na kraju puta, svima bilo bolje.
Sa druge strane, i sami politicari im daju laznu nadu i nejasnu sliku kako sve to treba da izgleda u buducnosti, vec naprotiv koristi tu losu sliku za svoje politicke poene, pri tom neobaziruci se na to da to moze i da im se vrati (vec im se i vraca). Makar treba da daju objasnjenja glasacima, sta treba da se radi, i zasto se to radi, i ono najvaznije zasto se sve ovo (na ovaj nacin) desava?, kad, kako i na koji nacin ce nam biti bolje, i sta bi se desavalo, kad se ne bi nista radilo, tj. kad bi se stalo sa reformama...

Takodje, ta vecina bi, sudeci po mentalitetu, htela da ona sama nista ne cini po ovom pitanju, a da svi problemi na tom putu sami nestanu preko noci (ili jos bolje da nam sve to neko drugi uradi), i da im taj isti Zapad, sam da celokupne svoje proizvodne programe. Nista oni sami da urade, da naprave konacno jednu kriticnu masu konkurentnih proizvoda.

A i sam Zapad bi tu u okviru investicija vise dolazio, da zemlja ide ka uredjenoj modernoj pravnoj drzavi, ali posto je VRS takva, da im je jedino sto znaju "gasenje pozara", onda... :-(((

A kako stvari stoje, vidim da cemo polako da se vratimo ponovo u samo-upravljanje i plansku ekonomiju. Vec jesmo jednim delom u istoj. :-(((

[Ovu poruku je menjao neo01 dana 06.05.2005. u 11:47 GMT+1]
[ Tyler Durden @ 06.05.2005. 10:20 ] @
Pravo je uzivanje citati Dimkovica i nea01. Bravo!
[ jablan @ 06.05.2005. 10:26 ] @
Citat:
Tyler Durden: Pravo je uzivanje citati Dimkovica i nea01.

Pogotovu ako si negde napolju.
[ pctel @ 06.05.2005. 10:46 ] @
Citat:
STELLANOVA: Beograd - Od naredne godine, u pasosima gradjana Srbije ugradjivace se cipovi i dodatni elementi zastite.

vec zamisljam oglase 2012 godine:
"Interfejsi za reprogramiranje pasosa, povoljno..."
:-)
[ pctel @ 06.05.2005. 11:17 ] @
Citat:
Zvanicne statistike kazu da u Srbiji ima svega oko 5% visokokvalifikovane radne snage. Oduzmi tu nezaposlene plus one koji su samo formalno sa diplomom VII stepena, i dobices jako, jako mali broj trzisno kvalitetnih ljudi. U principu, skoro sve sto je kvalitetno je vec napustilo zemlju... :-(((

Ne vidim ovo kao nesto lose izuzev sto kada kazemo "napustena zemlja" to zvuci nekako tuzno, nepravedno ili kako vec... Trenutno se na prosecan konkurs za visokokvalifikovano radno mesto javlja dvocifren ili trocifren broj ljudi, znaci, ostalo nam je mnogo vise nego dovoljno.

Citat:
da im taj isti Zapad, sam da celokupne svoje proizvodne programe. Nista oni sami da urade, da naprave konacno jednu kriticnu masu konkurentnih proizvoda.

Vecina ljudi u Srbiji gleda na reforme kao na nesto posle cega ce moci da sedne u avion i ode na zapad da raducka po malo za debele pare, sto narocito pokazuje ova tema. Za vasu informaciju, EU bez vecih problema izdaje vize poslovnim ljudima, ali zna se kako to ide, ostvaris kontakte, zapocnes biznis predgovore odavde, a onda ce te buduci biznis partner sam pozvati da dodjes ako je potrebno da dodjes. Medjutim, struktura ljudi koji traze vize je takva da ili zele da odu i izvide mogucnost trajnog preseljenja tamo, ili bi da odmah trajno odu, peru sudove, cekaju da se pojavi slobodno radno mesto u njihovoj struci i kukaju na drzavu (Nemacku, Holandiju...) sto ne moze da im nadje posao. Ovde bi trebao da ide smajli, ali necu posto je to za ljude ovde normalno a ne smesno shvatanje. Da se desi cudo i danas se ukinu vize, vec sutra bi pola Srbije pohrlilo ka Nemackoj, misleci da su tamo ludi za njima...
[ ventura @ 06.05.2005. 11:30 ] @
Citat:
neo01
Slazem se, ali tesko da je ovako nesto izvodljivo u praksi. Evo uzimam primer recimo mog oca. On je masinski inzenjer sa jednim jako sofisticiranim zanimanjem (CNC programer), a ujedno je dugo godina radio kao tehnolog, i opet i pored toga nasi glupavi kapitalisti, a i ovi strani, nisu u stanju ovde da mu ponude neku pristojniju lovu za taj posao (koji nekad ukljucuje i konstrukciju i odrzavanje alata / proizvodnog programa, nekoliko zanimanja u okviru iste profesije - tako je to rasclanjeno cak i na Zapadu u normalnim firmama - znaci usteda je visestruka - 1 covek radi vise poslova i za nekoliko puta manje pare) dok bi na Zapadu za taj posao imao ne samo kucu, nego svoj licni avion. Naravno, godine su te koje ga sprecavaju da ode preko, a ja ga lozim da preko Net-a radi outsourcing, jer ce tako sigurno raditi za nesto vecu kintu...

Boldovana recenica me je zaintrigirala, posto odprilike znam sta bi bilo zanimanje CNC programer. Search na Monster.com-USA mi za to zanimanje daje profil uglavnom 5+ godina iskustva, a satnica je u opsegu $13 - $19. To na kraju meseca kada saberes i kada oduzmes porez, ostane ti 2000-2500 dolara... Sto uopste nije nikakva posebna plata, niti je to uopste neko posebno sofisticirano zanimanje.

Cak ni zanimanja koja u opisu imaju i konstrukciju i izradu CNC alata nisu nesto posebno placena, $20 do $23 na sat.

Ja nisam nikakav strucnjak u tom polju, al ako nekome treba 5+ godina iskustva i zavrsen fakultet da bi imao za 500 dolara vecu platu od neke white trash konobarice koja ima dvoje musave dece i nezavrsenu srednju skolu... Sta da kazem, onda je taj neko promasio zanimanje...

Nasi ljudi su malo vise skloni preterivanju, idealizaciji stvari... I cim cujem frazu "na zapadu" odmah mi se digne kosa na glavi, i znam da je po sredi neko lupetanje...
Interesantna je stvar da vecina stanovnistva u Srbiji smatra da je to 'na zapadu' nesto nadljudsko, nesto sjajno, da pare padaju sa neba i same upadaju u dzep... Verovatno je to posledica visedecenijskog zatupljivanja naroda, ali i nase 'genijalnosti' ... Nebeski narod...
[ ventura @ 06.05.2005. 11:43 ] @
Citat:
pctel
Ne vidim ovo kao nesto lose izuzev sto kada kazemo "napustena zemlja" to zvuci nekako tuzno, nepravedno ili kako vec... Trenutno se na prosecan konkurs za visokokvalifikovano radno mesto javlja dvocifren ili trocifren broj ljudi, znaci, ostalo nam je mnogo vise nego dovoljno.

Uh... Ovde bi morao da te ispravim... Doduse, ja ne smatram da je za programera potrebna neka posebna 'papirnata' strucna kvalifikacija, ali suvo znanje je itekako potrebno...

A na mnogobrojne konkurse koje sam davao po raznoraznim novinama su se javljali takvi likovi kao da sam stavio oglas da zaposljavam radnike u pekari a ne programere... A njih par i koji imaju nekakvo znanje, i nedajboze 'cak' i radnog iskustva u nekoj outsorsing kompaniji, pa kad saznaju za nasu delatnost, takvi se frljaju sa ciframa od 2-3 hiljade eura bez problema...

Mozda je najbolja ilustracija cele ove price je slucaj sa nekim covekom od oko 35-40 godina, koji je elektro inzenjer po struci, i tako cuo ti je on od nekog drugara da je taj delphi djavolska rabota i da su tu dobre plate, te je u svoj rezime dodao da je - citiram "pomagao drugaru u izradi programa za video klub", i tako dosao na razgovor. Sa platom je bio jasan odmah na pocetku, trazio je 1000 eura, a na pitanja o delphiju kada smo videli da nema blage veze ni o koriscenju racunara a kamoli programiranju, uvredljeno je rekao "boze moj, pa sve se da nauciti!!!" znas.. kao da nama na vratima pise skola racunara...

To je primer iz moje (nase) branse, ali siguran sam da takvih primera ima gomila i to kod svih zanimanja za koje je potrebno neko specificno znanje (a ne samo papir).

A na stranu to sto ces kod nas pre naterati kozu da progovori latinski, nego nekog fakultetski obrazovanog coveka da radi u timu sa drugima koji imaju iste ili manje kvalifikacije od njega.
Ovde ko zavrsi fakultet taj je u svojoj glavi bogom dan, i nema sanse da bi taj uvazio misljenje nekoga za koga on smatra da nije 'kvalifikovan', pa moze da mu bude sef 100 puta ako hoce...
[ neo01 @ 06.05.2005. 12:07 ] @
Pazi, @Ventura, ti si uzeo prosek zarada za:

Computer-Control Programmers and Operators

http://stats.bls.gov/oco/ocos286.htm - U.S. Department of Labor Bureau of Labor Statistics

Citat:
Median hourly earnings of computer-controlled machine tool operators, metal and plastic, were $13.97 in 2002. The middle 50 percent earned between $11.07 and $17.43. The lowest 10 percent earned less than $9.14, whereas the top 10 percent earned more than $21.27. Median hourly earnings in the manufacturing industries employing the largest numbers of computer-controlled machine tool operators, metal and plastic, in 2002 were:

Metalworking machinery manufacturing $15.97
Other fabricated metal product manufacturing 15.14
Machine shops; turned product; and screw, nut, and bolt manufacturing 13.82
Motor vehicle parts manufacturing 13.08
Plastics product manufacturing 11.00

Median hourly earnings od US$13.97 * 160 mesecnih radnih sati = US$2235.2

Dok je za mechanical engineers (posto je moj otac i masinski inzenjer prvenstveno tehnolog i konstruktor i jos plus CNC programer, i poslovodja i edukator za CNC operatere i ko zna sta sve jos po potrebi...):

http://stats.bls.gov/oco/content/ocos033.stm - U.S. Department of Labor Bureau of Labor Statistics

Citat:
Median annual earnings of mechanical engineers were $62,880 in 2002. The middle 50 percent earned between $50,800 and $78,040. The lowest 10 percent earned less than $41,490, and the highest 10 percent earned more than $93,430. Median annual earnings in the industries employing the largest numbers of mechanical engineers in 2002 were:

Federal government $72,500
Architectural, engineering, and related services 65,610
Navigational, measuring, electromedical, and control instruments manufacturing 65,430
Aerospace products and parts manufacturing 65,160
Other general puropse machinery manufacturing 55,850

Medial annual earnings od US$62.880 / 12 meseci = US$5240

Cisto, da stvari budu jasnije...

S obzirom, kakve poslove moj otac radi, a da je radio i neke vojne programe (ne nije Zastava, niti bilo sta sa njom u vezi u pitanju), cak i za neke NATO zemlje, cak i za vreme sankcija, ne sumnjam da bi spadao i u onih 10% koji zaradjuju i US$93.430 / 12 meseci = US$7785
[ pctel @ 06.05.2005. 12:34 ] @
Citat:
ventura:A na mnogobrojne konkurse koje sam davao po raznoraznim novinama su se javljali takvi likovi kao da sam stavio oglas da zaposljavam radnike u pekari a ne programere...

Namerno sam eskivirao ovaj problem, jer sam posmatrao kvantitet a ne kvalitet visokokvalifikovanih ljudi, jer ako bih bilo sta rekao u kvalitetu, krenula bi prica o obrazovanju u Srbiji i otisli bismo offtopic. Za mene je katastrofalna cinjenica da neko ko je upravo zavrsio fakultet ne zna nista korisno da radi, a za ljude ovde je nekako normalna. Ipak, bilo kako bilo, nema nekog velikog deficita za bilo kojim zanimanjem, tipa "vec 5 godina zemlji nedostaje 1.000 ljudi tog zanimanja ali niko to nece da nauci..."
A to sto se neki frljaju cifrom od 2000 EUR-a je cist odnos ponude i potraznje i stvarna vrednost po prosecnoj svetskoj programerskoj satnici. Shvatam da je tebi veoma tesko da organizujes posao sa visokom cenom rada ali sta bi bilo da su svi programeri koji su otisli ostali ovde? Pa imali bismo nezaposlenost kao i u ostalim zanimanjima i prosecna plata bi bila 200 EUR-a, tako da programeri u srbiji imaju razloga da budu srecni sto su njihove kolege otisle iz zemlje.
[ ventura @ 06.05.2005. 12:52 ] @
@neo01:

Ja sam uzeo plate za "CNC Programmer" i za "CNC Tools construction", i plate su $13-$19/h ili u drugom slucaju $20-$23/h.

Za gornje poslove pise da treba 5+ godina iskustva i da je HighSchool educational requirement.

To sto je tvoj otac masinski inzinjer to nema mnogo veze sa tim, ti si sam rekao da je on ovde CNC programer, i da ga gazda bedno placa, a da bi sa tim poslom u USA mogao da zaradi abnormalne pare. Moze neko i da ima 2 doktorata, i da radi kao cistac ulica, al onda ce biti placen kao cistac ulica, a ne kao doktor...

Ali ajde opet da kazemo da je zarada masinskog inzinjera profila kakav je tvoj otac 70,000 dolara, to podrazumeva odmah cca -30% za takse, znaci to ti dodje neto 49,000 dolara godisnje... Takvi poslovi su vezani za razvijene industrije, a razvijene industrije se nalaze u blizini velikih gradova... Zivot u velikim gradovima je mnogo skuplji od zivota u nakoj nedodjiji u Kanzasu... Znaci neto plata od 49,000 dolara u USA neki veliki grad/suburban istog nije nista posebno, za OK zivot moze biti, da platis mortgage za kucu, da imas ratu za auto, i da uz umereno stekanje lagano zivis, i da mozes da odes na odmor jednom godisnje na neko krstarenje ili tako nesto... Ali opet to je daleko od price "za taj posao imao ne samo kucu, nego svoj licni avion. ".

Treba biti realan...

[ neo01 @ 06.05.2005. 13:30 ] @
Citat:
ventura: To sto je tvoj otac masinski inzinjer to nema mnogo veze sa tim, ti si sam rekao da je on ovde CNC programer, i da ga gazda bedno placa, a da bi sa tim poslom u USA mogao da zaradi abnormalne pare. Moze neko i da ima 2 doktorata, i da radi kao cistac ulica, al onda ce biti placen kao cistac ulica, a ne kao doktor...

Pazi, kako kod kog gazde. Kod nekih mu je osnovno bilo masinski inz. - tehnolog, kod nekih konstruktor, a kod nekih CNC programer, ali bilo koji gazda da je u pitanju, radio je i po vise poslova (unutar iste struke - da ne kazem sve). Kod svakog je bio i poslovodja / sef, i obucavao radnike, i pravio kalkulacije gazdi za mogucnost zarade, potrosnju materijala, kako pojacati profit i jos mnogo toga...

Evo, pogledaj, i kako se na Monster-u rangiraju masinski inzenjeri (opste):

1) Mechanical Project Engineer
2) Mechanical Design Engineer
3) Mechanical Engineer

U Srbiji, prosecan gazda (cast izuzecima) nije u stanju da skapira da ovo treba da radi makar 2-3 inzenjera. Na Zapadu, imas jasno razgranicene nadleznosti i ingerencije (1 za research, drugi za konstrukciju, treci za tehnologiju) a kod nas je masinski inzenjer - bukvalno ("visenamenski inzenjer"). Kolika bi onda plata trebala da bude, ako ti jedan inzenjer radi ujedno vise poslova unutar jedne iste struke?

Citat:
Treba biti realan...

Naravno.

I to SAD-u je daleko bolje nego ovde u SCG. Vise se zaradi, sigurno (barem 4-6 puta) i to za barem 2-3 puta manje rada (jer ako si inzenjer, barem nisi poslovodja / sef, Project Engineer, i obrnuto). Ako gledamo tu godisnju bruto platu od US$70 000.
[ ventura @ 06.05.2005. 13:51 ] @
Citat:
neo01: Naravno.

I to SAD-u je daleko bolje nego ovde u SCG. Vise se zaradi, sigurno (barem 4-6 puta). Ako gledamo tu godisnju bruto platu od US$70 000.

Sigurno se vise zaradi... To nije sporno, ali troskovi zivota su sigurno x10 u odnosu na Srbiju.

Tebi je recimo neto plata 4000 dolara kada se oduzme porez (to je ovaj annual 70,000 bruto)

Recimo da zivis u nekoj pristojnoj kucici u New Jersey, u nekom kraju gde ti nece ubiti decu za 10 dolara, treba ti 1500-2000 dolara za kiriju. Rata za neki americki auto ce ti biti 200-300 dolara. Osiguranje za auto jos 150-200 dolara... Mesecno ces morati pojesti hrane za bar jos 1000 dolara, pa onda za gorivo, komunalije jos negde 600-700 dolara, i to ti je to... Pristojan zivot, moze se nazvati, ali da je neka extravagancija, nikako...

[ neo01 @ 06.05.2005. 13:54 ] @
Pa, i pored toga sto kazes... Mnogi mladi ljudi (moj otac je pred penziju dosao, te je za njega kasno) bi pre otisli na Zapad nego da zive ovde. I ajde da uporede stanje stvari "preko" i u SCG, pa da se vrate, ali mnogi se ne vracaju.

Pitam se zasto?

Stvarno ne znam...

Da se vratimo na samu temu, posto sam sinoc gledao reprizu jedne TV emisije gde je gost bio nas Ministar spoljnih poslova. Bila je prica i o dolasku na belu Sengen listu:

1) Policija je valjda pocela da menja vojsku samo pri madjarskoj granici.

2) Neophodna kompjuterizacija carina, navodno ne moze da se izvede, jer trenutno nema para u budzetu za tu stavku, iako nas pomenuti ministar tvrdi kako bi se pare lako nasle, jer bi nam dali ovi iz EU, a iz njihovog Fonda za prikljucenje i pomoc novim clanicama, samo kad bi postojala jasna volja sa nase strane, da zasucemo rukave i pocnemo da radimo i reorganizujemo sluzbu.

3) Nije se pominjalo ovo o cipovima, tj. o dodatku na postojece pasose, ali se pricalo da nam je jedan od uslova i taj novi - izmenjen pasos.

4) Dva, takodje bitna uslova su i jacanje i reorganizacija sudske vlasti i policije, tj. dokaz da se radi na stvaranju pravne drzave.

5) Da se vizni rezim uskladi sa EU. Znaci, za one zemlje za koje oni traze vize, da ih i mi zahtevamo, a za one za koje ne traze, da ih i mi ne trazimo. Kao jedan od problema po pitanju ove tacke je naveo i neusaglasenost Srbije i Crne Gore, i kako su nam iz EU lupili packu, kako valjda ne moze da se iz nekih zemalja u Srbiju (i time u SCG) ulazi preko pasosa, a u Crnu Goru samo preko licne karte.

6) Za brzi rad po ovom pitanju govori i o neskladu i neintegrativnom delovanju (funkcionisanju) nasih drzavnih sluzbi / ministarstava, govoreci pri tom, kako je teorijski ovo pitanje u nadleznosti njegovog ministarstva, ali kako prakticno ono ne moze mnogo da ucini, da se ispune gorepomenuti uslovi?! Jer npr. recimo carina nije u njihovoj nadleznosti, itd. Totalna nebuloza od drzave... Mislim, ko onda moze ovo da sprovede, ako ne sama Vlast? I sta to nas gradjane zanima, kako ce te drzavne sluzbe medjusobno da se usaglasene - da bi radile u koheziji. Mi hocemo da udjemo u belu Sengen listu i TACKA.
[ kime1 @ 06.05.2005. 22:24 ] @
Što se tiče vladinog stava prema odlasku mladih,tj. PCtel-ovog viđenja da oni pozitivno gledaju na taj proces, mogli bi se setiti "slične" situacije u SHS, kada je zemlju takođe zahvatio talas emigracije,prvenstveno zbog gladi (godine kada se jela kora sa drveta,a o industrijalizaciji,procentima nezaposlenosti i sličnim razmatranjima koja se koriste u naše doba teško da je bilo reči),kada je vlada podigla cenu pasoša na čini mi se pet prosečnih plata....
[ pctel @ 07.05.2005. 00:55 ] @
Citat:
Kolika bi onda plata trebala da bude, ako ti jedan inzenjer radi ujedno vise poslova unutar jedne iste struke?

Znaci, ako ja za moju firmu radim poslove vezane za 16 zanimanja treba da primam 16 plata :-)
Plata se prima po satnici a ne po broju zanimanja, a svako zanimanje ima svoju cenu radnog sata, tako da znam za jednu uspesnu firmu gde se svakom radniku svakoga dana upisuje koliko je radnih sati proveo na kojim poslovima, pa ako je neko masinski inzenjer a danas je radio 3 sata visokokvalifikovani posao, 2 sata kao vozac i jos 3 sata kao fizicki radnik, to ce mu sve tako biva obracunato i placeno.

Citat:
kime1: Što se tiče vladinog stava prema odlasku mladih,tj. PCtel-ovog viđenja da oni pozitivno gledaju na taj proces....

Evo jos jednog mog interesantnog vidjenja:
Ako politicku scenu Srbije grubo podelimo na demokratsku i radikalnu, da se primetiti da bi ovi prvi skoro svi kolektivno napustili zemlju, a ovi drugi svi od reda ostali, tako da aktuelna vlast ne sme sebi dozvoliti da joj odu glasaci :-)
Kada (ako) radikali dodju da vlast ucinice sve da vama olaksaju odlazak i tako sebi smanje opoziciju :-).
[ neo01 @ 07.05.2005. 01:32 ] @
@PCTEL, JAKO ZANIMLJIVO ZAPAZANJE!

P.S. A Boga mi i preporuka za glasanje, u zavisnosti sta ko zeli... ;-)

Dodatak: Na bazi tvog razmisljanja @pctel... Ako EU sagledava ovaj problemu, onda u oba slucaja ona ne bi zelela neki masovniji priliv tih demokratski orijentisanih glasaca, jer im odgovara da ostanu ovde u oba slucaja. Bilo da podrzavaju tzv. "reformske i pro-evropske snage", bilo da ruse radikale, u slucaju da oni pobede (ili makar da im zagorcavaju vladavinu).
[ kime1 @ 07.05.2005. 18:59 ] @
Radikali ne bi ništa učinili da pomognu u odlasku demokrata iz zemlje,jer ne bi mogli,sve i kad bi hteli; međutim,mnogi bi se snašli
[ gavrantije @ 09.05.2005. 01:44 ] @
Ja bih samo par licnih opservacija na ovu temu.Licno sam proputovao skoro celu Evropu ,sa cuvenim crvenim pasosem, koji smo morali da cuvamo,gde god da odemo,jer navodno trzisna vrednost mu je bila 10 000$ (nisam proveravao).Sada imam ortake,nazalost,u svim delovima sveta,koji su se uglavnom dobro snasli,neki su cak i vrlo imucni,sto znaci da na njihova garantna pisma prolazim 100%.I znate sta-NECU DA IDEM.Evo zasto:
Godine 2001.reko' ajde da povedem klince,malo da vide Pariz,Eurodiznilend,etc,etc...pa stigla reko' demokratija,nema vise komunizma,svaki dan nam dolaze neki predstavnici iz sveta,ljube se i cestitaju nam i tako to...Jos dobijam prazan stan od prijateljice na mesec dana,super-minimalni troskovi.Naravno isao bih porodicno.
Dodjem ti u ambasadu i tu mi uvale nekakvu gomilu papira,vecini dobro poznatih i ajde i covek malo da se rastrci da to sve skupi.Ono sto me je odvratilo je sijaset kojekakvih zdravstvenih pregleda,snimanje ovoga,skeniranje onoga,samo je nedostajala rektoskopija.Sve to, kod nekakvih njihovih ovlascenih doktora,gde se debelo placa, a koliko sam nacuo,obicno snimci ne uspevaju iz prvog puta-vec te ozrace jedno dva-tri puta,zbog novca,naravno.Tu mi jos jedna gospodja rece:"Gospodine,nemojte se bezveze zamajavati,sve i da sakupite,kao porodicu nikada vas u Francusku nece pustiti".E tu ti lepo pobacam one papircine,sve sa hologramima i lepo se spakujem za Tursku gde me docekase kao proroka Muhameda.
Ne znam ljudi,ovo je samo licno misljenje,i ja sam isao na odmor, ali mislim da nas ponizavaju da je to uzas.Za samog coveka verovatno je manji problem, ali ja imam porodicu i hocu sa njima da idem, i to uglavnom turisticki a ispada da je to nemoguce.Kada ce biti moguce-ne znam,ali nisam bas veliki optimista.

PS Ah,umalo da zaboravim.Te iste godine,u jesen,covek koji je bio "crven do jaja",jedna od mnogih Slobinih polugica,sada zaposlen u nekoj banci, je ladno dobio vizu za Ameriku sa zenom uz komentar:"pa naravno da ce za nase bankare da bude".Ne znam koji su to" nasi bankari",ali mi nismo definitivno.
[ aleksandaraleksandar @ 12.05.2005. 16:20 ] @
Citat:
Da bi SCG došla na "belu šengensku listu" neophodno je da usvoji brojne nove zakone.

Reč je o donošenju zakona o azilu, strancima, državnoj granici, o kontroli kretanja stranaca, borbi protiv ilegalne migracije i trgovine ljudima, o novim putnim ispravama i viznom režimu, ocenjeno je na okruglom stolu "Slobodno putovanje u Evropsku uniju".

Problem u donošenju zakona i ispunjavanju uslova koje zahteva Evropska unija, kako bi se SCG našla na "beloj šengenskoj listi", je i funkcionisanje SCG i nedostatak koordinacije država-članica jer sve zakone i propise, pored parlamenata Srbije i Crne Gore, mora da usvoji i parlament državne zajednice, ocenjeno je na okruglom stolu.

Predstavnik Ministarstva spoljnih poslova SCG Miodrag Ivanović izjavio je da je neophodno doneti 35 do 40 propisa koji se odnose na vizni režim pre nego što se SCG kandiduje za stavljanje na "belu listu". Ivanović je rekao da MUP Srbije pripremio sistem za izdavanje novih putnih isprava s najvišim standardima kakve ima samo nekoliko zemalja u svetu i koji garantuju apsolutnu bezbednost u pogledu mogućnosti falsifikovanja.

Pomoćnik načelnika Uprave pogranične policije Rade Krunić naveo je da će policija Srbije kontrolu granice od Vojske preuzeti, u potpunosti, do kraja ove ili početkom naredne godine, što je jedan od zahteva EU. Krunić je naveo da su nacrti zakona o strancima i o državnoj granici urađeni i da će uskoro biti završen nacrt zakona o azilu.

VJ spremna da preda granicu s Mađarskom

Komandant Novosadskog korupsa, pukovnik Stanimir Matijević, izjavio je da je Vojska spremna da preda policiji obezbeđenje granice prema Mađarskoj i da očekuje da predaja bude izvršena u maju ili junu.

Predaja dela granice prema Mađarskoj trebalo je da bude obavljena do 31. marta, ali do danas nije ni počela, rekao je Matijević za "Vojsku", dodajući da razlozi nisu u Vojsci i da ona to može uvek da uradi.

http://www.b92.net/info/vesti/...05&dd=12&nav_id=168298
[ Beltrammi @ 13.05.2005. 00:39 ] @
Problem je u percepciji stvari.

Kada nasi ljudi daju ocene o Zapadu oni polaze sa nasih, domacih stanovista. Medjutim, ziveti na Zapadu znaci prihvatiti i neke njihove nacine razmisljanja koji se ponekad veoma razlikuju od nasih.

Kada sam dosao u Italiju brzo sam shvatio da cu morati mnoge nase navike da menjam pa i da potpuno zaboravim.

Sto se tice Sengen viza on su tu na zalost, ali ne slucajno. Ima to sve svoje...
[ babylonian @ 13.05.2005. 21:36 ] @
Citat:
gavrantije
Sada imam ortake,nazalost,u svim delovima sveta,koji su se uglavnom dobro snasli,neki su cak i vrlo imucni,sto znaci da na njihova garantna pisma prolazim 100%.I znate sta-NECU DA IDEM.Evo zasto ....

... :"Gospodine,nemojte se bezveze zamajavati,sve i da sakupite,kao porodicu nikada vas u Francusku nece pustiti".E tu ti lepo pobacam one papircine,sve sa hologramima i lepo se spakujem za Tursku gde me docekase kao proroka Muhameda.
:"

Ne razumem u cemu je problem. Pa nisu Francuzi krivi, sto ti nisi mogao da odes, nego mamlazi koju su ovu jadnu zemlju napravili takvom kakva je... Ne razumem koji je tvoj argument sto ti ne zelis da odes i da zivis na zapadu. Ako je to sto si rekao, to mi zvuci totalno besmisleno.

Posto vidim da vodis familiju u Tursku, ti verovatno imas taj luksuz da kazes " e, pa ja necu da idem" zato sto ti verovatno ni u Trubiji nije lose, i nemas razloga da odes, ali treba shvatiti da vecini ljudi nije bas tako, i to ceniti.(da ne kazem, saosecati)

Citat:
gavrantije
Ne znam ljudi,ovo je samo licno misljenje,i ja sam isao na odmor, ali mislim da nas ponizavaju da je to uzas.Za samog coveka verovatno je manji problem, ali ja imam porodicu i hocu sa njima da idem, i to uglavnom turisticki a ispada da je to nemoguce.Kada ce biti moguce-ne znam,ali nisam bas veliki optimista.

razmisli jos jednom zasto je tako, i ko je kriv !??!
[ aleksandaraleksandar @ 13.05.2005. 22:37 ] @
Citat:
Beltrammi: Kada nasi ljudi daju ocene o Zapadu oni polaze sa nasih, domacih stanovista.

da. i ja mislim tako. sta bi tek govorili da zive u usa... "imamo najbolju vladu na svetu, vidite sta sve radi za nas".

nekako imam utisak, da ljudi ovde ne zele da priznaju problem. i onda je lakse reci "sta oni nama tako, da sam ja neko sve bi bilo super..."

da, kako da ne.
[ Stefano @ 13.05.2005. 23:48 ] @
Potpuno ste upravu tako sam i ja mislio do 1999,pa kad sam otisao na pola godine u Italiju,da vidis koja radikalna promena u razmisljanju.Sreca pa sam ja to saznao tada(znaci na pocetku srednje skole),tesko je ljudima koji u zrelom dobu misle da je na zapadu tece med i mleko,i ko sto ventura kaze "pare same ulaze u dzep".Nema toga nigde u svetu
[ neo01 @ 14.05.2005. 00:18 ] @
Sa naseg stanovista, tece med i mleko. Nije ovde rec samo o parama. Daleko bilo! Rec je i nenormalnom mentalitetu / posrnucu morala (moralne rane jako sporo zarastaju / NIKAKO!), nepostojanju pravne drzave, opstem rasulu, totalnoj dezorganizaciji, budalama na vlasti, nepostojanju cilja ka kome stremimo, opstoj apatiji u svim segmentima drustva, sindromu "da komsiji crkne krava", jednom recju Haosu, i da ne nabrajam dalje, svemu ostalom sto krasi jedan nebeski narod, kakav je nas...

Makar da imamo sve ovo ostalo sto cini jedan normalan Sistem ili da stremimo ka tome (a po ovom pitanju jos uvek nemamo nacionalni konsenzus), pa da kazes: "Nema veze, nemam para, ali zivim u normalnom i uredjenom Sistemu ili jos malo pa cu ziveti", nego je sve otislo u p.m. i ide dalje...

Pogledajte samo Ankete i temu Emigriranje iz zemlje - DA ili NE ? http://www.elitesecurity.org/tema/35033 gde ljudi pricaju i o ostalim nematerijalnim stvarima koje ih nerviraju u Srbiji. Nije sve u parama, nesto je i u organizaciji, u samom kvalitetu Sistema u kome zivis, mentalitetu, okruzenju / ljudima, moralu koji vlada, kulturi...

Sta reci o zemlji u kojoj se npr. organizovano kradu bebe, i to ne samo u 90-tim, nego i danas, a i pre 90-tih (kada je kao bilo dobro - makar materijalno), a kada pri tom u tom kriminalnom lancu ucestvuju ne samo lekari, vec i socijalni radnici, maticari? A ovamo se licemerno prica na sve strane kako nas bela kuga vreba... A da ne pricamo i o ostalim stvarima, koje govore o kakvom je posrnucu rec. Kako ti da verujes ovakvom Sistemu, tj. ljudima koji cine Sistem, i ciji bi moral trebao biti neprikosnoven? Kako onda da verujes ostalim karikama tog Sistema, i ljudima koji ga cine, kada citas, gledas, posmatras, brojna us*ana desavanja / afere za sve sfere tog Sistema, kojih je sve vise, i prosto im nema kraja?

I slazem se, da sve ovo utice i na samo razmisljanje...

[Ovu poruku je menjao neo01 dana 14.05.2005. u 07:22 GMT+1]
[ babylonian @ 14.05.2005. 00:44 ] @
Ok, nemamo nacionalni koncenzus zato sto svako ocekuje od nekog drugog da pocne nesto. I naravno to se nikada ne desi. Kad bi ta "inteligentna" obrazovana elita , htela da preduzme nesto, I digne dupe malo, mozda bi se nesto i promenilo, ali ipak je lakse piti kafu(odakle pare??), i kukati kako tamo negde ima bolje. Ili sindrom, meni je dobro, ili bolje od tebe, pa sto bi se ja cimao za tebe.

Nemojte se zavaravati, u svakoj drugoj zemlji postoji sve to sto pominjete da postoji i u Trubiji. I apatija, i dezorganizacija, i budale na vlasti, i problem mentaliteta, pa opet ljudi zive, jer nemaju vremena od rada da o tome razmisljaju. A rad uvek po default-u stvara radnu naviku, a radna navika ubija lenjost, tako da kad njima nesto smeta, oni lakse dignu dupe i urade nesto, od ovih nasih koji sede i cekaju, nazalost. I pitaju se u nedogled, kad ce biti bolje, a odgovor je da nikada i nece, dok ne urade nesto.
Mozda je to sindrom svih drzava koje se oslobadjaju ili su se oslobodile komunizma. Vreme ce pokazati, ali bojim se kako je krenulo da mi necemo moci da svedocimo o promenama.

P.S.
Steta sto i mi nemamo neku zapadnu Nemacku ...
[ neo01 @ 14.05.2005. 01:01 ] @
"Da, postoji sve to i u Srbiji sto postoji preko grane". Pa, opet ljudi ostaju tamo gde pobegnu i jako mali broj njih se vraca... Oni koji se vracaju obicno pripadaju jednoj od ove dve grupe:

1) I ovde im je dovoljno dobro, pa ne moraju tamo preko da zive, a i ne skodi im ovaj mentalitet / Sistem, cak naprotiv neki vole ovaj mentalitet, a neki se hvataju za exploit-e Sistema. Sto bi rekao jedan moj drugar koji nece da zivi vise u Svajcarskoj, iako je skoro ceo zivot proveo tamo: "Sto da se vratim tamo, kad cu tamo ziveti kao obican IMT-ovac iz Titovog vremena, kad ovde u Srbiji mogu 5x bolje da zivim, od ovih firmi koje imam, koristeci anarhiju i bezvlasce, i gde se smatram bogatim i sa nekoliko hiljada evra u dzepu."

2) Oni koji se tamo nisu snasli, tj. nisu uspeli na bilo koji nacin, pa onda kad dodju ovde, bacaju drvlje i kamenje po tom Zapadu, kako je tamo sve lose, nista ne valja. A ovamo, u glavi im je stalno to kako tamo nisu nista uspeli, pa je sad u Srbiji sve super. Pa, cak opet, mnogi od njih priznaju i govore, kako imaju bolju organizovanost, moral, mentalitet i samu kulturu (iako bitno drugaciju od nase).

Ima mozda i jos grupa, pa nek' dopise ko hoce...

A mogli bi da zamolimo i tu nasu obrazovanu, inteligentnu elitu, da nam se vrati ovde i da nam pomogne. Vidim, sve trce da (ponovo) dodju ovde (u ovaj Pakao)...

Najvisi licni domet koji ti mozes da uradis jeste da se ti sam trudis, i da negujes moralnu svest. Ali, ako i drugi to ne ucine, nema tu pomoci. Znas ono, kad dominira kukolj, sta se onda desava...

[Ovu poruku je menjao neo01 dana 14.05.2005. u 07:16 GMT+1]
[ babylonian @ 14.05.2005. 01:41 ] @
Pazi, nemoj pogresno da me shvatis. Rekao sam da sve to postoji i na zapadu, zato sto ljudi to ne favorizuju, nego se uvek prica o lepim stvarima. Naravno da sve sto je lose postoji ovde, ali postoje dosta stvari koje se u inostranstvu smatraju normalnim, a u srbiji su na listi cekanja. E, a zasto mislim da su ljudi sa strane zadovoljniji i imaju vise nego u srbiji. Zato sto im je to delom nametnuto. A nametnuto im je nacinom na koji to drustvo gde oni zive funkcionise, kapitalisticki, znaci ako radis imas, ako ne radis nemas, i nema milosti.

Kad sam pricao o inteligentnoj eliti, nisam pricao o onoj koja je otisla, i koja je zaboravila kako je stanje u Srbiji, osim iz onoga sto procita na internetu, ili im preprica ujak, vec o onoj sto sedi po kaficima, i svako jutro pije kafu, i ceka da sve padne s neba, ili da komsija to uradi umesto njih. Potreban je organizovani poziv i motivacija. Znam da ti sad oces nesto da uradis sam, vrlo brzo bi se demoralisao kad bi video kako je stanje oko tebe za reforme. Ali, bez toga nikad nece biti promena. I to je velika tuga. Ako bi neki stranac pogledao sa strane ko nam vodi drzavu i na kakav nacin, sa debelim razlogom bi imao pravo da misli da smo najveci idioti na svetu. Jer, jedni odlaze drugi odlaze, i uvek je isto. Samo zbog toga, sto nema opste motivacije na promene. Nema one grupe ljudi, koja ce stalno da gura promene.

Sve je upravo kako si rekao u zadnjoj recenici!

Sve ovo sto je receno moze se videti i na banalnijim primerima. Recimo kad je bila cela hajka na Zeljka Radosavljevica, i NL Pro grupu, i sve poruke koje su ukazivale na neku akciju koju bi trebalo uraditi, pojavilo se 300 ideja a realizacija NULA. 30 stranica texta, bla, bla, bla, i na kraju nista. Zasto ?

Ja kazem lenjost, i nedostatak motivacije. Svako gleda samo sebe, i to sto se u Srbiji desava je cisti SURVIVAL. Nema mesta za nikakvu grupnu konsolidaciju i pravu akciju. I to je ono najzalosnije, sto bi mozda nesto i moglo da se uradi, ali generacije su toliko sjebane, da ne mogu da skapiraju sta je realno u njihovom grupnom interesu. Ili gledaju samo licni interes, i to onaj day-to-day instinkt opstanka. I na zapadu svi gledaju sebe, ali imaju koliko toliko uredjene okolnosti, i nemaju potrebu da se grupisu.
[ neo01 @ 14.05.2005. 02:01 ] @
Vavilonac, (cuo si za ono Kula Vavilonska? ;-) salim se SLOZICU SE SA TOBOM!

Postoji i taj Put ka EU, koji SIGURNO moze napraviti makar koliko-toliko normalnu zemlju od ove zemlje kauboja i indijanaca, ali sta vredi kad dobar deo stanovnistva ne vidi da je to Pravi Put (da je i u njihovom interesu). :-(((

Sem toga, na tom Putu, bi dosli i do te Bele Sengen liste, o kojoj pricamo u ovoj temi, pa opet ih ovaj Put ne zanima toliko (uopste).

Mnoge stvari bi bile normalne, a sem toga i sada, a i prilikom ozbiljnijeg rada ka prikljucenju Evropskoj Uniji imamo pomoc, i ne moramo da izmisljamo "rupu na saksiji" za mnoga resenja, koja provereno rade u praksi. Ali opet... Sta vredi, kad nema te vecine?

Idemo mi i ovako ka EU, samo ko zna kad cemo da stignemo ovakvim tempom? Ako se ovako nastavi sa reformama, nisu u pitanju godine, decenije, pa cak ni generacije, vec vekovi...

Ali sta to pogadja obicnog gradjanina SCG, kad je on ionako pripadnik nebeskog naroda.

[Ovu poruku je menjao neo01 dana 14.05.2005. u 03:46 GMT+1]
[ babylonian @ 14.05.2005. 02:17 ] @
'bes takav nebeski narod, ako je u nivou sa albanijom (izvinjavam se za ovo poredjenje, nije bila iskoriceno u politickom kontekstu)

Elem, sengeska viza, evropa ? ) Nema sanse. Ko zna koliko jos dugo. Mozda dok se ne stvori grupa ljudi koja bi pokrenula neke promene. Ili dok ne smislimo neku nasu zapadnu Nemacku da nas spasi.

Kao i predlog zakona za obnovu sudstva i sudskih protokola, i usaglasavanje sa evropom, na koji je znacajna vlada srbije rekla "treba nam grace period od godinu/dve" LOL. Ne mozemo mi sve da stignemo. A niko nista ne radi. Ludnica ziva. Tuga ...
[ Beltrammi @ 14.05.2005. 08:01 ] @
iseljenicke papiroloske zapateljancije nisu nista spram beneficija koje nudi zivot u sredjenom i dobro organizovanom drustvu. Sta ? Da me kinji imigraciono odeljenje godinu-dve ili da citav zivot ucestvujem u nacionalnom sportu zvanom - kukanje ?!
[ Ivan Dimkovic @ 14.05.2005. 09:01 ] @
EU i bilo koja druga zemlja za bezvizni rezim sa drugom zemljom zahteva 3 proste stvari:

- Red i zakon u izdavanju putnih isprava i kontrole granice
- Sporazum o readmisiji ilegalnih imigranata, odbijenih azilanata i sl...
- Mere kako bi se smanjio broj ilegalnih imigranata

I to je to...

Dodatni uslov za Srbiju je da bar malo poboljsa kvalitet pasosa i puno poboljsa proceduru izdavanja istih - jerbo:

a) Svi znamo ko je 90-tih imao diplomatske i sluzbene pasose SCG... mislim, sramota je da neki reketas i kriminalac ima diplomatski pasos, a ti likovi su 90-tih bili i predsednicki kandidati - o obicnim pasosima i da ne govorimo, kome i kako su izdavani - sam bog zna

b) Da je pasos ne-masinski citljiv i da je tako kvalitetan da ga mozes falsifikovati na inkjetu - to vise ne ide, ovo je 21-vi vek, i red je da dokument bude bar malo kvalitetniji

E, sad...

Nisu mi jasni ljudi koji krive Francuze, Amerikance sto ih ne pustaju u EU/USA lako... jeste, nije fer - i najverovatnije su ti ljudi na koje Francuz ili Amer silji k*** potpuno "cisti" - ali ... gledajte to sa ove strane, koliko ljudi tokom 90-tih je islo na "zapad" da pljacka i onda se vrati u Srbiju da se pohvali sa tim (Vidimo se u citulji?)... Koliko ljudi ode da zloupotrebljava socijalno i da ne radi nista na teret tih drzava, koliko ljudi ostane sa turistickom vizom da radi na crno, bez placanja poreza, i nikad se ne vrati...

Puno, mnogo vise nego sto bi mnogi hteli da priznaju... e, dok drzava SCG ne bude htela da prihvati odgovornost, i da prihvati obavezu da takve primi nazad u zemlju i kazni... svi ce biti sumnjivi i svi ce biti krimosi i potencijalni azilanti dok se ne dokaze suprotno :(

Evo na ovom forumu neko pita da li moze da mu se izvuce drugar koji je od Nemacke ukrao 7000 evra na ime penzije, a baba godinu dana nije medju zivima... Da stvar bude crnja, prikljuci se neko ko kaze da je kaznjavanje takvih "ulizivanje zapadu" (!) - i kuda sa tim mentalitetom??!

Na kraju krajeva - prihvatanje ovih pravila gore je za cistu 100% dobrobit postenih gradjana Srbije i Crne Gore.
[ pctel @ 14.05.2005. 12:19 ] @
Citat:
kapitalisticki, znaci ako radis imas, ako ne radis nemas, i nema milosti.

Evo, znam coveka naseg porekla koji je rodjen i odrastao u USA, od 15. godine poceo da radi i studira paralelno, do 22. je uspeo da ustedi i dodje da vidi zemlju svojih predaka. Medjutim, ono sto je za vecinu ljudi ovde totalno neocekivano, covek po isteku odmora ni mrtav nije pristajao tamo da se vrati, vec je stalno nesto jurcao po gradu prikupljajuci dokumentaciju za nase "papire", sav onako u panici da li ce stici sve da prikupi na vreme da ga ne uhvate i deportuju u USA :-). I, tako, sedimo mi jednom tako i pricamo, ja njemu kako nije dobro ovde, on meni kako nije dobro tamo, i sve u svemu, zakljucak koji iz jedne takve price proizilazi je da ljudi vide samo lose strane svog okruzenja i samo dobre strane tudjeg okruzenja. Pricao je o USA kao kapitalistickom sistemu gde da bi preziveo moras da radis 12 sati dnevno, a kad dodjes sa posla niti imas snage da negde prosetas, niti da izadjes na pice, niti da se vidis sa devojkom, vec samo zuris da sto pre legnes u krevet i skupis snage za sutrasnje radne obaveze. Za njega je Srbija bila Eldorado, obecana zemlja, mesto gde moze da radi dva sata dnevno nesto sto uopste nije naporno i da ima para koliko i prosecan njegov vrsnjak ovde, cak i vise od prosecnog. Poceo je da radi kao instruktor tenisa, tu se zadrzavao po dva sata dnevno (i to ne svakog dana), pomagao je pri sklapanju i prodaji racunara ( i to po sat-dva i ne svakog dana), ostajalo mu je dovoljno i vremena i novca da izlazi po kaficima i diskotekama, da se bavi sportom i da uvek ima vremena da se vidi sa devojkom (koju je ovde nasao). Sve sto je godinama zeleo a nije mogao da ima tamo, u Srbiji mu je odjednom postalo dostupno. I, verovali ili ne, govorio je isto sto sada pronadjoh u ovoj temi:
Citat:
neo01: Nije sve u parama, nesto je i u organizaciji, u samom kvalitetu Sistema u kome zivis, mentalitetu, okruzenju / ljudima, moralu koji vlada, kulturi...

Drugim recima, sve ono sto mi u najnegativnijem kontekstu govorimo o Srbiji, on govori o USA :-)

Citat:
Ivan Dimkovic: koliko ljudi tokom 90-tih je islo na "zapad" da pljacka i onda se vrati u Srbiju da se pohvali sa tim (Vidimo se u citulji?)... Koliko ljudi ode da zloupotrebljava socijalno i da ne radi nista na teret tih drzava, koliko ljudi ostane sa turistickom vizom da radi na crno, bez placanja poreza, i nikad se ne vrati...

Dimkovicu, jasno je i tebi i meni da vecina ljudi ovde ne kuka za bezviznim rezimom zato sto im je toliko bitno da od cetiri strane sveta turisticki posete bas zapad, mislis li da su na istoku, severu i jugu vec videli sve sto im je zanimljivo, pa im fali samo zapad da upotpune sliku o turistickoj ponudi zemaljske kugle?
To su price za malu decu, starija deca vec znaju da su 90% potencijalni azilanti i bitange koje bi nekako da zeznu zapadni sistem. Razumem ja onoga ko vec vredno radi pa racuna da bi sa takvim radom mnogo lakse mogao da izdrzava sebe i svoju porodicu na nekom drugom mestu, ali onima koji samo sede po letnjim bastama i piju kafe (i ovima koji se bave necim dva dana mesecno, cisto da i njih pomenem) ja bas i ne bih verovao da su nesto raspolozeni da se late nekog napornog posla na bilo kojoj strani sveta!
[ Ivan Dimkovic @ 14.05.2005. 12:31 ] @
Citat:

Evo, znam coveka naseg porekla koji je rodjen i odrastao u USA, od 15. godine poceo da radi i studira paralelno, do 22. je uspeo da ustedi i dodje da vidi zemlju svojih predaka. Medjutim, ono sto je za vecinu ljudi ovde totalno neocekivano, covek po isteku odmora ni mrtav nije pristajao tamo da se vrati, vec je stalno nesto jurcao po gradu prikupljajuci dokumentaciju za nase "papire"

Sigurno postoje takvi ljudi - fora je sto su oni statisticka greska, velika vecina ljudi bukvalno hrli u USA, jer je kvalitet zivota i organizacija institucjia tamo koji vek ispred, recimo, Srbije.

Medjutim, pctel - ne mozes jednim izuzetkom pokusavati da opovrgnes pravilo. Za jednog coveka na par miliona je Srbija Eldorado... wow - big deal, sta sa 99.9% ostalih? :)

Citat:

Drugim recima, sve ono sto mi u najnegativnijem kontekstu govorimo o Srbiji, on govori o USA :-)

Redovi za imigraciju u ove 2 zemlje katkad govore mnogo vise od svih nasih prica ;)

Citat:

Dimkovicu, jasno je i tebi i meni da vecina ljudi ovde ne kuka za bezviznim rezimom zato sto im je toliko bitno da od cetiri strane sveta turisticki posete bas zapad, mislis li da su na istoku, severu i jugu vec videli sve sto im je zanimljivo, pa im fali samo zapad da upotpune sliku o turistickoj ponudi zemaljske kugle?
To su price za malu decu, starija deca vec znaju da su 90% potencijalni azilanti i bitange koje bi nekako da zeznu zapadni sistem. Razumem ja onoga ko vec vredno radi pa racuna da bi sa takvim radom mnogo lakse mogao da izdrzava sebe i svoju porodicu na nekom drugom mestu, ali onima koji samo sede po letnjim bastama i piju kafe (i ovima koji se bave necim dva dana mesecno, cisto da i njih pomenem) ja bas i ne bih verovao da su nesto raspolozeni da se late nekog napornog posla na bilo kojoj strani sveta!

Pa dobro... ne znam zaista ko najvise kuka za bezvizni rezim, i sta bi ta ciljna grupa sa tim radila - ali ljudi imaju pravo da kukaju za nesto sto svako drugi ima. Putovanje bez problema je danas civilizacijska norma za jednu evropsku drzavu.

Uzevsi u obzir da je Srbija pre par decenija uzivala tu pogodnost, dok mnoge druge zemlje to nisu imale - nije uopste iznenadjujuce da su ljudi ogorceni.
[ hecky @ 14.05.2005. 20:31 ] @
Ja mislim da prosecan covek rezonuje ovako nekako:

1) Zapad: Na kraju meseca cu dobiti X novca. 70% ce mi otici na zivotne troskove, sa ostatkom mogu da raspolazem kako zelim: rata za auto, stednja deci za skolu, stednja za odmor, odeca, ili kombinacija prethodnih. Deca ce posle zavrsene skole lako naci prvo posao od kojega se mogu izdrzavati, a posle nek vide sta ce.
Compiling... Result OK!

2) Srbija: Radicu za 30,000 din, platicu stan 15,000 din, jescu za 15,000 din... uuups... sta sad?! A kola, a odmor, a odeca? Deca?!? Ma kakva deca?!
Compiling... Error (Required monetary resources missing).
[ babylonian @ 14.05.2005. 21:06 ] @
@pctel:

Pitanje je sta je tvoj prijatelj uopste radio u Americi. Mozda da je tamo drzao casove tenisa, 2 sata nedeljno, i da je bio strucnjak u tome, verovatno bi zaradjivao i tamo vise nego njegovi vrsnjaci mesecno. Ali, dosao je u srbiju, kao covek koji ima pravilan engleski akcenat, ribice se pale, a on je cuo kako treba igrati tenis, pa je dosao da ih uci. Naravno da ce da prodje, jer nas mentalitet neosnovano favorizuje sve sto je cudno, a cudno je pricati engleski perfektnim akcentom , i imati americki pasos koji te moze povesti ako nista drugo, bar van zatvorskih granica trubije.

Bas me zanimalo sta ce amerikanci, za koje kazes da kukaju, pricati o svojoj zemlji i uslovima zivote, pa evo sta kazu:

Citat:

I turn 19 in just over a week - on Monday I start my first real job - but I've worked for $10-$12/hour over the past few summers and regularly make more doing web work.

One thing about finding a job - it's completely different depending on what you're qualified to do. I have friends who were fired and had 3 job offers within a day, and I also have friends who are struggling to find a job. Now, one of them has a college degree and is a great salesman, and the other never went to college.

For me, finding a job is easy. I tell them where I go to school, show them my good grades, and I can find a job that should pay very well for a kid right out of college when I graduate.

I'm in Atlanta, by the way. New stuff is always happening here. I have had to turn down interviews with companies - one of which is an extremely large (and fiscally dying) airline here - because I have already accepted a job.

How much does the gov't take? A good 20-30% for me, but I don't make much yet. It'll get up to or above 40% within 10 years, I'm sure, unless we see tax code reform.

I don't feel any effects from outsourcing, I believe that it makes us more competitive to constantly develop new skills for new jobs.

I can't complain about life - we live very comfortably.

http://forums.ultrashock.com/f...=&postid=554853#post554853
[ neo01 @ 14.05.2005. 21:28 ] @
Treba oni (Zapadnjaci) nas da mole da se prikljuce oni nama (pripadnicima nebeskog naroda), a ne mi njima. :-)))

I vize treba da im uvedemo. ;-)) Ne moze svako slobodno da se seta u ovom Rajskom Vrtu.

Ma samo da dodju ovde, pa da vide kakve su ovde "Igre bez granica"...

Da se nadovezem na @Venturu i @Hecky...

Ventura je ovako sumirao troskove za jednog masinskog inzenjera u SAD, a ajmo mi ovako da idemo, posto je @Ventura racunao troskove na nivou (jedne) porodice. Da jedna porodica zaradi oko $US5000 dolara (znaci neka prosecna workerska porodica):

$US1500-2000 kirija
$US200-300 rata za neki americki auto
$US150-200 osiguranje automobila
$US1000 hrana
$US600-700 komunalije

ukupno izmedju $US3450-$US4200. Znaci ostane Vam od $US800-1550 mesecno za ostale potrebe.

U Srbiji:

Prosecna plata od 200-250 evra. Vas dvoje radite, sto je znaci nekih 400-500 evra. Treba Vam:

200-250 evra da iznajmite neki manji stan bar 200-250 evra (plus unapred platiti iznajmljivanje za 6 meseci) + molis Boga, da ne dobijes neku rupu, oronulu, sa bubama, i analognom linijom ili PCM, da imas kablovsku TV
60-70 evra kirija
270-300 evra hrana (za klopu Vam treba bar 1 evro po obroku. Znaci za troclanu porodicu: 9 evra po danu * 30 dana = 270 evra - bice po svemu sudeci i 300, jer znamo da i ovako covek mora da uzima vitamine preko tableta)
kola? - sta je to?
markice za GSB - 20 evra, plus za dete 5 evra = 25 evra.
licna higijena, pasta za zube? - sta je to? (zna se da je pasta za zube u Srbiji najneprodavanija roba)

Dolazimo do toga da za troclanu porodicu u Srbiji treba izmedju 555-645 evra. Sta Vam ostane nije tesko zakljuciti, a od koga cete da se zaduzite ili kako da pokrivate te rashode, to nemam pojma... Pri tom, gde je tu garderoba, gde su ostale sitnice (za odrzavanje kuce)? A cak i da zivite u svom stanu imacete troskove izmedju 355-395 evra minimum i opet ko zna kako cete ziveti sa tim parama.

A kredit? Stan? Kola? Jos jedno dete? Sta je to? Pa skolovanje za ovo jedno dete koje vec imas? Pa, da ti dete ne uci o SoundBlasteru 16 i DOS-u 3.1 (u skoli), treba da kupis makar 1 kompis, a odakle? Stoga, kompjuter i Windows XP, sta je to?

Znaci, pricamo o proseku, ne o nekim retkim dobroplacenim pozicijama. Super, je taj zivot u Srbiji. Bolji nego u RTS-ovim dnevnicima iz '90-tih...

A pri tom, mozemo da raspravljamo i o kvalitetu hrane od 300 evra, o tome da je svako 3-ce dete u Srbiji anemicno, sta se desava kada recimo moras da ides kod zubara / lekara, i jos niza drugih stvari...

A evo i Svajcarske:

2000 CHF, za 1 stan od 54 kvadrata u Cirihu, sa svim komunalijama, klopom, plus cable internetom i tv-om, za mesec dana bez ogranicenja.
1 kasirka zaradi bar oko 2500-3000 CHF. Radi Vas dvoje i eto Vam racunice. Ostaje bar jedna cela plata.
[ Slobodan Miskovic @ 29.11.2005. 12:07 ] @
MKG: Štetna politika viza
29. novembar 2005.
Izvor: Beta
Brisel -- Međunarodna krizna grupa smatra da EU politikom viza za države Zapadnog Balkana izaziva antievropska osećanja.
"Svojom strogom politikom viza za države Zapadnog Balkana Evropska unija izaziva antievropska osećanja u tom regionu i, umesto da pospeši, guši željene demokratske reforme u tim zemljama i gura njihovo stanovništvo u pravi evropski geto", ocenjuje MKG.

U izveštaju koji će MKG objaviti sutra navodi se i zahtev vođstvu EU da odmah primeni selektivan sistem viznih olakšica, bar za naučnike, profesore, studente, poslovne ljude, novinare i slične kategorije građana Srbije i Crne Gore i drugih zapadnobalkanskih država.

Podsećajući na to da su šefovi država i vlada EU na sastanku u Solunu 2003. obećali da će ublažiti oštre uslove za izdavanje viza državljanima SCG, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Albanije, MKG upozorava da se ništa nije promenilo. "Te zemlje su i dalje van evroatlantskih struktura, sučeljene sa organizovanim kriminalom i korupcijom, uz teško osećanje da se na njih gleda kao na pretnju. Kako će mladi u tom području, koji bi trebalo da budu nosioci preobražaja i uklanjanja nacionalizma i posledica rata, moći da budu privučeni Evropom i njenim vrednostima ako im Evropa zatvara vrata", navodi MKG u izveštaju čije delove objavljuje pariski Mond.

Ceo izvestaj u originalu:

EU Visas and the Western Balkans
Europe Report N°168
29 November 2005

EXECUTIVE SUMMARY AND RECOMMENDATIONS

The EU’s present visa regime with the countries of the Western Balkans (Albania, Bosnia-Herzegovina, Macedonia, and Serbia-Montenegro including Kosovo) is fostering resentment, inhibiting progress on trade, business, education and more open civil societies, and as a result contributing negatively to regional stability. Full visa liberalisation for all will probably have to wait until the Balkan states are much closer to EU membership. But selective liberalisation for certain identified groups, and visa facilitation for all applicants – involving a simplified, speedier, less painful process – would go a long way toward showing governments and citizens alike that reforms do pay off.

Immigration in general is a serious concern within the EU, as demonstrated by the widespread growth in support for far right and xenophobic political parties. The German visas scandal which broke early in 2005 and the riots in French cities in recent weeks have not made things easier. But the EU committed itself to a more liberal visa regime for the Western Balkan countries at the Thessaloniki summit in 2003, and it is not implementing that commitment, even though it has started negotiations on visa facilitation with Russia, Ukraine and China. This sends an unfortunate message about its priorities. Internal security dominates thinking to the detriment of practical policy, with future member states’ citizens being marginalised by inflexible visa restrictions, in the short term compromising their freedom to travel and in the longer term exacerbating regional insecurity.

The present visa barriers are a source of deep resentment to honest travellers, undermine the credibility of the states of the region (as their citizens seek passports – legally or not – from more favoured jurisdictions), and function less as an obstacle than an opportunity for organised crime and corruption in the EU and the region. The present system restricts mainly those who should be allowed to benefit from the EU’s proximity, with the majority being made to pay for a criminal minority. The efforts of the governments in the region to reform are still on shaky ground because their citizens have seen few tangible rewards. It is time to offer some.

RECOMMENDATIONS

To the European Commission:

1. Put negotiating mandates to the Council of Ministers on visa liberalisation and facilitation for Albania, Bosnia-Herzegovina, Macedonia and Serbia-Montenegro.

2. Open negotiations in March 2006 at the high-level EU-Western Balkans event on the margins of the informal meeting of EU foreign ministers in Salzburg.

3. Set out a road map for each country so that it has a clear picture of the steps it needs to take to get an improved visa regime from the EU.

4. Revise the common consular instructions to encourage a simplified visa process.

To EU Member States:

5. Begin negotiations with Albania, Bosnia-Herzegovina, Macedonia and Serbia-Montenegro on a selective Schengen visa liberalisation regime for academics (researchers, university professors and students), the business and trade community (including haulage workers such as truck drivers), civil society, media, and officials, the elements of which should include:

(a) a stronger presumption that the visa will be issued;

(b) a simplified application process with fewer required supporting documents;

(c) no visa fee;

(d) no interview; and

(e) significantly reduced processing time.

6. Begin negotiations with the same countries on facilitating visa applications for all their citizens, including:

(a) a simplified process with fewer required supporting documents; and

(b) significantly reduced processing time.

7. Discuss within appropriate working groups and with input from the Commission how existing rules can be used to improve procedures.

To the Governments of Albania, Bosnia-Herzegovina, Macedonia, Serbia-Montenegro:

8. Conclude readmission agreements with individual EU member states taking responsibility for all third-country nationals who arrive in the EU from their territory; pass legislation making it a criminal offence to violate EU member state immigration laws; impose sanctions on the facilitators of illegal immigration; and adopt other measures taken by Bulgaria in 2001 and Romania in 2002 to get off the EU visa black list.

9. Cooperate within the Stability Pact to implement integrated border management to meet EU standards.

10. Continue with efforts regionally, nationally and across entity/state/republic borders, to fight organised crime, drugs, illegal immigration, trafficking, money laundering and terrorism.

Belgrade/Pristina/Sarajevo/Skopje/Brussels, 29 November 2005

Link: http://www.crisisgroup.org/home/index.cfm?l=1&id=3809