[ TheMomchilo @ 08.05.2005. 17:12 ] @
Kuda? Sta predlazete? Sta ste culi zanimljivo? Da li preko agencije i koje, ili na divlje? I sve sto mislite da treba da kazete! Neki link u vezi toga i sl.
[ Nabukodonosor @ 08.05.2005. 17:27 ] @
Na Mauricius.
[ Miloje Sekulic @ 08.05.2005. 17:29 ] @
Na selo, u planine.
Preporucujem Rajac

korisne adrese
www.selo.co.yu
www.rajac.net

Miloje koji se vraca korenima
[ TheMomchilo @ 08.05.2005. 18:07 ] @
Sa posebnim osvrtom na more! Inostranstvo(Crna Gora - NIKAKO), prevashodno Grcka.
[ PeterTosh @ 08.05.2005. 18:26 ] @
Sutomore

www.yulovcen.com - pa na hotel
www.talovcen.co.sr - ovde je jeftinije nego direktno, agencija koja zastupa hotel

jeftino, a vrhunski

Evo uslova:

http://www.yuta.co.yu/sr/travel/offer.asp?id=1147&clause=1

Kome nesto ne bude jasno, moze da se javi na PP
[ BluesRocker @ 08.05.2005. 18:58 ] @
Je l ima neko informacije o kampovima?
[ dejan @ 08.05.2005. 19:18 ] @
Verovatno neko grcko ostrvo ili Malta.
[ Stefano @ 08.05.2005. 21:11 ] @
Da ja kazem nesto posto sam u tome,tacnije moja keva je u turistickom businessu.
Sto se tice agencija.Otvoriti cetvoro ociju,svi se secamo proslogodisnje prevare.Moram napomenuti da ni renomirane agencije nisu bez mana.Daleko od toga.Sve one hoce da zakidaju na usluzi,posto teze masovnosti,vise nego kvalitetu usluge.Mnoge stvari iz "uslova putaovanja" se ne postuju.
Pravilo no1:Procitati "uslove putovanja" koje svaka agencija mora da ima.To dobro prouciti,to je kao neka vrsta ugovora,propisa i pravila koje ta agencija postuje.Samim tim iz toga cete videti sta agencija mora a sta ne mora da vam ispati kao stetu.Potpisivanjem ugovora,tj.placanja aranzmana vi sta dali saglasnost da prihvatate "uslove putovanja".Agencijski sluzbenik bi morao da vam ih da da procitate pre placanja,ali to se nazalost jako retko primenjuje u praxi tj,daju se samo na zahtev.A da jedan primerak tih "uslova putovanja"(negde se zovu pravila i propisi ili slicno) vi imate prava da zadrzite.Moram ipak priznati da su ti uslovi putovanja ipak oblikovani tako da bi vise agenciju zastitili a ne putnika.
Pravilo no2:Slobodno budite picajzla.Ako i najmanja sitnica nije kao sto vam je usmenim ili pismenim putem kazano/obecano/ugovoreno imate prava na zalbu.Sto znaci uplatili ste sobu/apartman/suite sa pogledom na more a vasa soba u 5% horizonta gleda na morsku pucinu a 95% na parking ili sumu ili ako je soba iznad kuhinje (pa to smrdi samo tako),slobodno se zalite agentu kojeg agencija ima u mestu vaseg boravka(i koji bi u teoriji trebao da bude 24h na usluzi putnika,posto on predstavlja tu agenciju).U sustini mnoge agencije idu na te "sitne prevare" pa recimo prodaju vam hotel sa 4* a ustvari on ima 3* zvanicne kategorije i slicno.U agencijskom prospektu oni to navedu sa "nasa ocena 4*.To je mamnjenje turista.Uvek trazite zvanicnu kategorizaciju na uvid.Doduse ako je Egypt u pitanju onda to i nema nekog znacaja,posto je Egipat veoma liberalan u kategorizaciji hotela,pa gotovo svi imaju 5*,a recimo u Italiji ili Francuskoj ne bi prosli ni na 3*superior.Mozda je i najbolje ici na hotel po preporuci.
Za Egipat,posto je moj rodjak radio u Sharm el Sheicku 2.5 godine u Hotelu sa "5*"Domina Coral Bay Resort,on recimo svojim prijateljima u Sharmu preporucuje iskljucivo Four Season posto jedino on ima Evropskih 5*.Znam da mi je rekao za jedan hotel u Kairu u kom mnogi nasi turisti odsedaju da je djubre ne vidjeno,i da unutra smrdi,i mnogo jos toga,zaboravih samo koji je hotel upitanju a ima 5* "kao".

Da se vratim na temu.Zdravstveno osiguranje je uglavnom obavezno i vecina agencija ga naplacuje uokviru cene aranzmana,ali i to treba proveriti.

Ma ima mali milion caka i cakica kako agencija moze da vas predje,najbolje bi bilo da moja keva sedne i napise sve to "na jedno 4-5 A4 stranica" :))) ali nema vremena,pa cu ja pokusati ovako da kazem najbitnije.

Pozdrav

update.Ja licno ne bih isao u CG(nista licno ne mislim nikog iz CG da uvredim) ali mi se prosle godine smucila.
Do duse mora se priznati da ce za nekoliko godina dole imati fakat dobrih hotela,i ja bih licno voleo da tamo dole srede stvar,pa kad izgrade autoput BG-Juzni Jadran da mogu da odem na more ko covek.
Recimo vec sad ima par dobrih hotela a dobro je sto dolaze i strani hotelski lanci,kao IBEROSTAR koji ima hotel u Becicima
Jos jedan hotel se gradi isto cini mi se u Becicima ili Budvi ali ogroman tipa onih u Turskoj,isto 5*.Kad se to izgradi jos i kad bude na nivou turskih letovalista onda ce i CG biti konkurentna.zar ne?

[Ovu poruku je menjao Stefano dana 08.05.2005. u 22:18 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Stefano dana 08.05.2005. u 22:21 GMT+1]
[ VRKY @ 08.05.2005. 21:14 ] @
Dalmacija & Istra i kud ćeš bolje i možda koji put u Metropolu (Zagreb)
[ UGY @ 08.05.2005. 21:31 ] @
Citat:

Stefano:

Jos jedan hotel se gradi isto cini mi se u Becicima ili Budvi ali ogroman tipa onih u Turskoj,isto 5*.Kad se to izgradi jos i kad bude na nivou turskih letovalista onda ce i CG biti konkurentna.zar ne?

Reč je o hotelu Splendid koji se nalazi u Bečićima. Stari je potpuno srušen i u toku je izgradnja novog hotela Splendid koji će imati 5 zvjezdica. Završetak izgradnje novog hotela je planiran za proleće 2006. godine.

[Ovu poruku je menjao UGY dana 08.05.2005. u 22:40 GMT+1]
[ hakinen @ 08.05.2005. 21:31 ] @
Ortak sa ekonomskog i ja sa masinskog pravimo letovanje u Paraliji (Grcka).. Bice zezanje do jaja, dosta ribica sto morskih sto recnih :-) uglavnom bice vrh.. Na jedan bus idemo dzabaka plus po 100 evra za trosak( mislim da ce biti preko dva busa), znaci letovanje za dzabaka skroz.. Ako je neko zainteresovan nek se javi.. Pozdrav iz KG_a
[ Mister Big Time @ 09.05.2005. 00:21 ] @
Nije reklama, ali imate izbor raznih destinacija na www.Putovanja.info

A inace sto se mene tice, CG ni da oni meni plate :) Greece.
[ rajco @ 09.05.2005. 00:44 ] @
Ja sam se vratio pre dva dana iz CG sa vrlo losim utiscima. Bio sam u Becicima ali sam iskoristio priliku da odem na Cetinje na finale kupa SCG u rukometu gde sam ostao zapanjen skandiranjem publike "ubi, ubi srbina" koje se ponavljalo vise puta.U Budvi je takodje bilo par prozivanja od strane taksista, ali nista strasno.Imalo je jos nekih sitnijih neprijatnosti ali i ovo je valjda dovoljno da zaboravite na Cg.
Moja preporuka Kuba.
p.s. Splendid ce biti stvarno vrh.
[ Zikka @ 09.05.2005. 03:08 ] @
Grcka je ono sto moja dusa zeli.

p.s.
Moja zena hoce u Tursku.
[ vujkev @ 09.05.2005. 06:35 ] @
Kad ste već pominje letovanje mene interesuje koja je procedura otići van SCG kolima? Znam da meni lično treba zeleni karton, ali šta treba za kola? Neko dodatno osuguranje, takse ili sl? Ako je bitno išao bih u Italiju
[ KarakorukaJapan @ 09.05.2005. 08:45 ] @
Ja ti predlažem da ideš na jedno besplatno letovanje!
Besplatno skroz... 3 meseca BESPLATNO letovanje

I sad ti misliš a de to ima
ima, bate, u ELEKTRONSKU INDUSTRIJU
Uzmeš si lepo let lampu... odeš lepo tamo... letuješ tjuneri jedno 3 meseca...
i ni dinar ti neće daju
[ Fuzz @ 09.05.2005. 10:47 ] @
Kubaaaaaaa!!!
[ TheMomchilo @ 09.05.2005. 12:10 ] @
@Stefano
to se zove informacija! Samo kad bi bilo vise takvih!
Citat:
Mister Big Time:...imate izbor raznih destinacija na www.Putovanja.info...

Dajte jos ovakvih sajtova!

@VRKI
Nemas pojma kako mi se ide u Dubrovnik ili Makarsku, ali jos uvek me je strah! Mozda za koju godinu...
[ BytEfLUSh @ 09.05.2005. 12:14 ] @
Ne znam što bi te bio strah... Ja svako malo idem u Hrvatsku, do sada nisam imao nikakvih problema...

Inače, da... Dubrovnik, Makarska, Rijeka...... Tamo bih najradije išao ovog leta...
[ TheMomchilo @ 09.05.2005. 12:22 ] @
Pa ne znam! Mozda sam pod utiskom ovih sr*nja sto se desavaju na utakmicama. Ne sumnjam ja da je velika vecina Hrvata OK, ali dovoljno je da se pojavi jedan u 1000 pa da napravi sr*nje. Nego da ne skrecem sa teme, mislim da sam poslednji put isao u Makarsku '88 ili '89, i imam divne uspomene.
[ Slobodan Miskovic @ 09.05.2005. 12:24 ] @
Citat:
Ne znam što bi te bio strah...

Pogledaj sta se desilo onim jadnim ljudima u Zagrebu iz Ministarstva Pravde....a sve zbog jebene tablice BG.
[ BytEfLUSh @ 09.05.2005. 12:28 ] @
Nisam upoznat sa tim incidentom (ne pratim vesti - suviše se nerviram). Ja sam govorio iz svog iskustva...

Inače, ja sam zadnji put bio u Makarskoj još '90, i - koliko se sećam - bilo je sjajno...
Definitivno bi vredelo ponovo otići tamo.
[ Pejacar @ 09.05.2005. 12:31 ] @
Citat:
vujkev: Kad ste već pominje letovanje mene interesuje koja je procedura otići van SCG kolima? Znam da meni lično treba zeleni karton, ali šta treba za kola? Neko dodatno osuguranje, takse ili sl? Ako je bitno išao bih u Italiju

Za tebe licno treba samo pasos (eventualno viza,zavisi gde ides), a zeleni karton ti je za kola,to ti je osiguranje
[ VRKY @ 09.05.2005. 12:53 ] @
@TheMomchilo - Kao što je BytEfLUSh već rekao, nemaš se čega bojati. Samo nemoj izazivat svađe itd Da Makarska je zakon mijesto, tamo sam zadnji put bio 03' a mogu ić kad kod hoću jer imam rodbinu tamo... A da ne govorim o Dubrovniku ali Rijeku baš ne volim, mislim ok je ali ja više volim otić npr. u Novi Vinodolski, Selce, Crikvenicu...
[ vujkev @ 09.05.2005. 13:07 ] @
Citat:
Pejacar: Za tebe licno treba samo pasos (eventualno viza,zavisi gde ides), a zeleni karton ti je za kola,to ti je osiguranje

E to sam hteo da čujem. Hvala
[ TheMomchilo @ 09.05.2005. 13:38 ] @
Cuo sam da je Hrvatsko primorje dosta skupo, jel to tacno? (skupo u odnosu na alternative, Grcka, Turska)
[ Svetle @ 09.05.2005. 15:23 ] @
Stefano,
ako imas jos neke informacije za Egipat (pogotovo o hotelima) molim te napisi. Planiram da idem u Hurgadu jer je cela obala Sharma i okoline(iskljucujuci plazu koja se zove Nama Bej) pokrivena koralima tako da se u vodu ulazi preko konstruisanih pontona, a to mi se ne dopada.

Za ljubitelje lepih plaza preporucujem da biraju hotele koji su smesteni juzno od Hurgade, pa cak i sam centar pod uslovom da hotel ima svoju plazu. More je tirkizno i providno, mada moze biti i nemirno tako da je najbolje nesto ususkano u nekoj lagunici.
Severno od Hurgade je El Gouna (u agencijama hotele iz tog mesta prodaju kao da je Hurgada), po meno to izbegavati zbog loseg mora.
Za severne destinacije blize Suezu, pa i Kairu (Stella di Mare) samo za ljubitelje izolovanih hotela, malo desavanja, i minus je po meni plitko more vise stotina metara.

Inace, pored poznatih stvari zbog kojih vredi posetiti Egipat tu je jos i ronjenje.

Za ljubitelje nocnog provoda po meni nije, mada ima puno velikih hotela, punih turista, sa raznim dnevnim i nocnim zanimacijama.

Tunis:
Za razliku od Egipta standardizovane kategorije hotela. Ja preporucujem Port El Kantaui (4 km od Susa u kome ima mnogo desavanja). Skoro svi hoteli imaju svoju prelepu plazu, hrana u hotelu u kome sam bila je fantazija (inace hotel je 4*), soba od 40 kvadratnih metara i sve ostalo sjajno. I jos kad se setim da je to, doduse u novembru, kostalo sa sve avionom 325 eura za 14 polupansiona.

Turska:
Pored mora, kupanja i sl., najpre za one koji zele i dobar provod. Za provod birajte gradove: Marmaris, Bodrum, Kusadasi, takodje i Antaliju i Alanju ali samo da budete u centru.
Najlepse plaze su: u gradu Cheshme plaza Ilica (more nebo plavo kao na Karibima), Fethie plaza Olu Deniz, kao i Antalija, Alanja sa sve okolinom (to su mesta vise za miran odmor na moru, puno zelenila, odlicni, ali izolovani hoteli).

Konkretno Kusadasi koji je najpopularniji kod nas (moze i autobusom do njega, oko 25h) provod je strava :). Najveca mana tog grada je gradska plaza gde se ne moze kupati, i retko se ko kupa. Znaci zbog izlazaka je bolje da vam je hotel u centru, a za kupanje se morate voziti nekoliko kilometara njihovim mini busevima koji rade samo do 22 ili 23 cini mi se. Ako je hotel na nekoj iole pristojnoj plazi (to je sve 6-7 km i vise) nocu se vracate iz grada peske ili taksijem.

Bugarska:
U Bugarskoj se covek oseca kao milioner. Cene po kaficima, restoranima su povoljne, klopa odlicna (ima krkanja cevapa, raznjica, vesalica, ali i veliki izbor riba, morskih plodova i sl.-jeftino).

Kad biram hotel ja koristim http://www.realholidayreports.com/, http://www.holidaywatchdog.com/ i procitam review.
[ VRKY @ 09.05.2005. 15:25 ] @
Hmm, može biti. Ali što to tako nije i u drugim mijestima (tokom ljetne sezone)? A opet tolko skupo nije, ima par prilično skupih mijesta ali sve je manje više OK
[ Mladen @ 09.05.2005. 16:06 ] @
A vi sto ste isli u egipat, preko kojih agencija ste isli? Ja bas planiram ovog leta pa mi svi podaci dobro dodju. Pitanje se pogotovo odnosi na "Svetle"
[ Svetle @ 09.05.2005. 17:21 ] @
Moje misljenje je da u Egipat ne treba ici ni u jedan hotel koji ima manje od 5* (i ovi sa 5* su diskutabilni). Glavni razlog je losa hrana (to je nesto na sta se ljudi uglavnom zale). Ovako okvirno, moj je savet izbegavati prevelike hotele, jer cesto imaju neke adaptirane prostorije za sobe, velika je guzva za hranu (svedski sto je svuda).

Ja sam bila u hotelu Seagal, kao 5*. Pozitivno je prelepa plaza sa lezaljkama, suncobranima, more, bazeni. Hrana ispravna (niko se nije zalio), ukusna ali jednolicna sa malo mesa (koga ima samo u obliku gulasa). Sve u svemu losa. Verovali ili ne dosta ljudi iz ture su dobili sobe bez prozora (ili sa prozorom koji gleda na hodnik), vodici na zalbe su cak bili i neljubazni. Da napomenem da su u agenciji rekli da su sobe sa terasom. Ne znam da li smem da napisem koja je agencija.

Moj je savet da kad ti se dopadne neki hotel ukucas ga u google ako ti izbaci gomilu sajtova na istocno-evropskim jezicima preskoci ga.

Ja sam se opekla sa Egiptom i izborom agencije tako da sam se za ovu godinu naostrila.

[ Jim Jackson @ 09.05.2005. 19:43 ] @
Citat:
Glavni razlog je losa hrana (to je nesto na sta se ljudi uglavnom zale).

Ako sam se negde dobro najeo, to je bilo u Egiptu! Hotel Conrad - Hurgada 5*, malo dalje od centra grada, taksi vozi non stop tako da nije problem. Svedski sto, nema cega nema. Jedini problem smo imali kad su dosli Rusi. Svi kao po komandi idu u isto vreme na veceru, pa se napravi guzva (pomerili smo veceru na 21h pa vise nije bilo problema). Hotel ima svoju plazu, bazen, lezaljke, suncobrane, teretanu, saunu, teren za basket, fudbal, klimatizovane sobe, tv, sve ok. Sve sobe gledaju prema moru. Osoblje ljubazno, sve je uredno ... Stalno duva neki vetar tako da se vrucina lako podnosi. Cena (deset dana - smestaj, dorucak, vecera), prava sitnica :-), 200 € + jos oko 200 € u dinarima.
[ Stefano @ 09.05.2005. 20:50 ] @
Za Egipat...da nastavim,hotel u kojem je moj rodjak imao najvise neprijatnosti u Kariu je Cataract,koji "kao" ima 5* a soba u kojoj je trebao da bude smesten je bila "polu u zemlji pola iznad",znate ono kao kad veseraj prerade u stan.To je neka soba koja je naknadno izgradjena...ma katastrofa,kaze mi smrdi na vlagu...strasno,mislim tu je nocio dzabe posto mu je tu firma platila(ima neki ugovor sa tim hotelom),na kraju je otisao kod nekog njegovog kolege managera drugog hotela sa 5* i nocio tamo i sam platio smestaj.Isustracija kakav je hotel upitanju.
Mozda on ima 99.9% ekstra soba,ali tih 0.1% kvari utisak.

@svetle za Hurgadu mi taj rodjak nista nije pricao,ali sam od nekih drugih ljudi cuo da su bili jako zadovoljni u Marriot beach resort-u.
Inace za Sharm el shecik,taj moj rodjak je organizovao putovanja za nekoliko nasih javnih licnosti i ponatih biznismenena u Egipat tj.Sharm,dakle ljudi koji ne idu preko grupe,i svima je preporucio ili Four Season ili jedan od Hiltona,zasto kazem jedan,zato sto u Sharmu ima 3.hiltona od toga samo jedan bi nosio taj brend i drugde u svetu.
Ako neko dozivi neprijatonosti kao sto je Svele naveo(sobe bez balkona,prozora...a da mu to nije navedeno pre uplate aranzmana) slobodno se zalite,budite grubi pa i pripretite!
Inside information:recimo 2001 godine Sljuka je sa svojom porodicom,kumom i kumovom porodicom isao na letovanje u Kusadasi(naravno se 5*) i porodice su raspodelili u razlicite delove istog hotela(posto je ogroman) iako je on izricito zahtevao da budu u soba do sobe.Naravno kada je Sljuka u direktnom telefonskom razgovoru pripretio vlasniku agencije,problem je bio resen u roku od pola sata...
ne treba biti krimos al treba biti ostar.Ovo nije prazna prica,posto nam je vlasnik agencije to i ispricao.
Sto se tice Hrvatske,ja sam letos bio na izletu u Dubrovniku,pricao sam cistim Srpskim i to nimalo skrivajuci se i nikakvih problema nisam imao.Cak sam se vozio i gradskim prevozom(koji je inace u Dubrovniku dupke pun kao u spicu u BG-u) i pricao srpski iako sam bio bukvalno okruzen Hrvatima.

[ DaChaS @ 09.05.2005. 22:13 ] @
E interesuje me poshto sam dobio ponudu da idem sa drugom na Brach u Hr pa jel zna neko kako je tamo ..poshto jedan prijatelj bi nam ostavio kucu tamo na odredjeno vreme inache i taj dechko ne zivi tamo nego je ovde ....tako da je kuca prazna ..
[ postmortem @ 10.05.2005. 08:11 ] @
a prochita li neko onu moju temu za putovanja? :)

[ TheMomchilo @ 11.05.2005. 14:43 ] @
Jel ima neko neke informacije o Grckoj? Sta preporucujete? Ja isao tamo jos kao mali, sa roditeljima! U poslednje vreme, Turska, Bugarska, ali je to malo dosadilo.
Kazu da ce ove godine Grcka biti jeftinija, prosle godine i pored olimpijade nisu bas imali neku uspesnu sezonu. A kazu i da ce biti olaksano dobijanje viza.
[ zoran0406 @ 13.05.2005. 11:11 ] @
Jel moze malo vise informacija o Turskoj? Za sve osim Kusadasija, cene, provod, more i sl. Moze nesto i o udaljenosti od Srbije.
[ Beltrammi @ 13.05.2005. 12:15 ] @
sto se tice Hrvatske to je meni poslednja destinacija na koju bih isao, -:( razlog(zi):

- neverovatno skupe putarine
- veoma skup privatni smestaj
- neljubazno osoblje
- prljavstina

a kad jos dodamo i dobro poznatu "tenziju" mirne duse odlazak na letovanje u HR moze se zapravo nazvati avantura !

Eh sad, da kazem i nesto pozitivno. HR je naturisticki raj i najtoplija zelena zemlja gde jos mozete sresti pravi borov hladic odma na plazi. I obicni i naturisticki kampovi su izolovani, osigurani i bezbedni. Drustvo je pretezno Italijani, Slovenci i dosta ima Holandjana.

Za ljubitelje FKK preporucujem Koversadu, Istra (dvoje M+Z, auto, sator 22€/dnevno) ili kamp textilni Monsena u blizini cena ista. Ova dva kampa imaju najvise turisticke standarde.

Ostatak HR gotovo da je i losiji od CG !

CG isto vazi osim sto je prijatnije drustvo. Preporucujem celu obalu osim centralno oko Sutomore-Budva ko ne voli gongulu, Zanjic, Ada Bojana (ne zadrzavati se u Ulcinju !)...

e da ! u HR obavezno parkirati kola na parkinzima. Cesto sam u Puli i zato govorim.

Ako ima neko da napise nesto o Spaniji i Portugaliji bio bih zahvalan.
[ Big Brown Beaver @ 13.05.2005. 12:44 ] @
Jel bio neko u Bugarskoj? Kakvi su utisci? Ja planiram da idem tamo ove godine pa da čujem kako je drugima bilo.
[ Fuzz @ 13.05.2005. 22:56 ] @
Nemojte bas tako loziti ljude da idu u Hrvatsku jer je narod kao potpuno opusten...
Bilo bi malo glupo da neko na.ebe zbog takvih saveta. U svakom slucaju, ko se vec odluci za tu destinaciju, toplo bih mu preporucio, da se drzi samo Dubrovnika i Istre, i da ne pokusava da se voza busom po Splitu npr., kao sto se Stefano vozio po Dubrovniku...
[ MileG @ 13.05.2005. 23:49 ] @
A jel zna neko nesto o Zlatiboru i Kopaoniku za ovo ljeto? Cijene apartmana u hotelima i privatno...
[ su27killeryu @ 14.05.2005. 00:32 ] @
Zasto se ne zadrzavati u Ulcinju koji q?!?

Vise cete imati problema na Cetinju nego u Ulcinju, sreca pa Cetinje nije na moru :)
[ Beltrammi @ 14.05.2005. 07:56 ] @
to je moja preporuka a tebi ako je volja preseli se tamo.
[ zoran0406 @ 14.05.2005. 10:20 ] @
@su27killeryu
mozda zbog Ship...!
@Big Brown Beaver
ja nisam isao ali od svih koji su isli sam cuo da je odlicno, niske cene, dobar provod!
[ su27killeryu @ 14.05.2005. 10:46 ] @
Nacionalizam je druga stvar.
[ vlaisa @ 15.05.2005. 01:15 ] @
Bogami za Bugarsku tj.NESEBAR,bio sam prosle godine a i ove idem,mislim da me CG vise nece videti
[ Milan Ogrizovic @ 15.05.2005. 02:12 ] @
Prosle godine sam bio u egiptu/hurgada hotel desert inn
solidan je hotel, osoblje ljubazno ali mislim da ipak ne zasluzuje 4 zvezdice vise je 3
i to cisto zbog ne sredjene plaze
ove godine mozda opet odem tamo ali ako odem onda idem u CLUB GOLDEN 5 ****+lux i svi kazu da zasluzuje 5 zvezdica

a i cena je solidna 190 evra 10 dana i 14.000 din
[ TheMomchilo @ 15.05.2005. 09:04 ] @
Prijatelju, preko koje to agencije ides? Podeli malo informacije sa nama!
[ Milan Ogrizovic @ 15.05.2005. 14:15 ] @
www.argus.co.yu
[ McKracken @ 15.05.2005. 15:28 ] @
Ako nekoplanira da ide na Zlatibor nek mi baci PP da im dam kontakt pouzdanih ljudi koji imaju apartmane.
[ TheMomchilo @ 16.05.2005. 14:49 ] @
A kakve su cene na planinama kod nas?
[ drbogi @ 16.05.2005. 15:51 ] @
Citat:
McKracken: Ako nekoplanira da ide na Zlatibor nek mi baci PP da im dam kontakt pouzdanih ljudi koji imaju apartmane.

Ja planiram da prolazim, daj kontakt za Komplet lepinju (sa sve), i dobru pragnjetinu
[ McKracken @ 16.05.2005. 18:15 ] @
E za to nemas bolji kontakt od mene i debelog drdrkse
Samo se javi kad budes prolazio

[Ovu poruku je menjao drdrksa dana 17.05.2005. u 09:33 GMT+1]
mozes je menjati koliko 'oces, i dalje si debeo, skoro kao ja

[Ovu poruku je menjao McKracken dana 17.05.2005. u 17:06 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao McKracken dana 17.05.2005. u 17:12 GMT+1]
[ drbogi @ 16.05.2005. 23:36 ] @
Zahvaljujem na razumevanju i držim te za reč. :)
[ gavrantije @ 17.05.2005. 02:21 ] @
Moja crnogorsko-grcko-tursko-egipatska iskustva.

1.Crna Gora-niposto.Razlozi su brojni.Ne znam da li je se nesto u medjuvremenu popravilo, posto sam odavno odustao od toga, da me neko maltretira za sopstveni novac,ali ne verujem. Sabacki vasar u Budvi,nepodnosljiva guzva sa pljeskavicama i narodnjacima,neprekidne provokacije lokalnog stanovnistva,fazoni sa zabranom unosenja sopstvene opreme za plazu,prljavstina itd,itd...I kada saberete, sve to uopste nije jevtino.Dodajte naravno kojekakve kazne u saobracaju,ukoliko idete autom, u stilu"dje si Lauda,daj letacku..."Tamo i natrag moze da se nabere i do 100 Eura,verujte.Ima jos toga dosta,ali mislim da je to vecini poznato.

2.O Egiptu je, vidim, dosta toga napisano i sve je tacno,jedino cu dodati jos jednom i za moj ukus-samo Hurgada.

3.U Grckoj sam letovao negde do 2000 i uglavnom,nije bilo lose.Medjutim u poredjenju sa Turskom, za iste pare, dilema je nepostojeca.Pogledajte malo:sve sto se nudi je 99% severna Grcka.Razlog je jednostavan,to su uglavnom sela koja su pocela da se bave turizmom na porodicnoj osnovi i za turiste pliceg dzepa.Tipican primer je Nei Pori,sto ce reci Novi Pori,dok je selo Pori odakle su sisli turisticki poslenici, iznad u planini,tacnije Olimpu.Zimi tu nema nikoga i tako je u vecini mesta.Sad' ,sve je to mozda i na nekom korektnom nivou, ali vam vrlo brzo dosadi jer je ponuda u svemu ogranicena od dnevnih do nocnih sadrzaja pa i arheoloskih lokacija,kojih nema u blizini.Za to sto nude,mislim da su preskupi a ne treba zaboraviti ni vize.Jug Grcke je nesto sasvim deseto,kao i neka ostrva-samo to zaboravite,cast pojedincima,bolje za istu lovu da odete na jedno krstarenje Karibima.

4.Zadnje 4 godine letujem u Turskoj i ako je neko ovo citao,vec je mogao da nasluti preporuku.Ukratko,za svaciji dzep i svaciji ukus-pa birajte.Sto se mene tice, znam da sam se slatko smejao '85 godine citajuci clanak o tome kako se Turci spremaju da postanu "turisticka velesila".Naravno,prve godine sam otisao u vec sada famozni Kusadasi,dok jos nije pisalo "Srbija do Tokija" i trestala Ceca iz kafica i progutao sopstveni smeh.Dok smo se mi smejali Turci su to postali.

Odseo sam u hotelu "Imbat"(pronadjite ga i pogledajte samo kako izgleda),tada je imao 4*,a nema sta nema.Niko me nije mrko pogledao a kamoli nesto drugo.Usluga je takva, da vas je prosto sramota, koliki put mora konobar da prevali, da bih vam doneo kafu na plazu.Taj isti konobar nije mogao da se nacudi otkud' mi iz Srbije,kada imamo svoje more.Ko je bio, zna za 4 aqua parka, od kojih je "Aqua fantasy" na svetskom nivou(za razliku od severne Grcke koja organizuje put u Solun, gde je vodeni park,koji je smesan u poredjenju sa ovim).Mogu dosta da pisem,ali to ce biti zaista dugacko.Sva iskustva koja imam su pozitivna i ono sto pise u turistickim brosurama je i vise nego tacno,spoj vrhunske usluge,predivnog mora,istorije i smestaja .Ukoliko, nekoga nesto posebno zanima,rado cu mu odgovoriti.

Cena-kada saberem za moju cetvoroclanu porodicu, 20% skuplje nego u Crnoj Gori i to iskljucivo iz razloga, sto ipak biram malo bolje hotele(ne luksuzne,all inklusive i sta ti ja znam...)kakvi ustvari u CG i ne postoje ili ako bi postojali imali bi 35 *, po nasim merilima.Covek koji ide sam i izabere hotel koji nije na plazi,sto uopste nije bitno,jer vas "dolmusi"voze gde zamislite,otputuje autobusom(malo jeste podugacko), tvrdim, da prolazi sigurno jevtinije nego u "ekoloskoj drzavi".

Prosle godine sam bio u Fetijama,u Oludenizu koji je zvanicno najlepsa plaza Mediterana i stvarno je fenomenalna.Neko je ovde pomenuo Icmeler kao lepu plazu sa cim se ne bih bas slozio,ima mnogo lepsih npr.Turtlle beach u Dalyanu sa skoro nestvarnim spojem slane i slatke vode iz jezera Koycegiz i jos mnogo slicnih plaza, koje su,takoreci, prirodni fenomeni.

5.Ove godine,razmisljam gde cu.Nesto sam nacuo da Libija namerava da postane "turisticka velesila".Smesno,a?Pa smejao sam se i ja tako, pre ravno 20 godina.

[ Svetle @ 17.05.2005. 02:38 ] @
Citat:
Jel moze malo vise informacija o Turskoj? Za sve osim Kusadasija, cene, provod, more i sl. Moze nesto i o udaljenosti od Srbije.

Evo jos malo o Turskoj:

Aranzmane autobusom agencije rade najcesce (mozda i jedino) do Kusadasija, Bodruma, Marmarisa. Svi putevi vode preko Izmira, do njega oko 25 h (sve zavisi kako se prodje na granicama i trajektu).
Izmir-Kusadasi 90 km
Izmir-Bodrum 240 km
Izmir-Marmaris 300km
Meni je put bio odlican, jer sam putovala na Jaltu 52h u jednom smeru. Posle toga sve je blizu :).
Ko se odluci autobusom da ide u Tursku moze da pogleda www.hary-m.co.yu.

U Bodrumu i Marmarisu nisam bila ali mogu da napisem sta sam cula i saznala.Sto se tice provoda u Bodrumu i Marmarisu on je zagarantovan (od diskoteka-u Bodrumu je neka sto prima 5000 ljudi, zive muzike-svira se i rock, lokalne narodnjacke-za svaciju dusu). Bodrum je u zalivu, okolinu cine isto uvale. Plazama se ne moze bas pohvaliti. Marmaris ima bolje plaze.

Sva tri grada (posebno Kusadasi) imaju solidne lokacije za one koji zele da posete Efes (iako je iskopano 20-tak% bukvalno se setate ulicama antickog grada koji je imao 250000 stanovnika), Pamukkale (terasasti krecnjacki bazencici sa kanalima gde tece voda-cudo prirode, pored je i stari grad Hijerapolis).
Za one koje ne zanimaju istorijske destinacije ono sto sto se ne sme propustiti su vodeni parkovi (ulaz oko 15 eura za ceo dan). Tobogani dostizu brzinu 90km/h – ludilo.

Antalija je grad sa preko 2 miliona stanovnika. Zapadno od samog centra je plaza Konyaalti (sljunkovita, siroka, dugacka 6 km) i moja je preporuka ako izaberete Antaliju da birate hotel na toj plazi (ja ne volim kamene, strme, betonirane plaze). Jedan deo plaze (oko 1-2 km od centra) se zove Beach park, pun je kafica, koji rade i danju i nocu (kao diskoteke). Ovo je najbolja varijanta po meni, sve na jednom mestu, i dobra plaza i dobar provod. Pre dve godine hotel Riviera suit 4* preko Kontikija 500 eura (avion, hotel, polupansion).

Cene prevoza (mini bus-dolmush) zavise od udaljenosti. Po centru (1-2 km) je 0,3 eura, i ide do 1,2 eura (15 km). Ulaz u diskoteku 5-10 eura, pivo, sokic 1,5 euro i vise, a isto tako u nekom ne luksuznom restorancicu za 1,5 euro moze se pojesti celo peceno pile. Taksi je po meni skup, ali ako je vise ljudi podnosljivo je.

[ Svetle @ 17.05.2005. 02:55 ] @
Gavrantije,
raspisah se pa tek sad videh tvoju poruku. Delim u potpunosti tvoje misljenje o Turskoj. Ja sam Turskom potpuno opcinjena.

Pitanje za Oludeniz. Koliko je daleko od centra Fethija? I ako kojim slucajem znas nesto o hotelu Belcekiz Beach (nalazi se na pocetku Oludeniza) napisi nesto. U kom si ti hotelu bio +cena? I ako moze jos o plazi (na slikama izgleda kao raj na zemlji), ima li neko setaliste pored, jel ima tu kafica, restorana na plazi i sl.?
[ su27killeryu @ 17.05.2005. 10:10 ] @
@Gavrantije:

1. Sta fali pljeskavicama?!?
2. Te iste narodnjake ces cuti i u Grckoj i Turskoj.
3. Stanovnistvo ce te provocirati ako si u Pandora fazonu :)
4. Kazne se rigoroznije placaju u Grckoj i Turskoj, nasi panduri su zadovoljni sa 5 EUR :)))
[ maji @ 17.05.2005. 13:12 ] @
Moja iskustva sa Turskom su takodje jako pozitivna.

U Turskoj sam letovala u Kusadasiju (kao i vecina Srba) i u Icmeleru. Icmeler je mesto pored Marmarisa i mnogo je zivopisnije od urbanog Marmarisa. Plaze su dobre, hoteli takodje, a imate mogucnost velikog broja fakultativnih izleta. To su uglavnom krstarenja do Kleopatrinog ostrva (super pescana plaza), Kornjacine plaze (najtoplije mesto na kome sam bila), krstarenje rekom Dalijan (reka na kojoj je snimana Africka kraljica) i sl. Ukoliko vam je bitan nocni zivot, Marmaris je jako blizu i nudi dobar provod.

Turska je i dalje prilicno povoljna za nas, uprkos cinjenici da su im cene u zadnje 2 godine porasle zbog najezde Engleza.

Moj izbor za ovu godinu je najverovatnije Egipat, Hurgada ili Sharm el Sheik ili Maroko. Maroko je za nase uslove prilicno skup, ali postoji opcija da idemo u kucu od prijatelja sto bi znatno smanjilo troskove.

Moja zelja je da svake godine idem na letovanje negde gde nisam bila, i da letovanje iskoristim ne samo za odmor vec i da vidim i naucim nesto o kulturi i istoriji zemlje u kojoj sam.
[ Stefano @ 17.05.2005. 14:12 ] @
Za Egipat znam da je normalna pojava(nazalost),ali me interesuje da li je u Turskoj neko pokvario stomak od tamosnje hrane/vode?
[ maji @ 17.05.2005. 15:50 ] @
Stefano;

Ja nisam, i ne znam nikog kome se to desilo. Naravno, koristili smo samo flasiranu vodu za pice.
[ Zoran Milovanovic @ 17.05.2005. 22:11 ] @
Mene interesuju kampovanja u Bugarskoj, ima li neko neke informacije? (prevoz, kamp)
Najbitniji mi je prevoz. Recimo do suncevog brega, tamo-ovamo, koliko bi me kostalo itd.

[ gavrantije @ 18.05.2005. 00:45 ] @
Citat:
su27killeryu: @Gavrantije:

1. Sta fali pljeskavicama?!?
2. Te iste narodnjake ces cuti i u Grckoj i Turskoj.
3. Stanovnistvo ce te provocirati ako si u Pandora fazonu :)
4. Kazne se rigoroznije placaju u Grckoj i Turskoj, nasi panduri su zadovoljni sa 5 EUR :)))

su27, naravno da ja nemam nista protiv pljeskavica,naprotiv-obozavam ih, ali ne iznad glave, na plazi, na svakih 5 metara.Takodje volim i poneki narodnjak ali ne mogu prisilno da ih slusam i dan i noc.Bio je u Budvi onaj sator gde su,brate,ubijali sa krmecacima do kasno u noc,mislim da znas o cemu se radi i moras priznati da je neizdrzivo.

Sto se provokacija tice,svega sam se nagledao i doziveo.U to ne bih da zalazim,samo ti mogu reci, da je razlika u tome sto su Turci shvatili da je turizam ogroman biznis i da sa tim nema zajebavanja,jednostavno-gost je svetinja.Uzgred,nisam u Pandora fazonu...))) napisao sam da imam cetvoroclanu porodicu.

Nemoj samo da shvatis,da sam ja nesto protiv Montenegra.Samo zalim sto takva koncentracija prirodnih lepota,na tako malom prostoru nije iskoriscena ni 1%.Idem ja na Zabljak svake godine i znam ga od pre 20 godina,kada nisi mogao od stranaca da prodjes.Tada je postojala za njih tura 15 dana Dubrovnik, pa su helikopterom dovozeni 15 dana na Zabljak.Nisam mogao da verujem.Hoteli su bili prvoklasni,priroda kakvu je Bog dao neverovatna i sve je funkcionisalo.

Sta je danas?Zbog cega je onako tuzno i prazno,sa zapustenim hotelima?Da se nije kanjon Tare smanjio ili Crno jezero presusilo?Samo, to su neke druge price...Ali, evo ti primera,opet iz Turske:vode nas na izlet u Saklikent,fenomenalan kanjon.Autobusi pristizu jedan za drugim,preko celog dana,kanjon je krcat i vodici pricaju:"Ovo je drugi po visini kanjon u Evropi..." A ja se mislim u sebi:"A koji li je prvi"?Svi znamo,ali ima li ko to svetu da saopsti na pravi nacin?

[Ovu poruku je menjao gavrantije dana 18.05.2005. u 03:17 GMT+1]
[ gavrantije @ 18.05.2005. 02:14 ] @
Citat:
Svetle: Gavrantije,
raspisah se pa tek sad videh tvoju poruku. Delim u potpunosti tvoje misljenje o Turskoj. Ja sam Turskom potpuno opcinjena.

Pitanje za Oludeniz. Koliko je daleko od centra Fethija? I ako kojim slucajem znas nesto o hotelu Belcekiz Beach (nalazi se na pocetku Oludeniza) napisi nesto. U kom si ti hotelu bio +cena? I ako moze jos o plazi (na slikama izgleda kao raj na zemlji), ima li neko setaliste pored, jel ima tu kafica, restorana na plazi i sl.?

Pitanja koja je Svetle postavila su mozda pre za privatni odgovor,ali cu ipak odgovoriti na forumu posto smatram da Oludeniz i Fetije interesuju mnoge a uverio sam se, da dole nasih ljudi ima izuzetno malo.

Prvo,nemojte da vas u agenciji prevare, posto sve trpaju u istu korpu -Fetije izjednacavaju sa Oludenizom,sto uopste nije isto.Fetije je grad 15 km udaljen i za razliku od ostatka turske obale, turizam je na drugom mestu po prihodima koje donosi.Na prvom mestu je poljoprivreda.Tako,uglavnom nemojte ocekivati toliku kolicinu hotela kao na severu.Luksuznih je vrlo malo.

Autobuski prevoz ne dolazi u obzir jer je jako daleko i naporno cak i avionom,ako vas kojim slucajem spuste u Bodrum a ne Dalaman,sto takodje treba da se utvrdi u agenciji.Same Fetije ne preporucujem,jer ako vec idete na toliki put,onda je to prvenstveno zbog plaze Oludeniz,sto na turskom znaci mrtvo more jer je salinitet u "plavoj laguni"povecan i nikada nema talasa.Koliko je voda topla mozete da pretpostavite.Sama plaza je pod strogim rezimom zastite,sto je razumljivo i gradnja je ogranicena na uzan pojas zemljista,tako da samo mesto Oludeniz nije veliko i prakticno svi hoteli su na plazi,sad da li udaljeni 100 ili 300 metara, uopste nije vazno a znatno utice na cenu.Ovde ti je Svetlo odgovor za hotel Belcekiz Beach.Koliko se secam, on je podosta skuplji od ostalih a ne nudi nista vise, sem cinjenice da je mozda nesto blizi plazi.Ja sam bio u hotelu "Karbel"i mogu ti ga slobodno preporuciti.Sve su to u principu porodicni hoteli,ukusno napravljeni i uredjeni, gde se zaista trude da udovolje gostima.

Ima mnogo kafica i restorana pored obale, ali ono sto je specificno su agencije koje vam nude let paraglajdingom. Oludeniz je jedna od najpoznatijih svetskih destinacija za paraglajding,jer su uslovi idealni.Planina Babadag, visoka 2500 m.se uzdize odmah iznad mora,pa ko voli nek' izvoli.Tom iskusenju cete tesko odoleti a i kazu"ko nije leteo,nije ni bio u Oludenizu".Naravno sve je bezbedno i organizovano do maksimuma.

Nocnog zivota u Oludenizu nema.On se odvija izvan grada u mestascetu Hisaronu(breg u prevodu) na nekih 3-4 km.Dolmusi rade non-stop.Krcato je diskotekama i kojekakvim barovima i pabovima.

Mozda jos treba da znate da su to mesto okupirali Englezi i da je dosta toga prilagodjeno njima,zato u svakoj ponudi hotela stoje cene i u funtama.Srbe skoro da nisam ni sreo ili ih je vrlo malo.Ono sto me je zacudilo je,da tamosnji Turci nisu culi za Srbiju.Posle Kusadasija to je pravi shock za nas.Prvo sam mislio da me zajebavaju, a onda sam ukapirao da stvarno ne znaju.Ima to i svojih prednosti.

Posto vidim Svetlo da si obilazila Efes,evo i malo istorije,koja je fascinantna i ima sta da se vidi.Fetije su glavni grad nekadasnje Likije,civilizacije starije od Grcke i koju je cinila liga od 12 prirodno izolovanih gradova.Za neke se jednostavno i ne zna koliko su stari,kao npr. za Tlos koji je u neposrednoj blizini i za koji je vezana legenda o Pegazu.Ostalo ces,nadam se videti sama,da ne opisujem.

Cena:posto se avion podrazumeva,izaberi jevtiniji hotel jer razlike u sadrzajima su minimalne(fen za kosu i sl.).Slobodno otidji u "Karbel" jer koliko se secam vrlo je pristupacan.Mogu da ti dam tacne cifre ali u globalu nista stasno u poredjenju sa dozivljajem.

A da,hrana je mnogo bolja nego na severu jer je ovde poljoprivreda na prvom mestu.
[ su27killeryu @ 18.05.2005. 09:28 ] @
Gavrantije problem je u tome sto su ljudi poceli da zive po sistemu "hocu sve i hocu danas" ako me kapiras...pa umjesto da razvijaju potencijale oni razvijaju cijene :))
[ TheMomchilo @ 19.05.2005. 12:46 ] @
@gavrantije
hvala na informacijama! Verujem da ce mnogima koristiti!
Bilo bi dobro da kada bi postovali malo vise linkova!
[ perakojot @ 03.06.2005. 14:31 ] @
Evo "malo" i ja dopunim za Egipat,

Poslednje DVE godine idem u Egipat, bio sam u Cairu i Hurgadi predprosle i prosle u Sharm-u. Svaki sam se put odlichno proveo. Egipat je fascinantna zemlja. Cela je puna kontrasta i malo je reci da je treba obici. Pa da krenemo redom.
U egipat TREBA ici ako:
1. Volite istoriju (obavezno ponoviti gradivo iz istorije da vam ne bi bilo besmisleno ono shto tamo budete obilazili).
2. Volite da se kupate u MAGICHNOM crvenom moru ili ste ljubitelj ronjenja.

U egipat NE TREBA ici ako:
1. Ne mozete da zivite bez svinjetine i niste spremni da isprobate egipatske specijalitete.
2. Ne mozete da zivite bez alkohola (ima ga ali mali izbor i veoma skup)
3. Imate zdravstvenih problema pa ne podnosite vrucinu, onda od juna do kraja avgusta nemojte ici.

Generalno u egiptu nisam video losh hotel. Sve su to veliki i dobri i veoma chisti hoteli. Meni je odsedanje u takvim hotelima bio fras jer nikada u zhivotu ranije nisam odsedao u hotelima od 5 ili 4*.

Osoblje je tamo prilichno "sporo". Sve se tamo na toj vrucini radi polako i na tenane, ne dozvolite da vas to iznervira, ipak ste na moru :).

Sharm je bolji za kupanje (barem meni) i provod ali mu je mana shto je na sinaju (izraelci su pocheli da ga grade) i daleko je (dosta sati vozhnje)od svih onih egipatskih znamenitosti i nila...

Kupanje: generalno je bolje meni bilo u Sharmu, hotel u kom sam bio se nalazi na Coral Bay-u. To se ne zove tako bezveze vec zbog toga shto se stvarno nalaze na obali od korala (znachi uglavnom nema peshcanog ulaza u vodu vec preko pontona). ALI, kupite masku za ronjenje sa dihalicom (koja tamo kosta od prilike 500-2000 din) i umesto klasicnog plivanja samo cete roniti, ne zato sto ste ljubitelj vec zato sto je prizor pod vodom crvenog mora FASCINANTAN, korali i egzoticne ribice koje se ne mogu opisati recima. Evo par primera sta sam video cisto da vas zagolicam: murina - giant moray (opasna, ne dirati je), mantu - Manta ray (OGROMNE 3 kom. u jatu), neke ribe koje pred vasim ocima menjaju boje da nemozete verovati i kao kulminacija (divlji) delfin koji je ladno dosao do obale i ceo se dan kupao sa klincima (klinci ga jure hvataju za peraja, a braca rusi skacu NA NJEGA jer ih mrzi da ga jure). Naravno za hrabrije postoji i Sharks bay u sharmu. Sta mislite cega tamo ima :). Elem cuo sam da incidenata sa akjkulama do sada nikad nije bilo pa je plivanje prilicno bezbedno. Oni koji se bave rekreativno ili profi ronjenjem sa bocom, vec znaju o cemu pricam, crveno more je jedno od top 5 svetskih destinacija za ronjenjem i garantujem da je u egiptu na moru tokom dana oko 70% ljudi POD vodom. Crveno more je (makar meni) dovoljno veliki razlog da odem u egipat.

Istorija: O ovome necu mnogo da tupim, svi smo ucili o tome u skolama. Ja sam ostao zapanjen ocuvanom istorijom od pre 3,4,5000 godina. Toplo preporucujem da se obidje dolina kraljeva i luxor, asuan, abu simbel, karnak.

Hrana: Prica o obveznim trovanjima kad stavite hleb u usta su price za malu decu, ljudi se boje gladi pa iz tog razloga krkaju kao budale i kada se usija zvezda do 40-45-50 stepeni celzijusa, normalno da ce im pozliti. Ne osporavam ja price o drugacijoj flori u stomaku egipcana, ali ni oni nisu budale da jedu smrtonosne amebe. Dakle samo umerena ishrana, a ako bas zagusti (bol u stomaku, proliv, temperatura) pitajte agenta koji lek da kupite i kako da ga pijete, problem resen za 1 dan. Ja sam se otrovao ali ne zbog lose hrane nego sto sam taj dan za veceru pojeo i piletine i jagnjetine i teletine i salate i lubenice i slatkisa. Nisam mogo da odolim hrana je bila preterana :).

Provod: Generalno Sharm ima bolji provod. Sve je fensi, diskoteke, marina, restorani, kafici samo je presvucheno arapskim stilom, znachi recimo sedite u kaficu na onim foteljama 30 cm od poda i pushite shishu (waterpipe). I slushate neku modernu muziku. Ima turista bukvalno iz svakog coska nase planete (valjda svi jednom u zivotu hoce da vide piramide :)) tako da se mozete i "upoznati sa nekim". Cene su apsolutno prihvatljive. Cini mi se kao kod nas ako ne i manje. MADA platio sam dva sladoleda ako se ne varam oko 10 - 15 evra. Video sam da svi jedu sladoled iz koji se prodaje u nekom lokalu pa ajde kao kupim ja sebi i devojci. Kad mi je reko cenu zamalo mu ga nisam vratio. Posle se ispostavilo da je u pitanju sladoled "Baskin & Robbins", to je valjda neki poznat, ja nikad nisam cuo za taj. Setnje pored radnji mogu biti naporne, arapi su po prirodi dosadni trgovci, ali samo kulirajte uz osmeh i nema problema, ako resite nesto da kupujete CENKANJE OBAVEZNO. To ozbiljno mislim jer sam primetio da neki turisti zaista plate onu prvu cenu, ta cena je UVEK 3x veca od prave cene, dakle na prvu cenu nije problem da odgovorite i 1/4 onog sto je reko da bi ste se nasli negde optimalno. Ali zapamtite, kad god mislite da ste se dobro iscenkali ... niste. Uvek vas je za neku kintu zavrnuo samo je pitanje za kolko.

Sunce: Veoma bitno, nemojte se suncati onako klasicno, tamo covek moze da izgori kao rak bez sale. Samo pod suncobranom i verujte mi vraticete se kuci crni ko cigani. Obavezno kreme za visokim zastitnim faktorom. Inace bude toplo ali se toplota mnogo bolje podnosi zbog male vlaznosti vazduha. Ali opet nije za starije sa hronicnim plucnim ili srcanim problemima. Ja sam mlad pa sam izdrzao :). Stariji mogu da sacekaju prolece ili jesen kad se egipat lakse podnosi.

Bezbednost: Kada sam sleteo u kairo ja sam se iskreno receno uplasio. Tamo je bilo 100000000000.... pandura sa mitraljezima. Sa nama je u autobusu uvek bio pandur u civilu i skorpinom pod sakoom. Ali to je takva zemlja, mislim da jako puno daju na bezbednost turista jer je turizam njima daleko najveci prihod novca. E sad oni koji su malo stariji se secaju terora u luxoru kad je pobijeno negde oko stotinjak turista, mahom japanaca i mislim da im je to bio povod da se tako jako policijski organizuju. Apolutno nikakvih problema bezbednosne vrste nisam imao. Ali opet moram da se ogranicim to je moje iskustvo. Egipat je malo "divlja zemlja", sve je u kairu bucno i brzo i puno ljudi i puno pandura i ne znate gde vam je d..pe a gde glava. Ali za razliku od nekih nasih turista koji to opisuju kao "gde su me doveli na ovu pijacu punu cigana koja smrdi", ja kazem da je veoma romanticna i egzoticna zemlja. Deluje mi kao potpuno druga planeta...

[ novakkralj @ 18.06.2005. 17:11 ] @
moja iskustva... treba uzeti u obzir godine 22 dakle mladalacka varijanta!

2005 Grcka - Ios ?!!?!?!?!?!?!?! videcemo... :)

2004 Zlatni pjasci - more OCAJNO ! Bugari nas ne vole i veoma su neprijatni, cene niske, ali me je letovanje koshtalo kao u Kushadasiju prethodne godine a ne moze da se poredi , od 10 dana 5 je padala kisha a nocu je bilo prilicno hladno, nocni zivot je dobar, na plazi ima nekih bubica koje grizu poput komaraca i nenormalno iritiraju,odbojka na plazi je dobra. U hotel Vihren NI POD RAZNO NE IDITE !

2004 SLovenija-Piran, Potoroz loshe kupanje, Slo nije skupa .. cene su kao u Beogradu mozda neshto vishe u turistickim mestima, ali mi se more ne dopada.

2003 Kusadasi - usluga SJAJNA, more super, zezanje na plazi super kafic na Green Beach-u stoni tenis, cene neshto vishe nego u CG gde je usluga ocajna .. cenkanje obavezno, konobari svesni da zive od toga jako su ljubazni, hotel Sun koji je bio najjeftiniji za mladalache potrebe mojih drugova i mene bio je feonomenalan - drze ga dva brata koji sede sa gostima zezaju se, spustili su cenu piva u hotelu zbog nas, ortaka je jedan od vlasnika hotela provozao na motoru po njegovoj zelji... ljudi za svaku pohvalu... nocni zivot odlican .. vreme extra za razliku od shugave Bugarske.. SVAKA POHVALA ZA TURSQ !

2002 Krf - more super.. plaza Glifada, nocni zivot odlican pamti se pena u jednoj od diskoteka na Ipsosu, neshto vishe cene od Turske, ljubaznost Grka na visokom nivou i poshtovanje Srba ... cak znaju poneq nashu rech. Apartmani preko agencije su bili ok. Kafic Cocon bar gde radi lik iz Sarajeva sa nadimkom Fifa - Milan sjajan momak...

2001 Budva - Nije sqpo, ali za uslugu koju dobijete trebala bi biti znatno jeftinija ! Problemi sa vodom. Dobro more. Dobro zezanje. Problemi sa necivilizovanim lokalnim stanovnishtvom.

Nadam se da ce nekome ovo koristiti..

Sve najbolje i zelim Vam dobro zezanje !

Poz
[ perakojot @ 18.06.2005. 17:24 ] @
pa nisam ja mnogo stariji od tebe :) imam 26, ispade da sam neki matorac
[ novakkralj @ 18.06.2005. 17:32 ] @
Citat:
perakojot: pa nisam ja mnogo stariji od tebe :) imam 26, ispade da sam neki matorac

od mene !?
[ mistif @ 18.06.2005. 18:04 ] @
ja idem u hrvatsku tacnije u vodice, nadam se da ce mi biti dobro, pogotovo sto sam prosle godine bio u crnoj gori i rekao sam nikad vise...
takav bezobrazluk na svakom koraku je nepodnosljiv i cene 5 puta vece od prosecnih.
[ perakojot @ 18.06.2005. 18:44 ] @
Citat:
novakkralj: moja iskustva... treba uzeti u obzir godine 22 dakle mladalacka varijanta!

od tebe da :) i moja je varijanta bila mladalacka
[ novakkralj @ 19.06.2005. 08:47 ] @
Citat:
perakojot: od tebe da :) i moja je varijanta bila mladalacka

hehe ... ok ... sorry ... nisam citao tvoj post do kraja kada sam video onu stavku zashto ne treba ici u Egipat - ko ne moze da zivi bez alkohola :)

uporno izbegavam Egipat zbog neshto loshijeg nocnog zivota, ali to ronjenje ce morati jednom da dodje na red jer sam i pored tvog odlicnog posta cuo od bar 5 ljudi da je VRH.

kapiram da je bitno navesti godine jer ne trazimo isto mi u 20 i neko sa 40 kome je vec polako postaje muka od svega i hoce da se ODMORI. Ja odem i 10 dana cirkam i zezam se i onda se vratim u Beograd da se naspavam :)

pOz
[ Fagot @ 23.06.2005. 17:56 ] @
Zanima me letovanje u Bugarskoj prevashodno u Nesebaru pa neka iskustva u izboru hotela i kakav je nocni zivot,cene ili ima jos neko mesto u Bugarskoj
[ Zoran Milovanovic @ 23.06.2005. 23:23 ] @
@Fagot, prelistaj temu imas par adressa nekih angencija imas dovoljno informacija. (bar za pocetak)! :)

z@.
[ NickS @ 24.06.2005. 00:18 ] @
Da li je neko od vas isao na Rodos? Zanimaju me cene, smestaj, provod, ....

[ Slobodan Miskovic @ 24.06.2005. 19:42 ] @
Jel neko bio u Tunisu? Imam ponudu 12 dana PP, avion, 300e.
Kakve su cene, provod....
[ boccio @ 26.06.2005. 16:32 ] @
Ajd da ubacim malo traveller's tips za Egipat, posto ga toliko pominjete...A proveo sam prosle godine jedno 5 meseci tamo (od maja do novembra) pa mozda nekom i bude od koristi :) Dosta toga je receno, pa necu da ponavljam te stvari...

Svako ko hoce tamo nek prvo pogleda www.red-sea.com, toplo preporucujem (nije sto ja imam veze sa tim... :D)

hoteli: Ako imate kintu, idite u Sharm...minus je sto je totalno odvojen, pa ste zakucani. Ima feribot (trajekt) par puta nedeljno za drugu obalu ali to ne znaci nista jer ste onda zakucani tamo do sledeceg polaska (par dana).

Za manje kinte - u Hurgadu. Moja preporuka: Desert Rose i Lilly's Beach Club. Iskulirajte Hilton i ostale varijante, nisu nista bolji a na racun brenda duplo skuplji. Hoteli u centru su truba, batalite...

Ako ste bas za extremne i avanturisticke varijante, palite na jug - Marsa Alam, Safaga... totalno autenticno...

zezanje:
Truba. U Hurgadi je prilicno tuzno - otkad su zatvorili The Chill, ja se pokupio odatle i vise se ne vracam :) Ima par ok mesta za skakanje - Papa's Beach Club, Black House u Jasmine Village-u (foam party utorkom ne treba propustiti :), Calypso, i to je to... ostalo nije vredno pomena. Inace, egipatski alkohol ne konzumirati. Iskljucivo evropski. Ribe nek ne izlaze solo, opasno ce se smoriti... Iako shvatite jedno - likovi nisu agresivni - samo dave do jaja...nema razloga strahu, slobodno budite maximalno bezobrazne.

ronjenje:
ufff... sad slusajte dobro :) Za snorkelling (bljaks) obavezno gadjajte Giftun, tamo cesto vode... a za prave ronioce sledi:

Ko ima malo avanturistickog duha - odjebace hotel i ici na Liveaboard. To su jahte koje 5/7/10/14 dana plove po crvenom moru i odradjuje se 3-4 zarona dnevno (plus nocni). Nije preskupo, proverite cene na red-sea.com. Majka mara, verujte :) Za ostale, daily dives su ok, ne dozvolite da vam izmuzu vise od $35 za ceo trip (ukljucujuci i rucak na brodu). Ko ima neku od advanced licenci, NI SLUCAJNO da preskoci wreck dives, ima dosta olupina prilicno blizu, na non-tech dubinama (<45m).

klopa: voda flasirana, to je valjda svima jasno. voce kupovati u marketima, ko je hrabar moze i na ulici :) Svedski sto koji dobijate u hotelima je nista spec., samo budite svesni ako jedete ribu da je to trash riba iz Nila (recna). Ono cemu ne mozete prepoznati poreklo - ne pipajte :0 Uvece ko hoce da izadje na veceru, neka se koncentrise na restorane po centru, ima jos par dobrih ali kako da sad objasnim :) Pre nego ista narucite, dobro pogledajte kuvara...

ako se jos neceg setim napisacu...
[ novakkralj @ 10.07.2005. 15:11 ] @
lep info boccio ... liveaboard izgleda primamljivo reci mi okvirno koje su cene za 10-14 dana...
hvala
[ Deep|Blue @ 18.07.2005. 10:31 ] @
ove godine sam primetio u katalogu kontikija za egipat lokaciju solle di mar. jel neko bio tamo?? neki opisi, iskustva. thnks
[ Boki4u @ 18.07.2005. 23:54 ] @
Jedan ortak je bio u Kusadasiju dva puta, i evo ode treci.
Kaze da je usluda "na nivou", i odusevljen je Kusadasijem....

S obzirom da su razneli onaj bus u tamo, cene ce da padnu, tako da TREBA ICI U KUSADASI!!!!
[ netix @ 20.07.2005. 11:29 ] @
Tasos
Prošle godine bio sam na tasosu - limenas (grčka) i toplo ga preporučujem svima (a naročito onima sa malom decom) koji nevole:
1. gužvu na plaži
2. Glasnu muziku iz lokala
3. crnu goru
4. preveliku vrućinu
5. šoping (butika ima vrlo malo, ali Kavala je blizu)
6. ljuštenje paradajza i razmotavanje hladne piletine iz aluminijumske folije na plaži

, a vole :

1. hladovinu borove šume do mora
2. mir i tišinu
3. izbor od najmanje 5 predivnih plaža
[url]http://www.thassos-island.com/explore/beaches/[/url]
4. grčku ljubaznost
5. grčku hranu
6. predivno čisto more

itd ne pada mi više ništa napamet što ne znači da neću još dopuniti.

Obavezno ići kolima ili poneti međunarodnu dozvolu jer je prava šteta neobići npr Paradise beach.

Kroz celu makedoniju (putarina je oko 10 eura u denarima) i grčku je auto put.

Pojedinačna Viza je posle 15 avgusta 16eura (ipak proverite)

Što se tiče cena išao sam preko agencije [url]www.albatros.co.yu[/url] tako da cene možete proveriti. od mesta ipak preporučujem limenas
Giros od 1.2 eura, točeno hajneken 0.5l je 1.5e točeni Mythos je 1e itd.
[ Svetle @ 01.08.2005. 15:56 ] @
Provela sam divnih 15 dana u Oludenizu (blizu Fetija) u Turskoj. Zelim da se zahvalim Gavrantiju na svim informacijama, na osnovu kojih sam i izabrala Oludeniz.
Bilo je nezaboravno, plaza fenomenalna, voda u moru topla, izleti odlicni, paraglajding takodje, gradic mali, ali dobar provod (zive svirke, karaoke, romanticni kafici u pesku na plazi,…)

Hotel Perdikia sa 3* preporucujem, sobe su dobro opremljene (klima, tv, radio, fen, mini-bar, sef). Hrana je nesto posebno. Prosto ne mogu da zamislim kakva je u hotelima sa 5*. Neverovatno ukusno spremljena, puno mesa (junetina, jagnjetina, piletina, riba), raznorazne pice, pite, lazanje, povrce, voce, vocne salate, cokoladne krofnice, baklave, torte,... Kad uporedim Kusadasi hotel sa 3* sa ovim to je kao nebo i zemlja. Cena tog hotela, 14 polupansiona sa avio prevozom, je 540 eura.

Plaza dugacka, siroka, sa jednim delom koji se zove laguna i tu se placa ulaz (125 din).

Paraglajding ne mogu recima opisati. Leteti kao ptica na 2500 m. Put do vrha planine je jeziv, nema ograde, pored provalije. Strah je neizbezan, medjutim cim se poleti on nestaje i uzivanje u najlepsem pogledu pocinje. Cena je 75 eura (sve ukljuceno, prevoz do gore, oprema, pilot). Ostali izleti su jeftini (uz spustanje cene) i na svakom je ukljucen rucak. Cene izleta su od 7,5 do 15 eurica. Barem sam ja tako prosla.

Posto su vecina turista englezi, cene su dosta visoke, najvise za pice. U kaficima pivo, milion vrsta, najjeftinije 150 din, najskuplje 300, gazirana pica 150, zestoka ne znam, cedjena pomorandza 0,33l 200 din, kafica 150 din, ali zato se moze rucati svez brancin, orada (koji kod nas kostaju djavo i po) za 600 din.

Kad bih trazila dlaku u jajetu, jedine zamerke bi bile: na velicinu sobe, cene lezaljki i suncobrana (dve lezaljke i suncobran 600 din). Ali hvala Ilicu sto potpisa za Fenerbahce, pa nam je to bilo dzaba, jer su haraclije na plazi navijaci Fenerbahcea, a Ilic im je predstavljen kao bog fudbala.
[ pcchip @ 02.08.2005. 00:16 ] @
Svima lep pozdrav sa Zakintosa....
na Zakintosu letujem od malena ali efektivno od 2000-te.
Akoj se bog stvarao raj onda mu je primer bio Zakintos.
Da ne smaram,nije za "buraniju i paradajz turiste".Bio sam kao klinac,ono sa roditeljima,a sada sam sa verenicom...Dolazicu dok sam ziv... a tek mi je 36 ;).
I nemojte ono tipa:" Tamo je skupo... i te fore .Najskuplje je kad ga nema(bilo sta).ko moze odmah a ko ne neka pocne da skuplja pa ve vidimo za par godina....ako se potrudi mozda i ranije....:)
Takodje da dodam da Hrvatska mi se vidja ali...sta ako bas vi budete onaj na kome ce se slomiti Bandera ??????? Pa bih zeleo da kolege ako ih ima iz hrvatske a prate ovaj forum kazu neka misljenja o znate vec cemu - srbi na letovanju......
Pozz.2AllY

[Ovu poruku je menjao pcchip dana 02.08.2005. u 01:26 GMT+1]
[ Conica @ 02.08.2005. 01:00 ] @
Evo ja se nedavno vratih iz Hrvatske sa Vis-a i toplo ga preporucujem.

Naravno pitanje je ko sa kakvim ciljem ide na letovanje. Ja licno sam isla da se odmorim i definitivno uspela u tome. Na Vis-u letujem drugu godinu zaredom i ni jednom nisam imala problema. Prosle godine sam isla sa drugaricom..onako na bum..dobar dan - dobar dan - evo mi stigle - ima li gde da se spava? Trazile smo najmirnije mesto i to je ispalo selo Rukavac pored najlepse plaze na Vis-u, Srebrene. Apartman nas je kostao 40 evra, bez obzira koliko osoba boravi u njemu. Turista je taman toliko koliko ima vikendica, ali se oni uglavnom rastrkaju po ostrvu, tako da su plaze puste. Neretko smo bile same na plazi. Velika i Mala Srebrena su plaze sa postepenim ulazom, sljunkovite. Inace veliki je broj stenovitih platoa sa prirodnim skakaonicama, pucina, mir, tisina..nigde zive duse. Relativno blizu je i Stiniva ali se njoj prilazi uglavnom sa mora (ako nagovorite nekog ribara da vas odvede).

Moram da naglasim da je Rukavac maleno naselje koje nema ni trafiku a kamoli samoposlugu, tako da su kola skoro pa neophodnost, mada se sa domacinima sve moze dogovoriti...vi im napravite spisak a oni kupe u Visu sve sto vam treba. Naravno ispostave racun Kretanje po ostrvu je stopom Na celom ostrvu ima dosta dokonih turista koji se vozaju okolo, tako da ce vam neko sigurno stati i povesti vas na odrediste.

Ostvo je dovoljno udaljeno da vas apsolutno ne zanima sta se na kopnu desava. Cak su i vremenske prilike totalno drugacije i oblaci (ako ih sretnete) se uopste ne zadrzavaju.

Smestaj jeste malko skuplji (oko 40-50 evra dnevno) ali kao sto rekoh to je nezavisno od broja osoba. Apartmani su cisti, namestaj nov, sa domacinima i mestanima nismo imali nikakvih problema. Cak sta vise...ta drugarica se ove godine udala tamo, tako da smo sada isli njoj u posetu

evo nekih linkova sa slikama plaza koje su na "pljuckomet":
http://www.vis1.netfirms.com/photos/srebrena1.jpg
http://www.vis1.netfirms.com/photos/srebrena.jpg
http://www.vis1.netfirms.com/photos/malasrebrena.jpg
http://www.vis1.netfirms.com/photos/Stiniva_7.jpg
http://www.adriatic-pearls.com...c/vojkovic/images/srebrena.jpg

Eto tolicno
cheers
Cony

[Ovu poruku je menjao Conica dana 02.08.2005. u 02:10 GMT+1]
[ NAZAD @ 02.08.2005. 02:46 ] @
Sve,Sve,samo,Crna Gora,ne.
Definitivno momci iz Crne Gore misle da su bogom dati i da niko nije muskarac ka oni
ne mozes proci sa ribom ,a da ti neki MACHO ne dobaci,primetio sam da dobacuju samo kad su u grupi,valjda im to ostalo od plemstva.
Sem sto je kapucino 1,5 eura i sto nije nikakav,hrana skupa,toaleti ispod stepenista,prljave plaze,ma nemam reci sem,nikad vise.
[ boccio @ 12.08.2005. 20:12 ] @
Citat:
novakkralj: lep info boccio ... liveaboard izgleda primamljivo reci mi okvirno koje su cene za 10-14 dana...
hvala

Eh...sorry na zakasnelom odgovoru, ali MadZone mi je na ignore, pa dok ugledam :)

Cene variraju, od 400-500 evra pa na gore. Zavisi koliko je luxuzna jahta, ali cenim da bi isao zbog ronjenja, tako da ti ne treba satelitska, DVD u sobi, excluzivni bar i slicno :) racunaj da 10 dana mozes da uhvatis za 500 evra (smestaj, hrana, zaroni) + avio karta. Za to ce te verovatno agencije odrati, posto ne uzimas full aranzman, meni su prosle godine uzeli 300 evra za avion, pa ti vidi...

[Ovu poruku je menjao boccio dana 12.08.2005. u 21:13 GMT+1]
[ TheMomchilo @ 12.08.2005. 21:30 ] @
Ja bio u Marmarisu, i nisam zatekao situaciju kakvu sam očekivao! Cene su na nivou skupljih mesta u Grčkoj, i to je prva stvar koju sam zapazio. Primer, 2 čaše piva plus čaša koka kole plus nes kafa ukupno 21 liru, a 1 lira je oko 50-52 dinara. Provod je tu, kao i obično. Grad jeste mnogo lep, ali nije to to. Sve u svemu, bolje idite u Grčku za te pare!
[ Stefano @ 18.08.2005. 16:34 ] @
Idem u Split sledece nedelje na nekoliko dana "poslovno-privatno-turisticki" pa me interesuje nekoliko informacija:
1.Sta obici za ta 3-4 dana?
2.Ima li plaza u neposrednoj okolini grada?
3.Bicu tamo verovatno svo vreme sa prijateljima,Hrvatima,pa sta mislite da li onda potpuno slobodno da pricam Srpski,mislim ipak necu biti sam,ali ipak pitam,sta znam.Mislim meni ti prijatelji,Splicani,kazu da nece biti nikakvih problema,ali sta ti ja znam?
4.Koja mesta izbegavati iako budem u drustvu?
5.Da li Hrvati traze da se pokazu neke pare pri ulasku kod njih?(imacu kreditnu karticu)?
6.Ima li jos nekih napomena?
[ dejan @ 18.08.2005. 20:19 ] @
Trebalo bi pocetkom-sredinom oktobra da idem na Maltu... Da li je neko slucajno bio tamo u to vreme i, ako jeste, sta mogu da ocekujem po pitanju vremena?

Takodje, cuo sam na nekoliko mesta da je tamo BAS skupo, pa bi molio one koji su bili da mi navedu neke cene primera radi...

[Ovu poruku je menjao dejan dana 20.08.2005. u 21:26 GMT+1]
[ mariobg @ 28.08.2005. 23:26 ] @
U Hrvatsku nikako! Ja sam prebijen letos na plazi samo zato sto studiram u Beogradu. Moji zive dole. Od strane 15 lica sam bio vredjan a zatim, posto nisam odgovarao na provokacijom bio sam napadnut pred punom plazom. U pitanju je Slano kod Dubrovnika.
Od 2000 god idem tamo posle rata. Nikad nista. Ove godine sam video takav FASIZAM kakav postoji samo u horor filmovima i nocnim morama.
Banda od 7-8 huligana divlja po selu i maltretira ljude... lupa na vrata...unistava imovinu...
Policija ne preduzima ama bas nista. Ja sam identifikovao napadace ( jer ih poznajem iz vidjenja) i kako je rekao policajac" sudjenje ce biti vrlo brzo"..... Od sudjenja samo tackice - nista. Da ne pricam to da nece da dodju na lice mesta po 3-4 sata... a udaljenost postaje je 10 km.
Razocarao sam se mnogo.
[ Viktor Markovic @ 29.08.2005. 06:01 ] @
Kakav bedak to sto ti se desilo... ne mogu da verujem. bilo nekoliko ljudi koje poznajem ove godine, i nisu imali problema. ali opet, ko sto neko rece, ne znam da li cu ici tamo. ne volim za vreme odmora da uopste mislim o neprijatnostima. ali ona obala, ipak...

enivej, ja bio u Portugalu ove godine u julu, i mogu toplo da ga preporucim, tj konkretno mesto Lagosh (pise se Lagos) na jugozapadu . isao sam interrailom i u privatni smestaj, devojka i ja, nasli fenomenalan smestaj za 7 evra po osobi. ima i kamp za 6 evra, ali moras da imas i sator, sto mi nismo imali. nocni zivot fenomenalan, gomila stranaca koji divljaju kao da im je sutra poslednji dan zivota. cene nisu strasne, recimo da je pivo u kaficu oko 2 evra. Ko ne moze bez turskog melosa neka zaobidje, ovde je uglavnom MTV fazon svuda. Ekipa surferska , posto je Lagosh blizu zapadne portugalske obale koja je strava za surf, mada ja to nisam probao, ali jednom u zivotu hocu sigurno. za 30 evra moze da se nadje dnevni 'paket' sa cruisingom u potrazi za talasima, dobije se rucak, daska za taj dan i instruktor surfa.

plaze su fenomenalne - krupni pesak, odvojene ogromnim stenama jedna od druge, to me malo podsetilo na neke delove hrvatske obale. ujedno su i najbolje plaze pored jadrana na kojima sam ja bio, a bio sam i po azurnoj obali, ukljucujuci i precenjeni st. tropez, i na spanskoj costa bravi, ovo je mnogo vise po mom ukusu.
takodje, nema lezaljki, nema muzike na plazi, nema prodavaca krofni, nema suncobrana, jednom recju - idealno. more je malo hladnije buduci da je okean u pitanju - otprilike kao tunis u oktobru, znaci nista strasno, ali nije bara kao jadransko. Duva vetar, ali to nije problem posto su plaze lepo zasticene stenama. nekoliko dana su bili i fini talasi.

obavezno posetiti i rt st. vincent, najjugozapadniju tacku evrope, tzv 'kraj sveta'. jedna od najboljih plaza ikad.

ko ima mogucnosti (pri ovome ne mislim na kintu, posto su cene beogradske, nego na vizu) obavezno mora ovo da check-ira.
[ Stefano @ 03.09.2005. 15:38 ] @
Upravo sam stigao sa mora,bio sam u Hrvatskoj,resio sam ove godine da "probijem led",bili smo u Splitu-Trogiru.Umesto par dana ostali smo nedelju dana(doduse led sam probio prosle godine sa jednodnevnim izletom u Dubrovnik)
Moram reci da sam se fenomenalno proveo,definitivno je vredelo otici.Slike su okaciti kasnije,ako nekog interesuje detaljnije kako izgleda tamo napisacu detaljniji izvestaj.

U svakom slucaju,posle probijanja leda mozda cu i sledece godine otici u Croatiu na more,samo tad ce biti Istra.

[Ovu poruku je menjao Stefano dana 03.09.2005. u 16:47 GMT+1]
[ ventura @ 03.09.2005. 16:06 ] @
Ma ja sam se pre par dana vratio iz Hrvatske, svake godine idem tamo sto na odmor sto poslom i nikada nikakav problem nisam imao.. Cesto idem i u Split sa autom na BG table, nikad mi se nista nije desilo... Ove godine sam prosao od Cavtata pa do Umaga, i stvarno se super proveo, i niko me cak nije ni popreko pogledao iako sam pricao cistu ekavicu...

A dok recimo moj burazer koji je bio 7 dana pre mene, kaze da mu je bilo lose, da ga svi nesto gledaju, te ovo te ono, ali izgleda je stvar u tome kako se ti postavis, i ako se normalno ponasas nikakav problem neces imati...

Dubrovnik

Peljesac

Brac

Kornati

Briuni

[Ovu poruku je menjao ventura dana 03.09.2005. u 17:18 GMT+1]
[ Stefano @ 03.09.2005. 17:33 ] @
Da onda kazem i ja koju.Naime,meni je prvi utisak ostavila "brza cesta" od izlaza A1 do samog centra Splita,polako se spustas odlicnim putem vijaduktima i kroz tunele prema Splitu.Ne treba ni pominjati da je put kao pista.Ako niste vozac,tj saputnik ste,uzivacete u pogledu na ceo Split u pauzama izmedju tunela(ima ih 5-6).
Ja sam bio smesten u nasljeu "Pujanke" koje je bukvalno preslikano nase Banovo Brdo sa okolnim brdima.Znaci ista arhitektura stambenih zgrada,bukvalno osecacete se kao da ste u Beogradu...
Od tog naselja do centra grada vozi autobus no18.Cena karte u jednom pravcu je 7 kn,dok je "povratna" karta 13 kn stim da voznju mozes da koristis max 45 minuta(moze i da se preseda koliko sam provalio ali nisam siguran da li na bilo koji autobus ili samo na isti u toku tih 45 minuta u 1.zoni).Gradski prevoz je slican Beogradskom,1/3 cine krsevi MAN iz 80-tih godina(kao ovi sto se voze kod nas kod privatnih prevoznika),1/3 su MAN novi autobusi,modeli koji su i u Beogradu sa natpisom "donation from japan"(samo sto njima nije Japan donirao :)),i 1/3 su novi Mercedes Connecto.Ulazi se na prednja vrata a izlazi na sva ostala,ali to niko ne postuje pa nisam morao ni ja.
Taxi je skup te ne isplativ za prevoz osim ako niste raspolozeni za bespotrebno trosenje.
Centar Splita obavezno obici,mislim sve moze za 1.dan samo ja sam ga obilazio vise dana sve sam obisao i danju i nocu posto nocu ima sve poseban smek.
Manmortova ulica je slicna nasoj Knez Mihajlovoj samo mnogo lepsa,obavezno je celu obici,na vrhu ima McDonalds stoga na kraju setnje tu moze malo predahnuti.
Obici Jupiterovu katedralu,katedralu Sv.Duje i ostale.Na katederalu Sv.Duje moze se i popeti na vrh,ali meni je ograda pored stepenica delovala suvise nesigurno pa nisam hteo na vrh.
Isao sam na plazu Bacvice,koja je...losa ajde da kazem tako,mislim sve su babe i mala deca,ali voda je najtoplija,a ja sam zimogrozljiv pa mi je tih 25-26C bilo idealno(na drugim plazama je 22-23)
Splicani su me vodili i po kaficima uvece,pa sam zapazio da se u mnogima posle 22h pusta nasa-Srpska muzika,narodnjaci,Joksimovic i slicno...

Cene su sledece:Gazirano pice 10 kn,prirodni-vocni sokovi 11-12 eur,pizzeta 7 eur

Srpski sam pricao svugde i stalno,bez imalo skrivanja(sem prvog dana moram da priznam) i nikakvih problema,svi su ljubazni kad cuju da sam iz Beograda.

[Ovu poruku je menjao Stefano dana 03.09.2005. u 19:16 GMT+1]