pa gradonosni oblak moze biti svaki Cumulonimbus (Cb).
Vesa je izgleda meteorolog,ja sam samo ljubitelj meteorologije,ali se trudim da naucim sto vise.
Naime oblaci sa preko 35-40 dbZ su uglavnom grmljavinski oblaci,sto je veci dbZ veca je verovatnoca za grad.Gradonosni Cb-ovi se primecuju uglavnom po belom nakovnju na vrhu oblaka(inace Cb moze biti visok i 12-13 km u ekstremnim slucajevima).
Inace Vesa je upravu kada se razvija konvektivna oblacnost tada su radarske slike koje objavljuju na netu mnogo cesce.Ja sam juce tako od 17h do 21h non stop pratio ovaj talas hladnog fronta,tako da sam jos dok je u BG-u bilo suncano znao da ce biti kise i oluje.
Inace Nabuko kaze "nece biti tornada",vidite pijavice su kod nas narocito u Vojvodini itekako moguce,i ja gledam na sve moguce nacine da saznam sto vise kad su bile pijavice po Srbiji.Pijavice nisu tako razorne kao tornado ali mogu da usisaju coveka,da odnesu krovove sa kuca,staklenike,i slicno.Tako da je i to moguce,doduse to se uglavnom desava u nenaseljenim oblastima,i jako kratko traju(nekad i ne uspeju da se spuste na zemlju tada ih nazivamo "funnel cloud").Inace bas se u Hrvatskoj 8.5. desila pijavica negde u Slvoniji,odnela je krovove na nekoliko desetina kuca,srecom pa nije bilo poginulih.
Inace po meni je prognoza HMZS odlicna,ali koga interesuje bas prognoza oluja preporucujem sajt koji se bavi bas time
http://www.estofex.org/
juce su oni prognozirali bas za Srbiju opasnost od grada(i to large hail) i pijavica.
Danasnja njihova prognoza ukratko glasi:
CONVECTIVE FORECAST
VALID 09Z THU 19/05 - 06Z FRI 20/05 2005
ISSUED: 19/05 09:47Z
FORECASTER: GATZEN
There is a slight risk of severe thunderstorms forecast across western central Romania and Bulgaria, northern Greece, Macendonia, eastern Serbia
General thunderstorms are forecast across Ukraine, southwestern Russia and Belarus, western Black Sea region to southern Italy
General thunderstorms are forecast across Scandinavia
General thunderstorms are forecast across Great Britain
Ja sam otvoren za dalju diskusiju oko meteorologije