[ brkchey @ 20.05.2005. 10:30 ] @
Ima li iko iskustva sa ovakvim bocama jer upravo mi je procurio Mebos star 3 godine a vise mi se ne kupuju takvi smecarski bojleri(mada mi je prvi mebos trajao 15 godina iako je rok upotrebe 7).
Namjeravam da kupim jednu ovakvu bocu pa mi trebaju iskustyva da znam koliko je to pouzdano
[ stil @ 20.05.2005. 14:00 ] @
Verovatno misliš na˝prohrom˝ bojlere od nerđajućeg čelika.To je dobra stvar po sistemu ˝sipaš i ne misliš˝.Samo redovno menjaš Mg sondu u njemu i čistiš od kamenca.
[ zei @ 22.05.2005. 08:11 ] @
imam ga par godina (garancija 10 god) i samo menjam grejace
zadovoljan
[ pctel @ 22.05.2005. 19:48 ] @
Sto se tice problema sa grejacima, njih ne bi trebalo da bude - ja imam u staroj kuci bojler koji vec 50 godina sluzi bez zamene grejaca. Na novom bojleru sam i ja imao problema sa grejacem koji crkne svakih godinu ili dve. Problem je bio sto je to grejac od 3kW, kada sam stavio grejac od 1kW vec 6 godina radi bez problema. Poslednji put sam pri kupovini malo protestovao kod prodavca kakvo to djubre od grejaca prodaje kad moram menjati svake godine a na njegovo ubedjivanje da je to normalno pomenuo sam bojler star 50 godina i on mi je tada doneo iz magacina ovaj grejac od 1kW sa kojim vise kuc, kuc nema nikakvih problema... Ono sto takodje moze biti zanimljivo da je taj grejac koji je dobar bio sivo-crne boje dok su svi prethodni bili one bakarno-crvene boje.
Takodje, vec sam na jednoj temi pomenuo pa ko nije citao - bojler duze traje ako se voda zagreva na manju temperaturu, znaci ako je za tusiranje normalno recimo 50 stepeni, onda vodu treba grejati do 55-60 a ne do 90 kako mnogi cine.

Ne znam da li je prohron i rosfrei ista legura ali za prohronski svako zna da je najbolji.

Mod: obrisan nepotreban citat.
[ djolep @ 22.05.2005. 23:06 ] @
Prohrom je genericki naziv za nerdjajuci celik (rostfrei-na nemackom, stainless steel-na engleskom), uglavnom legiran sa hromom i niklom.

Moj otac je takav kazan stavio jos pre 30-ak godina i i dalje sluzi. Tada je stavljen i prohromski grejac. Prvi svoj prohromski kazan sam stavio pre 10-ak godina i posto tada nije bilo prohromskih grejaca, stavio sam obican bakarni. Nazalost, tada nije bilo ni cinkanih elektroda, pa je su sledeca 3 grejaca potrajala po 4-6 meseci. Kazan koji smo postavili kod komsije pre oko 8 godina imao je bakarni grejac sa debljim zidom pa je potrajao oko 2 godine. Konacno resenje u oba slucaja su bili niklovani grejaci koji rade i dan danas.

Elektrohemija mi nije jaka strana, ali treba ocekivati postepeno rastvaranje bakarne obloge grejaca u kazanu od prohroma. Da se to ne bi desavalo ubacuje se u kazan dodatna elektroda, obicno od cinka. Naravno problem nestaje ako je i grejac od istog materijala kao i kazan.
[ JOJO847 @ 23.05.2005. 08:17 ] @
Da ali pazi... cesto kad imas vareni prokrom, on se tamo gdje je zavaren pod jakim temperaturnim ili naponskim opterecenjem rastvara na svoje sastavne dijelove,među kojima i Fe, i onda hrdja i curka voda i odu grijaci.
Desava se na nekim Valliantovim bojlerima