[ pctel @ 22.05.2005. 23:19 ] @
Evo, juce se totalno osramotih pred nekim poslovnim partnerima, strancima. Dolazili su oni vec ranije u Srbiju, i neki turisticki vodic im rekao da je u Srbiji najbolje divcibarsko jagnjece pecenje... I tako, traze oni od mene da ih odvedem tamo na rucak, ja se setim jednog restorana na Divcibarama gde znam da je svojevremeno uvek bilo vruce i prasetine i jagnjetine i jela ispod saca i sa rostilja. I, nista, dodjemo mi tamo, isti objekat, isti vlasnik, samo sto su na jelovniku sada iskljucivo evropska jela
Ja pomenuh stara dobra vremena, zatrazih jagnjece pecenje, a osoblje me nesto cudno gleda, kao pa to se vise ne jede, pa mi smo na putu u evropsku uniju, bla, bla...
Ista prica i sa domacom rakijom... tako uzesmo mi nesto da pojedemo i popijemo, onako preko volje samo da utolimo glad a oni ostadose nezadovoljni kao da sam ih ja namerno doveo na tako, po njihovom tumacenju lose mesto...

Na stranu to po kojoj logici domaci ugostitelji misle da privuku strane turiste hranom kakvu jedu svakoga dana u svojoj zemlji, zeleo bih da na ovoj temi navedete mesta gde (jos uvek) moze da se dobije jagnjece pecenje i casica domace rakije, i sta jos ima pored toga, pa da odvedem ljude tamo ako uopste ikada ponovo dodju. Zanimaju me takva mesta i u BG i u celoj Srbiji, pa ako znate za neko opisite ga u par recenica.
[ Miloje Sekulic @ 22.05.2005. 23:32 ] @
Kafana 6 i 400

Beograd
Ruzveltova 26
422-502

- nedeljom ne radi
- obavezno ici leti u bastu

Porodicni posao. Cale vodi, sinovi konobari, majka i tetka u kuhinji.

Teleca glava, brizle, pihtije, kavurma, telece nogice i cureci bataci ispod saca, sarmice od zelja, punjene tikvice, corbe kao gulas, gulas kao ..(nemam reci) jagnjeca kapama, skemci kao corba i pohovani, ..., rakija od divljih krusaka, suva pita, ... najbolje sto Srbija ima da ponudi. Nikaka fusion, nikakav New age!

Tamo vodim sve strance koji mi dodju. Razvale se.
Rec urednika e magazina 21 posvetio sam ovom mestu. Evo je:

Poštovani čitaoci,

Da li ste primetili da se, kada se govori tranziciji u Srbiji, najčešće koristi pridev teško. Teško se živi. Teško se radi ... Realno i jeste teško. Kada mi se nakupi ove težine odem u kafanu "6 i 400". Da dobro jedem i odagnam nakupljenu težinu. Tamo vodim i "neverne Tome" koji "baš i nisu sigurni da će sve ovo na dobro da izađe" da uz brizle, kavurmu i domaći pindžur raspravimo pitanja promene strukture vlasništva i neophodnosti privatizacije u Srbiji.
Šta to ima spolja neugledna kafana u Ruzveltovoj ulici, preko puta parkinga AMS-a da zasluži mesto u uvodniku e magazina? Za početak viljamovku koja se peče samo za "6 i 400". Ali nije je bilo uvek. Do nedavno u ponudi je bila standardna lepeza otrova koje su lokalni pijanci cevčili u lokalima uvezanim u lance društvenih ugostiteljskih preduzeća. Konobari su kunjali iza šanka, muve su se rojile po masnim čaršafima ... Onda je Srbija ušla u tranziciju.
Radovići su bacili oko na ovo mesto. Kako i ne bi. Lokacija je dobra, ulice okolo prometne i pune firmi. Stanica je blizu kao i fakulteti. Nije tu slučajno u periodu između ratova njihov preduzimljivi prethodnik podigao mali, lep i kulturan privatni hotel. Gore sobe, dole restorančić. Onda je došla konfiskacija i nacionalizacija i ... Od soba su napravljeni tesni i nehigijenski stanovi a restoran je pripao jednom od onih socijalističkih ugostiteljskih preduzeća koja se danas rasprodaju. Radovići su tu videli svoju šansu. Uostalom svi u porodici su u ugostitelji. Majka otac i dva sina. Stisli su petlju, odlučili se, prikupili sredstva, zakupili lokal i krenuli u posao. Da rade za sebe (i za državu – koliko traži). Otac danas vodi posao, majka i tetka rade u kuhinji a sinovi su sa gostima. Nisu rušili sve što su zatekli i pravili "fancy" enterijer. Prostor je starinski otmen ali čist i uredan. Na stolovima su uštirkani kao sneg beli šaršafi i takve salvete. Atmosfera je domaćinska a hrana je bogovska. Ispod sača naročito.
Da li je Radovićima teško? Jeste naravno! Treba izdržati bitku sa brzom hranom i održati kvalitet usluge koji im je glavni adut u konkurenciji sa New Adge mestima sa Fusion hranom, šta god to značilo, u okolini.. Teško im je ali se bore. Znaju da samo oni sami mogu da promene svoju sudbinu. Zato se ne žale nego guraju napred. I veruju u sebe i da će im biti bolje. Tako treba da radi Srbija, da teško vreme ostane iza nje.


Miloje od 103 kilograma
[ Hefestionlove @ 22.05.2005. 23:46 ] @
Restoran "Trac" u Milesevskoj 39 na Crvenom Krstu/Vracar je No.1
Ja se tu hranim posto zivim sam i mrzi me da kuvam. Restoran nije skup,jeftiniji je nego restoran/picerija "Golub". Evo ja sam danas porucio telefonom iz "Goluba" sledece: pohovane lignje-740 dinara + sopsku salatu -160 dinara + francuski hleb sa belim lukom,3 kriske za 120 dinara + kolace profiterole,6 kolaca za 300 dinara =1.320 dinara
Za te pare u restoranu "Trac" komotno mozete da izvedete i devojku na rucak.




[Ovu poruku je menjao Hefestionlove dana 24.05.2005. u 01:18 GMT+1]
[ pctel @ 23.05.2005. 00:01 ] @
@Hefestionlove
Ti naprica sta sve ima u Golubu (naravno nista zanimljivo za ovu temu) a ne rece ima li u Tracu sta sa raznja i ispod saca?
[ McKracken @ 23.05.2005. 01:02 ] @
"Bajo" Mackat ili

"Zavicaj" Sirogojno

Provereno i dokazano :) (Ljudi iz Samsunga, LG-a, Davy McKee-a, Höganas-a i slicnih su bili vise nego odusevljeni kad smo ih vodili tamo, a bogami i ja sam nabvacio koju desetinu kila tamo :)


Ranije je bio dobar i "Kurta" na Tari ali su smanjili porcije i ne lici na ono sto je nekad bilo.

Nije losa ni "Brana" u Cacku (najbolje jagnjece ispod saca u zemlji) ali je enterijer kao zapusteni dom penzionera pa dolaze samo ljudi koji znaju kakva je klopa (inace sluze samo jedno jelo i tacan broj cackalica sa goste ;)
[ Dragan Varagic @ 23.05.2005. 06:29 ] @
Oh, kakva tema :)

Što se tiče Novog Sada, mogao bih da navedem sledeće restorane:
Balkan Ekspres (kod PMF-a), Sokače (iza Socijalnog), Bela Lađa (u Kisačkoj ulici, mislim), Šampanjac (na Futoškom putu)... Dobri su i neki inostrani, ali to ovde nije tema, izgleda... :)

U Beogradu, pored toga što me Miloje vodio u stvarno super 6 i 400, izdvojio bih od domaćih Srpski posni sto (kod Doma omladine). Najbolje je kada vodim beograđane u taj restoran (jeftino, švedski sto) koji ne znaju za njega, i po pravilu se oduševe :)
[ Beltrammi @ 23.05.2005. 07:10 ] @
ja sam imao u gostima 3 Austrijanaca, 2 Madjarice i 1 Engleza i sve sam ih odveo u "Sesir Moj" - Skadarlija. Tobili smo 3 iste tacne svakovrsnog mesa. Bogami mislio sam da nece moci ali poharase oni sve. Ceh je bio 4600 platili smo svako svoje.

Ako iceg ne treba da se stidimo to je hrana koje je u Srbiji uvek bilo i previse hvala Bogu.

Npr. ovde u Italiji, kuhinja je drugacija. Probao sam dosta kuhinja i nekako primetio sam da skoro svi mnogo vise vremena provedu u kuhinji nego za stolom. EVo bas pre neki dan jedan par iz Kolumbije mi je kuvao/pekao neke specijalitete od banane. Proveli su sat i po u kuhinji i 10tak minuta za stolom.

Kazem ja njima: e ima da vas vodim na Barbekju ali ne daju Italijani paljevine u prirodi.
[ fanfon @ 23.05.2005. 10:14 ] @
Restoran "Zlatna kruna" u Apatinu na obali Dunava sa letnjom bastom tik na obali i prelepim pogledom koji puca niz reku ima svetske riblje specijalitete nedaleko cuvene. Vlasnici su pokupili brojne nagrade na raznim takmicenjima u spravljanju ribljeg paprikasa i drugih specijaliteta od ribe. Cene su veoma povoljne. Za 1000 dinara se covek najede za citav dan. Stvarno je dostupno za svaciji dzep a povrh toga iznad restorana je hotel tako da mozete i prenociti.
[ MileG @ 23.05.2005. 11:00 ] @
Ja kad sam u Beogradu obicno jedem u SteCo-u :o) dobar parking, dobro mjesto, odlicna hrana i usluga...
[ spartak @ 23.05.2005. 12:37 ] @
Jos jedan glas za Steco..

Lak prilaz, zacudjujuce pa se blizina autoputa uopste ne primecuje, parking, dobra usluga, hrana pod sachem i slicno...

Ja inace volim da bezim od puta kad hocu da jedem a pogodovo da razgovaram, ali Steco je skroz OK
[ magnat @ 23.05.2005. 12:59 ] @
Ma sto se tice restorana koji ima stalan kvalitet i uvek dobre porcije
to je sigurno K2 na granici Zemuna i Novog Beograd. Godinama idem sa porodicom i raznom poslovnom elitom i uvek je sve OK. Nekad sam jeo i u restoranu ORAO ugao Cetinjske i 29 novembra ali su manjali kavalitet i stalno oscilovali u prilozima.

Inace sto se tice jagnjetine Peshterska je stvarno najukusnija, a trenutno imam kombinaciju sa likom iz Mrchajevaca, 160 din. kilo Jagnjetine zive naravno + 500 dinara da je uradi i ispeche u zidanoj pecenjari na drvima od shljive. (testirano za poslednji uskrs nepogresivo po defultu vruce).


Pozdarv Gurman od 105 kila.

[ Miloje Sekulic @ 23.05.2005. 13:10 ] @
Citat:
a trenutno imam kombinaciju sa likom iz Mrchajevaca, 160 din. kilo Jagnjetine zive naravno + 500 dinara da je uradi i ispeche u zidanoj pecenjari na drvima od shljive. (testirano za poslednji uskrs nepogresivo po defultu vruce).


Ne kontam.
Ides kod njega u Mrchajevce, ili ima BG ispostavu ili ti salje autobusom?

Miloje
[ hakinen @ 23.05.2005. 16:10 ] @
Ako hoces stvarno dobru jagnjetinu ispod saca i domaci prvoklasni kajmak onda ih odvedi kod "sopalovica" na mackatu!!! Mislim samo mogu da kazem da im je klopa izvrsna i da je fenomenalan ambijen, mirno mesto idealno za ruckove i sklapanje poslova!!!
Ja svaki put kada idem na zlatibor ( a idem cesto zato sto imam vikendicu gore ) svratim i uzmem koje kilo mesa da se ima!!!
Pozdrav
[ Stefano @ 23.05.2005. 16:31 ] @
najbolje je da coveka-stranca dovedes na gajbu i da mu spremis gibanicu i jogurt :)) ovo kazem malo u sali malo u zbilji.
[ vindic8or @ 23.05.2005. 16:50 ] @
Citat:

Ja pomenuh stara dobra vremena, zatrazih jagnjece pecenje, a osoblje me nesto cudno gleda, kao pa to se vise ne jede, pa mi smo na putu u evropsku uniju, bla, bla...


ne bih da idem previse offtopic, ali ovaj komentar gore mi deluje malo preterano, narocito sto kolega pctel voli povremeno da plasira stvari u ovom maniru :-)

eto, evropa nam ne dozvoljava ni ozderavanje jagnjetinom. ccc... hoce da nas uniste :-)
[ Ilic Igor @ 23.05.2005. 18:47 ] @
Pozdrav,

u Pastuvu kod hipodroma imate Jagnjetinu ispod sača (dečko koji se gadi jagnjetine pojeo je 5 parčeta).

Kod plavog mosta ima restoran BOEM on ima Boemsku udovicu i tastin jezik.

Ovo mi je palo prvo na pamet.
[ axez @ 23.05.2005. 19:26 ] @
Citat:
Ilic Igor:
Kod plavog mosta ima restoran BOEM on ima Boemsku udovicu i tastin jezik.

Ovo mi je palo prvo na pamet.



Kod plavog mosta ima jos neka vrsta mesa...;)
[ Ilic Igor @ 23.05.2005. 21:34 ] @
Citat:
axez: Kod plavog mosta ima jos neka vrsta mesa...;)


Tu bi se tek obruko :).
[ yooyo @ 24.05.2005. 00:10 ] @
Sindjelic, Kalemegdanska terasa, Mikan ... ima ih dosta i svi su dobri.

yooyo
[ pctel @ 24.05.2005. 01:42 ] @
Citat:
vindic8or: ne bih da idem previse offtopic, ali ... evropa nam ne dozvoljava ni ozderavanje jagnjetinom. ccc... hoce da nas uniste :-)

Ovo ne moze da ne bude offtopic, ali kad se vec postavlja pitanje, da pojasnim - ovde nema ni jednog slova protiv evrope vec protiv shvatanja naseg naroda koje je davno opisano poslovicom "videla zaba da se konji kuju pa i ona digla nogu".
Hvala onima koji su odgovorili i koji ce tek odgovoriti na ovu veoma korisnu temu, nadam se da moje dodatno objasnjenje kolegi vindicu nece povesti temu stranputicom.
[ Dragan Varagic @ 24.05.2005. 07:32 ] @
Ne znam zašto se ovde ne javlja više osoba van BG-a, pa evo npr. dobre kečige i riba uopšte je super na Begečkog čardi kod Brace, kao i Čarda u Bačkoj Palanci (tamo gde su pravili najveću riblju čorbu). A i u Kovilju se dobro jelo baš (Arkanj - kraj Sveta).

Vodio sam neke poslovne ljude iz Boke u Čardu kod Begeča (za one koji ne znaju, selo 20-tak km od NS-a), i jedan od njih je bio apsolutno oduševljen kečigom koju je tada prvi put jeo.
[ vindic8or @ 24.05.2005. 07:52 ] @
ok :-)
samo sam hteo da kazem da ne verujem da su bas rekli da nema vise jagnjetine zato sto se ide u EU :) mislim da je to izaslo iz tvog filtera sarkazma :) ali i to je ok :)


u svakom slucaju, mozda je bolje da im plasiras klopu kod sebe kuci, onako domacinski. a da istu kupis spremljenu na nas nacin. to je verovatno i za njih prijatnije i za tebe lakse i jeftinije. ja sam nekoliko puta kupovao meso (spremljeno kako oces) u jednom "butiku mesa i pecenjari" u ulici koja vodi od karaburme do visnjicke banje. ima sve od mesa da se kupi i spreme ti za 1h. lako se i provali, zuta zgradica, prekrivena prozorima, preko puta one strane ulice kojom vozis kad dolazis iz grada. kad prodjes skretanje za karaburmu, samo spusti malo prozor, osetices miris jedno 100m pre zgrade, posto im je razanj napolju :-)


enivej, ja uopste ne jedem jagnjetinu (dismr), pa ne znam sta znaci ovo "spremljena ispod saca/sacha". a cuo sam dosta puta...
?
[ pctel @ 24.05.2005. 09:14 ] @
Citat:
vindic8or: ok :-)
samo sam hteo da kazem da ne verujem da su bas rekli da nema vise jagnjetine zato sto se ide u EU :)
Ne zameram ti na ovome jer takav komentar zaista lici, ali ovoga puta je stvarno osoblje navelo to kao jedino opravdanje. Sad, da li oni to govore sarkasticno ili stvarno tako misle ne znam, znam da to na ove ljude nije ostavilo nimalo dobar utisak, jer i oni i ti i ja znamo da EU trazi postovanje nekih drugih vaznijih pravila, a to sta ja i ti jedemo njih ne zanima bas mnogo... Zalosno je kada neki vlasnik restorana misli drugacije i kada stranci koji su zeleli obilato da isprobaju nasu hranu moraju da jedu isto sto i u svom gradu...
Citat:
ja uopste ne jedem jagnjetinu (dismr), pa ne znam sta znaci ovo "spremljena ispod saca/sacha". a cuo sam dosta puta...
To je posuda za pripremanje hrane koja se upotrebljavala u dosta domacinstava do sredine 20. veka. Tada se vatra lozila na nacin koji je najslicniji danasnjem otvorenom kaninu, a kada se stvori dovoljno zara, hrana se stavi u tu siroku posudu sa poklopcem i zatrpa zarom sa svih strana. Ovakav nacin pripreme hrane je potuno u skladu sa navikama EU stanovnistva jer je hrana zasticena od dima. Ipak to ne znaci da treba izbaciti iz ponude pecenje sa raznja koje sigurno mnogi vole, izmedju ostalih i ja.
[ MileG @ 24.05.2005. 11:25 ] @
Bio sam jednom u Kolarcu (mislim da se tako zvase), neki restoran u Knez Mihajlovoj. U svaklom slucaju samo da kazem da ga izbjegavate :o)
[ EagleOne @ 24.05.2005. 13:15 ] @
Za jagnjetinu sa raznja restoran Uzelac na hipodromu, neces pogresiti + fin okolis.
[ aleksandaraleksandar @ 24.05.2005. 16:29 ] @
Citat:
Beltrammi: Ako iceg ne treba da se stidimo to je hrana koje je u Srbiji uvek bilo i previse hvala Bogu.


kakva autocenzura

nemoj samo da te cuje ona trecina, koja zivi od dolara dnevno.
[ bukovski @ 24.05.2005. 20:38 ] @

Dok dolaze recimo Stari hrast pored puta Nis - Beograd . predivni sendvici sa domacim kajmakom !
[ Ilic Igor @ 25.05.2005. 00:26 ] @
Kad smo kod Auto puta, izlaz za Kragujevac posle Lapova, motel "Kapija Šumadije".
[ Vlada1001 @ 25.05.2005. 11:36 ] @
Sto se tice Beograda, veoma je interesantan i reprezentativan restoran Dačo na Karaburmi - ambijent je kao kod bake na selu. Uvek je pun stranaca i javnih licnosti.
[ James @ 25.05.2005. 12:55 ] @
Ali što se tiče ukusa 0. Jedino dobro je bila pašteta od čvaraka, čorba i karađorđeva nešto nagroznije što sam probao.
Inače što se tiče ambijenta pravi magnet za strance.
[ Miloje Sekulic @ 25.05.2005. 15:06 ] @
Citat:
Inače što se tiče ambijenta pravi magnet za strance.


Krenule su te kvazi etno varijante. Kao kad bi strancima pokazivali seoska dvorista koj nasu blatnjava nego betonirana (zbog pokazivanja strancima).

Inace pohovane telece nogice u 6 i 400 su prva liga.

Miloje
[ Manonegra @ 26.05.2005. 21:05 ] @
Restoran 'Travica' u Novom Sadu kod sajma..isprobano na nemcima!
[ McKracken @ 27.05.2005. 10:22 ] @
Kao jos jedno dobro mesto (nije ethno ili tako nesto, ali ima odlicnu klopu) je i " Kula" Sevojno. Rolovana teletina sjajna, dimljeni vrat takodje, a vrh je njeguski stek punjen njeguskim prsutom i sirom ;).



[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 27.05.2005. u 12:33 GMT+1]
[ Hefestionlove @ 27.05.2005. 17:57 ] @
Ja izvodim svoje prijatelje na ona mesta gde veceraju strane diplomate i novinari jer oni zele i umeju dobro da se provedu. Posebno bih izdvojio restoran sa muzikom:"Mali Kalemegdan",i restoran "Trac" (Milesevska 39,Crveni Krst/Vracar).
Ova dva restorana nisu skupi a usluga i kvalitet hrane je na vrhunskom nivou..
[ cicika @ 27.05.2005. 18:59 ] @
To si već rekao, nekoliko puta.

Da dodam i ja... to se tiče jagnjetine ili bolje pragnjetine Kod Race u Boleču
[ drbogi @ 27.05.2005. 22:22 ] @
Citat:
To si već rekao, nekoliko puta.


O tome je pisao onaj Pandor, Hefestionlove sada prvi put, sigurno su komšije.
[ Bananaman @ 26.06.2005. 15:56 ] @
Posto srpska kuhinja nije isto sto i srbijanska, hajde da malo prosirimo repertoar...

Restoran vojvodjanske hrane u Majke jevrosime (mislim da se zove "Salash") u BG je korektan po ambijentu, usluzi i - hrani, uz ogradu da ce vas docekati konobari obuceni u "gace", tj. tradicionalnu nosnju vojvodjanskih Srba sa perfektnim akcentom iz Brace Jerkovic :)) Tu preporucujem sve vrste testa ("nasuvo" sa krompirom/sirom...) i odlicne sosove od visanja.

Dobar je i restoran na uglu Vojvode Stepe i Bulevara JNA - neverovatno, ali mu blizina Autokomande uopste ne smeta (ja prvi bio skeptik, ali...). Tu je svinjska butkica milina...

Van BG, na regionalnom putu Novi Sad - Becej, znameniti "Ribnjak". Iako licno ne volim ribu, oni koji je vole me mole i kume da im svaki put donesem riblju corbu "ulovljenu" pre pola sata...

Dalje na sever... U Senti - ribarska charda. Ima sve od "simbioze" madjarske, srpske i slovacke kuhinje... Prechica za infarkt miokarda...

Napokon, Subotica. Jedna rec. Becki restoran.

I to je Srbija...