[ Milos niks @ 08.06.2005. 21:45 ] @
plus minus koje milonce :) da li je ovo tacna informacija koju je plasirao ministar finansija ?!?? |
[ Milos niks @ 08.06.2005. 21:45 ] @
[ Ivan Dimkovic @ 08.06.2005. 22:15 ] @
Vrlo moguce...
Paz vamo.. ta vojska ima 25000 profesionalaca zaposlenih ... znaci samo kada bi to raspodelio njima to je 21200 eura godisnje po lobanji... iliti 1766 evra mesecno... Cak i da vojska nema jos nekoliko desetina hiljada regruta, hranu, struju, stambene objekte koje mora da placa, odrzavanje i modernizaciju oruzja i sl... ovo bi bilo malo... smesno malo. Nije ni cudo sto nista ne funkcionise. Iz ovoga se vrlo jasno vidi da je vojska jednostavno prevelika i da se zbog toga po prosecnom vojniku izdvajaju besmisleno smesne pare - koje nisu dovoljne ni za elementarne potrebe, a kamo li bilo sta drugo. Resenje je smanjiti broj vojnika na minimalnu meru, izvrsiti profesionalizaciju, a visak stambenih objekata prodati ili izdati i upotrebom modernih tehnologija tu vojsku uciniti korisnom i efikasnom (anti-terorizam, prirodne nepogode, i sl...) [ miki3 @ 08.06.2005. 22:25 ] @
......... " Resenje je smanjiti broj vojnika, izvrsiti profesionalizaciju, a visak stambenih objekata prodati ili izdati i upotrebom modernih tehnologija tu vojsku uciniti korisnom i efikasnom (anti-terorizam, prirodne nepogode, i sl...)
...." Da li je to jedino resenje?! [ bags @ 08.06.2005. 22:40 ] @
Ja ne znam koji grad nema Dom JNA.Samo kad bi to prodali popravili bi puno situaciju ,jer su to objekti mahom u centru grada a njima i onako nicemu ne sluze.
Naravno, neophodno je i smanjivanje ljudstva,koje apsolutno nicemu ne koristi. Samo ovo sve treba uraditi smisljeno i planski a ne stihijski. I da ,drugo resenje apsolutno ne postoji. [ Ivan Dimkovic @ 08.06.2005. 22:50 ] @
Citat: Da li je to jedino resenje?! Jeste... u stvari ima jos jedno resenje... da tih 530 miliona eura pretvoris nekim cudom u 5.3 milijarde eura... ali posto je nas bruto nacionalni dohodak oko 17 milijardi eura, to tesko da je izvodljivo ;) Cak i tih 530 miliona eura predstavlja vrlo veliki trosak u odnosu na bruto nacionalni dohodak zemlje, tj. oko 3% GDP-a, dok razvijene zemlje trose oko 1.5% [ markolazarevic @ 08.06.2005. 23:27 ] @
samo???
[ neca @ 08.06.2005. 23:32 ] @
Pa pazi..ako sve te pare bude uzeo i stavio na kladionici..recimo 5 utakmica..kvota 10 ;) mozda bi i dobio tih zeljenih 5.3 milijardi eura ;)
A inace da treba da skrate/ukinu taj vojni rok i treba..oni nemaju pare za leba a drze vojsku po 8 meseci iako to nije preko potrebno... [ HoT_Steppa @ 12.06.2005. 09:49 ] @
Neka im je Bog na pomoci sa ovom crkavicom....
[ TheMomchilo @ 12.06.2005. 10:28 ] @
Citat: Ivan Dimkovic:...ali posto je nas bruto nacionalni dohodak oko 17 milijardi eura... Jesi li siguran ti u ovo? Ja koliko znam naš GNP je oko 12-13 milijardi €! A vojsku treba ukinuti! Ako je Dinkić rekao da je budžet toliki, onda je toliki! Ko to zna, ako ne on! [ Milos Dedijer @ 12.06.2005. 13:17 ] @
Spremte se spremte chetnici! (i ponesite sekire od kuce poshto mi para za iste nemamo!)
da ne zna neko sluchajno koliki je budzet vojske SAD? p.s. p0z momchilo! [ HoT_Steppa @ 12.06.2005. 13:43 ] @
Citat: A vojsku treba ukinuti! A mozda je bolje odmah da ukinemo i drzavu, vecina od Vas iovako hoce da zivi u USA, pa da se zovemo odmah tako? [ TheMomchilo @ 12.06.2005. 13:44 ] @
Pa gde si DEDA, nema te nigde!
Budžet vojske SAD je reda veličina 400 milijardi dolara. [ TheMomchilo @ 12.06.2005. 13:50 ] @
Citat: HoT_Steppa: A mozda je bolje odmah da ukinemo i drzavu, vecina od Vas iovako hoce da zivi u USA, pa da se zovemo odmah tako? Ako se ovo odnosi na mene, a odnosi se: Ja ne želim da živim u USA, i moja kosntatacija o ukidanju vojske nije nešto što je tek tako rečeno! Smatram da vojska nema nikakvu funkciju osim što troši pare! Čak i granice preuzima policija. Takođe policija ima i vojne jedinice, kao žandarmerija i saj. A najvažnije je da nam ne preti opasnost od napada druge države. Pa čemu onda? [ HoT_Steppa @ 12.06.2005. 14:05 ] @
To ti mislis?
Itekako preti, samo ne u klasicnom smislu. [ Milos Dedijer @ 12.06.2005. 15:01 ] @
evo malo informacija o Severnoj Koreji i njihovoj armiji:
Citat: Sjeverna Koreja - vojna sila Sjeverna Koreja je u zadnje vrijeme vrlo aktuelna. Iran, Irak, i još neke zemlje među kojima je i Sjeverna Koreja, Sjedinjene Države ih nazivaju "osovinom zla", tačnije tako ih George W. Bush naziva. Ova zemlja je u svijetu poznata kao vojna sila ali i također i kao nuklearna prijetnja svijetu (SAD-u) :-). Geografski se nalazi na krajnjem istoku Azije, graniči sa Kinom i Rusijom na sjeveru, na istoku sa Japanskim morem i na jugu sa Južnom Korejom. Evo još nekih geografskih podataka o Sjevernoj Koreji: IME DRZAVE: Sjeverna Koreja DUGA FORMA: Demokratska Narodna Republika Koreja KRATKA FORMA: Sjeverna Koreja IZVORNA DUGA FORMA: Choson-minjujuui-inmin-konghwaguk GEOGRAFSKE KOORDINATE: 40 00 N, 127 00 E POVRSINA: 120,540 km^2 KOPNO: 120,410 km^2 VODA: 130 km^2 KLIMA: temperature sa padavinama koncentrisane u ljeto PRIRODNI RESURSI: ugalj, volfram, cink, granit, magnezij, zlato... STANOVNISTVA: 22.697.553 (juli 2004.) NACIONALNOST: Korejanci JEZIK: Korejski TIP VLADE: komunizam GLAVNI GRAD: Pjongjang BDP: 29.58 milijardi $ (2003.) VOJSKA: Korejska Narodna Armija, Navy (Mornarica), Air Force, Civil Security Forces VOJNI TROSAK: 5.217.4 miliona $ U junu 1950. godine Sjeverna Koreja pokreče iznenadni rat protiv Južne Koreje. Nakon jednoga graničnog sukoba, sjevernokorejske snage, potpomognute navodnim kineskim dobrovoljcima i uz podršku SSSR-a, prelaze 38. paralelu, a Južnoj Koreji pomažu UN i SAD. Oni traže povlačenje agresora sa područja Južne Koreje. Ali taj zahtjev Sjeverna Koreja ignorira, pa oružane snage SAD-a u ime UN-a dolaze u pomoć Južnoj Koreji. Naizmjenične ofenzive jednih i drugih snaga do 1952. godine nisu dale prevagu ni jednoj zaraćenoj strani. Sukob je završio 1953. godine potpisivanjem primirja u Panmunjonu. Granica između dviju država ostala je na 38. paraleli. U biti, taj rat još traje samo što nema vojnih sukoba. Sjeverna Koreja je nedavno razvila poboljšanu verziju rakete "scud" kojom može gađati ciljeve u većem dijelu Japana. Scud-ER, kako nazivaju ovu verziju projektila, ima domet do 1.000 kilometara ali i veću preciznost. Američki sateliti snimili su radove na razvoju projektila i sada traže daljnje dokaze. Sjeverna Koreja je 1998. godine izazvala incident kada je testirala projektil Taepodong srednjeg dometa. Tada je pri eksperimentalnom ispaljivanju raketa preletjela preko Japana prije nego što je pala u Tihi okean. Veoma su male šanse da će neko nagovoriti sjevernokorejskog predsjednika (luđaka :-)) Kim Jong-Ila da obustavi vojna testiranja. Sjeverna Koreja iz godine u godinu povećava oružanje, unapređuje vojsku i ono što je najznačajnije, radi na proizvodnji atomske bombe. Posljednjih godina, SAD sugeriše Sjevernoj Koreji da obustavi nuklearni program, u protivnom bit će primorani da ih vojno napadnu. Međutim, šta se desilo :-)? Stvar je postala jasna prije par dana, kada je Sjeverna Koreja zvanično objavila da posjeduje atomsku bombu, i samo par sati kasnije, državni sekretar Condoleeza Rice (ili ti Condi što bi Mladen u "Paralelama" rekao :-)) obraća se javnosti i saopštava da Sjedinjene Države NE ŽELE vojnu akciju protiv Sjeverne Koreje :-). Sad vidite kako jedna atomska bomba utječe na silu poput SAD-a. Kad Sjeverna Koreja nije imala atomsku, onda su prijetili i bili na rubu vojne akcije, a sada i ne žele pomišljat na to :-). Nisam za to da države posjeduju takvo naoružanje ali samo pod uslovom da atomsko oružje niko ne posjeduje. Ako atomsku bombu posjeduju SAD, Izrael (SAD broj dva :-)), Rusija i ostali, zašto ne smiju posjedovat i Iran, Sjeverna Koreja, Pakistan, Indija i ostali? To izgleda kao da su ove druge zemlje ("osovina zla") prijetnja svijetu (SAD-u :-)) zato što imaju atomsko naoružanje a SAD i Alijansa nisu? Svako tko posjeduje atomsko oružje je prijetnja nekome drugom! Nuklearno oružje je utjecalo na prestanak sukoba između Pakistana i Indije. A zašto? Pa zato što i jedni i drugi imaju atomsku bombu i ako ovi prvi unište ove druge, ovi drugi će uništiti ove prve tako da ni jednim ni drugima ne odgovaraju sukobi. Naravno takva situacija bi bila i sa Iranom koji se nalazi također na politički nestabilnom prostoru a o tome neki drugi put :-). pa vi vidite... [ HoT_Steppa @ 12.06.2005. 15:34 ] @
Zemlja bez dobre i jake vojske nije drzava, nego kolonija.
[ BytEfLUSh @ 12.06.2005. 15:54 ] @
Da, okruženi smo neprijateljima sa svih strana, strane kapitalističke sile pokušavaju da porobe našu snažnu zemljicu ali im to ne polazi za rukom zbog moralno nadmoćnije vojske koja pobeđuje u borbi protiv tehnički superiornijih supersila...
Mdaj... Neka im daju te milione... Tako me briga... Ali neka i nama kojima vojska apsolutno ništa ne znači pruže normalan život. [ Ivan Dimkovic @ 12.06.2005. 17:05 ] @
Citat: Zemlja bez dobre i jake vojske nije drzava, nego kolonija. Bolje rat neko pakt ;-) Parole... samo parole ;-) Ne znam da li sam prvi koji ce ti ovo reci, ali drzava sa 8-9 miliona ljudi i nema puno opcija, sve i da ima dohodak 10x veci od onog kojeg trenutno SCG ima ;-) U tom smislu, izdatak od 3% BNP-a za vojsku znaci da prosecan Srbin radi 12 dana godisnje full-time samo za finansiranje VSCG - a kako znamo da je bar 50% njih ili nezaposleno, ili radi na crno, ili su prijavljeni sa minimalnim mogucim doprinosima, to znaci da vecina radnih ljudi zapravo radi vise za VSCG nego 12 dana godisnje. To je mnogo - jako mnogo. Kad Srbija bude imala jaku ekonomiju (BNP od $10,000 a ne $2000), imace i jacu vojsku - a nece se desiti obrnuto kako neki komunisticki umovi i dalje misle, kao sto se nece magicno popraviti standard a bez da se nesto drasticno ne promeni u sistemu rada i ekonomije SCG. Kapisci? Vise od 530 miliona eura godisnje je u ovom momentu nemoguce dati na VSCG (i to je mnogo u odnosu na proizvodnju, kao sto rekoh) - a i tih 530 miliona se nenamenski trosi - recimo za placanje viska zaposlenih (25000 oficira?!) , vodjenje hotelijerskog i restoranskog biznisa (domovi JNA, hoteli JNA, letnjikovci i sl...)i, naravno, odrzavanja vila na dedinju, odmaralista i jahti i ostalih apsolutno nepotrebnih objekata i imovine... sve sami obavezni poslovi jedne jake vojske, jel da? ;-) A za Severnu Koreju.. Citat: pa vi vidite... E pa da - Severna Koreja daje 25% svog dohotka na vojsku, al zato ljudi nemaju ni za hleb, hrane se od internacionalne humanitarne pomoci, imaju struju max. 4h dnevno - isto od internacionalne humanitarne pomoci, ne izvoze nista, ne proizvode nista osim pirinca (koga opet nemaju dovoljno ni za sebe) - al zato imaju nevidjenu armiju koja je u stanju da napravi interkontinentalnu katastrofu... A, sta li im brani ta armija? ;-) "Narod", tj. druga Kima i njegovu malu ekipicu koja je vlasnik te nesrecne drzave ;-) Tako to ide :-))) Sto je najgore, verujem da u Srbiji ima ljudi koji bi se rado ugledali na ove. Hvala bogu da je to daleko iza nas. [ TheMomchilo @ 12.06.2005. 17:20 ] @
Citat: HoT_Steppa: To ti mislis? Itekako preti, samo ne u klasicnom smislu. U pravu si! Preti, ali ne u klasičnom smislu, pa nam zato i ne treba klasična vojska! Citat: HoT_Steppa: Zemlja bez dobre i jake vojske nije drzava, nego kolonija. Pa mi ni sad nemamo dobru i jaku vojsku, znači da smo i sad kolonija, pa čemu onda trošak od 530 miliona evra kojih ionako nemamo! [ TheMomchilo @ 12.06.2005. 17:25 ] @
Kad smo kod Koreje!
Igrali su oni neku fudbalsku utakmicu u okviru nekih kvalifikacija, i pošto su izgubili, počeli su da prave nerede na stadionu! I kad je situacijia postala ozbiljna, na razglasu se javio njihov sekretar za sport ili nešto slično, i rekao je samo: "molim vas, smirite se!" U roku od 10 sekundi je zavladao apsolutni red i mir! Pa vi vidite! [ markom @ 12.06.2005. 18:40 ] @
Citat: Zemlja bez dobre i jake vojske nije drzava, nego kolonija. Hvala na otvaranju očiju!!! Nisam ni imao predstavu da živim u koloniji! Marko. P.S. Zemlja od 300000 stanovnika koja ima bruto nacionalni dohodak kao Srbija od 10 miliona. Think about it. [ JimRainor @ 12.06.2005. 18:48 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Sto je najgore, verujem da u Srbiji ima ljudi koji bi se rado ugledali na ove. Hvala bogu da je to daleko iza nas. Nema na čemu Ivane ,iako sumLjam da je bilo sta od toga daleko iza nas:) Mislim da pod hitno treba ukinuti bar tri cetvrtine vojske. Ali naravno trebalo bi i izvrsiti reformu skolstva (i kompjuteri zrace zar ne), pohapsiti mafiju, uvesti civilno sluzenje, the list just goes on and on and on. Koji qurac uopste i raspravljamo kad svaki osrednji grad u Nemackoj ima vecu proizvodnju od nas.(videti Markov post iznad) Ko poslednji izadje iz ove zemlje, neka ugasi svetlo. [Ovu poruku je menjao JimRainor dana 12.06.2005. u 21:10 GMT+1] [ NikolaVeber @ 12.06.2005. 19:28 ] @
Da, samo sto imamo problema sa izlaznim vratima...
a kao sto smo videli na relativno malom uzorku ljudi koji ovde diskutuju ima onih koji se spremaju da rostiljaju u dnevnoj sobi, sa tendencijom sirenja vatre na ostale prostorije. A napolje se tesko stize. [ adelante @ 12.06.2005. 20:00 ] @
Citat: Ko poslednji izadje iz ove zemlje, neka ugasi svetlo. Hehe ovo ti je dobro, inače sam i ja mišljenja da vojsku treba reorganizovati, smanjiti ljudstvo objekte, posebno vojni rok smanjiti i učiniti ga efektivnijim, mada 25000 profesionalnih vojnih lica, šta bi sa njima da ih je ostaviti bez posla i izvora prihoda koliko je to još porodica, a i ovako nam je nezaposlenost i zemlji velika, ma jadno je sve, treba tu dosta truda i pameti da bi se to rešilo na dobar način. [ Miroslav Jeftić @ 12.06.2005. 21:55 ] @
Kad već pominjete (Severnu) Koreju, tamo se vojska služi oko osam godina (ide i do deset za neke rodove vojske), bez prava na odsustvo. Pa vi vidite~
[ Zeusplus @ 12.06.2005. 22:16 ] @
Ja samo jedno znam kad sam ja isao u vojsku pre 18 godina, vojska je bila jedna velika škola i mnogi su postajali zreliji i pametniji posle vojnog roka, a sad koji idu izlaze ako ne isti onda jos gori, a to nam samo govori da je to jedna obicna farsa i da pod hitno treba uvesti profesionalce.
Sto se tice vojnih lica to jeste tragedija ostati bez posla, ali i ovako svakodnevno ljudi ostaju bez posla pa to ne bi bilo nista novo. [ Hefestionlove @ 12.06.2005. 22:42 ] @
Da sam savetnik gospodina Davinica dao bih mu sledecu prognozu za narednih 10 godina.
Balkan ce biti popriste lokalnih ratova i u narednih 10 godina. Zaratice Makedonija,Grcka i Crna Gora sa Albanijom. [ bojan_bozovic @ 12.06.2005. 23:19 ] @
sa 530 miliona evra moze da se kupi jedna eskadrila dobrih aviona (F16 ili MIG33) kojima ce svako moci da obrise d...
Bez jake ekonomije nema ni jake vojske, sreca je ako sa 530 miliona evra uspemo kosovske siptare da zadrzimo koliko-toliko [ Hefestionlove @ 13.06.2005. 13:49 ] @
Javna tajna je da je stanje nase avijacije katastrofalno,ali nisam siguran koliko se uopste isplati kupovina modernih aviona?
U toku ove godine realno mozemo ocekivati ozbiljnu konfrontaciju izmedju Srbije i Crne Gore. [ Joseph B. @ 13.06.2005. 14:26 ] @
"Samo da rata ne bude,
LUDILA medju ljudima" - Balasevic ( pocetak refrena jedne njegove pesme...) Ja mislim da je sa par reci sasvim korektno opisao moje skromno misljenje o ovoj raspravi. [ bojan_bozovic @ 14.06.2005. 03:19 ] @
@ Joseph B
Prvi ljudski izum je bila mocuga (prvo bez kamena na njoj) Otkrili smo fisiju i prvo sto nam je palo na pamet je bilo naravno... da pravimo bombe Mogao bih da kazem, ja i ti mozemo da budemo pacifisti, ali da li je i ona budala tamo to ne mozemo da budemo sigurni :D sto bi rekli stari Rimljani Si vis paces para bellum - zato je USA No.1 a ne Japan, i zato se Rusi jos dobro drze kako tako. Danasnja diplomatija ne razlikuje se od odiplomatije iz 19 veka. Sve je isto, mogu samo budale da se zavaravaju da je drugacije. @Hefestionlove Samo sam zeleo da ilustrujem da bez jake ekonomije nema ni jake vojske - 530 M evra je nista bre! Mozda ce i kosovski siptari sa nasom vojskom moci da obrisu d... Jadni smo i bedni i u narednih 500 godina ne ocekuj da ce ova drzava i ovaj narod igrati znacajniju ulogu u medjunarodnim odnosima (moja skromna procena) [ Joseph B. @ 14.06.2005. 07:26 ] @
Citat: bojan_bozovic: Samo sam zeleo da ilustrujem da bez jake ekonomije nema ni jake vojske - 530 M evra je nista bre! Mozda ce i kosovski siptari sa nasom vojskom moci da obrisu d... Jadni smo i bedni i u narednih 500 godina ne ocekuj da ce ova drzava i ovaj narod igrati znacajniju ulogu u medjunarodnim odnosima (moja skromna procena) Jadni i bedni jesmo, a sto nemamo jaku vojsku ne bi trebalo da igra skoro nikakvu ulogu u medjunarodnim odnosima. Ekonomija je druga stvar, i to nam je jedan od najvecih problema... [ lancia88 @ 14.06.2005. 08:23 ] @
Pozdrav,
ja bih, naprotiv, rekao da su nam pismenost i kultura najveci problem i da su toliko izrazeni da cak gotovo neposredno uticu na ekonomiju. ...jedino sto to nema veze sa ovom temom a ionako me mrzi da ponovo sve pisem...a i ne znam cemu, ima ovde svakako dovoljno strucnjaka sa argumentacijom: necu jer mi se nece, svakako nista onda od neke argumentovane rasprave. [ HoT_Steppa @ 14.06.2005. 09:26 ] @
Dzaba, i onako ce sve biti obrisano...
Citat: Ko poslednji izadje iz ove zemlje, neka ugasi svetlo. Zar je toliko tesko shvatiti da postoji jos ljudi koji bi ostali u ovoj, cak i ovakvoj zemlji? Nismo mi svi na isti kroj skrojeni, postoji odredjen broj ljudi koje pare ne interesuju, a nemaju ih ni dovoljno. Tezhe drugim ciljevima u zivotu. [ Ivan Dimkovic @ 14.06.2005. 10:13 ] @
Citat: Nismo mi svi na isti kroj skrojeni, postoji odredjen broj ljudi koje pare ne interesuju, a nemaju ih ni dovoljno. Tezhe drugim ciljevima u zivotu. A pa, eto, nek ti sto teze "drugim ciljevima u zivotu" (ljubav, vera, nada i takoto) idu lepo for free u vojsku nekoliko godina, i resili smo problem... Ako nece da nose pusku, nek lepo proizvode hranu i ostale potrepstine za dzabe za te vojnike i prekobrojni oficirski kadar. Put your money where your mouth is Meni se cini da vapaji VSCG za otimanjem vise od 3% BNP-a ne zvuce asketski, vec vrlo konkretno - vezani za cistu i vrlo konkretnu lovu, i to lovu svih poreskih obveznika ove zemlje - onih koji nesto stvarno i rade. Svi moraju da placaju nesposobne i drzavne organizacije sa 10x vise zaposlenih - VSCG, JAT, Zastavu i sl... a kad neko hoce da reorganizuje bagru, on je odmah izdajnik ili strani placenik ili mrski privatnik tajkun. How yes no. Naravno, da im se da vise love - prestali bi da se reorganizuju, i nastavili po starom "dozvolite da vas obrlatimo" koji upraznjavaju od 1945... vecina tih oficira su skole ucili u "starim dobrim" JNA danima, i liseni su svakog osecaja za realnost i stvarne potrebe i mogucnosti Srbije i Crne Gore. Verujem da bi njima bilo savrseno normalno i da se izdvaja 25% BNP-a na vojsku, kao u Severnoj Koreji. Kakve bi tek parade pravili, a tek hotele sto bi imali... [ HoT_Steppa @ 14.06.2005. 11:20 ] @
E pa gospodine administratoru iz lepe nam EU, ja sam prestao da pisem o vojsci jos u prethodnom obracanju, tako da ovo sto si napisao nema blage veze sa onim na sta se odnosi. A odnosi se na ono sto sam citirao. Ako je tebi tesko da shvatis da me boli uvo za pare, onda jer to tvoj problem.
Da se vratimo na temu: Niko ovde nema nista protiv reorganizacije vojske, ne znam odakle ti to misljenje. Ali stvar je sto ti (i slicni tebi) ne znaju sta je sve uradjeno vec, znaju samo da pricaju, vojska uzima pare, a ne daje nista, ukratko rupa bez dna. Ako slusate samo B92, verovatno je tako. Ne kazem da nije tesko naterati sad vojsku da bude transpatentna po pitanju troskova, ali ona je internom smislu uvek bila cista. Sad sto nije polagala racune politickim picopevcima ne znaci da je bilo mahinacija po pitanju raspodele novca. Da vojska nema para moze ti potvrditi svako ko je skoro isao u redovno sluzenje vojske. Meni je samo krivo sto politicari shvataju vojsku sada olako, kao na silu ce da je nateraju na reorganizaciju preko reorganizacije. Kao da oni sami ne ulazu dovoljno napora da se usaglase sa Partnerstvom za mir i pripremom za ulazak u NATO, za sta nas BTW niko nije pitao da li hocemo ili necemo.... Ja samo kazem, ne treba na brzinu izvlaciti zakljucke na osnovu onoga sto se plasira na "demokratskim" B92 medijima, nije sve bas tako. [ Slobodan Miskovic @ 14.06.2005. 11:27 ] @
Tako je! To su sve pogani Sorosevi stipendisti!
[ Ivan Dimkovic @ 14.06.2005. 11:45 ] @
Citat: E pa gospodine administratoru iz lepe nam EU, ja sam prestao da pisem o vojsci jos u prethodnom obracanju, tako da ovo sto si napisao nema blage veze sa onim na sta se odnosi. A odnosi se na ono sto sam citirao. Ako je tebi tesko da shvatis da me boli uvo za pare, onda jer to tvoj problem. Super, drago mi je da te boli uvo za pare i da nemas potrebe da placas racune za stan, hranu, vodu i struju svakog meseca, verujem da bi mnogi voleli da se menjaju sa tobom - ali onda defitivno ne razumem zasto branis zahteve nekih da traze jos tudjih para ;-) Citat: Ja samo kazem, ne treba na brzinu izvlaciti zakljucke na osnovu onoga sto se plasira na "demokratskim" B92 medijima, nije sve bas tako. A da se okanemo jeftine demagogije i "demokratskih medija"? Podaci koji se plasiraju o vojsci i o kojima se prica ovde spadaju u domen ciste zvanicne drzavne statistike, a ne u domen novinarske slobode za interpretaciju. Budzet za vojsku je preko 3% BNP-a, sto je bezmalo 2x vise od izdavanja na zapadu - a vojska ima ogroman kadar koji ne radi nikakav smislen posao vec prasinari ili izigrava ono sto se na srpskom zove "cata" - 25000 profesionalaca, oko 10000 ugovorasa i 50000 regruta. Od tih 25000 profesionalaca vecina su oficiri... ono jedan dozivotno placeni oficir na 2 regruta... da nije malo... ovaj... mnogo? :-) Tacno je da vojska nema para, kao sto ni Zastava nema para, kao sto ni JAT-nema para, kao sto ni RTB Bor nema para, kao sto ni niko nema para u ovoj zemlji, jer 50% ljudi zivi na radu onih drugih 50% nesrecnika koji stvarno i moraju da privredjuju. A nemaju para ne zato sto drzava ne izdvaja dovoljno, vec zato sto: a) Imaju prevelik broj ljudi b) Ti ljudi ne rade svoj posao jer im je on zagarantovan c) Imaju previse nepotrebne imovine, jos od JNA i SFRJ d) Ekonomija drzave je slaba, pa je i BNP mali - i svi zive lose, pa ce morati da prihvate da i oni moraju da zive lose dok se to ne promeni Jednostavno - nema para Nema tu sta vise da se prica - resenje je jedno jedino, i to resenje sprovodi drzava Srbija polako, ali sigurno - smanjenje broja ljudi, penzionisanje i rasprodaja besmislenih objekata koji im ne trebaju za njihov posao. Bojim se da se VSCG buni jer ce hiljade ljudi izgubiti svoje privilegije i miran i udoban zivot kakav su imali za vreme SFRJ. Citat: Ne kazem da nije tesko naterati sad vojsku da bude transpatentna po pitanju troskova, ali ona je internom smislu uvek bila cista Mislis, imali su dozvolu da kupuju i grade besislene objekte - pa nije bilo potrebno nista ni da se krade niti da ne bude "transparentno". A i sto bi - treba ti generalstab velicine Pentagona, there you go... Treba ti odmaraliste na moru... there you go... Treba ti dom JNA u svakoj selendri.. ma moze brate sve moze.. itd... Sve cisto i transparentno, jer niko nije to ni mogao da im zabrani. Cirkus. [ Hefestionlove @ 14.06.2005. 13:26 ] @
Budzet je prazan,a Mladjan Dinkic nije carobnjak. MMF diktira pravila ponasanja i on de facto odredjuje koliko sredstava moze da se izdvoji iz budzeta i u koje svrhe. MMF je "staratelj".
P.S. Vojni vrh bi trebalo da analizira razloge prisustva brojne ekipe CNN-a koji je na duzi rok zakupio radne prostorije u beogradskom hotelu "Hyatt Regency". Mogu da se kladim da CNN nije dosao u Srbiju da izvestava o prednostima i carima seoskog turizma!!! Nesto se ozbiljno kuva! [Ovu poruku je menjao Hefestionlove dana 14.06.2005. u 14:58 GMT+1] [ Ivan Dimkovic @ 14.06.2005. 13:34 ] @
Citat: P.S. Vojni vrh moze da "igra" na kartu prisustva brojne ekipe CNN-a koji je na duzi rok zakupio radne prostorije u beogradskom hotelu "Hyatt Regency". Mogu da se kladim da CNN nije dosao u Srbiju da izvestava o prednostima i carima seoskog turizma!!! Nesto se ozbiljno kuva! Pa da, cirkus je dosao u grad - da su pametni ovi nasi, pa da CNN-u debelo naplate royalty fee za snimanje hvatanja kojekakvih begunaca i live-embedded-novinarstvo iz interventne marice... groovy. Za svaki snimak po nekoliko miliona - samo sa tim snimcima bi napunili vojni budzet kako stvari stoje :-) I svi happy :-)) [ Joseph B. @ 14.06.2005. 14:48 ] @
Pre tri godine, kad sam ja sluzio vojsku, posle obuke, u tehnickom vodu smo bili nas 3 vojnika, 3 ugovoraca, 2 vodnika, 1 stari vodnik, 1 zastavnik, 1 kapetan prve klase i 1 major.
Ako racunamo vojnike po ugovoru u regrute, i onda je odnos 1:1. Svaki oficir je maltene imao svoju licnu slugu... Ne verujem da je situacija sada bolja. Za vreme obuke je verovatno drugacije , ali sam ja OVAKO ziveo 6 meseci. A mislim da ne mogu da sastavim 30 dana kada smo nesto mozda korisno radili. Koliko se ja secam ni oficirima nije bilo nista teze... [ Hefestionlove @ 14.06.2005. 15:13 ] @
Nasa vojna delegacija treba da poseti Izrael i da se na licu mesta uveri kako izgleda jedna moderno obucena vojska. Treba uciti od najboljih a oni su No.1
Od njih bi mogli da dobijemo mnogo korisnih sugestija,saveta,i predloga kako da formiramo modernu profesionalnu vojsku. Takodje treba pozvati njihove eksperte da nas posete i da odrze ciklus predavanja nasim oficirima i pitomcima Vojne Akademije. [ Aleksandar Marković @ 14.06.2005. 19:22 ] @
Povodom Dana vojske u periodu od 14. do 18. juna biti podeljeno 228 stanova pripadnicima ministarstva odbrane i Vojske. Podela stanova pocela je danas predajom kljuceva za 43 stana na Bezanijskoj kosi u Beogradu, a do 18. juna predvidjena je podela jos 142 stana u Beogradu i 43 stana na teritoriji Srbije.
Sretno Vam useljnje :-) [ Milos niks @ 14.06.2005. 20:42 ] @
podeljeno .... podeljeno !???!?!?! what the f#$k ??? ko jos u ovoj zemlji dobija stanove ?!?nekome dete dobije zuticu pri rodjenju zato sto nema para za dobru sterilizaciju instrumenata a neko dobija stanove :(((((((
kada kazes podeljno da li mislis da su im poklonjeni stanovi ili za njih ipak treba nesto simbolicno da plate ? pozdrav [ Aleksandar Marković @ 14.06.2005. 21:17 ] @
"podeljeno"
[ HoT_Steppa @ 14.06.2005. 21:30 ] @
Ti ljudi su ulagali u stambeni fond.
To jos uvek postoji u vojsci. [ Aleksandar Marković @ 14.06.2005. 21:46 ] @
kako rekoh ...sretno im useljenje
[ lancia88 @ 14.06.2005. 22:12 ] @
Pozdrav,
cisto informacije radi, stanovi koji se "dele" su sa pravom ili bez prava otkupa. Ukoliko se "dele" novoizgradjeni stanovi, nema simbolicnog otkupa osim ako neko tumaci onaj deo umanjenja koji se dobija na godine staza i izdvajanja za stambenu izgradnju. Sasvim valjda slucajno, ta brojka je visoka jer su prosle mnoge godine sluzbe. ...i ponovo se pitam cemu uopste tako nesto pisati jer ovde definitivno ima aposlutno malicioznih... A Ti si Ivane prevazisao sam sebe, ja nisam verovao da se to moze ikada desiti, takav potencijal od inteligencije si toliko zarobio u mrznju za koju ne mozes nikako imati razloga jer si premlad za to i toliko si usavrsio vlastite mehanizme pljuvanja po necem svom da jednostavno vise nista i ne vidis, prosto Te ne interesuje koga nazivas catom u pogrdnom smislu i slicne stvari. Jednostavno, samo je bitno da bljujes otrov i toga ima toliko da covek ne stigne ni da se zapita da li uopste nesto znas o stvarima o kojima pises. Naravno, sve si to iskusio, svo znanje i iskustvo sveta kao da si nakupio pa sebi dajes tolika prava pljuvanja...strasno. Pogubljeno je nesto u bazi ali jos uvek ima Tvog otrova na ovom forumu koji redovno sipas da se covek moze najeziti a sve je to usmereno ka ovoj nasoj zemlji. Zbog vega ista kritikujes ako radis za drugoga, drugu zemlju i druge gazde/gospodare? Pusti fino nas ovde da se slepi patimo sami i ne moras se uopste truditi da nam otvaras oci...eto, nemoj molim Te, pusti da svisnemo u mraku koji nas okruzuje i uzivaj u svojoj svetlosti i prosvecenosti bez nas, ma nama spasa nema ocito, bar po Tvojim postovima. Pusti nas da svisnemo mastajuci da je komunizam bio neka dobra ideologija, da nam ne treba ozvanicena droga, da nam vojska nesto drugo radi sem sto glumi cate, pusti nas da cekamo na red u bolnicama i sam uzivaj u operacijama sa prsatim medicinskim sestrama i poniznim lekarima srebroljubcima, pa zar ne vidis da smo nepopravljivi? Pa vidis da zivis i duze od svojih 24 godine ne mozes da nas nikako prosvetlis, ma mi matori smo bas neki nepopravljivi i stalno se pravdamo kako zivimo u nekom realnom svetu a ne u Tvojim pljuvackim avanturama. Cuvaj to golemo zivotno iskustvo koji si tako u svom dugotrajnom zivotu mukotrpno sticao za nekoga ko je toga vredan, sto ga arcis na nas nezasluzne? PS: nemoj ni pitati da li sam sve ovo mogao napisati u samo jednoj reci....naravno. [ Milos niks @ 14.06.2005. 23:19 ] @
opet :) znaci to sa faktorom ulaganja u stambene fondove je isto kao i ona logika po kojom su penzioneri uplacivali doprinose proteklih xx godina pa im se sada penzija isplacuje iz tih fondova :))))))
Znaci za stanove koji su podeljeni su sa pravom otkupa ili su podeljeni na koriscenje ? lancia88 : nemoj da se uvredis ali na koji nacin si povezan sa vojskom ( neko ti radi tamo ,sam radis ) ? Da li ti mislis da vojska nije nezasluzeno u povlascenom polozaju u odnosu na druge oblike drzavne sluzbe (osim mup-a ) ? Mislis da je tih "tricavih" 530 miliona dobro i pametno ulozeno ? pozdrav [ lancia88 @ 14.06.2005. 23:50 ] @
Pozdrav,
ne vredjam se ja nista i smatram takodje da danas svaki dinar ulozen u Vojsku jeste baceni dinar. Problem je sto ne mozemo ne ulagati u bravu samo zato sto nas lopov jos nije opljackao i to je jedna od osnovnih stvari kojima se rukovodim u razmisljanjima. Slicno tome mozemo nihlisticki razmisljati i o pravosudju u koje je ulaganje bespredmetno ako ce kriminalce oslobadjati iz zatvora ili ce, nasuprot tome, pare dobijene za trosak ulagati u bolje opremanje zatvora. Sve je stvar relativna, zavisno od ugla posmatranja ali se u jednom momentu u zivotu moras popeti na prste da sagledas i nekakav sutrasnji razvoj dogadjaja. Niposto se ne treba ugledati na S.Koreju svakako i to je potenciranje izuzetno tendenciozno u nedostatku kakve pametnije argumentacije ali ne treba ni zaboraviti ni da jedne SAD sve svoje uspehe postizu upravo svojom vojskom, posredno ili neposredno. Cak i ono sto postignu novcem naizgled, postignuto je ustvari vojskom koja je tu alternativno, ako novac ne prodje. Dakle, ima rezona nesto gajiti i cuvati. Mi inace mozemo dounedogled bistriti da li trebaju Vladi skupi automobili, racunari itd. i za sve cemo pronaci da nesto ne treba i da je suvise i da su tu bacene pare (mada ovde imamo i pametnjakovice koji petljaju nesto u Vladi pa bi oni mozda objasnili da Vladi ipak trebaju skupi automobili a Vojska neka spava pod satorima na kraju, jelte), i ponovo cemo stici do te relativnosti na osnovu koje mozemo zakljuciti da se bez vecine stvari moze i to u vecini sfera ali se negde podvuce crta i kaze se da to ipak treba tako zbog toga i toga. Ne bih ponovo objasnjavao koje su zakonske obaveze drzave prema vojnim licima po pitanju stambenog zbrinjavanja jer sam to vec pojasnio, samo zelim jos jednom reci da se stanovi koji nisu samo za koriscenje vec za otkup (svi se oni "dele" ali ne postaju svi vlasnistvo, pa ko se useli nek mu je sa srecom useljenje sto bi se reklo), otkupljuju danas prema trzisnim vrednostima umanjenim za koeficijent po osnovu starosti zgrade i po osnovu akomulacije odbijanja od plate prema godinama efektivnog staza. Takodje, treba imati u vidu i da se ukupan broj "podeljenih" stanova dobija tako sto se danas mahom grade veci stanovi te se u njih useljavaju oni kojima kriterijum bodovanja dozvoljava preseljenje u vecu stambenu jedinicu (boduju se godine, broj clanova domacinstva, pol dece itd.), a u njihove manje stanove dotadasnje se useljavaju oni koji se pomeraju po istom principu ili se uopste prvi put useljavaju. Da je bilo raznih malverzacija, definitivno ih je bilo i nije Vojska na to imuna svakako. Postoje i oni koji to vec robijaju kao i oni koji su u sudskim procesima pa cak i oni koji su na poternicama, izmedju ostalog i zbog malverzacija sa podelama stanova. Ipak, to definitivno nije razlog da se zarad toga ostavljaju pod satorima ili u kasarnama vojna lica koje stambeno zbrinjavanje sleduje prema zakonu. [ lancia88 @ 15.06.2005. 00:03 ] @
Pozdrav,
izvini, nisam odgovorio na pitanje o povlascenom polozaju Vojske. Povlasceni polozaj je jedna veoma relativna kategorija jer u odnosu na skupstinske poslanike nikako ne vidim ama bas ni trunku povlascenosti. Opet, kada pogledam mnoge druge drustvene sluzbe, vidim povlascenost svakoga ko prima redovnu, pa makar i malu platu, pa samim tim i Vojsku vidim u odnosu na njih kao povlastenu. Recimo, carinska sluzba je najverovatnije rekorder u povlascenosti ali to nije nikako bitno. Pomenuti budzet je nesto veci od gubitka procenjenih republickih prihoda samo zbog loseg rada granicne sluzbe sa Kosovom (preko 300 miliona), pa opet nikom nista. I opet nekakvi povlasceni. Na kraju, moras se zapitati sta konkretno rade u Vojsci i kako to rade, u kojim rezimima i sa kojim radnim vremenima i onda dobijes odgovor da li su cate ili nisu, opet prosto. Ako nisu cate vec nesto rade i u uslovima kako rade, sagledas stavri i zakljucis jesu li najpovlasceniji ili nisu i da li su cak i povlasceni. Plate kada kasne, nema strajka - zabranjeno zakonom. Kada ide General u Hag nema mitinga - zabranjeno zakonom. Kada neki ludak odluci da ratuje sa 19 najjacih zemaljana svetu, nema bolovanja ili godisnjeg odnora, nema cak ni zdrave pameti - zabranjeno zakonom....a zakon kroje oni isti poslanici sa onim silnim platama, dnevnicama, izostancima sa sednica i nedostatcima kvoruma koji cak ne mogu da se dogovore ni da jasno i glasno kazu da osudjuju sve zlocine. Ko li je ovde sad povlascen? Vojska i MUP? Pa nista onda ako je tako.... I ja radim za tu Vojsku i taj MUP i za tu SUC i Skupstinu, ja sam sitan privatnik kome je citava familija zaposlena u toj mojoj privatnoj firmi. I ja necu nikada ni od koga dobiti stan vec cu ga morati kupiti (jedan imam ali ga koristim kao deo poslovnog propstra a ostale placam zakupnine). I ponovo razmisljam sta bi moglo nekada biti i kako se postaviti prema tome, izmedju ostalog i o Vojsci je rec. Dakle, nemam nikakve "koristi" od nje, samo je izdrzavam zajedno sa malobrojnima koji placaju porez ovde ali imam drugacije stavove. Proceni sam da li sam mazohista mozda. Naravno, sve je moguce... [ bojan_bozovic @ 15.06.2005. 00:53 ] @
@Ivan Dimkovic
USA izdvaja bar 5 puta visde za vojsku od bilo koje druge drzave. Vojska USA nije transparentna npr. To ne smeta Americkoj demokratiji, cak naprotiv (jaka je mnogo :D Pricaj mi malo za beneficije vojnika u USA, molim te. Budimo realni - 25000 vojnika nece moci ni siptare na kosovu da zaustave. Mora opet da se ide na vojnu obavezu. Nego, ti si u EU a ne ovde u Leskovcu, Medvedja i Bujanovac su daleko od tebe. [ CimBac @ 15.06.2005. 02:07 ] @
Citat: Budimo realni - 25000 vojnika nece moci ni siptare na kosovu da zaustave Pa naravno da nece kad su obuceni i naoruzani podjednako kao i 50000 albanskih gerilaca. [ Miroslav Jeftić @ 15.06.2005. 10:24 ] @
Ivane, šta ti bi sa odgovorom? Sad ga vidiš-sad ga nevidiš? Da li si se sam predomislio, ili je neko pomogao? ;)
[ Ivan Dimkovic @ 15.06.2005. 10:25 ] @
Ma jok, obrisao sam odgovor - posto je useless, nema tu nesto puno da se prica.
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|