|
[ Hefestionlove @ 14.06.2005. 17:59 ] @
| Posto zivim sam morao sam da naucim da kuvam. Ponekad mi svrati jedna moja udata prijateljica i spremi mi neko gurmansko jelo. Ovih dana eksperimentisem u kuhinji i zivot mi se smucio. Sada mi je jasno zasto svedske nezaposlene majke primaju plate da sede kuci,kuvaju,i gaje decu. To je tezak posao,verujte mi! A kuvanje je umetnost!
P.S. Danasnje devojke umeju da skuvaju kafu,i nista vise!
[Ovu poruku je menjao Hefestionlove dana 14.06.2005. u 23:06 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao Hefestionlove dana 14.06.2005. u 23:09 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao Hefestionlove dana 14.06.2005. u 23:10 GMT+1] |
[ vindic8or @ 14.06.2005. 19:05 ] @
znaci uslov je da bude jeftinije od litre jogurta (62 din) posto si nedavno rekao da ti je to skupo. kao i da je to skuplje nego u londonu, rimu i parizu, gde navodno cesto odlazis... hm..
hm...
da vidimo...
kupi kilo krompira i neka jaja, i ljusti, przi i zderi...
[ Hefestionlove @ 14.06.2005. 19:25 ] @
Posto sam ja kuvar pocetnik moram da krenem od jednostavnih jela. Neracionalno je bacati materijal ako ne umes nesto kvalitetno da spremis.
Zanima me da li vi momci umete nesto lepo da spremite?
A kad to kazem ne mislim na neke elementarne stvari za koje predpostavljam da svako od nas ume da ih spremi. Interesuju me vasi originalni recepti!
[ Miroslav Jeftić @ 14.06.2005. 19:58 ] @
Da je neko ozbiljniji pokrenuo diskusiju, moglo bi se nešto i više reći. U ovom slučaju, samo kratko~u najbližoj knjižari kupiš kuvar, pridržavaš se tačno onog što je tamo napisano i to je to-provereno i već dokazano u praksi. Možeš da biraš jednostavna, jeftina, skupa, komplikovana, strana ili domaća jela, itd.
[ Slobodan Miskovic @ 14.06.2005. 20:02 ] @
Obrati se markom-u na PP, ima on neke recepte.
p.s. ovim sam se verovatno oprostio od lopate i snega ali ne mogu da gledam kako neko gladuje...
[ Corey @ 14.06.2005. 20:35 ] @
Šta misliš o svežoj obarenoj šlivi na oko.
Ili može obarena jaja.
[ Hefestionlove @ 14.06.2005. 22:04 ] @
Moderne devojke u najboljem slucaju umeju da naprave sendvice. Poznato je da su muskarci najbolji svetski kuvari,prema tome,momci ucite da kuvate,jer kada se ozenite,sendvici ce vam izaci na nos. Bolje pocnite na vreme,kao i ja. Imam udate prijateljice koje svojim muzevima samo posalju SMS na mobilni:"Dragi,danas sam indisponirana i ne kuva mi se! Kupi nesto za rucak!"
[ Mihailo @ 14.06.2005. 22:10 ] @
Si razmišljao da nađeš dečka lepotana koji dobro kuva?
[ Hefestionlove @ 14.06.2005. 22:15 ] @
Ako pozelite gurmansku hranu pozovite se kod nekog vaseg prijatelja koji ume da kuva. Ako se zenite najvaznije je da imate dobru tastu koja je vrhunska kuvarica inace cete biti osudjeni na sendvice.
[ Aleksandar Marković @ 14.06.2005. 22:17 ] @
[ Picsel @ 14.06.2005. 22:21 ] @
Pa nemojte tako prema coveku... Moze da bude ovo zanimljiva tema..
Ali svejedno, naterali ste me da promenim potpis !!!
[ BluesRocker @ 14.06.2005. 22:33 ] @
Imas na internetu brdo recepata, samo odes na google i napises recepti.
[ Hefestionlove @ 14.06.2005. 22:54 ] @
Aleksandre,
Svidja mi se ovaj recept za spagete. Jedna moja udata prijateljica ih je spremala na maslinovom ulju,a stavila je 600 grama juneceg mesa dva puta mlevenog i tomatino. Spremicu ih sledeci tvoje instrukcije jer mnogo volim spagete.
Kad udjem u stos,prelazim na ribu.
[ cicika @ 14.06.2005. 23:02 ] @
Nisu to njegove nego markomove instrukcije (hint: url sajta na kom si to gledao).
[ Lalemajstormoler @ 14.06.2005. 23:25 ] @
čili con carne
300 gr mesa junećeg (mleveno)
1 kg pasulja crvenog (iz limenke skuvan)
200 gr kukuruza iz limenke
250 ml tomatino
čili paprika
začin C
Priprema
Meso propržiti u tiganju
Sasuti pasulj i kukuruz u jednu posudu
naliti tomatino i dodati meso mleveno proprženo
posle 15tak minuta dodati čili papričice po želji i začin C
Opasno dobra klopa,ja sam je spremao
poz......lale
[ S_Kid @ 15.06.2005. 01:10 ] @
Lale jel ti ovo sos za spagete ili celo jelo?
[ pctel @ 15.06.2005. 01:15 ] @
Ja sam otkrio neka svoja pravila pomocu kojih otkrivam sa kilometar da li devojka zna dobro da kuva ili ne. Prosecna mlada devojka ne zna da skuva ni jaja i zivi u uverenju da su svi kvaliteti koje treba da ima jedna zena lepe noge, grudi i zadnjica. Jedan deo njih stvarno nadje muza sa takvim sistemom vrednosti i onda on vremenom nauci da kuva kako ne bi crkao od gladi. Medjutim, ostaje veliki procenat devojaka koja kad napuni 25 godina shvati da muza ne moze savatati na kratku suknju i megabrus pa za godinu dana nauci da kuva kao profesionalna kuvarica. Sticajem okolnosti menja se ova starosna granica, pa ono sto je do pre godinu dana bilo 25, polako se povecalo na 26, 27,28... tako da danas ko hoce lepo da jede mora traziti devojku od 30-ak godina.
Sto se mene licno tice, znam da kuvam ponesto, evo napisacu kako kuvam "Rafaelo" kolace :-).
Znam, uobicajeno je da se kolaci ne kuvaju vec peku, ali ovi nisu obicni kolaci, oni se ne peku i u njihov sastav ne ulaze ni jaja ni brasno.
Potrebno:
- pola kilograma krompira (~10 dinara)
- 250 g margarina (~50 dinara)
- 250 g secera u prahu (~50 dinara)
- pola kilograma kokosovog brasna (~60 dinara)
- pola kilograma mlevenog keksa (~70 dinara)
- korpice za kolace, 100 kom (100 dinara)
- 200 grama oraha, badema, lesnika ili kikirikija (30 - 100 din)
Priprema:
1. Skuvati krompir, iscediti vodu, izgnjeciti tj. napraviti pire.
2. Dodati margarin i dobro umesati.
3. Dodati polovinu kokosovog brasna i secer u prahu i izmesati.
4. Dodavati mleveni keks dok se ne dobije gustina kao testo.
5. Napraviti kuglice precnika 2 cm sa orahom/lesnikom ili vec sta imate u redini.
6. Kuglice uvaljati u preostalo kokosovo brasno i staviti u korpice.
Ukupna cena je oko 400 dinara za 2 kg tj. 100 komada kolaca.
[ Miroslav Jeftić @ 15.06.2005. 07:09 ] @
To je skoro kao knedle sa šljivama (varijacija na temu ;), samo što umesto šljive stavljaš lešnik/orah u sredinu.
[ Joseph B. @ 15.06.2005. 08:05 ] @
Svako moze nauciti kuvati.Pogotovo kad mora.
Pre nekoliko godina je moja keva bila u bolnici dva meseca, i kad se vratila jos tri je lezala u krevetu. Posle nedelju dana mi je postalo dosadno da jedem samo pasulj ( moj cale je samo to znao da spremi, a moj stariji brat ne zna ni jaja da skuva), pa sam poceo tako sto sam kupio neki kuvar od ~500 stranica sa slikama i prvo probao jednostavnije recepte pa polako prelazio na komplikovanije. Za kratko vreme sam kuvao supe, pravio punjenu piletinu, kolace, peciva...U to vreme sam imao 20 godina. Od tada je istina da kuvam samo kotlic na izletima ( ipak mi je keva zakon sto se toga tice) , ali sada znam da to nije neka prevelika mudrost.
[ vranic_a @ 15.06.2005. 09:59 ] @
Stvarno su danasnje devojke mnogo cudne, stvarno po ceo dan im je bitno samo da dobro izgledaju, a da kuvaju zna samo 25%, i u to ne spada przeno jaje ili virsla ili tako nesto, vec pravo jelo. Valjda je to posledica situacije u zemlji, spanske serije, pa onda majke razmaze decu, ili ih mrzi da ih uce, nije mi jasno sta.
Ja se prosto iznerviram kada cujem da devojka naruci od muskaraca, decka da im kupi nesto za jelo mrzi je da kuva, znam za jedan takav slucaj, strasno je glupo i ruzno.
Moja devojka zna da kuva puno, kada sprema neko meso, JAO pa to je strasno, neznas kada je dosta, inace kuvanje ide sa iskustvom, zato majke mnogo dobro spremaju, moja keva je strasan gurman i ona sprema sve zivo, neka jela iz kuvati srcem i strasna su, i kaze da ni ona nije u tim godinama znala puno ali vremenom....
Ne treba devojka da zna sada da kuva sve zivo, ali osnovna jela, supa, gulas, sarma,peceno pile, pasulj ta nasa stara jela treba, to su u vrh glave 10 recepata.
Desi se da meni devojka kaze da spremim nesto za jelo, onda joj ja kazem da ide za proveri ulje i zatekne kais na autu, ubrzo je shvatila kome je sta posao i gde je kome mesto, sto ne znaci da nekada i mi treba devojke da iznenadimo nekom lepo spremljenom vecerom.
Kad smo vec kod kuvanja, zna li ko gde ima da se naruci kuvar: Kuvati srcem od onih sa TV-a i koliko kosta????????????????????????????
[ ljishka @ 15.06.2005. 10:28 ] @
Nije tacno da danasnje devojke ne umeju da kuvaju!!!(Bar to ne vazi za SVE).Imam par drugarica koje izgledaju kao da su upravo sisle sa modnih pista, a u kuhinji su vrlo snalazljive(citaj :dobre kuvarice).To nema veze sa godinama, izgledom,niti sa obrazovanjem nego iskljucivo sa zeljom i voljom da se nesto novo nauci- pa i kuvanje.
Licno spadam u one koje to vole(jedino ne volEm da perem sudove posle tih kulinarskih izleta, ali ....)Znam da spremim s.v.e.- i ono sto sad ne znam- naucicu lako, makar sad ima kuvara, emisija....! Moram da kazem i to da moja majka nije kuvarica koja voli da eksperimentise- sto ce reci da ja lazanje, picu,i tome slicne- neklasicne djakonije u svojoj kuci nisam jela dok nisam pocela da ih spremam sama!
I ne, necu da se udajem.....jos ))
[ voja_pfc @ 15.06.2005. 12:24 ] @
Tacno je da ne vazi za sve. Ali vecina ipak jako malo stvari zna.
[ SASA M. @ 15.06.2005. 16:28 ] @
Lazanje:
Pored svih opisanih recepata, evo jedna moja varijanta lazanja koju pravim(keva) godinama:
50gr putera na laganoj vatri, kada se istopi dodati tri kasika brasna.
Zajedno prziti dok ne porumeni i dok se ne oseti lepo miris putera. Lagano
dodavati mleko(0.7-0.8L), pojacati vatru, dodati 200gr pecuraka(sampinjoni)
isecenih na tanke listice. Uz cesto mesanje, kuvati(ne da vri) 10 min. Ne sme
da zagori, pa izabratii takav sud. Skinuti sa vatre i dodati 10-20gr
origana, 1/2 narendanog morskog orascica i nekoliko kasicica vegete(ovo je
tajna :). Pomesati sve, probati ukus, treba da bude slatksto ka slanom. Ko
voli slano moze da doda jos vegete, ali ne treba preterivati, jer se ukus
kasnije pojaca. :)
U vatrostalni sud(15 x 25cm) sipati na dno dve-tri kasike fil-a, red testa,
fil, tanko isecen kackavalj, praske sunke, testo i tako 5 redova. Na zadnji
premazati besamel, naredjati kackavalj, posuti sa malo origana i sa
parmezanom, peci oko 30min na 250c u prethodno zagrejanoj pecnici.
Kackavalj koji najcesce koristim za ovo je biljni sa ukusom gaude, moze u principu
bilo koji, ne treba da ima neki intenzivan ukus, i ne treba da je slan. Nesto kao za picu bi bio dobar.
Umesto praske sunke, moze se staviti pecenica, ali je i ovako ok. Za ovu
kolicinu potrebno je 250-300gr testa,gotovog ili domaceg, Oko 100-120gr
sunke i 120-150gr kackavalja. takodje koristim tzv bio-zacin, jer je veci
procenat povrca u odnosu na vegetu. Ranije sam stavljao pavlaku i(ili) sok
od jednog limuna, ali mi na kraju bude pomalo kiselo, pa sam izbacio. Ako
pravite u metalnom sudu umesto vatrostalnog, ukus se nesto promeni i same
lazanje postaju nesto suvlje, izgube socnost, ne smeta toliko, stvar ukusa.
U klasicne lazanje ide jos i bolonjeze sos, kao sto vidite, odavde sam ga izbacio, a ubacio sunku i kackavalj.
U atacu je jedna vege varijanta.
Prijatno.
[ karas @ 15.06.2005. 22:35 ] @
Od šest drugarica (sve sa fakultetom) dve nemaju pojma, dve kuvaju dobro a dve fenomenalno.
Dakle, nije da ih nema.
[ Lalemajstormoler @ 15.06.2005. 23:29 ] @
Citat: S_Kid: Lale jel ti ovo sos za spagete ili celo jelo?
Celo jelo i to veoma ukusno veruj mi
poz......lale
[ BluesRocker @ 16.06.2005. 02:09 ] @
Citat: S_Kid: Lale jel ti ovo sos za spagete ili celo jelo?
Samo kilu pasulja u spagete? Malo je. ;)
Ovo cu da isprobam sto pre. :)
[ magnat @ 16.06.2005. 09:52 ] @
Evo jednog recepta koji moze posluziti svakom:
Meso u mleku. (Jagnjetina u mleku ali probano sa teletinom i svinjetinom i daje iste rezultate.)
Odete do pijace uzmete u mesnici ili mesari 2-5Kg mesa od buta ili cherek od jagnjeta.
Ako nemate kuci pechenjaru (oval sa poklopcem) kupite mahom ih ima na pijacama preporucujem za veshtije zemljanu posudu.
Kad stiknete kuchi operete posudu ili izribate ako ste kupili na obliznjem buvljaku, stavite u nju shaku masti, shaku soli, 3-4 cheshnja belog luka, stavite meso odozgo i zalijete mlekom 1-2l zavisi od kolichine mesa. Poklopite i stavite u rernu na 250 C. Koliko kilograma mesa toliko sati pechenja. Kad ovorite mleka nigde a meso mekano i ukusno.
Uz krompir koji se moze dodati na polovini pechenja uz dobro belo vinu pravi uzitak.
Debeli gurman.
Pozdrav.
[ vranic_a @ 16.06.2005. 12:21 ] @
Ma znaju ali ima puno koje neznaju, posto sam sa sela inenadjenje je vece sto bas devojke sa sla manje znaju da kuvaju od devojaka iz grada, valjda neki kompleks ili ne znam, ali zato mora da izgledaju.... ma svet poludeo, najvise sam se iznenadio kada sam gledao neku emisiju na Pinku pre neki dan gde su gostovale neke manekenke i sve su znale i volele da kuvaju kao obozavaju da decku spreme nesto gurmansko ili tako.
I zna li ko gde ima da se naruci kuvar KUVATI SRCEM?
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Imam utisak da me ignorisu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
[ Lalemajstormoler @ 16.06.2005. 12:27 ] @
Imam jos jedan recept,jako je dobar,a i jeftin
#### Kartofel pufer ######
1.1kg starog krompira
2.130gr brasna
3.20gr ovsene pahuljice
4.1 jaje
5.cetvrt glavice crnog luka
6.so
7.biber
8.beli luk u prahu
Priprema
Izrendati krompir i iseckati crni luk i izmesati sa svim ostalim sastojcima
so,biberi beli luk staviti po potrebi.
Peci u tiganju u puno vrele biljne masti,ako nema biljne masti moze i ulje obicno.
Peci oko minut ipo sa svake strane,a sluziti uz sos od belog luka,sa jogurtom ili ako volite slatko,onda sluziti sa prelivom od jagoda ili visanja.
Opaka stvar ispekao,sam,toga minimalno 4 tone ne zezam se minimalno cetiri tone.
[ Hefestionlove @ 16.06.2005. 15:15 ] @
Branislave,
U knjizari "Mamut",Sremska 1,I sprat,imali su dve knjige "Kuvati srcem":
1). "Kuvati srcem I" -cena 130 dinara
2). "Kuvati srcem" - cena 1296,00 dinara
Telefon knjizare: 639-060 (traziti "domace knjige").
Konacno sam ti nasao knjigu "Kuvati srcem",autor Velimir Dejanovic,cena: 1 200,00 dinara
Mozes da je kupis u knjizari "Dereta",Knez Mihailova 46,radno vreme od 09.-22 i 30
Telefon: 303-3503
[ vranic_a @ 16.06.2005. 16:00 ] @
Pa ja sam trazio a ne Branislav (kooiko mi se cini) & puno hvala, posto nisam i BG jel salju pouzecem ako neko zna?
Obrisan nepotreban citat.
[Ovu poruku je menjao cicika dana 16.06.2005. u 18:26 GMT+1]
[ HoT_Steppa @ 16.06.2005. 17:21 ] @
Jel' znas kad bih ozenio devojku koja mi kaze "Dragi nesto me mrzi da kuvam, idi kupi nesto"?
N I K A D ! ! !
[ Manonegra @ 16.06.2005. 23:48 ] @
Naravno da znaju, ali vama je, izgleda, bitnije da zna da kuva nego da ima nešto u glavi. Oženite se sa kuvaricom i rešen problem...
[ Lalemajstormoler @ 17.06.2005. 00:04 ] @
Citat: Manonegra: Naravno da znaju, ali vama je, izgleda, bitnije da zna da kuva nego da ima nešto u glavi. Oženite se sa kuvaricom i rešen problem...
Ha Ha Ha
Evo nam jos jedne profesorice koja ne zna da kuva,a mozda i gresim.
poz......lale
[ weB_KiLeR @ 17.06.2005. 06:23 ] @
Citat: Manonegra: Naravno da znaju, ali vama je, izgleda, bitnije da zna da kuva nego da ima nešto u glavi. Oženite se sa kuvaricom i rešen problem...
Heh, nemoj da si na kraj srca, niko nije rekao da zena treba biti deo kuhinje i spavace sobe, vec da zna da kuva, sto je sasvim razumljivo.
Inace ja sam za to da i muskarci znaju da kuvaju jer nisu zene uvek tu, a i muskarci su bolji kuvari :P (sace flame)
U svakom slucaju sramota je da zensko ne zna da skuva nista, stvar osnovne kulture i obrazovanja, bar po meni.
[ Buum @ 17.06.2005. 13:27 ] @
Sve se plašim da biste je odbili zato što ne zna da kuva, hehehe
[ Svetle @ 17.06.2005. 14:15 ] @
volim da kuvam, ali samo jela koja ne zahtevaju vise od pola sata. mogu da preporucim da spremate po kineskim receptima, jer cela termicka obrada hrane traje 3-5 minuta, priprema je malo duza jer sve treba seckati. lepo kupite super secka i resen problem. za pocetak kineski kuvar koji kosta 100 din, od Nade Jokic Stefanovic. treba imati i neke zacine (soja sos, djumbir,…), nisu tako skupi i dugo traju.
prilazem jedan italijanski pecept, odlicno jelo, vreme spremanja 15 minuta, za 4 osobe da se ozderu.
potrebno:
1 tomatino
1 glavica crnog luka
1 pakovanje fuzila 500 gr. (vrsta testenina, pise na kesici, a ako ne volite domace po ceni od 60 dinara kupite italijanske Del Castello-odlicne su).
300 grama morskih plodova, frikom pakovanje je odlicno, nisu nista bolji oni skuplji, cena 250 din.
iseckati crni luk i proprziti malo, u to sipati tomatino i kuvati na dvojci 10 min, onda staviti morske plodove i jos 2-3 minuta. za to vreme skuvati testeninu (ova italijanska se skuva za 10 min). procediti testo, vratiti u sepru gde se kuvalo i usuti sos, promesati sve to i gotovo. sipati u tanjire i odozgo ide parmezan, a ako ne volite moze bilo koji drugi sir.
jelo je fenomenalno, najbolje je kad se odmah jede. ako vam se umorilo culo ukusa od klasicnih jela obavezno spremiti.
[ Jagnjeca brigada @ 17.06.2005. 17:02 ] @
HoT_Steppa:
Citat: Jel' znas kad bih ozenio devojku koja mi kaze "Dragi nesto me mrzi da kuvam, idi kupi nesto"?
Neka ona dobro izgleda i bude dobra u krevetu a ja cu da kuvam :)
BTW U IPS-s prodavnici u novom Merkatoru moze da se kupi kuvar na CD-u za oko 750 din. sa preko 5.000 recepata, mnogo je dobar.
[ atinna @ 18.06.2005. 03:02 ] @
za muskarce se kaze da su bolji kuvari zato sto se od zena ocekuje da kuvaju i PODRAZUMEVA SE (nemojte molim vas da se sad neko javi da kaze da su se stvari promenile jer ce se tipicni balkanac unezveriti ako tri dana za redom bude mazao pastetu)
a kada muskarac kuva , to je samo kada je raspolozen za to, kada mu se kuva i obicno ga svi nahvale i bude prava zvezda tog dana , a posle se to ko zna koliko jos prepricava
naravno to je jedan dan u godini, a svih ostalih dana se obrok ocekuje od zene/majke
P.S. znam da kuvam:)
[ markom @ 18.06.2005. 03:08 ] @
Znam i ja :-) I kuvam svaki dan :-)
Citat: Jel' znas kad bih ozenio devojku koja mi kaze "Dragi nesto me mrzi da kuvam, idi kupi nesto"?
Ako je to faktor po kojem biras zivotnu saputnicu -- good luck ;-)
Marko.
[ atinna @ 18.06.2005. 03:15 ] @
on se nikad nece ozeniti;)
[ Ivan Dimkovic @ 18.06.2005. 09:13 ] @
Citat:
Ako je to faktor po kojem biras zivotnu saputnicu -- good luck ;-)
Boga mi, jos ako je okruzenje kao iz filma "101 Reykjavík" - cenim da ce mu trebati i mnogo vise od 'good luck' ;-))))))))
Sorry - bilo je jace od mene :-)))
[ Beltrammi @ 18.06.2005. 09:33 ] @
Dok sam ziveo kod roditelja nisam nista znao da spremim. Ni caj. Posle sam naucio kad mi je zatrebalo, uglavnom piva i cevapa :) , dobro i gibanica po koja. Sada kad sam se ozenio kuvam retko jer se sa zenom hranim na poslu. To nam je najpovoljnije. Italijani se hrane drukcije od nas, pa mnogih nasih stvari nema, a njihove ne znamo kako da spremimo jer tamo je kuvanje kunst.
[ Fuzz @ 18.06.2005. 11:41 ] @
Ja sam sa 14 bio prisiljen da naucim da kuvam, ali danas i ja i devojka kuvamo zato sto volimo. Sreca je sto nam se svidjaju iste stvari, znaci Italija, Indija i neka nasa i strana klasicna jela. Naravno tu ima i dosta eksperimentisanja, i mislim da je to kljucno za bilo koga ko zeli da nauci da kuva. Znaci kad si par puta napravis klopu od skoro praznog fridza steknes izvestan osecaj za ukuse i odnose izmedju njih.
Mislim da se kod nas neko ko zeli da nauci da kuva susrece sa dva osnovna problema. Prvo, recepti su nepotrebno iskomplikovani i filozofira se oko krajnje jednostavnih stvari. Drugi je problem sto je za pola recepata koje gledamo na televiziji nemoguce naci sastojke u Srbiji. A da ne govorim da ima potpuno bolesnih recepata. Ako se neko seca one Maite, debele francuskinje iz emisije koja je prikazivana na BK pre nekoliko godina. Njen pristup kuvanju je za mene potpuno nenormalan. Mislim recepti tipa tele punjeno svinjom punjeno jagnjetom punjeno curkom punjeno zecom punjeno piletom sa morskim plodovima....mislim stvaaaarno...
[ cicika @ 18.06.2005. 12:05 ] @
Citat: kad si par puta napravis klopu od skoro praznog fridza steknes izvestan osecaj za ukuse i odnose izmedju njih.
To je i kompletna poenta kuvanja za mene. Mogu da napravim super klopu bukvalno od bilo čega što ostane u frižideru. Mada, moram priznati, uvek bude nekih začina u kući da sve to dobije jo bolji ukus.
[ Fuzz @ 18.06.2005. 12:28 ] @
Pa naravno, ne moze bez zacina ;)
[ markom @ 18.06.2005. 13:00 ] @
Citat: Boga mi, jos ako je okruzenje kao iz filma "101 Reykjavík" - cenim da ce mu trebati i mnogo vise od 'good luck' ;-))))))))
Bleh! Zar i ti brate Ivane! :-) Nije mi dosta što gledam tak'e svaki dan :-)
Marko.
P.S. Ja mislim da je Alex pokupio jedinu koja zna/hoće da kuva. Ostale, sve mrka kapa...
[ atinna @ 18.06.2005. 15:52 ] @
Citat: cicika: To je i kompletna poenta kuvanja za mene. Mogu da napravim super klopu bukvalno od bilo čega što ostane u frižideru. Mada, moram priznati, uvek bude nekih začina u kući da sve to dobije jo bolji ukus.
upravo tako
a sto se tice tih debelih kuvara... debeli ljudi se hrane lose i nezdravo...
pravilno kombinovanje namirnica i umeren unos u organizam NIKADA ne mogu
prouzrokovati gojaznost...
tako da ja kad vidim debelog kuvara na tv-u momentalno menjam kanal:)
secam se kada je ta francuskinja pravila neko jelo od noja... i da gledaocima docara sve to, dovela zivognoja u studio, mazila ga 5 min, a potom pocela da udara po sniclama od noja... jezivoooooooooo
:)))
[ BluesRocker @ 18.06.2005. 16:56 ] @
Citat: atinna:a sto se tice tih debelih kuvara... debeli ljudi se hrane lose i nezdravo...
pravilno kombinovanje namirnica i umeren unos u organizam NIKADA ne mogu
prouzrokovati gojaznost...
tako da ja kad vidim debelog kuvara na tv-u momentalno menjam kanal:)
Ma daj bre, kuvari koji nisu debeli su neiskreni. Moze hrana da bude kolko hoces pravilno obogacena svim sastojcima, ako neko sprema specijalitete, tome se tesko odoli i pojede tacna porcija. Nije smisao vrhunske kuhinje zdrava ishrana (onda bi se svi hranili makrobiotikom, ne bi nista kuvali) vec gurmanluk, a gurmani su svi buce.
[ weB_KiLeR @ 18.06.2005. 18:27 ] @
Citat: cicika: To je i kompletna poenta kuvanja za mene. Mogu da napravim super klopu bukvalno od bilo čega što ostane u frižideru. Mada, moram priznati, uvek bude nekih začina u kući da sve to dobije jo bolji ukus.
Mogu misliti kad ti opravis :D
Koje zacine koristis? ( Ja koristim najbolji zacin za sva jela, zove se glad )
[ cicika @ 18.06.2005. 18:35 ] @
Citat: Mogu misliti kad ti opravis :D
<onako za sebe>... on to ironiše, šta li...hm ... </onako za sebe>
Glad je nesumunjivo najbolji začin :)
Standardno - so, šećer, biber, domaći sok od paradajza, orašče, lovorov list, bosiljak (najbolji je svež, ali treba imati u saksiji za tu akciju), ruzmarin (sa ovim oprezno, jak je), mlevenu papriku (slatku), moj omiljeni - kari...
Ponekad malo slanine (vrlo malo) bude bolje od bilo kog začina ili malo jakog žutog sira (mada toga često i ne bude u praznom frižideru).
[ atinna @ 18.06.2005. 21:50 ] @
najveci je bedak kada neko dolazi iz porodice gde su pljeskavice, cevapcici, pastete i virsle normalna pojava ...
pritom obicno osoba koja u toj porodici priprema obroke nije bas vrsna kuvarica, pa je toj njenoj porodici nametnuto da misle da je zdrava ishrana bezlicna i neukusna, a da pravi ukusan obrok da ne moze da prodje bez przenog masnog mesa i pecenog krompira i nekoliko vekni belog hleba
za nekoga su gojazni ljudi "pravi gurmani", a za mene su samo osobe koje su prozdrljive i nemaju meru po cenu unistavanja sopstvenog organizma
nesto sto steti zdravlju ne moze nikako biti normalno
[ Shadowed @ 18.06.2005. 22:00 ] @
Razlozi za gojaznost su mnogobrojni a njihove kombinacije jos mnogobrojnije tako da je izlisno generalizovati to na bilo koji nacin.
[ SandraNS_85 @ 18.06.2005. 23:17 ] @
Pa umem ponesto da skuvam,uglavnom italijanske specijalitete posto kad to kuvam u tome i uzivam. Inace ne pada mi na pamet da se pre udaje nesto previse angazujem u kuhinji,mislim ima vremena sad uzivam skroz u svom devojackom zivotu. a ko zna kako se udam mozda ni tada necu morati da kuvam :)
[ cicika @ 19.06.2005. 00:34 ] @
Hmm... Devojački život
Imala ja epizodu od tri godine samostalnog devojačkog života. Da nisam umela da kuvam verovatno bih crkla od gladi ili od loše ishrane (navikunto na domaću supu od malena pa se razmazilo).
Gurmanska hrana ne mora neophodno da bude nezdrava a ne mora ni da goji.
Pravilnim izborom začina i zelena salata može da bude gurmanska hrana
[ atinna @ 19.06.2005. 00:45 ] @
ne govorim o onima sa poremecenim metabolizmom i slicno
mislim na one sto su debeli, a sve misle da im je to od "vazduha"
[ weB_KiLeR @ 19.06.2005. 00:49 ] @
Citat: cicika: Hmm... Devojački život :)
Imala ja epizodu od tri godine samostalnog devojačkog života. Da nisam umela da kuvam verovatno bih crkla od gladi ili od loše ishrane (navikunto na domaću supu od malena pa se razmazilo).
Gurmanska hrana ne mora neophodno da bude nezdrava a ne mora ni da goji.
Pravilnim izborom začina i zelena salata može da bude gurmanska hrana ;)
Mozes ti meni da kuvas, nije problem :D
[ cicika @ 19.06.2005. 00:55 ] @
Pazi, meni je laka ruka na brisanje!
[ zoran @ 19.06.2005. 03:58 ] @
Citat: cicika
Standardno - so, šećer, biber, domaći sok od paradajza, orašče, lovorov list, bosiljak (najbolji je svež, ali treba imati u saksiji za tu akciju), ruzmarin (sa ovim oprezno, jak je), mlevenu papriku (slatku), moj omiljeni - kari...
Ponekad malo slanine (vrlo malo) bude bolje od bilo kog začina ili malo jakog žutog sira (mada toga često i ne bude u praznom frižideru).
Ponekad malo slanine , a u slučaju kad nema "ponekad" .....šta je tu jelo od svega nabrojanog ? Tu uopšte nema jela . Kad bih se tako hranio ...bolje i da ne jedem ....nego nastavim da mešam malter
Mislim da bi "ponekad" trebalo da se ubaci u "stalno" a one listiće malo smanjiti....a preko slanine zaliti nekoliko jaja ........pa , p'o vekne 'leba, paradajz i zatim se privatiti posla....i na kraju lubenica ,ali onda je ovo offtopic. Ne spada u gurmanske recepte.
Cicika , otvori novu temu :začini......
[Ovu poruku je menjao zoran dana 20.06.2005. u 03:10 GMT+1]
[ cicika @ 19.06.2005. 12:56 ] @
E, breeeee...
Pitao čovek za začine
Čitaj sve postove a ne samo moje
[ Hefestionlove @ 19.06.2005. 13:07 ] @
Kada sam bio u Londonu u jednom marokanskom restoranu dopao mi se ukus raznjica sa pirincem. Jedva sam ubedio sefa kuhinje da mi izdiktira recept:
Sastojci za 4 osobe,samo za Vas,moje prijatelje sa ES:
800 grama juneceg mesa 2 cena belog luka
2 kasike suvog grozdja
200 grama pirinca kesica safrana
svez korijander ili persun
50 grama crvene paprike so
biber
1 tikvica
1 crni luk
Junetinu isecite na snicle. Marinira se sa limetom,maslinovim uljem,semenom korijandera, alevom paprikom,cilijem,crnim i belim lukom,doda se malo soja sosa. Meso u marinadi treba da odstoji sat-dva. Potom se stavlja na raznjice i pece.
Pirinac se kratko prodinsta na ulju,a zatim se doda povrce,tikvice i crvena paprika,crni luk,i suvo grozdje. Zatim se pirincu i povrcu doda safran. Sve zajedno prodinstajte. Prijatno!
P.S. Momci,znate kako mozete da "testirate" devojke koje pozovete u svoj stan? Ja im obavezno ostavim neoprane sudove i cekam da vidim njihovu reakciju. Vrhunske domacice ce pre nego sto sednu i popiju kafu,smesta oprati sve sudove,i oribati sporet. Onda ce se ponuditi da vam skuvaju kafu,i neko jelo. Ako nemate sve neophodne namirnice skoknuce do prodavnice da ih nabave. Takve carobnice nikada nece zapaliti cigaretu u vasem stanu vec ce izaci na terasu. Verujte mi takve vile zaista postoje,i ako ih upoznate ozenite se sa njima!
One druge,lencuge,ce se prvo uvaliti u najudobniju fotelju,i zahtevati da im skuvate kafu. Zapalice cigaretu,a onda ce vas onako uzgred upitati:"Sta ima da se jede?"
Te "sljuke iz dunavskog mulja" nikada,ali nikada nece prekoraciti prag vase kuhinje,jer su nesposobne,neorganizovane,i mnogo haluciniraju. Te lenjivice drzite na distanci! Ako su pusaci,usmrdece vam stan duvanskim dimom,jer im je tesko da dignu dupe iz fotelje i prosetaju se do terase.
[ HoT_Steppa @ 21.06.2005. 15:45 ] @
Citat: Ako je to faktor po kojem biras zivotnu saputnicu -- good luck ;-)
Marko.
Na svu srecu, moja devojka ZNA da kuva, super izgleda, i ima i u glavi i u nogama.
I ja je izuzetno postujem i volim.
Devojka kakva se samo pozeleti moze.
[ Dragi Tata @ 21.06.2005. 16:11 ] @
Citat: markom: Ako je to faktor po kojem biras zivotnu saputnicu -- good luck ;-)
Marko.
Slažem se. Kuvanje je važno, ali je miraz mnogo bitniji. Osim toga, treba gledati i iz kakve je kuće, posebno političko opredeljenje oca i džangrizavost majke. Sve u svemu, najtoplije preporučujem mladim generacijama da koriste provodadžike, jer su svi ostali metodi nalaženja bračnih partnera jako nepouzdani.
[ Palma @ 21.06.2005. 16:55 ] @
Ova ti je k'a Njegoševa!
[ Buum @ 23.06.2005. 10:46 ] @
Citat: Hefestionlove: Imam udate prijateljice koje svojim muzevima samo posalju SMS na mobilni:"Dragi,danas sam indisponirana i ne kuva mi se! Kupi nesto za rucak!"
Pa i ovome se vrlo lako može doakati! Pozoveš lepo momke iz Čobanovog odmora i za mrzovoljnu damu naručiš
a za sebe uzmeš nešto lepo (npr. somun sa pršutom i kajmakom).
E, sad, imajući u vidu da se 99,95% devojaka gadi na polusmrznute papke, praseće uši i repove skuvane u vodurini sa dodatkom koštane srži (codename: pihtije), idealno je da joj ne kažeš šta si poručio već da je iznenadiš tako što ćeš joj pihtije (bljak!) doneti u krevet...
Naravno, treba biti spreman na svakakve reakcije posle ovoga, ali faca koju riba napravi tom prilikom je nešto neprocenjivo!
[ tarla @ 23.06.2005. 11:16 ] @
Citat: HoT_Steppa: Na svu srecu, moja devojka ZNA da kuva, super izgleda, i ima i u glavi i u nogama.
I ja je izuzetno postujem i volim.
Devojka kakva se samo pozeleti moze.
e nek si im rekao....
salu na stranu ali 70% cura koje ja poznajem jedva zna i snjitu hljeba da namaze a kamoli da nesto ozbiljnije skuha.
uglavbnom kuhanje danasnjih cura se svodi kad im mama kaze "ukljuci onu serpu sto sam stavila na sporet u 15:00 taman da se voda ugrije kad ja dodjem sa posla"
ili podgrij tati rucak ja cu se zadrzati:)
[ Hefestionlove @ 23.06.2005. 11:17 ] @
U jednom poznatom beogradskom restoranu jeo sam fantasticno jelo Bograc s njokama. Toliko mi se dopalo da nisam zalio para samo da se domognem recepta. Za Vas,moje prijatelje sa ES,recept je besplatan:
Bograc sa njokama
Sastojci: Kilogram teletine od buta (moze i junetina),dve vece glavice sitno iseckanog crnog luka,2 cena belog luka,feferon ili papricica (izbor ljutine po zelji),jedna zelena i jedna crvena paprika isecene na rezance,nekoliko pecuraka isecenih na snite,3 kasike ulja,so i biber po ukusu,1 manja kasika aleve paprike,prstohvat timijana,malo pimenta,list lovora,prstohvat mlevenog kima,3 dl belog vina.
Priprema: Na ulju staklasto proprziti luk,dodati izgnjecen beli luk,i na kocke seceno meso. Dinstati na laganoj vatri,kao za gulas. Dodati papriku,pecurke i sve zacine. Kada je meso upola mekano zaliti vinom. Poklopiti i dinstati bez mesanja. Na kraju dodati kasiku milerama,ali nije neophodno. Bograc ne treba da bude mnogo tecan,i ako neko voli softaniji,dodati i malo supe. Njoke kuvati odvojeno u kipucoj slanoj vodi. Kuvane su kada isplivaju na povrsinu. Dodati ih bogracu. (Najbolje je koristiti zamrznute njoke koje mozete kupiti u svakoj samoposluzi!).
Prijatno!
A sada cu preporuciti jedan recept momcima koji zele da impresioniraju devojke:
Spremite im poslasticu a la Marko:
Sastojci: Malo butera,dve,tri jabuke,orasi,vanilin secer,cimet,med
Priprema: U tiganj staviti malo butera,dodati iseckane jabuke i lagano mesati. Samleti orahe i dodati u tiganj s vanilinim secerom,sipati cimet i zaliti medom. Toplu poslasticu preliti sladoledom. Sluziti toplo ili hladno.
Prijatno!
[ Hefestionlove @ 23.06.2005. 11:59 ] @
"Tajni recept" za dame,ili "Kako da zavedete momka koji vam se svidja?"
Posluzite mu poslasticu "Profiterole",a ako Vas mrzi da je spremate mozete je poruciti iz jednog poznatog restorana/picerije. 6 kolaca kosta 300 dinara! (Dacu Vam telefon u privatnoj poruci).
Profiterole
Sastojci: pola case vode,prstohvat soli,pola kasicice secera,50 grama butera,80 grama brasna,2 veca jaja
Za krem: pola litre mleka,5 zumanaca,125 grama secera,kesica vanilin secera,kesica gustina
Za cokoladni preliv: 300 grama crne cokolade,jedna slatka pavlaka,2 kasike amareta
PRIPREMA: U vodu umesati so,secer,i maslac pa prokuvati na pari. Skinuti s vatre,umesati brasno i ostaviti da se prohladi. U smesu potom dodati jedno po jedno jaje i dobro sjediniti mesanjem. Poslasticarskim spricem oblikovati testo u loptice,redjati ih u podmazan pleh i peci u rerni zagrejanoj na 220 stepeni.
KREM: U pola litre mleka dodati kasiku gustina,zumanca,vanilin secer i secer,pa kuvati na pari dok se masa ne zgusne. Ohladjene loptice puniti prohladjenim kremom i redjati na tanjir. U medjuvremenu pripremiti COKOLADNI PRELIV: u serpu staviti kafenu kasiku butera,dodati amareto i umucenu slatku pavlaku. Lagano izmesati i time preliti kolacice. Prijatno.
P.S. Drage dame,ako zelite da se udate naucite da kuvate,a posebno profiterole. Takodje naucite da masirate,i povedite racuna da uvek u frizideru imate 6 piva. Muskarci su "laka roba" i uopste ih nije tesko odvuci u krevet ako im ponudite 3 stvari: profiterole,masazu i 6 piva. Posle popijenih 6 piva muskarci gube kontrolu i onda mozete sa njima raditi sve sto pozelite!
[ cicika @ 23.06.2005. 14:43 ] @
Nije 6 nego 12! I ja pijem piwo
A to se tebe tiče.... Povedi računa sa svojim komentarima.
[ Jagnjeca brigada @ 15.08.2005. 12:29 ] @
Palačinke se brzo i lako spremaju, a i sastojci nisu skupi a dosta lepih recepata na
www.palacinke.co.yu!
poz.
[ Nabukodonosor @ 15.08.2005. 21:48 ] @
Ne radi link.
[ Deda_Mraz @ 16.08.2005. 09:33 ] @
Radi link ali nema ništa na sajtu
BTW ja sam iznenadjen, kuvarskim znanjen moje lepše polovine Zaista prijatno sam se iznenadio što ne samo dobro kuve, već i ZNA da kuva. Ufff al sam ogladneo
[ Conica @ 16.08.2005. 10:51 ] @
Dakle citam i ne mogu da verujem kakvih muskaraca(???) ima ..... davno nisam citala ovakve cinicne izjave na racun zena, a da se pri tom potpuno zanemario zdrav razum i da pojedinci jednom nisu zastali i razmislili o onome sto pisu.
Kukate kako danasnje devojke obracaju paznju na svoj izgled - a da li se na ulici okrecete za nedoteranom devojkom i da li vam se uopste u glavi javlja misao da se sa takvom devojkom upoznate ili udjete u vezu, da li cete u kaficu da se zagledate u doteranu ili nedoteranu devojku, da li na poslu ili fakultetu radije ostvarujete kontakt sa negovanim ili zapustenim zenama? Onako iskreno. Ocekujete da devojka bude izdepilirana, da ima negovanu kosu i lepu frizuru, eventualno i nasminkana, da su joj nokti uredni, cista koza...a to su samo osnovne stvari za koje sam sigurna da svi volite da vidite kod svoje izabranice. E pa momci...verovali ili ne, to zahteva svakodnevno ulozen trud i vreme.
Dalje citam izjave kako neki nikada ne bi ozenili devojku koja kaze da je mrzi da kuva. Prijatelju....MOLIM TE NEMOJ DA SE ZENIS, unesrecices nekoga. Da li ta izjava znaci da devojka/zena mora uvek da bude raspolozena za kuvanje? Ne moze jednostavno da je mrzi da eto, bash to jedno vece ne sedi 2 sata pored sporeta i natapa se isparenjima iz serpi i kiseli ruke u sudoperi? A NEEE ... ocigledno se podrazumeva da njeno default stanje (osim sto treba da bude negovana i lepa konstantno) mora da bude: uvek odmorna, spremna za rad i udovoljavanje. Ona ne moze da ima los dan, ne sme da pokaze da samo mozda zeli da se odmori posle radnog dana ili da jednostavno naruci picu ili ode u restoran.
Svi ste ovde koliko toliko upoznati sa vestinom kuvanja, i samim tim ste svesni da je za lepo jelo potreban trud i volja. Zanima me na osnovu cega neki ovde ocekuju ulozen trud kada imaju toliko negativne stavove i toliki nedostatak postovanja prema devojkama. Za samo malo pokazane dobre volje, za pokazano postovanje i pruzenu paznju, garantujem da je bar 80% zena spremno narednih nedelju dana da vas usrecuje kako samo pozeleti mozete, makar to za neke podrazumevalo i zabijanje u kuhinju.
Na zalost, za neke muskarce je i to previse da pruze.
Ne mogu da se ne osvrnem na "test za devojke" sa pranjem sudova.... ja stvarno nemam reci za takvo ponizavanje. Da li to znaci da kada ja odem do svog decka, treba da skocim i zavucem se u kuhinju, operem njegove prljave sudove, oribam mu sporet (kako je "test" u pitanje, tu je i cinjenica da je to namerno ostavljeno) i kuvam kafu???? Da li to znaci da devojke treba da se dokazuju tebi da su, eto njihove malenkosti dostojne da budu u tvom drustvu?? Pre ovih reci, dobro sam razmislila. Ti ne govoris o zajednickom zivotu kada generalno i postoji podela rada....govoris o poseti tvoje devojke. Za sta ti u stvari smatras devojke i zene, i cemu one tebi sluze (s obzirom da je ocigledno da su za tebe samo orudje).
Cinjenica ostaje da neke devojke ne umeju da kuvaju..pa sta na kraju krajeva. Da su mozda samo malo inspirisane od strane muskaraca, da li bi situacija bila ista??? Sve se da nauciti, samo je potrebna dobra volja i strpljenje.
cheers
Cony
[Ovu poruku je menjao Conica dana 16.08.2005. u 13:53 GMT+1]
[ Enigma5 @ 16.08.2005. 22:16 ] @
Thank`s.
[ Nabukodonosor @ 16.08.2005. 23:05 ] @
@Shadowed
Naravno da jeste Mida5...vidis da oboje na isti nacin koriste quote - pogresan.
[ mida5 @ 17.08.2005. 22:56 ] @
@ Nabudokodonosor - 1 i 1 nisu uvek 1, ponekad su i dva, pa makar i na istoj makini.
Uzgred, hoces li molim te, da mi objasnis kako da pravilno koristim quote?
[Ovu poruku je menjao mida5 dana 08.09.2005. u 19:45 GMT+1]
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|