[ dd_dd @ 20.06.2005. 18:45 ] @
| Posto je u skoro svim, mada mislim da slobodno mogu da kazem svim gradovima katastrofalno stanje, kvalitet, vode.
Koju vodu kupujete i da li imate neke podatke, merene mimo proizvodjaca, kao sto je elektroprovodljivost i stvarni sastav vode.
Licno konzumiram Aqua Vivu,Voda Vodu, povremeno Rosu, povremeno gazirani Knjaz Milos. |
[ Radovan__III @ 20.06.2005. 19:09 ] @
Ja sam cuda da piti samo jednu vodu u dugom intervalu nije dobro posto imaju sastav koji ti ne odgovara na duge staze tako da valja menjati.
Gazirani knjaz ima provereno preteranu kolicinu soli sto ne odgovara ako npr imas pritisak ali posle pljeskavice je prava stvar :)
Licno bi ti preporucijo malo da predjes na sokic od jabuke npr. posto je cena malo veca ali je em ukusnije em zdravije :)
[ markom @ 20.06.2005. 19:10 ] @
Ja od flaširanih pijem Blá Toppur, inače česmovaču, pošto je odličnog kvaliteta i bez hlora/fluora i ostalih dodataka.
Marko.
[ Slobodan Miskovic @ 20.06.2005. 19:49 ] @
Minaqua
[ boogooyagha @ 20.06.2005. 20:34 ] @
Prolom , ako jos postoji , je bez premca ;)
[ ilija1 @ 20.06.2005. 20:37 ] @
Nebi ja tu da mudrujem puno, ali Radenska je zakon. Samo pročitajte na etiketi šta sve sadrži. Pa na vodu mislim da.
[ voja_pfc @ 20.06.2005. 20:46 ] @
Ubedljivo najvise Prolom vodu.
[ Corey @ 20.06.2005. 20:55 ] @
Ne računajući česmušu najviše Knjaz Ološa.
[ Milan Andjelkovic @ 20.06.2005. 22:18 ] @
Prilično slabo pijem običnu vodu (gaziranu ne pijem uopšte), a kad pijem - pijem česmovaču.
[ superbaka @ 20.06.2005. 22:37 ] @
pijem cesmovacu dok ne primetim da je izmenila boju ili ukus... tada uzimam neku najjeftiniju nemineralnu i negaziranu vodu, kao sto je recimo Vujic voda... Minaqua spada u ovu kategoriju ali je ocajnog ukusa... jos kada vidim da se flasira u okolini Novog Sada, sve mi postane jasno... Kao sto rece Radovan the third, oligomineralne vode nisu na daleke staze jer taj hemijski sastav ne odgovara ljudskom organizmu... to je i razlog zasto nase oligomineralne vode ne prolaze bas najbolje u zemljama koje kubure sa pijacom vodom... ne pamtim kada je u Paracinu bio problem sa kvalitetom pijace vode, osim ako se izuzme to sto spada u veoma "tvrdu" vodu sa koeficijentom 18 na skali do 21 (7 je normalna)...
[ smfilip @ 20.06.2005. 22:44 ] @
"Gorska" je zakon
[ S_Kid @ 20.06.2005. 22:56 ] @
Knjaz Milos, bez premca...
Cesmovacu koristim za kafu i cedevitu i slicno...
[ misa J. @ 20.06.2005. 23:16 ] @
Uglavnom cesmovacu, ali volim i gaziranu Hebu(ne pijem je stalno)
Ne znam sta je toliko posebno sa aqua viva, em najskuplja em ogavno(moje licno zapazanje)
[ Balša @ 20.06.2005. 23:32 ] @
Česmovaču, pročišćenu Brita filterom.
[ Nabukodonosor @ 21.06.2005. 02:52 ] @
Zadnji put sam pio vodu pre jedno 6 meseci kada mi je u tus kabini slucajno usla u usta. Inace pijem Vodu Vrnjci.
[ Zoran Milovanovic @ 21.06.2005. 03:02 ] @
posto zivim na takvom podrucju gde voda ima ukus, miris i boju (mislim na cesmovacu) vodu donosim sa izvora, ako me pitate kako se zove izvor 'ebem li ga :) inace vodu donosim i sa Duboka izvora (vrlo popularna voda u ovom kraju).
[ atinna @ 21.06.2005. 03:08 ] @
rosa, gorska, prolom
[ Picard @ 21.06.2005. 08:52 ] @
Ja sam vršio "eksperiment" prokuvavanja vode. Naime, imam dvoje male dece, ćerkica mi ima tek devet meseci, i za njih obavezno kupujem flaširanu vodu, koju supruga prokuvava svaki put (što je sigurno, sigurno je..) kada pravi kašice ili mleko u prahu. Probao sam bukvalno sve vode na našem tržištu (naravno domaće, jer su strane preskupe) i samo dve vode posle prokuvavanja nisu ostavljale bele naslage u šerpi tj. džezvi: Vlasinska Rosa i Vrnjačko Vrelo. Na kraju sam se opredelio za V. Vrelo jer je osetno jeftinija od Rose ...
[ mist @ 21.06.2005. 08:59 ] @
The Serbian Ministry of Agriculture's Inspection department has recently found some popular local bottled waters to be contaminated with bacteria. These are:
"Vrnjacko vrelo"
"Vlasinska rosa"
"Rakovacka bivoda"
"Akva viva"
"Minakva"
Ovde se, dakle, govori samo o bakterijskom, a ne i o hemijskom sastavu vode. Ovo je informacija od pre 4 dana.
[ neca @ 21.06.2005. 09:00 ] @
A ja vodu ne pijem uopste.retki su slucajevi...razbijam se od koka kole...i znam da je uzasno lose :) i pokusavam da se skinem :) polako pokusavam da predjem na guste/bistre sokice ;)
[ jablan @ 21.06.2005. 09:09 ] @
Citat: Picard: samo dve vode posle prokuvavanja nisu ostavljale bele naslage u šerpi tj. džezvi
Šta je loše u tome što ostaju bele naslage posle prokuvavanja?
[ dd_dd @ 21.06.2005. 10:05 ] @
@all koji piju cesmovacu
Ljudi kad bi videli sta sve sadrzi, ili bolje da kazem sta ne sadrzi ta voda, to je katastrofa.Ne znam kako se tacno zove postupak, mislim da je u pitanju elektroliza, posle toga se od vode odvoji talog i padne na dno, to je par milimetara debeo zeleni "mulj" a na povrsini neka smedja boja kao da je bila kafa u casi a ne voda.
Smatram da voda iz cesme nikako ne moze da bude prihvatljiva, hlor koji se pusta u cevi onaj talog koji sam spomenuo jos nadogradjuje i stvara se dupla kolicina stetnih materija.
Vode iz flase su sigurno bolje nego iz cesme ali smatram da jos nismo dovoljno ozbiljna drzava i da na etiketama pise dosta pogresnih informacija.
Imam informaciju da je od jednog proizvodjaca vode razlicit kvalitet (elektroprovodljivost, kolicina metala isl.) u flasama za izvoz i za domace trziste.
One za izvoz su dodatno preciscene i zadovoljavaju EU norme.
Bas nemam ni puno poverenja u ove filtere sto se ugradjuju, tj ne da nemam poveranja u sam filter, nego ne znam kolko je dobro piti tako "cistu" (voda koja bukvualno ne sadrzi nista osim H2O), i onda se u sklopu tih filtera vestacki dodaju potrebi minerali...
Stvarno nam ostaje da pijemo malo ovog malo onog.
[ markom @ 21.06.2005. 10:30 ] @
Citat: A ja vodu ne pijem uopste.retki su slucajevi...razbijam se od koka kole...i znam da je uzasno lose :) i pokusavam da se skinem :) polako pokusavam da predjem na guste/bistre sokice ;)
Ovo čitam svako malo... Baš me zanima odatkle ti ideja da su masovno proizvedeni gusti/bistri sokići išta zdraviji po sastavu od kole? :-)
Marko.
[ flylord @ 21.06.2005. 11:27 ] @
Imaju vise korisnih sastojaka :) i nemaju toliko vestacki cudesa kao Cola, koja je cisto vestacki product
[ markom @ 21.06.2005. 11:34 ] @
Karamel i voda? Šta je tu veštački? Možda misliš na konzervanse, regulatore kiselosti i ostale tripove. Pa uporedi sastav sokića i kole :-)
Marko.
[ McKracken @ 21.06.2005. 11:46 ] @
Ja opet .. po ko zna koji put moram da pitam:
Kako neko sebi moze da dozvoli da misli da je sve sto je "prirodno" dobro a sve "vestacko" lose? Ne samo da je naivno vec pokazuje izuzetnu podloznost propagandi.. "Organska hrana" ... (jeste.. a ostalo je neorganska... kameni krastavac)
Ok .. Zelena pupavka je prirodna da ne moze biti prirodnija. Oce neko da gricne malo?
[ Mihailo @ 21.06.2005. 12:52 ] @
Citat: markom: Karamel i voda?
Šećer :o) Ima ga previše. Najgora stvar u CC. Jedino je light verzija upotrebljiva.
[ dd_dd @ 21.06.2005. 13:39 ] @
Citat: Mihailo: Šećer :o) Ima ga previše. Najgora stvar u CC. Jedino je light verzija upotrebljiva.
NIKAKO LIGHT!
Dok je secer u soku, dobro je.Sve sto je LIGHT sadrzi VESTACKE zasladjivace (Aspartam, saharin,...)A to je DOKAZANO stetno.
I Zvake bez secera sadrze aspartam koji je stetan!
Tako da bezite sto dalje od LIGHT i BEZ SECERA (a slatko je).
[ markom @ 21.06.2005. 13:54 ] @
Oh, ne, ne opet taj urbani mit o aspartamu!!! Koliko puta moramo to da raspredamo!?
Marko.
[ Atos @ 21.06.2005. 14:04 ] @
Meni, licno, najvise odgovara voda-voda. Cesmovaca mi nije losa po kvalitetu generalno gledano ali su lose cevi iz kojih je dobijam (mislim da je to svuda problem). Negde, od nekoga sam cuo da je samo minakva kao ono skroz ispravna, mada to nisam proverio. Inace kazu da policijske patrole po Americi nose u gepeku 2 galona CC za rastvaranje krvavih mrlja na autoputevima posle sudara :)
Poz
[ dd_dd @ 21.06.2005. 15:32 ] @
Citat: markom: Oh, ne, ne opet taj urbani mit o aspartamu!!! Koliko puta moramo to da raspredamo!?
Marko.
Prosurfaj i procitaj malo sta kazu ljudi za aspartam i ostale vestacke zasladjivace.
[ Picsel @ 21.06.2005. 15:35 ] @
Pijem vodu iz cesme i ne smeta... Cak ima i ukus mnogo bolji nego ove ostale... I meni ne smeta ni da je zagadjena...
[ dd_dd @ 21.06.2005. 15:39 ] @
Ovako izglada talog posle elektrolize koji sam spominjao.
Voda iz gradskog vodovoda.
[ Mihailo @ 21.06.2005. 15:41 ] @
http://www.food.gov.uk/saferea...ditivesbranch/sweeteners/55174
Citat: The COT fully reviewed aspartame again in 1992 and, after studying all the available scientific information, confirmed that it is safe for use.
Meni je ovo dovoljno :o)
[ rajco @ 21.06.2005. 15:43 ] @
Posle treninga popijem oko litar Knjaz Milos mineralne vode , nekad eventualno ako mi je nestalo KM onda je tu uvek minaqua. U ostalim slucajevima vecinom pijem vodu sa cesme i mogu reci da je kod nas vrlo dobrog kvaliteta.
[ Mihailo @ 21.06.2005. 15:45 ] @
Citat: rajco:mogu reci da je kod nas vrlo dobrog kvaliteta.
Ovo „kod nas“ vrlo zavisi od lokacije, nije svuda baš najbolja.
[ Ivan Dimkovic @ 21.06.2005. 15:48 ] @
Citat: Prosurfaj i procitaj malo sta kazu ljudi za aspartam i ostale vestacke zasladjivace.
Aspartam je stetan za organizam u velikim kolicinama koje tesko mozes da uneses u sebe osim ako nisi ludak koji svaki dan pije nekoliko litara dijetalne koka kole i prezvace par kutija orbit zvaka.
U tim istim kolicinama i obican beli secer je podjednako stetan (ako ne i stetniji). Da li ces umreti od potencijalnog kancera ili od unistavanja krvnih sudova secerom mislim da ti je apsolutno sve jedno ;-)
Citat:
Ovako izglada talog posle elektrolize koji sam spominjao.
Voda iz gradskog vodovoda.
I koje zakljucke mozes izvuci iz toga sto si napravio gomilu bakarnih sulfata?
[ rapidlord @ 21.06.2005. 15:49 ] @
Prolom, a ovo sa elektrolizom ne znam kolko je dobar nacin da se proveri necistoca, ako to radi nestrucno lice, npr moze da se desi da je to na dnu case elektroda koja se u procesu razlozila na neke metale (ili sta vec) , sve jedno ...
[ dd_dd @ 21.06.2005. 15:50 ] @
Meni nije.
Citat: after studying all the available scientific information, confirmed that it is safe for use.
[ jablan @ 21.06.2005. 16:06 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: I koje zakljucke mozes izvuci iz toga sto si napravio gomilu bakarnih sulfata?
Valjda oksida?
[ sotis @ 21.06.2005. 16:14 ] @
Niste vi probali zaplanjsku vodu.
[ dd_dd @ 21.06.2005. 16:17 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: I koje zakljucke mozes izvuci iz toga sto si napravio gomilu bakarnih sulfata?
No idea.
Citat: rapidlord: Prolom, a ovo sa elektrolizom ne znam kolko je dobar nacin da se proveri necistoca, ako to radi nestrucno lice, npr moze da se desi da je to na dnu case elektroda koja se u procesu razlozila na neke metale (ili sta vec) , sve jedno ...
Elektrolizu je radila zena koja prodaje filtere za vodu.Ima neki aparat utakne u struju ...
E sad, ja stvano ne znam sta je to na dnu, ali je tamo, mozda ovde ima neko ko moze da mi objasni.
[ Balša @ 21.06.2005. 16:32 ] @
Citat: dd_dd: Elektrolizu je radila zena koja prodaje filtere za vodu.Ima neki aparat utakne u struju ...
E sad, ja stvano ne znam sta je to na dnu, ali je tamo, mozda ovde ima neko ko moze da mi objasni.
Što nisi odmah rekao da je elektrolizu radila prodavačica filtera. :)
Koliko se sećam lekcija iz hemije, a i sopstvenih igranja sa "Elektro-Pionirom" kad sam bio klinac, taj mulj (i ostala šarena prljavština koja se pojavi) jeste produkt razlaganja katode (ili anode, ko bi se sad setio), dakle - ne potiče iz same vode. Poenta sa elektrolizom trebalo bi da bude ova: savršeno čista (destilisana) voda ne provodi struju pa je elektroliza nemoguća. A kad nema elektrolize, nema ni tog taloga.
Da si tu ženu zamolio da u svoju filtriranu vodu stavi kašičicu obične kuhinjske soli i ponovi eksperiment, opet bi dobio gomilu mulja.
[ rajco @ 21.06.2005. 16:45 ] @
Citat: Mihailo: Ovo „kod nas“ vrlo zavisi od lokacije, nije svuda baš najbolja.
Zaboravio sam da mi u profilu ne stoji Čačak.
[ Ivan Dimkovic @ 21.06.2005. 16:58 ] @
Citat:
Elektrolizu je radila zena koja prodaje filtere za vodu.Ima neki aparat utakne u struju ...
Kakav jeftini marketinski trik koji bi se inace svuda okarakterisao kao prevara.
Taj talog je najobicni proizvod reakcije sa provodnikom koji je bio umocen u tu vodu.
Trebao si prodavacicu da pitas da uradi isto i sa filtriranom vodom, pod uslovom da i u nju stavi so, kao sto je morala uraditi i sa obicnom vodom, posto tesko da bi bez toga i izvela elektrolizu ;-)
Talog bi naravno bio isti.
Materije koje su u losoj cesmovaci - i koje mogu biti stetne po coveka na zalost nisu vidljive ovakvim "eksperimentima" - vec se radi o bakterijama i hemijskim jedinjenima u tragovima - ali i ti tragovi su dovoljni da ta voda bude stetna.
[ Shadowed @ 21.06.2005. 17:02 ] @
U cesmovacu ne moras da dodajes so. Doduse, ide sporo ali ide i bez dodavanja.
[ McKracken @ 21.06.2005. 19:37 ] @
Ne da je jeftin trik, vec ih treba strpati u zatvor. Elektrolizom ne mozes da dokazes prisustvo necistoca (baerm ne na takav nacin), vec ih upravo napravis.
To sto vidis se zove anodni mulj prozivod je elektrolize bakarne elektrode.
Hmmm skupa lekcija iz osnovne elektrohemije :)
Filteri nemaju previse smisla iz vise razloga. Prvi je sto ako su dovoljno inertni i sitni (npr od glinice) ima da omatoris dok ne profiltriras nesto kroz njih a ako nisu dovoljno sitni, nepostignes previse. Upravo zato se voda i hlorise (ili jos bojle fluorise) jer je to najefikasniji nacin da se pobije gamad, a da se bitno ne utice na samu vodu.
[ ilija1 @ 21.06.2005. 20:55 ] @
Nebi ja tu da mudrujem puno, ali Radenska je zakon. Samo pročitajte na etiketi šta sve sadrži. Pa na vodu mislim naravno.
[ RMAN @ 21.06.2005. 20:55 ] @
Tako je "neca" i ja skoro da ne pijem vodu samo sokove.
Zivim na selu tako da imam pumpu u dvoristu pa kad mi treba voda samo navalim.....
[ BigHakuna @ 21.06.2005. 21:22 ] @
Cenim da ipak ne treba podizati toliku paranoju oko vode.
Proveo sam oko 10 godina u Africi, ko zna sta sam tamo popio.
Kuc...kuc u drvo :)
Eh da, kad me posalju u Zambiju ili Kongo onda trosim samo Dzin-Tonic, 30%/70%.
Tonic /ima kinina/ za malariju, a Dzin /ili Votka/ odradjuju ostali deo posla.
[ Zikka @ 21.06.2005. 23:18 ] @
Ja licno pijem i cesmovacu i vodu sa pumpe i kiselu bilo koju mada najcesce Knjaz Milos . Hteo sam da kazem nesto uvezi elektrolize. U zadnjih 10-15 dana u moju tazbinu je dolazio neki tip (penzionisani oficir) i reklamirao neke filtere za vodu koji se zovu Nobel i koji su dobili Nobelovu nagradu itd. Onda uradi eksperiment i rezultat je polupuna casa mulja i neceg slicnog. Onda on stavlja neki merni instrument koji odmerava 430 necega a trebalo bi da bude do 100 necega. Mineralne i kisele vode bi trebale da budu do 20 necega. Sve mineralne vode su bile 50-100 a samo je Vlasinska rosa bila 45. I tako mic po mic on nam pokaze katalog u kome ima desetak vrsti filtera a koji svi kostaju po 100.000 dinara i mali vise. Ali ima i jedan sto kosta 53.000. I moja tazbina zacepila za taj jeftini? a ovaj ih ubedjuje samo da taj ne uzmu nego bilo koji drugi. Za sada su res peceni da ga kupe i jedva cekam da im pokazem ove postove.
[ nszmduu @ 21.06.2005. 23:34 ] @
Ubedljivo najbolja voda koju sam pio bila je "Jazak Voda". Neki Italijan je nedavno kupio izvor kod manastira Jazak (Fruska Gora) i poceo je sa punjenjem ali jos uvek je nema na trzistu. Ja sam dobio jednu flasu na fruskogorskom maratonu, delili dzabe.
[ Djomloun @ 22.06.2005. 00:07 ] @
Sabijam Prolom (svidja mi se ukus:), a sxto se tice necistoca u vodi one mogu biti
-mehanicke primese <samo se one mogu odstraniti meh. posupkom, talozenje/filtriranje>
-koloidne primese
-rastvorene primese
Svaka od primesa ima nacin odstranjivanja, tako da ti filteri u zavisnoti od toga sxta zxelisx postici mogu biti od pomoci, btw bitne karakteristike vode su:
* njena tvrdoca i meri se u stepenima (najcesce korisxceni kod nas su nemacki stepeni, postoje i americki, engleski, francuski), bitno je koliko voda sadrzi rastvorenih soli kalcijuma i magenzijuma jer su to soli koje cine vodu tvrdom
* ph vrednost (bazna, neutranai kisela sredina)
A soli se odstranjuju kao sxto svi znamo na povisxenoj temepraturi >60'C (hint:kamenac u bojleru)...ALI pitanje je sxta je zapravo zdravo za ljudski organizam? Mozesx ti da precisxtixh vodu da se sastoji samo od H2O ali nesxto ne verujem da je takva voda zdrava za ljudski organizam.
[ dd_dd @ 22.06.2005. 08:28 ] @
Citat: Zikka: ... Hteo sam da kazem nesto uvezi elektrolize. U zadnjih 10-15 dana u moju tazbinu je dolazio neki tip (penzionisani oficir) i reklamirao neke filtere za vodu koji se zovu Nobel i koji su dobili Nobelovu nagradu itd. Onda uradi eksperiment i rezultat je polupuna casa mulja i neceg slicnog. Onda on stavlja neki merni instrument koji odmerava 430 necega a trebalo bi da bude do 100 necega. Mineralne i kisele vode bi trebale da budu do 20 necega. Sve mineralne vode su bile 50-100 a samo je Vlasinska rosa bila 45. I tako mic po mic on nam pokaze katalog u kome ima desetak vrsti filtera a koji svi kostaju po 100.000 dinara i mali vise. Ali ima i jedan sto kosta 53.000. I moja tazbina zacepila za taj jeftini? a ovaj ih ubedjuje samo da taj ne uzmu nego bilo koji drugi. Za sada su res peceni da ga kupe i jedva cekam da im pokazem ove postove.
Da da, i kod nas su bili iz Nobel-a.
A to sto su merili 50-100-400, je navodno elektroprovodljivost i dokazuje prisutvo provodnika u vodi, ja samo joj dao da izmeri za aqua vivu i bilo je 380.I pogledamo mi etiketu, jednio kalcijuma ima znatno vise od ostalih, pa sad da je kalcijum stetan na bih rekao, a od njega je tolka provodnost vode, zar ne?
[ rokky @ 22.06.2005. 13:34 ] @
Citat: reklamirao neke filtere za vodu koji se zovu Nobel i koji su dobili Nobelovu nagradu
AHAAHA AHAHAHAH jest' jest' ko i moj k****
[ bakara @ 22.06.2005. 13:49 ] @
Ja cepam prolom bar 2 flase dnevno...da li to moze biti stetno?
[ hakinen @ 22.06.2005. 14:05 ] @
Ja recimo pijem eko vodu, balonce od 5 l moja porodica sljusti za jedan dan ( nas cetvoro ) a nije mnogo skupa, i volim sto je negazirana!!! A ima i kao znak zelene jabuke, znaci zdrava hrana :)))
[ dd_dd @ 22.06.2005. 14:37 ] @
Citat: hakinen: ...A ima i kao znak zelene jabuke, znaci zdrava hrana :)))
Stvarno treba smesak iza te zelene jabuke.Ne znam tacno kriterijume za dobijanje zelene jabuke, ali mnog mi imamo zdravu hranu.
Citat: bakara: Ja cepam prolom bar 2 flase dnevno...da li to moze biti stetno?
To je vrlo individualno, mozda i moze nekome da naskodi.
Kako je vec napomenuto, ne treba stalno piti istu vodu, treba menjati.
[ bakara @ 23.06.2005. 10:51 ] @
Pa prolom mi se extra svidja, pored nje je jedino leda, a ona nema skro
nigde da se kupi...
--
Using Opera's revolutionary e-mail client: http://www.opera.com/mail/
[ neo01 @ 24.06.2005. 11:28 ] @
Cesmovacu, neobaziruci se na te price kako ne valja. Mozda i jeste tacno, ali mozda je i marketinski trik tih istih firmi koje prodaju vodu.
Mada, popijem nekad usput i Rosu kad mi se pije iskljucivo voda, kad sam van kuce, a nemam izbora, izuzev da kupim neki sok.
[ Vlada Brankovic @ 24.06.2005. 16:45 ] @
Ja sam kupio ruski bokal sa filterom Barrier(za cesmovacu).Kada sam savetovao moje roditelje da kupe moj cale se sit ismejao.Menjamo filter na svaka tri meseca i ustedimo mnogo novca koji bi potrosili na flasiranu...
[ fade @ 24.06.2005. 20:50 ] @
prolom vodu kada kupujem vodu,ali sada pijem uglavnom cesmovacu
[ Aleksandar Bojkovic @ 24.06.2005. 23:09 ] @
Cesmovacu sa NOBEL filterom.
U pocetku je imala shit ukus ali sada sam se navikao (sad mi je obicna cesm. shit).
Probajte da izvrsite elektrolizu cesmuse.Bicete zapanjeni od cega se sve sastoji (od tada mi se ogadila).
[ dd_dd @ 25.06.2005. 10:48 ] @
Citat: Aleksandar Bojkovic: Probajte da izvrsite elektrolizu cesmuse.Bicete zapanjeni od cega se sve sastoji (od tada mi se ogadila).
Pogledaj slike, na nekoj od prethodnih stranica.To je to zar ne?I usput pogledaj sta su napisali ljudi za to, prevara.
[ vlaisa @ 25.06.2005. 14:57 ] @
Uglavnom vojvođansku žabokrečinu
[ forgotten @ 25.06.2005. 23:10 ] @
Pavlisku!
Ispitana i proglasena najzdravijom cesmovacom u Srbiji :)
[ BillyTheKid_79 @ 25.06.2005. 23:59 ] @
Rosu,Aqua.....česmovaču!
off
Pije vodu kao VO,nezna šta je H2O!
[ aleksandaraleksandar @ 26.06.2005. 00:03 ] @
cekam da se pojavi "veliko pakovanje" VODA VODA, posto je pijem godinama.
[ Mister Big Time @ 26.06.2005. 02:13 ] @
Ako bas mora voda - cesmovaca
Ne zivi se 100 god...
[ salemfk @ 26.06.2005. 09:24 ] @
Mada je negde bilo reci na ovu teme nije na odmet pomenuti ovu novu vest:
Citat: Saopštenje Ministarstva zdravlja povodom kontrole ispravnosti flaširanih pijaćih voda
Sanitarni inspektori Službe zdravstveno- sanitarne inspekcije su saglasno redovnim radnim aktivnostima poslali uzorke flaširanih, prirodnih i mineralnih voda na mikrobiološku kontrolu ispravnosti.
Do sada dostavljene analize urađene u Institutu za javno zdravlje Crne Gore pokazale su da postoji mikrobiloška neispravnost kod sljedećih uzoraka voda:
-«Aqua Viva», negazirana slabomineralna voda, proizvođač «Knjaz Miloš» AD Aranđelovac
-«Rosa», prirodna slabo mineralna voda, proizvođač «Vlasina» DOO Beograd-fabrika vode Topli Do Subotica
- «Vlasinska Rosa», prirodna slabomineralna voda, proizvođač «Vlasinka» DOO Beograd
-«Duboka», prirodna mineralna voda, proizvođač AD «Bambi» Požarevac
-«Bistra», prirodna izvorska voda, proizvođač DOO «Gamico» Ljubičevac
U interesu zaštite zdravlja građana, a imajući u vidu postojeće činjenice Ministarstvo zdravlja nalaže povlačenje pomenutih voda sa tržišta Republike Crne Gore.
http://www.vlada.cg.yu/vijesti.php?akcija=vijesti&id=7617
[ bakara @ 26.06.2005. 15:43 ] @
eh...ti crnogorci su legende, oni svake godine pred pocetak turisticke
sezone nadju nesto iz Srbije da je neispravno...:)
--
Using Opera's revolutionary e-mail client: http://www.opera.com/mail/
[ Aleksandar Bojkovic @ 26.06.2005. 22:47 ] @
hehehe Ono vam elektroliza. hehehe Nakon prave elektrolize niske vode,na vrhu case se nalazi 2cm neke smrdljive crne pene (naftni fenoli) zatim sloz neke zelene tecnosti (neki nemetali ili sta vec) a na dnu - mulj,magnezijum,kalcijum,nesto olova... Tako da vi mozete biti prilicno zadovojni vodom u Bojvodini.
(Ovo smo radili na hemiji)
P.S Izvinjavam se sto nisam procitao prethodne postove (stigo sam do 2. str.) ali bilo je tako boring.Svaki post je bio indentican (ja pijem cesmusu;ja Knjaz Milos;ja Rosu ...)tako da sam odmah presao na 4.str.
Pozdrav iz Nisa.
[ Riblja corba @ 03.07.2005. 09:45 ] @
Hakinen
Citat: Ja recimo pijem eko vodu, balonce od 5 l moja porodica sljusti za jedan dan ( nas cetvoro )
Takodje!!
a
Hakinen
i tu se slazemo da nije stetna po dzep :)
[ boki @ 03.07.2005. 19:04 ] @
pijem voda voda vodu :)
[ Hefestionlove @ 04.07.2005. 00:15 ] @
Jedna moja prijateljica slikarka je zavrsila u bolnici zato sto je pila iskljucivo: mineralnu vodu,sokove,kafu i cajeve,a nije konzumirala obicnu vodu iz cesme.(Tako su joj rekli lekari!). Znaci morate piti i obicnu vodu samo je prethodno prokuvajte jer je puna bakterija,rashladite je,i onda u nju sipajte nekoliko kapi limunovog soka.
[ InfHeat @ 04.07.2005. 08:38 ] @
# Voda iz bušotine Jazak, sa dubine od 128 metara, pokazala je izvanredne karakteristike. Voda će se flaširati onakva kakva jeste, bez ikakvih primesa. Bitno je i to što ove vode ima u znatnim količinama i teče 1.200 litara u minuti. Stručne analize kod nas, ali i u Mađarskoj i Austriji potvrdile su da je vrhunskog kvaliteta - ističe potpredsednik SO Irig Radovan Ninković.# izvor: Dnevnik.co.yu
# Vesti 20.05.05. Promocija vode JAZAK Na 72. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu NIS-Naftagas je promovisao vodu Jazak. Pogon NIS-Naftagasa za proizvodnju pijaće vode Jazak otpočeo je proizvodnju negazirane i gazirane vode za piće. FRUŠKOGORSKA VODA JAZAK spada u grupu slabomineralnih voda, sa ukupnom mineralizacijom od oko 400 mg/l. Visokom kvalitetu ove vode doprinosi značajan sadržaj kalcijuma i magnezijuma, nizak nivo hlora i sulfata, posebno nizak sadržaj natrijuma i potpuno odsustvo teških metala. Kvalitet vode je potvrđen obimnim fizičko-hemijskim i mikrobiološkim analizama koje su rađene u sedam laboratorija u zemlji i inostranstvu. VODA JAZAK je kristalno bistra i mikrobiološki ispravna. Puni se, u originalnom sastavu bez dodataka i obrade, u ambalažu od 0,5, 1,5 i 5 litara. Sastav vode i odnos minerala i soli odgovaraju sastavu krvne plazme u ljudskom organizmu, pa se može piti u neograničenim količinama. Zbog svojih karakteristika VODA JAZAK posebno dobro deluje na srčane bolesnike. # izvor: NIS.yu
Inace bio sam tamo i pio tu vodu direktno sa izvora a i flasiranu, voda je stvarno fantasticna. Na zalost jos je nema u prodaji, fabrika je napravljena (u rekordnom roku) i pocelo je test flasiranje, mestani pricaju kako je njihova voda po kvalitetu, sastavu minerala, druga voda u evropi.
Uglavnom kad se nadje u prodaji treba je probati. "VODA JAZAK"
[ Ivan Dimkovic @ 04.07.2005. 08:55 ] @
Citat:
eh...ti crnogorci su legende, oni svake godine pred pocetak turisticke
sezone nadju nesto iz Srbije da je neispravno...:)
Nasty business ;-) Tako su i u Srbiji prosle godine proglasili slovenacki fruktal od borovnice radioaktivnim na osnovu istih tih zakona i propisa na koje se sad pozivaju da su neuskladjeni sa EU i da ne valjaju ;-)))
Eh sta ti je dvostruki standard, a? :-))
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 04.07.2005. u 09:56 GMT+1]
[ Riblja corba @ 05.07.2005. 12:19 ] @
Politika,politika ohooho ohooho
politika,politika...
:-)
[ Deda_Mraz @ 05.07.2005. 15:28 ] @
Skoro smo radili na praksi iz hidrogeoloških istraživanja ispravnost javnih česmi. I samo 2 lesme u BG-u su bile hemijski sipravne jedna je na košutnjaku (hajdučka česma) a druga je kod ZOO (ne znam joj ime) Inače sve vode su imale jako veliku ph vrednost što nimalo nije dobro. Ali šta da se radi.....
Još niko u Srbiji nije umro od obične česmovače, pa tako neću ni ja, zato je i pijem
[ losthero @ 22.12.2005. 02:09 ] @
'De me nađoste sa temom. Evo šta se meni desilo: pre par nedelja mi se nadula podvilična žlezda na levoj strani vrata. Nadula se celom dužinom vrata i neverovatno je bolelo kada jedem. Odem kod lekara i on mi da nake analgetike i kaže mi da pijem limunadu, ali da najpre ispiram usta njom. Posle samo jednog litra limunade meni je iz levog pljuvačnog kanala ispod jezika (ima ih 2-leva i desna rupica ispod jezika) ispao najpre jedan, a zatim i drugi kamen veličine 2mm x 1,5mm. Kamenac iz pljuvačnih kanala koji je blokirao podviličnu žlezdu, tako da se pljuvačka gomilala u njoj. Valjda ga je limunska kiselina usitnila. Nisam mogao da verujem, ali sam sopstvenim rukama i uz pomoć pincete izvadio drugi kamičak koji je bio veći i nije hteo sam da ispadne. Doktor mi je rekao da je to od vode iz hrane i pića koju svakodnevno unosim.
Inače pijem flaširanu vodu od kada se pojavila Rosa (1,5l) pre 7 godina. Pre 1-2 godine sam prešao na Knjaz Miloš (5l), a od skoro povremeno i Vrnjci (5l).
Mislim da nam ne preostaje ništa drugo nego jebnu tabletu Calgona dnevno ispod jezika za sisanje, čisto da uništi kamenac.
[ Deep|Blue @ 22.12.2005. 13:23 ] @
pa problem sa mineralnim/oligomineralnim vodama jeste max dnevna doza
sto oce reci da nije bas preporucljivo da konstantno uzimas 5x vecu dozu od potrebne nekog elementa. cesmovaca sa svim svojim dodacima sve u svemu i nije los izbor,
problem je u nasim bakterioloskim sluzbama. posto je tendencija da je potrebno da voda en ispunjava uslove ispravnosti 3 dana zarediom da bi se proglasila nesigurnom za pice.
takodje, vecina gradova nema odgovarajucu infrastrukturu za vanredno snadbevanje gradova vodom. uglavnom se to zavrsi na posudjivanju cisterni od svih zivih (vatrogasci, gradska cistoca, vojska ...nis :) )
ono sto je zanimljivo jeste politika smirivanja naroda. region arilje-cacak-milanovac ... se snadbeva vodom sa ariljskog rzavskog izvora. ove godine su radjena dodatna prosirivanja rzavske mreze tako da je obuhvacen jos veci broj mesta, a problem je sto razvski vod nema dovoljno vode za proslogidisnje podrucje, a kamoli sa ovim dodacima.
resenje kojem se resava ovo jeste da se ukljucuju stari lokalni izvori vode (u cacku npr moravski bunari) koji su cesto nesipravni, ali se o svemu ovom cuti i rzav se dize u nebesa.
...a pice...
pijem sta stignem, cesma, rosa, knjaz, vrnjci, voda voda mi je onako shlj, a minakva im cudan ukus. inace dosta dugo sam uzimao vodu sa prirodnog izvora iz brda na ulazu u usce.
[ Bananaman @ 26.12.2005. 03:38 ] @
Izbor vode je ekstremno komplikovana tema iz domena nutricionizma... Da ne duzim, izbor vode u skladu sa njenim biohemijskim svojstvima vrsi se prema nizu parametara koji su u vezi sa individuom - pol, uzrast, zdravstveni status, fizicke aktivnosti, ishrana...... LM, ne postoji "uverzalno dobra" voda... Svaka voda je dobra za nekog, a za nekog nije... i to ne stalno, vec se to menja u zavisnosti od promena parametara koje sam naveo... Tako je jedan Knjaz veoma stetan za osobe koje pate od hipertenzije, ali je odlican sportistima koji gube velike kolicine elektrolita znojem... Ipak, generalno, daje se savet da bi zdrava osoba trebalo da pije razlicite vrste voda, tj. da ih menja periodicno.
Ja sam imao prilike da pored sebe imam mr biohemije koji mi je vrlo detaljno sastavio spisak voda koje bi trebalo da pijem, u skladu sa zahtevima sopstvenog organizma... Nije bio nimalo jednoznacan i dat mi je bio uz upozorenje da ni takav nije kompletan, jer se bazira na mojoj tipicnoj ishrani, gde su se svakako morale vrsiti neke aproksimacije.
Ako se ne zeli ici u detalje, preporuka je piti vode sa manjim kolicinama HCO3- jona i elektrolita... Jer je osnovana pretpostavka da ih ionako unosite hranom.
BTW, fenilalanin (aspartam) je stetan u velikim kolicinama. Iako je u pitanju inace benigna aminokiselina koju unosimo svakodnevno ishranom, u velikim kolicinama se deponuje u mozgu i uzrokuje poremecaj u metabolizmu neurotransmitera. Ko zna sta ovo znaci - znace :)
[ djurics @ 31.10.2007. 14:07 ] @
Najveći problem je to što ljudi nisu dovoljno obavešteni i edukovani kada je u pitanju kvalitet vode za piće!
Vodu za piće možemo svrstati u tri osnovne kategorije, a to su niskomineralizovane (oligomineralne) , srednje i visokomineralizovane vode. Ono što treba da znate je da ukoliko želite neku vodu svakodnevno da upotrebljavate je da ta voda treba da bude oligomineralna tj. da ima što manje suvog ostatka (kamenca - ono što ostane na zidovima posude nakon prokuvavanja). Bežite od onih proizvoda na kojima ne postoji takav podatak. Suvi ostatak bi trebalo da bude što niži ukoliko je voda za svakodnevnu upotrebu, a poželjno je da bude ispod 100mg/l. Vode sa veoma niskom mineralizacijom bebe mogu da piju bez prokuvavanja!!! Za ljubitelje česmovače - u nekim gradovima, voda iz gradskog vodovoda ima suvi ostatak preko 5.000mg/l.
pH vrednost od 6-8. Idealno 7,0
Takođe je trend u svetu da se sve manje konzumiraju gazirane vode jer je CO2 jako štetan za organizam. "Bananaman" je spomenuo da je "Knjaz" potreban sportistima. To je greška! Sportisti treba da konzumiraju vodu u umerenim količinama pre, za vreme i posle treninga (utakmice). Zamislite poktretljivost tog sportiste koji se za vreme aktivnosti nadima od gazirane vode?!
Ukoliko želite zdravo da živite i već plaćate za to informišite se i mislite o tome...
[Ovu poruku je menjao djurics dana 31.10.2007. u 15:19 GMT+1]
[ Goran Mijailovic @ 31.10.2007. 14:40 ] @
Citat: "Bananaman" je spomenuo da je "Knjaz" potreban sportistima. To je greška! Sportisti treba da konzumiraju vodu u umerenim količinama pre, za vreme i posle treninga (utakmice). Zamislite poktretljivost tog sportiste koji se za vreme aktivnosti nadima od gazirane vode?!
Cenim da je mislio na Aqua vivu koja je takodje Knjazov proizvod i koja nije gazirana, ali je mineralna voda.
[ fanfon @ 31.10.2007. 15:24 ] @
[quote] djurics: Najveći problem je to što ljudi nisu dovoljno obavešteni i edukovani kada je u pitanju kvalitet vode za piće![quote]
Nisu obavesteni po pitanju sastava vode koju piju, a ne po pitanju kvaliteta. Tesk je naci zdravog coveka preko 30-te a da nema bar neku bolest(povisen ili snizen pritisak i sl). Svaka mineralizovana voda ne odgovara svakome.
A sto se tice gazirane vode, sportisti uopste ne treba da je piju jer imaju samo stetne efekte od nje, a nijedan koristan u odnosu na negaziranu vodu.
[ Slobodan Miskovic @ 31.10.2007. 15:25 ] @
Bankя.
[ Aquaman011 @ 26.02.2008. 17:18 ] @
Kao dobar poznavalc problematike, da pokusam da kratko, edukativno pomognem svom narodu:
1) Neracunajuci vodu u lednicima, zaledjenu u predindustrisko doba, vise ne postoji cista voda za pice.
2) Cesmovaca je toliko zdrava, da samo hlor (koji se uzgred koristio kao bojni otrov u prvom Sv. ratu) izaziva desetak vrsta kancera.
Po recima direktorke Zavoda za zastitu zdravlja srbije, Francuska zakonom zabranjuje svaki tretman flasirane vode, izuzev ozonizacije.
3) Po recima odgovornog direktora u Zavodu za zastitu zdravlja srbije (izjava stara nekoliko godina): nijedna SCG flasirana voda ne ispunjava
sve njihove kriterijume.
4)Jedina voda koju treba koristiti za pice i kuvanje je voda precisvena Reverznom Osmozom.
5) Dezinformaciju da je RO voda nezdrava je "pustio" lobi flasirane vode, jer nema nacina da se trzisno nosi sa ovom vodom (RO voda je 20-50 PURA
jeftinija od flasirane) i neuporedivo zdravija! Narod ne zna da covekov organizam koristi ISKLJUCIVO ORGANSKE MINERALE, a 99% minerala u vodi je
neorganskog porekla.
Sveti Sava medicine - Gajton, u svojoj fiziologiji, eksplicitno tvrdi da RO voda ne moze da steti, a najvise americke zdravstvene institucije je preporucuju.
Ispred svake vece americke samoposluge stoji po nekoliko automata za RO vodu, i amerikanci je placaju oko 4 din/litar.
6) Nekupijte RO uredjaje bez NSF ili WQA zdravstveniog sertifikata, i one cije poreklo i pozdravstveni sertifikat ne mozete da verifikujete preko interneta,
jer se radi o uobicajenoj Srpsko-Aziskoj "kooperaciji" (mozete dobiti uredjaj od kancerogene plastike) ili drnju od 1000% ( Ne placajte RO vise od 400€,
jer je USA maloprodajna cena solidnih RO uredjaja $200! ->Znaci placate "porez" na neznanje).
Inace: Vodi za pice treba najvise da zahvalimo sto je Srbija prvak Evrope po broju:
1) Kardiovaskularnih bolesti
2) Kancerogenih bolesti,
3) Mozdanih udara
To je jos Luj Paster znao i upozoravao! Na zalost srpsko ministarstvo zdravlja nema para (pameti?) da se baci u trosak od par stotina Eura i svom narodu napravi edukativni zdravstveni sajt!Zasto?
Jer bi (zbog budnog oka sveta) na njemu morale da stoje istine a one ne bi bile po volji i polzi ni lobistima flasirane vode, ni poreznicima i politicarima.
I tako, dok nam Kosovo otese siledzije, pomognute nasom gluposcu, nase "patriote" nam oduzimajku ono sto je za svakog od nas vrednije od sveg zlata ovoga sveta: ZDRAVLJE.
Najbolje obradjenu problematike vode za pice sam nasao na sajtu : www.******.net (trenutno ne radi - verovatno se doradjuje?).
[Ovu poruku je menjao bakara dana 26.02.2008. u 22:05 GMT+1]
[ Marisav @ 26.02.2008. 17:50 ] @
Imam aparat za preciscavanje vode i uglavnom pijem tu vodu. Vodu iz cesme ne pijem jer mi je neprijatna i tera me na mucninu. Testirao sam vodu iz aparata i cesmovacu. Ovoj prociscenoj treba mnogo vremena da provri.
[ VanjaDel @ 26.02.2008. 19:03 ] @
Aquaman011, vrlo zanimljive informacije. Gde mi mozemo da kupimo tu RO vodu?
[ Stefan Markic @ 26.02.2008. 19:18 ] @
Pijem Voda vodu.
[ bobiska @ 26.02.2008. 20:02 ] @
Beogradsku cesmovacu i nikakvih problema. Stomak ok, jednom izbacio malo peska iz bubrega, sve u svemu za keshovana, odlicno.
[ bakara @ 26.02.2008. 21:04 ] @
Zatvoreno zbog reklamiranja.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|