Citat:
MC_: necemo nikada doci nivo indije
Ja se iskreno nadam da necemo, bar sto se nivoa tehnoloskog znanja i umeca tice.
(ne govorim o Indusima, jer njih ima i vrlo, vrlo solidnih na Zapadu, nego o Indiji i
o njihovoj radnoj snazi).
Evo par prica iz prve ruke o tome sta se tamo trenutno radi.
Prica 1:
Evo vam isecka koda pisanog u Indiji (vidjen na 15-ak mesta u fajlu, dakle nije
slucajno ili na brzaka pisano):
Code:
char* pTemp = malloc(4);
Prica 2:
Firma za koju sam radio, a sada cesto kontraktujem (u sklopu Harman-a), sastavljena
od Indusa na vodecim polozajima otvorila je svoje odelenje u domovini. Pokusavaju
vec godinu dana neuspesno da skupe tim, a evo sta pricaju ti isti Indusi sa povratka
odatle:
Prosecna duzina zaposlenja inzenjera u Indiji ovih dana je oko tri meseca. Svaka tri
meseca, inzenjer obnavlja rezime, i trazi novi posao. Zbog masovne potraznje, dobija
ponudu odmah i to vecu od one koju ima. Sa tom ponudom u ruci ide odmah kod druge
firme, koja daje bolju kontra ponudu. Sa ponudom i kontra ponudom, ide se kod trece
firme, da bi se algoritam zaustavio kod broja N, i firme koja je dala najbolju ponudu.
Naravno, posle tri meseca, sve Jovo nanovo.
Ko god radi u industriji verovatno zna da iskusan inzenjer ne moze gotovo nista da
doprinese (u nivou svog renomea) za prva tri meseca, a mlad inzenjer pogotovo ne
moze da nista nauci za to isto vreme. Sta ce od svega biti na duze staze, mozemo
samo da nagadjamo. Plate, pogadjate, sigurno da im rastu, a ucinak je jos uvek nigde.
Prica 3:
Kad sam dosao u tu istu firmu prvi put (da ne bude zabune: americko odelenje u
Silicijumskoj Dolini), paznju mi je privuklo to sto je na svacijem radnom stolu bila
izrazito neuredna gomila zica koja spaja development kit sa audio/video periferijama
(monitor, zvucnici), zakacena prirucno za konektore, sve labavo, pipavo, ne smes da
dises.
Prva stvar koju sam uradio (sto bi uradio svaki Bgd klinac koji se bavi tehnikom)
kad su meni dali takav isti sistem sa gomilom zicurina je da kupim kutijicu na koju sam
nakacio konektore, a gomilu zica uterao u kutiju i zalemio za konektore, tako da se
monitor i zvucnici mogu ljudski prikaciti. Ne treba da pricam da sam odmah dobio
milion zahteva da i drugima napravim to isto.
Kad sam ekipu upoznao, ispostavilo se da nisu sasvim bolidi - bilo je sasvim solidnih
tipova, sto je otvaralo novo pitanje - zasto su toliko vremena (par godina) tolerisali
krs, tj. cekali mene da im sredim kablove da mogu mirno da disu ili da dupetom
slobodno zakace radni sto a da pritom ne poremete setup.
Odgovor sam dobio slucajno, primetivsi da se jedna od tih osoba klanja po svom
ofisu kad nigde nikoga nema. Objasnila mi je da je slucajno zakacila nogom stolicu,
a posto oni (pokrajina Tamil Nadu) veruju da u predmetima zive bozanstva, boji se
da ih ne uvredi pa im se zato klanja.
(... sta mislite, sta li tek rade oni u Indiji, kad ovi u srcu tehnologije ne smeju da
preseku par zica i naprave stvari da rade kako treba ???...)
Prica 4:
Intel je zatvorio odelenje od 200 ljudi u Banghalore-u, nezadovoljan kvalitetom i
ucinkom, i prebacio operacije nazad u Santa Clara, CA.
Prica 5:
Par managera iz Borlanda je podnelo ostavku zbog nemogucnosti rada sa timom u
Indiji.
Summary:
O Indiji i njihovoj high-tech industriji nemojte da sirite fame, jer je to teska magla.
Za razliku od Kine, ciji high tech ce da bude vrlo znacajan vrlo uskoro.
Imamo daleko strucnije ljude i daleko bolju industrijsku tradiciju, ali nazalost nista
drugo od potrebnih stavki da bi smo Zapad zainteresovali da nam izveze poslove -
slabo vladanje engleskim (u proseku), kilave zakone, srpski lobi bez ikakvog realnog
kredibiliteta i stvarne zelje da fundamentalno pomogne domovini, itd.
[Ovu poruku je menjao milanche dana 31.07.2005. u 18:46 GMT+1]