|
[ pctel @ 13.08.2005. 22:31 ] @
| Vec duze vreme pokusavam da shvatim psiholoski profil prosecnog posetioca ES-a, ocekujuci u pocetku da je prosek osoba koja je ne samo elita po pitanju znanja, vec i osoba koja je elita po pitanju kulture, koja ima neogranicenu kolicinu tolerancije za razlicita misljenja i koja je psihicki potpuno uravnotezena osoba. Medjutim, na zalost, vreme je pokazalo da mi nismo takvi kakvim sam nas ja zamisljao kad sam dosao ovde, vec upravo suprotni. Prosecan clan ES-a je prava neznalica za oblast o kojoj diskutuje (uz izuzetak od maksimalno 1% clanova), retko kad uspe da napise recenicu bez i jedne gramaticke greske, svoje misljenje drzi za jedino moguce ispravno a suprotna misljenja za gluposti, ukoliko mu se to dozvoli zeli da nametne svoje stavove po pitanju politike, religije i pisma kojim treba pisati a ukoliko mu se prethodno onemoguci onda po pitanju operativnog sistema ili vrste procesora. To nije samo kod obicnih clanova vec pocevsi od Gojka pa redom niz hijerarhijsku lestvicu, imam utisak da je prosecan moderator je u proseku osoba zeljna vlasti koja bi da se nekim cudom nadje na celu neke svetske sile iz momenta streljala sve svoje neistomisljenike po bilo kom pitanju. Bolje da i ne govorim o tome koliko nas ovde bezi od stvarnog zivota u neki virtuelni kompjuterski zivot, vise prijatelja ima u adress book-u svog e-mail programa nego ljudi sa kojima je za poslednjih godinu dana seo i uzivo razgovarao i koliko nas bi menjalo sve komsije, rodbinu i prijatelje za najnoviji model kompjutera sa 4GHz procesorom, 2 Gb memorije i 300 Gb Hard diskom.
Imajuci u vidu sve ovo, mislim da se clanovi ES-a tesko mogu nazvati elitom, u najboljem slucaju se mogu smatrati prosekom a u najgorem slucaju mogu se smatrati i najgorim slojem drustva, skupom neznalica, dzabalebarosa, netolerantnih zivcanih i razmazenih svadjalica naviknutih da uvek bude po njihovom i ljudi koji se ne uklapaju u okolinu pa su im kompjuteri bolji od ljudi.
Ostali, sta kazete, jesmo elita ili nismo? Mislim... u proseku. |
[ ilija1 @ 13.08.2005. 22:40 ] @
..............dobra procena jednog naroda. Svaka čast.
[ Milan Andjelkovic @ 13.08.2005. 23:31 ] @
Ne mogu reći da se slažem sa svim što si napisao, niti da se u potpunosti slažem sa onim delovima sa kojima se uopšte slažem, ali svakako ima istine u tome.
To je , medjutim, neizbežno i samo je pitanje kako ćeš to prihvatiti, odnosno kako ćeš se odnositi prema toj činjenici.
Da li si se ti ispisao iz škole zato što ti je veći deo odeljenja bio džabalebaroški, a većina profesora iskompleksirani idioti? Da li si napustio fakultet zato što je većina studenata zadrta u svojim ubedjenjima? Da li si prestao da radiš zato što mnogi saradnici samo gledaju gde će 'da ti zakinu'?
Da li si napustio društveni život i otišao da živiš u skladu sa prirodom? Ne, nisi, već si pokušao da izvučeš ono najbolje iz onoga što ti je dato, i pokušavaš da sebi stvoriš ili nadješ bolje okruženje tako što koristiš i živiš u trenutnom.
Da je ES stvarno elite u tom smislu, ni ti, ni ja, ni mnogi drugi, verovatno ne bismo bili članovi istog. Tada mi ne bismo vodili ovu diskusiju jer ES ne bi bio to što jeste, već bi praktično predstavljao interni chat nekolicine ljudi istih interesovanja.
U bilo kojoj većoj skupini ljudi, većina ti neće biti po volji, a ni ti nećeš biti njima po volji. To je jednostavno tako.
Ali ako su od mojih 500 pitanja, na njih 50 odgovorili 'normalni' korisnici, sa korisnim informacijama, ja sam više nego zadovoljan. I ako je od mojih 500 odgovora, njih 50 bilo korisno i pročitali su ih 'normalni' ljudi, koji to znaju da cene, ja znam da nisam nezahvalan i da sam se na neki način odužio za ono što sam dobio.
Ako sam i pored svega toga, upoznao nekolicinu zanimljivih ljudi i mnogo puta se iskreno nasmejao, smatram svoje vreme više nego dobro utrošenim.
Da, ja volim da kažem da je čaša polu-puna, a ne polu-prazna.
[ S_Kid @ 13.08.2005. 23:42 ] @
Prosek jednog srpskog foruma je valjda i prosek srpskog drustva samim tim sto je otvoren da na njemu svi diskutuju... bez obzira kako se forum zvao...
[ Ivan Dimkovic @ 13.08.2005. 23:57 ] @
Paaa.. nije bas tako...
Prosecni forum nije presek prosecnog srpskog drustva, jer 30% srpskog drustva zivi ispod $1 dnevno, a takodje bar 30% drustva spada u polupismene - kompjuter sa internet linkom verovatno ima 10-tak % stanovnistva (ako i toliko).
Dakle, o ES-u kao preciznoj slici proseka celog drustva nema ni govora ;-)
Dalje, mislim da ES nije ni prosecan srpski internet forum (ES uopste i nije ekskluzivno srpski forum), jer se ne bavi stvarima koje upadaju u prosecna interesovanja - sport, shopping, muzika, filmovi, lifestyle, stvari licne prirode, sex, hrana i sl...
Dakle, ES-u ipak pristupa krug ljudi specificnih interesovanja vezanih za strucnu oblast - IT i srodne industrije. Mislim da su dobar deo tih ljudi ipak jedna vrsta strucne elite u zemlji Srbiji... to sto Pctelu to nije dovoljno dobro je sasvim OK i za postovanje, covek ima neka svoja ocekivanja - ali problem nije u takvoj eliti koja se Pctelu recimo ne cini elitom, vec u zemlji u kojoj je neko ko zna kako da podesi mrezu za 10 racunara i opremi tu mrezu za pristup internetu, ipak tehnicka elita, uzevsi u obzir prosek i ostatak stanovnistva.
Takodje, na ES-u boravi dosta strucnjaka koji jesu elita i u daleko strozijem smislu te reci, sa ostvarenjima u industriji i/ili akademskim kvalifikacijama - da ne nabrajam ljude sad, mislim da ih ipak ima zadovoljavajuce puno, i postuju sa svih strana sveta... takodje, ko je duze sa nama, sigurno se seca i direktne komunikacije clanova ES-a sa bitnim ljudima u IT i drzavnom establismentu (Brane Andjelic, Branko Stamenkovic...) - to je nesto sto malo koji drugi forum na ovim teritorijama omogucava.
Sve u svemu... naravno da uvek moze bolje - siguran sam da moze i mnogo bolje, ali daleko od toga da je ovo sto trenutno imamo lose.
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 14.08.2005. u 01:06 GMT+1]
[ JimRainor @ 14.08.2005. 00:25 ] @
pctel jesi li skoro bio na forumima Krstarice, osobito forum politika? Kraći boravak tamo ima tendenciju da poprilično otvori oči o kvalitetu ES-a
[ pctel @ 14.08.2005. 00:31 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Dakle, ES-u ipak pristupa krug ljudi specificnih interesovanja vezanih za strucnu oblast - IT i srodne industrije. Mislim da su dobar deo tih ljudi ipak jedna vrsta strucne elite u zemlji Srbiji...
Primetio sam jednu interesantnu pojavu - ljudi koji se bave "IT i srodnom industrijom" sebe cesto samo zbog toga smatraju elitom. Ja tu ne vidim ni malo logike i dobrog programera cenim isto koliko i dobrog automehanicara, to sto je jedan do grla umazan preradjenim uljem a drugi nije ne deli poslove koje oni obavljaju na manje i vise vazne, niti se moze reci da je zbog svog zanimanja jedan vise elita nego drugi. Jednostavno, covek kada posle vise godina sticanja znanja na ovaj ili onaj nacin postigne odredjeni nivo prakticnog znanja onda se moze reci da je strucna elita, bez obzira cime se pomenuti bavi. Zar je zaista vazno da li posle uspesno resenog problema ostajemo umazani uljem ili ozraceni radioaktivnim zracima?
[ S_Kid @ 14.08.2005. 00:35 ] @
@Ivan
Ok slazem se sa vecinom ali ipak imaj na umu da... to sto neko ima racunar i konekciju ne znaci da nije polupismen - to se da videti na svim domacim forumima kao i na ES-u, svi forumi koje pratim imaju visok procenat nepismenosti.
Ovo jeste srpski forum iz razloga sto je verovatno preko 90% clanova srpske nacionalnosti. S druge strane, mislim i da preko 90% clanova prati druge forume na kojima diskutuje i u vezi muzike, automobila, umetnosti... Te kategorije ovde ne postoje ali to ne znaci da clanovi nisu zainteresovani za te teme, cak sta vise mislim da je to nemoguce.
Ne osporavam da ovde ima ultra jakih ljudi, ali isto tako mislim da prosek diskusija ne zasluzuje "elite", ako vec govorimo o proseku... Slicna situacija je na diskusijama "Film" SerbianCafe-a na koje dolazi jedan broj glumaca i rezisera, zatim ljudi koji su zaista jaki i prosto je milina citati njihove postove... ali generalno prosek kvaliteta na "filmu" je osrednji i ne razlikuje se bitno od nekog drugog filmskog foruma jer dolazi gomila ljudi koja veze nema/pravi se pametna/provokatori/jednostavo budale/nepismeni... i tako dalje...
I dalje smartam da je ES prosek srpskog drustva, ali ne mislim na one koji se bave poljoprivredom i preprodajom kineske robe, vec na deo koji je dovoljno tehnicki (ne)pismen, a tu spada preko 80% beogradske omladine i onih malo starijih... kao i nekih drugih gradova...
[ pctel @ 14.08.2005. 00:43 ] @
Citat: JimRainor: pctel jesi li skoro bio na forumima Krstarice, osobito forum politika? Kraći boravak tamo ima tendenciju da poprilično otvori oči o kvalitetu ES-a Nisam bio ali mogu da zamislim - stanje je isto kao sto bi bilo kad bi se ES demokratizovao. Time se nacin razmisljanja ljudi ne bi promenio, samo bi ono sto sam rekao samo ociglednije. Ili ti mozda mislis da smo mi ovde neki ekstra fin narod a ovi na krstarici nisu? Ne bih rekao, kad moderatori ne bi reagovali mesec dana ES bi postao isto to o cemu pricas. Medjutim, ja uopste nisam govorio o forumu kao celini vec o prosecnom posetiocu, njegovoj licnosti i nacinu razmisljanja.
[ Pharos @ 14.08.2005. 00:54 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Paaa.. nije bas tako...
Prosecni forum nije presek prosecnog srpskog drustva, jer 30% srpskog drustva zivi ispod $1 dnevno
Ispod $1?
[ commissar @ 14.08.2005. 00:56 ] @
Citat: pctel: ......imam utisak da je prosecan moderator je u proseku osoba zeljna vlasti koja bi da se nekim cudom nadje na celu neke svetske sile iz momenta streljala sve svoje neistomisljenike po bilo kom pitanju......
Amen to that!
[ BillyTheKid_79 @ 14.08.2005. 01:10 ] @
pctel: ......imam utisak da je prosecan moderator je u proseku osoba zeljna vlasti koja bi da se nekim cudom nadje na celu neke svetske sile iz momenta streljala sve svoje neistomisljenike po bilo kom pitanju......
Ja sam jos pre pricao da me ponekad ES podseca na Slobino vreme
Ne kazem ja da nema slobode govora uvek,ali je ne retko nema!
U dosta stvari slazem sa gore navedenim od strane pctel-a,a u slucaju ovog gore navedenog 100% se slazem!
Citat: Ivan Dimkovic: Paaa.. nije bas tako...
jer 30% srpskog drustva zivi ispod $1 dnevno,
Proslo je vreme onog nesretnika Slobe,i ta tvoja izjava nije tacna(mora da odavno nisi bio u Srbiji)
[Ovu poruku je menjao BillyTheKid_79 dana 14.08.2005. u 02:12 GMT+1]
[ pctel @ 14.08.2005. 01:30 ] @
U Srbiji ima ukupno zaposlenih + penzionera oko 3 miliona. Tih 3 miliona mesecno primi u proseku oko 150 EUR-a 9nemam podatak o prosecnoj penziji), sto je ukupno oko 450 miliona EUR-a. Ako je ukupan broj stanovnika oko 9 miliona, znaci da prosecan stanovnik ima na raspolaganju 50 EUR-a mesecno, tj. oko $2 dnevno. E, sad, Dimkovic je verovatno pretpostavio da trecina ima tih $2, druga trecina ispod $1 a treca trecina preko $3. Bilo kako bilo, otisli smo daleko od teme, pa zato da prestanemo da se ubedjujemo oko ovoga jer cak i ako je pogresio nije za toliko mnogo koliko pojedinci misle.
[ zoran @ 14.08.2005. 02:50 ] @
pctel , nije valjda da nisi znao , da na ovom forumu ima i automehaničara ?
[ milanche @ 14.08.2005. 06:03 ] @
Za mene je ES znak da Srbija nije umrla, niti hoce skoro. Za razliku od gomile drugih
foruma koje drugi narodi gaje na web-u koji su uglavnom usko specijalizovani, ES je
tehnicka kosnica gde se moze na jednom mestu saznati gomila stvari.
Slicno ruskim bajkama u kojima princa spasava majusni vrabac kojeg je uzgred izbavio
iz trnja, ES je veliki ne zbog elite, nego zbog gomile obicnih ljudi od kojih svako
doprinosi svojih 2 centa.
Da li smo elita i u kom procentu, u sustini nije bitno. Ako svako pruzi najbolje od sebe,
i postupa prema drugima najplemenitije sto moze, i posle godine dana redovnog
boravljenja na forumu izadje bolji, pametniji i obavesteniji nego sto je bio, ES je ispunio
svoju misiju.
@pctel:
Nije lose biti kritican, ali na isti onaj nacin na koji dizajner posto je zavrsio posao,
saceka nekoliko dana pa pregleda svoj dizajn iz drugog ugla, trazeci nacine da stvari
budu bolje. Nemoj da si pesimista, gledaj stvari koje su dobre, i njima otvaraj put
koliko god licno mozes.
[Ovu poruku je menjao milanche dana 14.08.2005. u 07:04 GMT+1]
[ ton_majstor @ 14.08.2005. 09:45 ] @
Citat: vise prijatelja ima u adress book-u svog e-mail programa nego ljudi sa kojima je za poslednjih godinu dana seo i uzivo razgovarao
To je potpuno normalna pojava. Sa svojih 40.5 godina, spao sam na samo nekoliko "offline" ljudi. Uglavnom kumovi, komšije, par kolega, neki đaci, asistenti... na deset prstiju staju svi!
U mom jabber listingu imam tridesetak PROBRANIH likova, koji su mi u zadnjih godinu dana pomogli više nego što sam to očekivao od potpuno meni (fizički) nepoznatih ljudi.
Eto, i tebe, pctel, znam preko tvojih postova, a donekle kada te vidim na forumu, znam šta ćeš da pišeš i u kom tonu. Moj rođeni kum dva puta ne dođe kod mene u istom raspoloženju! Ovde su svi pomalo predvidljivog, formiranog karaktera. Retko se dešavaju TEŠKI ispadi, a vidi koliko nas je?!!!
Mislim da je filter koji tastatura radi mozgu, jako JAKO dobar. Neki od nas bi davno bili mrtvi ili po zatvorima, da se sretnu uživo!
Pozdrav!
[ Fuzz @ 14.08.2005. 10:02 ] @
Mislim da je pctel uglavnom u pravu, ali da vecina ljudi ipak vodi aktivan zivot i van elita. Barem se nadam da je tako :)
Citat: milanche: od kojih svako
doprinosi svojih 2 centa.
Milanche, necu komentarisati motivacioni program posto je namenjen za pctel-a, ali stvarno nema potrebe da prevodis uzrecice koje na srpskom zvuce pomalo debilno. Kao sto nedavno rece jedna kretenka iz adekvatne nevladine organizacije : ` to nije moja soljica caja` ....
[ Ivan Dimkovic @ 14.08.2005. 10:11 ] @
Citat:
pctel: ......imam utisak da je prosecan moderator je u proseku osoba zeljna vlasti koja bi da se nekim cudom nadje na celu neke svetske sile iz momenta streljala sve svoje neistomisljenike po bilo kom pitanju......
Mislim da nema bas toliko moderatora na ES-u da bi mogli da uvodimo pojam "prosecan moderator" (ljudi iz "industrije" bi rekli da statisticki model ne bi imao dovoljnu pouzdanost ;-)
Moderatora naravno ima svakakvih po temperamentu, doduse u procesu odabira moderatora se trudimo i da osim stucnosti osoba poseduje kvalitete zrelosti i timskog rada - bilo je propusta ranije, ali sam siguran da novi moderatori koji ce biti izabirani zadovoljavati mnogo stoziji "entry" kriteirijum.
Uostalom:
Citat:
Ili ti mozda mislis da smo mi ovde neki ekstra fin narod a ovi na krstarici nisu? Ne bih rekao, kad moderatori ne bi reagovali mesec dana ES bi postao isto to o cemu pricas.
Sto je inace, po mom skromnom misljenju, veliki uspeh za ES - ako pratis Krstaricu, Serbiancafe, B92 forume - videces da su flame i ostre prozivke na licnom osnovu gotovo sastani deo svake rasprave - to se na ES-u ne desava, ne samo strucnim radom moderatora - vec ipak i malo drugacijim sastavom ljudi koji postuju iz prostog razloga sto ES nije forum "siroke potrosnje"
Citat: S_kid
I dalje smartam da je ES prosek srpskog drustva, ali ne mislim na one koji se bave poljoprivredom i preprodajom kineske robe, vec na deo koji je dovoljno tehnicki (ne)pismen, a tu spada preko 80% beogradske omladine i onih malo starijih... kao i nekih drugih gradova...
Ja i dalje mislim da 80% "beogradske omladine" nije nikakav "prosek srpskog drustva" - dakle, samim tim mislim i da ES nije prosek srpskog drustva i ako vec hoces da koristis prefiks "srpskog" - morao bi ukljuciti i taj deo Srbije koji si tako lako izbacio iz jednacine ;-) A taj deo je ne vecina, nego neopisivo velika vecina stanovnika Srbije. Ako neces, OK - ali onda bolje nemoj ni koristiti termin "prosek srpskog drustva" koji ima poprilicno jednoznacnu definiciju ;-)
Ne bih cak ni rekao da je ES 'prosek beogradskog drustva iz kruga dvojke' ;-)
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 14.08.2005. u 11:15 GMT+1]
[ TheMomchilo @ 14.08.2005. 10:43 ] @
Ja mislim da je ES na neki način elita, a u okviru sebe ima jedan broj ljudi koji je stvarno elita. Recimo, na ES ja spadam u onih zadnjih 5% članova što se tiče znanja (sa najmanje znanja), a u svojoj sredini važim za vrsnog poznavaoca IT, naravno ja znam da nisam ni V od vrsnog, ni P od poznavaoca, ali ostali ljudi ne znaju ni da pročitaju te reči. Naravno, skoro niko iz mog okruženja nije na ES-u. Iz toga izvlačim zaključak da je recimo prvih 5-10% ljudi na ES (sa najviše znanja) prava pravcata elita, a nešto slično se može reći i za narednih 10-20%.
Što se tiče moderatora, mislim da se biraju po pogrešnim normama. Vi nekog ko stvarno zna nešto postavite za moderatora, i onda on umesto da pomaže ljudima, sve vreme provodi na praćenje, čitanje i brisanje postova, a ljudi kojima treba pomoć su uskraćeni! Bolje postavite nekog Citat: Ivan Dimkovic:osoba poseduje kvalitete zrelosti i timskog rada sa manje znanja, nego da trošite čoveka, koji može i hoće da pomogne drugom, na "administrativne poslove"!
[ ton_majstor @ 14.08.2005. 10:48 ] @
Moram da priznam, zanimljivo.
[ Beltrammi @ 14.08.2005. 11:11 ] @
Pa i ES ima svoju elitu !
Ima ovde dosta dobrih i kvalitetnih rasprava, meni su par puta pomogli ljudi, par puta sam i ja pomogao sve u svemu OK. Inace ne bih dolazio. Mozda ne treba biti cepidlaka u smislu ponovljenih pitanja. Ja bas volim da cesljam forum, ali nekad mi se jednostavno zuri, nekad mi dosadi...
Inace pctela-a nikada nisam cenio kao sagovornika. Par puta me je napao iz nevezuse, mada sad vidim da njemu nisu neke stvari jasne. Ne kazem da je los decko...
[ v.marko @ 14.08.2005. 12:00 ] @
Reci cu i svoje misljenje.. ;)
ES je jedan od najboljih sajtova na internetu bilo da se bavite hardware-om ili software-om i to je cinjenica. Uvek ali uvek sam nasao resenje problema bas ovde.
Da li se ovde skuplja elite ili ne, kakvi, koliki, koliko teski i koje boje ljudi, mislim da je topic za neki drugi forum. Ko uopste ko je imalo ozbiljan obraca paznju na te stvari??
Ajde budite posteni pa recite, ovih par dana kada je site bio down, zar se niste osetili malcice osakaceni ??
Nesto je falilo, zar ne?
;)))))))))
pozdrav,
Marko
[ mida5 @ 14.08.2005. 12:01 ] @
Cak sta vise!!! Pismeno, nema sta!
[ broker @ 14.08.2005. 14:00 ] @
Ja se bas rado secam vremena kada su na ES-u mogli da se vide ljudi kao sto je bane Andjelkovic i slicni, ali to je bilo nekad, a od stare slave sene zivi. ES ima kvalitetnih ljudi ali se oni vise ne mogu primetiti od buljuka onih koji jedva da znaju da ukljuce racunar. Ono malo sto se moglo videti ne ne tako davno napustilo Es upravo zato sto ih je cela star pocela daviti.
No, kao sto neko rece, elitu ne cini smao znanje nego i ponasanje, a elitnog ponasanja ovde ima malo, nazalost, previse je prepotentnosti i netolerancije.
Nekada nije bilo tako.
[ hecky @ 14.08.2005. 14:06 ] @
Misljenja sam da je ES najbolji IT forum srpskog govornog podrucija, na kome se izmedju ostalih, skupljaju i najveci strucnjaci (citaj: ELITA) iz IT kod nas.
Forum je postao dovoljno popularan da su se poceli pojavljivati i dokoni ljudi, koji ovde zele leciti svoje komplekse, time ometaju ostatak clanova. No to mi deluje kao mala cena za dobit koju forum donosi ljudima, koji su zaista zainteresovani za oblast.
Kvalitetu foruma svakako doprinose moderatori (jedino mi nije jasno koja je uloga Cicike u celoj prici jer ne deluje kao strucnjak, no dobro hehe) pa bi zeleo da ih pohvalim ovom prilikom i cestitam na sjajnom obavljanju posla (odrzavanju kvaliteta diskusija i sankcionisanju gorepomenutih).
[ simor @ 14.08.2005. 14:16 ] @
Jos jedan problem sa ES-om... Takodje sam poslao tu primedbu jednom od moderatora posto je izbrisao poruku koju sam postovao.
Mislim da ES nije potpuno tipa open-minded. Ima ljudi koji stvarno znaju, ali nece ili ne zele da nekom pomognu. Moje iskustvo je, posto sam clan ES-a malo vise od godinu dana, pokazalo da mi je ES pomogao mozda u 10% slucajeva, ostalih 90% sam se sam snasao.
Sve to zavisi od problematike. Ja sam npr. davno prevazisao pitanja tipa "kako umreziti sva racunara", na koje bi odgovorilo cirka 20 ljudi za jedan dan.
I pitanja tipa "jel ti to radis za pare, komercijalno", stvarno su jadna. Ako znas odgovori, ako ne znas cuti, ako nisi sasvim siguran daj neki predlog.
Sta koga zabole da li ce neko da iskoristi znanje steceno na ES-u ili bilo kom drugom forumu da bi nesto zaradio. Kamo srece da svi to rade, mozda onda ne bismo bili toliko bedni. Ako neko moze da naplati to, svaka mu cast!
Ili se neko ko zna oseca ugrozenim, pa nece da podeli znanje sa drugim posto bi on zapao u drugi plan??? Posto bi onda svi znali to i on vise ne bi vazio za facu ili gurua?
Cast izuzecima, posto ES ima dosta kvalitetnih ljudi, kako moderatora tako i ostalih ucesnika foruma, koje bih rado hteo jednog dana da vidim na mestu moderatora ili savetnika.
toliko :)
[ flylord @ 14.08.2005. 14:25 ] @
E Simor, to da li rade za pare ili ne, nije problem. Problem je (ovo je realan primer za mog foruma): Tipu hitno treba za posao (to je i rekao) da namesti PHPBB i to pita, i jedan korisnik mu pomogne i obajsni mu gde sve da pogleda na es-u (jer su to pitanja koja se javlaju non stop), i taj tip mu kaze:0 "ili mi lepo nacrtaj sta sve treba da uradim, ili cuti, Valjda i sam znam da procitam, ali necu inace ne bih pitao pitanje...". Ja nisam hteo da mu pomognem, nego sam mu zakljucao temu.... I takvih postova ima mnogo. Ja, licno, nemam nista protiv da pomognem nekom kome nesto treba za posao, ali samo u slucaju kad se ne ponasa drsko, i kad ipak zeli i sam sebi da pomogne, a ne da mu neko nesto odradi za dzaba..... jer jedno je pomoci, a drugo je uraditi ceo posao...
[ cicika @ 14.08.2005. 14:34 ] @
Off topic, ali moram da odgovorim...
Citat: jedino mi nije jasno koja je uloga Cicike u celoj prici jer ne deluje kao strucnjak, no dobro hehe
Moje zaduženje na forumu je moderacija jednog foruma koji podrazumeva opšte tehničko znanje i u kome se priča na opštem tehničkom nivou. Usput čistim Čekaonicu, što i nije neki intelektualni posao.
Stoji da još uvek nisam stručnjak ni u jednoj konkretnoj oblasti (nisam jedini moderator koji time može da se okarakteriše)... ali biću.
Uostalom, ako smatrate da nisam podobna za moderatora, pokrenite akciju za ukidanje svih privilegija koje imam na forumu, moj odnos prema forumuj se svakako neće promeniti.
[ broker @ 14.08.2005. 14:37 ] @
Cicika, a sto mu se ti pravdas?
[ simor @ 14.08.2005. 14:47 ] @
@flylord
Potpuno se slazem. A nisam ni mislio da nekom ko trazi pomoc treba da se odradi ceo posao i na taj nacin da mu se "pomogne", nego cisto neki hint tipa "pogledaj na www.nesto.com" ili "probaj da namestis ovaj parametar da ti bude toliko", itd.
Nervira me sto je neka problematika jako rasprostranjena i sto sigurno znam da neko zna kako se resava taj problem ali uporno cuti i upija ostale probleme.
Ja cu uvek probati da pomognem nekome ili da dam neki savet ako naletim na neki meni poznat problem. To bi mogli i ostali da rade malo cesce i da spuste nos malo, jedino ce tako ES da bude elita.
[Ovu poruku je menjao simor dana 14.08.2005. u 15:48 GMT+1]
[ Asrai @ 14.08.2005. 14:49 ] @
Mozemo svi mi da se vadimo na Srbiju kao i uvek, mozemo svi da se vadimo na drustvo, na sistem koji nas je porobio, mozemo, a da ni jednog trenutka ne priznamo sebi da je sve to ustvari do nas samih. Neki su pisali o tome kako smo mi slika Srbije i kako je svugde tako. Ako je neko sebi odlucio da dodeli tu titulu, samo napred, mada ja smatram da je niko ne zasluzuje, jer je previse jadna.
Zasto nismo elita?
Ok prvo bih se zapitala sta je elita uopste, ali ne zelim da se upustam u filozofiju o poremecenim sistemima vrednovanja i sl.
Dakle...Ovo je forum, kome moze da pristupi svako, zar ne? To naravno implicira prisustvo ljudi koji nemaju nista da kazu, nego su tu da izazivaju svadje i omanje forumske pokolje. Sto se toga tice, ovaj forum je zaista vrh vrhova, svugde ima neki "visak", ovde toga nema. Valjda im nismo zanimljivi...
Sto se tice pomenutih gramatickih gresaka...To je cista psihologija, ljudska podsvest. Pisem nesto neformalno, nije bitno kako ce izgledati. I zaista, zasto pridavati vaznost pravopisu i gramatici kada pisemo reci kao sto su: qq, loodo etc. a da ne pricam o ucestalosti upotrebe q umesto ku. No, zar je to vazno???
Ne mislim da smo elita, ne mislim da je iko na ovom svetu elita, ali mislim da smo u redu. Sasvim uredu.
Puno pozdrava
P.S. Ovo nije kritika :))
[ Zikka @ 14.08.2005. 14:55 ] @
Jesmo. Pratio sam mnogo nasih foruma a i sada pratim i odgovorno tvrdim da tu sirinu , dubinu i kvalifikovanost drugi forumi ni priblizno ne poseduju. Ima nas sada oko 65000 i ne tvrdim da ima vise kvalifikovanih od 650. Pravo pitanje je dali je to malo?
[ simonzec @ 14.08.2005. 15:33 ] @
Ja volim da radim na ES-u i pomazem ljudima koliko mogu,ali dosta radim na pp jer tako ne dolazim u sukob sa nekim moderatorima koji mogu neke stvari da shvate pogresno.A ti cicike,shvati da nisu svi ljudi isti pa ni moderatori,tako da kada se neko pozali na nekog moderatora ti prva skaces,lockujes i branis doticnog a nijednog trenutka ne prihvatas da je obican clan u pravu.Definitivno treba da se zabrani politika i to svi moderatori da postuju ,a ne da se ukljucuju u temu pa kad neko kaze nesto da brisu poruke i ostavljaju postove tipa:BytEfLUSh -e sad je dosta,to je tako kako ja kazem i ko kaze drugacije bice mu brisana poruka?!!?!?
Pa sto dozvoljava politiku,cak sta vise pokrece temu pa udara cenzuru? Citat: cicika:Uostalom, ako smatrate da nisam podobna za moderatora, pokrenite akciju za ukidanje svih privilegija koje imam na forumu, moj odnos prema forumuj se svakako neće promeniti. Ok samo mi kazi koliko je tema lockovano na pitanja i predlozi kad je pomenuto nesto o nekom moderatoru??
Da ne bude sve crno,primera radi sa Dimkovicem sam cesto o necemu raspravljao ali nikada nije bilo pretnji ni ruznih reci,narocito ne u MadZone.Znaci opusteno.....
[Ovu poruku je menjao simonzec dana 14.08.2005. u 16:45 GMT+1]
[ TheMomchilo @ 14.08.2005. 16:11 ] @
Nemoj neko još da je dirao ciciku, imaće posla samnom! Ona mi je nekoliko puta spasila život, i zbog toga ću joj biti večno zahvalan!
[ BytEfLUSh @ 14.08.2005. 16:12 ] @
Citat: simonzec: BytEfLUSh -e sad je dosta,to je tako kako ja kazem i ko kaze drugacije bice mu brisana poruka?!!?!?
Hehehe... Neću da idem offtopic, ali jel imaš neki link ka takvoj poruci? :)
[ simonzec @ 14.08.2005. 16:27 ] @
[es] :: MadZone :: Eksplozije u Londonu ??
(Zaključana tema (lock), by markom)
mrzi me da citiram ali procitaj i priseti se...........
nisam ti uzeo za zlo to ne brini i vise ne pisem o tome
[ BillyTheKid_79 @ 14.08.2005. 16:55 ] @
Mislim da je ES elitni IT forum,kojem nema premca bar na prostoru bivse YU!
Citat: simonzec: BytEfLUSh -e sad je dosta,to je tako kako ja kazem i ko kaze drugacije bice mu brisana poruka?!!?!
Lici na doticnog!
[ Aleksandar Đokić @ 14.08.2005. 17:55 ] @
e bas nam je falila ovakva jedna tema "Kritikovanje i korigovanje moderatora ES-a"
[ random @ 14.08.2005. 18:38 ] @
Problem uglavnom prave ljudi sa sindromom gotovana -- oni stalno kukaju i žele da ih neko drži za ruku, ili, sa druge strane, instant-eksperti (o njima drugom prilikom).
Ako vam nešto ne radi, budite toliko odgovorni prema sebi i drugima da saznate što više o problemu pre nego što postavite pitanje, da ne bi bespotrebno trošili tuđe vreme. Recimo, ja sam relativno strpljiv čovek, međutim, kad me od ranog jutra preko Jabbera istartuje 5 ljudi sa glupim pitanjima, šestom ću reći RTFM. Pa će onda on možda da kaže kako sam arogantan.
Mislim da se i ljudi preterano žale na neki elitizam i aroganciju es moderatora, a u velikom broju slučajeva je njima samo preko glave glupih pitanja i korisnika koji samo kukaju ("ne radi mi Linux/Jabber/Elitesecurity/usisivač, ne znam ni zašto ni kako, ali vi ste krivi!").
[Ovu poruku je menjao random dana 14.08.2005. u 19:38 GMT+1]
[ dalibord5 @ 14.08.2005. 18:50 ] @
I opet ne mogu da se otmem utisku kako svuda ima onih koji lako pljuju na ono sto je ,po opstem misljenju,dobro.I to uvek jer zele da se istaknu i izdvoje iz mase.
Ja sam dokoni laik koji veci deo vremena provede na MADZONE,ne razumem se previse u "nauku i tehnologiju"pa se i ne mesam u ono sto ne znam.Sa druge strane,ono sto me je zanimalo nasao sam ovde,pitajuci one koji znaju vise od mene.
Cicika i Salec su mi mnogo pomogli kada mi je trebala motivacija kod ucenja,vratio sam se studiranju prava i dobro mi ide.Kome je to isto potrebno neka procita njihove postove na temu ucenja i videce nesto zaista kvalitetno.
Onome ko je postavio ovu losu temu mogu da porucim da je ovo sigurno sjajan forum sa morem kvalitetnih tema i jos kvalitetnijih ljudi.
Sta on misli?Treba napraviti forum sa clanovima mense koji su se istakli u svojim oblastima interesovanja,a onda tome dodati i malo nobelovaca...uz zabranu pristupa
onima koji su "low life form".
A mogli bi i da napravimo jednu takvu drzavu.Mozda je Hitler znao sta radi?
Mozda sam preterao ali se jezim onih koji nisu ubacili ni jednu "trojku"a ovde pljuju Djordjevica ili "muzickih kriticara"kojima smeta Bregovic.Bilo je i toga na ovom forumu...
Moderatori dobro rade svoj posao.Svi clanovi nisu elita u iznetom smislu,ali nema vulgarnosti,a rasprave su,uglavnom,sa merom dobrog ukusa.
Mislim da je veci problem u sujeti pojedinih clanova.
[ miki3 @ 14.08.2005. 21:40 ] @
Naravno da posle http://www..... mozemo da upisemo i nesto drugo ,a ne elitesec....Pa,kome se ne svidja ovde,siroko mu polje...Bar toga na Netu ima... Ziveo nosioc razvoja G-din Drug Elite...! (Gramatiku sam polozio,al` sam pao iz pisci.)Po-zdrav.
[ mmirilovic @ 15.08.2005. 01:02 ] @
Citat: hecky:...jedino mi nije jasno koja je uloga Cicike u celoj prici jer ne deluje kao strucnjak, no dobro hehe...
Pa dobro, ako se već sumnjaš u njenu stručnost, hajde ovde daj link ka nekoj tvojoj poruci na ES-u koja u pravom svetlu pokazuje TVOJU stručnost. Da vidimo da li si uopšte kompetentan da govoriš o stručnosti ostalih...
[ momsab @ 15.08.2005. 02:18 ] @
uglavnom se slažem sa pctel-om (mislim na 1. poruku)
ignorišem oko 100 foruma na ES-u zato što me ne zanimaju ili ima mnogo pametovanja ili mnogi hoće zdravo za gotovo (kao što je primer sa phpBB-om)
inače je ES stvarno dobar: web, e-mail, news, wap, rss, JABBER (još kad bih saznao zašto mi se sjeb'o pristup JIT-u koji je do pre nekog dana radio brez problema a ja ništa nisam čačkao)
lepo je što postoji preko 50K naloga, ali elita je kvalitet a ne kvantitet
[ zerostyle @ 15.08.2005. 07:46 ] @
Da se i ja osvrnem na ovu situaciju. Ima na ovom forumu svasta. Ja dolazim vec oko godinu dana. I uvjek ima neki odgovora za mene. Ima stvarno pametnih ljudi ali me nervira to sto recimo kad ja postavim neko pitanje dobijem dva odgovora i tacka. A onda kasnije poslije 3 dana sam napravio drugi nick i stavio drugu drzavu i ime i postavim istu temu, samo u drugacijem obliku i dobijem recimo 20 odgovora i naravno ono sto je mene zanimalo.
Sad recimo mi je zanimljivo zasto je to tako. Inace ES jest jedan jedini forum koji valja i koji je koristan. Sad kad je bio offline gdje god sam zapeo , krenem na ES i vidim ne radi, pa ne radi i u jednom trenutku sam mislio da vise nece doci i zalio sto nisam zasao redom i sve korisne teme snimio na disk.
Ja nisam imao bedova ni sa kime i zelim svima ovdje da se ugodno osjecaju.
ES je Elita , i to je mjesto gdje se moze nauciti mnogo stvari.
[ mmirilovic @ 15.08.2005. 12:33 ] @
Citat: ...ali me nervira to sto recimo kad ja postavim neko pitanje
dobijem dva odgovora i tacka. A onda kasnije poslije 3 dana sam napravio
drugi nick i stavio drugu drzavu i ime i postavim istu temu, samo u
drugacijem obliku i dobijem recimo 20 odgovora...
Da li bi mogao da daš linkove ka te dve teme. Ako je promena lokacije razlog
za dobijanje/ne dobijanje, onda treba pod hitno preduzeti neke "mere".
[ cicika @ 15.08.2005. 15:02 ] @
Sam EliteSecurity i moderatorski tim se jako trudi da ovo bude balkanski forum u pravom smlislu tih reči, da nema nikakvih granica niti predrasuda. Ako je zaista tako kao što kaže zerostyle, onda smo u problemu. Konkretno, ja nikad ne gledam ko je postavio pitanje već samo sadržaj pitanja i da li mogu da odgvorim. Verujem i da ostatak moderatorske ekipe isto reaguje ali za korisnike ne bih smela da se kladim.
[ AleksandarNS @ 15.08.2005. 15:34 ] @
'ajde da se i ja oglasim.
ovde sam neshto krace od godinu dana i od skora sam na forumu skoro svakodnevno. istina je da u poslednje vreme ima mnogo novih ljudi koji postavljaju pitanja koja su 100x prezvakana. takodje, odredjeni broj ljudi ne poznaje pravopis.
kada tako nekoj osobi napishesh (iz najbolje namere) da pripazi na izrazavanje, skoro obavezno sledi potencijalni flame. shta uraditi tada? po svaku cenu pokushati popraviti "nivo" foruma ili biti tolerantan kako ne bi izazvali (nepotrebnu??) svadju?
iskreno mislim da ovaj forum ima buducnost, ali potrebno je, naravno, svi da se pomuchimo oko toga. ne tako davno na TV-u je bila akcija (ako se josh secate) "TOlerancija"....nekako mi se chini da smo suvishe brzo (opet prebrzo zaboravljamo) zaboravili na tu vrlinu.
u potpunosti podrzavam takozvani BHS jezik ovog foruma, pre svega zbog svoje averzije prema bilo kakvom obliku nacionalizma (na ovom forumu je to STROGO zabranjeno, i apsolutno se slazem sa tim).
moj odgovor na pitanje "da li smo stvarno elita?" je: "nismo josh, ali smo na pravom putu" :)
[ deroko @ 15.08.2005. 21:31 ] @
Citat: S_Kid
Prosek jednog srpskog foruma je valjda i prosek srpskog drustva samim tim sto je otvoren da na njemu svi diskutuju... bez obzira kako se forum zvao...
Ne bih se složio, pre bi reko Balkana uopšte, jer ovde nisu samo zatupljeni Srbi.
Citat: Ivan Dimkovic
takodje, ko je duze sa nama, sigurno se seca i direktne komunikacije clanova ES-a sa bitnim ljudima u IT i drzavnom establismentu (Brane Andjelic, Branko Stamenkovic...) - to je nesto sto malo koji drugi forum na ovim teritorijama omogucava
Gosn. Stamenković, kao zamenik tužioca, me je razočarao svojom stručnošću brkajuću umišljaj(krivica, vinost) i nameru kao element bića krivičnog dela u vezi člana 186v.
Citat: BillyTheKid_79
Ja sam jos pre pricao da me ponekad ES podseca na Slobino vreme
Ne kazem ja da nema slobode govora uvek,ali je ne retko nema!
Nisi jedini koji stiče takav utisak, jednostavno, nekom ovo malo foruma predstavlja sve u životu, kako se ono kaže:
Nek je mala ko naprstak, ali nek je kraljevina.
Citat: milanche
Za mene je ES znak da Srbija nije umrla, niti hoce skoro.
Da nisi isuviše otišao u domen neke utopije?
Slažem se sa konstatacijom da Srbija neće umreti, ali ponajmanje to zavisi od ES. To zavisi od nas Srba, pravoslavnih i svesnih nepravdi učinjenim ovom narodu, a ta svetska nepravda ima najmanje veze sa ES, ili pak hoćeš da kažeš da sva nepravda naneta nama je zbog ES =)
Citat: Ne znam ko je rekao ovo
vise prijatelja ima u adress book-u svog e-mail programa nego ljudi sa kojima je za poslednjih godinu dana seo i uzivo razgovarao
Ehhh sad, da to nije možda zbog sinhronizacije mobilnog i kompjutera? Barem je tako kod mene samo što nemam emailove već brojeve telfona =)
Citat: broker
No, kao sto neko rece, elitu ne cini smao znanje nego i ponasanje, a elitnog ponasanja ovde ima malo, nazalost, previse je prepotentnosti i netolerancije.
A contrario elitu na IT forumu čini znanje, ponašanje dolazi u obzir u svakodnevnom životu i tada se, osoba može okfalifikovati kao gospodin.
Shodno tome elita u smislu IT znači ništa drugo do znanje, jedino ako ne nameravaš da proširiš ovaj pojam.
Citat: hecky
Misljenja sam da je ES najbolji IT forum srpskog govornog podrucija, na kome se izmedju ostalih, skupljaju i najveci strucnjaci (citaj: ELITA) iz IT kod nas.
Jašta, da je najveći IT forum srpskog govornog područja, s obzirom da na ovim prostorima ne postoji drugi jezik do srpski.
Citat: simonr
Mislim da ES nije potpuno tipa open-minded. Ima ljudi koji stvarno znaju, ali nece ili ne zele da nekom pomognu. Moje iskustvo je, posto sam clan ES-a malo vise od godinu dana, pokazalo da mi je ES pomogao mozda u 10% slucajeva, ostalih 90% sam se sam snasao.
Eto naučio si da se snalaziš. Činjenica je prosta, neko zna koliko je truda uložio da bi stekao znanje i neće tako lako da ga podeli.
Većini ljudi niko nije ni pomogao da nauče "stvari", meni niko nikad nije ništa pomogao i možda sam zbog toga i nekad ljut na neke ljude, ali opet mi ništa ne fali.
Citat: flylord
ili mi lepo nacrtaj sta sve treba da uradim, ili cuti,
Ehhh ima takvih koliko hoćeš, ali takvi nisu nizašta drugo no za zajebanciju.
Citat: cicika
Uostalom, ako smatrate da nisam podobna za moderatora, pokrenite akciju za ukidanje svih privilegija koje imam na forumu, moj odnos prema forumuj se svakako neće promeniti.
E to je posvećenost, sve sve ali ES. Posle ove izjave nebi me čudilo da dobijemo još jednog Administratora.
Citat:
simonzec: BytEfLUSh -e sad je dosta,to je tako kako ja kazem i ko kaze drugacije bice mu brisana poruka?!!?!?
Slažem se, i meni je obrisao onu poruku : Oj Goražde u dolini četnici te opkolili =)
Citat: random
Mislim da se i ljudi preterano žale na neki elitizam i aroganciju es moderatora, a u velikom broju slučajeva je njima samo preko glave glupih pitanja i korisnika koji samo kukaju ("ne radi mi Linux/Jabber/Elitesecurity/usisivač, ne znam ni zašto ni kako, ali vi ste krivi!").
Slažem se, nikako mi nije jasno što ljudi lepo ne pređu na vindovz, a ne da se muče sa Linuksom ili BSDovima kad nemaju živaca da čitaju manual.
Citat: zerostyle
Sad recimo mi je zanimljivo zasto je to tako. Inace ES jest jedan jedini forum koji valja i koji je koristan. Sad kad je bio offline gdje god sam zapeo , krenem na ES i vidim ne radi, pa ne radi i u jednom trenutku sam mislio da vise nece doci i zalio sto nisam zasao redom i sve korisne teme snimio na disk.
I to te nije nagnalo da slučajno probaš da pogledas manual ili šta već slično.
Sad si me stvarno razočarao =(
Nadam se da sam poštovao sva pravila pravopisa srpskog jezika i pravilnik ES.
Moje mišljenje o ES, ne znači mi ništa, svratim ponekad na Predlozi i Pitanja da vidim da nema neka smešna diskusija tipa "korisnici protiv moderatora", od IT slabo, ono što me zanima ovde nema.
Pozdrav.
[Ovu poruku je menjao deroko dana 15.08.2005. u 22:35 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 15.08.2005. 21:39 ] @
Citat:
Da nisi isuviše otišao u domen neke utopije?
Slažem se sa konstatacijom da Srbija neće umreti, ali ponajmanje to zavisi od ES. To zavisi od nas Srba, pravoslavnih i svesnih nepravdi učinjenim ovom narodu, a ta svetska nepravda ima najmanje veze sa ES, ili pak hoćeš da kažeš da sva nepravda naneta nama je zbog ES =)
Hm.. pravoslavna elita sa idejom globalne svetske nepravde nad sopstvenim narodom... cek bre, pa to vec postoji - samo jos nemaju forum a ni internet ne cene puno... zovu se... kako bese, a - da SANU ;-)
Bilo bi lepo i da oni otvore forum pa da se svako prikloni svojoj eliti i svet ce biti lepo i mirno mesto ;-)
joke :)
Citat:
Nadam se da sam poštovao sva pravila pravopisa srpskog jezika i pravilnik ES.
Na zalost, nisi - ni jedno ni drugo... al to je izgleda OK na ovom topicu koji ce verovatno zavristi u recycle binu pre ili kasnije ;-)
Citat:
Jašta, da je najveći IT forum srpskog govornog područja, s obzirom da na ovim prostorima ne postoji drugi jezik do srpski.
Na kojim to podrucjima? ;-) Neko mnogo cudno podrucje ako postoji samo jedan jezik - da nije neka polarna oblast? :)
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 15.08.2005. u 22:48 GMT+1]
[ deroko @ 15.08.2005. 21:47 ] @
Ehhh barem ovde na banuju kano na b92 forumu. Majko moja, 3 puta su me banovali odande jer nisam demokratski orijentisan, ali ajde.
Eto jedne prednosti ES =)
Ljudi de to ima, 3 poruke == 3 bana, a baš sam bio fin =)
@Ivan Dimkovic:
Viš to nije loše, tako jednom u mesec dana otvorite topik i pustite ljude da kažu šta misle, čisto ono da se izduvaju =))
A bre nemoj tako brzo da menjaš poruke =)
Mislio sam na područje Balkana izuzev Grčke, i Slovenije koji furaju neki svoj jezik, ove Makedonce isto ne razumem tako da eto matematički kažeš:
Balkan - (Grčka + Makedonija + Albanija + Slovenija) = sprsko govorno područje.
=)
[Ovu poruku je menjao deroko dana 15.08.2005. u 22:50 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 15.08.2005. 21:49 ] @
Pa mi smo tolerantan forum.. jedan topic tu i tamo na madzonetu i to je to ;)
Posle delete i svima lepo.
Cekaj samo da se Hefestion prikljuci pa ce biti zaovar.
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 15.08.2005. u 22:50 GMT+1]
[ flylord @ 15.08.2005. 21:51 ] @
samo ne znam sto je ovo prebaceno iz MZ-a u P&P?
[ bojan_bozovic @ 15.08.2005. 22:07 ] @
Citat: Balkan - (Grčka + Makedonija + Albanija + Slovenija) = sprsko govorno područje.
Je li, i Bugarska je u srpskom govornom podrucju, ova tvoja jednacina mi nije bas najjasnija :D
[ Ivan Dimkovic @ 15.08.2005. 22:16 ] @
A vekovni gradovi Tokija i Milvokija... i Chicago je isto srpsko govorno podrucje, bre :-)
Ja ipak mislim da je sve to tursko govorno podrucje... tako mi bureka ;-)
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 15.08.2005. u 23:16 GMT+1]
[ MileG @ 15.08.2005. 22:25 ] @
Koliko smo elita vidi se iz prozivki upucenih Ciciki!
[ cicika @ 15.08.2005. 23:03 ] @
Izbija testosteron na sve strane
Dakle, nema veze sa mnom.
[ deroko @ 15.08.2005. 23:16 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: A vekovni gradovi Tokija i Milvokija... i Chicago je isto srpsko govorno podrucje, bre :-)
]
Ovo je bez presedana u istoriji da se gradovi poistovećuju sa državama =)
Dobro Dubrovnik jeste imao autonomiju i bio grad-država, ali mislim na moderne države koje nastaju od XIV veka, naovamo =)
Ne kaže se bezveze : "Govori srpski da te ceo svet razume" =)
Citat: MileG: Koliko smo elita vidi se iz prozivki upucenih Ciciki!
Stvarno sramota, to nije lepo, u ovoj gomilu muškaraca da vređaju jednu devojku. To me navodi na pogrešan zaključak ili pak ispravan?
[ bojan_bozovic @ 15.08.2005. 23:22 ] @
@deroko
Da znas da si na pravom mestu... MadZone (luda zona) ES foruma :D Trolling to boot! :(
[ Asrai @ 15.08.2005. 23:27 ] @
Citat: cicika: Izbija testosteron na sve strane :)
Dakle, nema veze sa mnom.
tako je cicka :) bas sam to htela da kazem....
:)
pozdrav
[ Beltrammi @ 15.08.2005. 23:34 ] @
za moderatora Ciciku:
pravite vi slobodno Balkanski forum, Ex-YU, samo ne srpski. Medjutim jedno malo podsecanje.
Svaka drzava danas pravi svoj brend (ha sad ce Dimkovic da se nadoveze). ES je na dobrom putu da bude srpski brand u domenu foruma. Argument da ce ovo da uvredi nekog Hrvata ili Makedonca je potpuno smesan po meni.
Zbog takvog stava mi smo i dosli dovde, kao drzava, kao narod. Red bi bio da to pocne da se menja i to od najboljih.
[ deroko @ 15.08.2005. 23:42 ] @
Citat: Beltrammi:
Zbog takvog stava mi smo i dosli dovde, kao drzava, kao narod. Red bi bio da to pocne da se menja i to od najboljih.
Tako je brate, sve za Srbiju, Srbiju nizašta.
[ Arsenko @ 16.08.2005. 01:53 ] @
"Ne mozze on mene platiti toliko malo,koliko ja malo mogu da radim" Srbija!
[ Beltrammi @ 16.08.2005. 02:29 ] @
ne, nemojte da izvrcete moje reci i da ironisete.
Ja ovde ne govorim o nekom neizivljenom nacionalizmu vec o stvaranju modernog zrelog drustva i naroda koji moze da predstavlja nesto na svetskoj utamici. Koji pre svega zna KO JE i sta hoce.
Svi mi zavisimo od nase drzave i ostavimo se vise fantazija stvaranja jugoslavija, balkanija, ljudi, pa to vise nikoga ne zanima. to su gluposti, prevazidjene stvari.
Ovo drugo, Arsenko te komunisticke parole ispranih mozgova... samo da vam kazem. E dodjite u Italiju pa da vidite kako se ubijaju od posla. jb im se za posao. A sto se tice ovog tecka sto se tako mnogo jako uvredio sto se nekom ne svidja jer je iz druge drzave: Mislim, pa sta mislis kad bi se ja na sve vredjao na sta nailazim u Italiji "samo" zato sto sam stranac ?
Jednostavno prihvati ideju da ima, po meni cudaka, koji ce te mrzeti jer si stranac. Niko naime nije duzan da te voli, capisci ?
[ Ivan Dimkovic @ 16.08.2005. 08:23 ] @
Citat: pravite vi slobodno Balkanski forum, Ex-YU, samo ne srpski. Medjutim jedno malo podsecanje.
ES nije ni srpski, hrvatski, bosanski, ex-YU a ni balkanski forum... ES je forum svih onih koji su njegovi clanovi, koji se sporazumevaju - i svi oni su vise nego dobrodosli. Ideja ES-a je da ljude povezuje njihova strucnost ili potreba da nesto novo saznaju i nauce, a ne pripadnost bilo kakvoj drugoj zajednici, kakva god ona bila.
Samim tim, nema apsolutno nikakve potrebe u prizvuku ES-a praviti bilo kakve regionalne ili nacionalne konotacije. Ako razumes sta na ES-u pise, ti si clan njegove zajednice ;-)
Citat: Svaka drzava danas pravi svoj brend (ha sad ce Dimkovic da se nadoveze). ES je na dobrom putu da bude srpski brand u domenu foruma. Argument da ce ovo da uvredi nekog Hrvata ili Makedonca je potpuno smesan po meni.
Sve je to lepo i tacno, ali ES nije drzavni asset niti to ima u skorijem planu, ako postane srpski brend u domenu foruma, to je jako lepo i pozitivno - ES moderatori se trude da ES postane brend u domenu foruma za sve one koji se na ES-u sporazumevaju.
[ cicika @ 16.08.2005. 13:01 ] @
Hvala, Ivane, upravo sam to htela da kažem.
Da je forum pisan na flamanskom mogao bi da postane nečiji nacionalni brend. Ovako, forum je razumljiv svim svojim članovima i gostima (jer ako je neko pretragom na sopstvenom jeziku naišao na ES sigurno je da razume jezik(e) kojim(a) se ovde piše)... Tako da... brend, može... srpski... više ne.
Da ne pominjem da je ova država još uvek nezrela da ima brend u takvoj kategoriji.
[ Beltrammi @ 16.08.2005. 13:31 ] @
Ne bih da ovo zvuci kao nastavljanje, ali cicika zvucis nedosledno.
Da je ovo forum na flamanskom bio bi flamanski ! A ovako on je na jeziku kojim se ovde pise (?). To mi zvuci kao ono jezik sredine. To nema nigde u Evropi verujte. U Evropi svako zna koji jezikom govori.
Citat: Da ne pominjem da je ova država još uvek nezrela da ima brend u takvoj kategoriji.
Dok tako razmisljamo nikad i necemo biti zreli za brand.
[ jablan @ 16.08.2005. 13:36 ] @
Citat: Beltrammi: ES je na dobrom putu da bude srpski brand u domenu foruma.
Čiji je Google brend u domenu pretraživača?
[ Ivan Dimkovic @ 16.08.2005. 13:58 ] @
Citat: Beltrammi
Da je ovo forum na flamanskom bio bi flamanski ! A ovako on je na jeziku kojim se ovde pise (?). To mi zvuci kao ono jezik sredine. To nema nigde u Evropi verujte. U Evropi svako zna koji jezikom govori.
Stvarno, posto volis da uzimas Evropu kao primer... ko govori recimo nemacki jezik u Evropi? Ja mogu da nabrojim bar 3 suverene zemlje ;-) Da li je nesto na nemackom obavezno ekskluzivno vezano za Saveznu Republiku Nemacku - ne bih rekao, mislim da bi Svajcarci i Austrijanci i te kako imali nesto protiv toga.
Znaci ako neko napravi tehnicki IT forum hostovan, recimo, u Berlinu za sve ljude germanskog govornog podrucja, da li on mora da svoj forum branduje crno-crveno-zutim bojama Savezne Republike Nemacke - iako recimo postoje ljudi iz Austrije i Svajcarske koji to mozda ne bi zeleli niti se osecaju delom SRN? Da li bi on morao da se eksplicitno poziva na Nemacku? Razmisli dobro pre nego sto odgovoris.
Ista prica je i za engleski, pa i ruski jezik - ako je forum na engleskom to ne znaci da je vezan za neku zemlju gde je engleski dominantan.
Problem sa jezikom naroda ex-SFRJ je jos komplikovaniji jer je to u biti jedan jezik sa minornim razlikama - molim te da shvatis da je ES iznad nacionalnih granica nastalih na Balkanu kao i politicki inspirisanim podelama jezika koji svi mi razumemo, bavi se temama koje su anacionalne i koje bi trebalo da nas sve povezuju i nece se vezivati ni za kakvu naciju, etnicku grupu ili bilo sta slicno. To je upravo u duhu nove ujedinjene Evrope koju pominjes, i nadam se da necemo jos puno morati da diskutujemo o tome.
Citat:
Ne znam u cije ime govoris - ES je brend, brend za sebe - brend svih njegovih clanova, nebitno koje su nacije, etnicke pripadnosti, boje koze, vere i sl... Clanovi ES-a su ocigledno zreli za brend - njihov brend: kvalitet i znanje.
Ko zeli ES-u da etiketira jos neki prefiks to nece moci da uradi sve dok je ES tim u ovom sastavu kakav je danas.
Citat:
U Evropi svako zna koji jezikom govori.
Evropa je opste poznata kao relativno ujedinjena teritorija... citavih 13 godina :-) Pre toga je bilo cuveno "What is the phone number for Europe" - komentar Henrija Kisindzera ;-)
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 16.08.2005. u 15:06 GMT+1]
[ caboom @ 16.08.2005. 14:10 ] @
hm, implicitno tvoj stav govori da sa takvim pristupom, koji je jos uvek dominantan u nasoj sredini, nikada necemo imati zrelu nacionalnu svest... razmisli o tome. kompleksi i k*chenje su nas i doveli tamo gde danas jesmo, at least ne bi trebalo ponavljati stare greske i koncentrisati se na resavanje bitnijih problema kojih imamo za sledecih nekoliko desetina godina, ali to nije mesto za ovu temu - manje blebetanja i vise rada...
[ Beltrammi @ 16.08.2005. 14:48 ] @
Ivane ti si se malo zapetljao, ali dobro. Kinez moze da napravi i australijski brand na ruskom jeziku. Mogu ja da ucestvujem na nemackom ili austrijskom forumu posto govorim nemacki, niko mi ne brani. To uopste nije pitanje ciji je forum vec da li ili ne znas jezik foruma. Medjutim vi cak negirate ime jezika.
caboom, upravo obrnuto, ovde ne da nema kurcenja nego stavise trazi se ono pravo koje imaju vec odavno svi normalni narodi bas ne Evrope vec EU. Oni su zato mogli i da se ujedine bas zato sto su rascistili sa sobom ko su i sa susedima sta je cije. (doduse trebalo je vremena i truda -:)
Google je americki brand.
I stvarni Ivane, to mi zvuci malo ironicno kad si rekao uzimate primer za Evropu. pa cekaj, koji primer da uzmem. Pa ja zivim u EU bili bi licemerno sa moje strane da kazem ej Srbi okrenite se Kini, Indoneziji. Znaci sad smeta moja EU orjentacija jer sam pronasao nesto korisno za nas. Pa kako to ?
[ jablan @ 16.08.2005. 15:30 ] @
Citat: Beltrammi: Google je americki brand.
Greška. Google je nadnacionalni brend, sa čim bi se verovatno složio i jedan od dvojice osnivača Gugla Sergej Mihailovič Brin, rođeni Moskovljanin. Kad pristupiš Guglu, pojavi ti se tekst na tvom jeziku (meni konkretno na ćirilici), na Guglu ne postoji nikakva ikonografija koja uključuje simbole bilo koje nacije (da je tako, polovina sveta ga verovatno ne bi koristila), niti bilo ko koga znam tokom korišćenja Gugla ima bilo kakve nacionalne asocijacije.
Ono što ljudi pokušavaju da ti objasne je to da ne treba od svega praviti nacionalni brend, jer može biti kontraproduktivno. ES je, barem deklarativno, IT-related forum, i kao takav, unošenjem bilo kakvih nacionalnih asocijacija može imati samo štetu. A sa njim i Srbija i mi, Srbi.
[ caboom @ 16.08.2005. 15:36 ] @
caboom, upravo obrnuto, ovde ne da nema kurcenja nego stavise trazi se ono pravo koje imaju vec odavno svi normalni narodi bas ne Evrope vec EU. Oni su zato mogli i da se ujedine bas zato sto su rascistili sa sobom ko su i sa susedima sta je cije. (doduse trebalo je vremena i truda -:)
mislim da je vreme romanticarskog nacionalizma davno prevazidjeno... 'ello year 2005, kuc, kuc... problem je izgleda kod nas slabo tece vreme od 1389. ocigledno kao posledica neke mentalne dilatacije istog.
[ deroko @ 16.08.2005. 15:38 ] @
@Ivan Dimković:
Ti bi mogao da neavedeš 3 suverene države koje govore nemački, ja bih mogao da navedem takođe 3-4 suverene koje govore Enegleski i par komada koje govore španski, portugalski, ali ostaje u biti da Brazilci ne kažu : "Ja govorim brazilski, no kažu govorimo portugalski", to što je na ovim prostorima došlo do unijaćenja i islamiziranja Srba, koji kasnije prave svoji "hrvatski" i "bošnjački" je patetično...
@Beltrammi:
ES bi trebao da bude vrsta srpskog brenda, kao što je Žuta osa srpski brend po pitanju rakije, a konzumiraju je širom sveta. U tom pogledu se potpuno slažem sa tobom i hvala Bogu da ima nekog kome je još stalo do ovog naroda...
Citat: cicika: Hvala, Ivane, upravo sam to htela da kažem.
Da je forum pisan na flamanskom mogao bi da postane nečiji nacionalni brend. Ovako, forum je razumljiv svim svojim članovima i gostima (jer ako je neko pretragom na sopstvenom jeziku naišao na ES sigurno je da razume jezik(e) kojim(a) se ovde piše)... Tako da... brend, može... srpski... više ne.
A contrario, srpski brend, i nema treće. Ne razumem što druge narode sa ovih prostora vređa ako je nešto srpsko. Pa oni su 100% Srbi, samo druge vere. Dokažite mi suprotno ako možete. Primer Emir Kusturica, Iso Kalač, Mesa Selimović, Skenderbeg, Mehmed Paša Sokolivć, Viktor Novak i mnogi drugi...
Shodno tome, ES iako nije forum mog tipa, ali s obzirom broja članova mora i treba da bude srpski brend.
Citat: caboom:
mislim da je vreme romanticarskog nacionalizma davno prevazidjeno... 'ello year 2005, kuc, kuc... problem je izgleda kod nas slabo tece vreme od 1389. ocigledno kao posledica neke mentalne dilatacije istog.
Vreme teče brzo, ali se sporo zaboravljaju nepravde. Čisto onako okvirno da podsetim na stradanja tokom 1914-1918 i kad je Đeneral Stepa okrenuo topove da se sveti Bugarima Francuzi kažu NE.
1941-1944 Četnici(Vojska u Otadžbini) kao jedina legitimna i legalna vojka, su po svim kriterijumima trebali da pobede i da se kralj vrati, no Teheran-Jalta podela uticajnih sfera 50:50, Srbi gube rat u moralnom smislu i dobijaju Tita i komunizam kao posledica podela gore pomenutih sfera.
1991 - Generalna Skupština na osnovu izveštaja Badinterove komisije smatra da je propala SFRJ i svu krivicu svaljuje na državu koja je ostala po strani sukoba, međutim zaboravlja na kfalifikaciju primarnog protivpravnog dela - secesiju koja je zabranjena Poveljom UN.
1991-1992 svim narodima je "priznato" pravo na samoopredeljenje, a samo ne srpskom narodu. Secesionističke države bivaju priznate prvo od strane pape(što je Viktor Novak predvideo), a potom i od UN ikao nisu ispunjavale uslov "miroljubivosti" za prijem, iz Krajine je 1995 proterano 250.000-300.000 Srba... Tadašnji predsednik GS je poželeo "dobrodošlicu" svojoj islamskoj braći...
UN su se takođe oglušile o obavezu da zaštite svog originalnog člana, Jugoslaviju što je bila dužna da učini u skladu sa slovom Povelje.
1999 počinje bombardovanje SRJ između ostalog i na zahtev Pape, Srbi bivaju ponovo proterani sa ognnjišta svojih.
2002 postajemo SCG i prekidamo pravni kontinuitet sa Kraljevinom Srbijom koja vuče korene od Berlinskog kongresa 1878. Shodno tome Srbija je u jednom kratkom periodu na zahtev Amerikanaca prestala da postoji, budući da nismo imali nikakve obaveze u datom trenutkom, Amerika ultimativno zahteva da preuzmemo sve obaveze SRJ... bez presedana u istoriji.
Romantičarski nacionalizam? Čisto sumnjam, pre bih rekao objektivna stvarnost....
Ima još dosta toga da se pomene, ali me mrzi da kucam...
[Ovu poruku je menjao deroko dana 16.08.2005. u 16:59 GMT+1]
[ Dragi Tata @ 16.08.2005. 15:52 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Chicago je isto srpsko govorno podrucje, bre :-)
No. Srbi iz Čikage imaju svoj lengvidž, a to ti je pravi mes.
[ Ivan Dimkovic @ 16.08.2005. 16:03 ] @
Ok.. tema je otisla predaleko u klasicna prepucavanja oko istorije i politike, bas ono sto necemo na ovom forumu.
Tema ide pod lock.
ES je globalni brend i njemu pripadaju svi ljudi koji se razumeju - dakle to ukljucuje srpski, bosnjacki, hrvatski i sve ostale jezike koji su kompatibilni.
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|