[ Backy @ 20.08.2005. 16:14 ] @
Zašto se za žutu kosu kaže da je plava?

Do sada niko koga sam pitao nije znao odgovor.
[ Deda_Mraz @ 20.08.2005. 17:15 ] @
hehehe svašta ovde može da se pita :)

BTW ni ja to nikada necu skontati ?
[ spartak @ 20.08.2005. 17:17 ] @
Zasto se na engleskom ne kaze Yellow nego Blonde?

Zamisli kad neko pre 100 godina promrmlja tako nesto za boju, mozda je i licilo na Blue.

Nego to je long shot, tako reci lupio sam.
Cudno je poreklo reci.

[Ovu poruku je menjao spartak dana 20.08.2005. u 18:19 GMT+1]
[ ghost2k3 @ 20.08.2005. 17:39 ] @
Zasto onda mi kazemo plavuse, ako englezi kazu blond?
[ dalibord5 @ 20.08.2005. 17:52 ] @
Mozda zato sto je zuto vec zuto?:-)
Svako ima nekog poznanika koga zovu "Zutja"jer je zut...ili ridj?Uf...zanimljivo pitanje...
[ IdeaR @ 20.08.2005. 18:17 ] @
Zaista, kako to da zovemo nešto očito žuto - plavim:)

Citat:

Definitions
blond
blonde
adj

1. Said of a person or people: having light-coloured hair, between pale yellowish-gold and very light chestnut, and usually fair or pale skin and blue or grey eyes.
Thesaurus: fair, tow-headed, yellow-haired, sandy-haired.

2. Said of a person's hair: light-coloured, between pale yellowish-gold and very light chestnut.
Thesaurus: fair, flaxen, bleached, yellow, sandy.

noun

1. A person with this colour of hair. Compare brunette.

Etymology: 15c: from Latin blondus yellow.

Info:

Note the distinction between blond and blonde.

[ pctel @ 20.08.2005. 22:51 ] @
Gledao sam jednom prilikom farbanje kose u plavo (zuto). Ono sto je zanimljivo, kosa je stvarno plave boje dok se ne spere farba. Ne kazem da je to odgovor, ali mozda nekom bude od koristi da to zna.
[ Nabukodonosor @ 20.08.2005. 23:22 ] @
Citat:
Zasto se na engleskom ne kaze Yellow nego Blonde?

Pa kakve ima veze kako se kaze na engleskom?!? kako se kaze na ukrajinskom? a ceskom? Pa nije nas jezik kopiran iz engleskog pa da je to nekako povezano.

Citat:
Gledao sam jednom prilikom farbanje kose u plavo (zuto). Ono sto je zanimljivo, kosa je stvarno plave boje dok se ne spere farba.

au
[ spartak @ 20.08.2005. 23:57 ] @
Zar nisi video da sam napisao "lupio sam".

[ Lalemajstormoler @ 21.08.2005. 03:06 ] @
Da nisu plavuse,kako bi ih zvali?
Žujke
Žuje
uf bljak
[ Au197/79 @ 21.08.2005. 10:59 ] @
Nekada je u staroslovenskom reč plavo imala značenje današnje reči svetlo. Kasnije se to promenilo i to kako gde. Npr. Rusi su za pojam plavo iskoristili reč golubije što bukvalno znači boja golubova, a tamno plavo kažu sinjeje.

U svom praznačenju se i danas reč plavo upotrebljava ne samo za oznaku boje kose i tena već i u poeziji kad se kaže da se plave polja žita.

Ista priča je i u ostalim indoevropskim jezicima. I inače nije teško pokazati da plavo i blond su istog korena kao i blue, blau..
[ Corey @ 21.08.2005. 12:29 ] @
Najverovatnije je najtačnije ono što je rekao pctel.Ima najviše logike.
[ Nabukodonosor @ 21.08.2005. 13:58 ] @
Citat:
Zar nisi video da sam napisao "lupio sam".

zakleo bih se da to nije bilo onamo. sorry

Citat:
Najverovatnije je najtačnije ono što je rekao pctel.Ima najviše logike.

Nema uopste logike jer nije tacno.
[ Backy @ 22.08.2005. 10:38 ] @
Citat:
bobicbranislav2000: Da nisu plavuse,kako bi ih zvali?

meni ovo izgleda najverovatnije...
plavuša zvuči bolje nego žutuša ili žujka...

a i ono što je pctel rekao za farbanje nije tačno, gledao sam više puta.
[ vertex @ 24.08.2005. 23:50 ] @
ko ce znati zashto je to...
[ Mas†erX @ 26.08.2005. 17:12 ] @
hahaha
Žutica
žujka
Bljak
stvarno bezveze, a plava baš super zvuči za ŽUTU kosu hehe :)))
p0z
[ Mica: @ 27.08.2005. 01:01 ] @
Citat:
pctel: Gledao sam jednom prilikom farbanje kose u plavo (zuto). Ono sto je zanimljivo, kosa je stvarno plave boje dok se ne spere farba. Ne kazem da je to odgovor, ali mozda nekom bude od koristi da to zna.

Pa i nije bas uvjek plava, moze i biti tamno smedja, crvena, narandzasta itd
[ Balša @ 27.08.2005. 02:39 ] @
O tome je, između ostalog, pisala Milka Ivić, jedan od najpoznatijih domaćih lingvista, u svom članku „Plava boja kao lingvistički problem“ (Milka Ivić, O zelenom konju: novi lingvistički ogledi, Beograd: Slovograf - XX vek, 1995, str. 59-86).

Članak je teško rezimirati, ali je suština da se pridevom plav prvobitno nazivalo ono što bi odgovaralo „svetlom", „bledom“ ili čak „belom“ koloritu (pod izvesnim uslovima). Otuda se i čovek svetle kose (i očiju) nazivao „plavim“, a takva upotreba održala se u srpskom do danas, ali samo kada se govori o ljudima, odnosno njihovoj kosi.

Današnje uobičajeno značenje prideva plav („plavo more“, „plavo radničko odelo“) razvilo se naknadno, kada su iz upotrebe potisnuti pridevi sinji i modar, koji su dotad pokrivali taj deo spektra.
[ Backy @ 27.08.2005. 09:14 ] @
wow, znači plava ranije nije bila boja, nego "rasa" ljudi... i da je neko tada imao plavu kosu i zelene oči onda bi mi danas zelenu zvali plava, a modra ili sinja bi se održale...

koje prosvetljenje
[ broker @ 27.08.2005. 10:45 ] @
http://kapija.narod.ru/Ethnoslavistics/ivi_plav.htm
[ pajaja @ 28.08.2005. 18:10 ] @
cini mi se da je pctel u pravu..
ovo mi je reklo vise ljudi...

neka pandora pita frizerku jel tacno :)
[ pctel @ 28.08.2005. 23:52 ] @
Kao sto rekoh, video sam, kosa je bila plava kao nebo sve do spiranja boje. Ne kazem da to vazi za svaku nijansu i svakog proizvodjaca, ali u tada kad sam gledao je bilo.
[ Vole Domu @ 29.08.2005. 19:28 ] @
U Politikinom Zabavniku su jednom davno odgovorili da je to zato sto su pre ljudi sa plavim ocima uvek imali zutu kosu pa su ih onda zvali po plavoj boji. Isto ko sto SCG zoves plavi i kad nose gostujuce dresove... Ne znam bas za ovo verovatno je logicnije ovo za svetao, bled...
[ jezekilj @ 30.11.2010. 18:04 ] @

vec je neko ranije objasnio citirajuci etimolosko poreklo da "blonde" na engleskom ne znaci "blue" vec potice od latinskog "blundus" sto znaci yellow

Znaci i englezi kazu zuto al na latinskom

samo mi kazemo plavo za zutu kosu

e jedino je mozda u pravu onaj sto je reako da je sinj ili modar zapravo originalna rec a plave se zitna polja znaci zto - bleda su zitna polja

zanimljivo bi bilo istraziti kako se uopste plavo i pojavilo kao izraz za modro - sinje i ko je to ubacio
[ Vole Domu @ 30.11.2010. 23:02 ] @
samo ne kapiram otkud ti ova tema, stara pet godina?:D
ja sam vec zaboravio da sam odgovarao na njoj...

"zanimljivo bi bilo istraziti kako se uopste plavo i pojavilo kao izraz za modro - sinje i ko je to ubacio "

plavo je, u nasem narodu najcesce nebo, a nebo je prilicno svetlo...