[ Aleksandar Marković @ 26.08.2005. 20:06 ] @
Radio-televizija Srbije, TV Pink i TV B92 traže da se sa programa kablovske televizije "skinu" HRT 1, HRT 2, OBN, Nova i RTL. Ovu inicijativu pokrenula je Antipiratska asocijacija, a priključili su se, pored najvećih televizija, i filmski distributeri i Ministarstvo kulture. Kao razlog za "skidanje" ovih kanala, navodi se da su one "divlje na kablu" jer njihovo emitovanje nije dozvoljeno zakonom.

Aleksandar Avramović, jedan od direktora RTS-a, izjavio je za Kurir da se nacionalna televizija odavno uključila u borbu protiv nelojalne konkurencije.
- Postoje pozitivna evropska iskustva koja bi mogla da pomognu da uredimo emitovanje satelitskog i kablovskog programa i kod nas. Mi samo pokušavamo da se izborimo sa nelojalnom konkurencijom koja nokautira i nas i ostale televizije. Inicijativa postoji, a sada je na redu zakon koji bi to trebalo da uredi - izjavio je Avramović.

Na TV Pink kažu da su se i oni u borbu sa kablovskim operaterima uključili od samog početka. Portparol ove televizije Tatjana Vojtehovski-Stevanov kaže za Kurir da je preko potrebno da se ustanovi red i da se definiše ko ima ekskluzivno pravo emitovanja nekog programskog sadržaja.

Uključili smo se jer smatramo da smo oštećeni. Kablovski operateri nemaju zakonsko pravo da prenose te televizije, ali ipak to čine. Onda se, na primer, dešava da TV Pink kupi ekskluzivno pravo za emitovanje nekog filma na teritoriji naše zemlje.

Kablovska televizija, međutim, prenosi HRT, koji pusti taj isti film na našoj teritoriji, iako bi trebalo da samo naša televizija sme da ga prenosi. Ko sad tu ima pravo? Zbog toga smo se i mi priključili ovoj inicijativi i nadamo se da će kablovski operateri početi da poštuju zakon - kaže Tatjana Vojtehovski-Stevanov.

Zajedničkoj borbi protiv distributera kablovske televizije priključila se i Televizija B92.
- Inicijativu je pokrenula Antipiratska asocijacija, priključili su se distributeri, a kasnije je u celu priču ušlo i Ministarstvo kulture. Mi smo na njihov poziv podržali tu akciju, jer se nadamo da ćemo zajedničkim snagama uspeti da se izborimo za prava. Mora da se zavede red, jer se ovako gube veliki iznosi za ekskluzivnost koju na kraju preuzme neka od televizija koja se prenosi putem kablovske mreže - rekla je za Kurir Aleksandra Belić iz Promo-službe B92.

Dragan Jeličić, potpredsednik "Tak provižna", kaže za Kurir da inicijativa za "skidanje" hrvatskih i bosanskih kanala sa kablovske odavno postoji, ali da, pošto u Srbiji cveta piraterija, još ništa nije postignuto.

- Sada su se uključile i televizije koje su najviše oštećene, pa se nadamo da ćemo uspeti. Situacija je vrlo jasna. Kablovski operateri puštaju zabranjene kanale, poput HRT 1 i 2, OBN-a ili Nove. Ti kanali su zaštićeni ili "skremblovani" da se ne gledaju, ali ih naši operateri "otključaju" i puštaju. Time uništavaju domaće televizije, a da ne pričamo o tome da krše zakon. To su jedini problematični kanali, jer je puštanje satelitskih programa potpuno legalno - ističe Jeličić.

SBB: Radimo po propisu!

Najveći provajder kablovske televizije u Srbiji, "SBB", u okviru svog programa pušta sve "problematične" kanale. To, međutim, nije protiv zakona, tvrdi portparol "SBB-a" Predrag Milićević.
- Mi smo, prema važećim propisima, obavezni da u etar pustimo sve televizije čiji signal hvataju klasične antene. Zbog toga na kablovskoj ima i svih domaćih, ali i nekih hrvatskih i bosanskih kanala. Jednostavno, signali tih televizija mogu da se primaju na delovima naše teritorije, pa ih mi prenosimo kroz kabl. Isto je i kod naših suseda. U Sloveniji, distributer kablovske u Ljubljani takođe pušta hrvatske kanale, a Slovenija je članica Evropske unije. Tamo to očigledno ne predstavlja nikakav problem - ističe Milićević.

Prema njegovim rečima, stvari su krenule da se rešavaju od kraja, a ne od početka.
- Kako još nije ništa jasno definisano, Radio-difuzni savet trebalo bi prvo da reguliše situaciju u etru, pa će tada sve doći na svoje. Mi još nismo dobili nikakav dopis u kojem neko zahteva da izbacimo hrvatske i bosanske kanale iz mreže - kaže Milićević.

Nezakonit prenos hrvatskih kanala

Dragutin Marković, vlasnik firme "Markon" koja je zastupnik 18 satelitskih kanala za kablovsku distribuciju u Srbiji, potvrdio je u izjavi za Kurir da je komercijalni prenos hrvatskih i bosanskih kanala preko kabla nezakonit.

- Prava prenosa trebalo bi da reguliše, a potom i kontroliše Savet za radio-difuziju. Kod nas, međutim, ništa nije uređeno. Uglavnom, Hrvati su dali dozvolu da se prenosi HRT 1, jer se na toj televiziji pušta domaći program. Strani program, serije, filmovi i utakmice trebalo bi da se "skrembluju" i da se ne vide na području naše zemlje. To je zbog toga što Hrvatska nema satelitsko pravo na taj program, već samo zemaljsko, znači za svoju teritoriju - objašnjava Marković.

(M. M.)
[ BytEfLUSh @ 27.08.2005. 05:11 ] @
Neka meni sad neko kaže na koji način je ilegalno prenositi program HRT i ostalih televizija preko kabla? Pa ja sam ih gledao i preko zemaljske antene, skupa sa filmovima i svime što kažu da ne bi "smelo" da se gleda, u čemu je poenta?

U kakvoj mi državi živimo...... ccc....
[ srdjee @ 27.08.2005. 07:37 ] @
Ha ha , smesni su .
Pa kad im bude kvalitetan program mozda ih neko i pocne gledati ( i ne daj boze plati pretplatu ) !
[ Dragan Varagic @ 27.08.2005. 07:37 ] @
Savet za radio-difuziju tek će pokazati koliko vredi kada prvo krene u sređivanje klasičnih frekvencija, a zatim za kablovske programe. Ako budu samo ukinuli hrvatske i bosanske kanale, bez nekog prethodnog dogovora sa tim televizijama, građani će masovno početi da se odjavljuju sa kablovskih operatera, jer većina ipak ne zna strane jezike. Nekoliko titlovanih kanala koji se emituju sa pravima neće biti dovoljno. Ako se to desi, videćete porast upotrebe satelitskog prijema programa...

Prošle godine sam na Sajmu medija pitao predstavnika jedne o istraživačkih agencija koja je predstavljala podatke o gledanosti televizija, kako to da se nigde ne vidi gledanost hrvatskih televizija, obzirom da pouzdano znam da je u Vojvodini, a naročito u NS-u gledanost ovih kanala veoma značajna. Novi Sad ima dve velike kablovske televizije koje pokrivaju skoro ceo grad, i nemoguće je da se hrvatske stanice ne vide na listi najgledanijih. Odgovor na ovo možete videti u prethodnim komentarima predstavnika televizija, jer oni imaju veoma dobre pokazatelje rejtinga gledanosti.
[ kv66 @ 27.08.2005. 13:26 ] @
Ljuti neprijatelji RTS,Pink i B92 su konacno nasli oko cega ce se ujediniti-oko uskracivanja prava gradjanima Srbije na slobodu medija.Da, o tome se ovde radi,a ne o ponekom filmu koji ce biti emitovan na nekom tudjem kanalu pre nego li na RTS-u...Zalosno je samo sto je u tom "elitnom drustvu poznatom po pravovremenom i objektivnom izvestavanju godinama unazad" i B92

[Ovu poruku je menjao kv66 dana 27.08.2005. u 14:27 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 27.08.2005. 13:48 ] @
Looooooool...

Citat:

Radio-televizija Srbije, TV Pink i TV B92 traže da se sa programa kablovske televizije "skinu" HRT 1, HRT 2, OBN, Nova i RTL. Ovu inicijativu pokrenula je Antipiratska asocijacija, a priključili su se, pored najvećih televizija, i filmski distributeri i Ministarstvo kulture. Kao razlog za "skidanje" ovih kanala, navodi se da su one "divlje na kablu" jer njihovo emitovanje nije dozvoljeno zakonom.

Aleksandar Avramović, jedan od direktora RTS-a, izjavio je za Kurir da se nacionalna televizija odavno uključila u borbu protiv nelojalne konkurencije.
- Postoje pozitivna evropska iskustva koja bi mogla da pomognu da uredimo emitovanje satelitskog i kablovskog programa i kod nas. Mi samo pokušavamo da se izborimo sa nelojalnom konkurencijom koja nokautira i nas i ostale televizije. Inicijativa postoji, a sada je na redu zakon koji bi to trebalo da uredi - izjavio je Avramović.

Znaci... ja u DE, recimo, ne smem da gledam francuski program preko kabla... AHHAHAHAHAHHAHAHAHAHHAHA - ***ote ako gradjani Srbije progutaju ovaj nonsens, slobodno mogu kolektivno da odu i da skoce sa savskog mosta.

Interesantno je da su gospoda iz mnogih televizija sasvim uredno pustali piratovane filmove ;-) A o tome kako su neke od tih televizija nastale bolje da se i ne prica...

Citat:

- Prava prenosa trebalo bi da reguliše, a potom i kontroliše Savet za radio-difuziju. Kod nas, međutim, ništa nije uređeno. Uglavnom, Hrvati su dali dozvolu da se prenosi HRT 1, jer se na toj televiziji pušta domaći program. Strani program, serije, filmovi i utakmice trebalo bi da se "skrembluju" i da se ne vide na području naše zemlje. To je zbog toga što Hrvatska nema satelitsko pravo na taj program, već samo zemaljsko, znači za svoju teritoriju - objašnjava Marković.

To je dakle, problem Hrvata - a ne nas... i sad, resenje je ukinuti ceo program... kako tipicno avganistanski.
[ kv66 @ 27.08.2005. 14:01 ] @
Citat:
kako tipicno avganistanski

Ivane,molim te ne vredjaj nase pol.komesare,oni sebe smatraju nenadjebivim! :)))
[ Demoritus @ 27.08.2005. 14:18 ] @
Smejurija! Ovo je zaista mnogo smesno, diktatura BRE!
[ Mobtel @ 27.08.2005. 15:01 ] @
Citat:

- Prava prenosa trebalo bi da reguliše, a potom i kontroliše Savet za radio-difuziju. Kod nas, međutim, ništa nije uređeno. Uglavnom, Hrvati su dali dozvolu da se

prenosi HRT 1, jer se na toj televiziji pušta domaći program.
Strani program, serije, filmovi i utakmice trebalo bi da se "skrembluju" i
da se ne vide na području naše zemlje.

BAs obratno,Ja bi ukinuo pravo da se pusta HRT1 a dozvolio bi ostale...

[Ovu poruku je menjao Mobtel dana 27.08.2005. u 16:01 GMT+1]

MOD: Ispravljeni quote tagovi.

[Ovu poruku je menjao BytEfLUSh dana 27.08.2005. u 16:35 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 27.08.2005. 15:05 ] @
Citat:

Smejurija! Ovo je zaista mnogo smesno, diktatura BRE!

To je nacin da se poveca gledanost "Nacionalne Televizije" koja ce uskoro da postane uber-cool "Javni Servis"... posto znaju da postoji i kvalitetniji program od RTS-a... trudice se svim merama da uguse konkurenciju.

Jebote, ko za vreme Tita - RTB1 i RTB2... i to od 08-13 i od 17-22h... i to ti je sto ti je.
[ Splinter @ 27.08.2005. 15:13 ] @
Citat:
Mi samo pokušavamo da se izborimo sa nelojalnom konkurencijom koja nokautira i nas i ostale televizije.

Nase televizije ocigledno ne mogu da podnesu konkurenciju koja ne prekida filmove reklamama na svakih 10 minuta. Mislim da bar 50% programa tv Pink cine reklame, zbog cega sam ga i izbrisao sa tv-a. Jeste da ne razumem neke hrvatske reci, ali radije cu da gledam HRT nego Pink.
[ Demoritus @ 27.08.2005. 15:16 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: To je nacin da se poveca gledanost "Nacionalne Televizije" koja ce uskoro da postane uber-cool "Javni Servis"... posto znaju da postoji i kvalitetniji program od RTS-a... trudice se svim merama da uguse konkurenciju.

Jebote, ko za vreme Tita - RTB1 i RTB2... i to od 08-13 i od 17-22h... i to ti je sto ti je.

Da, a uz to cjemo morati da placjamo pretplatu na Veliku nam Nacionalnu Televiziju.. Pff!
[ Ivan Dimkovic @ 27.08.2005. 15:34 ] @
Uzgred, jesu u pravu domaci zastitnici prava da emitovanje HRT programa za vreme dok oni emituju filmove za koje nemaju pravo emisije izvan teritorije HR jeste krsenje autorskih prava.

Medjutim, postoje vec potpuno uhodana tehnicka resenja za redistributere (kablovske operatere) da se za vreme emisije takvog programa emituje nesto drugo - kao sto se to radi sa reklamama, na primer - plan za izvrsenje ove akcije ukljucuje konsultacije sa originalnim vlasnicima sadrzaja i izmedju radiodifuznih tela Srbije i Hrvatske... sledeci korak je zakonska regulativa koja bi prisilila televizije i kablovske operatere da implementiraju tehnicko resenje za prestanak emisije nelicenciranog sadrzaja.

I to je to - no big deal, zahteva resenost i zelju da se cela stvar kompletira sa obe strane, i sprovodjenje dogovora u delo uz pomoc organa drzave.

A price o kompletnoj "zabrani emitovanja programa" su resenja iz kamenog doba i koja se eventualno primenjuju negde u Turkmenistanu, Avganistanu ili eventualno u Burkini Faso.
[ teddy @ 27.08.2005. 15:52 ] @
Ja uopšte nisam siguran da bi HRT dobio spor kada bi ga domaće televizije tužile zbog toga što je sa SBB-om potpisao ugovor o neselektivnom prosleđivanju svih njihovih emisija, uključujući i Milijunaša, formulu 1, razna sportska takmičenja, serije i filmove za koje prava poseduju samo za Hrvatsku.

Uostalom, zapitajte se zašto BK ne emituje Milionera na satelitu. Po svoj prilici zbog autorskih prava.

Još se dobro sećam davnih dana analognog satelitskog prenosa kada je radio BBC 5 koji daje sportske prenose uklonjen iz ponude satelita Astra jer BBC nije mogao da plati prava za celu Evropu. Za radijske prenose!!!

Na kraju, ako se zakoni budu poštovali, lako može da se desi da gledamo obogaljenu verziju HRT-a koja će ličiti na način na koji se sada distribuira RAI (malo slika i ton, malo crnilo).

Naravno, ja to ne želim, a moguće je i da će se gledaoci zajedno sa kablovskim operaterima organizovati i napraviti kontraudar. Pogledajte ovde šta se dešavalo sa sličnim problemom koji je imala Nova TV u BiH zbog preklapanja emisija sa Hayatom.

[Ovu poruku je menjao teddy dana 27.08.2005. u 16:54 GMT+1]
[ aleksandaraleksandar @ 27.08.2005. 16:25 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Medjutim, postoje vec potpuno uhodana tehnicka resenja za redistributere (kablovske operatere) da se za vreme emisije takvog programa emituje nesto drugo - kao sto se to radi sa reklamama, na primer - plan za izvrsenje ove akcije ukljucuje konsultacije sa originalnim vlasnicima sadrzaja i izmedju radiodifuznih tela Srbije i Hrvatske...

pa oni nisu u stanju da naprave spisak kanala koje imaju u sopstvenoj ponudi.

inace u HR se placa pretplata. i to oko 2.5 puta veca nego predlog za RTS.
[ Ivan Dimkovic @ 27.08.2005. 16:33 ] @
Da, ali im je i GDP po glavi stanovnika 4 puta veci ;-) Na kraju krajeva ono malo sto sam imao prilike da vidim, HRT je ipak daleko bolji po kvalitetu programa od RTS-a... pretplata nije nikakav univerzalni lek, posto RTS dobija pare i ovako i onako... da li ce to biti od drzave+reklama, ili samo od pretplate je manje relevantno, ne verujem da ce dobijati znacajno vece pare.

Mnogo je bitnija stvar na koji nacin oni te pare zapravo trose ;-)

Citat:
pa oni nisu u stanju da naprave spisak kanala koje imaju u sopstvenoj ponudi.

Sto je takodje tacno, ali ako ih drzava prisili da postuju autorska prava, verujem da ce ugraditi dodatnu opremu.

E, sad - postavlja se jedan tuzni problem, vecini kablovskih operatera ce biti sigurno jeftinije da HRT jednostavno izbace, nego da ugradjuju odgovarajuce tehnicke sisteme koji bi blokirali emisiju neautorizovanog sadrzaja... jedina stvar koja u tome moze da ih spreci bi bilo opadanje gledanosti.
[ Kosta ******um Rex Persia @ 27.08.2005. 16:57 ] @
Stvarno neverovatno,kao u Titovo vreme,Slažem se u potpunosti sa Ivanovim stavovima.Ako se to desi,a građani poveruju u razloge koje im RTS i druge domaće TV objasne,stvarno ne zaslužujemo bolje nego da se ZAISTA bacimo svi sa Savskog mosta.
[ zobi @ 27.08.2005. 19:51 ] @
Pink-->& ostali kako je lepo biti glup
P.s mnogo su mi sad fini
[ teddy @ 27.08.2005. 22:00 ] @
Za razliku od Slovenije gde se HRT toleriše po svoj prilici zbog toga jer je Slovenija mala zemlja i jer se verovatno iz većeg dela Slovenije može zemaljskim putem uhvatiti signal HRT-a, u Nemačkoj je pre nekoliko godina ukinut prenos austrijske državne televizije ORF1 preko kabla baš zbog toga što je svojim programom konkurisala domaćim privatnim stanicama (RTL, Pro7...) jer je davala iste filmove u istom terminu, ali bez reklama. Prenos je moguć samo u kablovskim mrežama u onim regionima u kojima se u većini domaćinstava zemaljskim putem može uhvatiti signal ORF-a (zbog sukoba oko autorskih prava morali su čak da smanje snagu predajnika u blizini granice sa Nemačkom), što se svodi na određene delove Bavarske, dok je preostalom delu Nemačke (dakle gotovo u celoj Nemačkoj) ORF praktično zabranjen.

Po toj logici HRT bi bez problema mogao da bude u somborskom SBB-u, ali teško u niškom ili kragujevačkom. Beogradski bi verovatno bio na granici, mada s obzirom na popunjenost domaćeg etra u Beogradu, ni ovde sa najviše čuke prijem HRT-a verovatno nije moguć.

Međutim, pošto je HRT sklopio ugovor sa SBB-om o distribuciji njihovog programa putem kabla, SBB nema nikakvih problema jer oni nisu dužni da kontrolišu šta HRT emituje. Probleme može imati samo HRT jer oni teško da mogu pravno da opravdaju činjenicu da npr. trke formule za koje su prava kupili isključivo za Hrvatsku emituju srpskim gledaocima.

Inače, kako je portparol SBB-a Predrag Milićević izjavio: „Mi smo, prema važećim propisima, obavezni da u etar pustimo sve televizije čiji signal hvataju klasične antene“, da li to znači su obavezni da u somborskom ogranku SBB-a puštaju bugarsku TV jer se ona može uhvatiti zemaljskom antenom u Dimitrovgradu, u Leskovcu HRT jer se on može uhvatiti u Somboru, u Čačku mađarsku televiziju jer se ona može uhvatiti u Subotici? Ili možda postoje nekakva ograničenja i ko ih postavlja? To bih voleo da mi neko razjasni, mada se bojim da su u toj zoni granice vrlo zamućene.

I da se razumemo, HRT1 i HRT2 spadaju u moje omiljene kanale i ne navijam da se ukinu, ali se pribojavam da se to lako može desiti. Zbog toga bi bilo poželjno da se kablovski operateri i pretplatnici organizuju i sprovedu kontraakciju poput one u BiH o kojoj sam već pisao.

2 Dimković:

ti hoćeš da kažeš da imaš neki od kanala TF1, France 2, France 3, ili neku drugu zemaljsku francusku televiziju u kablu u Nemačkoj?

Lako je moguće da imaš TV5 Europe koji ima otkupljena prava za Evropu za sve programe koje daje, ali čisto sumnjam da imaš neku od gore navedenih zemaljskih francuskih mreža.
[ Ivan Dimkovic @ 29.08.2005. 13:56 ] @
Na zalost nemam TV u kuci (vec 3 godine... hvala bogu ;-) tako da ne mogu sad odmah da proverim, ali vrlo sam siguran da sam gledao francuske TV stanice preko kabla na nekoliko mesta... e sad, ne znam da li su zemaljske ili je nesto drugo - ali u svakom slucaju provericu prvom prilikom cim se dokopam nekog kabla. :)
[ tomkeus @ 29.08.2005. 14:45 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Da, ali im je i GDP po glavi stanovnika 4 puta veci ;-)

Offopic: circa 2,3 puta, ne 4 puta.

Ontopic: Što se tih zajebancija oko ukidanja tiče, ja bih lepo od srpsko-hrvatsko-bosansko-crnogorskog-i ostale gluposti govornog područja napravio jedinstvenu teritoriju za tv prava što bi pojačalo konkurenciju i svima nama omogućilo da gledamo bolju tv.
[ italianmafia @ 29.08.2005. 16:42 ] @
Podrzavam ovu akciju i nadam se da ce cim pre ispuniti obecanje.
[ aleksandaraleksandar @ 29.08.2005. 16:44 ] @
Citat:
tomkeus:
Ontopic: Što se tih zajebancija oko ukidanja tiče, ja bih lepo od srpsko-hrvatsko-bosansko-crnogorskog-i ostale gluposti govornog područja napravio jedinstvenu teritoriju za tv prava što bi pojačalo konkurenciju i svima nama omogućilo da gledamo bolju tv.

raspala se ta drzava o kojoj pricas. uz sve ostale razloge, svako je mislio da ce biti u stanju da pravi bolji tv program. svi se secaju zagrebackog "programa plus" (tako?), i sad opet vecina kaze da joj je, u najmanju ruku, ok HRT. i zasto bi sada bilo ko, radi bilo koga, izbacivao sebi pare iz dzepa?

sad znam zasto mi je nedostajao Pescanik
[ smfilip @ 29.08.2005. 17:38 ] @
podrzavam...zasto bi mi gledali hr splacine,kad oni nece nase?
[ Aleksandar Đokić @ 29.08.2005. 17:40 ] @
o boze koja glupost, pa sta da gledam J***M im mater nenormalnu, toj im zlo sto na navedene televiziju ima 4500000000000 puta bolji program nego na RTS (svi), BK, PINK I B92 zajedno
[ BytEfLUSh @ 29.08.2005. 17:47 ] @
Citat:
smfilip: podrzavam...zasto bi mi gledali hr splacine,kad oni nece nase?

Niko te ne tera da gledaš "hr splačine". Eto, ja nisam ni memorisao "sr splačine" na TV-u, ne moraš ni ti hrvatske.
[ Reljam @ 30.08.2005. 01:31 ] @
Ovo mi zvuci ok - ovde u SAD, nije dozvoljeno prenosenje stranih programa koji pustaju zasticeni sadrzaj. Zbog toga recimo strani satelitski program (RTS, HRT, i svi ostali) ne pustaju americke filmove, niti BBCA pusta americke programe koje sigurno pustaju na domacim kanalima.

Recimo, u Kanadi je zabranjeno kupiti americku satelistku antenu (odnosno paket), sto naravno ne znaci da se to ilegalno i ne radi. Razlog je isti kao i taj tu: ti provajderi nemaju licence da distribuiraju zasticeni sadrzaj na tom trzistu.
[ teddy @ 30.08.2005. 12:40 ] @
Citat:
smfilip:

podrzavam...zasto bi mi gledali hr splacine,kad oni nece nase?

U Hrvatskoj su RTS sat i BK TV sat u kablovskoj ponudi. Evo ti link na listu kanala tamošnjeg najvećeg kablovskog operatera.

http://www.dcm.hr/html/default_php_id=63.htm

Dakle, srpske splačine su tamo vrlo dostupne. Čak je i Pink u „premium“ ponudi.

[Ovu poruku je menjao teddy dana 30.08.2005. u 13:40 GMT+1]
[ srdjee @ 30.08.2005. 14:15 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
......................... ***ote ako gradjani Srbije progutaju ovaj nonsens, slobodno mogu kolektivno da odu i da skoce sa savskog mosta.

Hehe , pre nego sto skoce morace da plate RTV pretplatu od 300 din :

http://www.b92.net/info/vesti/...08&dd=30&nav_id=175610
[ Ivan Dimkovic @ 30.08.2005. 15:08 ] @
Zapravo ... iz tog linka:

Citat:

Tijanić: Ko nam dira "Dnevnik", bavi se politikom

Direktor RTS-a Aleksandar Tijanić optužio je B92, BK i "Pink" da se bave politikom, pošto njihove informativne emisije traju i u terminu emitovanja "Dnevnika" državne televizije. "Komercijalne stanice ima­ju pra­vo da kon­ku­ri­šu RTS-u, ali kad ne­ko ho­će da pra­vi dnev­nik u 19,30 to je već po­li­ti­ka", rekao je Ti­ja­nić. "Iako zna­ju da ne mo­gu po­be­di­ti RTS, te­že da za pro­ce­nat - dva sma­nje gle­da­nost na­šeg 'Dnev­ni­ka'. Na tom pro­jek­tu za­jed­no su ra­di­le TV BK, B92 i Pink. Pro­du­ži­le su za je­dan sat tra­ja­nje in­for­ma­tiv­nih emi­si­ja, da bi 'po­kri­le' uti­caj RTS, što im na pa­met ni­je pa­da­lo u vre­me Mi­lo­še­vi­ća ili Đin­đi­ća. Ve­ru­jem da po­sto­ji ne­ko ko pla­ni­ra bu­duć­nost Sr­bi­je i ka­že da RTS ne tre­ba da bu­de naj­u­ti­caj­ni­ji. Ali, i u ova­kvoj si­tu­a­ci­ji "Dnev­nik" je dvo­stru­ko gle­da­ni­ji od svih osta­lih za­jed­no", rekao je Tijanić za Večernje novosti.

Ne samo da necete moci da gledate strane kanale, vec vrlo lako i domaci mozda budu penalizovani ako se drznu da konkurisu "Nacionalnoj (R) Televiziji (TM)", ako ovakvih mozgova bude jos vise :-)

Zamisli, komercijalne stanice imaju pravo da konkurisu - do odredjene mere ;-)
[ aleksandaraleksandar @ 30.08.2005. 15:45 ] @
danasanji (30.08.2005.) naslovi sa:

www.b92.net
Citat:
Sahranjeni srpski mladići na Kosovu
Bačena bomba na kuću Jožefa Kase
Ubijen načelnik crnogorske policije
Miodragu Jokiću potvrđena presuda
Šešelj o Srebrenici

www.rts.co.yu
Citat:
sahrananjeni ubijeni srpski mladići
predsednik tadić i premijer koštunica osudili napad na kuću jožefa kase
nebojša čović uputio pismo zahvalnosti za saradnju
protesti porodica nestalih i kidnapovanih lica
usvojen zakon o visokom obrazovanju i izmene i dopune zakona o radiodifuziji
ubijen načelnik crnogorske policije slavoljub šćekić
džudžević i omeragić nezavisni poslanici i spremni da uđu u vladu
u selu međa počinje sanacija i izgradnja kuća

duplo vise, duplo duze, duplo beznacajnije.
i za ovo "razvodnjavanje i sirenje laznog optimizma" treba placati 300 dinara? pa za to im nisu potrebne pare, ni kompjuteri, ni tehnika, ni dobri novinari. samo da zamole stare da piju kafu 8 sati i to je sve. ionako im je sve duplo.

[Ovu poruku je menjao aleksandaraleksandar dana 30.08.2005. u 16:47 GMT+1]
[ teddy @ 30.08.2005. 17:55 ] @
Taj Tijanić je zrao za ludaru.

Na svu sreću, bude li naša legalistička vlast poštovala zakon koji su upravo izglasali, do proleća ćemo dobiti novog direktora RTS-a.
[ milena frank @ 30.08.2005. 18:19 ] @
Joj narode sto ste smesni pa nema sanse da to urade kablovski distributeri samo i zive od toga a ako ukinu hr,bih i ostale mogu odmah da zatvore rts jer njihove baljezgarije ni pas sa maslom ne bi pojeo
[ Joe Black @ 06.09.2005. 22:14 ] @
Jel ima nekoga ko je kod PTT KDS i da sau mu nestali HRT1&2 od, cini mi se subote? Pustaju samo vesi i slicne gluposti, pa mi sve lici na zabranu kodiranog programa. Cak i ono sto na ttx HRT pise da nije kodirano za satelit je takodje blokiranao dakle neke starije serije koje idu popodne (crn ekran, citljiv ttx i s vremena na vreme izbaci ono "Please wait ..... c module"
[ Blogger @ 06.09.2005. 22:47 ] @
Citat:
Joe Black: Jel ima nekoga ko je kod PTT KDS i da sau mu nestali HRT1&2 od, cini mi se subote? Pustaju samo vesi i slicne gluposti, pa mi sve lici na zabranu kodiranog programa. Cak i ono sto na ttx HRT pise da nije kodirano za satelit je takodje blokiranao dakle neke starije serije koje idu popodne (crn ekran, citljiv ttx i s vremena na vreme izbaci ono "Please wait ..... c module"

Nema ih od subote,a kako stoje stvari nece ih ni biti barem ne kod ptt kds. Zvao sam idiJote i prvo su rekli da je u pitanju tehnicki problem i da otklanjaju kvar a danas su mi rekli da su u fazi sklapanja ugovora sa HRT !!!!
Pa da vam jebem sto mile majke,zar neko misli da u 21 veku moze da spreci protok informacija i da svoj fals rad i nesposobnost moze da regulise zabranama i zatvaranjem?!!!
Neverovatno ali i jedino moguce i to samo u zemlji Srbiji.
Neka nam je bog u pomoci, ovi sadasnji su gori od od bilo kojih proslih.
Kukacemo mi za Mitovicem i za onim djubretom Goranom Markovicem(potparol JUL-a,ako ste vec zaboravili)
[ Joe Black @ 06.09.2005. 23:33 ] @
Ma OK je ukoliko nije zbog pritiska RTS, B92 itd. Mogu da se strpim neko vreme. Problem je u tome sto oni hoce da svoju nesposobnost kompenzuju ukidanjem HRT-a. Da se razumemo, ja smatram da su oni u pravu, ali s obzirom da oni mene ne tretiraju kao potrosaca vec kao ovcu koju zele da osisaju ni meni ne pada na pamet da ja tu postujem "pravila igre". Naime ako Pinku treba 7-8 meseci(umesto u sep ili okt) da pocne sa prikazivanjem nove sezone serije 24, a i kada pocnu onda je daju ko zna u koje doba, pa nisam ja onda blesav da gledam to sr**e na Pinku kad mogu na HRT2 od pon-cet od 22:20. Da ne pricam npr. o Simpsonima, Friendsima koje prosle sezone nisu ni davali. Drugi primer: Liga sampiona na B92 - pregled golova na HRT ide odmah nakon utakmica dok kod B92, iz nekog samo njima poznatog razloga, prvo moras da gledas vesti pa tek onda oko ponoci ide pregled. Pa dobro koga oni tu sad prave blesavim? Ja nikada ne gledam nesto na HRT-u ako je taj program kvalitetno uradjen na nekoj domacoj stanici(primer uvek bi pre gledao NBA na B92 nego na HRT-u, Serija CSI Miami isal amo par epizoda kasnije nogo kod rvata), ali ako mi stave na nekoj tekmi Zvonka Mihajlovskog onda cu pobeci pa makar i na Tadzikistansku TV. Dakle kada oni mene budu prestali da me smatraju kao nekoga ko nema izbora i mora da gleda njihov program ma kako on los bio(tj. koliko ga oni lose radili) tada cu i ja prihvatiti njihove razloge. Do tada neka se nose u ...da ne kazem gde.
[ kv66 @ 07.09.2005. 11:52 ] @
Citat:
Joe Black: Jel ima nekoga ko je kod PTT KDS i da sau mu nestali HRT1&2 od, cini mi se subote? Pustaju samo vesi i slicne gluposti, pa mi sve lici na zabranu kodiranog programa. Cak i ono sto na ttx HRT pise da nije kodirano za satelit je takodje blokiranao dakle neke starije serije koje idu popodne (crn ekran, citljiv ttx i s vremena na vreme izbaci ono "Please wait ..... c module"

Slican"problem" je i kod KTA-Kopernikus kabl.distributera!!Znaci nije slucajno!!
[ fanfon @ 26.06.2007. 09:38 ] @
Ja sam srecom blizu granice sa Hrvatskom pa mi ne treba kablovska da mogu gledati hrvatske programe. Po kvalitetu slike su daleko ispred nas. Pa nakon sto je Marija pobedila na Eurosongu, Tijanic je javno rekao da sad imaju problem jer moraju uvesti HD standard(sliku visoke definicije) do pocetka Eurosonga, a planirali su za 5 godina. Hrvati to vec nekoliko godina imaju. Iskreno, po kvalitetu programa Hrvati daleko odskacu od nas. To moze svako da primeti. Obrazovne emisije su im mnogo zanimljive. Ne znam da li nasi nemaju para da otkupe serije sa Nacionalne geografije i slicnih programa, ali ono sto pustaju je veoma lose i uglavnom zastarelo. Gde tacno idu one pare od pretplate?
[ mojo jojo @ 26.06.2007. 09:56 ] @
Citat:
fanfon: Pa nakon sto je Marija pobedila na Eurosongu, Tijanic je javno rekao da sad imaju problem jer moraju uvesti HD standard(sliku visoke definicije) do pocetka Eurosonga, a planirali su za 5 godina. Hrvati to vec nekoliko godina imaju.

Imaju, ali tek od marta ove godine, ako ces da pljujes, prvo proveri sve informacije

http://hr.satelitv.net/jumpto.asp?ref=news&cat=44&id=2236
[ Milan M. Radovic @ 26.06.2007. 11:50 ] @
Ja se baš slažem.... pa ni oni nemaju naše televizije. Zašto mi moramo da se uvek ulizujemo na svoju štetu?
[ Nemanja Avramović @ 26.06.2007. 20:54 ] @
Naravno da imaju:
http://www.dcm.hr/frame_program.html

RTS i PINK su tu

Pre bih pristao da ukinu RTS nego HRT.
[ fanfon @ 26.06.2007. 21:49 ] @
Citat:
mojo jojo: Imaju, ali tek od marta ove godine, ako ces da pljujes, prvo proveri sve informacije :D

http://hr.satelitv.net/jumpto.asp?ref=news&cat=44&id=2236

Moja je greska sto se tice datuma. Posto mi je bolji kvalitet njihove slike u odnosu na nase programe vec duze vreme nisam znao kada su uveli HD. A sto se tice pljuvanja nemoj da mi popujes iz nekih patriotskih razloga. Kvalitet programa nema veze s tim. A i objasni mi gde sam i koga to pljuvao? Ja stvarno ne znam...
[ lord Vader @ 26.06.2007. 22:46 ] @
Citat:
da li ce to biti od drzave+reklama, ili samo od pretplate je manje relevantno, ne verujem da ce dobijati znacajno vece pare.

A šta kažeš na kombinaiciju pretplata+inteziviranje reklama?
RTS je od uvođenja pretplate produžio blokove reklama i približio se nenadmašnom pinku. Da li je to logično? Zar ne bi trebalo da bude suprotno? Uvedena pretplata - nema reklama ili malo reklama.

Totalno su prsli, naučne programe i na silu otkupljenu novu seriju daju u sitne sate a Šurdu u udarnom terminu posle dnevnika i to ga rotiraju na svaka 3-4 meseca.
Ne znam kako im se ne izližu te trake. Vidi se da je to Tijanićev Servis.
[ deki77 @ 26.06.2007. 22:54 ] @
samo mi nije jasno pokretanje teme stare 2god.
[ mojo jojo @ 27.06.2007. 09:42 ] @
Citat:
fanfon: Moja je greska sto se tice datuma. Posto mi je bolji kvalitet njihove slike u odnosu na nase programe vec duze vreme nisam znao kada su uveli HD. A sto se tice pljuvanja nemoj da mi popujes iz nekih patriotskih razloga. Kvalitet programa nema veze s tim. A i objasni mi gde sam i koga to pljuvao? Ja stvarno ne znam...

Post ti je imao takav ton generalno, pljuvacki, tipa njihovo je super , nase je njesra. Samo sam zato to napisao. HRT je realno daleko ispred RTS-a ali ne moze se reci da su sve Hrv. TV stanice bolje od nasih. Recimo meni je RTL Hrv. smece nad smecima, sa onim sapunjarama i kojekakvim reality emisijama.
[ fanfon @ 27.06.2007. 11:44 ] @
Ne, moj odgovor nema generalno pljuvacki ton, vec realan kriticki onako kako stvarno vidim stanje stvari. A to sto ga ti smatras pljuvackim je tvoj problem. Kad sam napisao da Hrvati po kvalitetu daleko odskacu od nas i mislio sam u odnosu na generalan program , a nisam poimence pomenuo nijednu stanicu, a ti si napisao da jesam. Procitaj dobro sta pise pre nego sto nesto izvuces iz konteksta...
[ mojo jojo @ 27.06.2007. 12:50 ] @
Citat:
fanfon: Kad sam napisao da Hrvati po kvalitetu daleko odskacu od nas i mislio sam u odnosu na generalan program , a nisam poimence pomenuo nijednu stanicu, a ti si napisao da jesam. .

Citat:
mojo jojo: HRT je realno daleko ispred RTS-a ali ne moze se reci da su sve Hrv. TV stanice bolje od nasih.

Problemi sa dioptrijom?
[ fanfon @ 27.06.2007. 13:56 ] @
Nemam ih ali ti imas sa zakljucivanjem.
Citat:
mojo jojo: HRT je realno daleko ispred RTS-a ali ne moze se reci da su sve Hrv. TV stanice bolje od nasih.

Kad kazem generalno onda mislim na generalan program svih stanica, ako vec znas sta to znaci. A ti u ovom citatu tvrdis kao da sam mislio na da je svaka njihov abolja od svake nase. Nisam to mislio. I nisam ni u jednoj replici na tvoju poruku izvlacio iz konteksta tvoj odgovor da bi te sarkasticno predstavio kako nekog pljuvaca ili nekog ko ne vidi dobro kao sto si ti mene...
[ mojo jojo @ 27.06.2007. 16:49 ] @
Citat:
fanfon: Nemam ih ali ti imas sa zakljucivanjem.

Kad kazem generalno onda mislim na generalan program svih stanica, ako vec znas sta to znaci. A ti u ovom citatu tvrdis kao da sam mislio na da je svaka njihov abolja od svake nase. Nisam to mislio. I nisam ni u jednoj replici na tvoju poruku izvlacio iz konteksta tvoj odgovor da bi te sarkasticno predstavio kako nekog pljuvaca ili nekog ko ne vidi dobro kao sto si ti mene...

bleh, ne znam sta da napisem, pobedio si.
[ fanfon @ 27.06.2007. 18:28 ] @
Nije uopste stvar u tome ko je bolji. Nemam nameru da se nadmecem vec samo kazem da si me pogresno razumeo sta sam mislio. Pozdrav...