[ dr.NPN @ 27.08.2005. 06:37 ] @
Ja ne znam da li smo svi mi ludi ili samo oni?
Alo bre Srbijo, dokle ovako?
http://www.b92.net/info/vesti/...08&dd=26&nav_id=175373

KO je ovde normalan? Opusteno NIKO!
STA nam zivot donosi? Opusteno NISTA!

Nije Voodo dzabe rekao "Oloski Vrt"
[ bojan_bozovic @ 27.08.2005. 06:56 ] @
Nije dno dna nego tako i treba da bude. Jednakost?

Da dodam... Zene su POTPUNO sposobne da sluze u vojsci, i to ne samo u pozadini ili u sanitetu... Moze da bude vezista, tenkista ili pilot... U Izraelu je tako odavno... ;)

[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 27.08.2005. u 08:22 GMT+1]
[ ton_majstor @ 27.08.2005. 08:23 ] @
Žene su poznate kao neustrašivi borci i NENADMAŠNI snajperisti. Kažu da one mogu ladno da ubiju bilo koga, bez griže savesti, čak i decu...

Zato i nema suđenja zarobljenim snajperistima, odmah se ubijaju....

Pozdrav!

[ Hefestionlove @ 27.08.2005. 11:52 ] @
Cinjenica je da dame postizu mnogo bolje rezultate u obuci od svojih muskih kolega. Ali njih rasporedjuju da rade kancelarijske poslove iako su mnogo sposobnije,energicnije,i vrednije. One taj posao obavljaju savesno i bez zabusavanja. Mislim da je ovo odlicna ideja. Svim zenama koje zele vojnicku karijeru treba to i omoguciti i adekvatno ih nagraditi.
[ SashaM @ 27.08.2005. 12:36 ] @
hm dok sam sluzio kao vozac brdm-a kapetan nam je pricao o izvesnim pokusajima obuke zena u aktivnoj vojsci... kaze, blago receno, da je to bila katastrofa... sa druge strane zene su fizicki i psihicki manje izdrzljive, one kao vojnik nikada ne moze parirati muskarcu (pogotovu u "onim" danima)... sta reci, mislim da je zenama ipak nije mesto u vojsci.
[ abishai @ 27.08.2005. 13:07 ] @
Kada hoce da se dokazuju (neke, ne sve) neka idu... kada se zarati neka one onda idu po rovovima...

[Ovu poruku je menjao abishai dana 27.08.2005. u 14:08 GMT+1]
[ Hefestionlove @ 27.08.2005. 13:12 ] @
Moja teza je da su zene jaci pol. Inteligentnije su,sposobnije,komunikativnije,energicnije,i talentovanije za skoro sve poslove u vojsci i policiji. Mnoge od njih su postigle odlicne rezultate na testovima i obuci,i dobile su vise ocene od svojih muskih kolega. Ali Srbija je zenomrzacko drustvo tako da se zenama ne dozvoljava i ne daje mogucnost da napreduju u aktivnoj sluzbi. Ima sve vise ambicioznih zena koje zele da se takmice sa svojim muskim kolegama ko ce vise,brze,bolje! Mnogi moji uniformisani prijatelji su mi se zalili da su ih zene prestigle na svim poljima,a mnogi od njih su frustrirani sto su zene bolji strelci od njih. Naucno je dokazano da su muskarci nezniji od zena i da su zene bolji vojnici. Zene ratnici funkcionisu kao hladnokrvne ubice!
Moja teza je da ako zaista zelite da uspesno zavrsite neki posao poverite ga zeni,ili zenskoj ekipi. Da li vam je poznato da su svi uspesni poslovni ljudi u Srbiji najodgovornije poslove,zadatke,funkcije i pozicije poverili zenama?

S obzirom da je Srbija zenomrzacko drustvo bojim se da im nece biti omoguceno da napreduju u sluzbi,vec ce sistematski biti gurane u drugi plan,i primace mnogo manje plate od svojih muskih kolega iako su sposobnije od njih!

[Ovu poruku je menjao Hefestionlove dana 27.08.2005. u 14:16 GMT+1]
[ Hefestionlove @ 27.08.2005. 13:31 ] @
Ja mislim da bi neka zena na funkciji ministra vojske reformisala tu okostalu instituciju za kratko vreme,na primer Vesna Pesic!
[ Janmix @ 27.08.2005. 13:33 ] @
Cek malo Ti tvrdis da su zene grublje od muskaraca

ili nemas mnogo kontakta sa zenama ili.....

Evo ja sam bio sa dosta devojaka i nijedna,ali nijedna nije bila grublja od mene
[ Deda_Mraz @ 27.08.2005. 13:35 ] @
Citat:
Hefestionlove: S obzirom da je Srbija zenomrzacko drustvo

E Pandora ajde prestani više da......kakiš znaš ?!

Kao što neko kaže... ŽENAMA NIJE MESTO U VOJSCI.
Neka idu u policiju, vatrogasce ali vojska je nešto drugo i sa vojskom ne treba praviti experimente (mada je ova naša sva ko cirkus, ali pričam u globalu), stoga ne treba žene stavljati u vojsku. Evo ti jedan, samo jedan jedini i ni jedan drugi razlog... Šta kada žena "dobije" ? Jel ti misliš da će ona biti makara 5% sposobna da obavi neku dužnost u tim trenutcima, boli je stomak ide joj krv, glava je razbija i ona sada treba da juriša u prvim divizijama na neprijatelja? Mislim da je malo preterano. Neko će sada reći pa to se dešava samo jednom mesečno. To je tačno ali u toku godine ona će 12 puta posustati!? Mislim malo o tome? Nije to 1 dan pa prodje to je 5-6 dana.
Znači ovo ti je samo jedan od milion razloga zašto ženama nije mesto u vojsci ili nekoj toliko aktivnoj službi, bilo to javnoj ili privatnoj.

I to da je Srbija "ženomrzačko društvo" slobodno može u bisere [ES]-a da ide.

Offtopic: Po anketi koja je sprovela neka-tamo-boga-pitaj agencija za društvena pitanja u Srbiji na temu ,,Koji muškarci su vam najlepši, najzogidniji i imaju najviše poštovanja prema vama?" 95% odgovora je bilo srpski muškarci. Svi ispitanici su bili ženskog pola i po celoj Srbiji je bila naketa. Tako da prestani da lupaš gluposti.
[ Fuzz @ 27.08.2005. 13:38 ] @
Citat:
Janmix
ili nemas mnogo kontakta sa zenama ili.....

Hahahaha :)
[ Ivan Dimkovic @ 27.08.2005. 13:40 ] @
Citat:

Kao što neko kaže... ŽENAMA NIJE MESTO U VOJSCI.

Uz ogradu da me savrseno ne zanima ko i kako ce ici u vojsku u Srbiji, ipak jedan osvrt... Je li, Deda Mraze - kako to da u vojsci drzave Izrael zene idu u vojsku, pa cak i u jedinice komandosa... koliko mi je poznato, izraelska armija je jedna od najelitnijih na svetu - i za razliku od nase, uspeli su da porazbijaju suparnike koji su, takodje, bili i daleko nadmocniji.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 27.08.2005. u 14:40 GMT+1]
[ Hefestionlove @ 27.08.2005. 13:50 ] @
Ja bih se mnogo sigurnije osecao da je,na primer,Vesna Pesic,ministar vojske, Danica Draskovic Direktorka "BIA",nastavite spisak......
[ Deda_Mraz @ 27.08.2005. 13:58 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Je li, Deda Mraze - kako to da u vojsci drzave Izrael zene idu u vojsku, pa cak i u jedinice komandosa... koliko mi je poznato, izraelska armija je jedna od najelitnijih na svetu - i za razliku od nase, uspeli su da porazbijaju suparnike koji su, takodje, bili i daleko nadmocniji.

Pa to onda nisu žene A koliko su elitni pokazuju samo njihov rat sa Palestinom, ali nećemo sada o tome.
Pa možda se nešto operišu ili ko zna šta, jer malo mi je neverovatno da žena kada dobije može da funkcioniše normalno, to je bila poenta svog mog pisanja!
[ Fuzz @ 27.08.2005. 13:59 ] @
Da je Natasa Kandic ministar pravde, da je Snezana Dakic predsednik drzave.....

@ Ivan

Izraelski suparnici su bili nadmocniji dok ih Izrael nije sprzio avijacijom...od tada nisu vise nikad bili nadmocniji...
[ Deda_Mraz @ 27.08.2005. 14:00 ] @
Citat:
Fuzz: Da je Natasa Kandic ministar pravde....

Molim te mi reci, da je ovo u stanju ironije napisano???
[ Hefestionlove @ 27.08.2005. 14:12 ] @
Natasa Kandic je ,i na mestu na kome je, de facto jedna od politicki najuticajnijih javnih licnosti. Sajt Fonda za humanitarno pravo je jedan od najposecenijih sajtova
http://www.hlc.org.yu

A mozete pogledati i sajt Tuzilastva za ratne zlocine na
http://www.tuzilastvorz.org.yu

[Ovu poruku je menjao Hefestionlove dana 27.08.2005. u 15:13 GMT+1]
[ dr.NPN @ 27.08.2005. 14:13 ] @
Meni nije jasno sta ce muskarci u vojsci, a ne zene?!
Sta, kao, mi treba da se dokazujemo nekome da smo "zreli"? Uh, sta mislis!
Em gubis vreme tamo, mozes za to vreme da uradis nesto korisno, em ti nicemu nece sluziti. Kada krene neki rat {ne daj Boze}, kao sto je i bio ovaj mali poslednji, nisam video neke efekte nase vojske! Sta, kao, pevali smo po moistovima i drzali koncerte... Niko nije isao u "rat" jer ga nije ni bilo... Bilo je samo bombardovanja. Nisam nikog ni video ni cuo da je pucao na avione, sem ovih iz PVO-a iz "mecke" matore 30-40 godina.

Znaci po mom misljenju vojska je cista glupost. Sad ce neko pitati:"A sta ce biti ako se zarati?" Pa nista, jebace nam kevu samo tako, roknuce nas ko pilice odozgore...
Cemu onda sve to?
[ Svetle @ 27.08.2005. 14:14 ] @
Citat:
hm dok sam sluzio kao vozac brdm-a kapetan nam je pricao o izvesnim pokusajima obuke zena u aktivnoj vojsci... kaze, blago receno, da je to bila katastrofa... sa druge strane zene su fizicki i psihicki manje izdrzljive, one kao vojnik nikada ne moze parirati muskarcu (pogotovu u "onim" danima) ... sta reci, mislim da je zenama ipak nije mesto u vojsci.

to sto ti je kapetan pricao i to sto ti mislis na osnovu njegove price nije toliko bitno. nego ajde ti lepo fino daj neke linkove na istrazivanja koja dokazuju ovo boldovano. pogotovo dokaz za “one” dane.

molim i deda_mraza takodje.

moderatorima: molim da ne dopustate ovakve izjave, bez dokaza.

[ Goran Aničić @ 27.08.2005. 14:19 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Je li, Deda Mraze - kako to da u vojsci drzave Izrael zene idu u vojsku, pa cak i u jedinice komandosa... koliko mi je poznato, izraelska armija je jedna od najelitnijih na svetu - i za razliku od nase, uspeli su da porazbijaju suparnike koji su, takodje, bili i daleko nadmocniji.

U Izraelu je celo društvo angažovano na odbrani države, jer ih jednostavno malo ima u odnosu na neprijateljski raspoloženo okruženje, te su u stalnom stanju, može se reći, neposredne ratne opasnosti. Stoga su i žene u aktivnom sastavu oružanih snaga.

Pokretač ove teme je prevideo nekoliko stvari, radi se o nacrtu zakona, što ne znači i da će finalni tekst biti istovetan, te je pitanje da li će biti i usvojen. Druga stvar, nije predviđeno da žene budu u aktivnom sastavu (osim dobrovoljaca, kao i do sada). A u slučaju rata i onako je svejedno, svi su angažovani na odbrani.
[ SashaM @ 27.08.2005. 14:20 ] @
Mozda bi ovde pre trebalo postaviti pitanje kakve zene treba da idu u vojsku? Kao sto postoje muskarci koji osecaju zenu u sebi (Hefestionlove?) tako postoje zene koje vise lice na Ramba.
Ako govorimo o prosecnoj zeni koja se oseca zenstveno onda tu nema nikakve svrhe raspravljati, mislim da se one same ne bi prijavile... sa druge strane onaj mali procenat "muskaraca" slobodno moze da ide, uz hormonske tablete i redovne vezbe mozda i nisu toliko inferiorne... a i kome treba takva zenska anyway ;)
[ Fuzz @ 27.08.2005. 14:20 ] @
@ Deda Mraz

A sta da ti pricam...

@ Pandor

Dodaj jos i sajt Haskog tribunala, personal web page Madelaine Albright, kao i gde mozemo nabaviti knjige Cede Jovanovica i Dusana Mihajlovica
[ bojan_bozovic @ 27.08.2005. 14:21 ] @
Dosla je rulja i raz*ebala. To je problem ovog foruma.
[ SashaM @ 27.08.2005. 14:24 ] @
Citat:
Svetle: to sto ti je kapetan pricao i to sto ti mislis na osnovu njegove price nije toliko bitno. nego ajde ti lepo fino daj neke linkove na istrazivanja koja dokazuju ovo boldovano. pogotovo dokaz za “one” dane.

Kapetan je govorio iz licnog iskustva u koje ja ne bih sumnjao s' obzirom na radni staz u vojsci. Ovo drugo govorim iz licnog iskustva, mozda neko drugi ima drugacija iskustva ali ja govorim o prosecnim (zenstvenim) devojkama/zenama...

[Ovu poruku je menjao SashaM dana 27.08.2005. u 15:38 GMT+1]
[ Fuzz @ 27.08.2005. 14:27 ] @
Sale, bez uvrede, ali ne mozes reci `sumljao` i ocekivati da te ljudi ozbiljno shvate...
[ SashaM @ 27.08.2005. 14:29 ] @
Brzo pisem pa ne obracam paznu na gramaticke greske... sumnjam, sumnjao... jel sada bolje?
[ Fuzz @ 27.08.2005. 14:32 ] @
Mnogo :)
[ abishai @ 27.08.2005. 14:39 ] @
Citat:
Sad ce neko pitati:"A sta ce biti ako se zarati?" Pa nista, jebace nam kevu samo tako, roknuce nas ko pilice odozgore...

he he, istina...
[ Leftist @ 27.08.2005. 14:47 ] @
Ja bih pod jedan, najradije ukinuo sluzenje vojske. Ako vec to ne moze, onda bih uveo obavezno za oba pola, zasto sam ja veci papan da 6 meseci slusam nekog kretena kako mi sere. U krajnjoj liniji tu je i civilno sluzenje, pa kome se vojska nesvidja - moze tamo.

A i ova civilna nasa je cista smejurija. Zamena za ribanje klozeta u kasarnama je ribanje klozeta u bolnicama. Kao da drzava ne moze da smisli pametniji nacin kako da mi uskrati x meseci zivota, osim da ribam klozete.
[ bojan_bozovic @ 27.08.2005. 14:51 ] @
Citat:
A i ova civilna nasa je cista smejurija. Zamena za ribanje klozeta u kasarnama je ribanje klozeta u bolnicama. Kao da drzava ne moze da smisli pametniji nacin kako da mi uskrati x meseci zivota, osim da ribam klozete.

Pa da, mora neko i to da radi ;)
[ aleksandaraleksandar @ 27.08.2005. 16:04 ] @
@goran anicic

zene ni do sada nisu mogle da budu u vojsci, a ne i do sada (dobrovoljno, kako li si vec napisao)

stvarno sam zbunjen komentarima.
ocekivao sam da ce ljudi ukazati na problem daljeg militarizovanja drustva, kad ono svi se uplasili sto ce neko da im uproseci njihov "trud" koji su ostavili po kasarnama. sebicno.

svi argumenti: "kako ce ona golim rukama da digne tenk?" kao da su svi ovde jurisali grudima na bajonet.

cak niko nije napomenuo da im je (zenama) oduzeto pravo na prigovor savesti. toliko i o predlagacu zakona. ili ce surak premijera da im da zadatak "da radjaju decicu"
[ Kosta ******um Rex Persia @ 27.08.2005. 16:47 ] @
Svi vi ste se toliko napričali,a niko opd vas nije pomenuo da se po predlogu novog zakona o vojsci,ženama dozvoljava služenje vojnog roka samo u rezervnom sastavu,a ne u redovnom.Pa,to je i bilo na TV-u,čudi me da na to niko nije obratio pažnju!!!
[ milanche @ 27.08.2005. 17:33 ] @
Cekaj, cekaj,

zar nije upravo zena (Snezana ?) nosilac onog visinskog rekorda u padobranskim
skokovima - ima bese i neki manji cin (stariji vodnik ili nesto tako) ?
[ dr.NPN @ 27.08.2005. 17:40 ] @
Kontam da sve ovo sto spremaju nije slucajno... Cini mi se da se nesto sprema...
Uskoro...
[ zveckoo @ 27.08.2005. 17:57 ] @
Citat:
Kako se navodi u nacrtu: u mirnodopskim uslovima žene od 19. do 50. godine života mogu se pozivati na obuku radi sticanja "neophodnih znanja i obučavanja za dužnosti u ratu".

Znaci to MOGU je sirok pojam. Nije u pitanju regrutacija i standardno pusku u ruke i 9 meseci "poo sumaaamaa i gooorama nase zemeljeee nesretneee".
Ali nimalo mi se nesvidja to njihovo "mogu se pozivati na obuku" jer ko zna sta ce oni tu da izmisle.

[Ovu poruku je menjao zveckoo dana 27.08.2005. u 18:58 GMT+1]
[ bojan_bozovic @ 27.08.2005. 18:05 ] @
Je li, a da modovi malo promene naslov ove teme?
[ Marko_L @ 27.08.2005. 19:01 ] @
Koliko mi se čini žene su i do sada mogle da stupe u vojsku.Jedina je razlika što bi po ovom nacrtu, to sada postala obaveza, tj. "mogu da ih pozovu na obuku" ma šta to značilo.I umesto da i za jedne i druge vojska bude na dobrovoljnoj bazi, ona će i za jedne i za druge biti obaveza.Jadno zaista.Mada, čisto sumnjam da će tako nešto da prođe.A i ove gluposti sa "otkupom vojnog roka za dijasporu" je takođe bedno, jer otkup mora da važi za sve, a ne samo za one koje ne mogu da uhvate.U svakom slučaju, nadam se da će još više ljudi da uvidi kolika je glupost ta vojska i da će odziv pasti na manje od 10%, pa da vidimo onda kako će sa tim da izađu na kraj.
[ Ivan Dimkovic @ 27.08.2005. 19:06 ] @
Otkup za dijasporu ce pasti pri prvom testiranju u ustavnom sudu... ako taj sud uopste i funkcionise.

A sto se zena u vojsci tice... to im je bilo najlakse verovatno za sad... u Srbiji se posao sluzbenika vlade obicno vezuje za piskaranje kojekakvih akata - a malo konkretnog rada.
[ misk0 @ 27.08.2005. 20:01 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Otkup za dijasporu ce pasti pri prvom testiranju u ustavnom sudu... ako taj sud uopste i funkcionise.

A zasto mislis da to ne valja? Ne samo ti i ostali koji su protiv toga?
[ Ivan Dimkovic @ 27.08.2005. 20:07 ] @
Ne valja iz prostog razloga sto su pred zakonom svi gradjani SCG jednaki u pravima i obavezama - a sa ovim su neki gradjani oslobodjeni sluzenja vojne obaveze samo na osnovu mesta boravka, sto je flagrantno krsenje ustavnih prava svakoga ko poseduje drzavljanstvo SCG.

Naravno, sa stanovista pogleda na drzavu negde u centralnoj Aziji i/ili sub-saharskoj Africi ovo nije nikakav problem - stavise izgleda kao "feature" da se napumpa budzet, ali ako SCG zaista ozbiljno zeli da sebe transformise u modernu drzavu onda ce morati da rascisti sama sa sobom da li zeli da postuje neke moderne tekovine ili ne.
[ Svetle @ 27.08.2005. 20:36 ] @
Citat:
Kapetan je govorio iz licnog iskustva u koje ja ne bih sumnjao s' obzirom na radni staz u vojsci. Ovo drugo govorim iz licnog iskustva, mozda neko drugi ima drugacija iskustva ali ja govorim o prosecnim (zenstvenim) devojkama/zenama...

pa vidis licno iskustvo (cije god bilo) nije nikakav dokaz, a pogotovo ne nekog kapetana sto je par puta vitlao neke zene po planinama i dolinama. no ocito ti to ne kapiras, da licno iskustvo ne moze da dokaze ama bas nista, a kamoli tezu “sa druge strane zene su fizicki i psihicki manje izdrzljive, one kao vojnik nikada ne moze parirati muskarcu (pogotovu u "onim" danima)”, zato sam ti i trazila neki link. no, izgleda nema vajde.

inace tema je veoma ozbiljna i raspravljamo o potpuno nebitnim stvarima. ajde da kazem moj stav. apsolutno sam protiv zakona koji ce me kao zenu obavezivati ove gluposti. istom merom se zalazem da se ukine vojna obaveza muskarcima. da bude dobrovoljno i/ili da naprave placenu vojsku. pa crno na belo plata tolika, opis radnog mesta takav i takav. uvedu se standardi pa ko ih ispuni (bio muskarac ili zena) i zainteresovan je za posao, eto mu posla. pa ako bi bile dobre plate mislim da bi se odvazile i “zenstvene”.
sve sam se nesto nadala da ce predloziti nesto pametno da odahne onaj deo muske populacije koji vojsku vide kao nuzno zlo. kad ono jedan ovakav predlog, samo prave jos gore.

aleksandaraleksandar:
prava pitanja si postavio i slazem se sa tobom.

[ antix @ 27.08.2005. 20:47 ] @
otkup vojne obaveze nije nikako ok! Jer onda bogati mogu da ne idu u vojsku a siromašni moraju

što je diskriminacija...

tako da bi to trebalo da padne pred svakim normalnim sudom

a i meni je sumnjivo ovo ''uvećavanje'' vojne sile! I nikako nisam za to da žene idu u vojsku.... shvatam ja onu jednakost... i tome slično ali ipak....

[Ovu poruku je menjao antix dana 27.08.2005. u 21:51 GMT+1]
[ misk0 @ 27.08.2005. 21:07 ] @
A da li ti ta drzava nudi ikakvu nadoknadu stete (tebi i tvojoj porodici) ukoliko ti izguis posao dok sluzis vojsku? Tj preciznije pitanje, ako imas posao, je'l ti drzava garantuje da ce tebe taj posao da ceka kad zavrsis sluzenje vojske? Isto tako, ako ti sa svojom platom prehranjujes porodicu, da li ces dobijati novcanu nadoknadu u visini plate koju bi zaradjivao da nisi na sluzenju vojne obaveze?

Cinjenica je da je Svicu (recimo, ja kao drzavljanin SiCG sa boravkom u CH) potpuno briga sto ja idem da sluzim vojsku u SiCG i da nikakvu nadoknadu necu dobiti zbog tog odsustvovanja sa posla, tj dobicu otkaz jer me nece biti 6mj (ili koliko vec traje vojni rok). Hoce li mi SiCG nadoknaditi to? Naravno da nece.

Sta ima neko ko je rodjen u inostranstvu od tog sluzenja vojske u SiCG? Drzavljanstvo je dobio na osnovu roditelja koji su stranci u drzavi trenutnog boravka, niko ga nije ni pitao. Kad je napunio 18 godina, dobio je poziv da sluzi vojsku u drzavi u kojoj je turista. Ako u tom trenutku zatrazi 'ispis' (kako se vec zove) iz knjige drzavljana SiCG, nece mu biti odobren zato sto nije odsluzio vojsku.

Cinjenica je da ce malo ko iz inostranstva doci da sluzi vojsku i na sve moguce nacine ce izbjegavati tu obavezu, na kraju krajeva, nece se pojavljivati u drzavi neko vrijeme a drzava ne moze izdati medjunarodnu potjernicu.
Znaci uvidjeli su ljudi da je bolje to zakonski rijesiti, da osobe koje nisu u mogucnosti da sluze vojsku na neki nacin nadoknade to drzavi a da oni ta sredstva iskoriste u korisnije svrhe.
[ misk0 @ 27.08.2005. 21:09 ] @
Citat:
antix: otkup vojne obaveze nije nikako ok! Jer onda bogati mogu da ne idu u vojsku a siromašni moraju :(

što je diskriminacija...

Slazem se sa ovim, ono sto ja pricam je otkup vojne obaveze za osobe koje borave van drzave SiCG.
[ Ivan Dimkovic @ 27.08.2005. 21:20 ] @
Citat:
A da li ti ta drzava nudi ikakvu nadoknadu stete (tebi i tvojoj porodici) ukoliko ti izguis posao dok sluzis vojsku? Tj preciznije pitanje, ako imas posao, je'l ti drzava garantuje da ce tebe taj posao da ceka kad zavrsis sluzenje vojske? Isto tako, ako ti sa svojom platom prehranjujes porodicu, da li ces dobijati novcanu nadoknadu u visini plate koju bi zaradjivao da nisi na sluzenju vojne obaveze?

Koliko znam, ako si rodjen u inostranstvu ti svakako posle N godina zivota (2-11 u vecini slucajeva) dobijas mogucnost drzavljanstva te zemlje u kojoj zivis - a u najgorem slucaju imas svakako mogucnost stalnog boravka

Sa takvim statusom ti nisi duzan da sluzis vojsku SCG, i imas svo pravo da se prebacis u rezervni sastav - tj. mozes eventualno da je sluzis izricito na svoj zahtev ako bas hoces.

Citat:
Cinjenica je da je Svicu (recimo, ja kao drzavljanin SiCG sa boravkom u CH) potpuno briga sto ja idem da sluzim vojsku u SiCG i da nikakvu nadoknadu necu dobiti zbog tog odsustvovanja sa posla, tj dobicu otkaz jer me nece biti 6mj (ili koliko vec traje vojni rok). Hoce li mi SiCG nadoknaditi to? Naravno da nece.

Ti imas pravo da odlazes vojsku na po jednu godinu do 27-me godine na osnovu privremenog boravka u inostranstvu (ovo se sad valjda produzuje do 30-te) - a posle toga mozes:

a) da saljes zahtev za produzenje oslobadjanja od vojske do 35-te godine kada posle prelazis u rezervu - ovo ne funkcionise u svim konzulatima, mada negde i sljaka.

ili

b) da ignorises VSCG, ne ides u Srbiju par godina koliko ti treba da dobijes stalni boravak/drzavljanstvo i na osnovu toga zatrazis oslobadjanje.

I to je to.

DA ovo danas ne funkcionise savrseno - ima gomila problema, odugovlacenja, nepismenosti i navodne "neobavestenosti" nekih radnika konzulata ili generalstaba - ali u svakom slucaju zakon je tu, sasvim je OK- samo treba da se primeni.

Citat:
Sta ima neko ko je rodjen u inostranstvu od tog sluzenja vojske u SiCG? Drzavljanstvo je dobio na osnovu roditelja koji su stranci u drzavi trenutnog boravka, niko ga nije ni pitao. Kad je napunio 18 godina, dobio je poziv da sluzi vojsku u drzavi u kojoj je turista. Ako u tom trenutku zatrazi 'ispis' (kako se vec zove) iz knjige drzavljana SiCG, nece mu biti odobren zato sto nije odsluzio vojsku.

Siguran sam da svako ko zivi 21 godinu (pocetak obaveze sluzenja vojske u SCG za sad) u nekoj zemlji ima bar stalnu dozvolu boravka - videti paragraf #1.

Citat:
Cinjenica je da ce malo ko iz inostranstva doci da sluzi vojsku i na sve moguce nacine ce izbjegavati tu obavezu, na kraju krajeva, nece se pojavljivati u drzavi neko vrijeme a drzava ne moze izdati medjunarodnu potjernicu.

Tacno.

Citat:
Znaci uvidjeli su ljudi da je bolje to zakonski rijesiti, da osobe koje nisu u mogucnosti da sluze vojsku na neki nacin nadoknade to drzavi a da oni ta sredstva iskoriste u korisnije svrhe.

To nije moguce zakonski regulisati na nacin na koji se predlaze - zakonski se to moze regulisati iskljucivo na nacin da osobe rodjene u inostranstvu i/ili sa stalnim boravkom u inostranstvu prelaze u rezervni sastav, sto je podrzano i u trenutnom zakonu.

Placanje je vrlo skakljiva rabota, i zahtevalo bi mnogo vise napora kako bi bilo legitimno.
[ zoran @ 27.08.2005. 22:40 ] @
Da li će i one da nose bokserice ?i
[ antix @ 27.08.2005. 22:59 ] @
Citat:
misk0: Slazem se sa ovim, ono sto ja pricam je otkup vojne obaveze za osobe koje borave van drzave SiCG.

da... ali i to je diskriminacija... zašto je neko ko radi u npr. US bolji od nekog fizikalca koji radi u BG???

Da me neko pogrešno ne shvati! Ja sam za potpuno ukidanje vojske i profesionalizaciju jer smatram da je vojska gubljenje vremena ali nisam za to da se služenje otkupljuje i time stvara još veći jaz između bogatih i siromašnih (ili onih koji imaju strano državljanstvo i onih koji nemaju).
[ mkdsl @ 27.08.2005. 23:13 ] @
Cudi me da moderatori ne registruju da ste totalno omashili temu (imate vec postojecu temu o sluzenju vojnog roka koja je inace kilometarska). Ovde se prica o zenama u vojsci, a ne o tome kako treba da otkupite vojni rok.

Mislim da bi trebali da stavite zakljucak, jer o ovoj temi nema sta puno da se kaze. Kao prvo, u pitanju je predlog zakona, kao drugo, zene bi (i ako prodje zakon, a proci ce samo u ludom besu) sluzile u rezervnom sastavu (tj. manje/vise kao i da nece sluziti, sem u pozicijama neposredne ratne opasnosti/ratne opasnosti), verovatno bi imale nesto tipa vojnih vezbi koje bi bilo vezano za obuku, ne bi sluzile u svim rodovima vec samo u pojedinim itd itd...

To cut the story short, jos jedna stvar u ovoj suludoj zemlji koja nas odvraca od pravih problema, a dovodi do jos vece agonije stanovnika ove drzave, pa i jos jaceg otpora prema VSCG.

Btw, sluzio sam vojsku, ne smatram je za nesto totalno beskorisno (bez pljuvanja, molim), imao sam priliku da sluzim kao vozac neborbenih motornih vozila (kamion, autobus), dakle nesto sto verovatno ne bih nikad radio da nije bilo vojske (voziti bus je opasan trip ). Naravno, nisu svi imali takvu srecu, but that's life (iliti, nije sve bas tako crno). Zbog toga, postujem svaciju zelju i volju da ne sluzi vojni rok, i iskreno podrzavam profesionalizaciju.
[ misk0 @ 27.08.2005. 23:40 ] @
Citat:
antix: da... ali i to je diskriminacija... zašto je neko ko radi u npr. US bolji od nekog fizikalca koji radi u BG???

Kad bi se dozvolilo otkupljenje u drzavi, onda bi se povecavao taj jaz, jer bi se desavao medju ljudim koji zive zajedno i vidjaju se svaki dan. Ovako je ipak situacija drugacija.
Neke drzave ne dozvoljavaju izlazak iz drzave na 6 mjeseci (u zavisnosti od statusa stranca), tako da bi pojedinci (naravno, u zavisnosti od statusa i drzave u kojoj se nalaze) mogli da izgube mogucnost da se vrate u tu zemlju.
O tome da bi izgubio posao i da ne pricam...
Ipak situacija nije identicna za one koji zive u SiCG i one koji su van nje....

sorry na OT, ali ovo je ipak MZ :)
[ Marko_L @ 28.08.2005. 00:14 ] @
Citat:
Cudi me da moderatori ne registruju da ste totalno omashili temu (imate vec postojecu temu o sluzenju vojnog roka koja je inace kilometarska). Ovde se prica o zenama u vojsci, a ne o tome kako treba da otkupite vojni rok.

Verujem da je počelo da se priča o otkupu zato što se priča o tome nalazi u istom članku kao i ovo o ženama u vojsci SCG.
Citat:
Btw, sluzio sam vojsku, ne smatram je za nesto totalno beskorisno (bez pljuvanja, molim), imao sam priliku da sluzim kao vozac neborbenih motornih vozila (kamion, autobus), dakle nesto sto verovatno ne bih nikad radio da nije bilo vojske (voziti bus je opasan trip ).

Samo potpuno nezrela osoba može da te pljuje zbog toga.Jednostavno tvoje iskustvo je takvo i tu nema ničeg lošeg.I ja lično poznajem nekoliko ljudi, doduše zanemarljiv broj u odnosu na one koji misle suprotno, da vojska nije potpuno beskorisna stvar, i koji smatraju da nisu pogrešili što su je odslužili, i ja to njihovo mišljenje prihvatam sasvim normalno, jer valjda oni najbolje znaju da li im je koristilo ili nije.Ali, ono što je bitno, jeste da smo svi mi različiti, i jedna ista stvar ne mora svima da bude korisna.
Citat:
Kad bi se dozvolilo otkupljenje u drzavi, onda bi se povecavao taj jaz, jer bi se desavao medju ljudim koji zive zajedno i vidjaju se svaki dan. Ovako je ipak situacija drugacija.

Oko otkupa se već dugo vode polemike ovakvog tipa i potpuno se slažem sa tim da, ukoliko bi se uvodio, on bi morao da bude dostupan i dijaspori i nama ovde, jer je u suprotnom to diskriminacija na osnovu lokacije na kojoj neko živi.Isto tako, morao bi da ima prihvatljivu cenu, u odnosu na prosečna primanja, kako se ne bi pravila diskriminacija na osnovu finansijskog stanja.Ukoliko to ne može da se postigne, onda taj otkup i ne treba da postoji, već lepo obaveza treba da se ukine i da se vojska profesionalizuje.Primeri većine naših suseda pokazuju da je to ikekako moguće.
U svakom slučaju, ne želim da neko ovo shvati kao poziv na flejm, niti nam treba još jedna tema o tome da li treba ili ne treba ići u vojsku, ali čini mi se da sve više ljudi počinje da shvata da vojska ovakva kakva je ne služi ničemu, a to pokazuje i smanjeni odziv regruta, koji i dalje opada, i to je ono što je dobro, jer svakako može ubrzati reforme i naterati neke odgovorne ljude da razmisle o tome šta rade i šta treba da rade, umesto što razmišljaju o tome kako da nabace fensi uniforme i sl.

[Ovu poruku je menjao Marko_L dana 28.08.2005. u 01:17 GMT+1]
[ SashaM @ 28.08.2005. 00:41 ] @
Citat:
Svetle: pa vidis licno iskustvo (cije god bilo) nije nikakav dokaz, a pogotovo ne nekog kapetana sto je par puta vitlao neke zene po planinama i dolinama. no ocito ti to ne kapiras, da licno iskustvo ne moze da dokaze ama bas nista, a kamoli tezu “sa druge strane zene su fizicki i psihicki manje izdrzljive, one kao vojnik nikada ne moze parirati muskarcu (pogotovu u "onim" danima)”, zato sam ti i trazila neki link. no, izgleda nema vajde.

Da su muskarci i zene psihofizicki isto izdrzljivi ne bi postojale muske i zenske discipline u sportu... ali nije bitno, ne zelim nikoga da vredjam i zao mi je sto si se nasla uvredjenom, kao sto rekoh to je moje licno misljenje.
[ Zikka @ 28.08.2005. 01:04 ] @
Ja sam za to da se ovakvo sluzenje vojskom ukine. U vojsci treba da rade profesionalci oba pola. Zene treba da imaju pravo na ravnopravnost u svemu.Ne shvatam kako neko moze da misli da su zene slabasne i da nije vojska za njih. Sve gde je potrebna neka vestina moze da se nauci i uvezba. A cista snaga je samo rezultat treninga.
[ Svetle @ 28.08.2005. 13:09 ] @
Citat:
SashaM: Da su muskarci i zene psihofizicki isto izdrzljivi ne bi postojale muske i zenske discipline u sportu... ali nije bitno, ne zelim nikoga da vredjam i zao mi je sto si se nasla uvredjenom, kao sto rekoh to je moje licno misljenje.

ajoj. to sto si ti napisao za sportove ja ne sporim. istina je “najbrzi covek na planeti je muskarac”, cak moze i “prosecan muskarac je brzi od prosecne zene”, ali to ipak nije dokaz da su muskarci fizicki i psihicki superiorniji.
to ti je isto kao kad bih ja rekla da je prag tolerancije bola kod zena visi nego kod muskaraca pa su time fizicki i psihicki izdrzljivije, pa na sve to jos i zakljucak da muskarci nisu za vojsku jer je ranjena zena i psihicki i fizicki korisnija. pa dalje ti onda meni da su skocniji, a ja tebi zene elasticnije, pa ti meni krupniji, a ja tebi sitnije,….da li shvatas kako to glupo izgleda i ne dokazuje tvoju izjavu.

sa druge strane svaki kvalitet koji ide u korist prosecnom muskarcu u odnosu na prosecnu zenu ne kaze da je svaki muskarac u tome bolji od svake zene i obrnuto.
za ovo pomisli da li bi svaki muskarac bio bolji snajperista od Jasne Sekaric? a ti bi nekoj koja je kao Jasna Sekaric zabranio da bude vojnik, svasta.

za ovo ostalo, ovo je forum i sve sto napises moze neko drugi da komentarise kako mu se svidja. a ovo za vredjanje nisam najbolje razumela. mislis da sam uvredjena samim tim sto sam zenskog roda?

ja sam ti lepo trazila link na neko istrazivanje. posto je po tebi to tako ocigledno racunam da su na tako elementarnu stvar naucnici stavili svoj potpis.

verovatno se zna koliko kom polu treba da iskrvari, ko moze duze bez hrane, ko brze i kvalitetnije donosi odluke u kriznim situacijama, ko je otporniji na stradale oko sebe, ko moze duze u rovu, ko bolje podnosi hladnocu… (ovo sve sam gledala u band of brothers, pa racunam da je bitno za vojsku).

[ flylord @ 28.08.2005. 13:29 ] @
Lock?
[ tarla @ 28.08.2005. 13:45 ] @
zene u vojsci?

hm neka ih
barem ih nece uvatiti da drkaju na strazi :)
[ Fuzz @ 28.08.2005. 14:19 ] @
Sto se mene tice, zene ako zele u vojsku, neka idu.
Ali da bi generalno zene trebalo da izbegavaju odredjene profesije i profesionalno bavljenje sportovima kao sto su fudbal, rukomet i ne znam, K1, takodje ne bi trebalo da bude sporno. Ne zato sto su zene nesposobne, vec zato sto su fizicki osetljivije na odredjene povrede i sto takve povrede mogu ostaviti mnogo ozbiljnije posledice nego kod muskaraca. Naravno, konacan izbor bi svakako trebao biti na doticnoj zeni.
[ Hefestionlove @ 28.08.2005. 14:33 ] @
Nego,da li neko od Vas precizno zna koliko devojaka dolazi na jednog muskarca? Ja mislim da na jednog momka dolazi 5 devojaka. Znaci momci su "ugrozena vrsta" i zato mislim da devojke treba obavezno pozvati i na redovnu obuku,a ne samo u rezervni sastav! Zene su u vecini i samim tim moraju da ucestvuju u svim sferama drustvenog zivota.
Takodje zene treba birati na najodgovornije funkcije,na primer Vesnu Pesic za ministarku vojske,Danicu Draskovic za Direktorku "BIA",prijateljicu pokojnog Curuvije Krga Branku za ministarku kulture,itd.... Mislim da i zenama treba dati sansu da pokazu sta znaju i umeju.
S obzirom da su zene u vecini mozda se vrati i matrijarhat uskoro?

[Ovu poruku je menjao Hefestionlove dana 28.08.2005. u 15:40 GMT+1]
[ SashaM @ 28.08.2005. 14:53 ] @
@Svetle:

Ako nisi primetila govorim o prosecnom muskarcu u odnosu na prosecnu zenu... primer tipa Jasne Sekaric u odnosu na bilo kog muskarca je los, to je isto kao da navedem primer svetski priznatog bodi bildera u odnosu na bilo koju prosecnu zenu/domacicu... shvatas na sta mislim. Kod oba pola postoje oni koji se kvalitetom izdizu iznad ostalih ali mi ovde govorimo o prosecnim ljudima koje svaki dan vidjas na ulici.

Naucni dokazi se zasnivaju na proverenim cinjenicama. Ako zelis da proveris moje tvrdnje uzmi nekoliko prosecnih ljudi i zena istih godina i stavi ih na testove pa ces videti ko ce dati bolje rezultate. Da li zena iste fizicke kondicije u odnosu na svoju konstituciju moze da pretrci vise od muskarca koji ima isti takav odnos? Da li je jaca od njega? Mislim da i sama znas odgovore na ova pitanja i tu nisu potrebni nikakvi naucni dokazi, testovi, linkovi itd.
Isto je kao kada bih tvrdio da je prosecan pas jaci od prosecne macke, sto uvek mozes potvrditi bilo gde i bilo kada, a ti mi uporno trazis naucne testove o tome. Mozda ih negde i ima, ali mrzi me da trazim po netu.
Poenta je, ono sto govorim se uvek moze potvrditi i samim tim je to naucni dokaz za sebe.

Iz tvog nacina pisanja sam stekao utisak da si uvredjena, ako nisi drago mi je.

S' obzirom da smo odavno presli u off-topic jer se tema ne bavi odnosom muskarca i zene (a i temi preti lock) bilo bi dobro da diskusiju nastavimo na PP ako zelis jos nesto da mi kazes.

Edit:
Naravno da ne tvrdim da je svaki muskarac jaci i bolji od svake zene, to je smesno. Ovde govorim o prosecima jer u vojsku idu prosecni ljudi koje svakodnevno vidjas.

[Ovu poruku je menjao SashaM dana 28.08.2005. u 16:09 GMT+1]
[ mrkidivx @ 28.08.2005. 14:57 ] @
@Svetle

Fizički žene su inferiornije od muškaraca i to je činjenica.Stvar je prosta i zove se testosteron, žene ga imaju u daleko manjoj meri nego muškarci.To i objašnjava činjenicu da su muškarci fizički jači od žena.

Bila mi je zanimljiva emisija, mislim da je to bilo na eksploreru, gde su muškarci i žene hteli da doživeo deo obuke britanskog SAS-a (britanski elitni komandosi).Pokazalo se da su pri dugotrajnom maršu žene manje izdržljive od muškaraca baš zbog svoje konstitucije-veća količina masti.Na kraćim rastojanjima nije bilo razlike.

Bilo je još sijaset drugih emisija gde je dokazivano da je na primer prostorna orijentacija kod žena slabija.Što se praga bola i gubitka krvi tiče mislim da su tu žene u prednosti.
[ antix @ 28.08.2005. 15:05 ] @
@Svetle
nemoj da se ljutiš niko ne želi da vrijeđa žene.. pa ono što muškarci najviše vole i jesu žene (ovo naravno važi za većinu muškaraca) ...
svi mi shvatamo da žene pokušavaju da se izjednače sa muškarcima ali to prosto nije prirodno. U društvu i međusobnim odnosima moramo biti jednaki
(pravo glasa, pravo na istu platu za isti posao, ista zakonska prava i obaveze, pravo na mišljenje i ta civilizacijska prava...)
ali prosto postoji razlika u fizičkoj građi tako da za sada nismo isti (možda ćemo nekada biti).
Ta razlika u fizičkoj konstituciji jeste i razlog zašto uglavnom muškarci rade određene poslove a žene ne. To je i razlog zašto je prosječan muškarac fizički adekvatniji da bude vojnik od prosječne žene.

Naravno izuzeci postoje ali pričamo o prosjeku!
[ neetzach @ 28.08.2005. 15:07 ] @
Zasto uopste diskutujete o zenama u vojsci kad je receno da nece sluziti vojni rok.
[ Fuzz @ 28.08.2005. 15:38 ] @
Paaaaaaa, to je naslov teme....
[ Svetle @ 28.08.2005. 16:31 ] @
@SachaM & mrkidivx& antix
mislim da se nismo uopste razumeli. sve to sto ste napisali stoji. apsolutno prihvatam cinjenicu da je prosecan muskarac superiorniji u odnosu na prosecnu zenu kad je u pitanju sve to sto ste napisali i jos mnogo toga. ali to je samo jedan segment fizicke izdrzljivosti . cak mogu i da prihvatim da je taj segment kljucni za vojnika, ali to ne iskljucuje mnoge druge parametre kojima se meri fizicka izdrzljivost (ko moze duze u neprirodnom polozaju, ko ce biti uspesniji da prevazidje neke prepreke gde je bitna elasticnost i ravnoteza – primer grede u gimnastici, i jos mnogo toga).

a sto se tice psiholoskog segmenta prica je ista.

posto se nadam da smo se slozili. zenama je apsolutno mesto u modernoj vojsci (gde nisu jedini zadaci deljanje bukvi po planinama i gorama i pravljenje oruzja). naravno da ce ih u svakom poslu, pa i u vojnom biti najvise na mestima koja odgovaraju njihovim prirodnim karakteristikama.

stvarno ne znam zasto mislite da se ja nesto ljutim, vredjam. ne volim tvrdnje bez dokaza, laicke izjave. volim kad ljudi oko stvari "pa to je tako" dva puta razmisle. i na kraju nije valjda prosecnom muskarcu najveci uspeh u zivotu to sto je brzi od zene :)
[ mrkidivx @ 28.08.2005. 18:14 ] @
Ma Svetle mi (muškarci) obožavamo žene ;)
[ dr.NPN @ 28.08.2005. 18:40 ] @
Citat:

Hefestionlove

Nego,da li neko od Vas precizno zna koliko devojaka dolazi na jednog muskarca? Ja mislim da na jednog momka dolazi 5 devojaka. Znaci momci su "ugrozena vrsta" i zato mislim da devojke treba obavezno pozvati i na redovnu obuku,a ne samo u rezervni sastav! Zene su u vecini i samim tim moraju da ucestvuju u svim sferama drustvenog zivota.
Takodje zene treba birati na najodgovornije funkcije,na primer Vesnu Pesic za ministarku vojske,Danicu Draskovic za Direktorku "BIA",prijateljicu pokojnog Curuvije Krga Branku za ministarku kulture,itd.... Mislim da i zenama treba dati sansu da pokazu sta znaju i umeju.
S obzirom da su zene u vecini mozda se vrati i matrijarhat uskoro?

Hefestionlove, ako imas problema sam sa sobom, moj savet ti je da odes kod psihijatra, nisu oni tako losi i strasni.
Devojke treba OBAVEZNO poslati u vojsku?
DA LI SI TI NORMALAN/NORMALNA?

Molim te da vise ne lupas, i da posetis psihijatra!
[ obucina @ 28.08.2005. 19:17 ] @
Citat:
dr.NPN: Devojke treba OBAVEZNO poslati u vojsku?
DA LI SI TI NORMALAN/NORMALNA?

Ne bi bilo lose da devojke prodju neki vid vojnicke obuke, da npr nauce prvu
pomoc, da se (neke) nauce higijeni, da se nauce bilo kakvoj vestini odbrane,
mozda baratanju lakim naoruzanjem i sl...
[ Leftist @ 28.08.2005. 22:52 ] @
Nego gledao sam jedared na televizoru kako zene lakse podnose visoko G (nije nota) jer dolaze u manjim pakovanjima, pa su dusu dale za borbene pilote
[ Hefestionlove @ 28.08.2005. 23:56 ] @
Ja sam razgovarao sa mnogim ekspertima koji su mi potvrdili da su zene superiornije od muskaraca. One su jaci pol. Ali da njihovi udvaraci ne bi bili frustrirani moraju da kriju svoj IQ i da se prave glupljima nego sto jesu.
I za zene ima posla u vojsci. Posto su one u vecini duzne su da prodju osnovnu obuku. Dok sluze vojsku mogu bolje da se upoznaju sa svojim muskim kolegama. Ne bih isao toliko daleko da predlozim zajednicka mesovita tusiranja, ali mesoviti kolektiv bi bolje funkcionisao. Ovako je vojska "klub zatvorenog tipa samo za muskarce" sto nije u duhu vremena!
Posto se zalazem za profesionalnu vojsku mislim da i u nju treba regrutovati sposobne i energicne zene koje su motivisane za taj poziv i koje moraju biti placene isto onoliko kao i njihove muske kolege!
[ cicika @ 29.08.2005. 00:03 ] @
Evo ja bih išla u vojsku
I pucala iz čega god, i vozila sve što ima da se vozi po zemlji, na nebu i kroz vodu... Posebno bi me interesovala obuka za preživljavanje u nenormalnim uslovima... I radila sklekove u blatu i sve tako... maskirne uniforme i pantalone sa puno džepova? I inače volim tako da se oblačim. Ono ribanje klozeta koje je neko pomenuo... guljenje krompira i tako to... ni to ne bi bio problem
Jedini, ozbiljan ali ne nepremostiv problem bi bio dostizanje odredjene fizičke spremnosti, snage, kondicije. Tu su žene inferiornije jer su napravljene da budu 'mekane' i nežne (da gaje decu, je l' te... i još neke stvari) i startu im nedostaje mišićna masa i snaga.

Mali osvrt na testosteron onoga ko je postavio temu - smanji malo

Šta mu znači "Dno dna!"? Žene su toliko kakve pa je to dno?

Pa pored tolikog broja muškaraca koji na svaki način pokušavaju da se oslobode služenja vojske moralo se poći nekim drugim putem koji bi obezbedio dovoljan broj vojnika aktivnog i/ili rezervnog sastava
[ mkdsl @ 29.08.2005. 00:12 ] @
Citat:
Hefestionlove: ... da predlozim zajednicka mesovita tusiranja ...

O da! Regrutujmo zene da bi mogli s njima da se tusiramo, why the hell not ... Tebi zaista treba neki "ekspert" da ti uspostavi dijagnozu...

Citat:
cicika: Evo ja bih išla u vojsku
I pucala iz čega god, i vozila sve što ima da se vozi po zemlji, na nebu i kroz vodu... Posebno bi me interesovala obuka za preživljavanje u nenormalnim uslovima... I radila sklekove u blatu i sve tako... maskirne uniforme i pantalone sa puno džepova? I inače volim tako da se oblačim. Ono ribanje klozeta koje je neko pomenuo... guljenje krompira i tako to... ni to ne bi bio problem

Veruj mi, to samo zvuci zanimljivo... 90% vojnog roka ti je tucanje u mozak, psihicko i fizicko izivljavanje nad tobom, uskracivanje i osnovnih ljudskih prava bez nekog razloga (ali s razlogom da jednostavno ne bude onako kako ti zelis)... Uostalom, ako zelis da se sama uveris, raspitaj se o prijavljivanju na mesto vojnika po ugovoru, postoji dobar broj zena koji to rade (ja sam upoznao jednu preslatku devojku, 2003. je bila vojnik po ugovoru na VMC Karaburma) . Sa sve uniformom i naoruzanjem . Bar bolje izgledaju od pandurki

Citat:
Jedini, ozbiljan ali ne nepremostiv problem bi bio dostizanje odredjene fizičke spremnosti, snage, kondicije. Tu su žene inferiornije jer su napravljene da budu 'mekane' i nežne (da gaje decu, je l' te... i još neke stvari) i startu im nedostaje mišićna masa i snaga.

Naravno, zbog toga i jeste cela ova prica oko zena u vojsci - apsurd.

Citat:
Pa pored tolikog broja muškaraca koji na svaki način pokušavaju da se oslobode služenja vojske moralo se poći nekim drugim putem koji bi obezbedio dovoljan broj vojnika aktivnog i/ili rezervnog sastava

Cicika, rezervnog sastava ova zemlja ima na pretek (oficiri i podoficiri u rezervnom sastavu, vojni obveznici sa odsluzenim vojnim rokom, vojnici po ugovoru u rezervnom sastavu...), a zene bi iovako bile u rezervnom sastavu. Nasoj zemlji nedostaje redovan sastav - vojni obveznici koji nisu sluzili vojni rok i koji ne zele da se odazovu vojnom pozivu.

[Ovu poruku je menjao mkdsl dana 29.08.2005. u 01:14 GMT+1]
[ Hefestionlove @ 29.08.2005. 00:19 ] @
Doktori smatraju da su muskarci nezniji od zena! Po njihovom misljenju zene su snaznije i sposobnije da prezive. One brze i lakse mogu da se izbore sa stresom i stresnim situacijama. Zao mi je momaka koji su bili na ratistu i koji imaju ozbiljne psihicke probleme. Siguran sam i da ste vi razgovarali sa nekima od njih? Ali nisam cuo ni za jedan slucaj zene borca da je imala slicne probleme! Muskarci su hiper senzibilni tako da mislim da zene mogu bolje i uspesnije da obave neke borbene zadatke od njih!

P.S. Mislim da bi mesoviti kolektiv bolje funkcionisao,ali ne bih isao toliko daleko da predlozim zajednicka tusiranja! Mesoviti kolektiv -da,zajednicka tusiranja- ne!

[Ovu poruku je menjao Hefestionlove dana 29.08.2005. u 01:23 GMT+1]
[ cicika @ 29.08.2005. 00:51 ] @
@mkdsl

Vidi, vojni rok u našoj državi je ovakav kakav je porilično idiotska stvar. Igrom slučaja sam ispratila jedan kompletan (9 meseci, prva klasa kojoj je skraćen vojni rok), možeš da pretpostaviš - telefonom. En general, vojni rok je nešto bi (valjda) trebalo da nauči nekakvoj izdržljivosti, što fizičkoj, što mentalnoj.

E sad, hipotetički, znašk kako je to u nekim normalnijim državama - ne prave od tebe krpu nego prave od tebe vojnika, mašinu za ubijanje, mašinu za spašavanje, mašinu za šta god... (tj. dodajte svoje mišljenje po volji). Kompletna obuka ima nekakvog smisla, ima cilj.

Neko je pomenuo da bi i žene trebalo obučiti za upotrebu lakog oružja... neki od vas se sigurno i sećaju a neki znaju iz priča svojih roditelja. U srednjim školama je postojao predmet Opštenarodna odbrana i društvena samozaštita. Naziv je apsolutno imbecilan, verovatno je i solidan deo gradiva mogao da ponese tu titulu, ali je postojala obuka za upotrebu vatrenog oružja (koja se i ocenjivala) i tako je moja keva npr. pucala (učila da puca, i verovatno naučila, poznavajući je) iz pištolja i puške M48. Naravno, u okvir te obuke dolazilo je (ra)sklapanje i čišćenje oružja. Dakle, kompletne generacije do ukidanja ovog predmeta su upoznate sa rukovanjem vatrenim oružjem.
[ mkdsl @ 29.08.2005. 06:35 ] @
@ cicika,

Citat:
Vidi, vojni rok u našoj državi je ovakav kakav je porilično idiotska stvar. Igrom slučaja sam ispratila jedan kompletan (9 meseci, prva klasa kojoj je skraćen vojni rok), možeš da pretpostaviš - telefonom.

Vojni rok, bio idiotski ili ne, zvanicno je ozakonjen, i njega se svi gradjani moraju pridrzavati, takvog kakav je... Ja sam proveo 9 meseci u askari a da, iskreno, ne osecam da sam bio u vojsci - verovatno iz razloga sto nisam imao nikakvo bitnije cimanje od strane staresina (necu da brojim vanredne uzbune posle Djindjicevog ubistva, kao i malo vise straze...).

Citat:
En general, vojni rok je nešto bi (valjda) trebalo da nauči nekakvoj izdržljivosti, što fizičkoj, što mentalnoj.

E sad, hipotetički, znašk kako je to u nekim normalnijim državama - ne prave od tebe krpu nego prave od tebe vojnika, mašinu za ubijanje, mašinu za spašavanje, mašinu za šta god... (tj. dodajte svoje mišljenje po volji). Kompletna obuka ima nekakvog smisla, ima cilj.

Spojio sam ove recenice da bih zajedno prokomentarisao. Elem, ni u jednoj drzavi u kojoj je vojni rok obligacioni, od ljudi se ne prave masine za ubijanje. To je slucaj i kod nas, i u okruzenju, jednostavno redovan vojni sastav nije za takvu obuku - za to postoje ljudi koji su u profesionalnom sastavu i koji dobijaju pare da bi postali "masine". Tu obuka ima smisla jer se to posmatra kao posao, vojnik svesno ulazi u obuku. A ne kao kod nas, dolazi junska klasa, ulazi regrut na kapiju, pretresaju ga, vode na tusiranje, a on place kao da ce da ga kolju... Svojim ocima vidjeno, decko je plakao cirka 2 sata (koliko se cekalo na tusiranje)

Citat:
U srednjim školama je postojao predmet Opštenarodna odbrana i društvena samozaštita. Naziv je apsolutno imbecilan, verovatno je i solidan deo gradiva mogao da ponese tu titulu, ali je postojala obuka za upotrebu vatrenog oružja (koja se i ocenjivala) i tako je moja keva npr. pucala (učila da puca, i verovatno naučila, poznavajući je) iz pištolja i puške M48. Naravno, u okvir te obuke dolazilo je (ra)sklapanje i čišćenje oružja. Dakle, kompletne generacije do ukidanja ovog predmeta su upoznate sa rukovanjem vatrenim oružjem.

Hehe, ONO i DSZ je postojalo i na dobrom broju fakulteta - bas kao i Marksizam, sto ne znaci da je to nesto sto je bilo dobro. Kao drugo, kad si vec spomenula model M48, jesi li ti sigurna da tu, poluatomatsku sprdnju od puske, mozes porediti sa M70/M72/M92 i M70.B1, koje su danas zvanicne puske u upotrebi u VSCG? . M70.B1 je teska 4 i po kilograma bez okvira (sa okvirom, jos otprilike 2 kilograma vise), bas bih voleo da vidim zensko koje bi to duzilo, a da od nje bude neke koristi (veruj mi, posle pola sata nosenja vec se osecaju bolovi u rukama i ramenima - licno sam je duzio)...

I dalje, kompletna obuka ima smisla samo ako vojnik ide svesno na nju, a ne pod prinudom. A veoma malo zena bi moglo ici svesno...

[Ovu poruku je menjao mkdsl dana 29.08.2005. u 07:55 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 29.08.2005. 07:45 ] @
Citat:
cicika
U srednjim školama je postojao predmet Opštenarodna odbrana i društvena samozaštita. Naziv je apsolutno imbecilan, verovatno je i solidan deo gradiva mogao da ponese tu titulu, ali je postojala obuka za upotrebu vatrenog oružja (koja se i ocenjivala) i tako je moja keva npr. pucala (učila da puca, i verovatno naučila, poznavajući je) iz pištolja i puške M48. Naravno, u okvir te obuke dolazilo je (ra)sklapanje i čišćenje oružja. Dakle, kompletne generacije do ukidanja ovog predmeta su upoznate sa rukovanjem vatrenim oružjem.

Sto se pokazalo, je li, kao jako pametno od 1990-1999 za skoro sve republike ex-SFRJ - uz jos pametnije obavezno "duzenje" oruzja u isto tako obaveznoj rezervi, posto su svi umeli i mogli da pucaju na sve, i drze arsenale oruzja i ostale vojne opreme po kucama/podrumima - no cega se pametni ljudi danas stide....

U principu cinjenica da mi ovde govorimo da li jos i zene treba ukljuciti u Vojsku Srbije i Crne Gore dovoljno govori o svemu... VSCG nije bas mesto za zene - nit ima nekog preterano modernog lakog oruzja, niti ima jedinice gde bi zene mogle da dodju do izrazaja, recimo savremena avijacija i/ili PVO/radarski sistemi, ili recimo vojna obavestajna sluzba - u USA zena ima u ovakvim jedinicama dosta.. no to i nije bas redovna vojska u ovom "regrutnom" smislu ;-)

Ako se nekoj dopada da vucara "mobilnu telefonsku centralu" od 50 kg na ledjima po nekim vukojebinama, ili da prenosi deo minobacaca... what the hell... to je moglo oduvek ako je neka bas luda ili ima previse testosterona u krvi :)
[ jablan @ 29.08.2005. 08:37 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Sto se pokazalo, je li, kao jako pametno od 1990-1999 za skoro sve republike ex-SFRJ

Šta hoćeš da kažeš, da bismo se manje ubijali da ljudi nisu učili da pucaju u školi? LOL.
Citat:
Ako se nekoj dopada da vucara "mobilnu telefonsku centralu" od 50 kg na ledjima po nekim vukojebinama, ili da prenosi deo minobacaca...

U ovom tredu se uporno maši poenta. Služenje vojnog roka i odlasci na vojne vežbe nisu sami sebi svrha. Svrha je da u slučaju rata narod poveća verovatnoću za sopstveni opstanak. A narod uključuje, verovali ili ne, i žene. Niko nije pominjao cimanje RUP-a uzbrdo, ali neko osnovno iskustvo iz prve pomoći, samoodbrane i, najbitnije, izvršavanja naređenja nadređenih, ni njima ne bi škodilo.

Edit: dodao link

[Ovu poruku je menjao jablan dana 29.08.2005. u 09:41 GMT+1]
[ Au197/79 @ 29.08.2005. 12:58 ] @
To u novom zakonu je samo ublažen pristup iz SFRJ. Kao što je cicika napisala ranije su svi morali da nauče rukovanje oružjem. To je bila nekakva predvojnička obuka. A žene su mogle biti pripadnice TO ako su htele. Imam knjigu Oružane snage SFRJ iz sedamdesetih godina i u njoj ima nekoliko slika na kojima se vide srednjoškolci i studenti na obucu bez razlike u polu. Ima slika sa devojkama koje kao pripadnice TO rukuju tako jakim i teškim oružjem kakav je minobacač od 120 mm.
[ Buum @ 29.08.2005. 13:14 ] @
Citat:
cicika: Evo ja bih išla u vojsku

Now, that's the spirit!

Siguran sam da bi jedna Cicika bila od veće koristi nego gomila kilavaca koji, nit' su sposobni, niti žele da služe vojni rok.

Naprosto smatram da nisu svi muškarci (ni žene, naravno) sposobni da izdrže vojnički dril, te da se vojna služba mora organizovati na principu dobrovoljnosti i profesionalnog angažmana. Ko je spreman i voljan za takvu vrstu posla – super, biće profi vojnik. Koga takve stvari ne zanimaju, nek prođe osnovnu obuku od mesec-dva i zdravo đaci!

Inače, ako me sećanje ne vara, mislim da je u jednom periodu bivše SFRJ isproban eksperiment kada su oformili par jedinica sastavljenih isključivo od pripadnica lepšeg pola. Eksperiment je propao nakon 10-ak meseci kada su sve brigadirke morale na trudničko!

Izgleda da se mnogo zalegalo tokom obuke...

P.S.
Da napomenem, da ne bude kakve zabune – trenutno stanje u vojci naše zemlje je KATASTROFALNO. Nema dovoljno novca ni za hranu i opremu, a kamoli kakvu složeniju obuku. S tog stanovišta je svaki odlazak u vojsku u ovom trenutku čisto gubljenje vremena.

[Ovu poruku je menjao Buum dana 29.08.2005. u 14:15 GMT+1]
[ jablan @ 29.08.2005. 13:19 ] @
Citat:
Buum: Naprosto smatram da nisu svi muškarci (ni žene, naravno) sposobni da izdrže vojnički dril

Ovo nije baš tačno... Obuka je koncipirana upravo tako da većina regruta može da je uspešno prođe. Vrlo mali procenat je psihofizički nesposoban i on se u dobroj meri isfiltrira lekarskim pregledom pri regrutaciji.
[ Hefestionlove @ 29.08.2005. 13:30 ] @
Slazem se da se stanje u nasoj vojci moze oceniti ocenom- "manje od nule".
Jedina korist od mesovitih kolektiva bi bila povecanje nataliteta. Devojke bi u vojsci mogle bolje da upoznaju potencijalne kandidate. Ovako danas u vojci imamo zalosnu situaciju, momci u naponu snage i puni seksualne energije drk..u na strazi,i salju pateticne SMS poruke na SMS Chat III kanala RTS da im devojke salju vruce poruke! Momci su usamljeni i dosadjuju se u nekoj vukojebini umesto da im se pridruze i devojke koje trzaju na uniformisane tipove.
[ Milos niks @ 29.08.2005. 13:56 ] @
Promasili ste totalno pravo pitanje , ono nije da li zene treba da budu u vojsci ? nego zasto ? i zasto bas sada ? da li ce biti neka vrsta otkupa pa da se potkaci malo i zenska populacija ? da li treba jos robova za civilno ?

Zasto dno dna , ko zeli i ko bude placen odgovarajace kada se bude uvela pro. vojska neka ide .

poz .

[Ovu poruku je menjao Milos niks dana 29.08.2005. u 14:58 GMT+1]
[ kobrejabre @ 29.08.2005. 15:34 ] @
Citat:
mkdsl:
I dalje, kompletna obuka ima smisla samo ako vojnik ide svesno na nju, a ne pod prinudom. A veoma malo zena bi moglo ici svesno...

Drago mi je da se zalazes da prinudno sluzenje vojnog roka za muskarce bude ukinuto i da vojsku cine dobrovoljci i profesionalci.
[ kobrejabre @ 29.08.2005. 15:45 ] @
Citat:
jablan: U ovom tredu se uporno maši poenta. Služenje vojnog roka i odlasci na vojne vežbe nisu sami sebi svrha. Svrha je da u slučaju rata narod poveća verovatnoću za sopstveni opstanak. A narod uključuje, verovali ili ne, i žene. Niko nije pominjao cimanje RUP-a uzbrdo, ali neko osnovno iskustvo iz prve pomoći, samoodbrane i, najbitnije, izvršavanja naređenja nadređenih, ni njima ne bi škodilo.

Prvo: metode ratovanja su se promenile, ovakva kakva je obuka kod nas, pitanje je koliko povecava sanse za opstanak (a da ne pominjemo da bacanje para u tu crnu rupu zvanu vscg direktno slabi ekonomiju i time smanjuje sanse za opstanak ovog naroda).

Drugo: i kada su metode ratovanja bile drukcije (recimo 1. i 2. svetski rat) pokazlo se da ne moze sut sa rogatim. Jednostavno, mi smo mali narod i ne treba da se kurcimo previse. Kurcili smo se u 1. ratu, pa u 2. i izgubili pola populacije. Pa da su svi sedeli kod kuce tada, pustili austrijance i nemce da rade sta hoce i gledali svoja posla, sada bi nas bilo 25 miliona. Jednostavno, diplomatija mora da sa svima uspostavlja dobre odnose, posebno sa velikim silama, po bilo koju cenu. Recept je drzati se sto vise po strani. Sad ce neki da povicu ovde: "Ali, ako se ne branimo, ima da nas okupiraju i sve pobiju!". Kako da ne... Pa, bre, sad da molimo nekoga da nas vojno okupira (EU, Nemacka, USA), niko ne bi pristao. Privredno nas vec decenijama "okupiraju" (drze u saci), i tu nam ne moze pomoci bilo kakva vojska. Vremena se menjaju, ili cemo se prilagoditi ili, kao skoro uvek do sada, na*ebati.

[Ovu poruku je menjao kobrejabre dana 29.08.2005. u 16:49 GMT+1]
[ jablan @ 29.08.2005. 15:55 ] @
Citat:
kobrejabre: Prvo: metode ratovanja su se promenile, ovakva kakva je obuka kod nas, pitanje je koliko povecava sanse za opstanak

Veruj mi da povećava. Bombardovanje '99. ti je vrlo svež primer: npr. evakuacija iz kasarne koja će uskoro biti zasuta bombama može trajati vrlo različito, u zavisnosti od toga da li se evakuiše dobro istrenirana i organizovana vojska ili raspojasana neposlušna rulja.
Citat:
Jednostavno, mi smo mali narod i ne treba da se kurcimo previse.

Mešaš babe i žabe, ovo nije politička tema. Priča se o vojsci, ne o političkim odlukama.
[ Marko_L @ 29.08.2005. 16:42 ] @
Citat:
Veruj mi da povećava. Bombardovanje '99. ti je vrlo svež primer: npr. evakuacija iz kasarne koja će uskoro biti zasuta bombama može trajati vrlo različito, u zavisnosti od toga da li se evakuiše dobro istrenirana i organizovana vojska ili raspojasana neposlušna rulja.

Znalo se i po nekoliko dana unapred šta će da se gađa, tako da su imali vremena da evakuišu i gomilu dece na nivou vrtića, a kamoli raspojasanu rulju.A sa druge strane to je svež primer efikasnosti vojske takva kakva je, obučena je da u slučaju rata organizovano beži iz kasarne u kasarnu, s obzirom da ništa drugo i ne može da uradi.No da ne idemo previše offtopic, a i ubeđen sam da će ovo uskoro pod ključ.
[ Buum @ 29.08.2005. 17:03 ] @
Citat:
jablan:
Citat:
Buum: Naprosto smatram da nisu svi muškarci (ni žene, naravno) sposobni da izdrže vojnički dril

Ovo nije baš tačno... Obuka je koncipirana upravo tako da većina regruta može da je uspešno prođe. Vrlo mali procenat je psihofizički nesposoban i on se u dobroj meri isfiltrira lekarskim pregledom pri regrutaciji.

You missing the point!

Govorim o tome da psihofizički spremnim momcima i devojkama koji bi dobrovoljno išli u profi vojsku dril ne bi bio nikakav problem, dok bi za ostale tipove i ribice to bilo nepodnošljivo i traumatično iskustvo.

Drugo, dril i obuka su dva različita pojma. Obuka može sadržati dril, ali i ne mora.
(dril = psihofizičko maltretiranje, je*anje u zdrav mozak & ispiranje istog, cimanje, drk*nje, dresiranje...)

[ Ivan Dimkovic @ 29.08.2005. 17:36 ] @
Citat:

Da je neko hteo da gadja kasarnu a da se ne zna, ne bi se evakusali ni pod tackom razno - posto su u mnogim slucajevima sirene za uzbune bile aktivirane posle prve bombe (bio sam svedok toga bar 10 puta)... da je neko planirao da pikira prvu bombu iz nekog B1/B2 bombardera sa 20+ km visine, bas u neku kasarnu, mnogo bi im pomoglo sto su dobro istrenirani.

Na stranu to - svakako dobar trening pomaze - bilo bi suludo reci suprotno, samo pitanje je:

a) koliko % ljudi u obaveznoj vojsci biva "dobro istrenirano" (mnogi ljudi koje ja znam su za to vreme intenzivno trenirali na ispijanju vinjaka i konzumaciji raznih narkotika) - kad se prica o dobrom treningu, postavlja se pitanje koliki je % redovne vojske tako istreniran?

b) koliko je takva obuka bitna obicnom stanovnistvu

Sto se tice moje teze da je rukovanje oruzjem i "obavezne vojne vezbe" gde si uvek duzio neki komad oruzja doprinelo intenzitetu sukoba 1991-1999 - pa naravno da je doprinelo, da nisi imao zaduzenu pusku/kalash u podrumu i da te nisu svako malo u proslosti zvali na vojne vezbe da malo "vezbas", verovatno ne bi otisao u planinu da malo pucketas po tudjim selima sto su svi radili.

Koncept "narodne odbrane" je toliko besmislen da je to smesno, i jedino mozda pali u slucaju azijskih zemalja gde imas vojske od po milion-dva ljudi podrzanog sa vrlo jakom tehnikom - ajde WW2 po strani, niko od nas nije bio ziv pa da nesto kaze, ali svako ko to nije video posle totalnog kraha JNA i bilansa ukupno 0 zrtava i 1 oborenog aviona na strani vazdusno nadmocnijeg napadaca 1999 naspram totalno unistene infrastrukture, avijacije i sl... mora da ima problem sa percepcijom stvari oko sebe. Tako se ne vode moderni ratovi = cela stvar je onda besmislena.
[ Fuzz @ 29.08.2005. 17:59 ] @
Citat:
kobrejabre:  Pa da su svi sedeli kod kuce tada, pustili austrijance i nemce da rade sta hoce i gledali svoja posla, sada bi nas bilo 25 miliona.

Da te istorija i najmanje zanimala video bi da su austrougarske trupe odmah po prelasku Drine krenule da masovno ubijaju civilno stanovnistvo u skladu sa naredjenjima koja su dobile i uz zgrazanje stranih izvestaca. Mislim da fotografije nepreglednog reda seljanki u narodnim nosnjama povesanih na stubove to zivo ilustruju. A ti sedi i cekaj.

@ Ivan

Kasarne su izmestene pre pada prve bombe i u njima je ostalo samo osoblje koje ih obezbedjuje. Zbog toga su vojni gubici smanjeni na minimum i bombardovanje se pokazalo potpuno neefikasnim kad je vojni ucinak u pitanju. Do potpisivanja mirovnog sporazuma je doslo zbog stalno rastuce `kolateralne stete`.
[ Marko_L @ 29.08.2005. 18:12 ] @
Citat:
Da te istorija i najmanje zanimala video bi da su austrougarske trupe odmah po prelasku Drine krenule da masovno ubijaju civilno stanovnistvo u skladu sa naredjenjima koja su dobile i uz zgrazanje stranih izvestaca. Mislim da fotografije nepreglednog reda seljanki u narodnim nosnjama povesanih na stubove to zivo ilustruju. A ti sedi i cekaj.

A da tebe malo više zanima sadašnjost, umesto što živiš u istoriji, tj. prošlosti video bi da ovo više nije niti četrnaesta, niti četres' prva i da se ratovi više ne vode tako što nečije trupe prelaze drine i vešaju seljanke, već te lepo šibaju sa 10 kilometara visine, a ti imaš tako moderno naoružanje da možeš jedino da trčkaraš od kasarne do kasarne i preteći mešeš kažiprstom ka nebu, i ništa više.Ah da, možeš i da odeš na neki most i pevaš "Give peace a chance", ali sve to malo pomaže, zar ne ? Mislim da bombardovanje 99' to živo ilustruje.Pa ti sad ratuj.
Citat:
Kasarne su izmestene pre pada prve bombe i u njima je ostalo samo osoblje koje ih obezbedjuje. Zbog toga su vojni gubici smanjeni na minimum i bombardovanje se pokazalo potpuno neefikasnim kad je vojni ucinak u pitanju.

U tome i jeste stvar, žrtve su mogle i potpuno da se izbegnu.Uostalom, šta smatraš pod potpuno neefikasnim ? Zar je trebalo da pogine nekoliko hiljada ljudi, da bi ga ti smatrao efikasnim ? Svašta.
Citat:
Do potpisivanja mirovnog sporazuma je doslo zbog stalno rastuce `kolateralne stete`.

Meni se to, nažalost, čini veoma efikasnim.
[ Ivan Dimkovic @ 29.08.2005. 18:16 ] @
Citat:

Kasarne su izmestene pre pada prve bombe i u njima je ostalo samo osoblje koje ih obezbedjuje. Zbog toga su vojni gubici smanjeni na minimum i bombardovanje se pokazalo potpuno neefikasnim kad je vojni ucinak u pitanju.

Mislis izmestene su u civilne objekte kojima je pretilo unistenje uz stradanja civila (bolnice, crkve, skole i sl..) - a ako ti je unistenje skoro kompletne ratne avijacije "minimalna steta" onda na zdravlje... kad bude stigao racun za nove avione ako ih budemo kupovali u skorije vreme, videces koliko je to bilo jeftino i minimalno :(

Izginulo je oko 4000-5000 ljudi, za zemlju od 8 miliona ljudi to i te kako nije minimum :( Ne znam samo odakle nekom dignitet da katastrofalne zrtve naziva "minimalnim". Ne zaboravi da je napadajuca strana imala nula (0) zrtava - to je beskonacno puta manje od naseg "minimuma"

Citat:

Do potpisivanja mirovnog sporazuma je doslo zbog stalno rastuce `kolateralne stete`.

Nije sija nego vrat - vojska postoji upravo da bi spasla "rastucu kolateralnu stetu", tj. okolno stanovnistvo i strateske industrijske objekte, a ne zbog nje same - da nije tako, onda bi nam svima po punoletnosti trebalo da daju po jedan tenk i minobacac - pa da budemo mnogo jaki.

Zapitaj se sta bi bilo da je izdato bolesno naredjenje da se unisti sva infrastruktura (putevi, mostovi, elektrane i telekomunikaciona infrastruktura) - bili bi vraceni u XVIII vek a ta "pobednicka vojska" bi verovatno defilovala jos koji mesec po sumama i gorama dok im ne ponestane benzina za tenkove i agregate - i sta bi onda bilo? Proglasili bi pobedu? Kakvu pobedu - onu Pirovu? :(

Sa nekim stvarima treba biti realan, ukapirati da je 2005 a ne 1405-ta godina i da neke stvari odavno vise ne funkcionisu - a sut sa rogatim obicno ne sljaka..

Znas, kad je neko u stanju da ti apsolutno i bespovratno unisti celu ekonomiju zemlje za nekoliko dana intezivnog bombardovanja koje ne bi mogao vojno da sprecis, osim da im mozda oboris jedan ili dva aviona - onda se to ne zove mogucnost odbrane - to se zove prezivljavanje - obicno posle toga ide prst na celo da li ti treba "narodna odbrana" ili strateski savezi i profesionalna vojska... vecina zemalja u okruzenju su ipak napravili bolje izbore - a valjda ce se sve balkanske usijane glave ohladiti u nekoj buducnosti.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 29.08.2005. u 19:25 GMT+1]
[ kobrejabre @ 29.08.2005. 19:00 ] @
Citat:
Fuzz: Da te istorija i najmanje zanimala video bi da su austrougarske trupe odmah po prelasku Drine krenule da masovno ubijaju civilno stanovnistvo u skladu sa naredjenjima koja su dobile i uz zgrazanje stranih izvestaca. Mislim da fotografije nepreglednog reda seljanki u narodnim nosnjama povesanih na stubove to zivo ilustruju. A ti sedi i cekaj.

A da je tebe ikada zanimala zdrava logika, zapitao bi se:
1) Zasto se takve stvari uvek dogadjaju nama, a ne Bugarima, Hrvatima, Rumunima itd.
2) Zasto je do tih stvari uopste moralo da dodje i koliko je vojska uspela da nas zastiti?

Ja ovde ne pricam o stvarima tipa "bilo je tako, rat je poceo, mi smo se borili koliko smo mogli, onda su nas s@ebali i pobili nam sve zivo" nego postavljam pitanje zasto nase ucestvovanje u ratu nije izbegnuto? Odgovor - kurcimo se vise nego sto smo realno u stanju, i tada a i sada, umesto da gledamo svoja posla...
[ flylord @ 29.08.2005. 19:16 ] @
Mod iz mene progovara:
Hmm, poceli ste o nasim istorijiskim politickim temama, a i ova tema je od pocetka skakljiva, ali ste uspeli da je degradirate...
LOCK