[ fade @ 27.08.2005. 17:11 ] @
nikako da skontam ,koj je to q? |
[ fade @ 27.08.2005. 17:11 ] @
[ BytEfLUSh @ 27.08.2005. 17:22 ] @
Na prvim IBM PC računarima namena Scroll Lock-a je bila da se strelicama skroluje sadržaj prozora (u text editoru i sl.) umesto da se pomera kursor po ekranu. Dakle, uključiš Scroll Lock i kursorskim strelicama na tastaturi skroluješ sadržaj prozora. Danas se to retko upotrebljava, mada u nekim programima (npr. Microsoft Excel) to još uvek funkcioniše.
[ Deda_Mraz @ 28.08.2005. 17:30 ] @
Veruj mi @fade da sam par minuta pre tebe hteo da postavim ovu temu.
To dugme živa glupost... [ Ave @ 28.08.2005. 18:30 ] @
Ali se i dalje uredno nalazi na svim tastaturama
[ kumkat @ 28.08.2005. 20:18 ] @
Citat: Ave: Ali se i dalje uredno nalazi na svim tastaturama :) Pa ako cesto koristis Microsoft Excel dobo dodje :) [ Zivija @ 28.08.2005. 23:56 ] @
Pa takodje imas i lepo nocno svetlo na tastaturi.... :)
[ Divjak @ 29.08.2005. 05:06 ] @
Kod mene cak ne pali ni LED...
[ urke @ 29.08.2005. 20:16 ] @
Pri bootu Linux operativnog sistema ScrollLock pauzira listanje informacija o inicijalizaciji tako da možeš da vidiš šta se dešava, a ne da ti pred očima preleti gomila teksta :) Mislim, još jedna korisna funkcija ovog tastera, jelte :)
[ Boki4u @ 30.08.2005. 23:42 ] @
Scroll Lock?
Jel' to ono sto se maze na 'leb??? [Ovu poruku je menjao Boki4u dana 31.08.2005. u 00:43 GMT+1] [ stolex @ 31.08.2005. 00:43 ] @
ma bolje da postoje ti beskorisni tasteri umesto onih glupih za gasenje kompjutera koji se recimo na mojoj tastaturi nalaze izmedju tastera delete i strelice levo, i da vam ne pricam koliko puta sam se zeznuo. Znaci jedan tako opasaj taster pored najcesce koriscenog tastera (delete)
[ mmirilovic @ 02.09.2005. 13:02 ] @
Citat: urke: Pri bootu Linux operativnog sistema ScrollLock pauzira listanje informacija o inicijalizaciji tako da možeš da vidiš šta se dešava, a ne da ti pred očima preleti gomila teksta :) Mislim, još jedna korisna funkcija ovog tastera, jelte :) E, urke, svaka ti čast za ovo! Imaš 5+ od mene! [ Silencer @ 02.09.2005. 13:23 ] @
E mene najvise nerviraju ovi windows tasteri gde je njihov logo idu mi na q.... jer koristim linux a mene to izjeda.... I nepotrebni su mi samo mi smetaju... Kad se samo setim 90 god kad to nije postojalo dugme pa lepo razmak izmedju alt i crtl milina.
[ random @ 02.09.2005. 15:15 ] @
Na FreeBSD-u Scroll Lock služi za pregled scrollback bafera virtuelnih terminala na sistemskoj konzoli (syscons, koja je hiljadu puta bolje urađena nego u konzola u Linuxu).
[ random @ 02.09.2005. 15:26 ] @
Možda bolje pitanje je čemu u svakodnevnom životu služi dugme Caps Lock, i zašto je postavljeno na tako zgodno mesto kad se tako retko koristi?
[ Fuzz @ 02.09.2005. 15:57 ] @
Sluzi za paljenje diode.
[ blaza @ 02.09.2005. 16:18 ] @
@random:
Caps Lock se vrlo cesto koristi. Kada kucate velika slova, pravilo je da, ukoliko slovo kucate pritiskom prsta leve ruke koristite desni shift, i obrnuto. Ako je potrebno otkucati vise od 3 uzastopna velika slova, Caps Lock je koristan, posto je potrebno pritiskati manji broj tastera, a takodje je kucanje mnogo brze, narocito ako je potrebno neprestalno prelaziti sa levog na desni Shift taster. Npr. probajte da napisete "PAPAJA" primenom Shift tastera, a potom primenom tastera Caps Lock, pa cete uvideti razliku. [ srki @ 02.09.2005. 16:56 ] @
Nisi ga shvatio. Koliko cesto ces da koristis reci sa samo velikim slovima kao PAPAJA u tvom primeru. Evo izracunaj procenat toga u tvojoj i mojoj poruci. Taj procenat je mali i zato caps lock ne zasluzuje da bude na tako zgodnoj poziciji, mnogo se cesce koristi backspace pa zasto ta dva tastera jednostavno nisu zamenili? Takodje korisnici editora VI veoma cesto koriste ESC taster i znam da mnogi premapiraju tastaturu tako da im CapsLock ima funkciju Esc tastera. I levi shift bi bio zgodniji na toj poziciji jer se cesce koristi od CapsLock.
[Ovu poruku je menjao srki dana 02.09.2005. u 17:57 GMT+1] [ Deda_Mraz @ 02.09.2005. 17:17 ] @
A šta ćemo sa dugmetom Pause/Break? I čemu to dugme služi?
[ noviKorisnik @ 02.09.2005. 17:21 ] @
A jel' postoji neko mapiranje tastature koje je optimizovano za ovdašnje govorno područje?
Querty, odnosno Quertz varijacija koja se koristi je samo grbavljenje da se omogući kucanje, jer su tasteri raspoređeni tako da odgovaraju određenim jezicima - engleski, nemački... Recimo, raspored za francusku ili rusku tastaturu nema uopšte veze s Quertijem. [ srki @ 02.09.2005. 17:32 ] @
Citat: noviKorisnik: Querty, odnosno Quertz varijacija koja se koristi je samo grbavljenje da se omogući kucanje, jer su tasteri raspoređeni tako da odgovaraju određenim jezicima - engleski, nemački... Tasteri su rasporedjeni tako da ne odgovaraju engleskom jeziku i da sto vise uspore kucanje. Zaista je tako, nekada kada su se koristile kucace masine cesto se desavalo da se tasteri zaglave kada prebrzo kucas (jer pritisnes dva tastera maltene istovremeno) pa su onda napravili ovaj raspored koji dosta usporava kucanje. Ne znam za nas jezik koliko to usporava i verujem da je mozda za nas i bolje nego Englezima? [ BytEfLUSh @ 02.09.2005. 18:34 ] @
Mislim da nije stvar u tome da se uspori kucanje, već da se napravi razmak između češće korišćenih slova kako se poluge ne bi zaglavljivale. Na primer, R između T i E je ubačeno zbog potencijalnih problema sa "the" pri brzom kucanju; takvih primera ima puno, mislim da je bilo reči o tome na http://en.wikipedia.org/wiki/QWERTY
[ blaza @ 02.09.2005. 19:11 ] @
@srki:
U normalnom tekstu 3 i vise uzastopnih velikih slova se retko javljaju; uglavnom kod skracenica i sl. Sasvim je druga situacija u programskom kodu, zavisno od programskog jezika i stila kodiranja. Stavise, slova ne moraju biti uzastopna, nego mogu biti razdvojena numericima i specijalnim karakterima (kao npr. underslash). [ lord Vader @ 03.09.2005. 00:53 ] @
Citat: A šta ćemo sa dugmetom Pause/Break? I čemu to dugme služi? @Deda_Mraz Da pauziraš one informacije što izbacuje bios pre dizanja wind. Nastavljaš na enter. Sada možeš ljudski da čitaš šta piše. [ Joseph B. @ 03.09.2005. 09:28 ] @
A kada se pritisne ( pause/break) sa windows tasterom, otvori se system properties...
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|