[ kolubara @ 31.08.2005. 13:13 ] @
Pitanje za one koji imaju iskustva u gradnji ili posmatranju izrade septičkih jama.
Zanima me koji je optimalni nagib cevi od objekta ka septičkoj jami i ima li dobrih ili loših strana ako se u istu cev "uvede" i odvod obirinske kanalizacije (iz oluka).
Kako spajati cevi - pod pravim uglom ili koso?
Ima još pitanja na pretek...
[ drdrksa @ 31.08.2005. 15:14 ] @
Da ti nisi iz Kikinde?

[Ovu poruku je menjao drdrksa dana 31.08.2005. u 16:15 GMT+1]
[ p3j4 @ 31.08.2005. 21:34 ] @
Pozdrav,

Optimalan nagib odvoda glavnog kanala mozes da usvojis 1%, izuzetno 1.5% tj. drugim recima 1 cm/m' odnosno 1.5 cm/m'.

Sto se tice uvodjenja olucnih vertikala u kanalizaciju...Prednost je to sto ce se tokom kisa glavni odvodni kanal lepo isprati i ocistiti od svega sto je eventualno zaostalo Mana je medjutim, sto ces na taj nacin vrlo brzo napuniti septicku jamu.

Cevi nikako spajati pod uglom od 90 stepeni!!! Min. 45%. Ukoliko ugao od 90% nije moguce izbeci moraces da radis saht (iliti kinetu).

I na kraju, pozeljno je da se olucna vertikala ukljucuje u mrezu posle glavne kanalizacione vertikale, kako bi mogla da ispere citavu duzinu od mesta ukljucenja glavne odvodne vertikale do ulivanja u septicku jamu.

@drdrksa

Sto je bitno da li je iz kikinde?
[ mkdsl @ 31.08.2005. 22:09 ] @
Citat:
p3j4: @drdrksa

Sto je bitno da li je iz kikinde?


Pa Kikindjani su poznati po septichkim problemima sa Kikindskim ped*rima i licimurima
[ p3j4 @ 31.08.2005. 22:29 ] @
ahahahahahaha..........sad sam se setio toga....kakav kralj!
[ drdrksa @ 01.09.2005. 05:44 ] @
Link.
[ kolubara @ 01.09.2005. 08:21 ] @
Nisam iz Kikinde...
Pogledaj lokaciju sa koje pišem i nick..
Ja sam mešavina te dve stvari.
Septičku bi radili trokomornu (sa prelivom) , ali sad se pojavljuju komšije sa svojim idejama kako smo blesavi što to sve radimo po propisu.
Mi smo baš zabrazdili da sve bude OK i da sutra ne umiremo od smrada u sopstvenom dvorištu.
Imamo projekat za poveliku betonsku septičku ali sad se samo dvoumimo da li umesto šalovanja i betoniranja odraditi sve betonskom blokovima koji se zalivaju betonom (umesto malterom).
Eto...
Ima li kakvih konstruktivnih saveta?
[ p3j4 @ 01.09.2005. 19:30 ] @
Sreca tvoja sto nisi iz Kikinde

A sada ozbiljno Cim pravite septicku sa 3 komore pretpostavljam da imate dovoljno jak razlog za tako nesto, odnosno puno clanova domacinstva ili pak velikih potrosaca vode. Tako da u vezi prelivanja, razmislite da li zelite da ukljucite i sve olucne vertikale u sistem, jer se tako lako moze desiti da jedna obilna kisa koja pada satima napuni septicku...pa posle morate placati praznjenje. Ukoliko se odlucite da i atmosfersku vodu odvodite u septicku, mozda ne bi bilo lose ukljuciti samo jednu olucnu vertikalu radi ispiranja sistema (pozeljno da bude posle glavne vertikale).

Osim toga, ako je vec pravite u potpunosti betonsku, mislim da je bolje da i zidovi izmedju komora budu uradjeni takodje u armiranom betonu radi bolje kompaktnosti i sigurnosti (umesto blokova zalivenih betonom), jer, na primer (ne znam kolika je dubina septicke) ako su dve komore pune do vrha, a treca prazna, hidrostatiski pritisak koji vrsi voda iz druge komore na pregradni zid izmedju druge i trece komore moze da bude takav da prouzrokuje rusenje pregradnog zida, pogotovo ako je on uradjen lose, odnosno nekompaktno. Osim toga, skoro je sigurno (ako se pregradni zid lose izvede - nekompaktno), da ukoliko se desi da drmne zemljotres, a dve od tri komore su pune (treca prazna), doci ce do rusenja pregradnog zida izmedju druge i trece komore usled dinamickog dejstva vode na taj zid u komorama nastalog usled zemljotresa. Sad, koje su sanse da se nesto tako pod takvim okolnostima desi? U svakom slucaju, moj vam je savet da to lepo isalujete, i uradite u armiranom betonu i nema da brinete

@drdrksa
izgleda da vam ne radi linak


[Ovu poruku je menjao p3j4 dana 01.09.2005. u 20:31 GMT+1]
[ kolubara @ 02.09.2005. 09:38 ] @
Zna li neko kolika je minimalna zapremina septičke za 6 članova domaćinstva?
Mislim da se tu računa samo prvi deo (onaj u koji ulaze cevi).
[ sasa022 @ 03.09.2005. 23:28 ] @
Citat:
Zna li neko kolika je minimalna zapremina septičke za 6 članova domaćinstva?


Posto nismo u MZ necu sad da izvodim gluposti....
Jedna tema vec postoji
www.elitesecurity.org/tema/109702

Sve zavisi na kakvom si terenu i kakvo je zemljiste.Ako je podvodno ni ogromna septicka jama ti nece biti od pomoci jer nece biti u stanju da odvuce vodu.
Kisnicu nije pametno "spustiti" u jamu jer ce vrlo brzo da je napuni.
[ Bane Telekom @ 06.09.2005. 07:44 ] @
jel ima neko projekat septicke jame?

Trebam ovih dana da napravim jednu. Zamisao je sledeca. Dno ce biti uze a vrh siri, postavljacu ciglu na pola zbog drenaze, odozgo betonsku plocu, i cev za odusak. Zanima me ta fora sa komorama, pa ako ima neko projekat sa slikama neka javi. Trazio sam na netu medjutim amerukanci stavljaju neke tankove od 10000 dolara.
[ sinpetrovic @ 09.04.2009. 18:30 ] @
Da ne otvaram novu temu,

Imam problem sa septičkom jamom, dosta često moram da je praznim predpostavljam zbog nivoa podzemnih voda.

Ono što želim da pitam je sledeće: čuo sam da neki stave u septičku jamu živi kreč, i kreč "pojede" sav sadržaj,
pa me zanima koliko je to pametan potez, da stavim živi kreč u septičku jamu, pre nego sto eventualno sebi izazovem glavobolje,
da li neko ima iskustva sa time i kada se to radi, ako ima efekta?
[ Horvat I @ 09.04.2009. 20:44 ] @
Tebi ne predstavlja problem gusto nego retko. Tlo oko septicke ti se zamastilo i ne upija vodu. Prodaju se raznorazne cudotvorne hemikalije koje resavaju problem,ali...
Jedino resenje je zamena tla oko septicke.
1.izpraznis jamu,peracem auta pod pritislom operes cigle pogotovu fuge,do metar razdaljine izkopas i zamenis zemlju punom dubinom jame.
Zamenjuj po trecinu obima da ti se ne srusi.
3.godinu ne znam za septicku.
[ Aries1404 @ 09.04.2009. 21:40 ] @
Ja mogu da dodam samo ono sto znam u nadi da ce mozda dobro doci ukoliko nije poznato

Kada budes radio betonsku plocu na povrsini da ne dozvolis da ti ploca leze na povrsinu zemlje....znaci ona mora da leze samo na ciglu nikako preko nje

Ona mora zajedno da se sleze kompletno

Govorim ovo iz razloga sto mnogi rade na nacin kako ne treba,a mislin da je dobro

Takav nacin 100% nije dobar

Nikako u sastavu ploce ne sme da se nadje materijal kao sto su recimo fert gredice,ovo znaju isto staviti da bi bilo jeftinije

Koliki je raspon septicke jame?

Okrugla?
[ eloiza @ 19.08.2010. 19:13 ] @
Ima i ovde nešto o vodonepropustljivim septičkim jamama...:

http://ekoenergija.rs/vodonepropusne-septicke-jame
[ eloiza @ 02.05.2011. 07:51 ] @
Što se tiče septičke jame, jama mora biti 100 % vodonepropusna da se ne bi zagadila zemlja i podzemna voda (ne zbog prirodnih go..na, nego zbog veštačkih i štetnih po okolinu hemikalija: deterženti za pranje rublja, sudova, sapuni, hemikalija za čišćenje sudopera, WC šolja,.....)

Što se tiče zagađenja, najgora varijanta je ona septička jama koja je vodopropusna u zemlju i jednokomorna ili ona varijanta koja se direktno ispušta u kanal.

Nešto bolja vodonepropusna jama je dvokomorna, pošto se tu spontano prečišćavaju otpadne vode uz pomoć anaerobnih (bez kiseonika tj. vazduha) i aerobnih (sa kiseonikom tj.vazduhom) ali nedovoljno jer je veći procenat nedovoljno prečišćenih zagađenih voda (više od 65%) posle septičke jame preliva u upojni bunar i zagađuje podzemne vode (nikako direktno u okolinu kao površinska voda).

Bolja varijanta je trokomorna vodonepropusna septička jama gde se uz pomoć gore pomenutih bakterija prečišćava nešto bolje u odnosu na dvokomornu, ali i dalje ne zadovoljava propise o ispuštanju zagađenih otpadnih voda u okolinu.

Na internetu sam našao podatak da je za naše uslove koji već imamo klasičnu vodonepropusnu septičku jamu (bez obzira da li je dvokomorna ili trokomorna) dosad najbolje prelazno rešenje za prečišćavanje otpadnih crnih voda, a ugrađuje se u već postojeću dvokomornu septičku jamu, a zadovoljava propise o ispuštanju prečišćenih otpadnih voda u okolinu, pa čak se i ta voda može iskoristiti za navodnjavanje bašte, a i za pranje auta, ispiranje WC šolja, pranje rublja,...:

http://www.webgradnja.hr/speci...vanje-otpadnih-voda-microfast/

http://www.acquamarin.hr/kucni/otpadne-vode/micro-fast

http://www.acquamarin.hr/sites...c/technology/biomicrobics.html

[Ovu poruku je menjao eloiza dana 03.05.2011. u 10:19 GMT+1]
[ eloiza @ 02.05.2011. 08:14 ] @
Na izgled veoma jednostavna septička jama sa iskorišćenjem vode za na primer navodnjavanje bašti, tj. drugim rečima znači da je pored ove neobične septičke jame potreban i poveći rezervoar za prijem prečišćene vode sa pumpom radi navodnjavanja:Ali.....

već je problem poseban odvod crnih otpadnih voda od WC šolja, i poseban odvod sivih otpadnih voda od ostalih (kada, sudopera, veš mašina,....) do te biološke septičke jame pošto je na primer već ugrađena kanalizaciona cev sa jednim odvodom.

No, mislim da se to da rešiti da ako je već urađena kanalizacija sa jednim odvodom i crnih i sivih otpadnih voda, zar nije moguće na kraju kanalizacije, a neposredno pred ulaz u biološku septičku jamu, razvoditi na dva dela, a da na čvoru postaviti neki električni preusmerivač (klapna), a da kontakt prekidač za elektro-preusmerivač bude na sklopki za WC-šolju i čim se pritisne sklopka pušta se crna voda iz WC šolje i preusmerava elektro-preusmerivač na čvoru tamo gde treba u prvi deo biološke jame i da nakon nekog određenog vremena (zavisi od dužine kanalizacije, nagiba, količine crne vode) sam vraća u prethodni položaj preusmeravajući sivu vodu na drugi deo iste biološke jame?
[ eloiza @ 02.05.2011. 08:19 ] @
Ovde je dat primer kako se kućna otpadna voda može nakon pročišćavanja iskoristiti natrag za ponovno ispiranje WC šolja, navodnjavanje bašti,......

[ eloiza @ 03.05.2011. 07:54 ] @
Prilažem ovde nove klipove gde se u već postojeću septičku jamu, bez obzira na starost niti da li je jedno-, dvo-, tro- ili višekomorna pod uslovom da je jama obavezno vodonepropusna, umetne neki uređaj za intenzivno ubacivanje vazduha (aerobna fermentacija) i eliminiše mulj i izbistri toliko vodu tako da kažu može maltene da se pije voda direktno iz septičke jame.(?!)

http://www.septicgenie.ca/What%20is%20Septic%20Genie.html

[ Grocka @ 07.08.2013. 07:46 ] @
Kaze "ako ti je jedna komora prazna ili dve mogu da se sruse pregradni zidovi" . Tu jamu kad napravis prvo moras da je napunis vodom do vrha sve tri komore pa tek onda mozes da je koristis. Ona vrsi sedimentaciju a sa druge strane voda iz nje odlazi u upojni bunar. Imao sam trokomornu septicku jamu kad ovde nisu ni znali sta je to.

[Ovu poruku je menjao Grocka dana 07.08.2013. u 11:43 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Grocka dana 07.08.2013. u 11:46 GMT+1]
[ deks007 @ 12.08.2013. 21:48 ] @
Posle 2 god se ukljucis u temu , ja ocekujem nesto pametno napisano kad ono ajde da i ja ostavim neki post . Pozdrav !
[ eloiza @ 12.03.2022. 06:06 ] @
Direktno voda iz septičke jame za zalivanje.....

[ eloiza @ 13.03.2022. 02:07 ] @
Osnove aerobične septičke jame.....
[Ovu poruku je menjao eloiza dana 13.03.2022. u 03:58 GMT+1]
[ eloiza @ 13.03.2022. 02:15 ] @
Uz dodatak EM-1 bakterija u aerobnu septičku jamu može se voda koristiti za zalivanje bašte......

EM-1 Septic Treatment
Eliminate Septic Odors

EM•1® Septic Treatment is a safe alternative to synthetic chemicals that can be used for digestion of solids and deodorizing. Use in septic tanks, portable toilets such as Boats, RV's, and buses to eliminate odors and make pump-outs easier. Apply EM-1 into the holding tank once per month at the rate of 1 gallon per 1,000 gallons holding capacity.

$37.00 & Free Shipping in the USA

https://www.teraganix.com/products/1-quart-em-1-septic-treatment
[url=https://static.elitesecurity.org/uploads/4/0/4028205/em-1-septic-treatment-concentrate.png]
[url=https://static.elitesecurity.org/uploads/4/0/4028205/em-1-septic-treatment-concentrate1.png][Ovu poruku je menjao eloiza dana 13.03.2022. u 03:27 GMT+1]