[ Lazar-I @ 04.09.2005. 08:35 ] @
Kako izabrati lubenicu i biti 100% siguran da je dobra?
[ HoT_Steppa @ 04.09.2005. 08:53 ] @
Cudi me da si iz Jagodine a ne znash.
Kada kucnesh sa strane treba da zvechi, ne da daje tup zvuk.
I peteljka ne sme da bude sasushena nego svezha.
[ ddz @ 04.09.2005. 10:20 ] @
Uhvatiš je obema rukama, prstima jedne šake blago lupkaš po lubenici, pa ako se 'dobro čuje' u drugoj ruci, kupi.
[ old @ 04.09.2005. 10:22 ] @
Tražio sam odgovor davno na netu, evo čega se sećam...
Kad kucneš, treba da zvuči puno a ne šuplje.
One sa većom tačkom na suprotnoj strani peteljke su slađe. (Pol)
Zagrebati koru - govori podosta.
Bitna je i boja onog dela što je bio na zemlji. Zaboravio sam teoriju, ali sa žutom bojom ovog leta nije bilo problema.

Za sve ono treba ipak uporediti i probati, tj. iskustva. Ono što je i pouzdano i dostupno bez iskustva:
Ne bi smelo da ima oštećenja na kori.
Svežina je presudna za slatkost. Kvalitetne tj. sveže lubenice se donose u prodaju sa lišćem!! Da, gledati repić kad samo on ostane.
Među malim se lakše zatekne nezrela nego među ogromnim.
Dugačke imaju tanju koru od okruglih.


Preostale teme su izbor prodavca a ne lubenice :), i savet da se konzumira hladna.
Izgleda da je kraj sezone? Cena dobrih stabilno je na 10 din/kg u Smed. Palanci.


Za 100% proveru postoji "vađenje kocke"!


[ MileG @ 04.09.2005. 11:40 ] @
Nista gore od onoga kad kupis lubenicu, doneses je, ohladis i probas je a ona ne valja!
[ sasa022 @ 04.09.2005. 16:43 ] @
Sad ste se setili lubenica,kad im je sezona prosla.
[ Corey @ 04.09.2005. 17:50 ] @
he,to i ja htedoh da kažem. :)
[ Zikka @ 04.09.2005. 22:56 ] @
Treba neko da ti pokaze kakav je to zvuk dobre lubenice u praksi . Tesko je to opisati ovako virtuelno. Sto je sigurno sigurno izvadi kocku.
[ hakinen @ 04.09.2005. 23:10 ] @
Evo recimo danas cale kupio jednu, malu od 6 kg, ima peteljku koja se jos nije osusila, sto znaci da je lubenica taza, kad joj udaris cvrgu lepo zveci, dok sam je sekao puca, i opet nije bila bog zna sta slatka, onako nista posebno!!! Znaci nema recepta za kupovinu dobre lubenice, vec sta ti zapadne!!!!
[ SASA M. @ 05.09.2005. 03:49 ] @
Mada jeste kraj sezone, ali je nabolje da prepustis prodavcu da ti izabere. On jako dobro zna koje su sveze i slatke, a koje ne. Izabrati sam je vrlo tesko. Slatkost zavisi od dovoljne kolicine vremena koje se ostavi lubenici da vodu kojom se zaliva, pretvori u secer. Kao sto znamo, vecina proizvodjaca, pogotovo onih sa velikim zasadima, pribegava preteranom navodnjavanju, da ne bi morali da ih beru vise puta, vec ako moze, sve odjednom. Pouzdan znak da je lubenica zrela je kada peteljka krene da joj se susi. To ni trebalo znaci da je slatka, ali mana je da vrlo lako moze da bude prezrela. E sad, ovi koji sade pribegavaju vestackom izazivanju susenja peteljke i pre zrelosti, ostecenjem ili uvrtanjem, kada ocene da je popila dosta vode, a da na tezgi izgleda da je u zavrsnoj fazi zrenja.
Ja imam srece da mi covek skoro ispred zgrade dovozi lubenice, evo vec par godina i uvek su mu fantasticene. Rece mi i koje seme seje, jer su kostice male i malobrojne i da ih retko ko seje(pretpostavljam zbog prinose). Dodje u bg jednom ili 2x nedeljno i dotera nekih 200-300kg. i to ode za jedno pre-podne. Tako da savet moze biti, da probate da kupujete od istog prodavca. Kuckanje i lupanje i stiskanje "da puca" ne znace nista, osim mozda da je prepuna vode.
Sretan lov na crveni oktobar.


[Ovu poruku nije menjao SASA M. dana 05.09.2005. u 04:50 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao SASA M. dana 05.09.2005. u 04:50 GMT+1]
[ the.kum @ 05.09.2005. 09:37 ] @
Citat:
SASA M.:Kuckanje i lupanje i stiskanje "da puca" ne znace nista, osim mozda da je prepuna vode.

Nije tacno. Ja kad god kupujem kucnem lubenicu i skoro uvek bude odlicna, treba da odzvanja, samo sto to ne moze ovako preko slova da se objasni, vec treba neko da ti pokaze uzivo, da osetis pravu frekvencu ;)
[ abishai @ 05.09.2005. 13:55 ] @
Kupi najvecu, uvek su slatke :)
[ Nikola Radojicic @ 05.09.2005. 14:23 ] @
Trazite zensku lubenicu i necete pogresiti.
Nije sala.
[ Bananche @ 05.09.2005. 15:06 ] @
covek je apsolutno u pravu!
zenska lubenica, ili ti lubenica sa sirokom tackom nasuprot peteljic je uvek sladja. sad neka nam zaharije trnavcevic objasni zasto, al meni je dovoljno sto znam i taj podatak. takodjer, luben'ca koja ima dosta onih kao braon shavova ili oziljaka po kori, je isto uvek slatka.

onaj zvuk kad se lupne, a puca, to se odnosi na to koliko je lubenia sveza, a ne koliko je slatka. isto vazi i za peteljku. samo kad curi sirup iz peteljke, to znaci i da je sveza i da je slatka.

SMRT KOCKAMA I TROKUTIMA
[ Stefano @ 05.09.2005. 18:55 ] @
Ja bih pitao jedno malo cudno pitanje,posto volim lubenice (kao i jagode i breskve) ima li kod nas neka pijaca gde imaju lubenice van sezone,znaci one uvozne iz ko zna kojih krajeva.

Znam da sam jednom jeo lubenicu u martu i odusevio sam se,bila je isto slatka i ukusna kao ove avgustovske.
[ Lazar-I @ 05.09.2005. 20:16 ] @
Ove sezone sam posadio 4,5 hektara bostana, tako da sam nekih mesec i po dana prodavao lubenice. Toliko je jednostavno kupiti lubenicu, samo treba da dođeš kažeš željenu masu i platiš. Ako neko kupuje stalno prodavac se potrudi da izabere dobru lubenicu kako bi kupac ponovo došao. Međutim ljudi su razvili pravu nauku od toga. Najbrojniji (samim tim i najdosadniji) su oni koji traže "žensku" lubenicu, kao da lubenica može da ima pol, baš me zanima ko je to prvi smislio i da li postoji neka sorta lubenice (ili blio koje biljne vrste) gde i muški i ženski cvetovi daju plod? Kod ovih lubenica koje kupujete na pijaci samo ženski cvetovi daju plod a veličina tačke uglavnom zavisi od sorte.

Citat:
Zagrebati koru - govori podosta.

Znam šta govori o čoveku koji kupuje, da li govori nešto i o lubenici?

Većina stvari koje ste ovde naveli je skroz bez veze.
[ hakinen @ 06.09.2005. 00:11 ] @
Citat:
Ako neko kupuje stalno prodavac se potrudi da izabere dobru lubenicu

A kako se to prodavac trudi, po cemu ti znas da li je neka lubenica dobra( tj slatka ) ili nije?????
[ KOLE89 @ 06.09.2005. 07:48 ] @
Citat:
Lazar-I: Ove sezone sam posadio 4,5 hektara bostana, tako da sam nekih mesec i po dana prodavao lubenice. Toliko je jednostavno kupiti lubenicu, samo treba da dođeš kažeš željenu masu i platiš. Ako neko kupuje stalno prodavac se potrudi da izabere dobru lubenicu kako bi kupac ponovo došao. Međutim ljudi su razvili pravu nauku od toga. Najbrojniji (samim tim i najdosadniji) su oni koji traže "žensku" lubenicu, kao da lubenica može da ima pol, baš me zanima ko je to prvi smislio i da li postoji neka sorta lubenice (ili blio koje biljne vrste) gde i muški i ženski cvetovi daju plod? Kod ovih lubenica koje kupujete na pijaci samo ženski cvetovi daju plod a veličina tačke uglavnom zavisi od sorte.

Dobro si im rekao. I ja sam proveo mesec dana u Nišu prodavajući lubenice i uvek dobijem glavobolju kada mi kažu "Ajde izaberi mi jednu dobru, ali da bude ženska.", a sorta koju smo sadili nije imala široki cvet sa donje strane.


ontopic:
Kako prepoznati zrelu (a time verovatno i dobru) lubenicu:

Zavijutak na dršci treba da bude suv, na dršci ne treba da bude dlačica i treba da bude malo "zagorela" (ali ne suva), kora treba da bude glatka i kada se drška iseče treba da ima belu žilu (to označava da je sveža) i da ispušta lepljivi sok (znak da je slatka), lubenica treba da se lepo čuje kad se udari (ne mogu da opišem zvuk).
Takođe, kao što je neko napisao, i veličina lubenice je važna. Mrzim one koji traže lubenicu 3-4kg, a kasnije se deru što je zelena.

Ono "pritisni je i vidi kako puca" uopšte ne preporučujem jer će te samo izazvati gnev trgovca. Takođe ne preporučujem da lubenicu hvatate za dršku dok je vadite jer se lako otkine ako je lubenica zrela.

Nadam se da sam bio od pomoći

[Ovu poruku je menjao KOLE89 dana 06.09.2005. u 08:51 GMT+1]
[ Lazar-I @ 07.09.2005. 17:39 ] @
Citat:
A kako se to prodavac trudi, po cemu ti znas da li je neka lubenica dobra( tj slatka ) ili nije?????


Osim što lubenica traba da ima glatku koru i odgovarajući odnos mase i zapremine (što znači da nije šuplja ili prezrela), i da joj je peteljka sveža (što znači da nije davno ubrana) poželjno je da ima i tipičan izgled za svoju sortu (veličina, oblik, boja kore). To je ono što i kupac može da vidi.

Prodavac pored toga zna da li je vrež u njivi sa koje potiče lubenica bio zdrav.
Da bi bila slatka vrež(loza, listovi) ne sme da propadne pre nego što lubenica uzri. Najveća prednost prodavca nad kupcem je što prodavac može tokom prodaje da prati kvalitet (on sam jede lubenice, vadi kocke i čuje reakcije kupaca) i tačno da zna koje lubenice i iz koje njive su dobe.

[Ovu poruku je menjao Lazar-I dana 07.09.2005. u 18:40 GMT+1]
[ Bananaman @ 24.09.2005. 00:37 ] @
U delu Vojvodine odakle sam, velika je sramota ako se pri kupovini lubenice ona zasece da bi se videlo kakva je unutra... U principu, ovde su vam navedeni dobri saveti, ali ja bih insistirao na jos jednom bitnom detalju... Boji lubenice, narocito sa strane na kojoj je lezala na tlu. Ako je ta boja zdrava (ne znam kako drugacije da opisem), i lubenica je ok. BTW, ove godine ih nije bilo dobrih jer je vreme bilo ocajno... A zna se - najsladje su one ukradene sa njive (dok vas vijaju sa puskom u ruci)...