[ zorg @ 06.09.2005. 22:25 ] @
Negde sam cuo da se radi od najkvalitetnijeg mleka. Negde da je od mleka u prahu (sto mi nije logicno). Da li samo pasteizacija i kvalitetnija ambalaza uticu na dugotrajnost, ili ima aditiva koji to postizu ?!
I zbog cega ima drugaciji ukus od "obicnog" mleka ?
Poz !
[ sstanko78 @ 06.09.2005. 22:40 ] @
Zamole kravu da im napravi jedan tetrapak takvog mleka....
verovatno konzervans
[ Ivan Dimkovic @ 06.09.2005. 23:02 ] @
Drugaciji ukus ima zbog pasterizacije - procesa tretiranja mleka na visokoj temperaturi (oko 72 stepeni za standardnu HTST proceduru, ili 138 stepeni za UHT proceduru koja se koristi za dugutrajno mleko) - pri visokoj temperaturi secer u mleku se pretvara u karamel - odatle i promenjen ukus.

Citat:

Da li samo pasteizacija i kvalitetnija ambalaza uticu na dugotrajnost, ili ima aditiva koji to postizu ?!


Lose kontrolisan proces proizvodnje moze dovesti do vece kolicine nekog antibiotika u mleku - mada na ovom forumu ima daleko strucnijih osoba od mene da objasne ovaj fenomen, siguran sam da ce se javiti :-)

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 07.09.2005. u 00:02 GMT+1]
[ Milos niks @ 06.09.2005. 23:05 ] @
Da bi ustedeo pisanje evo imas na ovoj adresi detaljno objasnjenje , ako te posle toga nesto interesuje pitaj ...:)


http://www.un.org.yu/Attachment/fao-mleko-web.pdf

poz
[ superbaka @ 07.09.2005. 13:07 ] @
pa zavisi na sta si mislio pod tim dugotrajno mleko, postoji nekoliko vrsta... jesi li mislio na "kravicu"?
[ zorg @ 07.09.2005. 17:58 ] @
Na primer suboticko, ono mi je najlepse (pored Alpskog i Megleovog).
[ Stefano @ 07.09.2005. 18:43 ] @
meni je najlepsi ukus Parmalat mleka,ubedljivo!
[ superbaka @ 08.09.2005. 14:01 ] @
nisam te pitao za proizvodjaca vec za sam proizvod :)
npr, postoji i tzv. evaporisano mleko, koje spada u grupu dugotrajnih...
[ zorg @ 08.09.2005. 18:43 ] @
Pa ne znam SuperBako, ne pise na kutiji da je evaporisano, ili sta ti ja znam vec :)
Objasni te procese ukratko ako imas vremena.
[ superbaka @ 09.09.2005. 13:29 ] @
ok, verovatno si mislio na “kravicu”... to je ono sto pise, sterilizovano, homogenizovano, delimicno obrano mleko... u Milosevom linku imas detalje, ali ako te mrzi, pokusacu da ti objasnim najprostije sto mogu...
pravi se od obicnog mleka, a prvo ide ono "delimicno obrano" - to je skidanje odredjene kolicine mlecne masti da bi se dobila deklarisana kolicina (3,2%, 2,8% itd...) jer sakupljeno mleko od seljaka sadrzi razlicite kolicine ml. masti pa bi tako kolicina masti varirala iz dana u dan,tj. od pakovanja do pakovanja... ovako znas da ima tacno onoliko koliko pise... sledece je "homogenizacija" - verovatno si primetio na kratkotrajnom pasterizovanom mleku (ranije se prodavalo u plasticnim kesama a sada u kartonskim; mora da se prokuva) da se stvara kajmak posle stajanja? to je zato sto se masne kapljice zajedno sa "uhvacenim" proteinima izdvajaju od vode zbog razlicitog naboja (hidrofilnost)... kod kravice toga nema jer se vrsi homogenizacija masti tj. razbijanje masnih kapljica i njihovo ravnomerno mesanje u mleku... na kraju ide sterilizacija, proces kojim se ubijaju sve bakterije i veliki deo spora... jedan deo spora ipak ostane i zato mleko ima ogranicen rok trajanja... izvodi se tako sto mleko u tankom sloju prelazi 1-2 sec preko ploca zagrejanih na 130-140 C (UHT postupak) pri cemu se sterilise, a izbegava se koagulacija proteina...
za ovo mleko bi trebalo da se uzima kvalitetnije mleko ali nije pravilo, niti se postuje... ambalaza nema veze sa ovim, a pasterizacija se ne izvodi jer se izvodi sterilizacija... pasterizovano mleko je ono kratkotrajno, a pasterizacijom se ubijaju sve patogene bakterije ukljucujuci Mcb. tuberculosis i Brucella sp. ali ne i sve saprofitne, zato je rok trajanja dosta kratak... drugaciji ukus je usled dejstva razlicite temperature na osnovne sastojke mleka, prvenstveno secere...
[ zorg @ 09.09.2005. 21:47 ] @
Thx za iscrpan odgovor ! Pretpostavljam da je opisani UHT postupak sa plocama onaj ranije pomenut - evaporizacija. (?).
Dalje, to potvrdjuje pricu koju sam cuo, da se dugotrajno mleko pravi od kvalitetnijeg mleka neko kratkotrajno.

[ superbaka @ 10.09.2005. 07:40 ] @
ne, evaporisano mleko je nesto drugo, a ja ga u zivotu nisam video... pravi se u toplim podrucjima (Afrika recimo), sadrzi malu kolicinu vode, dosta je gusto i puno secera i veoma dugo traje...
[ zorg @ 10.09.2005. 13:29 ] @
Daa, ili KONDENZOVANO mleko, ja sam ga jeo kao klinac, odlicno je ! Sad ga nigde nema, a matoriji stalno pricaju o njemu "eh, kako je to bilo dobro..."
[ Milos niks @ 10.09.2005. 16:39 ] @
A sto ga ne napravis ako ti se klopa ?:) nisam ga ni ja skoro okusio , pitacu tetku gde ima da se kupi u bg .... ustvari obicno mleko , za izdvojenim delom vode , sa vecim procentom secera , vecim procentom mlecne masti ... veoma hranljivo . koliko se secam osnivac nestle-a je prvi poceo da radi sa njime i na tome su izgradili kompaniju .

evo tabele sa nutritivnim vrednostima mleka i mlecnih proizvoda koga intersuje ....

http://home.bankerinter.net/moso2/Mleko.htm


poz.