[ Hefestionlove @ 11.09.2005. 18:01 ] @
Prelistao sam "Politiku" od petka,9.septembra 2005.,i zgranuo sam se koliko su to lose novine! U njima nema "mesa",receno novinarskim zargonom,odnosno nema sadrzaja. Tekstovi su sterilni i dosadni,dizajn je iz perioda Titove komunisticke diktature,zali Boze hartije! Izgleda da "Politika" odlicno zaradjuje na objavljivanju citulja jer nasi malogradjani ne zale pare samo da im izadje citulja na pola strane!
"Politika" je postala "specijalizovan servis" za obavestenja o sahranama,kremacijama,pomenima,itd.
Ja poznajem ljude koji kad ustanu prvo provere u "Politici" kada je cija sahrana,a onda se maksimalno potrude da prisustvuju bar na 3-4 sahrane. Ako ne prisustvuju bar na 2-3 sahrane dan im je propao! To im je dusevna hrana,a "Politika" odlicno zaradjuje na tim morbidnim malogradjanima.

[Ovu poruku je menjao Hefestionlove dana 11.09.2005. u 19:09 GMT+1]
[ risboj @ 11.09.2005. 19:47 ] @
Ne lupaj! Politika je jedna od naših najboljih dnevnih novina.

A tekstovi? Pa uporedi ekonomske vesti, npr. Pogledaj rubriku "Svetska privreda i finansije", u Politici i ekonomske vesti u drugim novinama (svode se na izveštaje o cenama na pijacama)...
[ markolazarevic @ 11.09.2005. 19:49 ] @
Politika je njesra! Prvi put se slazem sa pandorom! Stvarno dizajn je iz 17. veka.
[ Acika @ 11.09.2005. 19:53 ] @
Politiku sam citao sve do 99 god, a od 5-o otobarskih promena iskljucivo NOVOSTI, najjaci list u zemlji, pa onda Blic!!!
[ smfilip @ 11.09.2005. 20:25 ] @
@Hefestionlove: jbg,ne mogu svake novine sadrzajem da budu ono sto ti hoces...ti mozda volis Gay casopise,i ostani na njima,ali Politika je i dalje jedan od najcitanijih listova u SCG.
Jedino u cemu bih mogao da te podrzim je malo losiji kvalitet papira,ali ni to nije bas toliki problem,kolikim ga ti predstavljas.
[ Aleksandar Marković @ 11.09.2005. 21:11 ] @
Hefestionlove iskreno ... pricas gluposti
[ Ilic Igor @ 11.09.2005. 21:36 ] @
@Cita li neko uopste "Politiku"?

Pogledaj tiraž POLITIKE.
[ Beltrammi @ 11.09.2005. 21:54 ] @
naravno da Hefestu smeta Politika jer u nju njemu omiljeni pink kitch nikad nije imao niti ce imati mesta.

Predlazem ti: Skandal, Sponzor, Asfalt, Svet...
[ zus @ 11.09.2005. 22:28 ] @
Ruku na srce, Politika jeste novina koja je poslednjih godina izgubila najveci broj citalaca.
[ Davor Vlajkovic @ 11.09.2005. 23:28 ] @
Citat:
U njima nema "mesa",receno novinarskim zargonom,odnosno nema sadrzaja.

Hteo si da kažeš da nema tračeva?

Citat:
Tekstovi su sterilni i dosadni,dizajn je iz perioda Titove komunisticke diktature,zali Boze hartije!

Tekstovi su po meni veoma informativni i interesantni. Verujem da bi ti se dopale rubrike poput "Otkačeni svet" i "Da li znate?".

Citat:
Izgleda da "Politika" odlicno zaradjuje na objavljivanju citulja jer nasi malogradjani ne zale pare samo da im izadje citulja na pola strane!
"Politika" je postala "specijalizovan servis" za obavestenja o sahranama,kremacijama,pomenima,itd.

"Politika" je komercijalni proizvod u istoj meri kao i bilo koji drugi dnevni list. To što u njoj ima više oglasnih poruka određenog tipa u odnosu na konkurentne listove može da znači da je davalac oglasa mišljenja da će baš u tom listu oglasna poruka imati veće efekte.

Citat:
Ja poznajem ljude koji kad ustanu prvo provere u "Politici" kada je cija sahrana,a onda se maksimalno potrude da prisustvuju bar na 3-4 sahrane. Ako ne prisustvuju bar na 2-3 sahrane dan im je propao! To im je dusevna hrana,a "Politika" odlicno zaradjuje na tim morbidnim malogradjanima.

Ovo neću ni da komentarišem...
[ Corey @ 11.09.2005. 23:32 ] @
Te novine još uvek postoje?
[ pajaja @ 11.09.2005. 23:36 ] @
Po meni politika gubi ciaoce ne zato sto je los sadrzaj, nego zato sto postoje novine kao Kurir koje kostaju manje ima vise izmisljenih skandala, traceva i sarenih laza [sto narod voli] i najzanimljivije naslove na svetu [ koji cesto nemaju veze sa textom, nego sluze za privlacenje citalaca ]...
Dok politika je po tim pitanjima ozbiljnija.
[ Goran Aničić @ 12.09.2005. 09:05 ] @
Ima istine u ovome. Odavno čitam Politiku, gotovo svakodnevno, i može se slobodno reći da je ovo najozbiljniji i najkvalitetniji domaći dnevni list.

Onaj ko nema kontinuiran uvid u veći broj dnevnih izdanja, sigurno ne može najrealnije da sudi. Ono što izdvaja Politiku od ostalih izdanja je "ljudski faktor", odnosno novinari i kvalitet sadržaja. Pobrojaću samo neka imena koja mi padaju na pamet kada se pomene Politika: Ljubodrag Stojadinović, Petar Lazić, Ivan Torov, Branka Otašević, Bogdan Ibrajter, Dubravka Lakić, (u poslednje vreme i) Miroslav Lazanski... i mnogi drugi.

Pokušajte da se setite samo jednog novinare nekog drugog medija.

Ono u čemu Politika, pa i svi ostali dnevni listovi podbacuju, su lokalne vesti, čemu je uzrok nerazvijena mreža dopisnika (kao i kvalitet istih).

edit: citat

[Ovu poruku je menjao pajaja dana 12.09.2005. u 11:40 GMT+1]
[ BillyTheKid_79 @ 12.09.2005. 10:37 ] @

Politiku je pregazilo vreme ,sto je cudno jer,pretpostavljam,da imaju kvalitetne novinare!

Citat:
Acika:iskljucivo NOVOSTI, najjaci list u zemlji, pa onda Blic!!!

Ja sam skoro presao sa Blica na Novosti(posle 5 godina uzimanja Blica svakog dana),a glavni razlog prelaska,je zato sto Blic procitam za 10 minuta!
[ Silencer @ 12.09.2005. 12:01 ] @
Ovako Dok mi je baba bila ziva u kuci su stalno bile te novine Politika... Zena je volela da cita a ja sam ih mrzeo do zla boga samo zato sto me nervira kako dolaze ko bre KUPUS neki Mislim podeljeno na 3 dela a mnogo me to nervira...... Stojim na tome da su novine ozbiljne.

Sta volim kod novina tipaa NOVOSTI.... Kod njih uzmem lepo otvoris sredinu vidim neku golu pi*** da mi nasmesi dan pa krenem ka desnoj strani pa preskocim 2-3 lista (citulje) i dodjem do sporta.... Kad hocu da dan pokvarim onda krenem od prve stranice a nikako da stignem do sredine....

Blic je takodje interesantan svidja mi se njihov stil, ali mi je sve to nekako uprosteno...

One koje najvise volim da citam to je naravno KURIR... Zasto zato sto je 20% ozbiljnost 80% zaje*******.... Svidja mi se kako prozivaju sve i volim da ih citam jer se non stop smejem.... Najvise volim da citam Crni humor ovaj crnu hroniku Inace da su tracare ne mogu da tvrdim ali sigurno nije u rangu casopisa Skandal....

Tolko.

mod edit: izbačene nepristojnosti

[Ovu poruku je menjao ton_majstor dana 12.09.2005. u 16:05 GMT+1]
[ stil @ 12.09.2005. 12:42 ] @
Politiku kupujem samo nedeljom.To je kod mene postao ritual.
[ Acika @ 12.09.2005. 13:41 ] @
Od novina koje izlaze svaki dan NOVOSTI su mi na prvom mestu, e sad specijalizovani casopisi (tipa sex, sport, automobilizam i sl) o tome ne vredi raspravljati, jer su ukusi razliciti!!!
[ Deda_Mraz @ 12.09.2005. 13:42 ] @
Mislim da Politika nije zatarela što se tiče dizajna i kvaliteta papira!
Već ako niste primetili oni furaju neki svoj stil (pomalo pomešan sa engleskim novinama) i drže do toga.

Inače i dalje mislim da je Politika N01 list u Srbiji
[ superbaka @ 12.09.2005. 14:58 ] @
politiku citam od treceg osnovne... da najkvalitetnije mora da bude i najprodavanije, sada bi svi slusali ozbiljnu muziku i gledali obrazovni program...
[ Hefestionlove @ 12.09.2005. 14:59 ] @
Proverio sam po kaficima koje novine nude posetiocima i nigde nisam primetio "Politiku"??? Predpostavljam da je to zato sto "Politiku" vise niko i ne cita? U ponudi su:"Blic","Kurir","Glas javnosti",
",i nedeljnik "Vreme".
Danas sam prelistao "Glas javnosti" i moram da priznam da je ipak za nijansu bolji i interesantniji od dosadne "Politike". Posetioci najvise traze i citaju "Blic".

"Politika" je kompromitovana za vreme Slobine strahovlade,a posledica toga je da ju je pregazilo vreme!

[ ton_majstor @ 12.09.2005. 15:12 ] @
Citat:
Politiku kupujem samo nedeljom.To je kod mene postao ritual.

Plus, dobiješ "Magazin" (Đenka!) i celo popodne čitaš u krevetu!

Ipak, "Politika" je pretrpela promene koje joj i idu i ne idu na ugled! Sada je lepo sređen slog, podeljena je u segmente, i dalje je zanimljiva na sebi specifičan način, ALI:

Šta će im gole sise, guzice i devojke u topless-kostimima?

Rukovodstvo, UA!
[ stil @ 12.09.2005. 17:21 ] @
Ja tu Politiku od nedelje čitam do srede , natenane :)
edit: citat

[Ovu poruku je menjao pajaja dana 12.09.2005. u 21:28 GMT+1]
[ neetzach @ 12.09.2005. 17:35 ] @
Jebiga, kupile ih svabe pa oni diktiraju sta, kako i gde...
[ zus @ 12.09.2005. 19:01 ] @
Ne verujem da švaba uopšte zna šta se radi u POLITICI.
Po mom mišljenju Večernje Novosti i Blic su u prednosti zato što imaju veoma kratke vesti. Gde, šta, kako, koliko, i kraj, dok Politika po starom obicaju, te drugovi ovakocemo, te onakocemo, te pocelo je tada a možda nije moralo, pa i ako je moralo možda je moglo da sačeka itd.
[ voja_pfc @ 12.09.2005. 20:05 ] @
Citat:
Hefestionlove: Proverio sam po kaficima koje novine nude posetiocima i nigde nisam primetio "Politiku"???

Kakav argument....
Video sam grand reviju i svet po kaficima, znaci li to da su kvalitetni??
Sigurno je da politika spada u najkvalitetnije.

[ drbogi @ 12.09.2005. 23:32 ] @
Politika je oduvek bila glasilo vlade u Srbiji. To znači da nikada u tim novinama nije eksplicitno napadana vlada RS. Pre je npr. "Borba" bila partijska novina, "Novosti" narodno-sindikalna, ali je "Politika" sve vreme ostajala glasilo vlade. Čak i za vreme S.M.-a, pa odatle mržnja prema njima. E sada ako smatrate da je postala s*****, onda je, jel, vreme za izbore.
[ S_Kid @ 13.09.2005. 01:30 ] @
Ne znam kako mozete da stavljate Blic i V.Novosti u isti kos.
Blic u neku ruku cak moze i da prodje kao donekle pismena stampa, posle malo filtriranja ostane i nesto okej. Ali Novosti... pa to su najkonzervativnije novine u Srbiji, ne moras ni da ih kupujes, unapred znas kako ce i o cemu pisati... jadnici.

Ja citam Glas i nemam puno primedbi osim rubrike Ljudi i dogadjaji koja je apsolutni trash. Pozitivno je sto isti covek drzi Glas i onaj smrdjljivi Kurir tako da je Glas uglavnom oslobodjen gluposti, to sve ide u "kupuju se na trafici ali nisu novine"...
Prednost je i sto je ceo broj dostupan online za dz, da nije tako u zivotu ne bih kupio novine...

[ Dragan Varagic @ 13.09.2005. 07:47 ] @
Politika jeste ubedljivo najbolja novina u Srbiji za one koji hoće da detaljije čitaju analize (jedino politika ima analize vesti - tzv. istraživačko novinarstvo). Oni koji vole da čitaju kratke vesti, Politika nije za njih.

Danas je do pada Miloševića bio super, ali kada su morali sami da se posle pomuče... Nikada novinari nisu bili dobri u managementu novina.

Nedavno sam čuo da imaju internih problema sa sobom (VAZ se ne meša u uređivanje), ali kako imaju para, verovatno će isplivati...

Pored politike, u poslednje vreme jedino još mogu normalno da čitam Pregled (ali to su ekonomske novine).
[ Goran Aničić @ 13.09.2005. 21:41 ] @
Kada smo već kod dnevne štampe, evo jednog odličnog linka: http://www.pressdisplay.com
Na jednom mestu, dnevne novine iz 30-tak zemalja, sa mogućnošću besplatne probe servisa u trajanju od 7 dana.
[ Hefestionlove @ 13.09.2005. 22:01 ] @
Ne mogu da verujem da se VAZ ne mesa u uredjivanje? Oni bi morali aktivno da prate kvalitet novina koji bih ja ocenio kao "manje od nule". Ja bih doveo mlade,sposobne,energicne i ambiciozne novinare zeljne dokazivanja koji bi za 6 meseci podigli tiraz novina. Mozda je "Politikinim" novinarima nametnut "politicki komesar" koji cenzurise sve slobodnije clanke? Tu neko nesto muti!
"Politika" ovakva kakva je dobra je samo za pranje prozora!

[Ovu poruku je menjao Hefestionlove dana 13.09.2005. u 23:02 GMT+1]
[ pajaja @ 13.09.2005. 22:28 ] @
Citat:
za 6 meseci podigli tiraz novina.

Nije stvar u tirazu... Stvar je u kvalitetu novina...
To sto neke novine imaju najveci tiraz ne znaci da su najbolje....
[ Goran Aničić @ 14.09.2005. 09:19 ] @
Citat:
Hefestionlove: Ne mogu da verujem da se VAZ ne mesa u uredjivanje? Oni bi morali aktivno da prate kvalitet novina koji bih ja ocenio kao "manje od nule". Ja bih doveo mlade,sposobne,energicne i ambiciozne novinare zeljne dokazivanja koji bi za 6 meseci podigli tiraz novina. Mozda je "Politikinim" novinarima nametnut "politicki komesar" koji cenzurise sve slobodnije clanke? Tu neko nesto muti!
"Politika" ovakva kakva je dobra je samo za pranje prozora!

Kako možeš ceniti nešto što i ne čitaš?
[ Zikka @ 16.09.2005. 02:32 ] @
Neko je u prethodnim postovima pomenuo istrazivacko novinarstvo , analize i politiku. U potpunosti se slazem sa njim . Sve zavisi od ukusa. Blic je dobar u kratkim vestima , ali ako neko zeli da sazna sta se stvarno desilo malo detaljnije taj treba da cita politiku. Mislim da vecina koji kritikuju Politiku je u stvari nisu ni citali zadnjih godina.
[ simonzec @ 16.09.2005. 17:25 ] @
Citat:
Šta će im gole sise, guzice i devojke u topless-kostimima?
mislim da je ovo razlog zasto pandora ne voli Politiku!!!
[ mixkima @ 17.09.2005. 12:21 ] @
Politika je trenutno najozbiljnija novinska kuca, tako i sam dnevnik "Politika" prestavlja list koji ima najmanje mana u odnosu na ostale dnevnike.

Shto se tiče tiraža, to je vrlo relativna stvar, jer u ovom drushtvu, kojem teche kroz vene "Pink" i "Grand", teshko mozhe da se probije neshto shto traži ozbiljnije ukljuchivanje intelekta duzhe od 30 minuta.

Za tezu da naginju Vladinoj politici (a ko nije uz nekog on je protiv svih), to je dosta verovatno, jer i sami znate, ovo drushtvo je vrlo malo i siromashno, a da budesh ne zavisan (politichki ili ekonomski) je ovde nemoguće.

Voleo bih da chujem, da se neko postavi na njihovo mesto, čega bi bilo vishe u listu a čega manje......

BYE