[ Deep|Blue @ 21.09.2005. 10:24 ] @
Posto sam cuo od elektricara sve i svasta o fid sklopci, zanima me dal ima kakvu funkciju kod naglih skokova napona |
[ Deep|Blue @ 21.09.2005. 10:24 ] @
[ Stanic Dragisa @ 21.09.2005. 12:34 ] @
Kod skokova napona FID sklopka nema nikakvu funkciju.
Njena osnovna funkcija je da zaštiti potrošače od napona dodira. Drugim rečima ako bilo koji uređaj (bojler, el.šporet, zamrzivač...) koji ima uzemljenje probije na masu FID sklopka isključuje. [ tdjokic @ 21.09.2005. 16:44 ] @
Citat: Stanic Dragisa: Kod skokova napona FID sklopka nema nikakvu funkciju. Njena osnovna funkcija je da zaštiti potrošače od napona dodira. Drugim rečima ako bilo koji uređaj (bojler, el.šporet, zamrzivač...) koji ima uzemljenje probije na masu FID sklopka isključuje. Ako NEMAS FID i dodirnes tu zicu, a na nogama imas koznu obucu ili si bos, onda si u velikoj opasnosti, jer se osigurac ne sekira sve dok struja koja protice kroz njega ne predje odredjenu vrednost, najcesce 16 ampera, sto je za coveka strasno mnogo. Ako IMAS FID, pa dodirnes onu istu zicu, u zavisnosti od njegove osetljivosti, on ce iskljuciti pri daleko manjoj struji koja pocne da prolazi kroz coveka. To pocinje od 5mA pa ide negde do 500ma. 500ma (pola ampera) nikako nije bezazlena struja, ali je ipak daleko manje od 16 ampera, koliko bi podneo osigurac. Osnovni princip rada FID-a je da meri ravnotezu izmedju struje koja udje i izadje kroz njega. Ako negde dodje do gubitka struje - dodir na masu, na potrosaca, bilo sta, dolazi do neravnoteze, do ralike u navedenim strujama (diferencije, "delta I") i on izbacuje. Jedini nacin da covek "prevari" FID je da istovremeno uhvati obe zice, struja je u ravnotezi, FID miruje, covek "otputuje"... [ UnderLander @ 22.09.2005. 14:23 ] @
a da nema neko mozda shemu toga? nekako mi je neprakticno sto ona iskopcava celu kucu ako nesto nije u redu, a ja nemam pojma gde je kvar. Zato bih hteo na vise "kriticnih" uredjaja da stavim
[ tdjokic @ 22.09.2005. 16:20 ] @
Postoje fabricki napravljeni uredjaji kakve bi ti zeleo, za pojedinacna mesta po kuci, evo jednog sajta sa time http://www.kopp-ag.de/intro/start_fr.asp?nav_lang=US . Proizvode se kao pojedinacni utikaci, produzni kablovi, razvodnici i adapteri pa stavis gde hoces kakav ti odgovara (i kakav nadjes u trgovini da kupis). Ti pojedinacni su vece osetljivosti od onih za glavnu razvodnu tablu i tako postizes bas to - da se ne iskljuci cela kuca i da vidis koji aparat iskljucuje. A evo jos jedne http://www.busch-jaeger.de/int/index_dyn_flashEK.html , ovde je prikazana zidna uticnica sa integrisanim FID-om, tako da si zasticen bilo koji aparat u nju da ukljucis.
[ alyen @ 23.09.2005. 06:45 ] @
Pozdrav !
Najjednostavnije je isključiti sve osigurače i uključiti FID pa jedan po jedan osigurač uključivati . Tako češ ustanoviti na kojem strujnom krugu je kvar. Onda isključiš sve potrošače na tom strujnom krugu i uključiš taj osigurač ,onda ponovo uključuješ potrošače jedan po jedan i tako ustanoviš koji je potrošač probio na masu , najčešče su to mali i veliki bojler, vešmašina i hladnjak . pozdrav! [ UnderLander @ 23.09.2005. 11:50 ] @
pa tako sad i radim :-)
i to obicno jesu ti potrosaci, ponekad i mesalica za beton. Ovo bi mi bilo elegantnije resenje. E,da, tdjokic: kvala na linkovima, ali ja bih hteo da pokusam to da napravim, ako je moguce. Doduse, jedini problem bi mi bio cale, koji mi ne daje preveliku slobodu pri 220V ("imas 17 godina i cudis se sto stalno hocu da te nadgledam?") [ tdjokic @ 23.09.2005. 16:45 ] @
Citat: UnderLander: ali ja bih hteo da pokusam to da napravim, ako je moguce. Doduse, jedini problem bi mi bio cale, koji mi ne daje preveliku slobodu pri 220V ("imas 17 godina i cudis se sto stalno hocu da te nadgledam?") Sto se nadgledanja tice, cale je u pravu. Nazalost, sa strujom nikada nije dovoljno nadgledanja, opaka je to stvar. Ne bih sada da kvarim atmosferu, ali, svasta se dogadja, i dugogodisnjim profesionalcima. Idem da trazim onaj FID po ormanima. [ tdjokic @ 23.09.2005. 18:42 ] @
Evo, nasao sam ga i slikao. Nazalost, nije otvoren a zao mi je da kidam nalepnicu i da ga otvaram a znam tacno sta je unutra. Cela stvar je prilicno mala i u toj tako maloj stvari imas dve "prostorije" - u jednoj su kontakti, koje spajas silom, rukom, mehanicki i onda ostanu tako spojeni zahvaljujuci mehanickoj zaskochci (kao kad se recimo puska napuni), a u drugoj "prostoriji" je jedno okruglo jezgro, oko koga ima vise namotaja, pa sa nekih od njih zice idu na sicusan rele, koji u slucaju neispravnosti "okida" one zaskocene kontakte i tako prekida kontakt = iskljucuje struju. Veruj mi na rec, to se tesko pravi i kad bi ga napravio bilo bi verovatno mnogo vece i neprakticnije.
Verujem da bi se cale pre odlucio za kupovinu neceg ovakvog, kad bi mu objasnio cemu sluzi i kako radi. Osetljivost ovog na slici je 5mA, za gresku preko uzemljenja (mase) i 30mA, za gresku direktnog kontakta sa fazom. [Ovu poruku je menjao tdjokic dana 23.09.2005. u 19:56 GMT+1] [ UnderLander @ 23.09.2005. 21:07 ] @
i kolika je cena takvih stvari kad dodju ovde? prilicno korisne stvari..
[ tdjokic @ 23.09.2005. 21:52 ] @
Nazalost, nije mi poznato. Ovaj na slici sam kupio pre mnogo godina, zato mu je i dizajn tako "moderan", a sada uopste ne idem po gradu i ne znam. Na Google je oko 30 - 50 eura.
[ UnderLander @ 24.09.2005. 13:40 ] @
ok, hvala na informacijama. Uh, dobro je da nisam poceo da smaram komsiju pitanjima u vezi pravljenja toga...
prvom prilikom idem na otc da trazim tnx [ RexBlanco @ 20.10.2005. 00:19 ] @
FID prekidači služe I KAO LIMITATORI!Postoje u rznim amperažama.25 A sam najviše vidjao.Moj je od 32 Ampera.Condor.15 Eura je koštalo i savršeno funkcioniše.Naravno,potrebno je dobro uzemljenje.Zna da zeza kada čovek vari...
[ indicator1 @ 20.10.2005. 07:45 ] @
Fid sklopku bi trebao da nadjes u bilo kojoj bolje opremljenoj radnji sa elektro materijalom. Doduse najcesce se prodaju u "ugradnoj" verziji, izgledaju kao 2 ili 3 spojena automatska osiguraca. NIKAKO ne kupuj od nepoznatog proizvodjaca, FID je stvar koja treba da je savrseno pouzdana jer spasava zivot. U Beogradu ima npr da se kupi Merlin Gerin - Schneider za oko 30-tak evra, sigurno bolje nego oni sa buvljaka od 20e. Ja licno imam 2 FID-a, dIn= 30mA za kupatilo i dIn=300mA za ceo stan i mislim da je resenje sa 2 FID-a nabolje za stan ili kucu. Naravno, FID sklopke ujedno rade i kao osiguraci ali bih ja ipak ostavi nezavisne osigurace, opreznosti nikad dosta.
[ perica10586 @ 08.05.2010. 18:02 ] @
imam problem sa FID sklopkom. pomislio sam da je neki potrosac probio na masu pa sam povadio sve osigurace i ukljucio FID medjutim desila se cudna situacija FID izbacuje i sa povadjenim osiguracima. takodje su ljudi iz distribucije zamenili FID ali situacija je ista. da li neko moze da mi pomogne i kaze mi u cemu je problem? unapred hvala
[ veselinovic @ 08.05.2010. 19:36 ] @
Ako je FID sklopka ispravna ( a vjerovatno jeste jer se i nova/druga ponasa isto) onda imas negdje iza FID-a spojenu nulu sa uzemljenjem.
To se desava ili kad neki uredjaj probije na masu ( ako probije faza iskace osigurac, ako probije nula iskace FID) ili je nesto pogresno pokopcano ili se prilikom ukucavanja eksercica pogodi kabal u zidu. E ovo je malko teze naci od probijanja faze, sam postupak je sledeci. Na sabirnicu nula se otkace sve nule, naravno prethodno se pogase svi potrosaci, i vracaju se nule sa upaljenom FID-om. Pri pronalasku prave nule FIOD ce pasti. Sada slijedi pracenje tog strujnog kruga, prvo na uticnicama pa onda po kutijama. Poz [ perica10586 @ 09.05.2010. 20:49 ] @
>
[ zoran.k. @ 07.07.2010. 20:23 ] @
Interesuje me da li je na fid sklopci bitno sa koje je strane ulaz povezan odnosno izlaz?
[ aca13 @ 07.07.2010. 21:52 ] @
Citat: veselinovic: Ako je FID sklopka ispravna ( a vjerovatno jeste jer se i nova/druga ponasa isto) onda imas negdje iza FID-a spojenu nulu sa uzemljenjem. To se desava ili kad neki uredjaj probije na masu ( ako probije faza iskace osigurac, ako probije nula iskace FID) ili je nesto pogresno pokopcano ili se prilikom ukucavanja eksercica pogodi kabal u zidu. E ovo je malko teze naci od probijanja faze, sam postupak je sledeci. Na sabirnicu nula se otkace sve nule, naravno prethodno se pogase svi potrosaci, i vracaju se nule sa upaljenom FID-om. Pri pronalasku prave nule FIOD ce pasti. Sada slijedi pracenje tog strujnog kruga, prvo na uticnicama pa onda po kutijama. Poz Ja ni u kom slucaju ne bih otkacinjao nule posto je poznato sta moze da se desi kad kuca ostane bez nule. Ja uvek otkacim uzemljenja pa onda vracam jedno po jedno.Pozzzzzzzzzzz [ tdjokic @ 08.07.2010. 01:00 ] @
Citat: zoran.k.: Interesuje me da li je na fid sklopci bitno sa koje je strane ulaz povezan odnosno izlaz? [ EasyCorps @ 13.07.2010. 07:44 ] @
Citat: aca13 Ja ni u kom slucaju ne bih otkacinjao nule posto je poznato sta moze da se desi kad kuca ostane bez nule. Ja uvek otkacim uzemljenja pa onda vracam jedno po jedno.Pozzzzzzzzzzz Da, uredjaji bi mogli da dodju pod napon od 380V, ali naglaseno je da se poiskljucuju svi potrosaci u kuci. U slucaju probijanja nule, ako je probila ka uzemljenju ovo sa raskacinjanjem vodova uzemljenja moze da prodje. Ali ako je nula probila prema necem drugom, npr vodovodna cev, ili kao sto veselinovic rece probijen kabal sa ekserom na koji je okacena slika, onda nema drugog spasa osim raskacinjanja nultih vodova. [ sdurut @ 13.07.2010. 12:31 ] @
Nailazio sam i na situaciju da strucnjaci majstori zamene nulu i uzemljenje u razvodnim kutijama i uticnicama ili da su ukrstene negde.
[ EasyCorps @ 13.07.2010. 13:45 ] @
Desava se i to. Ali ako je ugradjena FID sklopka, nema sanse da se takva instalacija pusti pod napon. U slucaju da nema FIDovke, a zamenjena nula i uzemljenje, dolazi vrlo cesto do elektriziranja raznih kucnih potrosaca, a najpre se oseti u kupatilu, dosta njih mi dolazilo, kazu trese ih struja dok se kupaju.
[ veselinovic @ 13.07.2010. 14:05 ] @
Moram da pojasnim nesto.
Kao sto sam rekao prije otkacinjanja nule obavezno ODSPOJITI sve potrosace. E sad, zasto ja otkacinjem nulu a ne uzemljenje. Ako raskacim uzemljenje i dodajem jedno po jedno na sabirnicu kad neispravnog kruga ce pasti FID, ali ja necu znati koji je to strujni krug. Kod skidanja nule lako se nadje strujni krug koji pravi probleme. A, i postoji sansa da je nula provela prema armaturi ili vlaznom zidu / ploci. [ segaodma @ 16.12.2010. 15:33 ] @
Pitanje: Imam EFI-4 63A FID. Dali je to 63A ukupno ili po 63A za svaku fazu?
Pitam jer ne znam dali je FID vezana za bojler koji je najvazniji meni. Imam 21KW Siemens protocni bojler (valjda 7KW po fazu)... to bi bilo 31A na svaku fazu. Imam i dve termo peci 6KW (2KW faza = 9A) i 4.5KW (1.5KW faza = 7.5A)... plus sve u kucu. Ponekad sve radi u isto vreme, a sklopka radi OK. 31 + 9 + 7.5 + ostalo u kuci = oko 50A po fazu. Ako je sklopka 63A po fazu, onda OK... ako nije, onda je bojler bez FID-a?! [ Horvat I @ 17.12.2010. 20:47 ] @
Citat: segaodma: Pitanje: Imam EFI-4 63A FID. Da je to 63A ukupno ili po 63A za svaku fazu! [ ky1bro @ 09.12.2011. 21:06 ] @
poz. svima!!
kazete fid sklopka radi po principu razlike struje izmedju faza. imamo 4- polnu sklopku(RST faze) na jednu fazu prikljucimo aparat za varenje koji vuce 20 A a na neku drugu sijalicu koja vuce 1 A, znaci delta I je 19 A Fid izbacije na delta 0.5A, da li ce fid sklopka da iskljuci pod ovim uslovima? [ tdjokic @ 09.12.2011. 21:55 ] @
Citat: ky1bro:kazete fid sklopka radi po principu razlike struje izmedju faza. Mozda za neki potrosac koji je cist trougao (neki elektromotor), pa probije jedan od namotaja i ode na uzemljenje, onda bi izbacilo, jer je do proboja postojala ravnoteza izmedju faza a nula im ionako nije potrebna, kroz nju nista niti dolazi, niti se vraca. Ali ponavljam, to je za cisto simetricno opterecenje. U vise navrata su uceniji ljudi objasnjavali zasto moze da radi sistem kod koga je za tri zice sa fazama dovoljna jedna zica za nulu. Ima tu gomila formula itd., naizmenicna struja je djavo , Nikola je to opasno smislio onaj put. [ ky1bro @ 10.12.2011. 08:13 ] @
Kad sam bio klinac moji otisli na put.Probije bojler, ja to provalim naravno pa probam da otkacim zemlju sa bojlera medjutim fid izbacuje(preko vode verovatno registrovao proboj preko malog bojlera). Pricao meni otac da kad nesto probije struja krene krene kroz zutozelenu zicu u fid i fid izbaci jer njegov relej reaguje na napon preko pet volti. Dodjem ja do strujomera i sa fida otkacim zemlju uklucim bojler i on radi mada glinerica svetli gde god pipnes, bojler zagreje ja ga otkacim sa napona,vratim zemlju i to je to, dodje otac posle par dana i zameni grejac. Sta sad pokusavam da kazem. Ta fid sklopka o kojoj ja pricam (80 godiste) ima pet pola (tri faze nuli i zemlju), pre neki dan sam kupio fid (elmark) sa cetri pola(tri faze i nula) koja reaguje na delta I, Ovaj fid inace treba da zastiti el motor od 11KW. znaci da ima vise vrsta zastitnih sklopka???
[ djura63 @ 10.12.2011. 09:57 ] @
Citat: ky1bro fid sklopka ima pet pola (tri faze nuli i zemlju), fid (elmark) sa cetri pola(tri faze i nula) znaci da ima vise vrsta zastitnih sklopka??? To što na sklopci ima po 5 priključaka ne znači da je petopolna. [ djura63 @ 10.12.2011. 10:03 ] @
Citat: ky1bro mada glinerica svetli gde god pipnes, Glimerica od nem. Glimmen- tinjanje, svetlucanje. [ ZAS011 @ 10.12.2011. 10:12 ] @
Ajte vi zicari lepo OVDE, pa tu nastavite sa sklopkama, fidovima i ostalim neelektronskim skalamerijama i tu se ispravljajte po pitanju naziva alatki, gramatike, padeza & slicnih.
[ bojanst @ 10.12.2011. 16:28 ] @
Bitno je da si ti dao primjer
Citat: po pitanju naziva alatki, gramatike, padeza & slicnih. Citat: Ajte a sam ga prvi ne znas koristiti. Jesi ti mozda moderator? ako nisi, sta te boli k***c koja tema gdje spada i pod koji podforum. Izgledas kao neki klinac koji nabija broj postova po forumima... [ ky1bro @ 10.12.2011. 17:54 ] @
Ne volim da citiram!
mozda prob. lampa ili faz. lampa. Mislim da su ostali shvatili sustinu? [ ZAS011 @ 10.12.2011. 19:09 ] @
Bojane, pripazi na recnik i obrisi sline.
[ berazorica @ 10.02.2012. 09:07 ] @
Aktuelno pitanje - može li razlog "izbacivanja" fid sklopke da bude preniska spoljna temperatura?
[ tdjokic @ 10.02.2012. 10:49 ] @
Citat: berazorica: Aktuelno pitanje - može li razlog "izbacivanja" fid sklopke da bude preniska spoljna temperatura? Sumnjam da bi nesto uticala spoljna niska temperatura ako ti je sklopka na tabli unutra, ali ako je u spoljnom ormancicu, gde je temperatura takodje niska, onda mozda ima smisla nesto kao kod ove moje gore, da se neki delovi smanje zbog niske temperature i izbacuje. Svi ti mehanizmi su natempirani da okidaju sto brze, jer joj je to i svrha, tako da je sve to na ivici ravnoteze i nije nemoguce da izbacuje zbog neke takve mehanicke stvari. Negde u dokumentaciji pise radna temperature sklopke, mozda nadjes, ili na Internetu. [ gotivac @ 25.05.2013. 13:31 ] @
Tema je prilično stara, ali je moj problem svež, pa...
Pre izvesnog vremena sam kupio novu veš mašinu (Candy, ako je bitno, a nije). Prilikom priključivanja iste u utičnicu na zidu, iskočila je fid sklopka, ali nisam pridavao značaja tome, podigao sam sklopku i sve je radilo fino nekoliko meseci. Onda je počela da se dešava jako čudna stvar, par meseci mi je trebalo da utvrdim o čemu se radi... Svakoga dana, u trenutku kada se uključuje ulična rasveta (zimi je to bilo oko 15.30, pa sve kasnije kako je dan postajao duži) fid sklopka bi mi iskakala. Ja je vratim i sve normalno radi do sutra, dok se ulična rasveta ne uključi. Inače, električnu energiju za kuću dobijam sa jedne od bandera sa uličnom rasvetom. Sledeće što sam utvrdio je da se to ne dešava kada je veš mašina iskopčana iz utičnice u zidu. Tako da sada, držim veš mašinu iskopčanu. Priključujem je u utičnicu kada treba prati, tom prilikom (prilikom uključenja) fid sklopka nekad izbaci, nekada ne. Ako je zaboravim prištekanu, u trenutku uključivanja ulične rasvete fid sklopka obavezno izbaci, ako je mašina van utičnice, sve je u redu. Gde da tražim grešku? Sama veš mašina je praktično nova, situacija je prilično čudna pa teško da bi mi priznali garanciju, skoro sam siguran da nikakv problem ne bi pravila u servisu, već bi opisanu situaciju pripisali elektrodistribuciji, sa druge strane u EDB bi verovatno slegli ramenima i konstatovali da je mašina neispravna. Napominjem da nemam trofaznu struju u kući, ostali potrošači ne prave nikakve probleme, instalacija je prilično reparirana pre nekoliko godina kada sam renovirao kuću... Ima li neko nekih ideja? [ Horvat I @ 25.05.2013. 14:07 ] @
Verovatno si na istoj fazi sa rasvetom, u momentu prekidanja rasvete se stvori jaka smetnja koju RSO filter u veš mašini sprovede (to mu poso) a fid primeti struju greške i prekida (to joj poso).
Obrati se distribuciji, verovatno će te prebace na 2. fazu (jednostavnije nego trazit uzročnika) Zasad veži nekoliko čvorova na gajtan mašine, tako stvaraš prigušnicu smanjuješ efekat greške [ shadow88 @ 25.05.2013. 23:43 ] @
faza za ulicnu rasvetu je posebna zila, mozda im je crkla kompenzacija u trafo stanici, ili RC filter na kontaktima rasvete, svakako slucaj treba prijaviti elektrodistribuciji i objasniti majstorima kad izadju na teren o cemu se radi.
to sto ti struja stize sa bandere na kojoj je rasveta to ne znaci da imas veze sa rasvetom, na banderi je 5 zila, tri faze, nula i faza rasvete. pokusaj da premostis saburnice nule i zemlje pre fid sklopke, mozda na taj nacin smiris situaciju. [ Trick Fix @ 26.05.2013. 03:09 ] @
gotivac,
Kako vidim: -Tebi je veš mašina " Emotivno vezana za uličnu rasvetu " Nisi rekao koju FID-ovku imaš, od koliko mAmpera (prema zemlji) ? ....a jesi li probao da okreneš utikač /viljušku od veš mašine prilikom ubadanja u šteker ? možda pomogne, [ gotivac @ 26.05.2013. 13:53 ] @
30 mA prema zemlji, 25A.
Okretao utikač, to mi je prvo palo na pamet, nikakva razlika. [ zica49 @ 26.05.2013. 16:55 ] @
U trenutku ukljucenja ili iskljucenja dodje do poremecaja potencijala nule u odnosu na potencijal vodovodne instalacije kod tebe.Najvjerovatnije zivine sijalice na ulicnoj rasvjeti sa prigusnicama koje po ukljucenju i iskljucenju naprave strasan naponski spic. Dva moguca razloga. 1.Parazitna kapacitivna sprega ili veza i fidara odradi posao... 2.Spic koji nastane po ukljucenju ili iskljucenju savlada negdje izolaciju u masini i opet fidara odradi posao... [ Horvat I @ 26.05.2013. 20:19 ] @
Nije parazitna već za to postavljena RSO zaštita koja dobro obavlja svoj zadatak?
Kako bi programator (kontroler) uživao u ovim slučajima bez njega? [ zica49 @ 26.05.2013. 20:35 ] @
Da samo je pitanje koliko danasnji RSO filteri to rade.
[ Trick Fix @ 26.05.2013. 21:53 ] @
30mA FID nije za kućnu upotrebu,
lako može da se desi da ti se sve u zamrzivaču pokvari kad se vratiš sa godišnjeg, Pre bi trebalo da se stavi FID-ovka od o.3Amp ili 0.5Amp, tad ne bi trebalo da bude bilo kakvih problema. [ zica49 @ 26.05.2013. 22:57 ] @
Koliko znam FID 30 mA cuva zivot jer je to granica opasnog.
[ pisac @ 27.05.2013. 16:18 ] @
Na FID od 30mA sam priključivao šta god sam stigao, i nije izbila.
S druge strane, FID od 300mA je izbila par puta prilikom uključenja rerne, i jednom iz čista mira dok je rerna radila. Ta rerna je kasnije i crkla. [ veselinovic @ 27.05.2013. 19:14 ] @
Tih 30 ili 300 mA je tzv struja curenja pri kojoj ce FID izbaciti za manje od 0.4 sekunde.
Nema veze sa strujom kroz potrosac, nego sa strujom koja ode kroz fazu a ne vrati se kroz nulu. [ Trick Fix @ 27.05.2013. 22:25 ] @
Mi očigledno NE pričamo o istim stvarima,
nema veze, [ trajce kraleski @ 11.08.2014. 18:24 ] @
Zdravo.Sakam da ve prasam edna malku postrucna rabota. Treba da napravam ponuda za instalacija vo eden proizvodstven pogon. Najgolemiot problem e toa sto dovodot na napon treba da bide nulovan.Znaci nema da ima rabotno zazemjuvajne tuku nulata i zemjata ke bidat zaednicki.Ako fid sklopkite gi postavime posle nulovajneto dali ke reagiraat pravilno. Vi blagodaram pozz...
[ veselinovic @ 11.08.2014. 19:32 ] @
Hoce.
Samo poslije FID ne smije biti spoja izmedju N i PE. [ slavisa69 @ 16.10.2015. 06:41 ] @
Imam petostepenu trofaznu Novoterm pumpu od 1.5 kW. Kupio sam FID sklopku 4-6.3 A. Elektricar kaze da nije dobra jer ce izbacivati pri najmanjoj promeni napona, ali je 1.5kW delio sa 220, bez obzira sto sam mu rekao da je pumpa trofazna. Danas treba da je zamenim, a ne zelim da ga uvredim pitajuci ga ponovo. Rekao mi je da uzmem FID sklopku 6-10A. Koju FID sklopku treba da uzmem, jer kada 1.5kW podelimo sa 380 ispada skoro 4 sto bi znacilo da je ova FID sklopka koju imam odgovarajuca. Mislim, nisam iz ove oblasti tako da bi mi pomoz itekako znacila.
[ emiSAr @ 16.10.2015. 07:52 ] @
Polazna struja motora je 3 do 7 puta veca od radne. Pumpa je odmah opterecen motor pa polazna struja moze biti i veca.-
Pitanje je za podforum Elektrotehnika.- pOz [ Trick__Fix @ 16.10.2015. 16:36 ] @
Citat: slavisa69: Kupio sam FID sklopku 4-6.3 A Mislim da nisi kupio FID-sklopku nego motorno zaštitni prekidač za struje od 4-6,3 Ampera. (FID-sklopke se drugačije definišu i obeležavaju.) A i ovaj majstor je biser: Citat: slavisa69:Elektricar kaze da nije dobra jer ce izbacivati pri najmanjoj promeni napona Ne možeš ti na svom priključku da obezbediš da napon napajanja nema ni najmanju promenu, (na primer: ako komšija počne da uči da vari i "lepi" elektrodu) uostalom promena napona mreže te baš i ne interesuje previše, već hoćeš da zaštitiš pumpu od preopterečenja/izgaranja. Postavi ovo pitanje u forumu : http://www.elitesecurity.org/f274-Elektrotehnika jer češ tu zasigurno dobiti lekovit saveti i valjanu pomoč. pOz [ slavisa69 @ 29.10.2015. 09:20 ] @
Dakle, u pitanju je FID sklopka, nemam sad sliku ormarica, ali nema ni potrebe za tim jer sam siguran sta je. Ona je zamenjena i sada je FID sklopka 6-10 A. Inace, nije u pitanju elektricar, jos manje se moze nazvati majstorom, momak je inzenjer elektronike. Hvala na savetu.
[ ZAS011 @ 29.10.2015. 09:34 ] @
Inspektore, inženjeri elektronike povremeno nemaju pojma o elektrici. A i ti očigledno nemaš pojma kako da razlikuješ fidovku od elektromotorne zaštite.
[ Trick__Fix @ 29.10.2015. 15:58 ] @
[ mile4611 @ 17.08.2016. 06:45 ] @
Postovani,
Na recnom splavu, dovedena je monofazna struja. Treba mi preporuka koliko osetljivu FID da stavim i ima li potrebe sukoe da "uzemljim" na konstrukciju/korito splava (kako je to reseno u brodskim masinskim odelenjima)? Svaki savet i preporuka su dobrodosli, jer bas nemam mnogo iskustva. Hvala. Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|