[ H@usto® @ 23.09.2005. 01:19 ] @
Znate ono, postane braon. Ja sam mislio da je zbog C vitamina, ali mislim da nije tako, pa recite sta vi mislite. Kom sastojku smeta prisustvo vazduha? |
[ H@usto® @ 23.09.2005. 01:19 ] @
[ markolazarevic @ 23.09.2005. 01:27 ] @
Jeste da je OT, ali zbog toga ja ni ne jedem jabuke.
[ Fuzz @ 23.09.2005. 01:48 ] @
Pa glup razlog da ne jedes jabuku. Jedi je neoljustenu.
[ komentator @ 23.09.2005. 02:08 ] @
hahaha
nikom ne smeta vazduh, razmisli malo, mozda dodje do neke reakcije sa O2... gvozdje koje je u jabuci 'zardja' [ Kosta ******um Rex Persia @ 23.09.2005. 02:12 ] @
a dejstvo bakterija iz vazduha,to ste zaboravili.Potamni kad se oljušti i breskva.
[ djordje @ 23.09.2005. 02:26 ] @
Nisam siguran za bakterije. Glasam za oksidaciju gvozdja
[ Shadowed @ 23.09.2005. 05:59 ] @
Jeste oksidacija koja je valjda ubrzana nekim katalizatorom kojeg u jabuci ima.
Naravno, i uticaj bakterija je veci na oljustenu jabuku nego na neoljustenu ali je to ipak nebitno (osim ako je ne ostavis 3-4 dana). [ ctrl alt del @ 23.09.2005. 09:17 ] @
Citat: H@usto®: Ja sam mislio da je zbog C vitamina, ali mislim da nije tako, pa recite sta vi mislite. C vitamin kao antioksidans baš sprečava da voće ili povrće potamni. Probajte da presečete jabuku, krompir ili sl i da jedan deo poprskate limunovim sokom, a drugi ne. Videćete razliku već posle par minuta. Ne znam šta tu tačno oksiduje i menja boju, ali to sigurno nema nikakve veze sa bakterijama... [ H@usto® @ 23.09.2005. 15:54 ] @
Onda bi svako voce trebalo da potamni. Potamne i kruske, banane, tikvice,... ali ne i narandza, breskva, kajsija, limun,...
Tako da i ja mislim da nisu bakterije u pitanju, vec neki sastojak u odredjenim vrstama, ali opet me zanima bas sta. [ Mister_rap @ 23.09.2005. 16:44 ] @
Hm zanimljivo. Neznam zasto tamni ali recimo oljusten krompir kad stoji u vodi ne tamni, bas cu danas da probam i sa jabukom :)
Citat: markolazarevic: Jeste da je OT, ali zbog toga ja ni ne jedem jabuke. Jabuka je jedna od najzdravijih vocki. Ja jedem jabuke svaki dan :). "Jabuka na dan za miran san." [ gorcilo @ 23.09.2005. 23:13 ] @
Do tamnjenja ploda jabuke dolazi dejstvom enzima polifenoloksidaze koji deluje na fenolna jedinjenja tako sto ih oksiduje u hinon .Nagomilavanjem i polimerizacijom hinona pojavljuje se najpre svetlo-zuta,zatim svetlo-mrka a kasnije tamno-mrka boja.A da bi se izbeglo tamnjenje ploda moze se dodati antioksidans najcesce u konkretnom slucaju askorbinska kiselina.
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|