Uopredjivao sam cene i dosao sam do zakljucka da mi kupujemo najskuplju hranu. Hrana je jeftinija u Nemackoj i Americi sto je zaista cudno? Nase plate su mizerne,a imamo i milion nezaposlenih koji nigde ne rade tako da me iskreno zanima kako ovaj narod uopste prezivljava?
Ja sam poceo u zadnje vreme da nosim sa sobom digitron kada idem da kupujem hranu posto kupujem cekovima na odlozeno. Uvek se neugodno iznenadim koliko malo hrane mozete da kupite za iznos od 2.000 dinara po jednom ceku. Desavalo mi se da na kasi moram da vratim neke artikle jer sam prekoracio iznos ceka od 2.000.
Zato i vucem sa sobom digitron da se ne bih slogirao kada dodjem na kasu. Takodje kupujem najjeftiniji hleb,one male veknice od 13 dinara,jer mislim da je hleb u Srbiji stravicno skup!!! Zasto da platim hleb 38 dinara,ili onaj manastirski hleb 54 dinara,kada mogu da prezivim i sa veknicom od 13 dinara.
Sto je narod bedniji jede mnogo vise hleba a to je zacarani krug jer hleb je mnoooogo skup!!!!
Ja zaista ne znam koliko treba cetvoroclanoj porodici mesecno za hranu,jer sam samac,ali znam da je ovde hrana mnogo skuplja nego u Evropi,ili u Americi. Zasto je to tako pitam ja vas kada Srbija ima Vojvodinu najvecu zitnicu Evrope?
[Ovu poruku je menjao Hefestionlove dana 15.10.2005. u 11:49 GMT+1]
[ SmilieBG @ 15.10.2005. 11:16 ] @
Sta to kupis za 2.000 dinara? Navedi proizvode, i reci cu ti koliko bi te to u NL (zapadu) kostalo.
Koliko ja znam, hrana je jeftinija kod nas i cini mi se da te neko laze :)
Meni samom treba +/- 150 evra za klopu mesecno. Nista extra, ali ni najjeftinije. Sto mu dodje oko 12.500 dinara.
Evo recimo, hleb kosta ovda izmedju 45 i 90 centi, zavisi koji. I to takav hleb, da je i nas bajati hleb koji je 7 dana star bolji od njihovog koji je tek ispecen :) Naravno postoje i vrste 'zdravih' proizvoda, cija cena prelazi i 1 evro po vekni.
To pricamo o samoposluzi. Restorane nemoj ni se usudis da mi uporedjujes :)
Poz,
Sale
[ Hefestionlove @ 15.10.2005. 11:21 ] @
Obicno kupujem pilece batake koje ubacim u supu i dodam hrvatsku "Vegetu" i rezance za supu. Kupim oko 5-6 kilograma bataka koje cuvam u zamrzivacu.
Znaci moj spisak izgleda ovako u vrednosti ceka od 2.000 dinara:
1). 5-6 kg pilecih bataka
2). "Vegeta" (pakovanje od 1/2 kg)
3). rezanci za supu
4). salvete
5). 3 sapuna za ruke,i 3 sapuna za lice
6). pena za brijanje
Eto to mozes da kupis u Srbiji za 2.000 dinara!
Kada krajem decembra ukinu mogucnost kupovine cekovima na odlozeno gladni narod ce dici revoluciju!
[Ovu poruku je menjao Hefestionlove dana 15.10.2005. u 12:22 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao Hefestionlove dana 15.10.2005. u 12:23 GMT+1]
[ italianmafia @ 15.10.2005. 11:45 ] @
Za te pare u SLO mozes da kupis samo pod 1) 2) i 6).Beli najjevtiniji hljeb kosta oko 65dinara.Mislim da ipak nije tako skupo.
[ Goofy @ 15.10.2005. 12:41 ] @
cisto za primer cene u svajacrskoj tih istih proizvoda :
kilo hleba 2.40
rezanci oko 1.80-2.30
salvete obicne 1.20
1 kg pilecih bataka oko 15 (nism siguran ali je tu negde)
pena za brijanje obicna no name 2-3 one brand oko 5-6
vegeta je oko 5 (kod nasih u prodavnicama )
1 sfr je mislim oko 52 din pa sada kome se racuna neka izvoli
malboro 6 sfr a dole kod vas je mislim 120 din pa ti sad vidi
poz
[ Atos @ 15.10.2005. 13:48 ] @
Javio mi jedan ortak iz L.A. (USA), da 3 kila bataka kostaju 1 dolar, a ja prosto ne mogu da poverujem u to. Sta mislite, jel to moguce?
[ nikola87 @ 15.10.2005. 14:29 ] @
Citat:
Hefestionlove: Obicno kupujem pilece batake koje ubacim u supu i dodam hrvatsku "Vegetu" i rezance za supu. Kupim oko 5-6 kilograma bataka koje cuvam u zamrzivacu.
Znaci moj spisak izgleda ovako u vrednosti ceka od 2.000 dinara:
1). 5-6 kg pilecih bataka
2). "Vegeta" (pakovanje od 1/2 kg)
3). rezanci za supu
4). salvete
5). 3 sapuna za ruke,i 3 sapuna za lice
6). pena za brijanje
koji si ti kralj....
[ kobrejabre @ 15.10.2005. 14:34 ] @
Ne da je moguce, nego i jeste tako. U Americi imas za svakog ponesto:
- Za siromasne - te batake od 30 centi kilogram koji su, naravno, najgoreg kvaliteta (od pilica koji se ne pokrenu u toku zivota i ko zna cime ih kljukaju)
- Za bogate - normalne batake koji se proizvode u "prirodnijim" uslovima ali zato i vise kostaju.
E, sad da ne bi ovde poceli neki da vicu "eto, ipak je Srbija prava stvar, Amerika je s*anje", mislim da i ovi bataci koji se kod nas prodaju nisu nista bolji od tih americkih "za sirotinju", samo sto vise kostaju. Cini mi se da mi cak i uvozimo te americke batake, a znam da su preplavili Rusiju...
[ despotbg @ 15.10.2005. 14:43 ] @
U evropi je meso jeftinije nego u srbiju. U Sloveniji je sve za nijansu skuplje.
U Bugarskoj i Turskoj je sve mnogo jeftinije
[ crews_adder @ 15.10.2005. 15:22 ] @
Citat:
Goofy: cisto za primer cene u svajacrskoj tih istih proizvoda : kilo hleba 2.40
....
malboro 6 sfr a dole kod vas je mislim 120 din pa ti sad vidi
poz
E pa vidis, u Srbiji je hleb koji je pod zastitom drzave 20-25dinara. Problem je, medjutim, sto on ima 350-400grama. Zato kifla kosta 10dinara.
Da u Svajcarskoj hleb poskupi npr. na 3CHF, da li bi se time izazvao neki poremecaj? Ne bi. A ovde i dinar povecanja cene hleba ima znatnog uticaja na standard, posto je hleb OSNOVNA a na zalost, neretko i JEDINA namirnica.
Marlboro je ovde 85din, a u Nemackoj su npr. cigarete skoro nesto pojeftinile, sa 4EUR na 3.70EUR, s tim sto u PAKLU (sto li se bas ovako zove? ) sada ima samo 17 cigareta, dok ih kod nas ima 20. Verujem da bar 80%cene predstavlja porez koji na cigarete ubira drzava. Ali, to je jednostavno odlika svake iole normalne i svesne drzave i logicne prakse da se stetni i luksuzni proizvodi oporezuju po visokoj stopi.
S druge strane, jaja, meso i jestivo ulje su mnooogo jeftiniji u Nemackoj. A tek kada bi se u obzir uzela njihova i nasa kupovna moc... Milka je bila nesto manje od 70centi, a kod nas? Voce je mislim ono jedino sto je mnooogo jeftinije kod nas.
O cenama u USA, koje su znatno nize i od onih u EU ovom prilikom necu.
Gorivo (po kojem uglavnom stanovnici onoga sto je nekada bila EU ocenjuju svoj standard) u Nemackoj jeste skuplje nego kod nas ali razlog je na prvom mestu u velikom porezu koji drzava Nemacka ubira po svakom prodatom litru, a tako prikupljena sredstva se zatim upotrebljavaju za izgradnju i odrzanje puteva. (Drugi razlog je... pa vidcete sta ce tek biti sa NIS-om zbog populisticke politike ove vlade i koliki su vec sada NIS-ovi gubici. Toga u EU nema.) Za razliku od vecine drugih zemalja EU, u Nemackoj se ne placa putarina, pa vam nece trebati ni "vinjeta". Kod nas se takodje vec godinama ubiraju, doduse manja, sredstva iz svakog prodatog litra, ali pogledajte (da ne kazem UPOREDITE) puteve...
Ono sto je meni bilo neverovatno je da je flasa obicne vode u Egiptu prilicno jeftinija od "sestre joj" u Srbiji. I o cemu mi onda pricamo?
[Ovu poruku je menjao crews_adder dana 15.10.2005. u 16:28 GMT+1]
[ misk0 @ 15.10.2005. 16:38 ] @
Citat:
E pa vidis, u Srbiji je hleb koji je pod zastitom drzave 20-25dinara. Problem je, medjutim, sto on ima 350-400grama. Zato kifla kosta 10dinara.
Pogresno si protumacio. 'kilo' bi trebalo biti komad zapravo jer taj hljeb koji kosta 2.40CHF je 500gr.
Citat:
Da u Svajcarskoj hleb poskupi npr. na 3CHF, da li bi se time izazvao neki poremecaj? Ne bi. A ovde i dinar povecanja cene hleba ima znatnog uticaja na standard, posto je hleb OSNOVNA a na zalost, neretko i JEDINA namirnica.
Itekako bi izazvao pobune. Prosle godine su cigarete poskupile za 0.50CHF, znaci sa 5.30 na 5.80CHF i 30% pusaca je prestalo da pusi.
Isto tako, pivo je poskupilo sa 2.50CHF na 2.60 i vec su se zalili i klijenti i vlasnici kafana kako 'neki nece sebi moci u buduce to da priuste'. Poenta je sto je cijena piva u CH jednaka zadnjih 10-15 godina i bilo kakvo poskupljenje pa makar i minimalno izaziva jako velike pobune, sumnje, probleme.
[ ni hao @ 15.10.2005. 16:39 ] @
Austrija,
najjeftiniji marketi, Hofer(u njemackoj je to Aldi) i Zielpunkt(u njemackoj je to Plus)
Hljeb od 45ceniti (male zemicke) do 1 evro( obicni bijeli hljeb)
Mlijeko 69 centi( litra u tetrapaku) 60 centi(litra dugotrajnog)
Jaja 99centi(deset komada) do 2,5 evra(prva klasa,10 kom.)
pile 2,69e/kg
pileca prsa(6,69e/kg)
banane( oko 1e)
cijene voca i povrca maksimalno variraju( mislim da je dosta skuplje nego kod nas), nekad se desi da su banane 35 centi po kili a sutra poskupe za 2 evra.
sapun 35 centi
sampon za kosu 1,29centi
obicna mlijecna cokolada 40 centi
milka od 100g 79 centi
krompir, oko 1 evro 2 kg
jogurt 250 g 25 centi
Teletina je puno skupa, oko 10e i vise po kg.
Ovo gore su najjeftinije stvari koje se mogu naci u Austriji. Inace ko traze neki veci kvalitet morace dati deset puta toliko.
Ako se kupuju proizvodi koji su pod akcijom( a moze se svaki dan naci nesto sto je pod akcijom) onda se stvarno moze proci sa malo para.
[ Hefestionlove @ 15.10.2005. 16:39 ] @
Moj otac,inace americki drzavljanin,prilikom poseta Srbiji NIKADA nije hteo da kupuje coca-colu,cokolade,prasku sunku,mineralnu vodu,itd. jer su SKUPLJE nego u Americi. To je radio u znak protesta. Mene je kritikovao sto bacam pare na skupu penu za brijanje umesto da koristim sapun za brijanje i cetku. Stalno se zalio kako je ovde sve stravicno skupo,a hrana najvise!
[ popay_vp @ 15.10.2005. 16:48 ] @
Citat:
nikola87: koji si ti kralj....
a gde ti je vazelin na ovom spisku?
Da li je on skuplji kod nas ili preko??
[ Dalibor81 @ 15.10.2005. 18:41 ] @
Kakve veze ima ova tvoja poruka sa navedenim citatom majke ti??????
[ Hefestionlove @ 15.10.2005. 18:53 ] @
Dok sam bio u Londonu i Rimu uopste nisam razmisljao o hrani,a ovde u Srbiji stalno mislim sta bih mogao da pojedem?! Da li smo mozda "genetski gladna" nacija?
[ since1986BC @ 15.10.2005. 18:59 ] @
Zato sto su proizvodi svetski a nasi :)))
Ma bar jos uvek ne zvacem atomsku piletinu i druge genetksi modifikovane trice i kucine...
Ili zivim u zabludi...
istina je negde tamo>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
[ kobrejabre @ 15.10.2005. 19:09 ] @
Citat:
Ili zivim u zabludi...
Zivis u zabludi. Ovo sto kod nas kupujes po prodavnicam nije nista bolje od tih atomskih proizvoda. Mnogi su cak i uvezeni sa zapada (i to verovatno niza klasa nego ona koja se tamo prodaje). Ako kupujes od seljaka, cak ni to ti mnogo ne pomaze - ko je gledao film Erogena zona (MIlan Gutovic u borbi za prirodne pilice) zna na sta mislim.
[ crews_adder @ 15.10.2005. 20:00 ] @
Citat:
misk0: Itekako bi izazvao pobune. Prosle godine su cigarete poskupile za 0.50CHF, znaci sa 5.30 na 5.80CHF i 30% pusaca je prestalo da pusi.
Isto tako, pivo je poskupilo sa 2.50CHF na 2.60 i vec su se zalili i klijenti i vlasnici kafana kako 'neki nece sebi moci u buduce to da priuste'. Poenta je sto je cijena piva u CH jednaka zadnjih 10-15 godina i bilo kakvo poskupljenje pa makar i minimalno izaziva jako velike pobune, sumnje, probleme.
To i jeste svrhe, odn. poenta price. Da ljudi prestaju sa pusenjem. Jer da cigarete i alkohol nisu stetni, tj. da upravo zbog te stetnosti nije veliki porez na njih, ne bi ni bili tako skupi.
Kako ce u Srbiji velika vecina pusaca, onih koji predstavljaju prosek (u smislu zivotnog standarda) a i ispod njega, uz to istovremeno nemocnih da se oslobode tog poroka, reci: "To mi je jedino zadovoljstvo" (a cesto cete videti i pripadnike romske nacionalnosti, prosjake i sl. kako drze cigaretu a ni 'leba nemaju da jedu), znaci da cigarete uopste nisu skupe. A tek nece biti, (k)ako se budemo priblizavali EU...
U Nemackoj, npr. nema razlike u ceni izmedju "PAKLA" HB-a i Davidoff-a, zato se i puse samo dobre cigarete , koje tamo gotovo svako moze sebi da priusti. A posto su upravo takvi, kako je to i misk0 ilustrovao primerom, onda i taj komad manje u "PAKLU" (raju? P)mnogo njih odvrati od pusenja. Zato statistika, koja je "kao bikini - sve otkriva a nista ne pokazuje" (Z. Mihajlovski), pokazuje pad broja pusaca.
Citat:
since1986BC: Zato sto su proizvodi svetski a nasi ))
Ma bar jos uvek ne zvacem atomsku piletinu i druge genetksi modifikovane trice i kucine...
Ili zivim u zabludi...
A piletina iz Brazila? A ona zarazena piletina iz Brazila? A secer iz Brazila? A samo desni pileci bataci? a prosvercovana genetski modifikovana sojina sacma?
E moj rodjace... Necu da kazem da smo bas toliko pogana zemlja, ali smo sigurno zemlja sa mnogo poganih ljudi.
E, da: hrana je kod nas skup(lj)a pre svega zbog skupe proizvodnje, da ne kazem niske produktivnosti, odn. neefikasne proizvodnje, ali i visokih cena neophodnih sredstava za prozvodnju (a narocito onih koji se uvoze).
[Ovu poruku je menjao crews_adder dana 15.10.2005. u 21:06 GMT+1]
[ Goofy @ 15.10.2005. 20:24 ] @
U Nemackoj, npr. nema razlike u ceni izmedju "PAKLA" HB-a i Davidoff-a, zato se i puse samo dobre cigarete , koje tamo gotovo svako moze sebi da priusti.
???????? Mala greska prijtelju.
U Nemackoj kukaju da ih je pojeo Euro i puno njih zali da starom DM.
I ovde imas onih jeftinih cigara mada je tacno da one standardne marke imaju skoro istu cenu.
E sada sto se tice toga sta mi sebi mozemo da priustimo, poenta je ta da i ovde moras veoma dobro da pazis gde i na sta ces da das novac.Kupovna moc je i ovde polako u opadanju iz cistog razloga:Sto polako sve poskupljuje a plate su vec nekoliko godina u minimalnom porastu.
Za one koji zive blizu granice je skoro svakog vikenda ritual da se skokne preko u kupovinu,zato sto je jeftinije.
Predpostaljam da Misko skokne malo do Coma preko u soping.
[ Ivan Dimkovic @ 15.10.2005. 20:44 ] @
Citat:
Ili zivim u zabludi...
GM hrana je zakonom zabranjena u EU (iako bez nekog preteranog razloga moram dodati) - veca je verovatnoca da ces jesti GM hranu u Srbiji (Mile Import Trade je potplatio carinu da mu uveze jeftin k'uruz iz Juzne Amerike namenjen za USA) nego u UK ili u DE.
[ crews_adder @ 15.10.2005. 20:48 ] @
Nije greska. Znam ja da oni kukaju na evro ("euro=teuro", ko razume shvatice), ali i ja zalim za DM, samo sto bih ipak voleo vise da pustam suze sa 1500-2000EUR mesecno. A sto se kupovne moci tice... zar ona u postoji u Srbiji??? Kupovna nemoc - da, ali kupovna moc...
No, bice bolje, makar od 2015.
[ Dragi Tata @ 15.10.2005. 21:08 ] @
Hrana - kako koja. Restorani su čini mi se dosta jeftiniji nego u Americi, a samoposluge su tu negde. U Srbiji su mnogo jeftinije a često i kvalitetnije usluge kao što su šišanje, fotografisanje, razne popravke (mada naši majstori vole da izigravaju primadone), a u Americi je jeftiniji benzin, automobili, elektronika a čini mi se i odeća (ako ne računamo buvljake).
[ milanche @ 15.10.2005. 22:37 ] @
Mnogo je smislenije porediti za koliko sati rada za minimalnu satnicu moze da se
zaradi za mesecne troskove hrane.
Po mojim proracunima, u Americi osoba koja radi najslabije (legalno) placen posao
treba da radi oko dve nedelje da bi mogao da bez problema kvalitetno hrani
cetvoroclanu porodicu robom kupljenom u normalnoj samoposluzi. Prosek moze da
bude i bolji ako se ima sreca da se bude blizu neke radnje tipa Aldi (bila je jedna u
Indijani - samoposlugabez usluge i rafova - roba samo naslagana - cene fenomenalne).
Gomila ostalih potreba (odeca, namestaj, sportska oprema) se uz malo strpljenja
moze potpuno zbrinuti preko garage sale-ova (kad ljudi iznesu vikendom stvari koje
im vise ne trebaju i prodaju ih uglavnom za smesne pare).
Hrana u restoranima je prilicno obimna - porcije su velike, izuzev mozda u
orijentalnim restoranima, gde je vise po nekoj normalnoj meri. Najfenomenalnije je
ipak koliko svi jedu - ko je god usao u biznis sa hranom u Americi nije propao.
Sto se kvaliteta tice, osim pomenutog Aldi-ja, jos jedna firma koju drze Nemci je
napravila rusvaj (Trader Joe's) fenomenalnim izborom brizljivo birane hrane sa
cenama od potpuno poredivih do daleko boljih nego bilo gde (...jedan moj ortak
kad treba da bira novi apartman gleda prvo da li je Trader Joe's u blizini...)
Sto se izbora tice, ponuda u metropolitan oblastima je neshvatljiva. Hrana iz celog
sveta, sve prilicno dobro. U celoj Kaliforniji i na Havajima morske hrane ima u
izobilju, jedino sto zbog zive (mercury) ne preporucuju krupnu morsku ribu (tuna,
ajkula, sabljarka) trudnicama izrazito, a ni ostalima bas previse.
Sto se usluga tice, sta god se radi rucno kosta sumu para - popravka cipela moze
da kosta i skuplje nego te iste nove cipele. Tu je Srbija daleko bolja. Malo me je
razocaralo sto su nestale radnje za umetnicko stopovanje koje su umele pocepan
komad odece da sastave nazad da se ne moze prepoznati da je tu ikada bila
poderotina. Zna li neko taku nekakvu radnju da je jos u biznisu ?
Sta je jos u Srbiji daleko bolje (osim lepih zena gde niko ne moze ni da nam
pridje na puskomet) ?
Povrce i voce imaju neverovatan ukus. Jagoda sam u Americi jeo od potpuno
drvenih (lepo, crveno, jezikasto, izgleda kao jagoda, a ima ukus iverice ili mediapan
ploce), do malo ukusnijih. Kad sam ih poslednji put jeo u Srbiji, pao sam u nesvest.
Slicno je i sa paradajzom, mada se ovde moze naci da je OK. Slicna prica je i sa
jabukama, sljivama, breskvama i ostalim plodovima u cijem zrenju kvalitet
fermentacije igra bitnu ulogu.
Ne znam da li znate - USA gotovo da nema svoj pitomi kesten. Negde 1920-tih je
neki parazit iz Japana po celoj zemlji unistio gotovo sav pitomi kesten. Gotovo sav
kesten uglavnom uvoze. Takodje je jezivo tesko naci sveze visnje osim u nekim
preradjenim varijantama.
Meso nam je jos uvek bolje i kvalitetnije i ima neuporedivo bolji ukus (izuzev ako se
ne uzme od privatnika koji imaju svoje stado) ili preko www.suhomeso.com, sto je
onda tu negde po kvalitetu.
[ Dragi Tata @ 15.10.2005. 23:11 ] @
Citat:
milanche: Sto se kvaliteta tice, osim pomenutog Aldi-ja, jos jedna firma koju drze Nemci je
napravila rusvaj (Trader Joe's) fenomenalnim izborom brizljivo birane hrane sa
cenama od potpuno poredivih do daleko boljih nego bilo gde (...jedan moj ortak
kad treba da bira novi apartman gleda prvo da li je Trader Joe's u blizini...)
Vala i ja sam isti kao taj tvoj ortak. TJ's je zakon.
[ stonex @ 16.10.2005. 00:07 ] @
Ma nije ovde u Srbiji skupa hrana , vec su nasi prodavci neverovatni lopovi !
Cist primer : zivim u blizini Metro-a i tu se snabdevam od njegovog otvaranja . Od tada ( 10 meseci ) sam za izdrzavanje troclane porodice ustedeo oko 300 eura ( uporedjujuci cene sa C market-om ) !!!
Poredjenja radi :
Tartar sos- 300 gr. u Metro-u kosta 40 din. a u C-market-u kosta 55 dinara ,
Francuska salama sa povrcem je 160 din. / kg , a u C-marketu ista kosta 246 din. ,
Cajna kobasica u Metro-u je od 470 - 570 , a kod "C" lopova je od 650 - 850 .
Kafa " Grand-aroma " od 200 grama je u Metro-u 81 dinar , a u C-market-u je 95 dinara .
O ostalim proizvodima da i ne govorim ! Bukvalno , samo hleb kupujem u prodavnici do mene .
Dakle , hrana nije skupa , vec domaci lopovi skupo naplacuju svoje " usluge " .
Uz sve to " C-market " vazi za jednu od jeftinijih prodavnica kod nas .
PS. Za razliku u cenama na kojima sam ustedeo za ovih devet meseci kupio sam juce sinu DVD sa 5.1 zvucnicima ( 8990 din. ) , televizor E-55 ( 9990 din. ) i letos biciklu ( 6800 din. ) . Naravno sve u "Metro-u" .
Da ne bude da samo "Metro" hvalim , tu je i "Tempo" koji je manje-vise isti sa cenama .
[Ovu poruku je menjao stonex dana 16.10.2005. u 01:12 GMT+1]
[ Milos niks @ 16.10.2005. 00:21 ] @
Neko pomenu hleb , on je kod nas apsolutno izvrstan ... pri tom nemislim na onaj koji proizvode mini pekare nego pekare kao BPI i novosadjani ,"SAVA" napprimer.
Sto se tice ostaloga cene su slicne kao svugde u evropi a kvalitet je na mnogim mestima ispod i to dosta
poz
[ Hefestionlove @ 16.10.2005. 00:47 ] @
Kvalitetan je nas manastirski hleb ali zato kosta 54 dinara!
[ Pici man @ 16.10.2005. 01:21 ] @
@Hefestionlove ne daj se :-) ovim topikom si potpuno u pravu u vezi cena.
Hleb, i rakija su jedini proizvodi obezvredjeni u Srbiji i mnogo nizi cenama od onih na zapadu i nista vise. Cast izuzecima ali malo ih je!
[ sasabraj @ 18.02.2011. 15:58 ] @
Zalosno je da u Srbiji,koja bi trablo da bude poljoprivredna regionalna sila hrana skupa?
Da li je tom uvod da nam ponude GMO kao jeftinu alternativu?
I danas procitah da je procjena MMF da je 400 hiljada ljudi ostalo bez posla unazad dvije godine????
[ Isak666 @ 18.02.2011. 16:05 ] @
Citat:
16.10.2005. u 02:21
je napisana poslednja poruka na ovoj temi.
Btw i da neko resi da celoj Srbiji preko marketa daje vec pecene pilice, pohovane tikvice i svez mladi lukac svaki dan po ceni od jednog dinara - opet bi ti to platio duplo vise nego u Madjarskoj, jer su marze negde i po 80%.
Mada, ko zna... Mozda je sve zavera proizvodjaca GM hrane.
Beko - Monsanto linija ili tako nesto.
[ Ivan Dimkovic @ 18.02.2011. 16:07 ] @
Citat:
Da li je tom uvod da nam ponude GMO kao jeftinu alternativu?
Pa GMO hrana se ne prodaje u toj Nemackoj, pa ako je tvrdnja da je hrana u Nemackoj jeftinija - tacna - onda nema logike.
Ako je hrana u Srbiji skupa, to onda ima daleko vise veze sa:
a) Vecim marzama zbog manje konkurencije
b) Na malim trzistima sa zastitom lokalne poljoprivrede - losijim industrijskim procesima proizvodnje koji su skuplji jer su prinosi manji
Uzimanje Nemacke (u kojoj se ne prodaje GMO) i Amerike (u kojoj se prodaje GMO) kao reper je potpuno besmisleno - jer su to dve zemlje sa izuzetno razvijenim trzistem i ogromnom konkurencijom na trzistu koja ubija cenu.
Hrana u Nemackoj je znacajno jeftinija od hrane u Holandiji, Francuskoj, itd... a to je zbog izuzetno efikasnog trzista sa ogromnim lancima tipa Aldi i LIDL koji imaju strategiju ubijanja cene i zaradi na vecoj prodaji...
Srbija to nema - i totalno je bespredmetno porediti Srbiju sa zemljama poput Amerike i Nemacke.
I to nema veze sa tim koliko poljoprivrede ima ako je trziste otvoreno - hrana u Spaniji je skuplja od Nemacke cesto, iako je Spanija poljoprivredna sila. A to je zato sto je sama proizvodna cena hrane samo mali deo ukupne cene u trzistima koja su velika i gde postoje alternativni izvori hrane (uvoz) - mnogo je vise bitno koliko konkurencije imas na trzistu supermarketa, recimo... Hrana moze da se uvozi odakle hoces.. ali ako se prodaje uz veliku zaradu, cena je onda velika.
[ a1200 @ 18.02.2011. 16:33 ] @
Citat:
Zasto je hrana u Srbiji skuplja nego hrana u Nemackoj,Americi?
Ma to ti se samo cini da je skuplja. Jer ovde je 37 Evra = 100 "Evrova" u Evropi... tako da je kod nas ustvari sve mnogo jeftinije.
Em smo lider na balkanu, em smo lider u poljoprivredi... em je kod nas 37 = 100, pa gde ces bolje!
A tih 400 000, sta je bre to...
Nego da napravimo neki sajtic od jedno 25K, gde cemo da objasnimo kako je ovde ustari hrana najjeftinija!...
Naravno, sajt mora da bude u "programskom jeziku" CMS, sa passom: 12345678, jer to je ono sto zahteva nivo nasheg expertizma.
[Ovu poruku je menjao a1200 dana 18.02.2011. u 17:45 GMT+1]
[ mihojla @ 18.02.2011. 20:11 ] @
Kome ne odgovaraju visoke marže u marketima neka kupuje hranu direktno od seljaka. Ako mu je i to skupo, neka sam uzme motiku u šake i neka proizvede šta god mu se sviđa.
Napuštenih sela sa obradivom zemljom i onako ima koliko hoćete.
Samo neće niko da zasuče rukave.
[ Isak666 @ 18.02.2011. 20:35 ] @
Pa ne bi bilo lose kad bi prestali ljudi na neko vreme da kupuju neke proizvode, ne verujem da bi tako lako ostale iste cene.
Posebno kod kvarljive robe.
Jos malo Zakon o zastiti konkurencije da se agilnije sprovodi, bilo bi mozda bolje.
[ milance_kg @ 18.02.2011. 20:36 ] @
Nisam citao nijedan post :D
Dok ne bude svest, ama bas svest :
Ja naginjem na patriotizam, kazu da Svedi vole da okace ispred kuce svoju zastavu,
e kad i mi to uspemo, da ljudi sami to pocnu da rade, to je neki znak...
[ Igor Gajic @ 18.02.2011. 20:50 ] @
Nazalost nacekacemo se do tog dana...
[ Sale_123 @ 18.02.2011. 22:45 ] @
Citat:
mihojla: Kome ne odgovaraju visoke marže u marketima neka kupuje hranu direktno od seljaka. Ako mu je i to skupo, neka sam uzme motiku u šake i neka proizvede šta god mu se sviđa.
Napuštenih sela sa obradivom zemljom i onako ima koliko hoćete.
Samo neće niko da zasuče rukave.
Ili nije isplativo da se time bave?
Sa ostatkom se moram sloziti. Npr. ljetos kod nas 1kg jabuke je kostao nesto vise od 2 EUR-a (Interex, Merkator). Na pijaci kod seljaka, 1kg jabuka je kostao 0.25 EUR. E sad, ove na pijaci se ne sijaju i nisu velike kao one u Interexu, imaju tu i tamo po poneku flekicu ili zato ukusom i mirisom sve nedostatke nadomjescuju. Jedini problem sto ljudi bas i nemaju naviku da posjecuju pijacu, ili nisu u mogucnosti ili im je lakse da svu kupovinu obave na jednom mjestu pa im se ne da do pijace po povrce i voce.
Najgore mi je sto npr. u Austriji za 1kg tih bio jabuka moram izdvojiti preko 3 EUR-a o ovde ih seljaci prodaju 12 puta jeftinije. :(
[ milance_kg @ 18.02.2011. 23:06 ] @
@Sale_123
Kod nas je sazrela klasa 'fancy' musterija, pa stoga i to mora tako izgledati sto jedu :)
Uvek se setim jedne stare sorte jabuka 'Chenja', nesto sumnjam da je iz nje
izveden zlatni delises', ukus , miris, sve je tu, ali nema bujnost stabla...
Do pre neku godinu bila aktuelna neka sorta 'Pink..' :)
...
Poceo sam da postujem svoju macku sto prvo pomirise ono sto ce jesti :)
p.s.
Stare sorte jabuka tipa : Budimaka, Kolacara, Kiseljaca, Chenja,.... imaju bujan i preko-stoletnji vek,
i uvek rode. Jesu ruzne, ali ne prskaju se icim, i uvek imaju tedenciju da rode,
tako da mi svake godine propadne preko tona toga. Sad cu malo da obratim paznju, ako nista,
da cedim sok od njih :)
Kod nas je sazrela klasa 'fancy' musterija, pa stoga i to mora tako izgledati sto jedu :)
Uvek se setim jedne stare sorte jabuka 'Chenja', nesto sumnjam da je iz nje
izveden zlatni delises', ukus , miris, sve je tu, ali nema bujnost stabla...
Do pre neku godinu bila aktuelna neka sorta 'Pink..' :)
...
Poceo sam da postujem svoju macku sto prvo pomirise ono sto ce jesti :)
He he, sjecam se jedan je Italijan dolazio kod mog starog na razgovor oko posla, pa su kasnije zavrsili u ostavi da bi dohvatili koji sunku :). U ostavi su bile dvije, tri gajbice domacih jabuka. Kada je Italijan usao, pitao ga je: "Gdje ti ovako mirisu banane?" :D
Skoro mi je stric pricao da na podrucju Podkozarja (poprilicno dobar kraj za vocarstvo) postoji otprilike (sad ne znam tacno) pedesetak razlicitih vrsta krusaka, koje postepeno propadaju i gubi im se sjeme. Mi danas jedemo samo 2-3 vrste.
[ PhaseLinear @ 22.02.2011. 21:29 ] @
Zasto je hrana u Srbiji skuplja nego hrana u Nemackoj,Americi?
Moze se onome ko vodi drzavu i podrzava uvoznike, nista novo...nema neke mistike sem da se zarade pare.
[ Anonima @ 27.06.2011. 15:16 ] @
zato sto nam je stanje svesti na najnizem novou? zato sto pristajemo na te cene, zato sto se nikad nismo pobunili kao npr francuzi i grci... mnogo je razloga...
[ SPM @ 27.10.2012. 07:40 ] @
Ako mislis da je hrana skupa u Srbiju dodji u Hrvatsku! Vegeta u Beogradu kosta 5 kuna a u Koprivnici 12 Kn
[ SPM @ 27.10.2012. 08:02 ] @
nije istina taj tvoj prijatelj iz LA ti laže... 1 lp (45 dekagrama) možeš kupiti tu negdje za 1 dollar a ne 3 kilograma (više od 6 lb) Evo ti današnjih ponuda kokoši za 99 centi http://www.albertsons.com/savi...eakPeek=false&storeId=6763
[ anon70939 @ 27.10.2012. 08:10 ] @
Ziveo sam godinu dana u Zenevi.
u CH jeste skuplja hrana nego u Srbiji.
Ali ima puno robnih marki u Coop i Migros, koji su low budget gde stvarno kvalitetne stvari mogu da se kupe za manje novca nego u srbiji.
U CH je meso katastrofalno skupo recimo.
Zato smo prelazili granicu svaki put i isli u Francusku da kupujemo.
Garantujem da sam tamo za 100E vise kvalitetnijih stvari kupio nego sto kupujem u Srbiji.
Recimo meso koje se ne proda prvog ili drugog dana, vec treceg bude 1E za kg. (lupam dane, mozda je manje mozda i vise)
Meso koje svi nasi Srbi jedu tamo :)
Nista mu ne fali. Isto takvo meso kod nas se i dalje prodaje po istim cenama.
Recimo da znam da u Hipermarketu u kojem radim u KGu meso koje takodje zbog HACCP-a mora da se baci posle nekog roka, zadnji dan mu se spusti cena znatno.
Do tog mesa ne dodju obicni kupci nego dodje neka druga veletrgovina otkupi celu kolicinu i prodaje u svojim rafovima jos 2 dana.
Takodje dobar deo kupuju i restorani koji istog tog dana i pripreme obrok.
Takvo meso nikad ne ugleda svetlo dana gde moze obican kupac da kupi.
U Fr sam kupovao redovno
Hleb tamo jeste skuplji nego kod nas... i nije ni priblizno dobar kao nas.
Doduse nisam probao one koji kostaju po 10-20CHF :)
[ Braksi @ 27.10.2012. 08:32 ] @
u Italiji je hrana definitivno jeftinija nego u Srbiji, osim mozda pekarskih prizvoda jer se oni jos uvek prave manje vise prave "rucno". Ne samo hrana, ja recimo ne znam zapravo sta je od robe pa jeftinije u Srbiji ?
Srbija je strahovito skupa zemlja, a ako se uzmu u obzir i primanja onda je to katastrofa.
[ ventura @ 27.10.2012. 10:24 ] @
Pa ne možeš da imaš poljoprivredu na tehnološkom i ekonomskom nivou od pre 50 godina, a da imaš jeftinu hranu kao neke druge države koje imaju modernu poljoprivredu i stočarstvo.
U ceni hrane postoje neki apsurdi da je jeftinije kupiti beli luk iz Kine nego od lokalnog seljaka, ili kupiti svinjsko meso u južnoj americi, transportovati ga preko pola sveta u hladnjačama, uvesti u Srbiju, platiti sve namete i opet proći jeftinije nego da kupiš svinju od komšije na par kilometara od tebe..
[ Boris Tadić @ 27.10.2012. 12:08 ] @
Ok osnovne sirovine, ali npr. Rafaelo kugle sam pre 3 nedelje platio 20dkk(2.67e na etiketi) u običnoj prodavnici na granici Nemačke i Danske, a u Smederevu sinoć 330+din(3e).
1.5l Coca cole = 5dkk(0.7e), a ovde 1.25l = 90+ dinara.
Ritter Sport čokoladu zaista ne pamtim gde sam i kada platio preko 1e, od Drezdena, Berlina, Hamburga, Frankfurta...
A ovde je 1.5e u Tempu vikendom, na pumpama nije ispod 200 din, ni u Svilajncu.
Milka čokolada takođe, nigde nisam naišao na skuplju od 0.8, uglavnom su 0.5-0.7, a ovde ne postoji više apsolutno ništa ispod 1e. Ima ona obična mlečna što je pred istekom roka, pa je izakcijaju na 90 dinara.
Stvarno ne znam šta ljudi u Srbiji jedu, sve sam sigurniji da brste živu ogradu krišom...
[ anon70939 @ 27.10.2012. 12:52 ] @
Ajd ako necemo samo o osnovnim namirnicama.
Mene je pre 5 godina 40CHF kostalo
vise od 50 kanala nesto poput IPTV
Telefonska pretplata i besplatni pozivi u okviru CH.
U pretplati placanje "predbroja" za pozive ka Srbiji gde me 1h razgovora kostalo oko 1CHF. Ajd zamislite koliko je tada kostalo 1h razgovora iz Srbije sa CH.
Internet od 5MB/s (ne secam se koliki je bio upload) kad je prosečni Flat u Srbiji bio 256kbps ili mozda cak 128.
I minuti na prepaid na mobilnom telefonu su bili jeftiniji u okviru CH nego u Srbiji.
Struja, voda, sve sve... mislim da me nije kostalo vise od 150CHF mesecno. Kad uporedimo sa platom od 4000CHF koju sam imao kao običan radnik u nekoj fabrici cokolade.
Kad pominjem CHF, tada je bio mnogo nizi u odnosu na Euro i dinar nego sada...
Elem, kad pomenuste i Milku...
Ajd CH je poznata po čokoladama. Kod nas je Milka predstavljena kao vrhunski brend.
Tamo je uglavnom u marketima na najdonjoj polici. Po 3 milke od 300g vezane trakom prodaju se za 3CHF na nekim akcijama. Kod nas jedna kosta toliko :)
[ ventura @ 27.10.2012. 13:03 ] @
O čemu mi ovde pričamo?
Pa naravno da će proizvod proizveden u EU manje da košta u EU nego u drugim državama. Koliko košta Smoki u Beogradu, a koliko u Londonu ili Čikagu?
Neke stvari su jeftinije u Srbiji, neke su jeftinije u npr. Nemačkoj, ali generalno kada se sve sabere, nema šanse da su životne namirnice u Nemačkoj jeftinije nego u Srbiji.
Index prehrambenih namirnica u Berlinu je 72.22 dok je u Beogradu 43.31, što znači da su prehrambene namirnice u Beogradu 40% jefitnije nego u Berlinu.
[ Dexic @ 27.10.2012. 13:12 ] @
Tu pise i da je kapucino 1.25e, ali taj kapucino je..... da se bakterije nahrane jedino. Ni svinji ga ne bih dao :)
Pogledaj da cak i stoji da je mleko skuplje 33% kod nas.
I PAZI SADA! Basic Utilities - NIZE u Berlinu nego u Beogradu! :) I to pored prilicno skuolje struje tamo. Jel' ti i dalje tvrdis da je kod nas jeftino grejanje :)
[ Flo33 @ 27.10.2012. 13:26 ] @
Ja mogu da uporedim Srbiju i Sloveniju. Cene namirnica su iste. Nesto je ovde skuplje, nesto u Srbiji, u proseku je isto.
Ovde je skuplje: Stanovi, komunalije, lekovi, majstori. Znaci majstori bilo koje vrste su mnogo skuplji u Slo.
Jeftinija je odeca i obuca.
Problem je veci sto je u Sloveniji mogo, mnogo veci kvalitet onoga za sta platis nego dole. Pogotovo ti majstori. I na kraju pre uradim nesto ovde, jer znas sta je i kako je.
[ anon70939 @ 27.10.2012. 13:36 ] @
Takodje ovo sto je ventura linkovao jos mnogo stvari nije merodavno...
recimo
Clothing And Shoes [Edit] mean
1 Pair of Levis 501 (Or Equivalent) 72.50 € 69.27100.00
1 Summer Dress in a Chain Store (Zara, H&M, ...) 33.95 € 25.0040.00
1 Pair of Nike Shoes 90.00 € 80.00103.91
1 Pair of Men Leather Shoes 100.00 € 80.00120.00
Garderobu sam u Fr i CH plaćao jeftinije. Naravno na akcijama.
Verovatno je razlog za to što kod nas ne postoje realne akcije i sniženja
[ Boris Tadić @ 27.10.2012. 13:44 ] @
Dakle, svaki Srbin da jede Smoki da EU propadne što pre.
[ Odin D. @ 27.10.2012. 13:45 ] @
Citat:
ventura:
Pa naravno da će proizvod proizveden u EU manje da košta u EU nego u drugim državama. Koliko košta Smoki u Beogradu, a koliko u Londonu ili Čikagu?
Bogami, ne bih smio sad da se zakunem, pošto ne znam cijene tamo i amo napamet, ali nisam siguran da to važi i u obrnutom smjeru, bar ovdje za Austriju.
Sa izuzetkom par nekih bosanskih ili hrvatskih proizvoda koji mi se ne čine jeftini, ali ne znam ni koliko koštaju tamo, čini mi se da se ovdje u Austriji generalno srbijanski proizvodi mogu naći jeftinije nego u Srbiji ili bar po istoj ili približnoj cijeni.
Npr. Munchmallow keks je do skora bio 0.69€, od odnedavno je uglavnom 0.79€.
Sjećam se jednom prilikom da me iznenadilo da sam srbijanske suve šljive vidio za duplo manju cijenu nego u Srbiji. To je bilo tek kad sam stigao, pa sam još otprilike znao koliko šta košta u Srbiji, sad uglavnom nemam pojma...
[ Black_eyed @ 27.10.2012. 13:59 ] @
Pa kako mislite da se uradi prvobitna akumulacija kapitala (a.k.a pljačka) nego velikm maržama koje su omogućene nedostatkom konkurencije i zatvorenim tržištom ?
Jel vi misite da internet trgovina kod nas kasni zbog NBS ?
A to što nam je idustrija u "kamenom" dobu i što nije spremna ni za kakvu konkurenciiju to je priča iz koje nema izlaza bar 10 godina...
[ Braksi @ 27.10.2012. 14:16 ] @
Flo,
ponekad odem do Interspara ili Tusa u Sezani npr, kad se uzelim da napravim gibanicu (kore, skuta). Nesto ne mogu da se setim sta sam to nasao da nema u Srbiji, a ima i srpskih proizvoda. Skusa iz BG, plazma, jafa, pionir, pivo koje hoces... Ne bih rekao da se po kvalitetu razlikuje jer mnoge stvari i Slovenci uvoze.
[ deerbeer @ 27.10.2012. 14:17 ] @
Citat:
Sa izuzetkom par nekih bosanskih ili hrvatskih proizvoda koji mi se ne čine jeftini, ali ne znam ni koliko koštaju tamo, čini mi se da se ovdje u Austriji generalno srbijanski proizvodi mogu naći jeftinije nego u Srbiji ili bar po istoj ili približnoj cijeni.
To ne treba da te cudi uopste.
Jedna je cena kad neko kupuje robu na vecu kolicinu i kad placa unapred ili mozda 30 dana najkasnije ,
a druga je kad je manja kolicina i kad uglavnom rok za placanje je po par meseci i cak do godine kao sto je slucaj u Srbiji .
[ Corona @ 27.10.2012. 15:37 ] @
Otvorim temu, procitam prvi post i pricam sam sa sobom "gde ovaj covek zivi kad je ovo kupio za 2000din?". Slucajno vidim da je post iz 2005. :)
Citat:
ventura:
O čemu mi ovde pričamo?
Neke stvari su jeftinije u Srbiji, neke su jeftinije u npr. Nemačkoj, ali generalno kada se sve sabere, nema šanse da su životne namirnice u Nemačkoj jeftinije nego u Srbiji.
Index prehrambenih namirnica u Berlinu je 72.22 dok je u Beogradu 43.31, što znači da su prehrambene namirnice u Beogradu 40% jefitnije nego u Berlinu.
Slazem se potpuno.
Pojedne stvari jesu napolju jeftinije ali racun na kraju kupovine nikako nije manji a ni isti kao u SRB. Moze samo da bude veci.
Numbeo je odlican sajt za proveru takvih stvari. Input prave posetioci sajta i vrlo je tacan, licno sam se uverio.
Citat:
CoyoteKG Takodje ovo sto je ventura linkovao jos mnogo stvari nije merodavno...
recimo
Clothing And Shoes [Edit] mean
1 Pair of Levis 501 (Or Equivalent) 72.50 € 69.27100.00
1 Summer Dress in a Chain Store (Zara, H&M, ...) 33.95 € 25.0040.00
1 Pair of Nike Shoes 90.00 € 80.00103.91
1 Pair of Men Leather Shoes 100.00 € 80.00120.00
Garderobu sam u Fr i CH plaćao jeftinije. Naravno na akcijama.
Cene su dobre. Sam si sebi dao odgovor.
[ Flo33 @ 27.10.2012. 16:31 ] @
Braksi,
za majstore sam napisao da su mnogo kvalitetniji, i da ih zakon ogranicava (a pre svega se postuje zakon) da budu dziberi kao velika vecina kod nas.
Ponuda je uglavnom ista.
[ Odin D. @ 27.10.2012. 16:49 ] @
Citat:
Corona:Pojedne stvari jesu napolju jeftinije ali racun na kraju kupovine nikako nije manji a ni isti kao u SRB. Moze samo da bude veci.
Za Austriju mogu iz ličnog iskustva u prvom licu jednine da potvrdim upravo suprotno.
Za druge zemlje ne znam iz prve ruke, ali neke od mojih kolega koji su zivjeli/radili i u Austriji i u Njemačkoj (ili koji su stalno malo tamo malo ovamo) žale se da je Austrija dosta skuplja od Njemačke, što bi onda impliciralo i da je Njemačka jeftinija od Srbije.
[ vilil1 @ 27.10.2012. 16:56 ] @
Citat:
Flo33:
za majstore sam napisao da su mnogo kvalitetniji, i da ih zakon ogranicava (a pre svega se postuje zakon) da budu dziberi kao velika vecina kod nas.
Ovde si promasio. Naravno da nisu kvalitetniji. A i u cemu bi bili!? Jedino ako uzimas kao reper dundjere sa Vuka i slicne da ti "odrade" neki posao, pa te klepnu po usima i sve zabrljaju. Ako hoces da platis korektan rad, to ces i da dobijes. Bilo kakav majstorluk da je u pitanju.
Nema sanse da su zapadne zemlje jeftinije od Srbije. Ni teoretske.
[ Dexic @ 27.10.2012. 18:08 ] @
Citat:
Odin D.: Za Austriju mogu iz ličnog iskustva u prvom licu jednine da potvrdim upravo suprotno.
Takodje.
[ cika dacha @ 27.10.2012. 18:34 ] @
http://catalogues.cora.fr/prospectus/2012/070-tfcgrt/ ja kad sam preko u alzasu to mi je najblizi marke i eto uporedite cene! meso i voce i povrce je skuplje a ostalo je ista cena! gorivo skuplje, nekretnine da iznajmis za namanje stanove studio kako ih oni zovu od 20m2 ako neces da budes sa arapima nema kirije manje od 500e plus rezije! parking skup tj preskup, tranvaj u jednom pravcu 2,5e al je stvarno odlican itd! ali 1000e je tamo nista! a ovde je ipak dobra cifra!
[ Braksi @ 27.10.2012. 18:44 ] @
hehe, pa lako je biti dobar majstor kad radis sa kvalitetnim materijalima. U Srbiji ugrade vrata koja kostaju 100 evra,a u CH takva kostaju 1100 evra. A svejedno i tamo i vamo radi Srbin.
[ Corona @ 27.10.2012. 19:17 ] @
Citat:
Odin D.:
Za druge zemlje ne znam iz prve ruke, ali neke od mojih kolega koji su zivjeli/radili i u Austriji i u Njemačkoj (ili koji su stalno malo tamo malo ovamo) žale se da je Austrija dosta skuplja od Njemačke, što bi onda impliciralo i da je Njemačka jeftinija od Srbije.
Pogledao sam ovaj sajt koji je uglavnom neprecizan.
Ne znam za restorane, u to se slabo razumijem, ali:
-) stvari u marketima otprilike možeš naći po tim cijenama tu navedenim, ali to je otprilike maksimum, a ne srednja vrednost.
Naravno, imaš mesa od 25€/kg i vina od 15€ po flaši, ali nije to poenta. Govorim o običnim namirnicama za obične ljude.
Većinu stvari možeš naći znatno jeftinije, a dosta njih i upola jeftinije.
Sir prvog kvaliteta ne košta 12.5€kg nego 5-8 €/kg bez obzira kad i u kom marketu.
U marketima često mozeš pazariti meso "na veliko", a to znači pakete od 3-5 kg, pa tako npr. piletina ili svinjetina košta oko 2.5€/kg.
Koga ne mrzi da svraća na pijace - za meso, voće i povrće može proći znatno jeftinije nego u marketima.
-) Fitnes klub nije 50€ mjesečno nego 20€.
-) Za odjeću i obuću je takođe nejasno kako se i šta upoređuje. Nike patike možeš kupiti za 39€ a možeš i za 149€. Tako isto i za kožne cipele.
Ko kupuje na kraju sezone može da pazari šta god hoće dosta jeftino. Zimske jakne od 150€ na početku jeseni možeš kupiti za 39€ oko božića.
Tako isto i za zimsku obuću ili "modne" stvari za koje je neizvjesno da li će biti "u modi" sledeće sezone, pa ih se trgovci ratosiljaju kako znaju.
-) Cijene stanova i iznajmljivanja su takođe široka kategorija.
Rekao bih da je iznajmljivanje u Beču 10-15€/m2, a kupovina je već nešto drugo, tu je raspon daleko veći.
Prije nekoliko mjeseci jedan prijatelj je našao stan u Beču (širi centar Beča, ne periferija i tome slično, nego baš u gradu), novogradnja (zgrada stara par godina ili tako nešto) i čini mi se da je stan bio od 70-tak kvadrata za 50-i-nešto hiljada ili je bio od 50-tak kvadrata za 70-i-nešto hiljada. U svakom slučaju, komentarisalo smo kako u Bg za te pare nema šta ni da razmišljaš o stanovima.
Garsonjeru od 25 kvadrata u kojoj sam nekad stanovao (stara gradnja) je sadašnji vlasnik kupio prije 3 godine za 20 hiljada evra. Nalazi se 25 min pješke od samog centra Beča (recimo zgrada opere) ili 6-7 minuta metroom. Za nju su voda i komunalije (održavanje zgrade, čišćenje, odvoz smeća...) koštali 40€ mjesečno, struja u prosjeku oko 130 evra za kvartal, dakle 40-tak evra mjesečno.
Ono što ja primjećujem je da kad nasumice (bez da znam gdje šta može da se nađe povoljnije) uđem u prodavnicu u Beču mogu za istu količinu para da više kupim u Beču nego u BG. Prošlo ljeto sam posjetio i braću Hrvate, i mogu da kažem da je tamo još skuplje nego u BG, ali tamo mlađa medicinska sestra ima recimo 900€ platu...
Tako da, sve je to relativno.
[ ventura @ 27.10.2012. 20:28 ] @
I kad se porede gradovi, bitno je da se porede babe i babe, a ne grad od 2 miliona ljudi i selo u Francuskoj sa 20 kuća...
[ Odin D. @ 27.10.2012. 20:49 ] @
Po meni jedino mjerodavno poređenje nije to koliko košta sir u mjestu A i u mjestu B nego koliko sira može kupiti prosječan stanovnik mjesta A, a koliko može kupiti prosječan stanovnik mjesta B.
Koji je smisao pričati da su meso, kirija i parking u Šidu jeftiniji nego u Parizu, kad je prosječna plata u Šidu 90€, a nezaposlenost 90% npr.
[Ovu poruku je menjao Odin D. dana 27.10.2012. u 22:07 GMT+1]
[ bakara @ 27.10.2012. 21:09 ] @
Citat:
Odin D.: Sir prvog kvaliteta ne košta 12.5€kg nego 5-8 €/kg bez obzira kad i u kom marketu.
Kad se vec dohvati sira, kod nas je imlekov sir (znaci uobicajeni domaci) skoro nenormalnih 1000din/Kg a ne 4€ kako stoji na tom sajtu.
Ima tu dosta pogresnih cena, ali koncept sajta je odlican.
bakara: Kad se vec dohvati sira, kod nas je imlekov sir (znaci uobicajeni domaci) skoro nenormalnih 1000din/Kg a ne 4€ kako stoji na tom sajtu.
Evo ti neke cene domaćeg sira sa Maksi Online:
Mlekara Šabac, Sir Mladi 10%mm, 250gr, 117.99 din
Mlekara Šabac, Sir Mladi 10%mm, 450gr, 199.99 din
Sir President Somboled, 900gr, 371.99 din
Sir Feta Premia, 500g, 229.99 din
Sir kriska punomasni kravlj, 1kg, 437.99 din
Kravlji sir kriska punomasni Zdravlje Radovo, 1 kg, 490.99 din
Sir svezi 400g Meggle Srbija, 400 gr, 171.00 din
Kad preračunaš cene na 1 kg, dođeš do cifre od oko 4 evra ili malo manje. Što znači da mladi sir, fetu, krišku i sitni sve možeš da uzmeš za nekih 4 evra po kilogramu.
Corona:Pojedne stvari jesu napolju jeftinije ali racun na kraju kupovine nikako nije manji a ni isti kao u SRB. Moze samo da bude veci.
Za Austriju mogu iz ličnog iskustva u prvom licu jednine da potvrdim upravo suprotno.
Ajd sad malo da otvorimo karte..i da pocnemo da pricamo istinu
Ja vise volim u reci i slici..
Mleko 1l 3.5% 12kom kosta 5.99eur ili 0.499 cent ili po kursu 57din
(Hofer)Austrija LINK
kod nas je mleko tipa kravica na akciji za vikend 84.99
Megle u Idea 78din
Mleko:To je samo jedan proizvod.Da, jedan ali nekom jako bitan!
Na primer Vina LINK
Imate tu i Kaliforniska vina 2.59e.Znam da je verovatno Š klase.Ali u odnosu na fking Zdrebcevu krv ili ostali Š,pre bi se odlucio na Kalifornisko...Š!
Sto sam se ja ''uhvatio" ove prodavnice!? ma ima njih dosta ovo je cisto primer..
Cisto da docaram pricu da IMA proizvoda i skuplji i jeftiniji.To nije sporno.Ali IMA i velike ponude.Kod nas je ponuda suzena.
Konditoraj da ne pricamo.Kod nas udjes u market konditoraj je od 2 proizvodjaca.eventualno se ubaci pored starka,swissa i jos neko.Ali oni su monopolisti.Nema robe iz uvoza.Ja keks nemam da kupim iz nemacke,madjarske(cokolada da, ali samo milka)..dosadio mi Jaffa i manc melov...pa ljudi jedem 30god jedno te isto.
Toliko je suzena ponuda,da sve te razne price koliko je skuplje tamo negde jeste samo suplja prica.Ne moze da se poredi nesto sto tamo postoji a ovde ne!
Da, ima i u AUT Merkur marketi.U kome je roba izuzetno skupa.Ali sveza i raznovrsna.Btw U kome su negro i kiki bombone 0.59c kod nas 100din. 8)
[ bakara @ 27.10.2012. 22:03 ] @
Citat:
ventura: Evo ti neke cene domaćeg sira sa Maksi Online:
Mlekara Šabac, Sir Mladi 10%mm, 250gr, 117.99 din
Mlekara Šabac, Sir Mladi 10%mm, 450gr, 199.99 din
Sir President Somboled, 900gr, 371.99 din
Sir Feta Premia, 500g, 229.99 din
Sir kriska punomasni kravlj, 1kg, 437.99 din
Kravlji sir kriska punomasni Zdravlje Radovo, 1 kg, 490.99 din
Sir svezi 400g Meggle Srbija, 400 gr, 171.00 din
Kad preračunaš cene na 1 kg, dođeš do cifre od oko 4 evra ili malo manje. Što znači da mladi sir, fetu, krišku i sitni sve možeš da uzmeš za nekih 4 evra po kilogramu.
Mozda si u pravu, ali mi se pre cini da su u obzir uzimali "kackavalje", jer nema sanse da takav beli sir u austriji kosta 13€/Kg to je ipak cena za malo bolje sireve.
U ostalom neka kazu koliko kosta tvrdi sir u austriji?
[ Corona @ 27.10.2012. 22:15 ] @
Citat:
Odin D.:
Pogledao sam ovaj sajt koji je uglavnom neprecizan.
-) stvari u marketima otprilike možeš naći po tim cijenama tu navedenim, ali to je otprilike maksimum, a ne srednja vrednost.
Naravno, imaš mesa od 25€/kg i vina od 15€ po flaši, ali nije to poenta. Govorim o običnim namirnicama za obične ljude.
Većinu stvari možeš naći znatno jeftinije, a dosta njih i upola jeftinije.
Sir prvog kvaliteta ne košta 12.5€kg nego 5-8 €/kg bez obzira kad i u kom marketu.
U marketima često mozeš pazariti meso "na veliko", a to znači pakete od 3-5 kg, pa tako npr. piletina ili svinjetina košta oko 2.5€/kg.
Koga ne mrzi da svraća na pijace - za meso, voće i povrće može proći znatno jeftinije nego u marketima.
-) Fitnes klub nije 50€ mjesečno nego 20€......
Ne znam Odine, ako je tako kao sto pises (iako mi je tesko da poverujem) ja se selim kod tebe u Austriju. Nema mi druge. :) Pristojna teretana u BG i to van centra kosta 30e mesecno.
Citat:
bakara: Kad se vec dohvati sira, kod nas je imlekov sir (znaci uobicajeni domaci) skoro nenormalnih 1000din/Kg a ne 4€ kako stoji na tom sajtu.
Ima tu dosta pogresnih cena, ali koncept sajta je odlican.
Kod nas je local cheese beli sir (mahom su nasi ljudi unosili podatke), tako da je cena ok. Nisam primetio da ostale cene odudaraju.
ne znam sada, prosle godine sam placao 27€ neograniceno na mesec.
U bloku sam placao 600dinara sedmicu, kada sam bio na odmoru isto prosle godine, 1500 je mesec. Da ne pricam da je ono in da hood krs teretana.
[ Corona @ 27.10.2012. 22:27 ] @
Sad ti je u tvojoj teretani 49e unlimited mesecno. Poceli i oni da samaraju. A sto se tice bloka, sve znam. Ziveo sam tamo 10god. Teretana u bunkeru, ventilacija ne postoji, sprave sastavljao i vario "Mica pajser" u nekoj od lokalnih garaza i sl... Znaci Plazma!
I da, kad budes dolazio da mi dokotrljas jedan tocak tog parmezana, ovde ga nema.
[ ventura @ 27.10.2012. 22:30 ] @
Citat:
Flo33: 12 evra je u metrou parmegiano reggiano u Au.
Teško da bilo gde na svetu možeš naći baš Parmigiano-Reggiano za 12 evra po kilogramu, ali neki parmezan doduše ne iz te regije verovatno i možeš...
U Srbiji je 1kg parmezana oko 22 evra, ali to je i logično pošto u Srbiji za takvu vrstu sireva maltene da i ne postoji tržište... Jedina radnja gde možeš da imaš neki izbor a da to nije kačkavalj na 100 načina je Mercator Premium u Beograđanci, tako da s obzirom na to sasvim je normalno da su takvi proizvodi mnogo skuplji nego na tržištima gde se redovno uvoze i prodaju na tone.
@deedee6:
Te cene nisu relevantne jer su to proizvodi na akciji. Ako se radi poređenje onda treba da se uzmu regularne cene, jer teško će da se potrefi da su isti proizvodi na akciji u radnji u Srbiji i u Nemačkoj, i da je tim radnjama identična marketing strategija.
[ deedee6 @ 27.10.2012. 22:42 ] @
Nisam 100% siguran ali najveći deo ovih proizvoda nije na akciji, jedino što nekih sorti nema uvek...
Parmigiano Reggiano kg - 16,99e
[ Odin D. @ 27.10.2012. 22:55 ] @
Citat:
Corona:Ne znam Odine, ako je tako kao sto pises (iako mi je tesko da poverujem) ja se selim kod tebe u Austriju. Nema mi druge. :) Pristojna teretana u BG i to van centra kosta 30e mesecno.
Ovo za 20€ mjesečno je sigurno, pošto sam i ja "član biblioteke", doduše ne baš redovan u pohađanju, ali znam pouzdano koliko plaćam :)
Postoji čitav lanac tih teretana po Beču i po Austriji ( http://fitinn.at/ ) i sa članskom kartom od 20€ mjesečno imaš neograničen pristup svima njima, kako ti je već zgodno ili gdje se već nalaziš.
Za ove tvrde sireve, što je neko pitao, rekao bih da sirevi poput npr. Gaude, Emmentalera i sl. koštaju 5-8 €/kg, zavisno od sorte i proizvođača.
Ne mogu sad baš napamet da kažem tačno, ali kad kupujem neki od onih tvrdih dimljenih (pošto njih preferiram) mislim da budu oko 3-4 evra za 400-500 grama.
[ Corona @ 27.10.2012. 23:08 ] @
Ovakve teretane su ti u Bg od min 50e pa do 100e mesecno. Solarijum je bar 2x skuplji od ovih cena. Pocinje da me deprimira ova tema...
edit: Sad bas preturam po sajtovima boljih teretana po Bg i vidim da su oborili cene u odnosu na proslu i pretproslu godinu, cak su i derikoze gde sam isao spustili cenu za 800din. Tada su drali kozu sa ledja. Sada vec nema ko to da placa...
[Ovu poruku je menjao Corona dana 28.10.2012. u 00:21 GMT+1]
[ cika dacha @ 27.10.2012. 23:15 ] @
pa cene hrane su jeftinije jer te drzave Subvencionisu poljoprivredu! eto vam odgovora! a ovde svi kudite kako poljoprivrednici traze subvencije!
ventura@ strazburg ima 800.000 stanovnika tako da nije selo!
[ ventura @ 27.10.2012. 23:18 ] @
Vidi se da ovde većina ljudi nije nikad ni prošla pored teretane, a kamoli da su redovni članovi :)
Najskuplja teretana u Beogradu (a verovatno i u Srbiji) košta 6000 din mesečno, tj. 50 evra... Ako ne računamo nazovi teretane po podrumima i skloništima, sasvim pristojna teretana kao ova sa Austrijskog linka košta reda veličine 15-25 evra mesečno ako se uzima mesečna pretplata, a ako se uzima na 6 ili 12 meseci, onda može da bude i duplo jeftinije...
[ Braksi @ 27.10.2012. 23:23 ] @
meni je ipak neverovatno kako sve sto je uspelo u Evropi i Americi u Srbiji uspeva da se izopaci. Mi smo neki cudan narod do bola, ono Twilight Zone !
Svugde su veliki supermarcati da covek ustedi jedino u Srbiji sluze da se musterija oguli + su i zatvorili male radnje...
[ Corona @ 27.10.2012. 23:31 ] @
Citat:
Vidi se da ovde većina ljudi nije nikad ni prošla pored teretane, a kamoli da su redovni članovi :)
hahaha. Kad sam ja poslednji put bio (pre 6 meseci) cena je bila 3300din teretana i kardio. Sada sam gledao sajt 23e. Za 15e nemas nigde tegove + fitnes sprave.
Cene pre 2-3 godine po centru grada za bolje teretane su isle od 50+e. Da ima skuplje od 60e ima. Colonial Sun i ostala snob mesta...
[ Sceka @ 27.10.2012. 23:49 ] @
Citat:
Braksi: meni je ipak neverovatno kako sve sto je uspelo u Evropi i Americi u Srbiji uspeva da se izopaci. Mi smo neki cudan narod do bola, ono Twilight Zone !
Svugde su veliki supermarcati da covek ustedi jedino u Srbiji sluze da se musterija oguli + su i zatvorili male radnje...
Apsolutno tacno. I ne razumem zasto su kod nas za sve iste cene. I za komad i za pakovanje. Mislim na radnje, u Metrou to ima ali to je neka druga prica. Bitno je ono sto je u svakodnevnoj radnji u komsiluku.
Da li je skuplje u nasoj zemlji ili u inostranstvu nemam pojma jer nikada, odnosno jako retko sam kupovao u radnjama hranu u inostranstvu. Pa i kad sam to radio, nikada nisam obracao paznju na cene. Verujem svima koji tamo zive a dolaze ovde cesto, mislim da jedino oni imaju pravu predstavu o cenama, razlici u cenama.
Pozdrav!
[ Ivan Dimkovic @ 27.10.2012. 23:54 ] @
Meni je samo poredjenje Srbije sa Nemackom i USA totalno besmisleno.
Ej jbt, sa Nemackom i USA - 2 fakin >najrazvijenija< trzista na svetu, sa 80 i 300 miliona stanovnika, ogromnim ekonomijama sa zescom cut-throat konkurencijom na trzistu hrane (Aldi, Lidl, Walmart, ...).
Ono, cene hrane u toj Nemackoj su nize nego cene hrane u Holandiji ili Francuskoj, cak i kada ta hrana dolazi upravo iz tih zemalja. Cene u USA su jos nize nego cene u DE... To je zato sto su USA i DE sa mnogo jacom konkurencijom cak i u poredjenju sa mnogim razvijenim zemljama. Velike porudzbine, velika konkurencija - cene idu na dole.
Realno je porediti cene u Srbiji sa zemljama u okruzenju tipa Hrvatska, Bosna, Madjarska, Rumunija - a ne sa USA ili Nemackom.
Mislim, sto stati tu... bilo bi super da postoji zemlja sa cenama hrane kao USA/DE, platama kao u Japanu, radnim danima kao u Spaniji i klimom kao u Italiji... :)
[ Braksi @ 28.10.2012. 00:05 ] @
e to ! To ! To Dimkovicu, to sto ti zoves cut throat to u Srbiji funkcionise po principu
give me a hand bro
be the best man on my wedding
baptize my child
to je otrpilike ta konkorencija na srpski nacin.
[ Flo33 @ 28.10.2012. 00:22 ] @
Ventura, naravno da nije original Reggiano, nego varijacija u nemackoj izvedbi. Ali je to cena.
Original ima skoro kao dzak cementa kilazu, i zavisno od lezanja cenu.
A za fitnes, tih 49€ cu uzeti kao pocetnu cenu. I prosle godine je bila 49, medjutim, ako do 5. u mesecu platis, imas nesto tipa 20 posto popusta, a na 3 meseca, jos manje, pa na 6 jos manje, pa ako upadnes u neke termine kada nije guzva tipa rano ujutru i kasno uvece. Uglavnom, nema teorije da teretana sa onoliko sprava, plus 30ak kardio masina, na 1500kvm bude za istu cenu u BG.
Problem je recimo sto ih ima jako malo u Slo generalno. Mada ovde i nije pomama kao kod nas, beogradski trougao pekara-kladionica-teretana. Vise su zastupljene outdoor aktivnosti.
E, da, kada spomenuste manje radnje, ne idem u njih, uprav zbog cena, kako sam najvise na lokaciji slo-hr-au, to nije normalno koje cene imaju. Da li prehrana, odeca, cene su uzasno visoke. Ne znam ko uopste kupuje tu. Tipa no name turska kosulja 50-70€, odes u trzni centar Bossova kosulja dodje isto.
[ cika dacha @ 28.10.2012. 00:26 ] @
a jos jedan razlog zasto je ovde skuplje to je duzina placanja dobavljacu! jer kod nas je prosek placanja 100 dana a u nemackoj 15! to je vrlo bitan faktor u ceni!
[ deedee6 @ 28.10.2012. 00:32 ] @
Jedini razlog što je ovde skuplje - Dok ima ovaca biće i berbera...
[ Boris Tadić @ 28.10.2012. 00:37 ] @
Mađarska ?
[ anon70939 @ 28.10.2012. 03:57 ] @
neko reče da ne treba porediti akcijske cene...
Ja baš mislim da ih treba porediti.
U Srbiji nikad nisam naleteo na neku realnu akciju i sniženje. Izlozi su izlepljeni reklamama o sniženju, a to nema veze sa životom.
Baš treba porediti najniže cene asortimana, a ne prosečne.
Jer svakako zabole me za najnoviji model nike patika, kada sam levis patike na akciji uspeo da kupim za 25E koje su u sezoni koštale preko 100E.
Teretana...
Ne treba ni tu tražiti najskuplje i porediti
U KGu najskuplja teretana je 30E. http://www.titanfitness.rs/
Prosečna (neki podrum) je 20E
A neki podrumčić može da se nađe i za 15E
Ne znam pošto je u inostransvu
Zatvoreni bazen plaćao u CH, neki u naselju, sam plaćao 3CHF. U Kragujevcu za taj novac može samo termin u 8h ujutru.
I na kraju...
Kad neko kaže da je plata u CH 10 puta veća nego u Srbiji. Recimo 400CHF u Srbiji ili 4000CHF u CH.
Mislim da je pogrešna računica.
Od 400CHF treba oduzeti, stan, režije, hranu... Isto to i od 4000CHF, pa onda tek tu razliku podeliti. Tada je razlika mnogo veća
[ Dexic @ 28.10.2012. 05:54 ] @
Svako gleda ono sto njemu odgovara.
Ventura, koja je to "najskuplja" teretana za 6000, kad X3M gym pocinje od 5000 za 12 termina? U UK sam za 50e mesecno imao teretanu koja je 3x veca, imala spa, bazen, masazu, mini golf i neke sitnice koje nisam ni imao vremena da pogledam. X3M je, za srpske poglede, dobra teretana, ali je nista u poredjenju sa ovom u UK i mnogim drugim van - a brale, SKUPA.
Niko ne pominje belo, juneci/svinjski but? Stric svake godine dolazi iz Nemacke i vec 3-4 godina kaze da mu vise treba u Srbiji nego u Nemackoj, a kupuje vrlo obicnu hranu i prestao je da kupuje ista u dm-u, koji je u Srbiji 2-4x skuplji nego u Nemackoj.
Kako da se ne poredi sa Nemackom i SAD, kada su do pre nekoliko godina barem osnovne stvari bile jeftinije u Srbiji? A skupe su sada kada je nafta, cija je cena osnova za mnoooogo sto sta, nekoliko puta veca nego tada?
[ optimizator @ 28.10.2012. 07:10 ] @
Citat:
Dexic: .....iz Nemacke i vec 3-4 godina kaze da mu vise treba u Srbiji nego u Nemackoj
Ima još nešto,jednom prilikom sam zasladio svoj čaj kod čoveka sa šećerom iz Nemačke.Stavio sam tri kašičice kao što imam običaj da stavljam naš šećer i....- gotovo da je bilo preslatko!! Ispada da i ovaj naš šećer nije čak ni dovoljno sladak,jer za isti ukus potrebno je više zasladiti,znači i brže potrošiti.
Kao i benzin uostalom,svi znaju da sa njihovim benzinom moguće je više kilometara preći nego sa našim.
[ ventura @ 28.10.2012. 08:41 ] @
Citat:
CoyoteKG: neko reče da ne treba porediti akcijske cene...
Ja baš mislim da ih treba porediti.
Akcijske cene se ne mogu porediti jer su marketing strategije totalno različite.
Npr. Firma u Beogradu organizuje promociju automobila, ti se pojaviš tamo i vidiš da oni 'na akciji' dele kobasice za džabe... Da li ti možeš na osnovu toga da doneseš zaključak da su kobasice u Srbiji generalno džabe, odnosno beskonačno jeftinije nego u Nemačkoj jer ih tamo naplaćuju?
Ista stvar je i sa prehrambenim proizvodima - jedan proizvod može biti na akciji, čak i da prodavac gubi novac na njemu, ali mu je cilj da te sa tim proizvodom privuče i da nadonkadi taj gubitak i još i zaradi na osnovu toga što ćeš ti da kupiš druge proizvode u toj radnji.
Zbog toga akcijske cene nema smisla upoređivati.
Citat:
CoyoteKG:
U Srbiji nikad nisam naleteo na neku realnu akciju i sniženje. Izlozi su izlepljeni reklamama o sniženju, a to nema veze sa životom.
U Srbiji kupci ni ne reaguju na akcije/sniženja/kupone kao u nekim zapadnim zemljama, tako da te akcije/sniženja ni ne mogu da izgledaju kao na zapadu.
Citat:
Dexic:
Ventura, koja je to "najskuplja" teretana za 6000, kad X3M gym pocinje od 5000 za 12 termina?
Mislio sam na Corpore teretanu na Savskom Pristaništu.
Isto tako sam koncept naplate je totalno različit u Srbiji i po zapadnim zemljama. U Srbiji naplata se vrši po terminima, kolko termina - tolko love. U zapadnim zemljama gde funkcioniše sudstvo teretana može da bude čak i relativno jeftina, unlimited planovi za cenu kao i u Srbiji, ali zato te sahrane na sitnim slovima u ugovoru... Tipa potpišeš na mesec dana, a onom sitnim slovima stoji da ti je to samo billing na mesec dana a pretplata na 24 meseca, ili ti stave u ugovor da možeš da zamrzneš članarinu uz "reduced fee", ili ako hoćeš da prekineš članstvo onda plaćaš "convinience fee", a ugovor ti se automatski produžava osim ukoliko i samo ukoliko tačno mesec dana pre isteka tih 24 meseca sam ne otkažeš pretplatu na neki komplikovani pismeni način.. itd. itd...
Na taj način teretane mogu da imaju niske cene jer one u stvarnosti gro prihoda ostvaruju od tih rekreativaca koji su se jednom pojavili i više ih nema, ali zato svaki mesec im skidaju novac za članarinu.
Citat:
Dexic:
Niko ne pominje belo, juneci/svinjski but? Stric svake godine dolazi iz Nemacke i vec 3-4 godina kaze da mu vise treba u Srbiji nego u Nemackoj, a kupuje vrlo obicnu hranu i prestao je da kupuje ista u dm-u, koji je u Srbiji 2-4x skuplji nego u Nemackoj.
Tu smo se složili da je meso skuplje (i nekvalitetnije) u Srbiji nego u EU.
Kakvu tu diskusiju možemo da vodimo kad je činjenica da veliki potrošači meso kupe u južnoj americi, plate transport u brodskim kontejnerima, pretovar, transport hladnjačama, uvozne dadžbine i porez u Srbiji i opet im je jeftinije nego da to meso kupe od proizvođača u Srbiji.
Citat:
optimizator: Ima još nešto,jednom prilikom sam zasladio svoj čaj kod čoveka sa šećerom iz Nemačke.Stavio sam tri kašičice kao što imam običaj da stavljam naš šećer i....- gotovo da je bilo preslatko!! Ispada da i ovaj naš šećer nije čak ni dovoljno sladak,jer za isti ukus potrebno je više zasladiti,znači i brže potrošiti.
Biće da si ti sipao nešto drugo umesto klasičnog belog kristalnog šećera na koji si navikao u Srbiji...
[ Dexic @ 28.10.2012. 09:16 ] @
Citat:
ventura: Isto tako sam koncept naplate je totalno različit u Srbiji i po zapadnim zemljama. U Srbiji naplata se vrši po terminima, kolko termina - tolko love. U zapadnim zemljama gde funkcioniše sudstvo teretana može da bude čak i relativno jeftina, unlimited planovi za cenu kao i u Srbiji, ali zato te sahrane na sitnim slovima u ugovoru... Tipa potpišeš na mesec dana, a onom sitnim slovima stoji da ti je to samo billing na mesec dana a pretplata na 24 meseca, ili ti stave u ugovor da možeš da zamrzneš članarinu uz "reduced fee",
Molim te nemoj da pricas neistine, kao u pola postova na forumu.
U Srbiji je 90% teretana u kojima sam bio (a promenio sam ih 20-ak zbog menjanja boravista) rade po principu "ceo mesec" toliko, i tacka.
Samo ovaj fenseraj od teretana ima i po dolascima. Zato ako zoves X3M gym da pitas "koliko kosta" NECE da ti kazu :) Jer kao "ima mali milion mogucnosti, ovo/ono"....
A i ova tvoja Corpore - POCINJE od 6000 mesecno, nije to neka tipicna/max. cena.
U UK lepo kaze:
- mesec dana 50e, pravo na jedan dolazak dnevno (cisto da ne bude kao u onoj temi o Oracle softveru u Nemackoj izgleda). Nikakvi drugi limiti.
- mesec dana 30e, ali bez prava na dolazak pre 8h ujutru i posle 18h uvece. Zasto? Zato sto izmedju 6-8h nema sanse da dodjes do sprave, svi trce pre posla.
I poneki imaju one fore "8 termina" ali za sitnu razliku.
I ovo je celokupan fitness centar sa gomilom dostupnih stvari.
Takodje, vani mnoge teretane daju peskire, neke cak i majice/sorceve za koriscenje. Ovde ne mogu ni WC papir da imam uvek :(
Desava se i ovo sto pominjes, ali za te stvari Engleski pravni sistem dobro funkcionise i cim vise njih tuzi nekoga, veci trosak nego dobitak tuzenih.
U Japanu ima princip popusta na placanje unapred ali ne i forsiranje ugovorima.
Nisam video u temi da se pominju cene svezeg mesa uopste?
Sto se secera tice - pa nije svaki secer isti, zavisi od repe i od procesa. U Grckoj nisam smeo ni pola cajne kasicice da stavim u kafu (to je ona najmanja moguca kasicica, mislim da dodje 2-3 gr. kad je heaping puna), kod nas pola kasike kafene
[ ventura @ 28.10.2012. 09:53 ] @
Citat:
Dexic:
U UK lepo kaze:
- mesec dana 50e, pravo na jedan dolazak dnevno (cisto da ne bude kao u onoj temi o Oracle softveru u Nemackoj izgleda). Nikakvi drugi limiti.
Aha, baš lepo :)
Ajde mi daj neki link ka UK teretani po tvom izboru, čisto da zajedno pogledamo šta im piše "sitnim slovima", i šta još moraš da im platiš osim tih 50 evra/funti mesečno..
[ optimizator @ 28.10.2012. 10:17 ] @
Citat:
ventura: nešto drugo umesto klasičnog belog kristalnog šećera ...
Ne,klasični beli kristalni šećer.
A govore da u Švajcarskoj bebi oprema i hrana tipa razne kašice ima gotovo duplo nižu cenu nego u Srbiji.
Ajde mi daj neki link ka UK teretani po tvom izboru, čisto da zajedno pogledamo šta im piše "sitnim slovima", i šta još moraš da im platiš osim tih 50 evra/funti mesečno..
Samo hranu u restoranu ako kupujes ili svaku masazu zasebno - nadam se da nisi ocekivao da je i to ukljuceno u 50e :)
Nista drugo - bio sam 3 meseca tamo, to sam samo platio i nista vise.
[ ventura @ 28.10.2012. 10:52 ] @
Ako ti nije problem daj neki link od bilo koje teretane u UK.. Ne mora ta u koju si ti išao ako ne znaš koja je...
[ deki77 @ 28.10.2012. 11:20 ] @
Citat:
optimizator:
Citat:
ventura: nešto drugo umesto klasičnog belog kristalnog šećera ...
Ne,klasični beli kristalni šećer.
A govore da u Švajcarskoj bebi oprema i hrana tipa razne kašice ima gotovo duplo nižu cenu nego u Srbiji.
ventura:
Ako ti nije problem daj neki link od bilo koje teretane u UK.. Ne mora ta u koju si ti išao ako ne znaš koja je...
Za razliku od tebe ne gledam samo sta "pise".
Nemam nameru da trazim sajtove teretana, meni je dovoljna ova u koju sam isao koja je odlicna a jeftina - i nista razlicita od vecina u Londonu.
[ ventura @ 28.10.2012. 12:52 ] @
Prosto mi je neverovatno da si toliko sujetan da ne možeš da priznaš da sam u pravu.. Nećeš da postaviš link jer i da nisi znao za to, sad si verovatno pročitao pa ne želiš da priznaš da sam ja kojim slučajem u pravu...
Ali nema veze, bitno je da ja sedim u nekom podrumu i čitam po netu kako stoje stvari u životu...
[ vilil1 @ 28.10.2012. 16:04 ] @
Citat:
Dexic: Niko ne pominje belo, juneci/svinjski but? Stric svake godine dolazi iz Nemacke i vec 3-4 godina kaze da mu vise treba u Srbiji nego u Nemackoj, a kupuje vrlo obicnu hranu i prestao je da kupuje ista u dm-u, koji je u Srbiji 2-4x skuplji nego u Nemackoj.
Strka se malo zbunio. Cene su u proseku slicne. Ono meso slabijeg kvaliteta je nesto malo jeftinije u D, ali je zato ono najkvalitetnije skuplje nego ovde, pa izadje prosek sarma. ;)
ventura:
Prosto mi je neverovatno da si toliko sujetan da ne možeš da priznaš da sam u pravu.. Nećeš da postaviš link jer i da nisi znao za to, sad si verovatno pročitao pa ne želiš da priznaš da sam ja kojim slučajem u pravu...
Ti imas previsoko misljenje o sebi.
Nisam ni gledao nista, jer me ne zanima. I da pise to, to je za tu teretanu - bio sam o onima gde nije tako. Ako je tebi tesko da shvatis da "na videlo" nije kako stvari stoje uvek, jbg.
Citat:
Ali nema veze, bitno je da ja sedim u nekom podrumu i čitam po netu kako stoje stvari u životu...
Pa izgleda da je tako.
[ Dexic @ 28.10.2012. 17:50 ] @
Citat:
vilil1:
Citat:
Dexic: Niko ne pominje belo, juneci/svinjski but? Stric svake godine dolazi iz Nemacke i vec 3-4 godina kaze da mu vise treba u Srbiji nego u Nemackoj, a kupuje vrlo obicnu hranu i prestao je da kupuje ista u dm-u, koji je u Srbiji 2-4x skuplji nego u Nemackoj.
Strka se malo zbunio. Cene su u proseku slicne. Ono meso slabijeg kvaliteta je nesto malo jeftinije u D, ali je zato ono najkvalitetnije skuplje nego ovde, pa izadje prosek sarma. ;)
Stric kupuje jaako obicne stvari (kobasice, pastete, salame, voce, povrce eventualno)... iskreno nemam pojma koliko te stvari (osim voca/povrca) kostaju u obe zemlje. Zato i samo navodim sta je rekao.
[ ventura @ 28.10.2012. 18:08 ] @
Citat:
Dexic:
Nisam ni gledao nista, jer me ne zanima. I da pise to, to je za tu teretanu - bio sam o onima gde nije tako. Ako je tebi tesko da shvatis da "na videlo" nije kako stvari stoje uvek, jbg.
Ako je to tako i ako si u Londonu našao teretanu za 50 evra mesečnu pretplatu, bez ikakvih drugih skrivenih troškova, zašto ti je problem da daš link do sajta te teretane?
Ja znam zašto je to problem - jer takva teretana ne postoji, odnosno ne za taj novac (50 evra mesečno).
[ anon70939 @ 28.10.2012. 18:12 ] @
'bala vas teretana :)
[ Dexic @ 28.10.2012. 19:58 ] @
Citat:
ventura:
Citat:
Dexic:
Ako je to tako i ako si u Londonu našao teretanu za 50 evra mesečnu pretplatu, bez ikakvih drugih skrivenih troškova, zašto ti je problem da daš link do sajta te teretane?
Ja znam zašto je to problem - jer takva teretana ne postoji, odnosno ne za taj novac (50 evra mesečno).
Zato sto ne znam ni kako se zove.
Aj da ja tebe pitam isto tako nesto... zasto ti je problem da kada neko pita kako da se odjavi sa daljinskog grejanja ti pricas kako je to najisplativije a nikako da se latis teme i pomognes? :D
[ Corona @ 28.10.2012. 23:11 ] @
Citat:
ventura:
Isto tako sam koncept naplate je totalno različit u Srbiji i po zapadnim zemljama. U Srbiji naplata se vrši po terminima, kolko termina - tolko love. U zapadnim zemljama gde funkcioniše sudstvo teretana može da bude čak i relativno jeftina, unlimited planovi za cenu kao i u Srbiji, ali zato te sahrane na sitnim slovima u ugovoru... Tipa potpišeš na mesec dana, a onom sitnim slovima stoji da ti je to samo billing na mesec dana a pretplata na 24 meseca, ili ti stave u ugovor da možeš da zamrzneš članarinu uz "reduced fee", ili ako hoćeš da prekineš članstvo onda plaćaš "convinience fee", a ugovor ti se automatski produžava osim ukoliko i samo ukoliko tačno mesec dana pre isteka tih 24 meseca sam ne otkažeš pretplatu na neki komplikovani pismeni način.. itd. itd...
Na taj način teretane mogu da imaju niske cene jer one u stvarnosti gro prihoda ostvaruju od tih rekreativaca koji su se jednom pojavili i više ih nema, ali zato svaki mesec im skidaju novac za članarinu.
Evo nije me mrzelo potrazim, pa sam otvorio prvu teretanu na Google-u za London. http://www.gymbox.com/Join Imas varijantu bez "komplikacija", minimum mesec dana clanarine i mesec dana unapred javis da odustajes i cao. Opisao si te teretane kao sedmi krug pakla iz koga nema izlaska. E sad da li ima za 50e to vec ne pise. Generalno cene idu od 30-100funti mesecno koliko videh sad.
[ ventura @ 29.10.2012. 00:58 ] @
Citat:
Corona: Evo nije me mrzelo potrazim, pa sam otvorio prvu teretanu na Google-u za London. :D http://www.gymbox.com/Join Imas varijantu bez "komplikacija", minimum mesec dana clanarine i mesec dana unapred javis da odustajes i cao. Opisao si te teretane kao sedmi krug pakla iz koga nema izlaska. :D E sad da li ima za 50e to vec ne pise. Generalno cene idu od 30-100funti mesecno koliko videh sad.
Očigledno je u UK teže ući u bildaru nego u dužničku krizu..
[ deki77 @ 29.10.2012. 16:45 ] @
Koliko ja kapiram tema je o hrani i proizvodima a ne o teretani..
pozz
[ sonus70 @ 29.10.2012. 21:14 ] @
Citat:
deki77: Koliko ja kapiram tema je o hrani i proizvodima a ne o teretani..
pozz
Pa ono, ima veze. Svuda je priča o proteinima, mastima, cenama, masi.... tamo kristal bolji nego ovde.
[ Dexic @ 15.07.2013. 22:38 ] @
Citat:
ventura:
Citat:
Dexic:
Svaka čast, nakon 260 dana si odgovorio na poruku... Pošto je toliko vremena prošlo, izgleda ti je promakao onaj moj deo o "fine print"-u... Lepe su te članarine koje si naveo, nego, deder ti nama daj ovde ugovore tih teretana gde pišu klauzule o raskidu, ne dolasku i drugim skrivenim troškovima.
Ako ćemo tako površno ko što ti radiš, naćiću ti ja iPhone 5 za manje od 100 dolara, a automobil čak i besplatno, ako već nećemo da se zamaramo sa tim 'sitnicima' iz ugovora već samo gledamo cene na prvu loptu...
[ anon70939 @ 16.07.2013. 09:05 ] @
Kakvu si mu muku zadao kad se mesecima bori protiv tebe :)
nego jbg sad, uračunaj onda tu i opremu koju moraš da kupiš :), patike, trenerka, ranac, gorivo (i to računaj gorivo za putovanje iz Srbije)...
Po meni ako to košta toliko onda je toliko. Ako pristanem što bih kršio ugovor?
I u najboljoj teretani u KGu, 3000 din mesečno je za ljude koji planiraju da vežbaju 1-2 meseca. Ali zato je 2000 din ako se obvežeš ugovorom da ćeš ići najmanje 6 meseci...
Stoga, ja smatram da ta teretana košta 2000 din mesečno :)
Svaka čast, nakon 260 dana si odgovorio na poruku... Pošto je toliko vremena prošlo, izgleda ti je promakao onaj moj deo o "fine print"-u... Lepe su te članarine koje si naveo, nego, deder ti nama daj ovde ugovore tih teretana gde pišu klauzule o raskidu, ne dolasku i drugim skrivenim troškovima.
Ako ćemo tako površno ko što ti radiš, naćiću ti ja iPhone 5 za manje od 100 dolara, a automobil čak i besplatno, ako već nećemo da se zamaramo sa tim 'sitnicima' iz ugovora već samo gledamo cene na prvu loptu...
Sinak, isto kao sto si ti meni "nasao stan u centru" za koji sam prilicno precizno rekao sta mu ne valja (ne jer smatram, nego jer znam koja je zgrada u pitanju), ja sam ti jos preciznije dao sajtove i cene za MONTHLY, NO ANNUAL COMMITMENT sto si trazio, pa ako nadjes na sva 4 da nisam u pravu, priznacu.
Do tada - idi zezaj nekog drugog.