[ electrobuka @ 17.10.2005. 12:22 ] @
Drgara su uhvatili u subotu i prilikom pretresa su mu nasli kesicu sa 2-3 grama trave. Odvedose ga u stanicu i tamo mu kazu kad treba da dodje da se javi. E sad da li on treba tamo da ode uopste i posto mu nista nisu rekli :
Zanima me, sta moze on da ocekuje ?
Kakva kazna ga sleduje ?
Hoce li ici u zatvor ili ce morati da plati novcano ?
[ Pharos @ 17.10.2005. 12:37 ] @
Zatvor zbog trave? Mora da se šališ :D
Ma možda će imati samo informativni razgovor. Sve zavisi kako su raspoloženi...
[ random @ 17.10.2005. 12:37 ] @
Drugara, a? ;o)

Posedovanje marihuane se, po našem rigidnom zakonu, tretira kao krivično delo.

Ako ga nisu nahvatali kako preprodaje ili mu ne napakuju nešto teže od posedovanja, kazna će mu verovatno biti nešto tipa dva meseca zatvora na godinu dana uslovno i/ili novčana kazna (10-15 hiljada dinara ako se ne varam).
[ random @ 17.10.2005. 12:40 ] @
Sve to pod uslovom da su mu uopšte napisali krivičnu prijavu (ako mu je prvi put, možda nisu, ali to je samo do pandurske dobre volje :o)).
[ electrobuka @ 17.10.2005. 13:08 ] @
Pa ako ce to da bude neka uslovna kazna ili neka novcana tipa 10 - 15 hiljada nije probloem. A decko je dobio neki papir u principu nesto sto lici na uput drzavnom tuziocu. Ranije je vec bio privodjen pa ga to malo muci. Treba da ode kod njih da se kao javi ili sta vec pa ne zna dali da ide.
Sve u svemu ne bi trebalo da nastrada puno zar ne....?
[ broker @ 17.10.2005. 13:16 ] @
Trebalo bi da nastrada mnogo... a sto i ne bi?
[ cicika @ 17.10.2005. 13:19 ] @
Zavisi za šta je privodjen. Ako je u pitanju isto krivično delo, može da dobiije i zatvorsku kaznu a ne samo uslovnu.

Što je random rekao... novčana kazna može da bude i manja, zavisi od konkretne finansijske situacije okrivljenog, ali mislim da ne može da dobije manje od 3 meseca i to na dve godine uslovno. Izvlačenje bez uslovne/zatvorske kazne verovatno zahteva angažovanje advokata.

Kad je priveden, trebalo je da dobije potvrdu, koju je i on sam potpisao o onome što mu je oduzeto uz neke dodatne komentare, a verovatno i kopiju krivične prijave.
[ random @ 17.10.2005. 13:23 ] @
Izvini Predraže, ali zašto i bi? Da su ga uhvatili sa litrom rakije (što je opasnije po čoveka od 3g marihuane), ne bi mu mogli ništa. Ovako, on nije učinio običan prekršaj, nego krivično delo, ni manje ni više. Daklem, imaće krivični dosije, i tako to. Mislim da jedan džoint ipak nije vredan toga.
[ electrobuka @ 17.10.2005. 13:33 ] @
da da . dobio je decko potvrdu u kojoj pise sta mu je oduzeto i treba danas u 17.00 da ode kod njih u stanicu. nego se ni ja ni on ne razumemo u zakon i sl.
Uplasen je a ja pokusavam da ga smirim , njemu je bitno da ne ode u zatvor i da nema preterano cimanje po sudovima i sl. Decko je tek poceo da radi i treba da ga prime za stalno u toj firmi tako da ne sme puno da izostaje sa posla.
Jel potrebno mozda da angazuje advokata ?
[ Mitrović Srđan @ 17.10.2005. 13:48 ] @
ma odes i vratice mu 3g ta ;))
[ random @ 17.10.2005. 13:57 ] @
Ne verujem da advokat može bitno da mu pomogne.
[ dintel011 @ 17.10.2005. 15:08 ] @
Citat:
random: Ne verujem da advokat može bitno da mu pomogne.

Moze da mu pomogne samo tako, drugacije ce kerovi da se ophode prema njemu kad ima svog advokata a drugacije ce kada mu dodele po sluzbenoj duznosti...

Po zakonu mogu da ga zadrze maximalno 48h u policijskom pritvoru, posle toga mora kod istraznog sudije, tamo daje izjavu i sudija odlucuje dali ce se braniti sa slobode ili ne, to zavisi od mnogo detalja pa necu da davim.

Pretpostavljam da su ga danas zvali da mu saopste sta je labaratorija rekla za travu, jer ne mogu "cetvrtaci" tek tako da kazu ovo je droga a ovo nije.

Po zakonu informativnom razgovoru MORA da prisustvuje advokat okrivljenog, tuzioc ili zamenik tuzioca i normalno panduri.
Pre informativnog razgovora privedeni ima pravo da nasamo prica sa advokatom, a policija je duzna pre informativnog razgovora da im pokaze sta ima protiv okrivljenog.
U praksi je drugacije, zavisi sta ti nadju, ili popijes par samara ili ti stave kesu na glavu i malo te "ispeckaju" sa indukovanom strujom, ako dodjes sa svojim advokatom, izbecices maltretiranje (tj tvoj ortak).

Vrlo je bitno jer su mu nasli u kesici ili vec srolano, dali je pusio u trenutku hapsenja ili je samo imao u dzepu...
Krivicno se odgovara i ako nekome omogucis da uziva, znaci das mu za DZ ili ako nekome ustupis gajbu za to, sve se kaznjava i po zakonu je isto dali je trava ili koka, kolicina utice ali je to ipak to.

Sve u svemu smesan im je slucaj sa 3 grama, znaju oni odlicno ko kakve droge prodaje po geadu i takav slucaj kao tvoj im sluzi cisto da pokazu da kao nesto radi.

E sad posto ti ortak duva i sigurno zna gde moze da se kupi vutra u po bela dana, neka izricito tvrdi da je bio na tom i tom mestu, osetio miris trave hteo je da proba, momci/devojke su mu dali i on je to planirao i koristio samo i iskljucivo za licnu upotrebu, nikome nije nameravao da daje ili prodaje itd.
U zatvor nece sigurno ici, dali ce biti sudjenje pitanje je od tuzioca i istraznog sudije. I normalno njegova proslost je najbitnija.
E sad zavisi sta je rekao prilikom oduzimanja i razlozi ranijeg privodjenja, tako da gore pomenuta prica moze ili ne moze da pije vodu.

U svakom slucaju ja im se ne bi pojavljivao bez advokata.

Srecno i javi sta je bilo.
[ Floyd @ 17.10.2005. 15:20 ] @
electrobuka, o zatvoru nema ni govora, bez obzira na to sto je privodjen ranije. mozda neka laksa uslovna kazna. 2-3 grama nije nista posebno. ljude su hvatali i sa mnogo vecim kolicinama pa ih nisu zatvarali.

[Ovu poruku je menjao BytEfLUSh dana 18.10.2005. u 19:48 GMT+1]
[ broker @ 17.10.2005. 16:48 ] @
Citat:
random: Izvini Predraže, ali zašto i bi? Da su ga uhvatili sa litrom rakije (što je opasnije po čoveka od 3g marihuane), ne bi mu mogli ništa. Ovako, on nije učinio običan prekršaj, nego krivično delo, ni manje ni više. Daklem, imaće krivični dosije, i tako to. Mislim da jedan džoint ipak nije vredan toga.

Pa da seja pitam i za litru rakije bi trebao da prodje isto, no sta cemo, zakon nam je labav po tom pitanju. U USA recimo, ne smes flasu alkohola cak ni na nosis na ulici a da se vidi sta je nego u kesu brate... a ako te uhvate ta srces, bajbog ti ne gine odmah bar do ujutru.
[ Pici man @ 17.10.2005. 17:31 ] @
Citat:
Floyd: Pici man, to nije ozbiljna kolicina droge. Nije toliko strasno kriminalno delo, pa nemoj toliko da se nerviras.
electrobuka, o zatvoru nema ni govora, bez obzira na to sto je privodjen ranije. mozda neka laksa uslovna kazna. 2-3 grama nije nista posebno. ljude su hvatali i sa mnogo vecim kolicinama pa ih nisu zatvarali.

Jednostavno nervira me to sto ga "prijatelj" predstavlja kao nevinasce koje je eto htelo da ispadne "in" u danasnjem drustvu i poveo sa sobom bukvalno dzoint.
Samo sto nije onda trebao da napise "bio je i ranije privodjen". Eto, to je sustina. Tipu nije ovo prvi put da ima problema sa zakonom a ovamo se predstavlja kao "mamin dobar sin". Ti su najgori, verujte mi, teski prevaranti i lopovi, uvek misle da su pametni i mogu nekako da predju i druge i zakon pa makar plakajuci i vicuci "necu vise majke mi".........

Ovo drugo da nije strasno 3g marihuane i nije i kao sto si rekao ljudi su se izvlacili sa "dzakovima" tog "korova" da ne govorimo o kesici i par cigareta.
Ali sustinu objasnih gore!
[ swdn-unltd @ 17.10.2005. 18:26 ] @
Ma da lik je najgori kriminalac.Pusi onu odvratnu tamo neku Marihuanu,a sto mi je ispred ulaza parkirana mecka od 70000 jura koju vozi lik koji valja heroin nema veze.Pre dve godine nasli mu 2 kile i lik sutra u kraju nastavlja biznis,a ovog cimaju za 3 gr neke smrdljive albanke.

Srbijo najlepsa majko Srbijo..........

aj vimo se
[ Ivan Dimkovic @ 17.10.2005. 18:57 ] @
Citat:
broker
Pa da seja pitam i za litru rakije bi trebao da prodje isto, no sta cemo, zakon nam je labav po tom pitanju.

Takvi kao sto si ti su se 'pitali' - pocetkom XX veka u jednoj zemlji preko okeana, i tako je nastala mafija.
[ ventura @ 17.10.2005. 19:06 ] @
A zasto je lik privodjen? Koliko je vas bilo ikada kod sudije za preksraje, a kamoli privodjeno? Pretpostavljam vrlo malo...

Zanimljivo bi bilo cuti zbog cega je privodjen pre ovoga... Mogu da se kladim da je isto zbog vutre...

Delim misljenje sa brokerom, treba ga strpati u bajbok za primer drugima... nije bitno da li se radi o 0.3 grama, 3 grama, ili 300 grama... Covek je uhapsen sa drogom, i pocinio je isto krivicno delo dva puta, i mora da odgovara...
[ Deda_Mraz @ 17.10.2005. 19:13 ] @
Dobro ajde sada pustite jeb**u rakije jer to nije poenta teme.
Ja bih 'teo da priupitam autora ove teme jedno pitanje:
Kažeš navatali ga i uzeli mu 3g maje?! Jel tako? Tako jeee
E sada kako su panduri izvalili da on ima maju? šta prišli mu i onako lupili daj vutru i on dao (usralo ih) i priveli ga!?
Znači bitno je da nam kažeš kako su ga panduri startovali?
[ Force @ 17.10.2005. 19:38 ] @
Deda_Mraz,valjda i sam znas kakvi su panduri Recimo ovi nasi zemunski,startuju decu od 14 godina i pretrasuju ih i vade sve iz dzepova.. Tako je verovatno i ovde bila situacija... i za to mu ne mogu nista,samo da oduzmu i cao.Da su nasli 3-4 keta onda bi najebao ovako samo kao upozorenje.
[ Pici man @ 17.10.2005. 19:47 ] @
Citat:
Recimo ovi nasi zemunski,startuju decu od 14 godina i pretrasuju ih i vade sve iz dzepova

U, je....ote, ovo nisam verovao - da ne nose mozda i nacisticka obelezja?!?
Sta pricas, idu panduri ulicom i pretresaju klince od 14 godina, pa nije ovo ratno stanje ili okupacija, daj skrati dozivljaje, molim te!
Da se ispravim, mozda i pretresaju klince ali u sumnjivo doba noci na sumnjivim mestima - budi precizniji, ovako ispade taj Zemun "ratna zona"!
[ Leftist @ 17.10.2005. 19:49 ] @
Ljudi koji su mi pricali da su ih navatali sa vutrom su svi do jednog rekli da im nisu nista radili, a i ja se mogu svrstati u gorepomenute, s tim da me (na srecu) nisu vodili u stanicu nego me na licu mesta kaznili sa dva samara, jer se dzointa koji sam imao u ruci nisu nasli nista (a u patikama sam stekao dovojno da napusim boga oca). Doduse "nikad privodjen" i "sta znaju deca sta je droga" fazon je radio sve vreme. A i pandurima je jedini cilj bio da izvuku od koga sam kupio, kad sam i posle pola sata smaranja ostao pri prici "ne znam ciko u parku u mraku, rekao bih sve da znam..." dobio sam dva samara i aj' kuci... mada frka je bila... ipak je bolje ne biti uhvacen...

17 h je proslo, reci sta je bilo...
[ Force @ 17.10.2005. 20:00 ] @
Citat:
Pici man: U, je....ote, ovo nisam verovao - da ne nose mozda i nacisticka obelezja?!?
Sta pricas, idu panduri ulicom i pretresaju klince od 14 godina, pa nije ovo ratno stanje ili okupacija, daj skrati dozivljaje, molim te!
Da se ispravim, mozda i pretresaju klince ali u sumnjivo doba noci na sumnjivim mestima - budi precizniji, ovako ispade taj Zemun "ratna zona"!

? Sta ces ti iz Pozarevca da mi pricas kakva je situacija u Bg oko ponoci?Divno..Nije uopste bila sumnjivo mesto,bila je glavna,OSVETLJENA ko dan,ulica.. mada ovo nema veze sa ovom temom..To sam cisto naveo kao primer,za odgovor deda_mrazu...
[ berserk @ 17.10.2005. 20:04 ] @
Dobice novchanu kaznu(10-15k dinara) i NISHTA jache od toga(eventualno zakachi uslovnu-max 6 meseci)!

pozz
[ Pici man @ 17.10.2005. 21:21 ] @
Citat:
? Sta ces ti iz Pozarevca da mi pricas kakva je situacija u Bg oko ponoci?Divno..Nije uopste bila sumnjivo mesto,bila je glavna,OSVETLJENA ko dan,ulica.. mada ovo nema veze sa ovom temom..To sam cisto naveo kao primer,za odgovor deda_mrazu...

Recimo to da sam dosta godina proveo u Beogradu na studijama pa zatim prvi posao, stoga imam predstavu kakva je "beogradska ponoć".
Sa druge strane nisu ni panduri toliko glupi kakvim ih neki smatraju. Znaju tacno kuda se krecu "horde" uzivalaca opojnih droga, gde zalaze, koja su im omiljena mesta za skupljanje, pa samim tim ta mesta obilaze i vrse proveru(i to lica za koja vec postoji indicija da poseduju ili uzivaju opojne droge). I to je bukvalno "šablon" ponasanja policije svuda u svetu ne samo u Srbiji ili "drzavi Beograd".
Samo da napomenem da osoba o kojoj se radi nije neki klinac od 14 leta vec malo ozbiljnija osoba koja je nasla zaposlenje u nekoj firmi ili sta vec.
Samim tim "odgovor" @Deda_Mraz-u ipak moze da pruzi samo tip koji je i postavio ovu temu ili "Decko koji je tek poceo da radi i treba da ga prime za stalno u toj firmi".
Pozdrav!
[ Lalemajstormoler @ 17.10.2005. 21:45 ] @
Ladno su ih pohapsili obojicu,chim se ne javljaju.

citat.

Recimo to da sam dosta godina proveo u Beogradu na studijama pa zatim prvi posao, stoga imam predstavu kakva je "beogradska ponoć".

Ovde je bilo reci o Zemunu.

citat.

Sa druge strane nisu ni panduri toliko glupi kakvim ih neki smatraju. Znaju tacno kuda se krecu "horde" uzivalaca opojnih droga

Kakve horde?To su maximalno tri do pet klinaca.
I ima ih svugde.
U Staroj Pazovi najvise.
[ Pici man @ 17.10.2005. 22:03 ] @
Citat:
Ovde je bilo reci o Zemunu.

Aaaa, ne, tip je rekao citiram:
"Sta ces ti iz Pozarevca da mi pricas kakva je situacija u Bg oko ponoci"
Da je kojim slucajem rekao "u Zemunu", onda u redu. :-)
Ovo sa hordama je malo preterano ipak.
Nego, gde je lik da pruzi dodatna objasnjenja?!?

[Ovu poruku je menjao Pici man dana 17.10.2005. u 23:08 GMT+1]
[ despotbg @ 17.10.2005. 22:28 ] @
eee ne kenjajte vi koji govorite da ovog decka treba osuditi "ma i na smrtnu kaznu, eee on je imao 3g vutre" licna upotreba i dovidjenja! po meni za to i nebi trebalo da sledi nikakva kazna i nece samo zele da saznaju dilera i nista vise.
Čovek u mom gradu ubio maloletnika nožem sa leđa i dobio 4.5god zatvora potplatio ne znam ni ja koga.....
[ Ivan Dimkovic @ 17.10.2005. 22:37 ] @
Citat:

I to je bukvalno "šablon" ponasanja policije svuda u svetu ne samo u Srbiji ili "drzavi Beograd".

Samo sto su u nekim drzavama "opojne droge" opijati, zabranjeni psiho-stimulansi i opasna halucinogena sredstva i ne jure se uzivaoci (evo ih kod mene u parku koliko hoces, kao i sitnih dilera), vec prime-time dileri koji robu zapravo uvoze - dok u Srbiji policija ima pijetet prema jacim dilerima opijata a jure neku decurliju sa travom.

Da nije tuzno bilo bi smesno.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 17.10.2005. u 23:39 GMT+1]
[ Deda_Mraz @ 17.10.2005. 22:45 ] @
Citat:
berserk: Dobice novchanu kaznu(10-15k dinara) i NISHTA jache od toga(eventualno zakachi uslovnu-max 6 meseci)!

pozz

Zašta majke ti 6 meseci
pa mi se pre par meseci na krvi i nož poklali u jednoj kafani na vidkovcu, izlomili sv eživo pa smo prošli sa mesec dana uslovne! (a veruj mi da je bilo i teško povredjenih, presečene vene flašama, otvorene glave do lobanje itd itd)

Tako da chill out (ti što te u'apsili)
[ despotbg @ 17.10.2005. 22:45 ] @
Nazalost tako je.
Slucajno znam kako se rade one velike zaplene. Veliki dileri periodicno isporuce po nekog dobavljaca sa manjom kolicinom droge 4-5kg heroina. Recimo daju coveku amateru 10000€ da odnese od BG do subotice malo heroina naravno on jadan prihvati oni ga otkucaju, i ishod:
Panduri imaju ulov za javnost
Dileri su kupili pandure i mogu slobodno neometano da rade
[ Pici man @ 17.10.2005. 23:02 ] @
.
Citat:
Ivan Dimkovic: Samo sto su u nekim drzavama "opojne droge" opijati, zabranjeni psiho-stimulansi i opasna halucinogena sredstva i ne jure se uzivaoci (evo ih kod mene u parku koliko hoces, kao i sitnih dilera), vec prime-time dileri koji robu zapravo uvoze - dok u Srbiji policija ima pijetet prema jacim dilerima opijata a jure neku decurliju sa travom.

Da nije tuzno bilo bi smesno.

Bas tako, a kako i ne bi kad ti "jaci" dileri cinili vlast vise od decenije u ovoj nazovi drzavi.
[ Janmix @ 17.10.2005. 23:36 ] @
Evo jedne mnogo glupe price:
Ortak poneo na veliku maturu 1 mali,malecni joint,debili na pretresu mu ga nadju u novcaniku,covek celu noc blejao u 29. ni m od mature nije video,
i dobio 15k din. i 1 god. uslovne.

Inace,za Zemun:
Force je u pravu,mene su ranije cimali par puta oko ponoci,kao ime prezime.....privodjen .ne..standardno....za interventnu,pa ajde vadi sve iz dzepova,a jednom kad sam poceo da vadim stari ericsson T10 (cigletina) ljudi izvadise pistolje i ruke u vis(meni naravno),ladno istripovali da klinja od 15 leta fura utoku i da ga vadi pred murijom...

[ berserk @ 18.10.2005. 01:55 ] @
Citat:
Deda_Mraz: Zašta majke ti 6 meseci

Potvrdjeno u n^9999999 sluchajeva!
A i nema veze sa lomljenjem lobanja,vadjenjem creva itd.,vec sa posedovanjem opijata!

pozz

Josh jednom ili blaga uslovna(moze valjda da se nekoliko meseci suzdrzi od krshenja zakona,) ili kinta(pa shta padne)!Sve u svemu nishta strashno!
Neka nadje dobrog advokata i mogu josh malo da mu srezu kaznu!

pozz

[Ovu poruku je menjao berserk dana 18.10.2005. u 02:56 GMT+1]
[ bukovski @ 18.10.2005. 13:47 ] @
Aj ovako za tu kolicinu ( zaista taman za jedan jokavac ) dobice novcanu kaznu a ako sudija bude neraspolozen mozda i uslovnu. E sad ako je ono "predhodno privodjen " u smislu prodavca istog onda nece se izvuci tako lako. I nezaboravite ovo je krivicno delo a ne obican prekrsaj , i ukoliko Javni tuzioc odluci moze veoma lako da odbaci krivicnu prijavu i da se sve zavrsi lagano ( sto ce mozda i uradeti ) .

p.s. kada bi pretrisali svakoga i zatvarali zbog toga morali bi da gradimo mnogo vece zatvore ( svaki 3-4 klinac dan pusi travicu onako bar vikendom , pa zaboga bolje travica nego eksreri ? :) )
[ electrobuka @ 18.10.2005. 17:47 ] @
Evo sta se desava. Decko ode juce lepo kod njih u stanicu tacno u 17.00 soba ne znam koja . Razgovor je bio kratak ali iscrpan. To je bilo nesto sto je licilo na ispitivanje u onom fazonu , jedan vice "GDE SI UZO MARIUANU ?" "KO PRODAJE.. ?" , a drugi "oces kafu ?" "jel oces i secer ?" . Posle nekih 45 minuta preglabanja oko toga gde je marihuana uzeta i kojeg je porekla , i da li je decko diler jer je imao i odredjenu kolicinu novca kod sebe doticna osoba "ispitivac" uze lepo i otkuca izjavu. E sad pocinje prica "nama je danas tezak dan pun posla pa necemo mnogo da te maltretiramo" "boli me ku**c za to malo marihuane" i "ako budes opet uhvacen sa marihuanom na novom beogradu ima da ti se naj........" -jel oni to pricaju po ps-u

Zavrsi se cela prica , potpisao je one izjave i receno mu je da ocekuje sudski poziv.
Sad je pitanje sta ce biti dalje ?

Da raspravimo onu pricu od pre nekloliko postova:
- decko je bio priveden zbog drugara koji je narkoman i krao je za drogu
- decko nije ucestvovao u nekoj od kradja
- taj njegov drug "lopov" je dugovao njemu neke pare pa je jednom ukrao neku kosilicu i prodao te ovome vratio pare
samim tim on je umesan bez obzira na to sto je on u vreme kradje bio u krevetu i spavao - valjda je fora u tome sto su svi rekli da je on znao da oni kradu.

Tako da kad ga startuju panduri i pitaju "jel si privodjen ?" on ima sta da kaze , naravno tu ga nazivaju lopovom i obavezno ga pretresu da vide da nije nesto ukrao.
[ Floyd @ 18.10.2005. 21:35 ] @
i? jel otkucao?
[ electrobuka @ 19.10.2005. 01:12 ] @
Nije.
U izjavi pise : pre dve nedelje je sreo drugara iz srednje skole koji mu je dao marihuani , a on inace retko konzumira istu.
Pitali su samo kako se zove taj lik iz srednje i nista vise. Uopste nisu ispitivali poreklo te marihuane. Verovatno im tih 3g nije bilo interesantno.
[ Leftist @ 19.10.2005. 08:11 ] @
ustvari su dnk analizom biljke dobili sne podatke koji ih interesuju ; )
[ dintel011 @ 19.10.2005. 13:06 ] @
Citat:
electrobuka:
Da raspravimo onu pricu od pre nekloliko postova:
- decko je bio priveden zbog drugara koji je narkoman i krao je za drogu
- decko nije ucestvovao u nekoj od kradja
- taj njegov drug "lopov" je dugovao njemu neke pare pa je jednom ukrao neku kosilicu i prodao te ovome vratio pare
samim tim on je umesan bez obzira na to sto je on u vreme kradje bio u krevetu i spavao - valjda je fora u tome sto su svi rekli da je on znao da oni kradu.

Tako da kad ga startuju panduri i pitaju "jel si privodjen ?" on ima sta da kaze , naravno tu ga nazivaju lopovom i obavezno ga pretresu da vide da nije nesto ukrao.

Ne samo da je znao, nego je i primio novac (koji su mu dugovali za drogu) cije je poreklo od prodaje ukradenih stvari.
[ abishai @ 19.10.2005. 18:30 ] @
Sledeci put neka stavi lizalicu u dzep i ne mora da brine ;)

[Ovu poruku je menjao abishai dana 19.10.2005. u 19:47 GMT+1]
[ Kosta ******um Rex Persia @ 19.10.2005. 23:22 ] @
Predlažem da se u pravilniku ovog foruma eksplicitno naglasi da je otvaranje tema vezanih za narkotike ili droge strogo zabranjeno.

I da, da ne zaboravim, taj dečko ako su mu našli marihuanu, onda je i zaslužio da ga pošalju tamo gde je mesto takvima koji konzumiraju droge, tj. u bajbokanu.Šta bi se desilo kad bi svi,po uzoru na ovu temu, odjednom dobili ideju kako posedovanje droge nije ništa i da neće dobiti veliku kaznu za to. Ovaj forum treba da ima i edukativnu ulogu,tj. administratori svakako treba da ukažu šta nisu poželjne teme.

MOD: Eliminisan offtopic.

[Ovu poruku je menjao BytEfLUSh dana 20.10.2005. u 11:47 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 20.10.2005. 00:18 ] @
Citat:

I da, da ne zaboravim, taj dečko ako su mu našli marihuanu, onda je i zaslužio da ga pošalju tamo gde je mesto takvima koji konzumiraju droge, tj. u bajbokanu.Šta bi se desilo kad bi svi,po uzoru na ovu temu, odjednom dobili ideju kako posedovanje droge nije ništa i da neće dobiti veliku kaznu za to. Ovaj forum treba da ima i edukativnu ulogu,tj. administratori svakako treba da ukažu šta nisu poželjne teme.

Pa ne slazu se svi oko statusa marihuane, niti svi zive u Srbiji - eto mnogima nije problem da je konzumiraju bez bojazni da budu krivicno gonjeni, ako zive po liberalnijim mestima u EU ako im se prohte (iako je vutra smor IMHO - al za nanometar manji od alkohola) - dakle nije univerzalno svuda ilegalna niti ima svuda isti status.

E, sad - ako je neko u Srbiji dozivi da bude krivicno gonjen zbog posedovanja ove psihoaktivne supstance, ne vidim sta bi bio problem da pita sta zapravo da radi - nigde nije rekao "uzmite ljudi i duvajte"... pa da bude "needukativni" karakter za brisanje.

Uostalom na madzonetu smo imali i kako freakovati policiju, kako ne placati struju, i sl... ovo mu jos dodje kao skroz neutralna tema (covek pita sta da radi a ne kako da krsi zakon)

Uostalom ovo i jeste madzone :-)

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 20.10.2005. u 01:19 GMT+1]
[ Pici man @ 20.10.2005. 00:38 ] @
MadZone ha, onda evo jednog off-topica:
Citat:
@Ivan Dimkovic:
Uostalom na madzonetu smo imali i kako freakovati policiju, kako ne placati struju, i sl... ovo mu jos dodje kao skroz neutralna tema (covek pita sta da radi a ne kako da krsi zakon)

Jel mo'ž širenje piraterije, ha :-))))))

MOD: Uklonjen offtopic.

[Ovu poruku je menjao BytEfLUSh dana 20.10.2005. u 11:47 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 20.10.2005. 05:45 ] @
Naravno da ne moze sirenje piraterije - kao sto ne moze ni uputstvo za gajenje marihuane ili quick guide kako valjati istu deci u kraju ;-)

Ali da neko pita "rezao sam diskove, uhapsen sam - sta da radim, pomozite" ne verujem da bi ta tema bila obrisana jer je legalna koliko i ova ovde, ili ona o izbegavanju vojne obaveze.

Osim toga, cak i da izuzmemo Srbiju - piraterija je (bar na papiru) ilegalna u svakoj zemlji clanicni UN - dok posedovanje marihuane bas i nije, tako da je poredjenje labavo ;)

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 20.10.2005. u 06:49 GMT+1]
[ BytEfLUSh @ 20.10.2005. 10:49 ] @
Obrisao sam delove poruka korisnika Pici man i Kosta ******um Rex Persia kako tema ne bi otišla još više u offtopic.

Citat:
Kosta ******um Rex Persia: Predlažem da se u pravilniku ovog foruma eksplicitno naglasi da je otvaranje tema vezanih za narkotike ili droge strogo zabranjeno.

Protiv. Ako hoćeš da ovo teraš dalje, idi na P&P. Svaki sledeći offtopic biće momentalno brisan.
[ karlmarx @ 02.02.2006. 18:24 ] @
Bitno!

Promenjen je krivicni zakon. Da li je neko odavde bio na sudu zbog vutre
posle 1.januara? Interesuju me iskustva ljudi po novom zakonu, jer me ceka
istrazni sudija oviju dana, zbog "zlocina" iz novembra 2004, sa manje od jedan
gram. :( Sad kad sam video saopstenja na sajtu Okrutnog suda u NS, uopste se
nisam obradovao, redovno roknu 10 do 20k, i za 0,1gr. I uopste ne prave razliku
vutre i heroina, niti nesto preterano gledaju kolicinu.... E Srbijo....

Bagra fasisticka....Iskreni da budemo...Pune drzavni budzet orobljavanjem klinaca,
na sajtu pomenutog suda vidi se da im je "neovlasceno drzanje" jedno od najcescih
optuznica, a drzavnici kradu li kradu, pa im ne bude nista.

Nego, videh saopstenja za januar, nema nista od toga od pocetka godine za male
kolicine, mozda im se smucilo da im se sud puni ovim.......

Krivicni zakon koji je na snazi 1.1. 2006.e kaze:

Neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga

Član 246.

bla bla bla....

(3) Ko neovlašćeno drži supstance ili preparate koji su proglašeni za opojne droge,
kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.

(4) Učinilac dela iz stava 3. ovog člana koji opojnu drogu drži radi sopstvene upotrebe može se osloboditi od kazne.

Stav tri je ostao stari, ali ovo pod cetiri je novo, sad mogu da oslobode!

Inace, po ovom zakonu se sudi svima koji dodju pred sud, bez obzira kad su uhvaceni,
kolko videh iz clana 5 stav 2, uvek se primenjuje blazi zakon.

Inace prema meni su pajkosi u OUP Stari Grad bili skroz OK, dezurni pajkos je bio
"pa sto te dovese za toklo, sad da se smaram sa tobom, nemas ni za 2 dzoka...",
ali nije mogo da me pusti bez zapisivanja, jer su me priveli....***i ga. Drzali su
me krajnje kratko.

A na sudu treba:

"Casni sude, ja se kajem, ne duvam, nikad ne bih, duvao sam samo dva tri puta pre toga, nikad posle, tolko mi je zako, smrc smrc, ALI.....

Okalsavajuca okolnost, Pravna zabluda: "Casni sude nije mi bilo poznato da zakon ne pravi razliku u kolicini i vrsti supstance, mislio sam da tolko malo vutre za licnu upotrebu nije krivicno delo, da postoji neka donja granica licne upotrebe koja ne povlaci krivicnu prijavu."

Ako ste bili negde u inostranstvu negde skoro pre hapsenja:"Pa mene su ponudili prvi put u
XXXXX, tamo je to legalno, mislio sam da je tako u Srbiji, nikad ja to ne bi da sam znao da
to nije ovde tako"

I jos, ako vam panduri nisu rekli pravne posledice, "Casni sude, nije mi policija rekla da me
hapse za krivicno delo, nemam iskustva sa njima pa ne mogu da znam, da sam znao zvao bih
advokata, ovako imam ugrozenu odbranu..."

Naravno, ovo ako apse za malo, mnogo malo, jer za preko par grama nece nikako vredeti
"nisam znao" i sl....

[ electrobuka @ 05.02.2006. 15:39 ] @
Bilo sudjenje pre neki dan. Za 1.94 grama marihuane se dobije 18000 dinara kazne + 2000 sudski troskovi i to naravno u slucaju da je neko zaposlen i da zivi sa roditeljima. Naravno decko je mogao da bira izmedju uslovne i novcane . Dobar neki sudija kaze. Ali nema sanse da neko dodje na sud i ostane nekaznjen , vec ako si dosao tamo zbog pola dzoka ima da budes kaznjen sa manjom kaznom(10000-15000) .
[ NemanjaBGD @ 08.02.2006. 15:02 ] @
meni su pre jedno godinu i po dana nasli kockicu shita i posle par sudjenja morao sam sve ukupno sa sudskim troskovima da platim oko 23ooo din...
[ Nemanja Avramović @ 08.02.2006. 18:08 ] @
Debilizam. Ajde za tshi i razumem, ali ljudi, pa svako moze da radi sta hoce dok ne ugrozava druge, zar ne? Zato i postoji onaj sajt (gro.artuv ) na kojem sam ja aktivan clan. No mislim da je ovde vec bilo diskusije o marihuani tako da necemo vise o tome, osim ako neko ne pozeli
Ali ovolike kazne su debilne... mislim, sto neko rece, za 3 l rakije - od tolike kolicine komotno moze da se umre - niko ti ne moze nista...
Legalize it! I will advertise it
[ miu_miu @ 09.06.2008. 19:04 ] @
Ja imam pitanje.

Ovaj viked sam kupila od ortakinje neku travu i dala mi je 3 dzhointa.
Jedan meni, i 2 kom za 2 druga.
Sve je proshlo ok, ja sam se "reshila" svog jednog, a druga dva sam dala drugu.

E sad...Danas dodjem kutji iz shkole i tjale me napadne kako mogu da mi oduzmu pasosh,
da se ne zaposlim nigde nikad, da imam frke na upisu u fax bla bla bla...
Ja naravno, nemam blage o chemu se radi.
I sad posle silnog prepiranja ja skontam da su moje poruke pratjene i da je poruka sa sadrzhajem:
"Vutra je kod mene, ako hotjesh, vecheras dodji i ja tju ti dati vash deo." zabelezhena. -.-

Tipa, ne znam shta da radim, kako da se snadjem... Trebaju mi saveti, i to hitno..

Ne znam shta sad, mozhe ladno da mi dodje policija na vrata i da mi uradi SHTA??
Fora je da sam maloletna... I mozhda mi matore zakache...

Help help help ??
[ miu_miu @ 09.06.2008. 19:07 ] @
Mis'im, kontam da ne mogu puno :S
Ali kako se izvutji ako mi dodju...?

[ ventura @ 09.06.2008. 19:32 ] @
Goli otok ti ne gine...
[ .qwerty. @ 09.06.2008. 19:49 ] @
:( Itji tjesh u zatwor ! I ja sam ishao zbog toga... uzhas :(
[ Jbyn4e @ 09.06.2008. 20:03 ] @
ovaj... miu_miu, si ti na vutri kad pises ovakve stvari? Mislim ono, frka, letece ves masine koje te drmnu kad prodju (trip mog ortaka), eno mi je komsinica, jao reci ce me mami (a nigde nikog u blizini)...

Otkud ti ideja da si tu poruke "presretane"? Jedino ako ti cale radi na sms centru... i bas tvoje gleda! Pre ce biti da ti je "zavirio" u mobilni...

I dajte ljudi, nemojte jos vise u bedak da je saljete. A ti miu nauci da se o takvim stvarima koje su kaznjive OBAZRIVO RAZGOVARA i brisu tragovi - ako to ne umes, onda nemoj to ni da radis...

P.S. I nemoj da ti je palo na pamet nesto "jace", sve "jace" stvara zavisnost (za razliku od vutre, osim ako je koristis kao cigarete...).

[ noreniou @ 09.06.2008. 20:23 ] @
pamet u glavu.......
ne uzimaj nikad robu da bi je čuvala i prosleđivala ma koliko ti ortaci bili Ok
[ Lesli Eldridz @ 09.06.2008. 20:45 ] @
I posebno ne pisi tako kao sto si pisala. To sto ti je cale govorio govorio je da te uplasi zato sto si nekako provaljena. Da li ti je on gledao mobilni ili te neko od drugara otkucao je manje vazno. A najvaznije je da su to budalastine i da ti uopste to ne treba, a ako vec hoces da budes panker, tj da se bunis protiv necega tako sto ces da koristis supstance, bolje pij pivo (mada ti ni to ne treba) . Ako nista drugo, bar je legalno, a ako te i uhvate, nece da te smaraju kao za ovo.
[ nkrgovic @ 09.06.2008. 23:15 ] @
Citat:
miu_miu: Ja imam pitanje.
E sad...Danas dodjem kutji iz shkole i tjale me napadne kako mogu da mi oduzmu pasosh,
da se ne zaposlim nigde nikad, da imam frke na upisu u fax bla bla bla...
Ja naravno, nemam blage o chemu se radi.
I sad posle silnog prepiranja ja skontam da su moje poruke pratjene i da je poruka sa sadrzhajem:
"Vutra je kod mene, ako hotjesh, vecheras dodji i ja tju ti dati vash deo." zabelezhena. -.-

Pazi ovo:

ne postoji nijedan zakon ni u jednoj zemlji na svetu koji zabranjuje slanje i primanje takvih SMS-ova :D. Da ne poverujes? :D

Ono sto moze da ti bude problem je ako te uhvate sa samim dzointom. U ovoj zemlji je po novom KZ-u kaznjivo posedovanje i minimalnih kolicina "opojnih droga", tako da ces, iako verovatno neces dobiti neku kaznu, dobiti dosije. E sad, dosije u policiji moze da ti pravi probleme... Pri upisu na fax jako tesko (osim ako neces na policijsku akademiju :D), ali pri trazenju posla moze. Ima poslova za koje ce ti traziti potvrdu da nemas dosije... Zavisi cime zelis da se bavis. Topla preporuka: Batali celu pricu. Postoje drugi nacini da upoznas sebe i istrazis granice svoga uma bez dodatnih supstanci. Nepotrebne su.

Extra opasna fora: Ako te uhvate sa vise dzointa, i to nekima koje si namenila nekom drugom, onda STVARNO mozes da budes u problemu. Ako je mnogo nadrkan tuzilac moze da te pojuri za "pustanje u promet". E, za to zapravo i mozes u zatvor, i to uopste nije naivna stvar u dosijeu..... Sta god da odlucis da ti radis licno, dobro vodi racuna da NIKADA ne radis to vise. To stvarno moze da ti napravi probleme....
[ Floyd @ 10.06.2008. 13:00 ] @
Mala, nije to za tebe, od paranoje ce da ti prsne mozak na neko vreme. Jos malo pa ces da pocnes sa shtekerima za struju da pricas. Vidis da si vec pocela da ludis, smanji to malo

treba otvoriti na ESu neki sub-forum "savetovanje za mlade, buduce-narkomane u paranoji". ima potencijala
[ Java Beograd @ 10.06.2008. 13:23 ] @
Eto nama buduće ministarke unutrašnjih poslova. Misim, možda neće moći (netje motji) da se upiše na fax, ali ako se aktivira u nekoj partiji (najbolje JUL) eto njiojzi sretje i veselja.
[ Lesli Eldridz @ 10.06.2008. 15:36 ] @
Ne moze, to je za obijace trafika, a duvaci su budže u db.
[ dusevan_covek @ 12.06.2008. 00:37 ] @
Godina 2008. U svetu je zavladala Bolest Patokratije.
(Definicija:
Patokratija - Sistem vladavine stvoren od strane male patološke manjine koja preuzima kontrolu nad zajednicom normalnih ljudi.)

Godina 2038.
Skupstina je usvojila zakon po kome svaki covek koji udise kiseonik mora biti oporezovan, nadalje u zakonu stoji da nijedna biljka nema pravo da proizvodi kiseonik niti bilo ko sme da uzgaja biljke radi proizvodnje kiseonika. Naucno je utvrdjeno da se u toku metaboličkih procesa, za koje je kiseonik neophodan, u ćelijama nastaje ogroman broj produkata, “slobodnih radikala”, koji su u stanju da oštete razne ćelijske komponente.
Odredjene farmaceutske kompanije su razvile tehnologiju za proizvodnju sinteticki modifikovanog kiseonika koji je ne izaziva gore pomenuta ostecenja.
Tako dalje stoji u zakonu, da ce sve biljke na planeti biti unistene a zamenice ih modifikovane sinteticke billjke koje ce proizvoditi sinteticki kiseonik koje ce biti pod kontrolom odredjenih farmaceutskih kompanija pod okriljem drzave.
Svaki pokusaj uzgajanja organskih biljaka radi proizvodnje kiseonika kaznice se po zakonu 246, proizvodnja i stavljanje u promet stetnog kiseonika. Kazna je smrt.
[ Pro Sound service @ 14.06.2008. 10:26 ] @
Miu miu ...... Udahni duboko i dobro razmisli šta ćeš našvrljati na forumu, jer zamisli ako neki čika policxajac pročita da si kupila gras i još prosledila drugaru ! Eto ti mnogo većeg problema! A tvoj matori je trilion posto bacio pogled u tvoje porukice ....... zato pamet u glavu pazi šta i gde pišeš, i naravno mani se ćorava posla Pozz............
[ miu_miu @ 04.07.2008. 16:42 ] @
chek ljudi da raschistimo jedno: meni su poruke shifrovane :D

proshlo je kako je proshlo.. nishta se nije desilo...

da, usput, nisam doshla ovde da mi prichate kako sam mala k**** palac ,
nego jer mi je trebao savet, a ovo je bio jedini forum koji sam nashla da ima ovakvu temu...

fala lepo na chitanju :P
[ Srđan Pavlović @ 07.07.2008. 02:18 ] @
Da ali problem je sto ti verovatno zelis savet koji ce te "izvuci" iz toga u sta se uvlacis,
a ne savet koji bi ti pomogao da sa time prestanes. Dobar savet dobila si od nkrgovica
par postova iznad, i bilo bi najbolje da ga prihvatis.
[ novi beograd @ 17.03.2010. 18:56 ] @
Hteo sam da vas pitam, vezano je za ovu temu, posto vidim da se mnogo vise razumete u zakon od mene... Navatali su me panduri sa 0.60gr marihuane. Bio sam u stanici i dao izjavu. Rekli su da ce podneti krivicnu prijavu. E sad, ono sto mene zanima je:
Jel mogu da mi otvore dosije zbog toga? Jel ce mi smetati taj dosije kasnije u zivotu kad budem hteo da se zaposlim?
Kolika je novcana kazna za ovu kolicinu i jel se dobija uslovna? Jel mogu da prodjem(na neki nacin) bez tog otvaranja dosijea? Sta ce se desiti?
[ boxxter @ 17.03.2010. 21:06 ] @
Pa cim podnose krivicnu prijavu, znaci da ce automatski da ti otvore dosije. A ako budes pravosnazno osudjen, moraces da to navedes kad se budes prijavljivao za posao. Ja nisam skoro video neki formural za zaposlenje, koji ne sadrzi pitanje: " da li ste krivicno osudjivani, i da li se protiv vas vodi neka istraga, ili krivicni postupak? " Novcana i ostali oblici kaznjavanja, dakle uslov i to, zavise da li si povratnik, tj, da li ti je prvi put da vrsis to delo. Tesko da mozes da prodjes bez otvaranja, tog dosijea ako podnesu krivicnu prijavu, tj, nikako. Osim ako ne postanes njihov saradnik, ( snitch, informer,rat ) http://www.youtube.com/watch?v=D39Lm_HRfOs pa prodas par prijatelja u zamenu da te obrisu iz evidencije. Sto je dosta popularno kod nas u zemlji.

Moze dosta da ti smeta i ako se budes kandidovao za predsednika, ili u tvom politickom angazovanju. Ali nekoliko americkih predsednika je priznalo da su livadili, tako da je to sad neki novi trend. Mada bi trebao da objasnjavas kakav je tvoj stav po pitanju legalizacije livade.
A desice se to da ces malo da razmislis sta radis, i da se kurchenje ne isplati i kratkog je veka, sto je vec rekao nas poznati akademik Kristijan Golubovic.
[ novi beograd @ 17.03.2010. 22:45 ] @
Pa da, prvi put sam privodjen, zato vas i pitam... Ja ne mogu da verujem da zbog ovako male kolicine ove biljke se sve ovo dobija. Malo je glupo al' dobro. Jel bi advokat pomogao nesto da se ublazi kazna? I jel idem na neko sudjenje? A ovo za drukanje, lose je to mnogo. Ako padnes, padnes sam i ne vuces druge, ciganski je.
[ dekster2 @ 17.03.2010. 23:12 ] @
@Jel mogu da mi otvore dosije zbog toga? Jel ce mi smetati taj dosije kasnije u zivotu kad budem hteo da se zaposlim?
Ne da će mo ti otvoriti dosije,nego ćemo da ti razbijemo i zadnjicu koja ti je bila na mestu glave pa onda ne bi ovo ni pitao.
[ Ivan Dimkovic @ 17.03.2010. 23:14 ] @
Ma gotovo... posle ovog nemas vise sanse u zivotu. Sa takvim dosijeom, jedino mozes da trazis posao u obezbedjenju, ako uspes da sakupis dobre preporuke - za sve ostalo, bices crna ovca mafije :) Jos ako si nakupio i kazne za neplacanje GSP karte... pa brate ti si gotov.

Mislim da je dobro vreme da probas heroin... bice ti lakse :-)
[ novi beograd @ 17.03.2010. 23:25 ] @
Citat:
dekster2:Ne da će mo ti otvoriti dosije,nego ćemo da ti razbijemo i zadnjicu koja ti je bila na mestu glave pa onda ne bi ovo ni pitao.

Izvini steroidu, idi pricaj te price drugarima iz teretane.

@Ivan Dimkovic: odoh da se ubodem...

ocaj
[ Ivan Dimkovic @ 17.03.2010. 23:28 ] @
Ma isqliraj bre... plati kaznu i uzivaj. Aman.

Mada, ako planiras da se kandidujes za predsednika, pocni vec da planiras PR kako da se postavis po pitanju varenja i tog tvog incidenta sa murijom... zavisi da li hoces kao predsednicki kandidat da titras konzervativnoj ili liberalnoj ciljnoj grupi... ako onoj prvoj, ides na "bio sam mlad i glup, nisam znao - ali svasta sam naucio o porocima narkomanije posle, i sad znam sta cu da ucim decu (deca pale uvek)" - u protivnom, kazes da se od samog pocetka boris protiv nepravde i opresije i da, kao pravi heroj, uvek prvi zalegnes na problem :-)))
[ dekster2 @ 17.03.2010. 23:40 ] @
@novi beograd @ocaj
Već si ukapirao.A ako hoćeš još,moraš biti kao bambus LEMURI i jedeš šećerne bambuse koji su puni cijanida a jedini su sisari kojima to nesmeta.Da očvrsneš.
[ boxxter @ 17.03.2010. 23:42 ] @
Pa evo da ti napisem nesto, da te utesim malo. Al nemoj ovo da ti bude izgovor. Dakle u nasoj zemlji je ministar policije imao krivicni dosije. I to za kradju. Pa je opet bio ministar. A ovaj sadasnji je bio kao ucesnik u zvanicnoj istrazi u slucaju davanja mita. A i oni prosli ministri policije i njihovi zamenici, tipa Badza i ostali, dokazano je da su ucestvovali i u dilovanju droge. Koju su cuvali u sefu komercijalne banke hh. Tako da imas sve potrebne kvalifikacije da budes na nekoj ministarskoj poziciji, ili aktivno da se ukljucis u privatizaciju.
Dakle ako su ti roditelji za proslu vlast, kazi da im da je i prosli ministar policije bio lopov. Dobices samarcinu od caleta, al mu nece biti sve jedno. A ako su za sadasnju vlast, kazi im i da je ovaj sadasnji lopov. A ako su totalno apoliticni, spremi se za peglanje, u$ranom motkom.
Dobro je sto neces da budes snitch, zato sto je to gay.
[ Ivan Dimkovic @ 17.03.2010. 23:46 ] @
Pazi, moze lako da se desi da mu krivicni dosije bude kao preporuka :) Ozbiljno mislim!
[ boxxter @ 17.03.2010. 23:53 ] @
Pa da. Eto kako, je nasa elitna policijska jedinica , bila pod upravom narkodilera. A i Sarici su imali dosta uspeha sa privatizacijom. I razvili su odlican mali porodicni biznis sa poljoprivrednim proizvodima iz kolumbije. Advokat moze da ti pomogne tako sto moze da podmiti sudiju, a onda sudija da odbaci krivicnu prijavu kao neosnovanu. I onda te brisu iz evidencije. Mada to moze da uradi i sa javnim tuziocem. Ima tarifa za to, ne znam tacno kolko to kosta. Raspitaj se kod nekog, ima tacan cenovnik. Kolko kosta da podmitis pandura koji te uhvatio, sudiju, javnog tuzioca...ima cenovnik kao u kaficu. Coca-cola, espresso, kisela voda....
[ dekster2 @ 18.03.2010. 00:06 ] @
Mislim da će biti dovoljno da podeli na suđenju dokazni materijal sa sudijom,razmene po koju reč u dimu,a u pauzi da da edukaciju porotnicima-matorcima
kako to produžuje život.Dobije uslov,i na društveno korisnom radu sadi konoplju na trasi.
[ deerbeer @ 18.03.2010. 08:57 ] @
@novi_beogad
Sledi ti sigurno novcana kazna - mislim da je 30-35k dinara (bez obzira na kolicinu )
Ako ti je to prvi put zavrsices samo na tome . Tako da bez brige sto se zatvora tice .
Mozda ti bude i neka uslovna .

Imaces dosije , te najgore mozda od svega sto mogu da ti sutra pokucaju na vrata ,
ili da te pozovu na informativni razgovor u stanicu u cilju nalazenja nekog od dilera.
Tasteri su im zlata vredni :) Sve zavisi kako si im se "svideo" tj. da li im delujes kao neki narkos/duvac.

Sto se tice zaposlenja , jedino drzavne - firme (telekom ,EPs, posta itd)
mogu pri zaposljavanju da ti traze potvrdu da nisi osudjivan i da nemas dosije .
Jos nisam cuo da privatnici to traze , ali mozda ima izuzetaka .
[ dekster2 @ 18.03.2010. 09:21 ] @
@os nisam cuo da privatnici to traze , ali mozda ima izuzetaka .
Netraže,ali privatnim kanalima provere pa sledeći put kada dođe ismisli se neki razlog.
Prijatelj je pre mesec dana tražio radnika za servis,u razgovoru sve ok nisam osuđivan,a posle te privatne provere,pošto nam održava vozila,sazna
da decko ima 2 oružana napada i mnogo krađa.Eto kako je glupo biti u trenutku kul a posle bude pečat.Upisuje se svađa sa komšijama u bazu,
I netreba ga tešiti da će biti sve dobro.Ybog mizerne količine hašiša je bubnjar belog dugmeta zaglavio KPD Zenicu 4 godine,odležao 3 ali posle se
nikad nije oporavio,a nažalost i umro.NIje to tvoj slučaj ali pošto ne paziš i šta pričaš, pa me prozivaš za steroide i drugare iz teretane,nisi pazio i
šta radiš.Nema steroida nego godine rada i usmeravanje roditelja,pa sam zaglavio i život bez cigara i alkohola.Šta misliš da popričaš sa roditeljima o svom problemu.
[ novi beograd @ 18.03.2010. 10:49 ] @
@deerbeer: hvala ti, pomogao si :)

@dekster2: Jbga, posle onog sto si rekao sam se malo iznervirao, iznerviran sam bio, pa sam malo preterao. Ako si se uvredio, izvini. Pa moracu roditeljima da kazem, valjda ce proci bezbolno. :) Nego, zanima me jos jedna stvar, jel se taj dosije brise posle nekog vremena?
[ dekster2 @ 18.03.2010. 11:57 ] @
Posle 5 godina za javnost.U policiji zauvek a za brisanje advokat mora da podnese podnesak.
[ NoneVi @ 18.03.2010. 11:59 ] @
ne bi trebalo da se briše. Mada ni ne bi trebao da ti predstavlja neki problem. Ja znam gomilu likova koji imaju dosijee zbog sličnih količina i nisam čuo da je iko ikada imao probleme, a rade najrazličitije poslove. Od profesora u osnovnoj, preko asistenata na faxu do raznih poslića u bankama i džabalebaroša u državnoj upravi.
tako da najveći problem je tih 30.000 kazne, a za to je*iga. Sezona građevine počinje, mesec dana rada i otplati. Možda i skontaš nešto. npr bolje mesto da sakrivaš džeju.

Inače sve ti je stvar sreće kad te uhvati policija. Znam dečka kojem su našli pre par nedelja u džepu isto tako neku malu količinu, samo su ga nešto cimali i pustili ga. Nisu mu čak ni oduzeli a i on nije imao dosije od pre. Opet ima likova koji pošteno naje*u, čak i popasu par šamara u stanici pa plus prijava, pa uslovna na dve godine. Dža prati hrabre :-)

Jesu te cimali da im kažeš od koga si nabavio i sl?
[ Ivan Dimkovic @ 18.03.2010. 12:03 ] @
Ja znam nekoliko ljudi sa takvim "dosijeom" - pa rade za solidne pare. Opet, to su IT poslovi. Nikoga nije briga da li duvas, dok pises kvalitetan kod :-))

Mozda za neke druge vrste poslova - tipa obezbedjenje i sl... to nije slucaj. Tj. da zahtevaju da osoba nikada nije imala kontakt sa bilo kakvom vrstom ilegalne droge, sto opet zvuci sasvim logicno - treba da cuvas nesto skupo, a varis i imas krivicni dosije.... ne ide :)

Sve u svemu, desilo se - uhvatili su te, i sad nema nazad. Platis kaznu i to je to - nisi ni prvi, ni poslednji i svakako ne jedini.

[ novi beograd @ 18.03.2010. 18:48 ] @
@nonevi, Ivan Dimkovic i ostali:Hvala vam ljudi, puno ste mi pomogli.
@Nonevi: jesu, cimali su me jedno 2 sata da im kazem od koga sam kupio i gde, pretili mi raznim stvarima, ali bar toliko znam da sve ima svoju granicu i da ne mogu to da uradi sve zbog pola gr vuje:) Naravno nisam im rekao, duvac jesam, ali cinkaros nikako :)
[ boxxter @ 19.03.2010. 10:10 ] @
Razocarao si me. Sta ti imas da se deklarises kao duvac. Dobio si po guzici, i opet se mangupiras. Ako te opet uhvate, imas uslova za zatvor, i onda sigurno imaju da te ubede da budes snitch. Plavi umeju da nanjuse tvoje strahove i da te ustinu gde te najvise boli. Izgleda da ti je lepo rekao dekster2 :

Citat:
@Jel mogu da mi otvore dosije zbog toga? Jel ce mi smetati taj dosije kasnije u zivotu kad budem hteo da se zaposlim?
Ne da će mo ti otvoriti dosije,nego ćemo da ti razbijemo i zadnjicu koja ti je bila na mestu glave pa onda ne bi ovo ni pitao.

Pola gr vuje...ovo,ono. Idem sad da kliknem na palac gore ispod steroidovog posta, a tebi ide palac dole, da ne bi napravio fekaliju od svog zivota.
[ dava @ 19.03.2010. 13:04 ] @
[codeNe da će mo ti otvoriti dosije,nego ćemo da ti razbijemo i zadnjicu koja ti je bila na mestu glave pa onda ne bi ovo ni pitao. [/code]

Za to vas obucavaju da brebijate klince, a?
Sto ne upadnete tamo gdje toga ima u kilogramima?
Isti slucaj i ovdje u bih. Specijala, ljuti momci sve do jednog, kad uhvate klinca dignu ga od zemlje.
Gledao sam ih kako se tresu ko prutovi kada su trebali upasti u jedan podrum gdje se zatvorio naoruzan covjek. Ispalili su citav arsenal suzavca, pola grada je plakalo. Bacali bi i bombe samo da im je bilo dozvoljeno.

začu se šum iza grma ili šaše
panteri polegaše
;)
[ Ivan Dimkovic @ 19.03.2010. 13:07 ] @
Citat:
dava
Sto ne upadnete tamo gdje toga ima u kilogramima?

Svasta, pa sa njima se radi biznis - znas kako kaze izreka, ne seces granu na kojoj sedis :)
[ boxxter @ 19.03.2010. 13:26 ] @
Citat:
NoneVi:  Ja znam gomilu likova koji imaju dosijee zbog sličnih količina i nisam čuo da je iko ikada imao probleme, a rade najrazličitije poslove. Od profesora u osnovnoj, preko asistenata na faxu do raznih poslića u bankama i džabalebaroša u državnoj upravi.

Snitch.

Citat:
NoneVi: Znam dečka kojem su našli pre par nedelja u džepu isto tako neku malu količinu, samo su ga nešto cimali i pustili ga. Nisu mu čak ni oduzeli a i on nije imao dosije od pre.

Snitch. http://www.youtube.com/watch?v=60f4CStnOcg
[ squirll @ 19.03.2010. 21:47 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ja znam nekoliko ljudi sa takvim "dosijeom" - pa rade za solidne pare. Opet, to su IT poslovi. Nikoga nije briga da li duvas, dok pises kvalitetan kod :-))

hoces reci da se bolji kod kuca dok duvas :D
[ NoneVi @ 20.03.2010. 10:11 ] @

Ne se+i
[ Ivan Dimkovic @ 20.03.2010. 10:14 ] @
Citat:
squirll
hoces reci da se bolji kod kuca dok duvas :D

Definitivno, NE :-) Tj. mozda MISLIS da kucas bolji kod... ali, cekaj da se "otreznis" :-)
[ dekster2 @ 20.03.2010. 10:31 ] @
@dimkovi'u.
U tvojoj zavijenoj cigari je stalno sarkazam ,pa se i ne očekuje ništa bolje.
@Za to vas obucavaju da brebijate klince, a?
A ti i neznaš šta pričaš,a da se nađeš u takvoj situaciji,plaakao bi kao litle kinde.
I ko kaže da se nehvataju.Ako si bosanac imaš novine pa se malo informiši,a ako je problem sa čitanjem imaš bn.
[ maliradojca @ 20.03.2010. 10:49 ] @
Citat:

I ko kaže da se nehvataju.

Nehvataju se pise - ne hvataju. To je sto se tice sintakse.
A sto se tice semantike - ispada da sami sebe hvataju.

[Ovu poruku je menjao maliradojca dana 20.03.2010. u 12:00 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 20.03.2010. 11:02 ] @
Citat:
dekster2
U tvojoj zavijenoj cigari je stalno sarkazam ,pa se i ne očekuje ništa bolje.

Mislis smesnoj cigari :-)
[ dekster2 @ 20.03.2010. 11:08 ] @
Rak kada uđe u metastazu,sve je gotovo.On je @novi beograd *jedan karies koji se lako sanirati.Lanac komande ti je kao lanac ishrane.Nema preskakanja.Možeš da ti napamet pričaš,jer čitaš i zaključiš da se nehvataju.Ali šta ti u metastazi možeš uraditi,sem da budeš svestan da je to to.
[ boxxter @ 20.03.2010. 11:24 ] @
Citat:
NoneVi: Ne se+i

Ok, al ja bih pripazio, da sam na tvom mestu, sta pricam pred tim tvojim prijateljima hh. Verovatno si u mnogim njihovim dnevnim i nedeljnim izvestajima.

Citat:
dekster2: Rak kada uđe u metastazu,sve je gotovo.On je @novi beograd *jedan karies koji se lako sanirati.Lanac komande ti je kao lanac ishrane.Nema preskakanja.Možeš da ti napamet pričaš,jer čitaš i zaključiš da se nehvataju.Ali šta ti u metastazi možeš uraditi,sem da budeš svestan da je to to.

U pravu je deks. Da oni svesno ne puste odredjenu kolicinu droge na ulicu, mi bi morali da izlazimo u prodavnicu po hleb, sa dvocevkama, zbog tih prirodnjaka, kad ih uhvati neizdrz. Livada, livada, sanjiva se budi.
[ maliradojca @ 20.03.2010. 11:42 ] @
Citat:
dekster2: Rak kada uđe u metastazu,sve je gotovo.On je @novi beograd *jedan karies koji se lako sanirati.Lanac komande ti je kao lanac ishrane.Nema preskakanja.

Ja mislim da je krajenje vreme da se uhvatis u kostac sa tim drogosima sto puse trave i da ih naucis da budu bilderi kao onaj "Do i have potential" lik
[ boxxter @ 20.03.2010. 11:47 ] @
Jedan moj drug, ciji je brat narkoman i sad ide po ulici i trazi 100 din na zajam, je rekao da je bolje da se klao u buljsona, nego sto je postao narkoman. A mrzi pozadince mnogo. Ne moraju da bilduju, trebalo bi samo da batale to. A ne da mi mutave i balave, i zaplicu jezikom dok pricaju, u sred bela dana.
[ deerbeer @ 20.03.2010. 12:00 ] @
Citat:

Jedan moj drug, ciji je brat narkoman i sad ide po ulici i trazi 100 din na zajam, je rekao da je bolje da se klao u buljsona, nego sto je postao narkoman

klanje u buljsona ne iskljucuje obavezno ovo drugo :D
Hint : Mi deca sa kolodvora Zoo.
[ dekster2 @ 20.03.2010. 17:14 ] @
@Ja mislim da je krajenje vreme da se uhvatis u kostac sa tim drogosima sto puse trave i da ih naucis da budu bilderi kao onaj "Do i have potential" lik

XE>XE.Takvi se hvataju na južnoj strani..Siđi dole pa da vidiš kako ti $mar radi.A ovo za bildere.Ne vidim kakve to ima veze sa temom.Ti ako si tako
silovit,nemoj da sediš u busu i gledaš kako hoće da kidnapuju devojčicu od 13 godina.A u grupi si magup pa razbijaš izloge.a kada te uhvate prepisuješ
duvanju,kojeg se čak i nesećaš odakle ti.
[ Ivan Dimkovic @ 20.03.2010. 17:15 ] @
Droga je smrt... bavite se sportom :-)

Ako se gudrate ^ ova ekipa gore ce da vas izlomi.

Pa vi vidite...
[ dekster2 @ 20.03.2010. 18:26 ] @
Droga je smrt... bavite se sportom :-)
[ Isak666 @ 20.03.2010. 18:31 ] @
Citat:
boxxter: U pravu je deks. Da oni svesno ne puste odredjenu kolicinu droge na ulicu, mi bi morali da izlazimo u prodavnicu po hleb, sa dvocevkama, zbog tih prirodnjaka, kad ih uhvati neizdrz. Livada, livada, sanjiva se budi.

Koju drogu?
Ganju?
Ma ko to pusta?

Pustite ljude da lepo vare. Zabranite im da voze napuhani, ali ih pustite da se smiju u miru ;)
[ Srđan Pavlović @ 20.03.2010. 18:33 ] @
Tema:

"Kazna za posedovanje marihuane"

Citat:
Drgara su uhvatili u subotu i prilikom pretresa su mu nasli kesicu sa 2-3 grama trave. Odvedose ga u stanicu i tamo mu kazu kad treba da dodje da se javi. E sad da li on treba tamo da ode uopste i posto mu nista nisu rekli :
Zanima me, sta moze on da ocekuje ?
Kakva kazna ga sleduje ?
Hoce li ici u zatvor ili ce morati da plati novcano ?

Dalje skretanje sa teme rezultovace strozijom moderacijom ili zakljucavanjem teme.
Osim toga, mislim da je pokretac teme vec dobio nekoliko smislenih i ozbiljnih odgovora na pitanje.
[ Ivan Dimkovic @ 20.03.2010. 18:35 ] @
Moram da citiram Moskrija :-)

Sorry, mod :)

Citat:

Ovim tempom brzo priblizavam se kraju i chisto sumnjam da cu zavrshiti u raju
ali odavno ja vec raskrstio sam sa bogom sport je smrt bavite se drogom
jer ja ne zelim da izadjem iz ovoga tripa u raju je lepo a u paklu ekipa !

Doduse, moskri vise nije medju nama... :-))
[ dekster2 @ 20.03.2010. 18:40 ] @
ONDA KAŽI kolegi @dimkoviću da ne sabotira ,pošto je tog njegovog $roseravanja suviše.
[ Ivan Dimkovic @ 20.03.2010. 18:45 ] @
Nego, dekster2... kad smo vec kod $roseravanja, cija je to slika u profilu? :-)
[ Srđan Pavlović @ 20.03.2010. 18:59 ] @
@Dimkovic - ne znam, samo znam da te slike ima na ovom sajtu

http://nevsedoma.com.ua/index.php?newsid=26306

Sto nije problem, mada ipak molim korisnika da ako to nije on, postavi svoju sliku, prema pravilima foruma.
[ Slobodan Miskovic @ 20.03.2010. 19:02 ] @
[ combuster @ 20.03.2010. 19:08 ] @
p0wned :D

Oh the shame..
[ dekster2 @ 20.03.2010. 19:12 ] @
Jer treba da objašnjavam javno,pošto sam pametnjakoviću već objasnio.Ne sedim u nekoj stolici pa da mi je zadnjica kao njegova .
A ako nekome nije jasno samovolje na forumuima i od pojedinaca koje i prozivaju na drugim forumima.Kome nije jasno moze ui sam da dođe.
Naravno ne naduvan.
[ Srđan Pavlović @ 20.03.2010. 19:15 ] @
Ma nije nikakav problem, fotografija je OK, samo smo se pitali da li je tvoja,
jer postavljanje tudje fotografije u profil nije po pravilima ES-, samo to.
Znaci nista nisi duzan da objasnjavas nama, nije nasa stvar, samo stavi svoju fotku,
ako je ovo tvoja, nema frke.

Dalje se vracamo na temu, molio bih opet.

[Ovu poruku je menjao Srđan Pavlović dana 20.03.2010. u 20:30 GMT+1]
[ abitbp6 @ 21.03.2010. 12:14 ] @
deerbeer:
Sto se tice zaposlenja , jedino drzavne - firme (telekom ,EPs, posta itd)
mogu pri zaposljavanju da ti traze potvrdu da nisi osudjivan i da nemas dosije.

Ovo je pogrešna informacija. Krivična evidencija nije javna evidencija, i krivični zakon izričito kaže da NIKO NEMA PRAVO DA TRAŽI OD GRAĐANINA DA PODNOSI DOKAZ O OSUĐIVANOSTI ILI NEOSUĐIVANOSTI. Citiraću član iz KZ, važni delovi su u boldu.

Stav 2 govori o tome kome su ovi podaci dostupni bez posebnog zahteva.

Stav 3 se odnosi na dobijanje ovih podataka službenim putem na osnovu zahteva i zakona. Da bi ovaj stav bio primenjen, u nekom zakonu mora pisati da neko ima pravo da traži podatke iz krivične evidencije. Ovo važi npr za sve škole (i privatne i državne) prilikom zapošljavanja nastavnog kadra. Preduzeća mogu tražiti podatke iz KE samo za poslove za koje je PO NEKOM ZAKONU dozvoljeno da traže te podatke (npr direktorska mesta i mesta u vezi sa upravljanjem finansijama). Dakle, vi niste dužni da dostavljate te podatke, a ako je nekome potrebno da te podatke dobije, on ih može dobiti službenim kanalima. Drugim rečima, pravilan odgovor na pitanje "Da li ste osuđivani" je "Proverite službenim putem".

Ako neko, suprotno zakonu objavi podatke iz krivične evidencije, on čini krivično delo neovlašćenog prikupljanja i objavljivanja ličnih podataka, koje se goni po privatnoj tužbi. Ako se ikada nađete u situaciji da vaši lični podaci iz krivične evidencije budu objavljeni, adresa na koju treba da se obratite je Odeljenju za kontrolu zakonitosti u radu lokalnog MUP-a, a kasnije i Tužilaštvo. Ako je zahtev osnovan, dobijate sve na sudu, a možete i tražiti odštetu i od onoga ko je podatke objavio i od MUP-a.

Sadržaj i davanje podataka iz kaznene evidencije
Član 102.
(1) Kaznena evidencija sadrži lične podatke o učiniocu krivičnog dela, o krivičnom delu za koje je osuđen, podatke o kazni, uslovnoj osudi, sudskoj opomeni, oslobođenju od kazne i oproštenoj kazni, kao i podatke o pravnim posledicama osude. U kaznenu evidenciju se unose i kasnije izmene podataka sadržanih u kaznenoj evidenciji, podaci o izdržavanju kazne, kao i poništenje evidencije o pogrešnoj osudi.
(2) Podaci iz kaznene evidencije mogu se dati samo sudu, javnom tužiocu i organu unutrašnjih poslova u vezi sa krivičnim postupkom koji se vodi protiv lica koje je ranije bilo osuđeno, organu za izvršenje krivičnih sankcija i organu koji učestuje u postupku davanja amnestije, pomilovanja, rehabilitacije ili odlučivanja o prestanku pravnih posledica osude, kao i organima starateljstva, kad je to potrebno za vršenje poslova iz njihove nadležnosti.
(3) Podaci iz kaznene evidencije mogu se, na obrazložen zahtev, dati i državnom organu, preduzeću, drugoj organizaciji ili preduzetniku, ako još traju pravne posledice osude ili mere bezbednosti i ako za to postoji opravdani interes zasnovan na zakonu.
(4) Niko nema prava da traži od građanina da podnosi dokaz o svojoj osuđivanosti ili neosuđivanosti.
(5) Građanima se, na njihov zahtev, mogu davati podaci o njihovoj osuđivanosti ili neosuđivanosti samo ako su im potrebni radi ostvarivanja njihovih prava.
[ boxxter @ 21.03.2010. 12:56 ] @
Mozda bi trebalo stvarno malo da se uozbilji ova tema. Stvarno je puno bilo sale i komike. A ovome sto si sad napisao, nasmejali su se svi koji rade u bankama, magacinima, u obezbedjenju itd. Svi oni su morali da podnesu pismenu, overenu potvrdu da nisu osudjivani, i da se protiv njih ne vodi krivicni postupak. Tako ti je to u praksi. A ovima u bankama, proveravaju blizu i dalju rodbinu, psiholoske profile itd. Tako da se dosta vodi polemika o ugrozavanju privatnosti. Hh direktor za bezbednost u banci, da ne trazi takvu potvrdu, lol. U trezoru da se zaposli neko ko je krivicno gonjen za delo razbojnistva ili teske kradje. U privatnom obdanistu da radi neko ko je odgovarao za bludne radnje. Proizvodnja i stavaljanje u promet, a da radi u osiguravajucem drustvu. Bar si ih slatko nasmejao.
[ Ivan Dimkovic @ 21.03.2010. 13:01 ] @
Pa to se lako resava, to su poslovi za koje je neophodno ono sto Englezi zovu "security clearance". U to spadaju poslovi obezbedjenja, nacionalne bezbednosti, itd...

Ako neko planira da se bavi takvim poslovima, mislim da mu je pametno da se fokusira na to da ne krsi zakon :-))

Ali, posto se protagonisti ove teme to vec desilo... sta tu ima da se prica. Ako odluce da ga krivicno gone, bice osudjen i platice kaznu i to je to... To ce mu stojati u krivicnom dosijeu nekoliko godina posto je u Srbiji posedovanje pola grama neke travuljage krivicno delo.

Ako bude planirao da se zaposli na nekoj poziciji koja zahteva sigurnosnu proveru - verovatno ce imati probleme. Bogu hvala, pa to nisu jedini poslovi koje covek moze da radi.

Haha sad se setih, jedan moj drugar iz osnovne skole - upisao skolu u Kamenici za pandura... U drugoj godini, naduvali se k'o zecevi i ukrali neki auto i zapalili u Novi Sad pa valjda napravili neki sudar, ... naravno, izbacili ih iz skole i trazili da plate skolarinu za vreme koje su bili u skoli :-) Kakav materijal - da ih nisu navatali zbog udesa, ta ekipa bi danas hapsila ljude za pola mica trave :-)
[ boxxter @ 21.03.2010. 13:58 ] @
Pa kad je mogao bivsi ministar...i sadasnji..:P. Hteo sam da rasteretim decka i da ga utesim jer se vidi da se mnogo sekirao. Sekirom od pola grama. Ali kasnije i da mu ukazem kolko zbog glupiranja moze da ima problema. Pogotovo sto se vidi da decko nije iz zadnje klupe, cim se brine za buducnost i sta ce mu biti sa karijerom. Da se ne brine, uvatio bi se za prvi dzak cementa i smejao bi se uz pivo sa drugarima, al on je dosao na forum da se raspita, pa reko, ajd i ja malo da pro$eravam svoju mudrost.

On se vata za nesto, od cega neko bezi ceo svoj zivot. Nekom je zivot majka, a nekom maceha. Ima decaka koji su baceni na ulicu, i ceo zivot se trude da se sacuvaju od toga, a on trci na to ko blentav. Muka je to.

Znaci oni koji su olos, i koji znaju da su olos i da nemaju karijeru, i znaju da je nikad nece imati, koji su osudjeni da to gledaju ceo zivot, gledaju da beze od toga, a ovaj picanko trci na to ko mutav. I izvucice svoje dupence zato sto je picanko, i zato sto ima ko da ga izvuce, a olosu niko nece da prasta i ima da im ga zavuku, i jos da uvrcu drsku da jace boli. A jednog dana ce mozda neko da se zapita, ko je ustvari tu olos.

[ abitbp6 @ 21.03.2010. 15:56 ] @
@boxxter

Poenta je da oni koji po zakonu imaju pravo na uvid u KE, mogu da ga dobiju bez pomoći onoga koga proveravaju. Oni koji traže da im se podnose dokazi, to traže zato što ne mogu službenim putem da dobiju uvid u KE, a ne mogu da ga dobiju zato što nema zakona koji im to dozvoljava. Prema tome, oni nemaju pravo na uvid u podatke iz KE i ne treba im ga ni davati. Plastičnije, postoje radna mesta u ustanovama i privredi za koja je neosuđivanost jedan od zakonom propisanih uslova za zapošljavanje. Kada ustanove i preduzeća zapošljavaju ljude na takvim radnim mestima, oni po zakonu imaju pravo da traže i dobiju podatke iz KE. To su upravo radna mesta koja si pomenuo - profesor u školi, vaspitač u obdaništu, i visoka rukovideća mesta uopšte. Prema tome, provera KE za ova radna mesta su zakonita.

Ovi ostali, za čija radna mesta neosuđivanost nije zakonom propisan uslov zapošljavanja, ako se smeju, smeju se svojoj gluposti. Citirao sam član zakona koji ne dozvoljava da se traži dokaz o osuđivanosti ili neosuđivanosti. To što su ti ljudi spremni da rade protiv sebe i sami urušavaju svoja zakonska prava, to je njihov problem. To ti je kao rad na crno - protivzakonit je, ali ljudi sami pristaju na njega. Neke druge stvari iz moje poruke sam napisao iz ličnog iskustva, i pouzdano znam kako se takve stvari rešavaju i kakve su posledice tih rešenja.

Sve u svemu, posledica osuđivanosti može, ali i ne mora biti. Najgore što se može dogoditi je da zbog bezuslovne zatvorske kazne duže od 6 meseci, neko bude onemogućen da u dužem periodu radi na određenim radnim mestima. Dugoročno, najveći broj presuda se nakon nekog vremena briše i ljudi se smatraju neosuđivanim.
[ boxxter @ 22.03.2010. 17:53 ] @
Ja se slazem s tobom, da posledica osudjivanosti ne treba biti. Ko je posteno odsluzio svoj dug, treba da bude ravnopravan sa svima ostalima. Ukazao sam ti samo na realnost, i kako to izgleda u praksi. Da ne bi onaj decko, koji je ispravno dosao na ovaj forum da se raspita, stekao pogresan utisak, posto mu je dosta njih reklo, ma opusteno, zabole te bas.
[ boxxter @ 22.03.2010. 19:37 ] @
Mislim da je to problem u celom svetu, ali sta je alternativa? Nijedan poslodavac ne moze da se kocka sa svojom pozicijom, zato sto je ukazao nekom poverenje, a taj ponovi neku svoju gresku iz proslosti.

[Ovu poruku je menjao Srđan Pavlović dana 22.03.2010. u 21:34 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 22.03.2010. 20:40 ] @
Kako gde, ima zemalja gde to moze da se radi (proverava) a ima zemalja gde to nije moguce.

Recimo, u DE se to ne radi (osim za odredjena zanimanja, slicno kao i u Srbiji), dok je u UK neka vrsta provere moguca (http://www.crb.homeoffice.gov....b/crb_service_at_a_glance.aspx) ali, opet, samo za odredjena zanimanja.

Sve ostalo bi omogucilo diskriminaciju ljudi koji su odsluzili kazne i to bi fakticki samo ugrozilo rehabilitaciju. Dakle, to NIJE normalno i apsolutno je suprotno instituciji kazne, jer kazna podrazumeva i rehabilitaciju u drustvo. Ako bi takvim ljudima ukinuta sansa za fer zaposlenje kasnije, mozemo slobodno opet da ih vratimo u kriminal :(

Opet, krivicna prijava i presuda za 0.5 grama vutre je danas prilicna retkost u Evropi - osim u Srbiji, Grckoj i Turskoj (ako se Turska smatra delom Evrope, to jest) - ali, opet, ljudi koji zive u Srbiji bi to svakako trebalo da znaju i da se u skladu sa tim ponasaju.
[ boxxter @ 22.03.2010. 21:54 ] @
Pa u pravu si. Ljudi trebaju da se vracaju u normalan zivot sa istim pravima, i niko nije bezgresan. A kako tretiraju u drugim zemljama manje kolicine...licna upotreba? Jel ih uvode u neku evidenciju ili " dovidjenja, prijatno...izvinite sto smo vam smetali "?
[ Ivan Dimkovic @ 22.03.2010. 22:04 ] @
Kako gde.

Ovde gde zivim (Nemacka) je pre nekoliko godina ustavni sud stopirao bilo kakvo krivicno gonjenje za kolicine do 10 grama. U najgorem slucaju ce ti ista biti oduzeta i to je to mada policija generalno ni to ne radi osim u Bavariji - u Berlinu imas ljude koji duvaju po parkovima. Sa druge strane, ako napravis neki udes sa kanabisom u krvi, imaces prilican problem - od osiguranja gde ces biti 100% odgovoran za udes, pa do krivicne odgovornosti. Racunaj na isti tretman kao da si mrtav pijan vozio. Sa krivicnom odgovornoscu, naravno, sleduje i dosije. Za nase ljude je prvenstven problem sto to moze otezati dobijanje drzavljanstva pa i stalne dozvole boravka. Mada, isto to vazi i za voznju u pijanom stanju... ako napravis gadan udes, imas poveci problem.

Holandija - mislim da svi znamo. Belgija, slicno samo bez javni hprodavnica... Ceska - legalno.

Mozda je bolje da se navedu zemlje u kojima IMAS problem, a to su: UK, Svedska, Svajcarska kako kad (na papiru je ilegalno, u praksi... kako ti se zalomi), Grcka, Srbija, Poljska, Turska, Norveska... U ovim zemljama >mozes< biti krivcno gonjen, sto podrazumeva i krivicni dosije, i te informacije su tu 5 godina. Sa zaposljenjem verovatno neces imati problem, ali mozes imati problem sa imigracionom sluzbom jer oni i te kako mogu - i gledaju, u dosije.

U Spaniji je pusenje na javnom mestu prekrsaj (ne krivicno delo) ali je ustavni sud prosudio da je ustavno pravo gajenje za licnu upotrebu.

--

Dakle, kao sto se vidi, situacija zesce varira od zemlje do zemlje - od potpune ilegale sa mogucnoscu krivicnog gonjenja pa cak i zatvora (Poljska), preko "tolerisanja" (ali i dalje ilegale na papiru) pa sve do legalnosti gajenja i koriscenja za licnu upotrebu.

Za Srbiju je jasno - od 2002 ne postoji "licna upotreba" vec je i 0.1 grama ilegalno sa mogucnoscu krivicnog gonjenja. Pretpostavljam da je to uradjeno u pokusaju suzbijanja trgovine narkoticima tako sto bi se smanjio nivo zainteresovanih. Ne znam da li je to uspesno, to moze odgovoriti neko ko ima podatke o tome. Znaci, u Srbiji bi trebalo svako da bude upoznat sa tim sta moze da ga ceka.

Veci problemi mogu nastati unutar EU gde nema granica, pa moze doci do neprijatnosti ako recimo predjes iz Ceske gde je kanabis legalan u Poljsku, gde se fasuje zatvor...

[ boxxter @ 22.03.2010. 22:17 ] @
Znaci tamo jos uvek funkcionise 2 gr rabbit...tj, dilovanje na ulici po coskovima, a kad te dignu, imaju te samo za licnu upotrebu. A kilo stoji u steku. Jbg sve mi se cini kad bi kod nas pustili licnu upotrebu, bile bi pune ulice zeceva. Nesto takvu sliku i ne bih voleo da vidim.
[ Ivan Dimkovic @ 22.03.2010. 22:26 ] @
U Berlinu to funkcionise prosto, bas kako si pomenuo "rabbit".

Znaci lokalni Turcin (nista protiv Turaka, ali generalno vecina tih lerdija su Turci... sticajem okolnosti ;-) ti zuji u parku i pita prolaznike "want some grassss", ti dodjes - i onda on otrci do nekog svog steka od nekoliko grama gde samo on zna gde je... tako da on kod sebe nema nikad nista, do momenta prodaje - u kom slucaju, opet, on ima manje od 10 gr, posto sve to svoje drzi rasuto po parku.

Sto bi Sojic rekao - "sve po propisi" :-)

Citat:

Jbg sve mi se cini kad bi kod nas pustili licnu upotrebu, bile bi pune ulice zeceva. Nesto takvu sliku i ne bih voleo da vidim.

Vrlo verovatno.

Opet, ima i tu resenja na raznim skalama - sve zavisi od toga sta drzava zeli da postigne, ili bar sta misli da ce postici.

Mada, sta znam, u Srbiji jeste postojala "licna upotreba" samo kao prekrsaj valjda do 2002, pa nisu bile ulice pune zujalica. Daleko veci problem je bio i ostao dop. Tu ti i ne treba zujalica vec se to radi preko "drugara u skoli" i sl.., ali zato kada se neko uvati toga... tesko se cupa :(
[ boxxter @ 22.03.2010. 22:38 ] @
Ma nije bilo po coskovima, ali masa pajdomana se sunjala sa nekim sibicama i kesicama po dzepovima, i snjurali su po kaficima javno. Dzibrilo je u svakom kaficu ko da smo u kineskoj sobi za opustanje. A i sa crnom gorom je to radilo mnogo vise. A nisu coskarili, zato sto su imali trziste kafica, skola i splavova. I veliki i mali pajdosi.
[ Izvoljski @ 22.03.2010. 23:08 ] @
Marihuana uopste nije droga. Medjutim, ona je predvorje sveta jakih droga i stoga ja mislim da je ne treba legalizovati. Kazna bi trebalo da postoji, ne velika. Mozda novcana.
[ boxxter @ 22.03.2010. 23:18 ] @
Pa ja ipak mislim da jeste droga. Ja kafu jbm mu ne mogu da smanjim, mogu da zamislim kako je nekom ko se vata za rizlu svaki dan posle rucka. Nego na stranu to dal` jeste ili nije, stvar je u tome kolko ima neinformisanih ljudi, da je to ustvari krivicno delo, iako je mala kolicina, i kolko mogu problema da imaju zbog toga. Recimo ovaj decko moze samo da se nadje na pogresnom mestu u nekom pajdo drustvu, i da vec dobije status povratnika. A mozda i istraga neka, ako su ti drugari malo nestasni. A mng je bzvz da mu polomi vilicu neki decko s kojim igra partiju jamba u cz-u, zbog neinformisanosti i zbog ciste gluposti. A ne pripada tom svetu, i mozda je dobar decko. Nije lose da postoji ova tema.
[ abitbp6 @ 23.03.2010. 04:53 ] @
Ja bih legalizovao marihuanu za one koji su spremni da se registruju kao korisnici. Registruj se kao korisnik, ne odgovaraš ako se kod tebe pronađe manja količina, ne odgovaraš ako gajiš malu količinu, ne odgovaraš ako je daješ drugim registrovanim korisnicima i slično, ali isto tako ti se vozačka izdaje na kraće rokove, zaboravi na dozvolu za oružje, odgovaraš ako je deliš sa ljudima koji nisu registrovani korisnici i slično. I onda se legalizuje i trgovina prema takvim ljudima, čime se u nekoj meri eliminiše finansiranje narko lanaca. Mada, pitanje je koliko se ovakvo nešto može sprovesti.
[ w3bl0rd @ 23.03.2010. 07:10 ] @
baš me zanima ko bi se registrirao :D
mislim da se ne bi ništa promjenilo
[ boxxter @ 23.03.2010. 16:41 ] @
Mene treba registrovati kao zavisnika od espresso kafe. Ko je izmisli jbm mu...jel ima neka klinika za lecenje od toga?
[ Ivan Dimkovic @ 23.03.2010. 16:41 ] @
nema :(
[ boxxter @ 23.03.2010. 17:18 ] @
Ha ha nisam jedini izgleda. Hausbrandt...vidi od kad je prave. Ljubim je u boju...

http://www.hausbrandt.com/it/home.html

I nisam offT..pricam samo kako kafa lepse mirise..:P.
[ Srđan Pavlović @ 23.03.2010. 17:24 ] @
Ma espresso je bezveze, kafa s mlekom, klasicna je zakon :)
[ boxxter @ 23.03.2010. 17:27 ] @
A nee...u pitanju je ritual. I neizvesnost kakva ce kafa da ispadne. Jer mozda na kafematu nije podesen vazdusni pritisak.. a dozer nije na 8 gr. A onda radost kad ti lepa krcmarica donese kafu kao sa slike :P.
U svakom slucaju i jedna i druga lepse mirisu od naslova teme :D.
[ Izvoljski @ 23.03.2010. 18:26 ] @
kazne bi trebale ipak biti ostre. Ne bas kao u Singapuru, ali...
[ Ivan Dimkovic @ 23.03.2010. 18:30 ] @
Pa kazne za posedovanje tih sitnih kolicina trave u Srbiji jesu ostre - medju 3-4 najostrijih u Evropi, sa Poljskom i Grckom.

Sa druge strane, dileri dopa se pustaju za vikend "zbog dobrog vladanja".

Kao i za ostale stvari - zemlja apsurda. Ali ako to ljudima radi posao, s'o da ne.
[ boxxter @ 23.03.2010. 21:04 ] @
Ili Saudi Arabia...uf. Bljaks.

The Saudi legal system prescribes capital punishment or corporal punishment, including amputations of hands and feet for certain crimes such as murder, robbery, rape,drug smuggling, homosexual activity, and adultery.

http://en.wikipedia.org/wiki/Saudi_Arabia#Law

[Ovu poruku je menjao boxxter dana 23.03.2010. u 22:14 GMT+1]
[ natasa760 @ 12.05.2011. 17:36 ] @
Cao, evo najsvezija informacija za posedovanje marihuane. Drugara su prosle godine uhvatili sa 1.45 gr marihuane i danas 12.05.2011. godine je konacno zavrsen sud, dobio je 20.000,00 dinara kaznu i sudija mu je rekla da moze na rate. Uopste nije bilo prijatno nalaziti se u toj situaciji i proci kroz sudjenje jer je zakon jako strog i preporucijem svima da NE RADE to.

[Ovu poruku je menjao natasa760 dana 12.05.2011. u 20:18 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao natasa760 dana 12.05.2011. u 20:48 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao natasa760 dana 12.05.2011. u 21:17 GMT+1]
[ jnk @ 12.05.2011. 18:14 ] @
A evo još svežija informacija. Lik je pre nekoliko meseci uhvaćen sa jednim džointom i dobio je ponudu da plati 40,000 dinara u dobrotvorne svrhe bez da ima ikakvo suđenje za krivično delo ili da ide na standardno suđenje za krivično delo gde bi dobio manju novčanu kaznu i uslovnu kaznu zatvora. To je već novost u našem pravosudnom sistemu. Nešto kao ovo sa Cecom.
[ adjordjevic78 @ 12.05.2011. 21:00 ] @
U vreme vladavine Slobodana Miloševića, pripadnici DB-a su dilovali marihuanu, ali i druge narkotike, po žurkama, koncertima...
Predpostavljam da je i sada situacija slična.
Ja sam za legalizaciju marihuane.
[ obicancovek @ 15.07.2011. 15:49 ] @
Dobri ljudi ,ovo je veoma ozbiljna tema i ljudima su potrebne prave informacije ,da li bi neko mogao samo da kazhe mozhe li covek predavati u skolama ako je priveden zbog jednog jointa ,jer se radi o necijoj celoj karijeri svemu sto je do sada ulozio u zivotu .Ljudi grese i jedna glupost moze da ih kosta svega sto su u zivotu stvarali.Unapred zahvalan...
[ johny 333 @ 26.09.2011. 22:55 ] @
Ljudi pomagajte,imam slovacku vizu i zivim vec neko vreme u becu,pre neko vece sam krenuo u setnju,svratio u neki park,smotao dzok i popusio. Krenem dalje kad posle 100 metara oko mene 10 pandura,i pronadju mi kesicu marihuane,privedu me u stanicu i izmerili su da ima 0.1gram,uzeli mi izjavu da nisam hteo da prodam vec da popusim i bla,bla... Da li neko zna sta ce sada biti?? Oni su mi rekli da ce to poslati kod tuzioca ali da od tuzbe verovatno nece biti nista posto se radi o desetom delu grama... Da li cu imati problema oko zaposlenja ili tipa,zaustavi me policija da me legitimise kad ono imaju sta da vide,kao posedovao sam marihuanu ili tako nesto???? HVALA UNAPRED
[ Predrag Supurovic @ 27.09.2011. 08:28 ] @
To su ti rekli da bi bio spokojan pa da ne bežiš. Lakše im je tako nego da troše apsanu na tebe dok im ne dođeš na red.
[ familyman @ 20.12.2011. 21:36 ] @
diler koji je uhapsen da prodaje travu,imao je par poruka u mobilnom telefonu od mog druga ,u kojima je pisalo imam pare kad se vidimo i tako..dilera su pustili za sad na slobodu jer se to desilo pre par dana,a mog druga nisu ni zvali na razgovor.taj moj drug je bio osudjen pre 5 godina na 6 meseci zatvora zbog prodaje i posedovanja,pa me sada zanima da li moze da ga optuze ponovo i ako neposeduje nista i nekoristi vise nista.sta moze da ocekuje da ce se desiti.i da li ima veze ako je njegov dosije izbrisan posle 3 godine.da li moze da se brani tako sto ce reci da to nisu njegove poruke i da nema nista stim.jer nema dokaza ???