[ despotbg @ 24.10.2005. 22:19 ] @
Bila je ekipica kod nas u skoli i kao objasnjavali nam o znacaju davanja krvi.
E sad me interesuje kakve su posledice posle davanja oni kazu da ih nema uopste! Samo dva tri sata posle.

[Ovu poruku je menjao despotbg dana 25.10.2005. u 22:20 GMT+1]
[ Shadowed @ 24.10.2005. 22:22 ] @
Ja kada sam davao (450ml) posledica je bila da sam dobio klopu za Dz :). Inace, nista drugo. Eventualno mozes da budes umoran, bled i u krajnjem slucaju da imas malo vrtoglavicu.
[ Milan Andjelkovic @ 24.10.2005. 22:30 ] @
Ja mnogo volim tu klopu posle davanja krvi, valjda ogladnim pa mi sve mnogo lepo :)
Nikakvih posebnih posledica nema inače...
[ Trajkovic @ 24.10.2005. 22:39 ] @
Mora da si uz tih 450 ml dobio i 2 dana nagradnog odsustva , jer (mislim, nisam siguran) da se 450 ml daje u VJ (sada VSCG), a u civilstvu 250 ml. Neka me neko ispravi ako gresim. Ja sam dao 2 puta u VJ, ne zbog nagradnog odsustva, vec kao moralnu obavezu (septembar 1998/99 - Kosovo).
[ McKracken @ 24.10.2005. 22:47 ] @
Mmmm.. sendvici

Par puta dao, niakve posledice, samo sto se osecas da si uradio nesto lepo
[ markolazarevic @ 24.10.2005. 23:00 ] @
nece ti faliti nista. cini mi se da dobijas dva dana da ne ides u skolu ako das krv. (pih sto nemam 18godina dao bih 5l krvi samo da ne idem u skolu :D)
[ S_Kid @ 25.10.2005. 00:33 ] @
Nema posledica + osecas se bolje i lakse kad te malo "ispuste"...
[ Zikka @ 25.10.2005. 00:40 ] @
Ja sam davao krv samo dok sam bio u vojsci . I to nije bilo iz humanitarnih razloga nego zbog onih 2 dana nagradnog. Verovao sam da se trguje krvlju ali da ta dragocena tecnost ipak zavrsi kod nekog kome je potrebna. Sada sam protiv toga ali kada su pre nekoliko dana me pitali da li bih dao krv za majku jedne koleginice kolu bas i ne podnosim mene je bilo sramota da odbijem. nije bilo nista ali ja sam ni tamo ni ovamo. protiv toga sam i ne verujem da je sve sterilisano i obezbedjeno kako treba ali imam i malo meko srce. Moj predlog je da das ako bas znas da nekom konkretno treba . U suprotnom da das pa da oni raspolazu time nemoj.
[ Buum @ 25.10.2005. 05:30 ] @
Davanje krvi je humano i zdravo. Imate na http://www.transfuzija.org/ u odeljku DAVALAŠTVO objašnjenje za najčešće nedoumice.
[ Shadowed @ 25.10.2005. 06:05 ] @
Citat:
Trajkovic: Mora da si uz tih 450 ml dobio i 2 dana nagradnog odsustva :D:D:D, jer (mislim, nisam siguran) da se 450 ml daje u VJ (sada VSCG), a u civilstvu 250 ml.

Krv za dane. Postoji cak i knjiga koja se tako zove :).
Upravo tako, s' tim da se u civilstvu daje 300ml i bas zbog te razlike sam i pomenuo jer sam hteo da kazem da i kod te vece kolicine nema nekih posledica.

[Ovu poruku je menjao Shadowed dana 25.10.2005. u 07:20 GMT+1]
[ stil @ 25.10.2005. 07:10 ] @
I ja sam u vojsci dao 450ml.Posle toga nisam imao ama baš nikakvih problema.Bilo je malo problema u toku davanja ,sestra nije dobro potrefila venu pa je sporo išlo.Ukoliko si gadljiv na krv ,nemoj gledati u iglu ,bilo svoju,bilo drugih i sve bude ok.
[ jablan @ 25.10.2005. 07:47 ] @
Citat:
Zikka: i ne verujem da je sve sterilisano i obezbedjeno kako treba

Šta ovo treba da znači? Koriste se igle, creva i kese za jednokratnu upotrebu, sve na tvoje oči otvaraju iz kutija. Jedina opasnost postoji za primaoca krvi, ako lekari ne izvrše sve analize pa se čovek zarazi od tuđe krvi. Za davaoca ne postoje nikakve opasnosti ako je zdrav (a uvek se pre davanja izvrši pregled).
[ Shadowed @ 25.10.2005. 07:52 ] @
Ne uvek.
[ igors @ 25.10.2005. 08:37 ] @
Da razjasnim malo neke nedoumice oko davanja krvi:

- UVEK se daje 450ml. Ranije su zene davale manje, ali sada svi daju isto, i u vojsci i u civilstvu, nema razlike - to je svetski standard i mi ga postujemo.

- davanje krvi nije stetno, cak je i korisno jer se tako stimulise stvaranje sveze krvi iz kostane srzi.

- pre davanja krvi postoji lekarski pregled, popunjavanje upitnika, i ne moze svako da da krv - ko ne odgovara po tezini, malokrvnosti (proverava se na licu mesta), krvnom pritisku, alergiji na odredjene lekove itd... Znaci nije princip da uzimaju krv svakom ko dodje. Cak je jako veliki procenat ljudi koji ne mogu da daju krv od onih koji se pojave na davanju.

- krv se zapreminski nadoknadi u roku od 2-3 sata, posto jetra kao organ sluzi (izmedju ostalog) i kao rezervoar za krv, tako da se vrlo brzo zapremina nadoknadi. A sve komponente krvi (plazma, i sl..) se nadoknade u narednih nekoliko dana.

- pre davanja krvi se preporucuje da osoba ima neki lagani obrok, (ne neposredno nego sat-dva ranije), a posle davanja se savetuje da se unosi vise tecnosti u organizam. Posle davanja moze se osetiti blaga nesvestica i vrtoglavica, zato ce vam doktori tamo preporuciti da malo lezite, da ne ustajete naglo itd...

- sva krv se testira na HIV, sifilis, hepatitis B i C.

- sva oprema je sterilna i za jednokratnu upotrebu.

Sve u svemu nije nista strasno, ja sam dao krv 8 puta, ovo sto sam ispricao je laickim jezikom jer to nije moja struka, sve sto znam o tome sam citao i slusao na seminarima. Ako nekoga jos nesto zanima neka se javi.
[ cicika @ 25.10.2005. 11:42 ] @
Čak vrlo korisno. Neposredno posle, ako vam je inače nizak pritisak se možete osećati pomalo malaksalo, ali to je ništa što malo klope i jedna kafa ne mogu da poprave. Posle toga se čak može desiti da se osećate izuzetno poletno i energično upravo zbog ubrzane regeneracije krvi.
[ igors @ 25.10.2005. 12:22 ] @
Kafa nije preterano dobra posle davanja krvi zato sto je diuretik. Umesto kafe bolje je popiti nekoliko casa vode, limunade ili prirodnog soka.

Obrisan nepotreban citat.

[Ovu poruku je menjala cicika dana 26.10.2005. u 12:14 GMT+1]
[ ton_majstor @ 25.10.2005. 13:23 ] @
Dao sam krv ukupno 6 puta.

Dva puta u vojsci 1984., u Ljubljani... naravno, zbog 4 dana manje u JNA.
Dva puta u Obrenovcu 1987. i 1989., dok sam bio doktor... , da fasciniram sestre...
Dva puta nedavno, jednom za oca, kome je trebala krv za operaciju prostate, iako je nisu baš njemu dali i jednom onako, u hipu, jer sam se tako osećao.

Svaki put te ispoštuju maximalno. NEMA teorije da je štetno, jer se krv prethodno testira na "gustinu", tj. sadržaj gvožđa u njoj. Ko je malokrvan, žao mi je.

Vađenje-davanje je rutinsko, NE BOLI i čovek oseća samo malu nelagodnost, jer ti je ruka malo utrnula, ali gledajući kako ti "život" ISTIČE iz vena, svašta se pomisli. Ležiš tamo oko 15 minuta, kada sestra proceni, izvade ti iglu, nema frke za naknadno krvarenje. Ostani malo da ležiš, ipak si dao pola kile sopstvenog tkiva!

Onda ti sledi klopa i piće! Nemoj nikako to da odbiješ, jer je nepristojno! Pojedi sendvič-dva, popij soka koliko hoćeš, jer si ZASLUŽIO! Mangupiranje tu ne spada. Ispoštuj tretman, jer ti je to zahvalnost za datu krv, a možda i nečiji život!

Eto, žao mi je samo što sam proredio odlaske, jer smatram da davanje krvi IMA karmičko-religiozno-socijalni HIPER značaj! Eto.

Ah, da... krv se čuva u SLEZINI, ne u jetri.

Pozdrav!

[ igors @ 25.10.2005. 13:37 ] @
Citat:
ton_majstor:
Ah, da... krv se čuva u SLEZINI, ne u jetri. :)

Zahvaljujem na ispravci :)

Sto se tice klope, vise je nema. Sada se dobije bonzita, pardon slani krekeri i sok (u neogranicenim kolicinama).
[ TheMomchilo @ 25.10.2005. 15:47 ] @
Slobodno daj krv, ali nemoj to da radiš da ne bi išao u školu, jer ako budeš išao u školu naučićeš da se DALI piše DA LI, znači odvojeno!
[ Srki__ @ 25.10.2005. 16:34 ] @
verovatno je svako cuo za urbanu legendu za decka koji je otisao da da krv i zakacio zuticu (ili neka druga varijanta)
to je netacno: kao sto je jablan rekao, sve je za jednokratnu upotrebu, ispred tebe vade iz kutije, otvaraju i bacaju iglu u kantu koja se nalazi pored tebe, crevo se sece tako da nije bas da mogu samo da uzmu i stave na drugu kesu. te igle nisu skupe, bas da ne bi bilo potrebe da se stare koriste vise puta
moze se desiti da neko ima virus neke bolesti u sebi, ali nije aktivan i osoba nije klasicno bolesna (nema simptome...)
svaka krv se testira i kada se otkrije tako nesto, ljudi ne mogu da prihvate da su vec imali virus, nego se prica kako su ih u zavodu zarazili
davalac krvi je 100%siguran, samo primalac moze biti ugrozes
ja sam redovni davalac i nemam nikakve prakticne koristi od toga, ziv sam, zdrav sam...super se osecam

a da, jos nesto
nemoj da trazis od nekog da ti kaze da li da dajes krv ili ne, to onda ne bi bilo DOBROVOLJNO davanje krvi, cuo si tudja iskustva... sam odluci

[Ovu poruku je menjao Srki__ dana 25.10.2005. u 17:39 GMT+1]
[ reject @ 25.10.2005. 17:10 ] @
Citat:
Srki__: verovatno je svako cuo za urbanu legendu za decka koji je otisao da da krv i zakacio zuticu (ili neka druga varijanta)
to je netacno: kao sto je jablan rekao, sve je za jednokratnu upotrebu, ispred tebe vade iz kutije, otvaraju i bacaju iglu u kantu koja se nalazi pored tebe

Kao sto je Shadowed rekao: ne uvek.
Aaalo bre, pa drzavne bolnice su deset godina prodavale sanitarni
materijal i lekove privatnicima, ukljucujuci i humanitarnu pomoc za
zaposlene u zdravstvu i sad ja treba da verujem da ce bas svaki
put koristiti sterilne instrumente, kao i da ce za eventualne greske
neko odgovarati.
[ tarek @ 25.10.2005. 17:21 ] @
Citat:
Zikka:Ja sam davao krv samo dok sam bio u vojsci . I to nije bilo iz humanitarnih razloga nego zbog onih 2 dana nagradnog. Verovao sam da se trguje krvlju ali da ta dragocena tecnost ipak zavrsi kod nekog kome je potrebna. Sada sam protiv toga ali kada su pre nekoliko dana me pitali da li bih dao krv za majku jedne koleginice kolu bas i ne podnosim mene je bilo sramota da odbijem. nije bilo nista ali ja sam ni tamo ni ovamo. protiv toga sam i ne verujem da je sve sterilisano i obezbedjeno kako treba ali imam i malo meko srce. Moj predlog je da das ako bas znas da nekom konkretno treba . U suprotnom da das pa da oni raspolazu time nemoj.

Bravo Ziko. Cestitam ti na humanosti i mekom srcu. Bas i ne podnosis svoju koleginicu, pa zato bas i ne bi bilo steta da njena mama umre? Eh, samo da nije tog stida ... Sva sreca, te ima ljudi (na zalost, ne dovoljno) koji ne razmisljaju kao ti, humanisto.

I, sta ti uopste znaci ovo 'U suprotnom da das pa da oni raspolazu time nemoj.'? Sta ti uopste mislis da Zavod za transfuziju radi sa krvlju?! Prodaju je vampirima i vukodlacima za silne pare?!

Na ono lupetanje o sterilnoj opremi su ti odgovorili ostali, mada nije ni trebalo da se trude. Nisi vredan nicega osim najdubljeg prezira.
[ Srki__ @ 25.10.2005. 17:35 ] @
1. pa oni moraju da se potrude da uzmu stare igle i kese i da ih pakuju kao nove i da se to ne vidi, a kad sve to rade, sta je problem da se sterilisu igle?!?! to jedino ako im je namera da zaraze sto vise ljudi
2. jel znas nekog ko se zarazio, ili bilo ko jel zna nekog ko je zakacio neku bolest?? a da nije surak mog pasenoga pa njegov dever
[ duck@ @ 25.10.2005. 17:44 ] @
Do sada sam dao 7 puta krv i bas ste me potsetili da nisam skoro - ovih dana cu onda to da obavim!

Inace prica o davanju krvi, mi uvek pobudi neka good osecanja. Nasa zemlja je od pre xyz godina vazila za jednu sa najbolje organizovanom situacijom oko obezbedjivanja krvi onima kojima je potrebna! Po meni je to prosto - da sam u Nemackoj (bar sam cuo da je tamo tako) i da treba da mi plate da dam krv - nikada je onda ne bih dao dobrovoljno - ..bem ti ja to dobrovoljno - zna se sta se tako zove. Statisticki gledano Niski zavod za transfuziju je godinama (moguce da je jos uvek) bio jedan od NajOrganizovanijih na balkanu i nasem delu evrope!
Ranije je dobrovoljnim davaocima krvi zavod za transfuziju (ranije = SFRJ) obezbedjivao krv u slucaju da ne daj boze zatreba bilo gde na podrucju evrope.

Po meni je najbolje dobrovoljno davanje, bilo je i kod nas ono da se nadje neko z familije, ali eto po meni se mozda najbolje vidi kakav smo to mi narod - kada je nesto dobrovoljno ima ga - takvi smo - nece nista na silu.

Za sve ove godine koliko sam uspeo da provalim - jedina losa strana davanja krvi - onako utopijski gledano - je stvaranje oziljnog tkiva na samom mestu ulaska iglom u venu, i da kasnije u zivotu kada ti za 'nesto' za trebaju te vene.. mada nismo mi tako mekani i krhki - uglavnom uvek je tu druga ruka, obe noge...

Po meni - ko 'oce neka da, ja hocu, ko nece ne mora, niko ga netera, ali samo da zna da propusta po meni jedan ljudski osecaj da je nekome stvarno pomog'o!
[ ironman @ 25.10.2005. 18:01 ] @
OK je ta prica o humanosti , ali meni je jedan decko , visi laborant , rekao da to i nije bash tako bezazleno kako se prica
[ negyxo @ 25.10.2005. 19:08 ] @
Molio bi sve da ne iznose dezinformacije ako nemaju jaku potvrdu toga sto iznose. To da li je sterilisano i gde krv zavrsava nek se pozabave odgovarajuci organi za to ako se vec krsi.
Igrom slucaja dobio sam da sluzim civilnu "vojsku" u lokalnom crvenom krstu. Par puta sam bio na dezurstvo prilikom dobrovoljnog davanja krvi. Do sada nije bilo nikakvih neregularnosti prilikom davanja. Sva potrebna oprema, da se tako izrazim, se vadi iz heremticki zapakovane kese. Ako se ne varam cini mi se da su to neke uvozne kese odradjene po visokim standardima. Znaci da je sterilisano jeste. A to da li se krv preprodaje je opet pitanje za sebe? Ako neko ima neke dokaze neka to prijavi a ovako bolje nek cuti. Ne znam da li znate ali statistika kaze da je potrebno 4% ljudi da da dobrovoljno krv da bi se podmirile potrebe za krvlju.
Inace kod nas je taj procenat malo manji. Bar tako kaze statistika a u ovom slucaju ja im verujem, jer ljudi zaista obavljaju dobro svoj posao. Zbog ovog slabijeg procenta zato i nema govora o prodavanju krvi jer iz ovoga proizilazi da bi trebali jos da uvozimo krv. Mada mislim da to nije slucaj jer se procenat vrti tu oko 4%.
Inace ko god moze da da krv neka to uradi. Ukoliko se stvori visak krvi ona se preradjuje i/ili skladisti. Tako da se sigurno ne baca.

PS. Prilikom zadnjeg davanja delio se bambi krekers, napolitanke, sok i kacket crvenog krsta.

[ Shadowed @ 25.10.2005. 19:20 ] @
OK, ne znam da li si mislio (i) na mene ali ono sto sam rekao "ne uvek" je zato sto kada sam ja davao krv nije bilo nikakvog, ali bas nikakvog pregleda. Nisam siguran da li su pitali "jesi zdrav?" ali mislim da nisu.
[ drbogi @ 25.10.2005. 20:10 ] @
Popuniš upitnik koji je prilično detaljan, pregled kod lekara opšte prakse, zezaš se sa sestricama dok ne iscuri, pa sendwiči i sok od jabuke poslednji put, -pre 15-20 dana.
Ukoliko nekome zatreba oko Nove godine, može da računa na mene-AB+, nije baš atraktivna, al ebiga.

Vidim veliki broj sumnjičavih postova, šta reći nego da je sigurno veoma teško živeti sa takvim stavovima. Jadni su ljudi koji se plaše zaraze u transfuziji, a u crkvi ližu istu kašičicu, npr. Ali bolest, operacija u porodici, ili prijatelja, ume da natera na revidiranje stava, video sam već takve primere....
Činjenica je da ukoliko se pojavi nepoznata bolest koja se prenosi putem krvi, može doći do zaraze PRIMAOCA, ali on najčešće i nema neki izbor, tj. mora da primi krv. Davaoci su bezbedni, ali ne i zaštićeni od predrasuda.
[ negyxo @ 25.10.2005. 20:23 ] @
Citat:
Shadowed: OK, ne znam da li si mislio (i) na mene ali ono sto sam rekao "ne uvek" je zato sto kada sam ja davao krv nije bilo nikakvog, ali bas nikakvog pregleda. Nisam siguran da li su pitali "jesi zdrav?" ali mislim da nisu.

Pa ti i nisi mnogo rekao po pitanju sterilizacije i preprodavanja krvi nego si tim odgovorom "ne uvek" uneo malo relativnosti. Kao i svuda u zivotu uvek postoji malo odstupanje pa se verovatno i ovde to dogadja a to opet nije zato sto transfuzija krvi tako nalaze nego verovatno odstupanje pojedinca. Zato se i ovde ne moze reci da je sve uradjeno 100% po PS-u.
Inace postupak davanja krvi se svodi da se prethodno popuni list sa pitanjima o opstem zdravlju i trenutnom stanju davaoca pa nakon toga se tek uzima uzorak krvi koji se testira na bolesti pa se zatim proverava hemoglobin da se vidi da li je davaoc spreman da da krv. Nakon toga ide jos dodatno testiranje kod doktora (pritisak, rad srca…) I tek posle svega se daje krv. Ovako su radili ljudi iz zavoda za transfuziju krvi Novi Sad. Nadam se da ce ovu temu procitati neko ko radi u zavodu za transfuziju pa neka se ukljuci, verovatno ce dati bolju I detaljniju sliku od mene, jer ja sam bio samo obican “vojnik” :)
[ McKracken @ 25.10.2005. 21:02 ] @
Inace, nako sto je neki "genije" centralizovao transfuziju u Srbiji, u Uzickom zdravstvenom centru koji pokriva najveci region u Srbiji nikada nema dovoljno krvi jer se sva donirana krv salje u Beograd pa se zatim odatle trebuje nazad.

Tacnije, neki idiot je smislio da nema potrebe za transfuzionim centrom u Uzicu koji je od tada u hronicnom manjku i skoro svakodnevno krv prelazi 400km umesto 150 metara da bi bila upotrebljena.

[Ovu poruku je menjao McKracken dana 25.10.2005. u 22:12 GMT+1]
[ Demian @ 25.10.2005. 21:07 ] @
Dao 4x do sada, neko rece dobro ste nas podesetili stoji mi bus ispred posla.Da ne ponavljam o5 kako je to zdravo i bezazleno...

P.S. Dobijesh i caj uz sendvic mmmmmmmmmmm........
[ despotbg @ 25.10.2005. 21:17 ] @
Hvala vam svima sutra ujutro idem da dam krv.
[ tarek @ 25.10.2005. 22:50 ] @
Citat:
ironman: OK je ta prica o humanosti , ali meni je jedan decko , visi laborant , rekao da to i nije bash tako bezazleno kako se prica

Ma nije moguce? Bas visi laborant, kazes? Mislim, ima to smisla. Doktori su opste poznati kao ljudi koji ne znaju sta pricaju i spremni na razne podlosti, ne bi li dosli do 400ml tvoje dragocene krvi, koju piju posle rucka. Zato verovatno nije tacno ono sto doktori kazu o davanju krvi.
[ ironman @ 25.10.2005. 23:36 ] @
Citat:
tarek: Ma nije moguce? Bas visi laborant, kazes? Mislim, ima to smisla. Doktori su opste poznati kao ljudi koji ne znaju sta pricaju i spremni na razne podlosti, ne bi li dosli do 400ml tvoje dragocene krvi, koju piju posle rucka. Zato verovatno nije tacno ono sto doktori kazu o davanju krvi.

Ne razumem ovaj tvoj post, kakve veze imaju doktori sa ovim?
Poenta mog prethodnog posta je da davanje krvi ne doprinosi poboljsanju zdravlja
poput nekakve carobne pilule, u sta nas neki ubedjuju i da organizmu treba "malo " vise vremena da se oporavi.
[ tarek @ 25.10.2005. 23:45 ] @
VIdi, ja ne znam sta je trebalo da bude poenta tvog pisanija. Znam sta jesi napisao.
Citat:
ironman: OK je ta prica o humanosti , ali meni je jedan decko , visi laborant , rekao da to i nije bash tako bezazleno kako se prica

Ja ne vidim da tu pise da li davanje krvi doprinosi ili ne doprinosi poboljsanju zdravlja.
Kakve veze imaju doktori sa tim? Pa, ne znam... Uz rizik da ispadnem glup, nekako sam vise sklon da verujem doktoru transfuziologu koji mi kaze da se za par nedelja krv i njeni elementi potpuno obnove, nego decku, visem laborantu koji kaze da to nije bezazleno.
[ H@usto® @ 26.10.2005. 00:35 ] @
E svasta da cujes ovde... Da li vi to pisete bzvz da popunite broj postova ili...?
Ja sam dao samo dvaput, nazalost, ali jos sam mlad, pa imam vremena. I bas mislim da je to super, sto se tice sebe, jer si ispunio jednu moralnu obavezu, koja je neobavezna. :)
A sta tebe pa kosta da das krv? 20 minuta tvog zivota. A za uzvrat dobijes znak zahvalnosti i malo paznje. Daj, ne lupaj vise...
[ Srki__ @ 26.10.2005. 02:16 ] @
recimo i da se prodaje krv, opet nekome cini dobro. sigurno se ne koristi za neke gluposti
neka svako ko nije pristalica davanja krvi zamisli da mu (ne daj boze nikome) zatreba krv, da je na operaciji i hitno mu treba krv..da li bi rekao "nema veze sto nema krvi za mene, i ja sam protiv davanja" ili posle primanja krvi ne bi mogli da ga isteraju iz zavoda????
ja se cak razmisljam i da zavestam organe, neko raspolozen da podeli misljenje o tome? (podeli misljenje, a ne nalupeta gluposti)
[ jablan @ 26.10.2005. 08:42 ] @
Citat:
ironman: Poenta mog prethodnog posta je da davanje krvi ne doprinosi poboljsanju zdravlja

Dečko, davanje krvi ne samo da poboljšava zdravlje, već svakodnevno spašava hiljade ljudskih života. Uopšte, našao si pogrešnu temu za potezanje višeg laboranta.
[ ton_majstor @ 26.10.2005. 10:27 ] @
Na trenutak ću da se vratim u staru inkarnaciju, medicinsku, iako ne volim da je često vadim iz dubine...

Nijedna invazivna medicinska metoda nije bezazlena, bilo to obično aplikovanje elektrogalvanske terapije, ekstrakcija zuba ili eto, transfuzija krvi. Neinvazivne metode su pasivne, tipa... merenje pritiska.
Međutim, rizici su svedeni na minimum, tako da je bespredmetno raspravljati o tome da li je vađenje krvi opasno po život. Jeste, ali samo u ekstremnim slučajevima, koji mogu da budu posledica ili nedijagnostifikovanog lošeg zdravlja davaoca ili grešaka u proceduri, a obe padaju na teret ljudi koji se bave transfuzijom, znači, tehničara i lekara, pogotovo ova druga.
Ako neko ima neki oblik krvnog oboljenja, ili nekog sistemskog oboljenja, a da toga nije svestan, procedura uzimanja krvi trijažom otprilike rešava 50% tog problema. Ostalih 50% se rešava u laboratoriji, prilikom PRERADE krvi, kada se može otkriti i najmanji problem sa datom krvlju. Preradom, naravno, jer se krv izuzetno retko koristi u svom izvornom obliku, već u prerađenom, koji ima puno varijeteta.

Naravno, svakodnevno se po celom svetu daje i prima krv u milionskim količinama, pa se procenat problema ipak svodi na statistički minimum, Bogu hvala.
Moralne dileme su bespredmetno naklapanje. Ko misli da ne treba davati krv, neka ne daje, ostali neka daju, ako su u prilici. Teorije zavere, preprodaje krvi, trovanja, sistematskog uništavanja populacije su uvek poularne i većina nas je apriori sklona da im poveruje!
Davanje krvi ne poboljšava zdravlje per se, i nije terapijska metoda, ali ubrzava određene metaboličke procese u organizmu, pa se ne može reći ni da je štetna!
"To oni doktori prodaju krv, majke im ga nabijem...", citat je koji važi, ali ne kod nas! U Indiji je ceo jedan industrijski i ekonomski segment prodaja organa, tkiva (krv je TEČNO tkivo), pogotovo bubrega! Naravno, to nije legalno, ali se praktikuje na opšte zadovoljstvo! Ja tebi bubreg, ti meni pare...

Za vreme rata u SFRJ, čuli smo da ako daš litar krvi u Nemačkoj, dobiješ 1000 DM!
Naravno, odmah smo se skupili nas 5 da damo i po litar ako treba, samo da kupimo tu mixetu koja nam je trebala... Da li mislite da smo bili u pravu? Da li mislite da je ta infomacija bila tačna? Da li mislite da bismo se lako izvukli, sa po litar krvi manje, i ko bi nam to "odradio"?

Pozdrav!
[ superbaka @ 26.10.2005. 10:51 ] @
Citat:
duck
Statisticki gledano Niski zavod za transfuziju je godinama (moguce da je jos uvek) bio jedan od NajOrganizovanijih na balkanu i nasem delu evrope!

statisticki gledano, Nis ima najvise vojnika po glavi stanovnika, cak 7 kasarna...
[ Samurai Jack @ 26.10.2005. 12:08 ] @
Krv ne dajem jer ne volim igle. A sto se tice teorije o ''obnavljanju krvi, korist za organizam'' itd, da je to toliko korisno, zdravo i pozeljno zar organizam ne bi sam krvario s vremena na vreme? Ajd razmislite, suze nam trebaju da ispiramo i vlazimo oci - organizam ih sam pravi, da bi usi radile sto bolje, bile ciste itd - organizam pravi usnu mast, e...izbacivanje krvi je korisno, pozeljno, zdravo ali cvrc - organizam ne krvari. Zasto?
Pa po toj logici daj da sebi odfikarim parce jetre, regenerisace se ona, a i zdravo je to, taman da se malo obnovi...mislim...
[ Shadowed @ 26.10.2005. 12:17 ] @
Gresis u osnovi. U prirodnom okruzenju covek krvari. Stalno se negde ogrebe, posece, ubode...
Sad kad zivimo u fizicki ugodnom svetu toga nema pa zato dolazi do akumulacije starije krvi.
[ duck@ @ 26.10.2005. 15:38 ] @
Citat:
Samurai Jack
Pa po toj logici daj da sebi odfikarim parce jetre, regenerisace se ona, a i zdravo je to, taman da se malo obnovi...mislim...

Mislim da je ovo banalisanje!

Citat:
superbaka: statisticki gledano, Nis ima najvise vojnika po glavi stanovnika, cak 7 kasarna...

Nisam razumeo da li ovaj post govori u prilog vojsci SCG a na stetu vojskama ostalih zemalja ili zavodu za transfuziju!

U svakom slucaju to je zanimljiv podatak
[ tarek @ 26.10.2005. 16:09 ] @
Citat:
Samurai Jack: Krv ne dajem jer ne volim igle. A sto se tice teorije o ''obnavljanju krvi, korist za organizam'' itd, da je to toliko korisno, zdravo i pozeljno zar organizam ne bi sam krvario s vremena na vreme? Ajd razmislite, suze nam trebaju da ispiramo i vlazimo oci - organizam ih sam pravi, da bi usi radile sto bolje, bile ciste itd - organizam pravi usnu mast, e...izbacivanje krvi je korisno, pozeljno, zdravo ali cvrc - organizam ne krvari. Zasto?

Vidi, genije, trebalo je da stanes posle prve recenice. Sasvim je ok da neces da das krv, jer ne volis igle. Ovo ostalo, sto ti se ucinilo da imas nesto da kazes je lelemoodanje na nivou 'kako mali perica zamislja funkcionisanje ljudskog organizma'.
[ Samurai Jack @ 26.10.2005. 21:24 ] @
Za malo Pericu ne znam ali ljudski organizam tako funkcionise...citaj.

Suze: Lacrimation is the body's process of producing tears, which are a liquid to clean and lubricate the eyes. The word lacrimation may also be used in a medical or literary sense to refer to crying.
http://en.wikipedia.org/wiki/Tears

Usi: Earwax, also known by the medical term cerumen, is a yellowish, waxy substance secreted in the ear canal of humans and many other mammals. It plays a vital role in the human ear canal, assisting in cleaning and lubrication, and also provides a degree of protection from bacteria, fungus, and insects.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ear_wax

Ove supstance su potrebne organizmu i on ih sam stvara. Ove radnje su potrebne organizmu i dobre za njega i organizam se sam stara da do njih dodje.

Dugujes mi odgovor na pitanje zasto organizam sam ne krvari!

ps. podatke o regenraciji jetre ostavljam tebi da nadjes jer bi ti prijalo da malo proguglas (www.google.com) i provikipedises (www.wikipedia.org) pre nego sto nekom kazes da lelemooda...

[Ovu poruku je menjao Samurai Jack dana 26.10.2005. u 22:28 GMT+1]
[ Srki__ @ 26.10.2005. 21:40 ] @
nisam strucno medicinski obrazovan, ali znam da nista nije savrseno pa ni covek
zasto sam ne krvari? ok, a cemu sluzi slepo crevo?
[ despotbg @ 26.10.2005. 22:45 ] @
dao sam danas krv i osecam se normalno. Cak i neposredno po vadjenju igle sam se osecao dobro ali mi nisu dali da ustanem. Mislim da treba davati sto zbog odlicnog dorucka u restoranu sto zbog 2 dana, a i iz humanih razloga jer ljudima stvarno treba.

A i medicinske sestre su mmmmmm!
[ duck@ @ 27.10.2005. 00:15 ] @
Ovo poslednje je presudno
[ McKracken @ 27.10.2005. 00:51 ] @
Citat:

Dugujes mi odgovor na pitanje zasto organizam sam ne krvari!

Hmm.. trebalo bi da malo vise gledas TV, narocito reklame za krilca :)
[ tarek @ 27.10.2005. 02:35 ] @
@Samurai Jack a.k.a Little Perica
Gde sam ja to tvrdio da ljudski organizam ne proizvodi cirumen i suze, pa da pocnes da se gadjas Guglom i Vikipedijom, kao Izvorima Sveg Znanja? Regeneracija jetre me uopste ne zanima, te mi ne pada na pamet da guglam i vikipedisem. Jbg, ja nisam doktor, a prilicno sam siguran da nisi ni ti, tako da nema bas smisla da se raspravljamo o tome, slozices se? Lelemoodanje se odnosilo na tvoju tezu da, ako davanje krvi niije korisno, onda je, bez sumnje, u najmanju ruku neprirodno i najblaze receno-nije dobro, jer, jel'te, covek ne krvari sam od sebe (osim zena, jednom mesecno, po nekoliko dana), kao sto sam od sebe proizvodi cirumen i suze, pa se logicno namece gore navedeni zakljucak. Iskreno, uopste me nije briga za tvoje neznanje, ali mi prilicno smeta sto postoji mogucnost da svojim priglupim teorijama odbijes makar jednog potencijalnog davaoca krvi.
[ Shadowed @ 27.10.2005. 06:36 ] @
@Samuraj Jack. Odgovor oko krvarenja si dobio. Ako se ne slazes sa tim misljenjem onda komentarisi, nema potrebe za trolovanjem.
[ Au197/79 @ 27.10.2005. 07:18 ] @
Ja sam dao samo jednom krv. Ali nameravam da to i dalje radim. Imam samo jedno pitanje. Pri davanju mi je ostala ogromna modrica koja je promenila sve dugine boje i trajala više nedelja. Da li je ona nastala zbog toga što sestra nije našla venu i da li bi idući put trebao ponuditi drugu ruku gde je možda lakše naći venu?
Kad su mi izvadili iglu i ostavili parče vate ja sam trebao tu vatu pritisnuti prsom, ali kako mi to niko nije rekao nekoliko sekundi to nisam radio. I onaj zavoj što je držao vatu sam skinuo pola sata ranije, nisam hteo da me ponovo u prevozu zagledaju ko narkosa...
[ igors @ 27.10.2005. 08:33 ] @
To sa modricom se i meni desilo, mislim da je to slucaj da iscuri krv, pa da se zgrusa i ostane tako neko vreme. I meni je trajalo nekoliko nedelja i nije bilo ni malo prijatno. Moj cale je dao krv preko 40 puta i to mu se nikad nije desilo, a meni se zalomilo treci ili cetvrti put. A zavoj nemoj da skidas 2-3 sata, bar ja tako radim.

[Shadowed: obrisan nepotreban citat.]

[Ovu poruku je menjao Shadowed dana 27.10.2005. u 09:50 GMT+1]
[ Shadowed @ 27.10.2005. 08:54 ] @
To se desava bas ukoliko rano skines zavoj ali moze i iz drugih razloga (ako, recimo, bude nesto malo veca rana na veni). "Modrica" ostaje zato sto krv izadje iz vene i ostane ispod koze. Nije opasno (bar ja ne znam za slucaj da je bilo problema) i organizam sam rasciscava nered.
[ superbaka @ 27.10.2005. 09:03 ] @
Citat:
@duck

Nisam razumeo da li ovaj post govori u prilog vojsci SCG a na stetu vojskama ostalih zemalja ili zavodu za transfuziju!

htedoh reci da veliki broj davalaca potice od vojnika i oficira kojih u Nisu (u proseku po glavi stanovnika) ima vise nego u drugim gradovima...

ispustanje krvi se naziva flebotomija, i indikovano je u nekim slucajevima, npr. toplotni udar... eritrociti zive oko 100 dana i posle toga se razgradjuju, a zamenjuju se novim iz kostane srzi... ispustanjem krvi se gube i stari i mladi eritrociti, a nadoknadjuju se novim u toku nekoliko dana... i to je zdravo u tom trenutku, ali nakon stotinak dana krv je puna te generacije "starih" eritrocita, pa ne znam koliko je to zdravo u tom trenutku... u svakom slucaju, NECE nista da vam fali ako date krv...
[ Joseph B. @ 27.10.2005. 09:19 ] @
Ja sam dao desetak puta, i uvek smo dobili i casu crnog vina pored sendvica i soka...
Uvek su nas lekari pitali o nekim bolestima, i alergijama...proverili pritisak...
I ako je neko uzimao neke lekove u poslednjih nedelju dana, odbili su ga.
[ Mardz Simpson @ 27.10.2005. 09:50 ] @
DA DA DA!
Dajte krv! Moj decko je dao 30x do sada i nikad nije nista lose osetio do sada, a nadam se da nece ni u buduce! Imaju jednom godisnje cini mi se u Maju okupljanje davalaca u nasem crvenom krstu! Druzenje sportske aktivnosti i na kraju vecera uz muziku i pice, naravno na racun CK( odakle im pare? :))! Ima ljudi koji su dali 100x krv, i eno ih zivi i zdravi! Ako muskarac moze da daje jednom u 3 meseca krv nije tesko izracunati koliko dugo godina ti ljudi daju krv! Znaci nista strasno! Posle se popije sok od borovnice i 2 sendvica!
[ Shadowed @ 27.10.2005. 09:54 ] @
Ovaaj, kazes "tvoj decko je dao", "ako muskarac moze jednom u tri meseca da da krv", "dajte krv". Reci, da li si TI dala krv do sada i koliko puta.
[ Mardz Simpson @ 28.10.2005. 02:16 ] @
Dala sam kad sam bila mladja negde pre 10 god ali nije mi preslo u naviku, mada kad razmislim mozda, u stvari ne mozda nego sigurno bi trebala opet da dam! Evo kad ide decko idem i ja da mi drzi strah!
[ chesare @ 28.10.2005. 11:59 ] @
Toplo svim preporucujem da makar jednom daju (ili bar da probaju), pa nek tada donose zakljucke. U prilog tome ide cinjenica da ima puno davalaca koji su 'preziveli', tako da nije tako strasno... :)
Postoje rizici, ali oni postoje u svakoj aktivnosti. Ovde su minimalni.

Ukoliko ste umorni, postoji mogucnost da vam nivo hemoglobina (koji se proverava uzimanjem uzorka iz prsta) u krvi nije dobar (nizak; mislim da je donja granica za davaoce 143). Zato probajte za, recimo, nedelju dana, kada/ako se odmorite...

Takodje, podliv na mestu vadjenja moze da se javi ako vam je igla ostetila zid vene. Moze da bude od loseg uboda, ili ako se igla pomerala dok ste 'pumpali'. U principu, krv se 'prolije' i treba joj par dana da je okolna tkiva resorbuju.
Ovo je veoma laicka interpretacija (neka me neko ispravi ako gresim)... vise iz iskustva.
Da se to ne bi desavalo, zamolite tehnicare/sestre da vam fiksiraju iglu kada je ubodu (obicno jednom od nalepnica za samo-vasu-sterilnu-novu-kesu-za-krv).

Dao sam krv 30+ puta. Nisam Mardz Simpson's decko.
[ Samurai Jack @ 29.10.2005. 16:54 ] @
Citat:
Shadowed: @Samuraj Jack. Odgovor oko krvarenja si dobio. Ako se ne slazes sa tim misljenjem onda komentarisi, nema potrebe za trolovanjem.

Mislis na ono sto si rekao za povredjivanje? Ima logike...ali to spada u kategoriju povrede (osim zena i menstruacije), a ne spontanog procesa...
Ovo nije ''trolovanje'' (prvi put cujem za taj izraz, malo sam kopao po netu pa se nadam da sam ga dobro skapirao). Meni nije cilj da vas iznerviram ovde. Nikad ne dozvoljavam da me ponese kolektivno misljenje, uvek koristim svoj mozak pre bilo cega. Ono sto ste rekli za mene nema logike, dali ste svoja misljenja i to je dobro za diskusiju. Takodje bih voleo da vidim neki link ka strucnom tekstu gde neka osoba od poverenja (doktor npr.) kaze: ''Vidite, gubitak pola litre krvi je zdrav jer.....'' Zasto? Vi kazete jedno, ja kazem da niste u pravu. Treba nam strucan tekst, naucni rad nekog doktora da kaze ko ovde kosi a ko vodu nosi. Ja svoju gresku uvek prihvatim. Tako se najbolje uci. Najbolje ces znati da je mleko vruce ako se sam opeces. Ako nadjem link pre vas - postovacu ga ovde.
Na kraju krajeva ako vas nervira osoba koja svojom glavom razmislja o svemu, ne predaje se kolektivnom misljenju i trazi strucan i tacan odgovor za sve i koja se uvek pita ''A jel to bas tako kao sto kazu?''...banujte me odmah, jer cu vas stravicno nervirati....
Cheers.
[ Shadowed @ 30.10.2005. 08:14 ] @
Ne, pogresno si shvatio. Ja cenim nacin razmisljanja koji si opisao. Ono sto sam rekao je zato sto sam ti ja odgovorio a ti si onda nastavio sa istom pricom a nisi uzao u obzir ono sto sam ti rekao (makar i da si rekao "nista ti ne verujem" :)). Mozda sam samo malo preuranjeno to rekao. Sorry. Inace, http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_troll

A evo i da pojasnim sta sam mislio onim odgovorom. U vreme dok su povrede bile cesce, covek se prilagodio na jednu odredjenu brzinu regeneracije krvi tj. proizvodnje nove. Kada je dosao sigurniji zivot, doneo je i manje povreda. Time je doslo do toga da krv koja bi se inace oslobodila iz tela ostaje u njemu i biva starija i manje funkcionalna (ne potpuno beskorisna ali losija od nove).

Nemam link sa naucnim istrazivanjem koje ovo potvrdjuje ali mi je veoma logicno pa sam zato izneo. Ne mora biti zaista tacno. U svakom slucaju davanje krvi nije nesto sto je zdravo u smislu da ces biti supermen kada dajes krv, da neces zakaciti nikakvu bolest i sl. Razlika je mala. Recimo nesto manja sansa od stvaranja ugrusaka u krvi.
[ mancic82 @ 30.10.2005. 10:54 ] @
http://www.ddkzg.org/brosura.html

Ukoliko ti ni to ne pomogne, a ti se lepo obuci toplo i pravac do biblioteke pa malo "progooglaj" po odeljku medicine/hematologije, ili lepo odes u zavod za transfuziju krvi pa lepo pitas nekog lekara!
[ Srki__ @ 30.10.2005. 11:54 ] @
ranije su se lepile pijavice kad je neko bolestan, da bi osoba stvorila malo novije krvi i da pre ozdravi

@Samurai Jack, nisi mi odgovorio za slepo crevo
[ Vole Domu @ 30.10.2005. 14:24 ] @
Moze li sa manje od 18 da se da krv i gde tacno treba da se ode??
[ jablan @ 30.10.2005. 14:43 ] @
Citat:
Srki__: ranije su se lepile pijavice kad je neko bolestan, da bi osoba stvorila malo novije krvi i da pre ozdravi

Koliko ja znam, pijavice su se lepile zbog antikoagulanata (sprečavaju zgrušavanje krvi i pravljejne trombova) koji ispuštaju pri sisanju krvi, ne zato da bi ljudima istekla krv.

Ako nekome trebaju, ima, $10 komad :)
http://www.leechesusa.com/LEECHESUSA/prices_information.asp

[Ovu poruku je menjao jablan dana 30.10.2005. u 15:47 GMT+1]
[ mancic82 @ 30.10.2005. 15:36 ] @
Citat:
Moze li sa manje od 18 da se da krv i gde tacno treba da se ode??

Krv se moze davati od 18-65 godina, ukoliko se ispune odredjeni zdravstveni uslovi i to se radi u Crvenom krstu, zavodu za transfuziju krvi ili u nekom od drustava za dobrovoljno davanje krvi!
Citat:
Koliko ja znam, pijavice su se lepile zbog antikoagulanata (sprečavaju zgrušavanje krvi i pravljejne trombova) koji ispuštaju pri sisanju krvi, ne zato da bi ljudima istekla krv.

Za pijavice si u pravu, medjutim, cak se i danas radi tzv. venepunkcija, odnosno ispustanje krvi (veoma davno se metoda koristila za ispustanje "zle krvi" kod odredjenih kultura) kao terapija pojedinih bolesti, doduse bolesti sa takvom terapijom su retke i jedna od njih je prava policitemija, ili rubra vera da bi se krv "razredila" jer dolazi do enormnog povecanja broja eritrocita, a samim tim i do povecanja gustine krvi!

[Ovu poruku je menjao mancic82 dana 30.10.2005. u 16:39 GMT+1]
[ Srki__ @ 30.10.2005. 17:06 ] @
@jablan, u pravu si ima i toga, ali i do ispustanja krvi
[ Srki__ @ 01.11.2005. 02:05 ] @
sta je bilo na kraju, jesi dao krv?!?!?!
nadam se da creva nisu ispala