[ notover @ 24.10.2005. 23:19 ] @
ja sam nedavno naucio osnove bridza, pa me zanima koliko je ova igra rasprostranjena.
dakle, igrate li bridz?
[ markolazarevic @ 24.10.2005. 23:54 ] @
nit znam da igram, nit igram :d
[ Zikka @ 25.10.2005. 00:22 ] @
Ne znam da igram ali bih voleo da naucim.
[ ultraKeen @ 25.10.2005. 10:53 ] @
Kazu da je preferans "uvod" u bridz, iako nije lak sam po sebi ... a da je bridz tek ona prava igra, kao mnogo komplikovana ...

I ja bi' voleo da ga naucim - kada bi samo imao vremena za igranje :)
[ adenis @ 25.10.2005. 11:39 ] @
ako mislis na remi onda igram. da li je to isto?
[ maji @ 25.10.2005. 13:29 ] @
Ne igram bridz..ali kada smo vec kod kartaskih igara, ja OBOZAVAM kanastu. To je dinamicna igra koja se igra u parovima, zahteva koncentraciju i mozganje, ishod igre je najcesce neizvesan do samog kraja.
[ H@usto® @ 26.10.2005. 00:46 ] @
Citat:
Zikka: Ne znam da igram ali bih voleo da naucim.

Takodje. Ima li gde pravila?

Citat:
maji: Ne igram bridz..ali kada smo vec kod kartaskih igara, ja OBOZAVAM kanastu. To je dinamicna igra koja se igra u parovima, zahteva koncentraciju i mozganje, ishod igre je najcesce neizvesan do samog kraja.

A mozes li da objasnis pravila kanaste ili neki link gde se moze nauciti ova igra?
[ Emil Ranc @ 26.10.2005. 01:59 ] @
Da, igram ga pomalo. I ja sam, kao i ti, tek početnik. Najviše ga igram na kompjuteru, doduše ja i par drugara smo oformili jednu četvorku pa zajedno učimo i "uživo". Naravno, da bi se igra zaista naučila, potrebno je igrati sa jakim igračima. Za to još nisam imao prilike.

Što se tiče same igre, za mene je to najinteresantnija igra kartama koju poznajem; ko zna preferans i voli da ga igra, mislim da će bridžom biti oduševljen!

Osnovni principi igre

Bridž je igra za četvoro gde su igrači koji sede jedan naspram drugog parovi. Na početku partije, dele se karte (svakom po 13 iz normalnog špila od 52 karte). Tada sledi licitacija, koja za razliku od preferansa ima čak 35 nivoa (ne licitira se samo za boju, kao u prefu, već i za broj odnetih štihova).

Nakon zaključene licitacije, sledi odigravanje - slično je onom u preferansu. Jedna od razlika u odigravanju je to što na nepostojanje tražene boje ne mora da se odgovori adutom. Druga, možda još bitnija razlika je to da su karte partnera od igrača koji je zaključio licitaciju položene na sto tako da ih svi vide.

Gde naučiti bridž?

Za one koji znaju engleski, toplo preporučujem Learn to Play Bridge. To je program sa sjajnim korisničkim interfejsom uz koji ćete lako savladati osnove. Takođe, na ovom sajtu postoje dobri tutorijali, kako za početnike, tako i za napredne igrače.

Na sajtu Novosadskog bridž kluba postoji download sekcija sa tutorijalima. Takođe, i na sajtu beogradskog Bridž kluba Slem postoje lekcije za početnike.

Bridž programi

Među najbolje programe spadaju Jack Bridge, Bridge Baron i GIB. Sa njihovih sajtova se mogu skinuti demo verzije, gde je moguće odigrati samo nekoliko različitih deljenja. Srećom, na drenikovom download sajtu nalazi se stara "full" verzija Bridge Barona koja sasvim fino radi.

Na www.greatbridgelinks.com se može naći, logično, puno sjajnih linkova ka sajtovima o bridžu :) te vredi pogledati.

Toliko za sada od mene
Pozdrav :)

[Ovu poruku je menjao Emilio Ranchez dana 26.10.2005. u 03:07 GMT+1]
[ notover @ 27.10.2005. 14:43 ] @
bio sam na sajtu novosadskog i beogradskog bridz kluba koje je preporucio Emilio Ranchez. odlicni su. preporucujem ih svakom ko zeli da nauci da igra bridz ili da unapredi svoje znanje.
ljudi uglavnom imaju predstavu o bridzu kao o igri koja se igra po starackim domovima u engleskoj. iole ozbiljna igra zahteva punu koncentraciju i dobro poznavanje igre, tako da je bridz u starackim domovima ili na pocetnom(niskom) nivou ili je u pitanju staracki dom asova svetskih prvenstava.
u svakom slucaju, ako volite igre sa kartama, ili sah, trebalo bi da naucite da igrate bridz, uzivace te.
[ Emil Ranc @ 27.10.2005. 15:29 ] @
Citat:
notover:
ljudi uglavnom imaju predstavu o bridzu kao o igri koja se igra po starackim domovima u engleskoj.

Mislim da grešiš. Ljudi (u Srbiji (i Crnoj Gori)) uglavnom nemaju nikakvu predstavu o bridžu.

Citat:

iole ozbiljna igra zahteva punu koncentraciju i dobro poznavanje igre

Da, ali

Citat:
tako da je bridz u starackim domovima ili na pocetnom(niskom) nivou ili je u pitanju staracki dom asova svetskih prvenstava.

Ovo uopšte ne mora da bude tačno. Npr. neko je naučio bridž mnogo pre dolaska u staraki dom + još nije senilan :)

Citat:

u svakom slucaju, ako volite igre sa kartama, ili sah, trebalo bi da naucite da igrate bridz, uzivacete.

Apsolutno se slažem!
[ GIGS @ 27.10.2005. 15:32 ] @
Pojma nemam kako se to igra ali nikad nije kasno nauciti ponesto.
[ Tisma @ 27.10.2005. 22:03 ] @
Ili ja nisam video ili niko nije stavio link www.bridge.co.yu
[ Emil Ranc @ 28.10.2005. 15:00 ] @
@Tisma

Da, naravno, znam za taj sajt, na njemu ima dosta toga o istoriji bridža kod nas. Doduše, na isti sam zaboravio pošto se ne ažurira baš redovno (Poslednja promena: 7. XII 1998)

[Ovu poruku je menjao Emilio Ranchez dana 28.10.2005. u 16:08 GMT+1]
[ Vole Domu @ 28.10.2005. 15:07 ] @
A jel' moze neko da objasni pravila preferansa ili da postavi link ako ga mrzi!!
[ old @ 29.10.2005. 01:22 ] @
Ne mrzi me postaviti link

Gle, pravila preferansa stala na par kucanih strana? Ovde:
http://tesla.rcub.bg.ac.yu/~saljic/pref.html
ili
http://tesla.rcub.bg.ac.yu/~saljic/preferans.html

A ovde se razvukao jedan uvod mnogo duže...
http://www.preferans.hr/knjiga_s.php (vredi i home page)

Kompletan(?) pravilnik na engleskom:
http://www.pagat.com/rams/cropref.html

Wikipedija ne zna ni pravila.

Kao i kod šaha, popamtiti pravila nije problem, nego naučiti kvalitetno igrati.

Jednom prilikom sam nekoj omladini krenuo da rapidnim tempom objasnim sve počev od nule. Informacije sam pakovao tako jasno da ih je bilo teško ignorisati. Rezultat: ubrzo je jednome krenula krv na nos.

Btw, gore među banerima trenutno se vrti "Ipref" sajt...
[ Vole Domu @ 29.10.2005. 11:51 ] @
Moj cale je bio zaludjen za to i secam se da mi je objasnjavao kad sam bio klinac ali slabo mi je nesto islo (imao sam 7,8 godina) sad me nesto uhvatilo opet da naucim pa cemo da vidimo dokle cu da doguram. Hvala za link
[ artichoka @ 29.10.2005. 14:07 ] @
ja sam ucila za vreme bombardovanja da igram bridz na nekom improvizovanom kursu koji je trajao oko mesec dana i svaki cas se placao nesto simbolicno (kao sad 50 din.). oigrala sam par turnira i dobro mi je islo ali sam tad imala 16 godina pa me to sedenje nije drzalo s obzirom da se turniri traju i do 10 - 15 sati, nekada i par dana po toliko. kad budem "tetka" verovatno cu igrati, verujem da treba drzati mozak aktivnim.

inace cale mi je bridzista, bio je jako dobar i aktivan, ima tu po kuci pehare sa turnira, jedno vreme je organizovao i finansirao svoj turnir - nekoliko godina za redom. ranije kad sam bila mala su se skupljali vikendom kod nas kuci i igrali po celu noc. bilo je uvek lepo druzenje. sada se uglavnom neobavezno zabavlja preko neta - ekipa se skuplja na www.bridgebase.com
[ sigma**2 @ 15.10.2007. 20:54 ] @
Taman sam hteo da postavim ovu temu, kad vidim postoji od pre dve godine, i tada vrlo malo posecivana.
Da li je moguce da je bridz tako malo popularan u Srbiji. Proguglao sam i vidim jad i beda, svega par stotina ljudi zna za bridz.
Sramota!
Jedna od najinteligentnijih igara, priznata od medjunarodnog olimpijskog komiteta kao sport (isti status kao i sah).
I Slovenci i Hrvati imaju bolji status bridza, nego kod nas u Srbiji.
U nekim zemljama se bridz predaje u skolama. U Hrvatskoj je u toku akcija za uvodjenje bridza u nastavni program. Na elektrofakultetu u Zagrebu i na nekom faksu u Rijeci bridz je izborni predmet!
Na nedavno zavrsenom evropskom prvenstvu Bugari isvojili prvo mesto, nas Srba nigde!
Ja sam proslu godinu studirao u USA, i tamo nije bio predmet, ali je postojala jaka "sekcija" za bridz, sa organizovanjem juniorskih i studentskih turnira.
Na nekom splitskom bridz sajtu nadjem da se medju igracima bridza nalazi i Bill Gates izmedju ostalih.

Mozda mi Srbi i nismo za umne sportove, uspesniji smo u fudbalu :) .

Na sajtu bridz saveza nadjem da je manje od 50 ljudi(u celoj Srbiji) platilo clanarinu.
Sramota, jos jednom!!!
Nismo mi za ukljcivanje mozga, nama su tablici, remi i kanasta vrhunac .

[ commissar @ 15.10.2007. 21:50 ] @
@sigma**2: kod nas polako, ali sigurno igranje karata izumire kao vid druzenja i/ili medjuljudke interakcije, klince sve manje interesuju karte i neke pametnije kartaske igre. I one popularne igre se sve manje igraju, a bridz nesto sumnjam da je ikada i imao neko jace uporiste ovde, tako da nije ni cudo sto ga tako malo ljudi igra.
Igram preferans, bridz bih voleo da naucim, zao mi je sto za vreme srednje skole (dok sam se ubijao od prefa, lore i crne mace) nisam imao tu priliku......
[ Emil Ranc @ 15.10.2007. 22:22 ] @
Uz adekvatnu kampanju, bridž bi mogao da napravi solidan uspeh u Srbiji - a pod ovim smatram da bar nekih 30-40% sadašnjih igrača preferansa nauči i zavoli bridž. Kao što sam rekao pre (još malo pa) dve godine, igra je zaista fenomenalna i verujem da bi se većina ljubitelja preferansa odmah zaljubila u istu :)

Tako da, preferansisti, (a i ostali zainteresovani), kad imate vremena, pogledajte one linkove iz mog gornjeg posta, a naročito obratite pažnju na Learn to play bridge, i download sekciju Novosadskog bridge kluba - 'kurs' i 'igra'.
[ kasaad @ 16.10.2007. 07:17 ] @
Jel neko slucajno raspolozen za neki online pref? ne mogu da navatam ljude a bas mi se igra nisam odavno.
[ commissar @ 16.10.2007. 09:17 ] @
@kasaad: jesam, naravno :)
[ sigma**2 @ 16.10.2007. 11:40 ] @
Problem je u tome sto je za ucenje bridza potrebna STVARNO dobra volja i bar 20-ak sati napora(citanja i razmisljanja).
Da li je to osobina koja ovom narodu nedostaje ne znam, ali postoje zemlje gde ogromna vecina zna bar osnovna pravila, a kod nas ne znaju ni da se igra sa 52 karte i da se igra u parovima.
Igra je definitivno najintrigantnija i najinteligentnija igra kartama, a sistem takmicenja i obracuna na turnirima iskljucuje svaku vrstu srece(sto npr. u preferansu nije slucaj).

Meni je tuzno kad vidim da na medjunarodnim turnirima ili nas nema ili smo uvek u donjih 10% u plasmanu.
Ili smo glupi ?
[ bobjan @ 16.10.2007. 14:51 ] @
Sigma je malo gnevan, a možda i s razlogom.
Bridž stvarno jeste fenomenalna igra, i nisam jedini koji od kako je naučio bridž, nije odigrao nijednu partiju preferansa.
Dovoljno je odigrati jedan klupski turnir u bridžu, pa osetiti koliko je u preferansu sve mnogo lakše, predvidljivije ... i koliko u bridžu sreća stvarno ne igra nikakvu ulogu.
Kod nas je problem u socio-kulturološkom nasleđu, igre kartama se zbog predrasuda svrstavaju u kockanje.
Nismo mi glup narod, narod koji voli šah i te kako bi imao smisla i za bridž.
Možda bi jedna šira društvena akcija pomerila stvari s mrtve tačke, Bridž savez bi morao mnogo da uloži na popularizaciju igre.

[ tiranin @ 21.10.2007. 17:47 ] @
Prema podacima na www.fascicod.net samo u Beogradu ima 8 klubova. To uopšte nije malo.
Članstvo je doduše malobrojno (ukupno manje od 250 članova u celoj Srbiji), ali možda, ponavljam možda, ima mnogo više igrača koji ga igraju u kućnoj varijanti.
Ja ga npr. igram na www.bridgebase.com i ne pada mi na pamet da se uključujem u neki klub.
Kako napisa prethodnik, kulturološko nasleđe u Srbiji ne pogoduje bridžu, a i misaone igre ovde nisu baš u trendu.
Dovoljno je osvrnuti se na šah, koji je imao svoju ekspanziju dok ga je komunizam žestoko promovisao, kako smo ušli u tranziciju sve ga ima manje i manje. Samo još penzosi na Kališu.
[ sigma**2 @ 22.10.2007. 10:59 ] @
Citat:
tiranin: Samo još penzosi na Kališu.

He, he, to me i jedi sto penzosi ne igraju bridz :)
[ me-tuzalem @ 26.10.2007. 18:33 ] @
Kada se ode na www.eurobridge.org onda se vidi npr. da u cijeloj BiH ima ukupno 12 igraca bridza, u Albaniji 53, Makedonija i CrnaGora cak nisu ni clanovi, a u Francuskoj preko 100000, u Holandiji preko 80000.
Cak i San Marino ima vise igraca bridza nego BiH.
Za Srbiju i nema podataka :).
Brojke pokazuju vrlo veliki stupanj korelacije izmedju broja registrovanih bridz igraca, i nivoa razvoja drzave.
U bogatijim drzavama ima mnogo igraca, a u bivsim komunistickim zemljama tek tu i tamo poneko se zaludjuje bridzom.

[ commissar @ 26.10.2007. 20:36 ] @
Zato se u ex-komunistickim zemljama (istocna Evropa) igra preferans k'o lud.
[ sigma**2 @ 09.11.2007. 08:36 ] @
Ha,ha, da probam da napravim korelaciju bridz vs.preferans,
sa razvijene zemlje vs. ex-komunisticke.

Ovako:
Bridz:
timska igra, moras ostvariti dobru saradnju sa partnerom;
element srece pri podeli karata skoro uopste ne utice na rezultat;
zahteva dosta ucenja i vezbanja;

Preferans:
individualna igra, svako igra za sebe;
sreca pri podeli karata moze mnogo da utice na rezultat;
mnogo laksi za nauciti, i za igranje;

Zasto su razvijene zemlje razvijene, zasto su komunisticke ikad bile komunisticke i zasto im ta je**na tranzicija ide ovako kilavo?

Ko to rece "Kazi mi koju igru igras, pa cu ti reci kakav si" ?
[ Emil Ranc @ 18.11.2007. 22:43 ] @
Citat:
sigma**2: Ha,ha, da probam da napravim korelaciju bridz vs.preferans,
sa razvijene zemlje vs. ex-komunisticke.

Ovako:
Bridz:
timska igra, moras ostvariti dobru saradnju sa partnerom;
element srece pri podeli karata skoro uopste ne utice na rezultat;
zahteva dosta ucenja i vezbanja;

Preferans:
individualna igra, svako igra za sebe;
sreca pri podeli karata moze mnogo da utice na rezultat;
mnogo laksi za nauciti, i za igranje;

Ipak nisi sasvim u pravu. U rober bridžu (rubber bridge - "kućna" varijanta) dosta utiče i sreća. Ne baš kao u preferansu, jer ipak ima 52 karte (bridž) naspram 32 (pref). Takođe, kroz više odigranih partija prefa, vidi se ko je bolji igrač - doduše, slažem se da je mnogo manje iskustva potrebno da se pohvataju sve cake, i da se pref oseti skroz.

Takođe, u roberu, iako je odigravanje, po pravilima, naravno, "parsko", u krajnjem rezultatu - posle tri robera (tokom kojih je svako sa svakim bio partner), jedan je pobednik - tj. onaj koji je sakupio najviše poena.

Slično, u prefu konstantno imaš dvojicu koji zajedno igraju protiv trećeg - bez izuzetka. Iako je samo jedan pobednik na kraju, bez dobrog timskog rada "dvojice protiv jednog" u toku partije, nema lepe igre.
[ sigma**2 @ 22.11.2007. 12:30 ] @
Nije mi ni bila namera da pravim naučnu sociološku studiju, već sam da nabacim malo otkačeniji pogled na razliku bridža i preferansa, i da to uporedim sa društvenim uređenjima prema tome gde je koja igra popularnija.
Kad govorim o bridžu, mislim isključivo na turnirski, gde je značaj podele karata minimiziran. Ako se i pref bude igrao na sličan način, onda se ta razlika gubi.
Citat:

Slično, u prefu konstantno imaš dvojicu koji zajedno igraju protiv trećeg - bez izuzetka. Iako je samo jedan pobednik na kraju, bez dobrog timskog rada "dvojice protiv jednog" u toku partije, nema lepe igre.

To ne pije vodu kada je u pitanju suština igre. Ambicija igrača prefa je da ostvari individualno najbolji rezultat, dok je motiv igrača bridža da zajedno sa svojim partnerom ostvari najbolji rezultat. To što se u pojedinoj ruci udruže dvojica protiv trećeg ne menja osnovnu karakteristiku o kojoj je reč.
[ commissar @ 22.11.2007. 16:02 ] @
@sigma**2: ne ujedinjuju se u pojedinoj ruci, vec u svakoj, i bez izuzetka - uvek dvojica igraju da sruse treceg, ako su obojica dosla na igru. Jedino varira koja dvojica i koji treci :)
Individualno najbolji rezultat jeste konacan cilj igre, i to je tacno, ali "ad hoc timski duh" provejava kroz igru.
[ tiranin @ 05.10.2008. 15:51 ] @
Na
http://www.worldbridge.org/tourn/Beijing.08/Beijing.htm

se mogu pratiti rezultati koje naši postižu na Olimpijadi misaonih sportova.
Mladi (do 28) igraju jako dobro, što se nažalost ne može reći za seniorsku mušku, a ni za žensku ekipu.
Ohrabruje što se ipak uspelo u slanju prilično brojne reprezentacije.
[ zarek @ 07.10.2008. 23:21 ] @
Znam da igram bridž...
sa 6 godina, poslednje letovanje sa celom porodicom, sam razbijao kartarosa, caletu je rekao da me nije pustao, mora da je sreca...
no tada sam i naucio, malo ranije...
posle sam modifikovao pravila, za mene i sestru, male ruke, i igrao neki svoj bridz...
a onda kada sam radio jedno leto, na odmaralistu jednom, manjka posla, ali kartarosa svuda, igrao sam vise puta, ali me kocka nikad nije preterano privlacila, iako su ulozi bili na nivou dnevnice... nisam igrao odavno, postoji negde online igra na nekom domacem sajtu, na urbae, cini mi se, da tamo sam video...

ne volim pref...malo sam igrao...
[ sigma**2 @ 08.10.2008. 07:54 ] @
Boga mi, kako zarek piše,
čini mi se da ćovek igra neku svoju igru koju je iz ko zna kojih razloga nazvao bridž.
To sam video par puta, ljudi neke varijante remija ili kanaste nazivaju bridž !?
Ipak ta misaona igra nije za balkanske brzomisleće slaborazumevajuće individue.

Odoh na onaj sajt što je pre neki dan postovao tiranin.
Pukli smo, katastrofa!
Omladinci padoše ispod 30. mesta, razbiše nas Hrvati.
Mušku reprezentaciju odvališe Ameri, a ženskinje nam od početkai igraju traljavo, oko 15. mesta u grupi od 18 timova.
Tablići su za ovaj narod, i ništa komplikovanjie!

Zato smo najbolji u trange-frange životnim aktivnostima :)

[ tiranin @ 08.10.2008. 11:57 ] @
Vala baš!!!
[ zarek @ 10.10.2008. 04:17 ] @
Citat:
sigma**2: Boga mi, kako zarek piše,
čini mi se da ćovek igra neku svoju igru koju je iz ko zna kojih razloga nazvao bridž.
To sam video par puta, ljudi neke varijante remija ili kanaste nazivaju bridž !?
Ipak ta misaona igra nije za balkanske brzomisleće slaborazumevajuće individue.

Odoh na onaj sajt što je pre neki dan postovao tiranin.
Pukli smo, katastrofa!
Omladinci padoše ispod 30. mesta, razbiše nas Hrvati.
Mušku reprezentaciju odvališe Ameri, a ženskinje nam od početkai igraju traljavo, oko 15. mesta u grupi od 18 timova.
Tablići su za ovaj narod, i ništa komplikovanjie!

Zato smo najbolji u trange-frange životnim aktivnostima :)

u pravu si...remi..:) nazalost od malena me naucili da je to bridz, nisam remi igrao odavno, a bridz je:
http://en.wikipedia.org/wiki/Contract_bridge
[ Srđan Pavlović @ 10.10.2008. 05:51 ] @
Vec vidim kako klinci mole vlasnike igraonica da skinu glupi World of Warcraft i stave Bridge :)
[ me-tuzalem @ 06.08.2010. 17:00 ] @
Možda će neko htjeti da ovo pročita?

http://www.politika.rs/rubrike...ar/zivot-i-stil/144662.sr.html
[ Izvoljski @ 06.08.2010. 19:29 ] @
Moje iskustvvo:

Bridz se igra iskljucivo u cetvoro i to tako da ste vi i igrac nasuprot vama - jedan tim, igrac. Otuda i ime BRIDGE (MOST). Kao u lorumu u igri zandar kad se igra na si.

Ovo je osnovni razlog sto je bridz malo teze igrati onako nasumice pa se zato skupljaju u klubove. Ni to nije dovoljno pa malo jaci igraci igraju uglavnom u stalnom paru.

Karte u bridzu na turniru se ne mesaju vec se pakuju u one cuvene pakete north, south, west, east i prosledjuju susednom stolu i tako u krug. Na kraju se uporedjuje ko je kako odigrao sa istim kartama pa mozete pobediti i ako ste izgubili ali odigrali najbolje moguce sa losim kartama.

suma sumarum:

ja sam kao student pmf voleo sve te igre, mada su karte u sustini vrlo proste i ne treba ih precenjivati kao neki neverovatni intelektualni poduhvat. Svi stosevi se brzo pohvataju jedino sto treba imati veliku paznju i dobru memoriju. I da, ok, lepo se takmiciti i druziti, ali sad ne bih imao vremena za sve to. To su stvari za profesionalce, studente ili penzose.
[ vladd @ 06.08.2010. 19:44 ] @
Ja bih to nazvao pasivnim druzenjem 4 osobe uz malo mozdane gimnastike.

Svakako je bolje druziti se uz bridz, bez davljenja o poslu i politici..
[ Srđan Pavlović @ 06.08.2010. 19:58 ] @
A ne, prijatelji i sluze da mogu jedni drugima da kukaju za posao i politiku, kome ce kukati, ako nece jedni drugima? :)
[ me-tuzalem @ 11.08.2010. 11:01 ] @
Politika, mislim na novine, a ne na ono čime sa bave političari, je izgleda krenula u propagiranje bridža.
Prije deset dana je objavljen prvi, a prije dva dana još jedan članak o bridžu.

http://www.politika.rs/rubrike...ar/zivot-i-stil/145236.sr.html

Mislim da je pogrešno igranje bridža vezivati za druženje i ćaskanje. Ja bih prije rekao da je igranje bridža riješavanje svojevrsnih mozgalica. Svako dijeljenje je mali specifičan rebus koji kroz licitaciju i odigravanje treba riještiti (ili se bar što više približiti optimalnom riješenju).
Bilo da se igra šah, ili riješava sudoku, aktiviraju se vijuge, i to je vrlo korisno. U tom pogledu je bridž među najkorisnijim mentalnim vježbama.
Naravno, u sredinama gdje se smatra da se od razmišljanja dobija rak na mozgu, to i nije popularno kao ispijanje piva dok se sjedi na praznim gajbicama(i ogovaraju političari ili susjedi), ali to je za neki drugi forum.
[ Velja_JA @ 20.02.2012. 23:37 ] @
Ako jos uvek ima zainteresovanih za bilo koji podatak o bridzu, slobodno me kontaktirajte :))

[email protected]

P.S. Krecu, doduse jos uvek stidljivo, bridz sekcije u skolama, ulozilo se dosta u opremu, cesce smo u medijima.
Sto se rezultata tice, nismo mi toliko losi koliko nemamo iste uslove.
Nasi reprezentativci su ljudi koji imaju posao, uzimaj sopstvene slobodne dane da odu na prvenstvo, para uvek manjka, dovija se kako se moze i kako se snadje, a jace evropske i svetske reprezentacije ( Italija, Poljska, Rusija, Bugarska, Nemacka, skandinavci, Izrael, Francuska i naravno Ameri, Kina i ostali ) su sastavljene od bridz profesionalaca, imaju ozbiljne sponzore ( najpoznatija je npr Lavazza, Bil Gates itd ) i placene pripreme sa pripremnim turnirima sirom sveta ...
[ Velja_JA @ 20.02.2012. 23:37 ] @
Zvanicni sajtovi

www.bridgeserbia.org

www.fascicod.net
[ GMarco24 @ 04.03.2013. 16:26 ] @
Ovaj sajt nudi učenje bridža online
Škola bridža