[ withsnow @ 27.10.2005. 20:02 ] @
Svi mi kazu da sam paranoican,ali ja negde procitah da steti. |
[ withsnow @ 27.10.2005. 20:02 ] @
[ Deda_Mraz @ 27.10.2005. 22:53 ] @
Šteti monitoru a samom kućištu računara, ne!
[ Zikka @ 28.10.2005. 00:13 ] @
S obzirom koliko se pusi kod nas mislim da smeta i zvucnicima i tastaturi a kamoli kucistu.
[ Deda_Mraz @ 28.10.2005. 00:45 ] @
Kakve veze ima tastatura sa dimom?
Da vidiš ti našta meni liči tastatura...zapitao bi se da li to i dalje treba da radi ili je trebalo da rikne pre 100 godina prošla je sito i rešeto... [ Leftist @ 28.10.2005. 01:00 ] @
smeta socivima na cd/dvd-ovima ovo ostalo je cvrsto povezano, tako da dim moze malo sta da uradi
[ S_Kid @ 28.10.2005. 06:32 ] @
Dovodi do bad sectora na HD-u :)
[ Dalibor81 @ 28.10.2005. 07:23 ] @
Pa to je uobicajeno radno okruzenje, a sto se tice optike na drajvovima, isto toliko joj smeta i povecana vlaznost vazduha, kao i promene iste.
A hard disk je hermeticki zatvoren, tak oda samo dim od pojedinih vrsta biljaka moze da prodre unutra [ tdjokic @ 28.10.2005. 08:14 ] @
Sta je dim? Sitne cestice necega, nastale sagorevanjem neceg drugog. Verovatno da se te cestice taloze gde god mogu, pa i u racunaru. Sigurno da plehu kucista to ne smeta, ali ima niz drugih delica unutra kojima bi mozda moglo smetati - otezano odvodjenje toplote i slicno. Mislim da je ono o bad sectora na HD-u bilo receno u shali.
Usput, mislim da HD-i nisu zatvoreni hermeticki, vec "prahotesno" (ova rec je na slovenackom, ne znam kako se zvanicno kaze na srpskom), dakle zasticeni od prodora prasine zaptivacem koji ima jednu malu rupicu, za izjednacavanje pritiska u i izvan kutije u kojoj je smesten mehanicki deo HD-a, tako da izvesna minimalna kolicina vazduha ipak seta unutra-napolje ali verujem da ce disk pre crknuti od upotrebe nego od te kolicine cigaretnog dima koji prodre unutra. [ pctel @ 28.10.2005. 09:48 ] @
Pored onoga sto su naveli, smeta i kulerima. Zalepi se za onu osovinicu i ona vise ne moze da se vrti. Kad se potpuno zaustavi cooler onda obicno crkne neka komponenta. Ako se zaustavi kuler na napajanju, moze se desiti da pocrkaju sve komponente.
[ JOJO847 @ 28.10.2005. 10:02 ] @
Znate ono kad je sve ljepljivo ? to je posljedica dima cigarete, i to u prostoru gdje se dosta pusi. Puno sam puta vidio npr ljepljivu zutu tastaturu koju mi se gadi pogledati :) A o ovome sto pctel govori, takodjer.
Citat: Duhanski dim je složeni aerosol u kojem je identificirano oko 4000 kemijskih sastojaka u krutom, tekućem i plinovitom stanju koji se mogu fizikalno i kemijski mijenjati i međusobno reagirati, a velik je broj tih sastojaka štetan za zdravlje. Osnovna onečišćenja zraka koja nastaju kao produkti sagorijevanja duhana su: katran, nikotin, ugljični monoksid, lebdeće čestice i brojne nadražajne tvari kao što su aldehidi,dušični oksidi, amonijak. preuzeto sa http://ergonomija.zpm.fer.hr/1999/mikroklima.htm [Ovu poruku je menjao JOJO847 dana 28.10.2005. u 11:07 GMT+1] [ jablan @ 28.10.2005. 10:41 ] @
Eh, o čemu vi brinete! Lakše ćete zameniti crknuti CD ili procesor, nego sopstvena pluća.
[ tdjokic @ 28.10.2005. 11:39 ] @
Citat: jablan: Eh, o čemu vi brinete! Lakše ćete zameniti crknuti CD ili procesor, nego sopstvena pluća. [ H@usto® @ 28.10.2005. 12:23 ] @
Jesu za dzabe, ali su samo jedna, jedina, i da kostaju, ne bi se mogla kupiti. :)
A za ovo... pa kako se dim lepi za zidove, po zavesama, sedistima u automobilu,... tako se sigurno lepi i za komponente. Sta znam... [ ntojzan @ 28.10.2005. 15:13 ] @
Da, mnogo je stetno, sto se lepi. Evo na mom kuleru ima oko 99.99% obicne prasine, i verujem da ima i 0.01% zalepljenih ostataka dima od cigarete. Toliko o tome.
[ ton_majstor @ 28.10.2005. 16:42 ] @
Nema tu velike mudrolije.
NARAVNO da šteti računaru. NARAVNO da na duže staze crkavaju komponente. Šteti kao i svaki dimno-katranski izvor zagađenja. U mom poslu, duvan je OUT! Ako gledate spotove gde likovi puše po studijima i nad mixerima, a posebno dok drndaju kompjuter, proglasite to za "mangupiranje", i nastavite dalje BEZ duvana. Primer. Imam mixer, digitalni, koji inače vredi oko 100 xxx. Zbog toga što je SKENJAN duvanom i ostalim sranjima, vrednost mu je ista, minus rad majstora koji to treba da očisti! A, na kraju krajeva, to ispadne max. 80 xxx. Malo li je? Pozdrav! [ Fuzz @ 28.10.2005. 17:29 ] @
A kako ti je tacno mikser skenjan duvanom?
[ commissar @ 28.10.2005. 18:57 ] @
[Ovu poruku je menjao commissar dana 28.10.2005. u 19:59 GMT+1] [ mrkidivx @ 28.10.2005. 19:22 ] @
Ovo izgleda jezivo!
[ neca @ 28.10.2005. 20:26 ] @
Uzas ;) meni je od ovog postalo lose :)
inace, ne znam koliko steti racunarima, ali je kod mene u radni to strogo zabranjeno, sto zbog radnje, sto zbog racunara... [ zoran @ 28.10.2005. 23:16 ] @
Ja mislim da gornji dugmići baš lepo služe kao držač cigareta , mislim imaju zaobljen oblik i između se smesti filter....pa ko još koristi one dugmiće F1,F2...
[ ton_majstor @ 29.10.2005. 22:12 ] @
Strašno je što znam čoveka koji upravo ima onakvu tastaturu i radni sto i koji živi i spava u ogromnom đubretu, takvi su mu i klavijature i komp i monitor i .... SVE!
Mikser je digitalan, znači, kompjuterizovan je! Potovi su mu motorizovani, i od kada ih je ZALEPIO katran, neki od njih se teško ili nikako pomeraju, a to direktno utiče na cenu uređaja! Zadovoljan? [ pufta @ 30.10.2005. 02:50 ] @
Pozdrav svima sirom ove nase lepe (ne)zagadjene planete majke Zemlje!
Od zaprljanih i neispravnih CD/DVD koji nista ne citaju preko zapeklih kulera i tako u nedogled, kao i stampaci i sve sto je otvoreno za pristup prljavstine je izlozeno toj posasti. Ne smatram da je moguce isterati duvanski dim iz okoline svih PC na zemaljskoj kugli, ali sto manje - to bolje! Ako postoji par stvari na koje sam alergican, to je svakako DUVANSKI DIM! Nema brate nista lepse od cistog i svezeg vazduha, pa ni zivotinje ne puse, valjda svinje i ostale kokoske znaju sta rade, a o kravama da i ne govorim! Pa kome bi bilo do toga da popije solju svezeg kravljeg (nikotinom obogacenog mleka), to ni svojoj rodjenoj deci ne bih dao! Sve u svemu, kad god mi dodje neka masina iz takvog duvanom prezagadjenog okruzenja, prvo popijem nesto protiv povracanja, pa tek onda pocnem sa ciscenjem kucista, kulera, napajanja, i svega ostalog koje vise lici na groblje nego na high tech proizvode. Inace, sretno sam se oprostio od cigareta i upaljaca pre 15 godina i mogu vam reci da je sve mnogo lepse i bolje, a o finansijama da i ne pricamo. Izvinjavamo se mnogo se izvinjavamo, na podugackom postu. [ Milos Stojanovic @ 30.10.2005. 11:04 ] @
Šta mislite zašto je strogo zabranjeno pušenje u zatvorenim server halama?
Nikad toliko prašine ne može da uđe od spolja koliko može cigareta da stvori. Osim ako ne živite na površinskom kopu uglja i držite otvorene prozore ceo dan. Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|