[ Nabukodonosor @ 08.11.2005. 09:00 ] @
Da nastavimo ovde. Znaci zanima me vase misljenje...sta mislite o kavijaru, ljudima koji ga jedu, mogucnostima da se konzumira, povezanosti kavijara sa finansijskom situacijom i slicno. Sto se mene tice sve je ontopic dok se prica o kavijaru. Tako da moderatoru nemoj da mi diras temu.
Prvo da odgovorim boccio-u.

Citat:
Na ovoj temi su ukupno 2 (dve) osobe izjavile da im se ukus kavijara ne svidja: despotbg i pajaja. O cemu pricas? Opet si se napio :)

Prvo, pored tih pomenutih pogledaj sta sam ja rekao i sta je Fuzz rekao. A drugo, nemas razloga da me vredjas jer ja tebe nisam vredjao. Ja uopste ne pijem tako da ne znam kada sam to vec jednom bio pijan.
[ jablan @ 08.11.2005. 09:50 ] @
Čoveče, zašto se uzbuđuješ? Neko jede kavijar zato što voli, neko jede zato što je fancy, nekom se sviđa, nekom ne. Ja lično nisam probao, nisam imao prilike, a i kad bih imao, dobro bih razmislio.

Što se cena tiče, verovatno je skup ali nije toliko da radoznao čovek ne bi mogao da ga proba, ako baš ima želju.
[ S_Kid @ 08.11.2005. 10:16 ] @
Ja sam probao onomad jednom, ne znajuci sta je, dzizs svit madr meri enf dzozef... mislim da je zajebalo i pljeskavicu sa autobuske stanice...
[ pctel @ 08.11.2005. 11:52 ] @
Nisam imao nikakvu zelju da probam kavijar. To je uvek bila aristokratska hrana kojom su ljudi iz odredjenih slojeva drustva hteli da se izdvoje od proseka, da dokazu da su nesto bolji. Setite se devedesetih godina i hiperinflacije, dok je moja porodica jedva zaradjivala za jaja i slaninu (da ne kazem hleb i mleko, to je otrcana fraza), ko je sedeo u Hyatt-u i jeo kavijar? Lopovi, prevaranti, kriminalci, mafijasi i ostali najgori olos ove zemlje. Tako i danas, 10-15 godina posle vezujem kavijar za takve ljude i ne zelim da ga probam, bez obzira sto je postao dostupan i prosecnom coveku.
[ boccio @ 08.11.2005. 13:47 ] @
Citat:
Nabukodonosor:
Prvo, pored tih pomenutih pogledaj sta sam ja rekao i sta je Fuzz rekao. A drugo, nemas razloga da me vredjas jer ja tebe nisam vredjao. Ja uopste ne pijem tako da ne znam kada sam to vec jednom bio pijan.

aaaaaaa, bre al smo na kraj srca. Koje vredjanje, to je fooooraaaa. Vide li ti smajlija iza? Uf, znaci od sad samo u satenskim rukavicama komuniciramo :)
Citat:
pctel: To je uvek bila aristokratska hrana kojom su ljudi iz odredjenih slojeva drustva hteli da se izdvoje od proseka, da dokazu da su nesto bolji. Setite se devedesetih godina i hiperinflacije, dok je moja porodica jedva zaradjivala za jaja i slaninu (da ne kazem hleb i mleko, to je otrcana fraza), ko je sedeo u Hyatt-u i jeo kavijar?

Isti oni koji su sedeli po kafanama na ibarskoj magistrali i zdrali jagnjetinu ispod saca... Pa ne vidim da se sad neko buni protiv jagnjetine? Ali zato kavijar... A, kad smo kod aristokratije i proseka - jeli, pctel, verovatno se ne bunis da malo meznes prsutu i kajmak, a? :) A sto ne jedes umesto toga prokisli sir i neku shvarglu? Cisto da se distanciras od aristokratske hrane :)
Citat:
Nabukodonosor: sta mislite o kavijaru, ljudima koji ga jedu, mogucnostima da se konzumira, povezanosti kavijara sa finansijskom situacijom i slicno.

Pa mislim isto sto i o ljudima koji jedu medvedji prsut, jastoga, fazana, jaja od prepelice, lososa... Vole bre ljudi da jedu, i sta sad?! Ocigledno ima skorojevica koji ce da jedu (a pogotovo da drugi vide) nesto skupo, i sta sad? Jel zbog njih treba da generalizujemo?

Ono sto mene licno nervira je sto neke "egzoticne" (?!) namirnice povezujete iskljucivo sa snobizmom, a sto malo ne pogledate u svoje dvoriste? Zasto nije snob neko ko jede prsut umesto tirolske salame, a?!

Daj bre, Nabukodonosor, navrzo si se na taj kavijar ko smrt na babu :) Ja se slazem da sam pojam "kavijara" asocira na high society, ali ti samo dokazujes da robujes predrasudama tim naslovom teme. "Sta mislite o ljudima koji jedu kavijar"?!? Glupost... Mislim kavijar, big deal... ikra ko ikra samo od jedne vrste ribe :)

[Ovu poruku je menjao boccio dana 08.11.2005. u 14:50 GMT+1]
[ pctel @ 08.11.2005. 14:29 ] @
Citat:
boccio: Isti oni koji su sedeli po kafanama na ibarskoj magistrali i zdrali jagnjetinu ispod saca... Pa ne vidim da se sad neko buni protiv jagnjetine? Ali zato kavijar... A, kad smo kod aristokratije i proseka - jeli, pctel, verovatno se ne bunis da malo meznes prsutu i kajmak, a? :) A sto ne jedes umesto toga prokisli sir i neku shvarglu? Cisto da se distanciras od aristokratske hrane :).....

Pa ne znam, nekako je jagnjetina na ibarskoj magistrali uvek bila uglavnom hrana za radnicku klasu, znaci soferi, fizicki radnici na gradilistu i ostale najsire narodne mase. Ne svakog dana, ali jednom mesecno covek moze da sedne i da se posteno najede, narocito ako je pre toga danima jeo na brzinu najgoru hranu a cesto nije imao vremena ni da jede. Kavijar se u takvu pricu jednostavno ne uklapa. Coveku koji jede pecenje je svejedno da li ce jesti na nekom luksuznom mestu, ili u kuhinji gde se meso sece, cak je bolje ako ga niko ne gleda, jos ako je pecenje jos vruce, ma ne mogu dalje da pisem, odmah sam gladan... Sa druge strane kavijar mnogi ljudi ne jedu zato sto ga toliko vole da im krene voda na usta (kao meni kad pomislim na vruce pecenje)
vec zato da bi ih neko video i da bi dokazali svoj drustveni status. Jedu, smese se kao lepo im je, a u sebi misle "eh, da mi je sad ono vruce pecenje". Ne kazem da nema ljudi koji zaista vole kavijar, kazem da su u manjini. Osim toga kilogram pecenja je oko 1000 dinara, za kilogram kavijara treba izdvojiti 50 puta vise, to je sasvim dovoljna razlika da ova dva artikla podeli na hranu i hir.
[ StORM48 @ 08.11.2005. 15:39 ] @
Ne znam. Omirisao sam i hteo da ispustim dušu :)

Nisam imao srca da glumim mazohistu. Ne poznajem NIKOGA kome se sviđa, ali ne isključujem da postoje. Opet, mislim da najveći broj onih koji "vole" kavijar, rade to upravo da bi bili "viđeni".

Opet, to nije isključivo.

Najegzotičnija hrana koju sam jeo su školjke. Njih jedem i sviđaju mi se. Od ribe, jeo sam ajkulu (iliti morskog psa), sabljarku, ražu itd. Od svih mi se najviše sviđa sabljarka, mada jedan moj prijatelj kaže da je sabljarka "ko da jedeš krmenardlu" :)

Da mi se ne sviđa, ne bih je jeo, pa taman ispao najveći glupan kojeg je svet ikada video.

Pozdrav
[ Nabukodonosor @ 08.11.2005. 16:51 ] @
Citat:
aaaaaaa, bre al smo na kraj srca. Koje vredjanje, to je fooooraaaa. Vide li ti smajlija iza? Uf, znaci od sad samo u satenskim rukavicama komuniciramo :)

ma neeee....ali ono "opet" me malo zbunilo...;)

edit: obrisana poruka iznad

[Ovu poruku je menjao pajaja dana 08.11.2005. u 20:09 GMT+1]
[ ventura @ 08.11.2005. 17:53 ] @
Citat:
pctel
Pa ne znam, nekako je jagnjetina na ibarskoj magistrali uvek bila uglavnom hrana za radnicku klasu, znaci soferi, fizicki radnici na gradilistu i ostale najsire narodne mase. Ne svakog dana, ali jednom mesecno covek moze da sedne i da se posteno najede, narocito ako je pre toga danima jeo na brzinu najgoru hranu a cesto nije imao vremena ni da jede. Kavijar se u takvu pricu jednostavno ne uklapa. Coveku koji jede pecenje je svejedno da li ce jesti na nekom luksuznom mestu, ili u kuhinji gde se meso sece, cak je bolje ako ga niko ne gleda, jos ako je pecenje jos vruce, ma ne mogu dalje da pisem, odmah sam gladan... Sa druge strane kavijar mnogi ljudi ne jedu zato sto ga toliko vole da im krene voda na usta (kao meni kad pomislim na vruce pecenje)
vec zato da bi ih neko video i da bi dokazali svoj drustveni status. Jedu, smese se kao lepo im je, a u sebi misle "eh, da mi je sad ono vruce pecenje". Ne kazem da nema ljudi koji zaista vole kavijar, kazem da su u manjini. Osim toga kilogram pecenja je oko 1000 dinara, za kilogram kavijara treba izdvojiti 50 puta vise, to je sasvim dovoljna razlika da ova dva artikla podeli na hranu i hir.

Pricas gluposti... Kavijar nije hrana u bukvalnom smislu pa da mozes da se najedes samo od kavijara, vec je to vrsta predjela koja se jede u malim kolicinama cisto da ti obogati paletu ukusa... Gledajuci na tako uzak nacin onda mozes reci da i kilogram tartufa kosta >2000 eura, pa opet je besmisleno cak i zamisliti nekoga da je stavio ispred sebe tanjir pun tartufa i da ih zdere...

O ukusima naravno ne vredi raspravljati, ali neki ljudi jednostavno imaju malo prefinjenij ukus od drugih, i neki malo vise umeju da uzivaju u hrani od drugih... Kavijar, tartufi, masline itd. se primerice ne jedu da bi se najeo od toga, vec da ti obogati ukus druge hrane, ili da ti svojim jedinstvenim ukusom osvezi i malo razmrda cula...

Primerice, schweps tonik je gorko pice, i nema nikoga na svetu ko moze da kaze da to njemu nije gorko. A masa ljudi ga pije. Zasto? Pa zato sto uzivaju u drugacijem ukusu.

Licno meni se kavijar ne svidja nesto preterano nit bi mogao da pojedem gomilu kavijara, ali ponekada mi prija da osvezim svoja cula necim drugacijim... U ljudskoj svesti je uvek zelja za necim novim, da isprobavanjem novih stvari... FastForwarduj se 30 godina unapred kad budes starac na samrti, da li ce ti tada biti zao jer si celoga zivota jeo samo prasetinu i cevape, i nisi zeleo da probas nista drugo osim toga... Verujem da ce ti biti zao...

[ boccio @ 08.11.2005. 17:59 ] @
Citat:
StORM48:
Nisam imao srca da glumim mazohistu. Ne poznajem NIKOGA kome se sviđa, ali ne isključujem da postoje. Opet, mislim da najveći broj onih koji "vole" kavijar, rade to upravo da bi bili "viđeni".

Očigledno se ova tema neće nigde razviti :) Kavijar je namirnica kao i svaka druga, malo specifičnijeg ukusa, i solidno visoke cene (iako ništa spektakularno, zaista), ali očigledno ovde vlada neka čudna klima... Ako se slučajno drzneš da kupiš Vertu telefon, ili kažeš da jedeš kavijar (jeres! jeres!), ili bilo šta slično što odudara od cliché slike brkatog srbende koji krka jagnjetinu i sarmu - odma si folirant, fensijaner, etc ,etc... šta reći...

E, da... Meni nije žao da dam 50 evra za flašu vina... verovatno to radim da bih bio viđen (štagod to značilo...) a ustvari sam isto tako mogao i da popijem onaj nazovi-vranac, mislim, ništa mu ne fali, jel tako :)

[Ovu poruku je menjao boccio dana 08.11.2005. u 19:01 GMT+1]
edit: sredjivanje teme

[Ovu poruku je menjao pajaja dana 08.11.2005. u 20:09 GMT+1]
[ pctel @ 08.11.2005. 18:14 ] @
@boccio
Znas li ti uopste koje je vino dobro? Nemas pojma... Ono koje ispunjava 3 uslova:
- da je hladno
- da ga ima mnogo
- da je dzabe

;-)
[ flylord @ 08.11.2005. 18:19 ] @
Generalno mislim da je glupo da se raspravljate oko ukusa, ali da jedenje kavijara nema mnogo veze sa bogatstvom. Hrana bogatih su npr. supe od lastivicjih gnezda i jos neke egzotike :) ali ne i kavijar.
A sto se tice ukusa istog, ja sam isto imao priliku da nesto sto je valjda nesto kao kavijar samo sto je ljubicaste boje, i mogu reci da je stiglo samo do mog nosa, i onda su i creva htela da mi ispadnu kolko je odvratno :) Ali, istovremeno je jedna devojka pored mene rekla da je to fantasticno :)
Isto tako, ja sam uzivao u pecenim crvima :) Ali eto, ukusi su cudna stvar
[ Nabukodonosor @ 08.11.2005. 19:26 ] @
Ma ne, da se razumemo, ukusi jesu razliciti, ali to priznajem samo kada je nesto besplatno....znaci dam ti da jedes sta hoces dzabe i koliko hoces. E tada bi se videlo da li bi ti koji uzivaju u kavijaru....pa kako da kazem...tada bi se videlo da li bi im bio toliko zanimljiv ili privlacan. Cvrsto verujem, kada bi se desilo da npr. suva crevca postanu neka retkost i da budu skuplja od tartufa, da bi ta ista gomila skorojevica pohrlila da ih kupuje i da "uziva" u njima iako do tada nikada ista nisu ni probali...jer bi to bila sramota, jel da. Mozemo mi ovde da se lazemo do sutra, ali neke stvari su nepromenljive.
I zanima me nesto...kako to da bas ti skorojevici koji su puni para imaju taj istancani i prefinjeni ukus za hranu i pice?!? Kako to mi ostale nindze nemamo?! Pazi, ja razumem da porodice koje tako zive u zadnjih 300-400 godina imaju tu prefinjenost...to su takoreci i geni. Prenosi se sa kolena na koleno. Ali takvih porodica u Srbiji NEMA. Znaci ima gomila ljudi koji jednostavno imaju mnogo para...ali problem je sto su ih stekli juce. I zato nemoj ventura da mi pricas o tome kako su oni prefinjeniji od mene i da imaju vise ukusa. Zna se sta su statusni simboli. Uglavnom ono ste nema kvalitet ekvivalentan sa cenom koju nosi. Kao npr. i taj Vertu koga je neko pomenuo. Kao i kavijar.
[ Nabukodonosor @ 08.11.2005. 19:31 ] @
Citat:
uopste mi se ne ulazi u diskusiju sa osobom koja na pitanje kako se jede kavijar (prethodna tema) ne ogovara na pitanje vec pise o nekoj svojoj filozofiji kakvi su ljudi koji ga jedu i kako ga nikad nece probati , kako smrdi, kako su deca u africi gladna...
samo cu ti reci da se odmah diskonektujes sa interneta jer ta deca u africi nisu mogucnosti da surfuju netom, pa je sramota da ti to radis sada...

Samo da se nadovezem na ovo sto je atinna rekao...pazi ja nisam rekao da kavijar ne treba da se jede zato sto je neko u Africi gladan. Tom logikom ni hleb ne bi trebalo da jedemo. Ja sam rekao da redovno konzumiranje kavijara i slicnih jela zavisi od finansijske situacije (i jos nekih stvari, ali da stanemo samo na ovome sada) i da ljudi u Africi npr. su zbog toga "kulturno neobrazovani i nevaspitani" kako ventura kaze. Jer nemaju USLOVA da se vaspitaju. Nadam se da su sada shvatio povezanost koju sam predocio.

[Ovu poruku je menjao Nabukodonosor dana 08.11.2005. u 21:21 GMT+1]
[ atinna @ 08.11.2005. 19:33 ] @
Citat:
Nabukodonosor
I zanima me nesto...kako to da bas ti skorojevici koji su puni para imaju taj istancani i prefinjeni ukus za hranu i pice?!? Kako to mi ostale nindze nemamo?!.

mozda zato sto nemas priliku nista od navedenog da probas? (ne znam zasto si se bas za famozni kavijar uhvatio, koji i nije bas nedostupan , ali neka ti bude)

poenta je da ne treba da pljujes nesto sto nisi ili nemas priliku da na miru probas/osetis
[ pctel @ 08.11.2005. 19:38 ] @
Citat:
Nabukodonosor: S i da ljudi u Africi npr. su zbog toga "kulturno neobrazovani i nevaspitani" kako ventura kaze. Jel nemaju USLOVA da se vaspitaju.
Retko kad moram da kazem nekom da prica gluposti, ali ti i ventura pricate. Kakve veze ima hrana sa obrazovanjem i vaspitanjem, jeste li vi ljudi pri cistoj svesti? Ja ako NECU da jedem kavijar sam sada znaci neobrazovan i nevaspitan? Pare koje trosite za kavijar boolje usmerite na clanarinu u biblioteci, knjige imaju neuporedivo bolji uticaj na obrazovanje i vaspitanje nego tamo neki kavijar!
[ mitar1982 @ 08.11.2005. 19:57 ] @
...samo kratko, pošto je tema otišla u ...., ma neka ova dama što jede kavijar kaže :D

...ne sećam se da sam ikad probao nešto tako gadno...
[ Nabukodonosor @ 08.11.2005. 20:20 ] @
Citat:
mozda zato sto nemas priliku nista od navedenog da probas? (ne znam zasto si se bas za famozni kavijar uhvatio, koji i nije bas nedostupan , ali neka ti bude)

Kavijar sam uzeo za primer jer smo o njemu pricali u onoj temi. Uzmi bilo koje jelo koje je statusni simbol za primer. I nijednog trenutka nisam rekao da ga nisam probao.
I nije mi jasno zasto ja sto nemam priliku da probam nesto nemam prefinjen ukus. To sto on ima priliku da proba kavijar UOPSTE ne znaci da pod obavezno mora da ima prefinjen ukus. On mozda zivi u nekom velegradu a ja svaki dan jedem cvarke...jel to znaci da sada ja imam prefinjen ukus, jer on nema priliku da proba cvarke? Ma ne moze to tako da se povezuje...

Citat:
Retko kad moram da kazem nekom da prica gluposti, ali ti i ventura pricate. Kakve veze ima hrana sa obrazovanjem i vaspitanjem, jeste li vi ljudi pri cistoj svesti?

Pa prijatelju ako si citao proslu temu ja sam njega bas to pitao! Ne znam gde si video da sam ja to rekao. Ja sam samo pomenuo ono sto je rekao ventura. Procitaj sta sam u onoj temi rekao u vezi toga. A slazem se u potpunosti sa tobom.
[ atinna @ 08.11.2005. 20:32 ] @
nabuko....:
I nije mi jasno zasto ja sto nemam priliku da probam nesto nemam prefinjen ukus. To sto on ima priliku da proba kavijar UOPSTE ne znaci da pod obavezno mora da ima prefinjen ukus. On mozda zivi u nekom velegradu a ja svaki dan jedem cvarke...jel to znaci da sada ja imam prefinjen ukus, jer on nema priliku da proba cvarke? Ma ne moze to tako da se povezuje...

_____

pa kako onda mozes onoliko da pises da ne valja i da smrdi kad nemas priliku da probas uopste?
znaci da ti treba da napises: "ne znam, nisam probao" ili "probao sam jednom, nije mi se dopalo" ... a ne da ubedjujes i druge da i njima treba da smrdi i da im se ne dopada i da skupljas glasove i ubedjujes nas da vecini "smrdi" kavijar isto kao i tebi
[ ventura @ 08.11.2005. 20:37 ] @
Citat:
Nabukodonosor: Ma ne, da se razumemo, ukusi jesu razliciti, ali to priznajem samo kada je nesto besplatno....znaci dam ti da jedes sta hoces dzabe i koliko hoces. E tada bi se videlo da li bi ti koji uzivaju u kavijaru....

Jesi ti nekad cuo za rec hedonizam, i definiciju sta ta rec znaci?

Pomiri se sa tim da naprosto postoje ljudi koji vole razlicite ukuse, i koji cene dobru kuhinju.

Pihtije su za vecinu jednako odvratne kao i kavijar, pa opet ih voli dosta ljudi i jede ih zbog njihovog jedinstvenog ukusa, pa opet ne kazes njima nista jer je cena pihtija beznacajna...

Citat:
Nabukodonosor:
I zanima me nesto...kako to da bas ti skorojevici koji su puni para imaju taj istancani i prefinjeni ukus za hranu i pice?!? Kako to mi ostale nindze nemamo?! Pazi, ja razumem da porodice koje tako zive u zadnjih 300-400 godina imaju tu prefinjenost...to su takoreci i geni. Prenosi se sa kolena na koleno. Ali takvih porodica u Srbiji NEMA. Znaci ima gomila ljudi koji jednostavno imaju mnogo para...ali problem je sto su ih stekli juce. I zato nemoj ventura da mi pricas o tome kako su oni prefinjeniji od mene i da imaju vise ukusa.

Ovo sto si rekao je vrhunac snobizma, i cini te skorojevice koje upravo prozivas mnogo vecom gospodom od tebe.

Niko ovde nije rekao da bi uzivao u hrani da trebas biti bogat. Naprosto, bilo ko moze da uziva u hrani, i konkretno sto se kavijara tice, ne moras da kupujes Beluga, vec mozes naci neku zamenu koja je slicnog ukusa a kosta manje od tegle domaceg ajvara.

Znaci, tvoj stav je da ako neko nema aristoktratsku lozu koja se proteze u poslednjih 300-400 godina, taj uopste nema prava da uziva u necemu tako banalnom kao sto je hrana?

Cisto da te podsetim, dobra hrana ne mora po pravilu da bude i skupa... Imas ti dobrog domaceg vina, paski sir, dalmatinski prsut, riba i morski plodovi (izmedjuostalog i 'kavijar' ako hoces), imas i dobre masline i lose masline, ne moras da budes ultrabogat ili aristokrata da bi znao da uzivas u dobroj hrani, pa i da bi povremeno sebe pocastio kavijarom ili da narendandas tartufe preko nekog jela... To uopste nije neki bauk niti nesto ekstra skupo...

Citat:
Nabukodonosor:
Zna se sta su statusni simboli. Uglavnom ono ste nema kvalitet ekvivalentan sa cenom koju nosi. Kao npr. i taj Vertu koga je neko pomenuo. Kao i kavijar.

Kavijar je HRANA.
Vertu je NAKIT.
[ StORM48 @ 08.11.2005. 20:40 ] @
@boccio
Ja sam samo rekao da MISLIM da najveći broj onih koji pričaju da im se sviđa, to rade da bi bili viđeni. To nikako nije značilo da je svako ko jede kavijar (ili slično) neko s kompleksom. To nije tačno.

To ne isključuje postojanje kategorije kojoj se STVARNO sviđa, ali smatram da su u manjini. Mnogi bi d--- dali samo da ispadnu mnogo pametni. O tome se radi. Vina su sasvim druga stvar, jer postoje klase vina, kako po kvalitetu i tako i po ceni, pristupačnosti itd. Povlačenje paralele je neprirodno, pošto je vino, ovakvo ili onakvo, doslovno SVIMA dostupno.

Mene cela priča podseća na ljude koji odu u restoran i poruče viski, koji nikada pre nisu pili, samo zato što je to viski. Od onih koji konzumiraju alkohol (ne spadam u njih), barem 90% njih tvrdi da je svaka naša radža tri puta bolja od bilo kog viskija. Pa opet, kad odu u restoran, svi naprasno "vole" viski. To je taj sindrom.

Znači, podržavam ideju da postoje ljudi koji vole kavijar ili koji nisu obožavaoci, ali ga jedu, kao što postoje ljudi koji vole majonez, i oni koji ga ne vole. Oni koji vole, nikako ne mogu da razumeju ove koji ne vole. Isto važi i u suprotnom pravcu.

Edit: Zaboravio sam još nešto da napomenem. Treba uzeti u obzir da ne mora svaka gastro-ekscentričnost da ima veze sa prefinjenošću, snobizmom i koječime. Neki ljudi prosto OBOŽAVAJU da konzumiraju egzotičnu hranu. Poznajem par takvih.

Pozdrav

[Ovu poruku je menjao StORM48 dana 08.11.2005. u 21:44 GMT+1]
[ Ilic Igor @ 08.11.2005. 20:40 ] @
Lično mislim, da kavijar ima svoj "brend",
probao sam na jednoj večeri bio je u nekoj figuri od leda.
Kad sam video odma mi je sinule one fore iz filmova, uzo kašiče zagrabio "suno" u tanjir
uzeo neko "lepče" što je bilo tu i seo. Srećom da sam se prvo najeo ostalih zezalice i kao to ću na kraj. Uzeo vino, odlomio malo hleb namazao. To je sve što je lepo, možda je ono nekom lepo, suši mi je odvratan isto, ali nekom se to dopada.
Ukusi su različiti.
Gulaš od divljači je vrh!
[ despotbg @ 08.11.2005. 22:54 ] @
Eee ja spomenuo da sam jednom video i probao kavijar u zivotu i ljudi me vec pljuju (neposredno) da sam burzuj i da zbog mene neko gladuje. Koliko ja znam covek koji mi ga je doneo je rekao da taj kavijar iz teglice i nije tamo bio skup. Ipak ja mislim da sa mojim primercima nesto nije bilo uredu jer svi koji su ga probali rekli su da je odvratan!

[Ovu poruku je menjao despotbg dana 08.11.2005. u 23:55 GMT+1]
[ atinna @ 09.11.2005. 03:31 ] @
a kako ste ga probali?
[ Nabukodonosor @ 09.11.2005. 06:29 ] @
Citat:
pa kako onda mozes onoliko da pises da ne valja i da smrdi kad nemas priliku da probas uopste?
znaci da ti treba da napises: "ne znam, nisam probao" ili "probao sam jednom, nije mi se dopalo" ... a ne da ubedjujes i druge da i njima treba da smrdi i da im se ne dopada i da skupljas glasove i ubedjujes nas da vecini "smrdi" kavijar isto kao i tebi

ufff.....

Citat:
Znaci, tvoj stav je da ako neko nema aristoktratsku lozu koja se proteze u poslednjih 300-400 godina, taj uopste nema prava da uziva u necemu tako banalnom kao sto je hrana?

Ne svidja mi se sto se samo bavis zamenom teza i svaku moju rec izvrces. Ja uopste tako nesto nisam rekao. Ja sa rekao: ne mozes da mi pricas o nekoj prefinjenosti i o tome kako je neko rodjen prefinjen samo zato sto se pre par godina nakupio para boga pitaj kako...i samim tim je po tebi dobio i prefinenjenost i odmah zna da ceni kavijar vise. Jeste al u qurcu! To se zove skorojevic kao iz udzbenika.

Citat:
Cisto da te podsetim, dobra hrana ne mora po pravilu da bude i skupa...

Znam ja to...ali imam osecaj da ljudi o kojima pricamo nemaju bas prevelikog interesovanja za tako nesto. nema veze sto je mozda i bolje, ali jeftino je...ne zanima ih. Bila je cini mi se sinoc neka emisija na BK bas na ovu temu. Pominjala se i "silikonska dolina" kao utociste svih tih skorojevica. Bila je ekstra zanimljiva situacija kada su isli po onim bastama i ispitivali ih koju su knjigu zadnji put procitali. hahaha! Bitno je da je on tu dosao u svom dzipu, stavio na sto Vertu telefon i narucio kavijar. E sad kazi ti meni, jel mozes da zamislis takve likove da odu negde u kafanu na pecenje i ili nesto slicno?! Sta kao, kavijar je lepsi od pecenja?!? Ali njih neces da vidis u kafani. Zasto? Ovo pitanje je hipoteticko jer i ja i ti znamo odgovor na njega.
[ zi:: @ 09.11.2005. 07:56 ] @
Zašto ti poistovećuješ one iz silikonske doline sa onima koji vole kavijar? Dobro kaže boccio, to ti je ikra, doduše malo skuplja, šta se oko toga treba praviti tolika buka? Danas su delikatese dostupnije nego ikada, čokolada je prije koštala čitavo bogatstvo, a sada najfiniju Lindt čokoladu od 70%, 85% i 99%(!!) kakaoa možeš kupiti za par eura .

Neko voli da eksperimentiše sa hranom, neko ne. Ne treba osuđivati one koji eksperimentišu i uživaju u tome. Na dosta ukusa treba da se navikneš. Meni je recimo prvi put kafa bila odvratno gorka, no nakon par puta navikneš se na ukus i uživaš u njemu.

Shvatam one kojima se ne sviđa kavijar, a razumem i one kojima se sviđa. Ja sam probao više od 10 vrsta kavijara, od beluga i sevruga kavijara do onih nazovi-kavijara koje farbaju sa sipinim crnilom da bi imalo kakav-takav ukus i crnu boju. Da li se foliram ako taj kavijar jedem kući? Kao što ventura kaže, to ti je još samo jedan ukus, nekada ga probaš za promenu i to je to.

Naravno da uživam i u paškom ili livanjskom siru, ne prođem pored Mačkata da ne svratim na jagnjetinu, obožavam sve vrste gljiva i morskih plodova. Mislim da je totalno individualno da li neko voli da eksperimentiše u hrani, ili voli da jede jednoobrazno čitavog života.

PS koja je poslednja knjiga koju si ti pročitao?
[ Nabukodonosor @ 09.11.2005. 09:06 ] @
Citat:
Neko voli da eksperimentiše sa hranom, neko ne. Ne treba osuđivati one koji eksperimentišu i uživaju u tome

Ja njih i ne osudjujem. I ja obozavam da probam sve i svasta. Ali osudjujem one koji to rade jer je to "fensi". Razumes? Niko normalan nece da napada nekoga zato sto proba nesto novo. I ovde smo kavijar uzeli samo za primer.
[ zi:: @ 09.11.2005. 09:18 ] @
Tu se slazemo. Samo pre nisi bas zvucao tako, nego si se obrusio na sve koji vole kavijar, i koriste kasicicu od sedefa pri tome :)
[ Bananaman @ 09.11.2005. 09:23 ] @
Al' ste ga oterali offtopic... :) Ne nameravam da se narocito upustam u polemiku. Samo predlazem jedan test - dati kavijar osobi, da ga jede u prostoriji u kojoj nema nikoga. Ako joj se svidi (mozemo to i snimiti skrivenom kamerom, je li) - nije snob :) Kavijara, btw, ima puno vrsta, a oni "pristupacniji" su uglavnom surogati za 'pravu stvar'. Original kavijar (Beluga je jedan od najrasprostranjenijih brendova) jede se u vrlo malim kolicinama tako sto se maze na *posebnu vrstu hleba*. E sad, kome se to svidja, a ko to jede u drustvu da bi se "iskazao" - to je neko drugo pitanje.

Mnogi ljudi, kao sto neko vec rece, su gastronomi. To, medjutim, nema veze toliko s parama, koliko s mozgom. Gastronom ne krka vrucu svinjetinu i kavurmu na kilo, vec uziva u raznovrsnim, bogatim ukusima kojima nasladjuje svoja cula. U pitanju je stil zivota i - po meni - jedan od boljih indikatora ko je "ljakse" (da upotrebim beogradski izraz), a ko osoba od stila. Gastronom je lisen onog odvratnog poriva da se prezderava i za to je potrebno biti samo malo vise open-minded. Nema nikakve potrebe da se bude aristokrata i sl...
[ Nabukodonosor @ 09.11.2005. 10:51 ] @
Citat:
Al' ste ga oterali offtopic... :) Ne nameravam da se narocito upustam u polemiku. Samo predlazem jedan test - dati kavijar osobi, da ga jede u prostoriji u kojoj nema nikoga. Ako joj se svidi (mozemo to i snimiti skrivenom kamerom, je li) - nije snob :)

E o tome ja i pricam, ali se svi nesto prave da me ne razumeju.
[ zi:: @ 09.11.2005. 10:59 ] @
Jel' bi ti pristao na takav test? I mislis da ne bi imao predrasuda (negativnih ili pozitivnih) prema kavijaru, posto ih vec imas?

[ despotbg @ 09.11.2005. 11:15 ] @
Kavijar koji sam ja dobio je neto 113g kostao 3,2€. Tako i da nevidim nesto toliko bogato u kavijaru. Jedino to sto se kod nas to vezuje za burzoaziju
"jedem samo ostrige , kavijar me smara"
[ ventura @ 09.11.2005. 11:35 ] @
Citat:
Nabukodonosor: Znam ja to...ali imam osecaj da ljudi o kojima pricamo nemaju bas prevelikog interesovanja za tako nesto. nema veze sto je mozda i bolje, ali jeftino je...ne zanima ih. Bila je cini mi se sinoc neka emisija na BK bas na ovu temu. Pominjala se i "silikonska dolina" kao utociste svih tih skorojevica.

Da te potsetim ukoliko si zaboravio - Ti si sve ljude koji konzumiraju kavijar a pri tom nemaju aristokratsko poreklo nazvao skorojevicima.

Citat:
Nabukodonosor:
Bila je ekstra zanimljiva situacija kada su isli po onim bastama i ispitivali ih koju su knjigu zadnji put procitali. hahaha! Bitno je da je on tu dosao u svom dzipu, stavio na sto Vertu telefon i narucio kavijar. E sad kazi ti meni, jel mozes da zamislis takve likove da odu negde u kafanu na pecenje i ili nesto slicno?! Sta kao, kavijar je lepsi od pecenja?!? Ali njih neces da vidis u kafani. Zasto? Ovo pitanje je hipoteticko jer i ja i ti znamo odgovor na njega.

Ovo me podseca na reakcije na jedan sajam knjiga od pre par godina kad se po novinama pisalo ko uglavnom kupuje knjige na tim sajmovima (?!?)

Poenta novinara je bila da, posto su knjige 'skupe' jelte, te iste knjige najvise kupuju skorojevici puni para kako bi popunili prostor u svojim kucnim bibliotekama. Mozda to i jeste tako, ali time samo raste verovatnoca da ce njihova deca mozda nekad uzeti neku od tih knjiga pa je procitati, jer su im knjige tu na dohvat ruke... I kupovina knjiga, ma ko god da ih kupovao i iz kog god razloga, samo moze biti pozitivna stvar.

Uzmi za primer jednog Bill Gates-a... On je po tvojoj definiciji skorojevic... Njegovi roditelji su jedna sasvim prosecna americka porodica, a on se bahanalise sada sa milijardama i ima jahtu od 100 metara... Jel on nema pravo da jede kavijar, i jel bi i njega gledao bledo kad bi on jeo kavijar?

To sto ti pricas, to je samo vrhunac licimerstva i nista vise... Znas da nisi u pravu, ali i dalje teras tu svoju pricu.. Ne znam zbog cega...

[ Nabukodonosor @ 09.11.2005. 11:35 ] @
Citat:
Jel' bi ti pristao na takav test? I mislis da ne bi imao predrasuda (negativnih ili pozitivnih) prema kavijaru, posto ih vec imas?

Sta ste se bre u'vatili za taj kavijar?!!? Po 100-ti jubilarni put: on je samo uzet kao primer! Ima mali milion jela ili stvari koje sam mogao da postavim kao primer. Pricamo o stvarima koje ljudi koriste da bi nekoga impresionirali, iako mozda nemaju blage veze cemu te stvari sluze. Pricamo i skorojevicima. O onima koji imaju bolesnu potrebu da se prezentuju na takav nacin. Primer: imam poznanicu koja ladno daje 500 eura za neku majicu ili bluzicu, iako to realno vredi jedno 2 eura. Ili da 1000 eura za neke patike koje vrede 5 eura. Ili je npr. narucila WC solju iz jedne zemlje i dala za nju ne znam ni ja koliko hiljada eura. E sad ce ventura da kaze "eeej pa ima ljudi koji imaju prefinjeni ukus za WC solje...ima onih koji imaju istancan ukus za oblacenje". Ja bih pre rekao da su to ovce koje nemaju apsolutno nikakav ukus i da im je jedino bitno da se prica o njihovom finansijskom stanju. Mozes ti to do sutra da nazivas prefinjenost ili ne znam ti ja kako ali to ima svoje ime. To se brate moj zove kompleks.
E o tome pricam. U tom kontekstu pominjem i kavijar koji ima istu svrhu. A mi mozemo ovde da se lazemo do prekosutra kako ima ljudi koji imaju prefinjeni ukus i kako SAMO ONI znaju da cene prave vrednosti zivih ribljih jaja.
[ ventura @ 09.11.2005. 11:45 ] @
Citat:
Nabukodonosor
Primer: imam poznanicu koja ladno daje 500 eura za neku majicu ili bluzicu, iako to realno vredi jedno 2 eura. Ili da 1000 eura za neke patike koje vrede 5 eura. Ili je npr. narucila WC solju iz jedne zemlje i dala za nju ne znam ni ja koliko hiljada eura.

Ne bih da upotrebim goru rec, pa cu je zameniti sa blazom - IZMISLJAS!

Koja to bluza kosta 500 eura?

Koje to PATIKE kostaju 1000 eura?!?!?

WC solja od par hiljada eura? Ma daj...

Pa cak ni u Saksu na petoj aveniji ne mozes da nadjes garderobu po toj ceni... Bluza o kojoj pricas moze da kosta mozda 100 eura, sto je ok... Patike mogu da kostaju 200 eura sto je opet ok cena... A u WC solje se stvarno ne razumem...

[ bojan_bozovic @ 09.11.2005. 11:46 ] @
Ukusan je ;)

BTW jeo sam ga kuci, ne u Hajatu ;)
[ Nabukodonosor @ 09.11.2005. 11:53 ] @
Citat:
Ne bih da upotrebim goru rec, pa cu je zameniti sa blazom - IZMISLJAS!

Koja to bluza kosta 500 eura?

Koje to PATIKE kostaju 1000 eura?!?!?

WC solja od par hiljada eura? Ma daj...

hehe, ok ako ti tako kazes. Sto se WC solje tice narucena je iz Italije sa potpisom nekog lika, ne secam se kojeg. Sto se bluze ili majice ili sta je nema znam ni sam tice, nije to nista. Ako stvarno mislis da nema stvari koje toliko kostaju, prosetaj npr. kroz Milano Maritima...ja sam tamo vidjao npr. brushalter koji kosta npr. 400-500 eura. Ne shvatam zasto ti je to toliko fascinirajuce?! U Saksu na petoj aveniji nisam imao prilike da kupujem ali ako ti kazes da tamo nema ja ti verujem. Pricam ti za ono za sta znam. A sto se patika tice, u medjuvremenu sam se raspitao i nisu patike vec zenske cipele iliti sandale ili kako se vec zovu. Eto, mislim da tako necega u Saksu verovatno ima.

[Ovu poruku je menjao Nabukodonosor dana 09.11.2005. u 12:57 GMT+1]
[ Marko_L @ 09.11.2005. 12:03 ] @
Citat:
Pricamo o stvarima koje ljudi koriste da bi nekoga impresionirali, iako mozda nemaju blage veze cemu te stvari sluze. Pricamo i skorojevicima. O onima koji imaju bolesnu potrebu da se prezentuju na takav nacin.

Dobro, i šta sad ?
Mislim, nekako se previše uzbuđuješ oko toga.Da ima takvih ljudi, ima, i to niko ne može da porekne, ali to ti ne daje za pravo da svakoga koga vidiš da koristi to etiketiraš kao snoba ili skorojevića, pogotovo ne samo na osnovu toga što si video ili na osnovu nekoliko postova sa foruma koje si pročitao.Sećam se da si jednom prilikom (čini mi se da je bila tema o Vertu) rekao da te nerviraju ljudi koji nose torbicu jer su skorojevići.Pa vidi, ja recimo kad idem na posao nosim sa sobom pakovanje maramica, ključeve od kuće, nekoliko diskova, 2-3 olovke, blokče, 2 mobilna (evo ti bi me sad i zbog ovoga etiketirao, iako ne znaš da li možda ta dva telefona ne vrede zajedno ni 20 evra :)), lična dokumenta, kreditnu karticu...pa normalno da ću da nosim torbicu, neću da trpam sve to po džepovima, a i gde da nađem tolike džepove leti kada sam obično u trenerci i majici.I šta sad, ja sam snob ? :)
[ zi:: @ 09.11.2005. 12:31 ] @
Citat:
Sta ste se bre u'vatili za taj kavijar?!!?

sorry, ja sam samo gled'o naslov teme, i ono sto si napisao u inicijalnom postu:
Citat:
Znaci zanima me vase misljenje...sta mislite o kavijaru, ljudima koji ga jedu, mogucnostima da se konzumira, povezanosti kavijara sa finansijskom situacijom i slicno. Sto se mene tice sve je ontopic dok se prica o kavijaru.

nisam znao da se ne smemo 'vatati za njega :)

A da ima skorojevica, ima. Ako je njima lepsi zivot ako kupe cipelice od 1000eur, neka im bude. Ja to ne smatram logicnim, i ne bih tako nesto uradio, ali ako su zbog toga sretniji i ispunjeniji, sta sad ... necu ih smatrati magovima modernog oblacenja, ali necu biti ni nedajboze ljubomoran na njih zbog toga sto imaju te cipelice ili sta vec :)
[ Nabukodonosor @ 09.11.2005. 12:31 ] @
uff...ja uopste nisam pominjao nikoga sa ovog foruma. I uopste nisam generalizovao. I nikad to ne radim. Kada kazes da sam nesto rekao, imas opciju Quote pa me citiraj.

Citat:
Pa vidi, ja recimo kad idem na posao nosim sa sobom pakovanje maramica, ključeve od kuće, nekoliko diskova, 2-3 olovke, blokče, 2 mobilna (evo ti bi me sad i zbog ovoga etiketirao, iako ne znaš da li možda ta dva telefona ne vrede zajedno ni 20 evra :)), lična dokumenta, kreditnu karticu...pa normalno da ću da nosim torbicu, neću da trpam sve to po džepovima, a i gde da nađem tolike džepove leti kada sam obično u trenerci i majici.I šta sad, ja sam snob ? :)

ahaaa...a jel isto to nosis i kada uvece vikendom ides na splav? Pa naravno da ne nosis, jer ti ne treba. Ali verujem da si vidjao mnogo likova u tesnim majicama koji bas tamo nose te torbice. E ja sam o njima pricao. Ali to je nebitno...nije mi jasno sto se pozivas na neke leve stvari.
[ Milan Andjelkovic @ 09.11.2005. 13:40 ] @
Evo ja nekad odem na neki splav uveče (čak nekad obučem i tesnu majicu ;) i šta nosim sa sobom npr:
- ključeve od kuće (i to od više stanova, svog i dva druga)
- ključeve od posla
- ključeve od kola
(već kapiraš da tu ima podosta ključeva)
- novčanik
- isprave za kola
- pakovanje maramica
- žvake (ili orbit bombone koje preferiram :)
- olovku
- možda fotoaparat
- mobilni telefon
- da sam pušač, kao što nisam, mogli bismo da dodamo i paklu cigareta i upaljač
- možda sam nešto zaboravio, a svakako ubaci još jednu stvar po izboru, u zavisnosti od situacije, društva, itd...

I sad ti meni reci, gde ja to da potrpam, ako ne u torbicu? Čak i zimi, a da ne pričamo o letu kada imam sve ukupno dva džepa u koja ne želim da stavim skoro ništa.

Ko god zaključi išta loše o meni na osnovu toga što sam poneo torbicu sa sobom, nije vredan ni toliko da imam ikakvo mišljenje o njemu, niti da komentarišem takav stav.
[ boccio @ 09.11.2005. 13:43 ] @
Nabukodonosor, ti - a) imas neki zesci problem sa tim kako ljudi trose svoje pare; b) ukakio si motku vec negde nasred teme pa sad drzis gace da bi ispalo da si dosledan svojim stavovima...

Stvarno te ne razumem, nerviraju te ljudi koji placaju bluzu 400 evra, skorojevici koji jedu kavijar, nekakvi likovi koji nose torbice kad idu uvece na splav... mislim... pogledaj samo sta pricas? Ponasas se ko neki matori rezignirani penzos kojem sve zivo smeta, i uvek ima "nesto da doda"...

A-propo same teme, posto se sad vise ne tice samo kavijara, vec i drugih stvari koje ti smetaju nekako se provlaci kao univerzalna crta to da imas problem na koji nacin ljudi trose svoj novac. Svako ko potrosi vise od 3 dolara na nesto sto moze da se kupi za 2.95 je po tebi skorojevic, folirant i budala.

Ocigledno postoje ljudi (koje ti nazivas budalama), koji placaju velike svote novca za robu ili usluge koje se mogu naci i za mnogo manji iznos, odnosno cija upotrebna vrednost po tvom sistemu vrednosti ne opravdava cenu. Odatle i tvoji komentari o Vertu telefonima, kavijaru ("koj ce mi kad mogu da se nazderem i od prasetine") i slicno. I ti sa tim nikako ne mozes da se pomiris. Ajde da pokusam da ti priblizim jedno razmisljanje, ko zna mozda i bude efekta :)

Covek je socijalno bice. Kao takvo, ima potrebu zivljenja u zajednici, kao i potrebu da pripada odredjenoj grupi slicnih, sa kojima se, izmedju ostalog, i vizuelno identifikuje. Da nije tako, ne bismo imali "fan klub Intera", jel da Nabukodonosor? E, pa vidis, neki ljudi pripadnost svojim socio-grupama obelezavaju tako sto se sisaju na celavo, nose martinke i zickaju za pivo, drugi nose crno-plave salove oko vrata i urlaju ko budale, treci vezuju kravate i setaju Rolex satove, a cetvrti daju soma dolara mesecno za clanstvo u jaht-klubu.

I odakle ti pravo da bilo koga od njih smatras skorojevicima i budalama?

E, sad, ono sto evidentno postoji (kompleksi, kompleksi...), je zelja pojedinaca da se priblize drugim (obicno kvalitetnijim za njihov sistem vrednosti) grupama, pa tako imas ljude koji ce da cepaju pastetu i pasulj iz konzerve, al' zato imaju cell phone od 600 evra da bi se pokazali u drustvu. To je vec drugi problem, ali mi ne pricamo o tome, jer ti jednostavno klasifikujes SVE ljude po tome koliko novca su spremni da odvoje za robu/uslugu i da li ta cena opravdava upotrebnu vrednost kupljenog ili ne.

Opusti se malo...
[ Nabukodonosor @ 09.11.2005. 14:17 ] @
Citat:
Nabukodonosor, ti - a) imas neki zesci problem sa tim kako ljudi trose svoje pare; b) ukakio si motku vec negde nasred teme pa sad drzis gace da bi ispalo da si dosledan svojim stavovima...

Stvarno te ne razumem, nerviraju te ljudi koji placaju bluzu 400 evra, skorojevici koji jedu kavijar, nekakvi likovi koji nose torbice kad idu uvece na splav... mislim... pogledaj samo sta pricas? Ponasas se ko neki matori rezignirani penzos kojem sve zivo smeta, i uvek ima "nesto da doda"...

I? U cemu je problem?

Citat:
Ko god zaključi išta loše o meni na osnovu toga što sam poneo torbicu sa sobom, nije vredan ni toliko da imam ikakvo mišljenje o njemu, niti da komentarišem takav stav.

Mnogo banalizujete stvari u nedostatku pravih argumenata.

Citat:
I sad ti meni reci, gde ja to da potrpam, ako ne u torbicu? Čak i zimi, a da ne pričamo o letu kada imam sve ukupno dva džepa u koja ne želim da stavim skoro ništa.

uuuuu....pitam se sta su ljudi radili pre 10-15 godina kada su sve stvari koje su se nosile bile poprilicno vece nego sada kada se tezi ka minimalizmu. Verovatno nisu ni izlazili jer nisu imali torbicu. Ajde bre...

Citat:
Covek je socijalno bice. Kao takvo, ima potrebu zivljenja u zajednici, kao i potrebu da pripada odredjenoj grupi slicnih, sa kojima se, izmedju ostalog, i vizuelno identifikuje. Da nije tako, ne bismo imali "fan klub Intera", jel da Nabukodonosor? E, pa vidis, neki ljudi pripadnost svojim socio-grupama obelezavaju tako sto se sisaju na celavo, nose martinke i zickaju za pivo, drugi nose crno-plave salove oko vrata i urlaju ko budale, treci vezuju kravate i setaju Rolex satove, a cetvrti daju soma dolara mesecno za clanstvo u jaht-klubu.

I odakle ti pravo da bilo koga od njih smatras skorojevicima i budalama?

ahaaa...i sve te zajednice su normalne, jel tako? Znaci cak kada bih ja rekao da sa npr. nekim pripadnikom neke sekte nesto nije u redu cim to radi, ti bi mi isto ovo rekao samo da ispadnes u pravu i da se ne osetis ugrozenim jer si se OCIGLEDNO prepoznao u nekom od mojih postova? Znaci i oni su normalne osobe i to sto rade je sa neke tacke gledista (citaj:tvoje) potpuno OK?

Citat:
E, sad, ono sto evidentno postoji (kompleksi, kompleksi...), je zelja pojedinaca da se priblize drugim (obicno kvalitetnijim za njihov sistem vrednosti) grupama, pa tako imas ljude koji ce da cepaju pastetu i pasulj iz konzerve, al' zato imaju cell phone od 600 evra da bi se pokazali u drustvu. To je vec drugi problem, ali mi ne pricamo o tome, jer ti jednostavno klasifikujes SVE ljude po tome koliko novca su spremni da odvoje za robu/uslugu i da li ta cena opravdava upotrebnu vrednost kupljenog ili ne.

To je bas ono o cemu ja pricam. Ali ti jednostavno volis da citas samo ono sto sam pises. Vec sam jednom rekao, kada mi stavljas reci u usta koje ocigledno nisam rekao, imas opciju Quote i tako ce svi da znaju na sta mislis. Ovako ja samo mogu da kazem da pribegavas neistinama jer ja nijednog trenutka nisam klasifikovao SVE ljude u neku grupu. Za one koju su citali jos nesto osim svojih postova, nekoliko puta sam napisao da ne generalizujem stvari nikada pa ni sada.

Citat:
Svako ko potrosi vise od 3 dolara na nesto sto moze da se kupi za 2.95 je po tebi skorojevic, folirant i budala.

Ovo moze da kaze samo osoba koja ima neki ozbiljan problem i zeli da da se pred ovim drustvom pokaze kao neko ko je uvek u pravu. Ocigledno si u nekom trenutku svog zivota izgubio dodir sa stvarnoscu, jer ne umes da napravis razliku izmedju 3 dolara i 100 puta vece cifre. Ovo je zadnji put da te molim da mi ne stavljas u usta neke besmislene, nazovi, recenice koje ni u bunilu ne bih izgovorio. Ako hoces da mi se obratis povodom necega sto sam rekao citiraj me...nemoj sam da izmisljas neke besmislice.
[ boccio @ 09.11.2005. 14:25 ] @
Citat:
Milan Andjelkovic: Evo ja nekad odem na neki splav uveče (čak nekad obučem i tesnu majicu ;)

Nemoguće :) Nikad ne bih pomislio... ;p
[ StORM48 @ 09.11.2005. 14:30 ] @
@ventura

Just for the record - u BG-u možeš da kupiš bluzu od 500, pa i više evra. A verovao ili ne, i obične (najobičnije) čarape za 105 evra (hint: eskada, paul & shark; knez mihajlova, sava centar).

Čisto kao informacija da takve bluze postoje i to kod nas.

Pozdrav
[ Mitrović Srđan @ 09.11.2005. 14:33 ] @
nabuko je pljuvao mene kada sa rekao da trosim kredit na svaki par dana.
Ja stvarno ne znam koje complexe ti imas ali su veliki :)
Sta te briga kako ljudi trose pare.
Evo ja sam uzeo sad telefon koji je dosta skup samo zato sto izgleda cudno i istripovano :) mislim nije dosta vec 200e polovan al sta...pare su moje
Tako isto i opvi mogu da izdvoje par hiljada za svoje potrebe
[ Milos niks @ 09.11.2005. 15:05 ] @
Probao sam belugu kavijar na jednoj veceri kod nekih nasih prijatelja iz irana , na nekom krekeru ,ni meni se ne svidja ali sam imao zelju da probam i to kao i mnogo drugih odvratnih ili manje odvratnih stvari .

Pretpostavljam da svi normalni ljudi ako pocnu da zardjuju vecu kolicinu para od one koja im je potrebna da normalno egzistiraju , pocnu da trose visak pare da obogate svoja zivotna iskustva neko to radi jelom ,neko dobrotvornim akcijama , neko kupujuci udobne stvari , kola , jahte, popularnost , prijatelje , devojke , itd

Meni ovo deluje logicno , iskoristi najvise od zivota , pa sta treba covek da radi - da se zatvori u neki bedni stan i da broji pare na ekranu monitora :)

@hint oko carapa
Evo imate u mom sada otvorenom web store butiku , licno moje carape koje sam sada skinuo za bednih 200 evra :)))) platio sami ih 1 evro plus provizija , pa ko voli BRAND :)

[Ovu poruku je menjao Milos niks dana 09.11.2005. u 16:07 GMT+1]
[ boccio @ 09.11.2005. 15:12 ] @
Ajoj...
Citat:
Nabukodonosor:
Citat:
boccio: Nabukodonosor, ti - a) imas neki zesci problem sa tim kako ljudi trose svoje pare; b) ukakio si motku vec negde nasred teme pa sad drzis gace da bi ispalo da si dosledan svojim stavovima...

I? U cemu je problem?

Pa problem je u tome sto klasifikujes ljude u budale/skorojevice/isfolirane zato sto nisu compiliant sa tvojim standardima. Ja ne znam koliko direktnije treba ovo da objasnim?! Ako mislis da je to u redu, onda nemamo vise sta da diskutujemo na ovoj temi. Ja sve vreme pokusavam da ti objasnim "zivi, i pusti ljude da zive", al ti ne jebes dva posto...
Citat:
ahaaa...i sve te zajednice su normalne, jel tako? Znaci cak kada bih ja rekao da sa npr. nekim pripadnikom neke sekte nesto nije u redu cim to radi, ti bi mi isto ovo rekao samo da ispadnes u pravu i da se ne osetis ugrozenim jer si se OCIGLEDNO prepoznao u nekom od mojih postova? Znaci i oni su normalne osobe i to sto rade je sa neke tacke gledista (citaj:tvoje) potpuno OK?

Ne demagogisi. Sekta po difoltu vrbuje ljude u svoje redove laznim obecanjima zarad licne dobiti (najcesce materijalne), i drzi pod kontrolom psiholoskim metodama torture, sto nema nikakve veze sa nasom pricom. U nedostatku adekvatnih argumenata nemoj posezati za demagogijom, molim te. I nemoj bespotrebno laskati sebi da si me nesto "nabo" svojim postovima pa se osecam prepoznatim i ugrozenim. Pucanj u prazno, prijatelju :)
Citat:
Nabukodonosor:
Citat:
boccio: Svako ko potrosi vise od 3 dolara na nesto sto moze da se kupi za 2.95 je po tebi skorojevic, folirant i budala.
Ovo moze da kaze samo osoba koja ima neki ozbiljan problem i zeli da da se pred ovim drustvom pokaze kao neko ko je uvek u pravu. Ocigledno si u nekom trenutku svog zivota izgubio dodir sa stvarnoscu, jer ne umes da napravis razliku izmedju 3 dolara i 100 puta vece cifre. Ovo je zadnji put da te molim da mi ne stavljas u usta neke besmislene, nazovi, recenice koje ni u bunilu ne bih izgovorio. Ako hoces da mi se obratis povodom necega sto sam rekao citiraj me...nemoj sam da izmisljas neke besmislice.

Mmmm... u pitanju je nesto sto se obicno zove "plastican primer", si cuo nekad za to? :) Konkretne cifre su nebitne, ti ovde pokusavas da plasiras pricu o tome da je foliranje kupiti bluzu od 500 evra, i WC solju od hiljadu, a to moja recenica i govori, sto je 99% ljudi verovatno i shvatilo. Opet, u nedostatku pravih argumenata, potpuno si otisao na tangentu problema i uhvatio se toga ko pijan plota - tvoj jedini odgovor je da sam ja izgubio dodir sa realnoscu jer ne pravim razliku izmedju 3 dolara i sto puta vece cifre?!?

Izvini, ali evidentno je da gajis odredjenu dozu animoziteta prema ljudima koji se po tvojim merilima "razbacuju parama" i pokusavas po svaku cenu da ih ponizis izjavma da su praznoglavi i isfolirani. Da li to vuce korene u tome sto ti nisi materijalno u mogucnosti da to cinis, pa zelis takve da predstavis kao "pacijente" ovog drustva i time sebi nahranis povredjenu sujetu - ostavicemo nekim psiholozima/sociolozima da procene :) Pokusao sam u prethodnom postu nesto da ti objasnim, ali vidim da nema efekta, tako da odustajem...
[ ventura @ 09.11.2005. 15:53 ] @
Citat:
Nabukodonosor:
uuuuu....pitam se sta su ljudi radili pre 10-15 godina kada su sve stvari koje su se nosile bile poprilicno vece nego sada kada se tezi ka minimalizmu. Verovatno nisu ni izlazili jer nisu imali torbicu. Ajde bre...

Pa bile su vece, i bas se ja konkretno secam da su svi to nosili po dzepovima i uvek kad sedaju sadrzaj dzepova praznili na sto... A ako cemo bas u detalje, tada se zvake i maramice i nisu bas nosile...

Citat:
StORM48:
Just for the record - u BG-u možeš da kupiš bluzu od 500, pa i više evra. A verovao ili ne, i obične (najobičnije) čarape za 105 evra (hint: eskada, paul & shark; knez mihajlova, sava centar).

Ne, ne mozes. A to znam jer se ja oblacim po takvim radnjama, i po Marjanovim kriterijuima mogao bi se svrstati u 'skorojevice' koji daju 300 eura za cipele, 20 eura za par carapa, i 150 eura za obicnu majicu kratkih rukava, 1000 eura za mobilni telefon... Mislim odakle meni pravo da trosim svoje pare ako nemam aristokratsko poreklo... Pradeda mi ziveo na nekoj tamo planincugi, a ja se tu nesto sad kurcim jedem kavijar... Mislim strasno...

Vrlo dobro znam kakve su cene u Beogradu, kakve su u Londonu, New Yorku, Milanu, Rimu, i znam vrlo dobro sta znaci kad neko lupi 'bluza od 500 eura'. Isto tako i za 'patike' koje odjednom sad vise nisu patike, vec zenske cipele, pa ce onda opet odjednom biti "ne nije 1000 vec 400 eura, al i to je mnogo"...

Ja kazem nek Marjan navede tacno koje je marke ta bluza od 500 eura, i u kojoj radnji, i ti reci koje su marke te carape i u kojoj radnji kostaju bas 105 eura... Ja koliko sam upoznat najskuplje carape u Beogradu su u Hugo Boss-u i kostaju 20-25 eura za par...

To sto pricate obojica to su najobicnija preterivanja i pravljenje senzacije tamo gde ne postoji...

Citat:
Milos niks:
Pretpostavljam da svi normalni ljudi ako pocnu da zardjuju vecu kolicinu para od one koja im je potrebna da normalno egzistiraju , pocnu da trose visak pare da obogate svoja zivotna iskustva neko to radi jelom ,neko dobrotvornim akcijama , neko kupujuci udobne stvari , kola , jahte, popularnost , prijatelje , devojke , itd

Upravo je to poenta... Ako neko zaradjuje dovoljno novca, zasto ga ne bi potrosio na neke nove stvari u zivotu, zasto ne bi kupio majicu od 200 eura iako mozda na pijaci slicnu vrstu proizvoda, samo mnogo losijeg kvaliteta mozes kupiti i za 5 eura, zasto ne bi otisao u neki ekskluzivan restoran na veceru i probao nove stvari, zasto ne bi probavao uvek nesto novo u zivotu?

Ako neko ko zaradjuje, i pored toga sto zaradjuje, i dalje jede prebranac i slaninu, i ne zanima ga nista drugo, u cemu je onda poenta napredovanja u zivotu? Ko sto rece Milos, sta ce mu pare.. Da ih broji?

[Ovu poruku je menjao ventura dana 09.11.2005. u 17:15 GMT+1]
[ Marko_L @ 09.11.2005. 17:57 ] @
Citat:
ahaaa...a jel isto to nosis i kada uvece vikendom ides na splav? Pa naravno da ne nosis, jer ti ne treba. Ali verujem da si vidjao mnogo likova u tesnim majicama koji bas tamo nose te torbice. E ja sam o njima pricao.

Pa u principu, izuzev diskova, sve ostalo mi može ustrebati gde god da izađem, s tim što ponekad ponesem i foto-aparat, tako da sadržaj torbice bude još glomazniji :)
Citat:
Ali to je nebitno...nije mi jasno sto se pozivas na neke leve stvari.

Pa ti si prvi skrenuo sa priče o kavijaru sa onim bluzama, a ja samo da pomenem da ovo nije prvi put kako etiketiraš ljude kao snobove i to po nekim stvarima koje ne moraju nužno da znače da su oni to.Mislim, čudna mi čuda, nositi torbicu :)
Citat:

Jeste, ali tada nisi ni imao mnogo toga da nosiš kada izlaziš (nije bilo mobilnih toliko ili barem nisu bili toliko dostupni svima, isto važi i za foto-aparate i za još neke stvari koje čine današnji sadržaj prosečne torbice, prosečnog građanina), a oni koji su i imali da nose nešto jadne njihove žene koje su nosile one ogromne tašne koje su tada bile u modi :)
Citat:
ahaaa...i sve te zajednice su normalne, jel tako? Znaci cak kada bih ja rekao da sa npr. nekim pripadnikom neke sekte nesto nije u redu cim to radi

Babe i žabe :) U sekte obično pokušavaju da te uvuku, ponekad i nasilnim metodama, dok snobovi mogu da štete samo sebi.Tebi ne mogu nikako.U tome i jeste poenta.Snobom se ne može smatrati neko samo zbog toga što nosi torbicu.Eventualno bi mogao da smatraš snobom nekoga ko nosi torbicu natrpanu praznim papirićima kako bi neko sa strane pomislio da on nešto bog zna šta radi, te ima gomilu dokumenata i telefona u istoj.Ali pošto to ne možeš na lak način da proveriš, ne trebaš da etiketiraš svakog ko nosi torbicu.A i ne vidim zašto tebi ovaj što nosi papiriće nešto smeta, niti kako on tebi nanosi bilo kakvu štetu.Može da izblamira samo sebe, tebe nikako.
[ StORM48 @ 09.11.2005. 18:57 ] @
@Ventura

Ne vredi da se raspravljamo, jer očigledno nemaš pojma o čemu pričaš. Prekjuče sam sa lepšom polovinom gledao majcu u Sava centru (najobičnija majca, crna, sa nekim lobanjama, 22700dinara, Dolce gabana). Paul & Shark, bela košulja, nešto kvalitetnija od uobičajenih, 27.000 dinara.

Sasvim slučajno, često sam tamo i ne lupetam napamet.

Over&out

Pozdrav

P.S. Nemam nameru da se naklapam ovde sa nekim ko je toliko nadmen da prosto ne može da prihvati da i neko drugi ima para, ali ne pati od potrebe da se hvali.
[ DrJekyll @ 09.11.2005. 19:31 ] @
Nabukodonosor

Upoznao sam, i znam mnoge ljude koji kupuju stvari od par stotina eur a pri tom ne vrede kako ti kazes 5 evra, nose tesne majce i torbice, ali su verovali ili ne sasvim opusteni likovi, pricaju sa svima ko s najboljim drugom. Mene mnogo vise nerviraju ljudi koji me u samom startu osude i kazu: "pogledaj ovog sabana ima tesnu majcu i torbicu" a pri tom nisu progovorili samnom ni dve reci, i nemaju pojma ni ko sam, ni sta radim, nista... Verujem da svi ljudi pate od nekih kompleksa, neko manje neko vise, ali ova grupa ljudi (u koju ti spadas) koja ocrnjuje nekoga samo na osnovu toga kako se ponasa i izgleda pati SIGURNO mnogo vise od kompleksa.

I jos nesto, znaj da ako ti ocrnjujes i pljujes nekog, to ne znaci odmah da si ti bolji od njega..
[ boccio @ 09.11.2005. 19:50 ] @
Ma ljudi, jel vama nesto cudno ovde!? Ne? Pa gde nam je Pandora?!? Ova tema je ko stvorena za njega. Da mu se nije nesto desilo???
[ ventura @ 09.11.2005. 21:15 ] @
Citat:
StORM48
Ne vredi da se raspravljamo, jer očigledno nemaš pojma o čemu pričaš. Prekjuče sam sa lepšom polovinom gledao majcu u Sava centru (najobičnija majca, crna, sa nekim lobanjama, 22700dinara, Dolce gabana). Paul & Shark, bela košulja, nešto kvalitetnija od uobičajenih, 27.000 dinara.

Upravo si napisao bas ono sto sam zeleo da vidim.

Znaci i sam si rekao MAJICA, a to nikako nije jednako bluzi (koje su visestruko jeftinije).

Sam si rekao 23k dinara sto je 270 eura, a ne 500 eura kako je receno.

Dakle, u originalnoj poruci je sve bar trostruko preterano. To je bila moja poenta i zasto sam se uopste osvrtao i na tu opasku "bluza od 500 eura".

Citat:
DrJekyll:
Verujem da svi ljudi pate od nekih kompleksa, neko manje neko vise, ali ova grupa ljudi (u koju ti spadas) koja ocrnjuje nekoga samo na osnovu toga kako se ponasa i izgleda pati SIGURNO mnogo vise od kompleksa.

Bravo.
[ Milos niks @ 09.11.2005. 22:07 ] @
Poenta ove teme je ponasanje ljudi preme drugima koji nisu njihova socijalna kategorija ili jesu ali se drugacije ophode prema potrosnji para.

Zasta neko trosi pare, kako izgleda,sta jede,sta vozi itd sa time da se eteiketira u drustvu i to po obicaju negativno . To je cinjenica . Nikada u zivotu nisam cuo pozitivan komentar sa strane da kada neko vidi dobar/nov auto od 20.000evra ili manje i
nekoga mladjeg vozaca u njemu.

Sve su to narodu obicno kriminalci,ubice ,lopovi koji su njima od usta ukrali . U 95% slucajeva imaju neku vrstu agresije. Na neki nacin bi hteli sopstveni neuspeh na razlicitim nivoima zivota ( losa plata, alkoholisanje,vara ih zena/muz, je#@m li ga nebitno) poniste time sto ce i drugome zagorcati na neki nacin zivot.

Ovo sa novim kolima je najbolji primer jer vecina od populacije u beogradu moze sebi da kupi auto od 20.000eu ukoliko bi se odrekla mnogo bitnijih stvari u zivotu .

Ali neee , ipak je lepse setati se okolo, ne raditi nista ceo dan ,gledati tudja posla , bacati drvlje i kamenje , provocirati fizicki i verbalno pa ako se nedaj boze dobije po p$#$i ,zvati pripadnike plavce i napraviti scenarijo o naivnim, radnim i dobrim ljudima koji gledaju svoja posla i dobijaju nicim izazvane batine od "mafijasa".

[Ovu poruku je menjao Milos niks dana 09.11.2005. u 23:09 GMT+1]
[ atinna @ 09.11.2005. 22:12 ] @
Citat:
boccio

Izvini, ali evidentno je da gajis odredjenu dozu animoziteta prema ljudima koji se po tvojim merilima "razbacuju parama" i pokusavas po svaku cenu da ih ponizis izjavma da su praznoglavi i isfolirani. Da li to vuce korene u tome sto ti nisi materijalno u mogucnosti da to cinis, pa zelis takve da predstavis kao "pacijente" ovog drustva i time sebi nahranis povredjenu sujetu - ostavicemo nekim psiholozima/sociolozima da procene :) Pokusao sam u prethodnom postu nesto da ti objasnim, ali vidim da nema efekta, tako da odustajem...

:)))
[ Nabukodonosor @ 10.11.2005. 07:04 ] @
Citat:
Evo ja sam uzeo sad telefon koji je dosta skup samo zato sto izgleda cudno i istripovano :) mislim nije dosta vec 200e polovan al sta...pare su moje

Kakve to veze ima sa bilo cim!? Ja sam za svoj telefon dan 350 eura i to na popustu je bio toliko. Ne shvatam te. Ti znas cemu sluzi taj telefon, znas da ga koristis i tih 200 eura si pametno potrosio. Ja pricam o necemu drugom.

Citat:
Mmmm... u pitanju je nesto sto se obicno zove "plastican primer", si cuo nekad za to? :) Konkretne cifre su nebitne, ti ovde pokusavas da plasiras pricu o tome da je foliranje kupiti bluzu od 500 evra, i WC solju od hiljadu, a to moja recenica i govori, sto je 99% ljudi verovatno i shvatilo. Opet, u nedostatku pravih argumenata, potpuno si otisao na tangentu problema i uhvatio se toga ko pijan plota - tvoj jedini odgovor je da sam ja izgubio dodir sa realnoscu jer ne pravim razliku izmedju 3 dolara i sto puta vece cifre?!?

Da zato sto previse banalizujes kada to nije potrebno. Nije isto kada kazes da neko daje 3 centa ili 3 eura vise od prave vrednosti necega, i kada neko daje 100 puta vecu sumu od prave vrednosti necega, a SAMO iz razloga prikazivanja sebe u javnosti u nekom drugom svetlu. O tome se radi.

Citat:
Vrlo dobro znam kakve su cene u Beogradu, kakve su u Londonu, New Yorku, Milanu, Rimu, i znam vrlo dobro sta znaci kad neko lupi 'bluza od 500 eura'. Isto tako i za 'patike' koje odjednom sad vise nisu patike, vec zenske cipele, pa ce onda opet odjednom biti "ne nije 1000 vec 400 eura, al i to je mnogo"...

Zar je toliko bitno koja vrsta obuce je?!?!? Ako ti je to jedino za sta mozes da se uhvatis u diskusiji...onda stvarno ne znam. To sto ti nisi upucen i niko te nije obavestio da postoje skuplje prodavnice od tih u kojima se ti oblacis, je samo tvoj problem. Sada tek vidim da si se ti identifikovao u ovoj temi i zato toliko licno nastupas i zato toliko jako branis svoj stav. Ako budem saznao za neku prodavnicu gde imaju da se kupe carape skuplje od tih 20 eura koliko ti dajes za njih, javicu ti na PP. Glupo bi bilo da dajes 20 eura kada ima da se kupe za 40. Stvarno bi bilo sramota.

Citat:
Ako neko zaradjuje dovoljno novca, zasto ga ne bi potrosio na neke nove stvari u zivotu, zasto ne bi kupio majicu od 200 eura iako mozda na pijaci slicnu vrstu proizvoda, samo mnogo losijeg kvaliteta mozes kupiti i za 5 eura

Ne kazem ja da treba da se oblacis na pijaci jer ni meni to ne pada na pamet, ali razlika izmedju ta dva proizvoda u ceni je kako ti kazes nekih 40 puta, a reci mi da postoji i tolika razlika i u kvalitetu....jel to sto ti kupujes 40 puta kvalitetnije?
Pazi, ja sve sto nosim uglavnom nosim markirano jer volim kvalitet. Ali za npr. farmerice cu dam lupam 100 eura jer im je to realna cena. Ali ako odem u prodavnicu i neko mi za njih trazi 500 eura i ja ih kupim, ozbiljno cu da se zapitam da li je vlasnik te prodavnice od mene upravo napravio budalu. Pa makar imao milione kao ti ventura. To se kod nas zove sisanje ovaca.

Citat:
Znaci i sam si rekao MAJICA, a to nikako nije jednako bluzi (koje su visestruko jeftinije).

Sam si rekao 23k dinara sto je 270 eura, a ne 500 eura kako je receno.

Covece ala se tih hvatas za detalje. Rec je o principima a ne detaljima. Sa tobom izgleda bez digitrona ne moze da se udje u diskusiju, a?

Citat:

Ti sebe zelis da predstavis kao osobu koja je telerantna prema svakom zivom bicu i koja podrzava svaku socijalnu grupaciju. Ali to jednostavno nije tacno i ti to znas. Istina je ta, da si se ti jednostavno identifikovao u mojoj prici i to ti smeta. Nemoj sebe da predstavljas kao nekoga kao osobu otvorenog uma, jer ti si to samo u ovom slucaju gde samo podrzavas sebe i opravdavas samo ono sto sam radis. Da je istina ovo sto sada govorim, govori i sledeca cinjenica. U jednom od svojih postova rekao si "ljudi sa crno-plavim salovima koji se deru okolo kao budale". Parafrazirao sam. Ocigledno je da imas neki problem sa takvim ljudima. I sta ce se desiti kada neko otvori sutra temu i pita "sta mislite o takvim ljudima'!?!? Tada ces ti doci i napadati ih kao sto ja sada napadam ove o kojima pricamo. A ja cu da ih branim. I ko ce tu biti u pravu?! Ja cu tebi da kazem da ti ocigledno imas neki kompleks jer napadas te ljude. Znam da ces sada ti reci da to nisi rekao ili to nisi hteo da kazes ili nesto peto ali to me ne zanima jer nece biti tacno. Moja poenta je...nemoj sebe da predstavljas kao nekog pismejkera, vec reci otvoreno da si se prepoznao u svemu i da branis samo sebe. ventura je posteno to rekao i ja to cenim.
[ DrJekyll @ 10.11.2005. 07:14 ] @
Ovaj je gori od Pandore definitivno...
[ Nabukodonosor @ 10.11.2005. 07:42 ] @
Ne, Pandora ima drugacije motive. :D A ti ako neces da ucestvujes u diskusiji nemoj ni da trolujes. Beskorisno je...

P.S. A da, zaboravio sam da kazem....izgleda da ako imas drugacije misljenje od ostalih automatski si kandidat da budes spaljen na lomaci...eventualno obesen na glavnom trga.

EDIT: I ja za tebe uopste nisam "ovaj"...od svih ljudi sa kojima sam cuvao ovce ne secam se da si ti bio jedan od njih.

[Ovu poruku je menjao Nabukodonosor dana 10.11.2005. u 08:48 GMT+1]
[ DrJekyll @ 10.11.2005. 09:26 ] @
Ja sam akademski gradjanin, tako da si u pravu sto se cuvanja ovaca tice, od nas dvojce mogao si da ih cuvas samo ti.

Da zavrsim ovu besmislenu raspravu, a ti pricaj posle sta hoces:

Citat:

Milan Andjelkovic

Ko god zakljuci ista lose o meni na osnovu toga sto sam poneo torbicu sa sobom, nije vredan ni toliko da imam ikakvo misljenje o njemu, niti da komentarisem takav stav.
[ Rumenka @ 10.11.2005. 09:35 ] @
U potpunosti se slazem sa Marjanom, jer poznajem gomilu ljudi koji su bas takvi kakvim ih on opisuje. Ljudi koji od ranog jutra sede u lokalnoj basti i piju duzi espreso i reklamiraju svoje telefone, torbice i kljuceve od kola. On te ljude napada ali vi ocigledno zaslepljeni samo svojim misljenjem to ne vidite. Zaista mi niste jasni. Cim se neko ne slaze sa vasim misljenjem odmah zelite da ga rastrgnete. Klasicni balkanci, nema sta. Ne mogu nikako da shvatim stav "ma ti si kreten jer razmisljas drugacije od nas i ne zelim sa tobom vise da diskutujem jer NE MOGU DA TI PROMENIM RAZMISLJANJE DA BUDE KAO MOJE. Uvek se osecate ugrozeno. Mnogo identifikacije u ovoj temi ima i otuda i ovo drvlje i kamenje na coveka. Opustite se i normalno razmenjujte misljenja.
[ chupcko @ 10.11.2005. 09:37 ] @
Citat:

Uzmi za primer jednog Bill Gates-a... On je po tvojoj definiciji skorojevic... Njegovi roditelji su jedna sasvim prosecna americka porodica, a on se bahanalise sada sa milijardama i ima jahtu od 100 metara... Jel on nema pravo da jede kavijar, i jel bi i njega gledao bledo kad bi on jeo kavijar?

Uf, nisam bas siguran da je to jedna prosecnaaaaaaaaaaaa americka porodica :)

Proveri malo pre nego sto tako nesto "lupis" recimo na http://ei.cs.vt.edu/~history/Gates.Mirick.html#family

A sto se tice teme: kavijar odavno nije nesto sto se vezuje uz nekoga ko ima punoooooo para, narocito zato sto je sada kavijar puno jeftiniji (ko bi znao kako ga sada uzgajaju :)) ).
A sto se tice ukusa: jaja kao jaja :), probao sam davno neki crni i crveni, mogao sam da pojedem kilo ili dva, ali mi je bilo dosta da ga probam, da bi mogao nekada da kazem: ja sam najveci baja na svetu, ja sam jeo kavijar, moj penis je najmanje 3 metra dugacak i super sam. E uzgred i ja nosim tesne majce (ali ne zato sto je takva moda, nego zato sto sam debeo, a ovi kreteni ne prave za nas debele ljude siroke i komotne majce, moracu da pocnem da sijem od dzakova za brasno majce :) ).

Sve u svemu, cini mi se da jedna od najboljih pokretackih snaga covecanstva jeste kompleks :).

A inace postoje ljudi koji ce gladovati danima, stedeti svaku paru da bi se dokazali na neki od nacina, recimo dati 6000 E za mobilni :). Ok lepo je to, ali u mojim ocima takav covek nije nista vredniji od onog ko ima mobilni od 10 E. Mada sigurno ima devojaka koje ce reci: ovaj ima mobilni od 6000 E, dakle on je sposoban i on je idealan partner da mene oplodi i da moja deca isto tako imaju mobilni od 6000 E. Ko zna, mozda tako treba, to je sve prirodna selekcija i evolucija :))).
[ Nabukodonosor @ 10.11.2005. 09:38 ] @
Citat:
Ja sam akademski gradjanin, tako da si u pravu sto se cuvanja ovaca tice, od nas dvojce mogao si da ih cuvas samo ti.

Veliki si ti akademski gradjanin kada u toj tvojoj skoli osnovne stvari nisi naucio....kao sto su npr. narodne izreke ili preneseno znacenje. Veliki....

Citat:
Mada sigurno ima devojaka koje ce reci: ovaj ima mobilni od 6000 E, dakle on je sposoban i on je idealan partner da mene oplodi i da moja deca isto tako imaju mobilni od 6000 E. Ko zna, mozda tako treba, to je sve prirodna selekcija i evolucija )).

Da prijatelju, to je ono o cemu ja uporno govorim ali se svi prave da me "ne cuju". Hvala lepo.

[Ovu poruku je menjao Nabukodonosor dana 10.11.2005. u 10:40 GMT+1]
[ pctel @ 10.11.2005. 09:53 ] @
Stvarno, ljudi, cemu ovolika diskusija? Ljudi rade to sto rade i to jee njihovo pravo, bez obzira sto se nekima ne svidja. Ovi kojima se ne svidja, takodje je njihovo praavo da im se ne svidja. Izneli ste misljenja koja ce neko da procita ako proucava stav javnosti po tom pitanju, ali cemu svadja i ubedjivanje?
[ Milan Andjelkovic @ 10.11.2005. 10:01 ] @
Nabukodonosor, izgleda da se svi koji se ne slažu sa tobom u stvari identifikuju sa "grupacijom" koju ti ne voliš, pa vređaš i napadaš. Nešto mi to čudno, ali kad ti kažeš...

Citat:
Nabukodonosor: ...Ja sam za svoj telefon dan 350 eura i to na popustu je bio toliko. Ne shvatam te. Ti znas cemu sluzi taj telefon, znas da ga koristis i tih 200 eura si pametno potrosio. Ja pricam o necemu drugom.

I što se sad ti razbacuješ parama, kad si lepo mogao da kupiš sasvim funkcionalan telefon za 150e, sa svim potrebnim funkcijama. Eto, po svojim definicijama si upravo postao skorojević i šta ja znam šta sve ne.

Citat:
Nabukodonosor: Ne kazem ja da treba da se oblacis na pijaci jer ni meni to ne pada na pamet, ali razlika izmedju ta dva proizvoda u ceni je kako ti kazes nekih 40 puta, a reci mi da postoji i tolika razlika i u kvalitetu....jel to sto ti kupujes 40 puta kvalitetnije?
Pazi, ja sve sto nosim uglavnom nosim markirano jer volim kvalitet. Ali za npr. farmerice cu dam lupam 100 eura jer im je to realna cena. Ali ako odem u prodavnicu i neko mi za njih trazi 500 eura i ja ih kupim, ozbiljno cu da se zapitam da li je vlasnik te prodavnice od mene upravo napravio budalu. Pa makar imao milione kao ti ventura. To se kod nas zove sisanje ovaca.

Čekaj, sad govoriš o razlici od 40x, a ovde o 100e i 500e - meni je to nekako manje od 40x, bliže 5x?

Ah da, sećam se odakle je tih 40x - ranije si pričao o tome kako je normalnije kupiti na pijaci farmerke (ili neki drugi deo odeće) za 10e, nego dati 40 puta više za markirane, kvalitetne proizvode u nekoj fensi prodavnici. E vidiš, ti za tu razliku u ceni ne kupuješ samo marku i kvalitet, već kupuješ i svoje živce, dobro raspoloženje i razne druge pogodnosti.
Ja sada nemam para da opušteno dam 500e za farmerke, ali kada bih imao - dao bih. Zašto? Zato što želim da uđem u toplu prodavnicu (ili hladnu ako je leto), zato što neću gledati babuskeru koja će da se dere kako mi super stoji i kako je kod nje najjeftinije, zato što se neću plašiti da će neko da mi opušteno gurne ruku u džep, zato što je u centru grada gde provodim najviše vremena, zato što imam normalno ogledalo, zato što imam normalnu kabinu, zato što mogu da platim karticom,... I zbog svega toga ću se dobro mnogo bolje osećati nakon završene kupovine.
Da se razumemo, da naidjem na dobru stvar u nekoj levoj prodavnici ili na pijaci, ući ću, probaću i možda kupiti (kao što i sada često radim), ali ja ipak znam šta dobijam odlaskom u fensi prodavnicu i rado ću dati te pare jer ne želim sebe da opterećujem i nerviram glupostima, ako ne moram.
[ jablan @ 10.11.2005. 10:08 ] @
Citat:
Milan Andjelkovic: ...normalnije kupiti na pijaci farmerke (ili neki drugi deo odeće) za 10e...
...da opušteno dam 500e za farmerke, ali kada bih imao - dao bih...

Za 490€ razlike po paru farmerki bi prodavačica trebala da ti, pored tople radnje, ogledala i kabine sa džakuzijem, pruži najmanje i blowjob pride...
[ Nabukodonosor @ 10.11.2005. 10:19 ] @
Citat:
I što se sad ti razbacuješ parama, kad si lepo mogao da kupiš sasvim funkcionalan telefon za 150e, sa svim potrebnim funkcijama. Eto, po svojim definicijama si upravo postao skorojević i šta ja znam šta sve ne.

Pa ajmo ovu temu da prebacimo u GSM Upotreba pa tamo da diskutujemo. Bio bih skorojevic samo u slucaju da sam taj telefon kupio samo da ga drzim na stolu kada izadjem u grad. Ali ja ga vrlo retko vadim iz dzepa...osim kada ga koristim. A to da li ima funkcije kao onaj od 150 je vec diskusija za forum koji sam pomenuo, ne za ovde.

Citat:
Ja sada nemam para da opušteno dam 500e za farmerke, ali kada bih imao - dao bih. Zašto? Zato što želim da uđem u toplu prodavnicu (ili hladnu ako je leto), zato što neću gledati babuskeru koja će da se dere kako mi super stoji i kako je kod nje najjeftinije, zato što se neću plašiti da će neko da mi opušteno gurne ruku u džep, zato što je u centru grada gde provodim najviše vremena, zato što imam normalno ogledalo, zato što imam normalnu kabinu, zato što mogu da platim karticom,... I zbog svega toga ću se dobro mnogo bolje osećati nakon završene kupovine.
Da se razumemo, da naidjem na dobru stvar u nekoj levoj prodavnici ili na pijaci, ući ću, probaću i možda kupiti (kao što i sada često radim), ali ja ipak znam šta dobijam odlaskom u fensi prodavnicu i rado ću dati te pare jer ne želim sebe da opterećujem i nerviram glupostima, ako ne moram.

Malo ga pretera, a? Znaci samo u pordavnicama gde je roba pod krv skupa i visestruko precenja dobijas sve to sto si naveo...dobru uslugu i ostalo? Nemoj tako...nije bas tacno. I tamo gde su cene potpuno normalne dobices dobru uslugu. E sad ako bas nema klimu neces da umres tih 10 minuta.
Pazi ne kazem ja da covek treba da ide da trazi gde je najjeftnije jer ni sam to nikad ne radim....kupim gde mi je najblize jer me mrzi da trazim...ali dozvoliti da neko pravi budalu od tebe tako sto ce da te dere?! I jos ti svesno to da radis?! Ja licno to nikad necu da dozvolim, a vi mislite koliko hocete da sam ja budala zbog toga.

Evo bas sam jutros gledao parodiju na to u Only fools and horses....kada onaj u Raginoj glavi prodaje isto jelo (sipa iz iste posude) jednoj obicnoj musteriji za 1 funtu a onda dolazi neki fensi lik koji radi u nekoj fensi firmi i ceni da sve zna, i prodaje mu isto jelo za 2,5 funte. :D I taj lik je po vama prepametan i treba da placa toliko iz prostog razloga jer ima pare. Iako to realno ne vredi toliko. O tome pricam. Ako me bude mrzelo iseci cu taj deo i okaci cu. Kratak je.

Citat:
Za 490€ razlike po paru farmerki bi prodavačica trebala da ti, pored tople radnje, ogledala i kabine sa džakuzijem, pruži najmanje i blowjob pride...

To je to.

[Ovu poruku je menjao Nabukodonosor dana 10.11.2005. u 11:20 GMT+1]
[ flylord @ 10.11.2005. 10:47 ] @
:) To Lock or Not To Lock. That is the question :)
Lepo je to sto pricate, ali bi bilo jos lepse, samo malo da smirite strasti, jer ce ovo vrlo brzo, ocigledno, da preraste u medjusobnu svadju. Znam da sam obecao da se necu mesam u moderaciju, ali cu licno da desetkujem ovu temu.
Znaci, sve sto bih voleo je da nastavite pricu, uospte nije problem, ali ako je moguce bez losih emocija, jer one nimalo ne doprinose lepoj, kulturnoj i finoj prici.
A sto je najgore, ovo je tema o ukusima, a znate i sami da takve teme nikad nisu konstruktivne teme.
Znaci jako vas molim da se smirite, modericija na MZ-u je dosta blaza nego ranije (iance ove teme ne bi ni bilo), i mislim da nije lepo da nam tako vracate.
[ Milan Andjelkovic @ 10.11.2005. 12:46 ] @
Citat:
Nabukodonosor: Pa ajmo ovu temu da prebacimo u GSM Upotreba pa tamo da diskutujemo. Bio bih skorojevic samo u slucaju da sam taj telefon kupio samo da ga drzim na stolu kada izadjem u grad. Ali ja ga vrlo retko vadim iz dzepa...osim kada ga koristim. A to da li ima funkcije kao onaj od 150 je vec diskusija za forum koji sam pomenuo, ne za ovde.

To sam i hteo da pročitam. Stvar je u tome da ti imaš neke posebne zahteve kad je telefon u pitanju, a to su neke stvari koje su većini ljudi nepotrebne i nebitne, i za koje nikako ne bi dali tih 200e više. Isto tako, neko voli da da 200e više za kavijar, jer im se svidja takav poseban ukus, i nebitno im je što se od toga neće najesti kao od prasetine. Sad ćeš ti da kažeš "da, ali oni to rade da bi se šmekerisali", ali imaj u vidu da će isti taj tvoj telefon gomila ljudi kupiti da bi se šmekerisalo.
Već je ovo sve rečeno, ali samo pokušavam da ti pokažem da ima ljudi koji znaju zašto daju tolike pare za nešto (kao i ti za telefon), što bi inače mnogi nazvali bacanjem para. Oni su svi odmah etiketirani kao skorojevići ili sl, bez znanja, pa ni razmišljanja, da li je to nešto tom nekom u stvari potrebno. To su kompleksi ljudi koji ne mogu da odvoje toliko pare da sebi olakšaju ili ulepšaju život, pa onda teže da uvere sebe kako je i drugima loše.
Citat:
Nabukodonosor:
Malo ga pretera, a? Znaci samo u pordavnicama gde je roba pod krv skupa i visestruko precenja dobijas sve to sto si naveo...dobru uslugu i ostalo? Nemoj tako...nije bas tacno. I tamo gde su cene potpuno normalne dobices dobru uslugu. E sad ako bas nema klimu neces da umres tih 10 minuta.
Pazi ne kazem ja da covek treba da ide da trazi gde je najjeftnije jer ni sam to nikad ne radim....kupim gde mi je najblize jer me mrzi da trazim...ali dozvoliti da neko pravi budalu od tebe tako sto ce da te dere?! I jos ti svesno to da radis?! Ja licno to nikad necu da dozvolim, a vi mislite koliko hocete da sam ja budala zbog toga.

Pitanje je koliko je to precenjeno. U fensi prodavnici ti imaš ogroman prostor u centru grada koji mnogo košta (svejedno da li za iznajmljivanje ili za gradnju), mnogo je bolje opremljen, obrazovane, iskusne i prijatne prodavce koji zahtevaju mnogo veću platu, više radnika jer se bave i reklamom, PR-om, kontrolom kvaliteta, troškove proizvodnje koji su iz sličnih razloga veći, roba nije švercovana preko granice, itd. Sve to doprinosi da cena robe bude dosta veća.
Kad sve sabereš i oduzmeš, dodješ to činjenice da to i nije toliko dranje za koliko ga ti smatraš.

Da se razumemo, ja ne robujem ideji da moram da kupujem sve u fensi prodavnicama, niti sam trenutno u mogućnosti to da radim sve i da hoću, ali znam šta mogu da dobijem za tu razliku u ceni. Ako će neka prodavnica moći da mi proda farmerke po ceni od 10e uz sve što sam naveo u ovoj i prošloj poruci, svaka im čast - baš me zanima kako su to izveli.

btw. Ima naravno prodavnica koje prodaju istu robu sa bazara za 10x veću cenu, i ima budala koje će da se navade na to i misle da su ql, i normalno je da ću ja to kupiti na bazaru za realnu cenu, ali ne pričamo o tome...
[ ventura @ 10.11.2005. 15:24 ] @
Citat:
Nabukodonosor:
Zar je toliko bitno koja vrsta obuce je?!?!?

...
Covece ala se tih hvatas za detalje. Rec je o principima a ne detaljima. Sa tobom izgleda bez digitrona ne moze da se udje u diskusiju, a?

Jeste, bitno je koja je vrsta obuce jer si ti svoj 'argument' - "patike od 1000 eura" direktno upotrebio u diskusiji i direktnim izoblicenjem istine i preterivanjem pokusao nesto da pokazes.

Ja ti kazem, kazi konkretno koja to bluza kosta 500 eura, koje to patike kostaju 1000 eura. Dok to ne pokazes i dokazes ja cu ti reci da si lazov koji voli da izmislja.

[ Nabukodonosor @ 10.11.2005. 15:27 ] @
Citat:
To sam i hteo da pročitam. Stvar je u tome da ti imaš neke posebne zahteve kad je telefon u pitanju, a to su neke stvari koje su većini ljudi nepotrebne i nebitne, i za koje nikako ne bi dali tih 200e više. Isto tako, neko voli da da 200e više za kavijar, jer im se svidja takav poseban ukus, i nebitno im je što se od toga neće najesti kao od prasetine. Sad ćeš ti da kažeš "da, ali oni to rade da bi se šmekerisali", ali imaj u vidu da će isti taj tvoj telefon gomila ljudi kupiti da bi se šmekerisalo.

E bas to i govorim Milane. Ja sve vreme govorim o ovoj grupi koju si bas ti sada pomenuo...o ovoj koja kupuje npr. neki jako skup telefon da bi se smekerisali. Nikada u zivotu ne bih rekao nesto protiv ljudi koji su telefon kupili jer im necemu sluzi, koga znaju da iskoriste. To je za svaku pohvalu. Ista situacija i sa SVIM ostalima stvarima o kojima pricamo, pa i npr. o kavijaru. Nikako ne sme da se kaze da su svi koji ga jedu takvi i takvi, vec mi pricamo samo o onoj, moram da kazem, vecini koja ga jede iz nekih drugih razloga. Opet da kazem da se kavijar samo uzeo kao primer u celoj diskusiji. Isto je sa odecom iliti ne znam ja cime jos. Shvatam ja pricu "ma to je njihov problem, ako imaju neka daju"...ali pricamo ovde o milion gluposti, pa sto ne bismo i o ovome.

Ne bih da odvucem temu na neku sestu stranu ali moze vrlo lako da se dodje do odgovora zasto veeeeliki broj muskaraca, koji su finansijski dobrostojeci, radi ovo. Ali ajde da ne bude da trolujem, ako neko bude hteo i o ovome da prica, mozemo.

Citat:
Ja ti kazem, kazi konkretno koja to bluza kosta 500 eura, koje to patike kostaju 1000 eura. Dok to ne pokazes i dokazes ja cu ti reci da si lazov koji voli da izmislja.

Pa prijatelju, ni ja tebi nisam trazio saobracajnu dozvolu kada su pricao da vozis Porse GT2 i nisam ti trazio finansijski izvestaj kada si pricao da zaradjujes milione dolara mesecno. ;) Ne secam se ni da sam te nazivao lazovom.
Sto se spornog odevnog predmeta tice, ne znam koja marka je u pitanju jer nisam tip koga moda narocito zanima...ili mozda je bolje reci nisam opterecen time. Mogu da ti kazem koje je boje bila majica/bluza...mozda doprinese kvalitetu diskusije. Cak mogu da okrenem telefon i da pitam sta je ovog meseca zanimljivo kupila (a verujem da jeste jer joj je to postao hobi) pa da ubacim te podatke u ovu nasu funkciju. Sta kazes na to?

[Ovu poruku je menjao Nabukodonosor dana 10.11.2005. u 16:35 GMT+1]
[ Bojan Basic @ 10.11.2005. 17:30 ] @
Citat:
Nabukodonosor:
Da nastavimo ovde. Znaci zanima me vase misljenje...sta mislite o kavijaru, ljudima koji ga jedu, mogucnostima da se konzumira, povezanosti kavijara sa finansijskom situacijom i slicno. Sto se mene tice sve je ontopic dok se prica o kavijaru. Tako da moderatoru nemoj da mi diras temu.

E moj Nabukodonosore, iako baš hoćeš da se inatiš ne ide ti baš najbolje. Neću zaključavati temu, to pajaja može da uradi ako hoće, ali čisto da ti skrenem pažnju - uzgred, meni je diskusija baš zanimljiva, ali sledeći put možeš da se malo bolje potrudiš da definišeš o čemu želiš da se priča u tvojoj temi a o čemu ne :)
[ srki @ 10.11.2005. 18:07 ] @
Citat:
Nabukodonosor:
Citat:

Mada sigurno ima devojaka koje ce reci: ovaj ima mobilni od 6000 E, dakle on je sposoban i on je idealan partner da mene oplodi i da moja deca isto tako imaju mobilni od 6000 E. Ko zna, mozda tako treba, to je sve prirodna selekcija i evolucija:-)).

Da prijatelju, to je ono o cemu ja uporno govorim ali se svi prave da me "ne cuju". Hvala lepo.

I sta je tu lose? Ako neko zeli da trenutno nalazi lake zenske i nasao je nacin ne znam sta je tu lose po njega? Ako ja to ne zelim da radim to ne znaci da cu da osudjujem tu osobu zbog toga. Ne znam sto ti smeta sto ima ljudi koji vole da se na taj nacin pokazuju? To uopste ne znaci da je ta osoba losa. I sam si rekao da cim neko ima drugacije misljenje drugi bi da ga stave na lomacu a upravo to ti radis sa tim ljudima napadajuci ih. To sto imaju drugacije misljenje od tebe (vole da se pokazuju na drugaciji nacin) ne znaci da je to nesto lose. To je samo drugacije. Mozda je tebi to lose ali njima nije. Kraj price.
[ StORM48 @ 10.11.2005. 19:05 ] @
Ne znam šta ste se svi toliko razgalamili? Počinjem da mislim da su neki od vas ubeđeni da snobovi, skorojevići i malograđani uopšte ne postoje?!

Ne može se generalizovati, ali pomenuću jedan primer iz moje okoline. Jedan prijatelj (ne baš blizak, više nekako poznanik) pati od toga da se "pokazuje". Jedan je od direktora Jata (neću da pominjem ime, ne bi bilo u redu) i kada kupi neko firmirano odelo, ne skida etiketu. Prosto nisam mogao da verujem kada je došao na večeru i seo u sakou, iz čijeg je rukava virila etiketa "Armani".

Na opasku da je zaboravio da skine etiketu, odgovorio je "nisam hteo da skinem, ovako se vidi Armani". I pored čuđenja svih nas, etiketu nije skinuo...

Kako biste ovo nazvali?

Ne treba generalizovati, ali treba biti svestan da su takvi ljudi prisutni i za neke ukapirate da su takvi tek posle mnogo, mnogo vremena (kao što je ovaj slučaj).

Pozdrav
[ srki @ 10.11.2005. 19:23 ] @
Citat:
StORM48: Ne znam šta ste se svi toliko razgalamili? Počinjem da mislim da su neki od vas ubeđeni da snobovi, skorojevići i malograđani uopšte ne postoje?!

Ko je to rekao? Postoje ali nisu moj problem. Pogotovo ako mogu da zaradim na njima ako imam prodavnicu sa skupom markiranom robom :-)

Citat:
Ne može se generalizovati, ali pomenuću jedan primer iz moje okoline. Jedan prijatelj (ne baš blizak, više nekako poznanik) pati od toga da se "pokazuje".

Ali sto bi to tebi smetalo? Meni to moze samo da bude smesno sta ta osoba radi. Naravno to sto je ta osoba drugacija i voli da se pokazuje ne znaci da je losa i moze da bude dobar prijatelj.

Citat:
Ne treba generalizovati, ali treba biti svestan da su takvi ljudi prisutni i za neke ukapirate da su takvi tek posle mnogo, mnogo vremena (kao što je ovaj slučaj).

Takvi ljudi jesu pristutni ali ne znam sto Nabukodonosor gubi toliko vreme pricajuci o njima? Zar nije hteo da prica o kavijaru?
[ atinna @ 10.11.2005. 19:46 ] @
Citat:
srki: Takvi ljudi jesu pristutni ali ne znam sto Nabukodonosor gubi toliko vreme pricajuci o njima? Zar nije hteo da prica o kavijaru?

prva tema "kako se jede kavijar" je bas zbog njega otisla u pogresnom smeru , pa je otvorio ovu drugu opet o "kavijaru" kako bi izbacivao neko svoje licno nezadovoljstvo izgleda
[ jablan @ 10.11.2005. 19:58 ] @
Citat:
srki: Meni to moze samo da bude smesno sta ta osoba radi. Naravno to sto je ta osoba drugacija i voli da se pokazuje ne znaci da je losa i moze da bude dobar prijatelj.

Prioriteti takve osobe meni ne ulivaju poverenje za bilo kakvo zbližavanje. Prijatelj treba da bude neko na koga možeš da se osloniš, a ne neko ko ti okrene leđa ako recimo nemaš dovoljno kinte, ili jednostavno ne želiš da pratiš njegov "tempo".
[ srki @ 10.11.2005. 20:08 ] @
To je ono o cemu pricam, ljudi odmah imaju predrasude prema takvim osobama i misle da ce ta osoba da im okrene ledja u takvim situacijama koje si naveo a to uopste ne mora da bude tako. Naravno ima i takvih osoba koje bi ti okrenule ledja ali takodje ima i osoba koje se ne trude da budu fancy ali bi ti jos vise okrenule ledja ili uradile nesto gore.

[Ovu poruku je menjao srki dana 10.11.2005. u 21:09 GMT+1]
[ jablan @ 10.11.2005. 20:23 ] @
Vidi, takvim osobama je, dakle, bitno ko šta nosi i koliko to košta. U zavisnosti od toga oni procenjuju ljude oko sebe. Verovatno je tačno da na svoje najbliže verovatno neće gledati kao i na ostale, ali se postavlja pitanje koliko treba biti blizak sa takvom osobom da te ne bi posmatrala kao prost zbir cifara pojedinačnih odevnih i tehničkih predmeta koje imaš na sebi. Takve osobe jedine prave prijatelje stiču obično pre nego što postanu to što jesu.
[ McKracken @ 11.11.2005. 01:18 ] @
Hmm.. meni ovo lici na klasican primer "anti-snobizma". Podjednako su pateticni i oni koji "ne jedu prasetinu jer je seljacka: kao i oni koji ne bi kupili nesto lepo i kvalietno "jer je snobovski"..

Kad malo bolje razmislim, u pitanju je nedostatak izgradjene licnosti. Ima jednog prijatelja koji je vrlo slican tom nacinu razmisljanja. Covek je prebogat, ali pati od toga ne ispadne "snob". To je isto toliko jadno kao i pravi "snobovi" (ako ne i gore).

1. Smesno je odredjivati kvalitet hrane na osnovu njene cene
2. Siromasni su ljudi (ne u finansijskom smislu) koji svoj ukus odredjuju na osnovu navika ili straha da probaju nesto drugacije
3. Predrasude su prvi znak neizgradjene licnosti
4. Preterano obracanje paznje na misljenje "okoline" je znak opasno neizgradjene licnosti.
5. Nisu svi ljudi isti, a identifikacija sa grupom je, jos jedan, znak vrlo, vrlo neigradjene licnosti

eh.. da .. i ja sam snob :)
Bas volim budjave sireve.

[Ovu poruku je menjao McKracken dana 11.11.2005. u 02:19 GMT+1]
[ srki @ 11.11.2005. 01:42 ] @
Citat:
jablan: Vidi, takvim osobama je, dakle, bitno ko šta nosi i koliko to košta. U zavisnosti od toga oni procenjuju ljude oko sebe. Verovatno je tačno da na svoje najbliže verovatno neće gledati kao i na ostale, ali se postavlja pitanje koliko treba biti blizak sa takvom osobom da te ne bi posmatrala kao prost zbir cifara pojedinačnih odevnih i tehničkih predmeta koje imaš na sebi. Takve osobe jedine prave prijatelje stiču obično pre nego što postanu to što jesu.

To su ciste predrasude. Isto tako mozes da gledas i na ostale koji su suprotni. Ako ja jednog dana kupim nesto fancy ili narucim kavijar da li ce on sada da pomisli da sam ja snob? Naravno da to zavisi od osobe do osobe a sve ostalo su predrasude. Evo ti si zivi dokaz da postoje predrasude prema onakvim ljudima. To jednostavno nema veze, evo McCracken je dao primer osobe koja se trudi da ne ispadne snob sto je stvarno bezveze. Verovatno zato sto postoje i ljudi oko njega koji nemaju takve pare ko on ali bi odmah pomislili da je snob ako kupi nesto fancy ili mozda samo on tako misli. Nemoj da se ljutis ali mislim da si samo potpao pod uticaj raznih predrasuda. Mozda si imao lose iskustvo sa par takvih osoba ali ja sam imao lose iskustvo sa i jednim i drugim. Uopste ne mora da znaci da je takvim osobama bitno sta drugi nose (kako ti kazes), sasvim je moguce da im je bitno sta one nose. U stvari i meni nije mnogo bitno sta neko drugi nosi, to je njihov problem. (Sada ce odmah da mi N. kaze da se identifikujem sa snobovima :-) )

[Ovu poruku je menjao srki dana 11.11.2005. u 02:44 GMT+1]
[ jablan @ 11.11.2005. 08:52 ] @
Šta su predrasude? Ja ne pričam o svim ljudima koji kupuju kvalitetne (dakle, često skupe) stvari, već o ljudima koji su od toga napravili fetiš (vidi StORM48-ov post) i od kojih nikad kad dođu iz šopinga nećeš čuti "u al' sam jeftino prošao", nego "u al' sam skupo prošao". Tačno znaju šta su koliko platili, znaju gde u gradu ima najskuplje itd. - ne pravite se blesavi, tačno znate o kom tipu ljudi pričam.

Za takve ljude odgovorno mogu da tvrdim da nisu u stanju da izgrade zdrave socijalne relacije sa ljudima oko sebe.
[ srki @ 11.11.2005. 12:50 ] @
Citat:
jablan:Tačno znaju šta su koliko platili, znaju gde u gradu ima najskuplje itd. - ne pravite se blesavi, tačno znate o kom tipu ljudi pričam.

Da, znam, poznajem ih nekoliko i medju njima ima i losih i dobrih osoba (isto kao i kod onih koji ne vole da se pokazuju), ako neko voli da se pokazuje meni to ne smeta, ima mnogo vaznijih karakteristika neke osobe koje mogu da mi smetaju.

Citat:
Za takve ljude odgovorno mogu da tvrdim da nisu u stanju da izgrade zdrave socijalne relacije sa ljudima oko sebe.

E vidis to je predrasuda kojom robujes. Mozda imas samo lose iskustvo pa si naletao na takve osobe. Ja znam bas suprotan primer, osoba kojoj je sve foliranje sta god da neko uradi sto nije nesto obicno (pijenje piva i jedenje pljeskavice), ta osoba tek ne ume da ima zdrave socijalne odnose. Ponekad mi se jede pljeskavica i pije pivo a nekada cu da odem na skoljke i pijem kvalitetno vino. Naravno ima osoba koje nikada ne bi radile ono prvo a ima osoba koje nikada ne bi otisle na ovo drugo i i sa jednim i drugim mogu da imaju dobri odnosi. Predrasuda je to sto mislis da automatski osobe koje vole da su fancy gledaju sta ti nosis i kako se oblacis. To uopste ne mora da bude tacno, cesto im je bitno samo kako se one same oblace a za to kako se ti oblacih ih bas briga.

[Ovu poruku je menjao srki dana 25.11.2005. u 17:40 GMT+1]