[ webgirl @ 10.11.2005. 11:48 ] @
Da li je nekome poznato da li postoji neki zakon kojim su regulisana prava nepusaca na radnom mestu? AKo znate gde se moze naci i da li je u primeni i ako jeste gde i na koji nacin to treba sprovesti?

Hvala na odgovoru.
Borim se sa oblacima dima :(
[ ColdKeyboard @ 10.11.2005. 12:07 ] @
Koliko sam ja upucen josh ne postoji, ili je cak
moguce da postoji ali ga niko ne postuje sto je
isto kao i da ne postoji...
[ webgirl @ 10.11.2005. 12:27 ] @
a vidis ja sam cula da u skolama sirom srbije je zabranjeno pusenje u nastavnickim kancelarijama itd... kazu da postoji tako neki zakon ali ne znam u okviru kog ministarstva i uopste da li je u primeni :(
[ Zikka @ 10.11.2005. 13:50 ] @
Postoji . Zabranjeno je pusenje u svim kulturno vaspitnim ustanovama , bolnicama, drzavnim ustanovama , itd. Odnosno zakon ostavlja mogucnost da se odredi prostorija u kojoj je dozvoljeno pusenje . To je ujedno i najposecenija kancelarija u ono malo drzavnih ustanova gde se taj zakon postuje.
[ flylord @ 10.11.2005. 14:01 ] @
Dok sam ja bio u JNA , u Urgentnom centru, doktori su ulazi sa cigarom u operacionu salu gde se obradjuju pacijenti pod lokalnom anastezijom. I apsolutno niko ne sme nista da im kaze.
Da ih neko kazni!? Kako kad se stite medjusobno. I kad apsolutno nikog nije briga. Pregleda pacijenta, ili previja i drzi cigaru u ustima
[ commissar @ 10.11.2005. 14:05 ] @
Ja sam 2003. na VMC-u u Beogradu video lekara (ortopeda) kako duva nos u gazu.......
[ SmilieBG @ 10.11.2005. 15:27 ] @
U Filoloskoj gimnaziji se postuje, ja video :)

Inace, zakon se, generalno jako tesko sprovodi kod nas... Kod privatnika je druga prica, ali drzavno... :(

Poz,
Sale
[ superbaka @ 10.11.2005. 16:05 ] @
te stvari se vecinom regulisu uredbama a ne zakonom... a uredbe mogu da donose razne institucije pa zato je i velika sarolikost...
[ maji @ 10.11.2005. 16:13 ] @
Propis koji ti treba je Zakon o zabrani pusenja u zatvorenim prostorijama (nalazi se u prilogu poruci). Clan 1, stav 2 tacka 3 -- je odgovor na tvoj problem. Nazalost, ovaj zakon malo ko postuje.

Pozdrav.
[ Ivan Miladinović @ 10.11.2005. 16:16 ] @
Ja znam da je kazna za pusenje na radnom mestu 50 din... Pisalo po novinama.

To je strasno. Bar da se to postuje.

Udjem u dom zdravlja, iz ordinacije izlazi doktorka sa cigarom... Pa to samo UBITI.

pozdrav
[ maji @ 10.11.2005. 16:19 ] @
Jeste, to je clan 7 zakona koji sam okacila. Problem je sto je zakon donet '95 godine, i 50 dinara je tada znatno vise vredelo nego danas.

[Ovu poruku je menjao maji dana 10.11.2005. u 17:19 GMT+1]
[ S_Kid @ 10.11.2005. 18:33 ] @
Kod privatnika nema zime... mada i u nekim drzavnim firmama se takodje postuje ali to su izuzeci... dok sam radio na drzavnoj televiziji pusionica je bila hodnik... u privatnom sektoru uvek je bila prostorija za pusenje, ili terasa kad je lepo vreme...

Ja sam bivsi pusac, ali dok sam pusio uvek sam bio protivnik cigareta na radnom mestu. Btw, batalio sam pljuge kad sam prestao da radim...
[ zmanojlovic @ 11.11.2005. 11:42 ] @
Sve je to jako traumaticno za nas nepusace i sto je najgore nikome ne pada na pamet da nam bar malo olaksa zivot jer je cinjenica da ja kao nepusac zelim da kada udahnem da to bude bez dima. Imam bar malecko pravo na to. Nemam nista protiv toga ako neko voli dim, to je njegova stvar neka uziva sa svojim istomisljenicima ali je jako bitno u takvim momentima da tog uzivanja postede mene kao nepusaca. Tu bi trebalo da intervenise drzava propisima uredbama i zakonima sto u nasoj nije slucaj.
[ webgirl @ 11.11.2005. 12:24 ] @
Razmisljala sam puno na tu temu...

lepo treba povecati kazne ili stvarno dati tu prostoriju za pusace pa neka se guse medjusobno :)

ali ne znam samo jos kojom metodom ovo ostvariti
[ zmanojlovic @ 11.11.2005. 18:12 ] @
Mozda bi bilo jednostavnije jedno prelazno resenje a to je da se nepusacima obezbede u firmama "sigurne prostorije" ili pribezista bez dima gde bi radili i gde bi apsolutno bilo zabranjeno pusenje, a kasnije kada drzava bude pritisnuta evropskim propisima da se te sobe pretvore u pusacke zone.
[ flylord @ 11.11.2005. 18:47 ] @
Ja imam dva klijenta (firme iz Nisa), koje brane da se pusi u firmi, i to su resili tako sto su rekli radnicima da puse napolju. Vrlo prosto, cak i kada je kisa, sneg, -20, nimalo ne popustaju. Niko se ne buni...
[ dmauka @ 12.01.2006. 13:31 ] @
Moguce resenje :

svaki put kad neko upali cigaretu u mojoj blizini, na radnom mestu, ja upalim ogromnu (ali zaista ogromnu) kolicinu tamijana...za cca 4 meseca ovakvog prepucavanja direktoru je dosadilo pa je proterao pusace u sobicu 2x2...
Prilicno efikasno sredstvo je i neki aerosol jakog, cvetnog mirisa...

...zakon...zakon...ne vredi, ne mogu da se setim sta to znaci...
[ zoranRuma @ 12.01.2006. 17:58 ] @
Znam da na zapadu postoji kafici za pusace i za nepusace.Znam da na ulici nije dozvoljeno pusenje.
Sta vi mislite koliko bi se ovo postavalo ovo u srbiji
[ commissar @ 12.01.2006. 18:12 ] @
To sa kaficima (podeljenim na pusacki i nepusacki deo) bi i moglo da pije vodu.
A zabrana pusenja na ulici...... Tezi slucaj.
[ piksi99 @ 12.01.2006. 19:55 ] @

Zabrana pusenja na radnom mestu:
Recimo da imamo kafice za pusace i kafice za nepusace.
Radnici koji rade u kaficima za pusace imaju pravo da se bune zato sto je taj kafic ipak njihovo radno mesto.

BTW, u svajcarskim vozovima postoje i vagoni za pusace i piksle ispred svake radnje.
[ zveckoo @ 12.01.2006. 20:36 ] @
Ako ste nekad camili na zeljeznickoj stanici u Novom Sadu mozda ste primetili veoma zanimljivu situaciji:
U onoj maloj nesretnoj ujedno i jedinoj cekaonici sa kljupama iz vremena pre prvog svetskog rata, postoji plakat 1x1m na kome pise zabranjeno pusenje.. a ispod njega obicno sede likovi koji puse :( ... a milicija mrtva ladna prolazi pored njih....

[Ovu poruku je menjao zveckoo dana 12.01.2006. u 21:43 GMT+1]
[ commissar @ 12.01.2006. 20:40 ] @
Ja govorim o kaficima koji u sebi imaju fizicki razgranicen deo za pusace i za nepusace...
A gazda koji drzi kafic koji je samo za nepusace sigurno nece zaposliti pusaca (i obrnuto).
[ Zikka @ 12.01.2006. 20:51 ] @
Ja radim u drzavnom organu i kod nas nema nikakvih zabrana. Kao da smo u Turskoj pusis gde stignes bacis pikavac gde stignes. Sta ces, mi smo ipak vlast .
[ piksi99 @ 12.01.2006. 22:18 ] @

Upravo je zackoljica u pojmu 'radno mesto'. Kafic (bilo koji) je necije radno mesto. Tako da pojam 'kafic za pusace' ne postoji.

[ zmanojlovic @ 13.01.2006. 08:09 ] @
Za Dejana pitanje, kakav efekat daje zapaljeni tamjan ili veca kolicina aerosola? Ako se samo pomesa sa duvanom i nismo mnogo dobili. Ako pusacu menja ukus u ustima i odvraca ga od pusenja u vasoj blizini onda moze biti interesantno.
[ dmauka @ 13.01.2006. 08:14 ] @
efekat na pusace je takav da sada oni moraju da udisu nesto sto ne zele, dakle da se nadju u istoj poziciji u kojoj se nalazi i nepusac u njihovoj blizini...
kada sam rekao velike kolicine, mislio sam da moraju da seku dim da bi se videli...
inace, prva ideja je bio suzavac ali...
[ broker @ 13.01.2006. 08:23 ] @
Palio sam one mirisljave stapice. Izgleda da stvaraju cudan ukus u usitima kod pusaca i ne dopadaju im se.
[ zmanojlovic @ 13.01.2006. 08:34 ] @
A kakva je bila reakcija pusaca na stapice, aerosol ili tamjan?
[ Fuzz @ 13.01.2006. 11:35 ] @
Ja bas volim stapice. I indijske i duvanske....
[ dmauka @ 13.01.2006. 11:45 ] @
"za cca 4 meseca ovakvog prepucavanja direktoru je dosadilo pa je proterao pusace u sobicu 2x2"

vazno da glavonji dosadi...i da je glavonja slabiji ;)
[ commissar @ 13.01.2006. 16:18 ] @
Citat:
piksi99: Upravo je zackoljica u pojmu 'radno mesto'. Kafic (bilo koji) je necije radno mesto. Tako da pojam 'kafic za pusace' ne postoji.

Ne vidim da iz toga sto je kafic necije radno mesto mora obavezno da proistekne da ne postoji pojam "kafic za pusace".....
Prvo, kad se kaze da kafic za pusace, ili za nepusace, ili i za jedne i druge, misli se na goste koji bi dolazili, ne na zaposlene. Mogu da se slozim da je termin malo nesrecno izabran, pravilnije je reci "kafic u kojem je dozvoljeno/zabranjeno pusenje" ako bih vec isterivao mak na konac....
Drugo, ako bi gazda resio (svojom ili voljom propisa/zakona) da drzi kafic gde je zabranjeno pusenje, onda bi mu bilo bolje/lakse da ima nepusacko osoblje, valjda ti je to jasno.

[Ovu poruku je menjao commissar dana 13.01.2006. u 18:16 GMT+1]
[ Nabukodonosor @ 13.01.2006. 17:01 ] @
Pa tema o ovome vec postoji i bila je na milion strana. Ne vidim razloga za pokretanje iste gluposti.
[ Fuzz @ 13.01.2006. 17:09 ] @
Slazem se.
[ piksi99 @ 14.01.2006. 15:00 ] @

Da ne duzimo i raspravljamo mnogo - tema je pusenje na radnom mestu.

Nekome je radno mesto kancelarija, nekome dom zdravlja, a nekome kafic.

[ fLuXx @ 14.01.2006. 15:59 ] @
>
Da ne duzim mnogo, ja sam protiv, mozes da pusis gde god hoces u
slobodno vreme. S druge strane, iako nisam pusac, znam da pusaci tesko
mogu da izdrze 8 sati (prosecno radno vreme) bez pusenja, ali zato
imaju pauze. Inace, ako poslodavac nema nista protiv pusenja kod njega
na radnom mestu, a to ne ugrozava druge radnike, onda je OK. Naravno
ovo sve ne ukljucuje ljude koji se bave prostitucijom :D
[ webgirl @ 16.01.2006. 07:35 ] @
Hmmmmm ma nesto ponovo razmisljam, lepo ga kao na zapadu izbacis u poseban office da pusi pa mu zapises koliko je minuta bio van radnog mesta:
10 cigara dnevno je minimum bar 50min, pa tako svaki dan i kad dodje plata samo mu umanjis za iznos srazmerno vremenu koje je potrosio na pusenje, pa ako mu se bas isplati da pusi nek pusi.
Takodje, dala bih u kontra smeru, jedan iznos kao bonus na platu svakom nepusacu, sto je u stvari novac uzet od pusaca, pa da vidimo ko ce duze da izdrzi !!!!
[ rdragan79 @ 16.01.2006. 10:35 ] @
Stvarno bih bio presretan kao nepusac kada bi u NS , BG ili bilo gde postojala mesta kafici ili sta vec, samo za nepusace ili se nisam dovoljno raspitao. (dobro mogu i pusaci ali bez cigareta, pa kad zele da pripale, neka izadju na "terasu") jer kad god se vratim iz istih mirisem kao da sam popusio 10 cigareta :( sto me strasno iritira, narocito kada su zimski periodi pa ni bas ventilacija ne radi kako treba.

Verujem da bi bila dosta poseceni takvi lokali, jer bih licno isao samo u te gde
je zabranjeno pusenje.

Isto mi je vrhunac nekulture, kad mi neko dodje u kucu i zna da se nepusi, pali cigaru i trazi pikslu :(

[Ovu poruku je menjao rdragan79 dana 16.01.2006. u 12:05 GMT+1]
[ ntojzan @ 16.01.2006. 14:50 ] @
Mene strasno iritiraju ljudi koji glasno disu. Ja mislim da bi njima trebalo odbiti 60% od plate, pa da pocnu da disu tise... Alo!!

Ako hocu da pusim, i ako ima predvidjena soba za to, neka dodje neko da pocne da mi odbija od plate. Prosto, odem, popusim i posle budem 200% produktivniji nego nepusac koji sedi pored mene. A ja mislim da firmu bas briga da li sam pusac ili nepusac dok god sam produktivan.

Inace ono sto niko ne uvodi, a sto ja mislim da bi bilo idealno resenje, jeste raspored ljudstva na pusace i nepusace, pa da se naprave pusacke kancelarije, gde bi ljudi mogli da puse i rade istovremeno.

Pusenje medju nepusacima ne ide, jer onda je to ugrozavanje njihovih prava da udisu zdrav vazduh, ali opet kaznjavanje nekog zato sto je pusac je potpuni apsurd.
[ Ivan Dimkovic @ 16.01.2006. 14:57 ] @
Citat:
Hmmmmm ma nesto ponovo razmisljam, lepo ga kao na zapadu izbacis u poseban office da pusi pa mu zapises koliko je minuta bio van radnog mesta:
10 cigara dnevno je minimum bar 50min, pa tako svaki dan i kad dodje plata samo mu umanjis za iznos srazmerno vremenu koje je potrosio na pusenje, pa ako mu se bas isplati da pusi nek pusi.

To mozda ima na nekim poslovima koji nisu za ljudsko dostojanstvo - u normalnim firmama se svakako ne gleda da li neko ide par minuta da popusi cigaretu, vec se gleda opsta protuktivnost tog radnika na duze staze.

Ako je neko 2x produktivniji uz pusenje cigare od nekog drugog, ne vidim razlog zasto bi bio diskriminisan - pod uslovom da se postuju prava onog koji ne pusi - dakle, izolovane prostorije za pusenje i sl...

Citat:

Takodje, dala bih u kontra smeru, jedan iznos kao bonus na platu svakom nepusacu, sto je u stvari novac uzet od pusaca, pa da vidimo ko ce duze da izdrzi !!!!

Takva firma bi vrlo brzo ostisla dodjavola.
[ webgirl @ 17.01.2006. 10:12 ] @

Ja samo kazem da pusaci mogu da postanu nepusaci i jos da budu i nagradjeni za to.
Iskreno dokle god ne odvoje prosotrije ne vidim II rešenje, na zalost :(
[ dezintegrator @ 19.01.2006. 07:34 ] @
Citat:

...a ako se ne buni shto mu je manja plata, onda mu razneti automobil, ukinuti
socijalno i osumnjichiti ga za sve kradje koje su se dogodile u kompaniji u proteklih
6 meseci.

posle 3 meseca ovog tretmana, svakom pushachu pucati u koleno i oteti TV i komp
koji ce biti prosledjeni nepushachima...

smeshno.... 21. vek.....

[Ovu poruku je menjao flylord dana 19.01.2006. u 16:20 GMT+1]
[ srki @ 19.01.2006. 10:34 ] @
Citat:
webgirl: Hmmmmm ma nesto ponovo razmisljam, lepo ga kao na zapadu izbacis u poseban office da pusi pa mu zapises koliko je minuta bio van radnog mesta

Ako ti tako gledas vrednost radnika umesto po ucinku onda tvoja neka buduca firma nece bas dobro proci. Ja nisam pusac ali opet svakih par sati moram da ustanem da malo protegnem noge ili uzmem kafu iz automata, pojedem jabuku i sl. U cemu je razlika izmedju toga i ako dok se setam na terasi popusim cigaru? Nikakva, ne znam sto bi samo pusacima zapisivala koliko su van radnog mesta. Onda ce da odu u wc i tamo da zapale na brzinu. Mislim glupost, ako se nekome pusi neka pusi samo dok je to negde na terasi ili negde gde ne smeta drugima.

[Ovu poruku je menjao srki dana 19.01.2006. u 11:35 GMT+1]
[ ntojzan @ 20.01.2006. 01:32 ] @
Hej, tek sam sad procitao pazljivije sta je webgirl napisala.

Otkud ti ideja da na zapadu mere koliko neko provodi vremena dok pusi!?

Pazi ja sam u Japanu, ako ovde -ne- mere, ja sumnjam postoji drzava gde to rade!
[ srki @ 20.01.2006. 02:15 ] @
Hehe, Japan je na istoku. A i ja sam na istoku (Novi Zeland) pa je mozda drugacije nego na zapadu :-)
[ webgirl @ 20.01.2006. 13:39 ] @
Ne morate bas sve bukvalno da shvatate, mislimmm !!! Samo se radi o tome da zaista jedva disemo nekada od dima :(((((((((((