[ Milos niks @ 28.11.2005. 12:53 ] @

Da li neko mozda zna cime i jeli uopste moguce poslati hranu postom (avionskom) u EU ? Koliki si troskovi itd . Trebam slati neki prsut u Dizeldorf :)

pozdrav
[ zlatousti @ 28.11.2005. 13:20 ] @
Ma moze, koliko su revnosni u pregledanju paketa na nasoj posti mogao bi atomsku bombu poslati...
Postarina sa carinskim pregledom ce te izaci oko 1000dinara, a sticice ce za 7-10dana.
[ pctel @ 28.11.2005. 14:02 ] @
Mislim da nece moci postom, jedino ako neko licno odnese.
Seca li se neko one humoristicke serije "Djekna jos nije umrla...", tu je Ljeposasva htela da posalje tepsiju gibanice i dve tegle pekmeza Misi u Minhen... Kad bolje razmislim, serija i nije bas toliko humoristicka, eto 20 godina kasnije u nekim urbanijim krajevima ljudi pokusavaju isto...
[ hecky @ 28.11.2005. 14:11 ] @
Koliko ja znam meso se ne sme slati postom, zbog rizika od prenosenja bolesti. Ne bi smeo preneti niti u prtljagu, ali to obicno progledaju kroz prste. Za postu nisam siguran.
[ zlatousti @ 28.11.2005. 14:46 ] @
Samo odneseš zatvoren paket i kažeš da šalješ neke poklone, igračke i mislim da će proći... Ako gledaš pravila, verovatno nije po pravilima, mada iskreno ne znam...
[ superbaka @ 28.11.2005. 14:52 ] @
za ostalu hranu ne znam, a za meso i proizvode od mesa nikako ne moze!

Član 122.
Pošiljke životinja, proizvoda životinjskog porekla i hrane za životinje
koje se uvoze ili su u provozu:
1) moraju da budu bez zaraznih bolesti koje se obavezno prijavljuju;
2) moraju da imaju originalnu međunarodnu veterinarsku potvrdu
potpisanu od strane veterinarskog inspektora ili ovlašćenog veterinara
države izvoznice;
3) moraju da imaju uvoznu dozvolu ili dozvolu za provoz;
4) u zavisnosti od prirode zarazne bolesti i mogućeg rizika ne mogu
poticati iz gazdinstva, područja odnosno države izvoznice niti biti u provozu
kroz područje ili državu u kojoj postoji zarazna bolest koja se obavezno
prijavljuje.
Pošiljke hrane životinjskog porekla koje se uvoze ili su u provozu
moraju da:
1) budu bezbedne po zdravlje ljudi;
2) imaju originalnu međunarodnu veterinarsku potvrdu potpisanu od
strane veterinarskog inspektora ili ovlašćenog veterinara države izvoznice;
3) imaju uvoznu dozvolu ili dozvolu za provoz;
4) budu obeležene na način tako da se može utvrditi poreklo i objekat u
kojima je hrana proizvedena.

izmedju ostalog...
[ hecky @ 28.11.2005. 18:43 ] @
U nasoj posti/carini pregledaju pakete koji izlaze iz zemlje, tako da sunka u kutiji nema sanse da bi prosla.

Cak i da je nasi propuste, strana carina nece sigurno!!

[Ovu poruku je menjao hecky dana 28.11.2005. u 19:44 GMT+1]
[ crews_adder @ 28.11.2005. 19:11 ] @
Najjednostavnije je da, bar za probu, posaljes parce ili kilogram busom, pa ako prodje, to i ponovis. Neces saznati dok ne budes probao. Avionom ili postom - tesko.
[ Ivan Dimkovic @ 28.11.2005. 19:41 ] @
Takav uvoz hrane u EU je strogo zabranjen - ako taj paket i prodje SCG carinu, ako ga neki carinik vidi u EU (a sanse su vrlo velike) - budi siguran da nece biti pustena.

Inace video sam par puta na aerodromu u DE da vracaju prsute nazad u avion - u principu moze da se prebaci tako sto se isece i zapakuje u male pakete, ali ako iko otvori torbu od carinika ide sigurno nazad.
[ hecky @ 28.11.2005. 20:31 ] @
Busom bi to proslo, jer retko otvaraju kofere koliko znam, ali postom nema sanse.
[ Milos niks @ 28.11.2005. 20:33 ] @
Izgleda da ste u pravu , isao sam danas i do poste i dobio slicne odgovore a to je da mogu da pokusam da proturim prsutu nekim autobusom pa kao neko nosi licno a i ako zaplene nije neka steta . Legalno izgleda slaba vajda . 10x svima

pozdrav