[ ad0lf @ 29.11.2005. 02:17 ] @
| elem, ubrzo zavrsavam pravo i mislim da sam u pravu kada pomislim da se baviti advokaturom je vrlo unosno...bla bla...
Ebiga ne znam ni jednog licno pa da mi da podatke u ciframa kako to obicno ide, tj. koliko se tu evara nakupi...recimo mesecno...
znam da sve zavisi od ovog, onog i tako dalje, ali pitam vas znate li neke advokate i egzaknije podatke o njihovim novcanicima... |
[ fanfon @ 29.11.2005. 08:37 ] @
Mnogo zaradjuju u odnosu na prosecne plate. ja znam zenu koja je bila predsednik suda i imala(pre godinu dana) oko 40K dinara. Tada je otprilike presla u advokate i posle neki mesec je keva pitala kako joj je sada i rekla je da ima tri puta vise nego na starom mestu. Ne znam nijednog advokata koji lose zivi. Svaki sklopi bar 4-5 ugovora mesecno a po jednom uzimaju 100€. To je sigurno jedan od najisplativijih poslova ali treba zagrejati stolicu i nakupiti iskustva da se do njega dodje...
[ annoying_master_c @ 29.11.2005. 09:07 ] @
Taj koji sklopi 5 ugovora mesecno po 100 jevreja taj sigurno zatvara kancelariju isti mesec jer su troskovi poreza, socijalnog, zdravstvenog i penzionog osiguranja SAMO tih 5 ugovora... a gde su troskovi zakupa kancelarije i njenog odrzavanja + troskovi prema komori, pa obnova clanstva (samo upis u advokatsku komoru je nekih 2000€) cak ti kumunalno (ili neko iz opstine nisam siguran ko) naplacuje i to sto ti tabla visi na zidu nekih 3-4000 dinara.
inace gore pomenuti advokat dobro zivi jer je bivsi predsednik suda! Nece neko ici da da dzak para nekome ko je juce istrcao iz skole...iskustvo i VEZE su najbitnije!
I na kraju treba da ti ostane da lepo zivis.
Ako si zavrsio tek fax ili si pri kraju onda ti je najbolje po polaganju pravosudnog da se zaposlis u nekoj advokatskoj kancelariji da steknes reputaciju i iskustvo jer ako okacis tablu, nazalost, mislim da se neces hleba najesti.
[ dalibord5 @ 29.11.2005. 09:21 ] @
Tacno tako!
Mora biti pripravnik i to u jako dobroj kancelariji ako zelis da jednog dana vidis neku paru od advokature.
Zarada nema granice,ali je posao tezak i to izuzetno.
Jako mali procenat je na nivou onoga sto se vidja na tv-u.Uglavnom to je "prasinarski" posao,slusas dokone penzionere kako se tuze zbog poljskog klozeta u vikendici u Krcedinu,iznose ti svakakve gadosti o svojim komsijama,supruzniku,umirujes posvadjane,posredujes izmedju dva zavadjena oka u glavi...i to sve ako imas srece da imas posla.
I tako iz godine u godinu,a dobar advokat postajes tek kad prodju godine i godine iskustva.
Advokatura ima svoje cari,ali covek mora da ima stomak za sav jad koji srece u tom poslu.
Znaci,moras zaista voleti svoj poziv,imati strpljenja za ljude i njihove probleme i na kraju,imati srece ili dobra poznanstva da udjes u dobru kancelariju koja ce ti obezbediti dosta slucajeva.
[ Zikka @ 30.11.2005. 00:13 ] @
I ti prasinari zive mnogo bolje od obicnog radnika . Samo oni su odabrali taj put i uklopili se u taj imidz. Mislim na neki bezvezan auto i tako to. A sto se tice predsednika suda on ima mnogo vecu platu od ranije pomenutih 40K.
[ OffShore @ 30.11.2005. 01:48 ] @
pa posto svi poznati advokati imaju "jake" veze u sudovima (pa satro treba da se tale sa sudijom i ostalima) uzimaju basnoslovne sume
iz primjera mog drugara kome je Borivoje Borovic uzeo 12 000 evra a prosao je kao da ga je pripravnik branio i bio u iztrazi 2 godine-pronevjera ....ili iz prica koliko ko uzima-strasno
inace advokati po sluzbenoj duznosti (koji se placaju po odredjenom pravilniku) zaradjuju malo
[ fanfon @ 30.11.2005. 12:10 ] @
KOd mene u gradu ima 10-ak advokata i svi dobro zive. Cam i oni koji glase za losije. Neki imaju vise musterija, neki manje ali niko od njih jos nije otisao iz advokature. To su sve ljudi u godinama i niko od njih(koliko mi je poznato) nije stazirao kod nekog advokata. Vecina je radila u sudu...
[ ad0lf @ 01.12.2005. 00:04 ] @
Nisam uopste zaljubljen u posao advokata, ali sam prostim sabiranjem i oduzimanjem video da to donosi dobru lovu a i ustput sam skoro zavrsio pravo pa reko posto moram nekako zadovljiti potrebe za koje su mi $$$ potrebni lako se namece resenje. Mislim, zelja mi je da se bavim fizikom ali malo je kasno...
e da...da li je bolje pripravnicki u sudu, kolika je tamo plata redovnog pripravnika...ili odmah kod advokata...
[ tosa @ 01.12.2005. 01:52 ] @
Zarada im zavisi od toga cime se bave ;)
[ dalibord5 @ 01.12.2005. 08:36 ] @
Pripravnicke plate su,verovatno,svuda male.
Odma' iz klupe pa bi brdo para :-)
Da bi dosao do zarade koju procenjujes da zasluzujes proci ce godine,sa velikom sansom da se to nikada i ne dogodi ;-)
U svakom slucaju,sve dok radis za drugog plata nikada nece biti dovoljno velika.
Ako radis za sebe mozda i zaradis,ali i to donosi neke glavobolje
Ko je svoj gazda mora da prihvati da mu je radno vreme 24/7
[ fanfon @ 01.12.2005. 08:56 ] @
Nema nista lepse nego kad si svoj gazda i kad ti je radno vreme 24/7. Onda mozes da se sam motivises. Koliko radis-toliko ces imati. Na redovnom poslu se taj trud toliko ne isplati, jer npr. moras rintati ko lud da bi te unapredili ili povecali platu...
[ dalibord5 @ 01.12.2005. 10:38 ] @
Slazem se.
Ipak ne sporim da sve ima dobre i lose strane.
I dalje ima mnogo onih koji kazu da je "dobra firma zakon" i shvatam da je lepo raditi svojih osam sati i nakon toga se posvetiti sebi ili porodici.Naravno,ako je plata pristojna.
Ipak sve zavisi od licnih sklonosti i preduzimljivosti.Neko je,jednostavno,ne preduzimljiv i lakse mu je da radi sta mu se kaze bez previse razmisljanja.Drugi,opet,zele sebe vise da vrednuju i spremni su na napore da od sebe pruze najvise.
[ katarina87 @ 01.12.2005. 15:25 ] @
Evo sta ja znam: moja sestra je pravnik i radi u sudu za neku prosecnu platu, ali zato iz njene price znam da postoje advokati koji naravno imaju vec izgradjeno ime i njima uopste nije tako lose. U sustini VEJU PARE. Stvar je pre svega u iskustvu, dobrim vezama i uopste kako se ko snadje. Samo da udju u sudnicu na pet minuta i da ne otvore usta - imaju 6000din. a tek zalbe, molbe i ostale stvari (ne razumem se bas, a tebi su verovatno poznate) dovoljno je ne za pristojan nego zesce rasipnicki zivot.
Ovo se odnosi ne na sve, vec na one spretnije i uopste ljede sa vise srece nego drugi, ali dobro je i da takvi postoje. Novac ne mozes tek da "pokupis", moras malo i da se potrudis.
[ Goran Mijailovic @ 01.12.2005. 16:39 ] @
Situacija:
firma u predstecajnom postupku
svaki izlazak na rociste u trgovinskom sudu advokat naplacuje 20k din.
Uglavnom svaki put odlozi za 20-30 dana.
[ panonski mornar @ 01.12.2005. 21:19 ] @
Po meni nemoj uopste razmisljati o opciji da radis samostalno bar 5 godina, da li se ti osecas sposobno da ovog momenta preuzmes neki ozbiljan slucaj i ciste savesti, da neces ostetiti stranku izadjes na sud!?! Ja imam iskustva u racunovodstvenim poslovima dve godine, ali cak i da mi neko nudi velike pare ne bi se usudila otvoriti sopstvenu racunovodstvenu agenciju, gde bih ja bila glavna i odgovorna, i gde bi stavljala potpis na dokumenta, za ciju se neispravnost ide u zatvor...da napomenem da mi moj posao ide veoma dobro i da sam veoma samostalana u poslu, ali ipak zelim da se konsultujem sa mojim sefom racunovodsta, i ne osecam se spremnom na tako veliki korak jos izvesno vreeme, tako kao ti moze da razmislja samo neko ko je izasao iz skolske klupe i nikada nije imao dodira sa praksom, praksa je ne pozeljna, vec obavezna stvar!
[ fanfon @ 01.12.2005. 21:57 ] @
Pa normalno je ocekivati da ulazis u advokaturu posle duze prakse. Nisam cuo da je neko pokusao bez odredjenog(duzeg) iskustva u poslovima pravne struke i uspeo da opstane...
[ Zikka @ 02.12.2005. 00:10 ] @
U onom komunistickom dobu to je bilo najbolje moguce zanimanje. Radis koliko hoces naravno da ne prijavljujes sve sto zaradis . I nemas sefa. Svi pricaju o tome da ima razlike izmedjju dobrih i losih advokata u zaradama. Tacno je . Dobri su zaradjivali stravicnu lovu a losi ili lenji su zaradjivali vise nego bilo koji pravnik ili inzenjer sa punim radnim vremenom u fabrici .
[ ad0lf @ 03.12.2005. 01:57 ] @
Ma skontao sam je da tu bar 5 gdn nisi na svome...ali posle ce biti super...
[ Bata @ 04.09.2006. 09:41 ] @
meni advokat za jedno ročište traži po 200evra
a u pitanju je spor nad nekretninom.
jel ima neko nešto pametno da mi kaže
[ Borovic @ 04.09.2006. 13:48 ] @
Ako si uspešan i vredan sa novcem neće biti problema. Toliko.
[ Ivan Dimkovic @ 04.09.2006. 13:52 ] @
Citat:
Dobri su zaradjivali stravicnu lovu a losi ili lenji su zaradjivali vise nego bilo koji pravnik ili inzenjer sa punim radnim vremenom u fabrici .
Pa i danas advokati zaradjuju vise nego pravnici ili inzenjeri u fabrici, a dobri advokati zaradjuju 250+ eura na sat (bar po EU) :)
[ Borovic @ 04.09.2006. 14:04 ] @
Upravo tako.
[ Bata @ 04.09.2006. 15:16 ] @
ma ja bih samo da uporedim iskustva sa nekim
ko ih je skoro angažovao.
ako on meni reši problem, neću žaliti i više para.
[ dintel011 @ 04.09.2006. 23:40 ] @
Evo ti advokatska tarifa iz 2006. godine pa vidi dal se isplati...
http://www.lawyer.co.yu/advtarifa2006.xls
[ Borovic @ 10.02.2007. 19:28 ] @
Advokati u Srbiji malo zaradjuju, osim (pomenutih) izuzetaka. Samo je jako bedno i glupo praviti pretpostavke o korupciji i prljavim poslovima, jer u pomenutom primeru ne postoje.
[ plava_motorola @ 10.02.2007. 19:56 ] @
NPR:Kada bi se sa nekim slucajem proslavio,veruj zaracivao bi vise nego dosta.
[ bukovski @ 10.02.2007. 22:03 ] @
ee kolega evo i ja pri kraju ali tuzne vesti zaradjuju zaista malo ( vecina a i ovi ostali "bolji" opet malo , pogledajte malo svet advokati su veoma cenjeni a ne kao kod nas ) ipak treba neko da plati sve ove godine studiranja ucenja kasnije pripravnicki za 8k dinara mesecno pa posle toga pravosudni eee i to treba dati a sprema se mnooogo... pa kancelarija pa porezi nije sve tako bajno. Gledaj da odes kod nekog na pripravnickom ko zna poso, jer najbitnije u svemu je da ti znas sve posle je lako, jos ako imas nekog da te "pogura" ekstra. Mada uvek imas soluciju da budes u nekoj srednjoj skoli sekretar+predajes ustav i pravo gradjana za manje pare ali daleko manje posla + 3 meseca raspusta godisnje :) ili neka firmica bankica osiguravajuce drustvo...
[ operacija @ 10.02.2007. 23:59 ] @
Citat: Evo ti advokatska tarifa iz 2006. godine pa vidi dal se isplati...
Nijedan advokat ne naplacuje po advokatskoj tarifi!
[ MOSLER @ 11.02.2007. 02:16 ] @
Da,a razlikuju se po tome sto dobri advokati tu tarifu cesto dupliraju.Prosecan advokat u Srbiji koji radi(a ne sedi i kuka) zaradi preko 500 evra mesecno a oni bolji verovali ili ne, mogu lako da prebace l 5000 evra!
[ dintel011 @ 14.02.2007. 14:15 ] @
Citat: operacija: Nijedan advokat ne naplacuje po advokatskoj tarifi!
Nego po cemu, ajde prosvetli nas, tarifa im je alibi, cesto su cene nekoliko puta vece.
Po manjoj ceni radi onaj ko mora, ko nema posla.
[ dJuU @ 21.08.2007. 19:30 ] @
Potrebna mi je vasa pomoc.
Naime, svuda po netu trazim cenovnik advokatskih usluga, da li neko zna gde mogu da ih pronadjem.
Hvala unapred
[ dalibord5 @ 21.08.2007. 20:41 ] @
Probaj sa advokatskom komorom.
Naknada advokatu se zove advokatska nagrada.Oni posluju kao pausalci i imaju tarife unapred oformljene,ali i specijalne cene za posebne usluge.
Na kraju mnogo toga zavisi od ugleda advokata i njegove sposobnosti.
Kada sam poslednji put gledao cini mi se da je izlazak na rociste advokat naplacivao 3500 dinara...
[ tetreb995 @ 22.08.2007. 14:08 ] @
Kako onda meni trazi 500 eura jer je izasao 3 puta na rocisste za krivicno delo do 3 god .. ?
Mogu li ja da ne platim tih 500 recimo nego da mu dam onoliko koliko ispadne po toj tarifi ?
[ dalibord5 @ 22.08.2007. 18:45 ] @
He he...a pisanje podneska,konsultacije...
I to ti je vid kazne,kad si bio nevaljao ;-)
Trebalo je da ranije utvrdis iznos koji mozes da ocekujes od advokata,mada to do kraja nikada nije izvesno i konacno.
Ne bih ti davetovao da se igras sa placanjem,ali bi mogao da trazis neku nepravilnost i probas da ga tuzis advokatskoj komori,ako ima osnova...mada se oni drze jedni uz druge,kao i svi clanovi svakog drugog esnafa.
[ tetreb995 @ 22.08.2007. 19:48 ] @
Pa platicu anyway nego samo hocu da znam da li imam pravo da trazim da mi napise takstaivno racun kao u prodavnici kada nesto pazarite i dobijete racun na kome je lista sta ste kupili i koliko kosta ...
[ Penelopa @ 15.09.2007. 16:21 ] @
pise ti sve u tarifi za koju je dat link, vrednost boda je 18 dinara
advokat ne mora da naplati po tarifi, moye i ispod (do 50%) i iznad
imas pravo na priznanicu, advokati nemaju obavezu izdavanja fiskalnih racuna
tarifa zavisi od vrednosti spora, odnosno zaprecene kazne
ja vidim da vecina ovde u fazonu kako to zamislja mali djokica, kao to je lako i super plaćeno...nije tacno!
ima ih koji dobro zaradjuju, ali uvecina mora da rade sve i svasta da bi zaradili dovoljno i srecni su ako uopste imaju posla
prvo treba odraditi pripravnicki, gde je plata u proseku 200 eura, iako se obicno zvanicno volontira (dakle, ne tece radni staz)
u sud, i volonteri, koji ne primaju dinara uglavnom upadaju preko veze
i tako 2 godine, a onda pravosudni koji uopste nije lak
a onda, ako hocete da radite samostalno...niko nece tek tako doci kod vas, pogotovo ne jak klijent...pa su pocetnici uglavnom prinudjeni da rade svasta, ili da rade za troskove postupka, koje ce naplatiti za nekoliko godina...a potrebna su ipak neka ulaganja i placanje rezija...ulogu igra iskustvo, veze, licnost, snalazljivost, titula, prethodni rad u sudu, mnogo faktora...nije svako za advokaturu
neko rece da iz iskustva poznanice iz suda advokat udje 5 min i uzme 6000...klasican antagonizam izmedju sudija i advokata
prvo, advokat mora da se pripremi za to ročište, treba da ode i dodje što takođe podrazumeva neko vreme...a drugo, oni uvek vide to a ne vide da imaju svoju sudnicu, svoj kompjuter, zapisnicara, referenta, bazu propisa, topli obrok, plaćene dažbine državi, bolovanja, odmore, porodiljska odsustva, čitavu mašineriju koja im je u funkciji...dok advokat mora sve to da plati i svu tu organizaciju sam da ponese
da ne trosim reci o tome da je potrebno biti dobar u tome sto radis, a da to takodje ne moze svako
edit: sad sam otvorila gore postavljen link i vidim da ne vodi direktno do tarife
evo...
http://www.advokatska-komora.co.yu/zakoni/jugoslavija/tarifa.htm
[ bakara @ 11.02.2009. 22:59 ] @
@advokatzeljko
Ovde nema reklamiranja!
[ cika dacha @ 23.09.2014. 12:41 ] @
da ne otvaram novu temu,
ovi notari se namlatise para za ovo kratko vreme kako rade :-)
Ovog sto ja poznajem uzeo je do sad 9000eur
[ anon142305 @ 23.09.2014. 12:45 ] @
Ne mi se svidja sto je drzava ogranicila broj notara.
Hocemo li ikad igde uvesti slobodnu konkurenciju?!?
[ cika dacha @ 23.09.2014. 12:54 ] @
hoce kad dobije po usima od EU.
[ anon142305 @ 23.09.2014. 12:59 ] @
Nesto mi se cini da je slaba vajda od toga...
[ rafiki @ 23.09.2014. 13:00 ] @
Nemam ja nista protiv notara i njihove zarade.
Problem je sto sada pored notara i dalje placamo i one koji su do sada radili taj isti posao, a koji sad nemaju sta da rade.
[ Java Beograd @ 23.09.2014. 13:16 ] @
Ja imam protiv notara i njihove zarade. Za overu jednog dokumenta (založna izjava), oni esnafski i monopolski odrediše cenu od preko jedne prosečne plate. Alo bre ?! Pa to stvarno nema ni u Holivudu.
Ova lopovska vlast im je dala pravo da sami formiraju svoje monopolske i esnafske cene, a narod je ultimativnvo obavezan da samo kod njih obavlja pojedine pravne poslove. Pa i ako je od naprednjaka, mnogo je bre kume, mnogo !
Poseban je to soj lopovski. Otimačina, najgore vrste. Umesto da su ostavili da može izjava da se overi i u sudu, i u opštini - pa da vidim onda koliku će cenu da odrapi notar. A pisalo je već ko je i kako dobijao licence notara. Da su bar dozvolili da i notara ima više, pa da međusobno budu jedni drugima konkurencija, kao i advokati, na primer.
A ne ovako: jedan notar za opštinu a ti moraš kod njega da odeš. A on, naravno odrapio cene do neba. A tebi prete krivične sankcije ako se ne pokloniš notaru.
Stvarno me neće čuditi ako skoro nađu nekog notara prebijenog. Zelenašenje, najgore vrste.
[ rafiki @ 23.09.2014. 13:30 ] @
@ Java:
Tu opet nije kriv notar, nego onaj ko je napravio takav sistem.
Sa ostatkom tvog posta se uglavnom slazem.
Pozdrav
[ ctrl alt del @ 23.09.2014. 13:43 ] @
Evo najkonkretnijeg primera - za overu jednog dokumenta koji se do kraja avgusta overavao u sudu za ispod 2000 dinara, notar sada trazi 13.000 dinara. Od slobodne konkurencije nema nista, ima ih po par na opstini i razrezuju kolko im se hoce. Kad sam prvi put usao kod notara ocekivao sam, ne znam ni sam, obicnu kancelariju ko kod prosecnog advokata i jednu sekretaricu... Ne, usao sam u ogroman poslovni prostor poplocan mermerom, nekoliko kancelarija, pet manekenki ili stjuardesa koje strapaciraju i sa najlepsim osmehom te docekuju sa "dobar dan, izvolite..." To mora da kosta...
[ Atos @ 23.09.2014. 14:07 ] @
Nego jel ad0lf postao advokat?
[ RonJ @ 23.09.2014. 16:47 ] @
Cene notarskih usluga http://www.mpravde.gov.rs/sekc...4/sve-o-javnim-beleznicima.php (ispod spiska notara pod javnobeleznicka tarifa)
[ tuolarips @ 23.09.2014. 17:09 ] @
Da li neko ima informaciju koliko se u proseku čeka da notar overi dokument (u Novom Sadu)?
[ KrkaCiC @ 23.09.2014. 19:21 ] @
Jel ovi normalni?
ja video na RTS-u neki debil notar je pominjao kako neka usluga koja je bila 400 dinara sad je kod notara oko 300 din. Gde?
Nego,kako Vucko uzima pare od notara? Na neki nacin sigurno,ili on ili Nikola
[ Andrej013 @ 23.09.2014. 19:48 ] @
Citat: Java Beograd:
Ja imam protiv notara i njihove zarade. Za overu jednog dokumenta (založna izjava), oni esnafski i monopolski odrediše cenu od preko jedne prosečne plate. Alo bre ?! Pa to stvarno nema ni u Holivudu.
Ova lopovska vlast im je dala pravo da sami formiraju svoje monopolske i esnafske cene, a narod je ultimativnvo obavezan da samo kod njih obavlja pojedine pravne poslove.
tacno, nema ni u holivudu. U holivudu notar naplacuje dva do cetiri dolara za overu dokumenta, ali I tamo je vlast "dala pravo da sami formiraju svoje monopolske i esnafske cene, a narod je ultimativnvo obavezan da samo kod njih obavlja pojedine pravne poslove".
Bice da je u srbiji po sredi neko kartelsko ponasanje notara.
[ Tyler Durden @ 23.09.2014. 20:27 ] @
A ko će da reguliše to kartelsko ponašanje? "Tržište"?
[ anon142305 @ 23.09.2014. 20:29 ] @
Kartelsko ponasanje treba da razbije drzava, bazirajuci se na razlicitim vidovima antimonopolskog zakonodavstva.
[ ctrl alt del @ 23.09.2014. 20:46 ] @
Citat: tuolarips:
Da li neko ima informaciju koliko se u proseku čeka da notar overi dokument (u Novom Sadu)?
Kad sam bio da pitam rekli su mi da moze odmah da me primi da pogleda svu dokumentaciju koju sam pripremio i da ce mi onda zakazati termin za overu za nekih sedam do deset dana. Ovo je samo moje iskustvo, mozda se negde i brze zavrsi.
[ Andrej013 @ 23.09.2014. 20:50 ] @
Citat: Tyler Durden:
"Tržište" se pokazalo kao vrlo neefikasno u regulaciji cena. Sa druge strane Tržište je u tome najbolje.
To sto imate u srbiji je klasican primer kako "Tržište" regulise cene a USA je klasican primer kako Tržište regulise. Zato imas srbiju gde notar naplacuje prosecnu platu za potpis I usa gde je taj potpis jefiniji od flase vode.
Zovi ti to trzistem ili gramzivoscu privrednika, nebitno je al dokle god ima ljudi koji su spremni da naplate za svoj potpis manje od prosecne plate, cene ce padati. To sve uz napomenu da drzava mora da bude sposobna da sprovodi antimonopolske zakone koji su temelj svakog razvijenog drustva.
[ anon142305 @ 23.09.2014. 20:55 ] @
Ovde je drzava uredila kartel, jer je fiksirala broj notara.
[ Ivan Dimkovic @ 23.09.2014. 21:20 ] @
Citat: Tyler Durden:
Zavisi da li zaista imas trziste ili "trziste". Ako je drzava grubo ogranicila konkurenciju velike su sanse da ce doci do fiksiranja cena.
Sa druge strane, ako drzava ima i sprovodi pozitivne zakone koji su tu da pospese konkurenciju i , scenario pada cena je najverovatniji.
Cena notarskih usluga poput overavanja dokumenata u prakticno slobodnom trzistu (minimalno regulisanom) ne moze biti veca od neke beznacajne sume (u odnosu na prosecnu platu) posto je u pitanju minimalni rad koji, u normalnom trzistu, moze da obavlja masa pravnika sa odgovarajucom drzavnom akreditacijom.
Ako nije tako, najverovatnije je u pitanju neki defekt trzista, proizveden od strane drzave.
[ cika dacha @ 23.09.2014. 21:45 ] @
drzava treba da dozvoli da i sudovi i notari mogu overe raditi a ugovore da sastavljaju i advokati.
[ RonJ @ 24.09.2014. 07:11 ] @
Cene notarskih usluga je odredila javnobeleznicka komora a ministarstvo pravde aminovalo te cene,tako da tu nema govora o konkurenciji, trzistu, slobodnom formiranju cena, itd.
[ anon70939 @ 24.09.2014. 17:53 ] @
[ 7.scena @ 25.09.2014. 13:32 ] @
Citat: Za one koji potežu sankrosantni argument EU prava: u Sloveniji i Hrvatskoj koje su članice EU, ovakve isključive nadležnosti notara za raspolaganje nepokretnostima nema. Nema je ni u Makedoniji. Srbija, BiH (oba entiteta) i Crna Gora i ovde promovišu liderstvo u regionu. Na račun krajnjeg korisnika.
http://pescanik.net/2014/09/re...-meri-seci-odmah-i-to-sekirom/
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|