|
[ Slobodan Miskovic @ 06.12.2005. 23:26 ] @
| Izaberite odgovarajuće komponente i uklopite ih u kućni budžet
Nov kompjuter do 350 evra
Za mnoge, industrija personalnih računara izgleda kao mistična džungla prepuna žargona. Ovo kratko uputstvo će vam pomoći prilikom izbora vašeg novog mezimca - da kupite pravu stvar i uštedite tamo gde možete.
Prvo treba da odlučite zbog čega kupujete kompjuter: da li je to zbog posla, interneta ili za igranje najnovijih igara.
Sledeći vaš korak je prilagođavanje želja i mogućnosti. Dobro razmislite pre nego što kupite kompjuter koji radi mnogo više nego što vama treba. Evo jednostavnog šablona kojim se treba voditi.
Matična ploča (Mother Board - MB)
Prilikom izbora obratite pažnju na to da li ima integrisanu 5.1 zvučnu kartu, mrežnu kartu i optimalan broj PCI ležišta za dodatne kartice (min. 4). Nemojte previše štedeti na ovoj stavci, jer je matična ploča nešto što ćete vrlo retko menjati (oko 50 evra).
Procesor (CPU)
Izbor procesora je možda najteža stvar. Ova konstatacija je posledica velikog broja modela koji se mogu naći na tržištu. Vrlo je bitno da budete svesni da svaki procesor ne odgovara svakoj matičnoj ploči pa ja za izbor i brzinu istog najbolje konsultovati prodavca. Ukoliko pravilno iznesete koja će biti namena računara, pošten prodavac će vam pronaći optimalno rešenje (oko 70 evra).
Memorija
Memorija je gorivo za računar. Što je više, ima to je komotniji rad. Za optimalan rad biće vam dovoljno 256 MB (Mega Byte). Ukoliko ste ograničeni budžetom, kasnije je možete proširiti (oko 25 evra).
Hard disk (HDD)
Predstavlja memoriju na kojoj ćete skladištiti vaše podatke (tekstove, slike, muziku, filmove…) (oko 45 evra).
Grafička karta (VGA)
Grafička kartica ima za svrhu da, uz monitor, prikaže na ekranu ono što se odvija u računaru. Karakteristike ove komponente su posebno važne ukoliko od računara očekujete da proguta najsvežije 3D igre koje se mogu naći na tržištu. Ukoliko vam računar nije potreban za ovaj vid zabave, možete uštedeti na ovoj stavci do te mere da je uopšte i ne kupite jer se mogu pronaći matične ploče sa integrisanom (On Board) grafičkom kartom isključivo za poslovnu primenu (oko 60 evra).
Zvučna karta (SB)
Zvučna karta, kako joj samo ime govori, ima za svrhu da emituje zvuk zvučnicima koje neretko dobijate uz sam računar. Posebna zvučna karta, pored one koja je integrisana na ploči, biće vam potrebna samo ako planirate da se ozbiljnije bavite obradom zvuka (od 10-25 evra).
Marko Josifović
Kakav vodic za kupovinu, strava i uzas :D |
[ hakinen @ 06.12.2005. 23:51 ] @
Ovo je stvarno uzas!!! Pa ovo je za decu do prvog razreda koji su tek culi za racunar, mada mozda je i mnogo 7 godina, mislim da je 5 godina prava stvar!!!
[ misko2004 @ 06.12.2005. 23:54 ] @
Ovo kao da je moja profesorka informatike pisala...
[ Goran Mijailovic @ 06.12.2005. 23:58 ] @
Ovo je za prosecne ljude koji nemaju pojma o racunarima a takvih je ogromna vecina bar sto se citalaca lista tice, prema tome ne moze da bude za peti razred kad ljudi ni jedan jedini cas iz informatike (ili bilo cega slicnog) nisu imali.
[ markolazarevic @ 06.12.2005. 23:59 ] @
Pa dobro covek se potrudio :D
[ DrJekyll @ 07.12.2005. 00:01 ] @
Ovo je sasvim OK objasnjenje za ljude kojima je kompjuter neophodan a ne vole puno da se smaraju snjim, nisu svi computer freak-ovi kao vi.
[ H@usto® @ 07.12.2005. 00:14 ] @
Ovo je... :)))
[ SmilieBG @ 07.12.2005. 00:36 ] @
Sasvim korektan info za nekoga ko se prvi put sasrece sa racunarom...
Pogotovo sto ima puno 'postenih' prodavaca, tako da :(
Poz,
Sale
[ mrkidivx @ 07.12.2005. 01:13 ] @
Ma sve je to lepo samo jel su to cene sa pede(r)vejom ili bez.
Maticna ploca za 50 evra-tesko!
256 MB memorije dovoljno-da jedino ako je neko mazohist i otvara pojedinacno programe.Koristio sam 256 MB ram-a al kad sam stavio 512 joj razlike drasticne!
Hard za 45 evra?
Moguce neki od 40 GB, ali opet za danasnje prilike malo bolje dodati jos par desetina evrica i uzeti bar od 120 GB.Odnos cene i kapaciteta je mnogo bolji.
VGA za 60 evra?
Dobro moze da prodje, al opet kad tad ce zasvrbeti neka novija igra a onda...
Na kraju sta je sa monitorom?
[ Slobodan Miskovic @ 07.12.2005. 01:15 ] @
Monitor? Paaaa.....kada igra sin, recimo Quake, samo mu kazes.... ''Imedzin de balia samver''
[ mrkidivx @ 07.12.2005. 02:08 ] @
[ Trajkovic @ 07.12.2005. 02:13 ] @
[ Lalemajstormoler @ 07.12.2005. 02:58 ] @
Citat: SmilieBG: Sasvim korektan info za nekoga ko se prvi put sasrece sa racunarom...
Pogotovo sto ima puno 'postenih' prodavaca, tako da :(
Poz,
Sale
Slazem se i podrzavam.
Citat: DrJekyll: Ovo je sasvim OK objasnjenje za ljude kojima je kompjuter neophodan a ne vole puno da se smaraju snjim, nisu svi computer freak-ovi kao vi.
[ Deep|Blue @ 07.12.2005. 11:23 ] @
Ma da opis je korektan. Tj dvoljno stur da ne mozes da se uhvatis za njega.
problem jeste sto ce sad citatelj blica sad da uzme clanak i trazi po prodavnicama komp za 350 eur.
kad mu pokazes "normalnu" masinu z 450-500 ispaces lopurda i jos ce da te lincuju.
[ jablan @ 07.12.2005. 11:27 ] @
I ja mislim da je tekst sasvim OK. Poenta teksta upravo i jeste da se izbegnu priče tipa "ali samo za dvadesetak evrića više može da se dobije disk od 120GB".
[ Mihailo @ 07.12.2005. 12:45 ] @
Ovo je klasično popunjavanje prostora u tariguz novinama (bs).
Šta bre nekom "običnom čoveku" vredi što zna da mu treba cpu, mb, .. kada nema pojma šta da izabere? U svakom slučaju ne može niko da mu proda komp bez nabrojanih komponenti, ma koliko je "pošten" prodavac bio Za njih su gotove budžet konfiguracije (tipa "office", "gamer" i sl).
[ jablan @ 07.12.2005. 12:54 ] @
Nema ništa loše u edukaciji potrošača, makar bila i ovako štura. Laici treba da imaju u vidu neke okvirne mogućnosti i cene računara da im prodavci hardvera ne bi uvaljivali 3D rendering mašine za surfovanje internetom i gledanje DivX-ova.
[ biotech @ 07.12.2005. 13:38 ] @
Citat: jablan: Nema niÅ¡ta loÅ¡e u edukaciji potroÅ¡aÄa, makar bila i ovako Å¡tura. Laici treba da imaju u vidu neke okvirne moguÄnosti i cene raÄunara da im prodavci hardvera ne bi uvaljivali 3D rendering maÅ¡ine za surfovanje internetom i gledanje DivX-ova.
90% ljudi ako ne i vise nemaju pojma o racunarima a ti ljudi koji kupuju jeftinije a prodaju skuplje + uvaljuju pricu o 3d rendering masinama a prodaju smesne masine (kao sto je vec neko napomenuo) isti su kao prodavci mob telefona,kola itd..tj. trgovci...misle da su face ako trguju racunarima a isti su qurac kao i da prodaju stajsko djubrivo
[ fade @ 07.12.2005. 18:00 ] @
citao sam ja danas u novinama ,gluposti ,odma sam primetio da je pisao neki ljubitelj AMD-a ,nego nisam bash nesot citao ,al vidi se da je lepo napisano ,tj kako kupiti krsh za te pare ,jao mislim zovni nekog sa ES-a i ima kupis makinu za te pare a da nisu mozda i spomenuli kao u kojoj prodavnici je sve to najevtinije u gradu ?aaaaaaa?
[ neca @ 07.12.2005. 18:01 ] @
OK je sto je pisao..ali mislim da je cene morao da izbaci napolje..jer je to jako diskutabilna stvar a on se tako razbacivao ciframa.... (bolje receno lupao gluposti)
[ Corey @ 07.12.2005. 20:48 ] @
Strašno :))
[ mrkidivx @ 08.12.2005. 00:12 ] @
@jablan
Citat: Poenta teksta upravo i jeste da se izbegnu priče tipa "ali samo za dvadesetak evrića više može da se dobije disk od 120GB".
Izvini ali za mene je totalno idiotski da neko po svaku cenu hoće jeftino kada za malo više para može da dobije mnogo više!
Ovakvi tekstovi mi pre liče na dezinformaciju.
[ ventura @ 08.12.2005. 07:32 ] @
Tekst je sasvim korektan, i - Da, moguce je kupiti sasvim solidnu masinu za 350 eura.
Citat: mrkidivx: @jablan
Izvini ali za mene je totalno idiotski da neko po svaku cenu hoće jeftino kada za malo više para može da dobije mnogo više!
Ovakvi tekstovi mi pre liče na dezinformaciju.
Lupas gluposti...
Primer, zelis da kupis automobil, i imas para za Mecku A klasu i to hoces da kupis.. A onda ti prodavac kaze kako samo za malo para doplate mozes da dobijes auto sa klimom.. Pa onda jos malo para doplate, mozes da dobijes alufelne i jos stosta od opreme... pa onda za malo para doplate mozes da kupis cak i B klasu kad si vec toliko nabudzio... Pa onda sve tako i na kraju bi kao kupac izasao sa novim SL500 po nekoj tvojoj logici...
A propo razlike hard diska od 40 i 120 gb... Kad gledas na papiru, to je stvarno dobar deal... Medjutim da li je to stvarno tako? to je kao kad dokupis veliku kokakolu u mcdonaldsu, pa je bacis celu jer si popio mozda dva gutljaja... To je dzaba bacanje para... Evo ja imam na laptopu disk od 40gb, i to mi je primarni racunar vec vise od godinu dana, i imam samo 16gb popunjeno, a sebe smatram vrlo aktivnim korisnikom, i imam gomilu development softvera na sistemu, i cuvam gomilu arhiva kompanijskog softvera....
Dakle, postavlja se pitanje, sta ce nekom novopecenom korisniku hard disk veci od 40gb ... To mi samo reci...
[ mrkidivx @ 08.12.2005. 11:08 ] @
Lupam gluposti?
Daleko od toga!
Nije mi jasno zašto sebe upoređuješ sa prosečnim korisnikom, ako si ti nekakav developer običan korisnik to nije niti ga to interesuje.Običan korisnik će (opet obično) napuniti svoj hard filmovima, muzikom igrama i još ko zna čim.Ovo ti govorim na osnovu sopstvenog iskustva sa "prosečnim" korisnicima računara.
Iskreno rečeno da sam ja početnik u sferi računarske tehnike itekako bi mi bila korisna informacija da za malo više para mogu da dobijem mnogo više!
[ Marko_L @ 08.12.2005. 11:55 ] @
Šta znam, tekst kao tekst je bezvezan.Nit pomaže početnicima, nit bilo kome drugom.U pitanju je jedna opasna generalizacija, koja nikome ne pomaže, samo može da šteti nekom savesnom prodavcu.Mislim, šta zanči, MB je otprilike toliko, RAM je otprilike toliko...i slično...samo može da dovede do situacije da neki prodavac ponudi neku bolju, a skuplju konfiguraciju, pa da potencijalni kupac kaže "Ma nemoj, ja sam čitao u novinama da to nije toliko, mene si naš'o" ili da traži mašinu od 350 evra, pa posle kad ne bude mogao da startuje neku noviju igru ode da se žali prodavcu što mu je uvalio smeće.Bolje da su objavili seriju obrazovnih tekstova gde bi objasnili šta je šta i za šta služi, i šta se dobija as jeftinijom komponentom, a šta sa skupljom.
[ bojan_bozovic @ 08.12.2005. 12:11 ] @
Tekst je sasvim korektan. Ko kupuje kompjuter, a ne zna nista o njima (i BTW pitanje je da li mu treba za neki posao ili za zaj...) i ne treba da da vise od 350 evra. To sto je meni malo 768Mb ram i 40+80Gb harddiska, to je nesto drugo. Bas ti za piskaranje u wordpadu i IE/Outlook treba vise od 256, jer pazite, govorimo o ljudima koji o kopjuterima ne znaju nista, pa je pitanje koliko i za sta njima kompjuter ustvari treba.
[ ventura @ 08.12.2005. 13:02 ] @
Citat: mrkidivx: Nije mi jasno zašto sebe upoređuješ sa prosečnim korisnikom, ako si ti nekakav developer običan korisnik to nije niti ga to interesuje.Običan korisnik će (opet obično) napuniti svoj hard filmovima, muzikom igrama i još ko zna čim.Ovo ti govorim na osnovu sopstvenog iskustva sa "prosečnim" korisnicima računara.
Iskreno rečeno da sam ja početnik u sferi računarske tehnike itekako bi mi bila korisna informacija da za malo više para mogu da dobijem mnogo više!
Korisnik koji citaj ovaj tekst u Blicu i na osnovu njega se odluci da kupi racunar od 350 eura, takav korisnik verovatno nece puniti disk filmovima i mp3 muzikom, vec ce mu racunar najverovatnije sluziti da se nakaci na internet malo surfuje, odigra neku igricu itd...
Prodavac je tu da mu predlozi konfigraciju shodno kupcevim potrebama, znaci ako kupac kaze da kupuje racunar da bi na njemu igrao sve najnovije igrice, prodavac ima da kazemo neku moralnu obavezu da mu kaze da konfiguracija od 350 eura nije dovoljna za to i da treba da dokupi bolju graficku kartu i/ili vise memorije primer..
Ali prodavac isto tako mora biti korektan pa ne utrapljivati nekome masinu od 500 eura, ako ce kupcu za surf i mail biti dovoljna masina od 300-350 eura...
Iskreno mislim da 350 eura nije malo za novu masinu, i da se relativno pristojna masina moze uzeti za te pare.. Evo primer konfiguracije za 350 eura, firma Essepi Computers, nasao na PC Berzi:
MB ASUS P4P800-X Intel865 s478 AGP/SATA/Sb/Lan/4xDDR/8xUSB2.0/ATX
INTEL Celeron D325 S478 2.53GHz 533MHz 256Cache Original BOX
DDRAM 256Mb PC3200 400MHz Kingston CL3
AGP ASUS ATI Radeon9250/TD 128Mb DVI/Tvout DDR
HDD 80Gb Maxtor DiamondMax 7200rpm ATA133
FDD 1.44Mb Sony
CD RW-DVD ASUS CB-5216A Combo 52x/32x/16x/52x
F\M 56k PCI SmartLink 2800
Tastatura, mouse, zvucnici (standard)
TOWER MIDI ATX 350W JNC SJA(52) 427C Usb White
Slozices se da je ovo vrlo solidna konfiguracija, i da se na njoj mogu igrati bukvalno sve najnovije igrice.
[ Deep|Blue @ 08.12.2005. 13:47 ] @
Ventura, konfihuracijaje dosta dobra i pokriva potrebe manje zahtevnih "klinaca koji bi da igraju igrice", ali sad primetih da u oba primera fali monitor.
350 bez monitora i nije losa cena, ali tu opet ostaje problema naplate dodatnh 150 za monitor. manje upuceni korisnik ce traziti kabel da ga spoji na tv.
Problem ostaje da je najveci broj prodatih konfiguracija upravo namenjeno klincima da malo nauce nesto i da igraju igrice.
A povodom harda od 40gb,
uzevsi u obzir da novije igrice dolaze na dvd-ovima i da cesto prelaze 3GB sa instalacijom, 40 gb je prava sitnica.
Citat: fade: citao sam ja danas u novinama ,gluposti ,odma sam primetio da je pisao neki ljubitelj AMD-a ,nego nisam bash nesot citao ,al vidi se da je lepo napisano ,tj kako kupiti krsh za te pare ,jao mislim zovni nekog sa ES-a i ima kupis makinu za te pare a da nisu mozda i spomenuli kao u kojoj prodavnici je sve to najevtinije u gradu ?aaaaaaa?
- AMD ??? kako si primetio
- da zovne nekog sa es-a, pa na es-u najvece rasprave krenu kad neko pita za konfiguraciju- koliko es-ovaca toi idealnih konfig.
- a sto se tice prodavnice, pa cini mi se da je to i hteo da izbegne
elem,
Slazem se da postoji kod nas odredjena nevelika kolicina prodavaca koji su i dalje raspolozeni da povremeno oderu neku musteriju, ali problem ostaje da neiskusni kupci krecu sa strahom u kupovinu.
Pocevsi od samog sebe, letos krenuo da kupim klimu, ali nemam blage o klimama, kvalitetu i cenama. Odem na es - procitam par tema, postavim neko pitanje, odem u prodavnicu i dreknem "davaj tu klimu amo"
Znaci prava informacija zlata vredi.
[ mrkidivx @ 08.12.2005. 14:21 ] @
Citat: Korisnik koji citaj ovaj tekst u Blicu i na osnovu njega se odluci da kupi racunar od 350 eura, takav korisnik verovatno nece puniti disk filmovima i mp3 muzikom, vec ce mu racunar najverovatnije sluziti da se nakaci na internet malo surfuje, odigra neku igricu itd...
Pa sad na osnovu mojih ličnih iskustava prosečan korisnik računara će vrlo brzo otkriti čari filmova i muzike...
Što se tvoje predložene konfiguracije tiče ona je vrlo pristojna iz napomenu da će teško raditi najnovije igre zbog skromne grafičke (ok ako smanjimo detalje u igrama i može da prodje) a ponajviše zbog previše skromne memorije od samo 256 MB.
Na kraju kao što je već Deep|Blue primetio ovoj konfiguraciji nedostaje monitor a to je opet dodatni izdatak od bar 120 (ako ne i više) evra.
[ jablan @ 08.12.2005. 14:41 ] @
Držanje muzike i filmova na hardu je čist luksuz. A luksuz se plaća.
Što se igrica tiče: kao prvo, igrači igrica jesu bitan deo korisnika računara, ali ne i jedini. Kao drugo, koliko igrica prosečan korisnik igra u isto vreme pa mora sve da ih drži instalirane? Kao treće, softver se i na našim prostorima polako ali sigurno legalizuje, to jest stvari se kreću ka normalnoj situaciji da ljudi nemaju po 30 igrica instaliranih, nego 2-3...
[ Deep|Blue @ 08.12.2005. 14:49 ] @
legalizacije se zbilje polako krece ka nasem trzistu, ali bih voleo da vidim gde je legalizacija zagazila u podrucje kucnih racunara?
Porsecan korisnik ima znanje da ukljuci racunar, klikne na par ikona, nesto pusti na stampac, nacrta nesto u paintu pa na stampac, ukoliko mu je instaliran corel mozda pokusa da baci 2-3 objketa na papir pa da odstampa i eventualno instalira neki program.
e sad krekovanje programa/igrica je cesto problematicqn deo, a da ne govorimo o deinstalaciji igrica ili promenama drajvera ....
a drzanje filmova i muzike na hardu ije luksuz vec obaveza, jer kad ih skidas sa net-a skidas ih samo za kratak pregled sa obavezom da ih obrises u roku on 48 sati. svaki vid narezivanja/umnozavanja sadrzaja smatra se piraterijom, ako se ne varam :)
[ mrkidivx @ 08.12.2005. 14:56 ] @
Citat: Držanje muzike i filmova na hardu je čist luksuz. A luksuz se plaća.
Da "čitavih" 20-30 evra više za veće hardove...
Citat: Kao treće, softver se i na našim prostorima polako ali sigurno legalizuje, to jest stvari se kreću ka normalnoj situaciji da ljudi nemaju po 30 igrica instaliranih, nego 2-3.
Da u teoriji...
U svakom slučaju od viška mesta na hardu glava ne boli.
Citat: jer kad ih skidas sa net-a skidas ih samo za kratak pregled sa obavezom da ih obrises u roku on 48 sati
[Ovu poruku je menjao mrkidivx dana 08.12.2005. u 16:17 GMT+1]
[ cicovic @ 09.12.2005. 16:37 ] @
Vrlo dobro objasnjenje za naupucene a zeljne da krenu u buducnost sa novim kompjuterom u kuci.
I sami svaki dan dodjete u kontakt sa likovima koji pokazu na monitor na Vasem radnom stolu i kazu: "A za koliko danas moze da se nabavi jedan takav kompjuter?"
[ Marko_L @ 10.12.2005. 02:22 ] @
Po nekom mom zapažanju, velika većina novopečenih korisnika (mislim na korisnike koji računar ne kupuju za neku usko stručnu IT oblast, kao što je recimo programiranje, web dizajn, grafička obrada uopšte...takvi bi valjda trebalo da imaju osnovnu predstavu šta je šta u računaru) kupuje računar iz sledećeg razloga, a to je "malom da igra one igrice, a sebi da otkuca neki tekst, pokrene neki knjigovodstveni program, sluša muziku i pogleda poneki film". E sad, vidimo da bi za te potrebe bez problema mogao da se iskoristi i računar koji košta 200 evra sa sve monitorom, samo da nema "malog koji hoće igrice", jer 100% sam siguran da mali neće da igra igre koje su izašle 99' godine, već je verovatno video kod druga ili u nekoj igraonici igre tipa FIFA2006, Far Cry, Doom III, GTA San Andreas, Call Of Duty 2 i šta ti ja znam koje još...Te igre bolje i da ne pokušava da startuje na mašini koja nema barem 512MB-1GB RAM-a, dobru grafičku i brz procesor, a takva mašina sa monitorom ne može da se pazari ispod 600-700 evra.Međutim, pošto prosečan čovek nije upućen u to da ne može jedan Far Cry da radi na istoj mašini na kojoj može Tetris iz 85' godine, on će poučen ovim člankom iz novina tražiti mašinu od 350 evra i dobiće klinca koji kuka da mu kompjuter ne radi, a on će onda otići i kukati prodavcu kako mu je prodao neispravan računar.I šta dobijamo tim tekstom ? Tekst neće sprečiti prodavce "muljare" da uvaljuju skuplje konfiguracije, nego što su kupcu potrebne, već samo može navući bedu na vrat poštenom prodavcu koji je pokušao da objasni da za novije igre, ipak treba malo skuplja mašina.
[ mrkidivx @ 10.12.2005. 10:26 ] @
Upravo tako.
Onaj mali što hoće igrice najviše "kvari" posao...
[ Deep|Blue @ 12.12.2005. 16:17 ] @
a sta mislite da prvo "sredimo" malog?
onako malo
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|