[ Mobtel @ 15.12.2005. 12:04 ] @
Koji su obicaji za slavu tj sta treba da ima u kuci tj ono zapaljena sveca zito ..itd... |
[ Mobtel @ 15.12.2005. 12:04 ] @
[ Mitrović Srđan @ 15.12.2005. 12:31 ] @
Kupi mali Crkveni kalendar ;) pa procitaj.
[ broker @ 15.12.2005. 12:49 ] @
Po kanonima, za svoju slavu dovoljno je da se tog dana setis da ti je slava i time ukazes postovanje svecu. Sve sotalo nije obavezno.
Ne treba preterivati sa slavom. To je veoma vazan porodican praznik koji treba obeleziti s merom. slava je inace intiman porodicni obred sto znaci da neam tuluma i velikog broja ljudi. Okuplja se porodica i najblizi prijatelji (u najbukvalnijem smislu reci najblizi). Obicaj se iance prenosi s kolena na koleno pa je to i najbolji nacin da se nauci sta ikak treba da se radi. Drugo dobrog nacina da saznas sta sve treba da radis i nemas, jer ak pitas okolo, dobices svakojaka uputstva, a ako citas "crkvene" knjizice ilipitas popove, oni ce mastiti zavisno od licnih afiniteta. Najbolje je da se raspitas gde god mozes pa da onda sam smislis sta ces i kako da radis a uvek imaj na umu da je za slavu dvoljno samo to da znas da ti je tog dana slava a sve ostalo sto upraznjavas gledaj da bude skromno i umereno. [ ton_majstor @ 15.12.2005. 13:41 ] @
Broker ti je sve lepo napisao, plus, ne zaboravi da prevashodno Slavu slavi IMANJE, tj. ukućani su donekle samo DEO Slave. Prostije rečeno, i kada mi pomremo, IMANJA će nas naslediti u slavljenju tog praznika. Naravno, kroz naše potomke, rođake i prijatelje.
Znači, skromno. Malo ića i malo pića, izbegni popove, pogotovo ako nisi pri parama. Ako prvi put slaviš u svom domu, zovi najbliže ljude u goste. Ako ne, ko se SETI, setio se! Znači, ne zovi one koji su već bili kod tebe. Ako si nekoga novog upoznao ove godine a drag ti je, pozovi ga, a od dogodine će se on sam setiti, valjda. Ko god da ti dođe, makar i nepozvan, MORAŠ ga ugostiti kao i ostale, makar bio Crni Ciganin. Ali, da ne preterujem, striktni običajnik i ne postoji... jer, koliko sela, toliko adeta! Pozdrav! [ fanfon @ 15.12.2005. 14:31 ] @
Bas tako. Na slavu se, osim kad prvi put slavis, niko ne zove. Kod nas je praksa u novije vreme da se na slavu poziva i do 100 ljudi i da se od tog pravi festa kao neka svadba. To je pogresno i nije pravi obicaj.
[ Mobtel @ 15.12.2005. 14:48 ] @
E al mi niko nije odgovorio na moje pitanje...ono kad dolaze gosti u kucu ,pa za kolac..itd...
[ stil @ 15.12.2005. 15:28 ] @
U podne na dan slave se "podigne slava".Svi ukućani se sakupe u krug ,slavski kolač se zatim zajedno vrti u krug nekoliko puta pri čemu se priča -"Kolač lomili boga molili".Zatim se sa donje strane kolača sipa malo crvenog vina tek toliko da kada se nakrene kolač na stranu , vino malo prelije u čašu.. Potom se kolač zaseče u + sa donje strane.Sada otac i sin ,deda i unuk ,dva brata itd uzimaju kolač i lome ga na pola ,ali ne skroz da se odvoje polovine i ljube suprone srednje strane koje drže,zatim se strane okrenu i tako tri puta.Sada se odvoje polovine i jedna se podigne u vis pri čemu se kaže -"Nek poraste pšenica" ta polovina se stavlja na tanjir i stavlja se na neko višlje mesto ,ormar.Druga polovina se ostavlja na sto iseče se na parčiće i nju treba da probaju gosti.
Tada se pali slavska sveća koja gori do ponoći.Može se pri tome zapaliti i malo tamjana da se okadi ikona. Žito ,ujutro se spremi mala posuda sa kuvanim žitom i mali kolač koji se nosi u crkvu da se osvešta.Kolač ostaje u crkvi.Kada dođu gosti ponudi im se žito i vino. [ Mobtel @ 15.12.2005. 17:00 ] @
E ovo je prava stvar... tako nesto me i zanimalo
[ despotbg @ 15.12.2005. 19:37 ] @
Ma dajte bre ljudi slava nikada ni pre 300god nije bila nešto skromno, oduvek su se na slavu zvali svi poznanici(jer inače nikada ne nađemo vremena da se sa njima sednemo i popričamo, ja znam ko mi je rod baš zbog slava da nije njih pola rodbine ne bi znao) da se pojede popije i proveseli.
Ja idem u utorak kod druga iz odeljenja BIĆE VESELO. [ popay_vp @ 15.12.2005. 19:40 ] @
Citat: pri čemu se priča -"Kolač lomili boga molili" Mi to kažemo ovako:"Hristos posredi nas", a ovaj drugi "Jeste i biće" x3. [ Fuzz @ 15.12.2005. 19:52 ] @
Kod nas je `Hristos u nama` - `Jest i bice`...
[ stil @ 15.12.2005. 20:59 ] @
Drugo je vreme nekad bilo.Ljudi su putovali peške ili nekim drugim prevoznim sredstvom i po nekoliko dana.Tada se ostajalo duže u gostima.Kada gosti krenu da se vraćaju svojim kućama uvek se nešto spakuje od jela pića i kolača za put jer su ljudi trebali da imaju nešto da čalabrcnu usput.
Zato što Sveti Nikola pada u vreme posta obavezno treba da se sprema posna hrana. [ H@usto® @ 15.12.2005. 22:46 ] @
A kod nas to pricaju oboje u isto vreme, dok ljube levu i desnu stranu kolaca, tj. 4 puta ukupno - dvaput leva i dvaput desna. "Hristos posred nas" - "Jest' da bude" - "Vek i vekov'" - "Amin"!
[ Black_eyed @ 16.12.2005. 08:03 ] @
Heh, citam ove postove i jedno sto mogu da vidim da je kod nas i crkva neorganizovana kada od sela do sela su razliciti obicaji za slavu.
Pa mogli su da lepo naprave uputstvo za slavu ( ISO postupak :))), ***i ga nesto sa posla...) koje ce kanonizovati i onda se zna kako i gde. Slusao sam jednog svestenika koji je sa zaljenjem konstatovao da se kod nas svi crkveni praznici izvrcu na terevnku i nikoga nije briga za sustinu. Npr. za Bozic ide cela ona prica sa slamom i ognjistem, on kaze da je smesno da covek u stanu razbacuje slamu okolo. Nije sustina u tome vec u jednistvu porodice, dosta je jedna grancica badnjaka da simbolizuje praznik. Znaci izvlaci se forma ispred sustine (za ovo smo majstori). Slican primer je i badnje vece, povremenim pucanjem su domacini "obezbedjivali" da se ne zaspe do ponoci i da se Bozic doceka u budnom stanju. Sada se to pretvara u topovske kanonade sa obaveznim pijancenjem, vrlo cesto neko i strada u takvim terevenkama. [ stil @ 16.12.2005. 08:41 ] @
Ljudi su običaj prenosili sa kolena na koleno,usmenim putem,kako ko zapamti ,mislim da zbog toga postoje razlike.
[ broker @ 16.12.2005. 09:41 ] @
Nema niceg loseg u tome sto se obicaji razlikuju. Bitna je sustina.
Zalosno je sto vrlo retki ljudi znaju sustinu obicaja slave. Nema on veze sa hriscanstvom, osim utoliko sto su staroslovenski sveci zamenjeni hriscanskim, a obredi prilagodjeni hriscanstvu. Slava i okupljanje veceg broja ljudi sustinski ne idu zajedno. To je porodicni obred. [ stil @ 16.12.2005. 11:24 ] @
To je maslo Svetog Save, koji je na taj način uveo hrišćanstvo među Srbe.Dobar povod da se rodbina i prijatelji vide i ispričaju.
[ despotbg @ 16.12.2005. 17:58 ] @
Ljudi pa običaju se moraju prilagoditi vremenu. Danas su slave i praznici jedni od retkih ventila preko kojih čovek može da se isprazni.
[ broker @ 17.12.2005. 10:01 ] @
Mozda za to sluzi Nova godina, svadbe i slicno ali slava ne sluzi za icije praznjenje. Naprotiv, trebalo bi da ispunjava ljude.
U staro doba, sloveni su potovali kult mrtvih, smatrali su da su ljudi postali od bogova i da je svakome neki bog predak. Slava je bila najvazniji obred, kojim se ukazivala cast svom bogu kao pretku ali ne samo njemu nego i svim precima. Time je izrazena vrlo jaka porodicna povezanost predaka i potomaka ali jaka veza sa samim kulturnim nasledjem koje je na ovaj nacin prenoseno sto se vidi i iz toga da je obicaj ne samo ostao do danas, nego je uspeo da "prezivi" i hriscansto. Svetom Savi nije bilo tesko da prilagodi staroslovenski panteon bogova novim hriscanskim svecima, jer se oni u dobroj meri poklapaju, cak i datumski. Doduse, prilagodjeno je i mnogo toga drugog staroslovenskog, sto prezivljava, mada je crkva vremenom pokusala to da izmeni ili pripise sebi. [ vladamob @ 17.12.2005. 14:27 ] @
A kako se sprema zito?
[ stil @ 17.12.2005. 15:28 ] @
Kupiš u prodavnici ,probereš malo ako ima nekih nečistoća ,opereš i kuvaš na tihoj vatri jer lako zagori.Gotovo je kada zrca nabubre i ispucaju .Može se posle samleti u mašini za meso ,dodati šećer i mleveni orasi.
Nisam bio siguran jer ga ja lično nisam nikada spremao pa sam našao link. Citat: Kako se sprema slavsko žito Mada izgleda jednostavno spremati žito, to ipak nije tako laka stvar. Kuvati ga na ovaj način: nabaviti pšenicu "beliju" koja je bela i krupna, otrebiti je, pa je dva dana pred slavu, uveče, potopiti u lonac sa čistom vodom i ostaviti je da u toj vodi prenoći do sutradan. Ima domaćica koje spremaju žito na taj način što ga skuvanog samelju, a ima ih koje ga pre kuvanja "otucaju". Kada domaćica ne želi da melje pšenicu, već da je mesi, onda sutradan, pošto je pšenica prenoćila potopljena, ocediti je od vode i malo-pomalo je tucati u avanu od mesinga. Kada se tvrda ljuska skinula sa zrnevlja, oprati pšenicu u nekoliko hladnih voda, spustiti je u lonac, naliti hladnom vodom da ogrezne i na tihoj vatri kuvati oko 2 časa, to jest dok voda ne postane bela i zrno potpuno mekano. U slučaju da domaćica želi pšenicu da melje, nije potrebno da je otucava, već izjutra pošto je pšenica prenoćila potopljena, staviti je da se u istom loncu i vodi kuva. Na ovaj način spremana, pšenica će se duže kuvati. Za vreme kuvanja izbegavati dolivanje, a naročito mešanje. Pšenica lako zagoreva, zato je neprestano kuvati na slaboj vatri. Kuvanu pšenicu staviti na đevđir i pod česmom ispirati sve dok sa nje ne nestane bela skrama, a zrnevlje ne bude potpuno čisto i belo. Pustiti pšenicu da dobro otkaplje od vode. Veći sto zastrti čistim stolnjakom pa po njemu pšenicu rasporediti, ali tako da ne dođe zrno preko zrna. Preko toga staviti drugi čisti stolnjak. Ostaviti pšenicu da prenoći, a sutradan rano izjutra staviti je u dublji sud i ako je otucana mesiti, a ako nije samleti je (ponekad i dvaput) na dobro opranoj mašini za mlevenje mesa. Obavezno je da se domaćica pre nego što otpočne mešenje žita prekrsti. Na kilogram pšenice odmeriti kilogram-šećera u prahu zamirisanog vanilom, i kilogram samlevenih oraha, ili obarenih, oljuštenih i samlevenih badema. Šećer i orahe ravnomerno dodavati u žito i pri tom ga dobro mesiti rukama. Uzeti stakleni tanjir, koji se naročito za ovu svrhu upotrebljava, pa u obliku okruglog hleba staviti na njega izmešeno žito. Žito odozgo posutu samlevenim orasima[12] ili obarenim, oljuštenim i samlevenim bademima, zatim staviti sloj šećera u prahu i paziti da samleveni orasi i šećer svuda ravnomerno pokriju žito. Najzad uzeti čist salvet, staviti ga preko šećera, pa dlanovima preko salveta dobro utapkati šećer da ne bi spao sa žita. Neke domaćice još ukrašavaju žito raznim ukrasima (što nije mnogo ni lepo ni ukusno). Ako se baš želi, žito se može ukrasiti obarenim i oljuštenim bademom. Ivice tanjira obrisati prvo vlažnim salvetom, a zatim suvim. Ovo brisanje preporučuje se češće posle posluživanja. Za patarice, (drugi dan Slave) odvojiti uoči slave kuvano žito, pa ga na dan patarica pripremati. Žito načine sveštenik ili domaćin. Domaćica je dužna da izjutra na dan slave spremi sve što je za sveštenika potrebno, a to je: slavski kolač, žito, sveću, nož, čašu sa vinom, kadionicu sa izmirnom i listu sa imenima onih koji slavu slave. Sveću pali domaćin ili sin. Običaj je da onaj koji je upali treba da je uveče i ugasi ostatkom vina koje je u čaši od prelivanja ostalo. U slučaju da u kući nema muške glave, sveću će upaliti sveštenik. Slavu primaju sinovi. Dok je otac živ, ma sinovi bili i oženjeni, druga se sveća neće paliti. Ako otac za života preda sinu slavu, onda će i sin moći da zapali sveću u svome domu. Link [Ovu poruku je menjao stil dana 17.12.2005. u 17:05 GMT+1] [ Bananaman @ 18.12.2005. 02:55 ] @
A koliko od vas ce postiti za Sv. Nikolu? Znam vrlo dobro da je on posna slava, ali se to slabo postuje u nekim krajevima... Posno prasence? :)...
[ Fuzz @ 18.12.2005. 03:20 ] @
U mom kraju se ne postuje, tako da...
[ stil @ 18.12.2005. 07:59 ] @
Za Svetog Nikolu kod mene se sprema posno.Mislim da ako se već slavi slava treba da se ispoštuje kako treba ili je ne treba ni slaviti.Neki ljudi su promrsili zbog teških vremena kada nisu mogli da nabave ribu.Taj običaj da se u vreme posta sprema mrsno nije dobar i kada ujutro na dan Sv.Nikole odem u crkvu sveštenik napominje to svaki put.
[Ovu poruku je menjao stil dana 18.12.2005. u 10:09 GMT+1] [ BillyTheKid_79 @ 18.12.2005. 11:11 ] @
Citat: stil: Za Svetog Nikolu kod mene se sprema posno.Mislim da ako se već slavi slava treba da se ispoštuje kako treba ili je ne treba ni slaviti. Koliko ti znaš ljudi koji poste ceo post? Trebalo bi imati ribu za slučaj ako ti dođe neko ko posti ceo post a za one koji ne poste: prasetina,kajmak itd....naravno,kako je ko u mogućnosti! Ne mora sve da se ispoštuje,znam da je najbitnije od svega osvetiti kolač i žito i naravno malo svečaniji ručak! [ Fuzz @ 18.12.2005. 11:20 ] @
Post na Sv.Nikolu nema veze sa tradicijom slave vec sa bozicnim postom.
[ stil @ 18.12.2005. 11:50 ] @
Ja nisam postio ceo post, mada post nije loš za zdravlje.Ranije su ljudi postili i bili su zdraviji nego danas ,manje je bilo gojaznih.Postiti treba i od loših misli a ne samo od hrane.Mada kada postim to nikome ne pričam jer to radim zbog sebe ,a ne zbog drugih.
Koliko znam ,ako je slava u vreme posta onda se sprema posna hrana. [ Zikka @ 18.12.2005. 18:34 ] @
Za slavu Sv. Nikole ti je sasvim dovoljno da imas kolac, svecu, i casu vina . I da se okupi porodica. U unutrasnoj Srbiji se posti a u Vojvodini kako kaze moja tazbina (tasta i njen otac su iz Rume ) se ne posti.
[ Zikka @ 18.12.2005. 19:13 ] @
Samo da dodam da moja tazbina proslavlja moj rodjendan. Ja sam rodjen na SV. Nikolu . HE , he ,...
[ ton_majstor @ 18.12.2005. 23:16 ] @
Pošto je prošla ponoć, Srećna Nam Slava!
Daće Bog zdravlja, sreće i blagostanja! Živeli! [ Deda_Mraz @ 19.12.2005. 01:36 ] @
Svima koji danas slave Sv. Nikolu
SREĆNA SLAVA I PUNO ZDRAVLJA [ Fuzz @ 19.12.2005. 02:01 ] @
Hvala i nek vam je Srecna Slava!
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|