[ obucina @ 18.12.2005. 02:57 ] @
Nacuo sam da ce isti biti smanjeni od nove godine. Trac ili istina? Mozda znate neki sajt gde mogu o ovome da se informisem? |
[ obucina @ 18.12.2005. 02:57 ] @
[ Davor Vlajkovic @ 19.12.2005. 00:26 ] @
Ne verujem dok ne vidim napismeno! :)
Mislim da Fond PIO nema svoj sajt, jedini link koji sam našao je www.pioz.co.yu ali izgleda da ne radi. Probaj da proveriš kod Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku: www.minrzs.sr.gov.yu [ broker @ 19.12.2005. 00:30 ] @
Dinkic je neki dan na TV rekao da ce biti smanjeni, ali tek u 2007-oj.
[ Slobodan Miskovic @ 19.12.2005. 00:38 ] @
Tacno tako, od 1.januara 2007. godine bice smanjene stope doprinosa za zaposlene. Suficit iz ove godine bez usmeren upravo na to, tacnije bice usmeren za reformu socialnog i penzionog osiguranja tako da ce se steci uslovi da se stope doprinosa smanje. 2007. godine treba da budu doneseni i zakoni koji ce se ticati svega toga.
[ rafiki @ 19.12.2005. 14:09 ] @
Citat: Davor Vlajkovic: Ne verujem dok ne vidim napismeno! :) Mislim da Fond PIO nema svoj sajt, jedini link koji sam našao je www.pioz.co.yu ali izgleda da ne radi. Probaj da proveriš kod Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku: www.minrzs.sr.gov.yu Mala ispravka, PIOZ bi trebao da ima svoj sajt na www.pioz.org.yu - ali takodje ne radi :). (PIOZ je neprofitna orgranizacija i kao takva ima prava na org domen) [ Davor Vlajkovic @ 24.12.2005. 01:19 ] @
Generalno si u pravu. Međutim, ja sam samo naveo link koji sam pokupio odavde.
[ Davor Vlajkovic @ 10.01.2006. 06:17 ] @
Manji porez firmama
BEOGRAD - Dodatno smanjenje poreza i doprinosa za privredu planirano je i za ovu godinu - tvrde nadležni u Vladi Srbije i dodaju da je fiskalno opterećenje u upravo prošloj 2005. godini već umanjeno i to za 1,5 odsto bruto društvenog proizvoda. Na pitanje zašto srpska privreda baš i ne oseća da ima, kako statistika kaže, trenutno najniže poresko opterećenje u Evropi, stručnjaci odgovaraju da firme u Srbiji to i ne osećaju, jer pre svega nisu ekonomski snažne. Ne treba, naime, zaboraviti da niži bruto društveni proizvod od Srbije imaju samo Ukrajina, Albanija, Gruzija i Moldavija. Pored toga, Srbija se i dalje bori sa izuzetno velikom javnom potrošnjom. Istina je, međutim, da je ona u prethodnoj godini umanjena za 44 odsto na 41,3 odsto bruto društvenog proizvoda, odnosno za 2,7 odsto. S druge strane, privreda željno očekuje da se ostvare davno data obećanja o umanjenju poreza i doprinosa za zaposlene. Kažu, sadašnje rešenje gde poslodavac ukoliko želi da isplati jedan dinar zaposlenom, državi po raznim osnovama mora da uplati 73 pare za poreze i doprinose, dovodi u pitanje njihovo poslovanje. Državna kasa u prethodnoj godini bila je likvidna, što ostavlja prostor da se davanja privrede smanje. Za sada, međutim, po usvojenom budžetu novac iz planiranog suficita ići će pre svega, u fond za mlade talente, isplatu dugova penzionerima, zatim u fondove za restituciju, stambene kredite za mlade i mikrokredite za samozapošljavanje. Nadležni dodaju da se, u ovoj godini, otvara prostor i za smanjenje poreza i doprinosa na zarade. Međutim, nezvanično, ova promena stopa će, svi su izgledi, sačekati kraj ove, ako ne i narednu godinu. DOPRINOSI I DOBIT DRŽAVNA kasa je za ovu godinu iz 2005. prenela ukupno 330 miliona evra likvidnih sredstava. Po osnovu poreza i doprinosa za zaposlene naplaćeno je 22 odsto više nego prethodne godine. - To je u skladu sa rastom realnih plata - naglašavaju u Vladi Srbije. U isto vreme, državna kasa prihodovala je 250 miliona po osnovu poreza na dobit. Srpske firme su, naime, poreznicima prijavile da su u prošloj godini imale 1,25 milijardi dinara dobiti. PLAĆANjE POREZA NA DODATU VREDNOST: PRIJAVE JOŠ DANAS BEOGRAD - Danas je poslednji dan za podnošenje poreskih prijava za plaćanje poreza na dodatu vrednost za decembar prošle godine, odnosno za one koji dažbine plaćaju kvartalno, poslednje tromesečje. Svi obveznici PDV dužni su da zaključno sa današnjim danom izmire svoje poreske obaveze. S obzirom da smo prethodnih dana praznovali, Poreska uprava Srbije ponudila je svim poreskim obveznicima da svoje prijave pošalju i preporučenom poštom na adresu nadležne filijale Poreske uprave. Po osnovu poreza na dodatu vrednost država je, inače, u prošloj godini prihodovala za 30 odsto više nego što je to, u godini pre, doneo porez na promet. Izvor: Večernje novosti [ pctel @ 10.01.2006. 10:02 ] @
Citat: državna kasa prihodovala je 250 miliona po osnovu poreza na dobit. Srpske firme su, naime, poreznicima prijavile da su u prošloj godini imale 1,25 milijardi dinara dobiti. Da ne bude zabune sta je prosla a sta ova godina, sigurno se misli na dobit ostvarenu u 2004-oj godini. Prijave poreza na dobit za 2005-u se podnose do kraja februara 2006-e pa s'obzirom na praznike i obaveze pravljenja izvestaja o PDV-u ne verujem da je i jedna firma stigla da obradi dokumentaciju do danas, dostavljanje poreskoj upravi i obradu podataka od strane iste da i ne pominjemo. [ Davor Vlajkovic @ 10.01.2006. 10:43 ] @
Tačno tako, o tome svedoči i u to vreme aktuelna stopa poreza od 20% koja je primenjena u računu. Trenutno važeća stopa poreza na dobit je 10%.
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|