|
[ simonzec @ 20.12.2005. 10:55 ] @
| Kazy da je ministar za rad Lalovic objavio da u Srbiji postoje hronicno upraznjena 50000 - 60000 radnih mesta sa poslovima koje niko nece da radi??? iz tog razloga jedna firma je vec pokrenula akciju da zaposli radnike iz Kine! zanimaju me koji su to poslovi posto ih niko ne pominje? a mozda imamo i manjak Srba pa cemo da uvezemo kineze i da ih pokrstimo i damo im srpska imena? :p |
[ time @ 20.12.2005. 11:00 ] @
i ja se samo krstim na ovo.bas bi voleo da neko to strucno objasni.koji su to poslovi na koje ce konezi doci odande da ga rade a necemo mi??????to je cista bolestina po mom misljenju.i sto ne objave neki konkurs?tolika nezaposlenost u srbiji a oni uvoze kineze.sta reci:(
[ renne @ 20.12.2005. 11:01 ] @
Rekose i da prva "tura" od 30000 stize vec pre nove godine
[ Ivan Dimkovic @ 20.12.2005. 11:06 ] @
Citat:
i ja se samo krstim na ovo.bas bi voleo da neko to strucno objasni.koji su to poslovi na koje ce konezi doci odande da ga rade a necemo mi??????to je cista bolestina po mom misljenju.i sto ne objave neki konkurs?tolika nezaposlenost u srbiji a oni uvoze kineze.sta reci:(
Pa verovatno konkurs odavno postoji u agenciji za nezaposlene (ili kako god se to zove u Srbiji) - ne verujem da bi neko zvao stranu radnu snagu bez potrebe.
Mislim da je ovo lose resenje, i, ako je vest o poslovima za koje nema koga da ih radi tacna, mislim da bi trebalo zategnuti pravila o nezaposlenosti - ako nezaposleni uzastopno odbija poslove koji mu se nude treba da mu se oduzme svaki vid drzavne pomoci i zdravstvenog osiguranja - osim toga treba pojacati resurse i za marketing i promociju agencije za nezaposlene.
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 20.12.2005. u 12:11 GMT+1]
[ time @ 20.12.2005. 11:10 ] @
nesto tu u celoj prici nije u redu ja nijednog kineza nisam video da radi na nekim tezim poslovim.uglavnom dodju da trguju.nisam bas siguran da se kinezi zbog toga uvoze.mozda nas ima manjka
[ BytEfLUSh @ 20.12.2005. 12:39 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: ako je vest o poslovima za koje nema koga da ih radi tacna, mislim da bi trebalo zategnuti pravila o nezaposlenosti - ako nezaposleni uzastopno odbija poslove koji mu se nude treba da mu se oduzme svaki vid drzavne pomoci i zdravstvenog osiguranja
Ako odbiješ makar jedan posao koji ti ponude, skidaju te sa liste nezaposlenih i gubiš pravo na državnu pomoć. Samo što, kol'ko čujem, baš nešto ne nude puno poslova...
[ superbaka @ 20.12.2005. 15:00 ] @
je*ote Ivane, ne mogu da verujem da si ti naseo na ovu politicku farsu!
[ Tom^Cat @ 20.12.2005. 15:01 ] @
Citat: BytEfLUSh: Ako odbiješ makar jedan posao koji ti ponude, skidaju te sa liste nezaposlenih i gubiš pravo na državnu pomoć. Samo što, kol'ko čujem, baš nešto ne nude puno poslova...
Ne nude uopste, apsolutno nista (osim ako nemas neko bas extra trazeno zanimanje, ali u tom slucaju neces ni biti na birou). Ovo je provereno 100 %, znam nekoliko ljudi koji su na birou vec duze vreme....
A ovo sto prica ministar za rad su takve gluposti da bi ga trebalo smeniti istog momenta ako ne bude mogao da da spisak poslova koje ce ti kinezi da rade ili ako ti isti poslovi nisu vec nudjeni na birou ....
[ Ivan Dimkovic @ 20.12.2005. 15:11 ] @
Citat:
je*ote Ivane, ne mogu da verujem da si ti naseo na ovu politicku farsu!
Nisam ni gledao niti proveravao vest... pravo da ti kazem nista me ne bi ni cudilo sve i da je taj lik to izjavio ;)
[ Fuzz @ 20.12.2005. 15:12 ] @
Samo me zanima zasto nije dao listu tih poslova...
[ Slobodan Miskovic @ 20.12.2005. 15:24 ] @
[ Fuzz @ 20.12.2005. 15:38 ] @
Ma necu bre, zato imam ministra :)
[ Goran Mijailovic @ 20.12.2005. 15:40 ] @
Citat: Pa verovatno konkurs odavno postoji u agenciji za nezaposlene (ili kako god se to zove u Srbiji) - ne verujem da bi neko zvao stranu radnu snagu bez potrebe.
@Ivan
Tvoj post mi deluje kao post nekog ko zivi i radi u uredjenoj i ozbiljnoj drzavi, ovde to nazalost nije slucaj tako da moram da se slozim sa superbakom :(
[ Milos niks @ 20.12.2005. 15:48 ] @
Secam se toga , tu glupost je izjavio pre jedno 3-4 meseca , zajedno sa konstatacijom da niko ne zeli da bere kukuruz u sumadiji ( od reci do reci ) a da se branje placa 30 evra ili tako nesto ... dakle laz ...bilo je prisutno par stotina fizikalaca koji bi radili bilo koji fizikalni posao za 1000 din kao i branje kukuruza, a i kada je sezona , fizikalci stizu nelegalno iz bugarske i rumunije i ima ih i previse .
Cisto mazanje ociju populaciji , kao kod nas ima koliko hoces posla ali niko nece da ga radi a i kakvi kinezi , kao sto neko rece oni samo trgozvinu rade ovde .. jel nekada video neko nekog kineza u polju ili za traktorom , vise ih ima u zatvoru nego onih koji rade nesto osim trgovine.
poz
[ Ivan Dimkovic @ 20.12.2005. 15:50 ] @
Citat:
Tvoj post mi deluje kao post nekog ko zivi i radi u uredjenoj i ozbiljnoj drzavi, ovde to nazalost nije slucaj tako da moram da se slozim sa superbakom :(
Samo na osnovu cega ces da neprimetno izdas 20-30 hiljada boravisnih i radnih dozvola mimo regularne procedure koja zahteva i upliv intitucija zaduzenih za rad koje opet crpe statistiku upravo od zavoda za nezaposlene? :) Mislim, vreme "Bracnog Para" je odavno proslo ;)
[ simonzec @ 20.12.2005. 17:03 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Samo na osnovu cega ces da neprimetno izdas 20-30 hiljada boravisnih i radnih dozvola mimo regularne procedure koja zahteva i upliv intitucija zaduzenih za rad koje opet crpe statistiku upravo od zavoda za nezaposlene? :) Mislim, vreme "Bracnog Para" je odavno proslo ;)
ma meni to sve mirise na punjenje budzeta.odavno se suska da Kinezi nasim vlastima placaju fine pare za vize i drzavljanstvo ........ sve je isto,samo njega nema :p
[ Ivan Dimkovic @ 20.12.2005. 17:08 ] @
Kinezi (drzava) placaju nekoliko hiljada dolara da se oslobode nekog lokalca na duzi rok - sve i da ih ima 30 hiljada voljnih da dodju u Srbiju, pare koje bi se pokupile na taj nacin sve i da hoce da plate Srbiji za uslugu izdavanja boravisne dozvole su potpuno smesne na drzavnom nivou da bi mogle da se nazovu "punjenjem budzeta"
E, sad, ako neko od ovlascenih lica u Srbiji uzima od Kineza mito par soma dolara za uslugu izdavanja boravisne dozvole bez ili mimo potpune procedure, to je sasvim druga stvar - ali to spada u individualnu korupciju, pa je daleko teza za iskorenjivanje od nekakve planirane drzavne akcije i, na kraju krajeva, nema puno veze sa Kinezima.
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 20.12.2005. u 18:15 GMT+1]
[ Pici man @ 20.12.2005. 17:15 ] @
Ponavljao bih odgovore ako bih rekao da Kinezi kod nas "ne rade vec uzivaju"!!!
Zaista ko je jos video Kineza da radi fizikalne poslove osim mozda "uvlacenja" sebe i supruge u taxi koji treba da ih odvede od radnje do stana koji je udaljen svega +- stotinak metara?!?
Jos veca glupost je da se branje kukuruza u Šumadiji placa 30 €. Pa u to moze da poveruje jedino covek koji nikada njivu ili sam klip kukuruza nije video ili ga to uopste i ne zanima. Cena kilograma tog istog kukuruza u zrnu je svega 7(sedam) dinara, jel treba poznavanje atomske fizike da bi se izracunala isplativost ovih poslova?!?
Citat: ma meni to sve mirise na punjenje budzeta.odavno se suska da Kinezi nasim vlastima placaju fine pare za vize i drzavljanstvo....
Pa normalno da je tako. Na koji nacin Kinezi tako lako dolaze do lokala u to u samim centrima gradova sirom ove nase drzave i ko im te lokale i razne dozvole za rad...., tako lako izdaje?!? Ah da, mozda se pocetni kapital stekli branjem kukuruza ili doplivali par hiljada kilometara jer bas vole branje kukuruza i przenje na suncu(okopavanje istog)?!?
Ludo i nezaboravno, ovo me je zaista zasmejalo. Ovako nesto skoro nisam cuo niti procitao!!!
[ Ivan Dimkovic @ 20.12.2005. 17:19 ] @
Citat:
Na koji nacin Kinezi tako lako dolaze do lokala u to u samim centrima gradova sirom ove nase drzave
U hebote, jel toliko fascinantno imati lokal u Srbiji :) Mora da Kinezi mite i u Berlinu, Parizu, Londonu, NYC-u za svoje restorane u samim centrima gradova, posto ih svuda ima ko alve.. jos ih ima i najmanje u Srbiji :-)
Kineska roba se odlicno prodaje u Srbiji jer je vrlo jeftina - a kad se relativno lose zivi ne pita se puno za kvalitet robe, vec da roba sluzi svrsi - ti ljudi obrcu ogromne pare bas zahvaljujuci toj cinjenici - pa im nije neki problem da investiraju novac za lokale. koji pri tolikoj trgovini onda i nije neki trosak. Za kupovinu lokala ti pritom ne treba nikakva dozvola, vec samo hard cash $$$ ;)
Osim toga rade sa malom marginom profita, zive po tim radnjama, hrane se jeftinom hranom koju sami spremaju i zive vrlo jeftin zivot... jesi video nekog Kineza da vozi skup auto, visi po skupim restoranima, ima ultra veliki stan ili kucu, ili da fura skupo odelo? Mozda se tu nadje i odgovor na pitanja odakle imaju tolike lokale.
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 20.12.2005. u 18:24 GMT+1]
[ simonzec @ 20.12.2005. 17:25 ] @
upravo tako ivane,ali ako kinezi dobro zaradjuju prodajuci svoju skart robu,ne vidim razlog zasto bi oni rmbacili na kukuruzistu ili tako nesto.inace cena dnevnice je 10 eura maximalno kolko ja znam!!
[ Ivan Dimkovic @ 20.12.2005. 17:30 ] @
Citat:
upravo tako ivane,ali ako kinezi dobro zaradjuju prodajuci svoju skart robu,ne vidim razlog zasto bi oni rmbacili na kukuruzistu ili tako nesto.inace cena dnevnice je 10 eura maximalno kolko ja znam!!
Hehe oni prodaju skart robu, ali oni imaju i onu sitnu stvar - vezu sa malom Kinom ;) odakle tu robu uvoze... i zive ispod nivoa koje bi vecina buducih gazda iz Srbije hteli da zive - dakle... ;)
Inace razloga za rmbacenje u sirim masama ocigledno nema - cim mnogi ljudi mogu da ne rade nista i da opet nekako zive. Ne znam sto se onda uopste i bune.
[ Pici man @ 20.12.2005. 17:37 ] @
Citat: U hebote, jel toliko fascinantno imati lokal u Srbiji :)
Iskreno da ti kazem i jeste. ;-) Prosek mesecne rente nekog lokala u uzem delu bilo kog grada kod nas dostize i do neverovatnih 1000 € - prosek 500€ dok razni budzaci nazovi kiosci kostaju oko 200 €(ove zadnje Kinezi obilaze u sirokom luku).
Dok je moja plaća svega 250 € i to sa zavrsenim fakultetom i radom u struci. Normalno uvek potpomaze ona berba kukuruza(pre toga setva) i hranjenje stoke istim kod svojih u selu radi stednje na zivotnim namirnicama. ;-)
Citat: Mora da Kinezi mite i u Berlinu, Parizu, Londonu, NYC-u za svoje restorane u samim centrima gradova.. :-)
Pa i nema potrebe da "mite" jer tamo postuju zakon i odredbe o radu samim tim i sve dozvole za rad lokala dobijaju redovnim putem i sto je najbitnije ispravne umesto kao kod nas podmicivanjem svih mogucih inspekcija pa do lokalnih opstinskih "ćata"!!!
Citat: jesi video nekog Kineza da vozi skup auto,
Pa i nemaju potrebe kada se svakog dana sa posla kuci odvoze taxijem(vise primera).
Iskreno nisam ni nekog od "nasih" video da vozi skup auto osim u slucajevima nasih gastarbajtera(i njihovih nagomilanih kredita pride) i novopecenih mafijasa ops. tajkuna bre, prijatelja "bracnog para"!!!
Ovo je bre off-topic, samo i dalje ne verujem da taj ministar veruje da ce Kinezi brati kukuruz ili sto je jos apsurdnije za dnevnicu dobijati 30€!!!
[ fanfon @ 20.12.2005. 17:38 ] @
Svi pricaju o Kinezima, a niko ne pominje onih 70 000 Roma koji su deportovani iz Nemacke(mislim da je toliko. Ispod 50K nije sigurno). Njih je drzava precutala. Ja ih znam par koji su otisli pre 7-8 godina tamo da rade. Kad sam nedavno sreo neke i pitao zasto su se vratili(ovde su radili teske fizicke po povratku), dobio sam odgovore tipa: Ne znam tamo da cenim pare. Vise potrosim nego sto zaradim, pa sam dosao ovde da se naucim. Smesno...
[ Pici man @ 20.12.2005. 18:04 ] @
Citat: Inace razloga za rmbacenje u sirim masama ocigledno nema - cim mnogi ljudi mogu da ne rade nista i da opet nekako zive. Ne znam sto se onda uopste i bune.
Mozda stara dobra: "idi u skolu da ne bi radio"?!? :-)
Bez sale ali nemoguce je da niko ne radi nista pod milim bogom a usput i "nekako zivi"!!
[ Ivan Dimkovic @ 20.12.2005. 18:07 ] @
Citat:
Iskreno da ti kazem i jeste. ;-) Prosek mesecne rente nekog lokala u uzem delu bilo kog grada kod nas dostize i do neverovatnih 1000 € - prosek 500€ dok razni budzaci nazovi kiosci kostaju oko 200 €(ove zadnje Kinezi obilaze u sirokom luku).
Pa Kinez koji prodaje jeftinu robu siroke potrosnje nema neki problem da izdvoji 500€ za lokal - ta roba je besmisleno jeftina u nabavci, pogotovu sto oni znaju kod koga da je kupuju u Kini i sigurno imaju odlican deal...
Kad prodajes nesto sto kosta, bukvalno, 2-3 dinara u masovnoj velikoprodaji u Kini, za 50-tak dinara u svojoj prodavnici u centru, izracunaj koliko si tu dobar ako dnevno prodas 50-tak komada iste robe. Samo na tom jednom vasljivom artiklu, a imaju ih bezbroj ;-)
Ne zaboravi da su ti ljudi organizovani, rade zajednicka ulaganja u cargo od Kine do Srbije i sl... dakle, ubijaju rashode u najvecoj mogucoj meri.
Citat:
Dok je moja plaća svega 250 € i to sa zavrsenim fakultetom i radom u struci. Normalno uvek potpomaze ona berba kukuruza(pre toga setva) i hranjenje stoke istim kod svojih u selu radi stednje na zivotnim namirnicama. ;-)
Ne znam kakve veze ima tvoj fakultet i rad u struci - plata je formirana ponudom i potraznjom na trzistu rada, i vise je nego ocigledno da u Srbiji prodaja low-fi robe donosi vise para nego bavljenje mnogim poslovima za koje je neophodna visa i visoka strucna sprema - ima to puno sa ekonomijom i stanjem u zemlji, a malo toga sa tim Kinezima koje mnogi napadaju.
Citat: Pa i nema potrebe da "mite" jer tamo postuju zakon i odredbe o radu samim tim i sve dozvole za rad lokala dobijaju redovnim putem i sto je najbitnije ispravne umesto kao kod nas podmicivanjem svih mogucih inspekcija pa do lokalnih opstinskih "ćata"!!!
Pa u Srbiji vecina mora da "miti" da bi uradila nesto (bilo sta?) u drzavi, zar ne? Zasto mislis da je to ekskluzivno rezervisano za Kineze pa da se na njih sad okomimo? ;-) Kinezi samo dobijaju dozvole/papire na isti nacin na koji ih dobijaju i svi ostali u zemlji Srbiji. Nisu oni krivi sto je drzava u koju dolaze korumpirana - ta drzava je postala takva mnogo pre nego sto su oni poceli da dolaze u nju.
Citat: Ovo je bre off-topic, samo i dalje ne verujem da taj ministar veruje da ce Kinezi brati kukuruz ili sto je jos apsurdnije za dnevnicu dobijati 30€!!!
Ne verujem ni ja - kao sto ni ne verujem da ih je uopste neko i "pozvao" na taj nacin ;)
[ Ivan Dimkovic @ 20.12.2005. 18:12 ] @
Citat: Svi pricaju o Kinezima, a niko ne pominje onih 70 000 Roma koji su deportovani iz Nemacke(mislim da je toliko. Ispod 50K nije sigurno). Njih je drzava precutala.
Pa to su drzavljani SCG, sa validnim ispravama SCG - nema neke potrebe da se to objavljuje osim konstatovanja tuzne cinjenice da imamo mnogo drzavljana koji ilegalno borave u inostranstvu :(
Oko Roma - prosle godine sam jako cesto putovao na relaciji Berlin-Beograd (par puta mesecno) - i svaki put je zadnji deo aviona bio pun ljudi koji su bivali deportovani iz EU - Nemacka murija je, koliko znam, placala (i verovatno i dalje placa) JAT-u najskuplje tarife za Y-klasu, samo da smeste te ljude u avion.
Kako je sigurno tako i iz drugih EU gradova, cifra deportovanih je sigurno vrlo velika, a ne mozemo reci i da drzava malo nije profitirala - ako ni u cemu drugom, onda u placanju najskupljih tarifa za prevoz nacionalnom avio-prevozniku :)))
Citat: Ja ih znam par koji su otisli pre 7-8 godina tamo da rade. Kad sam nedavno sreo neke i pitao zasto su se vratili(ovde su radili teske fizicke po povratku), dobio sam odgovore tipa: Ne znam tamo da cenim pare. Vise potrosim nego sto zaradim, pa sam dosao ovde da se naucim. Smesno...
Ma sigurno su se dobrovoljno vratili, zato su imali oruzanu pratnju pri dobrovoljnom odlasku ;-)
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 20.12.2005. u 19:14 GMT+1]
[ time @ 30.12.2005. 07:27 ] @
i sta je bilo na kraju?jel su stigli kinezi zeljni hardcore rada?
[ tosa @ 30.12.2005. 10:05 ] @
Gde postoji takva stvar kao osoba zeljna hardcore rada?
Ja mogu da kazem da ljudi u Shanghai-u rade neverovatno mnogo i zadovoljavaju se
malim stvarima. Da vole da rade, nisam bas ubedjen, ali to je nesto sto moras da bi
preziveo. Ono sto je karakteristicno za Kineze je da SVI rade, nema dokonih i lenjih
osoba; ili ih je bar veoma tesko videti.
[ Zikka @ 30.12.2005. 17:02 ] @
Ta izjava sa Kinezima je bila samo politicka provokacija. Nece se desiti nista novo sto vec nije vidjeno do sada. Kinezi ce i dalje nastaviti da dolaze i da otvaraju radnje sa neverovatno jeftinom i nekvalitetnom robom. Tu ce svi da budu zadovoljni i penzioneri koji ce moci da iskupuju gomilu stvari za jedan cek i drzava zato sto ce taj Kinez morati da zaposli i prijavi naseg radnika i Kinezi koji su iz ko zna kojih razloga ovde .
[ z@re @ 01.01.2006. 17:17 ] @
kako Ivan Dimkovic rece, oni su mnogo bolje organizirani od nas balkanaca, troskovi zivota su im nevjerovatno mali, njih 6 moze zivit u sobi od 4 za 4 metra...zato i toliko "uspijevaju svugdje"
a to da neka drzava u ekonomskoj situaciji srbije "uvozi" iljade kineza za neki rad, to je apsurdno. prvo kinezi nisu radna snaga za kopanje kanala i gradnju autocesta. oni sami dodju i furaju svoje ducane, kafice ovo ono.
i ovdje, u hrvatskoj, ima ljudi koji su toliko nabruseni na njih. bez razloga. govore kao "moj najdrazi ducan robe je zatvorija, jer se nije moga nosit s kineskim koji je otvoria do njega i prodaje skart robu za troduplo manje cijene". al nisu tu kinezi krivi. kriva je drzava koja nije dovoljno ekonomski kompetentna da zastiti svoje proizvode i svoje ljude. da drzava daje poticaje za domacu industriju i domace obrtnike i privatnike, cijene domacih proizvoda bi bile vrlo male, iako sigurno vise od kineskih. al za nekih 15-35% vece cijene za recimo, komad obuce, radje bi dao za domacu nego za kinesku/tursku/drkongsku itd...
uglavnom...kinezi su ljudi koji su petnaest puta organiziraniji od nas, a njihova drzava je ekonomski kompetentnija od nasih deseteroduplo. dok se ne organiziramo, i dok nase drzave ne odluce zastitit svog radnika i svoj proizvod, takvi poput kineza nam mogu ubit industrije do kraja. ali, naravno protiv toga nekim drugim metodama se ne moze (prisilom itd...), jer oni nista ne rade van zakona, i sve je to u sferi demokracije i pravnog poretka.
[ privrednik @ 01.01.2006. 19:26 ] @
Ko ono rece da Kinezi imaju pismo vec ,oko cetri -pet hiljada godina pre nove ere?Znaci li to da su "oni" pismeniji od "nekih od nas " vec poooodavno...?
Drzava koja ima ,kao sto to imaju oni, preko sto milijardi dolara suficita ,nije drzava koju neko moze da ignorise.
Drzava za koju je i Bil Klinton izjavio ,pre desetak godina,da je drzava koja ce za petnaestak -dvadeset godina biti jedna od vodecih,ako ne i vodeca zemlja sveta.
Drzava kod koje je "zapadna demokratija " sama sebi zadala auto-gol,posle onog "pogresnog bombardovanja zgrade Ambasade " 1999-te godine.Gde su sad,nakon toga, u Kini tzv."zdrave snage opredeljene za zapadnu demokratiju najviseg ranga"?
Drzava kojoj nije moguce "zavoditi demokratske sankcije i embargo "zbog "bla-bla...blagostanja" ...
Imaju ,verovatno,cak i oni svoje lokalne "tajkune", ali,sve vise imaju i obicni smrtnici mogucnosti za ,kakav-takav,normalniji zivot.
[ time @ 01.01.2006. 22:41 ] @
kakve li veze ovo ima sa temom da mi je znati
[ privrednik @ 02.01.2006. 10:19 ] @
A,ovo :
"...Oko Roma - prosle godine sam jako cesto putovao na relaciji Berlin-Beograd (par puta mesecno) - i svaki put je zadnji deo aviona bio pun ljudi koji su bivali deportovani iz EU - Nemacka murija je, koliko znam, placala (i verovatno i dalje placa) JAT-u najskuplje tarife za Y-klasu, samo da smeste te ljude u avion. "???
To ima...?
[ konexunion @ 03.01.2006. 00:36 ] @
Srpski nacionalni nedeljnik ''EVROPA'':
Ministar za rad najavio je dolazak radne snage iz Kine,koja bi trebalo da obavlja one poslove koje u Srbiji niko nece da radi.Radnici odgovorili da ce uvesti ministra iz Svedske.
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|