[ mckrsta @ 25.12.2005. 23:07 ] @
Potreban mi je heilum za balone....ponude na PM ili na mail [email protected]
HITNO
[ Dr_aga @ 26.12.2005. 21:50 ] @
Ima negde kada podjes prema zrenjaninu ili pancevu.Pitaj balondzije.TAmo se kupuju baloni na veliko i helijum u bocama.
[ dralle @ 28.12.2005. 19:11 ] @
Probaj u LIKA - PROMET-u na Zrenjaninskom putu,ima i benzinska pumpa i gasna pumpa.
Prodaju raznorazne tehnicke gasove a mozda i helijum.

[Ovu poruku je menjao dralle dana 28.12.2005. u 20:12 GMT+1]
[ Reggie @ 27.01.2006. 14:08 ] @
Jel je neko nasao gde ima da se nadje helijum?Meni ne treba za balone.Ja bih uzeo da se malo zezamo u skoli.Jel neko zna da li je stetno da se udise?
[ Deda_Mraz @ 27.01.2006. 14:23 ] @
Pa helijum gas kao gas je otrovan, ali u malim količinama tipa malo udahneš iz balona da bi se zezao ne može da ti škodi nikako, ali pazi samo jednom ne 100 puta po ceo dan
[ biotech @ 27.01.2006. 14:29 ] @
Citat:
Deda_Mraz: Pa helijum gas kao gas je otrovan, ali u malim količinama tipa malo udahneš iz balona da bi se zezao ne može da ti škodi nikako, ali pazi samo jednom ne 100 puta po ceo dan :)

mislim da gresis.plemeniti gasovi (a tu spada i helijum) su hemijski inertni i mogu da reaguju samo u extremnim uslovima (pritisak , temperatura) tako da prakticno kad ga udahnes on nema sa cim da reaguje i potpuno je bezbedan,ako gresim neka me neko ispravi...naravno nebi trebalo preterivati ;-)
[ Reggie @ 27.01.2006. 15:00 ] @
ok i ja mislim da nije opasan bas zbog nereaktivnosti ali nikada se ne zna tacno.Kao i ono sa obicnom zivom iz toplomera.Otrovna su samo jedinjenja zive.A koliko samo ima prica da je neko nekog otrovao tako sto mu je dao da pojede zivu.
[ Deda_Mraz @ 27.01.2006. 16:35 ] @
Citat:
biotech: naravno nebi trebalo preterivati ;-)

Ovo sam hteo da kažem!
[ McKracken @ 27.01.2006. 17:35 ] @
@reggie: Odakle ti da su otrovna samo jedinjenja zive?

http://www.jtbaker.com/msds/englishhtml/m1599.htm

Podaci za helium:

http://www.matheson-trigas.com/msds/MAT10640.pdf

Pre postovanja misljenja o opasnim materijama, molim da procitate adekvatnu literaturu

[Ovu poruku je menjao McKracken dana 27.01.2006. u 18:38 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao McKracken dana 27.01.2006. u 18:52 GMT+1]
[ Tom^Cat @ 27.01.2006. 20:19 ] @
Citat:
McKracken: @reggie: Odakle ti da su otrovna samo jedinjenja zive?

http://www.jtbaker.com/msds/englishhtml/m1599.htm

Pre postovanja misljenja o opasnim materijama, molim da procitate adekvatnu literaturu

Cinjenica je da je reggie pogresio (a nikako ne treba siriti takve dezinformacije), mada ako gledamo zivu iz toplomera ona ne verujem da moze biti opasna osim u slucaju da se proguta ili dospe u oci. Jer za isparavanja i ostalo je ipak diskutabilno kolika je kolicina potrebna da bi moglo postati opasno po zdravlje ....
Ovo sam napisao zato sto sam imao priliku da vidim ljude koji bukvalno nece da pridju termometru koji se razbio na manje od metar, mislim to je ipak preteran strah, ciji je uzrok opet neznanje .....

[Ovu poruku je menjao Tom^Cat dana 27.01.2006. u 21:20 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Tom^Cat dana 27.01.2006. u 21:21 GMT+1]
[ biotech @ 28.01.2006. 00:49 ] @
nece ti se sigurno nista desiti specijalno od helijuma, i posledice su vise vezane za nedostatak kiseonika u organizmu ako preterujes sa helijumom....ne moze reagovati ni sa cim u organizmu to je sigurno kao npr KCN ;-)
[ nicr @ 28.01.2006. 19:05 ] @
Znaci bocu helija pod ruku i pravac skola.

ps
obavezno eksperimentisati na profesorima (za svaki slucaj)

[Ovu poruku je menjao nicr dana 28.01.2006. u 20:06 GMT+1]
[ McKracken @ 29.01.2006. 00:23 ] @
Citat:
Jer za isparavanja i ostalo je ipak diskutabilno kolika je kolicina potrebna da bi moglo postati opasno po zdravlje ....

Ziva se kao i olovo ne izbacuje iz organizma pa se ukupna kolicina adsorbovana stalno povecava. Zato su i najmanje kolicine jako stetne.
[ Reggie @ 29.01.2006. 02:02 ] @
Ja sam bio ubedjen da ziva kao ziva nije otrovna.Otrovne su samo pare zive i njena jedinjenja.E sad pod kojim uslovima isparava to ne znam.Za olovo znam da se talozi u kostima zamenjujuci kalcijum ali nema tu cvrstocu pa dolazi do osteoporoze.He su udisale neke poznate licnosti tipa Klaudije Sifer na nekom show programu tako da sigurno ne bi njima dozvolili da se truju.
[ McKracken @ 29.01.2006. 02:10 ] @
Kao sto rekoh, procitaj "safety datasheet" za Hg.

Sto se He tice, osim moguceg gusenja, nije opasan.
[ biotech @ 29.01.2006. 03:17 ] @
Citat:
McKracken: Ziva se kao i olovo ne izbacuje iz organizma pa se ukupna kolicina adsorbovana stalno povecava. Zato su i najmanje kolicine jako stetne.

da, ne postoji mehanizam koji bi izbacio teske metale iz organizma
[ srki @ 29.01.2006. 05:12 ] @
Citat:
McKracken: Ziva se kao i olovo ne izbacuje iz organizma pa se ukupna kolicina adsorbovana stalno povecava. Zato su i najmanje kolicine jako stetne.

Da li se vecina tih metala nalazi u krvi? Ako je odgovor da, da li se onda dobrovoljnim davanjem krvi ipak deo tih metala odstrani? Znam za jednu teoriju (mozda nije tacna) da se vecina tih teskih metala talozi u tabanima i sprecavaju dobar protok krvi pa je zbog toga dobra masaza tabana (sada zvucim kao Pandora) jer se grudvice tih metala razbijaju ili proteruju kroz krvne sudove. Ne poznajem ni medicinu a ni hemiju pa je mozda ovo cisto lupetanje...

[Ovu poruku je menjao srki dana 29.01.2006. u 06:16 GMT+1]
[ Tom^Cat @ 29.01.2006. 17:31 ] @
Citat:
McKracken: Ziva se kao i olovo ne izbacuje iz organizma pa se ukupna kolicina adsorbovana stalno povecava. Zato su i najmanje kolicine jako stetne.

Proverio sam malo bolje, u pravu si, izvinjavam se zbog pogresnih informacija ...
[ nika100 @ 07.02.2006. 21:31 ] @
Ma u skoli mi smo razbijali zivine prekidace o zid.
Snimali smo kamerom i usporavali i nismo je videli.
Moje misljenje je da se ona od velikog pritiska kada se oslobodi deformise,ispari(mada to sigurno ne smeta toliko)!Tako je sigurno i sa toplomerom.
MERCURY RULEZ!!!!!!!
[ stayalive @ 07.02.2006. 21:42 ] @
Helij nije opasan cak se koristi i u dubinskom ronjenju (ronioci ne koriste mjesavinu zraka kakva je u atmosferi nego se iz mjesavine izbacuju neki plinovi a mjenja ih helij) jedino ono sto mckracken kaze mozes se ugusiti ali jedino ako ti je to cilj!!!
znaci slobodno uzivaj
[ McKracken @ 07.02.2006. 22:18 ] @
@Nika: Zamolio bih da takva misljenja zadrzis za sebe jer ovaj forum cita mnogo ljudi i bilo bi vrlo neumesno davati netacne informacije o stvarimakoje su potencijalno opasne po zivot.

Nasli ste da se igrate sa izuzetno opasnom stvari.

[Ovu poruku je menjao McKracken dana 07.02.2006. u 23:21 GMT+1]
[ boki01 @ 08.09.2009. 08:49 ] @
E pa da malo podgrejemo temu :)

Uskoro se ženim. Mlada i ja smo rešili da restoran u kom će biti svadba okitimo samo balonima. Pitanje je: Gde naći kvalitetne BALONE i HELIJUM?

Po salonima venčanica su nam tražili 1 euro po balonu napunjenom helijumom. Za 300 balona, 300 evrića. Molim za pomoć...
[ biotech @ 09.09.2009. 10:19 ] @
nema tebi pomoci.. :)
[ Srđan Pavlović @ 09.09.2009. 15:09 ] @
Meni su baloni vise nekako za Novu god. nego za svadbe, ali ajde...

O ukusima se ne raspravlja :)
[ boki01 @ 09.09.2009. 15:14 ] @
U Hrvatskoj čovek iznajmljuje boce sa helijumom. Kod nas nigde nisam nasao nesto slično!?

Da li bi obična boca za butan u domaćinstvu, mogla da se napuni helijumom?
[ vladd @ 09.09.2009. 16:50 ] @
Helijum prodaju svi koji prodaju tehnicke ili laboratorijske gasove.

Ne znam sta znaci "kvalitetan" helijum, na sta se misli, mozda da nije "kineski", ali postoje raznog procenta i shodno tome je i cena.
Boca najcistijeg je oko 250 evra.

Mislim da je najbolje naruciti napunjene balone, posto sa punom bocom moze da se napuni veliki broj balona. I sa "praznom" bocom moze stotinak

Poz
[ boki01 @ 09.09.2009. 17:24 ] @
Problem je što sam ja iz Loznice - Veliki su troškovi da neko iz Beograda dodje da bi naduvao recimo 100-200 balona u Loznici, a da kupim naduvane u Beogradu, trebao bi mi kamion da ih dovezem :)

Mislio sam na kvalitetne balone, a ne na kvalitetan helijum.
[ Majstor Duja @ 12.09.2009. 09:54 ] @
...cak i da ih naduvash samo sa helijumom, izduvace ti se za max 48h...moras da ubrizgash posebno ulje za balone, koja impregnira opnu balona i ne da helijumu da izadje...vazduh se dobro zadrzava jer su molekuli veci i tako to...cisto da znash....
[ boki01 @ 12.09.2009. 15:05 ] @
Jedna firma ovde kod mene, nudi mi helijum balone po ceni od 55 din za komad. Skupo/jeftino, šta kažete? Ima li negde povoljnije?
[ SamSvojMajstor @ 08.10.2009. 12:14 ] @
Sto puta sam udisao helijum iz balona i ne vidim razlog zasto bi bio opasan po zdravlje. Ako neko zna nesto konkretno neka napise. Mislim da se glas promeni zato sto su glasne zice predvidjene da "rade" na vazduh a ne na helijum koji je drugaciji i da je to cela prica.
[ Northwind @ 16.12.2010. 22:41 ] @
Kad bi sve bilo tako prosto, ljudi bi živeli po 1000 godina.................

Helijum (za razliku od ostalih gasova), lako prodire u krvotok i mehanički može izazvati smrtonosna oštećenja, to se može desiti i roniocima prilikom naglog izrona iako je koncentracija u bocama relativno niska. A ovaj za balone je mešan sa ko zna još kojim gasovima, koji ni izbliza nisu bezopasni.
Dakle, potencijalno smrtonosan.

Živa se uvek taloži u koštanoj srži i nervnom sistemu, i naravno da njen učinak neće biti momentalan, ali što je ima više veća vam je verovatnoća da dobijete teška neurološka oštećenja ili neki kancer. Ne postoji neka granica, zavisi od čoveka do čoveka, samo nema nazad, kad jednom dođe u organizam.
Dakle, bez izuzetka smrtonosna i to sa mnogo patnje i bola.....

A sve te komplikacije će se najbolje izbeći ako ne konzumirate one stvari na kojima piše "nije za ljudsku upotrebu", pošto najčešće postoji realan razlog zašto stoji ta nalepnica, ne razumem zašto je našem čoveku uvek potrebno da se ubije, da bi došao do zaključka da je nešto smrtonosno.......
[ marko37 @ 17.12.2010. 18:59 ] @
Kako to helijum može izazvati mehanička oštećenja u uslovima relativno konstantnog pritiska?!
Helijum je inertan gas, što znači da teško ulazi u reakcije sa bilo kojim drugim elementima. Ako nema hemijskih reakcija, ako nema mehaničkih reakcija (helijum pod velikim pritiskom, udarac bocom sa helijumom, itd...), i ako nema npr. termičkih efekata, onda nema načina da dođe do nekih problema.
[ kandorus @ 17.12.2010. 19:54 ] @
Helijum je dobar za fiksanje. Odlepiš za sekund. Kad se spustiš može da te zaboli glava. A ako naglo udahneš mogu da ti izrastu nokti ko u jarca kopita. Može da se maže na lebac ako nemaš eurokrema. Zapaljiv je ali ne gori. Nekima je izlečio i čkuljeve. Po nekim teorijama čovek umotan u helijum postaje nevidljiv. Kada se stavi u atomsku može da eksplodira.

Sretno mladenci!
[ Miksonja @ 30.09.2011. 23:17 ] @
Ljdudi jeste vi normalni? Trovanje helijumom je proglaseno za najbezbolniji nacin za samoubistvo. Takozvani "exit bag"
Nisi svestan cinjenice da se gusis i onesvestis se neposredno pred smrt, ili tako nesto.