[ MEGRAPORTAL.COM @ 13.01.2006. 17:20 ] @
Gde slavite za novu godinu? Bas me zanima koja su najgotivnija mesta za proslavljanje nove godine. Pozdrav! |
[ MEGRAPORTAL.COM @ 13.01.2006. 17:20 ] @
[ Deda_Mraz @ 13.01.2006. 19:08 ] @
Slavim kući, a najgotivnija su mi ona gde se ja najlepše osećam, a ne da bi bio "vidjen" ili zbog nekih drugih razloga.
Srećna nova godina! [ deki77 @ 13.01.2006. 19:12 ] @
Ne slavim!!!!
[Ovu poruku je menjao deki77 dana 13.01.2006. u 22:41 GMT+1] [ pctel @ 13.01.2006. 19:39 ] @
Citat: MEGRAPORTAL.COM: koja su najgotivnija mesta... Zanima me odakle se u srpskom jeziku stvorio pridev "gotivno". Takve reci sam prvi put cuo pre 10 godina i spadale su u standardni recnik dizelasa i sponzorusa, pa su i jedni i druge izasli iz mode a ta rec je ostala i skoro da je postala standard srpskog jezika. Izvinjavam se zbog offtopic-a, odgovor na ovo pitanje je vazan kao deo opsteg obrazovanja. [ Ivan Dimkovic @ 13.01.2006. 19:51 ] @
Ja sam prvi put za rec "gotiviti" cuo od mog matorog pre jedno 16-17 god koji mi je pricao o slengu u Beogradu dok je on studirao ;)
Tako da, pctel, "gotiviti" je izgleda malo matorija rec od dizel generacije ;) [ simonzec @ 13.01.2006. 20:15 ] @
ja vala kuci,kao i svaki pravi srpski domacin gotivno i jeste starije od dizelasa i sponzorusa,koristi se cesto i u nasim filmovima iz osamdesetih....
[ Misa_exclusive @ 13.01.2006. 20:19 ] @
Ja ne slavim. Meni je to glupo - kao mi smo najpametniji pa imami "svoju" Novu godinu.
Šta, znači mi smo još u 2005. godini? [ Corey @ 13.01.2006. 20:33 ] @
Citat: deki77: Neslavim!!!! ne slavim odvojeno. Zbog nedostatka novca,a i većini mog društva slaviću kod kuće uz X-Files na RTS2 i SPICE na broju 56. [ neca @ 13.01.2006. 20:46 ] @
Ne slavim poslednjih par godina...iskuliram do 00:00 cisto da me ne bude petarde, to prodje i onda zaspim :)
Veceras idem samo kod ortaka na sedeljku...kao i svake obicne veceri..sedimo pijemo..pravimo pizze (Byte...da da one pizze) :)) i tako..kao da nije SNG :) A vi koji idete lepo se provedite ;) [ mrkidivx @ 13.01.2006. 21:17 ] @
Nikako ne kapiram ljude koji slave obe nove godine, za mene postoji samo ona koja je 1.1.
[ pctel @ 13.01.2006. 22:17 ] @
Moram da napomenem da ne postoji "srpska" nova godina. Moj brat je prosle nedelje bio u Makedoniji i pozvali su ga da ostane jos nekoliko dana da vidi sta je novogodisnje slavlje. Na to je on iznenadjeno upitao "Sta, zar i vi slavite srpsku novu godinu", sto domacinu nije bilo bas po volji, objasnio mu je da ovu novu godinu moze zvati ili stara ili pravoslavna ali srpska nikako.
[ pctel @ 13.01.2006. 22:19 ] @
Citat: mrkidivx: Nikako ne kapiram ljude koji slave obe nove godine, za mene postoji samo ona koja je 1.1. Pa svaka nova godina pocinje 1.1. Sutra je takodje 1.1. po Julianskom kalendaru. [ buljko @ 13.01.2006. 23:00 ] @
Citat: pctel: stara ili pravoslavna ali srpska nikako. 'Oce makedonci svoju crkvu pa to ti je. Pa ce posle da je zovu "makedonska NG". (Kad' bi Grci dali...) [ buljko @ 13.01.2006. 23:11 ] @
Sretna Srpska nova godina SVIMA.
I Makedoncima njihova. [ Corey @ 13.01.2006. 23:31 ] @
Srećna nova dina svima i sve najbolje!
[ majakovski @ 13.01.2006. 23:54 ] @
BRAĆO, SREĆNA I VESELA VAM PRAVOSLAVNA NOVA GODINA!
[ since1986BC @ 14.01.2006. 00:03 ] @
Srecna nova godina.
Jos jedna brojka u nasim zivotima... [ Nabukodonosor @ 14.01.2006. 00:18 ] @
Pa ova nova godina nije srpska vec pravoslavna. Tako da je ne slavimo samo mi. Ne znam odtkud naziv Srpska.
[ BillyTheKid_79 @ 14.01.2006. 00:20 ] @
Sve najbolje svim Pravoslavnim Srbima!
[ Fuzz @ 14.01.2006. 00:24 ] @
Srecna Nova svima! Pa i onima koji je ne slave nego ucestvuju u ovoj temi onako...tek tako...
Citat: Nabukodonosor: Pa ova nova godina nije srpska vec pravoslavna. Tako da je ne slavimo samo mi. Ne znam odtkud naziv Srpska. Odakle? Pa iz toga sto nije ostalo mnogo pravoslavnih nacija koje postuju stari kalendar. [ noviKorisnik @ 14.01.2006. 00:27 ] @
Hvala na željama i kao Čestitku primite deo loga s es irca [00:01]--->> nK cestita Sretnu Novu godinu bre
[ mrkidivx @ 14.01.2006. 01:20 ] @
Citat: Pa svaka nova godina pocinje 1.1. Sutra je takodje 1.1. po Julianskom kalendaru. Znam, pogrešno sam se izrazio. Mislim da je bez veze slaviti obe nove godine.Čovek se treba odlučiti za jednu i ostati dosledan u tome. [ ColdKeyboard @ 14.01.2006. 01:34 ] @
Hvala takodje sve najbolje ljudi, da bude mnogo mnogo mnogo bolja
od predhodne ! [ Emil Ranc @ 14.01.2006. 02:14 ] @
E, pa evo, ja sam polu-Madjar, polu-Slovak, i bez problema sam proslavio Srpsku Novu Godinu :)
[ buljko @ 14.01.2006. 02:16 ] @
Ma, bitno je da je slavlje!
[ Ivan Dimkovic @ 14.01.2006. 08:31 ] @
Jedini pravi izraz je "Nova Godina po starom kalendaru" - jerbo niti su svi Srbi pravoslavci, niti svi pravoslavci slave novu godinu po ovom kalendaru ;)
Ali da ne ulazimo previse u politicku korektnost... Srecna... kako god da je neko zove... nova godina ;) [ milke @ 14.01.2006. 10:31 ] @
Citat: Fuzz:Odakle? Pa iz toga sto nije ostalo mnogo pravoslavnih nacija koje postuju stari kalendar. A mi (Srbi) kao poštujemo "stari" kalendar? Ako da, šta onda radimo po ulicama, barovima, restoranima, hotelima itd u noći između 31. decembra i 1. januara po NOVOM kalendaru? SPC treba konačno da pređe na Gregorijanski kalendar, iz prostog razloga što je TAČNIJI, mada ne potpuno tačan. Naravno, to treba izvesti nekako lagano i pažljivo i uz mnogo edukacije ljudi od strane najviših crkvenih zvaničnika, zašto se to radi, da se ne bi desilo nešto kao u Grčkoj pre 50-ak godina, kada je zbog promene kalendara umalo došlo do raskola u GPC. Na žalost, mnogi velikodostojnici SPC nisu baš raspoloženi za ovakvo edukovanje radi obrazovanja ljudi, ali su vrlo glasni kada su neke druge (političke pre svega) stvari u pitanju. Za sve one koji će sada da graknu "... možda je Julijanski netačniji, ali u bitanju je tradicija i bla, bla, bla...", predlog da odbacimo i SI sistem i vratimo se na stare mere, jer je u pitanju tradicija. Možda im mogu pomoći reči i Patrijarha Pavla, izrečene pre nekih 8 - 9 godina, na žalost nisam u stanju da tačno citiram, ali je nešto kao "valjda pravoslavna vera ima druge osobenosti i kvalitete kojima može da se istakne i diči, a ne pogrešni kalendar". [ crews_adder @ 14.01.2006. 11:11 ] @
Nikada nisam imao osecaj da je za mene Nova godina Pravoslavna nova godina (ili jedna ili druga), tako da je ne slavim. Jednostavno, ne mogu ni da zamislim da npr. svoj rodjendan slavim po "crkvenom" (julijanskom) kalendaru (a jos besmislenije bi bilo da ga slavim dva puta u roku od dve nedelje). Za Bozic, Uskrs i ostale crkvene praznike u redu, ali na mom kalendaru, satu, PC-u, na TV-u, u novinama itd. ipak nije 1. nego 14. januar. Zalim slucaj.
Jos ako Ceca, polako ali sigurno postaje sinonim za Srpsku novu godinu, onda sta vise reci... No, posto mnogi slave, ja im se pridruzujem u cestitkama i zelim im sve najbolje i u (N)ovoj. [Ovu poruku je menjao crews_adder dana 14.01.2006. u 12:12 GMT+1] [ srki @ 14.01.2006. 13:28 ] @
Citat: crews_adder: Nikada nisam imao osecaj da je za mene Nova godina Pravoslavna nova godina (ili jedna ili druga), tako da je ne slavim. Sta ima lose u slavljenju? Ja obicno kada sam u Beogradu slavim Novu Godinu, reprizu i reprizu reprize i posle pravoslavnu.....Ionako tada niko ne radi i svi uzmu odmor za slavlje i nemam razloga da to ne iskoristim. Evo juce, posto je bio petak, sam ovde na Novom Zelandu sa drugarima kod mene napravio proslavu (12 sati pre vas) i pozvali drustvo i bilo nas je petnaestak iz Srbije, desetak iz Hrvatske, 4 Kineskinje, jedna Makedonka, Francuz, Indijka, Svedjanin, Nemac, Brazilac i jedna sa Filipina. Mi Srbi smo odlucili da slavimo ali su nam se i ostali vrlo rado pridruzili. Bilo mi je smesno kada nas je zvao jedan drugar koji je inace Hrvat, pa posto tada jos nismo stigli njega da pozovemo zezao nas je:"a mene ne zovete, sta nisam dovoljno Srbin za vas?" :-))) Bilo nam je super, ne znam zasto je toliko bitno koji se kalendar koristi? Srecna svima Nova Godina! [Ovu poruku je menjao srki dana 14.01.2006. u 14:31 GMT+1] [ deki77 @ 14.01.2006. 14:40 ] @
Citat: SPC treba konačno da pređe na Gregorijanski kalendar, iz prostog razloga što je TAČNIJI, mada ne potpuno tačan. Naravno, to treba izvesti nekako lagano i pažljivo i uz mnogo edukacije ljudi od strane najviših crkvenih zvaničnika, zašto se to radi, da se ne bi desilo nešto kao u Grčkoj pre 50-ak godina, kada je zbog promene kalendara umalo došlo do raskola u GPC. Na žalost, mnogi velikodostojnici SPC nisu baš raspoloženi za ovakvo edukovanje radi obrazovanja ljudi, ali su vrlo glasni kada su neke druge (političke pre svega) stvari u pitanju. Još 1903. čini mi se bilo je ideja, ali SPC je odbacio!!!! A da nezaboravimo i naše ljude u dijaspori njih oko 5 mil. širom sveta koji slave Božić i Srpsku NG po starom kalendaru, a svuda gde su slavi bož.24-25 ng31-01(zavisi kako padaju dani,vikendi).Sećam se tako dok sam radio u Austriji svaki 06,07.01 sam išao na posao.A klinci koji idu u školu kreću 06,07.01.Koliko su puta moji roditelji Badnje veče provodili u putu...itd....toliko što se tiče problema pojedih!! Što se tiče naše("izopačene") kulture i običaja koje u narodu stvaraju određenu konfuziju,neprilagođavanje i sl. a za koje je i do nekle kriva SPC, imamo tako neke primere: Deda Mraza koji (po našem) dolazi za NG, Jelka se kiti za NG, pokloni za NG.....sve to je nasleđe CKSKJ Običaji žrtvovanja stke(prasići,jagnjići-TUCINDAN) Puškaranje,Vatrometi,Explo-Naprave za Božić,NG,SNG Palenje Badnjaka u pojedinim krajevima SCG gde ljudi preskaču vatru(a negde i deca), Lomljene Česnice u Beogradu koje podseća na 1993g i red za hleb.. Badnjak iz kuće koji posle Božića po BG-u kačaju po drveću.. Post koji traje 40tak dana koji svi različito primenjuju. neki poste 7 dana voda,7 dana ulje neki 3 dana voda,4 dana ulje..ili obrnuto neki ceo post na vodi,neki samo Badnji dan pa idu na pričest... A da se ne stvaraju konfuzije,raskoli u narodu SPC bi trabala napokon da odluči...Stari ili Nov kalendar.. btw pošto je danas 01.01.2006g(po starom) srećna nova!!!! [ simonzec @ 14.01.2006. 16:56 ] @
kad mogu i Kinezi da imaju svoju NG mozemo i mi!! sa srecom u ovoj godini...
[ milke @ 14.01.2006. 17:27 ] @
Citat: deki77: Još 1903. čini mi se bilo je ideja, ali SPC je odbacio!!!! [ Nabukodonosor @ 14.01.2006. 18:02 ] @
Citat: Odakle? Pa iz toga sto nije ostalo mnogo pravoslavnih nacija koje postuju stari kalendar. Pa dovoljne je da postaje samo DVE koje postuju i da to automatski ne bude SRPSKA...cim jos neko slavi i postuje. Evo cujemo da makedonci tako slave a ko zna ko jos po svetu. Znaci nikako ne moze da bude srpska. Ma sve i da smo jedni jedini koji je sada slave, nismo MI ti koji su to izmislili pa da se po nama zove. To sto smo MOZDA samo mi ostali koji je slave, ne znaci da ona treba da promeni ime. [ pctel @ 14.01.2006. 20:29 ] @
Citat: Nabukodonosor: Evo cujemo da makedonci tako slave a ko zna ko jos po svetu. Znaci nikako ne moze da bude srpska. Za Makedonce neki kazu da su to isto Srbi, samo sa teskata govornata manata :-) [ Nabukodonosor @ 14.01.2006. 22:25 ] @
hahaha! Ti nisi normalan!
[ vaderru @ 14.01.2006. 23:10 ] @
I kad ja sad da cekam novu godinu zna li neko?Dolazi nam sad kineska,ajmo u kinu
[ Mitrović Srđan @ 15.01.2006. 07:09 ] @
au pctel moras da mi upropastis svaki thread sa svojim pesimizmom.
Naravno da slavim pravoslavnu novu god , sto se mene tice svaki dan moze da bude nova god :) [ Deda_Mraz @ 15.01.2006. 12:30 ] @
E je.... vas više ti makendonci i vaše znanje o sprskoj novoj godini, smarate više, svaku lepu temu pretvorite u prepucavanja, a što je najgore to kreću administratori foruma.
Srećna nova GOTIVNA godina i iskulirajte malo Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|