|
[ teddy @ 19.01.2006. 21:38 ] @
| Datum: 18.01.2006
Liberalizacija viznog režima za građane BiH prilikom ulaska u Evropsku uniju
M. ČUBRO
EU traži da BiH uvede vize za građane SCG i Turske
SARAJEVO - Evropska unija traži da BiH, ukoliko želi bezvizni režim za svoje građane, uvede vize za građane Srbije i Crne Gore i Turske, rekao je juče novinarima Zoran Perković, pomoćnik ministra za međunarodno-pravne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.
"Ovo je samo jedan od primjera koji potvrđuje da tehničko ispunjenje kriterija nije jedini uslov za liberalizaciju viznog režima. Uvođenje viznog režima za građane ove dvije zemlje je pitanje nacionalnog interesa", kazao je Perković.
Pojasnio je kako preporuka za uvođenje viza stoji u analizi usklađivanja domaćeg i zakonodavstva EU u oblasti viza, migracija i azila. Izvještaj je uradio Švedski biro za migracije.
"BiH ima najbolji elektronski sistem izdavanja viza. Imamo CIPS projekat za izdavanja ličnih dokumenata. Uvezali smo 43 diplomatsko-konzularna predstavništva, DGS i Ministarstvo sigurnosti u jedan sistem koji omogućava da vize izdamo u roku od 24 sata. U tom roku možemo izvršiti sve sigurnosne provjere i izdati vizu koja ima mehanički kod za čitanje koji onemogućava falsificiranje i krađu viza", rekao je Perković za "tehnički aspekt" ispunjenja uvjeta za liberalizaciju viznog režima za građane BiH.
Elektronski sistem viza postao je operativan 1. janura 2005. godine. Uspostavom ovog sistema vlasti BiH su osigurale zaštitu i kontrolu izdavanja viza.
"Vize se štampaju s mehaničkim kodom, što omogućava da naša, ali i sve svjetske državne granične službe u svakom trenutku mogu provjeriti podatke o nosiocu viza. Prilikom izdavanja viza jedan dio se lijepi u pasoš, dok se druga polovina pohranjuje u arhivu radi mogućih provjera. Na ovaj način smo onemogućili zloupotrebe ili krađu stikera viza", istakao je Boriša Arnaut, šef Odsjeka za vizno-pasošne poslove Ministarstva vanjskih poslova BiH.
Dodao je kako su 43 diplomatsko-konzularna predstavništva i Ministarstvo vanjskih poslova uvezani u jedan sistem, što omogućava potpunu kontrolu procesa izdavanja viza.
"Ukoliko je neko prije pet minuta dobio vizu u bilo kojoj ambasadi BiH u svijetu, mi već imamo sve podatke pohranjene u centralnoj evidenciji", naglasio je Arnaut.
19.1.2006.
Izvor: http://www.nezavisne.com/dnevne/dogadjaji/dog01192006-02.php
Edit: umesto prepisanog (i donekle pohrvaćenog) teksta sa portala Pincom.info stavljen originalni tekst iz Nezavisnih novina
[Ovu poruku je menjao teddy dana 20.01.2006. u 00:27 GMT+1] |
[ Ivan Dimkovic @ 19.01.2006. 21:58 ] @
Citat:
"Ovo je samo jedan od primjera koji potvrđuje da tehničko ispunjenje kriterija nije jedini uvjet za liberalizaciju viznog režima. Uvođenje viznog režima za građane ove dvije zemlje je pitanje nacionalnog interesa", kazao je Perković, čiju izjavu prenose Nezavisne novine.
To je jedan od individualnih uslova "custom tailored" za Bosnu - Bugarska, Hrvatska i Rumunija nisu zahtevale od gradjana SCG vizu, pa su imale viza-waiver status u EU.
Dakle, to jeste tehnicki kriterijum na kraju krajeva, razlog za isti verovatno pise u nekom izvestaju, samo ga istrazivacki novinari ne mogu pronaci.
[ crews_adder @ 19.01.2006. 22:28 ] @
Bio sam tamo dva puta u zivotu, tako da me to nece pogoditi. Ali hoce i to najvise one koji su u blizini granice...
Ne znam samo ko ce vise stete imati od toga, mada mislim da nece biti uvedene na bazi "reciprociteta", tako da cemo mi popustiti (sa "t" ). Steta, do sada je moglo da se prelazi sa vozackom i/ili licnom kartom.
[ despotbg @ 19.01.2006. 22:58 ] @
Ja zivim na granici i mogu vam samo reći da je tako nešto nemoguće uraditi. Prvo to neće dati srbi preko drine.
[ Nabukodonosor @ 19.01.2006. 23:34 ] @
Ma da, kao da njih neko pita.
[ Ivan Dimkovic @ 19.01.2006. 23:39 ] @
Mozda ovo konacno nekog u Vladi natera da uradi nesto po pitanju nasih putnih isprava kao i te vrazje readmisije ;)
[ ton_majstor @ 20.01.2006. 07:54 ] @
Baš me zanima šta će da rade neke moje komšije koje uredno voze ovde kola sa bosanskim tablama, imaju razvijen Bosna-Srbija biznis, idu tamo-amo na nedeljnoj bazi, ovde su poreski obveznici...
Usput, imaju lepu imovinu ovde kao Srbi, ali kapiram da će posle ovoga početi da imaju problema, kao i Crnogorci nakon referenduma? Kako je to inače rešeno? Jel su oni ovde stranci ili imaju neki specijalan status?
Ah, da... slatki su. Kažu za nas lokalne: "Vi Srbijanci"! A kad ih pitaš šta ste vi, kažu: "Srbi izbosne"!
Pozdrav!
[ Ivan Dimkovic @ 20.01.2006. 08:32 ] @
@Ton_Majstor,
Citat:
Usput, imaju lepu imovinu ovde kao Srbi, ali kapiram da će posle ovoga početi da imaju problema, kao i Crnogorci nakon referenduma? Kako je to inače rešeno? Jel su oni ovde stranci ili imaju neki specijalan status?
Kakve probleme sa imovinom?
Srbija je valjda postala zemlja van dzungle i strani drzavljani mogu imati privatnu svojinu (stanove i sl...) - a takodje ne znam kako to moze da se odnosi na drzavljane BiH koji i jesu bili strani drzavljani do sad (osim ako nemaju dvojno drzavljanstvo)
Citat:
Baš me zanima šta će da rade neke moje komšije koje uredno voze ovde kola sa bosanskim tablama, imaju razvijen Bosna-Srbija biznis, idu tamo-amo na nedeljnoj bazi, ovde su poreski obveznici...
Mislim da nema tu puno toga da se menja - porez placas zemlji na kojoj imas prijavljen boravak i koja ti je izdala dozvolu boravka - osim ako se to ne promeni (a ne vidim zasto bi) jedina razlika ce biti sto ce ljudi morati jednom godisnje da placaju neku long-term vizu.
[ ton_majstor @ 20.01.2006. 10:11 ] @
Nisam se lepo izrazio... naravno da je imovina neprikosnovena. Ali me zanima kakva ograničenja će MOŽDA ubuduće imati moj komšija, koji je dosada legalno ili ilegalno dovlačio sve moguće iz Bosne ovde, od textila do jagnjetine.
Nisam zavidljiv, nego kapiram da će grana postati znatno manje šuplja.
Pozdrav!
[ Ivan Dimkovic @ 20.01.2006. 10:19 ] @
Citat:
Nisam se lepo izrazio... naravno da je imovina neprikosnovena. Ali me zanima kakva ograničenja će MOŽDA ubuduće imati moj komšija, koji je dosada legalno ili ilegalno dovlačio sve moguće iz Bosne ovde, od textila do jagnjetine.
Pa morace da prelazi granicu na obelezenom mestu i da postuje carinske propise SCG, kao sto ce vaziti i u suprotnom smeru ;)
U principu, ako zakonodavstva BiH i SCG tako zele - ne mora biti ama bas nikakvih razlika u prometu robe (niti mislim da ce ih biti, osim ako neku od ove dve drzave naprasno sutra prime u EU, sto ne verujem da moze tek tako naglo da se desi) - jedina razlika je sto ce ti trebati pasos sa vizom ako si drzavljanin SCG koji zeli da ide u Bosnu.
SCG moze i da uvede reciprocne mere (vize za drzavljane BiH) - ako bas misle da time nesto dobijaju - takodje, i sve te vize mogu da se uvedu na sasvim OK nacin, recimo sa trajanjem od 1-5 godina i da ne stvaraju nikakav problem - osim gubitka od par sati jednom u godinu/dve/pet.
Jedini kojima to moze biti problem su oni koji ne zele da budu identifikovani, mada oni uvek mogu da prelaze granicu ilegalno :-)
Citat:
Sto uopste nije lose za SCG - mnogi krimosi svih boja i dezena zapale "u Bosnu" kad nesto naprave - ovo ce malo da im oteza posao, mada ne previse - jer uvek kao sto rekoh mogu da preplivaju reku negde ;)
[ simonzec @ 20.01.2006. 10:33 ] @
moja zena je iz Bosne pa mogu da vam kazem da ovo nece da pogodi krimose,politicare,mutivode itd, vec obican narod!! a nama se sa ovim priblizavanjem EU sve vise i vise uvode vize,zabrane,kontrole.... koliko jos ima zemalja gde Srbi mogu da odu bez vize? 3? 4? kako smo krenuli do 2020. godine kad treba da udjemo u EU trebace nam papiri da se ode iz Beograda do Grocke....
[ Fuzz @ 20.01.2006. 10:42 ] @
Citat: ton_majstor: Nisam se lepo izrazio... naravno da je imovina neprikosnovena. Ali me zanima kakva ograničenja će MOŽDA ubuduće imati moj komšija, koji je dosada legalno ili ilegalno dovlačio sve moguće iz Bosne ovde, od textila do jagnjetine.
Pozdrav!
Ma isti djavo, imao si carinu i dosad. E sad, ako komsija prelazi nocu skelom preko Drine...to je druga stvar...ne treba mu viza...
[ Ivan Dimkovic @ 20.01.2006. 11:00 ] @
Da sam Brisel, kao sto nisam :) ja bih vize najstroze kategorije uveo politicarima i diplomatama iz SCG - Izdavao ih uz najkomplikovaniju mogucu proceduru, u najvecim redovima i to tacno orocene na duzinu putovanja, u minut - po avionskoj karti.... ako im avion zakasni, pecat zabrane ulaska na 5 godina.
Pa bi videli kako se brzo resavaju problemi SCG dokumenata i readmisije u roku od par dana - verovatno nekom brzom "Uredbom" :)
[ mexico @ 20.01.2006. 11:13 ] @
Citat: simonzec: moja zena je iz Bosne pa mogu da vam kazem da ovo nece da pogodi krimose,politicare,mutivode itd, vec obican narod!! a nama se sa ovim priblizavanjem EU sve vise i vise uvode vize,zabrane,kontrole.... koliko jos ima zemalja gde Srbi mogu da odu bez vize? 3? 4? kako smo krenuli do 2020. godine kad treba da udjemo u EU trebace nam papiri da se ode iz Beograda do Grocke....
To se desava jer se druge zemlje, koje nam uvode vize, STVARNO PRIBLIZAVAJU EU. Tj. oni rade na tome i ispunjavaju jedan po jedan standard za priblizavanje. Mi se, fakticki i prakticno, ne priblizavamo vec udaljujemo. Samo se prica da se "priblizavamo" a u stvarnosti se sve radi da se NE ispune zahtevi ili da se oteze, jer se manjini, koja ima mogucnost da utice na to, uopste ne isplati da se stvarno priblizavamo. Pojedini standardi, koje smo ispunili, su ispunjeni pod jakim pretnjama a vecina se desila sama od sebe, takoreci stihijski.
[Ovu poruku je menjao mexico dana 20.01.2006. u 13:02 GMT+1]
[ deki77 @ 20.01.2006. 11:43 ] @
Koliko vidimo ove godine PP 3+ a bogami od 4-6(ako bude i BiH)
(PP3+ je Hag,CG,Kosovo)
[ Noe @ 20.01.2006. 23:12 ] @
Citat: Ivan Dimkovic
Kakve probleme sa imovinom?
Srbija je valjda postala zemlja van dzungle i strani drzavljani mogu imati privatnu svojinu (stanove i sl...)
Koliko ja znam ovo jos nije reseno, tj. strani drzavljani NE mogu da poseduju nepokretnu imovinu u SCG. Ako gresim neka me neko ipsravi.
[ Ivan Dimkovic @ 20.01.2006. 23:16 ] @
Citat:
Koliko ja znam ovo jos nije reseno, tj. strani drzavljani NE mogu da poseduju nepokretnu imovinu u SCG. Ako gresim neka me neko ipsravi.
http://www.cvetkovicroskov.com/pitanja.htm
Citat:
8. DA LI STRANI DRŽAVLJANI MOGU DA KUPE NEPOKRETNOST U SCG?
Strani državljani mogu da kupe nepokretnost u SCG po principu reciprociteta njihove zemlje sa SCG. U vezi sa ovim pravnim pitanjem, u slučaju da ne postoji reciprocitet, mora se tražiti saglasnost Ministarstva pravde. Proces dobijanja saglasnosti traje oko 30 dana. Reciprocitet postoji skoro sa svim zemljama evropske zajednice, Amerikom, Kanadom, Australijom, Kinom, Rusijom, i još 30-tak zemalja.
Kao sto ti mozes da kupis stan/kucu u USA/EU/Rusiji/Australiji - tako se ocekuje i da gradjani USA/EU/Rusije/Australije mogu da kupe stan/kucu u Srbiji ;)
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 21.01.2006. u 00:19 GMT+1]
[ Nabukodonosor @ 20.01.2006. 23:28 ] @
Citat: kao i Crnogorci nakon referenduma? Kako je to inače rešeno? Jel su oni ovde stranci ili imaju neki specijalan status?
Mene ovo posebno zanima. Znate i sami koliko ih ima u BG-u i koliku imovinu generalno poseduju tu. Licno bi za njih uveo vize i da se dobijaju teze nego sto mi dobijemo vizu za USA. Pa da vidimo kako ce djetici da se provedu.
[ Ivan Dimkovic @ 20.01.2006. 23:36 ] @
@Nabukodonosor ,
Mislim da to sto pricas nema nikakvog smisla - ako dodje do tog razdvajanja, deklarativni Crnogorci koji na teritoriji (sada) Republike Srbije borave vise od odredjenog vremena ce logicno imati puno pravo na drzavljanstvo Srbije, kao sto ce deklarativni Srbi na teritoriji CG imati pravo na drzavljanstvo Crne Gore, jer to proizilazi iz osnovnog prava - tako da oni u bilo kom momentu mogu uzeti drzavljanstvo koje im vise odgovara, a kako se deklarisu u javnosti je potpuno irelevantno za zakon, mogu da se nazivaju i marsovcima ako hoce.
Tako da - ako dodje do takvog razvoja dogadjaja, desice se jedno veliko nista po tom pitanju koje ti navodis - ono sto ce se sigurno desiti je sledece:
- Konacno nece vise biti bacane pare poreskih obveznika na tzv, "Vlast Drzavne Zajednice" (ex. Saveznu Vlast) - tj. gomilu ucmalih lezileba koji samo protokolarno postoje zarad, naravno, imanja radnog mesta bez posla, na teretu drzavljana SCG.
- Studenti iz CG ce u Beogradu/Nisu/Novom Sadu biti tretirani kao strani studenti isto kao sto ce studenti iz Srbije u Podgorici biti tretirani isto, ukoliko se ne potpise neki reciprocni ugovor, dakle placace vecu skolarinu, tj. komercijalno skolovanje.
- Za nastanjivanje (eventualno buducih) drzavljana Srbije u (eventualno buducoj) drzavi Crnoj Gori - kao i obrnuto, ce biti neophodna veca papirologija - e, sad - u nekom najgorem slucaju boravisna i radna dozvola, i isto u najgorem slucaju viza za prelazak granice ako sve bas ode dodjavola.
Citat:
Mene ovo posebno zanima. Znate i sami koliko ih ima u BG-u i koliku imovinu generalno poseduju tu.
A sto treba da zanima nekog koliko neko drugi poseduje imovine?
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 21.01.2006. u 00:48 GMT+1]
[ Aquasco @ 20.01.2006. 23:41 ] @
Ljudi,
Mozemo se mi busati koliko hocemo, ali to sto nam trebaju vize za EU nije samo Brisel kriv, vec i ovi nasi "Babuni", sa ispravama iz 19 tog veka i totalno nepovezanim granicnim informacionim sistemom. Kada to budemo sredili i ukidanje viza ce biti blize i moguce!
A i mnoge ambasade ovde "namerno" zabusavaju da bi gradjanima Srbije zagorcali zivot (recimo Austrija, Nemacka, Italija ...) sa redovima, cekanjima i sl. Trebalobi da se svi ugledaju na Amere! Najpre platis 100 zelembaca (dobio ili ne dobio vizu), zakazu ti razgovor, dodjes, predas dokumenta, sednes, sacekas 30-60 min, obavis razgovor i ako si prosao: gospodine dodjite sutra u 16:00 po vizu, savrseno i jednostavno. Posto sam rodjen u HR imam i njihovu sosku i znam kako je lepo i lako prelaziti EU granicu ali oni su sto se toga tice sredjena drzava (moderne isprave, savremeni informacioni sistemi ...) A Srbija - treba da vidimo najpre kako ce nam se drzava zvati pa tek onda ...
[ Ivan Dimkovic @ 20.01.2006. 23:47 ] @
Citat:
Mozemo se mi busati koliko hocemo, ali to sto nam trebaju vize za EU nije samo Brisel kriv,
Ja ne znam sta je u problemu SCG i viza Brisel uopste kriv? Po svim konvencijama UN o suverenosti nacija, putovanje bez viza je privilegija a ne pravo - a ta privilegija se zavredjuje uskladjivanjem uzjajamnih standarda i zahteva neke dve zemlje / unije zemalja.
Ako pogledamo zahteve i standarde Brisela, i zahteve i standarde Beograda, u vezi granica i putnih isprava - jasno je tu ko od te dve strane treba da se prilagodjava ukoliko zeli tu privilegiju - ne, to nije Brisel - bojim se da Beograd mora jos mnogo toga da ucini kako bi svoje granice i svoje pasose ucinio dovoljno sigurnim, tj. do nivoa koji Brisel zahteva.
Ne znam sta tu ima da se krivi Brisel ili da se prica o nekoj nepravdi... hoces viza-free travel sa EU - ispunis uslove koje svi moraju da ispune... Neces - ne moras, ali nema ni privilegije.
Da smo kojim slucajem mi razvijeniji i sigurniji od Brisela - mi bi smo bili ti koji namecemo uslove, ali posto nismo...
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 21.01.2006. u 00:52 GMT+1]
[ Aquasco @ 21.01.2006. 00:16 ] @
naravno,
Ali mi Srbi, uvek se nakostresimo, e pa prijatelji mi smo ti koji su jadni i koji moraju da mole! Problem je kod nas sto sve gledamo sa "naseg prozora", kada sve to posmatras sa druge strane EU granice ispadamo smesni, cime se mi bavimo, ej ljudi, mi ne umemo da se izborimo sa najbanalnijim stvarima u nasoj drzavi a kako cemo sa necim ozbiljnijim?
[ Vostoki @ 21.01.2006. 00:26 ] @
Nasi dokumenti treba da se menjaju. Kad sam se vracao nedavno iz Lenjingrada u Finsku oni sogori jedva da su shvatili koje ja to dokumente imam. Sva sreca pa na italijanskim dozvolama pise i na engleskom.
Mislim da je dobro sto postoje vize. One su i neki test za nase drustvo. Npr. koliko smo mi se priblizili u Evropi. Veci problem od viza je to sto mnogi ljudi ni ne mogu da putuju.
Mislim da nasa zemlja treba da odgovori reciprocitetom i uvede vize za sve one zemlje koje su i nama uvele.
[ Aquasco @ 21.01.2006. 00:36 ] @
Pa naravno,
Kada sam prosle godine u Shangaju pokazao kineskom granicaru nasu sosku i "Pecat" vizu iz Ljermontove covek me je bledo gledao 2 min. pa gleda ponovo pasos, ne prolazi na skeneru, pita me koja je ovo drzava, a ja se ubi od objasnjavanja ...former Yugoslavia, Tito ... da bi on posle nekoliko sekunda odvali nesto na kineskom (valjda kako oni kazu Jugoslavija) i pustio me da udjem. Sledeci blam (i zamalo da me uhapse) kada sam iz Cantona pokusao da sednem u voz za Hong Kong - gospodine gde Vam je viza za HK, a ja "pa zar HK nije u Kini?" - pa jeste, ali Vam treba viza, iz koje ste vi zemlje?, ej ljudi da me blam pojede... i posle nacionalni ponos, busanje, kao da sam dosao iz gornje volte bre!
[ apex @ 21.01.2006. 01:49 ] @
Da li je gledao neko film TERMINAL. E pa ako jeste prepoznace se u svemu ovome.
[ pctel @ 21.01.2006. 01:51 ] @
Evo i najnovije vesti, naslov teme je cista dezinformacija - BiH ne uvodi vize za gradjane SCG. EU je to predlozila ali BiH je odbila.
[ Davor Vlajkovic @ 21.01.2006. 02:01 ] @
Preuranjena najava
Ukidanje veoma liberalnog bezviznog režima između dve zemlje nije nužno u ovoj fazi približavanja EU, i odudara od opšteg trenda jačanja saradnje u regionu
Tek što je iz Brisela, sa neformalnog sastanka ministara pravde i unutrašnjih poslova zemalja članica EU, stiglo ohrabrenje u vidu najave da će Evropska unija donekle olakšati izdavanje viza za građane one četiri balkanske države koje još nisu na „beloj” šengenskoj listi (SCG, BiH, Makedonija i Albanija), kad je usledio novi „šamar”, i to iz najbližeg komšiluka. BiH će, kako je novinarima rekao pomoćnik ministra za međunarodnopravne poslove u Ministarstvu spoljnih poslova ove zemlje Zoran Perković, morati da uvede vizni režim prema SCG, ukoliko želi da EU ukine vize za njene građane.
Ova izjava je pogodila ne samo državljane SCG koji putuju u susednu BiH da posete rodbinu, prijatelje, obavljaju poslove... već je iznenadila i građane te susedne države, koji su, prema bilateralnom sporazumu naše dve zemlje, mogli da putuju u SCG ne samo bez vize, nego, u slučaju Crne Gore, i bez pasoša, samo uz ličnu kartu i turističku propusnicu izdatu na graničnom prelazu. Sad se pribojavaju da će, ako se primeni načelo reciprociteta, i oni morati, kad BiH uvede vize za Srbe i Crnogorce, da traže vize za ulazak u SCG.
Kako je u izjavi za nemački radio Dojče vele juče rekao ambasador BiH u Beogradu Tomislav Leko – izgleda i sam iznenađen najavom kolege Perkovića – interes je BiH da postojeći veoma liberalni, bezvizni režim između dve zemlje bude zadržan. Leko je dodao da je i u interesu međunarodne zajednice da SCG i BiH grade dobre i uzorne uzajamne odnose, čiji je važan deo i sloboda putovanja.
Što se tiče uvođenje viza prema „trećim državama”, makar to bile prve, najdraže komšije, zaista je obaveza svake zemlje koja je pred prijemom u članstvo Evropske unije, i tako je, recimo, prema SCG morala da postupi, pre dve godine, Mađarska, posle nje i Rumunija (koja, uz Bugarsku, pristupa Uniji 1. januara naredne godine), tako će biti prinuđena da uradi i Bugarska, jedna od retkih zemalja za koju građanima SCG sada nisu potrebne vize. Sofija i Beograd, doduše, rade na tome da vizni režim bude liberalizovan u najvećoj mogućoj meri, i nacrtom sporazuma o viznom režimu sa SCG, koji je početkom meseca utvrdila vlada u Sofiji (a koji treba da stupi na snagu sa ulaskom Bugarske u EU) predviđene su vizne olakšice za razne kategorije građana SCG.
BiH je, međutim, još daleko od članstva u EU. Jesenas je, baš kao i naša zemlja, tek dobila odobrenje da počne pregovore o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a prema ocenama Brisela ni u drugim oblastima, onima od kojih najviše zavisi prelazak na „belu” šengensku listu, nije odmakla mnogo dalje od SCG. Izjava zvaničnika BiH nije, dakle, netačna, već je samo dobrano preuranjena, i prilično je loš signal susedima, sa kojima se Sarajevo doskora zajednički zalagalo za uspostavljanje bezviznog režima unutar celog regiona (uporedo sa stvaranjem zone slobodne trgovine na Balkanu).
Što je još čudnije, ta najava dolazi upravo u trenutku kad se evropski komesar za unutrašnje poslove Franko Fratini sprema da, najzad, ispuni obećanje koje je EU dala zapadnom Balkanu još pre godinu dana, a to je da će vizni režim za određene kategorije žitelja ovog regiona (studenti, mladi stručnjaci i državni službenici, poslovni ljudi...) uskoro biti znatno pojednostavljen i olakšan. Do ozbiljnije liberalizacije i, konačno, ukidanja viza, doći će tek kad zemlje regiona u potpunosti usklade svoje zakonodavstvo u oblasti viza, migracija i azila sa evropskim, odnosno, kad stignu do „poodmakle faze pregovora” o punopravnom članstvu u Uniji, istakao je Fratini.
Šengenski zid prema Balkanu, očigledno, neće tako skoro pasti, ali to nikako ne znači da u međuvremenu države regiona treba da dižu nove zidove na svojim međusobnim granicama.
(Politika)
[ Ivan Dimkovic @ 21.01.2006. 09:38 ] @
Citat: Vostoki
Mislim da nasa zemlja treba da odgovori reciprocitetom i uvede vize za sve one zemlje koje su i nama uvele.
Osim cistog puvanja, ova akcija nema nikakvog smisla jer se SCG ne isplati, zato sto od tih stranaca ulazi cist kapital u zemlju koja je i ovako i onako u manjku istog.
Posto smo 15 godina radili ono sto nam se debelo ne isplati, mozda je bolje da probamo da to ne radimo ;)
[ Vostoki @ 21.01.2006. 20:33 ] @
Ne vidim sta je problem da neki biznismen dobije vizu ? Pa, nece njega jedna viza spreciti da razvija svoj biznis niti ce on otici uopste do ambasade.
[ simonzec @ 21.01.2006. 20:40 ] @
Citat: Vostoki: Ne vidim sta je problem da neki biznismen dobije vizu ? Pa, nece njega jedna viza spreciti da razvija svoj biznis niti ce on otici uopste do ambasade.
@vostoki, da smo mi normalna zemlja ne bi trebali da uopste idemo do ambasada da cekamo u redu za vize !!!
[ Nabukodonosor @ 21.01.2006. 20:41 ] @
Citat: Mislim da to sto pricas nema nikakvog smisla - ako dodje do tog razdvajanja, deklarativni Crnogorci koji na teritoriji (sada) Republike Srbije borave vise od odredjenog vremena ce logicno imati puno pravo na drzavljanstvo Srbije, kao sto ce deklarativni Srbi na teritoriji CG imati pravo na drzavljanstvo Crne Gore, jer to proizilazi iz osnovnog prava - tako da oni u bilo kom momentu mogu uzeti drzavljanstvo koje im vise odgovara, a kako se deklarisu u javnosti je potpuno irelevantno za zakon, mogu da se nazivaju i marsovcima ako hoce.
OK, za ljude koji 20-30 ili vise godina zive u Srbiji. Ali sta cemo sa ljudima koji zive u BG-u godinu, dve ili pet?! A takvih ima jedno pola miliona u BG-u. Na njih sam mislio kada sam pricao. A svi oni imaju pravo da glasaju na referendumu, i mozda ce glasati za otcepljenje.
A povodom imovine sto sam rekao, mislio sam da se malo procita izmedju redova, al ajde. Hteo sam da kazem da odredjeni broj crnogoraca poseduje pola Beograda. I oni ce na kraju kada se otcepe ovi i dalje nastaviti da "posluju" u BG-u kao da se nista nije desilo.
Moj predlog bi bio sledeci: svi koji imaju npr. preko 20 godina rezidencu u Srbiji imaju pravo na drzavljanstvo ako zele. Ostali se lepo proteraju u CG i ako zele podnesu zahtev za vizu, za koju bi BTW uveo strog sistem kao sto je strog za nas kada trazimo vize za EU ili USA. Trazili ste, gledajte. Jok, najbolje je da im titramo yaya kako se njima svidja. Malo mi ih je dosta.
[ Davor Vlajkovic @ 21.01.2006. 21:46 ] @
Citat: Nabukodonosor: Trazili ste, gledajte. Jok, najbolje je da im titramo yaya kako se njima svidja. Malo mi ih je dosta.
A zašto se ti baviš pitanjima Crnogoraca u Beogradu kad si nedavno izjavio da ti se gadi i Beograd i sve u njemu? Lepota Beograda je upravo u tome što je potpuno otvoren za sve koji žele da poštuju zakone, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. Ako okrenu leđa zakonima koji vladaju u Beogradu, Beograd će okrenuti leđa njima. Simple as that.
[ Fuzz @ 21.01.2006. 21:49 ] @
Izvini, ali o cemu ti pricas? Jel` to neka paralelna stvarnost ili...
[ Vostoki @ 21.01.2006. 21:57 ] @
OT:
Beograd je otvoren grad u smislu haosa, jer se ne zna ni ko pije ni ko placa. Takva nam je cela Srbija i time ne treba da se dicimo niti nam to sluzi na ponos.
[ DrJekyll @ 22.01.2006. 10:41 ] @
Ma u pravu ste, ko god dodje u nase selo (BG) treba da ga izmlatimo, sta on koji moj radi kod nas........ jel tako....
Sto se tice teme, zna se dobro koliko njih zivi kod nas, pa se i moglo pretpostaviti da je ovo preuranjena izjava.
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|