|
[ Miroslav Jeftić @ 26.01.2006. 08:33 ] @
| Mislim da bi se bez problema mogla otvoriti tema biseri iz dnevnih novina Blic. Ovo je iz teksta o kontroli interneta i mobilne telefonije u Kini :)
Citat: Danas čak 94 odsto Kineza koristi Internet, što je, posle Sjedinjenih Država, najveći procenat u svetu. Ministarstvo za informativnu tehnologiju očekuje da će u 2005. godini ovaj broj porasti za još 28 odsto.
Prvo, malo mi je čudno da čak 94% ljudi u zemlji koja ipak ima i bogate i siromašne i jako siromašne oblasti koristi internet, al' hajde, možda je i tačno. E sad, kako se to može povećati za skoro 30%? Znači li da će 120% kineza biti na netu? :D |
[ fanfon @ 26.01.2006. 09:13 ] @
Verovatno je neka greska ili je to napisao totalni nepoznavalac kompjutera...
[ Fuzz @ 26.01.2006. 09:42 ] @
Opet Blic :) Pa naviknite se ljudi, Blic je to...
[ teddy @ 26.01.2006. 11:28 ] @
Some 94 million Chinese on the mainland became Internet users by the end of last year, a new survey shows.
Izvor: China Daily
Po Blicu Kina ima 100 miliona stanovnika.
[ Horvat @ 26.01.2006. 12:54 ] @
Citat: Prvo, malo mi je čudno da čak 94% ljudi u zemlji koja ipak ima i bogate i siromašne i jako siromašne oblasti koristi internet, al' hajde, možda je i tačno. E sad, kako se to može povećati za skoro 30%? Znači li da će 120% kineza biti na netu? :D
em,sto nisu svi pismeni,pa ona deca (bebe) ,pa...
ali ovo da ce net koristiti 120% kineza - planiraju da ih namnoze (od trenutne kolicine ce biti 120 %),sala mala
[ buljko @ 26.01.2006. 13:16 ] @
Nemojte tako o novinarima, to je bolesno sujetna sorta, uzece Vas
na zub, pa eto sutra ES u Blicu! Mislili su verovatno na 94% korisnika
racunara.
[ NemanjaBGD @ 28.01.2006. 15:04 ] @
a ovi izz bloka 70?
[ tosa @ 29.01.2006. 01:15 ] @
Verovatno neka greska u kucanju, Kina ima najvise broadband korisnika interneta
na svetu i te cifre verovatno dolaze odatle. Ja sam jedan od njih...
[ nicr @ 29.01.2006. 02:09 ] @
Eto imamo i informacije iz prve ruke
[ Fuzz @ 29.01.2006. 02:46 ] @
Ma to su ti Srbi preplavili Kinu i samo na netu otpadaju...
[ Mitrović Srđan @ 29.01.2006. 07:54 ] @
Sto znaci da svaki kinez posalje jedan icmp echo_req i ode internet u qrac :)
[ ton_majstor @ 29.01.2006. 11:50 ] @
Zato ih i kontrolišu... , da ne "poplave" kablove...
Pozdrav!
[ Miroslav Jeftić @ 19.02.2006. 19:56 ] @
Nismo morali dugo da čekamo... nema veze sa Kinom ovaj put :)
Citat: Kompjuterske igrice pune scena nasilja
Agresivne igrice agresivna deca
Silno sam se uplašila kada sam pre neki dan, radeći po kući, iz sobe u kojoj je bilo moje dete čula neke čudne jauke. Uplašena brzo sam krenula prema njemu i u trenu shvatila da ti jauci zapravo dopiru sa kompjutera.
„Šta ti je to sine“, upitala sam ga. „Ma ništa mama. Ne boj se. Samo igram ‘Mortal kombat’“, mirno je odgovorio i nastavio sa igricom. „Pogledala sam u ekran i videla kako jedan čovek svom snagom skače drugom čoveku na stomak, usled čega ovaj ispušta užasne krike. Posle više takvih seansi, krici bola pretvorili su se u krik smrti. Izgaženi je, naravno, umro, a ja sam ostala sleđena“, ispričala nam je Beograđanka Zorica D, čiji desetogodišnji sin kao i mnoga deca njegovog uzrasta sate i sate provodi igrajući igrice na kompjuteru.
Sve veći broj tih igrica nažalost pun je scena nasilja, tuče i ubijanja koja se „događaju“ na svega nekoliko desetina centimetara od dečijih očiju. Mnogi roditelji zabrinuti ovakvom zabavom svoje dece obratili su se Ministarstvu prosvete, odakle je pre neki dan izdato saopštenje u kojem se navodi da ministarstvo „ ne preporučuje mlađim maloletnicima kompjuterske igrice sa eksplicitnim scenama nasilja“. Ministarstvo takođe moli roditelje da obrate pažnju na vrstu i sadržaj igara kojima deca posvećuju svoje slobodno vreme.
Jedan od roditelja koji su Ministarstvu ukazali na ovaj problem i čija je ideja da se reaguje izgleda bila presudna je Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus.
- Primetio sam da u tim igricama deca preuzimaju uloge negativaca, ubica, pljačkaša. Zdrav razum mi kaže da ako se neko u detinjstvu bavi fudbalom, verovatno će i kada odraste imati afinitet prema fudbalu ili ako kao dete svira, voleće muziku i kasnije. Pitam se, međutim, prema čemu će steći afinitet dete koje slobodno vreme provodi igrajući igrice i u šta će ono izrasti, pogotovu ako su to igrice gde ima nasilja - kaže za „Blic“ Rambo Amadeus, navodeći da je dužnost društva da reaguje na ovu pojavu i da ispred nje stavi negativan prefiks.
„Ne smemo čekati da nam neka istraživanja koja će kasnije biti rađena pokažu da je igranje ovakvih igrica loše za decu. Moramo reagovati već sada“, navodi on i kaže da se užasava kada vidi da u tim igricama dete uz pomoć kompjuterskog miša na ekranu vodi ubicu koji gađa slučajne prolaznike ili nasilnika koji šeta gradom i obija kola.
Psiholozi su, kako u razgovoru za „Blic“ navodi Marija Blažević psiholog u beogradskoj Osnovnoj školi „Stevan Sinđelić“, podeljeni u stavu kako igrice sa nasiljem utiču na dečiju psihu.
- Jedni smatraju da igranje takvih igrica prazni agresiju samog deteta, a drugi da je takvo igranje zapravo samo podstiče. Ja lično smatram da će tako se zabavljajući dete pre postati agresivno nego što će se osloboditi agresije koju eventualno nosi u sebi - objašnjava Blaževićeva, dodajući da ima i slučajeva gde ovakvo igranje kod dece čak proizvodi i strahove.
Prema njenim rečima, uticaji ovakve zabave vrlo su negativni, između ostalog i zato što dečija svest nije zrela da prihvati informacije koje tako prima.
- Ima recimo i takvih igrica u kojima se nekome otkine glava i ona ponovo izraste. Dete gledajući to svakodnevno može pogrešno zaključiti da otkinuta glava stvarno može zarasti, što je naravno nemoguće - navodi ona i dodaje da osim potpuno pogrešnog poimanja stvarnog stanja stvari, jačanja agresije kod mladih, igranje igrica šteti i njihovom fizičkom razvoju.
Ona takođe ukazuje da igranje igrica zapravo udaljava decu jednu od drugih jer i kada su zajedno deca, umesto da igraju neku normalnu igru ili da prosto razgovaraju, opet igraju igrice.
- Oni uopšte ne umeju da se druže. Nemaju teme za razgovor, a i kada nešto pričaju, to je uglavnom opet o tim prokletim igricama - primećuje Zorica D, roditelj sa početka ove priče, i kaže da su u njeno vreme deca imala hiljadu načina da se zabave, a ovima sada sve je osim igrica smaranje i dosada.
Upravo su roditelji ti koji ovde treba da odigraju presudnu ulogu, smatra Marija Blažević, objašnjavajući da oni deci treba da pronađu neku drugu alternativu.
- Samo zabranjivanje igrica, uostalom kao i sve druge zabrane, nije rešenje. Detetu treba naći drugu zabavu, upisati ga na neki sport ili mu jednostavno objasniti da igrice nisu dobre i da je bolje izaći u park nego sedeti za ekranom, navodi ona.
Roditeljima suočenim sa bremenom egzistencijalnih problema ostaje malo vremena i snage da se suštinski bave svojom decom, da se sa njima druže, razgovaraju, odlaze u kućne posete. Umesto svega toga, deci se najčešće kupi kompjuter, i to prilično skup jer na onim slabijim se mnoge igrice ne mogu ni igrati. Veliki broj računara po našim kućama, kažu stručnjaci, jedino i služi za dečije igrice. A kada dobije računar, dete prestane da „gnjavi“ roditelje i nastane mir u kući, sve dok se posle izvesnog vremena ne primeti da se mezimče iz stvarnog poprilično preselilo u virtuelni svet.
R. Marković
[ pctel @ 20.02.2006. 02:21 ] @
@Bryan Fury
Ja sam bas pazljivo citao ali nisam primetio ni jedan "biser" u ovom tekstu
[ tosa @ 20.02.2006. 03:08 ] @
Da, kakav biser?
Javio nam se "ozbiljno-zabrinuti" roditelj Antonio Pusic ciji se sin zove Filter ?!?!?!
I on prica o zabrinutosti za decu ;)
Ljudi nekada i ne shvate kada se covek zajebava...
[ pctel @ 20.02.2006. 03:33 ] @
Pojma nisam imao da Antonije ima sina ?!
[ yooyo @ 20.02.2006. 03:50 ] @
Na svakoj igrici pise za koji je uzrast. Roditelji treba da se malo zamisle kad dopustaju deci svasta da igraju. Naravno, trebalo bi i neko nase ministarstvo da se pobrine zato i da usvoji neku vrstu rangiranja, ne samo igara, nego i filmova, TV kanala, novina, ...
Trebalo bi i da upute jasnu poruku javnosti, npr.. ako ti dete gleda Koshavu verovatno ce postati pimp, ili ako igra GTA bice razbojnik, ako igra counter, bice ili policajac ili terorista.
[ Miroslav Jeftić @ 20.02.2006. 09:06 ] @
Dobro, nije u stilu prethodnog, ali mi je ipak ta "zabrinutost" zbog nasilja u video igrama bila u najmanju ruku preterana (dramatičan uvod sa majkom koju obliva hladan znoj).
Ja prvi sam se naigrao Mortala 1-3 (posle nisu bili toliko dobri ;)) kao niko (uključujući i gomilu drugara) i nijedan od nas nije postao psihički problematičan zbog toga (do sada ;)) Na drugom dnevniku ima mnogo goreg nasilja nego u video igrama, pa ipak nisam mnogo čuo da se neko zbog toga previše uzbuđivao/opominjao javnost.
edit: stil
[Ovu poruku je menjao Bryan Fury dana 20.02.2006. u 11:06 GMT+1]
[ Shadowed @ 20.02.2006. 09:53 ] @
Biser je u nacinu pisanja koji se koristi u "nasim" novinama. Uz tu mesavinu spanskih serija i horora, definitivno postaje ljigavo pogledati novine.
[ ton_majstor @ 20.02.2006. 11:51 ] @
Naravno da Antonije ima decu, i to više njih! Sinovi.
Pošto ga znam kao krajnje nakrivo nasađenog, pre svega paranoidnog lika, verovatno je kući gledao sinove koji se kolju na kompu i doživeo sumrak! Imam istu situaciju u kući, ali mi ne pada na pamet da reagujem, jer se mahom to nasilje zadržava na ekranu.
Ako se i pobiju, nije zbog Mortal Kombata ili Starcrafta, niti GTA...
Nažalost, Beyblade, Mutanti kornjače, Medaboti, Voltron... uopšte moderne mange i ostalo đubre, već nisu isto! Iako je tu nasilje mild a krvi i nema, deca PASIVNO gutaju i kasnije plasiraju. Kao i TV Dnevnik, sve to ima odloženo dejstvo!
Na kompu se AKTIVNO učestvuje, tako da za posle sesije ostane malo agresije za realan život.
Igram se od 1985. i nemam nikakav kriminalan dosije! Mada, imao sam nekoliko prekršajnih prijava, zbog ugrožavanja bezbednosti saobraćaja. E, tu već imaju uticaja one silni NFS, Colini i ostali...
[ Ivan Dimkovic @ 20.02.2006. 12:02 ] @
Interesantno... dobar drugar taj Ministar Prostvete & Sporta (bedak, nije Triple Play kao njegov kolega Kapitalni) kako se samo brine za decu...
Ako su tako strasno zabrinuti za nasilje u "contentu" koji stize do domace.. hm.. nejaci, pitam se kako do sad nisu uradili neko istrazivanje kako recimo srednjovekovne epske pesme koje se negde cak uce i napamet diljem skola Srbije uticu na psihu u razvoju jednog mladog homo sapiensa u XXI veku... na pamet mi pada fikarenje (turskih) glava i ostalih udova, vadjenje (domacih) ociju, nabijanje na kolac (ko ce koga), cerecenje konjima (zlih vestica) i ostale lepote srenjovekovnih borilackih sportova i razonode :)
Za igrice se jos moze staviti i regulativa za prodaju i iznajmljivanje po raznim igraonicama, ipak je malo kretenski da dete od nekih 10 godina gleda full-blown adult content... a sta cemo za secenje glava mrskim Turcima kao mantru pred nastavnicom srpskog? ;-)
Mislim ono... nasilje je nasilje, ako se toliko bore protiv kompjutera, mogli bi i protiv knjiga ;-)
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 20.02.2006. u 13:07 GMT+1]
[ pctel @ 20.02.2006. 12:53 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: kako recimo srednjovekovne epske pesme koje se negde cak uce i napamet diljem skola Srbije uticu na psihu u razvoju jednog mladog homo sapiensa u XXI veku... Tako je Dimkovicu, reci im! Ali, ne samo za srednji vek, vec i stari vek, novi vek i savremeno doba. Znaci, ne sme se pominjati ni da je David ubio Golijata iz pracke, ni da je postojalo robovlasnicko drustvo, ni da su nacisti ubili nekoga. Sve je to puno nasilja! Na televiziji ne pominjati nikakve teroriste, vojnike... ne pominjati ni zemljotrese, ni vulkane, ni vetrove ni poplave. Ne pominjati ni polove jer se tamo ljudi smrzavaju a ni ekvator jer se tamo peku od sunca. Eto, ja sam vec "zabranio" 90% istorije i geografije, drugi neka nastave gde sam stao.
Citat: ton_majstor: Igram se od 1985. i nemam nikakav kriminalan dosije!
A meni su za treci rodjendan kupili loptu pa nisam postao fudbaler. A Kezmanu su isto kupili loptu pa postao. To bi znacilo da je lopta nebitan faktor u zivotu jednog buduceg fudbalera, on bi to svakako bio, sa loptom ili bez nje :-)
Na geneticarima je da utvrde da li je agresivnost ljudi posledica genetskog nasledja ili uticaja drustvene sredine. Mozda se na to i ne moze uticati, ne znam. Ali, dok se ne utvrdi ja bih ipak zabranio neke stvari.
Citat: ton_majstor: Imam istu situaciju u kući, ali mi ne pada na pamet da reagujem, jer se mahom to nasilje zadržava na ekranu.
Ako se i pobiju, nije zbog Mortal Kombata ili Starcrafta, niti GTA...
Naravno, sta znaju ovi sto rangiraju igre prema starosti, nemaju preca posla pa uzeli to da rade...
[Ovu poruku je menjao pctel dana 20.02.2006. u 13:54 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 20.02.2006. 13:28 ] @
Citat: pctel
Tako je Dimkovicu, reci im! Ali, ne samo za srednji vek, vec i stari vek, novi vek i savremeno doba. Znaci, ne sme se pominjati ni da je David ubio Golijata iz pracke, ni da je postojalo robovlasnicko drustvo, ni da su nacisti ubili nekoga. Sve je to puno nasilja! Na televiziji ne pominjati nikakve teroriste, vojnike... ne pominjati ni zemljotrese, ni vulkane, ni vetrove ni poplave. Ne pominjati ni polove jer se tamo ljudi smrzavaju a ni ekvator jer se tamo peku od sunca. Eto, ja sam vec "zabranio" 90% istorije i geografije, drugi neka nastave gde sam stao.
Doduse, postoji izvesna razlika izmedju ucenja istorijskih cinjenica i visestrukog mantranja srednjevekovnih stihova ponajvise sklepanih kako bi se "istrajalo u borbi" protiv srednjevekovnog okupatora.... ali to nije ni bila poenta.
Daleko od toga da ja smatram da te stihove treba zabraniti ili da se ne smeju pominjati - niposto, vec sam samo hteo da kazem da ti stihovi nose istu kolicinu nasilja kao i igrice, a mi ovde pricamo o posledicama po decu - iskreno ne smatram ni da doticni stihovi kao ni igrice imaju neki preteran uticaj na decu, ali poenta mog posta je: ako se vec tako brinu za adult sadrzaj koji deca mogu da igraju u igraonici, kako se ne brinu za isti takav sadrzaj koji deca moraju da recituju u osnovnoj skoli
Vidis razliku?
[ pctel @ 20.02.2006. 14:46 ] @
Kad smo vec kod narodnih umotvorina, ima jedna dobra - "zasviraj i za pojas zadeni". Necu da kazem da je opasno po psihu deteta da vidi scenu iz Mortal Combat-a ili Counter Strike-a, ali ako su mu takvi prizori pred ocima vise sati dnevno, skoro svakog dana u godini, onda, svasta je moguce. Isto tako kad bih video da deca svakog dana u godini po vise sati citaju epske pesme, zabrinuo bih se. Ovako, nauce dve pesmice za vreme osmogodisnjeg skolovanja, to nije nesto sto se moze porediti sa igricama.
[ Nabukodonosor @ 20.02.2006. 14:54 ] @
Citat: Danas čak 94 odsto Kineza koristi Internet, što je, posle Sjedinjenih Država, najveći procenat u svetu.
Takodje sumnjam i u ovu "cinjenicu" da u Americi 98 ili 99% posto stanovnistva koristi Internet. Malo je to suludo, zar ne, s obzirom ako znamo da u SAD vlada najveca nezaposlenost u svetu i ako znamo koliko imaju ljudi koji zive na ulicama. Ili njih niko ne racuna?!
[ mexico @ 20.02.2006. 14:57 ] @
Citat: pctel: Tako je Dimkovicu, reci im! Ali, ne samo za srednji vek, vec i stari vek, novi vek i savremeno doba. Znaci, ne sme se pominjati ni da je David ubio Golijata iz pracke, ni da je postojalo robovlasnicko drustvo, ni da su nacisti ubili nekoga. Sve je to puno nasilja! Na televiziji ne pominjati nikakve teroriste, vojnike... ne pominjati ni zemljotrese, ni vulkane, ni vetrove ni poplave. Ne pominjati ni polove jer se tamo ljudi smrzavaju a ni ekvator jer se tamo peku od sunca. Eto, ja sam vec "zabranio" 90% istorije i geografije, drugi neka nastave gde sam stao.
???? Tipican komentar za "Srbija (TM)". Ako nesto ne radimo kako treba ajd' odma da napljujemo drugoga i to ce popraviti stanje. Naravno, ako moze da se popljuje ceo ostatak sveta koji nije "nebeski" to ce nam tek pomoci.
Dimkovic je poredio da je nasilje oduvek tu, oko nas i nase dece, i da ce (nazalost) uvek i biti prisutno. Nigde nije spominjao rec "zabrana" i da se nesto "ne sme pominjati".
Citat: pctel: Ali, dok se ne utvrdi ja bih ipak zabranio neke stvari.
Nije resenje u zabranama. Zabranom neces iskoreniti nesto vec ces tu pojavu proterati u "ilegalu". E onda ce stvar od "neispitane potenacjalno negativne" postati "ilegalna" a samim tim i definitivno negativna. Podrazumevano ce biti teza da se kontrolise. Cini mi se da je bolje "takve" stvari ne zabranjivati vec ih kontrolisati.
Citat: pctel: Naravno, sta znaju ovi sto rangiraju igre prema starosti, nemaju preca posla pa uzeli to da rade...
Nekade se ni filmovi nisu rangirali. Seti se samo ratnih filmova, bilo je u njima vrlo nemilih scena pa nisu svi u generaciji postajali kriminalci i ubice. "Ovi" sto rangiraju to rade kao savetodavnu uslugu a ne iskljucivu sa zabranom.
[ ton_majstor @ 20.02.2006. 18:32 ] @
Ontopic:
1. Kineska VLAST je komunističko-političko-paranoidni kompleks i teško da možemo biti objektivni odavde, gledajući ih ili se stavljati na njihovo mesto... wtf!!!!
2. Ako će da fizički-moralno-informativno SEKU svoj narod, neka ih... wtf!!!!
3. Pctel, o'ladi čovek! Niko ovde nije krenuo đonom u tom pravcu! Predispozicije su postojale daleko pre multimedijalnih sadržaja... tj. neki moji poznanici-drugari su BILI NASILNI daleko pre pojave kompjutera. Odrasli su na Sutjesci, Kozari i Neretvi i RTB 1. Danas su ili igrači ili ih zabole za mlatimudiju... ili su i dalje nasilni!
4. Čemu sve ovo? Kina ima zakone koji su takvi kakvi su. Nije nam dato, kao državljanima OVE države da sudimo o njihovim odlukama, ma kakve one bile...
Offtopic:
Opet se vraćamo na skorašnje karikature o Muhamedu i posledice toga.
Nemojte MERITI O SVOM ARŠINU! Očigledno da nismo načinjeni od istog "lokalnog" materijala, ma kako neki ovde pokušavali da to amortizuju!
[ Ivan Dimkovic @ 20.02.2006. 19:02 ] @
@Ton_Majstor,
Da li zaista mislis da bi svet bio danas ovde gde jeste da je svako gledao svoja posla? ;)
[ Miroslav Jeftić @ 20.02.2006. 21:12 ] @
Citat: pctel: Necu da kazem da je opasno po psihu deteta da vidi scenu iz Mortal Combat-a ili Counter Strike-a, ali ako su mu takvi prizori pred ocima vise sati dnevno, skoro svakog dana u godini, onda, svasta je moguce.
Koješta. Nasilja je bilo i te kako, mnogo pre nego što su izmišljene video igre. Sećam se da je pre nekog vremena pisalo u novinama da su neki maloletnici aktivno učestvovali na nekakvom takmičenju na lokalnom svinjokolju i niko se nije potresao. A prave frku oko Mortala... smešno.
[ ton_majstor @ 20.02.2006. 21:15 ] @
@ Ivan> Naravno da ne...
Ali, ne verujem ni u to da je zbog toga bolji.
[ djordje @ 23.02.2006. 06:02 ] @
Citat: Kina ima najvise broadband korisnika internetana svetu
Kina ima svega i svacega najvise na svetu :)
[ Shadowed @ 10.03.2006. 11:57 ] @
Citat: Naučnici proizveli toplotu veću od četiri sunca
Naučnici su uspeli da zagreju gas u laboratoriji do neverovatnih dve milijardi stepeni Celzijusa, što je četiri pute veća temeperatura od one koja vlada na površini Sunca.
Ogled je izveden u mašini „Z“ u Nacionalnoj laboratoriji „Sandia“ u SAD, ali naučnici zapravo ne znaju kako su uspeli da ostvare ovaj uspeh.
„Prvo smo bili zatečeni, a posle smo ponovili eksperiment kako bi smo utvrdili da li su rezultati ispravni“, rekao je vođa projekta Kris Dini.
Primera radi termonuklearna eksplozija oslobađa temperaturu od nekoliko stotina miliona stepeni Celzijusa.
Mašina „Z“ je najveći generator na svetu sa IKS zracima i namena mu je da testira materijale pod ekstremnim temperaturama i pritiscima.
Em cetiri sunca nemaju veze sa cetiri puta vecom temperturom (al' ajd'), em je dve milijarde malo vise nego 4 puta vece od 6 000 oC.
[ Cileinteractiv @ 12.03.2006. 02:32 ] @
Hehehe, ih sunce ti ...:D
[ Nesh-co @ 04.05.2007. 11:55 ] @
@all
malo stara tema, al` aktuelna however.
@ton_majstor
bravo za kljucnu rec, mucio sam se da je pronadjem ali ovo je iznedreno iz duse, "mlatimudija" je prava rec iz kog god ugla da gledas. Ministar prosvete, eee Srbijo medju sljivama...
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|