|
[ NeoBG @ 27.01.2006. 22:48 ] @
| Na danasnjem sastanku Evropske komisije, izmedju ostalog izjavljeno je :
"Olakšice za vize za Zapadni Balkan
Evropska komisija najavila je olakšice viznog režima za zemalje Zapadnog Balkana, a taj predlog trebalo bi u februaru da usvoje Evropski parlament i savet ministara EU.
Olakšice će osetiti posebno studenti i naučnici koji žele da putuju u šengensku teritoriju Evropske unije, pošto je u decembru 2005. postignut takav sporazum Evropske komisije i vlada zemalja EU.
Komisija je predložila i da uvede poseban putni režim na spoljnim granicama država Evropske unije, tako da bi građani zemalja Zapadnog Balkana i EU, koji žive u pograničnim oblastima, bez viza, i samo sa lokalnim pograničnim propusnicama mogli da prelaze granice EU i zemalja regiona.
Ukidanje viza Evropske unije za građane država Zapadnog Balkana je pitanje na dugi rok, koje zahteva prethodne reforme, posebno u jačanju vladavine prava, bitke protiv organizovanog zločina, korupcije i ilegalne imigracije, kao i administrativnih kapaciteta, nadzora granica i sigurnosti dokumenata."
Izvor B92
Sad mene zanima da li neko od vas zna ili pretpostavlja kakve bi to olakšice mogle da budu. Do sad sam vizu dobijao bez problema, a jedini dokument koji mi je trebao uz zahtev, pored onih iz inostranstva bio je dokaz o studiranju. Neznam šta bi tu moglo da bude olakšano za studente.
Pozdrav! |
[ hecky @ 28.01.2006. 10:53 ] @
Pa mogli bi da organizuju da se vize za studente dobijaju isti dan, bez garantnog pisma i da budu free. To bi bilo cool!
Jer ovako, npr. novosadjane viza kosta 35 EUR + put 2 x NS>BG>NS (35 EUR) + 10 EUR za pice i klopu = 80 EUR (da ne racunamo loss of earnings za 2 radna dana).
Kad bi se dobijala isti dan i bila free, troskovi bi izasli na 22.5 EUR :).
E sad ja bi izgubljen revenue ambasade nadoknadio tako sto bi svima preko 45 god starosti vize naplacivao TRODUPLO, jer je njihova zasluga to sto se mi sada je*avamo po ambasadama!
[ Ivan Dimkovic @ 28.01.2006. 11:45 ] @
Citat:
E sad ja bi izgubljen revenue ambasade nadoknadio tako sto bi svima preko 45 god starosti vize naplacivao TRODUPLO, jer je njihova zasluga to sto se mi sada je*avamo po ambasadama!
Izgubljen revenue ambasade za studentske vize je nista u poredjenju sa dobitkom koji ce host drzave dobiti uvozom vec skolovanih ljudi u koje ne moraju da uloze ni euro da bi dobili dobre radnike ;))
[ kasaad @ 28.01.2006. 11:57 ] @
Pa ako sam ja dobro svatio to sto pise, pise da je za studente a ne za ljude sa zavrsenim fakultetom. inace viza se nije ni pre tesko dobijala za studiranje. ali cu da vidim sta donosi taj novi zakon posto definitivno ono sto mi dobijamo kao studenstke vize je ograniceno do zla boga prema svima ostalima.
P.s da imam doticnu za eu tj nemacku.
Kas
[ Ivan Dimkovic @ 28.01.2006. 12:01 ] @
Po cemu mislis da je ograniceno, ja nemam tu informaciju? Postoji samo jedna vrsta turistickih viza za EU ("C" tip) i dobijaju je i studenti i svi ostali?
Slazem se sa tobom, da cak studenti u Srbiji lakse dobijaju vize ako imaju pozivno pismo od zaposlenih ljudi - ovo i ja pricam iz iskustva jer sam do sada pisao 5-6 pozivnih pisama i uvek je sve proslo bez ikakvih problema.
Kao student, od tebe se jedino trazi da pokazes garantno pismo i indeks - i to je to (bar za Nemacku) - a kao zaposleni... radnu knjizicu, cekove od plate, milion potvrda i sl..
E, sad, jedino ako sa ovim olaksanjem ne zele da ukinu zahtev za garantnim pismom za studente i naucne radnike - sto bi bilo jako lepo, jer nasi ljudi u , recimo, UK (sa prebivalistem tamo) mogu da dobiju sengen vizu bez ikakvih garancija, samo sa kartom i dokazom da nesto rade u UK, dok iz Srbije moras da se otelis.
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 28.01.2006. u 13:02 GMT+1]
[ Leftist @ 28.01.2006. 12:05 ] @
Nije tesko dobiti vizu ako imas garantno pismo, ali tada je sve jedno da li si student ili ne. Problem je sto recimo ne mozes da kupis Inter rail mesecnu kartu i da se vozis Evropom jer te niko ne zove. Tako sam ja pre koju godinu ispusio za tu akciju jer zbog spleta okolnosti nisam dobio ocekivano garantno pismo iz nemacke, a ostalo je premalo vremena da se snalazim za neko drugo... Poenta sa studentima je da oni hoce da putuju, a vizni rezim zahteva ili uplacen aranzman ili poziv, kada bi olaksice znacile nezahtevanje takvih stvari ucinili bi veliku stvar.
[ kasaad @ 28.01.2006. 12:08 ] @
erm ...ne pricam o c vizi nego o boravisnoj vizi za studiranje. ogranicena je u odnosu na zaposlenje i slicne zajebancije. sto se tice ulazaka izlazaka i slicno nema problema ali ovaj deo sa poslom su mnooogo zakomplikovali. prvo imas ogranicenje dana a onda jos i primanja na sve to tako da te u principu teraju da radis na crno ali dobro mora covek nekako da se snalazi. posto ni jedna firma nije luda da me zaposli u IT a da ja posle 180 dana sve zajedno sa vikendima racunajuci vise ne mogu da radim.
Kas
[ hecky @ 28.01.2006. 12:09 ] @
Hehe, ne budi siguran da bi npr. Nemci rado prihvatili nase studente:
1) Kvalifikacije zaradjene u nasim skolama se ne kotiraju onoliko visoko koliko bi mi voleli da mislimo, cast izuzecima
2) Nemci (kao i ostatak EU) i sami imaju problem sa nezaposlenoscu, kako citam u novinama
[ kasaad @ 28.01.2006. 12:12 ] @
za nase skole gresis :) a nezaposlenost je takva jel ih bas boli q* da rade posto dobiju vise para od socijalnog :)
ja sam upisao faks bez prijemnog. sve sto je bilo potrebno je moja diploma gimnazije i potvrda da sam polozio prijemni na bilo kojem nasem faksu.
ali cini mi se da malo rasplinjavamo temu :)
Kas
[ Ivan Dimkovic @ 28.01.2006. 12:18 ] @
Citat:
erm ...ne pricam o c vizi nego o boravisnoj vizi za studiranje. ogranicena je u odnosu na zaposlenje i slicne zajebancije. sto se tice ulazaka izlazaka i slicno nema problema ali ovaj deo sa poslom su mnooogo zakomplikovali. prvo imas ogranicenje dana a onda jos i primanja na sve to tako da te u principu teraju da radis na crno ali dobro mora covek nekako da se snalazi. posto ni jedna firma nije luda da me zaposli u IT a da ja posle 180 dana sve zajedno sa vikendima racunajuci vise ne mogu da radim.
E ovo je problem, jer nema veze sa sengenskom politikom, vec sa internim zakonom o strancima svake od EU zemalja, pa i Nemacke - i, kao sto znas, vazi za sve ne-EU i ne-EFTA drzavljane :(
To pitanje je malo teze za resavanje, jer nema bas puno veze sa opstom politikom EU prema, recimo, Zapadnom Balkanu - vec o interesima i politickom situacijom u svakoj od zemalja EU, pojedinacno.
Citat: hecky
Hehe, ne budi siguran da bi npr. Nemci rado prihvatili nase studente:
1) Kvalifikacije zaradjene u nasim skolama se ne kotiraju onoliko visoko koliko bi mi voleli da mislimo, cast izuzecima
Ovo mozda vazi za ne-tehnicke nauke, za tehnicke nauke je sasvim straightforward dobiti M.Sc ili PhD studije, pod uslovom da nadjes katedru / projekat - inace nase ljude daleko vise cene od, recimo, Indusa iz prostog razloga sto su Indusi english-speaking i ono sto ostane za, recimo, Nemce i nije neki krem ;)
Citat: 2) Nemci (kao i ostatak EU) i sami imaju problem sa nezaposlenoscu, kako citam u novinama
Ali nemaju problem sa kvalifikovanom radnom snagom bas toliko - osim toga, jako mali % Nemaca i zavrsi fakultet, vise nego kod nas - ali daleko manje nego sto mnogi misle.
[ hecky @ 28.01.2006. 12:21 ] @
Hm, u UK ni nema prijemni :)), samo ti gledaju uspeh u skoli do tada i znanje jezika.
Ne rasplinjavamo temu, nego iznosimo cinjenice koje u direktnoj vezi sa istom: Nezaposlenost u EU je veca nego sto bi oni zeleli. Kao sto znate Nemacka vlada je donela uredbu koja otezava strancima da rade u DE, sta mislis zasto (uredbu ce morati da ukinu jer se kosi sa EU politikom, ali svejedno ukazuje na problem; takodje politika se odnosi na kvalifikovanu radnu snagu prvenstveno)?
[Ovu poruku je menjao hecky dana 28.01.2006. u 13:25 GMT+1]
[ kasaad @ 28.01.2006. 12:26 ] @
Hmm..pazi onemogucuje ti da radis jednostavne poslove da. ali te jako gura da zavrsis faks i da radis to sto si studirao. jako im fali fakultetski obrazovanih ljudi i ne znam dal znas ali posle faksa imas 2 godine pravo da budes tu i da trazi posao sa svim mogucim olaksicama koje su mogli da ubace. tako da je u principu Ivan u pravu ..fali njima mnogo obrazovanog kadra a naravno da ce da poostre uslove za workere.
a da ono sto ivan rece za nacionalne vize jeste tacno ali se nadam da ce bar da nas pomere malkice na gore ...muka mi je kad nas nadjem medju zimbabveima i slicima ...tj other lands .....sa minimalnim olaksicama.
Kas
[ Ivan Dimkovic @ 28.01.2006. 12:27 ] @
Citat:
Ne rasplinjavamo temu, nego iznosimo cinjenice koje u direktnoj vezi sa istom: Nezaposlenost u EU je veca nego sto bi oni zeleli. Kao sto znate Nemacka vlada je donela uredbu koja otezava strancima da rade u DE, sta mislis zasto?
Nije bas tako ;) Nemacka je 1.1.2005 uvela dugo pripremani zakon (a ne uredbu) koji olaksava kvalifikovanoj radnoj snazi da udje u DE, a otezava nekvalifikovanoj ranoj snazi da udje u DE, tj. cini takav ulazak nenormalno komplikovanim.
Sustina tog zakona je upravo u tome da ljudi kojima se ponudi dobra plata, stalno radno mesto, i koji imaju kvalifikacije/iksustvo - mogu bez nekih velikih problema da u roku 3-6 nedelja dobiju boravisnu i radnu dozvolu, sto je ranije bilo vrlo komplikovano osim privremeno za IT struku od 2000 do 2004 (to je bila uredba).
Sto se nezaposlenosti tice - kao i svuda, ona je uvek najveca medju ne i slabo kvalifikovanim kadrom, sto i nije bila tema ;) U Nemackoj pogotovu (mnogo vise nego u UK, recimo) zbog srdacne welfare politike koja nalaze nisko obrazovanim da bleje, a ne da rade.
I cisto sumnjam da ce da ga ukinu, bez obzira na EU politiku :)
Inace, UK ima mnogo bolju imigracionu politiku po meni, znam dosta ljudi koji su pripalili u London - i niko se nije vratio ;)
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 28.01.2006. u 13:36 GMT+1]
[ Mobtel @ 28.01.2006. 14:06 ] @
mislim da u naslovu jasno pise da je ovo za zapadni balkan.sto se Srbije tice ja se nebi bas zalecao da su mislili na nas...
[ kasaad @ 28.01.2006. 14:15 ] @
jel a na koga bi se ti zaleCao onda kad svi ostali sem nas nemaju ulazne vize?
mada nije da nismo zasluzili sve to ali jebga.
Kas
[ hecky @ 28.01.2006. 15:00 ] @
http://www.western-balkans.info
Izgleda smo mi zapadni balkan
Takodje nismo jedini kojima treba viza za sengen, sa nama su tu Makedonci, Bosanci i Albanci .
[Ovu poruku je menjao hecky dana 28.01.2006. u 16:09 GMT+1]
[ NeoBG @ 28.01.2006. 17:05 ] @
Naravno da i mi spadamo pod zapadni balkan :)
U većini odgovora se slažete samnom da je studentima iz SCG veoma lako i sad da dobiju turističku „C“ vizu, a jedini uslov (konkretno za Francusku) je da se donese potvrda sa faxa na kojoj je upisan datum raspusta. Neverujem da će ukinuti zahetevanje garntnog pisma jer bi to ostavilo mogućnost za zloupotrebe. Možda jedino ukidanje takse od 35e i izdavenje vize po ubraznom postupku.
Što se tiče studentskih viza i pravila za nihovo izdavanje, koliko ja znam, to je individualno za svaku zemlju članicu EU i nema nikakve veze sa šengenom a samim tim i sa ovom preporukom Evropske komisije.
Pozdrav!
[ deki77 @ 28.01.2006. 20:02 ] @
p.s
ima i ljudi koji nisu Studenti a žele "olakšice"...
[ NeoBG @ 05.02.2006. 00:49 ] @
E Deki nema relane šanse za skorije ukidanje a i ove olakšice su samo farsa. Oni nas jednostavno neće na toj beloj šengen listi.
Nema nikakve veze readmisija i nova dokumenta, to je klasična politika "štapa i šargarepe". Po čemu su Bugari bolji od nas...pa njihov pasoš dobija svako ko se izjasni kao Bugarin. Šta oni to imaju što mi nemamo. Često idem tamo i beda ko i kod nas. Mogu da putuju bez viza ali nemaju love. Smeta im što je Mladić na slobodi, što nemogu Slobu da osude, smeta im što smo SRBI. Znaju oni dobro kako kriminalci i oni koji bi tamo da rade na ceno dolaze do viza za 1000e.
Ovim ponašanjem samo pomažu ekstremistima da dodju na vlast u Srbiji.
[ Slobodan Miskovic @ 05.02.2006. 11:24 ] @
Citat: Oni nas jednostavno neće na toj beloj šengen listi.
Pre bih rekao da je suprotno. Znas, kada narod vidi sveta (70% ga nije videlo vise od 10 godina) tek ce mu onda biti jasno koliko je ovde lose.
Citat:
Po čemu su Bugari bolji od nas...pa njihov pasoš dobija svako ko se izjasni kao Bugarin.
Da ali njihov pasos ne moze da se falksifikuje u podrumu iza coska kao nas. KOd pasosa niju uopste pitanja da li ga drzava legalno deli ili ne, vec je pitanje koliko je on siguran od falksifikovanja jer onome koji nabavlja takav pasos nije u interesu da ga nego tamo zapise da je vlasnik istog.
Citat: Šta oni to imaju što mi nemamo.
Kvalitetnije pasose.
Policiju na granicama umesto vojske.
Zakon o azilu.
.....
[ Ivan Dimkovic @ 05.02.2006. 18:09 ] @
Citat: E Deki nema relane šanse za skorije ukidanje a i ove olakšice su samo farsa. Oni nas jednostavno neće na toj beloj šengen listi.
Nema nikakve veze readmisija i nova dokumenta, to je klasična politika "štapa i šargarepe". Po čemu su Bugari bolji od nas...pa njihov pasoš dobija svako ko se izjasni kao Bugarin. Šta oni to imaju što mi nemamo. Često idem tamo i beda ko i kod nas. Mogu da putuju bez viza ali nemaju love. Smeta im što je Mladić na slobodi, što nemogu Slobu da osude, smeta im što smo SRBI. Znaju oni dobro kako kriminalci i oni koji bi tamo da rade na ceno dolaze do viza za 1000e.
Vidis, razlika izmedju Bugara i nas je sto su Bugari "got it right" i potpisali (i jos bitnije, postovali) sve relevantne sporazume sa EU zemljama oko granica i oko vracanja ilegalaca (tzv. sporazume o readmisiji). Ako pogledas top liste ilegalaca po EU, videces da smo ili prvi, ili drugi posle Iracana ili ne znam koga, a Bugari su daleko daleko nize na listi - sto ti dovoljno govori o tome koliko je SCG pasos rizicna rabota za bilo koju normalnu zemlju EU, zato ga i gledaju mikroskopom i proveravaju 10000 papira pre nego sto se odluce na rizik da nekog puste unutra.
A to da nas svet mrzi sto smo SRBI (velika slova su tvoja) i ostale gluposti (Sloba, Mladic...) - to je ono sto propagandna masinerija sila mraka i bezumlja iz Srbije (upravo onih zbog kojih SCG i ima takav vizni rezim!) zeli da ti verujes, i u tome su ocigledno jako dobri jer i ti i mnogi veruju u tu pricu - istina je, naravno, negde sasvim drugde - niti nas neko voli niti mrzi, u 99.9999% slucajeva "njih" ne tangira ko smo i sta smo, nego da li se nasa drzava ponasa kao svaka civilizovana zemlja ili ne.
A nasa drzava se ne ponasa tako - ponasa se kao neka zemlja u centralnoj Africi, problem postoji i u pitanju je veliki sukob interesa na visem nivou u Srbiji, jer ako bi se potpisao sporazum o readmisiji sa svakom zemljom EU, sutra bi mozda 500-600 hiljada kojekakvih probisveta sa konca i konopca zavrsilo u Srbiji na tvom novcaniku - ne znam koliko bi ti se to dopalo, ali cinjenica stoji da ce pre ili kasnije nesto stvarno po tom pitanju morati da se uradi, jer - da ga hebes, to ipak jesu nasi drzavljani (SCG)
Osim toga, poznato je da je SCG za vreme 90-tih izdavala pasose kojekakvim kriminalcima, saradnicima kojekakvih tajnih sluzbi, i ti pasosi ni dan danas nisu promenjeni - isti su kao i 1996, kao i sama procedura izdavanja gde neko u okruznom MUP-u moze da ti ga "zavrsi" - sto je bas "super", samo ne prolazi nigde po EU - znaju oni to, ne brini se, nisu bas sisali veslo od camca.
Citat:
Ovim ponašanjem samo pomažu ekstremistima da dodju na vlast u Srbiji.
Jao, jadni mi - ma kako ih samo nije sram i stid; treba da nam lepo progledaju kroz prste i puste nevidjenu korupciju u izdavanju putnih isprava kao i gomilu krimosa kod sebe - samo da ne bi dosli ekstremisti na vlast u Srbiji :)
E, znas kako, nije nam EU mama i tata - sami odgovaramo za svoje postupke i za ono sto zelimo od zemlje, ako "narod" izabere "ekstremiste" (kojih i nema IMHO, ti koji se karakterisu kao ekstremni su isti kao i svi drugi - zele vlas' i nista vise) , sami ce uzivati "plodove" svog inata i gluposti, kako i treba da bude - inace nikad nece nista nauciti.
Sta sad tu da se radi, nismo deca niti maloumni, pa da nam se dodeli staratelj (mada bi mozda i trebalo).
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 05.02.2006. u 20:34 GMT+1]
[ hecky @ 05.02.2006. 19:18 ] @
Mi Srbi patimo od hronicnog nedostatka samokritickog misljenja i zapaljenja ponosa.
Kad SM kaze da nas ne vole jer smo SRBI, umesto da se zapita sta se zapita sta se podrazumeva pod "SRBI" i da li se mozda tu krije uzrok nedostatka ljubavi sveta ka nama, kao pravi SRBIN zauzima stav da nes ne vole nas zato sto smo mnogo jaki .
Ja predlazem da posaljemo celu vladu, pod pretnjom javnog batinanja, kod Rumuna, Bugara i Hrvata da im ovi drze privatne casove iz predmeta EU integracija, jer mi se cini da cemo opet pasti godinu .
[ ilkeNo1 @ 05.02.2006. 20:10 ] @
1. Da li je realno da nas u roku od 36 meseci stave na belu sengensku listu ( vase misljenje)?
2. Da li uopste, i u kom koraku pridruzivanja Eu cemo biti stavljeni na tu listu?
Znate ono, ima 5,6 faza . e pa da li neka faza automatski znaci i putovanje bez viza...?
[ Ivan Dimkovic @ 05.02.2006. 20:25 ] @
Citat: 1. Da li je realno da nas u roku od 36 meseci stave na belu sengensku listu ( vase misljenje)?
Pa to misljenje je jednako odgovoru na ova pitanja:
1. Koliko je realno da ce SCG uvesti nove pasose koji ce zameniti Slobine, uz novu proceduru izdavanja, za 36 meseci
2. Koliko je realno da ce SCG potpisati ugovore o readmisiji sa svim clanicama EU, za 36 meseci?
Odgovor? Realno jeste, samo sto je 1. cisto tehnicko pitanje koje se da resiti za par meseci uz dobru volju - a 2. je malo komplikovanije i zahteva jak kompromis
Citat:
2. Da li uopste, i u kom koraku pridruzivanja Eu cemo biti stavljeni na tu listu?
Znate ono, ima 5,6 faza . e pa da li neka faza automatski znaci i putovanje bez viza...?
Pridruzavanje EU nema bas puno veze sa tim - ono sto je sigurno da cemo moci da putujemo bez viza kad udjemo u EU ;) A kada ce pre toga da nam ukinu vizni rezim ipak prvenstveno zavisi od nas samih.
[ NeoBG @ 05.02.2006. 21:00 ] @
Za početak da se izvinim na malo glasnijem tonu, nisam se baš dobro izrazio. Ne pokušavam da tržim izgovor ili da branim našu vladu, niti sam „veliki Srbin“. Istina je ipak da je i sam Oli Ren najavio prekid pregovora ako se ne izruči Mladić...
Ivan je u potpunosti upravu oko gore navedenog. Činjenica jeste da naša vlada nijedan taj zakon nije usvojila, kao i nova dokumenta koja najavljuju godinu dana. Zakon o azilu je usvojen ali samo na saveznom nivou, sad im treba par godina da se smiluju i republički poslanici da ga usvoje. Od novih dokumenta, koliko sam čuo nema ni govora dok se ne reši kako će nam se država zvati (možda je to samo izgovor, ja ne znam). Što se tiče ološa koji se vuče na crno po evropi, njih bi ja prvi vratio ovde i oduzeo im pasoše doživotno pa šta košta da košta. Dokle da ceo narod trpi zbog pojedinica. Što se tiče završavanja pasoša preko veze, veruj mi znam lično, primer da je moguće i u Bugarskoj, a čuo sam i u Hrvatskoj.
To što su Bugari niže na listi ilegalaca ne znači da ne rade na crno u EU ili da se bave kriminalom tamo. Naime i nemaju potrebe da krše tih 90 dana, koliko imaju pravo da budu na teritoriji EU a posle se vrate u Bugarsku na par dana pa opet u nove „radne poduhvate“.
Kada bi se svi ti zahtevi ispunili, pitanje je da li bi ukinuli vize. Gledajući Makednoce koji su već potpisali kanditaturu za EU, ne znam da li imaju nove dokumente ali nesumnjam i BIH gde već drugu gudinu finkcioniše CIPS tj, „elektronska“ dokumenta, pa ništa od „belog šengena“, ne znam kako će biti sa nama. Dok se ne reši status Kosova i državnog statusa zemlje, plus usvajanje pomenutih zakona nemožemo o tome ni razmišljati.
Do tad...putovaće oni koji imaju rodbinu napolje ili brdo para da se školuju ili letuju po inostranstvu.
Da nas nevole to je činjenica. Ali ko što Ivan kaže sami snosimo posledice svog ponašanja...
P.S.
Malopre je na RTS-u u dnevniku bilo reči o tom problemu i zaključak je bio da nećemo skoro na tu belu listu. Bilo je reči i oko tih olakšica i koliko sam razumeo odnosiće se na ubrzani proces izdavanja viza za studnete koji dokažu da putuju u EU na neki seminar, kurs ili neko kulturno dešavanje, a potpisivanje tog sporazuma se očekuje kako je najavio Labus u martu.
Pozdrav!
[Ovu poruku je menjao NeoBG dana 05.02.2006. u 22:02 GMT+1]
[ mannex @ 05.02.2006. 21:20 ] @
Ovo je vest iz maja prosle godine.
Citat: Beograd -- Od prvog januara iduće godine građani SCG u inostranstvu više neće moći da dobijaju pasoše u konzulatima SCG.
Oni će moći da ih nabavljaju isključivo u domovini, piše list "Danas". U skladu sa uslovima koje propisuje Evropska unija, Državna zajednica Srbija i Crna Gora je obavezna da od nove godine počne zamenu pasoša, s obzirom na to da ti dokumenti moraju biti izrađeni po najsavremenijim bezbednosnim standardima, tzv. smart tehnologiji, koja se uveliko primenjuje u svim članicama EU i drugim zemljama u svetu.
Kao i
Citat: Ono što će građani SCG morati da urade je promena pasoša. Naime, postojeće putne isprave ne zadovoljavaju standarde sigurnosti koji su neophodni za ulazak u zemlje EU i lako ih je falsifikovati. Rok koji je postavila međunarodna zajednica je 1. januar 2006, ali političari u SCG navode da to nije strogo fiksiran datum.
Od koje nove godine?
[Ovu poruku je menjao mannex dana 05.02.2006. u 22:23 GMT+1]
[ hecky @ 05.02.2006. 21:39 ] @
Bugari u Rumuni, kao "jos malo pa EU" imaju povlastice (u odnosu na npr. nas) prilikom imigracije u EU zemlje (ovo je slucaj za UK barem), tako da nemaju potrebe da rade na crno.
Ja se samo bojim da ne dodjemo u situaciju da Srbija postane kao Bosna sada, tj. drzava nesposobna da se brine sama o sebi, pa joj treba medjunarodna zajednica, da preuzme drzavne funkcije i brigu o gradjanima. A cini se da smo se u tom pravcu zaputili.
[ ventura @ 05.02.2006. 22:15 ] @
Citat: NeoBG:
Do tad...putovaće oni koji imaju rodbinu napolje ili brdo para da se školuju ili letuju po inostranstvu.
Ne kapiram poentu ove recenice... Ili mozda ja nisam upoznat, a u medjuvremenu su turisticka putovanja svedena na nesto sto je neophodno i bez cega se ne moze?
Najnormalnije je da u turisticke obilaske drugih zemalja idu oni koji to sebi mogu da priuste... Oni koji bi hteli da rade u EU, pa cak i nakon dospevanja na belu sengen listu (pa i par godina nakon ulaska Srbije u EU) morace da traze radnu dozvolu.
[ NeoBG @ 06.02.2006. 00:16 ] @
Naravno da turistička putovanja nisu nešto što je neophodno i bez čega se nemože. Loše sam se izrazio pa je ispalo ko da sam to reko...
Hteo sam da kažem kako bi bilo lepo kad bi svako od nas sa SCG pasošem mogo da sedne u auto i prošeta se na jedno popodne do Budimpešte ili na vikend u Beč, bez planiranja i cimanja rodbine i prijatelja da šalju garantna pisma, dokaze o plati, o imnovnom stanju, broju cipela itd. Ili u drugom slučaju da plaća aranžmane koje nude agencije kod nas.
E sad naravno je da i za ovo treba love ali nije to poenta diskusije.
[ 0x01 @ 06.02.2006. 02:58 ] @
Postoje studentske organizacije koje se bave medjunarodnom saradnjom sa studentima iz Evrope, i oni u neku ruku mogu da pruže garanciju za odlazak naših studenata u inostranstvo. Naravno, uticaj ne odluku ambasade je mali jer se često desi da odbiju zahtev za vizom iako organizacija garantuje ali je svakako to neko olakšanje u ovom beznadežnom trenutku. Kad BLG i ROM udju u EU nećemo moći ni tamo bez viza :(
[ deki77 @ 06.02.2006. 09:22 ] @
Citat:
Uskoro olakšice za putovanja u Evropu
Brže do viza
Studenti, profesori i naučnici iz SCG, a zatim novinari, poslovni ljudi i zaposleni u državnoj administraciji u prvoj polovini naredne godine lakše će dobijati vize i putovati u zemlje Evropske unije.
Da li to znači izbegavanje redova koje se formiraju u ranim jutarnjim časovima ispred ambasada? Nažalost, ne.
Građani će i dalje ispred ambasada čekati u dugačkim redovima, ali će odabranim grupama biti olakšana procedure za podnošenje zahteva za izdavanje vize. Ambasade zemalja koje su potpisnice Šengenskog sporazuma smanjiće broj neophodnih dokumenata, a verovatno i ukinuti ili smanjiti taksu za izdavanje vize koja sada iznosi 35 evra. Plaćanje zadravstvenog osiguranja, međutim, i dalje će biti obavezno.
Takođe, uvođenje viznih olakšica značilo bi da se proces izdavanja viza bude ujednačen u svim ambasadama šengenskih zemlja.
Projekat za vizne olakšice EU priprema za četiri zemlje Zapadnog Balkana, SCG, BiH, Albaniju i Makedoniju.
Tanja Miščević, šefica Kancelarije za pridruživanje EU Vlade Srbije, za „Blic“ kaže da će Evropska komisija u martu zatražiti mandat za vizne olakšice za Makedoniju koja je najdalje odmakla u evropskim integracijama.
- Moguće je da Savet ministara EU odobri početak pregovora o viznim olakšicama sa Makedonijom na jesen i da tada započne pregovore sa preostalim zemljama Zapadnog Balkana - kaže Miščevićeva i ističe da je neizvesno da li će EU sa našom zemljom pregovarati odmah nakon pregovora sa Makedonijom ili ćemo se možda naći na začelju reda.
Ona ističe da su uslovi za sve zemlje različiti zavisno od toga šta je do sada urađeno. SCG preostaje da reši politička i tehnička pitanja, poput dvojnog viznog režima u SCG. Neophodno je i da policija od vojske preuzme granice, da zamenimo putna dokumenta sigurnijim koji nisu podložni falsifikovanju, kao i da SCG potpiše sporazume o readmisiji sa zemljama EU.
izvor
danasnji Blic
http://www.blic.co.yu
[ NeoBG @ 06.02.2006. 14:21 ] @
"Ona ističe da su uslovi za sve zemlje različiti zavisno od toga šta je do sada urađeno. SCG preostaje da reši politička i tehnička pitanja, poput dvojnog viznog režima u SCG. Neophodno je i da policija od vojske preuzme granice, da zamenimo putna dokumenta sigurnijim koji nisu podložni falsifikovanju, kao i da SCG potpiše sporazume o readmisiji sa zemljama EU."
A to se neće ni rešavati (osim možda preuzimanja granice od VSCG) kako stvari stoje dok ne napravimo državu (ili nezavisna Srbija ili jaka federacija SCG)...čekaćemo mi još na putovanje bez viza.
[ ilkeNo1 @ 06.02.2006. 14:50 ] @
Aha, a sta je to readmisija?
[ Ivan Dimkovic @ 06.02.2006. 15:04 ] @
Readmisija - papir koji drzavama daje ubrzan nacin da se otarase svih nelegalnih imigranata koji imaju pasos SCG ili bilo koje druge dokumente/svedoke koji su dovoljno uverenje da su doticni drzavljani SCG.
http://europa.eu.int/scadplus/leg/en/lvb/l33105.htm
Problem za SCG je veliki ako bi prihvatila ugovor o readmisiji sa svima - jer bi se vrlo lako desilo da nam EU posalje mnogo ljudi (kojih svakako zele da se sto pre oslobode), verovatno u mnogo vecem broju nego sto bi ekonomija SCG mogla da izdrzi.
Dakle, SCG se trenutno "vise isplati" da njeni posteni gradjani trpe cekajuci po redovima za vize - nego da resi problem koji ima sa njenim manje postenim gradjanima - ali tako to ide.
U principu - readmisija i procedura izdavanja pasosa su najveci problemi koje SCG ima sa EU - i sve ostale price ("ne vole nas", "mladic, sloba, baba visnja", "stap i sargarepa") nisu bas tacne - problem je vrlo ozbiljan, i cisto sumnjam da bi EU ikome odobrila visa-free rezim sa ovakvim problematicnim statusom i tolikim brojem ilegalaca.
Na nama je da ga nekako resimo - kako, ne znam, ali vrlo verovatno cemo jednostavno morati da prihvatimo stvari onakve kakve jesu i potpisemo sporazum o readmisiji sa svima, pre ili kasnije.
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 06.02.2006. u 16:09 GMT+1]
[ NeoBG @ 06.02.2006. 18:26 ] @
I danas je ponovljeno u Beogradu da ukoliko ne pokažemo konkretne korake u saradnji sa Hagom, predstoji zaustavljanje evropskih integracija. Tako da i Mladić ima male veze sa tim.
Pitanje za Ivana,
Nisam baš upućen u taj problem ali šta readmisija znači u praksi. Hoću da pitam, da li sad Nemci npr. nemogu da deportuju SCG državljanina kad ga uhvate da je ilegalno tamo, ili mogu a readmisija bi ubrzala taj postupak deportacije?
...a za te nove pasoše sam čitao da su pripremljeni i kao najsavremeniji u svetu, još samo da odluče kako država da se zove pa da ih štampaju :)
pozdrav
[ igors @ 07.02.2006. 07:25 ] @
Citat: ...a za te nove pasoše sam čitao da su pripremljeni i kao najsavremeniji u svetu, još samo da odluče kako država da se zove pa da ih štampaju :)
Ta prica sa pasosima se prica vec nekoliko godina i to je potpuna glupost, sve i da se uvedu novi pasosi stari nece prestati da vaze jos nekoliko godina. Cinjenica je da dokle god cca 1 000 000 siptara sa kosova ima SCG pasos mi cemo cekati u redu za vizu.
[ Ivan Dimkovic @ 07.02.2006. 08:56 ] @
Citat: I danas je ponovljeno u Beogradu da ukoliko ne pokažemo konkretne korake u saradnji sa Hagom, predstoji zaustavljanje evropskih integracija. Tako da i Mladić ima male veze sa tim.
Pa sad... ne znam koliko "evropske integracije" moraju da uslovljavaju visa-free travel. USA, Japan, Kanada, Singapur, Svajcarska, Australija, Malezija i sl... nisu clanice EU niti imaju veze sa evropskim integracijama, pa im isto ne treba viza za putovanje kroz EU.
Vize se jednostavno daju zemljama koje nisu pouzdane, koje nemaju zakone kompatibilne sa EU, pogotovu oko readmisije, i gde postoji korupcija u izdavanju putnih isprava - Srbija je na zalost u grupi zemalja koje su sve ovo zajedno :(
Sto se "Mladic" afere tice - sasvim je moguce je da ona ima politicki znacaj i da bi eventualno bila dodatna 'kocnica', ali bez resenih obaveznih tehnickih i pravnih uslova nece se nikada ni doci do pitanja da li SCG treba da dospe na pozitivnu listu.
Citat:
Nisam baš upućen u taj problem ali šta readmisija znači u praksi. Hoću da pitam, da li sad Nemci npr. nemogu da deportuju SCG državljanina kad ga uhvate da je ilegalno tamo, ili mogu a readmisija bi ubrzala taj postupak deportacije?
Pa da, uz pomoc ugovora o readmisiji se znacajno ubrzava ceo proces i smanjuje legalni paperwork, jednostavno dajes odresene ruke EU da nam dostavlja koliko god ilegalaca hoce bez puno muke.
Kao sto rekoh, SCG se ovo jednostavno danas ne isplati, i to je razlog zasto nema pomaka u ukidanju viza.
Citat: igors
Ta prica sa pasosima se prica vec nekoliko godina i to je potpuna glupost, sve i da se uvedu novi pasosi stari nece prestati da vaze jos nekoliko godina. Cinjenica je da dokle god cca 1 000 000 siptara sa kosova ima SCG pasos mi cemo cekati u redu za vizu.
Vrlo interesantan prepev - razlog nije u "1 000 000 siptara sa kosova koji imaju SCG pasos" (jos jedna u nizu "vesti iz pouzdanih izvora" kojom se podstice netrpeljivost) - vec u nemanju zelje da se potpise ugovor o readmisiji koji bi mnoge od ilegalnih drzavljana SCG vratio u SCG, cije god da su nacionalnosti. Moguce je da su dosta tih drzavljana SCG etnicki Albanci sa Kosova, mozda i nije - ali svakako njihova etnicka pripadnost nema veze sa odlukom EU.
Sto se EU tice, njima je ilegalni rezident ilegalni rezident - zvao se on Milos Petrovic, Nikolae Petresku ili Ibrahim Malici, i ciji god pasos on imao - ono sto je bitno, da li je zemlja koja je izdala njegov pasos voljna da ga primi nazad bez puno papirologije ili ne.
E, sad, pitanje od milijardu dolara - ako je SCG njima vec izdala pasos, zeli da sacuva teritorijalnu celovitost zemlje (koliko znam kompletna zvanicna SCG je protiv nezavisnosti Kosova, bar u javnosti) - u cemu je onda problem? Neki drzavljani im smetaju? :)
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 07.02.2006. u 09:59 GMT+1]
[ mexico @ 07.02.2006. 09:25 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Sto se EU tice, njima je ilegalni rezident ilegalni rezident - zvao se on Milos Petrovic, Nikolae Petresku ili Ibrahim Malici, i ciji god pasos on imao - ono sto je bitno, da li je zemlja koja je izdala njegov pasos voljna da ga primi nazad bez puno papirologije ili ne.
Trebalo bi ali nije. U stvari papiroloski si u pravu a u praksi bas i ne. Njih stvarno i ne tangira ko je koje nacionalnosti. Medjutim stvari se gledaju iz drugog ugla kad Ibrahim Malici-ja imas mnogo vise nego svih ostalih zajedno. E onda pocinju stvari da se resavaju na drugi nacin. Petrovice, Petreskue, Guentere, Geowtsky-e i slicne mozes da vracas i na "case by case" bazi ali za Malici-e bi kratka bila i vecnost na taj nacin. I, zaista, vecina njih (preko 98%) ima vazece drzavljanstvo SCG. I, zaista, skoro svi su sa Kosova. Nisam pobornik teorije zavera ali je neosporna cinjenica da bi svima njima, i zapadu i tim imigrantima (ako vec budu nasilno vracani), dobro doslo da preabcivanje svih njih na Kosovo ide preko Srbije i da se mi brinemo oko toga. Razloga ima dosta i to od politickih pa do transportnih.
Naravno da ovo nije i jediini problem zbog cega se insistira na readmisiji ali je svakako najveci.
Citat: Ivan Dimkovic: Vrlo interesantan prepev - razlog nije u "1 000 000 siptara sa kosova koji imaju SCG pasos" (jos jedna u nizu "vesti iz pouzdanih izvora" kojom se podstice netrpeljivost) - vec u nemanju zelje da se potpise ugovor o readmisiji koji bi mnoge od ilegalnih drzavljana SCG vratio u SCG. Moguce je da su dosta tih drzavljana SCG etnicki Albanci sa Kosova, mozda i nije - ali svakako njihova etnicka pripadnost nema veze sa odlukom EU.
Razlog JESTE u njima. Zvanicno i papiroloski nije razlog zato jer su "siptari sa kosova" vec zato sto ih ima mnoooogo a sve su to drzavljani SCG tj Srbije. I nemaju svi pasose SCG. Dosta njih ima samo putni list ili nesto slicno, a dosta i h nema nista. Nema veze, inace, bar u mom slucaju sa netrpeljivoscu i "prepevom". Jednostvarno to su suve cinjenice.
Moguce da i sa ovom situacijom neki sa nase strane pokusavaju da se cenjkaju ali, po pravilu, cenu svega placaju gradjani.
[Ovu poruku je menjao mexico dana 07.02.2006. u 10:26 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 07.02.2006. 09:47 ] @
@Mexico,
Nismo se razumeli, moj komentar glede "Siptara sa Kosova koji su problem za nas beli sengen" je vrlo jasan - za EU su sve to "Drzavljani SCG" sve dok je Kosovo deo jedne drzave clanice SCG.
Semanticki gledano, Srbija je odgovorna za sprovodjenje politke i odgovornosti prema svim svojim gradjanima - i tesko da ce tu nesto da se promeni samo zbog nas. Na zalost, sa takvim stanjem stvari smo mi strana koja nije bas u poziciji da bira, niti nam sve to mnogo odgovara - ali jbg.
A ne bih smeo da tvrdim da ilegalaca bas i nema kad se krene malo severnije odatle ;)
Mislim, medjunarodno pravo se ne bavi etnickim pripadnostima kada je zakon o granicama u pitanju - ne postoje posebni zakoni sto se prava Amerikanaca napolju ticu za Sijukse i hip-hopere iz Bronksa - i jedni i drugi imaju pasos USA i podjednako se tretiraju kao "USA Citizens" svuda - pa i u statistikama EU npr...
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 07.02.2006. u 10:49 GMT+1]
[ mexico @ 07.02.2006. 10:27 ] @
@Ivan Dimkovic
Yeap. Oko toga se razumemo. To sam i rekao: za njih su svi drzavljani SCG. Mi kao drzava bi morali da se dosta dobro organizujemo za prihvatanje tolikog broja "povratnika". Stavise uz pametno razmisljanje mogli bi i pametno to da iskoristimo, da dobijemo namenske kredite koje bi iskoristili za infrasturkturu koja bi posle ostala drzavi. (sta ga znam samo mi to pada napamet).
Medjutim..... :-(
[ pctel @ 07.02.2006. 10:27 ] @
Slazem se, Nemci i ne razlikuju ko je Siptar, ko je Srbin, ko je Rom. Za njih su to sve drzavljani SCG. Mozda je nekom cudno sto oni to ne razlikuju, ali zar mi razlikujemo istocne Nemce od Bavaraca - nama je to sve isto (izuzev Dimkovicu, on se verovatno vec uvezbao).
[ hecky @ 07.02.2006. 10:42 ] @
[ hecky @ 07.02.2006. 10:46 ] @
[ Slobodan Miskovic @ 07.02.2006. 12:25 ] @
Citat: Semanticki gledano, Srbija je odgovorna za sprovodjenje politke i odgovornosti prema svim svojim gradjanima - i tesko da ce tu nesto da se promeni samo zbog nas.
Kako mislis da Srbija bude odgovorna prema gradjanima koji zive na Kosovu, i da vodi politiku na Kosovu?
Koliko znam oni nisu u nadleznosti Srbije, niti su u nadleznosti nekog suda van Kosova a svi dobro znaju na kom principu rade sudovi na Kosovu....
[ hecky @ 07.02.2006. 13:28 ] @
MUP SCG je i dalje autoritet koji izdaje putna dokumenta ljudima sa Kosova. Ovo sam licno video u kozulatu u Londonu, gde sam bio u 2 navrata i oba puta su od prisutnih 2/3 bili Siptari koji ni ne govore srpski (!?), a hoce SCG pasos.
Cinjenica je da Albanci koriste Kosovo, kao odskocnu dasku za imigraciju u EU.
[Ovu poruku je menjao hecky dana 07.02.2006. u 14:34 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 07.02.2006. 13:35 ] @
Citat:
MUP SCG je i dalje autoritet koji izdaje putna dokumenta ljudima sa Kosova. Ovo sam licno video u kozulatu u Londonu, gde sam bio u 2 navrata i oba puta su od prisutnih 2/3 bili Siptari koji ni ne govore srpski (!?), a hoce SCG pasos.
Pa sta drugo ocekujes? Ukoliko bi SCG odbila nekome ko je rodjen i stanovao na njenoj teritoriji i ima njeno drzavljanstvo da dobije putnu ispravu SCG, to bi bio ozbiljan prekrsaj drzave za koji bi odgovarali i pred medjunarodnim institucijama.
U principu, zakuvali smo sami corbu, i stanje kakvo je ovo danas jedino ima jedno realno resenje za Srbiju - a to je ignorisanje zahteva EU i maltretiranje nasih postenih ljudi pred ambasadama vecine zemalja.
Resenje je naravno u radikalnom zaokretu politike Srbije, postavljanja sposobnih ljudi - i pregovora o konkretnim stvarima sa medjunarodnom zajednicom kada je Kosovo u pitanju - eto recimo ovaj problem putnih isprava je jedan od bitnijih; videcemo kako ce se to resavati.
[ igors @ 07.02.2006. 13:35 ] @
Citat: hecky: MUP SCG je i dalje autoritet koji izdaje putna dokumenta ljudima sa Kosova. Ovo sam licno video u kozulatu u Londonu, gde sam bio u 2 navrata i oba puta su od prisutnih 2/3 bili Siptari koji ni ne govore srpski (!?), a hoce SCG pasos.
I to je tacno - i to je jedan od najvecih propusta u sistemu izdavanja pasosa. Pasosi se ne smeju izdavati u konzularnim predstavnistvima, pogotovu nasim gde rade korumpirani sluzbenici koji su koristeci se nepotizmom nezasluzeno dosli do tih polozaja. I u EU znaju da smo korumpirani i da se lako moze doci do naseg pasosa i zato necemo skoro na belu listu.
[ Ivan Dimkovic @ 07.02.2006. 13:44 ] @
Postoji jos jedan dodatni problem u celoj toj prici - a to je sta ce se desavati sa ljudima koji tvrde da su drzavljani SCG sa Kosova?
I sa novim zakonom o putnim ispravama, SCG, sve dok je Kosovo njen deo, ima medjunarodnu obavezu da izdaje tim ljudima pasose - ali bi svakako terbalo poraditi na tome da se da obaveza delegira na institucije na Kosovu posto je vise nego logicno da:
a) Gradjani Kosova ne placaju porez Srbiji
b) Gradjani Kosova nisu administrirani od strane Vlade Srbije
c) Vlada Srbije nema nikakve ingerencije tamo, osim nekih koje bi eventualno propisao UNMIK
Pa je sasvim logicno da, usled nedostatka infrastrukture radi provere identiteta ljudi koji tvrde da dolaze odatle trebalo traziti od UN izdavanje posebnih putnih isprava za region Kosova i to od strane institucija koje ga administriraju.
Naravno, u Srbiji bi ovo bilo docekano na noz kao znak de-facto nezavisnosti Kosova, medjutim jedino drugo resenje je upravo ovo sto imamo sad - da svako sa 2 svedoka moze da bude "Drzavljanin SCG sa Kosova" i da dobije jos jedan pasos ekstra.
Mislim da je ukupan gubitak koji Srbija ima zbog ovakve vizne politike EU prema njoj, kao i zbog gomile potencijalnih vracenih ilegalnih imigranata toliko skup, da ga je tesko pravdati nekakvim idealizmom i teznjom za "neprikosnovenu celovitost teritorije" koja i ovako i onako postoji jos samo na papiru.
[ igors @ 07.02.2006. 13:47 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Vrlo interesantan prepev - razlog nije u "1 000 000 siptara sa kosova koji imaju SCG pasos" (jos jedna u nizu "vesti iz pouzdanih izvora" kojom se podstice netrpeljivost) - vec u nemanju zelje da se potpise ugovor o readmisiji koji bi mnoge od ilegalnih drzavljana SCG vratio u SCG, cije god da su nacionalnosti. Moguce je da su dosta tih drzavljana SCG etnicki Albanci sa Kosova, mozda i nije - ali svakako njihova etnicka pripadnost nema veze sa odlukom EU.
Sto se EU tice, njima je ilegalni rezident ilegalni rezident - zvao se on Milos Petrovic, Nikolae Petresku ili Ibrahim Malici, i ciji god pasos on imao - ono sto je bitno, da li je zemlja koja je izdala njegov pasos voljna da ga primi nazad bez puno papirologije ili ne.
E, sad, pitanje od milijardu dolara - ako je SCG njima vec izdala pasos, zeli da sacuva teritorijalnu celovitost zemlje (koliko znam kompletna zvanicna SCG je protiv nezavisnosti Kosova, bar u javnosti) - u cemu je onda problem? Neki drzavljani im smetaju? :)
Nemoj da mi stavljas reci koje nisam rekao u usta. Nisam ni u jedno trenutku rekao da je to sto sam napisao "vest iz pouzdanog izvora". To je samo moje misljenje - mozda nisam upravu ali imam pravo na njega. Drugo, ne podsticem nikakvu netrpeljivost, to sto milion siptara (ili etnickih Albanaca, ako mislis da je siptar pogrdna rec), ima SCG pasos je posledica 60 godina lose nanacionalne politike. I ne moze se ispraviti potpisivanjem "ugovora o readmisiji". Naravno da se slazem da treba da ga potpisemo, ali to se nece desiti skoro dok se ne resi "problem" kosova. Mozda bi najlakse bilo da otpisemo kosovo kao deo teritorije i da se svima koji su imali SCG pasos isti vise nikada ne izda, ali to je resenje koje ce da pocne da radi tek za nekoliko godina kada svi izdati pasosi isteknu.
[ hecky @ 07.02.2006. 14:00 ] @
To sa regulisanjem autoriteta za izdavanje isprava na Kosovu nije na odmet, ali je malo kasno, jer ko je hteo da tu rupu iskoristi, vec je iskoristio.
Sto se tice isprava, tuzna je stvar sto moze kupiti, npr. falsifikovani Nemacki ili Ceski pasos, ali i potpuno ispravan, numerisan SCG za manje para. Mislim da EU to vise smeta, nego kvalitet papira na kome ke stampan.
[ NeoBG @ 07.02.2006. 20:27 ] @
@Ivan Dimkovic hvala na odgovoru
Iz ove tabele se vidi da smo daleko od slobodnog putovanja...
Možda će stvari ići ubrzanim tokom kad se reši status zemlje, tj. da li će biti SCG ili Sbija sa Kosovom ili bez njega. Albanci jesu problem jer moje je mišljenje da readmisija nebi ni mogla da se primenjuje u njohovom slučaju tj. kad uhvate albanca ne teritoriji EU, logično sledi deportacija u SCG a on zatraži azil pod izgovorom da mu je ugrožen život u Srbiji...
Srbija nema ingerencije nad Kosovom a „vlada“ Kosova pak nema prava da se bavi spoljnom politikom jer Kosovo nije medjunarodno priznata država. Sve je to tako zamršeno da mi ništa nije jasno.
[ teddy @ 21.02.2006. 21:19 ] @
Osam uslova za osam godina
Željko PANTELIĆ, 11. februar 2006
Od stalnog dopisnika BRISEL
SRBIJA se nalazi trenutno gde su Rumunija i Bugarska bile pre nešto manje od 13 godina i, budući da je vašim komšijama trebalo osam godina da stignu na Belu Šengen listu, računica kaže da bi Srbi mogli bez ograničenja da putuju u EU, tek 2013. godine - rečeno je "Novostima" u jednom neformalnom razgovoru sa članovima ekspertskog tima Evropske komisije, zaduženim za problematiku viznog režima sa zemljama - potencijalnim kandidatima za ulazak u EU.
Srpska javnost je bila godinama obmanjivana nerealnim izjavama iz kabineta pojedinih visokih predstavnika vlasti o relativno brzom ukidanju viza i istovremeno žrtva stvaranja utiska da je pitanje viznog režima, političko. U komesarijatu Franka Fratinija, potpredsednika Evropske komisije (EK) zaduženog za unutrašnje poslove i pravdu, "Novostima" je rečeno da je ta problematika prevashodno tehnička, a zatim u mnogo manjoj meri politička. Odnosno, ključnu bitku za olakšavanje viznog režima ne vodi Ministarstvo spoljnih poslova, već unutrašnjih i Ministarstvo pravosuđa.
- Da je vizni režim samo političko pitanje ono bi bilo davno rešeno. Srbija uživa dovoljnu političku naklonost u evropskim institucijama i ministarstvima inostranih poslova zemalja članica EU za olakšavanje viznog režima. Ali, treba ubediti u to i ministarstva unutrašnjih poslova država EU, jer su oni ti čije je mišljenje presudno, naglašava komesar Fratini.
ARGUMENTOVANO DO VIZA
- BEOGRAD mora rezultatima da se bori za olakšavanje viznog režima, jer mi možemo pred zemljama članicama da branimo samo odbranjive stvari. To jest da kažemo: Srbiji treba olakšati vizni režim jer je uradila to, to i to - kaže jedan od Fratinijevih saradnika.
Srpska vlast, već pet godina, vrlo dobro zna šta sve mora da uradi za ublažavanje, a zatim i liberalizaciju viznog režima. U tom periodu, sem verbalnih izjava, Beograd, sve do skoro, ništa nije radio. Na stranu svi drugi problemi: pitanje Kosova, nerešeni odnosi sa Crnom Gorom i tako dalje, Beograd mora da ispuni osam vrlo preciznih uslova: beskompromisna borba protiv korupcije, efikasna kontrola granica, zakon o readmisiji, promene u organizaciji i radu policije i borba protiv svih vidova organizovanog kriminala, izrada pasoša po evropskim standardima, stvaranje zaštićene bez ličnih podataka građana i vizni režim sa trećim zemljama i davanje garancija da srpski građani neće masovno otići u EU, kada se otvore granice.
Uslov nad uslovima je borba protiv korupcije. Kada se to navede kao uslov, u Briselu misle na reformu pravosuđa i administrativnog aparata i eksplicitnu političku volju za suzbijanje korupcije. Od Srbije se očekuje da stvori nezavisno i efikasno sudstvo, u kojem bi sudije i tužioce postavljalo i premeštalo posebno telo, sastavljeno od sudija, tužilaca, advokata, profesora pravnih nauka, predstavnika parlamentarnih partija i po pravu funkcije, predsednika Republike (koji bi presedavao tim telom) i vrhovnog državnog tužioca. Nezavisno sudstvo bi stvorilo odgovarajući ambijent za borbu protiv korupcije.
- To ne znači da do tada ne treba ništa preduzimati - kaže jedan od Fratinijevih saradnika - Mi znamo koliko je raširena korupcija u Srbiji, a pri tom ne vidimo da se odvijaju sudski procesi protiv lica optuženih za korupciju, osim sporadičnih izuzetaka. To nam govori da u Srbiji svih ovih godina nije postojala politička volja da se krene u borbu protiv korupcije. Mi ne znamo da li je to zbog toga što su korumpirani pojedini članovi vlade, ili su nemoćni da se suprotstave korupciji. I jedan i drugi razlog su podjednako porazni. Mi smo svesni da je korupciju teško iskoreniti i ona postoji i u zemljama EU.
Izvor: Večernje novosti
[ dejan, @ 19.03.2008. 04:34 ] @
Da oživim malo temu.
Eto prodje dosta vremena a mi ne videsmo još ništa od tih olakšica.Koliko ja znam u medjuvremenu je potpisan sporazum o readmisiji,policija obezbedjuje granice a uskoro treba da počene i izdavanje novih pasoša.Ovo su valjda glavni uslovi da nam ukinu vize ili imaju još neki?Da li oni stvarno hoće da nam ukinu te vize ili sve to samo zamajavanje?
Jel zna neko da li se uopšte vode neki pregovori sa EU oko svega toga?
[ vukad @ 19.03.2008. 06:49 ] @
Citat: dejan,: Da oživim malo temu.
Eto prodje dosta vremena a mi ne videsmo još ništa od tih olakšica.Koliko ja znam u medjuvremenu je potpisan sporazum o readmisiji,policija obezbedjuje granice a uskoro treba da počene i izdavanje novih pasoša.Ovo su valjda glavni uslovi da nam ukinu vize ili imaju još neki?Da li oni stvarno hoće da nam ukinu te vize ili sve to samo zamajavanje?
Ima, ima... Evo sta je Fratini izjavio prilikom posete CG, a sto izbegava da otvoreno kaze u Srbiji:
"On je podsjetio da mapa puta za vizne olakšice predvidja ispunjavanje kriterijuma iz cetiri podrucja – bezbjednosni dokumenti, borba protiv nelegalne migracije, javna bezbjednost, kao i kriterijume koji se odnose na spoljnu politiku."
[ Legeonar_ @ 19.03.2008. 12:35 ] @
Au po ko zna koji put ove teme o EU i Srbiji i vizama
Citat: E Deki nema relane šanse za skorije ukidanje a i ove olakšice su samo farsa. Oni nas jednostavno neće na toj beloj šengen listi.
Bravo,drago mi je da je neko konacno ukapirao o cemu se tu radi.Pogledajte samo Rumuniju i Bugarsku.Drze Srbiju i dalje na crnoj Sengen listi,a u isto vreme primili su Rumuniju i Bugarsku u clanstvo, iako nije ispunila relane zahteve za prikljucenje (osim doslovnog prevodjenja i ekspresnog usvajanja zakona EU)?
Zasto?Mislite o tome.
Vidim da onaj Ivan Dimkovic opet lozi ljude sa lovackim pricama koje nemaju blage veze sa zivotom.Kao "Bugari "got it right" i potpisali (i jos bitnije, postovali) sve relevantne sporazume sa EU zemljama oko granica" a nasa drzava se ponasa kao neka zemlja u centralnoj Africi......ma nije nego.Covek nikad nije ni isao tamo na tu stranu pa nema pojma o njihovim carinskim sluzbama.Ne morate meni da verujete, ali posao sam na skijanje u Bansko, i tek na granici shvatio da mi je zeni istekao multi sengen. Problem smo resili sa 50 evra.A sta tek reci o cinjenici koju su zajednicki objavili Ministarstva pravde i zavod za statistiku Italije, po koijima su 93% krivicnih dela u Italiji tokom 2007. godine izazvali RUMUNI!!!!
Eto,pa vi sad vidite ko su i kakvi su Rumuni i Bugari i koga su oni primili u clanstvo.Nista oni bolji od nas nisu sto se tice korupcije, a o kriminalu da i ne govorimo.
Inace,nivo korupcije u EU je isti kao i u Srbiji, samo sto je vesto sakriven u legalne tokove. Kod nas gradonacelnik direktno trazi x hiljada evra, a u Parizu, recimo, gradonacelnik te uputi na "advokata" koji ti resi problem i resi te tih istih x hiljada evra.
Shvatite braco, slazem se da kod nas nije dobro, ali shvatite vec jednom, EU se trti ovde samo da bi njihovi uzimali baksis, a ne da mi, privrednici ne moramo da placamo baksis. BUDJENJEE!!!!!!!!
P.S.
Najkorumpiranija firma sa kojom sam imao nesrecu da saradjujem u Srbiji je US Steel!!!!
Toliko o tome.
[ Miroslav Jeftić @ 19.03.2008. 12:48 ] @
Citat: Đelić: Na "šengenu" do kraja godine
19. mart 2008. | 12:49 | Izvor: FoNet
Beograd -- Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić je izrazio uverenje da će do kraja godine Srbija biti na beloj šengen listi. To će omogućiti da građani bez viza putuju u zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma. "Novi srpski pasoš, moderan, biometrijski, koji otvara granice šengena biće dostupan građanima krajem maja", rekao je Đelić nakon razgovora sa predsednicom žirija projekta "Novi srpski pasoš - novo lice Srbije" Biljanom Stepanović.
[ Emil Ranc @ 19.03.2008. 13:16 ] @
Samo neka on oštri svoje pero. Živela predizborna kampanja...
[ dejan, @ 19.03.2008. 16:04 ] @
Kako stoje stvari izgleda da nema ništa od viznih olakšica i ukidanja viza.Mislim da je ovaj Legeonar u pravu što se tiče EU i cele te priče.Čovek kaže da je privrednik pa se valjda dobro razume u tu problematiku.
Mada istini za volju i ovi naši političari su djubrad teška,baš ih briga kako ljudi žive i da li žele da putuju negde.Njima je ovde super pa što bi se onda cimali da se običnom svetu ukinu vize.
[ MyWay @ 19.03.2008. 17:41 ] @
... ionako 11% građana ima pasoš. Šta ostalima znače vizne olakšice?!
[ Laki_Gen @ 19.03.2008. 19:25 ] @
Dobar dio tih 11% sto imaju srpski pasos imaju i paosos (dvojno drzavljanstvo) zemlje kojoj ne trebaju vize ili pak imaju vizu (radnu, boravisnu) neke druge zemlje kojoj opet ne trebaju vize.
P.S.
Sada kada pogledam ovo sto sam napisao i uporedim sa podacima o broju onih koji su "privremeno" van zemlje, nije mi bas najjasnije. Valjda se ovih 11% odnosi na one koji imaju prebivaliste na teritoriji Srbije (mada, koliko je meni poznato nasi gastarbajteri imaju uredno prijavljeno prebivaliste u Srbiji, ja ih znam nekoliko koji su 30 god. vani, ali se uredno vode kao da zive u Srbiji).
Ako neko ima preciznu informaciju, na sta se odnosi ovih 11-13% vlasnika pasosa, sto je Boza Dj. izjavio, neka nas obavjesti.
[ jablan @ 19.03.2008. 21:06 ] @
Citat: MyWay: ... ionako 11% građana ima pasoš. Šta ostalima znače vizne olakšice?!
Pa upravo tako mali broj i ima pasoš zbog toga što se vize teško dobijaju. Šta će nekom pasoš sa kojim nigde ne može da se ode?
[ MyWay @ 19.03.2008. 22:10 ] @
Citat: jablan: Šta će nekom pasoš sa kojim nigde ne može da se ode? ne bih rekao - do juče je mogao da ide bez viza u bugarsku/rumuniju/mađarsku, sa pro forme vizama u turskoj/tunisu isl...da ne spominjem kubu, pa severnu koreju :-)
sve u svemu, bilo je zemalja za videti a da ne treba neka komplikovana viza, pa je rezultat slab.
Dakle narod nema para i/ili nema volje da putuje, tako da će vizne olakšice i ako budu, značiti siiilno prosečnom građaninu...onako, baš.
S druge strane, veliki deo od onih 11% nije imao većih problema sa vizama (u smislu odbijanja) tako da ni većini sa pasošima ne bi vizne olakšice drastično poboljšale život već samo olakšale u segmetu putovanja.
[ Marko_L @ 20.03.2008. 00:17 ] @
Citat: Dakle narod nema para i/ili nema volje da putuje, tako da će vizne olakšice i ako budu, značiti siiilno prosečnom građaninu...onako, baš.
Pa ne možeš tako da gledaš na stvari. Da li bi ti voleo da ležiš u zatvoru, jer eto, ionako ne voliš da šetaš po gradu, pa ti je apsolutno svejedno da li si u ćeliji iz koje ne možeš da mrdneš ili u kući i možeš da ideš gde hoćeš. Sam osećaj da možeš da otputuješ gde hoćeš i kad hoćeš znači dosta svakom građaninu. To što malo građana ima pasoš nije samo posledica toga što malo ljudi želi da putuje, mada ne sumnjam da ima toga. Svuda na svetu ima ljudi koji ne da ne bi makli iz svoje zemlje, nego ne bi makli iz svoga sela. Ali, sigurno je i ogroman procenat onih koji nisu izvadili pasoš, jer jednostavno ne znaju šta bi sa njim. Naravno, ne mogu da se gađam sa procentima, jer ne znam ni za jedno ispitivanje ili anketu na ovu temu, ali znam par ljudi iz moje okoline koji nikad nisu vadili pasoš upravo zato što nigde ne mogu da orputuju bez cimanja sa vizama. Znači, sasvim sigurno ima i takvih slučajeva. Dakle, vizne olakšice su itekako potrebne, jer je sam osećaj da možeš da otputuješ negde dovoljan da se osećaš kao slobodan čovek, a ne kao ptica u kavezu.
[ jablan @ 20.03.2008. 09:14 ] @
Citat: MyWay: ne bih rekao - do juče je mogao da ide bez viza u bugarsku/rumuniju/mađarsku, sa pro forme vizama u turskoj/tunisu isl...da ne spominjem kubu, pa severnu koreju :-)
sve u svemu, bilo je zemalja za videti a da ne treba neka komplikovana viza, pa je rezultat slab.
Aha. Pa da, kome treba da vidi Pariz ili Rim pored živih Bukurešta i Sofije. A za Mađarsku treba viza poslednjih 4-5 godina, da si ti živ i zdrav.
Citat: Dakle narod nema para i/ili nema volje da putuje, tako da će vizne olakšice i ako budu, značiti siiilno prosečnom građaninu...onako, baš.
Voleo bih da mogu da ispratim tvoju logiku pri izvlačenju tih zaključaka. Nažalost, izmiče mi.
Citat: S druge strane, veliki deo od onih 11% nije imao većih problema sa vizama (u smislu odbijanja) tako da ni većini sa pasošima ne bi vizne olakšice drastično poboljšale život već samo olakšale u segmetu putovanja.
A ko je uopšte rekao da bi ukidanje viza drastično poboljšale život? To je samo jedan dodatni kvalitet života koga generacije u Srbiji uopšte nisu svesne, što zbog objektivne nemogućnosti da putuju, što zbog autističnog životnog stila koji se propagira poslednjih 20 godina - za mladog Srbina Zapad je uglavnom jedno apstraktno mesto gde nas svi mrze, ali se zato prave dobri polovni automobili. A za ovih 11% se ili praviš lud, ili stvarno nikad nisi pribavljao dokumentaciju a posle stajao u redovima za neku vizu.
[ brzibg @ 20.03.2008. 14:03 ] @
Ja sam uvek imao pasos, ali zaista mi je krajnje ponizavajuce i gadljivo cekanje u redu za vize... Pa zbog toga i nedostatka para nisam mnogo ni gledao te zemlje. Islo se u Madjarsku, Bugarsku, Grcku ali preko grupne vize, letovalo u CG. Medjutim sada gde god da krenes treba ti pasos. Izuzev pomenute CG ali tamo zaista vise ne zelim da idem. A ne bi me cudilo i da oni budu primljeni u EU ubrzo po receptu Bugarske i Rumunije. I sta cemo onda. Letovati na Srebnom jezeru ili cekati u redu za vizu. Zaista ne vidim sta nekome smeta da se Srbija nadje na beloj sengen listi. Pa neka se obraduje i samo tih 11% stanovnistva, to je skoro milion gradjana!!! Kritikujte slobodno upotrebu ove nase tuge u predizborne svrhe, za to nemam nista protiv.
A sto se tice korupcije u Bugarskoj, to je tacno. Mi smo za njih mala deca. Ja kad sam isao tamo, pre dve godine, pandur zaustavio nas autobus i poceo nesto da gundja. Vozac izvadi 5 evra (DA JE*ENIH PET EVRA), i ovaj poce da skace od srece, pa se ponudio da mu podesi retrovizor (jer se vozac pozalio kako mu se isti pomerio). Ja nisam mogao da verujem! Ako nista kod njih je korupcija mnogo jeftinija od nase pa su u tom pogledu u boljem polozaju .
I sad kako su oni u EU a mi ni blizu. Onu su bili tu, cutali i smrdeli. I verovatno radili vecinu onoga sto im se trazilo. A mi smo se ku*cili i svima boli prste u oko. Naravno, tacno je i to da smo u zadnjih 18 godina medijski ocrnjeni i da ce trebati mnogo vremena da se ljaga spere. A tesko ce se sprati kad ne moze da se spoji ni godinu dana a da Srbija ne bude udarna vest na svim svetskim medijima u negativnom kontekstu. A Rumuni, svidelo se to nama ili ne, su daleko ispred nas. Jos samo malo pa cemo mi kod njih da idemo da radimo za jednu "crvenu".
Citat: MyWay: ne bih rekao - do juče je mogao da ide bez viza u bugarsku/rumuniju/mađarsku, sa pro forme vizama u turskoj/tunisu isl...da ne spominjem kubu, pa severnu koreju
Kad budem imao para za Kubu, nece mi smetati ni da cekam u redu za vizu za ovu zemlju.
P.S. Menjam Kubu i S.Koreju za slobodan ulazak u Grcku.
[ vladd @ 20.03.2008. 14:22 ] @
Ja nisam cak ni za ukidanje viza. Ali sam protiv ponizavajucih procedura. Boravio sam u Keniji, koja ima vize za sve, ali je procedura takva, da na aerodromu popunis formular, ostavis 40$ i dobijes turisticku vizu za mesec dana(toliko sam napisao da treba, produzetak je isto tako formalan).
Po meni, dodjes na granicu, ostavis neku sitnu paru za tu taksu, dobijes pecat i prolazi. Trenutna izivljavanja, i z nekih nebuloznih razloga, imigracije ili priliva radnika na crno se mogu resavati na druge nacine, a ne da se svi ostali, u vecini, maltretiraju.
Poz.
[ Ivan Dimkovic @ 20.03.2008. 14:26 ] @
Da, Kenija je inace zemlja izbora za ekonomsku emigraciju Vladd - svako bi zeleo da ostane u njoj i bude safari vodic :)
Salu na stranu - te "viza nalepnica $10 u pasos" seme rade iskljucivo u zemljama koje imaju mali rizik od ilegalne imigracije.
Sto se EU tice - na zalost to ce jos dugo biti jedna od vaznijih destinacija za ilegalnu imigraciju i imace stroge provere dok se to ne promeni. Jedini nacin da se dodje na "belu" listu je da postoji sklopljen ugovor o readmisiji sa svim clanicama, dokazana procedura zastite granica i politicka volja da se to potvrdi u samoj EU.
Citat:
Trenutna izivljavanja, i z nekih nebuloznih razloga, imigracije ili priliva radnika na crno se mogu resavati na druge nacine, a ne da se svi ostali, u vecini, maltretiraju.
A kako to? Ugradis skener na ulazu u zemlju koji detektuje buduceg ilegalnog imigranta?
Kada bi EU uvela "markica" vize - pola Afrike bi sutra pohrlilo u "turisticku posetu" svojoj rodbini i prijateljima :)
[ MyWay @ 20.03.2008. 17:26 ] @
Citat: jablan: A za Mađarsku treba viza poslednjih 4-5 godina, da si ti živ i zdrav. Da si ti živ i zdrav pasoš važi 10 godina. Tako da je neko hteo da putuje u tadašnju 'bezviznu' HU, sada bi bio među 11% vlasnika pasoša.
Citat: jablan: A ko je uopšte rekao da bi ukidanje viza drastično poboljšale život? To je samo jedan dodatni kvalitet života koga generacije u Srbiji uopšte nisu svesne, što zbog objektivne nemogućnosti da putuju, što zbog autističnog životnog stila koji se propagira poslednjih 20 godina - za mladog Srbina Zapad je uglavnom jedno apstraktno mesto gde nas svi mrze, ali se zato prave dobri polovni automobili. A za ovih 11% se ili praviš lud, ili stvarno nikad nisi pribavljao dokumentaciju a posle stajao u redovima za neku vizu. Mogu da razumem da neko nikad nije bio na Zapadu jer nije dobio vizu. Ali da mu zato nije ni bio potreban pasoš - to je glupost. Pa nije Zapad/EU/Usa sve što vredi videti u životu..pobogu. Čak, kad bi se izuzelo ono što je vekovima pljačkano (dakle non EU znamenitosti) vrlo malo preostaje turisti za videti. A to možeš videti i u originalnoj zemlji/ambijentu, i za to ti obično ne treba nikakva viza (ili je dobijaš na aerodromu).
A što se tiče dokumentacije za vizu, ventura je naveo u temi (mislim da je 6 komada). E sad ako je i to problem obezbediti, onda nemam reči.
Sve se svodi na narodnu - slabom xxx i dlaka smeta...
Citat: jablan: Voleo bih da mogu da ispratim tvoju logiku pri izvlačenju tih zaključaka Znam da bi voleo ;-)
[ vladd @ 21.03.2008. 00:35 ] @
Licno mislim da postoje druge metode da se spreci imigracija u neku zemlju. Da nije toga, lako bi potencijalni emigranti odsedeli i nekoliko dana ispred konzulata, dobiju sengen i juriiis.
Postavlja se ptanje, koja je tezina vize koja se dobije za 10 min na granici i one koja se ceka nekoliko dana? Kao da ne mogu da vrate nekoga sa granicnog prelaza, i sa i bez vize?
Znam solidan broj ljudi koji imaju "strane" pasose, mada i jesu stranjski, slovenacki, hrvatski..
I ne putuju nista vise ili manje nego drugi deo mojih poznanika, sa Srpskim pasosem. Razlika je samo u gubljenju par dana, i prosto mi je smesno, da EU insistira na sengenu, za zemlju koja je na kontinentu, sa solidno malim brojem stanovnika i sa malim procentom doticne putne isprave
Ocigledno da ta lista nema veze sa realnoscu, ni sa nama samima, jednostavno isterivanje nekih buba u glavi, da se pokaze valjda neka posebnost, specificnost, da se pridoda i lazni znacaj evropskoj zajednici.
I nakraju, kakva je to zajednica, koja je jako zatvorenog tipa, sikanira vise od pola zemalja nizeg statusa, uz jako usporen razvoj doticnih.
Pa i da prosiruju traiste, logika bi bila na strani brzeg prosirenja i saradnje.
Ponekada mi i nije bas jasan smisao. Cinjenica da postoji veci standard, da im je srednja klasa razvijenija, ali to nikako nije obecan zivot za sve clanice EU,
Posebno je specifican primer par zamalja koje nisu u EU, sa velikim standardom, i bez ikakve zainteresovanosti za uniju.
Poz.
P.S. Da se razumemo, ja jesam za ulazak Srbije u EU, i to vise nego 99% trenutnih politicara, pa zajedno.
I to zbog loseg razvoja i zaostatka Srbije u zadnjih 20 god.
Ali ako ostanemo na niskom standardu, sa evropskim cenama, a pojedinci da imaju zeleno svetlo da u pristupu Eu fodovima pune svoje racune...nesto mi je gadna varijanta
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|