[ Manager @ 28.01.2006. 13:49 ] @
Kazu da su vece od onih u Egiptu: http://www.piramidasunca.ba/ |
[ Manager @ 28.01.2006. 13:49 ] @
[ sasa022 @ 28.01.2006. 14:56 ] @
[ Fuzz @ 28.01.2006. 18:07 ] @
Hmm...da...
[ Astral Projection @ 29.01.2006. 00:40 ] @
ma pitaj boga shta su bosanci pogreshno skapirali
[ Leftist @ 29.01.2006. 13:09 ] @
da, kopali su 18m i nasli tragove naselja sto je pouzdan pokazatelj da su ta dva brda zapravo piramide nepoznatih naprednih civilizacija... ono sto pise na sajtu smrdi na prevaru zestoku
[ bukins @ 29.01.2006. 15:43 ] @
Prvo vanzemaljci, sada Maje, Inke i Faraoni. Ukenj..u se od ove vrste marketinga. Ispade Bosna centar sveta. Ma sve i da nije. [ old @ 29.01.2006. 18:06 ] @
[ ton_majstor @ 29.01.2006. 19:49 ] @
Hahaha... koji je to "svemirac" ovako ukrivo zidao "piramide", to valjda sam Bog zna!
[img][att_url][/img] Pritom, što su ih kešali u tu vukojebinu? Valjda je bilo i lepših mesta? Ma neka... ako već nema ničega DANAS tamo lepog, dobro je da se misli da je NEKADA bilo nečega tamo korisnog! Pozdrav! [ S_Kid @ 29.01.2006. 23:14 ] @
Najnovije vesti, otkrivena grobnica bosanskog Boga sunca - Amon Ba.
[ felixfelix @ 09.02.2006. 01:48 ] @
Jedna stara izreka kaze: " Samo 4.5 miliona ljudi ima tu srecu da zivi u Bosni. Ostali nemaju tu srecu ali zato imaju sve ostalo"
[ EagleOne @ 09.02.2006. 02:07 ] @
Citat: ton_majstor: ako već nema ničega DANAS tamo lepog, dobro je da se misli da je NEKADA bilo nečega tamo korisnog! :) [Ovu poruku je menjao EagleOne dana 09.02.2006. u 03:07 GMT+1] [ simonzec @ 09.02.2006. 20:44 ] @
eh setimo se samo jednog od ludaka koji je tvrdio da je Troja u jadranskom primorju... uzas. Inace,pisana istorija koja prati razvoj sredisnjeg Balkana je stara oko 2.000 godina (koji vek manje-vise) i nigde nije zapisano da ima tragova piramida! pa sad ce neko da me ubedi da su te piramide obrasle u korov i nestale, a nisu nestale egipatske u onom pesku?!?! i onda je mrmot spakovao cokoladu....
ah da.zanimljivo je da piramida nije u Republici Srpskoj,nego u federaciji. koincidencija? [ McKracken @ 09.02.2006. 23:59 ] @
Samo da znate da se uskoro sprema otkrivanje vece i starije piramide u Srbiji.
Sve je spremno, ceka se samo dan . . . . . . . [ tact @ 10.02.2006. 09:48 ] @
Naravno, jos malo pa gotovo. Ostalo mi je jos malo zemlje da nabacam na gomilu, da namestim travu da izgleda kao da nista nije radjeno i gotovo!!! Kakva ce to turisticka atrakcija biti.:)
[ BobMarley @ 10.02.2006. 11:49 ] @
ja poludim .... pa znaci koliko narod moze biti lakovjeran u krizi
pogledajte ovaj OFICIJALNI site fondacije za piramide (znaci i vlada je tu u djiru), i pogledajte takozvani "Program istrazivanja": http://www.piramidasunca.ba/indexbh.htm mislim primjetite da u prvoj godini cak prije dokazivanja da nesto postoji u planu khrm ISTRAZIVANJA stoji nesto ovako .... Citat: Važno je osigurati da se infrastruktura prilagodi ogromnom nadolazećom interesu građana bih iz čitavog svijeta te stranaca. U tu svrhu je potrebno što hitnije asfaltirati alternativni put iz pravca ravne-visočica koji će koristiti turisti. ...ili ... Citat: Honorarno angažovati vodiče. Osigurati postojanje marketinškog i informativnog materijala. Postaviti ostakljene table sa posterima ... ... i to se zove naucno ISTRAZIVANJE ???? .... Da ne spominjemo da je lik koji ih je OTKRIO .. vec napisao knjigu i vrti pare po bosni sa njom, da se vec poceo ogradjivati od svega govoreci kako je on samo u pocetnoj fazi otkrivanja tj. kada dodju istrazivaci na proljece on se povlaci iz projekta ... DOUGH ! ... i ja bi se do proljeca povukao sa parama i pustio papke da se izblamiraju govoreci "jebiga rekao sam vam, ja sam postavio tezu vi ste istrazivali..." Sve u svemu razmislite malo sami koliko se tu para vec prililo iz UNESCA , EU fondova, vlade itd. i to liku koji nema veze sa arheologijom vec izradjuje metalne lonce u texasu ... daaaaaaaj ........ pogledajte link dole i razne "alternativne istinosti" o prici piramida... Apeliram na vas da preusmjerite pare iz dzepa ovoga lika u npr. obrazovanje masa u bosni i skolstvo http://peticija.white.prohosting.com/ ako nista sprjecit cemo da se ljudi ovako lako manipuliraju... [ tact @ 10.02.2006. 12:30 ] @
Citat: BobMarley: Da ne spominjemo da je lik koji ih je OTKRIO .. vec napisao knjigu i vrti pare po bosni sa njom, da se vec poceo ogradjivati od svega govoreci kako je on samo u pocetnoj fazi otkrivanja tj. kada dodju istrazivaci na proljece on se povlaci iz projekta ... Narodna izreka kaze: Dok bude ovaca, bice i sisanja. Apsolutna istina. Tako ti je i sa narodom u Bosni. On ce da mlati pare,a oni ce da mu veruju. Jos mu samo fali da tu pronadje neki izvor, ubaci nekog sveca da je tu nesto radio i kako je zbog toga voda lekovita i eto ti para ko blata. Pun pogodak. Ne mozes preko noci uticati na narod da se opameti i edukuje. Usput, mnogo jaci igraci ucestvuju u namernom zaglupljivanju, jer tako lakse manipulisu masom. Vecini njih zato ne odgovara da narod bude pametniji, jer su oni tada ugrozeni. [Ovu poruku je menjao ton_majstor dana 10.02.2006. u 14:32 GMT+1] [ simonzec @ 10.02.2006. 20:20 ] @
o ozbiljnosti projekta govori i podatak da ce se istrazivanja raditi oko 6 meseci! pa ja nisam strucnjak,ali volim da pratim istorijska nalazista itd. , i nije mi poznato da istrazivanja takvog obima traju tako kratko ,,,,
[ ton_majstor @ 11.02.2006. 19:04 ] @
A što da kopaju duže? Ili će do tada "naći" ono što su sami zatrpali, ili će presušiti fama i kinta, pa... čemu kopanje? A i ne valja mrtve dirati u grobovima.
[ Polymorph @ 11.02.2006. 19:33 ] @
Davno gledah Bivisa i Batheda kad cuh kaze jedan hey hey Piramids ...etc...
kad odgovara drugi They do not look real they got to be those from Bosnia Ja vam kazem bilo ... [ zerostyle @ 11.02.2006. 20:38 ] @
O piramidi se pricalo, i price su prosle, jedini koji u to jos vjeruju su Vosocani. Narod jest glup al, zato ima i ovako pametnih ljudi koji ce dignuti kes. A u drugu ruku i da ima piramida mislite da ce to postat neka atrakcija, prvi ja nebi otisao da gledam brdo koje lici na piramidu i gdje ima par cigli.
Znate kako neki ljudi kazu samo nek se nesto desava bolje i da nalaze piramide nego da bleje ko koze. [ Cileinteractiv @ 12.02.2006. 01:44 ] @
Uh, to je brutalna istina
Ono što se može primetiti na priloženim slikama je da osnovice piramida nisu u nekom redu niti se međusobno podudaraju i svaka piramida soji za sebe. Bar meni tako izgleda. [Ovu poruku je menjao Cileinteractiv dana 12.02.2006. u 02:45 GMT+1] [ surferxyz @ 19.04.2006. 11:52 ] @
Evo da mlo aktiviramo temu, pošto vidim da ovdje ima vrlo mnogo NACIONALNO PROSVJETLJENIH OBJEKTIVNIH STRUČNJAKA koji sve zanju.
Pa potrudite se i potražite nove rezultate nakon par dana novih iskopavanja. Očekujemo vas i vašu LOVU (samo do nje nam je stalo, a do vas bas i nije). Ipak je Evropska Civilizacija ima koljevku u vukojebini zvanoj BOSNA (i to u federalnom dijelu, kako je primjeti jedan uvaženi član ove zajednice, a ovom prilikom bih kandidovao ovu rečenicu najvećom nacionalističkom glupošću u povjesti čovjčanstva). Na kraju bih se izvinio onima koji normalno gledaju na život i stvari oko sebe, i čiji su komentari imali pozitivnu naučnu sumnju u sebi. I ja sam bio skeptik prema ideji o piramidi u Visokom, i nekom liku koji izgrava Inidianu J. pa kopa po brdima. Ali najnoviji rezultati su me zaprepastili. Nešto VELIKO sigurno postoji, a da li je to priramida, to će mo da vidimo (a čini mi se da jest.) PS. Vjerujem da će nakon ovog mog nacionalističkog odgovora na nacionalističko-rasistička sranja na ovoj temi, ovo da bude obrisano, mada su davno neke stvari trebale da budu obrisane. [ Manager @ 19.04.2006. 11:58 ] @
Citat: surferxyz:Ali najnoviji rezultati su me zaprepastili. Nešto VELIKO sigurno postoji, a da li je to priramida, to će mo da vidimo (a čini mi se da jest.) Jel' imas neki link? P.S. Zahebi politiku, zakljucace temu :( [ Pirossi @ 19.04.2006. 12:03 ] @
Citat: surferxyz Ali najnoviji rezultati su me zaprepastili. Nešto VELIKO sigurno postoji, a da li je to priramida, to će mo da vidimo (a čini mi se da jest.) Pa naravno da postoji. To što je otkrio taj naućnik mi zovemo - brdo. A brdo, jest', veliko. [ Manager @ 19.04.2006. 12:11 ] @
@Pirossi
aj' da se ne zahebavamo, ovo je case-sensitive, bar jednu temu da isteramo mirno i dostojanstveno do kraja. Daklem: ako ima neki link o najnovijim rezultatima please? [ surferxyz @ 19.04.2006. 12:27 ] @
[ adenis @ 19.04.2006. 14:55 ] @
[ ton_majstor @ 19.04.2006. 18:19 ] @
Zna se gde ovo vodi... a na ES to neće moći!
Imate još neko vrlo određeno vreme da se dokažu tačnim tvrdnje o "piramidama", jer se iz aviona vidi da ovo nema veze sa IT forumom! To važi i za one koji se smeju i one koji su ozbiljni! Grrrrr... [ biotech @ 19.04.2006. 19:32 ] @
pa ovo je mad zone, sta ima veze
[ Manager @ 19.04.2006. 20:02 ] @
Citat: Forum: MadZone Opis: Za teme koje ne spadaju ni u jedan od ostalih foruma, a na neki način mogu biti zanimljive ostalim korisnicima. Pa zakljucaj odmah, može ti se. Čemu to režanje... ccc :( [ ton_majstor @ 19.04.2006. 20:09 ] @
Nije bre ljudi demonstracija MOĆI od strane mene, nego od strane ljudi koji hoće da se promovišu... i svoj cinični lokalpatriotizam!
Neću ja NIŠTA da lockujem bez razloga! Samo usmeravam diskusiju u pravcu ili IT (ovo je ES), ili da ne bude nacionallizma! Pozdrav! (režim UVEK, na ove gluposti!) [ Cileinteractiv @ 19.04.2006. 22:00 ] @
Po svemu sudeći moramo još dosta sačekati jer su otkopavanja tek počela a loše vreme ometa radove i dolazak do novih saznanja.
[ adenis @ 20.04.2006. 09:02 ] @
ma i ja sam ispocetka bio skeptican i smijao se. cuj piramide u visokom, hahaha. pa pocese vicevi.
kaze odakle su egipcani porijeklom? izbjeglice iz visokog. pa kako se zove faraon sahranjen u piramidi u visokom? amon ba! ali kako vrijeme prolazi nisam bas siguran da se ispod brda ne krije neka monomentalna gradevina. zasto se ne bi krila? ima raznih tvrdnji da je troja bila negdje na podrucju hercegovine pa se niko tome ne smije ali niko i ne zna tacno, nego svi kazu pa mozda i jeste. covjek je vrsio analizu iskopanog kamenja i tvrdi da je starost gradevine oko 12.000 godina. ko zna sta je bilo prije 12.000 godina na ovim prostorima i ko je tu zivio???neka ga nek kopa nikome ne smeta, kopa vlastitim parama i donacijama, pa ako iskopa promjenice istoriju evrope citave a ne samo balkana a ako ne iskopa svi ce mu se slatko smijati i morat ce se vratiti u ameriku i nikad vise nece doci u bosnu a kamoli u visoko (nazalost). [ surferxyz @ 20.04.2006. 10:41 ] @
Da se nadoežem na prethodni post.
Čovjek ničim izazvan, i nitko to njega nije tražio, dođe u Jugu(Bosnu(Hercegovinu))) i kaže kod vas u Gabeli je bila Troja i vi treba da to istražujete i da dignete dobru lovu na tome. I šta bi, cijeli svijet rekao, moguće, nivo mora bio mveći, luka, brdo, bla, bla, bla ..., a na balkanu svi skočili i u glas viču, Jest vi normalni, troja kod nas, nema šanse, konja imamo al ne trojanskih.... I ode čojk ko popisan, a silni jugoslovenski naučnici se diviše svom podvigu. (Usput, prije 5-6 godina se ponovo aktiviralo to pitanje u bijelom svijetu, al su sad malo pametnije postupili, nama nisu ništa rekli.) I ja predlažem da se iskopavanje zaustave, i da se cijeli balkan fino proglasi internacionalnim parkom prirode u kojem se odvija nevjerovatan prirodni fenomen. Evolucija je promjenila smjer i od ljudi nastaju majmuni. :) Jedino na taj način mogu da objasnim snagu negativnih reakcija i protivljenje iskopavanju, kako u Bosni tako i oko nje. [ zaraza @ 20.04.2006. 10:52 ] @
kako se niko ne smeje na pominjanje troje u hercegovini? ja eto prsnem od smeha, pogotovo sto znam da je Troja jos davno otkrivena, a nalazi se u turskoj...
elem, to njegovo otkrice je pre par meseci bilo najavljivano kao "otkrivene piramide u bosni", dakle kao nesto zavrseno i gotovo, a pre par dana u novinama tekst o tome kako arheolozi tek pocinju iskopavanje i tek ce da utvrde sta tu ima.... e sad, ja sam gledao njegov sajt, gde je on prezentovao svoj 'rad' u vidu par nekih skica koje izgledaju kao da ih je crtalo dete, sto mi je dalo povoda da se smejem celoj toj prici.... ali, opet ko zna, kasnije nisam pratio razvoj situacije, mozda taj osmanagic i nije blesav kao sto izgleda... [ atlas @ 28.05.2006. 12:52 ] @
I ja sam bio skeptičan,no kad sam lično otišao i vidio zaista sam ostao bez texta...
gdje god je iskopana zemlja ispod je nesto nalik nasem BETONU Skoro je stručnjak Barakat,Egipćanin, dolazio kod nas i potvrdio da su ljudske ruke ono radile,,, al žalosti,ovdje se vode zestoke polemike oko toga, jos gore nestrucni ljudi pametuju, mnogi su to osporavali i čovjeka nazivali ludim,bez da su i vidjeli sta,,, sve dok nisu došli na lice mjesta i vidjeli da nešto zaista postoji.. Fondacija poziva sve ljude, stručnjake,iz cijelog svijeta, ovo nije privatno ***ovo je globalni poduhvat,važan ne samo za Bosnu nego i za cijeli svijet da ne govorim za nas balkan-region.. molim sve da se okane nacionalnih ili političkih komentara,, Znam da ce neko imati odgovor na ovo ali sta ces... Dodite u Visoko i pogledajte, interesantno je.... [ ton_majstor @ 28.05.2006. 16:30 ] @
Pa naravno da to nije lokalitet iz vremena Mehmed-Paše Sokolovića (ko je to?)... nego je verovatno (hihihi) MNOOOGO stariji.
Niko ovde nije rekao da je sve to Bošnjačko-lokalpatriotska propaganda, nego je bez REALNIH i PROVERENIH argumenata teško pričati o bilo čemu korisnom ovde. Bila je Troja svojevremeno i u dolini Neretve, Ilirske kraljice i danas bivaju kvazimuslimanske legende u Albaniji... Dok ne bude BETON i na svetskom nivou, o tome ćemo raspravljati kao o lokalnoj egzotici. A da treba otići tamo, zašto ne, pogotovo ako Visoko ima lepu prirodu, fine pršute, pečenje ili rakije, ili ljudi nude jeftino smeštaj. Pozdrav! [ Cileinteractiv @ 28.05.2006. 22:00 ] @
Evo jednog linka na kome možete opširno pročitati stavove, zaključke i aktivnosti glavnog "pronalazača" g.dina Osmanagića; http://www.domaci.com/viewtopi...ad59d92b6d44925be7fa702db2348d
[ Not now, John! @ 28.05.2006. 22:30 ] @
Zašto bih ja dolazio u Visoko da se uvjerim? Da ostavim koju paru gradu, kupim trouglastu picu ili kakav suvenir?
Prije nekoliko dana je na BHT1 bio dokumentarac o piramidama i ja ništa u filmu nisam vidio što bi me uvjerilo - ni jedan materijalni dokaz. Na zvaničnim stranicama takođe ništa. Brdo zaista ima neprirodan oblik, ali da bi ljudi bili uvjereni da se radi o piramidi potrebno je mnogo više od par kamenih ploča (kojih BTW u mom selu ima koliko hoćeš i sve su nastale prirodnim putem). [ Cileinteractiv @ 28.05.2006. 22:46 ] @
Slažem se sa tobom, neka oni prvo skupe hrabrost da otkopavaju brdo. Lako je pričati i povlačiti paralele ipak još nema konkretnih materijalnih dokaza i sve se svodi na zanimljivost. Baš nedavno sam putovao u planinske i primorske krajeve video sam jako puno brda koje podsećaju na piramidu.
[ ton_majstor @ 28.05.2006. 22:48 ] @
Uf.
Lik je u realnosti mnogo ružniji od svog avatara u profilu... wtf. Šalu na stranu, izuzevši jak poriv za dokazima i jednostavno, sumnjiv način dolaska do činjenica... ne može se poreći da tu ima jako puno lokalpatriotizma, "vannacionalnog" (cvrc), ezoteričnih nastojanja i očiglednog talenta za javno mnjenje. Hihihi... ostavimo to da se KRČKA u tom bosanskom "loncu" (uzgred, ne piše se "Bosanske planine", već "bosanske planine"), pa ako bude para, biće i piramida (djeve Marije u Međugorju), a ako ne, barem smo se nagledali gline, "organskih ostataka", laporca, krečnjaka i "BETONA" u onim iskopinama. Čuj, 10-17 metara naslaga za 10.000 godina? Što se tiče južnoameričkih analogija, zaista je tu sve u Božjim rukama. Mada, mnogo sam skeptičan kad se ovako sistematično, ali ipak na silu pokušava doći do istine. Pogotovo kada je to uvijeno u žutoplavu (čemu to?) zastavu naciona... eto. Keep diggin', guys... to brdo zaista izgleda blesavo! Pozdrav! [ biotech @ 28.05.2006. 23:05 ] @
e bas bi voleo da nadju neko cudo tamo!
cisto zbog vas pljuvaca. pogledajte samo koliko u srbiji ima uvaljivaca price, na sve strane svi nesto seru i prave se pametni..... [ Ivan Dimkovic @ 28.05.2006. 23:10 ] @
Eh, da je Vidusa (hint: www.vidusa.org) znao da The Piramida raste blizu njegove rodne grude ;-)
Pitanje za milion dolara - ako su te piramide stvarne kako to da ih nema ni u kakvim istorijskim izvorima - ili su kakvim misterioznim cudom nestale sa lica zemlje pre nego sto je neko pismen mogao da ih primeti ;-) [ enes_k1 @ 28.05.2006. 23:35 ] @
Ja se svadjao sa ljudima ovdje, i govorio kako je to nemoguce. Jbga ipak svi vezemo piramide za Egipat i Juznu Ameriku. Ali prije neki dan doveli ljudi nekog Egipcanina koji onako magicnom rukom dodirnuo "kamen" i rekao da je od istog materijala od kojeg je i Keopsova piramida. Mada sa geoloskog faxa u Sarajevu i u Tuzli tvrde da tu u stvari nema nista Indiana Jones ipak hoce da pronadje "Sveti gral" pa makar i na silu.
Eh naci ce je visocaci taman kad bi je nocu pravili a danju otkopavali [ anardeV @ 29.05.2006. 10:49 ] @
Arheolog Zemaljskog muzeja BiH, stručnjak za praistoriju Zilka Kujundžić-Vejzagić, ocenila je tvrdnju o postojanju piramide na brdu Visočica u Visokom kao "oblik mešetarenja u poratnom periodu" i nazvala je "tragičnom spekulacijom, jer neko zarađuje na naivnosti ljudi".
Arheološkim iskopavanjima je utvrđeno da se na tom području nalazi srednjovekovni grad Visoko, smešten na brdu Visočica, koji pripada periodu vladavine kraljeva Kotromanića, odnosno periodu srednjeg veka - izjavila je Kujundžić-Vejzagić. Komentarišući naučnu osnovu za poslednje tvrdnje Semira Osmanagića o postojanju piramide na Visočici, ona je istakla da uopšte ne zna o kom naučniku je reč. Ne znam autora tih tvrdnji, on nikada nije došao u Zemaljski muzej BiH da nam se, kao naučnik, predstavi s takvim tvrdnjama, niti znam gde je i kada diplomirao arheologiju, kao što prenose mediji - rekla je ona i dodala da Osmanagić sarađuje s Muzejom u Visokom, koji uopšte nema stručnjaka arheologa. Mislim da čitava ta priča pomalo ima i političku podlogu. Ovo je vreme kada se dosta priča o srednjem veku, na primer, Hrvati dosta svojataju Kotromaniće i kraljicu Katarinu, kojoj je nedavno otvoren i spomenik u Kraljevoj Sutjesci. Smatram da cela priča predstavlja izvesnu kontru tome. Ta navodna grupa stručnjaka s Osmanagićem otkrila je da Visočica nije prirodno brdo, već piramida i to je smešno - naglasila Kujundžić-Vejzagić. Osmanagićeve teze da nastanak "piramide" seže u poslednje ledeno doba, oko 20.000 godina pre naše ere, Kujundžić-Vejzagić ocenjuje kao spekulacije bez ikakve naučne podloge i odgovornosti. [ broker @ 29.05.2006. 11:22 ] @
Bude se dve mumije i izlaze iz piramide u Visokom.
Na to ce jedna: Zar nije trebalo da se probudimo u buducnosti? [ Nazi @ 29.05.2006. 11:54 ] @
mjenjam supu u visokom za 2 stana u bosmalu :)
[ enes_k1 @ 29.05.2006. 20:28 ] @
Izvinjam se unaprijed zbog malo duzeg posta
@anardeV Ne znam autora tih tvrdnji, on nikada nije došao u Zemaljski muzej BiH da nam se, kao naučnik, predstavi s takvim tvrdnjama, niti znam gde je i kada diplomirao arheologiju, kao što prenose mediji - rekla je ona i dodala da Osmanagić sarađuje s Muzejom u Visokom, koji uopšte nema stručnjaka arheologa. 26.05.2006. Aly Abd Barakat u posjeti Zemaljskom muzeju u Sarajevu Piše: Samra Koričić Radovi na ekskavacijama u Bosanskoj dolini piramida nastavljaju je uobičajenom dinamikom, kao i posjete, volonteri pristižu svaki dan kako bi pomogli ovoj velikoj i važnoj radnoj akciji, i tako doprinijeli ovom nesvakidašnjem i izuzetno značajnom arheološkom projektu. Danas ćemo se u vijestima posebno osvrnuti na Dr. Barakata. Ovo je drugi put od njegovog dolaska da je posjetio Sarajevo. Od svog dolaska u Visoko ovaj egipatski stručnjak marljivo radi, na vlastito inzistiranje - čak 12 sati dnevno, na odgonetanju tajni koje kriju visočke piramide. Današnji dan za njega je zato bio atipičan – nama je bilo drago da se malo uspio i odmoriti, i pritom se, nadamo se, i zabavio u našem društvu. Egipatski stručnjak Aly Abd Barakat danas je bio u posjeti nekoliko sarajevskih institucija, u pratnji svojih kolega i suradnika iz Fondacije AP BPS, Nađe Nukić, koordinatora geoloških radova, Hide Nukića iz komiteta za kazivanja mještana, i Samre Koričić, press koordinatora. Prva destinacija bio je Geološki Institut pri Građevinskom fakultetu u Sarajevu, gdje je Dr. Barakat razgovarao sa svojim sarajevskim kolegama, dr. Nijazom Škripićem i Ferid Skopljak o dosadašnjim nalazima i mogućnostima laboratorijske analize dosad pronađenih zanimljivih artefakata na terenu. Takođe, Fondacija je za Dr. Barakata kupila geološku kartu Bosne i Hercegovine, kao i prateću knjigu na ovu temu, što je Dr. Barakat istaknuo kao bitan alat i pomoć u njegovom budućem radu na arheološkim nalazima u Visokom. Nakon posjete Geološkom Institutu, Dr. Barakat je sa članovima Fondacije produžio u Zemaljski muzej gdje je pogledao izložbe nekoliko zanimljivih zbirki, pokazavši poseban interes za razdoblje paleolita. Zbog renoviranja odjela za minerologiju i petrografiju nije bio u mogućnosti pogledati tu zbirku, ali je razgovarao sa ljubaznim osobljem muzeja, o različitim temama. Dr. Barakat takođe je u knjižari «Byebook», gdje nas je dočekao susretljivi direktor Damir Uzunović, kupio nekoliko vrijednih i zanimljivih knjiga na engleskom i bosanskom jeziku,iz oblasti historije grada Visokog i Bosne i Hercegovine kao i politike BiH, a turistički vodič grada Sarajeva dobio je na poklon. Nakon što je klanjao džumu u Begovoj džamiji na Baščaršiji, dr. Barakat je prošetao ovim starim i najupečatljivijim dijelom Sarajeva, gdje smo sreli još jednog člana Fondacije, Ahmeda Bosnića, kojem smo se pridružili na osvježavajućem piću – smreki, tako da se naš gost iz Egipta na sarajevskoj Baščaršiji osjećao sasvim kao kod kuće, kako nam je i rekao. Bilo je zanimljivo vidjeti reakciju prodavača «piramidalnih» suvenira na Baščaršiji, nakon što bi Aly pogledao njihove rukotvorine, a mi im objasnili ko im je potencijalna mušterija – «Egipćanin koji je potvrdio postojanje Bosanskih Piramida». Nakon ručka u jednoj sarajevskoj aščinici, Dr. Aly Abd Barakat je otišao na dogovoreni sastanak sa ambasadorom u Egipatsku ambasadu. Nakon sastanka, Dr. Barakat vratio se u Visoko, kako bi od ranog jutra bio «u službi» bosanskih piramida. Toliko o tome da ih nije posjetio, ali sve to opet nema veze. Ja samo znam da je tzv. "vincanska" kultura medju najstarijim, ako ne i najstarija na nasim prostorima a oni o piramidama nisu imali pojma, a tih 300 km ipak nije neka udaljenost cak ni kada se ide pjeske, a tu je i jos starija starcevacka, a cak ni u tragovima kulture iz Lepenskog vira nema tragova niti saznanja o ikakvim piramidama koje su tu u blizini prakticno [ Ivan Dimkovic @ 29.05.2006. 20:44 ] @
Citat: Nakon što je klanjao džumu u Begovoj džamiji na Baščaršiji, Heh jbt - tacno se vidi pattern. Neki "naucnici" u Srbiji su svojevremeno 90-tih trubili o "toponimima po Indiji koji pokzuju da su Srbi narod najstariji" - isti takvi "naucnici" iz Hrvatske su poradili na 'znanstvenoj' teoriji da su Hrvati doplivali iz Irana (ista stvar inace posredno vazi i za Srbe ako je verovati istoj teoriji, mada se to na istom mestu i ne pominje - no dobro ;-) a evo sad i bosnjacika "eminentna inteligencija" pronalazi i piramide na mestima gde nema bas puno logike da se posadjuju piramide :-) Velikim-malim nacijama treba i velika-mala istorija i geologija kako bi valjda bile jos vaznije :( Na zalost. Sta je sledece? Otkrivanje Atlantide kod Svetog Stefana? Stonehenge u Tetovu? Otkrice nedostajuce karike u evoluciji coveka - Homo Surdulikus? [ enes_k1 @ 29.05.2006. 20:51 ] @
Ah da, zaboravih da napomenem da ako je i Barakat strucnjak kao Ahmed Bosnic ( osrednji pisac koji glumi Danikena koji je btw i onako smijesan ) onda me ne bi cudilo da se utvrdi kako su te piramide sigurno tvorevina vise inteligencije iz svemira
[ Dark Icarus @ 29.05.2006. 22:46 ] @
Hehe... Amon Ba... odlično...
Citat: enes_k1: Radovi na ekskavacijama u Bosanskoj dolini piramida nastavljaju je uobičajenom dinamikom, kao i posjete, volonteri pristižu svaki dan kako bi pomogli ovoj velikoj i važnoj radnoj akciji, i tako doprinijeli ovom nesvakidašnjem i izuzetno značajnom arheološkom projektu. I vidiš ti to, nisu ni zamahnuli lopatom a već je to "Dolina piramida", već asfaltiraju puteve, dovode egipatske "eksperte"... hehe... neka, neka, nek' se i oni malo okoriste od euroturizma. K'o da nismo svi čitali lektiru o Eri i kadiji, bilo je krajnje vreme da poprime i u Visokom nešto od tog mentaliteta. [ SupermenX @ 30.05.2006. 00:29 ] @
meni samo nije jasno sto ne kopu sa vrha, nego od dole?
Pa valjda ce od gore bolje videti da li je to piramida, ili sta vec.... [ Nibble @ 30.05.2006. 02:27 ] @
Citat: SupermenX: meni samo nije jasno sto ne kopu sa vrha, nego od dole? Pa valjda ce od gore bolje videti da li je to piramida, ili sta vec.... Pa fol ti je u tome da to sto duze traje a ne da se odmah ofiraju :) [ anardeV @ 30.05.2006. 07:19 ] @
@ Enes_k1:
sorry :-)))...vec duze nisam u Sarajevu tako da mi je promakao njegov posjet vaznim istitucijama. \OK...kad si vec spomenuo "vincanska" kultura u potpunosti se slazem sa tabom da je medju najstarijima.... Na prostoru između Skoplja i Budimpešte, i od sofijskog polja do rijeke Bosne, razvijala se Vinčanska kultura, najveća, i jedna od najrazvijenijih praistorijskih kultura Evrope. Smatra se da je ova balkanska civilizacija postojala između 5500. i 4000. godine prije naše ere i da predstavlja nastavak starije, neolitske Starčevačke kulture, koja se oslanjala na još drevniju (iz doba mezolita) kulturu Lepenskog vira. :-))uostalom..Vinčanska kultura je prva civilizacija koja je poznavala preradu metala ELEM...KAKVE SVE OVO VEZE IMA SA OVIM NASIM "PIRAMIDAMA" :-)))))))))) ? Citiram : "Na vrhu bosanske piramide Sunca bio je hram koji su, kao i piramidu, sagradili prailiri, narod čiju starost Osmanagić procjenjuje na oko 27.000 godina. Potomci prailira, odlučno tvrdi, i danas čine 50 posto stanovništva BiH, Hrvatske i Slovenije. Prema njegovu mišljenju, drevni ilirski gradovi Asseria i Varvaria u Dalmaciji, Daorson u Hercegovini i Medun u Crnoj Gori znatno su stariji nego što službeni arheološki izvori tvrde. heh....komentar? :-) [ dobio_7 @ 30.05.2006. 18:56 ] @
/\
/ \ / \ --------- Meni je sve ovo simpa, bar je zanimljivo a sta se krije ispod brda cemo videti! Mada sve se radi na osnovu prepostavki sto me podseca na onaj thread o Piramidi, borju pi i jednacinama ovde na ES... Mada vam tvrdim da u Srbiji ima bar pet piramida... :) [ djsakol @ 31.05.2006. 07:03 ] @
Joj citam ove postove gore tipa "nema nikakvih ostataka o piramidama, nikakvih tragova" . Pa ljudi poziji znatel kako su nasli egpiatske piramide. NA ISTI FAZON. Neko je prijemtio nepravilan oblik i poceli ljudi kopat i iskpojau piramidu iz 25 M taloga pjeska. Eh sad posto u Bih nema pjeska normalno da je prekriveno zemljom, a to sto nema zapisa i dokaza je vjerovatno zato sto je STARO OKO 5000 godina. Eh sad ukljucite malo mozgove i dobro razmislite sta ste laprdali gore...
[ adenis @ 31.05.2006. 09:04 ] @
hehehe. ovo se razvija u nezeljenom pravcu. u opste nije bitno da li je piramida ili nije. istorijska cinjenica je da je na tom mjestu bio stari kraljevski bosanski grad visoki. druga cinjenica je da to arheolosko nalaziste u opste nije ispitano. treca cinjenica je da stvarno postoje tuneli kojima su kralj i kraljica pobjegli pred turcima i da niko ne zna gdje je ulaz a gdje izlaz iz tih tunela niti gdje ti tuneli vode. sad su silazili u te tunele i isli su kroz te tunele 2 km. neko je nekada sagradio tunel ispod visokog koji je najmanje dug 2 km. pa i to je za respect. cak sam cuo da je na pojedinim dijelovi tunel sirok 4m a visok 2m. pa znaci kamion bi mogao proci kroz tunel a graden je nekada bez danasnje mehanizacije.
nesto ima. a sta je to niko ne zna niti ce znati dok se ne zavrse ispitivanja. mozda je piramida a mozda i nije. i niti se moze tvrditi da jeste niti da nije dok se ne zavrse sva ispitivanja. velika je stvar kada bi se otkrilo da su stvarno piramide u pitanju. to bi promjenilo citav tok ljudske istorije i dosadasnje znanje o razvoju covjeka. u tome i lezi citav problem i zbog toga mnogi odbijaju takvu mogucnost. a evo ja sam skoro gledao na nacionalnoj geografiji gdje neki naucnici tvrde da su u egiptu sfinga i keopsova piramida stari oko 12.000g i da ih u opste nisu izgradili egipcani nego da su se egipcani naselili oko piramida i gradili manje piramide koje nisu bile tako dugotrajne kao ove ove vec postojece. tim se naucnicima niko ne smije. mene samo zivo interesuje sta je unutar tih gradevina u visokom. kada se pocnu vaditi predmeti iz unutrasnjosti i kada se ispita gradevina iznutra tada cemo znati o cemu se radi. do tada se mozemo bez veze svadati jer niko ne zna da li je u pravu. [ Not now, John! @ 31.05.2006. 10:50 ] @
Citat: adenis: ja sam skoro gledao na nacionalnoj geografiji gdje neki naucnici tvrde da su u egiptu sfinga i keopsova piramida stari oko 12.000g i da ih u opste nisu izgradili egipcani nego da su se egipcani naselili oko piramida i gradili manje piramide koje nisu bile tako dugotrajne kao ove ove vec postojece. tim se naucnicima niko ne smije. --- OT --- Za piramide u Egiptu postoje brojni dokumenti koji govore ko ih je pravio, kada i kako. Problem sa Sfingom je u tome što takvi dokumenti ne postoje. Nedavno je na hrvatskoj nacionalnoj TV bio BBC-jev dokumentarac u kome je iznesena pretpostavka da je sfingu isklesao vjetar od velikog kamenog brda, a da su je Egipćani naknadno doradili (dodali šape, ukrase i boju). U prilogu imate nekoliko sličica iz pomenutog dokumentarca koje prikazuju neke slične slučajeve klesanja stijena koje mnogo podsjećaju na sfingu. --- OT --- [ anardeV @ 31.05.2006. 13:25 ] @
UZBUDLJIVI DOKAZI O POSTOJANJU NIZA CIVILIZACIJA PRIJE 7000, 12000 I 50000 GODINA KOJI CE ZAUVIJEK PROMIJENITI POGRESNU SLIKU SVIJETA KOJU NAM NAMETAJU OFICIJELNA NAUKA, OBRAZOVANJE I MEDIJI
http://www.alternativnahistorija.com/AH7.htm Pitali Egipcanina zasto je dosao u Visoko, a on im odgovori: - Dosao sam da izvadim rodni list! [Ovu poruku je menjao anardeV dana 31.05.2006. u 15:34 GMT+1] [ Not now, John! @ 31.05.2006. 14:52 ] @
Zašto onda na pomenuti sajt ne dodati i onu čuvenu doktorsku disertaciju "Srbi - narod najstariji", dr Olge Luković-Pjanović?
[ anardeV @ 31.05.2006. 15:11 ] @
Citat: Not now, John!: Zašto onda na pomenuti sajt ne dodati i onu čuvenu doktorsku disertaciju "Srbi - narod najstariji", dr Olge Luković-Pjanović? ...Meaning? [ ton_majstor @ 31.05.2006. 15:16 ] @
Citat: Pa ljudi poziji znatel kako su nasli egpiatske piramide. NA ISTI FAZON. Neko je prijemtio nepravilan oblik i poceli ljudi kopat i iskpojau piramidu iz 25 M taloga pjeska. Odavno ništa ovako nesrećno i nakaradno sročeno nisam pročitao. Bože, gde vi ljudi živite? Pozdrav! [ Not now, John! @ 31.05.2006. 16:15 ] @
Citat: anardeV: ...Meaning? Poenta je da je ta disertacija "dokazala" da su Srbi narod najstariji, kao što taj sajt "dokazuje" postojanje civilizacija prije x*10^4 godina. [ enes_k1 @ 31.05.2006. 18:14 ] @
@annardeV
ELEM...KAKVE SVE OVO VEZE IMA SA OVIM NASIM "PIRAMIDAMA" ))))))))) ? Pa ima vez zbog tvrdnje da su nastale cirka nekih 15.000 hiljada godina prije Vince. A zna se da su o egipatskim piramidama postojali zapisi ali se nije znalo gdje su. Cudno je kako to da o ovima nije bilo nikakvih zapisa nego fino Sem i Ahmed otisli na dzumu i sto bi rekao Rambo providjenje ih po tintari taklo. Mislim stvarno , brdo ima cudan oblik ali punih 20.000 godina to niko nije primjetio [ DjoleReject @ 01.06.2006. 01:33 ] @
A o kakvom "otkrivanju" piramida vi govorite???
Mozda sam ja neupucen, ali kontam da je oko piramida uvek bilo ljudi i da se nije desilo da se one "izgube", pa da bi ih neko "otkrivao"... Jeste pustinjski pesak zajebana stvar, ali sto ih sad ne pokrije? Cisti se redovno oko njih, da ne bi opet "nestale"? A sto se tice bosanaca, dobra im je fora... Mada je meni jedini autoritet za tu istoriju Deretic (ciji je Olga ucenik ako se ne varam). Ja otkad sam shvatio da su Srbi najstariji, nemam problema ni sa cim! Ali ono sto nije smesno i zbog cega se takve teorije i mogu odrzati je cinjenica da ni oficijelna nauka ne raspolaze sa mnogo vise dokaza od "alternativnih" istoricara. To ti je sve ukupno takva komedija da je jedino tuzno kad cujes obrazovanog coveka da govori stvari kao sto su "ti je dokazano" ili "to se zna vec godinama". Taj isti obrazovani covek ce ti se nasmejati u lice kad mu izneses teoriju po kojoj se neki algoritam moze racunati sa manje potrosenog procesorskog vremena i reci ce (opravdano) - aj ti to dokazi momcino, pa da onda pricamo... A kad je istorija (proporcionalno starosti posmatranog doba) u pitanju, tu ti je dovoljno da budes autoritet, pa da tvoje reci budu sveto pismo. Zato ja to ne smatram naukom, nego necim blizem astrologiji - "moz` da bidne, a ne mora da znaci". Decenijama su neki nasi istoricari (posebno Pesic) pokusavali da dokazu da je Vincansko pismo cinjenica, ali to nije moglo proci, jer bi mnoge doktorske disertacije pale u vodu, posto bi to osporilo dotadasnje najstarije. A i ko bi prepravljao udzbenike... Pre godinu-dve su se ipak dogovorili da to jeste pismo, a ne gomila slucajnih zareza, ali udzbenici se tesko menjaju. A kad neki Etiopljanin nadje starije, opet ce "istina" da postane "nekad smo tako mislili", samo sto te stvari imaju uzrocno-posledicnu vezu sa mnogim drugim oblastima, pa se jasno vidi da citava praistorija stoji na vrlo klimavim nogama. Naravno, ovo necete cuti od doktora istorije, jer bi to bilo kao da se popisa na svoju diplomu. Postene analize ostaju onima koji nisu dovoljno strucni, a oni koji jesu, nemaju interes... I to mi je Nauka... [ anardeV @ 01.06.2006. 05:30 ] @
Citat: enes_k1: Cudno je kako to da o ovima nije bilo nikakvih zapisa nego fino Sem i Ahmed otisli na dzumu i sto bi rekao Rambo providjenje ih po tintari taklo. Mislim stvarno , brdo ima cudan oblik ali punih 20.000 godina to niko nije primjetio Piramidioti [ anardeV @ 01.06.2006. 06:07 ] @
Više od 10.000 stranih i domaćih turista tokom vikenda posjeti arheološki lokalitet brda Visočice, gdje traju iskopavanja na Bosanskoj piramidi Sunca, kazao je za FENU izvršni direktor Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" Mario Gerussi.
Turisti dolaze iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, ali je uz bh. dijasporu, zabilježena velika posjeta i stranih turista. Kako ističe Gerussi, Visočicu su do sada obišli posjetioci iz Kanade, SAD-a, Japana, Švedske, Austrije i Njemačke. Za nekoliko dana Fondacija će dobiti i oficijelnu turističku agenciju, a riječ je Sol Azuru, koja će uskoro definirati svoju ponudu zainteresiranim domaćim i stranim turistima. Kako je rečeno FENI iz ove agencije, u organizirane obilaske arheoloških lokaliteta u Visokom bit će uključen i profesionalni tim vodiča, koji se trenutno nalaze na specijaliziranoj obuci za tu vrstu turističke ponude. Agencija će nuditi jednodnevne ili dvodnevne aranžmane posjete Visokom, uz mogućnost organiziranog smještaja, a ponuda će biti prilagođena svim zahtjevima turista. FENA 31/05/2006 16:16 [ Ivan Dimkovic @ 01.06.2006. 07:39 ] @
Idi hebote, pa ovi vec napravili mega biznis pre nego sto su i utvrdili da li je u pitanju The Piramida ili samo par ploca koje odudaraju od ostataka geoloske strukture terena ;-)
http://www.msnbc.msn.com/id/12402157/ Boga mi... Citat: Structure believed one-third taller than Egypt's Great Pyramid of Giza :) Inace... http://www.archaeology.org/online/features/osmanagic/ Citat: Construction of massive pyramids in Bosnia at that period is not believable. Curtis Runnels, a specialist in the prehistory of Greece and the Balkans at Boston University, notes that "Between 27,000 and 12,000 years ago, the Balkans were locked in the last Glacial maximum, a period of very cold and dry climate with glaciers in some of the mountain ranges. The only occupants were Upper Paleolithic hunters and gatherers who left behind open-air camp sites and traces of occupation in caves. These remains consist of simple stone tools, hearths, and remains of animals and plants that were consumed for food. These people did not have the tools or skills to engage in the construction of monumental architecture." I naravno... Citat: There is public outcry within Bosnia, and an online petition that seeks to shut down Osmanagic's project. But he apparently has backers within the federal government and the Sarejevo city government. Whether he is allowed to continue or not is unresolved for now, and his website makes no mention of any controversy. And even when the mainstream media catch up and realize that the "Bosnian Pyramid of the Sun" is no such thing, it will have entered the annals of fantastic archaeology and will have a multitude of believers and defenders. ;-) Mislim da i danas ljudi veruju da postoji ljudsko lice na Marsu, ne? Ne sumnjam da prica o bosanskoj piramidi nece nikad umreti cak i ako se pokaze da je u pitanju samo brdo ;-) [ anardeV @ 01.06.2006. 10:23 ] @
Kustosica Zemaljskog muzeja u Sarajevu, Zilka Kujundžić – Vejzagić, kao jedan od prvih oponenata hipoteze Semira Osmanagića da se u visočkoj dolini krije više piramida, danas je po prvi put u posjeti ovom arheološkom lokalitetu. Prema informacijama s platoa Visočice, kustosica se trenutno nalazi u obilasku ostataka starog grada "Visoki" na vrhu brda "Visočica". Zilka Kujundžić – Vejzagić Osmanagića smatra sanjarom, a njegovu je hipotezu javno u medijima u više navrata negirala s obrazloženjem da je taj lokalitet istražen i da nema naznaka postojanja takvih građevina Osmanagićeve teze da nastanak "piramide" seže u posljednje ledeno doba oko 20.000 godina prije naše ere Kujundžić-Vejzagić ocjenjuje špekulacijama bez ikakve naučne podloge i naučne odgovornosti.
[ Black_eyed @ 01.06.2006. 10:50 ] @
Ne znam sta cekaju sa lansiranjem full range proizvoda koji iskoriscavaju ovu medijsku halabuku.
Ljudi ajmo po jedno Faraonsko Pivo!!! ;))) [ anardeV @ 01.06.2006. 11:07 ] @
Citat: Black_eyed: Ne znam sta cekaju sa lansiranjem full range proizvoda koji iskoriscavaju ovu medijsku halabuku. Ljudi ajmo po jedno Faraonsko Pivo!!! )) da! hehe Ovo me sve podsjeca na onaj vic kad se azdaja probudi iza sedam mora,iza sedam gora,iza sedam dolina,iza sedam planina i kaze..." u hebote, gdje je zivim..." [ su27killeryu @ 01.06.2006. 15:30 ] @
Citat: Not now, John!: Samo da ova priča o piramidama ne ispadne najveća arheološka zabluda... Da, ja sam bas pomislio da ce nesto drugo da ispadne. Osmanagic se udruzio sa Mare&Zare Co. Nasa je to krv. [ JimRainor @ 01.06.2006. 15:50 ] @
To me podsetilo na onaj prastari vic:
Kopali Rusi 200 metara pod zemljom i nasli telefonski kabl Sutra vidis u novinama: Rusi i pre 1000 godina imali telefon Kopali Ameri 400 metara i naski poticko vlakno Sutra u novinama: Ameri i pre 2000 godina imali internet Bosanci sve to culi i krenuli da kopaju. Stignu do 600 metara i ne nadju nista Sutra objave: Bosanci i pre 3000 godina imali mobilni telefon! [ biotech @ 01.06.2006. 16:01 ] @
salio sam se, nemoj da zakljucavate, interesujeme sta ce biti
rodjen sam tamo u blizzini, mozda imam neke moci mozda imam potomke medju faraonima [Ovu poruku je menjao biotech dana 01.06.2006. u 22:44 GMT+1] [ enes_k1 @ 01.06.2006. 21:30 ] @
Eh gotovo je , pocela su prozivanja, ajde fino nek neki mod ovo zakljuca da ne mlatimo vise bezveze.
[ ton_majstor @ 02.06.2006. 10:12 ] @
Neka je online, obrisaću svaku nacionalističku aluziju ovde. A da ste preterali, jeste!
Znači, samo FAKTA. Čekamo "kustosicu" da iskusturi... pa ko sazna, nek javne! Pozdrav! [ surferxyz @ 02.06.2006. 10:50 ] @
Ono što je iskopano nije djelo PRIRODE. To otprilike stoji 99,5%
A da li je kompletno brdo piramida, to će mo da vidimo. [ Deep|Blue @ 02.06.2006. 12:58 ] @
cekaj jel tamo ista iskopano ili nije?
Slike pokazuju samo "sumnjivo brdo" i nista vise. stotine dobrovoljaca kopaju danima, a nista ne pomalja. kako su krenuli na kraju ce da nadju zrno graska [ bogos_z @ 02.06.2006. 13:26 ] @
[ enes_k1 @ 02.06.2006. 19:34 ] @
BIJELjINA, 1. JUNA /SRNA/ - Direktor Muzeja Semberije u Bijeljini Mirko Babić rekao je da iskopane i pažjivo očišćene stijene na Visočici kod Visokog nemaju nikakvu vezu sa nacrtanom rekonstrukcijom potpuno izmišljene piramide i da su to prirodni kameni blokovi, koji nisu djelo ljudskih ruku.
''Visočica nema ostale tri strane zamišljene piramide. Tu je jednostavno riječ o uobičajenim prirodnim ljepotama naše zemlje'', naglasio je Babić u saopštenju. On je dodao da će kada prođe ''euforija'' u vezi sa piramidom, BiH služiti za porugu i prezir u međunarodnoj zajednici. a vise na http://piramida.blogger.ba/ Eto vidi se kako se slazu Sarajevo i Bijeljina Sve skolovanih sto ima u BiH tvrde da nema piramide i u tome se slazu 1000000000000% [ Cileinteractiv @ 02.06.2006. 20:25 ] @
Ma da čoveče, kakva piramida. Dunuli su u fenjer
[ vaske71 @ 02.06.2006. 21:18 ] @
Ajte ljudi jos samo da dodje Stiven Spilberg bice to boli glava videcete
[ xtcctxxtc @ 02.06.2006. 22:03 ] @
UNESCO stiže u Visoko 02.06.2006. @ 10:28 Alma Beganovic U razgovoru sa Sulejmanom Tihićem na Samitu lidera država jugoistočne Europe u Opatiji, generalni direktor UNESCO-a Koichiro Matsuura do sada otkrivene dokaze o postojanju piramida u blizini Visokog nazvao je spektakularnim. Sulejman Tihić, na samitu gdje se razgovara o novoj viziji regije kroz međusobno otvaranje i približavanje kulturnog naslijeđa ovih zemalja, pozvao je UNESCO da pošalje nekoliko svojih stručnjaka u Visoko. Prema nalazima grupe eminentnih arheologa, tu se nalaze ostaci nekoliko piramida. Ukoliko ove teze budu potvrđene, to će biti jedno od najznačajnijih arheoloških otkrića u svijetu, koje će u znatnoj mjeri promijeniti povijest Europe, a od naše regije napraviti jednu od najznačajnijih znanstvenoistraživačkih i turističkih destinacija - rekao je Tihić, uputivši poziv i svim državama u regiji da njihovi arheolozi sudjeluju u iskopavanju na terenu. Matsuura je tokomodvojenog susreta s Tihićem potvrdio kako će ova međunarodna institucija poslati svoje stručnjake koji će provjeriti tvrdnje i iznesene dokaze o postojanju piramida. Na osnovu te procjene, UNESCO će se odrediti hoće li se i u kojem iznosu uključiti u financiranje ovog projekta. Sigurni smo da će UNESCO odigrati značajnu ulogu u tome - izjavio je Tihić nakon susreta. On je, piše Avaz, direktora UNESCO-a pozvao i da podrži kandidaturu Mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, te Starog grada Jajce i pećine Vjetrenica za listu svjetske kulturne baštine. - Budite uvjereni da će UNESCO nastaviti suradnju s BiH - poručio je Matsuura U dokumentu koji je pripremio UNESCO konstatirano je da je u proteklih šesnaest godina ova regija bila područje opterećeno žestokim sukobom, koji je pogrešno pripisan različitom kulturnom naslijeđu i kulturnim vrijednostima. - Uništavanje kulturnog naslijeđa bilo je samo jedna od posljedica sukoba, u kojem su se materijalna kulturna dobra uništavala kao nacionalni simboli bez obzira na njihovu izvanrednu vrijednost za globalno kulturno naslijeđe - zaključeno je u dokumentu. Zbog toga se UNESCO angažirao na obnovi uništene baštine. Tu je posebno istaknuta obnova Starog mosta u Mostaru, koji je uz manastir Dečani na Kosovu uvršten na listu svjetske baštine. (pincom.info)
[ enes_k1 @ 02.06.2006. 22:08 ] @
Ma svi spominju tu neku grupu "eminentnih" arheologa , a dosad jedini od priznatih ( opet relativno ) je samo jedan egiptolog a arheologa nema s glave nijednog [ Ivan Dimkovic @ 03.06.2006. 11:03 ] @
Umesto da se informisete sa lokalnih balkanskih "prenosimo sta je neko izjavio" agencija - pogledajte prave stvari:
http://portal.unesco.org/en/ev...TOPIC&URL_SECTION=201.html Sve vrvi od piramide ;-) [ anardeV @ 03.06.2006. 12:26 ] @
SARAJEVO, 1. juna (FENA) - Tim stručnjaka Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca došao je do novih materijalnih dokaza koji potvrđuju hipotezu o postojanju kompleksa piramida u Visočkoj dolini.
Naime, u podnožju uzvišenja Plješevica-Bosanska piramida Mjeseca, na dubini od 40 do 80 cm, pronađene su ploče reljefaste površine. Njihov položaj je za 15 stepeni veći od pravca sjevera, ka zapadu. Na obje ploče, vidljivo je vezivno tkivo, debljine jedan milimetar. Donja ploča je od uglačanog kamena debljine 10-15 cm a na njoj je postavljen isti kamen u ploči do dva cm, obrađen rukom. Kamen je prekriven mekanim pješčarom u gotovo istim oblicima kao položene ploče. Prema mišljenju egipatskog geologa Alija Abdulaha Berekata, ovo je najvredniji dokaz o postojanju piramida. [ anardeV @ 03.06.2006. 12:31 ] @
Od ponedjeljka, 5. juna počinje sa realizaciom jos jedna akcija koja ce nositi naziv "Željeznicom do piramida". Dijeca osnovnih i srednjih škola sa područja Kantona Sarajevo do bosanske doline piramida, Visoko, moci ce doci vozom i to po promotivnoj cijeni povratne karte od 2 KM.
Ova akcija realizovana je od strane Željeznica FBiH, općine Visoko i Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida sunca". Pored jednodnevnog izleta na bosanske piramide u cijenu je uračunata i organizovana posjeta [ Ivan Dimkovic @ 03.06.2006. 12:33 ] @
Ovo bi bilo u "Top Listi Nadrealista" ;-)
Jel se uspostavio direktan let Cairo-Plješevica? ;-) [ anardeV @ 03.06.2006. 12:40 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Ovo bi bilo u "Top Listi Nadrealista" ;-) Jel se uspostavio direktan let Cairo-Plješevica? ;-) [ Cileinteractiv @ 03.06.2006. 13:37 ] @
Mi što sumnjamo ne možemo se iskompromitovati a Vi što smatrate da piramida postoji i još prenosite vesti "optimista" niste mi baš jasni. Šta će te ako piramida ipak nema tamo.
[ enes_k1 @ 03.06.2006. 13:56 ] @
Cuj tebe sta ce. Pa odgovorio sam ti ja na to u jednom ranijem postu. Nocu ce da je prave a danju da je iskopavaju [ xtcctxxtc @ 03.06.2006. 14:00 ] @
Mi smo sretni zbog postojanja piramida
a ccini mi se vi umirete od muke ssto postoje tu u nas Pozdrav [ xtcctxxtc @ 03.06.2006. 14:08 ] @
Pincom.info: Tihić ima potvrde od NASA-e: BiH ima devet piramida?!
Na širem području oko Visokog ima šest piramida, a uključujući područje pokraj Tuzle, čak devet, ustvrdio je jučer predsjednik Predsjedništva BiH Sulejman Tihić. "Ne treba biti velik stručnjak da se vidi kako to doista jesu dijelovi triju piramida piramide Mjeseca, Sunca i Ljubavi. Na tom području ima šest piramida, a na cijelom području, uključujući dijelove Tuzle, devet. To su potvrdile i satelitske snimke NASA-e te druge analize", izjavio je Tihić, prenosi Hina. Predsjednik Predsjedništva BiH rekao je da je i generalni direktor UNESCO-a potvrdio da će na mjesto arheoloških istraživanja poslati stručnjake te organizacije, najavivši da u BiH potkraj mjeseca stiže skupina visokih stručnjaka iz Egipta, koji će se stručno očitovati o tom fenomenu. Pitam se ssta je sa onom u Maglaju ta bi trebala bit deseta? Pozdrav [ Cileinteractiv @ 03.06.2006. 14:38 ] @
Niko ovde ne umire od muke. Sumnja je pokretač nauke i istraživanja. Jedni sumnjaju da tamo nešto ima pa hoće da otkriju i dokažu, drugi sumnjaju u to što ovi žele da dokažu pa onda ovi prvi se još više trude da to ipak dokažu. Taj trud upravo traje i tek će mo videti šta je rezultat.
[ DjoleReject @ 03.06.2006. 17:46 ] @
Ja sam ziveo godinama s druge strane Pljesevice... Nemam pojma kako je to ikome bitno, ali necu da budem zaboravljen kad se budu delile "sta sam vam ja govorio" uzrecice!!! I ja sam faraonske krvi i VERUJEM k`o Fox Molder :)))
Ne znam samo kako nisu nista nasli kad su se kopali aerodromi sa obe strane planine (od kojih jedan ima neverovatne tunele i hangare kroz planinu). Nego jel primecuje neko patern kako su na prvu loptu svi bili u fazonu - "budale iz Visokog", pa polako shvatili da je ovima i bez jednog kamena krenulo na dobro (pre piramide niko nikada nije otisao tamo, osim u slucaju da ima familiju), da bi se tako balkanski zavrsilo sa odlicnom idejom - Hej, imamo i mi piramidu!!! Pa nece meni oni odande biti bolji... Sve bi bilo daleko simpaticnije da Hrvati nemaju patent na foru s gospom iz Medjugorja... [ ton_majstor @ 03.06.2006. 22:48 ] @
Piramide SUNCA, MESECA i LJUBAVI?
Zaista treba biti u najmanju ruku pesnik (bolid) pa to tako opaliti u javnost! GDE su natpisi-simboli tih pojmova na tim brdima... ccc! Hahaha, Suljo... ČOVEČE! Dnevna politika je čudo! Aman, zaman! A da smo ovde ljubomorni, jesmo... kada je vezivno "tkivo" debelo 1 mm, dobijam napad lokalpatriotizma. Da je tanje, ne bih reagovao, jer u Žarkovu nema te debljine "tkiva"! Pozdrav! [ Au197/79 @ 04.06.2006. 00:39 ] @
Piramide su otkrivane na raznm krajevima sveta. Ali sve te krajeve povezuje da su bili topli, da je postojala istorijski poznata civilizacija koja je bila kadra da ih napravi i da su pravljene u ravnici (kad imaš brda čemu piramiede). Svega ovoga u BiH nema.
Moguće je da postoji nešto stvoreno prirodnim putem ili ostatak nekih građevina. Kao kad su opovrgli pronalazak Troje (koja je već i bila pronađena) ali Narona i dalje postoji. Mislim i ja sam iz tih krajeva, pa bih voleo da sam Daors iz Daorsona, but... [ zaraza @ 04.06.2006. 00:49 ] @
@Au197/79
to sto su bili topli manje vise...pre bih rekao da ih povezuje tip gradjevine...sta ces lakse da napravis, piramidu ili kocku? [ ton_majstor @ 04.06.2006. 12:02 ] @
Pa piramide se i prave od kocki, tj. paralelopipeda... hihihi.
Pozdrav! [ enes_k1 @ 04.06.2006. 12:59 ] @
ton_majstor zaboravio si i novo otkrivenu piramidu BOSANSKOG ZMAJA Samo zanima sta li ce im biti iduca tvrdnja. Cak sam procitao u novinama ja mislim jucerasnjim da je Tihic ( clan predsjednistva BiH inace maticar po struci ) pozvao komisiju UNESCO-a da da svoje misljenje o piramidama [ Au197/79 @ 04.06.2006. 13:32 ] @
Zašto se pominje zmaj? Da li na konto Zmaja od Bosne, ili onog ludaka što se juri sa konjima. Ili se to odnosi na slovensku mitologiju.
[ enes_k1 @ 04.06.2006. 13:42 ] @
Pa nasta god da se odnosi na to nije sigurno jer to je sve u zadnjih par stotina godina [ Cileinteractiv @ 04.06.2006. 21:03 ] @
[ ton_majstor @ 05.06.2006. 08:50 ] @
Čuj, Enese... Sulejman će da ih izvede na brdo, ljudi će da slikaju... slikaće ih novinari, onda će da ih spusti u dolinu na jagnjetinu i svi će uzeti dnevnice!
Od kvaliteta jagnjetine, zavisiće i izveštaj UNESCA... Pozdrav! P.S. Zmaj od Šipova nije za ovu temu!!! [ enes_k1 @ 05.06.2006. 20:03 ] @
E jebga kad moram da psujem J*E*B*O UNESCO u tom slucaju onda su im komotno mogli proturiti R.K i R.M kao narodne herojebilo bi isto:):):) [ Pirossi @ 12.06.2006. 19:29 ] @
Došla je u Visoko ovih dana ekipa iz Europske arheološke udruge, obišla piramide i objavila svijetu da su monumentalne piramide kod Visokog zapravo djelo prirode, odnosno rezultat geoloških procesa. Predstavnici Europske arheološke udruge (EAA) koji su u petak boravili u Sarajevu osporili su postojanje piramida kod Visokog u središnjoj Bosni za koje neki pretpostavljaju da su djelo ljudskih ruku. Izaslanstvo EAA, koje su vodili predsjednik te udruge dr. Anthony Harding i tajnik Predrag Novaković koji koordinira aktivnosti vezane za prostor jugoistočne Europe, razgovoralo je s predstavnicima bosanskohercegovačkih tijela zaduženih za očuvanje kulturne baštine i arheologiju. Na konferenciji za novinstvo održanoj nakon tog sastanka izjavili su da su navodne monumentalne piramide kod Visokog zapravo djelo prirode odnosno rezultat geoloških procesa. Tu ocjenu dužnosnici EAA iznijeli su nakon obilaska nekoliko iskopina kod Visokog na kojima istraživači-amateri predvođeni bosanskohercegovačkim poduzetnikom koji radi u SAD-u Semirom Osmanagićem pokušavaju doći do materijalnih dokaza koji bi potvrdili hipotezu o piramidama izgrađenim prije 12 tisuća godina. Poznata bosanskohercegovačka arheologinja Zilka Kujundžić-Vejzagić koja odavno negira postojanje dokaza o piramidama, upozorila je tom prigodom da se u raspravu o tom navodnom fenomenu već isuviše uključila politika što stručnjake priječi da o tome iznesu relevantan sud. izvor [ ton_majstor @ 12.06.2006. 21:40 ] @
Ajde da to overi i neko iz BiH... da ne ispadne da su zlobne komšije popljuvale ceo performans!
Pozdrav! [ aceall @ 13.06.2006. 17:56 ] @
ton_majstor bi se odrekao jela 5 dana samo da bude u pravu :)
[ biotech @ 13.06.2006. 19:10 ] @
Citat: ton_majstor: Ajde da to overi i neko iz BiH... da ne ispadne da su zlobne komšije popljuvale ceo performans! Pozdrav! zlobne komsije he he, na koga mislis? na nas ili na njih? ajde da ne brisu poruku da kazem da je bila vest na dnevniku sad o piramidama ali nisam slusao, pravo da vam kazem morao sam u klonju [ Cileinteractiv @ 13.06.2006. 21:26 ] @
Ehhh, eto zbog banalnih stvari moramo još da čekamo
[ enes_k1 @ 13.06.2006. 23:56 ] @
Citat: ton_majstor: Ajde da to overi i neko iz BiH... da ne ispadne da su zlobne komšije popljuvale ceo performans! Pozdrav! To je ovjereno iz BiH jos davno i to iz oba entiteta a i iz ilegalne herceg-bosne ( malo slovo, da ) i to zvanicno. [ ton_majstor @ 14.06.2006. 13:13 ] @
1. Volim da jedem. Nema teorije da ne jedem 5 dana. Ne trujem, samo ne volim da se lupeta.
2. Zlobne komšije... svi mi unaokolo. 3. Enes, hvala. Keep us informed! 4. Da podvučemo crtu. Hoax (prevare, glasine) je trenutno najveći negativni "biznis" na tržištu. Internet to samo pogoršava-zamagljuje. Mnogo informacija, mnogo priče, mnogo prevara, mnogo nedorečenosti, suviše lenjosti kod ljudi da dublje ulaze u materiju. Daj nam sažvakano, mrzi nas da sami žvaćemo! Piramide? Potpuno se uklapaju u ovaj trenutni "Da Vinci" trend. Da je BiH bogatija sredina, dosada bi se snimao film o tome (Hollywood included)! Pozdrav! [ enes_k1 @ 18.06.2006. 22:37 ] @
[ virtualx @ 23.06.2006. 23:20 ] @
e da ima dosta novosti na njihovoj stranici
moram priznatiu da sam i ja poceo malo vjerovati u to ,jer sam vidio one nove slike zidova. a teski sam ateista. [ Pirossi @ 23.06.2006. 23:56 ] @
Citat: ton_majstor Hoax (prevare, glasine) je trenutno najveći negativni "biznis" na tržištu. Internet to samo pogoršava-zamagljuje. Mnogo informacija, mnogo priče, mnogo prevara, mnogo nedorečenosti, suviše lenjosti kod ljudi da dublje ulaze u materiju. Daj nam sažvakano, mrzi nas da sami žvaćemo! ... očekujem da neko otvori stranicu sa svojom devojkom koja će se skinuti gola na piramidi čim stranicu posete 5 miliona... [ enes_k1 @ 07.08.2006. 12:01 ] @
Najnoviji hit Halida Beslica... - "Je*es ti Atlantidu... kad u Bosni imamo piramidu." [ Cileinteractiv @ 07.08.2006. 13:30 ] @
Da li je on normalan
[ enes_k1 @ 07.08.2006. 15:06 ] @
Ma joj sad je najnoviji trip rijecni kamen koji je voda uglacala, to je navodno u stvari poplocala ljudska ruka i predstavlja ostatke platoa koji je povezivao sve bosanske piramide. [ sasa022 @ 07.08.2006. 15:43 ] @
Citat: Najnoviji hit Halida Beslica... - "Je*es ti Atlantidu... kad u Bosni imamo piramidu." Ma malo se zaje*o... Tamo su 2 piramide Kako se zove ta nova hit pesma ??? [ _djevojka_ @ 07.08.2006. 15:48 ] @
Citat: enes_k1: Ma joj sad je najnoviji trip rijecni kamen koji je voda uglacala, to je navodno u stvari poplocala ljudska ruka i predstavlja ostatke platoa koji je povezivao sve bosanske piramide. Inovacijama nikad kraja. ;) [ enes_k1 @ 07.08.2006. 16:24 ] @
Citat: Ma to je neka kafanska zajebancija iz Visokog i ja je trazim. [ shumar @ 10.08.2006. 19:36 ] @
bullshit. mada kad moze dragan jovanovic, mogu bosanci, mogu i ja. imam ja jednu piramidu "izakuce" (sto bi reko moj kum)
[ ATII @ 05.12.2006. 16:06 ] @
Da li je to stvarno piramida ili se od toga pravi turisticka atrakcija vreme ce pokazati. U svakom slucaju covek ima viziju, za razliku od 99,9% ljudi koji samo znaju da ogovaraju i omalovazavaju druge jer sami ne mogu nista u zivotu da naprave!
[ marah @ 06.12.2006. 20:16 ] @
meni je vise nevjerovatno da postoji cudoviste iz loh nesa ali polemike o tome da li ga ima ili nema traju do danas,na stranu sad da li zbilja postoji ili ne istina je da ce se ljudi pitati jos godinama ima li piramida u Visokom ili nema ali pogledajte kako te piramide uticu na ekonomiju i optimizam ljudi koji zive tamo.Iz jednog totalno unistenog grada i depresije dize se takva jedna perspektiva. pa sta ako je i laz i ako nista ne postoji? zasto da sluzimo nekome za porugu ?desava se nesto zanimljivo.patentirana je jedna dobra ideja da li je istina ili nije to cak vise nije ni vazno...Visoko ce biti destinacija za radoznale,entuzijaste,romanticne,istoricare...ideja je dala rezultate i grad za koji niko nije cuo je postao planetarno poznat...lokalpatriotizam postoji i to nije nista cudno ljudi vole svoj grad i vjeruju u svoj san....
[ Ivan Dimkovic @ 06.12.2006. 20:18 ] @
Citat: patentirana je jedna dobra ideja Patentirana? Tesko - posto ideja u biti uopste nije nova - prevare takvog tipa postoje od kad postoji ljudski rod :) [ ton_majstor @ 07.12.2006. 12:07 ] @
Citat: lokalpatriotizam postoji i to nije nista cudno ljudi vole svoj grad i vjeruju u svoj san... Ma, naravno! ALI: 1. Te "piramide" su još nedovoljno ili potpuno dokazane, iskopavanja još traju... sačekajmo. 2. Postoje protivnici toga na najvišem, stručnom i državnom nivou BiH (ne i politikantskom)! 3. Volim i ja svoj grad (Beograd), ali se ne "ložim" i ne oglašavam se naglas svima da su ga osnovali Rimljani, Avari (Obri), Sloveni... ko god... pre 1000-2000-5000 godina, pa da od toga pravim nekakvu famu! Ne igra mi to nikakvu ulogu u svakodnevnom životu. 4. Ja ne sanjam "romanske" ili "avarske" snove... ne bi trebalo ni "Visočanci" da sanjaju san nekih izgubljenih civilizacija! Nisu to radili ni stanovnici kraja oko Lepenskog Vira, tj. "donjemilanovčani"... Srbi, Podunavci, Vlasi! Nisu se kitili se perjem koje im, realno, baš i ne pripada! To očekujem i od ovih "piramidalaca" iz Visokog. Razumem da je ljudima u tom kraju Bosne potrebna "injekcija" životne energije, da bi našli prolaz-svetlo kroz ovo finansijsko beznađe ili političko-ratnu "kaljugu", ali mislim da je sve to malo mnogo promašilo metu! Pozdrav! [ Not now, John! @ 07.12.2006. 17:20 ] @
Citat: ton_majstor: 1. Te "piramide" su još nedovoljno ili potpuno dokazane, iskopavanja još traju... sačekajmo. Bila je ekipa arheologa iz EU i rekli nema tu ništa. Mislim da je priča o piramidama gotova. Naravno, i dalje će svjetina dolaziti i ostavljati pare bez obzira što tamo nema nikakve piramide. Takav je slučaj i sa Međugorjem. Papa kaže da nema tamo ničega, ali to ne sprečava milione katolika da dolaze i ostavljaju pare. [ nicr @ 07.12.2006. 19:39 ] @
Citat: marah: pa sta ako je i laz i ako nista ne postoji? [ ton_majstor @ 07.12.2006. 21:45 ] @
Citat: Papa kaže da nema tamo ničega, ali to ne sprečava milione katolika da dolaze i ostavljaju pare. Uf, ne bih ja to poredio tek tako... i ne bih se uvlačio u teme koje vode u verske rasprave! A i Papa nije baš mnogo merodavan za lokalna "čuda"... ne daje Crkva olako blagoslov svemu što običan narod voli i u šta veruje... Te Visočije "piramide" nisu nit' bošnjačke, nit' srpske, nit' hrvatske... pa samim tim ne mogu da povrede nikoga u tom smislu. Druga je stvar što ih je "otkrio" Bošnjak, ili što su vernici koji su ih pravili pre više hiljada godina verovatno svi pomrli... Pozdrav! [ virtualx @ 07.12.2006. 22:18 ] @
evo nekih slika koje sam sliko kad sam bio tamo u nedjelju.
pusto sve,nema nikoga,zima pa obustava radova a i vrijeme je bilo sugavo i magla. bio sam samo na piramidi mjeseca ,to je ona srednje vazna. :D nisam imao vremena da idem na glavnu piramidu sunca. ne znam kakva je prica o uzimanju para. ja sam usput tamo navratio ,inace nebi makzuz iso gledati piramide. kad otkopaju sve i kad se sve bude fino vidjelo ,i kad bude ulaz u piramidu onda cu vjerovati. evo viceva o piramidi: http://www.vicevi.net/index.php?st=vicevi&kat=21 evo slika: http://img6.picsplace.to/img.php?file=img6/23/piramida1.JPG http://img6.picsplace.to/img.php?file=img6/23/DSC00011_002.JPG http://img6.picsplace.to/img.php?file=img6/23/piramida3.JPG http://img6.picsplace.to/img.php?file=img6/23/piramida_ja2.JPG http://img6.picsplace.to/img.php?file=img6/23/piramida5.JPG http://img6.picsplace.to/img.php?file=img6/23/piramida7.JPG http://img6.picsplace.to/img.php?file=img6/23/piramida9.JPG http://img6.picsplace.to/img.php?file=img6/23/piramida10.JPG [Ovu poruku je menjao virtualx dana 07.12.2006. u 23:40 GMT+1] [ nicr @ 16.12.2006. 14:31 ] @
*beš Egipat
[ virtualx @ 16.12.2006. 17:19 ] @
hehe
evo sutra idem u sarajevo pa cu opet svratiti malo. valjda ce biti ljepse vrijeme pa da uslikam bolje malo [ icobh @ 16.12.2006. 17:54 ] @
Pa dobro ljudi, zna li ko reći šta je ovo ako nije piramida, pošto foto-montaža nije...
[ virtualx @ 16.12.2006. 21:01 ] @
ja licno nevjerujem da ima ikakvih piramida
ali opet ,tamo je ono fino poplocano,osim ako nisu po noci uzeli pa stavljali ploce kad nitko nevidi. ne znam sta da kazem u vezi toga. piramide nisu, sta je onda? [ nicr @ 17.12.2006. 11:57 ] @
brdo bez piramide
[ klompica @ 17.12.2006. 14:58 ] @
Ovaj je najjaci:
pronadjen je deo testamenta na piramidi gde pise ...a svoju vikendicu u egiptu ostavljam unuku keopsu... [ ton_majstor @ 28.12.2006. 17:34 ] @
Nema piramida u Federaciji!
Fondacija "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca", na čijem je čelu arheolog Semir Osmanagić, demantovala je navode evropskih arheologa koji tvrde da se u BiH ne nalaze piramide. Predstavnici Evropske asocijacije arheologa uputili su juče vlastima BiH otvoreno pismo sa protestnom notom, u kojoj navode da ih zabrinjava podrška koju vlasti u BiH daju arheologu Semiru Osmanagiću i njegovim "piramidama". Na ovaj način, navodi se u pismu arheologa, skreće se pažnja s problema u kojima se nalazi arheološka nauka u BiH! Izvor: Beta Dakle, SVemir Osmanagić rides again! Meni se čini da je ovo stiglo od malo bliže nego iz Evrope, recimo... Sarajeva! Pozdrav! [ ducka @ 10.01.2007. 17:35 ] @
Koliko vidim nesto u zadnje vreme utajila prica o svim tim Piramidama koje je izvesni JusufHadzialagicSpasic pronasao!
sta bi sa tim, ima li ko kakve informacije? [ Fuzz @ 10.01.2007. 18:22 ] @
Pa nista, gradnja i dalje traje.
[ sasa022 @ 10.01.2007. 20:41 ] @
Ma zima je...... Ceka se prolece......... Da sve ozeleni i pruzi im nova nadahnuca
[ Black_eyed @ 10.08.2007. 09:53 ] @
Tekst u danasnjem Dnevniku:
TAJNE BOSANSKIH PIRAMIDA U VISOKOM Svet je bio zapanjen koliko i nasmejan kada je aprila 2005. godine obznanjeno da su u bosanskom gradu Visokom otkrivene prve piramide u Evropi, njih pet. Tada je Semir Osmanagić, u šali nazvan balkanskim Indijanom DŽonsom, posetio brdo Visočice, mesto gde je nekada bila prestonica Bosne Visoko. Privučen očiglednim piramidalnim oblikom brda i pronađenim kamenim strukturama u okolini, istraživač bez arheološkog akademskog zvanja i autor nekoliko knjiga o piramidama pre dve godine inicirao je iskopavanje nečega što će, ako se pokaže istinitim, definitivno biti novo svetsko čudo. Osmanagić, koji živi u Hjustonu, do sada je posetio gotovo sve piramidalne strukture na planeti i više je nego ubeđen da se u Visokom nalaze pravilni kameni objekti napravljeni ljudskom rukom, stari od 2.500 do 12.000 godina. Reporteri „Dnevnika“ proveli su jedan dan s entuzijastom i obišli značajne lokalitete na kojima se rade iskopavanja, a naša prva stanica bila je Piramida Meseca, čija je visina procenjena na 190 metara. Pored nje postoje piramide Sunca, Zmaja, Zemlje i LJubavi. Da je vest u svetu grunula jako pokazale su nam grupe Bošnjaka iz dijaspore, koji prilikom posete rodnom kraju nikako ne propuštaju atrakciju Visoko. Semir Osmanagić pokazao nam je jednu od 28 sondi gde radnici buše tlo u nadi da će pronaći nedvosmislen materijalan dokaz da su pod današnjim brdom nekada živeli i radili ljudi. Sve vreme hodali smo po kamenim blokovima s kojih je skinuta velika količina zemlje i koji zaista imaju identičan obrazac. Poprečni presek tla pokazuje da se glina i lapor smenjuju na svaka dva-tri centimetra, a iznad njih su ploče za koje Semir misli da su izlivene na licu mesta. Ova „autonomna građevina na bosanski način“, kako je naš sagovornik zove, ima kamene blokove nepravilne glazure, što je Osmanagića navelo na ideju da su pravljeni na visokoj temperaturi. Zanimljivo, ali svaka do sada iskopana terasa nagnuta je pod uglom od 10 stepeni. Protivnici ideje o piramidama, kaže Osmanagić, tvrde da se na tom lokalitetu nalaze prirodni, geološki materijali i da su terase nastale prirodno, međutim, šta god da je istina, pločice na terasama ni pod kojim slučajem nisu pucale prirodno, već očigledno geometrijski pravilno. - Pitanja je više nego odgovora, ali mi sigurno znamo da su ispod nas kamene piramide, rađene ljudskom rukom, da im se strane poklapaju sa četiri strane sveta i da tri najveće, piramide Sunca, Meseca i Zmaja, čine pravilan trougao. Odstupanje u odnosu na sever iznosi svega 14 minuta. Piramida je građena od obrađenih kamenih monolita breče. Dizajn joj je stepenast, terasa širine dva metra, zatim kosina od tridesetak metara, ponovo dvometarska terasa, i tako dalje. Dizajn jako liči na piramide iz kompleksa Teotihuakan u Meksiku. Satelitskim snimkom utvrdili smo da u Bosni postoji devet piramida, od čega pet u dolini kod Visokog - objasnio nam je Osmanagić. Termalnom satelitskom kamerom otkriveno je da lokacije gde se navodno nalaze piramide mnogo brže ispuštaju temperaturu nego brda nastala prirodnim putem, što je dunulo vetar u leđa smeloj teoriji. Nakon obilaska Piramide Meseca, brdskim putićem spustili smo se do tunela kod fabrike kože i tekstila KTK „Visoko“. Prema Osmanagiću, bosanske piramide su povezane podzemnim tunelima baš kao slični objekti u svetu, a KTK tunel verovatno prolazi ispod reke Bosne. Tunel koji su koristili kako Austrougari tako i JNA dobrim delom je urušen, a radnici ga krče podupirući ga drvnom građom na način koji se radi u rudnicima. Odmah potom sišli smo i u podzemni kompleks Ravne, udaljen dva i po kilometara od Piramide Sunca, za koju se smatra da je visoka 220 metara. Za taj tunel važi da ide direktno do pomenute piramide, jer su stare generacije Visočana pričale kako su baš njime stigle do brda. Za pola godine rada došlo se do 200 metara dubine, a kada je kopanje počelo visina tunela iznosila je svega 80 centimetara do metar. U tunelu se već kod 80. metra pojavio bočni prolaz, zagrađen ljudskom rukom, oblim kamenjem koje ne potiče iz tunela. Semir nam je rekao da su stalaktiti u tunelu, poslati na ispitivanje, stari oko 2.900 godina, pa sam tunel mora biti mnogo stariji. Na 110 metara dubine dolazimo do pravilne raskrsnice, gde levi prolaz vodi ka još dva, manja tunela. Unutra su pronađeni kameni blokovi dimenzija dva puta tri metra, kao i jajoliki blok netipičan za okolinu, težak oko 700 kilograma. NJegov rub izdubljen je kao da je tu nekada bio poklopac. Na 110 metara od ulaza pešak skoro čučeći hoda tunelom koji je 18 metara ispod nivoa zemlje, s nagibom od 1,5 stepena - idealnim za drenažu vode. - Moji oponenti kažu da su ovi tuneli u srednjem veku, ili ranije, bili rudnici, a ja ih pitam: rudnici čega? Ovde ne postoje tragovi nijedne rude vredne eksploatisanja - izjavio je Smir pod svetlošću rudarskih lampi, na temperaturi barem 15-20 stepeni nižoj od vanjski paklenih 36 Celzijusa. Poslednja adresa bila nam je Gornja Vratnica, kružno brdo ispod kog su dolovi i kaldrma. Pre nekoliko meseci na lokalitetu Toprak Alija otkriveni su kameni blokovi i za jedan od njih se veruje da je najveći na Balkanu. Dugačak 4,5 metra, širok 1,7 i visok 63 centimetra, ovaj blok je težak gotovo kao gvožđe, a naš domaćin tvrdi da je izliven na licu mesta. Čudno, ali ti blokovi, koji prstenasto opasuju brdo, oksidiraju na obodima. Gledano postrance, uočava se šablon gradnje: blok-glina-blok, ali Semir ne zna zbog čega. Kao jedna od alternativa pominju se elektromagnetna polja i energetski prstenovi vode, kojima je ovaj kraj navodno bogat. Blokovi imaju krivolinijski spoj, da li zbog vode, ventilacije, energetskog polja ili zaštite od zemljotresa - odgovora opet nema. Kao šlag na tortu, čuli smo da ukoliko se dim cigarete pusti u jednu od sitnih rupa među blokovima, dim izbija na drugim rupama. U Visokom, dakle, definitivno ima areheološkog dima, a da li ispod piramidalnih brda kulja vatra, sačekaćemo neoborive dokaze, ili opovrge. Igor Mihaljević Visoko veruje, nauka kritikuje Iako u svojim naporima uživa podršku bosanskohercegovačke vlade, Osmanagić konstantno trpi napade domaćih i inostranih stručnjaka. Najžešći su arheologa Zilke Kujundžić-Vejzagić i istoričara Envera Imamovića. Oni Osmanagića nazivaju neznalicom, amaterom i mešetarom, tvrdeći da je irealan i da „spekuliše bez ikakve naučne podloge i odgovornosti“. Takođe, naučnici smatraju da iskopavanje navodnih piramida ugrožava arheološko nalazište drevnog grada Visoko, te da su ljudi u tom regionu pre od pet do deset hiljada godina živeli u pećinama i nisu bili u stanju da grade piramide. Semir Osmanagić spremno je odgovorio na svaku kritiku, uzvrativši napadom „oni nikada nisu ni posetili Visoko“, i sada je svetska struka na testu da pokaže ko je u pravu. Nama se najviše dopao komentar arheologa Kertisa Ranelsa s Univerziteta Masačusets u Bostonu, koji kaže: „Nesvakidašnje tvrdnje zahtevaju nesvakidašnje dokaze.“ Dok piramide ne dobiju i zvaničan planetarni sud, Visoko i dalje živi sunčanim životom. Nema dućana bez piramidalnih artikala, firme menjaju imena, turisti dolaze li dolaze. Uopšte se nismo začudili kada smo na sarajevskoj Baščaršiji videli majicu s natpisom „j...o zemlju koja piramide nema“. [ R A V E N @ 10.08.2007. 15:05 ] @
Je li neko čitao knjige od ovog lika?Ne treba neko visoko obrazovanje da se zaključi da su u pitanju neke new age "voodoo-moodoo" energije što bi moglo da ide u isti koš sa NL Pro Group!
[ Cileinteractiv @ 19.08.2007. 13:30 ] @
Dok ne vidim piramidu u celini i celosti, nista ne verujem. Nema tu ovo-ono, ako je tu daj da je vidimo, batalite filozofiju.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|