[ Miladinovic @ 02.02.2006. 10:47 ] @
Zelim napraviti Teslin oscilatorni transformator manjih dimenzija pa mi trebaju uputstva kako napraviti i sta mi je sve potrebno
[ Blejd @ 02.02.2006. 16:35 ] @
Na http://www.richardsplace.net/tesladownload.htm nalazi se program za proracun Teslinih zavojnica, Tesla Coil CAD... Version 2.0.
Na http://users.triera.net/zupanbra/elektronika.html je jedan primer realizacije Teslinog generatora sa elek. cevi PL504 (nadje se u starim cevnim TV).
pozdrav,
blejd
[ Miladinovic @ 02.02.2006. 17:10 ] @
Znaci to je ova shema

nije mi sada jasno na shemi sta je ovo da li promenjivi kondezator

ne razumem Slovenacki govori o dva kondezatora od 350 pF a na shemi ih nema

Na plastično cev za elektroinstalacije premera 13 mm sem navil 1000 navojev lakirane žice debeline 0,3 mm za sekundarno navitje. Tako dobimo tuljavo ki ima s svojimi parazitnimi kapacitivnostmi rezonančno frekvenco okoli 2,8 MHz. Ker mora biti primarna tuljava na isti frekvenci sem na debelejšo plastično cev navil 20 navojev lakirane žice debeline 1,2 mm. Ta tuljava je sestavni del oscilatornega kroga s spremenljivim kondenzatorjem 2 x 350 pF obeh sekcij vezanih vzporedno Tako lahko primarni krog reguliramo na najvišjo napetost na sekundarni tuljavi. Kondenzator C1 je samo zanka iz debelejše žice okoli tuljave kar se vidi na eni izmed slik. Tudi ta "kondenzator" moramo nastaviti na najvišjo napetost na sekundarju.


Ok cevPL504 cu naci ali kako je spojiti na shemi bas nije jasno prikazano i da li moram praviti napojnik po shemi ili se moze prikaciti direktno

[ Blejd @ 02.02.2006. 17:56 ] @
Tacno, to je promenjivi kond 2x350pF. C1 je zamka od deblje zice, vidi se na slici, bele je boje (verovatno izolacija) i nalazi se iznad zavojnice motane debljom zicom.

Najbolje je da napajanje napravis po prilozenoj shemi.
Primar trafoa je 24V, ff je grejanje cevi cca 27V, a ostali deo sklopa je udvostrucivac napona koji spojis + na anodu cevi (+Ua) a - na masu.
Ako ne nadjes "kapu", omotas par navoja oko metalnog vrha cevi koji je ustvari anodni prikljucak.
Ovim resenjem se izbegava rad sa anodnim naponom reda 250-300v i potreba za namenskim transformatorom koji bi morao imati dva sekundarna namotaja, jedan za grejanje od oko 27V i drugi za anodni napon (prema podacima za cev).

Ako ipak nesto zapne, slobodno se obrati autoru na e-mail na srpskom,sigurno ce ti odgovoriti.
Zelim ti uspesan rad.
blejd
[ vladd @ 02.02.2006. 23:18 ] @
Bio je u nekom casopisu (mladi fizicar ili mladi elektrotehnicar), projekat izrade Teslinog trafoa. Ali pravog, naravno umanjenog. Cesta je pojava da svaki visokonaponski trafo, zakacen na oscilator, proglase za "Teslin", iako samo lici puno.
Poenta Teslinog trafoa je u varnicaru, LC kolu i REZONANTNOM generisanju i visokog napona i visoke frekvencije. I tada I SAMO TADA, mozete "propustati struju kroz sebe". Posto je RF pa ne prolazi kros masu nego "ide" po povrsini.
Trafoe sa prinudnim oscilatorima, na "fiksnim" frekvencijama, ko nazove "Teslinim" ja mu ponudim da pipne sekundar. :)
Model, uradjen, malo modifikovan, po tom projektu, nalazi se u skoli u Batajnici (mislim da je osnovna), pomagao sam kolegi, ne znam gde je odneo, i moze se cackati po elektrodama, ili drzati neonka koja svetli u ruci.
[ buljko @ 03.02.2006. 00:37 ] @
Citat:
vladd: Trafoe sa prinudnim oscilatorima, na "fiksnim" frekvencijama, ko nazove "Teslinim" ja mu ponudim da pipne sekundar. :)


Vladd, bas si zlocko.

[Ovu poruku je menjao buljko dana 03.02.2006. u 01:37 GMT+1]
[ Branez @ 03.02.2006. 06:11 ] @
Citat:
Blejd:Ako ipak nesto zapne, slobodno se obrati autoru na e-mail na srpskom,sigurno ce ti odgovoriti.
Zelim ti uspesan rad.
blejd

Tačno! Sigurno ču ti odgovoriti.

[Ovu poruku je menjao Branez dana 03.02.2006. u 07:12 GMT+1]
[ Miladinovic @ 03.02.2006. 11:06 ] @
Citat:
vladd:
Trafoe sa prinudnim oscilatorima, na "fiksnim" frekvencijama, ko nazove "Teslinim" ja mu ponudim da pipne sekundar. :)


A ova shema sto sam gore okacio je sa fiksnim frekvencijama ili prostije da li kada napravim ovo gore mogu pipnuti sekundar_?
[ Branez @ 03.02.2006. 13:57 ] @
Citat:
Miladinovic: A ova shema sto sam gore okacio je sa fiksnim frekvencijama ili prostije da li kada napravim ovo gore mogu pipnuti sekundar_?
Pogledaj donje dve slike na tom linku!
[ Branez @ 04.02.2006. 08:51 ] @
Prevod na srpski. Za eventuelne greške se izvinjavam.
[ ELTI @ 04.02.2006. 09:49 ] @
Svaki sekundar visokonaponskog transformatora se moze dodirnuti golom rukom, razlika je u tome sto neke mozete dodirnuti samo jednom a neke vise puta.
[ ksrele @ 05.02.2006. 22:19 ] @
Cekaj, nesto mi nije jasno.
Ako ja napravim oscilator koji radi na par MHz (2,8 MHz pise na gornjem linku) pomocu neke elektronike (npr NE555 ako moze ili slicno) i pomocu snaznih tranzistora iseckam napon na ulazu trafoa (sa feritnim jezgrom ili kao onaj na slici sa gornjeg sajta) i na sekundaru dobijem mnogo visok napon sa takodje visokom freq, tj. sve ovo ali krace i jasnije: napravim prekidacki izvor napajanja (PC napajanje) samo mnogo vecih freq i mnogo veceg izlaznog napona i pipnem taj izlazni napon ja cu kao riknuti???
Ako postavis teslin trafo i moju elektroniku u dve odvojene crne kutije (ne znas koja je koja) i napravis izvode pa meris specijalnim instrumentima, obe kutije ce imati iste karakteristike zar ne?
[ vladd @ 06.02.2006. 01:48 ] @
Osnova "Teslinog" trafoa je varnicar, koji proizvodi sirok spektar RF-a. Ovo sto se "preporucuje" je visokonaponski trafo, sa ovakvom ili onakvom pobudom. BTW, ne ubija napon, vec struja, nekoliko miliampera moze srce da zaustavi, a 30 je smrtonosno veoma.
[ Blejd @ 06.02.2006. 07:52 ] @
Posto je vise puta pominjan varnicar (iskriste) evo slike jednog uradjenog od bakarnih cevi precnika 22mm, sa venilatorom za hladjenje, a sve je smesteno u plasticnu cev za kanalizaciju.


Verovatno svi znamo da ubija struja, a ne napon (to ne vazi za "Bibu struju").

Vladd, molim Te objasni nam kako to ljudski organizam raspoznaje visokofrekventne struje nastale pravim Teslinim transformatorom od drugih VF struja, jer se sve VF struje, Tesli u cast, zovu njegovim imenom.
Pozdrav,
Blejd
[ vladd @ 07.02.2006. 16:03 ] @
Problem je sto u nasem jeziku "varnicar" ima vise znacenja. Ovo je jedan od promasaja teme.
Varnicar koji se koristi uz Teslin trafo, je elektromagnet koji prekida sopstveno kolo napajanja kada se ukljuci. Privuce kotvu, iskljuci sopstveno napajanje, pusti kotvu.......
Ta "prekidanja"strujnog kola uz varnicenje na kontaktima, preko LC (primar+kondenzator) generisu u sekundaru i VN i RF. Taj "varnicar" sluzi kao rf generator.

@Blejd: Sta ima "telo" da "prepoznaje"? :)
[ vladd @ 07.02.2006. 16:04 ] @
Prisetih se sada, slican "varnicar" imate na starim kucnim zvoncima, mogao bi cak da se iskoristi...mozda.
[ Blejd @ 07.02.2006. 19:16 ] @
Pitao sam kako telo "raspoznaje struju iz Teslonog" transformatora jer iz ranijih postova koje je dao Vladd, proizilazi da se slobodno moze dodirnuti sekundar Teslinog transformatora bez posledica od strujnog udara, a ostalih Vf trafoa ne.

Po meni, sustina je u indukovanju (u sekundarnom kalemu) izuzetno visokog napona i frekvencije cija struja je u stanju da proizvede skin efekat (napon od nekoliko destina do nekoliko stotina hiljada V i frekvencije i do nekoliko miliona Hz). U tom slucaju struja "tece" povrsinom koze a ne koroz organizam, a time i zivotno vitalne delove.

Zakljucak je, da nije bitno kako je generisan gore navedeni napon, vec da proizvede skin efekat.
Ako se uradi Teslin generator na nacin kako ga je on uradio, normalno neuporedivo manje snage, ponovice se Teslin eksperimenat i potvrditi valjanost njegovog pojekta. Ovakav pristup bi imao puno opravdanje u vreme neposredno posle njegove prezentacije. Tesla nije izveo ovaj eksperimenat da bi "zaprepastavao odrasle i uveseljevao decu na izlozbi", kako je neko napisao, vec je bio deo eksperimenata usmerenih na pokusaj da se elektricna energija prenosi bezicnim putem.
U realnom okruzenju, sve oscilacije u elektricnim kolima su prinudne. Kad nebi bilo tako, bio bi to perpetum mobile.
Ako se koristi varnicar, mora se koristiti i pobudni transformator. Danas samograditelji koriste kao pobudne, trafoe za neonske reklame (do 10kV/50-tak mA), trafoe iz mikrotalasnih peci, pa cak i indukcione kaleme sistema za paljenje benzinskih motora. Zbog toga je primarni deo takvih konstrukcija opasan po zivot jer se radi o visokim naponima male frekvencije.
Ako se primarni deo resi pomocu elektronike, to nikako ne znaci da se u sekundaru Teslinog trafoa indukuju neki drugaciji VF naponi i struje. Radi se samo o drugacijem tehnickom resenju koji ne menja sustinu projekta.
Tesla je morao koristiti tehnologiju svoga vremena, iako su njegove ideje bile daleko ispred njegovog vremena.
Bilo koja konstrukcija Teslinog transformatora nije nimalo bezopasna. Pri varnicenju dolazi do stvaranja stetnih gasova, buke, na primarnoj strani su naponi opasni po zivot, a sekundarna zavojnica ili samo varnicenje sa toroida ili kalema moze izazvati opekotine.
Mehanicki prekidaci nemogu postici dovoljnu brzinu (frekvenciju) preklapanja da bi bili upotrebljivi.
Pozdrav,
Blejd
[ ksrele @ 08.02.2006. 00:27 ] @
E to je taj rad covece!
Sve sto si napisao Blejd-u je bas ono sto i ja mislim i sto sam hteo ovde da napisem ali, eto, mrzelo me, moram priznati...
Rezime:
-VF+VN ne ubija jer se stvara skin efekat pa struja tece samo po povrsini provodnika, u jako uskoj povrsini.
-VF+VN se moze proizvesti na vise nacina, a Tesla je tada imao samo taj sa varnicarem
-VF+NN => BEZOPASNO
-NF+NN => BEZOPASNO
-VF+VN => BEZOPASNO
-NF+VN => OPASNO
[ vladd @ 08.02.2006. 15:37 ] @
Ne znam kako si ti konstatovao da mehanicki prekidac "nema" brzinu "za obavljanje posla", ili neces da shvatis kako sprava "radi". Da li si ikada cuo soj prekidac od bojleras na radiju :), a cuje se. Ne cujes njega "sporog" nego cujes varnicu koja se razvila pri ukljucenju ili iskljucenju.
Ja ne sporim pravljenja VN trafoa, ali "diskutujem" pravljenje Teslinog trafoa, i sve ideje koje je Tesla imao i dobio gradeci "svoj" trafo. To je veca poenta, nego proizvesti VN sa pravljenom ili kupovnom komponentom.
Varnica mu je bila izvor sirokog spektra RF-a, sa teznjom ka "beskonacnoj" frekvenciji, limitirana okolnim parazitima. Filtriranje i uvodjenje u rezonancu LC kola je poseban "izvor" ideja i poseban nacin rada Teslinog trafoa.
Sa "ove tacke gledista" iako ima "slican output" Teslin trafo nema blage veze sa prinudnim oscilatorima fiksne frekvencije.
Nacin rada je i razlog zasto je kod Teslinog VN izrazeniji skin efekat nego kod ostalih VN izvora. A "pocetni" generator rf-a mu je obicna varnica. Pa zar nije genije.

Poz.
[ Blejd @ 08.02.2006. 20:15 ] @
Niko ne spori genijalnost Tesle. Uostalom i danas mnoge ucene glave pokusavaju da shvate ideje iz njegove bogate zaostavstine.
Ali posto je uveravanje ubedjenih Sizifov posao ja odustajem.
Pozdrav,
Blejd
[ Patronus @ 08.02.2006. 21:53 ] @
@ vlad " Poenta Teslinog trafoa je u varnicaru, LC kolu i REZONANTNOM generisanju i visokog napona i visoke frekvencije. I tada I SAMO TADA, mozete "propustati struju kroz sebe". Posto je RF pa ne prolazi kros masu nego "ide" po povrsini "

Prijatelju ti si duboko u krivu.

Svi vi ljudi mozete napraviti HV trafo koj ce bacati varnice dugacke cak 4 cm. Sve sto vam treba je bilo koji televizor. Ja cu vam sada priloziti neke slike.

ovaj trafo sto je ovaj na slici ( tamo gore, neki mini tesla trafo) radio je pusiona nasprem mojega. Jedvah busi papir , ja prerezem citav cd na komade .Steta sto sam preumoran da sad to spajam i napravim koju sliku, al cim stignem cu vam staviti tu


ovo je moja ruka i kao sto vidite jos uvjek sam ziv. Toje bilo sa snagom iz akomulatora, poslije sam stavio trafo od 40 V i imao sam 4 cm gromica, steta sto nisam napravio ni jednu sliku.

Jedno pitanje za iskusnije . Posto jos nisam imao potrebu da spojim 2 tranzisora snage zajedno (jer mi jedan svaki put crkne) kako bi to najbolje mogao izvesti ? da spoji emiter, bazu, kolektor skupa i imat cu duplu snagu ? Po nekoj logici i znaju da, sta vi mislite?
[ vladd @ 09.02.2006. 00:18 ] @
Procitaj moj post do kraja, ne nesto pazljivo, pa procitaj svoj post, pa vidi gde je "greska".
Po principu rada, bobina u kolima vise lici na TESLIN trafo od HV sekcije televizora. Razlikuj BILO KOJI HV trafo od Teslinog, pa makar i sa RF pobudom. Teslina "velicina" nije bas u stapu i kanapu, vec u "kontroli" i razumevanju kompleksnih pojava. A "obican" HV trafo i nije nesto "kompleksan".

[Ovu poruku je menjao vladd dana 09.02.2006. u 01:22 GMT+1]
[ vladd @ 09.02.2006. 00:31 ] @
Ja necu puno da objasnjavam, zasto "insistiram" na TESLINOM (nebitno je i sto je naslov posta takav) trafou. Napravio sam ga kao "model" po principu velikog Teslinog trafoa, i samo mogu reci, da se nikada nisam igrao sa zanimljivijom spravom (ne racunam PC i pripadajuce igrice :)), koja "pruza" takav spektar mogucnosti, i koja je toliko robustna u svom radu(variranje vrednosti primara, sekundara, kondenzatora). Istinska borba protiv korone, motanje sekundara u komorama, cela sprava "prsti" od energije. Probajte..
[ Patronus @ 09.02.2006. 16:03 ] @
znam ja dobro sta je Teslin transformator. Za ljudski zivot moze biti opasna bilokakva razlika potenciala, ako se njome nezna rukovati... Teslin transformator je projektiran na VF i kao takav , ako se pravilno njime rukuje moze se ljudsko tijelo koristiti kao vodic, pod uvjetom da u ruci u koju cete primati varnice drzite dobar vodic kako bi se zastitli od spaljivanja koze, i nikako ispustiti taj vodic jer cete se dobro sprziti ( isprobano ).

Znaci ako zelite kroz sebe pustati VNVF obavezno imati posrednika između varnica i tjela.
Sutra cu ponovo spojiti HV trafo i napraviti koju sliku kako kroz mene ide 30000 V.
[ Patronus @ 09.02.2006. 16:09 ] @
@ V
"Istinska borba protiv korone, motanje sekundara u komorama, cela sprava "prsti" od energije. Probajte.."

prijatelju , sto si iso u komoru motati sekundar???' i protiv kakve korone si se borio ?
dali protiv odlikovanja kod antičkih Grka i Rimljana, ili vanjskih slojeva sunčeve atmosfere?
[ Patronus @ 09.02.2006. 19:14 ] @
Stigao sam danas spojiti al mi je pregorio tranzistor prije nego sto sam spojio sebe. Sutra cu naruciti da mi stigne neki malo jaci pa ce to doci negdje iduci tjedan pa bi mogao to sve pospajati. Evo sta sam uspio slikati


[ vladd @ 10.02.2006. 14:02 ] @
@Patronus

Vidim da ne poznajes materiju, drzi se ti anticke Grcke, predugo bi trajalo objasnjenje, za takve "nadobudne". Em ne znas em se salis, ili gresim. Zasto mislis da bi 100kV islo bas kroz zicu, da nema neki saobracajni znacic. :)
[ Patronus @ 10.02.2006. 14:46 ] @
Oprosti ako te kod mene nesto vrijeda. Jesi li znao da struja ide liniom manjeg otpora? To sto si rekao zasto bi 100 kV islo bas kroz zicu? Nema smisla da se dalje prepiremo bolje da si damo koj savjet! Evo ovako , ja nisam znao sta ti znaci rijec "korona" pa sam pogledao u rijecnik i nasao nesto o suncevoj atmosferi i antičkoj grčkoj. Zato te molim da pojasnis na sta si mislio? I objasni zasto si sekundar teslinog transformatora motao u komori?

Jesi pogledao slike? kako ti se svidjaju ? jesi li znao da na visokoj frekvenciji oko vodica pocnu da se nakupljaju elektroni, to je ona prva slika?
[ Patronus @ 10.02.2006. 14:53 ] @
Oprosti prijatelju jos jedno pitanje. Ti stvarno razumijes kako radi teslin transformator? Vidim tamo da si zapeo za RF pa da to provjerim da vidim imam li kakve koristi od tebe, mozda bi me mogao jos nesto nauciti od tebe? Reci mi za za sta i gdje se koristi rezonatna frekvencija u teslinom transformatoru i kako se ona postize ?
[ vladd @ 10.02.2006. 20:11 ] @
Uzivaj u neznanju :), pa nisam ja mala maca, ti kao prozivas nesto...
Ako nesto ne znas sedi pa nauci, nema koristi od mene.
[ Patronus @ 10.02.2006. 20:54 ] @
Hehe oprosti zbog malo nejasnog pitanja. Znam ja sve to kako radi nego sam mislio da ti to napises da vidim da ne lupas bezveze , al ajde ako ti je draze ne moras odgovarati....
[ _str_ @ 10.02.2006. 22:47 ] @
Citat:
Patronus: Hehe oprosti zbog malo nejasnog pitanja. Znam ja sve to kako radi nego sam mislio da ti to napises da vidim da ne lupas bezveze , al ajde ako ti je draze ne moras odgovarati....


Prozivati nekoga da "lupeta" i poznavati Teslin transformator a uz to ne znati kako se mogu dva tranzistora povezati da bi se dobila veca snaga c..c..c..c. Teslin trafo i RF ne mogu jedno bez drugog. To sto si uradio sa feritom od crno-belog TV-a nema bas mnogo veze sa T.t. Jeste, to je VN trafo. Po tvome i indukciono zagrevanje bi moglo da radi bez kondezatora, samo kalem i pobuda.... LC LC LC...
[ Patronus @ 11.02.2006. 08:42 ] @
Hmmm . Teslin transformator sam odabrao kao referat pa sam ga detaljnp proucio da bi shvatio kako radi . Eto tako znam kako radi , te sam na jednom primjerku radio kondezatore. :)

P.S. nije bio ferit od crno- bijelog tv-a vec od tv-a u boji
[ Elect @ 11.02.2006. 15:02 ] @
@Patronus Korona je proces stvaranja visokootpornog sloja po povrsini provodnika. Izazvana je skin efektom i debljina prstena (izgleda kao prsten na poprecnom presjeku provodnika) povecava se sa vremenom aktivnog koristenja provodnika (struja protice linijom manjeg otpora i ponavlja proces).

@Vladd Kakve veze korona ima sa teslinim transformatorom???

[Ovu poruku je menjao Elect dana 11.02.2006. u 16:12 GMT+1]
[ Patronus @ 11.02.2006. 15:20 ] @
haha evo mene na lan partyu i pitao sam ih sta je korona. Jedni kazu to je vrsta piva, drugi takos ezove zivotinja iz neke knjige, drugi pojava oko dalekovoda, treci pekara i td itd :)
[ vladd @ 13.02.2006. 14:31 ] @
I pivo korona nije neko..

@Elect Pa ako si "definiciju" korone sam objasnio...Ocekujes li da sa zicama koje mogu da se nadju, pazare.. sa lak izolacijom, moze da se izoluje nekoliko desetina kilovolti, pa jos i RF. jednostavo, motao sam sekundar u sest komora, i tako "uspeo" da povecam varnicu. Inace se deo varnice kretao preko kalema.
Prenosenje visokog napona je kao prenosenje vode sa supljom kofom. Mozes da si srecan ako "preneses" sto vise (vode..).

Poz.
[ Patronus @ 13.02.2006. 19:15 ] @
lijepo lijepo, uopce mi to nije palo na pamet. Takvom problematikom se nije nitko u mojim literaturama bavio . Sad bar znam jos nesto vise prije nego se opustim u izradu :)
o kakvim je komorama rijec?
[ vladd @ 13.02.2006. 21:40 ] @
Moze se na strugu napraviti od deblje sipke(puno se "baca" materijala), ja sam koristio plasticne elemente koji jako lice na plasticni kotur kalema kalaja, npr. I tako nekoliko komada, sa rupama za "izlazak" zice, lemljenje i lakiranje..nesto kao nekoliko sekundara "na red" vezanih, sa distancom izmedju kalemova i sa bocnim stranicama kalemova kao "lavirintom", da se produzi put za nastajanje korone (ili varnicenja)..
[ vladd @ 13.02.2006. 21:45 ] @
Ne mora da postoji u literaturi, to je pojava koja je na "nekom dugom mestu" spomenuta.
Pri izradi VN trafoa se nekako "podrazumeva" dodatno lakiranje, izolacije, motanje u slojevima udaljenim od ivice kalema, ali namerno nisam hteo to da radim, nesto zbog "izgleda" i estetike, a malo vise zbog RF-a, ti lakovi imaju neke "granicne" frekvencije pri kojima su "provodni" za RF, pa sam hteo da izbegnem uticaj laka na "razvoj" RF-a.

[Ovu poruku je menjao vladd dana 13.02.2006. u 22:47 GMT+1]
[ Patronus @ 14.02.2006. 22:56 ] @
znaci ne preporucujes dodatno zamaranje u komorama? Gledao sam jedan tutorial o izradi i jako mi se svidio . Konstruktor je jednostavno na plasticnu odvodnu cijev namotao sekundar po proracunu. Koristio je obicnu lakiranu zicu so se moze kupiti u kolutovima :)
[ vladd @ 16.02.2006. 00:00 ] @
Vidis li ti sam gde nas "razgovor" ide, ti si "gledao" nekog tamo konstruktora (koji je jel'te po definiciji nepoznat i tajanstven, :)), a ja napravio funkcionalan model.
Izbegavam da preporucim bilo sta od "nove" tehnologije, iz prostog razloga da sto vise lici na original. Nista drugo. Svako pojednostavljenje, ili "zamena teze", mislim na "prinudne" oscilatore, nije vise Teslin trafo. U vreme kada je patentirao oscilatorno kolo i regulaciju, (a Markoni pojasni filter)nije bilo ni audiona, a ne pentoda, ili tranzistora (tek za preko pola veka). Sto bih ja danas koristio araldite, silikone (:)).. mizda jedino u nekim delovima teflonsku zicu, posto je jako tesko naci lakirani bakar + svila, i to u zeljenoj dimenziji.
[ Patronus @ 17.02.2006. 22:54 ] @
Hmmm ne svidja mi se razgovarati s tobom. Previse sarkazma ima u tvom tekstu.
[ vladd @ 18.02.2006. 01:32 ] @
Nisi razumeo, a i da jesi isto. Tebi se ne svidja "sarkazam", kojeg nema, a ja ti samo "saopstavam" moju tacku gledista.
Ne mogu bas sebe da smatram za pocetnika i amatera, i nemam potrebu da "plasiram" marketinski neke "igracke", ili "proizvode.
Vrlo dobro znam "nivo" mnogih "konsrtruktora" cak i sa dugogodisnjim stazom. U svojoj bransi ipak "vozim" F1, nisam Sumaher, ali "pobedim" poneku "trku".
Ako neko hoce da poslusa savet, ok, ako nece, opet ok, ali ne mogu da "dozvolim" "situaciju", gde u razgovoru, kazem kazes, pitam pitas, "lupim" "lupis", salimo se ili ne, sada ubacujemo "strasan" element (zamalo "argument"), kao neko tamo nesto smisljao. Pa sta. Ima 5 milijardi ljudi, sta da radimo, da nabrajamo sta je ko radio, ili smo nesigurni u sebe, pa nam treba tekst sa net-a, primer iz novina...
Pa ne, ovde sami mi pricamo, probamo, gresimo, ili imamo ideje ili ne. Valjda smo "definisali" razgovor.
A ne "klinacki": a ja sam video, tamo daleko, da je zeleno nebo i kraj price, bar "normalnog" dela.

Poz.

P.S. Odacu vam malu "tajnu". Malo je ljudi "napravilo" model Teslinog trafoa da funkcionise. I nastavnik Tehnickog u doticnoj skoli (gde je model "izlozen"), se kladio u veceru da nece proraditi.....
[ Branez @ 19.02.2006. 08:13 ] @
Citat:
Patronus: Hmmm ne svidja mi se razgovarati s tobom. Previse sarkazma ima u tvom tekstu.
Gospodo! Na kraju mi bude još žao da sam ikada probao napraviti nešto kao Teslin transformator.

I šta je sada dalje? Dali je neko nešto napravio i dali ga je smaknulo?


[Ovu poruku je menjao Branez dana 14.05.2006. u 10:46 GMT+1]
[ vladd @ 19.02.2006. 20:30 ] @
Peace nije "otisao", bice sve u redu. :)
[ enaB @ 14.06.2006. 21:39 ] @
Koji je najbolji (optimalni) odnos prečnika i visine sekundara?
Koja ja minimalna frekvencija potrebna da bi bilo bezopasno?
[ Firkragg @ 14.06.2006. 22:36 ] @
Ratio sekundara se obicno za majne TC-ove (do oko 2kW) uzima izmedju 1:3 do 1:4. Ako malo odstupis nije bed.
Znaci, neka mu visina bude oko 4x veca od sirine.

Vidim da ljudi pisu svasta po topicu, ako netko zeli nesto graditi treba prvo utvrditi sto zeli (nitko cak se nije slozio oko topologije, osim onog s PL504 na pocetku koji mi ne izgleda dobro s napajanjem od 70ak V )

Citat:
6. Ne tražite da Vam neko radi domaći zadatak


na internetu ima toliko podataka, ali nitko nije ni pokusao upisati tesla coil u google, pogledati barem wikipediju i najosnovnije barem o 'starinskom' TC-u s iskristem (SGTC ili Spark Gap Tesla Coil)

http://www.google.hr/search?hl...btnG=Google+pretraga&meta=

Neke od najboljih stranica vezanih uz temu:

http://tesladownunder.com/ - SGTC
http://www.richieburnett.co.uk/tesla.shtml -najbolji teoretski site
http://www.stevehv.4hv.org/ - DRSSTC, SSTC i VTTC
http://www.scopeboy.com/tesla/idnex.html - veliki OLTC, DRSSTC


Poslje postoje hrpe topologija, elektronickih s mosfetima ili IGBTovima (SSTC ili solid state tesla coil) pa razne njihove varijacije kao OLTC(off-line), ISSTC (interrupted SSTC) ili DRSSTC (dual resonant) , VTTC (vacuum tube tesla coil) s elektronskim cijevima, etc.Pozdrav..

[ mrmegavolt @ 15.10.2006. 22:16 ] @

"Gospodo! Na kraju mi bude još žao da sam ikada probao napraviti nešto kao Teslin transformator"


Beše prilično davno ali ako si još uvek zainteresovan za gradnju malog TT-a zelim ti pomoći?

[Ovu poruku je menjao mrmegavolt dana 15.10.2006. u 23:27 GMT+1]
[ aca.jevtic94 @ 23.01.2011. 11:30 ] @
Ja sam to napravio i NERADI (sa PL504)