[ plcb83 @ 06.02.2006. 20:01 ] @
Ovo sam cuo vise puta.
Ja licno ne verujem u to...
Zna neko nesto vise?

Zasto bi se bas dobermani razlikovali od drugih ?
[ despotbg @ 06.02.2006. 21:19 ] @
NE. samo se retko (čitaj jednom u heljdu slučajeva) neka kost lobanje nepravilno razvije i pritiska mozak pa od bola napadaju sve i svasta.
Ovo sam čuo od uzgajivača rotvajlera, nemoj mi verovati.
[ pctel @ 06.02.2006. 21:30 ] @
To je na neki nacin urbani mit, mislim da nikada nije zabelezen takav slucaj. Zivotinja pred smrt je usporena i pospana a ne agresivna i razdrazljiva.
[ kv66 @ 06.02.2006. 21:59 ] @
Citat:
Da li dobermani ujedaju pred smrt?

dobermani-ne
komarci-da
:-))
[ lucrezia @ 06.02.2006. 22:54 ] @
To je čista budalaština. Ja imam šarplaninca i ne možeš da veruješ šta su mi ljudi sve govorili kad sam ga uzela. Između ostalog i to da oni hoće i da ubiju vlasnika kad osete da će da uginu!
[ Lappy @ 06.02.2006. 22:57 ] @
Pa to ces tek da vidis :D
[ srki @ 06.02.2006. 23:19 ] @
I ja sam to cuo od nekoga ko je cuo od nekoga ko je cuo od nekoga....
Iz licnih iskustava ljudi oko mene nije mi poznat takav slucaj. Komsija je imao dobermana koji je pred smrt legao i umro. Isto kao i moj pas i svaki drugi pas za koga znam.
[ simonzec @ 06.02.2006. 23:35 ] @
Citat:
Lappy: Pa to ces tek da vidis

lol
[ zaraza @ 07.02.2006. 00:41 ] @
Citat:
pctel:Zivotinja pred smrt je usporena i pospana a ne agresivna i razdrazljiva.

Ne mora da znaci! Macka jednog poznanika je imala leukemiju i nekoliko dana pred smrt je bila upravo takva- pospana i usporena, ali poslednjeg dana njenog zivota se ponasla kao da se juce rodila. Vesela, razdragana, klopa ko luda...i slicno....naravno koliko je to mogla s ozbirom da je bila prilicno slaba...al nikako ne bih rekao da je bila pospana i usporena...
[ plcb83 @ 07.02.2006. 02:45 ] @
znaci, ipak je rakla kazala:)
Imao neko dobermana? ako je jos ziv, onda super, ali za odgovor i nije pogodan:)
[ S_Kid @ 07.02.2006. 07:45 ] @
Vecina prica zaista jeste rekla-kazala ali gde ima dima ima i vatre... Moja tetka je imala sarplaninca koga neko pomenu, pas je ziveo na selu, u dvoristu, nikad vezan lancem, stvarno lepo gajen i privrzen ljudima. Dok jednog dana nije tetki odgrizao prst iz cista mira, tada je vec bio mnogo mator.
[ whitie2004 @ 07.02.2006. 08:40 ] @
Dobermani su u grupi sluzbenih pasa, nesto kao intelektualna elita u toj psecoj konkurenciji. Mozes ih obuciti da neke postupke i procedure izvedu kada to hoce a ne kada ih instikt potera. Vremenom, instikt preovlada i ako na to ne obratis paznju moze svasta da bude. Posebno su opasne situacije kada je pas obucavan da bude zestok.

Situacija iz prve ruke: zena moga prijatelja je sa bebom u rukama i pustenim dobermanom ( ruke zauzete! ), posla da isprati prijateljicu do autobuske stanice. Komsinica je prisla bebi koja je iz samo njoj znanih razloga zaplakala. Doberman je prezubio i razjurio 20-tak ljudi sa stanice. Sve u ovoj prici je bilo predvidivo ...

[ janus @ 07.02.2006. 08:42 ] @
Evo ja sam vlasnik jednoga ,ii ziv sam sam i zdrav.Ovo mi je drugi doberman u zivotu.Prva mi je kuja umrla doslovno na rukama.Te price oko ujedanja gazda pred smrt je cista glupost.Sto se tice urastanja kosti u mozak,priroda nije prem nijednoj zivotinjskoj vrsti toliko nepromisljena. Svi strahovi koji se javljaju prema toj pasmini su znak cistog neznanja i neiskustva.Radi se o jednom strahovito inteligentnom i pouzdanom psu,koji trazi mngo ljubavi rada i discipline.Ako vec kupis psa,moj savjet ti je da pribavis knjige koje su namijenjene samo za ugoj dobermana,jer ce ti jako pomoci.I da napomenem pas nije igracka na baterije ,pas je zivo bice sa potrebama i emocijama,i ne moze te ga staviti ispod krevata ,ako vam se ne igra sa njim.
[ darkonije @ 07.02.2006. 09:01 ] @
Kako uradite da se u poruci
vidi onako uokvireno CITAT i da bude belo...

Ajde nemojte da se ljutite sto bas ovde pitam,
ali moram negde.

Unapred zahvalan, DARE.
[ BobMarley @ 07.02.2006. 09:05 ] @
unutar uglatih zagrada [ ] upises: quote
i kada zavrsis citat opet unutar [ ] upises: /quote
[ plcb83 @ 07.02.2006. 16:45 ] @
Citat:
whitie2004: Situacija iz prve ruke: zena moga prijatelja je sa bebom u rukama i pustenim dobermanom ( ruke zauzete! ), posla da isprati prijateljicu do autobuske stanice. Komsinica je prisla bebi koja je iz samo njoj znanih razloga zaplakala. Doberman je prezubio i razjurio 20-tak ljudi sa stanice. Sve u ovoj prici je bilo predvidivo ...

Pa ovo se nije desilo pred smrt:)dobermana.
Mislim da je ovo mogla da uradi i pudlica ako je tako dresirana. Dobro, dobermani, rece neko, spadaju u sluzbene pse, malo agresivnije naravi:)

Citat:
whitie2004: Vremenom, instikt preovlada i ako na to ne obratis paznju moze svasta da bude. Posebno su opasne situacije kada je pas obucavan da bude zestok.

A kako da znas da je instikt preovladao, evo recimo slucaj zene tvog prijatelja. Da li je to bio instikt ili je dobarman previse "tvrdo izdresiran"?
[ pctel @ 07.02.2006. 18:29 ] @
Citat:
Mislim da je ovo mogla da uradi i pudlica ako je tako dresirana. Dobro, dobermani, rece neko, spadaju u sluzbene pse, malo agresivnije naravi

Greska, dobermani ne spadaju u agresivne pse, naprotiv, najagresivniji su civave i slicni. Imao sam svojevremeno dobermana, pa da objasnim malo osobine te vrste pasa. To je bio izuzetno miran pas koji reaguje jedino ako misli da je on, vlasnik ili prostor cuva ozbiljno ugrozen. Toliko sam imao poverenja u njega da sam ga pustao bez nadzora i korpe na ulicu, znaci, kad hoce napolje ja mu samo otvorim, on ide sam gde hoce. Ustvari, najsigurnije ga je pustiti samog, onda je mogucnost da neko izazove incident svedena na minimum. Ovako, kad je vlasnik tu i naidje neko ko ne razume psihologiju pasa i pocne da vice iz sveg glasa: "PA GDE SI TI PRIJATELJU STARI, NEMA TE STO GODINA", pas ce da reaguje, a ako covek jos i zagrli vlasnika, garantovano ce biti ujeden
Doberman jedino ujeda za ruku, tako da ako udjes u prostor koji cuva i stavis ruke na ledja on ce samo besno obilaziti oko tebe, eventualno, ako ga bas dugo tako nerviras moze da uhvati za vrat, ostale delove tela ne dira. Sluzbeni psi se ne biraju po svojoj agresivnosti, vec po stavu naprimer pas mora da bude potpuno skoncentrisan na to sto radi, nista ne sme da mu odvuce paznju. Najbolje se to vidi ako naidje neka macka - pas koji bi je normalno jurio stotinama metara, dok cuva nece se uopste pomeriti sa mesta. Sluzbeni pas mora pre svega biti psiholog da prepozna ko ima dobre a ko lose namere, a tek potom je vazan njegov ratoborni karakter kojim treba oterati nepozeljne, znaci prvenstveno OTERATI, a ne povrediti.
[ rajco @ 07.02.2006. 23:39 ] @
Citat:
S_Kid:Moja tetka je imala sarplaninca koga neko pomenu, pas je ziveo na selu, u dvoristu, nikad vezan lancem, stvarno lepo gajen i privrzen ljudima. Dok jednog dana nije tetki odgrizao prst iz cista mira, tada je vec bio mnogo mator.

Ista situacija, samo umesto tvoje tetke bio je moj deda, takvo iskustvo imalo je jos par ljudi koje znam.
p.s. dedin jedva da je video.
[ plcb83 @ 07.02.2006. 23:44 ] @
@pctel

to znaci da ako kupim dobermana da obavestim drugare da drze ruke na ledja i ne pricaju glasno kada me vide?

svidja mi se tvoj odgovor, eto i neki vlasnik dobermana da kaze nesto :)

Pozdrav
[ pctel @ 08.02.2006. 06:28 ] @
Citat:
to znaci da ako kupim dobermana da obavestim drugare da drze ruke na ledja i ne pricaju glasno kada me vide?
Apsolutno. Ni jedan pas kad vidi nekog da mlatara rukama ne moze da razlikuje da li je to tvoj prijatelj koji zeli da te pozdravi ili Bruce Lee koji se priprema da ti zada smrtonosni udarac. Takodje, ne moze da zna da li neko ko vice na tebe tako izrazava prijateljstvo ili ti psuje sve po spisku. Takodje, ne pokusavaj nikakvo zblizavanje sa dobermanom koji nije tvoj, znaci ne pokusavaj da ga dodirnes, pomazis, da ga podmitis hranom... bez obzira sto te je video 100 puta, on ti i dalje ne veruje u potpunosti, nece te ujesti, radije ce da se povuce i tako ti pokaze da on to ne tolerise, ali ako nastavis pocece sve odlucnije da ti pokazuje da to nije u redu, tek ako si bas uporan onda ce te capnuti za ruku. Znaci, nasuprot opstem misljenju, nije to agresivan pas koji jedva ceka da ujede nekog, vec naprotiv, pas koji na svaki nacin gleda da izbegne konflikt i da mirnim putem 'objasni' sta ne sme da se radi. E, sad, ima tu jos jedna stvar, pri susretu sa dobermanom ne smes se dati u panicni beg, jer, sta bi policajac pomislio kad te sretne i pocnes da bezis? Pomislio bi da si nesto ukrao ili nesto lose uradio zbog cega te treba zaustaviti i proveriti zbog cega bezis. Isto ce uciniti i doberman. Primetio sam da je u tome narocito odlucan - cesto ne reaguje ni na poziv vlasnika da se vrati dok ne obori onog ko bezi! Znaci, ako vidis da doberman negoduje zbog tvog prisustva, sakrij ruke i mirnim koracima se udalji, tako te sigurno nece napasti.
[ whitie2004 @ 08.02.2006. 07:59 ] @
Kao sto sam i rekao, pas nikoga nije ujeo, samo je pravio DMZ zonu oko bebe :-)
To sto neki imaju podsvesne strahove od 40 kg rastrcanog ubice, to je druga stvar :-) pas nije ubica - problem je u glavi.

>>>A kako da znas da je instikt preovladao...

Ako reaguje na tvoju komandu, to je obuka. Ako i dalje tera neki scenario u svojoj glavi, to je instikt. Sarplaninca ( sve ovcare ?) ne moras uciti da stiti svoje stado, nemoras biti ni prisutan - to je istiktna radnja. Ali njega ces tesko nauciti da to radi po komandi, da ti biras trenutak i nacin.

Prica o tome sta pas prepoznaje kao napad je takodje stvar obuke. Na ocenjivanju psa najcesce se izgube poeni jer je pas video napad jos u trenutku kad je napadac prebacio teziste na spoljnu nogu. Treba mnogo rada i truda da psa ubedis da napravi taj delay.
[ Marko Stankovic @ 08.02.2006. 16:19 ] @
Ovako da ne generalizujemo, naravno je da postoje hiljade slucajeva u kojima je pas odgrizao gazdi nesto, napao nekog bez razloga i slicno, ali to ne znaci da ce svaki doberman da napada, grize i ubija cim vidi nekog. Mada sa druge strane takvi psi, koji imaju dovoljno snage da obore i ubiju coveka ili dete, se moraju uvek setati sa korpom i na povocu. Jer pctel objasni ti detetu od 10 godina da ne sme da bezi kada vidi kera koji je veci od njega, a posle mu objasni da nikada nece imati normalan zivot jer mu je taj ker od kog je bezao iz straha odgrizao pola face, i to samo zato sto je gazda imao poverenja u tog kera i pustio ga da se seta sam na ulici.
Inace sto se tice tih kostiju u glavi i da pas ubija gazdu na smrt ja iskreno mislim da su zesce gluposti, jedino objasnjenje za takve neke stvari po mom laickom misljenju, je da jednostavno ker u dubokoj starosti ima prilicno slabiji vid i njuh i pomesa gazdu sa nekim neznancem koji pokusava da mu naudi.
Tako da ako ste gazda velikog psa verovatno vam nece nista uciniti i o tome ne morate da brinete, ali morate da brinete da vas pas ne naudi drugima i to je po meni najbitnije.
[ propeler2 @ 24.08.2006. 17:33 ] @
Dobermani su najgori psi koji postoje. Moj bivsi decko je imao jednog, izujedao je pola naselja... Koga briga da li ujeda svog vlasnika kad su drugi u opasnosti?! Eno ga, tuzi se s pola grada. A sem toga , dobermani su "djavolji psi", a ja sam pobozna.
[ mega023 @ 24.08.2006. 18:56 ] @
Ako je mator i ako je poceo da napada, posrce ili rezi na gazdu ili ukucane, bolje ga ti ubi nego da on ubije tebe...

Imao je moj komsija i bio je jako poslusan ali kada je ostario (bio je prilicno star za jednog psa... ne bih da odvalim godine...)
poceo je da rezi na njega (onog ko ga hrani) i posle mu je napao dete. Ovaj ga je istog dana sam ubio.
Kaze da mu je bilo tesko, ali sebe i decu ipak voli vise nego psa...

[ pctel @ 24.08.2006. 20:40 ] @
Citat:
propeler2: Dobermani su najgori psi koji postoje. Moj bivsi decko je imao jednog, izujedao je pola naselja... Koga briga da li ujeda svog vlasnika kad su drugi u opasnosti?! Eno ga, tuzi se s pola grada. A sem toga , dobermani su "djavolji psi", a ja sam pobozna.

Ajd' molim te objasni mi nesto, jer sam u velikoj nedoumici, sta je od sledeceg tacno:
1) Pod dejstvom si droga ili drugih opojnih sredstava
2) Prirodno si lujka
3) Flejmujes malo, a posle ces da se smejes ovima sto poveruju da ozbiljno mislis

Imao sam dobermana, znam dosta ljudi koji su imali tu rasu. To je veoma miran pas, odgovoran i mnogo jos kakav, ali nikako sklon nasilju. Smes jednu oplkladu:
da mi u sobu ubacis 10 "opasnih" dobermana i da cu posle sat vremena izaci nepovredjen? Inace, poznato je da pas poprima osobine i ponasanje vlasnika, jedino ako je vlasnik lud pas ce biti lud, tako da je veza sa tim tvojim deckom verovatno bila neka sado-mazo kombinacija dvoje ne bas citavih ljudi.
A to sto mislis da si kao clan sekte pobozna, to je veoma diskutabilno - jednoj poboznoj osobi ne prilici da sa toliko mrznje govori o jednom bozjem stvorenju kao sto je pas. Osoba koja je stvarno pobozna siri mir, ljubaznost, poniznost i ljubav medju svim bozjim stvorenjima. Ako stvarno verujes u svoje reci, onda si daleko od pravog puta.
[ DaySleeper @ 24.08.2006. 22:02 ] @
Citat:
propeler2: Dobermani su najgori psi koji postoje. Moj bivsi decko je imao jednog, izujedao je pola naselja... Koga briga da li ujeda svog vlasnika kad su drugi u opasnosti?! Eno ga, tuzi se s pola grada. A sem toga , dobermani su "djavolji psi", a ja sam pobozna.

Ma svako normalan ovako nesto treba da ignorise, pogotovo poslednju recenicu.
Sto se tice teme, evo isecka sa jedne studije o ujedima pasa:
Skinuto sa http://www.dogbitelaw.com/PAGES/statistics.html

Citat:
In recent years, the dogs responsible for the bulk of the homicides are pit bulls and Rottweilers:

"Studies indicate that pit bull-type dogs were involved in approximately a third of human DBRF (i.e., dog bite related fatalities) reported during the 12-year period from 1981 through1992, and Rottweilers were responsible for about half of human DBRF reported during the 4 years from 1993 through 1996....[T]he data indicate that Rottweilers and pit bull-type dogs accounted for 67% of human DBRF in the United States between 1997 and 1998. It is extremely unlikely that they accounted for anywhere near 60% of dogs in the United States during that same period and, thus, there appears to be a breed-specific problem with fatalities." (Sacks JJ, Sinclair L, Gilchrist J, Golab GC, Lockwood R. Breeds of dogs involved in fatal human attacks in the United States between 1979 and 1998. JAVMA 2000;217:836-840.)

Other breeds were also responsible for homicides, but to a much lesser extent. A 1997 study of dog bite fatalities in the years 1979 through 1996 revealed that the following breeds had killed one or more persons: pit bulls, Rottweilers, German shepherds, huskies, Alaskan malamutes, Doberman pinschers, chows, Great Danes, St. Bernards and Akitas.

Dobermani su pomenuti, ali u mnogo manjoj meri nego pit bull i rotvajler. Daleko od toga da je doberman bezopasan kao npr. zlatni retriver, ali ga sigurno ne treba satanizovati.
[ spartak @ 24.08.2006. 22:32 ] @
Jedini stvor za kojeg sa dovoljnom statistickom tacnoscu moze da se tvrdi da ujeda pred smrt je KOMARAC.

Sve ostalo su spekulacije.
[ flylord @ 24.08.2006. 22:37 ] @
Pcela UVEK ujeda pred smrt . Tj ujede pa umre
[ KnightOfDoom @ 24.08.2006. 22:53 ] @
Citat:
pctel:
Imao sam dobermana, znam dosta ljudi koji su imali tu rasu. To je veoma miran pas, odgovoran i mnogo jos kakav, ali nikako sklon nasilju.

Citat:
pctel:
Ovako, kad je vlasnik tu i naidje neko ko ne razume psihologiju pasa i pocne da vice iz sveg glasa: "PA GDE SI TI PRIJATELJU STARI, NEMA TE STO GODINA", pas ce da reaguje, a ako covek jos i zagrli vlasnika, garantovano ce biti ujeden.

Znaci nije agresivan ali kada neko kaze magicnu recenicu "PA GDE SI TI PRIJATELJU STARI, NEMA TE STO GODINA" onda krene da ujeda.

Nemam ni ja nameru da flejmujem, niti cu da komentarisem post propelerke, ali malo je glupo nazvati nekoga lujkom tek tako.
[ Nabukodonosor @ 24.08.2006. 23:20 ] @
Citat:
jednoj poboznoj osobi ne prilici da sa toliko mrznje govori o jednom bozjem stvorenju kao sto je pas. Osoba koja je stvarno pobozna siri mir, ljubaznost, poniznost i ljubav medju svim bozjim stvorenjima. Ako stvarno verujes u svoje reci, onda si daleko od pravog puta.

uu ala si se prokenjao! Sta ti bi?!

Citat:
Sto se tice teme, evo isecka sa jedne studije o ujedima pasa:
Skinuto sa http://www.dogbitelaw.com/PAGES/statistics.html

Ovaj sajt je cista budalastina! Klise. Kao po dobrom starom obicaju Pitovi su najgori. Znao sam jedan ozbiljan sajt gde se o ovoj temi govori sa pravim statistikama, ali sam ga zaboravio. Mogao bih jos mnoooogo o ovome da izlazem (citaj: kenjam ) kao jedan vlasnik Pit Bulla, ali me mrzi da se raspravljam. Pitovi su daleeeko od vrha te lestvice. Ima mnogo pasa koji ce pre da ujedu od pita. Fora je samo u tome sto se npr. u nekom gradu desi situacija gde npr. neki pas koji nije pit ujede nekog coveka i o tome se nista ne cuje, ali sutradan kada neki pit ujede nekoga o tome se pise nasiroko jer je jebiga atraktivnije za novine. I tako se polako stvori legenda. Pitovi su inace poznati kao izuzetno losi cuvari jer mnogo vole ljude i kada lopov udje u kucu mnogo su vece sanse da pocne da se igra sa njim nego da ga napadne. Ali kazem opet, idite na neki usko strucan sajt ili forum i naucite nesto. poz
[ Milos niks @ 25.08.2006. 00:02 ] @
Milim da je mnogo veca sansa da te napadne neko mini kuce tipa pekinezer nego doberman , next door komsija je imao dobermana
kojega sam ja hranio , komsija ga ucio ga da bude krvolocan ali nista .. ovaj kao stene , umiljat a ogroman .. njihovo dete ga je jahalo i
ko zna sta mu nije radilo i opet nista . Nijedno je nije ogrebao a kamoli napao . Jedino sto nije voleo cigane ... ne znam zasto ali ..
[ pctel @ 25.08.2006. 00:49 ] @
Citat:
Milos niks: Jedino sto nije voleo cigane ...

Aha, znaci ne samo da je ubica, vec je i rasista
[ Nenad Vranjanac @ 25.08.2006. 01:04 ] @
pa eto, nekima smeta brza voznja, ali misle da je cool pustati pse bez brnjice, itd. jer im veruju. neko veruje svom bmw m6.
koliko sam samo puta cuo "nece on"
vlasnici velikih pasa bi trebalo da sagledaju cijenicu da odnos psa prema njegovom vlasniku, i prema ostalima nije isti. cak i ako me tvoj pas nece ugristi, ne volim dok idem ulicom i parkom da me njusi i da mi staje na put nesto sto ima preko 50% moje tezine. jer isto tako i ovi sto divljaju po putevima su "sigurni, znaju, umeju i nece da prave s**nja"

mozda civave i ostali pikljavci jesu agresivniji (ne znam bas, al ajde), ali znam da tako nesto moze da me ugrize jednom, a posle toga cu ga ja pojesti sa sve roze masnom. a to nije slucaj sa rotvajlerima, pitovima i co
uostalom ne razumem 2 pojave:
1.ljude koji drze pse, a zive u zgradama u stanu
2.ljude koji drze agresivne pse. sta ima lose u npr. retriveru, seteru, haskiju?
[ sadux @ 25.08.2006. 02:38 ] @
Ja sam cuo za doge,a za dobermane nisam...
[ kovach @ 25.08.2006. 03:20 ] @

Da to za doge sam i ja cuo... ne znam bas da li uopste verujem u takve price (ma o kojoj rasi se radilo) ali ono... pricaju ljudi svakojake stvari...

Nego sto sam pre neki dan video na Kalemegdanu... znaci lik vodi labradora (dakle labrador retriver = najumiljatiji pas na zemaljskoj kugli) i stavio mu korpu... ranije sam imao upravo ovu rasu... ja kad sam video nisam znao da li da se smejem ili da se zabrinem... al' to jos i ajd' nekako, da kazes da je srednja rasa, ima poprilicno kg-a i slicno, pa mora, ali sto stavljaju korpe nekim rasama za koje bih ja dobro razmislio da li da kazem "mac mac" kad ga zovem ili sta?! :) Mislim ja protiv korpe nemam nista, naprotiv dobra je stvar i treba da se korisiti, ali su izlgeda poceli poprilicno da "lupaju ljude po usima" ako psu ne stave korpu (ovo zaista ne znam, jednostavno pretpostavljam), da su jadni ljudi i na pse koji sa ne znam kakvim kostima u glavi i ne znam kakvom staroscu nikada ne bi ujeli/napali/povredili/uplasili niti dete niti coveka niti drugog psa... ali sta da se radi, valjda mora tako... mada ipak mislim da bi tu trebalo da se uradi neka statisitka ili sta vec i da se ipak napravi neka razlika u, recimo, visini i vrsti kazne u slucaju kada se korpa ne stavi npr. rotvajleru (koji VAZI, ne kazem da jeste, ali VAZI za agresivniju rasu) i npr. labradoru... (ovo mozda i postoji?!)... mislim da bi neke rase jednostavno mogle da prodju i bez toga jer ma koliko korpa bila dobra ipak psu uskracuje potpunu slobodu njuskanja, kopkanja po zemlji i slicno, a definitivno postoje vrste pasa koje svojom reputacijom, postupcima i istorijom nisu zasluzile da se bas tretiraju kao "hardcore" rase... :) Ne znam, mozda razmisljam malo subjektivno, ali sta da se radi...

Pozdrav...

p.s.

Kako li ljudi iskopavaju ove matore teme da mi je znati...
[ Mystery_Men @ 25.08.2006. 03:23 ] @
Ima li sta lepse nego uzeti i odgajiti stene (lutalicu) koje krene da ide za tobom?
Dosta je ljudi koji pre nego nabave psa , zacrtaju ocu tu i tu rasu - oni su lepi , krupni , pametni , vodicu ih na izlozbu...Ko je gajio pse i proveo dosta vremena sa psima , zna da ni jedan pas nema istu narav , sto duze vremena provedes sa psima shvatis koliko su razliciti , i da je nemoguce da pas bude isti i da se ponasa kao recimo neki njegov sunarodnik (citaj , ista rasa) , 10 pasa = 10 razlicitih naravi , 10 razlicitih ponasanja...
Najbolje ce te to shvatiti ako budete imali recimo 2 psa iste rase , videcete koliko tu ima razlike u ponasanju , navikama , naravi...->naravno uvek postoje agresivne jedinke , isti je slucaj i kod ljudi ,covek recimo istuce drugog coveka , jer ne analizira situaciju dobro(odreaguje ishitreno), kao sto pas odreaguje instiktom i izujeda nekga.
Postoje naravno predrasude prema rasama ,recimo-> neki blentavi dobormen je izujedao nekog klinca ,-> to sutradan u novinama->strava se mit->doberman je krvolocna zivotinja->deco kada vidite dobermana predjite na drugu stranu ulice->ili trcite sto brze......a da se pritom neko ne zapita sta je klinac radio psu te ga je ovaj izujedao?
Glupo je odluciti se gajiti psa , strikno zacrtati rasu , naci nekoga u oglasima ko prodaje recimo dobermane , naruciti stene , ili pogledati pokazati prstom izmedju 4,5 pasa i reci ocu ovog deluje mi lepse nego ostali....bolja je varijanta provesti neko vreme sa psom dok ne vidis dal ima neke svoje bubice u lobanji , sta voli , sta nevoli , reakcije ,- i tek onda se odluciti da li ga gajiti narednih 10 godina...
Opet kazem najbolja je varijanta udomiti neko stence koje trckara za tobom , sa kojim si se vec izigrao u parku , nego platiti ko zna koliko za nekog rasnog kojeg nisi ni upoznao ...
[ Java Beograd @ 25.08.2006. 06:39 ] @
Koliko se ja sećam, to je urbani mit za doge, a ne za dobermane. I ujedanje gazde pred smrt i ta kost u lobanji. Izgleda je neko pomešao doge i dobermane, pa je urbani mit krenuo drugim tokom.
[ ventura @ 25.08.2006. 08:10 ] @
Definitvno je sigurno da su lutalice mnooogo pametniji i inteligentniji psi od ovih rasnih...
[ vejin @ 25.08.2006. 08:14 ] @
Ako pas kod kuce boravi u boxu, a vlasni kada ga vodi u setnju koristi povodac onda zaista ne moze biti problema. Medjutim ako je pas pusten u dvoriste (moze pobeci na ulicu ) ili ga vlasnik odluci voditi u setnju jednom mesecno pa jos bez povodca eto problema. A sto se tice toga pitanja dali odredjene rase su agresivnije u starosti, to treba otici i pitati veterinare, a ne kojekakve padavicarekoji neznaju ni sta ce sami sa sobom.
[ su27killeryu @ 25.08.2006. 09:27 ] @
Citat:
Nenad Vranjanac: pa eto, nekima smeta brza voznja, ali misle da je cool pustati pse bez brnjice, itd. jer im veruju. neko veruje svom bmw m6.

:respect:
[ vindic8or @ 25.08.2006. 10:11 ] @
da, to je glupi mit za doge, ne dobermane. nema veze sa mozgom naravno, a propagirali su ga nacisti tokom drugog svetskog rata jer su imali obicaj da ubijaju pse u starosti.
ja sam imao dogu i to je najpitomija i najinteligentnija rasa. umiru uglavnom od tumora, u bolovima :(
[ pctel @ 25.08.2006. 12:05 ] @
Citat:
Nenad Vranjanac:mozda civave i ostali pikljavci jesu agresivniji (ne znam bas, al ajde)...

Veliki problem je sto prosecan covek 21. veka ne zna da zivi u skladu sa prirodom, pa se plasi svega sto je zivo, a narocito onog sto je zivo i pritom veliko. Niko ne shvata da priroda ima svoje lance ishrane i da covek nije na jelovniku skoro ni jedne zivotinjske vrste. A ovo za male pse je nesto naj osnovnije, sto retko ko ne zna. Mali pas je iskompleksiran zato sto je mali, on ima potrebu da non stop okolo ide i okolini objasnjava "nema veze sto sam mali, opasniji sam od ovih velikih". Imam sad jednog malog, lud je totalno. Ako pomazim drugog psa ili pokusam da ga oteram da legne na drugo mesto, to se zavrsi tako sto mi zubima pokida nogavicu, desilo se nekoliko puta i da me ujede. Dzaba je to sto ja njega zbog toga sutnem kao fudbalsku loptu, batine i represija ne pomazu, od toga postaje jos agresivniji. Tolerisem njegovo ponasanje samo zato sto je takav samo prema nama u kuci, koji ga znamo i koji znamo kako da izadjemo na kraj sa njim, prema komsijama i ljudima koje ne poznaje se ponasa dosta pazljivije, hoce da zarezi i zalaje kad negoduje, ali ne ide dalje od toga. Ipak, nasao sam nacin kako da privremeno eliminisem agresivnost, samo ga pljusnem hladnom vodom i postane miran kao bubica. Vremenom nije vise bilo potrebno cak ni to da uradim, samo kazem "voda" i pas se momentalno smiri.
Citat:
Nenad Vranjanac:
1.ljude koji drze pse, a zive u zgradama u stanu
2.ljude koji drze agresivne pse. sta ima lose u npr. retriveru, seteru, haskiju?

1. JBG, sta ces, ljudi pokusavaju da unesu deo prirode u svoju kocku od betona. Slazem se da to nema bas mnogo smisla, ali ne mogu ih ni kriviti sto to cine.
2. Pa ljudi ne drze te agresivne pse zato sto su agresivni, vec zato sto su mali. Mali pas trazi manje prostora, manje hrane, manje kosta vlasnika kad se sabere na kraju meseca. A malo i agresivno obicno ide zajedno, tu se nista ne moze. Ima slucajeva i kada je veliki pas agresivan, ali to vec nije njihovo prirodno svojstvo vec posledica uticaja zivotne sredine i okolnih ljudi. Ako je vlasnik neki namcor, po ceo dan nadrndan, uvek ljut na nekog, kakvo ce ponasanje poprimititi njegov pas? Osobine coveka umnogome zavise od toga sa kakvim je ljudima preziveo prvu trecinu zivota, osobine psa isto tako.

Inace, zaboravio sam da kazem, moj doberman je u starosti zaista tesko nervno oboleo (epilepsija), ali nikada ni u stanju pomucenog razuma nikoga nije ni ogrebao.
[ Vole Domu @ 25.08.2006. 19:47 ] @
Ja cu sada samo da kazem da se uveliko slazem sa pctelom (pogotovu oko lujke),
i da su te statistike o pitbulovima cista glupost iz prostog razloga sto to prijavljuju ljudi koji nemaju pojma sta je pitbul a pitbulom se smatra najmanje cetiri rase (APBT, Bullterrier, AST...) pa cak i argentinska doga.... i sad nekoga ujede pas i onda oni kazu ma ne znam neki pitbul majku li mu...
malo kasnije cu opsirnije o svemu ovome nema sad vre,ena, poz
[ Ave @ 26.08.2006. 15:01 ] @
Citat:
pctel:
2. Pa ljudi ne drze te agresivne pse zato sto su agresivni, vec zato sto su mali. Mali pas trazi manje prostora, manje hrane, manje kosta vlasnika kad se sabere na kraju meseca.

Gluplje obrazlozenje nisam skoro cuo, a zasto onda ne drze jos manje, kao na primer: pekinezere, patuljaste pudle, pincheve i druge pse koji nisu agresivni. Oni bi ih jos manje kostali, zar ne?
[ Vole Domu @ 28.08.2006. 22:24 ] @
Citat:
Ave: a zasto onda ne drze jos manje, kao na primer: pekinezere, patuljaste pudle, pincheve i druge pse koji nisu agresivni. Oni bi ih jos manje kostali, zar ne?

Zato sto su ruzni za sve pare koje ustedis (a o naravi, korisnosti i inteligenciji da ne govorimo)...
mali, ogavni, prgavi stvorovi,
a, btw i pricao je o pekinezerima i ekipi, a ocigledno je tvoje znanje o psima na nivou kad si kao primer uzeo pekinezere ko da nema manjih pasa... ima chihuahua i ostalih koji mogu da stanu u dzep.
Mada u pravu si bas je pctel debilchina, totalno je logicno da patuljasta pudla pojede isto koliko i vuchjak, el tako?
[ lucrezia @ 03.09.2006. 10:51 ] @
Nije problem u psima, već u vlasnicima.
Ljudi vrlo neodgovorno uzimaju pse, a da pri tom ne znaju ništa o njima niti se trude da nauče nešto o njihovom ponašanju. Često ne poznaju ni narav sopstvenog psa, ne znaju kako će reagovati u određenim okolnostima, pa ga često nepotrebno kažnjavaju.
Ja već šest i po godina imam šarplaninca, psa prirodno agresivnog i borbenog, i vrlo teškog za dresuru. Nikada nikoga nije napao. Vrlo je inteligentan, kao i većina pasa uostalom, i poslušan, a da ga pri tom nikada nisam tukla (uzgred, užasavaju me ljudi koji tuku svoje pse). Kada neko već uzme psa, onda treba da zna kako sa njime da postupa.
Mali kučići zaista jesu napast, ali to je opet greška vlasnika. Smatraju da mali psi ne predstavljaju opasnost i uopšte se ne trude da ih dresiraju. Svaki pas koji nema pravog gazdu, bio mali ili veliki, smatra da je on vođa čopora i tako se i ponaša. Znam mnogo ljudi koji imaju pudle i pekinezere i ne smeju da im priđu dok jedu!
Priče o tome kako pojedini psi napadaju vlasnike pred smrt i ostale slične budalaštine šire ljudi koji nikada nisu imali psa. Jedini ljudi za koje znam da ih je ujeo njihov pas jesu oni koji su te pse užasno maltretirali. Nimalo mi ih nije žao.
Pas je onakav kakav mu je vlasnik i nikada nije kriv za ono što učini. Pas postupa po svojoj prirodi, a gazda je tu da ga kontroliše.
I stoga, nema, ljudi, opasnih pasa, već opasnih vlasnika. A verujte, za ovih šest godina, sasvim sam se u to uverila.
[ Vole Domu @ 03.09.2006. 13:13 ] @
Citat:
lucrezia: a da ga pri tom nikada nisam tukla (uzgred, užasavaju me ljudi koji tuku svoje pse). Kada neko već uzme psa, onda treba da zna kako sa njime da postupa.

Pa ne znam bas, s vremena na vreme psu treba pokazati koj e gazda, to ne znaci da ga ubijes od batina, vise kao da mu lupis zausku ali to muje dovoljno za psihicki efekat...
S druge strane moj deda je imao lovackog kera koga u zivotu nije udario, kad nesto lose uradi deda ga uhvati za vilicu gleda ga u oci i kaze "Sharov, nisi bio dobar!" a pas krene da cvili i sav se sklupcha i nikad vishe ne ponovi to shto je uradio.
ali to je druga pricha jer je deda sa njim provodio 24h dnevno... i zivi u selu....

Citat:
lucrezia: oni koji su te pse užasno maltretirali. Nimalo mi ih nije žao.
Pas je onakav kakav mu je vlasnik i nikada nije kriv za ono što učini. Pas postupa po svojoj prirodi, a gazda je tu da ga kontroliše.I stoga, nema, ljudi, opasnih pasa, već opasnih vlasnika.

Ovde se potpuno slazem sa tobom...
[ darkons @ 16.02.2007. 14:45 ] @
Gospodo draga, ( ljubitelji pasa ) do 20-og avgusta sam bio ponosan vlasnik i prijatelj jednom dobermanu. ( vec mi suze lete s lica ) Morao sam ga uspavati, jer su mu otkazali bubrezi.
Bili su to najgori danu u mom zivotu. A tom famoznom " dobermanu koji ujeda kada umire " cak i kada je trpeo stravicne bolove a ja ga morao dizati na sto kod veterinara NIJE PALO NA PAMET
da upotrebi svoje zube.Nemogu vise ni rec nakucati jel od suza ne vidim tastaturu.
[ vladd @ 16.02.2007. 15:30 ] @
Jedina pomoc je da "fasujes" macku, ili sto pre, jednog malenog dobermana (oni sto lice na pauka)...
[ hanbo @ 16.07.2007. 13:46 ] @
Moja keva je imala vucijaka koji je pred smrt izujedao komsiju, za kog se ispostavilo da je ulazio u dvoriste kad nas nije bilo i udarao kera...
Sve zavisi od vlasnika, da damo pudlu ili kokera nekom ko dresira pse za borbe, dobili bi krvolocnu pudlu i kokera koji jede sve oko sebe, tako da ne mozete osudjivati sve dobermane i pit bulove i ostale zbog postupka gazdi. treba gazde uspavati, a ne kerice jadne...
[ pctel @ 16.07.2007. 15:05 ] @
Malo crnog humora:
Nevezano za rasu, vecina ujeda se dogadja upravo pred smrt - nekoliko sati/dana pre nego sto budu upucani iz pistolja
[ milosh.r41 @ 15.12.2007. 20:35 ] @
Sto se agresivnih pasa tice, citao sam jedno istrazivanje koje je sprovodjeno u Americi i rezultat je bio da su Nemacki ovcari prvi na listi po napadima na ljude, imali su vise napada nego svi ostali psi! Dobermane je drzao moj brat od ujaka do pre 3 godine i nikad nisam cuo da je imao nekakvih problema sa njima, cak sam u nekoliko navrata isao da vidim stence posle kocenja i uopste me kuja nije napadala. Ja imam Nemacke lovne terijere, drzim ih sa bratom i trenutno ih imam 8! Oni su stvarno malo agresivniji od nekih drugih rasa, i imam problem da vec sa 3 meseca moramo da ih rastavljamo jer se tuku i nanose ozbiljne povrede jedni drugima, medjutim tu agresiju ispoljavaju samo prema drugim psima i ostalim zivotinjama, ali nikad prema ljudima! Eto tako.....
[ Milan M. Radovic @ 17.12.2007. 01:12 ] @
Kad cujem ovo za Doge tek ona vristim od smeha ,hvatam se za glavu i ne mogu da verujem kako su ljudi glupi,to se nekom coveku tamo u pizdu lepu materinu desilo i to je sad pravilo....mislim,ako se uopste desilo...
Ponavljam hiljaditi put : Kako vi sa psom,tako i on prema vama...

Ljudi svasta rade s dobermanima i rotvajlerima... treniraju ih za borbu itd. Drze ih na lancu ili u boxu 4x4m na <0 stepeni celzijusa godinama,hrane ih nekad redovno nekad neredovno,zavisi.. pokupe naravno neko besnilo prilikom setnje,ako nisu vakcinisani...

Postavite sebi pitanje : Da li bi vi ubili sebe kao gazdu da ste pas?
[ qazqaz @ 17.12.2007. 01:27 ] @
Citat:
Milan M. Radovic: Drze ih na lancu ili u boxu 4x4m na <0 stepeni celzijusa godinama

Ova tvoja opaska vezana za temperaturu ne mora uvek biti tacna. Naime odredjene rase imaju krzno prilagodjeno uslovima zivota u hladnim regijama, dok drugi npr. nemaju uopste krzno (golokozi psi) koji bi verovatno brzo uginuli u takvim uslovima zivota.

Inace, po meni je bolje drzati psa na lancu, nego ga pustiti da tumara ulicom, jer "nece on" i "ma igra se". Nazalost, to mnogi uvide kasno.
[ flighter_022 @ 17.12.2007. 04:49 ] @
(neki) psi imaju izuzetnu sposobnost da nanjuse ko je dobar a ko nije... ocu od prijateljice dolazi poznanin da pozajmi, mislim, 300 maraka, godina 1993. Pas ni pod kojim uslovima ga ne pusta u stan, ni gazda nije to mogao da promeni. Da ne ispadne oFno, covek izadje napolje i da liku pare... Ni dan danas te pare nije dobio, niti ce. Eh, da je dzukca poslusao...
[ vladd @ 17.12.2007. 14:30 ] @
Pseci organizam je prilicno osetljiv. Postoje, npr, cak preko trideset (mislim da je 35) raznih epilepsija, a vecina je izazvana promenom hemizma krvi, ulaskom kiselina i istu.

Ponasanje psa, tokom zdravog zivota, kao i coveka, uslovljeno je raznim okolnostima. Osnova je zdravlje.

Pri kraju zivota, i neki ljudi, (narocito koji lagano umiru od bolesnih pluca), pokazuju svadljivost i agresiju.

Tako i kod pasa, ponekad moze doci do iskrivljenja svesti, gubitka orijentacije i kriterijuma, nastup panike i straha..sto moze dovesti do refleksne "odbrane".

Zasto praviti "mitologiju", ili jos gore prazne price, a narocito vezivati za neku rasu , i sto je najgore, najcesce za rasu koje se fobicari najvise plase (mada se oni plase i bilo kog psa..).

Poz.

[ spartak @ 17.12.2007. 18:41 ] @
Jedino zivo bice koje ujede pred smrt je komarac
[ zememe @ 10.09.2008. 10:00 ] @
Pozdrav,

gde se mogu nabaviti neke knjige u vezi dobermana? Naime vec odavno imam zelju da nabavim tog psa, ne znam zasto ali ta rasa me fascinira. Samo sto nikada pre nisam imao pas, to je mozda i malo zbog toga sto me je kao klinca doberman jurio da me ujede (na kraju se ispostavilo da je imao neko ludilo ili sta vec) srecom uleteo sam u zgradu i nije nista bilo, al eto imam sada zelju da nabavim tog psa, samo sto se ne razumem pa ako mezete da me uputite da se informisem?

Hvala
[ Deep|Blue @ 10.09.2008. 11:47 ] @
Dobermani su predivne zivotinje,
i ponasaju se onako kako zatrazis od njih. Upravo njih jure legende o misterioznim kostima koje urastaju u mozak.
najveca maza od psa koju sam video jeste jedan doberman od prijateljice mi. cak i ljudi koji prvi put dodju u goste obavezno uleti u krilo, iznjuska izljubi ...
inace i nedresirani dobermani su poprilicno mirni psi.

sto se tice knjiga, ima jedna zanimljiva, koja se doduse vecinom bavi demantiranjem raznih legendi oko dobermana
Gordan Gulan - Njegovo veličanstvo doberman
[ D.H.Lorens @ 10.09.2008. 22:03 ] @
Dok se "'ne pojavi neka knjiga" pomaze i :

http://www.google.com/search?c...pera&ie=utf-8&oe=utf-8

[ flighter_022 @ 10.09.2008. 23:12 ] @
Bio je svojevremeno kod auto komande u BGD lik koji je imao jednu dobermanku i jednog rota... Dodjem kod njega sa gomilom disketa da nasnimim neku pirateriju (sredina devedesetih), a dobermanka legne na ledja izmedju nas, sve 4 u vis, i pocne da "peva"...