|
[ dmauka @ 09.02.2006. 14:02 ] @
| Imao sam prilike da vidim prilikom jedne provere kola od strane MUP'a da postoji šematski prikaz pozicija serijskog broja šasije za svaki tip kola.
Znate li gde bih mogao da nadjem takvu dokumentaciju (ili link) ?
|
[ Horvat @ 09.02.2006. 16:38 ] @
pa u mup-u ,ako poznajes nekog da ti fotokopira,ali ispod ruke :)
verovatno mozes od svakog proizvodjaca posebno da dobijes ,ali od svih ne znam
[ OffShore @ 09.02.2006. 16:47 ] @
svaki mehanicar ti moze objasniti-svaki broj ima svoje znacenje:godiste, model,fabrika,.... kao i kod maticnog broja:)
[ SmilieBG @ 09.02.2006. 16:59 ] @
[ ColdKeyboard @ 09.02.2006. 17:35 ] @
Pukni na google 'Engine Serial Numbers explained' ili
'Definition of Car Engine serial number'... ja sam nasao brdo
nekih podataka, posto nisam mnogo trazio verovatno sam nesto
sto bi tebi bilo vazno i izostavio.
Pogledaj ovo, ima neka lista koja ti mozda pomogne
kao i dodatni linkovi http://www.sizes.com/society/vehicle_identification_numbers.htm
[ Joker @ 09.02.2006. 17:39 ] @
Mislim da je trazeno shema gde se nalaze serijski brojevi sasije po modelima, a ne znacenje cifre u broju.
[ Horvat @ 09.02.2006. 18:42 ] @
tako sam i ja razumeo
lokaciju na sasiji gde je otkucan broj
necemo zalaziti zasto to trazi ... :)
[ dmauka @ 10.02.2006. 09:52 ] @
Citat: Joker: Mislim da je trazeno shema gde se nalaze serijski brojevi sasije po modelima, a ne znacenje cifre u broju.
Upravo tako...lepo je procitati ponekad i pitanje a ne odmah slati ljude na google.(sta ce nam forum ako imamo google???)
Evo sta ce mi...kupujem kola i da bih proverio da nisu kradena trebaju mi pozicije na kojima je utisnut broj sasije. Zamislite, ne bavim se kriminalom...
Da prevedem pitanje...poznajete li nekoga ko poznaje nekoga ko moze da dodje do liste iz mupa ?! Jednostavnije ne moze pa da se ubijem...
Inace, lista je veoma jednostavna...na svakoj stranici je prikaz vozila gledano odozgo kao obris i strelice prema tackama na vozilu gde se serijski broj nalazi. Ako je potrebno, recimo, podici patosnice, onda je to naznaceno u maloj fusnoti sa strane...
Znaci, imate li ili ne?
[ ventura @ 10.02.2006. 10:08 ] @
Da da, a mi ovde smo veverice... Zamoli lepo trezor narodne banke da ti uvece ostave otkljucan, jer ti bi samo da zaviris unutra, neces da iznosis nikakav novac..
Sinko, kad bi MUP tek tako davao te informacije, sta mislis da lopovi ne bi mogli da dodju do njih? Razmisli malo..
Ako vec kupujes nekog polovnjaka, onda lepo uzmi servisnu knjizicu tog automobila (koja naravno postoji), uzmi rezervni kljudi kod privezak, pogledaj fakture i ugovore vlasnika automobila odakle je kupio automobil, i na kraju krajeva otidji u ovlasten servis i reci im da provere auto ceo.
I tako znas da ne kupujes macku u dzaku... Samo sto si ti verovatno dobio super deal od prijatelja pere, koji ima 'legalan' automobil na prodaju, cena prava sitnica, 'samo' sto nema servisnu knjizicu, original kljuc, rezervni kljuc, i nije bas preporucljivo da izlazis van Srbije sa njim... Inace je 'legalan'...
[ Wega @ 10.02.2006. 12:53 ] @
Citat: Ako vec kupujes nekog polovnjaka, onda lepo uzmi servisnu knjizicu tog automobila (koja naravno postoji), uzmi rezervni kljudi kod privezak, pogledaj fakture i ugovore vlasnika automobila odakle je kupio automobil, i na kraju krajeva otidji u ovlasten servis i reci im da provere auto ceo.
lol
pricamo o Srbiji?
Citat: a mi ovde smo veverice
veverica je bas ljupko stvorenje...pre bih upotrebio naziv neke domace teglece zivotinje...
[ pctel @ 10.02.2006. 13:37 ] @
Ja bih to lako proverio - nasao bih u kraju ko ima isti takav auto i poslao anonimnu prijavu policiji da je auto nelegalan. Sve sto bi trebalo da uradim posle toga je da se muvam tuda dok pregledaju taj auto
[ ventura @ 10.02.2006. 13:52 ] @
Citat: Wega: lol
pricamo o Srbiji?
Pa u Srbiji, kao i u bilo kojoj drugoj državi vlasnik legalno kupljenog automobila poseduje kupoprodajni ugovor, servisnu knjižicu, original i rezervni ključ, plastični privezak sa kodom itd... Isto tako postoje i ovlašteni servisi za skoro sve tipove automobila koji se prodaju kod nas, tako da ne vidim prepreku u proveri legalnosti i tehničke ispravnosti određenog automobila.
[ ventura @ 10.02.2006. 13:57 ] @
Citat: pctel: Ja bih to lako proverio - nasao bih u kraju ko ima isti takav auto i poslao anonimnu prijavu policiji da je auto nelegalan. Sve sto bi trebalo da uradim posle toga je da se muvam tuda dok pregledaju taj auto :-)
Ne radi se to tako...
Kad je bilo ono vanredno stanje pre par godina, mene su gosn policajci zaustavili na ulici, legitimisali, i onda uzeli moja dokumenta i rekli da vozim za njima u 29. Novembar, tamo sam ostavio auto u garažu, rekli mi da ostavim otvorenu haubu, da zaključam auto, i da će me oni zvati kad obave proveru. Posle 3 dana me neki inspektor zvao da dođem da pokupim auto, i dobio sam neki papir da mi je auto proveravan, tako da me više nisu cimali...
Tako da sumnjam da bi baš na parkingu ispred zgrade u kraju pregledavali brojeve šasije i rendgenom pregledali da li je prekucavano auto..
[ SmilieBG @ 10.02.2006. 15:20 ] @
Citat:
dmauka
Upravo tako...lepo je procitati ponekad i pitanje a ne odmah slati ljude na google.(sta ce nam forum ako imamo google???)
A jesi li uopste pogledao link koji sam ti dao?! Ocito nisi, jer da jesi, sada bi verovatno vec znao gde da potrazis VIN.
Recimo, za VW pise:
VW
Fox, Passat, Golf,
Jetta, Rabbit, Scirocco
Right inner fender
Left side of dash (thru windshield)
Drugo, ako vec trazis za samo jedan model automobila, zasta ce ti cela lista? Lepo reci koji fabrikant i koji model je u pitanju, pa ce mozda neko od desetine hiljada korisnika ES-a, mozda imati isti auto, pa ti reci 'iz prve' ruke gde se isti i nalazi...
Poz,
Sale
[Ovu poruku je menjao SmilieBG dana 10.02.2006. u 16:20 GMT+1]
[ dmauka @ 16.02.2006. 07:50 ] @
dobro, lepo sam pitao gde se kupuje karta sveta a dobio sam odgovore kako da stignem do Pariza, Londona, itd. kao i kojim prevozom da putujem..i na kraju krajeva, sta ce mi karta?
[ DeX-Force @ 16.02.2006. 13:27 ] @
Kao prvo VIN nije broj sasije nego serijski broj tog vozila a postoji i broj sasije i broj motora a vi ste ih izgleda sve pomesali.
@dmauka
A ti trazis valjda brojeve sasije (bar si tako napisao) a oni su opet uglavnom na istim mestima bar kod vecine kola, tj. negde ispod haube, na zadnjem veznom limu ili na koshu.
VIN broj se nalazi na stubu pored vozacevih vrata ili odmah ispod sofer sajbne.
Broj motora se nalazi naravno negde na bloku motora.
I sve to nije toliko bas tesko naci pa i nije neophodna mapa mada mozda policiji jeste
Ovde > http://www.carfax.com/ < moze da se proveri svako vozilo pomocu tog VIN koda mada naravno tog koda cesto nema na vecini vozila koje stizu u nasu zemlju, ko zna zasto
[ Deep|Blue @ 16.02.2006. 14:32 ] @
ufff jos jedna "vojna tajna"
zasto bi to bilo tajna, vecina servisera zna gde su, mozes da pitas ljude sa tehnickog pregleda da ti ga pokazu, a u svakoj servisnoj knjizici bi trebalo da pise gde su ti brojevi.
[ tarek @ 18.02.2006. 01:30 ] @
Citat: ventura: Da da, a mi ovde smo veverice... Zamoli lepo trezor narodne banke da ti uvece ostave otkljucan, jer ti bi samo da zaviris unutra, neces da iznosis nikakav novac..
Sinko, kad bi MUP tek tako davao te informacije, sta mislis da lopovi ne bi mogli da dodju do njih? Razmisli malo..
Jbt, koji si ti lik... Ne secam se da sam skoro cuo gluplje poredjenje. Od kada je to mesto na kom se nalazi broj sasije tajna? Je l ti stvarno mislis da lopovi ne znaju gde se na kolima nalaze brojevi sasije?
[ DeX-Force @ 19.02.2006. 15:55 ] @
^ da stvarno, to je genijalna izjava
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|