[ 01011011 @ 06.11.2002. 07:12 ] @
Pozdrav,
evo otvara mi rodjak neku ćevapdžinicu, pa nikako da nadjem pravi recepat za ćevap. Naime znamo mi napraviti ćevap, i ja sam iz sarajeva, i ovde otkako sam došao nisam pojeo dobrog ćevapa. Pa je pitanje da li neko ima iz Sarajeva da zna neki dobar recepat, ili neko ko ima dobar recept za ćevape. Mnogi ljudi koje znam da prave dobre ćevape nikad nisu htjeli da otkriju tajnu, da ne izgube mušterije, ali ja neću sigurno nikome mušterije uzimati, zato pomagaj ko može.
[ ||NeX|| @ 06.11.2002. 10:09 ] @
Ja recept ne znam, ali jedem ga svaki dan!
Ako hočeš poslat' ću ti jedan poštom, pa ti u labatorij hemijski otiđi sa njim i analiziraj.
[ MasterOfUndead @ 06.11.2002. 13:42 ] @
ne znam kakav je sarajevski, nikad nisam bio u sarajevu, al ima ovde kod mene u NSu rostiljara pod nazivom Banjalucki cevap :) E sto ti ljudi znaju da naprave cevap, svaka im cast :) Pitacu ih za recept, pa ako mi daju recicu ti :)
[ Miloje Sekulic @ 06.11.2002. 15:03 ] @
Kod sarajevskog cevapa postoje dva bitna faktora.

Jedan je sam sastav smese i pretpostavljam da si na to mislio kad si pominjao recept. Tacan sastav ne znam samo fora je da se meso dva puta melje i da neko vreme odstoji.
Naravno u originalni sarajevski ne ide svinjsko meso iz ociglednih razloga.

Drugi bitan faktor je lepinja u kojoj se cevap sluzi (tzv. somun). To je lepinja od veoma zilavog testa puna supljina. Njena uloga je bitna kod pecenja jer su se u Sarajevu cevapi pobacani na jak zar prekrivali ovim lepinjama. One su sprecavale da se meso isusi tako da se cevap sa jedne strane pekao na zaru a ujedno krckao u sopstvenom soku. Lepinja se natapala sokovima i uz veliku kolicinu krupno secenog luka i jogurt (nikakao pivo) predstavljala neizostavan deo ugodjaja.

Mislim da je upravo ovo omogucavalo da se postigne ukus koji na zalost nisam ponovo nasao od '92. Ovu lepinja, veoma slicnu onim originalnim, nalazio sam povremeno u retkim pekarama u gradu. Ne secam se tacno gde.

Dakle ukoliko i saznas recept za spremanje mesa neophodno je da uletis u dil sa pekarom koji bi ti spremao ove lepinje.

Pozovi na otvaranje.
[ Trunks @ 06.11.2002. 17:15 ] @
Citat:
MasterOfUndead:
al ima ovde kod mene u NSu rostiljara pod nazivom Banjalucki cevap :)


Uh, ima li šta bolje. :)

Najjači ćevap je svakako u „Banjalučkom ćevapu”.
Mada ni „Neša” nije loš.
[ MasterOfUndead @ 06.11.2002. 17:35 ] @
Citat:
Trunks:
Mada ni „Neša” nije loš


Ma nije los, al ipak Banjalucki je bolji
[ RooTeR @ 06.11.2002. 19:38 ] @
Citat:
Trunks:

Citat:
MasterOfUndead:

al ima ovde kod mene u NSu rostiljara pod nazivom Banjalucki cevap :)




Uh, ima li �ta bolje. :)



Najja�i �evap je svakako u �Banjalu�kom �evapu�.

Mada ni �Ne�a� nije lo�.




Nesa je zakon. Tamo jedem svake subote kad se vracam kuci :)
[ Floyd @ 06.11.2002. 19:59 ] @
Citat:
Trunks:
Uh, ima li šta bolje.

Ima, burek sa sirom u "Ohridu" u Subotici. Ništa od toga nije bolje.
[ ||NeX|| @ 06.11.2002. 20:17 ] @
Očigledno da niste bili u Sarajevu, a i ako ste ond aniste probali sarajevski ćevap!
[ RooTeR @ 06.11.2002. 22:29 ] @
Jel jeo neko nekadu buregdzinici "BEKAN" na detelinari . Najbolji burek koji sam ikad jeo :)
[ MasterOfUndead @ 07.11.2002. 01:16 ] @
Najbolji burek koji se moze jesti u Novom Sadu jeste na detelinari, samo nisam siguran kako se zove pekara, mozda je to ta Bekan, a mozda i ne.
Pekara se nalazi preko puta rumenacke ambulante i nema boljeg bureka u NSu od tog sto se tamo kupi ;) Znaci svi na detelinaru na burek :) naravno opet napominjem i Banjalucki cevap, koji je ipak ne prikosnoven :)
[ 01011011 @ 07.11.2002. 08:37 ] @
E ja sam iz Sarajeva rodom, ali sam ziveo i u Novom Sadu skoro 3 godine, tako da se sjecam Banjaluckog Cevapa, ukoliko mislimo na isto, ja mislim da je ta cevabcinica kod Futoske Pijace. E sad ti cevapi nisu losi, ali joj da mi se vratiti na CArsiju da pojedem cevape prave opet. Isao sam ovdje u Chicagu kod mene ima jedan Musliman Drzi restoran, zove se sarajevo. On znam da mi ne bi dao recepat, da mu ne pravim konkuranciju, jer su njegovi cevapi stvarno najbolji, ove u nasim srpskim restoranima kad jedes ko da gumu ili spuzvu zvaces. Zato mi treba recepat, a imam vec i pekaru koja ce da pravi lepinje, samo nam treba dobar recepat, imamo nekoliko pa probavamo koji su najbolji.

Hvala, ako moze neko da proba da nabavi neke. :)
[ valajbeg @ 26.12.2002. 22:32 ] @
zato recepta nema .....
za to je potrebna ova geografska sirina-duzina i nadmorska visina:!...
:-P


SaRaJlIjAl..
[ Montoya @ 31.12.2002. 16:24 ] @


....E ima i u Zrenjaninu Banjalucki...ma najbolji su..ali lepinje su im nekako tanke i izdasne...meso je prva liga...
..ono..za recept nemam pojma....mozda za medvedje sapice ..ili svinjske sarmice.....:))))))))
[ @ 04.07.2003. 10:06 ] @
To sto mislis da ces naci pravi bilo kakav cevap. Bio to Banjalucki ili Sarajevski malo si se zajebo.

Ali ja znam neke sastojke za BL.

Idu dvije vrste mesa Janjetina i Pukotina. To se dobro umjesi sa mokrim hljebom onda se stavi malo cesnjaka i to sve se polije sa. Dizel d2 i to umjesis dok se meso nepocne odjepljivat sa nogu.

[ Antion @ 04.07.2003. 12:51 ] @
1kg govedine
1kg svinjetine
1/4 kg janjetine
malo sode bik.
so,biber
1casa mlijeka
glavica luka

Sve se to mora 2-3 puta samljet

A za sarajevski, uzmi vise govedine i janjetine a *manje svinjetine.*

Antion
[ B o j a n @ 04.07.2003. 14:10 ] @
džizs krajst olmajti ....