|
[ Palic @ 13.02.2006. 13:13 ] @
| Do pre nesrecnog bombardovanja smo lepo mogli ici u Grcku i tamo se ko ljudi odmoriti.
Sada nam je to onemoguceno jer se sticajem okolnosti vodimo kao nezaposleni. Porodicni smo ljudi i posedujemo nekretninu ali to nikom nije dovoljno kako bi nam obezbedio turisticku vizu na dve nedelje.
Zna li neko nacin da se viza ipak dobije ? |
[ fanfon @ 13.02.2006. 17:53 ] @
A sta je sa onim "penzionerskim" turama za 100-tinjak €? Znam ih dosta koji su isli. Kakve tu uslove postavljaju?
[ ventura @ 13.02.2006. 18:34 ] @
Citat: Palic: Do pre nesrecnog bombardovanja smo lepo mogli ici u Grcku i tamo se ko ljudi odmoriti.
Sada nam je to onemoguceno jer se sticajem okolnosti vodimo kao nezaposleni. Porodicni smo ljudi i posedujemo nekretninu ali to nikom nije dovoljno kako bi nam obezbedio turisticku vizu na dve nedelje.
Zna li neko nacin da se viza ipak dobije ?
Nezaposlena porodica (bez primanja), a da ide na letovanje u Grčku... Priznajete, to je malo nemoguće... Posedovanje nekretnine u Srbiji u tom slučaju ne znači ništa... Oni na vas verovatno gledaju kao na idealne kandidate za ilegalne imigrante.
Ako imate neka primanja (kirije i sl.) onda je dovoljno da potvrdu toga odnesete u ambasadu, pokažete stanje na računu u banci, potvrdu o nekretninama, bilo šta što bi bio garant da će te se ustvari vratiti u Srbiju nakon što vam istekne viza...
Primer, ja do sada nikada nisam imao nijedan problem sa dobijanjem bilo koje vize, i uvek je dobijam na po nekoliko meseci, multi ulasci... A kad idem da vadim vizu, nebitno od ambasade ponesem samo sledeća dokumenta:
- Pasoš
- Dve fotografije
- Potvrdu o zaposlenju na memorandumu firme
- Fotokopiju radne knjižice i original na uvid
- Rezervacija avio karte
Za sva ova dokumenta mi treba sveukupno 30 min da skupim i sa tim idem u ambasadu i tražim vizu, i evo već dve godine još me nijedna ambasada nije vratila da zatraži dodatna dokumenta, a kamoli da mi odbije vizu...
Moj savet je da skupite ova osnovna dokumenta, i bilo šta čime možete dokazati da će te se vratiti u Srbiju (mada nezaposlenost vam ne pomaže mnogo u tome), odete u ambasadu i budete opušteni, a ne kao da ste pred streljačkim vodom i da vam ceo život zavisi od te vize... I nikako nemojte da "idete na neku svadbu kod rođaka/prijatelja", znaci po tim ambasadama 2 od 3 čoveka idu na kojekave svadbe prijatelja/rođaka/kumova i sl. i velika većina bude odbijena...
Sećam se slučaja od pre par godina, kada sam u USA ambasadi vadio vizu, ispred mene neki tip, doneo papire, avioni kamioni, pravi Rokfeler sa Moravu, kaže ide u Ameriku, ženi mu se brat rođeni! Pita službenica gde mu je ostatak familije, a on da bi pokazao da je dobar kandidat lepo kaže da su svi u Srbiji, i otac i majka i sestra i svi... I onda ga službenica pita kako to da samo on ide na svadbu brata, a otac i majka ne... I on se tu zbuni i počne nešto da lupeta (očigledno takvo pitanje nije spremao), i naravno odbiju ga za vizu... Ja odmah posle njega, reko ova je nadrndana mene će da vrati, pita ona mene šta ću u USA, ja reko zato što moram, najradije ne bi ni išao (išao sam nešto poslovno na neki sajam), pita ona mene da li često putujem u USA (pošto sam imao neke vize već), ja kažem da treba svake godine na taj sajam da idem, i puf dobijem multi vizu na 3 godine!
Samo se treba najnormalnije postaviti, na kraju krajeva, vi u tu Grčku idete na odmor (valjda?!?) a ne da se zlopatite, te se stoga tako treba i postaviti u ambasadi, pa ako mnogo seru, vi im se zahvalite na ljubaznosti, i recite da će te potražiti neku drugu turističku destinaciju koja ne postavlja takve uslove...
[ Trikki @ 13.02.2006. 19:38 ] @
necete dobiti vizu ma kakav stav imali ako ne obezbedite sve dokumente koji se traze. Stavise, moze se desiti i da vas odbiju iako imate sve dokumente !
[ atinna @ 13.02.2006. 20:37 ] @
Nezaposleni bračni drug
- moze da putuje samo uz bračnog druga koji ga izdržava
- jedna slika
- venčani list
- potvrda zavoda za zapošljavanje
- potvrda organizacije zaposlenog bračnog druga da izdržava bračnog druga ili potvrda overena u opštini sa dva svedoka
- fotokopija zdravstvene knjižice
-fotokopija prve strane pasoša
- fotokopija traveler čeka na vrednost 200 – 500€
Ostali nezaposleni
- jedna slika
- dokaz o načinu izdržavanja (npr. dokaz o vlasništvu pokretnosti i nepokretnosti na osnovu kojih se se ostvaruje prihod-izdavanje stana...; stipendija i sl.)
- za izdržavane članove domaćinstva potvrda overena u opštini sa dva svedoka
-fotokopija prve strane pasoša
- fotokopija traveler čeka na vrednost 200 – 500€
[ srki @ 13.02.2006. 20:39 ] @
Citat: a ne da se zlopatite, te se stoga tako treba i postaviti u ambasadi, pa ako mnogo seru, vi im se zahvalite na ljubaznosti, i recite da će te potražiti neku drugu turističku destinaciju koja ne postavlja takve uslove...
Prijatelj je tako trazio vizu za Ameriku da ide turisticki i ovi mu nesto zakerali i on je samo rekao: "ako vi ne zelite da ja trosim svoje pare tamo nema problema, idem negde drugde". Odmah su mu dali vizu.
[ pctel @ 13.02.2006. 22:42 ] @
Citat: ventura: A kad idem da vadim vizu, nebitno od ambasade ponesem samo sledeća dokumenta:
- Pasoš
- Dve fotografije
- Potvrdu o zaposlenju na memorandumu firme
- Fotokopiju radne knjižice i original na uvid
- Rezervacija avio karte
Ne mogu da verujem da te puste bez zdravstvenog osigurananja.
[ ventura @ 13.02.2006. 23:55 ] @
Citat: pctel: Ne mogu da verujem da te puste bez zdravstvenog osigurananja.
Zdravstveno osiguranje traze samo Italijani... a i to je žešća glupost...
[ pctel @ 14.02.2006. 01:00 ] @
Zasigurno znam da Nemci i Holandjani traze zdravstveno, mislim da traze i ostali.
[ bmedjo @ 14.02.2006. 05:59 ] @
Citat: pctel: Zasigurno znam da Nemci i Holandjani traze zdravstveno, mislim da traze i ostali.
Moje iskustvo: USA - bez zdravstvenog, Rumunija - sa (jeste, jeste, nisam greskom zamenio :-)
[ cozmo_im @ 14.02.2006. 09:07 ] @
Preko bilo koje turisticke agencije mozes da dobijes grupnu vizu, a oni ce ti reci koje dokumente treba doneti. Nisam cuo da su nekog odbili do sad - a i ja sam tako isao kao nezaposlen, pa ne vidim razloge da te odbiju, pogotovo kad je grupna viza u pitanju preko turisticke agencije.
Desavalo se smao da odbiju ljude koji su sumnjivi (u kriminalnom smislu).
[ igors @ 14.02.2006. 10:55 ] @
Citat: pctel: Zasigurno znam da Nemci i Holandjani traze zdravstveno, mislim da traze i ostali.
Sve zemlje u Sengen sporazumu traze zdravstveno osiguranje.
[ Palic @ 14.02.2006. 11:02 ] @
Hvala svima na odgovorima.
A sta da vam kazem. Agencije misle da bi grupna viza upalila ali nisu sigurni a ja bas nisam siguran da bi mi vratili uplacen novac za arazman, a to je za nas troje oko 400 evra.
Cak i u slucaju da nam vrate novac, to bi se desilo par dana pred polazak, a mi smo ograniceni vremenom na odredjene dve nedelje zbog posla.
Obisli smo dosta destinacija poput Bugarske, Turske, pa naravno i Crnogorskog primorja ali nista nije ni blizu onome sta mi trazimo. Konkretno, to je mesto Metamorfosis na srednjem prstu-Halkidiki. Da ga ne reklamiram puno, ali to je mirno seoce, vazdusna banja sa mnogo borova, 400 stanovnika i malo turista.
Posao kojim se bavimo je stalna dinamika, mnogo ljudi i putovanja na krace relacije i stvarno nam je potreban pravi psihicki i fizicki odmor koji smo do sada ostvarili samo tamo. Zbog toga smo se, kao rodjeni Novosadjani, pre par godina preselili na Palic i ni u jednom momentu se nismo pokajali. Niko nam ne dolazi nenajavljen, komsije gledaju svoja posla, dete ima vazduha, prostora i slobodu da ima kucne ljubimce...
Lepo je po nama i u Hrvatskoj na moru, ali ne verujem da bi se tamo mogli bas potpuno psihicki opustiti.
Ako neko od vas ima neki predlog za slicno mesto za odmor sa pomenutim karakteristikama neka lepo napise. Vazno je samo da je u pitanju more, slana voda i ako je moguce da se ide kolima.
Hvala vam jos jednom svima
[ ventura @ 14.02.2006. 15:04 ] @
Poruka br.1
Citat: Palic:
Sada nam je to onemoguceno jer se sticajem okolnosti vodimo kao nezaposleni.
Poruka br.2
Citat: Palic:
Cak i u slucaju da nam vrate novac, to bi se desilo par dana pred polazak, a mi smo ograniceni vremenom na odredjene dve nedelje zbog posla.
Meni ove tvoje tvrdnje nisu bas najjasnije...
Prvo kažeš da si nezaposlen, a onda kažeš da ne možeš da ideš u određenom periodu zbog posla?
[ mexico @ 14.02.2006. 15:48 ] @
@ventura
Citat: palic:Sada nam je to onemoguceno jer se sticajem okolnosti vodimo kao nezaposleni.
Citat: palic:Cak i u slucaju da nam vrate novac, to bi se desilo par dana pred polazak, a mi smo ograniceni vremenom na odredjene dve nedelje zbog posla.
Ne poznajem doticne, ali zaista ne shvatam sta nije jasno u ovom slucaju???? Ljudi se vode kao neazposleni. Znaci nisu prijavljeni nigde!!!! Rade ali ne tece im staz, nisu prijavljeni socijalnom, ne uplacuju im se doprinosi...
Samo da sada ne odemo sa teme pa da pocnu rasprave da to nije moguce, da treba da se zale, tuze itd. itd. Jednostavno ljudi rade "na crno", tako im zbog necega odgovara ili ne mogu drugacije. To, ko sto se vidi, ima svojih nedostataka ali.... Sta da se radi...
[ ventura @ 14.02.2006. 17:03 ] @
Citat: mexico: @ventura
Jednostavno ljudi rade "na crno", tako im zbog necega odgovara ili ne mogu drugacije. To, ko sto se vidi, ima svojih nedostataka ali.... Sta da se radi...
Pa eto... Ljudima odgovara da rade na crno, da ne plaćaju porez državi, da ne mogu da podignu kredit u banci, da ne mogu da putuju u inostranstvo...
Samo ne znam čemu onda ova diskusija...
[ boccio @ 14.02.2006. 17:16 ] @
ventura, ko da ne zivis u ovoj zemlji.
Citat: ventura: Pa eto... Ljudima odgovara da rade na crno, da ne plaćaju porez državi, da ne mogu da podignu kredit u banci, da ne mogu da putuju u inostranstvo...
Odgovara? A jel ti palo na pamet da poslodavac nece da ih prijavi? I sta da rade, da ga tuze inspektorima? Pa da izgube i taj posao... ajde, molim te...
[Ovu poruku je menjao pajaja dana 14.02.2006. u 22:43 GMT+1]
[ maji @ 14.02.2006. 17:21 ] @
Citat: Pa eto... Ljudima odgovara da rade na crno, da ne plaćaju porez državi, da ne mogu da podignu kredit u banci, da ne mogu da putuju u inostranstvo...
Samo ne znam čemu onda ova diskusija...
Izvini, a gde ti zivis??? (retoricko pitanje, ne zahteva odgovor). U vecini slucajeva, osim ukoliko nije u pitanju preduzetnistvo, to sto ljudi rade na crno kod nekog poslodavca NIJE njihov izbor, vec upravo nedostatak izbora. To nije slucaj samo sa privatnicima vec i sa drugim oblicima preduzeca. Na kraju koliko samo ljudi znas koji imaju prijavljenje pune plate. Ja malo, cak i u stranim firmama.
[ boccio @ 14.02.2006. 17:22 ] @
E, da... da se vratim na topic. Ja za Grcku vizu u posle ovoga sto vidim zadnja 2-3 leta vise u zivotu ne bih aplicirao. Prosto iz razloga sto oni moraju da postavljaju takve uslove, jer su schengen, a pritom nas narod "tradicionalno" pici tamo na letovanje tako da mi ne pada na pamet da cekam dva dana i dve noci ispred ambasade ko emigrant da bi se brckao u njihovom moru.
Ionako ima milion drugih destinacija bez peripetija - Tunis, Egipat, Turska, ako cu vec da se drndam oko schengena onda cu da idem u Spaniju ili Francusku... btw, dobiti schengen je zaista stvar rutine, samo treba imati papire sto spomenu ventura (+placeno ono zdravstveno za turiste u inostranstvu, kako se vec zove) i biti normalan.
[ srki @ 14.02.2006. 20:42 ] @
Citat: ventura: Pa eto... Ljudima odgovara da rade na crno, da ne plaćaju porez državi, da ne mogu da podignu kredit u banci, da ne mogu da putuju u inostranstvo...
Ventura, koji ti je? Mozda beru sljive i peku rakiju pa prodaju na pijaci, to uopste nije tema.
Citat: Samo ne znam čemu onda ova diskusija...
Pa sto onda ucestvujes, oni su samo hteli da saznaju kako neko ko se vodi nezaposlen moze na letovanje u Grcku, a ti ako nemas konstruktivan predlog ne znam sto se javljas i ispravljas krive Drine.
[ ventura @ 14.02.2006. 21:15 ] @
Citat: srki:
Mozda beru sljive i peku rakiju pa prodaju na pijaci, to uopste nije tema.
Pa super, ali sve su to zanimanja koja se vode kroz papirologiju, i za koja se uplaćuje radni staž, plaća socijalno i sve ostalo.
Citat: srki:
Pa sto onda ucestvujes, oni su samo hteli da saznaju kako neko ko se vodi nezaposlen moze na letovanje u Grcku, a ti ako nemas konstruktivan predlog ne znam sto se javljas i ispravljas krive Drine.
Osećam puno pravo da učestvujem u diskusiji, jer ne može neko ko ne doprinosi ničim ovoj državi da bude sa pravim i mogućnostima jednak kao ja koji redovno plaćam debele poreze državi!
Ako neko radi na crno, i ne želi da plaća porez, a to je sigurno izbor radnika, jer svaki gazda kaže hoćeš li 300 eura platu legalno, ili 350 na crno, i svi će uzeti tu od 350, i takvi ne mogu biti jednaki samnom i sa svim ostalima koji redovno plaćaju porez.
Konstruktivan predlog imam, i izneo sam ga vrlo detaljno i koncizno, i opisao način kako ti ljudi mogu da dobiju vize, ali me strašno iritira činjenica da neko ko nema nikakvog prava da se buni, prigovara i traži neka prava kojih se samovoljno odrekao.
Probaj na Novom Zelandu da ne plaćaš porez, znaš da u vrlo kratkom roku ne samo da nećeš moći da putuješ nigde na more, već će ti sloboda kretanja biti ograničena na vrlo malu ćeliju 2 x 2 metra, i to na poduži period...
[ srki @ 14.02.2006. 22:03 ] @
Citat: ventura: Osećam puno pravo da učestvujem u diskusiji, jer ne može neko ko ne doprinosi ničim ovoj državi da bude sa pravim i mogućnostima jednak kao ja koji redovno plaćam debele poreze državi!
Brate, da li je tema uopste o tome? To je potpuni offtopic a i pored toga ne mora da bude tacno to sto pricas. Za neke pare ne moras da uopste budes zaposlen ali na kraju fiskalne godine prijavis income i platis porez.
Citat: Ako neko radi na crno, i ne želi da plaća porez, a to je sigurno izbor radnika, jer svaki gazda kaže hoćeš li 300 eura platu legalno, ili 350 na crno, i svi će uzeti tu od 350, i takvi ne mogu biti jednaki samnom i sa svim ostalima koji redovno plaćaju porez.
Ali o tome uopste nije tema. A i ti si odmah uglavio sebi da oni rade na crno a uopste ne mora da bude tacno. Mozda i rade ali to nije tema. Ja sam, dok sam bio tu, ponekad pomagao ocu da preveze nesto u vezi sa njegovom firmom ali nisam bio zaposlen, on je bio zaposlen i placao porez i doprinose i od toga nas izdrzavao. Mozda oni pomazu svom ocu oko nekog posla, to uopste nije tvoja stvar! Dosta sa offtopicom.
Citat: Probaj na Novom Zelandu da ne plaćaš porez, znaš da u vrlo kratkom roku ne samo da nećeš moći da putuješ nigde na more, već će ti sloboda kretanja biti ograničena na vrlo malu ćeliju 2 x 2 metra, i to na poduži period...
Ko je rekao da oni ne placaju porez? A na Novom Zelandu mogu da radim milion poslova za koje tek na kraju godine prijavim income. Mogu u slobodno vreme na scriptlance-u da napravim nekom neku skriptu i on mi posalje pare a ne moram za to nigde da budem prijavljen kao zaposlen. Samo na kraju godine popunim tax return. Neki studenti preko leta rade neke projekte na faksu od kojih dobiju tax free pare. Oni isto mogu na kraju godine da prijave income ako je iznad odredjene sume i onda da plate porez. Hocu da kazem da to sto ovi ljudi imaju posla uopste ne mora da znaci da je nelegalno i da to nije tvoja stvar. Mozda im je neki covek platio da izlepe plakate pa se vode kao nezaposleni iako imaju primanja. To kako zaradjuju uopste nije bitno. Hoces da kazes da svako ko zaradi neke pare mora da se vodi negde kao zaposlen?
[Ovu poruku je menjao srki dana 14.02.2006. u 23:14 GMT+1]
[ Lalemajstormoler @ 14.02.2006. 22:53 ] @
PALčIĆ je bacio kosku,i sad se smeje.
[ pctel @ 15.02.2006. 02:41 ] @
Citat: ventura: Pa super, ali sve su to zanimanja koja se vode kroz papirologiju, i za koja se uplaćuje radni staž, plaća socijalno i sve ostalo.
Poljoprivrednici nemaju radnu knjizicu a poreze i doprinose uplacuje samo jedan clan domacinstva. I, sad ti hoces da kazes da ja mogu da dobijem sengen vizu na osnovu toga sto mi deda ima vocnjak? Kako da ne...
Mozda sam nasledio milion $$$ od bogatog ujaka pa pa mi ne pada na pamet nista da radim vec samo da putujem po svetu. Kako bez vize?
Citat: Probaj na Novom Zelandu da ne plaćaš porez, znaš da u vrlo kratkom roku ne samo da nećeš moći da putuješ nigde na more, već će ti sloboda kretanja biti ograničena na vrlo malu ćeliju 2 x 2 metra, i to na poduži period...
Covece, u cemu je tvoj problem? Porez se placa ako se naplacuju neke pare. Ako sedis i nista ne radis nema poreza. Ti bi one koji ne rade strpao u zatvor? Nije ti jasno da neko ko ne radi ima pare? Covek moze da nasledi neke pare pa da nista ne radi do kraja zivota. Moze da ima bogatu ljubavnicu pa opet da ne radi nista a da ima para. Moze porodica da mu bude toliko bogata da niko ne mora nista da radi sledecih 300 godina. Da li mozda sve takve treba pohvatati i pozatvarati u male celije 2x2 metra? Mozes ti da pricas sta hoces, ali ogranicavanje slobode kretanja je nesto sto nema nikakve logike u demokratskom svetu i treba da se potpuno ukine tokom 21. veka.
[ NOVISAD @ 15.02.2006. 11:56 ] @
Sto se tice Grcke, bio sam vec tri puta od toga 2 u 2005. i svaki put sam morao da placam 10E za zdravstveno osiguranje.
[ boccio @ 15.02.2006. 12:20 ] @
Cudo jedno kako se ovde lako ode u offtopic... Pa da ne budem ni ja izuzetak ;P
Citat: ventura:
Ako neko radi na crno, i ne želi da plaća porez, a to je sigurno izbor radnika, jer svaki gazda kaže hoćeš li 300 eura platu legalno, ili 350 na crno, i svi će uzeti tu od 350, i takvi ne mogu biti jednaki samnom i sa svim ostalima koji redovno plaćaju porez.
Ubedjen sam da ti ovo namerno radis :) Nema sanse da nisi svestan sta pricas, jedostavno volis flame-baitove i to ti je :) Priznaj :)
Elem, rad na crno u vecini slucajeva nije izbor radnika. Tvoj primer je vrlo natrimovan jer legalna plata od 300 jura sa doprinosima i porezima (oko 76%, nek me neko ispravi) izadje poslodavca 500 evra, osim u slucaju da uplacuje zakonski minimalac - ali to onda vise NIJE legalnih 300 jura nego neka druga prica.
Dalje, poslodavci u vecini slucajeva (po raznim STR/SZR i ostalim R-ovima, kao i agencije, etc.) nece ni da cuju da prijave radnika, jer su obicno prebukirani placanjem staza zeni iz prvog braka, sinovcu, cerci i sl. Da se ne lazemo, ja sam naleteo na mali milion ovakvih primera, znam sta pricam.
Ja ti dajem ruku da bi 90% ljudi na pitanje "legalnih 300 ili crnih 350" izabralo ovo prvo. Nije ovo vise '96-ta pa da ljudi ne kapiraju prednosti legalnih primanja...
[ atinna @ 16.02.2006. 02:31 ] @
ja razumem da je ovaj sajt napravljen da bi se diskutovalo, ali ne razumem postavljanje ovakvih tema...
ako autor teme zna da barata komjputerom u toj meri da se znao registrovati i postaviti temu ovde, onda bi trebao znati koristiti svima nam drag sajt www.google.com ...
ako ukucate "grcka viza", dobijate samo na prvoj strani nekoliko agencija koje navode koja su dokumenta potrebna za grupnu vizu..
tu su obuhvacene razne "grupe": zaposleni, nezaposleni, studenti, djaci, penzioneri, poljoprivrednici....
dakle, SVI mogu putovati, niko nije eliminisan u startu, ali je potrebno da dostave ambasadi navedena dokumenta...
to znaci da autor teme MOZE putovati uz odredjena dokumenta koja dostavlja ambasadi...
poljoprivrednik (neko je naveo taj primer na temi) takodje moze putovati,
isto tako moze putovati "nezaposleni naslednik ogromnog bogatstva", ali uz dostavu trazenih dokumenata (kao sto se i zaposlenim licima traze dokumenta)...
...
i ne mogu da zaobidjem nesto sto nema veze sa ovom temom, a pctel je naveo:
"ali ogranicavanje slobode kretanja je nesto sto nema nikakve logike u demokratskom svetu i treba da se potpuno ukine tokom 21. veka."
razocaracu te, ali demokratija u realnosti ne postoji, to je samo opijum za gladne siroke mase...
[ igors @ 16.02.2006. 09:57 ] @
Citat: pctel: Mozda sam nasledio milion $$$ od bogatog ujaka pa pa mi ne pada na pamet nista da radim vec samo da putujem po svetu. Kako bez vize?
Vrlo lako. Uzmes 500e od tih milion $$$ koje si nasledio, otvoris preduzece (D.O.O.), zaposlis sebe kao direktora, uplacujes drzavi porez a sebi doprinose, tvoja firma izda tebi potvrdu da si stalno zaposlen - odes u ambasadu sa potrebnim papirima i dobijes vizu.
Ili - laksa varijanta - putujes po onim zemljama za koje ne treba viza!
[ mexico @ 16.02.2006. 10:16 ] @
@ventura
Ako ne znas cemu diskusija procitaj topic. Diskusija bi, po pravilu, trebala da bude bas o tome. Kao sto sam spomenuo u prethodnom postu nije nase da (odraslim) ljudima objasnjavamo sta je dobro sta lose i da li je to sto ti radis i kako radis naj-naj-naj-pametnije i naj-naj-naj-najbolje na svetu a svi ostali su veverice i nemaju pojma. Ako imas nesto pametno da kazes na POSTAVLJENU temu reci ako nemas ne moras ni da citas ni da pises. A da si iole obrazovaniji shvatio bi da ne moras da budes zaposlen, mozes da uplacujes poreze, ne uplacujes socijalno i nemas besplatno osiguranje tj. placas svaki odlazak doktoru i da sve to skupa nije nelegalno. E druga prica je sto to nije po tvom "merilu"...
Citat: igors: Vrlo lako. Uzmes 500e od tih milion $$$ koje si nasledio, otvoris preduzece (D.O.O.), zaposlis sebe kao direktora, uplacujes drzavi porez a sebi doprinose, tvoja firma izda tebi potvrdu da si stalno zaposlen - odes u ambasadu sa potrebnim papirima i dobijes vizu.
Ili - laksa varijanta - putujes po onim zemljama za koje ne treba viza!
Drugacija su pravila za vize ako si osnivac d.o.o.-a ili samozaposleni. Bas zato jer bi svako za neku svotu eura napravio fiktivnu firmu i se bi izdavao potvrde.
[ igors @ 16.02.2006. 10:41 ] @
Citat: mexico: Drugacija su pravila za vize ako si osnivac d.o.o.-a ili samozaposleni. Bas zato jer bi svako za neku svotu eura napravio fiktivnu firmu i se bi izdavao potvrde.
Gresis, razlika je u tome sto ti ako si zaposlen negde treba potvrda od firme i od socijalnog da si zaposlen, a ako si privatnik treba ti resenje o registraciji firme i potvrda da si platio porez. I dalje ti treba garantno pismo onog ko te poziva - to je naveci problem. A tebi ako se isplati da osnujes fiktivnu firmu i drzavi placas porez i doprinose - onda si u ocima ambasade cist pred zakonom.
[ mexico @ 16.02.2006. 10:49 ] @
Citat: igors: Gresis, razlika je u tome sto ti ako si zaposlen negde treba potvrda od firme i od socijalnog da si zaposlen, a ako si privatnik treba ti resenje o registraciji firme i potvrda da si platio porez. I dalje ti treba garantno pismo onog ko te poziva - to je naveci problem. A tebi ako se isplati da osnujes fiktivnu firmu i drzavi placas porez i doprinose - onda si u ocima ambasade cist pred zakonom.
Pogresno sam se "odrazio". To sam i hteo da napisem ali sam pogresno formulisao: drugacija su pravila za zaposlene u firmama u odnosu na ona koja vaze za osnivace d.o.o i samozaposlene.
[ piksi99 @ 16.02.2006. 19:44 ] @
Citat: igors: Gresis, razlika je u tome sto ti ako si zaposlen negde treba potvrda od firme i od socijalnog da si zaposlen, a ako si privatnik treba ti resenje o registraciji firme i potvrda da si platio porez. I dalje ti treba garantno pismo onog ko te poziva - to je naveci problem. A tebi ako se isplati da osnujes fiktivnu firmu i drzavi placas porez i doprinose - onda si u ocima ambasade cist pred zakonom.
Ne mora da bude garantno pismo. Moze da bude i vaucer hotela. Naravno, vaucer moze da se dobije na mnoge nacine, a na kraju i ne moras da budes u tom hotelu ako imas bolju varijantu.
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|