[ CoLaGm @ 02.03.2006. 09:23 ] @
Mart je doshao!!! A niko nishta ne pominje!!!

Oce li biti shta!?

Znam da treba da se objavi u sluzbenom glasniku RS!!!
Na koliko on izlazi!?
[ DrJekyll @ 02.03.2006. 09:34 ] @
Samo ti cekaj... Na kraju ce vas izaci isto, ako ne i skuplje...
[ Floydian @ 02.03.2006. 12:59 ] @
Preregistracija će biti do kraja aprila(zbog referenduma).Najkasnije u prvoj polovini maja.Plaćaće se najviše 10 din po kubiku(najverovatnije 8din/ccm)!

[ smfilip @ 02.03.2006. 13:26 ] @
Preregistracije ce sigurno biti...samo je pitanje kada...
a sto se tice uvoza na CG,uskoro ce i tome doci kraj...najvjerovatnije od 15.marta,jer je tada redovna sjednica vlade,a jedna od glavnih tacaka je i ta
[ CoLaGm @ 02.03.2006. 13:43 ] @
Auto koji sam kupio kod nas je oko 4000e!!!!
Ja sam ga u CG u avgustu platio 2300e!!!
Uvezen iz Nemachke!!! I daleko je bolji od bilo kog auta tog godishta koji se nalazi na nashim putevima i tih novih istocnjaka (za nov mi treba min. 8000e... Zato ne nekapiram zatshto ih pominjes)!!!

Ja samo zelim da zavrsim pre 31. marta jer mi tad istiche registracija na CG!
[ CoLaGm @ 15.03.2006. 21:38 ] @
Sad vidim temu: http://www.elitesecurity.org/tema/165982

Mislim stvarno... Svasta se pricha...

1. Automobili sa CG tablama mogu da se voze na teritoriji Srbije do god je to jedna drzava tj. SCG

2. Sto se tiche laznih... To je strasno sta se desava... Laznih kupoprodajnih ugovora koliko hocesh...Sve je to krenulo u zadnjih cetiri do pet meseci!!! To je totalno glupo jer ce kad tad izaci na videlo!!!

3. Bez min. nedelju dana (ali oko tri nedelje) ne moze da se zavrsi legalizacija tj. prevod sa stranih na cg table!!!

4. Sto se tiche prevoda na Srpske table... Svasta se pricha... Po rechima tamo nekog na TV-u bice 8din/ccm... Drugi kaze "provereno" od 8 do 10 din/ccm... pa onda 20centi/ccm... I ono najzesce sto sam saznao danas po rechima nekih pandura oko 80centi/ccm!!! Uvek je bilo pola marke po kubiku, tako da sigurno nece biti vishe od pola evra po kubiku!!! Pa onda kazu: "Sa mislis, ma ovo je Srbija,kaki da ti ostane registracia i nju cesh da platish" itd.

5. Kad?!
Znachi bila je pricha da ce biti pusteno u martu, mart je dosao svi cute!!! I sad se javlja pricha referendum je 15. Maja i do tad ce sigurno pustiti preregistraciju!!! (naravno bile su priche: "do kraja aprila" "kakav mart... rekli su da ce to biti pocetkom maja" itd.)

6. Prva opcija: SR i CG ce se razdvojiti... i svi koji su uzeli kola pomirice se sa tim da su uzeli kola na RentACar :) (ja sam se vec pomirio :D )
Druga opcija: Da konachno izadje u "Sluzbenom glasniku republike Srbije" da je pustena preregistracija i da je cena 8din/ccm (npm. :P)
Treca opcija: Ova je gora od prve!!! Da puste preregistraciju automobila na sr po ceni od 80 centi/ccm + registracija (godinu dana i osiguranje {nashe, posto cg osiguranje ne vazi kod nas}) + saobracajna + tablice = 1700eura (1800ccm)

Ja imam VW Passat-a '90. 1800ccm, u junu proshle godine platio sam ga 2300eura u Bjelom Polju!!! (Tad je bilo dosta teze kupiti, nisu bili ovi nashi lopovi da falsifikuju :D)
Istina je da sam dosad dao za njega josh 500eura (ali ne znam koji auto da sam kupio morao sam to da zamenim{ ulje kaisevi filteri svecice gume} jer je sve to potroshni materijal) tako da to nerachunam. Takav isti pasat kod nas u to vreme je bio oko 3900 eura sto je moramo priznati velika razlika za koju vredi rizikovati...
Evo sad ispalo je kako je ispalo istiche mi registracija 31. marta, ovo nece pustiti,te ja moram dati 250 evrica za registraciju i ovlashcenje...

Realno ako bude tog glasanja za zajednicu SCG ili protiv nje tj. nezavisnost CG, ako bude sve regularno glasanje SR i CG ce ostati zajedno jer njima to najvishe odgovara... I u to budite sigurni!!!
Ja iskreno nemam nista protiv CG... ima par ljudi koji prave sranja i svadjaju narod,ali takoje isto i kod nas!!!

Ljudi... Stavite sebi u glavu da ste uzeli kola na RentACar... Skupite josh jedno 2000 eura stavite ih sa strane... i vozite kola...
Kakva god kombinacija da bude bice vam prihvatljiva!!!

[ pctel @ 15.03.2006. 22:38 ] @
Zar nije logicno da bude prvo referendum pa preregistracija?
[ CoLaGm @ 16.03.2006. 10:09 ] @
Ovde nema vishe logike :D

Da tako bi trebalo da bude (i tako ce i biti), ali ispraviteme ako greshim taj refenendum je oko 15. Maja

Da li su onda logichne ove priche do sada!?
[ pctel @ 16.03.2006. 12:55 ] @
Meni nisu logicne uopste. Prvo treba da se sacekaju rezultati referenduma.
Evo i madjari pominju nekakav referendum za nezavisnost Vojvodine. Da li to znaci da sada treba uraditi i preregistraciju sa NS tablica?! Naravno da ne treba, treba sacekati rezultate referenduma, kako u jednom, tako i u drugom slucaju. A ljudi ovde mnogo vole da pricaju price, narocito o automobilima, sve po sistemu "sto je babi milo, to joj se i snilo". Culi smo mi vec da ce biti druga i treca preregistracija preko Kosova, i da ce moci u Srbiju direktno sa neogranicenom staroscu i sta sve jos ne. Svako pametan je vec svestan da su sve te price mlacenje prazne slame.
Znam jednog comeka koji ima puno dvoriste stranih automobila starih 10-15 godina, doterali mu ljudi i ostavili da prodaje ovde. Tako to stoji vec godinama, a on konstantno prica kako za 2 ili najvise 3 meseca treba da se pusti neki uvoz, i tako vec godinama. Dobro, za Kosovo je pogodio, ali ako ja svako jutro kad ustanem proognoziram da ce toga dana padati sneg, jednog jutra cu sigurno pogoditi, tako i on, jednom je pogodio i jos 30 puta promasio. Uvek, kad god se vidimo on me ubedjuje kako bi trebao da kupim jedan strani auto pa da za 3 meseca zaradim duplo. Vec sam ga sto puta zamolio da prica nesto drugo, ali ne vredi, on svaki put zapocne tu temu. Razumem ja takve potpuno, u dvoristu imaju automobila za 20.000 EUR-a, pa moraju da traze kome to da uvale kako bi iscupali pare a to sigurno nece uspeti ako okolo sire pricu da nikad nece biti preregistracije
[ Wega @ 16.03.2006. 16:24 ] @
Citat:
pctel
Evo i madjari pominju nekakav referendum za nezavisnost Vojvodine.

pa mogli bi i mi da trazimo odcepljenje Haga. Po procentu, tu smo negde :)
[ bamboocha @ 21.03.2006. 14:33 ] @
Evo jedan primer kako izvrsiti prenos vlasnistva sa CG na Sr.

Ako poznajes coveka na kome se vodi auto (normalno u dogooru) ti ga tuzis
da ti duguje npr. 3.000€, posto nema da ti plati on ti daje autmobil koji se
vodi na njemu i preko sudskog naloga izvrsi se prenos vlasnistva.
bamboocha!
[ skymobile @ 21.03.2006. 16:58 ] @
@bamboocha
Ma nemoj
Nece da moze, cini se lako, ali uopste nije.....
Imam 3 auta na CG table, i svi su na ime mojih prijatelja. Ako ti uspes da ih prevedes na moje ime dobijas 1000 eura + svi troskovi cimanja. Moze li
[ CoLaGm @ 21.03.2006. 20:25 ] @
Citat:
skymobile: @bamboocha
Ma nemoj :D
Nece da moze, cini se lako, ali uopste nije.....
Imam 3 auta na CG table, i svi su na ime mojih prijatelja. Ako ti uspes da ih prevedes na moje ime dobijas 1000 eura + svi troskovi cimanja. Moze li :D

E ja dajem 500eura!!!

..................................................................

Od 01.01.2006. SCG kao drzava u ochima evropske unije nepostoji. Tako da ako na kolima imate SCG nalepnicu, a nalazte se u nekoj od drzava evropske unije isto je i ko da je nemate!!! (ko nezna zasto treba da bude nalepljena nalenica neka trazi na drugom mestu :P)

Kako stoji u njihovoj dokumentaciji, od tog datuma i na bilo kom carinskom papiru ako stoji SCG on je nevazeci!!!
I navodno prave propust do 01.06.2006. da ne bi bilo toliko primetno!!!

Nove oznake su:

Srbija: XS
Crna Gora: XM
Kosovo i Metohija: XK

Stampajte nove nalepnice i nalepite pored ovih SCG :P

.................................................................

Ovo je josh jedan primer da u ochima evropske unije mi smo tri drzave a ne SCG... Tj. do kraja aprila ce tako i da bude!!!
[ CoLaGm @ 28.03.2006. 19:26 ] @
Josh jedna pricha! :P

Neki lik... nebitno ko... posto ga ne znam! :) Kaze kako je chuo na tv-u kako je nahsa drzava "trazila" 40din/ccm, ali kako su se neki bunili (mislim da je pomenuo udruzenje taksista)... I oni su spustili na 30din/ccm!

Pitanje: Da li je josh neko chuo nesto o ovome!?
Ili je ovaj lik mene malo *********!!! :)

[ CoLaGm @ 11.04.2006. 18:13 ] @
Je Ste Chuli Da Po Carinskom Zakonu Republike Srbije Svi Automobili Strane Registracije mogu biti oduzeti od strane MUP-a (neko od njih sigurno) pa cak i automobili sa CG tablama (Po carinskom zakonu CG se smatra kao druga drzava)...

E sad!!!

Ako je tako, zasto u mom gradu samo ima oko (lupam) 1000 vozila na CG table... A tek u BGD-u! I (hvala bogu) niko nista!

????STA SE DESAVA U OVOJ SM****VOJ ZEMLJI????
[ smfilip @ 11.04.2006. 21:15 ] @
Ne oduzimaju ih zato sto znaju da ce kad pocne preregistracija da zgrnu mnogo para u budzet...
a i moraju da vrate automobil kad dodje vlasnik koji je naveden u saobracajnoj,a i ne isplati im se da pokrecu sudske procese zbog toga...

poz
[ CoLaGm @ 11.04.2006. 21:49 ] @
Pa i ja sam nesto tako razmisljao...

Citat:
smfilip: "a i moraju da vrate automobil kad dodje vlasnik koji je naveden u saobracajnoj"

Ovaj lik na koga su registrovana moja kola je u PM negde u planini :D

ccc :)

[ smfilip @ 11.04.2006. 21:59 ] @
ma moze se naci ako zagusti...moze neko i od njegove blize rodbine
ali kao sto rekoh...sanse da se to desi su 1%

[Ovu poruku je menjao smfilip dana 11.04.2006. u 23:00 GMT+1]
[ pctel @ 11.04.2006. 23:06 ] @
Srbija i Crna gora je jedna savezna drzava.
[ sasa022 @ 12.04.2006. 13:03 ] @
@pctel

Samo na papiru...... Stvarnost je nesto drugo
[ pctel @ 12.04.2006. 15:06 ] @
@sasa022
Slazem se. Samo, papir je jedino sto nas u konkretnoj situaciji zanima.
[ CoLaGm @ 26.04.2006. 19:33 ] @
hahahha

Sad se svi hvataju za glave :D i kukaju

Proshla prica kako ce biti 1EURO/ccm

Zna li se odakle je potekla informacija?!

posto sam ja malo zatechen :P

Jer zadnja informacija koju sam dobio jeste da su nashi trazili 50din/ccm i da su se "pojedini" zalili i da ako se nasi sazale :D da ce biti od 15 do 25din/ccm!!!

I to mi je logicna cifra i ja mislim da ce tako da bude (od 15 do 25din/ccm) jer euro po kubiku... hah kola mi vrede 2500 i dam za prevod 1800... misim jebiga... Mada ih vec vozim godinu dana... tako da ako tako bude ... bice to fini RENT-A-CAR :D jer necu da dam tolike pare!!!
[ Milos niks @ 01.05.2006. 10:29 ] @
Zanimljivi komentari ....

Neisplati im se da ih oduzmu ?
Moraju da stave 15/25 din ?

Drzavi se sve isplati , a da li se nama isplati ???
[ CoLaGm @ 01.05.2006. 12:13 ] @
Pitenje isplativosti necemo da dovodimo u pitanje! :D

Citat:
Milos niks: Zanimljivi komentari ....

Neisplati im se da ih oduzmu ?
Moraju da stave 15/25 din ?

Tu si u pravu! Neko je pominjao da se sada trenuto u Srbiji nalazi nekoliko desetina hiljada automobila na CG table!!!
1. da bude fora sa euro3 motorom mocice da registruje samo njih 1%
2. da bude do 8-10 godina mocice da registruje njih 40%
3. i naravno da puste da to prevedemo sa jedno 15-20 din/ccm i lepo svi da prevedemo... I da se vec jednom zavrsi ova guzva oko kola!!!

[ CoLaGm @ 08.05.2006. 23:29 ] @
O5 JA :(

Sta bre pricaju 1,2euro/ccm ???????????

Bilo na lokalnoj televiziji!!!!

Kao planirali su 0,8eura/ccm ali zbog ovih poplava bice 1,2euro/ccm (navodno da oni koji izvrse preregistraciju budu automatski i donatori :P)

ccc

[ spartak @ 09.05.2006. 01:16 ] @
Kume mnogo je!

Ako to ne budu skalirali po kataloskim vrednostima kako se radi inace (po starosti), mene ce preregistracija da izadje vise nego auto na CG.
[ Nabukodonosor @ 09.05.2006. 01:51 ] @
Evo vam moj scenario, onako kako ja zamisljam da ce biti: ne znam koliko ce kostati preregistracija kola ali jedva cekam da za mesec dana odem na pijacu i da biram auto za par hiljada eura jer ce ljudi masovno prodavati kola za male pare samo da bilo sta uzmu jer nece imati para da ih uvezu. Ljudi su za male pare dosli do relativno dobrih kola (uzeti u obzir da su do tada vozili Z. 101 ili ficu ili juga ili isli peske) i sada nemaju zbog toga da kupe hleb a kamoli da daju jos par hiljada eura da ih prevedu. Jer oni realno da su imali vise para kupili bi auto sa nasim tablama i gotovo. 20-30% njih ce imati love da prevede kola, a ostalo ce se prodavati za male pare. Zivi bili pa videli!
[ Trajkovic @ 09.05.2006. 02:43 ] @
Daj boze da bude tako... ali cu ja i dalje voziti svog "keca"
[ CoLaGm @ 09.05.2006. 17:10 ] @
Citat:
Nabukodonosor: 20-30% njih ce imati love da prevede kola, a ostalo ce se prodavati za male pare. Zivi bili pa videli!

pu pu

Ja prvi necu... i da imam pare.... Necu... jer mene onda izlaze kola: 2300 (toliko sam ih platio prosle godine) + 220 (sad sam produzio registraciju) + 350 (zamena kaiseva, ulja, da ne nabrajam... nista strasno... ali sam ja to hteo je ocu pouzdan auto) + 2138 (Ta takozvana preregistracija)

=5008eura

Ja priznajem da tad nisam imao para a trebao mi je auto i razlika je bila velika, kupio sam ga za 2300, a na nase table isti model 3900...
no...

Zato nedam vise od 800 eura za prepregistraciju... pa sta bude da bude!

P.S.

Sad kupujem juga... nasao sam jeftino...
da ako zatreba mogu da premostim!!!!
[ Milos niks @ 09.05.2006. 17:15 ] @
A i da ne bude o.t. barem pola ljudi je uvezlo auto iz ciste pohlepe , ono kao lov u mutnom pa ala cu da zaradim prilikom preregistracije . Isti slucaj je bio i sa kosovom , drugim recima preprodavci na delu
[ CoLaGm @ 11.05.2006. 09:10 ] @
Ima toga...

Ali ja sam auto kupio pre nego sto su oni poceli da "uvoze-sredjuju-prodaju"... BTW.. upravusi!

Ali 80% tih automobila je prodato ljudima :(

Ne znam...

Sad mi vise nije ni jasno...
[ semiconductor @ 11.05.2006. 10:06 ] @
Ma ja uskoro uzimam stranca (racunam i CG).
Najkasnije za godinu dana ce da dozvole da se registruje sve.

Pancevo ubija onu decu zagadjivanjem, a ovi moroni sa vrha
culi za Euro3 i Euro4 pa hajde da se pravimo pametni.

Radice buldozer !!!! Mozda ne 5. oktobra ali ce da radi.
[ spartak @ 21.05.2006. 11:47 ] @
Evo i referenduma, a jos niko nista zvanicno ne objavljuje.

Cak se vise ni neke "nezvanicne" price ne cuju. Zna li neko nesto?
[ reject @ 21.05.2006. 15:04 ] @
Milo je reka' da ce svi Srbijanci zadrzati svih svojih prava.
To mu, po meni, dodje na to da cemo moci cerati vozila i ovamo i onamo lakse no prije,
jer to odgovara obema stranama i svim "podmazanim" subjektima u procesu.
[ Fuzz @ 21.05.2006. 15:06 ] @
Ako je Milo reko`...
[ ghetto superstar @ 21.05.2006. 23:05 ] @
zvanicno nezavisna....
e sad jos da vidimo sta ce biti s ovim.... hoce li Milo imati sluha
[ CoLaGm @ 22.05.2006. 09:48 ] @
Koliko se ja razumem... Onog trenutka kad bude zvanicno odvojena CG od SCG... Ovlascenja vise ne vaze!!!

Da bi vozio kola na CG table treba da budes drzavljanin CG i da imas zelenu kartu!!!

Strah me samo da ne padne na pamet nasima da krenu da oduzimaju automobile... Sad imaju potpuno pravo... Jedino sto nemaju jeste toliki parking gde bi smestili sva ta kola!!!

Sad sam se stvarno izbedacio... Da stvarno ne znam sta da radim... Da li voziti kola normalno kao i do sada... Koliko ce iznositi prevod ako ga uopste bude...
[ Nabukodonosor @ 22.05.2006. 10:58 ] @
Pa pazi, ne verujem da ce bas oduzimati kola. Nisu valjda toliki retardi. Mislim da ce dati ljudima rok u kome moraju da izvrse preregistraciju prema uslovima koje oni nametnu. Cuo sam negde da nece biti manje od 60 centi po kubiku. E sad, koliko je to tacno...ne znam.
[ CoLaGm @ 22.05.2006. 16:54 ] @
Kao sto sam i rekao!

200eura - odjava vozila (Min.)

46din/ccm - usluga prevoda (ne znam kako da je nazovem)

150-200eura - registracia automobila (nece se racunati registracija...)

Sto znaci za automobil od 1800ccm (kao sto je moj) treba izdvojiti oko 1340eura!

Da se presaberem... Platio sam ga 2300 (necu da racunam ulaganja) i jos ovih 1340eura....

umm oko 3700eura... sto i nije tako lose s obzirom kad sam kupavao auto on je bio kod nas 3900eura... isti takav!

[Ovu poruku je menjao CoLaGm dana 22.05.2006. u 17:59 GMT+1]
[ su27killeryu @ 22.05.2006. 18:18 ] @
Odjava ti je mnogo manje od 200 :)
[ maric1 @ 22.05.2006. 22:23 ] @
ja se izvinjavam da li neko zna koli bih morao da cekam na tablice posto mi sutra covek predaje zavrsio je sa carinom i predaje za tablice koli bi trebalo da se cekaju tj da se dobiju ako ima neko da zna nesto o ovome

pozdrav
[ pctel @ 22.05.2006. 23:43 ] @
Citat:
CoLaGm: Onog trenutka kad bude zvanicno odvojena CG od SCG... Ovlascenja vise ne vaze!!!

Da, tako je. Ali, zvanicni rezultati referenduma i zvanicno odvajanje vise ne vaze. Treba tu mnogo papirologije, treba da se zakonski regulise razdruzivanje, treba da prodje 8 dana od objavljivanja u sluzbenom glasniku.

Citat:
Strah me samo da ne padne na pamet nasima da krenu da oduzimaju automobile... Sad imaju potpuno pravo...Da li voziti kola normalno kao i do sada...

Ne znam o cemu pricas... Idi sutra da uzmes uverenje o drzavljanstvu i pogledaj sta na njemu pise - SCG! Nosi isto sa sobom u kolima pa za slucaj da te neko nesto pita samo pokazi papir. Kako mislis da sud dokaze da nisi drzavljanin drzave SCG ako ti ta ista drzava tog istog dana izda uverenje da jesi?
[ Deep|Blue @ 23.05.2006. 11:33 ] @
@spartak
Citat:

Kume mnogo je!
Ako to ne budu skalirali po kataloskim vrednostima kako se radi inace (po starosti), mene ce preregistracija da izadje vise nego auto na CG.

Pa ako vec budu dozvolili preregistraciju, valjalo bi ubaciti skaliranje.
recimo (cene izrazene u evrima ):
do 3 god starosti 0.75
do 5 god starosti 0.90
do 10 god starosti 1.20
preko 10 god starosti 1.50

Naime, mnogi su se nasli "pametni" da uvoze sve i svasta preko crne gore, sa stavom "ma kad ja to "uvezem" oni moraju da nas puste."

Zbog cega li onda postoje carinski propisi i ostala pravila koji uredjuju taj deo zakonika.
Jel to znaci, ukoliko nadjem par hiljada zainteresovanih osoba koje bi nosile po gradu automatsko oruzje, pucali na pticice i ponekog korisnika, da bi drzava trebala da to dozvoli, uz blagu nadoknadu (0.1 para po ispaljenom metku, ako je u prolaznika onda 50 para)
jer pobogu ima nas mnogo???
[ Deep|Blue @ 23.05.2006. 11:43 ] @
Citat:
CoLaGm: Koliko se ja razumem... Onog trenutka kad bude zvanicno odvojena CG od SCG... Ovlascenja vise ne vaze!!!

Da bi vozio kola na CG table treba da budes drzavljanin CG i da imas zelenu kartu!!! ...

Da te obradujem ta ovlascenja nisu nikad ni vazila. Vozio sam i ja auto na strane (ne cg) table par meseci, al sam bio svestan cim me zustave panduri, da ce mi vlasnik ... sve po spisku kad bude morao da dolazi ovamo da preuzme auto.

"He who dares, rodney ...."

Da jos me zanima jedna stvar, misljenje cg vozaca-U slucaju da vlada popusti i dozvoli prereg vozila, sta bi trebalo da urade "budale" koje su, postujuci zakone i carinske pravilnike, placale po par hiljada eur vise da uvezu polovnjaka sa eur 3 ili novo vozilo???
Da traze od vlade da im vrati deo para od carine?
[ pctel @ 23.05.2006. 12:39 ] @
Citat:
Deep|Blue: Da te obradujem ta ovlascenja nisu nikad ni vazila. Vozio sam i ja auto na strane (ne cg) table par meseci, al sam bio svestan cim me zustave panduri...

Ne razumes neke stvari:
1. Drzavljanin SCG moze voziti automobil drugog drzavljanina SCG i to ne samo po SCG vec i po celom svetu ako ima medjunarodno ovlascenje.
2. Strani drzavljanin moze upravljati automobilom drugog stranog drzavljanina, takodje uz medjunarodno ovlascenje.

To sto se ti nisi uklapao ni u jedan od ova dva slucaja je tvoj problem. Samo pogledaj na uverenju o drzavljanstvu kako ti se zove drzava i sve ce ti biti jasno - drzavljanin si Srbije i Crne Gore. Uzivaj u toj cinjenici jos malo, jer kao sto i sam znas neces jos dugo!
[ Deep|Blue @ 23.05.2006. 14:18 ] @
Ma jasno je to sve meni, ali ...

-po nasim carinskim propisima cg vozila su se tretirala kao strana vozila jer se razlikuju carinski propisi srbije i same crnegore.
-samim time osobama sa stalnim prebivvalistem u srbiji nije bilo dozvoljeno da voze vozilo sa cg tablama na ovlascenje, ukoliko ta osoba nije ne radi u crnoj gori ili ima prebivaliste tamo, ali i u tom slucaju postoje ogranicenja.
-znaci ovo je bez obzira sto u pasosu pise scg (barem dok ih ne zamene)
[ pctel @ 23.05.2006. 15:12 ] @
Citat:
Deep|Blue:
-po nasim carinskim propisima cg vozila su se tretirala kao strana vozila

Koji clan zakona? Uostalom, nemoj da se trudis, uopste nije bitno. Ako imas drzavljanstvo Srbije i Australije, onda bez problema mozes voziti auto sa Australijskim tablicama u Srbiji. Naravno da se to vozilo smatra stranim vozilom, ali to nema nikakve veze sa temom. Bitno je da imas drzavljanstvo zemlje u kojoj je vozilo registrovano. Ti trenutno, kao sto sam rekao imas drzavljanstvo Srbije I CRNE GORE, ne zanima te da li carina to vozilo smatra domacim ili stranim. Dok se zakonski ne regulise pitanje drzavljanstva svi mi imamo drzavljanstvo Srbije i Crne Gore i mozemo da vozimo automobile registrovane u Srbiji i Crnoj Gori i to kako po domacim tako i po stranim drzavama. Naravno, za slucaj da naidjete na nekog ko se pravi pametan bilo bi dobro da pored sebe imate sveze uverenje o drzavljanstvu i odstampan list sa clanovima zakona koji regulisu pitanja upravljanja domacim i stranim vozilima. Nema veze sto oni to znaju, drugacije se ponasaju kad vide da ti znas svoja prava. Jos ako nosis naocare i izgledas kao advokat, ima da se prave da te ne vide sledeci put kad naidjes :-)
E, ali zato kad se pitanje drzavljanstava regulise zakonom, onda bolje ne pali auto, tada ce biti svejedno da li su tablice crnogorske ili nemacke... jos ce ove crnogorske vise upadati u oci policiji!
[ spartak @ 23.05.2006. 18:39 ] @
@Deep|Blue
Meni licno nije palo na pamet da se pravim pametan. Kad to tako kazes, a ja bolje razmislim mozda si i u pravu. Ipak, dole sam radio 10 meseci i kupio auto za koji sam imao para. Auto je uvezen u drzavnu zajednicu, ocarinjen i regularno registrovan. Po svim zakonima i propisima koji za takvu akciju vaze. Da sam hteo da se pravim pametan verovatno bih kupio skuplji automobil, ovako sam uzeo auto za koji bas i necu da propadnem i ako mi ga oduzmu.

Elem, drzavna zajednica se razdruzila, i neke stvari treba da se sredjuju. Mislim da kad su mogli ljudi hrvatske, pa bosanske, pa kosovarske table da uvezu, secate se svih onih belih manastira, banja luka i ostalih tablica... ne vidim razlog da se saseku ljudi sa CG tablama.

Ali s obzirom na to da je ova drzava vise maceha nego majka svojim gradjanima, i ce Slobin duh jos malo biti medju nama, ne bi me nista cudilo.

Otom potom

Za sada turiram brusilicu, kupio sam novi kamen - secem auto za delove pravac Halo oglasi, ali tolike pare iznova stvarno je kriminal dati.
[ maric1 @ 23.05.2006. 21:54 ] @
e jel procitao neko u pressu sta pise da dinkic neda preregistarciju

odakle li taj pres sve zna
[ Ivan Dimkovic @ 23.05.2006. 22:01 ] @
Ministar Finansija has spoken ;-)

Citat:

DINKIĆ: PREREGISTRACIJA SAMO AKO SE PLATI CARINA
DRUŠTVO - AKTUELNO - Utorak, Maj 23, 2006 21:13 RTS
Ministar finansija Srbije Mladjan Dinkić izjavio je da će gradjani koji u Srbiji voze automobile sa crnogorskim tablicama, ukoliko žele da ih preregistruju na vozila sa srpskim tablicama, morati da plate dažbine i carinu, kao i da zadovolje pravila uvoza. Dinkić je novinarima u Čortanovcima rekao da to znači da će takva vozila moći da budu preregistrovana, odnosno uvezena u Srbiju, isključivo ukoliko zadovoljavaju ekološke standarde motora 'euro tri'.

'Svaka druga odluka bi značila da su bili ludi svi oni koji su se pridržavali zakona i propisa. Zakon se mora poštovati i ovde neće biti nikakvog izuzetka', rekao je on.

Dinkić je rekao da 'ministarstva odbrane i inostranih poslova treba da budu u sastavu Vlade Srbije', dok će opstanak Ministarstva za ljudska i manjinska prava zavisiti od procene, odnosno da li je potrebno da postoji posebno ministrarstvo ili je moguće da te poslove obavlja neko drugo ministarstvo.

Doduse, nisam bas siguran koliko je to u skladu sa pravnom praksom, da je nesto sto je vec uvezeno u SCG po raspadu iste drzave biva ponovo carinjeno ako se zadeklo na teritoriji neke od drzava clanica - no, to ce se videti u sledecih nekoliko nedelja - u svakom slucaju u Srbiji sve moze :)
[ broker @ 23.05.2006. 23:31 ] @
Automobil koji je na crnognorskim tablicama zvanicno nije uvezen u Srbiju. To sto je neko na crno platio, njegov je problem.

Ne ocekujete valjda da ljudi koji su posteno platili da uvezu vozila ispadnu budale zbog onih koji su mislili da ce da ulove nesto u mutnom? Ko je rizikovao, rizikovao... sad ce ostati bez automobila (ili ce da plati debelo ako postoji mogucnost da ga preregistruje).
[ pctel @ 23.05.2006. 23:38 ] @
Citat:
spartak: Elem, drzavna zajednica se razdruzila...

Gresis, samo je izrazena volja naroda da se obavi razdrruzivanje. Ne znam koliki je posao razdruzivanje, po nekoj mojoj proceni ce trajati oko mesec dana.
[ spartak @ 24.05.2006. 07:41 ] @
Citat:
broker: Automobil koji je na crnognorskim tablicama zvanicno nije uvezen u Srbiju. To sto je neko na crno platio, njegov je problem.

To samo znaci da se Srbija ponasa kao da drzavna zajednica ne postoji i to pre nego sto je raspisivanje referenduma bilo iole izgledno. Ja uopste nemam osecaj da sam bilo sta na crno platio. Imam sve fiskalne odsecke za troskove pri uvozu. E sad sto je otislo u budzet jedne republike, a ne druge... Kapiram ja sta ti kazes, ali to je opet ono nase: "oce piski nece piski". Za nesto je vlast htela da bude SCG a za nesto i nije.

Citat:
broker:Ne ocekujete valjda da ljudi koji su posteno platili da uvezu vozila ispadnu budale zbog onih koji su mislili da ce da ulove nesto u mutnom? Ko je rizikovao, rizikovao... sad ce ostati bez automobila (ili ce da plati debelo ako postoji mogucnost da ga preregistruje).

Pazi ja se ovde osecam licno prozvanim. Uopste nisam hteo da lovim u mutnom. Kao sto vec rekoh sve i jedan papir po propisima i zakonima drzavne zajednice u cijoj sam jednoj republici stanovnik/rodjen, a u drugoj radio sam ispostovao i do sada legalno vozio taj automobil. Da li mislis da je u redu da se sad posle godinu dana Dinkic seti da mu je krivo sto je samo Milo naplatio carinu i sad da se izzivljava? Ja se osecam da cu u tom slucaju ispasti budala. Iskreno po meni je to krsenje ljudskih prava. Ne kazem da necu da platim takse i slicno, daleko od toga. Licno me pogadja euro3, posto je auto 89 godiste. Realno resenje situacije je da se naplati i preregistruje vidjeno stanje pri razdruzivanju. Ali dobro, videcemo.

Ko gubi ima pravo da se ljuti, sta da se radi.
[ renne @ 24.05.2006. 07:50 ] @
Rece Dinkić da uopšte neće dozvoliti preregistraciju ako auto nema Euro3 motor
[ broker @ 24.05.2006. 08:12 ] @
Citat:
spartak: Pazi ja se ovde osecam licno prozvanim. Uopste nisam hteo da lovim u mutnom. Kao sto vec rekoh sve i jedan papir po propisima i zakonima drzavne zajednice u cijoj sam jednoj republici stanovnik/rodjen, a u drugoj radio sam ispostovao i do sada legalno vozio taj automobil. Da li mislis da je u redu da se sad posle godinu dana Dinkic seti da mu je krivo sto je samo Milo naplatio carinu i sad da se izzivljava? Ja se osecam da cu u tom slucaju ispasti budala. Iskreno po meni je to krsenje ljudskih prava. Ne kazem da necu da platim takse i slicno, daleko od toga. Licno me pogadja euro3, posto je auto 89 godiste. Realno resenje situacije je da se naplati i preregistruje vidjeno stanje pri razdruzivanju.

Ja potpuno rzumem tvoje nezadovoljstvo, ali ne mogu poverovati da ti nisi znao da nacin na koji su kupio automobil nije bio regularan (da, cak i u vreme dok je jos uvek postojala SCG, nacin na koji su kupo vozilo je bio traljav pokusaj prevare drzave, zbog toga nisi ni tada preregistrovao automobil na nase tablice nego vozis sa crnogorskim).

Nekorektno je da krivicu prebacujes na vlast u Srbiji. U Srbiji postoje odredjeni zakoni koji propisuju nacin uvoza vozila. Crnogorska vlast je imala drugacije propise koji su u dobroj meri bili suprotni propisima u Srbiji. To naravno nije biop slucaj samo sa vozilima vec i sa prakticno celom ekonomijom te su ekonomije Srbije i Crne Gore vec godinama unazad potpuno razdvojene.

Srbije je morala da ima zastitne mere, kojima je obezbedjivala postovanje zakona na svojoj teritoriji. To je cak bilo u nekoj meri liberalno jer si mogao kupis automobil u Crnoj gori i da ga vozis ovde.

Medjutim, zasto bih ja ispadao budala sto sam kupio automobil sasvim regularno, ispostovao sve zakone i to me je kostalo nesto skuplje, ako bi sada drzava tebi dozvolila da preregistrujes automobil koji si nabavio nezakonito?

Znas li koliko ima raznih vrsta nelegalnih radnji kojih se ljudi dosete? Da li smatras da sve to treba legalizovati? Da li treba legalizovato to kada neko ulazi u tudje kuce i pljacka ih? Taj uvek moze da kaze da je sirot, nema nista, pa mora da krade da bi preziveo i da zato zakon treba da bude blagonaklon prema njemu i ne kaznjava ga?

Kada si kupovao automobil u Crnoj Gori, znao si o cemu se radi, rizikovao si i sada ti se to obilo o glavu. Umesto sto kukas, vozi to u CG i probaj da ga prodas dok jos mozes i to. Kad ti ga zaplene, onda ce ti biti jos teze. A vreme ne radi u tvoju korist.
[ spartak @ 24.05.2006. 09:47 ] @
Citat:
broker: zbog toga nisi ni tada preregistrovao automobil na nase tablice nego vozis sa crnogorskim).

Vidi, ti pricas o legalnosti i nelegalnosti. Legalno, po zakonu i ustavu, kada je taj automobil kupljen - i jedne i druge tablice su bile nase! Ako ces o legalnosti bas. I danas su oboje tablica nase. I bice tako jos nekih mesec dana koliko je kolega u prethodnom postu procenio, ili duze.

Vidis ja mislim da je Dinkic sa svojim cepanjem carinom lovio u mutnom. Stiteci Zastavu bez veze, lomila su se kola na ljudima koji kupuju auta.

Citat:
broker:Medjutim, zasto bih ja ispadao budala sto sam kupio automobil sasvim regularno, ispostovao sve zakone i to me je kostalo nesto skuplje, ako bi sada drzava tebi dozvolila da preregistrujes automobil koji si nabavio nezakonito?

Ja ne kazem da ti treba da ispadnes budala. Ponovicu, da nemam nista protiv da platim sve regularno. I ponovo ti kazem da nisam automobil nabavio nezakonito. Po svim vazecim zakonima automobil je uvezen i registrovan legalno. Tek sada treba da se donese "neki novi" zakon i o tome se prica. Koji je tacno zakon prekrsen pa je automobil kupljen nezakonito?

Citat:
broker:Znas li koliko ima raznih vrsta nelegalnih radnji kojih se ljudi dosete? Da li smatras da sve to treba legalizovati?

Naravno da ne. I opet ti kazem da nisam uradio nista nelegalno. Kada se donese taj novi propis pri razdruzivanju SCG, to se mozda prograsi nelegalnim (verovatno hoce), ali trenutno, i tada kada sam uzeo auto to nije nelegalno. Koji zakon je tacno prekrsen?

Citat:
broker:Da li treba legalizovato to kada neko ulazi u tudje kuce i pljacka ih? Taj uvek moze da kaze da je sirot, nema nista, pa mora da krade da bi preziveo i da zato zakon treba da bude blagonaklon prema njemu i ne kaznjava ga?

U ovoj analogiji tek ne mogu da se prepoznam. Niti sam sirot, niti ce me mnogo ostetiti cak i da ga ne preregistrujem, niti sam nesto nekome ukrao. Ponovo ti kazem da sam sve dazbine koje su po zakonu/propisu bile potrebne pri uvozu i registraciji ispunio. I sada kada i druga republika hoce da ih naplati OK, ali mislim da je NELEGALNO I NEZAKONITO da sada Srbija kaze: "E znas sta, za auta nismo bili drzavna zajednica ni ranije".

Citat:
broker:Kada si kupovao automobil u Crnoj Gori, znao si o cemu se radi, rizikovao si i sada ti se to obilo o glavu. Umesto sto kukas, vozi to u CG i probaj da ga prodas dok jos mozes i to. Kad ti ga zaplene, onda ce ti biti jos teze. A vreme ne radi u tvoju korist.

Jos mi se nije obilo o glavu, iako imam jak utisak da bi ti to voleo. Da izzivis verovatno problem sto se osecas budalom posto te je Dinkic oglobio. Ne brini se vec je sanacija stete organizovana :-)
[ spartak @ 24.05.2006. 09:51 ] @
Citat:
broker: Srbije je morala da ima zastitne mere, kojima je obezbedjivala postovanje zakona na svojoj teritoriji. To je cak bilo u nekoj meri liberalno jer si mogao kupis automobil u Crnoj gori i da ga vozis ovde.

Tu nije nista bilo "liberalno" to je bilo po ustavu to jest po zakonu. I dalje je po ustavu i po zakonu.

Ono sto je recimo jedna od diskriminacija, to je sto ljudi koji zive u delovima grada sa parking zonama, nisu mogli da kupe mesecnu kartu. Iako voze automobile sa tablicama drzavne zajednice i zive na toj adresi. Recimo po meni to je nelegalno i neustavno.

Sta mislis da li stranci koji zive u Strahinjica bana mogu da kupe mesecnu kartu za parkiranje? Sta mislis da li ljudi koji voze auta na ekonomske table (na predstavnistvo gde rade) mogu da kupe mesecnu kartu? Budi realan pa reci da li je to diskriminacija ili ne?

Kad se razdruzimo pa se promeni ustav i zakoni ok. Ali opet tvrdim da je tada retroaktivna primena nekog zakona kriminal najobicniji.
[ pctel @ 24.05.2006. 10:06 ] @
Citat:
broker: nacin na koji su kupo vozilo je bio traljav pokusaj prevare drzave

Ne bih se slozio. Uvoz automobila je obavljan prema nadleznom carinskom zakonu. Ako je sve radjeno po tom zakonu, kako se to onda moze nazvati pokusajem prevare drzave?

Sa druge strane, zakonima Srbije je propisano kakva se vozila ne mogu uvesti i registrovati na teritoriji Srbije. Na Srbiji je da odluci da li ce biti dosledna u primeni zakona ili ce se prilagoditi interesima odredjenog procenta ljudi. Kako god da odluci, naici ce na kritike druge strane. Da sam ja taj koji odlucuje, ostavio bih domace vlasnike CG vozila da svoje automobile drze u garazi nekoliko meseci, dok se definise sta je uopste Srbija i dokle su njene granice. Tako bi se postigle dve stvari - prvo broj spornih vozila bi se smanjio (neki u CG, neki u delove), drugo, sve bi se zavrsilo "o jednom trosku" sa sve vozilima sa teritorije za koju se trenutno ne zna da li je u okviru Srbije ili ne (Kosovo).
Sve u svemu, ima mnogo mogucih izlaza iz ove situacije:

- da preregistrujes na Srbiju ako dozvole
- da preregistrujes na Kosovo, ako bude nekakve savezne drzave i vozis kao do sada
- da uzmes oba drzavljanstva (Srbije i Crne Gore)
- da prodas auto
...

[Ovu poruku je menjao pctel dana 24.05.2006. u 12:15 GMT+1]
[ Deep|Blue @ 24.05.2006. 10:25 ] @
Ufff!!! ajd polako

@pctel
hmmm, i ja sam mislio da je tako ako imas drzavljanstvo, but ...
mogao bih da prekopam kuci, negde imam clanak u sat reviji, od pre 2-3 meseca koji obradjuje tu
tematiku.
U biti mozes da vozis stranca u srbiji, ako imas njihovo drzavljansto ili ako radis u toj zemlje, ali ima ogranicenje da ne mozes da ga vozis duze od 6 meseci.

@spartak
Ne zelim nikoga da vredjam, ali i sam sam razmisljao dal' cg ili legalno i odlucio se za legalnu varijantu.
(ovom prilikom ne radim reklamnu kampanju za vladu nego cisto razmisljanje - ako ne platis na mostu, platices na cupriji)

Sluzbeno ti nisi uvezao vozilo u zajednicu, vec u cg. Razlika je velika. Naime, razlog svemu tome jeste cinjenica da srbija i cg imaju razdvojene carinske sisteme. samim time, ukoliko si carinu platio cg onda si vozilo uvezao u cg, a ako si platio sr onda si uvezao u sr.
Raspad zajednice nije razlog za preregistriranje, niti je to neka odmazda vlade prema cg drzavljanima, niti nacin kvarnog otimanja novca od vozaca.
Jednostavno
Svako ko je uzimao auto na cg table, bio je svestan carinskih propisa srbije. barem se o tome konstantno brujalo u novinama, na tv-u, nu prici ...
A ako se ne varam propis je bio euro 3- inace glavni razlog posstojanja tolikog broja cg tablica u srbiji. Samim time to povlaci da 90% vozila sa cg tablama ne ispunjava taj zahtev.

E sad ono sto mene zanima, na koji nacin cg vozaci tvrde da su legalno uvezli vozilo u srbiju, a:
-nisu platili carinu srbiji
-nisu platili porez srbiji
-nisu registrovali vozilo u srbiji
-nisu registrovali vozilo na sebe bilo gde

[ Deep|Blue @ 24.05.2006. 10:59 ] @
@ivan dimkovic
Carinski sistemi su razdvojeni i dinkic ne izmislja krive drine. Tu je barem u pravu. Vozilo uvezeno u cg jeste vozilo koje ispunjava cg norme i kao takvo pripada cg. Ukoliko to vozilo hoces da prebacis u sr, onda moras da ga uvezes u sr i pritom da ispunis norme r. srb.
To je sasvim normalna stvar, koliko ja vidim. Kao sto i sam znas nijedan zakona ne moze da vazi retrogradno, samim time ni razdruzivanje zajednice ne moze biti razlog da sad neko iz besa globi vozace vozila druge drzave.

@spartak
Citat:

Pazi ja se ovde osecam licno prozvanim. [B]Uopste nisam hteo da lovim u mutnom. [/B]Kao sto vec rekoh sve i jedan papir po [RED]propisima i zakonima drzavne zajednice [/RED]u cijoj sam jednoj republici stanovnik/rodjen, a u drugoj radio sam ispostovao i do sada legalno vozio taj automobil.

hmmm, dal' si siguran. Nista licno, ali ako nisi hteo da lovis u mutnom sto nisi registrovao vozilo u srbiji?
A sto si tice postivanaj propisa, ti si ispunio propise crne gore, a ne zajednice.

Citat:

Da li mislis da je u redu da se sad posle godinu dana Dinkic seti da mu je krivo sto je samo Milo naplatio carinu i sad da se izzivljava? Ja se osecam da cu u tom slucaju ispasti budala. Iskreno po meni je to krsenje ljudskih prava. Ne kazem da necu da platim takse i slicno, daleko od toga. Licno me pogadja euro3, posto je auto 89 godiste. Realno resenje situacije je da se naplati i preregistruje vidjeno stanje pri razdruzivanju. Ali dobro, videcemo.
Ko gubi ima pravo da se ljuti, sta da se radi.

Jedno pitanje, dal je dinkic ikada dosad rekao da je sasvim legalno i dozvoljeno da srpski drzavljani voze vozila registrovana u cg na punomoc. Nesto se ne secam.
I kakvo je to krsenje ljudskih prava, ako te neko stalno upozorava da to sto radis nije legalno, da nije po propisima pa te posle toga klepi.

Vozila sa ecd,cd ili bilo kakvim drugim diplomatskim tablicama imaju debele prednosti nad "obicnim" tablicama i to je u skladu sa zakomnom shodno raznim medjnarodnim dogovorima. Vozila sa "ekonomskim" tablicama imaju prednosti, ali u manjoj meri, i tu nema nikakve diskriminacije.

@spartak
Citat:

Ja ne kazem da ti treba da ispadnes budala. Ponovicu, da nemam nista protiv da platim sve regularno. I ponovo ti kazem da nisam automobil nabavio nezakonito. Po svim vazecim zakonima automobil je uvezen i registrovan legalno. Tek sada treba da se donese "neki novi" zakon i o tome se prica. Koji je tacno zakon prekrsen pa je automobil kupljen nezakonito?

Ok, posto tvrdis da si ga uvezao legalno. Na cije ime je registrovan? U kom gradu (pretpostavljam tamo gde si radio)?
Sto ga nisi registrovao u mestu stalnog prebivalista? Jel ne radis vise tamo? Da li si mozda slucajno cuo za carinske propise srbije po pitanju uvoza polovnih vozila u srbiju?

[ pctel @ 24.05.2006. 11:13 ] @
Citat:
Deep|Blue: mogao bih da prekopam kuci, negde imam clanak u sat reviji

Da rascistimo jednu stvar... nije vazno sta napise neko u novinama, nije vazno sta pise u kafani, nije vazno sta ti komsinica vidi u solji kad pijete kafu. Vazno je ono sto pise u zakonima, precizno od reci do reci. Ne mozes kao argumente u diskusiji navoditi misljenje nekog coveka, bio on i novinar.

Citat:
U biti mozes da vozis stranca u srbiji, ako imas njihovo drzavljansto ili ako radis u toj zemlje, ali ima ogranicenje da ne mozes da ga vozis duze od 6 meseci.

A sta bi tio falilo da se dvaput godisnje provozas do najblize susedne drzave i nazad? Evo, ja sam za vikend planirao da odem malo do bosne, onako, da razgledam sta se radi, nisam bio odavno. Nije zbog auta, domaci je. Da mi automobil treba samo za prevoz posao-kuca, odmah bi ga prodao i vozio se taksijem, vise se isplati.

Osim toga, nikako se ne mogu sloziti da se Crna Gora moze smatrati stranom drzavom za coveka sa drzavljanstvom SCG, pa se samim tim vozila registrovana u CG ne mogu smatrati stranim vozilima. To tek treba da se regulise, ali do trenutka dok se ne ukine drzavljanstvo SCG, CG je domaca drzava.

Citat:
E sad ono sto mene zanima, na koji nacin cg vozaci tvrde da su legalno uvezli vozilo u srbiju...

Ne tvrde oni to. Tvrde da kao drzavljani Srbije i Crne Gore mogu da upravljaju vozilom koje je legalno uvezenim u Srbiju i/ili Crnu Goru.

[Ovu poruku je menjao pctel dana 24.05.2006. u 12:29 GMT+1]
[ reject @ 24.05.2006. 11:32 ] @
Da se ne lazemo, a da pogledamo istini u oci, bez laznog "pravednistva".

SCG je bila sama po sebi mutna tvorevina. Na jednoj strani imas zabranu uvoza, na drugoj
ne. Kako je to jedna zajednica iz dve drzave, vozis auto iz jedne u drugoj - nema problema.
Sve legalno. Ako nesto nije, neka neko ko zna kaze.

Mislim da se niko nije ogresio o zakon sto je isao preko Crne Gore. S druge strane, tu se sigurno
dosta ljudi moralo podmazati, tako da je to odgovaralo celoj SCG kakva je bila.

E sad, ako se krene djonom na ljude sa CG tablama, onda su stvarno prevrsili svaku meru i treba
dici usranu motku na njih.

Ustvari, treba motku dici prvenstveno zbog zabrane uvoza vozila.

Mislim, da li bi se iko iz Srbije cimao sa Crnom Gorom i punio njihov budzet i dzepove za razne
usluge da nemamo zabranu uvoza? Naravno da ne, ali citava postavka stvari je izuzetno odgovarala
ljudima koji su vodili celu pricu i ovamo i onamo.
[ Deep|Blue @ 24.05.2006. 11:34 ] @
Pa ako se u clanku novinar poziva na zakone i izjave odgovornih lica onda je to predstavljanje zakona, zar ne.
U suprotnom novinar koji iznosi price kao objasnjenje zakona krsi zakon o informisanju i samimm time sebe dovodi pred (ne)milost suda sa enormnim novcanim kaznama.
Ukoliko je taj clanak ne prekraja zakon, pravila i izjave odgovornih lica onda je u redu da se i pozivam na njega zar ne.
Veruj mu da novinari nisu zeljni da iznose rekla-kazala u svojim clancima jer licno oni odgovaraju za ispravnost informacija koje daju druge osobe. Tako da sam dinkic kaze da je novcanica od 323 dinara legalna, novinar mora da proveri tu informaciju pa tek onda da je objavi.
[ pctel @ 24.05.2006. 11:43 ] @
Citat:
reject: Mislim, da li bi se iko iz Srbije cimao sa Crnom Gorom i punio njihov budzet i dzepove za razne
usluge da nemamo zabranu uvoza?

Realno gledano, preregistracija bi bila dokaz nesposobnosti i traljavosti rukovodecih organa Srbije. Odgovorne bi trebalo strpati u zatvor ako drzavu Srbiju (ili njene gradjane) ostete za sve sto je placeno Crnoj Gori na ime uvoza vozila. Zato razumem vladu koja po tom pitanju cuti. Medjutim, sacekajte sledece izbore, sigurno ce neko da obeca preregistraciju...
[ spartak @ 24.05.2006. 11:49 ] @
Iskreno meni je glupo da se tu natezem i prepirem sa ljudima sa kojima u principu vrlo slicno mislim.

To me najvise i zamara u celoj prici.

Ako bude mogucnosti da preregistrujem dobro, ako ne bude opet dobro. Ne mogu da "srbifikujem" mozak previse ovakvim temama i raspravama tipa: "Ja sam kupio skupo, a ti bi jeftinije - e nek ti crkne krava", "Ovaj zakon ovako a onaj onako", "Kosovo moze, Podgorica ne moze"...

Srbija je stvarno naporna :-)
[ Deep|Blue @ 24.05.2006. 11:52 ] @
@pctel
otkud bi to bio "dokaz nesposobnosti i traljavosti rukovodecih organa Srbije".
Upravo vecina tih vozila se vodi na razne osobe drzavljanine cg.
Drzavljani srbije ih voze na punomoc.
Ukoliko drzavljanin scg hoce da uveze vozilo registrovano u drugoj drzavi i da ga u svom mestu boravka registruje na svoje ime on mora da ispni neke uslove i da plati.
Ceo problem se svodi na snalazenje pojedinaca koji nisu hteli da ispune uslove i da plate. E sad to sto sad te osobe zele da izvade srpske table, uz placanje 2-3 hiljade dinara, bez ikakvih uslova je u najmanju ruku licemerno.
Vlada ne cuti, vec je izrekla svoje misljenje po tom pitanju, vise puta ga ponavljala i glasno ga istakla. Pa eto imate i poslednju dinkicevu izjavu.

[ Deep|Blue @ 24.05.2006. 12:06 ] @
E da,
ne zelim da nikome crkne krava, ne zamaram se sa tim glupostima. Samo mi je smesno i krajnje licemerno da osobe koje su na ovaj nacin krsile propise srbije, snalazile se na razo razne nacine, znajuci razloge, nacine i posledice svojih dela,
Citat:
rejectMislim, da li bi se iko iz Srbije cimao sa Crnom Gorom i punio njihov budzet i dzepove za razne usluge da nemamo zabranu uvoza? Naravno da ne, ali citava postavka stvari je izuzetno odgovarala ljudima koji su vodili celu pricu i ovamo i onamo.

danas kad treba da se suoce sa posledicama svojih dela pozivaju se na silu rulje, popust na kolicinu, sud za ljudska prava, lopovske predstavnike vlade, lopova dinkica, kozodere iz carina, progledavanje kroz prste i jos gomilu drugih nacina da se sve to provuce ... a da tu je i ono cuveno ".. te nismo znali, te niste nam kazli ..."
Ne zelim drugima da stajem na muku i novcanik, ali svi smo mi relativno odrasli ljudi i odgovorni pred zakonom za svoja dela. Svaka osoba koja se iole interesuje za auta je bila upoznata sa propisima, a ako i nije to ne smanjuje njegovu odgovornost pred zakonom, jer neinformisanost nije opravdanje.
[ pctel @ 24.05.2006. 12:12 ] @
Citat:
Deep|Blue: Veruj mu da novinari nisu zeljni da iznose rekla-kazala u svojim clancima...

Vazi.

Problem je sto su zakoni obicno neprecizni pa mogu da se tumace na razne nacine. Ja ga tumacim na jedan nacin, ti na drugi, sve je to u redu, ali to sto jos tamo neki covek tumaci tako kao ti ne znaci da ste vas dvojica u pravu. Samo da znas, citao sam clanak i video da je zakon veoma povrsno proanaliziran i da su vazne cinjenice zanemarene. Ako ti jedno takvo tumacenje uzimas kao aksiom, onda neka ti bude.

Citat:
spartak: To me najvise i zamara u celoj prici.

Sta ces kad imamo takvu drzavu da se ne zna ni o kojoj drzavi govorimo ni dokle su joj granice. Jednog dana kad se to sredi znace se sta moze a sta ne moze i nece biti ovakvih diskusija. Sta ces kad je "sudbina" takva da stalno menjamo drzavu... Zamisli sad kad neki strani diplomata dodje u Srbiju da prima zahteve za vize i pojavim se ja, koji na odgovarajuca mesta upisem sledece podatke:
drzavljanstvo pri rodjenju - SFRJ
trenutno drzavljanstvo - SCG
pasos izdala drzava - SRJ
...neki podatak... - SRBIJA
Kad zamara tebe koji si navikao, kako je tek njemu, pomislio bi covek da sam neki probisvet koga mesto ne drzi, a nigde iz kuce nisam mrdnuo
[ pctel @ 24.05.2006. 12:36 ] @
Citat:
Deep|Blue: @pctel
otkud bi to bio "dokaz nesposobnosti i traljavosti rukovodecih organa Srbije".

Pa ako bolje razmislis, to je i Dinkic rekao, samo malo drugacije.
Mislim da je to nesto sto bi trebalo da bude jasno bez dodatnih objasnjenja, ali da navedem jedan primer. Recimo, kupis veliki plac i hoces da gradis kucu. Dovedes nadlezne ljude da ti ucrtaju lokaciju i kazes da bi ti severni deo najvise odgovarao. Na to oni kazu da ne moze severni deo nikako, vec mora juzni. Ti onda sagradis kucu, ali akd bude gotovo, ispostavi se da juzni deo nije dobar jer je tamo mocvara, pa kucu treba srusiti i sagraditi na severnom delu, tamo gde si ti prvobitno hteo. I, kakav je tvoj stav, da je on OK radnik, ili da je nesposoban, traljav i da ga treba strpati u zatvor zbog stete koju ti je napravio? Ja mislim ovo drugo.
[ Deep|Blue @ 24.05.2006. 12:58 ] @
Sto se tice poredjenja stoji da je taj radnik odgovoran za gresku i nastalu stetu. tj tebi ostaje da tuzis katastarsku i urbanisticku sluzbu.

uz malu digresiju

da bi dobio dozvolu za gradnju i pristupio gradnji, trebas da dobijes dozvolu za gradnju (suprotno opste rasirenom misljenju kod nas da se prvo gradi pa opnda jure dozvole). za nju ti prvi korak predstavlja pribavljanje namene zemljista i odobrenja gradnje zavoda za urbanizam, koji ti tom prilikom pozicionira kucu.
sledeci korak je pribavljanje ostatka papira za gradjevinsku dozvolu izmedju kojih je i ispitivanje zemljista.
e sad kad predas to i vide mocvarno zemljiste vracaju te u urbanizam da oni odluce gde ces sa kucom. tako da ne postoji mogucnost za tako nesto. tj. drasticno se smanjuje verovatnoca

ispravka vezana za ovo poredjenje, ovde cg vozaci nisu postupili po nalo gu drzave pa zbog toga snose posledice, vec suprotno, postupili su uprkos nalogu drzav i isad cekaju da vide kakve ce biti posledice, zar ne?

jos jedna napomena za novinare, ono sa odgovornoscu vazi za iole ozbiljnije novine i iskljucuje razne zutace koji su preplavili trziste, a sat revia ne spada u tu grupu. cini mi se. valjda. nadam se .
[ eee @ 24.05.2006. 13:20 ] @

Zasto bi Srbija dozvolila preregistraciju vozila sad kad se Crna Gora otcepila.
Sva ta vozila se vode na neke ljude iz Crne Gore i ako oni ne zele da prebace papire u Srbiju
sto bi se sad nekom dozvolila preregistracija samo zato sto ima neko ovlascenje da moze
da upravlja tim vozilom.

Jedna stvar je kad bi svi ti ljudi na kojima se vode automobili zatrazili srpsko drzavljanstvo
i prebacili licne karte u Srbiju, mada bi i tada bilo diskutabilno zasto im dozvoliti da dovezu
auto koji ne ispunjava uslove koje je propisala Srbija.

Normalno je, bar po mom misljenju, da ako hoces da prebacis auto za sebe taj auto treba da ispunjava
zahteve koji vaze u tvojoj drzavi.
[ broker @ 24.05.2006. 13:24 ] @
Citat:
spartak
Legalno, po zakonu i ustavu, kada je taj automobil kupljen - i jedne i druge tablice su bile nase! Ako ces o legalnosti bas. I danas su oboje tablica nase. I bice tako jos nekih mesec dana koliko je kolega u prethodnom postu procenio, ili duze.

To nije tacno. Vozila se u CG uvoz po jednom, a u Srbiju po drugom zakonu. Ako se zeli prevesti voziloiz Crne gore na vlasnika u Srbiji, mora proci carinsku proceduru po SRpskom zakonu (i obrnuto).

Citat:

Ja ne kazem da ti treba da ispadnes budala. Ponovicu, da nemam nista protiv da platim sve regularno. I ponovo ti kazem da nisam automobil nabavio nezakonito. Po svim vazecim zakonima automobil je uvezen i registrovan legalno.

Nisi kupio auto nezakonito ali ak ti je auto na CG table to znaci da ga nisi preveo na sebe, a nisi zatos to bi onda morao da ispostujes zakon Srbije o uvozu automobila. Ti si iskoristio mogucnost koji ti pruza zakon, da vozis auto koji je registrovan na drugo lice uz punomocje (to je inace takodje vrlo blizu ivice zakona ali su vlsti gledale kroz prste). Ti nisi uvezao i registrovao auto. Zvanicno auto je tudji, bez obzira sto ga ti jesi platio.

Ako si auto vec uvezao i preregistrovao na sebe, tebe cela ova ujdurma sa CG uopste ne dotice.

Citat:

Tek sada treba da se donese "neki novi" zakon i o tome se prica. Koji je tacno zakon prekrsen pa je automobil kupljen nezakonito?

kada se glea kroz prste to sto neko kupi auto u CG ali ga ne prevede prilazo. Ako se gleda po striktno zakonu to je prevara drzave, jer kupovina nije legalizovana, nije placen porez, i nije placena carina. Po zakonu vlasnik vozila je onaj cije ime pise u saobracajnoj dozvoli, a ne onaj ko ga je platio.

Citat:

Ponovo ti kazem da sam sve dazbine koje su po zakonu/propisu bile potrebne pri uvozu i registraciji ispunio. I sada kada i druga republika hoce da ih naplati OK, ali mislim da je NELEGALNO I NEZAKONITO da sada Srbija kaze: "E znas sta, za auta nismo bili drzavna zajednica ni ranije".

Cek da razjansimo: jesi li tuvezao taj auto, da li je preveden na tvoje ime i imea SR table? Ako je tako, ti si miran, sve si zavrsio sto treba. Problemimaju ljudi koji su kupili auto u CG ali ga nisu preveli da ne bi placali dazbine. Nema tu nista retroaktivno, samo dok su SR i CG bile u jednoj drzavi onda se moglo provlaciti na propis koji dozvoljava da sev ozi tudji auto uz ovlascenje. Taj isti propis je znatno restriktivniji kada se vozi strani auto na ovlascenje, stavise, za samo korsicenje strnog vozila potrebna je posebna procedura.

Jednostavno, svi automobili koji su na CG table su od juce strani automobili, isto kao sto su to automobili iz Bosne, Hrvatske, Makedonije, Nemacke, USA, Nikaragve i tako dalje. Za njiha sada vaze propisi koj vaze za strana vozila. Automobil koji ima CG tabel ne moze vise biti tretiran kao domace vozilo. Domace vozilo moze da ima samo SR tablice.

Citat:

Jos mi se nije obilo o glavu, iako imam jak utisak da bi ti to voleo. Da izzivis verovatno problem sto se osecas budalom posto te je Dinkic oglobio.

Ne. Ja nemam nikakav problem jer sam automobil nabavio postujuci zakon. Problem imaju oni koji zele da izigraju zakon.

Citat:

Ono sto je recimo jedna od diskriminacija, to je sto ljudi koji zive u delovima grada sa parking zonama, nisu mogli da kupe mesecnu kartu. Iako voze automobile sa tablicama drzavne zajednice i zive na toj adresi. Recimo po meni to je nelegalno i neustavno.

Sta mislis da li stranci koji zive u Strahinjica bana mogu da kupe mesecnu kartu za parkiranje? Sta mislis da li ljudi koji voze auta na ekonomske table (na predstavnistvo gde rade) mogu da kupe mesecnu kartu? Budi realan pa reci da li je to diskriminacija ili ne?

Ako neko vozi strani auto i prijavi ga kao takvog, onda moze da iskoristi sve pogodnosti. Ne mozes ti da dobijes mesecnu kartu za vozilo koje se ne vodi na tvoje ime, i jos je registrovano u drugom mestu. Ako takvo vozilo prijavis kao strano vozilo i ispunis sve uslove koje iz toga proizilaze neces imati nikakvih problema.

Citat:

Kad se razdruzimo pa se promeni ustav i zakoni ok. Ali opet tvrdim da je tada retroaktivna primena nekog zakona kriminal najobicniji.

Opet, nema tu nikakvog retroaktivnog delovanja. Vozila iz CG do sada nisu spadala pod taj propis, odnosno, postojala je rupa kojom se propis mogao zaobici. Sada im se promenila kategorija i sada postoji drugi propis koji primorava vlasnike da preregistruju vozila. U SRbiji vise ne mogu da se voze CG vozila ako nisu prosla opdgovarajucu proceduru.

Vozila koja su na CG table, zvanicno su registrovana u CG. Da bi ih neko uvezao i kupio mora da prodje proceduru koja vazi za uvoz vozila iz druge zemlje. Sta tu ima neobicno i retroaktivno? Da si hteo da uvezes to vozilo i ranije, isto bi ti bilo. Ti si samo imao mogucnost da vozilo koristis, a da ga zvanicno ne uvezes.

Citat:
pctel:
Ne bih se slozio. Uvoz automobila je obavljan prema nadleznom carinskom zakonu. Ako je sve radjeno po tom zakonu, kako se to onda moze nazvati pokusajem prevare drzave?

Vozilo je ili uvezeno ili nije uvezeno. Ako je uvezeno, onda je prevedeno na vlasnika koji je drzavljanin Srbije, registrovan na njegovo ime i adresu i ima srpske tablice. Takvo vozilo uopste nema nista sa sadasnjom promenom odnosa Srbije i Crne Gore.

Vozilo koje nije na SR talicama, i nije registrovano na vlasnika koji je drzavljanin Srbije, vec je regisrtovano u drugoj drzavi je strano vozilo i ono nije uvezeno. Za njega postoje jasni propisi kako se moze upotrebljavati u Srbiji, ko moze da ga koristi i na koji period, a takodje postoje i propisi koji regulisu uvoz takvog vozila.

Ako je neko kupio vozilo u drugoj zemlji, ali kupovinu nije prijavio drzavi, prevario je drzavu.

Citat:

Osim toga, nikako se ne mogu sloziti da se Crna Gora moze smatrati stranom drzavom za coveka sa drzavljanstvom SCG, pa se samim tim vozila registrovana u CG ne mogu smatrati stranim vozilima. To tek treba da se regulise, ali do trenutka dok se ne ukine drzavljanstvo SCG, CG je domaca drzava.

Tacno, procedura razdvajanja ce potrajati mesec, mozda i vise i tacno toliko vremena imate da resite status svojih vozila, posto je najmanja verovatnoca da ce zvanicnim prestankom postojanja SiCG svi drzavljani SiCG dobiti oba drzavljanstva, pa je tako malo verovatno da cete moci da se pozovete na dvojno drzavljanstvo.

Citat:

Ne tvrde oni to. Tvrde da kao drzavljani Srbije i Crne Gore mogu da upravljaju vozilom koje je legalno uvezenim u Srbiju i/ili Crnu Goru.

Nijedno vozilo nije moglo da bude legalno uvezeno u Srbiju i Crnu Goru. Moglo je da da bude uvezeno ili u Srbiju ili u Crnu Goru, jer su carinski propisi za ove dve republike bili pravno potpuno razdvojeni i nisu bili zajednicki na nivou Savezne drzave.

Interesantno je kako to da vam ti isti propisi ranije nisu smetali, jer zbog njih niste mogli da kupite vozilo u CG i da ga registrujete u SR, vec ste koristili rupu u zakonu i resavali problem ovlascenjima. Sada tu rupu vise ne mozete da koristite, jer se odvajanjem Crne Gore, rupa odnosi samo na drzavljane Srbije, odnosno vise nije rupa.

Citat:
reject
E sad, ako se krene djonom na ljude sa CG tablama, onda su stvarno prevrsili svaku meru i treba
dici usranu motku na njih.

Taman posla. Valjda motkom treba one koji su pokusali da zaobidju zakon i prevare drzavu a ne drzavu sto sprovodi zakon. Ova promena statusa u drzavi je samo otkrila ljude koji su sve vreme izigravali zakone ove drzave. Njih niko nije jurio, a verovatno ih nece ni juriti, ali je sada situacija takva da moraju sami da rese problem registracije svojih vozila.

[ eee @ 24.05.2006. 13:35 ] @
Treba razlikovati OVLASCENJE za upravljane vozilom,... od stvarnog VLASNISTVA nad vozilom.

U ovom slucaju vlasnici su drzavljani druge drzave.

To sto neko ima ovlascenje ne znaci i da je vlasnik.
[ CoLaGm @ 24.05.2006. 14:09 ] @
HIHIHIIII...

Standard... krecem na posao... sedam u kola... i kako prolazim kroz grad vidim nesto neobicno...

Svi me nesto gledaju... Osvrnem se ja na tablice drugih kola... i onda sam poceo da se smejemmm....

Sad je isto stanje ko kad sam ja kupio kola... ja i mozda jos troja kola su bila na cg table...

... danas je bilo drugacije... koliko sam video samo sam ja bio na ulici sa cg tablama...

Kakva nagla promena... Do pre pet dana svaki (lupam) deseti auto je bio na cg table.... danas... nema nikoga...

Svi se bre qurce... e ono e ovo... ma moze... znate koliko nas ima... moraju da puste... itd.

A danas... nikoga nema... svi sklonili kola...

Nemoraju da puste... A ako puste bice dranja... mada i nije neko dranje... za kola od 1800ccm da se plati 1400eura... ali sve preko...

I SAD STVARNO!

Raspravljate se bezveze...

Ja vozim kola na ovlascenje... kola koja su registrovana u CG po njihovom carninskom zakonu... TO JE SVE LEGALNO... dobio sam ovlascenje od vlasnika...LEGALNO... Ono traje 6 meseci... LEGALNO (po nasem zakonu)...

E sad ko hoce da prevede ta kola na sr... drzava SR treba to da odobri... i to iz razloga sto su dva carinska zakona... sto nije normalno... jer bi trebao da bude carinski zakon SCG... ili jebiga... balkan je to.... mora nesto cudno da se desava....

Onda kada bude zvanicno proglasena nezavisna drzava crna gora... onda sve pada u vodu... ne vaze ovlascenja... nevazi nista... uradis kupoprodajni ugovor... ONADA JE POTREBNA ODJAVA OD STRANE GDE JE BIO REGISTROVAN AUTO... neko je napisao da je mnogo 200 eura... ja ti kazem da ce tesko biti manje... I NORMALNO SVE KAO DA UVOZIS AUTO IZ NEKE DRUGE DRZAVE...
OSIM U SLUCAJU da se nasa drzava smiluje (jed 90% automobila nije euro3) i kaze... moze da se prevedu kola sa CG tablama pod uslovom da se plati ta i ta... taksa... (koliko sam ja cuo 46din/ccm)...

[ hakinen @ 24.05.2006. 14:11 ] @
Definitivno preregistracije nece biti, sami znate da to vlada nece da uradi zbog "zastave", a i drugi razlog je to sto je budzet pun, pa pare nisu potrebne!!
Ja vidim sledeci scenario, da ce lepo carina da oduzme sva vozila ( naravno kada za to bude doslo vreme, kada se definitivno razdvojimo, i kada "ovlascenja" budu prestala da vaze ), i da ce lepo da ih stavi na aukcisku prodaju, ili na slobodnu prodaju, ne znam kako bas to tacno ide!! To je mnogo bolje resenje za drzavu, jel drzava dobija pare od prodaje vozila, i od registracije, a u slucaju da dodje do preregistracije vozila, samo pare od nje!!
Ovo je neko moje vidjenje stvari, nije iz pouzdanih izvora vec moje misljenje, a Mladja je rekao u novinama da do preregistracije vozila sa CG na SR table nece doci!!!
[ Deep|Blue @ 24.05.2006. 14:24 ] @
@colagm
konacno neko da kaze realno isprica pricu. a crna gora ce se odvojiti tek za mesec dana min.

@hakinen
budzet nikada nije dovoljno pun, a daleko je od punog. mada stoji primedba da bi prodajom oduzetih vozila osvarili mnoogo vecu dobit.
[ CoLaGm @ 24.05.2006. 15:01 ] @
@hakinen
Upravu si... Rec "preregistracija" je prestala da se upotrebljuje 21.05 u 23h :D - kad se saznalo da se SR i CG odvajaju...

@Deep|Blue
Ti si tek u pravu...
"hakinen" definisi mi sledece: "pun budzet"
To nepostoji... Ni kod tebe u kuci, a ni kod nasih politicara...

@hakinen
Vidis o tome nisam razmisljao...

Realno razmisljanje srbskog politicara: "Zasto bi ja kao drzava cinio nekome... crnogorci uzeli pare... a ja da cinim nekome... necu bre... ima da pooduzimam automobile i prodam po smesnim ciframa sa sve registracijom... i uzme dva do tri puta vise para nego sto bi ja njima pustio prevod..."
[ spartak @ 24.05.2006. 15:48 ] @
Citat:
Deep|Blue

ispravka vezana za ovo poredjenje, ovde cg vozaci nisu postupili po nalo gu drzave pa zbog toga snose posledice, vec suprotno, postupili su uprkos nalogu drzav i isad cekaju da vide kakve ce biti posledice, zar ne?

DRZAVE? Mislis republike!?

Srbija i Crna Gora ce tek postati drzave. U tome i jeste sustina.
[ broker @ 24.05.2006. 15:57 ] @
Srbija i Crna Gora su kao dve drzave napravile Zajednicu drzava. Na tome su upravo Crnogorci insistirali.
I pre toga, svaka je imala odredjeni stepen drzavnosti.

Ne mozete stvari tumaciti onako kako vama odgovara nego onako kako zaista jeste.
[ hakinen @ 24.05.2006. 16:03 ] @
Pa dobro ja sam samo onako figurativno rekao da je budzet pun, ali definitivno pare im ne trebaju, jel je opet Mladja izjavio da ona prva rata koja treba da se isplati sredinom 2007 od nekih miliardu dinara, za kredite, isplatice je pre "dogovorenog roka", kako me ovo potseti na 99' :D Tako da iz ove dve izjave koje sam naveo u ovoj i predhodnoj poruci, sledi da imaju dovoljno para!!

Slazem se ja da budzet nikada ne moze da bude pun, ali da je pun u odnosu na planiranu kolicinu, to svakako jeste!
[ Ivan Dimkovic @ 24.05.2006. 16:05 ] @
Citat:
hakinen
Ja vidim sledeci scenario, da ce lepo carina da oduzme sva vozila ( naravno kada za to bude doslo vreme, kada se definitivno razdvojimo, i kada "ovlascenja" budu prestala da vaze ), i da ce lepo da ih stavi na aukcisku prodaju, ili na slobodnu prodaju, ne znam kako bas to tacno ide!!

To bi bilo protivno normalnoj pravnoj praksi - ne mozes uzimati tek tako coveku prava koja je legalno uzivao - naravno da nikome ne moze biti oduzeto vozilo jer carinskog prekrsaja nije bilo (postupano je legalno u skladu sa tadasnjim zakonima) - vec ce verovatno biti, po usvajanju novog carinskog zakona, uredjen sistem tranzicije gde ce ljudi moci da "legalzuju" svoja vozila na neki nacin, ili da budu primorani da ih iznesu iz zemlje / prodaju u delovima u nekom roku.

Uzimati ljudima kola koja su vozili uz legalne papire je suludo.
[ Milos niks @ 24.05.2006. 16:15 ] @
Pa nisu to bas legalni papiti , na koji nacin je vozilo uvezeno , carinjeno vozilo gde i po kojim/cijim propisima ? ...
[ pctel @ 24.05.2006. 16:23 ] @
Citat:
Vozila se u CG uvoz po jednom, a u Srbiju po drugom zakonu.

Da, od pre godinu-dve. Zanimljivo pitanje je sta je sa vozilima uvezenim pre toga, na koje je placena zajednicka savezna carina? Nema logike da se opet mora platiti carina, logicno je da se ta vozila mogu sada registrovati na drzavu po zelji. To je takodje zanimljivo pitanje, jer bi se u tom slucaju mogla prebaciti u Srbiju sva vozila uvezena pre uvodjenja zasebnih carinskih sistema a u Crnu Goru ona koja su uvezena posle toga. Kao sto znate, u Beogradu ima vise Crnogoraca nego u Crnoj Gori. Neki od njih voze auto sa BG tablama, pitanje je da li ce to i dalje moci, ako nece, eto resenja, vi njima auto sa CG tablama, oni vama auto sa BG tablama :-)

Citat:
Ako se gleda po striktno zakonu to je prevara drzave, jer kupovina nije legalizovana, nije placen porez, i nije placena carina.

Ako se gleda striktno po zakonu, kupovina nije obaveljena, vec ti je prijatelj pozajmio svoj automobil na upotrebu.
Citat:
Jednostavno, svi automobili koji su na CG table su od juce strani automobili...

Zanimljivo... Sutra sam trebao da predam zahtev za novi pasos i izvadio sam uverenje o drzavljanstvu SCG. Da li to znaci da sutra treba da odem po drugo uverenje o drzavljanstvu?
Ja bih rekao da ne treba. Jos uvek smo drzavljani SCG i automobili registrovani u CG su automobili zemlje cije drzavljanstvo imamo. Drzava bi rado oduzimala te automobile ali prethodno mora da prestane da izdaje uverenja o drzavljanstvu, zato sto bih ja odmah tuzio drzavu jer mi je izdala lazan dokument koji me je doveo u zabludu i izazvao materijalnu stetu.
Citat:
Vozila iz CG do sada nisu spadala pod taj propis, odnosno, postojala je rupa kojom se propis mogao zaobici. Sada im se promenila kategorija i sada postoji drugi propis koji primorava vlasnike da preregistruju vozila. U SRbiji vise ne mogu da se voze CG vozila ako nisu prosla opdgovarajucu proceduru.

Koji je propis promenjen danas? Citiraj tekst. Ja nisam informisan da je nesto promenjeno.
Citat:
Vozilo koje nije na SR talicama, i nije registrovano na vlasnika koji je drzavljanin Srbije, vec je regisrtovano u drugoj drzavi je strano vozilo i ono nije uvezeno. Za njega postoje jasni propisi kako se moze upotrebljavati u Srbiji, ko moze da ga koristi...

Pa to i ja kazem, moze da ga koristi drzavljanin drzave u kojoj je vozilo registrovano. Meni na sveze izvadjenom uverenju pise da sam drzavljanin SRBIJE I CRNE GORE.
Citat:
procedura razdvajanja ce potrajati mesec, mozda i vise i tacno toliko vremena imate da resite status svojih vozila

Konacno se slazemo, znaci, nije Crna Gora od juce strana drzava, vec ce tek da postane za mesec dana do par meseci.
Citat:
ONADA JE POTREBNA ODJAVA OD STRANE GDE JE BIO REGISTROVAN AUTO... neko je napisao da je mnogo 200 eura... ja ti kazem da ce tesko biti manje...

Nikad nisam uvozio auto, pa ako ovo moze nek mi neko objasni - kad je auto usao u CG, na njega je placen PDV, je li tako? E, sada, ako auto zauvek odlazi iz CG, taj PDV treba da se vrati na granici. Ne znam da li su automobili neki izuzetak, znam kad odem u shoping u inostranstvo da sve sto sam pokupovao u stranoj zemlji to prijavim na izlazu iz te zemlje i dobijem PDV nazad. Kakva sad naplata odjave, logicno je da CG vama plati jer odvozite auto?!
[ Ivan Dimkovic @ 24.05.2006. 16:33 ] @
Citat:

Pa nisu to bas legalni papiti , na koji nacin je vozilo uvezeno , carinjeno vozilo gde i po kojim/cijim propisima ? ...

Vozilo je legalno uvezeno i carinjeno u drzavi clanici SCG, i po vazecim propisima ga je bilo legalno voziti u Srbiji.

Analogija ovome bi bila kao da bi sutra svi drzavljani buduce CG koji vec od davno zive u Srbiji bili uhapseni jer su ilegalno na teritoriji Srbije ;-))

Mislim...
[ pctel @ 24.05.2006. 16:46 ] @
Citat:
(koliko sam ja cuo 46din/ccm)...

To je jubilarna stota "informacija" koju si cuo od pocetka teme
Citat:
hakinen: Ja vidim sledeci scenario, da ce lepo carina da oduzme sva vozila ( naravno kada za to bude doslo vreme, kada se definitivno razdvojimo...

Pa dal' si normalan covek? Samo budala ce voziti auto od trenutka kad prestanu da se izdaju uverenja o drzavljanstvu SCG. Svako sa makar malo pameti ce tada skloniti vozilo sa ulice. Zabranjeno je upravljati vozilom sa stranim registarskim oznakama, nije zabranjeno drzati ga parkiranog u garazi.
Citat:
To bi bilo protivno normalnoj pravnoj praksi - ne mozes uzimati tek tako coveku prava koja je legalno uzivao...

Pa ovde je tako zakomplikovana situacija da si uzivao pravo upravljanja stranim vozilom jer imas drzavljanstvo strane drzave. Sad, ako ti strana drzava uskrati drzavljanstvo, je li, sta se tu moze ;-)

Samo, Milo je izrazio volju da se svim Srbima koji zele CG drzavljanstvo da isto, tako da samo treba parkirati vozilo par meseci dok se to resi... posto je drzavljanstvo (valjda) besplatno, jos cete da prodjete jeftinije nego da vam je dozvoljena preregistracija
[ Ivan Dimkovic @ 24.05.2006. 16:56 ] @
Citat:
pctel
Pa ovde je tako zakomplikovana situacija da si uzivao pravo upravljanja stranim vozilom jer imas drzavljanstvo strane drzave.

Sad, ako ti strana drzava uskrati drzavljanstvo, je li, sta se tu moze ;-)

Pa nije bas tako pctel, pre svega svi smo imali drzavljanstvo SCG i svi ga i dalje imamo dok se CG ne odvoji - dakle, nije bas bila u pitanju potpuno strana drzava jer je postojao specijalni sporazum o uniji.

Na osnovu tog sporazuma su postojala i specijalna prava, koja ne mozes tek tako da ukines i proglasis trenutno stanje stvari krivicnim delom (u ovom slucaju carinskim prekrsajem) - vec moras omoguciti svima da regulisu svoja prava na nacin saglasan sa novim zakonima.
[ Miroslav Jeftić @ 24.05.2006. 17:36 ] @
Citat:
Evro po kubiku za crnogorske tablice

Sudbina vozila sa crnogorskim tablicama koja se voze po Srbiji, a takvih, prema grubim procenama ima oko 50.000, još je neizvesna. Postoje dva moguća načina da se reši problem koji će nastati kada Crna Gora postane zasebna država, plaćanje carine ili preregistracija.

Ukoliko prevlada predlog Ministra finansija, sva vozila sa crnogorskim tablicama smatraće se uvezenim stranim vozilima, pa će njihovi vlasnici morati da uplate carinu koja iznosi 20 odsto od procenjene vrednosti vozila i 18 odsto poreza na dodatu vrednost.

Upućeni procenjuju da će vozila moći samo da se pregistruju. Trenutno se kalkuliše sa dve cene za preregistraciju - 20 dinara po kubiku i evro po kubiku. Sve bi trebalo da bude regulisano novom uredbom u kojoj bi se navelo ko i pod kojim uslovima može da preregistruje svoje vozilo. Novi odnosi Srbije i CG će otežati vožnju, na primer, putovanje do mora, jer će turistima iz Srbije biti potreban zeleni karton da voze kroz suverenu Crnu Goru ali i Crnogorcima koji žele u suverenu Srbiju.

- Državljani Srbije ni sada nemaju pravo da upravljaju stranim vozilima, osim ako nemaju radnu dozvolu za stranu zemlju. To

očekuje i nas i Crnogorce - kaže Milan Stanić, advokat AMS Srbije.

Međutim, ništa od ovog se najverovatnije, prema njegovim rečima, neće desiti pre jeseni, zbog turitstičke sezone. Pregovori o otvorenim pitanjima tek predstoje, a sigurno je i da se još nekoliko meseci ništa neće promeniti, kao i da će, kada bude donesena uredba koja se tiče tog pitanja, postojati dugi prelazni rok.

Nadležni u državnim organima Srbije i Crne Gore su bojažljivi i oprezni u razgovoru o tim pitanjima i uglavnom odbijaju da se upuštaju u procene i razmišljanja kako će se stvari sa automobilima urediti.

Izvor: Blic
[ Miroslav Jeftić @ 24.05.2006. 17:58 ] @
Citat:
Preregistracija automobila uvezenih preko Crne Gore
Srpske tablice uz nadoknadu?
Vlada još nije odlučila da li će se naplaćivati porez i carina na "crnogorske" automobile

BEOGRAD - Otcepljenje Crne Gore smanjiće porodične budžete vlasnika automobila koje u Srbiji voze sa crnogorskim tablicama. Prema grubim procenama jer, srpsko Ministarstvo za unutrašnje poslove nema preciznih podataka, na našim putevima ima oko 50.000 automobila registrovanih u Crnoj Gori. Pošto srpsko Ministarstvo za finansije još nije obelodanilo pod kojim uslovima će se obaviti registracija u slučaju nezavisnosti Crne Gore, za sada se spekuliše dvema varijantama. Jedna je da Srbija naplati sve dažbine prilikom preregistracije, a to su carina i porez, a druga je da se dozvoli jednostavna preregistracija vozila na srpske tablice.

Prelaskom na srpske tablice bez namirenja dažbina, budžet bi izgubio milione dinara, a uvoznici polovnih automobila bi ostali nekoliko meseci bez posla.

- To je pitanje koje mora da se reši određivanjem odgovarajuće takse jer će, u suprotnom, na tih 50.000 automobila koji su već u Srbiji doći još mnogo onih koji će, posle odluke o preregistraciji, iskoristiti priliku i u roku od samo nekoliko dana uvesti još nekoliko hiljada vozila iz Crne Gore bez plaćanja dažbina. Potrebno je napraviti kompromis tako da stariji automobili, proizvedeni devedesetih godina, budu oporezovani nižim stopama, a noviji višom - smatra vlasnik agencije za uvoz automobila DMC Dragan Mutavčić, dodajući da, u suprotnom, srpskom tržištu automobila preti blokada od "minimum četiri meseca".

Drugi problem u vezi sa crnogorskim vozilima je u tome što većina njih ne zadovoljava "euro-3" standard o zagađenju okoline, što znači da bi znatan broj Crnogoraca koji žive u Srbiji morao da se odrekne svojih četvorotočkaša.

- Bar dve trećine tih automobila završilo bi ili na otpadu ili u Crnoj Gori. To znaju i njihovi vlasnici, pa će uvideti da im je bolje i da plate te takse, ako im to Srbija omogući nego da ostanu bez kola - poručuje Mutavčić.
Ako se procena od 50.000 vozila uzme kao tačna i ako se računa da je prosečna vrednost svakog automobila oko 5.000 evra, država će samo od carinjenja i oporezovanja ovih automobila moći da zaradi čak 104 miliona evra, s obzirom na to da uvozne dažbine ukupno iznose 41,6 odsto početne vrednosti vozila. Ta računica, međutim, važi samo u slučaju da se omogući uvoz svih vozila iz Crne Gore, bez obzira na to da li ispunjavaju "euro-3" normu, što je suprotno važećim propisima.

U Upravi carina juče nisu mogli da kažu kako će postupati prema vlasnicima automobila sa tablicama crnogorskih gradova.

Izvor: Glas Javnosti
[ 730-67 @ 24.05.2006. 21:55 ] @
kad je taj dinkic tako pametan zasto ne zatvori zastavu,pa oni nemaju euro3 motore.to moze da prodaje narodu a neda da uvezemo auta koja su stara ali za nase uslove dobra.nemora da pusti uvoz ali znam da na izborima nece imati sta da trazi,50 000 ljudi samo clanove porodice neka okupi i neka daju glas onome ko obeca preregistraciju.pa kozu sa ledja bi nam uzeo. sramota me da budem srbin i da mogu uzeo bi crnogorsko drzavljanstvo.crnogorska vlada je dala priliku ljudima zarade a i drzava je imala koristi od toga(crna gora),a mi imamo zastavu i znate sta je.
[ hakinen @ 24.05.2006. 22:56 ] @
Necu da branim zastavu, ali zastava je domaca firma, tako da ona ostaje da radi pa makar proizvodila i automobile sa dvotaktnim masinama :D sala ali je tako, a sa druge strane, nema tu sta mladja da dozvoljava ili ne, pazi imas zakon da vozilo koje se uvozi mora da ima euro 3 motor, i tu je kraj price, znaci iz Cg mozes da uvezes vozilo koje ima euro 3 motor, ostalo ne moze!!!
Ja sam to lepo pricao da se ljudi ne zalecu da kupuju automobile na cg table, posto ce do ovoga da dodje, al mi niste verovali!!

Neko je pomenuo da niko nije lud da vozi auto ako bude uslova za njegovo oduzimanje ako ga policija uhvati, ali i sami znate da retko ko cita sluzbeni glasnik ( izuzev ljudi kojima je to citanje vezano za posao ), tako da niko nije bio obavesten na vreme, kad su pustili uvoz preko kosova, pa me nebi cudio da policija oduzme jedno 10000 vozila pa tek onda da se procuje da policija ima uslova, i zakonsko pokrice, da oduzme vozilo!! :D

[Ovu poruku je menjao hakinen dana 25.05.2006. u 00:27 GMT+1]
[ Milos niks @ 24.05.2006. 23:10 ] @
ne ne , srbija i crna gora su imale , u najmanju ruku zeznut carinski sistem , totalno odvojen . Srbija je imala jasan carinski sistem koji je dozvoljavao uvoz euro 3 vozila , e sada sve sto nije carinjeno u srbiji po kom principu je moglo da se vozi u srbiji , a pri tom je sve odvojeno i buzdet i platni promet ? Jedino je vojska bila zajednicka , zamisli sada da su u srbiji napravili carinu za belu tehniku od 10% manje nego u cg i ta tehnika da se odvozi u CG , koja bi clanica tu imala stetu ?
U najmanju ruku zasto bi neka drzava dozvoljalavala uvoz robe za koju nije placena dinar carina ? Gde su tu troskovi registracije , pa uplata za puteve , ekologiju ... ko to treba da plati ?
[ skymobile @ 25.05.2006. 00:51 ] @
Citat:
Milos niks: .....e sada sve sto nije carinjeno u srbiji po kom principu je moglo da se vozi u srbiji , a pri tom je sve odvojeno i buzdet i platni promet ?

Trebao bi da pogledas na primer uredjenje i razlike (enormne) u zakonskim sistemima drzava koje cine SAD....
Citat:
Milos niks:...
U najmanju ruku zasto bi neka drzava dozvoljalavala uvoz robe za koju nije placena dinar carina ? Gde su tu troskovi registracije , pa uplata za puteve , ekologiju ... ko to treba da plati ?

Niko ne bezi od troskova carine, i registracije, ali nije mi logicno da se CG tretira kako Dinkic trazi, malo mi glupo zvuci i nelogicno, ali gde prestaje logika tu pocinje Srbija, jel?
Citat:
hakinen: Necu da branim zastavu, ali zastava je domaca firma, tako da ona ostaje da radi pa makar proizvodila i automobile sa dvotaktnim masinama sala ali je tako

Nije adekvatno porediti ovu trulu drzavu sa recimo Nemackom, Francuskom, Svedskom, ali zasto oni ne proizvode smece? U Zemljama EU od 1.1.2006. sa trake moze sici samo automobil ciji izduvni gasovi zadovoljavaju norme EURO4 standarda. Ako drzava ne dozvoljava uvoz automobila koja ne zadovoljavaju EURO3 standarde, zasto proizvodi iste? Zastava vec odavno lici na bolesnika koji je prikljucen na aparate za odrzavanje vitalnih funkcija.Sve je to sa Zastavom jedan od najgorih vidova odrzavanja socijalnog mira, kao u Slobovo vreme....
Citat:
hakinen:...
Ja sam to lepo pricao da se ljudi ne zalecu da kupuju automobile na cg table, posto ce do ovoga da dodje, al mi niste verovali!!...[Ovu poruku je menjao hakinen dana 25.05.2006. u 00:27 GMT+1]

Posle boja, svi generali pametni....
Citat:
hakinen: ...Neko je pomenuo da niko nije lud da vozi auto ako bude uslova za njegovo oduzimanje ako ga policija uhvati, ali i sami znate da retko ko cita sluzbeni glasnik ( izuzev ljudi kojima je to citanje vezano za posao ), tako da niko nije bio obavesten na vreme, kad su pustili uvoz preko kosova, pa me nebi cudio da policija oduzme jedno 10000 vozila pa tek onda da se procuje da policija ima uslova, i zakonsko pokrice, da oduzme vozilo!!

Policajac ne radi nista bez naloga pretpostavljenog, a pretpostavljeni nista bez naloga nacelnika, a ovaj bez odluke ministarstva....
Nego vozi ti svog ficka, i kuliraj, mi koji ne zelimo da se vozimo u konzervama iz doba Hitlera cemo se vec snaci, kao i uvek....
P.S. Trazicu CG dravljanstvo,ako ga budem mogao dobiti, ako ne otvaram auto otpad
[ Miroslav Jeftić @ 25.05.2006. 07:46 ] @
Bome...

Citat:
EURO 3 ili otpad

Za vlasnike automobila sa crnogorskim tablicama važiće ista pravila kao i pri nabavci iz Evrope, motor EURO 3 i – carina sa porezom

Izjava ministra finansija Mlađana Dinkića da će preregistracija automobila sa crnogorskih tablica na srpske, uz plaćanje carinskih dažbina i poreza, biti moguća samo ako vozila ispunjavaju ekološke standarde, zabrinula je više desetina hiljada vozača u Srbiji. Jer, ako ministrova najava bude sprovedena u delo, kako se procenjuje, najmanje trećina od 50.000 do 75.000 automobila pristiglih preko Crne Gore – neće moći da bude registrovana u Srbiji.

Prema važećim standardima, osnovni preduslov za uvoz motornih vozila u našu zemlju jeste ekološki standard EURO 3. On se odnosi na nivo štetnih materija u izduvnom sistemu i buku motora. EURO 3 je, inače, u Evropskoj uniji počeo da se primenjuje pre devet godina, znatno kasnije pre nego što su proizvedena mnoga vozila pristigla preko Crne Gore.

– Prijatelj iz Francuske mi je za 800 evra dovezao „pežoa” proizvedenog 1992. godine. Za troškove registracije, u Pljevljima, platio sam još oko 500 evra i tako za manje od hiljadu i po evra dobio solidan automobil. Za te pare u Srbiji sam mogao da kupim samo „jugića” ili „golfa dvojku” u lošem stanju. Očekivao sam da ću za preregistraciju morati da dam još nekoliko stotina evra. Međutim, ako država, na Dinkićev zahtev, bude insistirala na motorima EURO 3, neću moći da automobil prebacim na srpske tablice – kaže naš sagovornik.

Upravo ta činjenica sada je pomrsila račune većini vlasnika automobila sa crnogorskim tablicama, jer su očekivali da će, kao i u više prethodnih navrata, preregistracija biti omogućena uz plaćanje taksa koje se zaračunavaju po kubikaži motora. U prilog toj mogućnosti išle su i nezvanične najave da će cena takse iznositi od 20 dinara do jednog evra po kubnom santimetru. Verovatno je zbog toga tokom nekoliko nedelja uoči referenduma na auto-pijacama vladala prava jagma za vozilima iz Crne Gore. Najčešće su se kupovala vozila srednje kategorije po ceni od 2.000 do 5.000 evra. Najbolje su išla ona jeftinija, koja je trebalo da zamene dotrajale „zastave”.

Najava Mlađana Dinkića dovela je vlasnike vozila koja nemaju motore u skladu sa standardima EURO 3 u ćorsokak, jer će svoje limuzine, najverovatnije, morati da vrate u Crnu Goru ili da ih prodaju na otpadima. Ministar je pri tom naglasio da neće biti izuzetaka, jer bi, u protivnom, „svaka druga odluka značila da su bili ludi svi oni koji su se pridržavali zakona i vozila uvezli po redovnoj proceduri”. Ministar je naglasio da se zakon mora poštovati.

Redovna procedura, inače, nalaže da se vozilo koje ispunjava ekološke standarde carini po stopi od 20 odsto. Na sumu u koju je uračunata carina dodaje se i porez na dodatu vrednost od 18 procenata. Potom slede registracija i tablice registarskih oznaka iz Srbije.

Inače, iz Crne Gore je u Srbiju tokom poslednjih godina stiglo na stotine hiljada vozila. Uhodani kanali za nabavku automobila pre toga su vodili preko Republike Srpske Krajine i Bosne i Hercegovine (pijace u Berkoviću i Lončarima), odakle je takođe uvezeno više od sto hiljada vozila.

Uz računicu da je u Srbiju pristiglo najmanje 50.000 automobila koji su registrovani u Crnoj Gori, država će kroz naplatu carine i poreza prihodovati više desetina miliona evra.
M. Lakić

Izvor: Politika

Nije mi simpatičan Dinkić, a Zastava još manje (o njoj sve najgore), ali je u pravu ovde - što sada da budu "pametni" oni koji su hteli nešto da ućare preko cg tablica, a svi ostali koji nemaju izbora nego da kupuju na našem tržištu preskupe polovnjake "blesavi".

[Ovu poruku je menjao Bryan Fury dana 25.05.2006. u 09:02 GMT+1]
[ reject @ 25.05.2006. 09:45 ] @
Citat:
Bryan Fury:Nije mi simpatičan Dinkić, a Zastava još manje (o njoj sve najgore), ali je u pravu ovde - što sada da budu "pametni" oni koji su hteli nešto da ućare preko cg tablica, a svi ostali koji nemaju izbora nego da kupuju na našem tržištu preskupe polovnjake "blesavi".

Sto je u pravu? Sto je dozvolio tako nesto? Sto nije uredio stvari da nema "da se ucari", nego se sad
pravi pametan, sad bi od da nas sve spasi od tih lopova sto su na prevaru vozili automobile po zajednickoj
drzavi. To vam je ista prica koju smo videli i ranije, a to je naizgled "slepo drzanje zakona", a ustvari nesto
sasvim drugo. Ja ne vidim zbog cega se ne bi dozvolila preregistracija u periodu raspada SCG i to sa
nekom normalnom cenom, jer kako smo imali zajednicku drzavu, mnogi su bili odavde, a ziveli odande, a
kako smo se rastali u miru, neki bi hteli ziveti ovamo, a neki onamo, a eto imaju ta vozila koja su nekada
mogla ici svuda.

Kao sto su uveli zabranu uvoza vozila, tako su mogli da kazu da ovlascenja iz CG ne vaze na teritoriji SR,
u okviru SCG i tako niko nikad ne bi vozio kola na CG table, zar ne? No, to se nikad nije uradilo i na pamet
im nije padalo tako nesto, a sad su ljudi koji su tako vozili "hteli da ucare", "prevaranti" ili sta vec.

Takodje, nije za ovu temu, ali uvek popizdim kad cujem obrazlozenja za zabranu uvoza, kad pocnu da
seru o ekologiji i eko3 motoru. Pa majku mu, kod nas je standard Yugo iz '89 do '91 (zlatna serija :) ) koji
sigurno zagadjuje vise nego bilo koji ispravan auto, a ako zabrana uvoza postoji u zemlji u kojoj mnogi ni
taj Yugo ne mogu da kupe, onda mi ovo sve vise lici na Kinu u kojoj ni veoma uspesni likovi
_ne_mogu_da_poseduju_auto_. Tragedija, sta nam rade.

Citat:
Zastava vec odavno lici na bolesnika koji je prikljucen na aparate za odrzavanje vitalnih funkcija.

A ko ce nas da prikljuci na aparate? Aaalo, bre!

Ja opet predlazem usranu motku, prvo zbog zabrane uvoza, a posle
zbog svega gore napisanog. Bas je pctel skoro govorio o tom nasem sistemu
"pusticemo te da radis polu-legalno, da bi kasnije, kad to proglasimo ilegalnim,
uzeli brdo para ljudima".

@skymobile:
Pazi, mozda ti to sa drzavljanstvom ispadne mnogo lose, posto ovi nasi
mogu lako da se popismane pa da novim Crnogorcima udare neke lude
restrikcije i takse. Nemam informacije sta se sprema, ali sve mirise na
neku "odmazdu" posto ni Kilavi ni kompanija nisu bili za oslobodjenje, a
znamo da umeju da budu zli kad im ne ide po volji. ;)
[ radanuss @ 25.05.2006. 10:30 ] @
Smesno je ovo sto Dinkic kaze da ce moci da se preregistruju samo euro 3 vozila. Da moj auto ima euro 3, ja ga prvi nikad ne bih registrovao na CG.
Mogu samo da se nadam da ce se naci neko resenje koje bi bilo "razumno".
Jbg, kako bude bilo svima ostalima, bice i meni.
[ Deep|Blue @ 25.05.2006. 11:13 ] @
@reject
sto si se toliko razestio.
ajde ovako jel ti popsedujes to vozilo. jel se vodi u cg na tebe?
90% ljudi koji voze ovde na cg table, voze i na ovlascenja na druge ljude.
ti hoces kao drzavljanin srbije da preregisrujes vozilo sa cg u srbiju i to sa drugog vlasnika na sebe. i smatras da je dinkic duzan da ti to obezbedi besplatno ili za nekih 100eur???
pa kad bi to i dozvolili ti moras prvo da kupis to vozilo pa onda da predas zahtev za prereg. Ti, po zakonu nisi vlasnik tog vozila. Ne vodis se kao vlasnik, nisi platio poreze i kao takav kako mislis da preregistrujes tudje vozilo?
nece da moze, jer kad bi bilo tako gde bi nam bio kraj. to bi znacilo da mozes da uzmes auto odakle hoces i da izbeges placanje nekih 43% carina, poreza i ostalih dazbina.

Ukoliko bi vlada rsrbije dozvolila uvoz tih polovnjaka sa cg tablicama bez placanja poreza i carine onda bi tebalo da svi ostali koji su postivali propise r srbije, da krenu sa protestima i da traze povracaj novca od poreza i carine. ako moze to iz crne gore sto ne bi moglo i iz ostalih zemalja.

ovakve gluposti su nepregledne, i popustanje na jednom polju kmoze da dovede do brojnih nezeljenih posledica.

da li treba dopustiti uvoz vozila bez euro 3. ne znam. mozda da, mozda ne, svaka stavka ima svojih prednosti i mana, ali sigurno cinjenica da se u srbiji voze krsevi koji zagadjuju 100 puta vise okolinu nego polovnjak sa euro2 nije opravdanje.

da li treba dozvoliti preregistraciju cg vozila na srpske tablice i vlasnike uz neku sibolicnu cifru, sigurno ne.
-za pocetak drzava bi izgubila ogromne pare
-dala bi javnu pohvalu svima onima koji nisu postivali propise i zakone
-dala bi javni poziv svojim drzavljanima da krse propise i ne postuju drzavu i njene institucije, jer ako se nakupi dovoljan broj prekrsitelja vlada ce da popusti

u biti mogli bi da popuste i na euro 1,2 ali sa dodavanjem ekoloskih taksi i uz odgovarajucu cariinu i poreze.

a inace preregistracija vozila iz bivsih republika posle raspada su bile moguce u odredjenpom vremenskom periodu, ali samo prereg, tj ukoliko si bi vlasnik tog vozila u nekoj od eks republika i dolazi da zivis u srbiju, mozes da ih uvezes, pod zabranom otudjenja na 5 godina. i valjda je bilo ogranicenje koliko vozila mozes da preregistrujes na sebe

Citat:
radanuss: Smesno je ovo sto Dinkic kaze da ce moci da se preregistruju samo euro 3 vozila. Da moj auto ima euro 3, ja ga prvi nikad ne bih registrovao na CG.

da upravo zato se i islo na ovo resenje. zato sto propisi srbije nisu dozvoljavali tako nesto, ljudi su snalazili.
e sad ta sitnica sto to snalazenje nije sasvim u skladu sa zakonom je sitnica koju retko tko hoce da prizna.
[ mexico @ 25.05.2006. 11:17 ] @
Citat:
radanuss: Smesno je ovo sto Dinkic kaze da ce moci da se preregistruju samo euro 3 vozila. Da moj auto ima euro 3, ja ga prvi nikad ne bih registrovao na CG.
Mogu samo da se nadam da ce se naci neko resenje koje bi bilo "razumno".
Jbg, kako bude bilo svima ostalima, bice i meni.

Cek, cek... Ti si stanovnik CG? Cim si tamo registrovao auto. Ako nisi kako si uspeo da ga registrujes u CG? Ako nije na tebe znaci da nisi vlasnik. Samim tim auto pravno nije TVOJ vec vlasnika u CG.

Razumno i normalno resenje: kada covek menja mesto prebivalista iz CG u Srbiju ima pravo da uveze i auto po povlascenim uslovima. Pod uslovom da je proveo neko vreme na adresi u CG. Slicno kao za ljude na privremenom radu u inostranstvu. Znaci covek uvozi licni automobil. To je jednostavno.

Koliko se secam i kod ranijih "preregistracija" uvozeni su automobili na ime ljudi koji su dolazili kao izbeglice: Hrvatska, Bosna, Kosovo. I ONI su imali mogucnost da uvezu LICNI automobil (ili vise...) pod olaksanim uslovima koji nije vazio za ostale gradjane. Tj. placalo se "prema kubikazi", isu vazila ogranicenja za godine, nije bilo carine. Zanci: vlasnici su mogli da uvezu automobile. Onda su ti automobili prodavani gradjanima Srbije.

Znaci u naboljoj dobroj volji, sve i da izadju u susret zeljama narodnih masa, dopustice preregistraciju za automobile ciji vlasnici menjaju mesto boravka iz CG u Srbiju. A to nece biti tako jednostavno jer vecina tih automobila je registrovana na ljude koji JESU stanovnici CG i ponovno prebacivanje mesta boravka na CG u tako kratkom vremenu nece biti bas tako jednostavna. Da ne pominjemo da su ljudi koji su to pravo na takav uvoz dobijali ranije pre toga morali da dobiju status izbeglica ili nesto slicno pre mogucnosti da uvezu auto. Ovlascenja za upravljanje autom koja su tada glasila na stanovnike Srbije nisu istima davali pravo da uvezu auto vec su to mogli jedino pravi vlasnici koji su ispunjavali gore navedene uslove. Jedina "rupa" je mislim bila sto nije bilo ogranicenja u kolicini automobila po osobi koja moze da se preregistruje.

[ mexico @ 25.05.2006. 11:19 ] @
U medjuvremenu je i Deep Blue odgovorio slicno...
[ Deep|Blue @ 25.05.2006. 11:25 ] @
nezgodno kad kuckas duzi post, u medjuvremenu naidje jos par komada
[ radanuss @ 25.05.2006. 11:32 ] @
U sustini, nije bitno sta je bilo i kako je ko razmisljao i cemu se nadao. To vise ne moze da se promeni.
Mene zanimaju misljenja svih vas sta je bolje da se uradi dalje.
Da li vratiti pravom vlasniku u CG da proda taj auto (po najverovatnije manjoj ceni od ulozene - zbog povecane ponude) dok to jos moze, ili cekati neki "relativno povoljan" ishod i uslove za preregistraciju (uz dodatne troskove)?
Zanimaju me objektivna misljenja, a ne da mi sada svi pametuju, sada kada je to proslo.
[ mexico @ 25.05.2006. 12:21 ] @
Citat:
radanuss: U sustini, nije bitno sta je bilo i kako je ko razmisljao i cemu se nadao. To vise ne moze da se promeni.
Mene zanimaju misljenja svih vas sta je bolje da se uradi dalje.
Da li vratiti pravom vlasniku u CG da proda taj auto (po najverovatnije manjoj ceni od ulozene - zbog povecane ponude) dok to jos moze, ili cekati neki "relativno povoljan" ishod i uslove za preregistraciju (uz dodatne troskove)?
Zanimaju me objektivna misljenja, a ne da mi sada svi pametuju, sada kada je to proslo.

Moj ti je savet da razmislis realno sta je trenutno i sta se moze ocekivati!

Moje razmisljanje: prodao bih auto dok jos moze da se dobije kaka takava cena. Najrealniji ishod je da vecina automoibila NECE moci da se prebaci u Srbiju. Samim tim sebi bih skinuo veliku glavobolju. Dodam nesto na te pare i kupim auto ovde. Druga varijanta je cekati i cekati i cekati.... "Mozda" jednog dana bude nesto drugacije. U medjuvremenu auto gubi na vrednosti. Suma sumare kada se podvuce crta, cak i da se u nekoj boljoj varijanti dozovoli nekakva preregistracija, ako sracunam svoje vreme, cimanje, iscekivanje, troskove preregistracije i sve sto se nakupi od troskova razlika na kraju bude veoma mala. A treba da pokrije i moje zivce zbog svih tih oce-nece kao i rasprave sa policajcima. Veruj mi ja moje zivce ipak cenim vise.
[ Deep|Blue @ 25.05.2006. 12:44 ] @
Pa ....
u biti bih i ja nesto slicno postupio
Mada ce verovatno ana tih vozila u cg da opadne za jedno 20-30%.
mbog masovne ponude.

sto se vise ceka veci ce biti i pada cena ukolliko ne dopuste prebacivanje.

tu je i opcija pokusaja prodaje na brzinu nekom licu u srbiji za 10-15% nize, koje se opet nada da ce moci da ga prebaci

a moze da se zagazi i dublje u kriminal pa uzmes havarisan isti model, pa prebacujes "delove" tamo-amo.
[ pctel @ 25.05.2006. 13:03 ] @
Citat:
radanuss: U sustini, nije bitno sta je bilo i kako je ko razmisljao i cemu se nadao.

Bitno je samo da iz toga izvuce neku pouku. Ako je neko poverovao u pricu preprodavca da ce za toliko dana i po toliko dinara biti preregistracija, onda na ovo treba da gleda sa vedrije strane - naucio je nesto a svaka se skola placa.

Sto se tice pitanja "sta je bolje da se uradi dalje", tu ne postoji neko univerzalno resenje, svako covek treba da postupi prema svojim afinitetima, ti se sam zapitaj da li vise volis 2000 EUR-a sad ili 2500 za godinu dana. Mislim da ce to pitanje doci na red, ali tek kad se konacno utvrdi dokle je tacno granica Srbije, jer je to pitanje trenutno na dnevnom redu, pa je glupo da se dvaput radi isti posao kad moze o jednom trosku.

Za one koji nisu citali, evo teksta pripovetke "Tamni Vilajet"

Pripovjeda se kako je nekakav car, dosavsi s vojskom na kraj
svijeta, posao u tamni vilajet, gdje se nikad nista ne vidi. Ne
znajuci kako ce se natrag vratiti, ostave ondje zdrebad od kobila
da bi ih kobile iz one pomrcine izvele. Kad su usli u tamni
vilajet i isli po njemu, sve su po nogama osjecali nekako
ositno kamenje, i iz mraka nesto povice:

- Ko ovog kamenja ponese- kajace se, a ko ne ponese- kajace se|

Gdjekoji pomisli:

- Kad cu se kajati, zasto da ga nosim?

A gdjekoji:

- Daj barem jedan da ponesem.

Kad se vrate iz tame na svijet, a to ono sve bilo drago kamenje.
Onda oni koji nijesu ponijeli stanu se kajati sto nijesu, a oni
sto su ponijeli sto nijesu vise.

Znaci, ako prodas auto kajaces se, ako ne prodas, kajaces se. Moje licno misljenje je da je za coveka bolje i losije resenje odmah, nego duga neizvesnost kako ce se nesto resiti. Naravno, to je glediste psihologije, dok je glediste ekonomije obicno drugacije...

Inace, da sam ja onaj kaoji odlucuje, znam sta bih uradio - pustio bih uvoz nekoliko dana bez ogranicenja pod istim uslovima iz bilo koje drzave. Tako bi oni koji su hteli da izvrdaju bili kaznjeni jer jos jednom placaju carinu i porez, a ostali bi dobili priliku da zamene dotrajali automobil novijim.
[ hakinen @ 25.05.2006. 15:24 ] @
Citat:
Re: Kako( na najjeftiniji nacin) do auta? 01.01.2006. u 22:13

Znam coveka koji vozi na ovlascenje i to moze, i legalno je!!!
E sad sta tu komplikuje stvari, sto ti das par hiljada eurica i auto se ne vodi na tebe vec na nekog iz crne gore ( e sad tu postoje dve varijande: 1' da nadjes nekog drugara na koga ce da se vodi auto, i 2' da platis crnogorcu 200 evra ( mislim da je to tarifa ) da registruje auto na njega ), i u sustini to nije tvoj auto vec njegov, pa onda moras da se cimas da na svakih 6 meseci vadis novo ovlascenje, i ima i toga da sto vozis auto koji je fakticki iz druge drzave pa ce milicija poneki put da te maltretira!!
Ali sa druge strane taj moj prijatelj je kupio golfa 3, 93' za nesto vise od 3000e
( znaci toliko ga je iznelo sa svim dazbinama registracija itd..), pa kome se isplati da se cima i da vozi "tudji" auto neka izvoli!!

Evo sta sam rekao pre 5 meseci, kad jos nije bilo mnogo price o referendumu i otcepljenju, ovaj post je iz druge teme, a pricao sam i na jos tema o ovome, samo me mrzi sad da trazim!!
Ovo iznosim, samo da ne bude posle "posle bitke svi generali"!!!
[ reject @ 25.05.2006. 17:04 ] @
Citat:
Deep|Blue: @reject
sto si se toliko razestio.
ajde ovako jel ti popsedujes to vozilo. jel se vodi u cg na tebe?

Ne, nisam se u tako nesto upustao posto sam predosecao da ce se desiti bas ono sto
se sad desava, a to je morate priznati daleko od postene rabote. Sta je fora? U Srbiji mora
da ne postoji normalani auto bez 3-4k eura, iako je vec presao 100.000? :)
Ne daju nam pare za izgradnju puteva (ovi iz sveta, pricao tako Velja) jer nemamo frekvenciju
vozila, odnosno niko_ne_vozi tim putevima. Onda umesto da nam daju polovnjake iz sveta (pa i
gsp dobija donacije - polovne autobuse iz austrije, kako li se to uvozi? :) ), nasi bolidi stave zabranu
na uvoz, a sad bi da ganjaju ljude sto voze na CG table.
Citat:
90% ljudi koji voze ovde na cg table, voze i na ovlascenja na druge ljude.
ti hoces kao drzavljanin srbije da preregisrujes vozilo sa cg u srbiju i to sa drugog vlasnika na sebe. i smatras da je dinkic duzan da ti to obezbedi besplatno ili za nekih 100eur???
pa kad bi to i dozvolili ti moras prvo da kupis to vozilo pa onda da predas zahtev za prereg. Ti, po zakonu nisi vlasnik tog vozila. Ne vodis se kao vlasnik, nisi platio poreze i kao takav kako mislis da preregistrujes tudje vozilo?
nece da moze, jer kad bi bilo tako gde bi nam bio kraj. to bi znacilo da mozes da uzmes auto odakle hoces i da izbeges placanje nekih 43% carina, poreza i ostalih dazbina.

Ovo niko nije rekao, ali privremenim uredbama je moguce napraviti izuzetak u vezi CG u procesu raspada.
Samo je veliko zlo da ti isti koji su ljudima punili glave glupostima o zajednickoj drzavi sada prvi koji dizu noz upravo
na one koji su ih poslusali i ponasali se kao da zive u zajednickoj drzavi. Sve to vise lici na odmazdu nego na zakon. :)
Citat:
da upravo zato se i islo na ovo resenje. zato sto propisi srbije nisu dozvoljavali tako nesto, ljudi su snalazili.
e sad ta sitnica sto to snalazenje nije sasvim u skladu sa zakonom je sitnica koju retko tko hoce da prizna.

Ne vidim nista ilegalno u situaciji u kojoj Johan vozi po Austriji auto koji mu je dao Hans iz Nemacke, sve dok ga
Hans registruje u Nemackoj svake godine, a posebno ako su Austrija i Nemacka u nekoj uniji - tada Johanu ne treba
radna dozvola da bi radio u Nemackoj, niti ista slicno.
[ Milos niks @ 25.05.2006. 17:05 ] @
symobile : vidim da ti i jos par ljudi (dimkovic ) poistovecujete scg sa U.S . , sto je totalno suluda anologija ...
scg je ,ako je vec uporecujemo sa necim bila nalik najvise savezu rusije i belorusije , scg je bila vestacka tvorevina nase vlasti ,
zadnjih 5 godina nema apsolutano nikakve elemente zajednice . Kao sto sam vec naveo , budzet drzave je bio odvojen , carinski prilivi isto ...
U najmnju ruku lice sa vozilom na cg table cini carinski prekrsaj vozeci to vozilo , to je mozda bilo pod znakom pitanja tada a sada
kada je cg nezavisna, nema nikakve dileme .

A i kakav je to moronski sistem , koji je to retard odobrio , dve clanice zajednice izmedju koje ne postoji carina ili bilo kakav porez ( posle je bio PDV )
imaju razlicite carinske stope a odvojen buzdet ? Primer : CG ima solidno razvijenu proizvodnju maslina , Srbija stavi carinu 1% na masline i uvoze
100.000. tona ..wtf mi ih ne proizvodime i bolje 1% nego nista koje posle prebaci u CG po principu slobodne trgovine.
Ta kolicina posle totalno unisti proizvodnju maslina u Cg i ?????? I gde je tu logika

da se vratimo kolima , kakvo je to ovlascenje ? iskreno nisam ga video pa zato pitam . prepostavljam da je ovlascenje da mozes da otudjis,registrujes
i upravljas vozilom . ako je bilo Scg takva tvorevina kao USA , sto onda lepo niste preveli kola na sebe ?!? nije valjda 50.ooo vlasnika vozila
bilo stek da plati porez na promet . Ako cemo posteno svi koji su kupili kola na ovaj nacin , znali su u sta ulaze .. vozila su ih ispala toliko zbog
placanja CG-u ne srbiji , i srbija nije uzela ni dinar od toga i znali su kako je stanje u zemlji i da ce jednog dana biti povuci potegni , cista kocka
ako dobijes imas auto koji je slicno placen kao auto u srbiji ali mnogo bolje stanje , ako izgubis ...

S druge strane krivica nase vlasti je kao i uvek golema :) ... ili su trebali da zabrane vozenje pod ovlacenjima (primer prvi ko dodje oduzemu mu kola i tako
drugom, trecem. niko ne bi vozio pod ovlascenjem vise ) ili da dozvole uvoz pod istim uslovima kao u CG ( EU trazi euro3 za srbiju a
za cg nema veze .. a zajednica ne ulazi u eu dok se to ne ispuni .. ma kako da ne , svima nam je poznata zastava story ) . Sada jeb**a
narod uvek nadrlja (pogotovo onaj u srbiji ) .

[ ton_majstor @ 26.05.2006. 19:15 ] @
Prvo, bice obrisani SVI oglasi ovde!

Drugo, moj drugar (od Vasojevića, kaže: SRBIN) pre par meseci uvezao ovde u BG divan Fiatov karavan, valjda Tempra, sva digitalna... naravno BA tablice. Naravno, nema Euro 3 niti je 1999. godište.
Eno ga, očajan. Kao navijači koji stoje ispred stadiona i čuju da počinje utakmica, pa se nadaju da će da puste još karata u prodaju...

Treće, najesen ti automobili će biti poistovećeni sa BiH-RS tablama... znači, nema vožnje za "srbijance". Zato će bosančerosi i montenigersi da se čepe samo tako...

Pozdrav!
[ pctel @ 27.05.2006. 01:01 ] @
Citat:
Milos niks: U najmnju ruku lice sa vozilom na cg table cini carinski prekrsaj vozeci to vozilo , to je mozda bilo pod znakom pitanja tada a sada
kada je cg nezavisna, nema nikakve dileme.

Prvo, svugde u svetu mozes pozajmiti i voziti automobil prijatelja koji je iz iste drzave kao i ti, ne znam cemu pominjanje carine, neces valjda svaki put kad pozajmis nekom auto da ides na carinu?! Kao sto sam vise puta rekao (a ti nisi procitao) drzavljanin SCG moze voziti automobil drugog drzavljanina SCG. To je tako dok se ne razdvoje drzavljanstva.
Drugo, po ko zna koji put, CG nije nezavisna, vec tek treba da radi na tome.

Citat:
S druge strane krivica nase vlasti je kao i uvek golema :) ... ili su trebali da zabrane vozenje pod ovlacenjima...
Pricas gluposti. Ovlascenja za upravljanje tudjim motornim vozilom su nesto sto je zagarantovano u celom svetu. Da je moglo da se zabrani, bilo bi zabranjeno. To sto si ti sklon resavanju problema na hajducki nacin ne znaci da u 21. veku moze tako da se radi.

Citat:
ton_majstor: Treće, najesen ti automobili će biti poistovećeni sa BiH-RS tablama... znači, nema vožnje za "srbijance".

Da, ali bih se usudio da prognoziram da Srbija nece prestati da bude u nekakvoj saveznoj drzavi, vec ce prilikom razdruzivanja sa Crnom Gorom, Srbija i Kosovo postati clanice nove savezne drzave. A na Kosovu ne vazi EURO3 uslov, tako da, eto nama nove "Crne Gore"!
[ Milos niks @ 27.05.2006. 17:44 ] @
pctel mrzi me da citiram ,
1. Mozes da pozajmis , ali su nesto mnogo pozajmljivali vozila pa tako u beogradu ima visa vozila na PV nego u PV.ironija ...Cg je bila nezavisna i tada i sada .. fiktivna zajednica samo
na papiru .
2. Pises gluposti :) Uzdrzi se komentara necijih postova sa aspekta vredjanja autora, daj cinjenice ako imas ako ne.. pisi dnevnik . SCG je bila u unikatnoj situaciji , svi su znali sta ce se desiti pa su hteli malo lova u mutnom . A inace kada se video trend pretranog , kao sto si ti rekao
pozajmljivanja vozila , moglo je da se zabrani koriscenje ovlascenja iz SCG ... bi bi presedan ali opravdan .. i sada ne bi bilo ove frke .
[ Ivan Dimkovic @ 27.05.2006. 17:54 ] @
Jedan mali komentar sa moje strane - ja nisam poredio SCG sa USA - ja zapravo pojma nemam kakva je situacija bila u SCG glede voznje vozila iz druge republike, ali ocigledno je to bilo tolerisano od strane Srbije cim ima toliko kola iz CG koja se voze na ovlascenja od strane gradjana Srbije. Ako je de-facto stanje tolerisano, znaci:

- Ili da je drzava sama krsila zakon i nije sprovodila carinsku politiku (sto je malo cudno)
- Ili je voznja CG vozila sa ovlascenjem bila legalna, a sada se stavlja u ilegalu

Inace, cela ova prica je jako jako tuzna - u Srbiji najmanje prava imaju bas njeni gradjani i drzavljani - kao sto se vidi, Crnogorci, Bosanci i Hrvati ce moci da voze svoja kola bez problema koja ce platiti znacajno manje od Srba, ako si strani drzavljanin u Srbiji imas poreske pogodnosti za otvaranje firme, dok Srbin sa prebivalistem u Srbiji mora da plati poreze i razreze bez olaksanja... o vizama i da ne pricamo i sl..

Skroz tuzno i naopako - obicno kao stranac sa privremenim prebivalistem u nekoj zemlji imas manje prava od gradjana te zemlje - dok je u Srbiji obrnuto - ako si drzavljanin, to mu dodje kao otezavajuca okolnost.
[ markolazarevic @ 27.05.2006. 21:31 ] @
Ne znam da li je neko postovao ali:
http://www.b92.net/info/vesti/...der=priority&nav_id=198952
[ pctel @ 27.05.2006. 22:07 ] @
Citat:
Milos niks: fiktivna zajednica samo na papiru.

Papir je jedini vazan, ako je neki propis zapisan na papiru, mozemo se pozvati na njega.
Citat:
daj cinjenice ako imas ako ne.. pisi dnevnik...
moglo je da se zabrani koriscenje ovlascenja iz SCG ... bi bi presedan ali opravdan .. i sada ne bi bilo ove frke .

Poveravanje automobila drugom licu je regulise "Zakon o poveravanju javnih ovlašćenja". Ti mozes da kazes da je Srbija trebala da kaze "puj-pike ne vazi", pogazi i svoj zakon i medjunarodne obaveze i ljudska prava zabranivsi ovlascenja? To je ozbiljan potez kakav jedna drzava ne moze da uradi izuzev u slucaju vanrednog stanja. E, pa da, trebalo je proglasiti vanredno stanje i odlucnom akcijom SABLJAII pohapsiti sve koji budu primeceni za volanom

Znaci, jos jednom drzavljani SCG zakonski mogu upravljati vozilima drugih drzavljana SCG sve dok postoji SCG. Posto SCG uskoro prestaje da postoji, prestaju i sve privilegije koje su drzavljani SCG imali zato sto su drzavljani SCG. Od trenutra kad ne budu drzavljani SCG neci ni moci da koriste prava drzavljana SCG, vec samo prava drzavljana svoje drzave.
[ sasa77ar @ 27.05.2006. 23:15 ] @
ima li novih informacija
[ Ljuba - Lazarevac @ 27.05.2006. 23:34 ] @
Ima, otvaraju se otpadi za vozila sa CG tablama
:)))))
[ su27killeryu @ 27.05.2006. 23:39 ] @
Prodajte to nama ovamo bolje nego na otpad da bacate :D
[ Buum @ 28.05.2006. 01:08 ] @
A jel može da se odradi sledeća varijanta?

Lik u CG (Milo) na koga se vodi "vaš" auto fiktivno proda/prevede vozilo na nekog sa crnogorskim državljanstvom ko živi u Srbiji (Matija), pa se od ovog drugog (Matije) uzme ovlašćenje?
[ Milos niks @ 28.05.2006. 01:31 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:

Inace, cela ova prica je jako jako tuzna - u Srbiji najmanje prava imaju bas njeni gradjani i drzavljani - kao sto se vidi, Crnogorci, Bosanci i Hrvati ce moci da voze svoja kola bez problema koja ce platiti znacajno manje od Srba, ako si strani drzavljanin u Srbiji imas poreske pogodnosti za otvaranje firme, dok Srbin sa prebivalistem u Srbiji mora da plati poreze i razreze bez olaksanja... o vizama i da ne pricamo i sl..

Skroz tuzno i naopako - obicno kao stranac sa privremenim prebivalistem u nekoj zemlji imas manje prava od gradjana te zemlje - dok je u Srbiji obrnuto - ako si drzavljanin, to mu dodje kao otezavajuca okolnost.

Svaka cast :) bilo bi smesno da nije tuzno i 100% tacno . Evo sada se opet pokrece neka tema dvojnog drzavljansta za crnogorce u Srbijii , zaista pogodno ..

@pctelZakon koji se sprovodi za scg mislim da je nasledjen od jugoslavije a on od SFRJ , dakle sigurno nije definisan prema trenutnom stanju SCG u kome
su svi sistemi upravljanja odvojeni kao kod dve razlicite zemlje , tako da verovatno nije merodavan ako jeste ... zasto nisu preregistrovali vozila na srpske table?
Dakle dolazimo opet do toga da papir nije vazan (barem kod nas ) jer su po tome trebali da preregistruju sva vozila i tu se ogleda krivica drzave .

Citat:
pctel:

Znaci, jos jednom drzavljani SCG zakonski mogu upravljati vozilima drugih drzavljana SCG sve dok postoji SCG. Posto SCG uskoro prestaje da postoji, prestaju i sve privilegije koje su drzavljani SCG imali zato sto su drzavljani SCG. Od trenutra kad ne budu drzavljani SCG neci ni moci da koriste prava drzavljana SCG, vec samo prava drzavljana svoje drzave.

Cinjenica . Ali to donosi neke probleme oko prenosa imovine koju je isti taj "zakon" prevideo, jer je zastareo , a drzava nije htela blagovremeno da intrvenise iako su nadlezni organi
bili svesni problema , narod je kao i uvek hteo lov u mutnom ,... i eto sada
[ spartak @ 28.05.2006. 14:54 ] @
Prodato STOP
Pare stizu do 5 Juna STOP
Gubitak 25% STOP

A sada cu se predati aktivnostima koje ce dovesti do brzeg zaboravljanja ove pizdarije..

E, hoce neko da kupi lavlju kandzu, stara 1 mesec, u garanciji, neogrebana (buhuhuu huhuuu).
[ ton_majstor @ 28.05.2006. 16:21 ] @
Ivane, potpuno si u pravu, taj srpski kvazi-antiksenofobizam, bio on "europejski" ili nastrano dupeuvlakački lokalan, omogućava mom komšiji SrboBosančerosu da ima 3 radnje i 6 automobila (sve BiH), a da se tretira kao "domaći" ili domaćin, i posledično jako lepo kotiran.
Ne verujem da je preko Drine baš lako dospeti u istu poziciju. CG ne računam još uvek u "inostranstvo", čekam rezultate.

Za to vreme, osim akcenta, razlikuje nas samo količina novca plasirana u nekretnine i ozbiljan sistem lokalnih zaštitno-patriotskih kombinacija, koje rezultuju da od ovoga dižem ruke, jer su još od Knjaza Miloša... strejndžeri imali bolji status od lokalaca!

Pozdrav.
[ su27killeryu @ 28.05.2006. 21:57 ] @
I u CG zadnjih nekoliko godina ne moze da se preregistruje auto sa srpskih tabli vec mora prvo na carinu...znaci opet dupla carina.
[ ghost2k3 @ 28.05.2006. 22:38 ] @
Pregledavao sam malo ovu temu i imam pitanje za upucene.
Moji roditelji jos cekaju da dobiju drzavljanstvo, ili su mozda u medjuvremenu i dobili, samo znam da dugo traje (trajalo), a zive ovde od '72/3, ako se ne varam. Sad koliko sam ja razumeo, mogli su da uzmu bosansko drzavljanstvo, jer su tamo rodjeni, ili cak neko dvojno. Kad bi tako uradili da li bi oni, a tako i ja mogli da vozimo auto na bih tablama? Kakve su procedure sa policijom za kazne onda? Da li se placaju na licu mesta, ili je kao i za nase drzavljane?
Da li neko ima iskustva sa kupovinom zastavinih vozila iz Slovenije? Imam juga koji moze da se vozi samo po dvoristu, pa bi mi drug doterao juga iz slovenije za do 400e ('90/'91), prebacim tablice na njega i nastavim da ceram.
[ skymobile @ 28.05.2006. 23:41 ] @
Citat:
ghost2k3: ..... prebacim tablice na njega i nastavim da ceram.

Samo pazi da te ne primeti komsija sta radis sa tablicama a onda bi juga vozio jako kratko, do prve policijske stanice
[ ghost2k3 @ 29.05.2006. 10:22 ] @
Ko ne reskira ne profitira
[ Fuzz @ 29.05.2006. 10:56 ] @
Citat:
ton_majstor: Ivane, potpuno si u pravu, taj srpski kvazi-antiksenofobizam, bio on "europejski" ili nastrano dupeuvlakački lokalan, omogućava mom komšiji SrboBosančerosu da ima 3 radnje i 6 automobila (sve BiH), a da se tretira kao "domaći" ili domaćin, i posledično jako lepo kotiran.
Ne verujem da je preko Drine baš lako dospeti u istu poziciju. CG ne računam još uvek u "inostranstvo", čekam rezultate.
Za to vreme, osim akcenta, razlikuje nas samo količina novca plasirana u nekretnine i ozbiljan sistem lokalnih zaštitno-patriotskih kombinacija, koje rezultuju da od ovoga dižem ruke, jer su još od Knjaza Miloša... strejndžeri imali bolji status od lokalaca!
Pozdrav.

Jesi ti malo frustriran zbog komsije ili postoji neki drugi razlog sto si ispisao ovu gomilu gluposti?
[ ton_majstor @ 29.05.2006. 20:39 ] @
HAhahaahaa, apsolutno si u pravu, "isfrustriran" sam...

Srbi se uvek stide sebe samih i ostalima pokušavaju da se uvuku u dupe, makar stajali u redu za klanje. Posipanje pepelom, da bi se profitiralo, spada u tu kategoriju.

A gomila gluposti NIJE tebi namenjena za tumačenje. Nisi ni morao da se trudiš da pišeš ovaj post. Onaj kome je namenjeno, ukapirao je.

Pozdrav!

Ovo je SVE offtopic, tako da počnite da pišete o "preregistraciji" vozila.
[ Fuzz @ 29.05.2006. 20:46 ] @
Ja sam samo vrlo kratko komentarisao tvoj offtopic post.
[ su27killeryu @ 29.05.2006. 21:14 ] @
Zna li neko koja je/kakva ce biti procedura za dobijanje dvojnog drzavljanstva?!
[ Cileinteractiv @ 29.05.2006. 21:39 ] @
Dinkic je pre neko jutro na RTSu pricao o tzv preregistraciji. U principu kaze da ce svi automobili koji ne ispunjavaju uslov> minimum euro 3> morati da se vrate odakle su dosli i da gradjani koji su postovali zakon i procedure sigurno nece ispasti budale u odnosu na one koji su hteli da prodju jeftino...
Ne znam da li ste o ovome vec diskutovali ali evo cisto da se malo vratimo na temu.
[ Djomloun @ 29.05.2006. 23:37 ] @
@ton_majstor

A koliko je u Bgdu bilo stanovnika pre nekih ~100 god.? Mora da je razlika pala s` marsa, ili se ipak 80% stanovnisxtva doselilo ?

Slazem se sa Fuzzom da si verovatno isfrustrian, inace ne bi pisao tolike nebuloze...
Uostalom ko ti brani da ti otvorisx STR i da vozisx ne znam sxta imasx ne znam koliko brojila etc
[ Milos niks @ 30.05.2006. 12:08 ] @
apsolutno razumem ton_majstora ali njegova je greska sto misli da su krivi ljudi koji su migrirali sa
drugih prostora to jednostavno nije tacno , kriva je nasa vlada sto je to tako lako dozvolila ogromne
nepotrebne migracije stanovnistva i brzo legalizovanje njihovog stalnog boravka u Srbiji . Po nekoj logici
zar srpska vlada ne bi trebala da radi u interesu Srpskih drzavljana a ne svih naroda i
narodnosti SFRJ ?

Naravno da ce neko iz npr. bosne doci ovde ukoliko ima bolje uslove za prosparitet , naravno
da bi pola Srbije otislo za USa ili kanadu da nam dozvole posao i boravak bez g-card,viza,pasosa itd. .sta je tu nelogicno ?

Djomloun : U bg se od 92-2002 , znaci za nekih 10 godina doselilo nekih 1.2 - 1.5 mil stanovnika .

[ Deep|Blue @ 30.05.2006. 12:40 ] @
Citat:
Milos niks: Djomloun : U bg se od 92-2002 , znaci za nekih 10 godina doselilo nekih 1.2 - 1.5 mil stanovnika .

Zar ne mislis da se neko u medjuvremenu i rodio u tom beogradu.
Nemoguce da su svi "dosljaci"
[ Mobtel @ 30.05.2006. 12:59 ] @
ne nego svi svi dosljaci ...neki prirodno su dosli na svet a neki se doselili
[ pctel @ 30.05.2006. 13:12 ] @
@Milos niks
Ne znam da li si svestan da si otisao duboko u offtopic pokusavajuci da odbranis stavove ton_majstora. Ja bih rado prokomentarisao tvoje izlaganje i izneo svoje tumacenje, ali bi posle toga krenula lavina komentara i doslo bi do zakljucavanja teme. Zato cu se uzdrzati od komentara, nadajuci se da ce i drugi tako postupiti.
Citat:
su27killeryu: Zna li neko koja je/kakva ce biti procedura za dobijanje dvojnog drzavljanstva?!

Kad su Srbija i Crna Gora u pitanju, predstoji im rad na razdruzivanju. Onda treba da se regulise pitanje (obicnog) drzavljanstva, da se za pocetak resi problem ko je drzavljanin Srbije a ko Crne Gore, jer sigurno ima mnogo onih koji su malo tamo - malo ovamo. Kad se to zavrsi, onda dve drzave (ako zele) potpisu sporazum o dvojnom drzavljanstvu, znaci, nisu obavezne da uvedu dvojna drzavljanstva ako to jednoj od strana ne odgovara. Ako dodje do sporazuma, tu se izmedju ostalog definisu i pojedinosti oko procedure. Onda ce se tek znati da li je dovoljno da odes i kazes "cuj jadan, ja se osjecam kao Crnogoras, os li me upisat u drzavljanstvo, da ne cekam vise?" ili ce drzavljanstvo moci dobiti samo oni koji su dobar deo zivota proveli kako u jednoj tako i u drugoj drzavi, ili ce se pak dvojno drzavljanstvo dobijati samo na osnovu rodjenja, braka i slicnih situacija.
[ su27killeryu @ 30.05.2006. 14:10 ] @
Citat:
pctel:  ili ce drzavljanstvo moci dobiti samo oni koji su dobar deo zivota proveli kako u jednoj tako i u drugoj drzavi, ili ce se pak dvojno drzavljanstvo dobijati samo na osnovu rodjenja,

Hmm ako ovako bude imacu uslova za dvojno.
[ spartak @ 30.05.2006. 18:56 ] @
I sa ta oba da se uhvatis za ushi i da igras.

[ su27killeryu @ 30.05.2006. 20:47 ] @
Heheh pa nema veze makar da ne moram kola da prevodim, dok ne podjem u neku normalnu drzavu. Jbm ti SCG kad 99% omladine samo misli u koju ce drzavu da podje...
[ maric1 @ 01.06.2006. 21:10 ] @
jel zna neko sta pise u novom broju sat revije o ovome .............
[ Djomloun @ 02.06.2006. 16:29 ] @
Ne znam koliko ce glavesine da dozvole offtopic, mozda smo ipak trebali da otvorimo novu temu. Hteo bih recimo jos nesto, ako ste za brisanje nemam nista protiv bristie.

Devedesetih godina pristojan dvosoban stan je kostao 500 dem, mnogi su lepo ziveli od kirije i nikome nije smetalo (da me ne shvatite pogresno i ne treba, hoces plati!) a sada kada su se ljudi snasli i stekli neke pare vidi ih voze bolji auto nego ja, ma jock treba da budu robovi jer zaboga oni su dosli....svasta....
[ Fuzz @ 02.06.2006. 21:53 ] @
Navika je cudna stvar...
[ pctel @ 03.06.2006. 09:33 ] @
vama koji bi da nastavite da vozite automobile sa CG tablama preporucujem da odmah idete da prijavite prebivaliste u Crnoj Gori. Crna Gora je izrazila spremnost da sto pre donese novi Ustav, a kad se to obavi, onda to verovatno nece vise biti tako lako.
[ yooyo @ 03.06.2006. 09:57 ] @
Sto se svadjate bez razloga? Opste je poznata stvar da ce onaj koji ima "vezu" registrovati auto, a onaj koji nema... nece. Verovatno ce se pojaviti i likovi koji ce podeliti zaradu sa "vezom" pa ce registrovati veci broj automobila.
[ pctel @ 03.06.2006. 10:31 ] @
Citat:
yooyo: Opste je poznata stvar da ce onaj koji ima "vezu" registrovati auto, a onaj koji nema... nece.

Nije opste poznato. Dokle vise tako "zna se da ovaj krade", "zna se da je onaj kriminalac", "opste je poznato da je taj ubica" i tome slicno?! Ako se nesto zna, onda se lepo navede da je Pera Peric registrovao taj i taj auto koristeci tu i tu vezu, ako se ne zna onda se ne pricaju okolo bezvezne price tipa "opste je poznata stvar da postoje vanzemaljci i da su mali i zeleni".
[ Milos niks @ 03.06.2006. 11:09 ] @
Citat:
Djomloun: .

Devedesetih godina pristojan dvosoban stan je kostao 500 dem, mnogi su lepo ziveli od kirije.

Na kojoj lokaciji , koje godine ? 91. je recimo moj drugar izdavao stan za 80 dem od 50kvm koji sada izdaje za 180 eura . Cak to izdavanje stanova
nije nesto promenjeno po ceni jedino mozda po kavntiteu jer se smanjilo trziste za izdavanje stanova , prodaja stanova ,pogotovo skupljih je tek pukla,
a i malo ti sepava logika po kojoj default stanovnik srbije ima po par stanova od kojih 1 izdaje i zivi super. To je mozda 0.0001% :) stanovnika

Pcte: nije ti losa ideja , ali uzmu obzir da ti za prijavku poravka u cg sada traze realan razlog sa papirima kao npr. stalan posao ,kupljena gajba itd.
[ Djomloun @ 03.06.2006. 13:51 ] @
~93/94 god. Zemun, ulica Miroslava Tirsa.

A gde sam ja rekao ovo:
Citat:

po kojoj default stanovnik srbije ima po par stanova

Procitaj ponovo sta sam napisao.
[ Fuzz @ 04.06.2006. 21:55 ] @
Citat:
Milos niks: stan za 80 dem od 50kvm

Stan ? :)
[ maric1 @ 04.06.2006. 22:19 ] @
zna li neko sta pise u novoj reviji sat o voznji na CG tablice
[ su27killeryu @ 04.06.2006. 22:21 ] @
Pise da treba malo cvrsce drzati volan.
[ maric1 @ 04.06.2006. 23:36 ] @
vrlo lep odgovor

hvala puno
[ maric1 @ 07.06.2006. 22:01 ] @
u satu sve u svemu ne pise nista posebno samo sta je iyjavio misnistar i da ce to biti to najverovatnije tako bar oni misle

pozdrav
[ ranikolahdd @ 09.06.2006. 03:46 ] @
evo citam ovo pa ramisljam i citam i razmisljam.
I skapiram. Niko nije porvalio koji smo mi slepci.
Ne daju crnogotci i crnogorski lobi da se uvezu kola u srbiju a ne srbi.
Zamisli sledecu situaciju.
Dozvoli se uvoz automobila iz Cg za sve koji imaju ovlsacenja.
100 000 kola dodje na crnogorsku granicu i kaze MOLIM POVRACAJ POREZA.
I onda plati porez Srbiji kod nas na carini jer je crna gora isto ko nemacka.
Sto znaci crnogorci bi pukli od 200-1000e po auto puta 100 000 jednako potrosili smo
te pare na referendum pa sad ne damo izvoz.
Mislite o tome.
[ spartak @ 09.06.2006. 05:55 ] @
Ne bih rekao da je ovo bas tacno. Prvo ne bi bilo povracaja poreza, zato sto bi oni svakako bili pri tome da je auto vec uvezen u drzavnu zajednicu dok je postojala. Retroaktivno izmisljanje drzava pa onda naplacivanje poreza i u tom slucaju ne bi proslo.

Cak i da bude tako, za Mila su ovo sitne pare. SITNE.

Koliko sam skapirao dok sam radio dole zadnjih par meseci, njima je u interesu da se sredi stanje u saobracaju sa tim punomocima i glupostima. Cak su i prenos vlasnistva besplatno dozvolili. Bila je akcija par meseci, ko god prenese automobil placa neku sicu, 10-20 euro.

Ne znam odakle ti ideja da crnogorci ne daju preregistraciju, idi sad dole dace da kupis 5 auta i sve sto ti treba od papira da ga registrujes na sebe. Jedino ako su ti Dinkic i ovih par ES drugara koji bi se osecali da su ispali glupi, crnogorci.
[ ranikolahdd @ 09.06.2006. 09:49 ] @
ne razumes.
Faktichko stanje.
Razdvojili smo se.
Crna Gura druga drzava.
Sad ocu ja da "prebacim auto na bg".
ZNaci moram da ga uvezem iz druge drzave( u njihovom zakonu tako i stoji crnogorskom)
koja je crna gora ili nemachka isto je.
Imam pravo na povracaj poreza.Pdv platim u svojoj drzavi......
Razmisli malo
[ spartak @ 09.06.2006. 10:21 ] @
Ja ti opet kazem da nije isto Crna Gora ili Nemacka.

Za uvoz sada jeste, ali za ono sto je vec uvezeno nije.

U ostalom i da je u pitanju povracaj poreza, evo videces 100% sam siguran da ne nece biti problema sa njihove strane.
[ ranikolahdd @ 09.06.2006. 11:04 ] @
a reci mi sta je uvezeno?
To sto ti je neko dao ovlasecnje to ti je uvezeno?
Ovako su uzimali po 1000e po auto svi na lepe oci ludim srbijancima i sad nece da im padne napamet da te pare vracaju.
Pozdrav
[ su27killeryu @ 09.06.2006. 13:22 ] @
Jbg Nidzo niko vas nije bio po usima.
[ ranikolahdd @ 09.06.2006. 13:37 ] @
ja vozim na NS table tako da mi usi lepo stoje
[ spartak @ 09.06.2006. 16:52 ] @
To sto je on uvezao u drzavnu zajednicu znaci da je uvezeno. Brljao Milo, brljao Boris ali ustav je ustav. Carinska regulativa (paralelna) je neustavna. Sad ce se promeniti. Ja samo kazem da su se i jedni i drugi ponasali kao 2 drzave a da PRAVNO to nisu bili. Zneci celo sr4nj3 je ne-pravno. Za mene su zakonski Valjevske i Bijelopoljske tablice bile isto do pre par dana. Sad vec ne bih to rekao.

Druga stvar je sto je narod vec trebao da bude "dresiran" pa da razmislja: "Ma jebes ustav, jebes zakon, kod nas je sve pitanje dnevnopolitickih natezanja - naye8ali smo ga i ovako i onako."

[ su27killeryu @ 09.06.2006. 18:09 ] @
Znam te(popravljao sam HD kod tebe) tako da znam sta vozis, rekao sam generalno za gradjane Srbije :)
[ pctel @ 09.06.2006. 20:30 ] @
To oko poreza niko nista ne govori. Takodje, niko ne pominje automobile koji su uvezeni u vreme dok je zajednicka drzava imala zajednicku carinu, takvi automobili bi teoretski sad mogli da biraju hoce li tamo ili ovamo, bez carine i PDV-a, naravno.
[ ranikolahdd @ 09.06.2006. 23:38 ] @
ma bre ne moze
Ne moze auto da bira oce tamo ili vamo nego vlasnik.
Ako vlasnik hoce u srbiju da predje moze kao svaki drugi gastarbajter po srpskom zakonu da uveze auto
dobije povracaj poreza od crnogoraca i kad predje granicu ide prijavi ga nasima i da im te pare
Kapiras?
[ spartak @ 09.06.2006. 23:49 ] @
Da ti ne mesas porez i carinu?

Objasni mi funkcionisanje Vojske SCG i isplatu licnih dohodaka pripadnika, majke ti. Kako to moze i ti su gradjani ravnopravni (bili) gde god da su, a vlasnici automobila (ili bilo cega) nisu ravnopravni (bili)?

Ajde zdrava logika, pusti emotivne "e ma ne moze bre (da primam putnike van stanice)". Razdvojeni carinski sistemi su hakeraj ustava. To jest ne hakeraj nego crack-nut ustav.

Elem, ja sam se svog automobila resio na vreme, ali bih svim ljudima koji svoje jos cuvaju i nadaju se pozeleo da se na kraju sve dobro zavrsi po njih. Nek je komsiji krava ziva i zdrava!

A sad kad se vaspostavila drzava Srbija, ustav, zakoni... nema vise Slobe, dosta bre uredbi i carinskih emotivnih carinskih propisa "da ne ispadnu neki gluplji a neki pametniji".

Simptomaticno je da su tek oko CG tabli svi pravdoljubivi i zakonoljubivi podivljali ovako. Gde ste bili u Beli Manastir talasu, Banja Luka talasu, Pec talasu...?
[ ranikolahdd @ 10.06.2006. 00:16 ] @
porez je 18 posto kad kupujes auto, carina je nesto drugo.
Carinu ti niko nevraca ali porez se vraca.Najgore je to sto taj koji kupi
auto na CG BA PR ili bilo koje table uvek zaradi na ovima sto voze kecheve iz 84
ili juge 45 is 87 a da ne spominjem one koji i nemaju auto.
Razmisljao sam i otud ova prica za porez , al i tu ima jedna skrivena caka.
Zbog chega sad Mladja neda?
Ko je njemu tutnuo lovu da ne vuce crnogorske pare?
Da su to sve organizovali crnogorci mozete shvatiti ako trazite negde na netu kako se
obracunava taj porez i pdv .Nema nigde a kad zovnes one 062 svi kazu oko 1000 1200e.
[ spartak @ 10.06.2006. 05:30 ] @
Citat:
ranikolahdd: Najgore je to sto taj koji kupi
auto na CG BA PR ili bilo koje table uvek zaradi na ovima sto voze kecheve iz 84
ili juge 45 is 87 a da ne spominjem one koji i nemaju auto.

Najgore je sto doktor zaradjuje na sirotim bolesnim ljudima. Kakve veze sad "mozda ima prostora za eticku primedbu" sa ustavom, drzavnom zajednicom i slicno?

Citat:
spartak:
Objasni mi funkcionisanje Vojske SCG i isplatu licnih dohodaka pripadnika, majke ti. Kako to moze i ti su gradjani ravnopravni (bili) gde god da su, a vlasnici automobila (ili bilo cega) nisu ravnopravni (bili)?

Ajde zdrava logika, pusti emotivne "e ma ne moze bre (da primam putnike van stanice)". Razdvojeni carinski sistemi su hakeraj ustava. To jest ne hakeraj nego crack-nut ustav.

Ja licno sumnjam da je Dinkicu bilo ko dao novac da ne dozvoli ovo. U stvari kad malo bolje razmislim, sta je on bese? Kako on moze uopste ovo da dozvoli ili ne. Mislim da to uopste nije u njegovom opisu radnog mesta. Sto se mene tice, to bi trebalo da ide u skupstinu Srbije.
[ Ivan Dimkovic @ 10.06.2006. 05:46 ] @
Citat:

Sto se mene tice, to bi trebalo da ide u skupstinu Srbije.

Sad, to bi mozda imalo smisla da je Skupstina Srbije organ gde su poslanici predstavnici naroda a ne politickih partija* - ovako, sta Vlada odluci je de-facto i ono sto bi skupstina izglasala jer Vlada po nekoj definiciji jeste na vlasti bas na osnovu skupstinske vecine tj. kako se to lepse zove "poverenja" (da sad zaboravimo na trenutak sitne cake u Srbiji oko natezanja vecina, sitne kupovine poslanika, licnih problema i razlaza u strankama i sl...) - "leverage" politickih partija u Srbiji su jedinstveni recepti domace kuhinje poput "kovertirane ostavke" (koja je to degradacija predstavnika naroda, mada kad bolje razmislim - kakvi predstavnici naroda, takva i procedura, jbg - sad ce neko da me pljucne kako sam antisrbin ;-)

Elem... da ne idemo previse u politiku - kao sto rekoh, to sa Skupstinom Srbije nema smisla zbog ovog gore jer bi i ovako i onako bilo izglasano u parlamentu... takodje, nema puno smisla ni bistriti da li je ova Uredba u "line of business" Mladjana Dinkica kao trenutnog Ministra Finansija, jer su u proteklih 16 godina Vlade Republike Srbije bile patchwork koncepti (cuj ... koncepti) koji su se ad-hoc menjali kako odgovara trenutnoj politickoj samovolji snaga koje su trenutno na vlasti - pocevsi od broja ministarstava, njihovih zaduzenja, okvira u kojima deluju podpredsednici i sl...

Ako pogledamo neke druge drzavne sisteme malo razvijenijih drzava tek se onda vidi koliki je to haos i javasluk u Srbiji koji tek treba da se sredi i resi.

Do tad - i dalje ce se vladati "Uredbama" i kovertiranim ostavkama :(

* zapravo poslanici u Srbiji i jesu predstavnici naroda i jedini ekskluzivni vlasnici svog mandata, kako je presudjeno vec jednom u Ustavnom Sudu - ali se ni Ustavni Sud, kao ni Ustav ne postuju preterano puno u Srbiji - pa cela ova prica uopste nema ama bas ikakvog smisla

Sorry za defetizam, jbg... :)
[ pctel @ 10.06.2006. 10:45 ] @
Citat:
ranikolahdd: Ako vlasnik hoce u srbiju da predje moze kao svaki drugi gastarbajter po srpskom zakonu da uveze auto
dobije povracaj poreza od crnogoraca i kad predje granicu ide prijavi ga nasima i da im te pare
Kapiras?

Ti mene nisi razumeo, pa cu morati da navedem jedan primer:
Moj prijatelj je negde pred razdvajanje carinskih sistema otisao u Crnu Goru da radi, zapoceo neki biznis ostao tamo. Tom prilikom je uvezao auto, platio saveznu carinu (cije je sediste u Beogradu), tada nije bilo razdvojenog PDV-a vec je postojao jedinstveni porez na promet 20%. Taj auto je tada bio 3 godine star, ali verovatno nije EURO3. Sta sad da radi covek ako hoce da zivi u Srbiji? Da plati PONOVO carinu (i PDV) Beogradu? Ili, ako auto nije EURO3 da ga proda u Crnoj Gori za smesne pare i ovamo kupi polovnog Juga? Ili da ostane Crnogorac? Ovo trece mu kako god okrenes izadje najbolja varijanta...
[ ranikolahdd @ 10.06.2006. 14:21 ] @
a na koga se vodi taj auto?
Na njega?
Ako je na njega on je morao da ima prebivaliste u crnoj gori!
Ako ima ima pravo da uveze auto kao i svaki nas civek koji se vraca iz rada u inostranstvu resen da nastavi da zivi ovde tj bez poreza.
Problem je sa automobilima koji su vlasnistvo STRANIH drzavljana.
Da se razumemo mene interesuje samo trenutno pravno stanje a ne politika koju podrzavam ili ne podrzavam
[ spartak @ 10.06.2006. 14:27 ] @
Citat:
ranikolahdd:Ako ima ima pravo da uveze auto kao i svaki nas civek koji se vraca iz rada u inostranstvu resen da nastavi da zivi ovde tj bez poreza.
Problem je sa automobilima koji su vlasnistvo STRANIH drzavljana.
Da se razumemo mene interesuje samo trenutno pravno stanje a ne politika koju podrzavam ili ne podrzavam

Da te interesuje pravno stanje, prvo bi razumeo da to je trenutno u stvari ZATECENO pravno stanje. Strani drzavljani danas, nisu bili strani drzavljani prosle nedelje.
[ hakinen @ 10.06.2006. 22:05 ] @
Pa sto se tice poreza u slicaju da dodje do preregistracije, povracaja poreza od strane crnogoraca nece biti, to mi je upravo rekla keva koja se bavi time ( finansije, PDV )!!!
A u razgovoru sa stricem zakljucio sam zasto Mladja neda da se preregistruju vozila!!
Dakle zamislite na jednoj strani 100000x3=300000 ( 100000 vlasnika kola, i svako u porodici da ima jos 2 gradjana koja imaju pravo glasa ) ljudi koji cekaju preregistraciju i sa druge strane 8000000 ljudi koji ne cekaju preregistraciju, i posto je nas narod takav da "neka komsiji crkne krava", u soluciji da Mladja pusti uvoz imace 50-60% glasaca od 300000, a u soluciji da ne pusti uvoz glasace ga bar 10% od onih 8000000!!!
Prosto i jednostavno objasnjenje, dakle sve je u vlasti i sve je u glasacima, i pripremi kampanje za nove izbore!!!
[ ranikolahdd @ 10.06.2006. 23:46 ] @
e ako je rekla keva i stric onda je ok
[ skymobile @ 11.06.2006. 10:05 ] @
Citat:
hakinen: Pa sto se tice poreza u slicaju da dodje do preregistracije, povracaja poreza od strane crnogoraca nece biti, to mi je upravo rekla keva koja se bavi time ( finansije, PDV )!!!
A u razgovoru sa stricem zakljucio sam zasto Mladja neda da se preregistruju vozila!!
Dakle zamislite na jednoj strani 100000x3=300000 ( 100000 vlasnika kola, i svako u porodici da ima jos 2 gradjana koja imaju pravo glasa ) ljudi koji cekaju preregistraciju i sa druge strane 8000000 ljudi koji ne cekaju preregistraciju, i posto je nas narod takav da "neka komsiji crkne krava", u soluciji da Mladja pusti uvoz imace 50-60% glasaca od 300000, a u soluciji da ne pusti uvoz glasace ga bar 10% od onih 8000000!!!
Prosto i jednostavno objasnjenje, dakle sve je u vlasti i sve je u glasacima, i pripremi kampanje za nove izbore!!!

Po tvome ispade da Srbija bez Kosova ima ~8.300.000 glasaca?
Mnogo mamu mu....nisam znao....koliko li onda tek ima stanovnika?
[ DrJekyll @ 11.06.2006. 11:21 ] @
Mudar neki stric nema sta, a i keva bogami
[ hakinen @ 11.06.2006. 11:40 ] @
Ma neka ima i 6000000 glasaca, opet je 10% 600000, a 50% od 300000 je 150000!!!
Sa 600000 glasova oni predjose cenzus, a sa 150000 mogu samo da ga dudlaju
Mislim ja necu da glasam za njih ni u jednom ni u drugom slucaju!!!
Keva nije mudrovala, vec je samo rekla ono sto zna, a stric je mudrovao
[ Nabukodonosor @ 16.06.2006. 23:12 ] @
Pa kako covece 6 mil. glasaca?!? Pa cela zemlja nema toliko stanovnika! Od toga oduzmi mladje od 18 i one koji ne glasaju uopste (kao ja npr.) i doci ces do nekih 2-3 miliona. Ne vise.
[ mist @ 17.06.2006. 10:01 ] @
Carina za vozila iz Crne Gore
16. jun 2006. | 07:12 -> 10:19 | Izvor: B92, Beta
Beograd, Podgorica -- Sva vozila sa crnogorskim tablicama imaće isti tretman kao i ostala vozila koja se uvoze iz inostranstva.

Ministarstvo za ekonomske odnose Srbije sa inostranstvom saopštilo je da neće pokretati inicijativu o izmenama Odluke o uvozu motornih vozila, pa će sva vozila sa crnogorskim tablicama imati isti tretman kao i ostala vozila koja se uvoze iz inostranstva. Procenjuje se da u ima više od 50.000 takvih automobila.

U saopštenju se precizira da to podrazumeva obavezno plaćanje carine, poreza, kao i saobraznost sa evro 3 standardima. Ovakav stav Ministarstvo zauzima da se ne bi doveli u neravnopravan položaj oni građani koji su poštovali propise i uvozili vozila saglasno zakonu.

[ su27killeryu @ 17.06.2006. 10:38 ] @
Saobraznost?!
[ Milos niks @ 17.06.2006. 11:50 ] @
Sve te izjave u nasoj zemlji vrede NULL ,nista itd. evo zadnje situacije sa studentima iz crne gore , svi ministri su izjavljivali : bice
tretirani kao strani studenti .. pa eto opet kakao sam juce cuo na rts-u , bice tretirani kao domaci studenti , mislim o.k sto se mene tice ako
drzava ima visak para da finansira strane drzavljanje super ali neka i nama ukinu razne dazbine i ostala sr^nja koja svakodnevno placamo

Dakle pretpostavljam da ce i za vozila dodji do nekoga kompromisa ... uglavnom videcemo za dve tri nedelje .
[ ton_majstor @ 17.06.2006. 12:06 ] @
Apsolutno ne uživam u tuđoj muci, osim povremeno. Sada je ta prilika, i ograničena je na sledeće slučajeve:

Već neko vreme mi nabijaju na nos razni likovi (mahom kolege sa "estrade") činjenicu:

1. ...da voze LOOODILOO kola, koja su platili 1000 e, a trebalo je 5000 e, ili nisu mogli da ih uopšte uvezu u Srbiju.
2. ...nisu platili nikome ništa u državi Srbiji, osim pranja u auto-perionici. Nalog-ovlašćenje je majka!
3. Ako i bude plaćanje, biće max. 500 evra po autu, makar vozio "slonče", da ga 'bem!
4. ...neće smeti to da urade, glasaću odmah za radikale. Oni će to da obore.
5. Imam ja ortake na carini, srediću ti to. (aha!)
6. Šta i ako je kraden, nemam ja pojma o tome! Boli me dupe.
7. Voziš Kadeta "Suzu", 1986.???? Nisi normalan!!! Uzmi kao ja, Golf IV!
8. Ja sam poreklom Crnogorac. Imam tamo rodbinu.
9. ...uzeo sam auto na kredit kod banke! Neće mi to VALJDA propasti!
10. -------

Dopišite se sami.

Tužni pozdrav!

[Ovu poruku je menjao ton_majstor dana 17.06.2006. u 13:47 GMT+1]
[ skymobile @ 17.06.2006. 14:05 ] @
@ton_majstor
Potpuno te razumem sta pricas, i meni bi bilo krivo da mi neko stalno nabija na nos cinjenicu da vozi mnogo bolji auto zato sto ima "muda" da rizikuje hoce li mu biti oduzet ili ne, iz bilo kojih razloga,bilo da je kraden, prekucavan......
Nasi ljudi su ovakvi kakve si opisao, slabo misle glavom, a politicari jos slabije, najvise misle dzepom.
Konkretno Dinkic i njegova uredba prvo da se moze uvesti auto do 3 god starosti pa onda euro 3 standard a sve u korist auto kuca koja prodaju polovna auta, i dobro podmazanog dzepa, Dinkic radi sta mu drugi kazu, tj oni koji ga placaju da to radi.
Previse si subjektivno ispisao par recenica ali ova je najjaca:

Citat:
ton_majstor: Već neko vreme mi nabijaju na nos razni likovi (mahom kolege sa "estrade") činjenicu:

1. ...da voze LOOODILOO kola, koja su platili 1000 e, a trebalo je 5000 e, ili nisu mogli da ih uopšte uvezu u Srbiju.

Prosto ne postoji taj auto koji je u CG 1000eura a kod nas 5000, mislim, stvarno......
Mogao se uzeti auto za nekih 20-30% jeftinije od auta srednje klase (mislim na auta vrednosti do 5000eura) a ovi skuplji su skoro ista cena, a i za 1000 eura u CG se nije mogao kupiti ni Golf II benzinac '85-'86 godiste a o "LOOODILOO" kolima je smesno pricati.....
[ Slobodan Miskovic @ 17.06.2006. 14:17 ] @
A sta kazes na Audi TT-a, 6000 evra :)

Eno drugar vozi....samo sto ne natura na nos kako je prosao jeftinije nego prica da ga je platio 14 000 evra :) strasno.
[ Milos niks @ 17.06.2006. 14:50 ] @
uglavnom su ta kola extra nelegalna , cg je imala kombinaciju sa kosovom i albanijom o kupovini kola sa osiguranja i naravno obrnuto ,
kola su mogla normalno da se voze u cg , po principu nacelnik lokalne policije sedi za nasim stolom u kafani . I tako je to islo...ovde su
se za vecinu kola na cg pravili blesavi (oduzeto ukupno par stotina komada )

E sada u cg je krminal/sverc/krijumcarenje/droga glavna grana privrede pa to i nije neko cudo

Ipak za audi tt , ukoliko nije kao stranac bio neregularan ,da bude registrovan na cg za 6000eur su vrlo slabe sanse
[ Nabukodonosor @ 17.06.2006. 22:57 ] @
Citat:
A sta kazes na Audi TT-a, 6000 evra :)

Ma da...a regularan je u p.... mat.....! Verovatno skinut sa osiguranja.
[ DrJekyll @ 18.06.2006. 19:32 ] @
Citat:

Sve te izjave u nasoj zemlji vrede NULL ,nista itd. evo zadnje situacije sa studentima iz crne gore , svi ministri su izjavljivali : bice
tretirani kao strani studenti .. pa eto opet kakao sam juce cuo na rts-u , bice tretirani kao domaci studenti , mislim o.k sto se mene tice ako
drzava ima visak para da finansira strane drzavljanje super ali neka i nama ukinu razne dazbine i ostala sr^nja koja svakodnevno placamo

Dakle pretpostavljam da ce i za vozila dodji do nekoga kompromisa ... uglavnom videcemo za dve tri nedelje .

Ovo je bilo veoma lako predvideti, ko je studirao ili studira u Bg razumece o cemu pricam.

Automobili su neka sasvim druga prica..
[ broker @ 19.06.2006. 21:33 ] @
Danas cuh zanimjivu informaciju: novim propisima je ukinuto trajanje ovlascenja za upotrebu tudjeg vozila na 15 dana.
[ su27killeryu @ 19.06.2006. 21:52 ] @
Citat:
Milos niks
E sada u cg je krminal/sverc/krijumcarenje/droga glavna grana privrede pa to i nije neko cudo

Da da a drogu deponujemo u trezor vaseg DBa...kako kratkovidih i zlobnih ljudi ima to je strasno.
[ skymobile @ 20.06.2006. 00:01 ] @
@su27killeryu
Ma dobro, nije covek mislio da se svi bave tim, jer ni ne mogu svi, ali sto se svrca tice(ne mislim na drogu, oruzje i slicno) stvarno to u Srbiji nije ni blizu prihvatljivo od strane vlade kao u CG. Prvenstveno mislim na sverc cigareta, gde jos po ulicama u velikoj meri imas ljude koji prodaju cigarete bez akcizne markice i to javno! U Srbiji je to davno iskorenjeno....
Odosmo u OT, ali sta da se radi. Nego ima li kakva nova informacija?
[ ranikolahdd @ 20.06.2006. 07:36 ] @
ima ovi sa cg tablama oce da blokiraju grad....
Video sam na nekom forumu.
Onda cemo mi sa BG tablama da se skupimo da blokiramo izlaze iz centra grada....
Samo mi to fali.MOj auto je kod lakirera izacice me farbanje amortizeri auspuh....
450-500e
ko je reko uzmi stranca brusilicu broj sa sasije....
Pozdrav
[ Milos niks @ 21.06.2006. 00:01 ] @
Citat:
ranikolahdd: ima ovi sa cg tablama oce da blokiraju grad....

prekjuce su oformilili neko udruzenje za zastitu njihovih interesa , to sa blokiranjem grada
je oprobana taxi ideja i verovatno im je prvo pala na pamet .

Inace to sa blokiranjem ulica mi je krajnje moronski . Ko sa cime nije zadovoljan , ajde blokiraj ulicu
i to uglavnom neki likovi koji nelegalno i na silu hoce da dodju do nekoga cilja, taxi-sti blokraju kada se sete
.. ubiju taksistu .. blokiraj ulicu ... nelegalni taksisti na ulicama .. blokiraj ulicu itd .

Citat:
su27killeryu: Da da a drogu deponujemo u trezor vaseg DBa...kako kratkovidih i zlobnih ljudi ima to je strasno.

deponujte gde hocete drogu a vala imate je mnogo . Pretopostavljam da znas gde su rozaje , plav ili tuzi ? ... svercuje se sve od
heroina iz gnjilana do bokseva cigara. Siptari parave biznis na veliko .... Ako nije tako , reci ?
Kazi da u tuziju preko planina , ujutru sa prvim suncem , ne idu gomile siptara sa vrecama na ledjima ?

Mozda sam kratkovid ili zloban ali sam 2005g bio nekih 10 dana na vasoj teritoriji , toliko kratkovid nisam ,da nisam video
ocigledno sta se deseva pred ocima vasih snaga bezbednosti .. koje nisu bas zainteresovane za prekidanje uspesne tradicije

Nisam rekao da je Srbija mnogo bolja ali sam rekao da je u Crnoj gori to sto jeste :)

Sve najbolje ..

PS , a da i Bar je ugledno mesto , bio je i skoro neki italijanski filmic o biznisima sa gliserima :) vrlo poucno