[ despotbg @ 09.03.2006. 20:28 ] @
?
[ mkdsl @ 09.03.2006. 20:36 ] @
http://www.mfa.gov.yu/Visas/yu_without_visa.htm

Samo pogledajte taj spisak, i videcete gde smo mi, a gde ostatak sveta

[Ovu poruku je menjao mkdsl dana 09.03.2006. u 21:37 GMT+1]
[ Miroslav Jeftić @ 09.03.2006. 20:40 ] @
Za Južnu Koreju recimo ne treba viza za boravak do mesec dana. Mada, sve zavisi na šta misliš pri tome; jedna je stvar otići turistički negde, a sasvim druga živeti i raditi.
[ Miroslav Jeftić @ 09.03.2006. 20:44 ] @

Nešto mi je čudno na toj listi, za Sloveniju ne treba viza? Ja sam išao tamo pre dva meseca i ne samo da treba, već sam je jedva dobio ;)

[Ovu poruku je menjao Bryan Fury dana 09.03.2006. u 21:48 GMT+1]
[ mkdsl @ 09.03.2006. 21:03 ] @
Imash na linku za sloveniju objashnjenje:

http://www.mfa.gov.yu/Visas/sl_visa.htm

Ja sam pre 2 meseca ishao u Amsterdam preko Slovenije (Slovenija nije potpisnica Shengena), i zbog toga shto je u pitanju tranzit, nishta mi nije bilo potrebno. Na granici su samo lupili vizu, bez ikakvih problema.
[ Vostoki @ 09.03.2006. 21:24 ] @
Ironija je da nam viza ne treba za Hrvatsku i Bosnu, bas za zemlje sa kojima smo imali konflikt i zbog kojih jesmo u situaciji ovoj.

Slovenija omogucava tranzit nasima koji imaju Sengen vizu ili su rezidenti neke zemlje EU. Slovenija ce uci u Sengen tokom 2007.
[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 09.03.2006. 22:23 ] @
Citat:
Vostoki: Ironija je da nam viza ne treba za Hrvatsku i Bosnu, bas za zemlje sa kojima smo imali konflikt i zbog kojih jesmo u situaciji ovoj.

Al luupaš! Jeste, a treba nam za Italiju i Nemačku, sa kojima smo vekovima bili u prijateljskim odnosima (i gde si ti sklonio d00pe:)

Poenta je da nam za BH i HR ne trebaju vize, jer jako puno ljudi prelazi tamo-vamo, pa bi obe zemlje sebi iskomplikovale živote da su potpisale neki vizni sporazum sa SCG.
[ mkdsl @ 09.03.2006. 22:31 ] @
Citat:
-V-O-Y-A-G-E-R-: Poenta je da nam za BH i HR ne trebaju vize

Moracu da te razocharam. Za boravak do 30 dana nisu potrebne vize, ali... Prochitaj:

[Ovu poruku je menjao mkdsl dana 09.03.2006. u 23:33 GMT+1]
[ reject @ 09.03.2006. 23:11 ] @
Citat:
Vostoki: Ironija je da nam viza ne treba za Hrvatsku i Bosnu, bas za zemlje sa kojima smo imali konflikt i zbog kojih jesmo u situaciji ovoj.

Gresis, mi smo u situaciji u kojoj jesmo zbog nase zemlje, a oni u situaciji u
kojoj su zbog njihove zemlje tj. svako je dobio ono na cemu je radio i ko god
misli da je bilo ko osim nasih kriv za ono sto se nama desilo, treba da premota
film unazad i da ga analizira par puta. E tako, jarane.
Citat:
Slovenija omogucava tranzit nasima koji imaju Sengen vizu ili su rezidenti neke zemlje EU. Slovenija ce uci u Sengen tokom 2007.

Ko ima hrvatske papire moze u Sloveniju bez vize, a u Italiju samo sa
osebnom iskaznicom, a moze i lako da tera njiova kola sto mu dodje
oko kilo i po ojra za auto do jaja, pa vi vidite ciji ausvajs ljubite.
Citat:
-V-O-Y-A-G-E-R-: Poenta je da nam za BH i HR ne trebaju vize, jer jako puno ljudi prelazi tamo-vamo

I robe, razne. :)
[ BobMarley @ 09.03.2006. 23:18 ] @
offtopic:

moci cete bre u Crnu Goru
[ pctel @ 09.03.2006. 23:59 ] @
Citat:
BobMarley: moci cete bre u Crnu Goru :D

i na Kosovo?
[ time @ 10.03.2006. 07:28 ] @
ako budemo dobri
[ Wega @ 10.03.2006. 08:15 ] @
@existenz

ali i dalje se moze u Hr bez vize

bin der dan dat...
[ dalibord5 @ 10.03.2006. 09:04 ] @
Jos malo,trebace nam viza i u Srbiji...
[ pctel @ 10.03.2006. 11:07 ] @
Ma dobro je sve dok mozes u WC bez vize. Samo da ne pocnu da nam traze vizu i za tamo, za ostalo nema veze.
Inace, ja ocekujem da ce se u drugoj polovini 21. veka vize i slicna ogranicenja slobode kretanja ljudi ukinuti, te da ce ljudi moci slobodno da se krecu po celoj planeti. Nikada u istoriji pravo slobodnog kretanja coveka nije bilo ovako ugrozeno, tako da ja mislim da to ne moze dugo tako potrajati (kad kazem dugo mislim vekovima). Sve sto treba je strpljivo cekati. Pre 500 godina Kolumbo je lepo seo na brod i otisao u Ameriku bez vize, takva praksa je trajala vekovima. Sada njihovi potomci nama traze vizu? Pa trazite bre svom dedi vizu a ne nama, kad su mogli oni tamo da odu bez vizo, hocemo i mi. Svako ko je citao narodnu poeziju sigurno je naisao barem na jedan primer kad neko resi da se zeni, on sta uradi - skupi hiljadu svatova, sednu na konje i pravac Italija! Nikom usput ne pokazuju ni pasos ni vizu! Dodju tamo, budu dokle hoce, izaberu mladu, naprave svadbu, naprave tucu na svadbi i mirno se razidju, niko ih ne deportuje! Ajd da vidim nek to danas neko ponovi pa posle nek prica demokratija, ovo, ono... Kakva demokratija, ljudi su sabijeni u misju rupu i ako se nastavi ovim tempom, jos malo ce morati da traze dozvolu da disu.
[ reject @ 10.03.2006. 11:51 ] @
Svaki gradjanin EU moze u bilo koju zemlju, clanicu EU bez
vize i bez ikakvih problema. Samo sedne u auto i zapali.
Ne vidim nikakvo ogranicenje slobode kretanja.
To sto se cuvaju od nas i od slicnih, to je druga stvar.
[ mkdsl @ 10.03.2006. 12:34 ] @
Citat:
Wega: @existenz

ali i dalje se moze u Hr bez vize

bin der dan dat...

Vidim da si me prepoznao iz prve :)

Nisam rekao da ne mozhe, ali ako planirash ostanak u Hr duzhe od jednog a krace od tri meseca, treba ti viza, i to je stupilo na snagu 31. decembra 2005. godine.
[ Miroslav Jeftić @ 10.03.2006. 12:40 ] @
Citat:
pctel:Nikada u istoriji pravo slobodnog kretanja coveka nije bilo ovako ugrozeno

Ne slažem se. Recimo u Japanu u srednjem veku nisi smeo ni iz svog sela mrdnuti bez valjanih papira (tj. dozvola), nešto slično je bilo i Engleskoj ako se ne varam davnih dana (da se ne smeš odseliti iz svog sela bez odobrenja vlastelina) itd. A i to sa našim precima je više šuplja priča nego istina, možda su se kraljevi ženili u inostranstvu, običan narod teško
[ madamov @ 10.03.2006. 13:13 ] @
Citat:
Svaki gradjanin EU moze u bilo koju zemlju, clanicu EU bez vize i bez ikakvih problema.

Može i bez pasoša između zemalja koje su u Šengenu jer između istih nema granica.
[ Stefano @ 10.03.2006. 13:20 ] @
kod nas i te vize daju selektivno, nije isto kad dodje normalan gradjanin (vecina nas) i kad dodje tajkun sa visemilionskom eur zaledjinom. Tajkunu vizu daju odmah bez ikakvih papira, znaci "udjes, izadjes i gotovo", a vrlo je moguce da vizu moze dobiti i telefonskim putem sa svojim kontaktom u ambasadi (ne retko i samim ambasadorom), pa samo odnese pasos da se pecatira.

Mada i za normalne ljude postoji okolnost da poslovno saradjuju sa nekim poslovnim partnerom iz EU, pa da mogu da dobiju dugorocne poslovne (6 meseci/godinu dana) multi entry vize, sto je dobra stvar posto onda mozes da ides koliko hoces puta u EU.

Ono sto meni na prvi pogled nije jasno, a to je kako Hrvati mogu da idu u Italiju sa licnom kartom, ali kad pogledas u Hrvatskoj ima jako puno Italijanske manjine, a i bliske su zemlje pa i logicno je da ih Italijani vole.
Prijatelj iz Hrvatske mi kaze, da njima nikad nije trebala viza za Austriju i Italiju od EU zemalja a verovatno i za Nemacku (nije siguran), a evo bas pre neki dan i Britanci su im ukinuli vize tako da sada mogu da putuju kroz celu EU bez viza.

I onda shvatam u kakvom sam ja qrcu sa ovim pasosem koji imam, ako nista ostaje mi da se tesim da i gradjani BiH, Makedonije i Albanije moraju da se *ebavaju sa vizama kao mi.

PS.Da li ima ikakve novosti oko bele shengen liste za nas

[Ovu poruku je menjao Stefano dana 10.03.2006. u 14:21 GMT+1]
[ madamov @ 10.03.2006. 13:41 ] @
Citat:
Mada i za normalne ljude postoji okolnost da poslovno saradjuju sa nekim poslovnim partnerom iz EU, pa da mogu da dobiju dugorocne poslovne (6 meseci/godinu dana) multi entry vize, sto je dobra stvar posto onda mozes da ides koliko hoces puta u EU.

Poslovne Šengen vize se dobijaju bez problema, samo treba skupiti potrebnu dokumentaciju, barem kada je o Francuskoj reč. Evo sada sedim u Parizu kod svog poslovnog partnera sa vizom na 6 meseci.

Prvi uslov je pozivno pismo koje može da bude poslato i mailom kao PDF u kojem se jasno kaže da ćeš biti potreban toj i toj firmi kao tehnički konsultant po nedelju dana svakog meseca u narednih x meseci. Drugi uslov je da ispravno popuniš formular za izdavanje vize, tj. da navedeš da ti treba Multi viza, da ti ukupan broj dana za koje tražiš vizu bude veći od 30 ili 45 jer ćeš u suprotnom dobiti vizu na tri umesto na šest meseci. Kupiš kartu za prvo putovanje i zdravstveno osiguranje na onaj broj dana koliko ideš pvi put, posle si obavezan da svaki put kupiš osiguranje za onoliko dana na koliko putuješ.

Ostalo je sve ono što traže (radna, zdravstvena, potvrda o primanjima, fotografije, rezervacija hotela), ako vlasnik firme putuje onda je bolje odneti kopije rešenja iz Trgovinskog Suda i Agencije za privredne registre, tražiće i potvrdu i prevod iste na engleski ili francuski da firma nije u stečaju (to izdaje Trgovinski Sud i treba im dva do tri dana).

Savet: ukoliko se poseduje kartica neke banke fotokopirati istu i priložiti; internetom rezervisati hotel i te rezervacije odštampati i priložiti, jednom kada dobiješ vizu poništiti rezervacije ako ne ideš u taj hotel.
[ BobMarley @ 10.03.2006. 14:39 ] @
istinita prica .. "prošao europu bez pasoša"

Negdje u 10 mjesecu 2005 zapalio za Trst iz Pule, uzeo samo ličnu kartu tamo se našao sa braticem iz ZG i zapalili za Austriju pa Njemacku pa Francusku pa hop gore belgija , holandija luxemburg .... natrag na istocnu stranu francuske koja granici sa Svicarskom i tamo 2 dana u nekom malom gradicu smisljati kako preci granu posto nemam pasos a svicarci ne pustaju bas nikoga bez pasosa u zemlju niti EU gradjane. 3. dan na pandure u tom gradicu izmislio kako me orobili na trgu neki mangupi prijavio koji mi dokumenti nestali izmedju ostalih i pasos, lik mi da potvrdu prijave i kaze ovdje nema HR ambasade pa ti ljepo nazovi u pariz ili odi tamo i odjavi pasos ... ja rekao EJ OK i pravac na granu tamo isfurao potvrdu a pandur nije zadovoljan pita što nebi mi ljepo zaobišli švicu a mi rekli da bili turistički u parizu da smo vidjeli nerede izbliza i da smo se usrali ko grlice , da zelimo sto prije preseč pa doma i lik nas pusti , još par dana u zurichu i ciao djaci , nakraju se nisam niti vratio u HR nego ostao u IT ..... sa ličnom kartom :)
2 dana nakon sto sam se vratio sve clanice EU oko francuske otvorile granice ponovno sa pandurima i sve to ....

znači super im kontrola ljudi ...
[ ton_majstor @ 10.03.2006. 20:46 ] @
1. Nemam AMA BAŠ NIKAKVU POTREBU da napuštam Srbiju. Ovde ima vazduha, vode, hrane, struje i svi moji najmiliji su tu. Lepu prirodu i ostale kvalitete neću da potenciram.

2. Nemam pasoš i neću ga ni vaditi dok ne postanemo ili EU ili nas počnu tretirati drugačije od Čečena ili talibana.

3. Jedino što me grize je što mi je (a i ostalima odavde) uskraćen lagan TEHNIČKI pristup svetu. To je ono, kao... to je feature, ali se ne koristi.

4. Turistički, zanima me desetak lokacija razbacanih po celom svetu. Na sreću, nekoliko njih je još uvek dostupno i to je jedino što me zanima.

Pozdrav!
[ kasaad @ 10.03.2006. 21:16 ] @
pa kad mi pocnemo da se ponasamo bolje od talibana i cecena onda ce nam i skinuti vize. a posto to 90 posto ljudi ne svata .....

Kas

P.s jako je tuzno sto nemas potrebu da napustis srbiju bar da bi video kako je drugde, da ne pricam o tome da bi turisticki zeleo da posetis SAMO 10 destinacija....

[Ovu poruku je menjao kasaad dana 10.03.2006. u 22:19 GMT+1]
[ Hirurg @ 10.03.2006. 21:25 ] @
Evo ja bio letos u Makedoniji, ne treba viza... a i Crnogorci kad se otcepe nece ni kod njih trebati (valjda)...
[ Zikka @ 11.03.2006. 00:27 ] @
Ja mislim da nam nece trebati viza ni kada budemo isli u Crnu Goru ili Kosovo ili Vojvodinu.
[ Manager @ 11.03.2006. 07:08 ] @
Citat:
ton_majstor:4. Turistički, zanima me desetak lokacija razbacanih po celom svetu. Na sreću, nekoliko njih je još uvek dostupno i to je jedino što me zanima.

Bas tako, nisam zalazio u EU osim u UK od 90-e, znaci 16 godina...
Mrzelo me da se cimam za vizu.

I hvala im: Pomogli su mi da otkrijem "ostatak" sveta koji je mnogo velik i lep.
btw: kod mene je danas +27* Celzijusa :D
[ ton_majstor @ 11.03.2006. 16:14 ] @
Kasaad, do tvog rođenja sam sa roditeljima obišao lep komad Evrope, a do 1991. i ostatak zanimljivih mesta.

Nemoj da ti me je žao, jer sam video kako je "tamo". A i ne treba mi tvoje sažaljenje, jer nisam to tražio.

Ostajem pri svojim rečima. Desetak lokacija u svetu su vezana uglavnom za prirodne lepote i surovosti. Ok, ajde.. 30 mesta.

Ljudskih ruku dela me ne zanimaju previše, osim svetskih čuda.
[ BobMarley @ 11.03.2006. 16:22 ] @
od kojih je ostalo samo jedno :) znaci tridesetijedna lokacija :)
[ kasaad @ 11.03.2006. 17:39 ] @
@tonmajstor

E pa onda stvarno necu komentarisati tvoje osobine ako si doso do takvog zakljucka. u svakom slucaju U pravu si nemam zivaca da se svadjam sa raznima evo priznajem da je to sve zavera cia fbi i MI5 protiv srbije :P

Kas

[Ovu poruku je menjao kasaad dana 11.03.2006. u 18:43 GMT+1]
[ ton_majstor @ 11.03.2006. 17:45 ] @
Šteta, sve si pogrešno i previše lično shvatio! Sedi tamo gde si i ne brini se za nas ovde!

Pozdrav!
[ mkdsl @ 11.03.2006. 18:03 ] @
Citat:
ton_majstor: 1. Nemam AMA BAŠ NIKAKVU POTREBU da napuštam Srbiju. Ovde ima vazduha, vode, hrane, struje i svi moji najmiliji su tu. Lepu prirodu i ostale kvalitete neću da potenciram.

2. Nemam pasoš i neću ga ni vaditi dok ne postanemo ili EU ili nas počnu tretirati drugačije od Čečena ili talibana.

3. Jedino što me grize je što mi je (a i ostalima odavde) uskraćen lagan TEHNIČKI pristup svetu. To je ono, kao... to je feature, ali se ne koristi.

4. Turistički, zanima me desetak lokacija razbacanih po celom svetu. Na sreću, nekoliko njih je još uvek dostupno i to je jedino što me zanima.

Pozdrav!

Sramota je da jedan od SuperModeratora prvi odvodi temu u offtopic. Tema nije "Gde bi vi zeleli/mogli da putujete bez vize" vec ...

Elem, jedno od osnovnih ljudskih prava jeste sloboda kretanja (proglasena Medjunarodnom Poveljom o ljudskim pravima), pa shodno tome, ima i ljudi koji bi rado da odu i u neku drugu zemlju sem Etiopije, Egipta i Kenije... Zbog raznih razloga, u koje necu ovom prilikom ulaziti, pravo kretanja drzavljanima SCG je ono ogranicheno, a da ne pricam da je u nekim sluchajevima i onemoguceno.

Dakle, gospodine Darko Stanojevicu, poshtujte i mishljenja ostalih sagovornika, kao i njihove zhelje, ukoliko zhelite da se i Vashe poshtuju.

Toliko.

PS. Pozdrav od sagovornika koji, s verom u bolje sutra, ovu zemlju uskoro napushta zauvek.
[ kasaad @ 11.03.2006. 18:12 ] @
@tonmajstor

sorry sto sam puko :) postujem tvoje misljenje ali treba dopustiti svakom da vidi i da sam odluci, to je gomili ljudi onemoguceno. to je ono sto zelim i zato puknem tako lako na takve izjave.

Pozdrav

Kas
[ tdjokic @ 11.03.2006. 19:58 ] @
Da. Holandija.
[ ton_majstor @ 11.03.2006. 20:40 ] @
@kasaad: ma, ok!

@mkdsl: nemoj da si bezobrazan! Offtopic je počeo nekoliko poruka pre moje. Ja sam se samo nadovezao i ne kajem se zbog toga. Iako sam SM, imam pravo na svoje privatno mišljenje. Na MZ, pogotovo, jer ovde ne nastupam kao SM.
Šta ti hoćeš, da otvorim novi nalog, pa tako da postujem?
Moje se reči srećom, često poštuju, a tvoj "gospodine" stav sačuvaj za neke druge forume.

Inače, putuj gde hoćeš... široko ti polje!

NIGDE nisam rekao da treba da usvojite moje stavove, jer su oni samo MOJI (a ponajmanje su SM)!
Vaše stavove nisam nigde spominjao niti ih izvrgavao ruglu, kao što ste vi moje!

Over and out.

[ mkdsl @ 11.03.2006. 21:13 ] @
Ok, onda cemo prichati bez trunke poshtovanja, poshto na vashe VI uzvracash sa TI (a razlika u godinama je vishe nego evidentna).

Elem, niko TE nije pitao gde bi TI da putujesh, vec gde i kako se mozhe putovati BEZ viza.

Drugo:

Citat:
Kasaad, do tvog rođenja sam sa roditeljima obišao lep komad Evrope, a do 1991. i ostatak zanimljivih mesta.

... te stavlja u red "vishih", jer si imao prilike da putujesh vishe od danashnje omladine, koja sticajem okolnosti to nije u mogucnosti? Shta je poenta tog tvog posta?

Oceni mi ijedan svoj post kao koristan u ovoj temi, a onda mozhesh komotno da stfu (kad si vec spomenuo moj bezobrazluk). Eto ti tretiranje kao korisnika, a ne SM-a.

[OT] Hvala na zheljama, mahacu iz aviona.[/OT]

EDIT:

Citat:
... imam pravo na svoje privatno mišljenje. Na MZ, pogotovo, jer ovde ne nastupam kao SM.

... A Gojko verovatno svojim postovima ne bi trebao da nastupa kao vlasnik i administrator ES-a.

... mrmot ... chokolada ...

[Ovu poruku je menjao mkdsl dana 11.03.2006. u 22:27 GMT+1]
[ maliradojca @ 12.03.2006. 02:21 ] @
kako jaka rasprava! ja sam na strani TOn majstora, stvarno ja sebe ne dozivljavam kao nekog ko treba da ceka u redu da bi mu dali pasos, da bi postrosio svoje pare u necijoj zemlji.
[ igor-ch @ 12.03.2006. 02:35 ] @
Citat:
mkdsl:
...PS. Pozdrav od sagovornika koji, s verom u bolje sutra, ovu zemlju uskoro napushta zauvek.

Pametno!!! I ja sam nekada slicno razmisljao kao ton_majstor ali odkako sam otisao, ne pada mi napamet vise da se vracam.

Pozdrav!
[ Ivan Dimkovic @ 12.03.2006. 08:44 ] @
Citat:

kako jaka rasprava! ja sam na strani TOn majstora, stvarno ja sebe ne dozivljavam kao nekog ko treba da ceka u redu da bi mu dali pasos, da bi postrosio svoje pare u necijoj zemlji.

Nije ti palo na pamet da posete mogu da se koriste i za uspostavljanje biznis kontakata, nenajavljenih pregovora sa potencijalnim kupcima te razvijanje veza koje se mogu koristiti za prodaju i plasman domacih proizvoda i servisa inostranstvu? Internet jeste mocan, ali direktan kontakt je i dalje neizbezan i daleko efektivniji u upoznavanju i konverziji "lead-a" u "customer-a" - a sa ovakvom sugavom viznom politikom pisi propalo.

A pa da... vest meseca u decembru je bila da je neki pekar poceo da izvozi burek u EU - verovatno je to i najveci izvozni potencijal koji smo postigli sa njima u 2005, posto izgleda vecinu ljudi, tj. prosek, briga da odlazi van Srbije - "imaju ljudi vazduh i vodu ko i svuda drugde", lepo vreme i devojke, koji q bi se cimali.

Uzas.

PS: Uzgred, da - postoje i druge zemlje van MFA spiska koje nam ne traze vizu (bar nisu kad sam ja putovao u iste) - Indonezija (mada sam cuo da traze od 2006, u 2004 nisu), Maldivi, Sri Lanka, Kuba i sl... nisu neke preterane biznis destinacije, ali eto - kome se ide turisticki, ne treba da se cima.

Sramota je sve to ljudi, cela ta farsa sa pasosima zbog kojih smo i dan danas na crnoj listi EU (koji su izdavani KO ZNA KOME BEZ IKAKVE PROVERE u pojedinim DKP van tadasnje SRJ) i sve to - od toga normalni ljudi koji bi mogli da prave poslove i profit, kao i studenti koji bi mogli da vide malo sveta imaju najvecu stetu...

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 12.03.2006. u 09:58 GMT+1]
[ igor-ch @ 12.03.2006. 10:07 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:

...Sramota je sve to ljudi, cela ta farsa sa pasosima zbog kojih smo i dan danas na crnoj listi EU (koji su izdavani KO ZNA KOME BEZ IKAKVE PROVERE u pojedinim DKP van tadasnje SRJ) ...

Od 10.02.'06. je uvedeno da se prilikom menjanja pasosa ili izdavanja pasosa za decu obavezno mora priloziti uverenje o drzavljanstvu ili izvod iz knjige rodjenih koje izdaju nase maticne opstine u SCG...
To je izazvalo negodovanje siptara u dijaspori jer skoro niko od njih nije regularno zaveden u knjige, tako da sam iz njihovih prica cuo kako se uveliko zale (?!?) vlastima u CH.

Pozdrav!
[ ton_majstor @ 12.03.2006. 10:27 ] @
Hahaha, stfu znači "Shut The Fuck Up", što je već uvreda! Ja se nisam spustio na taj nivo, dečače! Bezobrazan je blaga reč za tvoj nastup.

Elem, ovim se završava offtopic od strane mene na ovoj temi.

Ontopic,
Citat:
Maldivi, Sri Lanka, Kuba i sl... nisu neke preterane biznis destinacije, ali eto - kome se ide turisticki, ne treba da se cima.
je upravo ono što je lep kontrateg u celoj priči!

Citat:
Nije ti palo na pamet da posete mogu da se koriste i za uspostavljanje biznis kontakata, nenajavljenih pregovora sa potencijalnim kupcima te razvijanje veza koje se mogu koristiti za prodaju i plasman domacih proizvoda i servisa inostranstvu?

Biznis nikada nije bio problem, problem su likovi koji bi da odu malko tamo da vide sveta i familiju ili prijatelje, a ne daju im jer su ili zaposleni na određeno vreme ili neoženjeni ili tako nešto esencijalno.
Naravno, carska se ne poriče, ali poniženje višestrukog odbijanja vize je često veće od napora da se izađe iz Srbije.
[ mkdsl @ 12.03.2006. 11:18 ] @
Citat:
maliradojca: stvarno ja sebe ne dozivljavam kao nekog ko treba da ceka u redu da bi mu dali pasos, da bi postrosio svoje pare u necijoj zemlji.

Postoji malo vishe vrsta viza osim turistichke, kao shto je Ivan rekao. Ali bi itekako chekao u redu kad bi trazhio useljenichku vizu, zar ne?

Citat:
igor-ch: ... ali odkako sam otisao, ne pada mi napamet vise da se vracam.

Koliko ljudi, toliko cudi . Ja znam neke koji su otishli, pa su se pokajali. Ali to nije krivica zemlje domacina, kako se oni trude da predstave, vec jednostavno nesnalazhenje (ili ochekivanje da svuda teche med i mleko, sem kod nas). Ali mi uvek imamo "backup" zemlju kojoj mozhemo da se vratimo, ma kakva ona bila...

Citat:
Ivan Dimkovic: Sramota je sve to ljudi, cela ta farsa sa pasosima zbog kojih smo i dan danas na crnoj listi EU (koji su izdavani KO ZNA KOME BEZ IKAKVE PROVERE u pojedinim DKP van tadasnje SRJ) i sve to - od toga normalni ljudi koji bi mogli da prave poslove i profit, kao i studenti koji bi mogli da vide malo sveta imaju najvecu stetu...

I prema sadashnjem toku deshavanja, ne treba zaboraviti da ce vizni rezhim za nashu zemlju biti samo pooshtren, kako Hrvatska bude pristupila EU, jer ono shto sam vec napomenuo, od 31. decembra 2005. nashi drzhavljani moraju da TRAZHE vizu za boravak duzhi od 30 dana na teritoriji Hrvatske. Tako su pojedinci pre 15ak ili 20 godina ishli na kafu u Trst, a danas cesh zbog kafe da chekash u redu za vizu...
[ Vostoki @ 12.03.2006. 12:02 ] @
nije poenta da li neko hoce ili nece da putuje. Vec da li moze ili ne moze. Tj koliko smo blizu jednom prosecnom Evropljaninu kada vec zivimo u Evropi !

Mi smo sada cak i ispod Balkanskog proseka !
[ kasaad @ 12.03.2006. 16:17 ] @
Ok ja cu opet da odvucem ovo u Off topic ali stvarno nemogu da iskuliram.

Nije problem evrope sto trazi vize nego je nas problem sto se ne trudimo ni malo da obezbedimo da putujemo bez viza. ali ovo okretanje stvari je u srbiji jako popularna stvar. znaci ako oces u neko drustvo onda mu se ili prilagodis ili nisi u tom drustu. e mi ne bi da se prilagodimo ali bi da budemo tu. da se j... a da ti ne udje ..pa ne moze i nikad nije ni moglo. s obzirom na ponazanje nase vlasti iskreno ja ne dao vizu nikom.

Inace ton majstor video sam mnogo sveta i uvek sam se vracao u srbiju do 2003 ..e onda mi je puklo jer ovaj narod stvarno nece napred lepo se spakovao i zapalio. I jako dobro znam da ne rastu pare na drvetu bilo gde pa ni u Eu.

Kas
[ BobMarley @ 12.03.2006. 16:31 ] @
bez uvrede ali kakvi ste vi to ljudi da vam visestruko odbijaju vizu ? jel imate nekih kriminalnih precedenata ili sta?
pa ja znam, gledam svaki dan ljude iz srbije ovdje u italiji em one sto studiraju, em njihove prijatelje koji im dolaze ovdje u posjet dobijaju vize na mjeseca dana i tako ... i to mladi ljudi koji su kako je netko prije rekao kao potencijalni prebjezi .. ma daj ...
ima ventura pravo ako das sve papire uredno siiigurno ti je nece odbiti jer nema razloga.

A Pitanje da li treba otici ili ne ipak prepustam vama posto vi tamo zivite. Mogu samo reci da i iz Hrvatske treba otici.
[ mkdsl @ 12.03.2006. 16:50 ] @
Citat:
Vostoki: Mi smo sada cak i ispod Balkanskog proseka !

To je zbog toga shto su ostale Balkanske drzhave ili u EU ili u procesu pristupanja u EU... A mi ne vidimo EU ni dvogledom...

@ kasaad

Da bi ispunili uslove da bi putovali bez viza, prvo treba da ispunimo mnoge druge uslove, a ti uslovi ochigledno nisu prioritet ove drzhave. Jer chlanovi Vlade dobijaju diplomatske pasoshe sa kojima putuju gde god zhele (pa i turistichki), chlanovi opozicije uvek mogu da dobiju poziv neke druge Vlade (inostrane) da dodju, politichari koji su u bordovima velikih kompanija takodje... A obichan chovek stoji u redovima da bi otishao da poseti rodjaka koji je pre 20 godina uvideo ovo shto mi danas uvidjamo...

Citat:
BobMarley: bez uvrede ali kakvi ste vi to ljudi da vam visestruko odbijaju vizu ? jel imate nekih kriminalnih precedenata ili sta?
pa ja znam, gledam svaki dan ljude iz srbije ovdje u italiji em one sto studiraju, em njihove prijatelje koji im dolaze ovdje u posjet dobijaju vize na mjeseca dana i tako ... i to mladi ljudi koji su kako je netko prije rekao kao potencijalni prebjezi .. ma daj ...
ima ventura pravo ako das sve papire uredno siiigurno ti je nece odbiti jer nema razloga.

Mene su zamalo odbili u Holandskoj ambasadi, jer je eto, moje ime i prezime na poternici Interpola zbog ratnih zlochina pochinjenih u Hrvatskoj 90-ih godina (naravno, ja sam tad imao 12-13 godina). A to je bilo turistichki, i to preko agencije. Isto tako, moj brat od strica je podnosio zahtev za turistichku vizu u Americhkoj ambasadi, da bi posetio mog rodjenog brata, i odbili su ga bez gledanja papira (josh sa shaltera su ga vratili). A imao je sve papire, samo niko nije hteo da ih gleda... Ne znam za venturu kad je otishao, ali ovo se desilo pretproshle godine...

Citat:
A Pitanje da li treba otici ili ne ipak prepustam vama posto vi tamo zivite. Mogu samo reci da i iz Hrvatske treba otici.

Bolje otici pa se vratiti, nego nikad ne otici, pa se celog zhivota pitati shta bi bilo...

[Ovu poruku je menjao mkdsl dana 12.03.2006. u 17:51 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 12.03.2006. 17:39 ] @
Citat:

Od 10.02.'06. je uvedeno da se prilikom menjanja pasosa ili izdavanja pasosa za decu obavezno mora priloziti uverenje o drzavljanstvu ili izvod iz knjige rodjenih koje izdaju nase maticne opstine u SCG...
To je izazvalo negodovanje siptara u dijaspori jer skoro niko od njih nije regularno zaveden u knjige, tako da sam iz njihovih prica cuo kako se uveliko zale (?!?) vlastima u CH.

Od 10.2.2006 ;) A do tad?

Elem, znam da je omiljeni sport kriviti "siptare" za sve nase nedace sa vizama za koje smo sami krivi (ko je izdavao te pasose bez i najbazicnijih provera? opet "siptari"? ;-) ali samo radi informacije, SRJ pasosi su se "blanko" izdavali i u zemljama gde gore pomenutih "siptara" ima samo u tragovima - cisto da bude jasno koliko je korumpirana ta putna isprava.

EU to naravno zna, i zato kad god neko vidi taj dokument krene da prekopava sve moguce baze medjunarodnih krimosa jerbo niko ni sam ne zna kome su sve ti pasosi izdavani.

I posle neka neko kaze, ko je kriv? - ne znam.. ko je tolerisao toliku korupciju sve godine :(

Menjati SCG pasose sa novima koji se izdaju centralno bez korupcije, odmah