[ savanah @ 30.03.2006. 09:47 ] @
doziveh stravican sok u maxi diskontu jutros kad mi je pogled pao na naslovnu stranu Kurira. Strava i uzas STA se objavljuje i KAKO se pise.ne zelim da citiram sta je napisano, zelim vase komentare o ovoj vrsti stampe.
[ Davor Vlajkovic @ 30.03.2006. 10:03 ] @
Ja to ne zovem žutom već braon štampom :)

I stvarno ne razumem ljude koji čitaju takve "novine"...
[ savanah @ 30.03.2006. 10:24 ] @
razna pitanja mi se vrzmaju u glavi, izmedju ostalog da li postoji neka ustanova, udruzenje gradjana, bilo kakva organizacija koja vodi racuna o citaocima. kao sto postoji udruzenje za zastitu prava kupaca.kako se zastititi od ovakvih stresova.
[ jablan @ 30.03.2006. 10:30 ] @
Citat:
savanah: kako se zastititi od ovakvih stresova.

Redovnim izlaskom na izbore.
[ savanah @ 30.03.2006. 11:09 ] @
kolko vidim nasi redovni izlasci na izbore nisu uopste uticali na svest ljudi koji vode kurir, kao i onih koji ga citaju.

[Ovu poruku je menjao savanah dana 30.03.2006. u 12:11 GMT+1]
[ skriven.iza.laznih.imena @ 30.03.2006. 11:39 ] @
Citat:
savanah: kolko vidim nasi redovni izlasci na izbore nisu uopste uticali na svest ljudi koji vode kurir, kao i onih koji ga citaju.

To je zato što su oni „drugi“ redovniji na izborima!

Kurir jeste skuplji od toalet papira, ali nije kvalitetniji.
[ Fuzz @ 30.03.2006. 11:49 ] @
I sta je na naslovnoj?
[ commissar @ 30.03.2006. 11:54 ] @
Da....
Sta je na naslovnoj i sta te je tako istraumiralo?
[ Slobodan Miskovic @ 30.03.2006. 11:58 ] @
Sta god da je na naslovnoj nije opasnije od ovakvih tekstova:

http://www.politika.co.yu/ilustro/2144/5.htm

Sta da kazem...nisam besan, tuzan sam....
[ jablan @ 30.03.2006. 12:14 ] @
Citat:
commissar: Da....
Sta je na naslovnoj i sta te je tako istraumiralo?

http://www.kurir-info.co.yu/dnevne-vesti/PDF/01.pdf

Inače, za Kurir ništa neukusnije nego inače...
[ Fuzz @ 30.03.2006. 12:29 ] @
Ovo o satanistima je izazvalo shok?
[ nekoko @ 30.03.2006. 12:50 ] @
Ja ne vidim sta tu nije uredu, ako se nekome ne svidja neka jednostavno ne cita novine.Necemo sad za svaki casopis otvarati novu temu.Mislim da su iz beeee92 sto puta gori od ovih satanista pa sta sad.Ako ti se ne svidja, ne citaj.
[ reject @ 30.03.2006. 12:55 ] @
Citat:
nekoko: Mislim da su iz beeee92 sto puta gori od ovih satanista pa sta sad.

A sto to tako mislis?
Btw, da li se jos uvek stampa i distribuira "Velika Srbija" (SRS glasilo) i "Srpska Rec" (SPO)?
[ Fuzz @ 30.03.2006. 13:00 ] @
Sad bih ti dao dvostrano objasnjenje za b92, ali je protiv pravilnika...
"Velika Srbija" milsim da se stampa i dalje, a za "Srpsku rec" ne znam.
[ reject @ 30.03.2006. 13:05 ] @
A mene bas zanima.
[ Ivan Dimkovic @ 30.03.2006. 13:13 ] @
Ja mislim da se ne radi o satanistima nego o onome u donjem delu naslovne strane.

Prvo zato sto je ovo onda stvar za drzavnog tuzioca, a ako je Kurir izmislio ovaj morbidni "dijalog" roditelja te silovane i ubijene devojcice mislim da bi bagru koja ni ne moze da se nazove "novinarima" trebalo pozatvarati na dugu robiju i zabraniti im bavljenje tim poslom do kraja zivota, a urednika bi za primer trebalo odrati da mu ne ostane ni kliker.

Ko to poredi sa nekom normalnom novinskom agencijom ili TV stanicom ima vrlo ozbiljan problem u svojoj glavi. Sorry.

Ja se samo nadam da ce u Srbiji jednog dana postojati zakon, koji se postuje - i koji ce ovakvim hijenama doci glave.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 30.03.2006. u 14:15 GMT+1]
[ Fuzz @ 30.03.2006. 13:20 ] @
To je izjava majka koju je juce objavila vecina medija u Srbiji. Ja sam je prvo cuo u Telefaktu, tako da ne vidim da je Kurir tu nesto nekorektan.

@reject
Jedino na private :)
[ pctel @ 30.03.2006. 13:25 ] @
Taj "dijalog" je sa sudskog rocista, nije izmisljen.
[ savanah @ 30.03.2006. 13:27 ] @
rekoh sebi kad sam pocinjao ovu temu da mi nije cilj da komentarisem sta je objavljeno na naslovnoj kurira. to je tako crno da ne zelim nikakvo podsecanje na to. ko ga zanima neka ode do kioska pa nek vidi bice mu jasno.

ja jesam za slobodu misli i stampe, ali nisam za silovanje emocija citalaca.hteo sam da prodiskutujemo o novinarskoj etici,o nekoj meri koju bi novinari u svom poslu trebali da primenjuju.
[ Ivan Dimkovic @ 30.03.2006. 13:29 ] @
@Fuzz, u pravu si - proverih neke medije i nacin izrazavanja i izvestavanja je vrlo bitno drugaciji - no dobro te "novine" i ovako i onako jesu ciljane za ciljnu grupu koja preferira ovakav nacin izrazvanja, IMHO.
[ savanah @ 30.03.2006. 13:29 ] @
nisam ni rekao da je izmisljen.citao sam ranije o tome
[ savanah @ 30.03.2006. 13:30 ] @
na koju ciljnu grupu?mislim da ovakvo pisanje samo podstice na jos gora zlodela
[ Ivan Dimkovic @ 30.03.2006. 13:36 ] @
Za ovu ciljnu grupu:

[ Slobodan Miskovic @ 30.03.2006. 13:38 ] @
^Word!^

ROFL!!!!
[ Fuzz @ 30.03.2006. 13:42 ] @
@Savanah
Koga ta naslovna potakne na slican zlocin...taj je brate spreman na to i bez naslovne strane...

Meni je licno mnogo strasnije bilo slusati veci deo te izjave na BK uz fotografije devojcice i snimke opustenih roditelja.
Kao terao je zenu na oralni seks, pa je silovao malu, pa je tukao do besvesti, pa je opet silovao, a zena kao nije nista mogla da ucini. Ne znam...zlocin je odvratan...dno...i ne vidim formu u kojoj se on moze prezentovati, a da ne deluje strasno...

[Ovu poruku je menjao Fuzz dana 30.03.2006. u 14:43 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 30.03.2006. 13:48 ] @
@Fuzz,

Vidis, postoje nacini koji mogu ako ne da "ublaze" takav strasan zlocin, sto je i ovako i onako nemoguce, onda bar da deluju pozitivno na javnost - da se edukuje, gde je bio problem, zasto nista nije ucinjeno, sta ljudi mogu da urade ako su svedoci ovakvih stvari i sl...

Kvalitetan medij bi ovo preneo kao deo vece istrazivacke reportaze o problemu zlostavljanja dece, sa najmanje dramaticnih i mucnih detalja - emotivna reakcija javnosti se moze postici i na drugi, daleko efektniji nacin, a takodje i kanalisati u pozitivnom smeru - i sa mnogo vise necega sto te natera da razmislis o sustini problema - a ne da krenes da mislis o tome kako ubiti ovo dvoje ludaka.

Izvestavanje ciji je jedini cilj da izazove nekontrolisanu emotivnu reakciju (kakvi su clanci u onom WC papiru od novina) je primer neodgovornog novinarstva, kakvo je endemsko na zalost kod nas, i koje je strahovito kontra-produktivno za drustvo.

Zasto je to tako - to je vec duga prica, tesko da su ti "novinari" krivi za to - ali svejedno, svakako bi i to trebalo komentarisati kako bi se eventualno nesto u ovoj zemlji promenilo.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 30.03.2006. u 14:49 GMT+1]
[ jablan @ 30.03.2006. 13:53 ] @
Citat:
Fuzz: zlocin je odvratan...dno...i ne vidim formu u kojoj se on moze prezentovati, a da ne deluje strasno...

Npr. da se vest objavi u delu novina koji je za to zadužen (hronika, obično negde pri sredini ili u drugoj polovini), a ne najvećim mogućim fontom na naslovnoj strani, sa perverznim uživanjem kako to radi domaća žuta štampa.

Inače, srodna tema sa današnjih B92 vesti: Ko treba da kazni medije? koja delimično daje odgovor na prvobitno pitanje ko je zadužen da malo oplevi ovaj medijski prostor...

[Ovu poruku je menjao jablan dana 30.03.2006. u 14:57 GMT+1]
[ Fuzz @ 30.03.2006. 13:53 ] @
@Ivan
Pa da li si primetio da je neko izvestavao na takav edukativni nacin?
Ja nisam.
Uostalom senzacionalizam nije nesto karakteristicno samo za Srbiju, vec za medije uopste.

[Ovu poruku je menjao Fuzz dana 30.03.2006. u 14:54 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 30.03.2006. 14:02 ] @
Citat:
@Ivan
Pa da li si primetio da je neko izvestavao na takav edukativni nacin?
Ja nisam.

Nisam ni ja - nisam ni pratio domace medije u proteklih par nedelja. Ali se dobro secam da je bar jedna medijska kuca imala dobro istrazivanje u momentu kad se ovo sve desavalo (kad je pronadjena ta devojcica) - ne, ta kuca nije bila Kurir.

Citat:

Uostalom senzacionalizam nije nesto karakteristicno samo za Srbiju, vec za medije uopste.

Samo sto u nekim naprednijim drustvima senzacionalisticki mediji imaju svoju niche grupu ljudi koja ih cita i nemaju bas neki preterani uticaj na javnost.
[ savanah @ 30.03.2006. 14:07 ] @
slazem se sa Ivanovim stavom, ali nase drustvo je izmedju ostalog i u dubokoj moralnoj krizi. kad bih imao novca, kupio bih kurir ili njemu slicne novine i javno bi ga unistio jer nije vredan postojanja.
kamo srece da je vise srecnijih tema u nasim zivotima, jer nesrece i zlocini se desavaju ali siguran sam da negde postoji lepsa i bolja strana.
smatram da su novinari dobili dovoljno slobode i da je vreme da se podvuce crta, ali takodje mislim da nase drustvo nije jos sposobno da stvori zakone koje bi stitili coveka kao individuu, njegov identitet, integritet.znaci ono najljuskije u svakom od nas.nase drustvo nije sposobno nekim nasim clanovima da zadovolji osnovne egzistencijalne potrebe.kako onda da ocekujem da neko vodi racuna o mojim osecanjima i osecanjima hiljada drugih citalaca.
[ reject @ 30.03.2006. 14:14 ] @
Sto se tice morala/etike/kvaliteta nasih novinara, iz iskustva u radu sa njima mogu reci
da bi se stvari popravile ako bi se samo malo manje bavili istrazivanjem dubina flasica i
nabavljanjem istih for free. Napredak bi dosao sam po sebi. :)
[ Floyd @ 30.03.2006. 14:18 ] @
Gledao sam neku emisiju na hrvatskom RTLu na kojoj su pricali o ovoj tematici i jedan lik (neki poznat novinar, ne secam mu se imana) je rekao kako "Crna Hronika" postoji samo kod nas (na Balkanu) i da su to izmislili ovi iz Vecernjih Novina ne znam ni ja koje godine. Tako da izgleda kod nas ljudi narocito vole da citaju takve stvari. U svakom slucaju, ovako ne treba da izgleda naslovna strana jednog ozbiljnog dnevnog lista, nego vise podseca na Trece Oko ili Svet (samo sto je na zalost ovo realnost). Licno nemam nista protiv posto ne citam te novine (u stvari vise UOPSTE ne citam novine), a kome se cita nek truje mozak kolko oce. Pojavice se valjda neko s parama ko konta da ima dosta ljudi koji hoce da citaju normalne novine pa da njima to i prodaje. Ne mogu ja sad da zabranjujem ljudima da to kupuju, isto ko sto ne mogu da zabranim filmove s nasiljem ili Eminema.
[ reject @ 30.03.2006. 14:28 ] @
I ne treba da se zabranjuje.
Inace, raja voli da gleda kad neko nekom razbije glavu ili ga udari autobus.
Imas onih "reality tv" kanala gde se svakih 5 minuta emituje nova nesreca.
Ne bi to postojalo da nema publike. Naravno, postoji jos stotinu kanala koji
ne emituju ovakve stvari.
Problem je sto kod nas ne postoji nista kvalitetno, ne postoji alternativa
djubretu, ili je, ako postoji, mnogo manje uticajna i cak satanizovana jer
eto cacka u stvari za koje sadasnji rezim smatra da nisu public. Takodje, mi
nemamo javno mnjenje. Sad su se skoro Francuzi peglali sa murijom jer je neko
predlozio zakon po kome bi mladi ljudi lakse dobijali otkaze. Kod nas se
vrse mnogo gore stvari pa narod sedi i iskreno se raduje sedmoj lebovoj
kori, tako da ovakva glasila funkcionisu neometano jer oni koji to vole to
i kupuju, a oni kojima to smeta ignorisu ili u najboljem slucaju drve o tome
na es-u. :)

Zanimljivo je da se u Srbiji i dalje stampaju/distribuiraju Nazi novine bez
problema.

[Ovu poruku je menjao reject dana 30.03.2006. u 15:31 GMT+1]
[ savanah @ 30.03.2006. 14:31 ] @
nemam reci, mi Srbi uvek na kraju kolone
[ Tyler Durden @ 30.03.2006. 14:54 ] @
Dodje mi da odem direktno u neku ambasadu svako jutro kad vidim u gradskom koliko ljudi opusteno cita taj nesretni kurir.
Vidio sam na TV tog urednika kurira jednom, klasican negativan nusproizvod 90-ih godina... kladim se da je svercovao benzin ili cigare u mladjim danima..
[ savanah @ 30.03.2006. 15:02 ] @
gledao sam ga i ja kao gosta kod Isidore Bjelice na BK. meni lici na tezgarosa sa bulevara. imao je izraz lica: kao lepo je to sto vi pisete( posto su ostali njeni gosti bili novinari, publicisti) al ja od mog pisanja pravim pare.ha!
[ Ivan Dimkovic @ 30.03.2006. 15:08 ] @
Anyway, meni je licno bilo najinteresantnije prosle godine, kada sam jako cesto putovao JAT-om - kad su mi nudili Kurir u avionu ;)

Covek je ocigledno sposoban biznismen, a te novine ne bi ni prodavao da nema ko da cita - na zalost :(
[ mexico @ 30.03.2006. 15:20 ] @
Citat:
savanah: nemam reci, mi Srbi uvek na kraju kolone

Na srecu nije tacno, ali na zalost tenutno vazeca maxima.

Nismo, mi Srbi, uopste drugaciji od drugih naroda. Jedino sto nemamo zakonsku regulativu za sakcionisanje.

Naime, kao sto neko rece, ovakvih i slicnih novina imas svuda po svetu. Medjutim razlika je u tome sto (mnogo) manji procenat stanovnistva cita i kupuje takvo stivo a i zakon propisuje granicu koja se ne sme preci. Citavo drustvo je tako organizovano da bii se ljudi edukovali i zaobilazili takve novine. Medjutim kod nas je poslednjih deceniju i po radjeno na tome da takve novine dobiju sto veci uticaj i samim tim se u drugi i treci plan stave ostale, aktuelne vesti i izvestaji. Nikoga nije zanimalo kakve ce to posledice imati na buducnost. Najdalje se gledalo na sledeci mesec ili dva.

I danas imas upotrebu medija u kratkotrajnim kampanjama zamajavanja vece kolicine ljudi. Steta je sto im to jos uvek uspeva. Tuzno je i to sto za dobrobit celokupnog drustva ne postoji zakonska granica kad vec ne postoji novinarska ili eticka granica u preterivanju. Nije javno poznato kod nas da je neki novinar ili "anonimni izvor" drakonski kaznjen za objavljivanje neistinitih vesti o nekom dogadjaju ili nekoj osobi. A pritom cesto su neprovernim i/ili netacnim pisanjem ljudi i dogadjaji diskreditovani i osudjivani u javnosti i pre samih istraga.

[Ovu poruku je menjao mexico dana 30.03.2006. u 16:24 GMT+1]
[ Tyler Durden @ 30.03.2006. 15:46 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Anyway, meni je licno bilo najinteresantnije prosle godine, kada sam jako cesto putovao JAT-om - kad su mi nudili Kurir u avionu ;)

Covek je ocigledno sposoban biznismen, a te novine ne bi ni prodavao da nema ko da cita - na zalost :(

LOL, taj rad.
Prvo sto te ceka na ulazu u srbiju, prvo 'srpsko' sto mozes da osjetis, prvi utisak, treba da dobijes na osnovu kurira :)
Fly high :D
[ Fuzz @ 30.03.2006. 15:56 ] @
Iskreno receno, smesno mi je kad citam kako napolju ljude mediji edukuju.
Sigurno im je edukacija na prvom mestu, a profit ugodna nuspojava.
Mislim da cinjenica da je Sun najprodavaniji dnevni list u UK, dovoljno govori o svemu.
[ Slobodan Miskovic @ 30.03.2006. 16:06 ] @
Pazi ali pored SUN-a imas dosta novina koje pisu ozbiljno i odgovorno. Kod nas nemas alternativu :(
[ Pirossi @ 30.03.2006. 16:49 ] @
Ja sam se na vreme zaštitio od ovakve "štampe".

[Ovu poruku je menjao Pirossi dana 30.03.2006. u 17:54 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 30.03.2006. 17:04 ] @
Citat:
Fuzz
Mislim da cinjenica da je Sun najprodavaniji dnevni list u UK, dovoljno govori o svemu.

Ma mora da je isto ;)

Osim Rupertovog tabloida sa sisama na front-pageu (sto je verovatno i razlog sto je toliko prodavan) imas, recimo, medije poput jednog od najboljih svetskih ekonomskih i politickih casopisa - The Economist, najpoznatije fnansijske novine - Financial Times, zatim javni servis sa vrlo kvalitetnim programom - BBC, levo-orijentisani Guardian, liberalni Independent, konzervativni Times, itd... itd...

Koje su opcije u Srbiji - poslednji put kad sam gledao domace novine, skoro sve su mi licile na tabloide sa jednim te istim vestima - jedno te isto, ovaj rekao ovo, onaj rekao ono, ovaj se pojavio ovde, politicki PR bez ikakve supstance - a prednjace tabloidi poput tog djubreta koji samo izbacuju kojekakve skandalozne idiotarije bez grama ukusa a vrlo cesto i sa falsifikovanim intervjuima i sl...

Ja zaista sve i da hocu tesko mogu da nadjem vise od 3 relativno kvalitetna medija u Srbiji, mada su i oni poprilicno daleko od nekih koje sam gore nabrojao. Zalosno, ali tako je.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 30.03.2006. u 18:13 GMT+1]
[ savanah @ 30.03.2006. 17:06 ] @
@ mexico @
to sto nemamo zakonsku regulativu nas itekako svrstava i zakucava na "kraj kolone". jer kad nemas zakon onda siroko ti polje, haos, anarhija, dekadencija i propast.to su samo ideje koje bi mogle da zadese ovaj narod. dzaba sto smo u srednjem veku na dvoru jeli viljuskama, a ne prstima, ne zivi se od stare slave.eto na varvarskom zapadu jelo se rukama, ali sad se sve okrenulo.
[ Fuzz @ 30.03.2006. 17:44 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ma mora da je isto ;)

Osim Rupertovog tabloida sa sisama na front-pageu (sto je verovatno i razlog sto je toliko prodavan) i, recimo, medije poput jednog od najboljih svetskih ekonomskih i politickih casopisa - The Economist, najpoznatije fnansijske novine - Financial Times, zatim javni servis sa vrlo kvalitetnim programom - BBC, levo-orijentisani Guardian, liberalni Independent, konzervativni Times, itd... itd...

Koje su opcije u Srbiji - poslednji put kad sam gledao domace novine, skoro sve su mi licile na tabloide sa jednim te istim vestima - jedno te isto, ovaj rekao ovo, onaj rekao ono, ovaj se pojavio ovde, politicki PR bez ikakve supstance - a prednjace tabloidi poput tog djubreta koji samo izbacuju kojekakve skandalozne idiotarije bez grama ukusa a vrlo cesto i sa falsifikovanim intervjuima i sl...

Cekaj...stani...uspori :)
O cemu pricamo ovde? Economist i Financial Times su nesto potpuno drugo i mislim da ne spadaju u ovu pricu. Niko ne spori da UK ima kvalitetnih casopisa (zahvaljujuci naravno i resursima koji se ne mogu porediti sa nasim). Ali smesna mi je prica o edukaciji citalaca, kad je jedini motiv profit i naravno promovisanje politickih ideja interesnih grupa.
S druge strane, da su nase novine jadne - jadne su. Nije samo problem u interpretaciji dnevnih vesti i politickoj obojanosti, nego u nepostojanju kvalitetnih autorskih clanaka, feljtona, kolumni i bla...
[ mladenovicz @ 30.03.2006. 17:57 ] @
Citat:
Slobodan Mišković: Pazi ali pored SUN-a imas dosta novina koje pisu ozbiljno i odgovorno. Kod nas nemas alternativu :(

Dok sam bio u Srbiji citao sam samo Danas i Vreme. Eto alternative.
[ skriven.iza.laznih.imena @ 30.03.2006. 17:59 ] @
Svi pričate o ukusu/neukusu članka. O povređenim osećanjima čitalaca.

A šta je sa pravima pomenute devojčice - maloletnice? Znam da je preminula,
ali ona i dalje ima neka prava. Prvo treba misliti na to.

U uređenim zemljama prvo bi zatvorili Kurir zbog toga pa tek posle zbog drugih stvari.
[ savanah @ 30.03.2006. 19:25 ] @
kad sam postavljao temu nisam zeleo da se raspravlja o zlocinu.ako zelis postavi to kao posebnu temu. hteo sam da prokomentarisemo moze li se u nasim novinama pisati ljudski, dostojanstveno, vodeci racuna o osecanjima onih koji citaju.da, naravno, i povredjena strana ima prava na zastitu, nju sad stite pravosudni organi, nazalost.kod nas se na novine obraca paznja kad su u pitanju politicari i njihova prepucavanja.iskreno receno za to me bas briga. jer i njih briga za mene.vise me zanimaju obicni ljudi .
[ anon28907 @ 30.03.2006. 20:47 ] @
e sad ne znam da li se radi o onom clanku "satanisti ubijaju" ali... ono devojcica je mrtva a pored naslova stoji neka smesna slika sto lici na sprdanje... to nije jedini takav slucaj. Bilo je ono kao npr. neko nekoga ubije sekirom a oni stave naslov krvavim slovima itd.
[ savanah @ 30.03.2006. 21:58 ] @
procitaj ostove redom
[ Fuzz @ 30.03.2006. 22:27 ] @
Citat:
savanah: kad sam postavljao temu nisam zeleo da se raspravlja o zlocinu.ako zelis postavi to kao posebnu temu. hteo sam da prokomentarisemo moze li se u nasim novinama pisati ljudski, dostojanstveno, vodeci racuna o osecanjima onih koji citaju.da, naravno, i povredjena strana ima prava na zastitu, nju sad stite pravosudni organi, nazalost.kod nas se na novine obraca paznja kad su u pitanju politicari i njihova prepucavanja.iskreno receno za to me bas briga. jer i njih briga za mene.vise me zanimaju obicni ljudi .

Ali to nije prica o Srbiji, nego o medijima uopste.
Pojam "prava na informaciju" u modernom smislu kao da je i izmisljen samo za zloupotrebu.
To je jednostavno odgovor na neutazivu ljudsku znatizelju...iskoristavanje njene negativne komponente...
[ savanah @ 31.03.2006. 00:07 ] @
pa naravno da je o medijima.ko im daje dozvolu, iako postoji sloboda stampe i medija ipak kao sto i sam znas ne moze bas sve da se objavi.moze, al se onda nadjes na sudu. to je bilo interesantno nakon oktobra 2000-te godine, al ispada da su se nakon pustanja s lanca, neki od njih potpuno oteli. problem je u tome da se radi pukog senzacionalizma rade veoma prljave i nedolicne stvari. kako stati tome na put? postoji li ustanova koja stiti narodod sunda, kica, bad taste-a, zute stampe, bar minimalnom dozom kulture, moralnosti i humanosti.
analizirajuci ono sto je dosad receno, svatam da ne postoji.voleo bi da mi neko kaze da gresim, jer sam u biti optimista i ne volim kad me hvataju negativne misli
[ dmauka @ 31.03.2006. 07:34 ] @
ok, svi smo protiv...a koliko tih "nesrecnika, otpadaka drustva, niskoobrazovanih" je svako od vas edukovao licno i objasnio mu zasto ne treba da cita Kurir i tabloide tipa "ko koga i zasto" nego treba da misli svojom glavom? Hajde lepo poimence...moze i po nadimku....ne, lakse je progurati visoko misljenje o sebi, tipa "ja sam svestan i napredan a oni su sljam"...malko sam preterao?hm, izgleda da jesam. Izvinjavam se ali ne povlacim.
Ili je neko iznenadjen sto se Legija predao?!?
[ savanah @ 31.03.2006. 07:48 ] @
ne raspravlja se ovde o cinodejstvenicima ili pociniocima kriminalnih radnji. vec o ljudima koji stoje iza ovih i ovakvih clanaka, natpisa, fotografija, uredjivackih politika. a to su fakultetski obrazovani ljudi
[ dmauka @ 31.03.2006. 08:39 ] @
Citat:
savanah: ne raspravlja se ovde o cinodejstvenicima ili pociniocima kriminalnih radnji. vec o ljudima koji stoje iza ovih i ovakvih clanaka, natpisa, fotografija, uredjivackih politika. a to su fakultetski obrazovani ljudi

Citat:
Vidio sam na TV tog urednika kurira jednom, klasican negativan nusproizvod 90-ih godina... kladim se da je svercovao benzin ili cigare u mladjim danima..

Citat:
savanahgledao sam ga i ja kao gosta kod Isidore Bjelice na BK. meni lici na tezgarosa sa bulevara.

fakultetski obrazovan = tezgaros sa bulevara ?!? ;)

verovatno bi trebalo da fakultetski obrazovani novinar napravi clanak koji odgovara njegovom obrazovanju i da ga odnese uredniku (koji se naljuti kad mu spomenes padeze jer ga to vredja) da ga pomenuti odobri...na zalost, fakultetski obrazovan novinar dobije sve relevantne parametre koji moraju da budu u clanku jer u protivnom..."znas li ti koliko fakultetski obrazovanih novinara svake godine proizvedu u ovoj zemlji, ima da letis odavde...."
onda fakultetski obrazovan novinar povije svoju fakultetski obrazovanu glavu jer ga njegov sasvim ljudski stomak podseti na to da se pamet ne jede a ni njegova deca ne mogu da jedu supu od njegove diplome....
lici li ti da fakultet nema mnogo veze sa novinarstvom u zutoj stampi?
[ reject @ 31.03.2006. 10:03 ] @
Slabo kod nas i ima novinara sa diplomom. Ako pogledate nase najpoznatije
face, videcete da su stali negde oko srednje skole i da se uglavnom hvale
time sto imaju obrazovanje sa ulice i iz kafane.
[ jablan @ 31.03.2006. 15:52 ] @
Citat:
"Mediji, pažljivo sa ubistvima"

Beograd -- Detaljni medijski opisi ubistava i samoubistava mogu podstaći na samoubistvo ili agresiju prema okolini, upozoravaju stručnjaci.

Direktorka Instituta za mentalno zdravlje Dušica Lečić Toševski izjavila je danas da takvi detalji ne bi smeli da izlaze u javnost. "Izveštaji o samoubistvima mogu da pokrenu lanac samoubistava, što je u nauci poznato kao Verterov sindrom", rekla je Dušica Lečić Toševski na konferenciji za novinare u Institutu.

Preuzeto sa http://www.b92.net/info/vesti/..._category=12&nav_id=193370

Inače,

http://en.wikipedia.org/wiki/Werther_effect
[ Floyd @ 31.03.2006. 16:48 ] @
Pa da, samo jos dodatno gurne ove na ivici filozofijom "nije to nista strasno" :)
[ savanah @ 31.03.2006. 17:17 ] @
doktorka je sasvim u pravu nikad ne znas kad ce u jednom potencijalnom samoubici ili ubici da pukne pred ocima.
ovakve stvari ga samo iritiraju i podsticu na cin.

takodje i upozorenje medija b92 je sasvim adekvatno.

[Ovu poruku je menjao savanah dana 31.03.2006. u 18:19 GMT+1]
[ savanah @ 31.03.2006. 17:37 ] @

@ dmauka @
1.ako i steknes diplomu to ne znaci da imas i moralne kvalitete, tj. ako si intelekt izgradio do nekog akademskog nivoa to ne znaci da si svoju licnost izgradio i sa moralne i eticke strane.

2. to nisu moje reci, pogresan citat!to su reci Tyler Durden-a!

3. to sto on izgleda kao tezgaros sa bulevara je stvar njegovog stila u odevanju, sto ja mogu samo da primetim i samo primetim jer je to licna stvar.

[Ovu poruku je menjao savanah dana 31.03.2006. u 23:40 GMT+1]
[ dmauka @ 03.04.2006. 08:39 ] @
Citat:
savanah: @ dmauka @
1.ako i steknes diplomu to ne znaci da imas i moralne kvalitete, tj. ako si intelekt izgradio do nekog akademskog nivoa to ne znaci da si svoju licnost izgradio i sa moralne i eticke strane.

2. to nisu moje reci, pogresan citat!to su reci Tyler Durden-a!

3. to sto on izgleda kao tezgaros sa bulevara je stvar njegovog stila u odevanju, sto ja mogu samo da primetim i samo primetim jer je to licna stvar.

[Ovu poruku je menjao savanah dana 31.03.2006. u 23:40 GMT+1]

1. Ukoliko si diplomu stekao (ne kupio) onda se u poprilicnoj meri podrazumeva da mozes da razlikujes sta je u moralnom i etickom pogledu ispravno i opsteprihvaceno. Potpuno je drugi padez da li koristis svoje akademsko obrazovanje i namerno provociras (zarad visih ciljeva = vise zarade) time sto doziras nemoral i odsustvo etike. Kao sto vidis, taj urednik je u svojoj nameri uspeo. I ti i svi koji se deklarisu da ne citaju "zutu stampu" bace pogled na "Kurir", vide naslov (koji ih iznervira ili odusevi, svejedno) i cilj je postignut, o tome se prica, prepricava, a to je vec dovoljno da sutra neko kupi taj isti "Kurir" ako ni zbog cega drugog onda iz radoznalosti...kako rekose indexovci..."Cero, ne mazi macu - tako se pocinje..."
U svakom slucaju, niko od nas ne moze (ili nece;) da kaze da isti taj urednik nije dobio pripremljen tekst ili bar nalog o ovoj temi iz samo jednog razloga...da se ti (mi) ne zapitas kolika je cena benzina, struje, hrane, zasto nemas svoj stan i sl.

2. Ne vidim tvoje ime ispred pomenutog navoda?!? Ako si se poistovetio sa navedenim misljenjem, onda nemas pravo da se ljutis. U protivnom, moram da ti otkrijem da u radiju nema malih ljudi, salila se baka...

3. Navodeci poredjenje sa "tezgarosima sa bulevara" ti si sve vreme mislio na njegov stil oblacenja?!?! Ma da....pazi samo na repove drugih veverica.... Znaci li to da bi ovakvo novinarstvo bilo podrzano da je neko doticnog obukao u firmirano odelo?!? Odelo cini novinara ?!?

Citat:
savanah: doktorka je sasvim u pravu nikad ne znas kad ce u jednom potencijalnom samoubici ili ubici da pukne pred ocima.
ovakve stvari ga samo iritiraju i podsticu na cin.

takodje i upozorenje medija b92 je sasvim adekvatno.

[Ovu poruku je menjao savanah dana 31.03.2006. u 18:19 GMT+1]

Bas me je iznenadilo da snimak streljanja ratnih zarobljenika nije potstaknuo nekoga da , recimo, napravi par streljanja po zatvorima ili bar u privatnoj reziji?? Ali gde je protivljenje tom nacinu ekskluziviteta?? Televiziju i slike mogu da vide i deca koja ne mogu da odaberu "Kurir" kao stivo za citanje...ah, zaboravih...po nekima, neko ima veca jednaka prava i obaveze...
[ savanah @ 03.04.2006. 11:27 ] @
"Ukoliko si diplomu stekao (ne kupio) onda se u poprilicnoj meri podrazumeva da mozes da razlikujes sta je u moralnom i etickom pogledu ispravno i opsteprihvaceno." karakterne osobine licnosti se sticu u najranijem dobu a ne u adolescenciji.dakle kad neko upise fakultet najmanje ima 18-19 godina i ima oformljen karakter.ne kazem da ce od njega postati kriminalac, ali ako je neko u biti zlonameran, koristoljubiv, beskrupulozan, sklon intrigama ja ne znam kakve ce pozitivne moralne norme da prihvati iz akademskog zivota.to se ne moze nauciti iz literature,lekcije, vec samo iz iskustva, u porodici, socijalnoj sredini.
u mojoj generaciji je bila jedna koleginica je lazirala na ispitu. prekucala je ispitna pitanja i podmetnula kombinaciju koja joj je odgovarala. otkrivena je zato sto je pitanja otkucala na peliru a ne na bankpost papiru, na kome su originali bili otkucani. dobila je trajnu zabranu studiranja na filozofskom fakultetu.hocu da kazem da univerzitet, gleda da odvoji kukolj od zita
mislim da je nas urednik dovoljno star da je fakultet bez problema mogao da zavrsi lepo, natenane,, sto kazu Lale, bez opterecenja o finansijama, rokovima.
s druge strane, uvek moze da kaze da veruje u ovo : "the future is so bright, that i've got to wear dark glasses".
[ dmauka @ 04.04.2006. 08:13 ] @
Citat:
savanah: karakterne osobine licnosti se sticu u najranijem dobu a ne u adolescenciji.dakle kad neko upise fakultet najmanje ima 18-19 godina i ima oformljen karakter.ne kazem da ce od njega postati kriminalac, ali ako je neko u biti zlonameran, koristoljubiv, beskrupulozan, sklon intrigama ja ne znam kakve ce pozitivne moralne norme da prihvati iz akademskog zivota.
to se ne moze nauciti iz literature,lekcije, vec samo iz iskustva, u porodici, socijalnoj sredini.

Smatras da ne postoje knjige iz kojih normalan covek moze da uvidi i nauci osnovne postulate moralnih normi? Kao sto postoji literatura koja ce normalnom ljudskom bicu ukazati da postoji i laksi put...Akademsko obrazovanje podrazumeva i razmenu iskustva sa drugim osobama, obrazovanim ili neobrazovanim, pri cemu se koristi posredno iskustvo, tj. iskustvo drugih radi ucenja i sticanja znanja.

Karakter do 18. godine ?!? Iskreno, ja bih voleo da si ti u pravu...to bi umanjilo mnoge nevolje na ovom svetu.
Osobine kao sto su zlonamernost, beskrupuloznost i sl. mogu da se jave i kasnije, kao posledica , recimo, neke traume u zivotu. Ne zaboravi onu cuvenu narodnu "Okrenuo curak naopako!". Ukoliko bi smo bili svesni kakav je ko do 18. godine zivota, svo preostalo vreme bi smo proveli u kontaktu iskljucivo sa ljudima koji bi imali slicne nazore i opredeljenja kao i mi. Uskoro bi se iskristalisale jasne razlike i svet bi se podelio na nacije Dobrih, Vernih, Losih, Beskrupuloznih, ...itd.
Sticajem okolnosti, poznavao sam jednog od ministara pre nego sto je postao ministar...nebo i zemlja. Karakterne osobine koje su ga krasile ustupile su mesto karakternim osobinama koje kod njega niko nikada nije primecivao do tada. A covek je daleko od adolescencije.
Svako od nas nosi u sebi od svih osobina po nesto, pitanje je samo kako ce dogadjaji oko nas usloviti preovladjivanje jednih nad drugima. Ko moze za sebe da kaze da nikada nije bio ni trunku zlonameran, koristoljubiv ili nesto trece? Voleo bih da upoznam takvog coveka...Postoje samo oni koji su uspeli da prepoznaju (ili nauce) drustveno prihvatljive parametre za "dobro" i "lose" i da ih se pridrzavaju koliko mogu (ili koliko zele).
LM, ja stvarno ne znam da li je urednik ili novinar fakultetski obrazovan, samo sam zakljucio da rade svoj posao na nacin kojim ostvaruju cilj. Sama cinjenica da se "Kurir" deli u avionima JAT-a ukazuje na to da su , po bilo kom osnovu, sposobni da proguraju ideju. To sto je ideja pogresna nije greska orudja vec prsta koji pritiska dugme. Ne zaboravi da su mnogi i Hitlera proglasavali za genija po pitanju iskoriscavanja pravog momenta za ostvarivanje svojih ciljeva. To sto je njegov cilj bio pogresan, to je drugi padez.

Citat:
u mojoj generaciji je bila jedna koleginica je lazirala na ispitu. prekucala je ispitna pitanja i podmetnula kombinaciju koja joj je odgovarala. otkrivena je zato sto je pitanja otkucala na peliru a ne na bankpost papiru, na kome su originali bili otkucani. dobila je trajnu zabranu studiranja na filozofskom fakultetu.hocu da kazem da univerzitet, gleda da odvoji kukolj od zita

A da je kolegnica bila opreznija? Mislis da u tom slucaju ne bi jos neko pokusao istu taktiku ? Zar ona ne bi u tom slucaju postala heroj za bar 30% onih koji u ovom trenutku smatraju da je ispala glupa?

[ savanah @ 04.04.2006. 23:12 ] @
vratimo se na kurir....................jer opet je danas blistao...........u borbi protiv gej prostitucije i snimanja ilegalnih gej pornica