[ fanfon @ 08.04.2006. 12:47 ] @
Sta mislite vi iz Novog Sada? Vidim na vestim da je kod vas dosta cupavo na keju, a vrh talasa se tek ocekuje u ponedeljak. http://www.hidmet.sr.gov.yu/latin/osmotreni/stanje_voda.php
Na linku gore imate trenutno stanje i ocekivanu prognozu za reke i gradove. Trenutno je kod Bezdana gadno, ali tamo pocinje da pada od nedelje. U Apatinu moze svasta da bude ako veliki vodostaj potraje mesec dana. Vec na 4 mesta je pocelo da pusta na bentu pa je moralo biti sanirano...
[ AleksandarNS @ 08.04.2006. 22:04 ] @
Ne znam, ali ceo kamenjar je poplavljen. Drugarica se vozi čamcem kroz dnevnu sobu. Svi se nadaju da neće dostići vodostaj kao '65 godine.
[ HerQl @ 09.04.2006. 02:08 ] @
evo ja sa sam danas bio ispomoc sa jos troje drugara u Sremskoj Kamenici i bogami tamo je cupavo.
retko ko se vata lopate! svi dolaze gledaju i smetaju. cuo sam da vec deo petrovaradina kod pruge vec pliva.
kako sam cuo najavljena su jos dva talasa da dunav raste i kazu bice gadno nego 65. tako da ako ne uspemo da sacekamo
naredne talase *&%*&#@ ko zuti! aj odo da spavam.
[ djordje @ 09.04.2006. 02:22 ] @
Ko nece lopatu u ruke neka pliva...

Ja sam na drugom spratu, pa cu samo camac da nabavim :)
[ buljko @ 09.04.2006. 02:37 ] @
Mi od svega (pa i od proslog rata) napravi(s)mo zajebanciju! Jedna poplava vise-manje... Preziveli smo i gore stvari. Bar ce nam (pecarosima) ribe doci pred kucu!
[ fanfon @ 09.04.2006. 03:00 ] @
Jos jedna cudna stvar koju sam primetio je da u oblastima gde vojska radi na postavljanju i ojacavanju nasipa je da je stanovnistvo ravnodusno. Ko da se ne radi o njihovoj kozi. Posle ce im drzava biti kriva ako im poplavi voda kuce. Pa valjda je trebalo da se masovno odazovu kad su videli koliko je kriticno i da treba jos ljudi. Ako kod nmene bude potrebno ja sigurno idem. U stvari vec sam angazovan od civilne zastite da ronim, ali i stavljacu dzakove ako treba. Bas smo cudan narod...
[ neca @ 09.04.2006. 03:04 ] @
Evo da se i ja javim iz smedereva. U odnosu na petak vece (danas preko dana (subota) sam isao da vidim dunav), voda je narasla za dobrih 20-30 cm. Jedna pruga na keju je poplavljena. Verovatno je onaj deo pre smedereva (oresac) vec poplavljen. tako da ni u smederevu nece biti bas za zezanje ako naraste jos nekih 20-30 cm :)
[ Branko Santo @ 09.04.2006. 10:27 ] @
Citat:
HerQl: evo ja sa sam danas bio ispomoc sa jos troje drugara u Sremskoj Kamenici i bogami tamo je cupavo.
retko ko se vata lopate! svi dolaze gledaju i smetaju. cuo sam da vec deo petrovaradina kod pruge vec pliva.
kako sam cuo najavljena su jos dva talasa da dunav raste i kazu bice gadno nego 65. tako da ako ne uspemo da sacekamo
naredne talase *&%*&#@ ko zuti! aj odo da spavam.

Sremska Kamenica? Da nisi pogresio? Kamenica je na brdu i ne znam kako bi mogla voda i da pridje kad je ona visa od Most Slobode!
[ fanfon @ 09.04.2006. 11:28 ] @
Danas je kod Apatina izmereno 816cm, a prognozirali su 806cm. A na tih 806 su prognozirali jos 2 cm do maksimuma. Kod nas je najvisa kvota na mernoj jedinici 820cm, pa je za ocekivati da ce je preci. Ima nekoliko mesta koja su kriticna i ona se saniraju. Ostali bent je visine 1000cm i ne preti opasnost od prelivanja, ali posto su ga krtice izbusile ko sito, podzemne vode vec probijaju i dosta je vode sa druge strane. Na nekim mestima vec se pojavljuju izvorista i voda napreduje veoma brzo.

Cuo sam da je u Petrovaradinu gadno i da je moguce da kanalizacija poplavi krug kasarne i vojne bolnice...
[ djordje @ 09.04.2006. 11:37 ] @
Citat:
Sremska Kamenica? Da nisi pogresio? Kamenica je na brdu i ne znam kako bi mogla voda i da pridje kad je ona visa od Most Slobode!

Ima i kamenica obalu
[ Wega @ 09.04.2006. 14:04 ] @
zar nije to bilo '56?

elem

kada su hteli da podignu kej za jedan metar, ljudi su se zalili da onda nece imati lep pogled na dunav...

14. prognoziraju najveci nivo dunava, ako pocne da probija, minirace nasip negde kod begeca i pustiti ga u atare i tako spasiti novi sad.
[ Branko Santo @ 09.04.2006. 15:01 ] @
Sto se tice Kamenica ok nisam znao :)

Sto se tice Petrovaradina iz prve ruke hrpa kuca je potpuno poplavljena posto su ljudi gradili tamo gde se tako nesto i moglo ocekivati ali ostatak jos nije ugrozen zasad jednino opasnost sa "druge strane" pruge gde ima manje kuca.
[ Stefano @ 09.04.2006. 16:05 ] @
Drugar mi je rekao da je u NS stanje kriticno, tj.ako probije ili prelije nasip ceo centar ce poplaviti.
[ neca @ 09.04.2006. 17:27 ] @
Ja sam danas ponovo isao da gledam vodu :) i jako je blizu...porastao je dunav za nekih 15-20cm od juce sigurno...kod nas na keju uveliko postavljaju nasipe.
[ Danilo Cvjeticanin @ 09.04.2006. 18:11 ] @
hehe ;)
Rebraca in tha water ;)

[img]http://forum.apatinonline.net/attachment.php?aid=469[/img]

[img]http://forum.apatinonline.net/attachment.php?aid=471[/img]

Slike by Fanfon :)
[ biotech @ 09.04.2006. 18:23 ] @
ajde, sad treba da se registrujemo na forumu da bi videli fotke
[ simor @ 09.04.2006. 19:08 ] @
A ko ce drugi biti kriv ako ne drzava?

Pa ti nasipi nisu odrzavani godinama, kod Apatina je citav bent izbusen od pacova i krticnjaka, i bice dobro
ako izdrzi ovu kolicinu vode trenutno. Ni dinar nije ulozen u nasipe. Jednostavno - nema se para.

Evo jos slika:

http://www.apainfo.org/foto_frame.htm

Trenutni nivo dunava kod Apatina:

http://www.apainfo.org/vodostaj_frame.htm

[Ovu poruku je menjao simor dana 09.04.2006. u 20:09 GMT+1]
[ Miloje Sekulic @ 09.04.2006. 19:38 ] @

slika je Betina, skinuta sa B92.net

Miloje
[ time @ 09.04.2006. 19:49 ] @
mozda sam neupucen ali mene zanima odakle stize tolika voda odjednom?
[ djoka_iz_kaludjerice @ 09.04.2006. 20:03 ] @
UPS izgleda da ja nisam lepo zatvorio slavinu.....Izvinjavam se svima koji uvestvuju u pravljenju nasipa kao i onima koji su ostali bez svojih domova....

Naravno salim se .....ali ipak cu da proverim slavinu :)
[ Horvat @ 09.04.2006. 20:34 ] @
Citat:
time: mozda sam neupucen ali mene zanima odakle stize tolika voda odjednom?

predpodstavljam od otapanja alpa i slicnih "planinica"(citaj naglog otapanja)
[ time @ 09.04.2006. 21:17 ] @
tako sam nesto i mislio ali jos uvek nemogu da zamislim kako to izgleda.znaci koliko je to naglo otapanje i koja je to kolicina vode koja se odjednom otopi pa ne moze da prodje kroz dunav :-s .jel se i novo crnog mora digao kad to nesto ne funkcionise
[ neca @ 09.04.2006. 21:29 ] @
koliko sam ja upucen u pricu, jedan od problema je sto je djerdap zatvoren.
[ fanfon @ 09.04.2006. 21:41 ] @
Jos i gomila pritoka uz to+sneg koji se otapa ili kise koje padaju i reka jednostavno pocne da valja ogromne kolicine vode...
[ Vostoki @ 09.04.2006. 21:41 ] @
mozete vi da postavljate nasipa koliko hocete, dzabe, Dunav je to ljudi.

Novi Sad je ispod nivoa Dunava inace, ali kej nasip koji je uradjen posle 65 odbranio ga je od Dunava vise puta. Sta ce sad biti ne znam. Ako Dunav nedj Boze probije, radije ne bih bio na Limanima i centru.

Srecno Novosadjani !
[ Miloje Sekulic @ 09.04.2006. 21:45 ] @
kad smo već kod poplava

www.jasatomic.org.yu

Miloje

[Ovu poruku je menjao Miloje Sekulic dana 09.04.2006. u 22:45 GMT+1]
[ fanfon @ 09.04.2006. 22:29 ] @
Naravno da nece probiti. Ako bude postojala opasnost da se to desi, na drugom mestu ce nasip biti probijen da bi steta bila manja. Ako vec mora, onda od dva zla manje...
[ EagleOne @ 10.04.2006. 01:06 ] @
Bio sam danas na Adi, stvarno je nesvakidasnji prizor. Pogotovo rukavac koji leti gotovo presusi sada samo sto nije izasao na Bulevar V. Misica. Jako je prijatan osecaj videti drvece i travnjak koji odjednom nestaje u reci, izgleda lepo, deluje prirodno, za razliku od leta kada je redosled: trava, pa plocnik, pa staza, pa 2m betona + 2m kamena i betona, 1.5m smeca, pa onda reka. POdseca me na one engleske vrtove sa potocima...

Ali nesto drugo sam hteo da kazem, na "spicu" ade prema gradu postoji neko naselje (Partizan?), i nalazi se nekih 7-8m ispod nasipa, kao Holandija. S druge strane nasipa, koji je inace najnizi upravno na tom mestu, Sava je 50cm-100cm ispod vrha nasipa, znaci samo sto se nije prelila.
I sta se desava ? Nista !
Niti su tu vrece sa peskom niti postoji akcija da se malo podigne nasip. Ja razumem da je to naselje poluilegalno (ipak nije sruseno i tolerise se), ali u njemu zive ljudi, i niko nista ne preduzima da spasi njihove zivote, kuce i imovinu. Ne znam koliko ce Sava jos da raste, nadam se da se nece preliti, ali mi ne izgleda tako.
Cini mi se da tamo nema tih ljudi i kuca, postojala bi akcija da se spreci prelivannje, jer zasto bi ga dopustili (sigurno ne zbg smanjenja nivoa reke jer je taj prostor mali i za to nije predvidjen)? A nije tesko obraniti taj deo, linija na koju bi trebalo naredjati dzakove sigurnonije duza od max 1km. I ne znam sta se stekuju.
Znaci policajac ne treba da reaguje kada vidi da neko batina ilegalnog imigranta, iskulira i nastavi da seta. OK, toliko o civilizaciji...

p.s. i ako nesto urade bice verovatno na intervenciju vlasnika splavova, jer jbg kako ce gosti da pristizu ako se poplavi put :)
[ ventura @ 10.04.2006. 02:09 ] @
Citat:
EagleOne

Ali nesto drugo sam hteo da kazem, na "spicu" ade prema gradu postoji neko naselje (Partizan?), i nalazi se nekih 7-8m ispod nasipa, kao Holandija. S druge strane nasipa, koji je inace najnizi upravno na tom mestu, Sava je 50cm-100cm ispod vrha nasipa, znaci samo sto se nije prelila.
I sta se desava ? Nista !
Niti su tu vrece sa peskom niti postoji akcija da se malo podigne nasip. Ja razumem da je to naselje poluilegalno (ipak nije sruseno i tolerise se), ali u njemu zive ljudi, i niko nista ne preduzima da spasi njihove zivote, kuce i imovinu. Ne znam koliko ce Sava jos da raste, nadam se da se nece preliti, ali mi ne izgleda tako.

Zar ti nije čudno to što se baš ništa ne dešava?

Zar nije logično da vidiš bar stanare tog naselja kako postavljaju džakove sa peskom... Logično bi bilo da neko diže glas protiv vlasti ako se stanari trude da spasu naselje, a gradska vlada ništa ne poduzima da im pomogne... Da ne treba možda ja da idem i da redam džakove sa peskom umesto njih, vidim sve to neka gospoda, čuj, oni da redaju džakove sa peskom...
[ Dark_Runger @ 10.04.2006. 02:36 ] @
Tako je!
Ako ti je *upe u procepu uradi sam nesto povodom toga,nemoj da cekas tudju pomoc bice kasno.
Niko ti ne moze pomoci ako sam sebi neces da pomognes.

Shut the hell up and grab a shovel !
[ privrednik @ 10.04.2006. 09:15 ] @
Ako bi " nasi " pustili visak vode kroz Djerdapsku branu , da li bi komsije Rumuni to shvatili kao " revans za Tamish " ?
[ EagleOne @ 10.04.2006. 11:51 ] @
Citat:
ventura: Zar ti nije čudno to što se baš ništa ne dešava?

Zar nije logično da vidiš bar stanare tog naselja kako postavljaju džakove sa peskom... Logično bi bilo da neko diže glas protiv vlasti ako se stanari trude da spasu naselje, a gradska vlada ništa ne poduzima da im pomogne... Da ne treba možda ja da idem i da redam džakove sa peskom umesto njih, vidim sve to neka gospoda, čuj, oni da redaju džakove sa peskom...
U pravu si i meni je to odmah palo na pamet.
Ali s druge strane ja o tom naselju i ljudima ne znam nista. Juce sam prvi put i primetio da postoji, ne znam da li tamo zive u proseku babe od 80 godina, ili neki invaidi, ili su se ljudi evakuisali, ili su stvarno lenji i nezaintresovani za svoj zivot i imovinu (?!), ne znam nemam te informacije.

Ono sto znam da svuda u ovakvim situacijama odgovarajuca institucija nudi pomoc (u organizaciji, mehanizaciji, materijalu itd.), uglavnom organizuje neki vid zastite, bar savetom kako i sta, a toga tamo koliko vidim nema... Slicno bi napisao i da nisam video kuce vec samo livadu, jer ne vidim zasto bi neko dozvolio plavljenje velikog dela ade, kada to relativno jednostavno moze spreciti ...
[ fanfon @ 10.04.2006. 11:52 ] @
Nocu se otvaraju sve ustave za prolaz vode na Derdapu, tako da kroz nju prolazi masimum koji moze. Preko dana delimicno zbog proizvodnje struje...
[ djordje @ 10.04.2006. 18:23 ] @
Evo nekih slika iz NS

[Ovu poruku je menjao djordje dana 10.04.2006. u 19:24 GMT+1]
[ djordje @ 10.04.2006. 18:25 ] @
Jos jedna

[Ovu poruku je menjao djordje dana 10.04.2006. u 19:26 GMT+1]
[ djordje @ 10.04.2006. 18:27 ] @
I poslednja

[Ovu poruku je menjao djordje dana 10.04.2006. u 19:36 GMT+1]
[ dr.NPN @ 10.04.2006. 18:54 ] @
Ne znam sta da kazem, sem da niko nije normalan.
A evo i zasto: Koliko smo upuceni, najveci vodostaj se prognozira za veceras ili sutra.
Kod mene [u bolnici] "nadlezne staresine" su rekle da ce biti hitnog skupljanja civilnih lica na odsluzenju vojnog roka ako se situacija pogorsa.
Mislim, ako se vec zna da ce se pogorsati, ako je to svima jasno, zasto nisu vec okupili vojsku na ispomoc, vec ce "se ici" ako voda premasi ne-znam-ti-ni-ja-koliko centimetara? Sta, oticice kada probije? Bas lepo, da odemo da vidimo poplavu, napravimo po neku fotkicu za kolekciju, i da se vratimo, eventualno malo da se pokvasimo, da kao ne bi isli bez veze?
Mislim ako se zna onda treba ici ranije i raditi, a ne "kada" se desi blizu, onda da se ide. Onda je kasno. Juce je kasno.

Toliko o svesti.

P.S. Ako neko ima koju fotkicu, neka okaci, ja sutra idem za Adu, cuo sam da skela ne radi zbog vodostaja, ali bih svakako svratio da vidim. Moracu preko Sente ako ne radi. A odatle idem za NS pa se nadam da cu ugrabiti vremena da odem da vidim kako to stvarno izgleda. Pa ako uspem da ufotkam, okacicu, ako se slazu ostali.
[ fanfon @ 10.04.2006. 20:03 ] @
Vise bi na onoj slici gde je veslacki klub odgovarao natpis ronilacki klub:)
Izgleda da odgovorni iz civilne zastite cekaju da se nesto desi pa da onda pozovu civilnu vojsku i ostale da nesto urade. AKo je tako, necemo daleko dogurati. Pitanje je sta ce biti ako voda ostane na 1-2m ispod sadasnjeg nivoa mesec dana i onda naidje novi talas. Sumnjam da ce biti spasa. Negde ce gadno poplaviti...
[ time @ 10.04.2006. 20:24 ] @
meni je ovo toliko bizarno da sam vec poceo da sumnjam da je i ovde neko razvio biznis:(
prvo se poplavi neki deo a onda se grade nove kuce ali u medjuvremenu neko pokui deo kesa:( voleo bi da gresim...
[ HerQl @ 10.04.2006. 20:28 ] @
A sto vi tu sad filozofirate???
Sto malo ne zasucete rukave?
i tako je manjak radne snage!
ja sam juce bio dezuran u sr kamenici u dunavskoj ulici od 16h do danas u 08h.I veoma se lepo osecam...
Izgleda da nas povlace odatle i stavljaju na drugo mesto!
[ time @ 10.04.2006. 20:52 ] @
pa ja bi zasukao da je u pitanju moje dupe:) nisam iz NS tako da kada cujem da voda nadolazi do rume bicu prvi koji ce ici da pomogne;) sve dok u NS ima dovoljno ljudi koji bi mogli da srede problem ali ga samo posmatraju sa terase ne treba praviti problem.samo nek gledaju.svaka cast onima koji pomazu!!!
[ Vostoki @ 10.04.2006. 20:57 ] @
mi Srbi imamo neku kako da kazem fatalisticku crtu karaktera. Kod nas je sve pompezno i preuvelicano.

Prvo NS je odlicno zasticen od Dunava. Recite mi koliko puta ste culi za poplavu u NS, a koliko puta u Nemackoj, Holandiji koje su mnoooogo bogatije. Nasip je fantastican, ali Dunav je Dunav ljudi moji. Voda je stihija. Pogledajte cunami, pa Orleans...

Drugo nije Srbija Staljinova Rusija da sad svi kopamo metro kasikom ! Novosadjani rade svoj posao, a nadlezne sluzbe zasticuju nasip.

Daj Boze da Dunav ne probije a i ako probije nije ni to kraj sveta !
[ Janmix @ 10.04.2006. 22:30 ] @
Cek` malo kako oni misle da odbrane Zemun od Venecije do Juge,kad je sada skoro presla voda,a u narednih 3-4 dana se predvidja kisa+ oni talasi sa Alpa???

Bas sam danas isao do Keja i tuga koliko je narastao Dunav...

Vojnici cirkaju pivo,za`ebavaju se tamo a nisu na 20m dzakova poredjali...

Kad predje bice veselo!!!
[ time @ 11.04.2006. 09:55 ] @
heh jos ce na kraju sirota vojska biti krivatako sam i ja morao ici iz knjazevca na radove u paracin da krcimo neku sumu dok su dzombe u paracinu odmarale.ja sam samo gledao gde da se zabodem u hladovinu
ima toliko gradjevinskih preduzeca pa neka ih angazuju.sto da placaju kada ce vojska za dzabe da odradi.vojnicima je dosta sto nisu kod kuce i koji ce im djavo jos da vuku dzakove za tiudje dupe.
[ neca @ 11.04.2006. 12:12 ] @
vojnici vuku dzakove za svoje dupe a ne tudje dupe. Ako zivis na brdu i ako voda ne moze da dodje do tebe, nemoj da mislis da si se spasao. Misli o tome sta sve moze da se desi ako se delovi grada koji su blizi reci potope....
[ DzoA @ 11.04.2006. 14:03 ] @
Ljudi postavite neku sliku. Ja sam iz Čačka i interesuje me kakvo je pravo stanje. Ne verujem nasim medijima jer ima tu previse politike!
[ fanfon @ 11.04.2006. 16:49 ] @
Ima dosta slika iz okoliine Apatina na http://forum.apatinonline.net/showthread.php?tid=1507

Problem je samo sto se trebate registrovati. Ako neko ima drugi predlog gde da postavim slike bacicu par komada...
[ DzoA @ 11.04.2006. 17:05 ] @
Najjednostavnije resenje:
http://www.imageshack.us/
[ fanfon @ 11.04.2006. 20:55 ] @
Sutra cu okaciti nesto pa vas obavestiti.
[ dezintegrator @ 12.04.2006. 09:42 ] @

Ljudi, situacija na Banovom brdu i krajevima iza istog je kritichna... Do sada je bila
extremno losha, a sa pojavom ove danashnje celodnevne kishe postala je
kritichna...

Policija razmishlja da li totalno da obustavi saobracaj kod Sajma. Vode ima poprilichno,
mnogo se cheka, jako sporo se ide i realan je rizik da vam stane auto na sred onog
okeanchica. Voda je toliko duboka (po mojoj slobodnoj proceni) da kad bi stali
na sred "barice" i otvorili vrata, ona bi sigurno ushla... u kabini ;) Ljudi se snalaze i idu
preko shina, a kolika je tu tek guzhva mozhete da zamislite....

Rampa je tradicionalno lutrija. Prevelike guzhve i ovde i, naravno, spushtanje rampe
na 5 minuta izaziva totalni kolaps. Shto se Koshutnjaka tiche, nikada u svom zhivotu
(a rodjen sam na brdu) nisam video ovakvo guzhvanje... Redovno se cheka od polovine
puta... i to bash cheka. Jutros su se stvorile dve kolone automobila u istoj traci
(oni koji su odustali i oni koji chekaju).

Mislim da je saobracajna policija (iako zasluzhuju mnogo pohvala za svoj rad, shto se
mene tiche, proteklih godinu dana) totalno zakazala. Mogli su da "napadnu" Koshutnjak,
svaki pravac (od i ka brdu) da pretvore u dve trake i to bi rasteretilo rampu, koliko
toliko. Proshlo bi se nekako... ovako, gde god nas ostave same da se organizujemo, tu
ima mrtvih...

Da li neko ima informaciju, predvidjanje ili ideju koliko bi josh ovaj pakao mogao da traje?

pozdrav

[ fanfon @ 12.04.2006. 10:14 ] @
Racunaj na to da kad stigne vrh talasa onda ce to stanje potrajati dan dva i pocece olako da opada, pa sve brze. Cini mi se da vrh talasa za Beograd predvidjaju za subotu. Ako ovo dobro prodje i nadlezni sve odrade kako treba steta ce biti minimalna, mada nije iskljuceno da negde probije. Mnogo veca opasnost preti trenutno od Tise, koja je oborila sve rekorde po visini vodostaja, pa cak i nemaju tacnu prognozu za sledecih par dana koliko ce nadolaziti. Mislim da ce tu biti velike stete...
[ neca @ 12.04.2006. 11:57 ] @
Evo informacija iz Smedereva,
situacija je jebeno losa, kisa pada ceo dan (neki kazu da je i nocas padala), tvrdjava je polavljena, jedan park pored dunava i voda se (kako kazu) izlila na kej, tako da je sad trenutno jedina zastita nasipi koji su pravljeni. Jedan drugar rece da na autobuskoj i zeleznickoj stanici ima dosta vode koja izlazi iz sahti.
a kisa...pada li pada...
[ fanfon @ 12.04.2006. 12:12 ] @
Atmosferska kanalizacija vise ne moze da prima vodu zbog nivoa reke pa se izliva. A kisa sto pada...Ona i ne utice posebno na vodostaj, ali ometa one koji rade...
[ Slobodan Miskovic @ 12.04.2006. 12:27 ] @
Citat:
A kisa sto pada...Ona i ne utice posebno na vodostaj

A sta mislis gde ide sva ta voda?
[ fanfon @ 12.04.2006. 12:41 ] @
Da bi vodstaj porastao za 5-10 cm potrebno je da kisa pada mnogo duze i u mnogo vecoj kolicini nego ova danas i juce. Veliki deo upije zemlja jer kisa ne pada samo nad rekom, a i ne pada istovremeno duz celog toka Dunava. Na visok vodostaj uticu obilne padavine u gornjem toku Dunava i topljenje snega. Padavina je gode bilo ranjih nedelja, a i snega, pa je zato vodostaj ovoliki. A ova kisa sto pada trenutno, ne utice posebno na novo reka...
[ EagleOne @ 12.04.2006. 13:29 ] @
Citat:
dezintegrator: Ljudi, situacija na Banovom brdu i krajevima iza istog je kritichna... Do sada je bila
extremno losha, a sa pojavom ove danashnje celodnevne kishe postala je
kritichna...
Ma katastrofa, ja sam krenuo iz pravca ade ka gradu oko 7 uvece kolima, racunao sam da ce mi trebati max 1 sat isao sam na neki sastanak. Posle 45 min jos uvek sam stajao kod hipodroma, mob konstantno zvoni, zovu ljudi pitaju gde sam, mreza pada, ja ne mogu da zovem, svi seli na sirenu, znaci za 40 min 800m. V. Misica zatvorena. Milimetar do sloma zivaca. Usao sam u levu traku u kontra smeru i krenuo da preticem kolonu, izbegao nekoliko tolerantnih vozaca iz suprotnog smera, izvukao se na brdo i Kosutnjak, tamo je malo bolje. Ugradu sam bio posle 9 !

Svaka cast ovima iz kanalizacije i vodovoda, jer kako negde probije kroz sahtove oni su vec tu. Oni iz naselja Partizan, iz ranije price su sami napravili odbranbeni nasip.
[ neca @ 12.04.2006. 17:08 ] @
@fanfon

gde ide kisa? ;) sad cu ja da ti objasnim :) onako prostim recnikom.
Sva kanalizacija otice u dunav. Jel tako? Da
Trenutno je nivo dunava visi od nivoa tih odvoda za kanalizaciju tako da su odvodi verovatno zapecaceni da voda ne bi krenula nazad na ulice.
Sad je pocela da pada kisa i logicno je da sva voda ide u sahte pa u dunav.
Obzirom da ne moze da izadje u dunav logicno je da ce se zadrzati u odvodima i kad se napuni krenuti da izbija napolje :)

P.S.
Tako je meni objasnjeno ja samo prenosim :P
[ Stefano @ 12.04.2006. 17:41 ] @
@DzoA
evo slika iz Beograda i Novog Sada juce fotkano!

http://www.serbianmeteo.com/ph...amp;postorder=asc&start=24

[Ovu poruku je menjao Stefano dana 12.04.2006. u 18:55 GMT+1]
[ Deda_Mraz @ 12.04.2006. 18:51 ] @
Malopre sam prolazio pored sajma i sa mosta video da je vojska i plocija zatvorila totalno pravce i izlaze sa mosta ka samju jer voda bukvalno kida sve pred sobom, došla je do druge trake. dok u pravcu od sajma ka mostu funkcioniše samo jedna traka i to krkljanac živi.
U zemunu je isto katastrofa stanje, svi ljudi koji žive u blizini keja su "mobilisani" i rade na izgradnji nasipa kako bi sprečili da voda predje kritičnu granicu.

Malopre javili na vestima, da u nekom selu pored Tise, stanje toliko kritično da se razmišljaju vlasti da evakuišu oko 3000 ljudi iz tog mesta, i mole se ljudi koji su fizički spremni da pomognu vojsci i stanovnicima svih sela u okolini u izgradnji nasipa.

Takodje se pozivaju svi koji imaju čamce duže od 5m da se jave dipečerskoj službi Beograda, radi dobrovoljnog pozajmljivanja vojsci kako bi lakše manipulisala sa izgradnjom nasipa.

A da zaboravi i to... pre 2 sata kada sam prolazio pored nove hale na novom beogradu na autoputu je bila oko sat vremena zatvorena jedan traka na kojima su bili vojni šleperi sa pontonskim mostom koji su se kretali u pravcu sajma!

malopre kada sam se vraćao iz merkatora kod "Fontane" (gde je tehnomarket evriopa) je došlo da pucanja 4 glavne kanalizacione cevi za odvodnjeavanje, zbog prevelikog pritiska voda i ne mogućnosti da kanalizacije "odvedu" potrebnu količinu vode. Traka prema zemunu iz pravca novog beograda biće uskoro zatvorena a vozila se usmeravaju na trotoar koji je raščišćen od žbunova i drveća da bi bar kolko tolko kola mogla da funckionišu. Mada kakvo je stanje i to će biti poplavljeno.

Tako da očekujte katastrofu, posle ove kiše i snega na kopaoniku...samo čudo može da nas spase
[ Horvat @ 12.04.2006. 19:37 ] @
jedan info od Slovaka
kazu da im je kisa podigla nivo Dunava
a kod nas to stize za 10-ak dana
tako da...
selite se na 10-e spratove ili punite dzakove
[ dr.NPN @ 12.04.2006. 22:33 ] @
Kao sto rekoh, isao sam juce do Ade, ZR-a, NS-a... Ali sam samo uspeo da slikam branu kod Beceja i evo slika, nisam sigao da fotkam po NS-u, jer kao sto znate padala je kisa kao nenormalna, a posle sam morao na drugu stranu. Slikao sam i DTD kod Melenaca, ali nije nesto posebno zanimljiv. Evo Tise kod brane:

[Ovu poruku je menjao dr.NPN dana 12.04.2006. u 23:37 GMT+1]
[ dr.NPN @ 12.04.2006. 22:40 ] @
Evo Tise [isto sa brane] ali skroz iza drveca.... Ludilo!

[Ovu poruku je menjao dr.NPN dana 12.04.2006. u 23:55 GMT+1]